(3126) Hogy lehet legyőzni a koronavírust – fordítás

Tibor bá’ online

 

Jó hír: koronavírus okozta halál Amerikában 1,1 millióra csökkenthető július 4.-ig a „társadalmi távolság” alkalmazásával, állítja egy új számítás.

A fenti ujjongás oka az, hogy egy korábbi tanulmány szerit az amerikai nemzeti ünnepig 2,16 millió halottal számolnak. A csodaszer, a „társadalmi távolság” (ami egy gyógyászati szükségállapot) azt jelenti, hogy mindenki maradjon otthon. Ezzel az Ro 2,4 alá vihető (4,5 értékről). Vagyis minden beteg („csak”) további 2,4 embert fertőzhet meg.

Ezt a taktikát most vezették be Olaszországban. Ezek szerint az egész országban mindenki önszántából karaténban tartja saját magát, és nem hagyja el otthonát. Erre végső kétségbeesésükben kerítettek sort, és majd hamarosan meglátjuk, hogy értek-e el vele valamit.

Csak végig kell gondolni, ha mindenki otthon marad, akkor leáll a társadalom. Mennyi ideig lehet ezt fenntartani. Pláne, hogy nagyon sok embernek egy kiló liszt tartaléka sincs. Esetenként naponta vásárol. Ezekkel mi lesz?

Tibor bá’: Valaki előáshatná az 1918-as feljegyzéseket, több tízmillió halált a társadalom hogy viselte el? Különben a cikk trükkje az, hogy július 4-ig szól. De lesz július 5. is sőt augusztus, szeptember stb. És akkor mennyi lesz a halott? Illetve meddig kell otthon maradni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

83 gondolat erről: „(3126) Hogy lehet legyőzni a koronavírust – fordítás

  1. Nagyobb sugarú körben, és a feltételezettnél tovább fertőzhet az új koronavírus zárt térben, állapították meg kínai kutatók. A tudósok, a Hunan tartományi Járványügyi központ kutatói a megfigyelőállam adta lehetőségekkel élve egy fertőzött hunani páciens buszos útját követték le, és jutottak az eddigieknél aggasztóbb megállapításokra, számolt be kutatásaik eredményeiről a South China Morning Post. A hunani kutatók egy helyi gócot térképeztek fel. Mint írják, január 22-én, a kínai holdújév utazószezonjának csúcsán egy „A”-ként jelölt fertőzött felszállt egy tömött távolsági buszra. Mivel Kínában minden távolsági buszt bekameráznak, így egészen pontosan nyomon tudták követni, hogy kikkel és milyen kapcsolatba került. Az utóbbira könnyű volt a válasz, az utas nem létesített kapcsolatot az utastársaival, csak ült a székében. Esete így tökéletesen alkalmas volt a fertőzés légi terjedésének vizsgálatára.
    A kutatás két legmegrázóbb megállapítása, hogy utastársai közül hárman olyanok is megfertőződtek, akik több mint négy méternyire ültek tőle; a buszon utazók közül megfertőződött egy olyan utas is, aki fél órával azután szállt csak buszra, hogy „A” már leszállt a járműről.
    https://444.hu/2020/03/11/nagyobb-sugaru-korben-es-hosszabb-ideig-fertozhet-az-uj-koronavirus-mint-gondoltuk

  2. Miután többször is felkérték az Olaszországban élő – különösen pedig az ország koronavírus által leginkább érintett északi részében lakó – román állampolgárokat, hogy ne akarjanak hazatérni a bevezetett szigorú karantén elől, természetesen azonnal tömegek pakoltak össze és indultak el Románia felé. A felkérés oka egyértelmű: ha esetleg megfertőződtek, akkor behurcolják az országba a vírust, és a családtagjaikat is megfertőzik, ez pedig az idősebb személyek esetében végzetes is lehet.E Ehhezképest Nagylaknál például jókora kocsisorok alakultak ki a belépő oldalon. A várakozási idő mintegy 50 percesre nőtt, mivel a hatóságok mindenkit ellenőriznek, nyilatkozatot töltetnek ki vele arról, hogy merre járt, és hogy fertőzött-e, illetve az orvosok is ellenőrzik őket. A helyzet miatt válságstábot hozott létre a kormány. Ludovic Orban miniszterelnök kedden késő este elmondta: a válságstáb feladata annak kidolgozása, hogyan lehet gördülékenyebbé tenni a határforgalmat. Azokat egyébként, akik a legfertőzöttebb, úgymond vörös olaszországi övezetekből érkeznek, 14 napra karanténba zárják a határ menti megyékben, és alapos orvosi vizsgálatnak vetik alá őket. Emiatt persze botrány van, és több esetben a csendőrséget és a rendőrséget is be kellett vetni a forrófejű hazatérők jobb belátásra térítése érdekében.
    https://foter.ro/cikk/megkertek-a-romanokat-hogy-maradjanak-olaszorszagban-erre-termeszetesen-mar-ott-hoborognak-a-hataron-nagylaknal/

  3. Tibor bá’, arra nem gondoltál, hogy ez a vírus nem a vírusról szól, hanem hogy az utolsó pillanatban hogyan lehet leálítani azt az értelmetlen „gazdasági” tombolást, ami egyes elemzések szerint pl. európában a 50-80-as évekhez képest már most 3 C fokkal emelte az átlag hőmérsékletet ? Itt az autóipar reformja, a Tesla nem csak meghajtásában, hanem komplett ipari szemléletmódjában új utakon jár, ha magától lép meg az autóipar egy ilyen reformot, akkor a dolgozók 60 %-át ki kell rúgnia, ő lesz a fekete bárány. Ha egy válság következtében dől be, akkor jöhet a szerkezeti reform, az autóipar csak áldozat lesz, nem okozó. Szerintem ez a vírus mizéria a válság beindításáról szól, nem önmaga valóságáról. Nem mellesleg iránban hullanak a politikai vezetők, egy világjárvány ideén számos biológiai támadás elintézhető a fedősztori árnyékáben. Miért tárgyalt az izraeli miniszterelnök a közép eu régió minisztereivel ? Ez nem gyanús Nektek itt a blogon ? Mi köze izraelnek az eu-hoz ? Nem az iráni esetek fokozott elkülönítésére figyelmeztet? Mert az egy másik biológiai fegyver, mint amit észak olaszoknál és megint más, amit a kínaiaknál vetettek be ?

  4. Rendkívüli jogrend, veszélyhelyzet elrendelését javasolja a kormánynak az operatív törzs – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán.
    Gulyás Gergely azt mondta, a kormánynak arról a javaslatról is döntenie kell, hogy zárják le a határokat az Olaszországból érkezők előtt. A magyar állampolgárok bejöhetnek, de rájuk automatikus karantén várna. A miniszter közölte: az operatív törzs azt is javasolja a kormánynak, hogy a 100 főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tiltsa meg. A veszélyhelyzet elrendelése lehetővé teszi, hogy például házi karanténokat is el lehessen rendelni. A kormány 9 órakor kezdődő ülésén tárgyal az operatív törzs koronavírussal kapcsolatos javaslatairól – tette hozzá a miniszter.
    https://hvg.hu/itthon/20200311_koronavirus_operativ_torzs_veszhelyzet_rendkivuli_jogrend

  5. „Csak végig kell gondolni, ha mindenki otthon marad, akkor leáll a társadalom. Mennyi ideig lehet ezt fenntartani. Pláne, hogy nagyon sok embernek egy kiló liszt tartaléka sincs. Esetenként naponta vásárol. Ezekkel mi lesz?”

    Szerintem itt van az eb elhantolva: „mennyi ideig”?

    Egy rakás embernek muszáj bemennie dolgozni ahhoz, hogy a társadalom működése fennmaradjon és helyreállítható legyen. Rövid távon: egészségügy, erőművek, víz, gáz, áram, kommunikáció, szállítás, rendfenntartó szervek… és a második vonal: gyógyszergyárak, élelmiszer előállítás, üzemanyag, javítóműhelyek, boltok. Középtávon: oktatás, hosszú távú és globális erőforrás és kapacitás elosztás. Többségük nem olyan körülmények között él, hogy tartalék képzésre, elvonulásra gondolhatott volna. Nem is szabad ezt tenniük, mert akkor tényleg gáz van: a „mennyi ideig lehet fenntartani” kérdés értelmetlen nélkülük. Ők azok, akik fenntartják. Ha nincsenek és nem dolgoznak szervezetten, napról napra, az a mai fogalmaink szerinti társadalom végét jelenti.

    A „másik csapat” évtizedek óta élősködik ezek munkáján, ugráltatja őket és szívja előlük a levegőt. Akiknek eddig se kellett volna bemenni dolgozni, mert csak a lufit fújták folyamatosan nyavalyogva az élet nehézségein. Autó, repülőgép, fegyver, … gyárak, turizmus, kozmetika, divat, bankok, politikusok, üzletemberek, informatikus „kollégáim” vagy a „médiamunkások” túlnyomó többsége, … beleértve Musk összes álomgyárát, Gates világmegváltó okosságait, az ITER, LHC, NN, repülő autó, … témákon vakarózó vak vezetőket. Gyakorlatilag mindenkit, aki ma „látható”.

    Ez a folyamat mindenképpen véget ér, vagy most, vagy a következő bármelyik buktával, itt állnak sorban. Túlélni viszont csak úgy lehet, ha elválik a … búza az ocsútól, az első csapat minden reális esély ellenére kitart, kihúzza a trágyából a bandát. Akkor talán végre feltűnik az a pár szánalmasan egyszerű rendszerhiba, ami az utóbbiak uralmát szükségszerűvé teszi jelenleg. Ha nem, nem. Jön a következő pofon. „Mennyi ideig?” Amíg már csak a jól felkészült elvonulók maradnak, a fentiek szerint hiába várva a „dolgok helyreállását”.

    A Fermi határ már csak ilyen.

  6. „Pláne, hogy nagyon sok embernek egy kiló liszt tartaléka sincs.”

    Az egyik kollégám tartja a kapcsolatot egy olaszországi ex-kollégájával. Ő mondta, hogy ott most éjjel-nappal lehet vásárolni, és az üzletek bejáratnál levő őrök segítségével korlátozva van a bent lévő vásárlók száma. Ezzel párhuzamosan lehetőség van online rendelésre házhozszállítással.

  7. „Illetve meddig kell otthon maradni?”

    Ha igaz, amit a kollégám olvasott az olasz lapokban, akkor Olaszországban az eddigi halottak átlagéletkora 81 év. Ezek szerint a karanténnal legfőképpen az idős hozzátartozóinkat védjük. Tehát addig kell otthon maradni, amíg lesz vakcína.

  8. 9.
    Nem csak az idösek védelme miatt kell a karantén, ezt sok huszonéves félre érti és leszarja.
    Hanem ha vele történik valami baleset a mentö 2ora mulva fog csak kiérni, és mikor beviszik a korházba ott fog feküdni egy folyoson ahol van 80 ember lázasan betegen lehet pár halott is, és várja hogy sorra kerüljön.
    Mert a rendszer sokszorosan tul van terhelve ezt probálják valahogy kezelhetö szinten tartani, ezért kell-kéne kicsit felelösségteljesebben viselkedni mindenkinek.
    Influenza van simán lehet szövödményes, kapsz egy sima tüdögyulladást de se orvos nincs aki foglalkozzon veled se antibiotikum, onnantol sok szerencsét.
    Mondhatom hogy engem nem érint rambo vagyok fiatal mehet a buli tovább de nem igy van.

  9. Vannak „normál” beteg emberek, felügyelettel de simán tud dolgozni, viszont ha nem kapja meg a gyogyszerét vagy a kezelést vagy veszélyeztetett kategoria és inkább nem megy be dolgozni és nem kapcsolja be a gépet a fiatalabb sokra megy a konténer alá be tudja tolni a békát tudásával.
    Igy munkája és megélhetése se lesz.
    Lesznek itt még gondok.

  10. 6. Kedves Lóránd

    Én nem tudom ennyire elkülöníteni a két „csapatot”. Búza és ocsú? Az üzemeltetők ugyanúgy fenntartják azt a rendszert, ami belőlük él, rajtuk élősködik. Csak más szinten vannak. Jobban kihasználják őket, talán több az önzetlen közöttük a hivatásukból adódóan, bár ezt sem hiszem. Ha nem kellett volna eddig sem bemenniük dolgozni, miért mentek? Önzetlenségből, hivatásból vagy kényszerből?
    Láttam én már mindkettőből elég mintát életemben: a „maga még él?” és a rákra izomlazítót felíró orvostól az azonnal a vízbe ugró és segítséget nyújtó menedzserig.

    Nem hiszem, hogy lenne szignifikáns különbség a két csapat tagjai között önzésben. Talán csak anyagi okai vannak annak, hogy kevesebb az „olaszban vidáman karneválozó” vagy egzotikus helyekre utazgató, iPhone-t és Teslát vásárolgató. Ha megteheti, az „üzemeltető” is megteszi és okozza a problémát az egész rendszer számára azzal, hogy most nem vállalja az önkéntes karantént, mert az „kényelmetlen”.

    Hány vendégmunkás „üzemeltető” utazott most haza zabszemmel a seggében és hozza a problémát azok számára, akik oltalmat nyújthatnának a „nem önzők” számára? Ők is bemennek holnap „üzemeltetni”? Hányan puszilgatják a temetésen a nagypapát az „üzemeltetők” és a médiából vagy informatikából „élősködők” közül? Hányan szarták le a hírek ellenére a tennivalókat és mennek tömegbe köhögve, lázasan: „mert fontos a munkájuk”? Mert elhiszik a média hazugságait vagy a szomszéd meséjét?

    A rendszer hiányosságai egy sokkhatásnál jönnek a felszínre, nem a langyos állóvízben. Vizsgázik most mindenki: üzemeltető és élősködő is, csatornamunkás és miniszter is. Lesznek majd, akik maszk nélkül is „felveszik a kesztyűt”, mert kell a szakértelmük, a munkájuk és lesznek az első pillanatban menekülők is.

    Többségében magukra hagyott emberek vannak, nem „csapatok”. Nincs már állam és társadalom, ahogy azt a könyvekből tanultuk. Egy illúzió van és hit még ezekben a fogalmakban, amelyek a szemünk láttára nyerhetnek majd új értelmet.

    Te élősködőket és üzemeltetőket látsz, én önzőt és önzetlent, felelőst és felelőtlent. A folyamat nem ér véget, most is és mindig lesznek nyertesek és vesztesek. Az egész „banda” nem nyerhet, de soha nem is nyert, soha nem is volt olyan, hogy kihúztak volna mindenkit a szarból. Ha erre hagyatkozol, te is a vesztesek között leszel, hiába vagy „sértett üzemeltető” és „rendszerjobbító álmodozó”, ahogy én is…

  11. 11. looke fiery

    Ez történt Olaszországban is, mindenki felelőtlenül viselkedett. Amikor bejelentették az iskolaszünetet, mindenki megörült és elutaztak délre wellnesszezni, meg rokonokat látogatni, csak ezután zárták le Észak Olaszországot…

  12. 12 looke fiery
    „a fiatalabb sokra megy a konténer alá be tudja tolni a békát tudásával.”

    Szerintem meg rengeteg olyan cég van, ahol a fiatalnak nincs kitől tanulnia, be van dobva a mélyvízbe és először csak kapálózik, de aztán elég hamar megtanul úszni. Én is így kezdtem a pályafutásomat, a második munkahelyem ugyanilyen volt, és most a harmadik cégnél 44 évesen én vagyok az egyik „Senior”. Lesznek itt még gondok, de nem emiatt…

  13. A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, egy beteget vizsgáló, ellátó orvost nem óv meg a koronavírustól, jelentette ki Kincses Gyula. A Magyar Orvosi Kamara elnöke és vezetőtársai közös sajtótájékoztatón figyelmeztettek arra, hogy az egészségügyi dolgozók megfelelő védelme nélkül nem lesz képes kezelni a járványt az állami betegellátás, és jelenleg egyáltalán nem állnak rendelkezésre az orvosok, nővérek, szakdolgozók védelméhez szükséges eszközök. Kincses emlékeztetett, a kamara éri el a legtöbb orvost Magyarországon a legkönnyebben, éppen ezért örömmel részt vennének a koronavírus elleni felkészülésben is. Egyetlen alkalommal ugyan meghívták a kamarát az operatív törzs ülésére, van tehát valamiféle párbeszéd a kormánnyal, de kijelentette: a kamara szeretne együttműködni a kormányzattal, ám ehhez komoly kormányzati szándék is kell.
    Noha úgy tűnik, hogy ez a járvány ügyében megvan, ugyanakkor fontos figyelmeztetniük a lakosságot, jelenleg nem állnak rendelkezésre a megfelelő feltételek a magyar egészségügyben dolgozók biztonságos munkavégzéséhez. Úgy fogalmazott, az az alapállásuk, hogy az egészségügy a kiélezett helyzetben is teszi a dolgát, de ugyanezt várják el a kormánytól is. Mint többször megismételte: Biztosítsa a kormány a megfelelő védelmet az egészségügyi dolgozók számára. (…) A sebészi maszk nem alkalmas a védelemre, csak a fertőzés továbbadását akadályozza, de a kezelőorvosok védelmét nem. Kincses szerint ugyanis jelenleg sem a háziorvosok, sem az akut betegellátásban résztvevő más orvosok és egészségügyi szakdolgozók védelme nem kielégítő, sőt, lényegében egyáltalán nincs is ilyen, hiszen minden szinten hiánycikkek a védőfeleszerelések.
    https://index.hu/belfold/2020/03/11/mok_koronavirus_jarvany_keszultseg_vedelem/

    Bár mindenki ismeri a múlt nagy járványait, az újra és újra visszatérő pestist, kolerát, leprát, influenzát, ezek története évezredekre nyúlik vissza. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a sok(nak tűnő) történelmi járvány emléke a valóságban nagyon hosszú idő alatt gyülemlett fel. Az a helyzet, hogy az utóbbi évtizedekben jelentősen gyakoribbá váltak a világjárványok, mint az ezer vagy akár csak száz évvel ezelőtt jellemző volt. Alapvetően három tényező okozta ezt: az urbanizáció, a globalizáció és az állati fehérje fokozott fogyasztása.
    A 19. század végéig százévenként átlagosan három világjárvány tarolta le a Földet. Ebben a században viszont már vagy féltucatnyi helyi járvány fenyegetett pandémiával, és több be is váltotta a fenyegetést. A SARS 2002–2003-ban, a H1N1-influenza 2009-ben, a MERS (közel-keleti légzőszervi szindróma) 2012-ben, az ebola 2014-ben, illetve 2016-ban okozott nagyobb járványt (bár kisebb ebolagócok szinte folyamatosan léteznek), a zika 2015-ben. Számos trópusi betegség mellett pedig most az új koronavírus terjed.
    https://index.hu/techtud/2020/03/11/a_vilagjarvanyok_ma_sokkal_gyakoribbak_mint_regen._es_ezert_mi_vagyunk_a_hibasak/

  14. Telített intenzív osztályok, kényszerű szelektálás a betegek között, nehezen regulázható fiatalok – többek között ezekről is beszámoltak a karantén alá volt Olaszországban élő magyarok, ugyanakkor a különböző településeken elmondásuk szerint nagyon eltérően reagálnak az emberek a kialakult helyzetre. Beszéltünk olyan honfitársunkkal is, aki kint ragadt turistákat próbál hazajuttatni Magyarországra.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/11/koronavirus-olaszorszag-karanten-magyarok/

    A kirobbant koronavírus-járvány fájdalmas hatással lesz a német gazdaságra, több szektor teljesítménye is jelentősen visszaeshet, míg az ország ipara a beszállítói láncokkal kapcsolatos problémák miatt kerülhet nehéz helyzetbe néhány héten belül – figyelmeztetett Peter Altmaier. A szövetségi gazdasági miniszter szerint a koronavírus megjelenése és gyors ütemű terjedése elsősorban az olyan szektorok teljesítményére lesz érdemi hatással, mint a turizmus, a rendezvényszervezés és a vendéglátás – áll a Reuters beszámolójában. Kijelentette, várakozásaik szerint a német beszállítói láncok működésére szintén hatással lesz a koronavírus gyors terjedése, különös tekintettel az iparra. Altmaier hozzátette azt is, hogy mindez néhány héten belül láthatóvá, érzékelhetővé válik majd. A szövetségi gazdasági miniszter egyben reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Németországnak sikerül majd elkerülnie azokat a szigorú intézkedéseket, amelyekre Olaszország kényszerült a koronavírus miatt.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200311/koronavirus-fajdalmas-utest-kap-nemetorszag-heteken-belul-nagy-bajba-kerulnek-418937

  15. Magyarországon eddig 609 tesztelés történt.
    A 10M focista országában…

    Gratulálok a szakembereknek, akik ma veszélyhelyzet elrendelését JAVASOLTÁK.
    Ezek az emberek az igazi veszély, nem a vírus.
    (Mármint nem a javaslatukért, hanem az időpont miatt, mire idáig eljutottak a fene nagy hierarchiában, az orbánkormányzati táplálkozási láncban.)
    Első a gazdaság, minden gazdasági segítséget megad, stb.
    És az EÜ., egyéb EMMI ágazatok? Az csak rohadjon tovább…

    Beteg emberek. Tökéletesen megértem a Földanyát!

    Kedves Lóránd,
    Azoknak a „mihaszna” informatikusoknak köszönheted pl., hogy némely hülyeségedet terjeszteni tudod a nagyvilágban!
    Filozófusokkal, és filozófiával most nem sokra megyünk…

  16. 18. Horváth Csongor

    Érzékelhető egy ici-pici változás a hozzászólásaid hangulatában a kezdeti magabiztosságod után. Talán már nem is olyan mulatságos, amit a modern állam szerepéről írtam. Csak figyeld a döntéseket és a hatásukat annak a tükrében.

    Loránd a tudományosság alaposságával műveli az informatikát, pontosan tudja mi minden köszönhető az informatikának, ezen a területen ne oktasd ki.

  17. 18, Horváth Csongor

    Nocsak, még egy mester, Attila nem volt elég… 😀 😀 😀

    Bemelegítésnek ajánlanám Bob Martin Future of Programming című előadását, ha tényleg érdekel, mit értek a „kollégáim” túlnyomó többsége alatt és miért teszem idézőjelbe a szót.

    A hülyeség terjesztésével kapcsolatban ajánlott háttér Ted Nelson Xanadu projektje, szemben a CERN belső dokumentum regiszterével, amit ma „Internet” néven ismerünk. Mondjuk kis kitekintéssel a szemantikus web témára és kapcsolatára a felhő fogalommal, ha már „Sir” Tim Berners-Lee került a képbe. Illetve az, hogy a Backrub algoritmus miért vezet egyenes ágon a közösségi gondolkodás színvonalának csökkenéséhez. Talán jobban ismerős Google néven.

    Komolyan viszont azzal állok le beszélgetni, aki Douglas Engelbart szerepét, illetve konkrétan az alábbi elemzését nem csak ismeri és érti (mivel ebből nőtte ki magát minden, amit ma informatika néven ismerünk), hanem megmutatja benne azt az egyetlen mondatot, amely a mai globális patália kulcsa. Ha nem megy, nincs miről beszélgetni… Nem azért, mert nekem feltétlenül igazam lenne, hanem mert én az egész pályámat erre a vonalra fektettem. Ehhez értek, máshoz meg nem, és lényegében mindent ezen a szűrőn keresztül közelítek meg. Eddig egész jó eredményekkel.

    https://www.dougengelbart.org/content/view/138/

    Vau.

  18. 4. Attila:

    „Nem olvastál figyelmesen.” – mit nem olvastam figyelmesn ? Alapvetően a cikkekre reagálok (nem tudok minden kommentet mindíg végigolvasni), azokból nem nagyon jött ki számomra, hogy Tibor bá’ válság kirobbantó eszközként tekintene a koronavírusra, mindíg a várható áldozatok számát elemzi. Itt most számomra egy olyan lakossági kontroll tesztelése látszik, amely kifinomult és alapoz a belső félelem keltősből következő magas együttműködési és egyetértési hajlandóságra. A cél mi lehet ? Klímavédelem ? A szokásos, ciklus szerű gazdasági válság előidészése az erőforrások újra osztásához ? A nemzetállami minőség visszaszorítása ? Az autóipar átszervezése ?

  19. Egy 2000 körül volt tanítványomat megkerestem skypeon mi töstént Palermoban.
    Válasz egyszerű amint az amerikai katonák ellepték a területet karantént vezettek be.
    Nem láthatják mit művel a katonaság.
    Aki kimegy kb 300 euró szabálysértési bírság és 3 hónap börtön a büntetése.

  20. 6. Kedves Lóránd
    „Ez a folyamat mindenképpen véget ér, vagy most, vagy a következő bármelyik buktával, itt állnak sorban. Túlélni viszont csak úgy lehet, ha elválik a … búza az ocsútól, az első csapat minden reális esély ellenére kitart, kihúzza a trágyából a bandát. Akkor talán végre feltűnik az a pár szánalmasan egyszerű rendszerhiba, ami az utóbbiak uralmát szükségszerűvé teszi jelenleg. Ha nem, nem. Jön a következő pofon. “Mennyi ideig?” Amíg már csak a jól felkészült elvonulók maradnak, a fentiek szerint hiába várva a “dolgok helyreállását”.”

    „Akkor talán végre feltűnik az a pár szánalmasan egyszerű rendszerhiba, ami az utóbbiak uralmát szükségszerűvé teszi jelenleg.” – a rendszer hibákkal egyet értek, de a hiba szerintem arra támaszkodik, amit az „első csapat” áhít, a „második csapat” pedig megvalósított önmaga számára. Amíg az „első csapat” úgy akarja kiküszöbölni a rendser hibákat, hogy a „második csapatot” szeretné bűntetésből önmaga helyére húzni, mikőzben ők a „második cspat” helyét veszik át elégtétel gyanánt, nem fog semmi jobbra fordulni. Minden ember mások feletti kényelmet, hatalmat szeretne, de a „második csapat” a nagyobb céltudatosságával el is érte, míg az „első csapat” esetleg nem eléggé gátlástalan ehhez, mégis áhítozik az erkölcsileg elítéltek pozíciójára.

    Te is ügyesen taktikázol, hiszen választott neveddel garantáltad számodra tetsző megszólítrásodat minden körülmények között 😀

  21. @23 Bazs: Okoska, most mi van? Már délután van és még senki sem vette át a hatalmat Németországban… Jössz it a nyomi Reichsbürger-es linkeddel . Szóval?

  22. 21. Kedves Lóránd

    „Nocsak, még egy mester, Attila nem volt elég… ? ? ?”

    Nocsak, az „igazi mester” feladatot is ad, bár nem bírja a kritikát. Én értem minek szól, a többiek nem biztos. Az álarcodat viszont könnyen kiismertem, még ha megvédenek is nyilvánosan, akkor is csak lekezelő gúny jön mögüle azok felé, akik nem a te szemüvegeden át látják a valóságot. Nevess hát, és mondd Arkhimédész utolsó mondatát. Pont annyira lesz hasznos.

    22. Szabolcs

    Kérdeztél, én arra utaltam, hogy olvasd el őket, hátha találsz benne lehetséges válaszokat, vagy lehetséges hülyeségeket, akkor esetleg nem ismételsz feleslegesen vagy azonnal reagálhatsz rájuk. Ez a blog erre való, úgy tudtam. De nem vitatom, write onlyban is működik, mint Loránd esetében, remek terápia.

  23. 24 Szabolcs „Te is ügyesen taktikázol, hiszen választott neveddel garantáltad számodra tetsző megszólítrásodat minden körülmények között”

    Az tényleg fel sem merült benned, hogy a saját nevemen kommunikálok minden létező fórumon? Esetleg pont azért, hogy bárki bármilyen formában szembesíthessen bármikor elejtett megjegyzésemmel? (ami nyilván megköveteli hogy próbáljam az olvasó szemével is értékelni amit írok, ezt sokaknál hiányolom itt is…) És még a google-be sem gépelted be mielőtt ezt kinyilatkoztattad volna…

    Morfondírozás helyett a két mentalitáshoz ezt ajánlom: https://youtu.be/YtjjFmCxc8s Neil Postman szintén etalon, ezért nem is ismeri senki.

    Mindegy.

  24. No akkor mostantól statárium (különleges jogrend).

    Határok záródnak, rendkívüli intézkedések sora következik. Remélhetőleg hamarosan a részleteknél kiderül, hogy a bűnözni, fosztogatni kívánókra rendkívűl súlyos büntetések várnak.

    A kínaiaknak meg könyörögni kéne, hogy gyorsan adjanak védőfelszereléseket, lélegeztetőket, legalább valamennyit. Senki más nem fog adni.

  25. 19:
    Nem kell ügyvéd!
    Ismerem a tagot korábbról elég jól… Nem hiába tűnt el innen.
    Filozofálásra most nem érek rá (felesleges és a lényegtől elterel), de később visszatérhetünk rá…

    Maradjunk annyiban, hogy nem fogadok el kioktatást olyan embertől, aki beleszarik a saját fészkébe.
    Saját Kollégáiról az a véleménye, hogy feleslegesek. Nagyon helyes út, most pont ez visz előbbre.

    Nézzük a kommentet:
    „Akiknek eddig se kellett volna bemenni dolgozni, mert csak a lufit fújták folyamatosan nyavalyogva az élet nehézségein. Autó, repülőgép, fegyver, … gyárak, turizmus, kozmetika, divat, bankok, politikusok, üzletemberek, informatikus “kollégáim” vagy a “médiamunkások” túlnyomó többsége, …”
    Ez a mondat szerepel Lóránd kommentjében, amit a Hogy lehet legyőzni a koronavírust? poszthoz mellékelt.

    Nincs mellette az önéletrajza, hosszas filozófiai eszmefuttatása, vagy bármilyen tényező, amely arra utalna, hogy eme mondatok értelmezéséhez külön művek elolvasására lenne szükség. Szövegértés alapján ezzel a gondolattal nem lehet egyetérteni, ráadásul összemos ágazatokat (egy fodrász – kozmetikus miért felesleges?, turizmusra nézve gondolom sosem mozdult ki otthonról, autó, média ugyanígy, ezek sztem. nem feleslegesek, maximum rosszul működnek). S ez az, ami miatt egy laikus olvasó számára értelmetlen zagyvaság érzetét kelti -sztem.-.

    Ettől függetlenül van relevanciája a kutatásainak, s több pontban magam is hasonló tapasztalatok alapján, hasonló következtetésre jutottam, de az ilyen jellegű és szemléletű stílus, pont most -úgy gondolom- hátramenetbe kapcsol, s nem előre visz.

    Lóránd, egyébként:
    Miből gondolod, hogy valaki beszélgetni kíván Veled?
    Vau, vau, vau 🙂
    Engem speciel csak zavar az értékelhető hsz-ok közt, ha túl sok OFF vacakon kell átrágnom magam…

  26. Loránd Légy szíves tedd ki a hozzászólás sorszámát is.

    Vau!
    Majd beszartam úgy röhögtem!?
    Azt hiszem ez a hét csúcspontja!

    Akár ezt is írhatod, valóban!
    A lényegen nem változtat.
    Komolyan!

    Horváth Csongor
    Én szívesen hallgatom, olvasom Lorándot, ha nem is beszélgetünk, mert az kétoldalú. Figyelni attól még lehet a nagyok játékát.?
    Sőt kell is!

  27. 29 – H.Cs,:
    Loránd nem rossz fiú, csak belebolondult, hogy nem tudja megmenteni az emberiséget. Igaz, mostanában kezd ebből kigyógyulni.

  28. 30. Horváth Csongor
    „Nem hiába tűnt el innen.”

    Szerintem Loránd azért tűnt el innen, mert nem volt már kedve az „intellektuális f@szméregetéshez” az éppen aktuális sztárkommentelőkkel, meg ahhoz sem, hogy olyanok kössenek bele a mondanivalójába, akik addig csak mellébeszéltek, okoskodtak, vagy éppen frusztrálta őket, hogy náluk nagyobb kakas jelent meg a szemétdombon.

    Amikor valaki valamiben (akármiben) jobb nálad, két lehetőséged van:
    1. gyűlölöd őt és elkezded keresni, hogy hol szúrhatsz bele.
    2. megpróbálsz tanulni tőle.

    Sajnos a többség az 1.-t választja…

    „egy laikus olvasó számára értelmetlen zagyvaság érzetét kelti -sztem.-.”

    Szerintem meg egy laikus olvasó maradjon csöndben, vagy legfeljebb kérdezzen a szakértőtől, aztán pedig lassan és alaposan csámcsogjon el a válaszokon…

  29. 31 Tibor bá – Ámen, tökéletes végszó.

    Így magunk között bevallhatom, hogy a Darwin díjas civilizáció szempontjai szerint kapott „bolond” minősítést dicséretnek tekintem és nem kívánok „gyógyulni”? Ezzel talán nem bántok meg itt senkit még jobban… 🙂

    32 proton – Egyszerűbb. Rájöttem, hogy ilyenkor nem egy másik értelemmel kommunikálok, hanem természetes hormonális reakciók agyi következményeivel próbálok küzdelmet folytatni. Azt meg minek? Csak most nagyon ki vagyok akadva a munkámmal, ezért itt „reszelgetem a körmömet és hülyeségeket beszélek”… A 6-osban elmondtam amit akartam, a többi felesleges volt.

    Viszont a filozófia szóba került, én meg az AGI-val való birkózásban éppen belefutottam egy fontos kérdésbe, a Discussion és Dialog fogalmának eltérésébe. Tanulságos volt, talán megtippelhető, melyikre voksolok. Hátha valakinek ez gépelés közben is eszébe jut majd.

    https://blog.kevineikenberry.com/communication-interpersonal-skills/difference-dialogue-discussion/

    Köszöntem, ismét élmény volt! 🙂

  30. 33 – K.L.:
    Ugyan már Loránd, amióta ismerlek azóta űzöd monoton dialógus műfaját.

  31. Kedves Loránd egyetlen egy apró tanácsot had adjak az élethez:
    soha ne szólalj meg háborúban fegyveres katonák jelenlétében… már ha élni akarsz.

    Nem bántás, nem kötekedés, nem fenyegetés, komolyan mondom… 😀 a fronton egy percig nem élnél. Elképesztő ez a locsogás, lehet hogy Nobel-díjas lehetnél, de annyira idegesítő, hogy egy átlag ember nem ért egy kukkot sem a zagyválásból, hogy az már leírhatatlan.

    Tényleg ne vedd sértésnek, nem annak szánom; bár ettől még valószínűleg túlléptem a határvonalat.

    😀 Csongor… taps

  32. Hívjátok fel idősebb hozzátartozóitokat. Beszéljetek velük, készüljenek fel és fogadják el, hogy egyelőre jó ideig nem mehetnek az emberek közé.

    Szervezzétek meg, hogy bevásároltok nekik és szabad levegőn és távolságot tartva adjátok át nekik a gyógyszert, élelmiszer vagy mást, amire szükségük van.

    Vegyetek 96%-os etanolt legalább 3-4 litert (de ha gyengébbet kaptok, az is jó, viszont legalább 70%-os legyen) (festékboltokban lehet kapni, pár éve 800-1000 forint volt literje), valamint glicerint (ezt sajnos nem tudom Magyaroszágon hol lehet beszerezni, de ebből jóval kevesebb kell, mint alkoholból), amikből (később leírom majd hogyan vagy nézzetek utána) lehet keverni kézfertőtlenítő gélt.

  33. 35 Jövőnk – dehogy, megdicsértél és te nem is tudsz róla… de majd Attila elmagyarázza, ugyanerre utalt. Barátságok szövődnek a síromon, már megérte elásni magam! 😀

    Remélem te sem veszed sértésnek az alábbi Einstein idézetet. Szerintem csúnyán benézte a szelekció fontosságát, de azért nem olyan rossz társaság. 😉

    „If one can march joyfully in rank and file to music then I already despise him; he has received his large brain only by mistake, because for him the spinal cord is already fully sufficient. This shameful stain on civilization should be made to disappear as soon as possible. Heroism on command, [senseless commission of violence and the sorry patriotism,] how glowingly I hate them, how vulgar and contemptible war seems to me; I would rather be cut into pieces than to participate in such miserable conduct.”

    Viszont most már tényleg befogom, 36 Gyarmathy sokkal hasznosabb.

  34. 35. Jövőnk, + plus 1

    Bizony, lejárt a locsogás és az elmélkedés, bírálgatás ideje. A háború elkezdődött.

    Most a csatákra kell összpontosítani.

    Információk szerzése és azonnali cselekvés. Segítség azoknak, akik rászorulnak és/vagy nincsenek tisztában azzal, hogy mi történik.

  35. Loránd alapvetően igen, és komolyan nem sértő szándékkal írtam, de ha nem megfelelő közegben – és ez se Téged, se a többieket nem minősíti most -, szóval, ha nem megfelelő közegben ereszted bő lére az eszmefuttatásodat, akkor a figyelmeztetésem szélsőséges helyzetben valós veszély.

    De Csongorral értek egyet, filozofálásra most semmi energia, szükség, hajlandóság és befogadó készség nincs.

    Ha a barátságok a sírodon hasonlat rám vonatkozott, akkor az egy tévedés. 😀
    Én nagyon tisztelem Csongor észjárását, ennek rendszeresen hangot is adok, ami ritka nálam, viszont ő erre nem reagál; szóval nincs barátkozás.

    😀 Csongor nehogy magadra vedd. 😀

    Mindenkitől elnézést az offolós intermezzóért.

    Read only továbbra is, mert mások sokkal jobbakat írnak, így figyelmesen olvasok és tanulok most.

  36. Na „Fiúk”,
    kaptunk itt hideget – meleget, pedig mondandóm lényege nem változott:
    „Filozófusokkal, és filozófiával most nem sokra megyünk…”

    Ezt fenntartom, és köszönöm Lórándnak, hogy 37-ben belátta:
    „Viszont most már tényleg befogom, 36 Gyarmathy sokkal hasznosabb.”

    OFF:
    A többi személyeskedés, nem kívánok kakaskodni, de, hogy érthető legyen annak, akit érdekel:

    Tiborbá,
    Lórival semmi bajom nem lenne, ha ez a poszt nem lenne mai napig fent az interneten:
    http://liftinstinct.blogspot.com/2013/07/az-intelligens-antalffy-tibor.html
    Emlékszem, amikor erről ment a diskurzus. Klímavédelemben harcostársként nagyra tartottam, komoly vitapartnernek is. De ezzel nálam leverte a lécet, s azóta sem tette a helyére, pedig sok állításban kiderült, a nyers kritika lehet kellemetlen, de bizony az idő múlásával -akár a mai helyzetet nézve is- megállta a helyét.
    (Ezt a szart rég le kellett volna szedetni! Bár alapvetően a szerzőt minősíti…)

    A többi locsogás, amihez én nem csatlakozom, akkor sem, ha a hormonjaimmal példálóztok.

    ON:
    Sokkal inkább kiver az ideg az újabb járványügyi döntésektől, amelyek alapján tényleg nem marad más, mint kizárólag magunk erejéből, csak magunkra számítva cselekedni. De ez most sztem. nem fog működni, mert itt egyéni körben nem lehet hatékonyan védekezni (járványügyi szempontból), szóval pár hét múlva kiderül, hogy a Kormány hazárdírozása beválik -e.
    Ha bejön, lesz egy kis eőnyünk a gazdaság talpra állításában.
    Ha nem, akkor sokkal több halottunk lesz, és kaotikus állapotok fognak eluralkodni országszerte.
    Nem mondom, van kockázat, és várható nyereség is.
    De „O” mindig a népre hivatkozik, ill. a Kormányban a politikusok ránk (is) hivatkoznak…
    Vajon megéri vállalni ezért a haszonért ezt a kockázatot?

    Sztem. érdekes lenne megvizsgálni kérdőívvel a blogon, mekkora az iskolabezárás elmaradását problémának tartók, ill. az inkább a Kormány álláspontján álló, a gazdaság működtetését elsődlegesen védeni kívánó „vállasztók” aránya.

  37. Ausztria is bezárja az általános iskolákat is (14éves kor alatt márc.18.- szerdától, 14éves kor felett már előbb márc.16. hétfőtől) A 14év alattiak egészségügyes, rendőr, buszsofőr ..stb szülők – akik a munkájuk miatt nem tudnak otthon maradni – részére az iskolák felügyeletet vállalnak. Kérik hogy ne a nagyszülők korcsoportra legyenek bízva a gyerekek..
    Múzeumok, operák..stb bezártak.
    https://orf.at/stories/3157438/

  38. Ja, és még egy fontos dolog:
    Én azt szeretném, ha ezt a vírust – járványt mind megúsznánk!
    A szüleim, a családom, a munkatársaim, a rám bízott emberek, Kedves Lóránd, Tiborbá, és Mindenki, függetlenül attól, hogy hol állt a múltban, vagy hol fog állni a jövőben (beleértem a politikai álláspontot, filozófiai okfejtéseket is).
    A többit majd lejátsszuk, ha nem lesz nagyobb gondunk – bajunk…

    39: Kedves Tőled, de barátságok csak személyes kapcsolatok útján szövődhetnek, ahogy ellenségekre is elsősorban így lehet szert tenni. Itt maximum egyetérteni, vagy egyet nem érteni tudunk…

    Viszont bízok abban, ha itt sokan egyetértünk, és ugyanazt a befolyást próbáljuk meg gyakorolni a környezetünkre, ha csak kicsit is, de hatással lehetünk rájuk, és ezzel biz. szinten a döntéshozókra is!

  39. 36. Gyarmathy
    Tibor bá’

    Nem lehetne összeszedni a hasznos tanácsokat, és kitenni egy kiemelt pontba? Vannak itt komoly vegyészek és túlélőművészek is, ha jól érzékeltem. Ne a hozzászólások között vesszen el az információ, ami életet menthet adott esetben. És legalább a sok „ütközésnek” legyen valami haszna is!

  40. Pandemia minősítés lett közben a WHO által amíg nem ezzel foglalkoztam..

  41. 40, HCS „Ha például levenné ezt a posztot, az én véleményem is megváltozna róla, ami a fészekbe piszkítást illeti.”

    OFF
    Nem értem. A link Molnár Miklós blogjára mutat. Én Kedves Loránd vagyok. A blog nem az enyém, a posztot nem én írtam. A lapon, mivel velem beszélgetett 2013-ban „harcos koromban”, ahogy látom egy idézet és egy válasz származik tőlem, ezeket vállalom most is. Miklós a saját blogján azt ír, amit akar. Ahogy te is olyan alapon és olyan véleményt alkotsz rólam, amilyet akarsz, úgy fejezed ki, ahogy akarod.

    És igazad van, tényleg nem vagyok rendben. Értem és előre jeleztem a folyamatokat, elemeztem, segíteni próbáltam, könyörögtem akinek csak tudtam hogy gondolkodjon és változtasson amíg lehet. Ahol most tartunk, számomra egyetlen dolgot jelent. Elkéstem. És csak azért folytatom amit csinálok, mert (a szánalmas, érthetetlen, idegesítő) legjobb tudásom szerint már mindegy hogy fegyvert csinálnak belőle vagy gyógyszert… ha sikerül egyáltalán.
    ON

    Az aktuális döntések remélem gyorsak és hatékonyak lesznek. Vezéreink bináris helyzetek kezelésére alkalmasak, minden ellenérzésem dacára szurkolok nekik és követem az utasításokat. A blogon pedig érdemes megfontolni az alábbi mondatot: Rémhírek terjesztése a válsághelyzetben közveszéllyel fenyegetésnek minősül, büntethető. Praktikus javaslatokra lesz érdemes fókuszálni.

    43 Attila ebben egyetértünk.

  42. 40 – H.Cs.:
    Erről a „leleplező” posztról, és a benne szereplőkről természetesen tudtam, de nem érdekelt. Én teszem azt, amit tennem kell, van aki becsüli, van aki semmibe veszi, és van aki irigyli. Olyat nem lehet tenni, ami mindenkinek megfelel. Én már feberuár elején megírtam, hogy Orbánnak most rengeteg légzőkészüléket kellene venni. A WHO ma deklarálta, hogy pandémia. Én már hetekkel ezelőtt megmondtam, hogy világjárvány lesz. Ma Merkel elmondta, hogy a németek akár 70 százaléka is megkaphatja a vírust. Én meg azt állítom, hogy közel 100 százaléka. Jót röhögök, amikor az Olimpiában reménykednek, vagy egy birósági tárgyalást kitűznek május 30-ra. Az emberek nem normálisak. MÁJUS 30????

  43. 46/40:
    Ezt nem Neked tettem ide, hanem azoknak, akik nem értik a miértet.
    Nyilvánvaló, hogy ismered azt, ami Rólad szól.

    Hasonló helyzetben én másként döntenék, de mindenki a maga életét kormányozza.
    Én sokmindent másként látok, de tisztában vagyok azzal, hogy ez engem nem emel senki fölé, és persze alá sem tol. Hozzád hasonlóan én is óriásit csalódtam (ráadásul nagyjából ugyanakkor) emberekben és emberi közösségekben is.
    Viszont túltettem rajta magam, mert megértettem, hogy ahogy én szeretnék, nem tudok rajtuk segíteni, és azt is tudomásul vettem, hogy ők -akár nem értik, akár nem akarják-, de nem kívánják az általam mutatott, ill. kitaposott utat járni. Hiába igazolt az idő, nem tudok örömmel gondolni rá, így ebben a tekintetben nagyon is együttérzek Veled és elfogadom a gondolataidat.

    A rémhírekkel kapcsolatban jogi szempontból sztem. csak akkor kellene aggódni, ha valamelyik poszt témájaként jelenne meg olyan gondolat, ami mások veszélybe sodrására alkalmas, vagy tömeghisztériát kelthet. Pl. a 44-ben linkelt Semjén Zsolt tanács az előbbit kimeríti!
    Itt a hsz-oknál párbeszéd zajlik, amíg senki nem kezd el uszítani, vagy tökéletes megoldásként bármire buzdítani, szabad vélemény-nyilvánításnak számít. Ha ez is tilos, akkor statáriumot kellene hirdetni, ami biztosan jól menne a Fidesz Kormánynak, de ennyi erővel inkább bezárhatták volna végre nálunk is az iskolákat.

    47:
    „Az emberek nem normálisak.”
    Igen. Én azt gondoltam korábban, ilyen helyzetben mindenkiből kitör egyfajta „józan paraszti ész” gondolkodás. Ehelyett még hülyébb lett körülöttem a világ…
    A május 30 eljön, kérdés, hogy a bíróságon ki szeretne még ücsörögni majd. Lesz más gondunk, az biztos!

    43:
    Olyan sokszor összeszedtük már…
    Lassan a későn ébredők elkésnek, minek ismételgetni, már csak frusztrációt okozna és ellenérzéseket váltana ki.
    Persze ebben Tiborbá az illetékes, nyilván -ha szeretne- bármikor öszedob egy ilyen témájú posztot. Viszont ebben tényleg figyelni kell arra is, hogy perpill. mit szabad és mit nem. Az igazságot kimondani sosem volt veszélytelen! 🙂

    Sztem. a hsz-oknál most annak lenne leginkább értéke, ha akinek van külföldi kontaktja, megosztaná velünk mi a helyzet, mik a konkrét tapasztalatok, milyen intézkedések történnek, mik a hatásaik. Mennek -e a boltok, mik a hiánycikkek, stb. Ne a szűkös és hasznavehetetlen fősodrú hírekből és adatokból lehessen csak következtetéseket levonni.

  44. Ha bezárjuk az iskolákat, a lurkók a vírus veszélyének legjobban kitett korosztálynál, a nagyszülőknél fognak landolni (mert apunak, anyunak pénzt kell keresni). Két lehetőség van:
    1. Elfogadjuk, hogy a fertőzöttek száma annyi, amennyit kommunikálnak, illetve amennyiről tudunk. Ebben az esetben igazuk van a döntés követelőinek.
    2. Ha nincs igazuk, ez csak egy nagy mészárszék lenne.

    Figyelembe véve az egyéb körülményeket (lappangási idő, olasz vonal, stb.), szerintem a második.

  45. 49:
    Mert máris elkéstünk ezzel az intézkedéssel!
    Az teljesen jogos, hogy ha pl. a gyerek a Plazaba megy lógni iskola helyett, vagy szalad a játszóra, ugyanott vagyunk, ahol a part szakad. De miért kötelező a nagyszülőnél kikötniük? Ennyire hülyék és felelőtlenek lennének a szülők?

    Akkor meg ehhez elsőként neki kellene végre állni jóval nagyobb keretek között tesztelni. Azért abból már tudnánk következtetést levonni. Ha már elkéstünk, másként kell megoldani, de azt fenntartom, hogy pl. egy középiskolás gyerek otthon tud maradni egyedül is, és nem feltétlenül kell elcsesznie a rendelkezésre álló időt, akár segíthet is otthon, s van értelme, hogy felfogja, mi a helyzet a nyagyiékkal.

    Sajnos sok bölcsőde és óvoda, mivel nem a nagy állami vízfejhez tartoznak, máris élt a kényszerszünet lehetőségével, tehát a következetlen és átgondolatlan intézkedések sora továbbra is árt a védekezés hatékonyságának. Abban biztos lehetsz, ha a gyerek lázas, azonnal repül haza, és ehhez nem kell rossz szándékot feltételezni, egyszerű emberi reakció (és jelenleg kötelező óvintézkedés is a többiek védelmében). Na, már most, ha a nagyszülőkhöz viszik, akkor egyszerűen nem normálisak! Ezt mondjuk tényleg nem az op.törzsnek kellene megoldani. Valamilyen szintű kockázat és költség mindenkire hárul ilyen esetekben, ennyire nem lehet csóró a magyar társadalom! Ha meg fillérb…ról van szó, megette a fene az egészet.

    Eszembe jutott még, hogy hasznosak lennének különböző munkahelyekről érkező (term. névtelen és nem beazonosítható módon megírt) beszámolók, ill. gyerekekkel kapcsolatos megjegyzések is. Köszönet azokért a fordításokért, ill. sajtószemlékért is, amelyeket időnként a nemzetközi történések alapján becsatoltok!

  46. 50 .Csongor:

    Nincs vita közöttünk. Szerintem, tényleg ennyire hülyék. Kívánom, hogy ne legyen igazam!

  47. A gyerekek és nagyszülők közötti találkozás tilos! főleg ha a gyerekek iskolába járnak. Vagy lejárnak(majd a szünetben) a pajtásaikkal játszani.
    Van telefon, skype, whatsapp, viber, messenger stb, lehet használni a technikát a kapcsolattartásra.

    Vállald a saját felelősséged! Az operatív törzs nem tud mindenre gondolni. Gondolkodj és hívd fel családtagjaid, idős rokonaid, nagyszülőket és mondd el nekik, hogy most miért nem mehet a lurkó!
    A könnyelműség, oda nem figyelés, hanyagság élet és halál kérdése lehet.

    Iskolazár:
    Szerintem tragikus, hogy nálunk az UK-ban – bár már 456 a hivatalos eset(a valós meg 2-3 ezer minimum) és maga az egészségügyi miniszter is megfertőződött – mégsem zárták még az iskolákat. Ez azért van, mert félnek a(z alultájékozott) szülők nemtetszésétől, akik nem tudnák hová tenni napközben az otthon lófráló gyerekeiket.
    Viszont ha túl sokáig vár az angol kormányzat, akkor annak nagyon nagy ára lesz. Remélem, hogy tudják mit csinálnak. Állítólag óránként értékelik a helyzetet.
    Ha kiskorú gyerekem lenne, én már egy hete nem engedném iskolába.

  48. Hogyan lehet legyőzni a koronavírust, azt ki tudja? De hogy mennyire versenyt futunk az idővel, az hihetetlen.

    „Két város, Philadelphia és St. Louis vezetésének az 1918-as spanyolnátha-járványra adott válaszait hasonlították össze. Míg Philadelphiában a politikusok késlekedve, csak két héttel az első esetek megjelenése után mertek döntést hozni a tömegrendezvények, összejövetelek betiltásáról, az iskolák, a templomok és a színházak bezárásáról, addig St. Louisban mindjárt az első esetek megjelenése után pár nappal meghozták ezeket a döntéseket. Ez a különbség megdöbbentő hatást gyakorolt a két városban a járvány halálozási rátájára. Philadelphiában lakosságarányosan sokkal többen haltak meg, mint St. Louisban. Míg Philadelpiában a járvány csúcspontján, amikor a legtöbben haltak meg (1918. október 19-én) 100 ezer lakosra vetítve 257 haláleset történt, addig St. Louisban a csúcs december 14-én volt 31 halottal 100 ezer lakosra vetítve.”
    https://g7.hu/adat/20200311/a-covid-19-fuggvenyek-es-kormanyzati-lepesek/

  49. 70%-os 150 ml Alkoholba 10-15 ml Glicerin kell (nem a virus ellen hanem a bõrt védi…) – ezt az egyik idõsebb gyógyszertáros ismerõsöm mondta. Elvileg ennyi elég a kéz fertõtlenítéséhez.

    Jusson eszünkbe:
    Ha emeletet mászunk (fel vagy le), a kezünket ne csúsztassuk a korláton, a kapuk kilincsét, bejárati ajtók „megszokott” felületeit ne tapogassuk (értsd: belököm az ajtót), nyilvános WC-t ha lehet hagyjuk ki, a „bevásárló kosarak és kocsik” ugyancsak sok kézen mennek keresztül – esetleg vékony kesztyüt is használhatunk…, sok apró dolog ami normális esetben érdektelen most viszont fontos lehet, hogy figyeljünk önmagunkra. Bevásárlásnál vegyük meg azt amire szükségünk van – elõtte fel kell írni, hol, mit kell vennünk – és a lehetõ legrövidebb idõ alatt intézzük el.
    Sajnos nincs biztonságos tippem, de amennyire módunkban áll kerüljük a tömeget.

    Aki úgy gondolja imádkozhat is – bár a „fentiek” a földi élettel nem szoktak foglalkozni. Ha majd ott leszünk, úgyis megmondják melyik ajtó a miénk, milyen irányba indulhatunk: jobbra, balra, felfelé vagy le a pokolba.

  50. 53:
    Hát, ha mást nem, legalább könnyű lesz majd leváltani az Orbán – kormányt.
    A haláleseteket és a káoszt senki nem felejti el egyhamar!

    Összerúgják a port mindenkivel, fenyegetőznek, rendőrállamoskodnak, ferdítenek és hazugnak kiáltják ki azokat, akik féltik a sajátjaik életét és védik azok érdekeit. Még pár ilyen csörte, és ők is nagy szarban lesznek, nem csak az ország:
    https://index.hu/belfold/2020/03/11/mok_koronavirus_jarvany_keszultseg_vedelem/
    A dilettánsok válasza 1.:
    https://index.hu/belfold/2020/03/11/emmi_magyar_orvosi_kamara_eszkozok_koronavirus_beef/
    A dilettánsok válasza 2.:
    https://index.hu/belfold/2020/03/11/istentisztelet_mise_koronavirus/

    és mindeközben a szomszédban:
    https://index.hu/kulfold/2020/03/11/olaszorszag_koronavirus_aldozatok_fertozottek/
    https://index.hu/kulfold/2020/03/11/koronavirus_who_vilagjarvany/
    Hajrá Magyarország!

  51. Ahol megfutott a terjedése, ugye jól emlékszem, nagyjából a semmiből indult, egyszerre több helyen, hirtelen és megállíthatatlanul. Az a kérdés, hogy kb. hány nap van még hátra eddig a pontig nálunk?

  52. Iskola bezárás vs szülők dolgoznak

    Munkatörvénykönyve alapján a szabadság kiadásának időpontját a munkáltató határozza meg, de a munkavállalót a szabadság kiadásának időpontjáról legalább 15 nappal korábban tájékoztatni kell. A munkavállaló 7 nap szabadsággal rendelkezik, ennek kiadását 15 napos előzetes bejelentés mellett kérheti. Ezt a kérésnek megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

    Meg lehetne oldani, csak akarni kellene… ráadásul a veszélyhelyzet tudtommal némi többlet jogkörrel ruházza fel a kormányt, azaz hozhat olyan kormányrendeletet, amely ideiglenesen felfüggeszti a M.tv-t.

    Csak hát senki nem akarja bukni a téli, nyári f@szom tudja milyen nyaralását… inkább beszopja ezt a járványt.

  53. 58. Jövőnk

    A t0k0m tudja hány (kényszer)vállalkozó országában, a Józsi nem fog senkit szabadságra küldeni, amíg csorog/dől a lé. Akkor sem, ha itt pusztulunk meg valamennyien.
    Azt fogja mondani, hogy most termelünk 300 tonnát, 200 tonnánál vagyunk nullszaldósak. Ehhez a 100 emberből 66 is elég, 34 ember lapátra kerül. Szerinted, Mancika dupla koronavírus, influenza, hepatitis és AIDS fertőzéssel nem megy be dolgozni, hogy ne ő legyen a maradék 33% tagja?
    Gyerek anyámhoz, 2 db Algopirin bevesz és 6:00-kor ott áll a portán…

  54. 60:
    Ennek figyelembe vételével akkor egy optimális döntés született…
    De nekem ez kezd úgy tűnni, hogy: „mindegy melyik ujjamat harapom meg, mindegyik fáj”.

    Viszont teljesen mindegy, hogy miért kerül majd a gyerkőc a nagyszülők közelébe, ha beindul a vírus, csak az számít, hogy ténylegesen ott lesznek -e, és persze alapvetően, hogy fertőzöttek -e már?

    Akkor vajon kisebb kockázatnak értékelik azt, hogy az iskolákból egy véletlenül bekerülő vírust szétspriccelnek a lurkók mindenkihez, mint azt, hogy egy-egy már megtörtént fertőződés esetében az adott család nagyszülei veszélybe kerülnek?

    Azt feltételezni, hogy a már megtörtént bakik mellett, hatszáz teszt elvégzése alapján az ország lappangó vírusfertőzésektől mentes, sztem. öngyilkosság.

    Talán a legrosszabb, ha most hezitálnak, addig szépen bekerül egy-egy fertőzés az iskolákba (lesz sok hordozó gyerek), és utána, elkésve zárják be az intézményeket. Minek utána a sok fertőzött gyerek végül a nagyszülőkhöz kerül.
    Hát, remélem tudják mit csinálnak, és a gyér tesztelés ellenére tényleg nincsenek még lappangó fertőzöttek köztünk, mert ha nem így van, sajnos a fenti forgatókönyv lesz a nyerő.

    A másik magyarázat lenne, ha már most biztosak abban, hogy rengeteg a lappangó fertőzött. De ennyi tesztelés mellett ezt honnan tudhatnák biztosan? Persze a sok kis bakiból ez is leszűrhető, s a végkifejlet szinte ua.

  55. 63:
    OK., de ez nem a jelenlegi járványhoz készült… és nem is Mo.

  56. Úgy látom, hogy ez a vírus fejlett vagy ez csak a véletlenek összeesése?
    Sz.tem szelektál, az idősek érdeklik és az olasz génekben lehet valami ami tetszik neki.

  57. 66:
    Nem ilyen egyszerű…
    Szelektálni csak az „ACE II” receptorával tudna. Egy álkulcs, ami beleillik az emberi tüdőkben található sejtfelszín-zárakba. Nincs itt akkora eltérés, hogy molekuláris szinten számíthatna, ki kicsoda, ill. ki melyik rasszba tartozik.
    A szelekció csak a megtámadott szervezet immunrendszerén, ill. a meglévő egészségi állapoton múlik. Ha időben felismeri a testünk (fehérvérsejtek a vérben), hogy ez egy betolakodó, kiirtja, ha nem a kórokozó győz és fertőz tovább. Ha bizonyos szerveink, főleg a tüdők eleve lestrapált állapotban vannak, a túlélés minimálisra csökken. Ez ugye alapvetően korfüggő, de nem feltétlenül jelent korrelációt, hiszen lehet fiatalember is krónikus vesebeteg, és lehet full szikár egy idős bácsi is. Olyan, hogy „olasz gén”, ebből a szempontból nem releváns!

    https://blausen.com/hu/video/virusellenes-gyogyszerek/
    A videót nézd meg!

  58. 66. D7,

    A fegyelmezettlenség és a szenvedélyes, puszilkodós, ölelkezős köszönések és mellé a sok kínai, akik jelen vannak észak Olaszországban és akik jöttek, mentek Kína és Olaszország között február elejéig, ez alkothatta azt a kombinációt, amit látunk Olaszországban.

    Szerintem időrendben Spanyolország lesz a következő, aki hasonló helyzetbe kerül, de mi az UK-ban, valamint a franciák sem állnak távol tőle.

    69. Csongor,
    Tényleg, nem figyeltem, törlöm az enyém!

    Érdemes megnézni a Thaiföldön élő magyar doki mai videóját:

    Maradj otthon: Lásd feljebb a 64-ben

  59. 68:
    „Ismétlés a tudás anyja.” Hárommal feletted már jött.
    De nem baj, ha duplázva jelenik meg, mert az olasz doktorúr intelmei és tanácsai elég kemények. Talán az op.törzs is megszívleli!

  60. Az Egyesült Államok észak-nyugati részén furcsa központja alakult ki a koronavírusos megbetegedéseknek. Washington államban, egy Seattle-től nem messze fekvő kisvárosban találták meg az első amerikai koronavírusos beteget. Mindenki arra számított, hogy a kór így Washington államban terjedhet tovább. De nem ez történt. Az egyetlen beteg megmaradt, mostanra meggyógyult és el is hagyhatta a kórházat. Sokáig nem is fedeztek fel új beteget az egész államban, miközben több másikban sorra kerültek elő a megbetegedések. Aztán hirtelen előkerült egy rakás új koronavírus-fertőzött Seattle környékén. A Seattle-t is magában foglaló King County-ban keddig már 25 ember halt meg a koronavírus miatt. Egyetlen nap alatt 74 új beteget regisztráltak, ami elég robbanásszerű, hiszen így összesen 267 regisztrált koronavírusos esetet tartanak számon az államban, de a legtöbben a valós számot ezer fölé tippelik. Mindez azok után, hogy hetekig csak az az egyetlen beteg volt, akiről elsőként tudtak. Ez elég furcsán hangzik. A kínaiak becslése szerint a koronavírus jobban fertőz, mint az influenza. Miközben utóbbi esetében egyetlen beteg 1,4 másiknak adhatja át a vírust, a COVID-19-nél ez a szám jóval nagyobb, 2 és majdnem 4 között mozog. Így kizártnak tűnik, hogy nincsenek további, észre nem vett megbetegedések, ha az első beteg ennyivel a többiek előtt elkapta, majd hirtelen egy csomó másik beteget is találtak. A koronavírus ebből a szempontból érdekesen működik. A halálozási aránya jóval magasabb, mint az influenzának, ott csak a betegek 0,1 százaléka hal bele a szövődményekbe, miközben például Olaszországban már hat százalék körüli a koronavírus halálozási rátája. A vírus leginkább akkor fertőz, ha a hordozónak tünetei is vannak, de nem lehet kizárni, hogy a tünetmentes hordozók is fertőzhetnek. És elég sok a tünetmentes hordozó. A koronavírusos betegek nagy része észrevétlenül hordja ki a betegséget, és észrevétlenül, magától gyógyul fel belőle. De minden tizedik esetben a tüdőgyulladáshoz hasonló megbetegedés kezdődik, amelyet adott esetben lélegeztetőgéppel kell kezelni. Különösen az idősebbekre veszélyes a vírus, Olaszországban is elsősorban ők halnak bele a megbetegedésbe.
    https://24.hu/kozelet/2020/03/11/koronavirus-washington-magyarorszag-terjedes/

    A kínai kormány titkolózása miatt két hónapot elvesztegetett a világ az új típusú koronavírus-fertőzés elleni küzdelemben. – jelentette ki Robert O’Brien amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó szerdán a Heritage Foundation konzervatív intézet egyik rendezvényén. A kül- és biztonságpolitikai ügyekben az elnök legfontosabb tanácsadójának számító O’Brien szerint ha Peking azonnal és pontosan tájékoztatott volna a járvány kirobbanására vonatozó adatokról és fejleményekről, akkor a nemzetközi közösség időben megkezdhette volna a felkészülést. Az Egyesült Államokban a koronavírus nem csak járványügyi, de politikai válságot is kavart – többek között a politikusok kitettsége, az elnökválasztási kampány trendjeinek felborítása és a fenyegető gazdasági válság miatt. A koronavírus új lendületet adott a Kína elleni, a republikánus pártból vagy a Fehér Házból érkező kritikus hangoknak. Ahogy azt az Atlantic alapos cikke bemutatja, Trump környezetéből sokan állítják, a járvány bebizonyította, hogy az Egyesült Államok a stratégiailag fontos egészségügyi eszközök, gyógyszeralapanyagok területén is ki van szolgáltatva az ázsiai beszállítóknak, és Kína a koronavírus kezelésénél is bebizonyította, hogy nem lehet rá felelős globális partnerként számítani.
    https://index.hu/kulfold/2020/03/11/usa_kina_robert_o_brien_nemzetbiztonsagi_tanacsado_koronavirus/

  61. 57 – H.Cs.:
    3 és fél hét. Április 8.

  62. Meghökkentő a Bergamoban élő görög orvos jelentése:
    Az idősebbek távoznak, mert úgy döntöttünk, hogy megmentjük a fiatalabbakat.

    Ő otolaryngologist (ENT) sebész, de itt a helyzet már olyan, hogy a specialitások fölösleges luxusnak számítanak. Mindenkit kiképzik és is beszáll a Covid-19 vírus elleni harcba. Nincs felesleges ember. A helyzet már ellenőrizhetetlen.

    „Ez egy háború … Mi is háborúban vagyunk. Bár valahogy megszerveztük magunkat, hetek óta a helyzet egyáltalán nem javul. A háború a nap 24 órájából 24 órán át dúl. Igyekszünk minél több életet megmenteni. A mai halálesetek száma megsokszorozódott volna, ha nem tennénk mindazt, amit teszünk … Mi katonai orvoslást alkalmazunk, harcgyógyászatot, akárcsak a csatában. Az aneszteziológusok jönnek és döntenek, hogy
    „KI KÉPES ÉS KI NEM”.
    Az orvos egy bizonyos értelemben a – földi – Isten, mondta többek között …Ezt ép ésszel nem lehet felfogni.”

    „Megpróbáljuk a 60-65 év körüli betegeket megmenteni. Nem beszélünk a 85-90-éves betegekről…Az idősebbek távoznak, mert úgy döntöttünk, hogy megmentjük a fiatalabbakat.
    Mindenkit megfertőz …Vannak betegeink 27-28 éves kórtól egészen 90 évesig és még idősebbek is. Az idősebbek könnyebben „távoznak”, mert úgy döntünk, és minden energiánkat a fiatalokra és a középkorúakra adjuk, különben ők is „távoznának”, ezt én aláírom neked …A helyzet drámai itt „- mondta Mr. Giourga.

    „Amikor az orvosnak el kell döntenie, hogy kit ment, és kit hagy el, akkor a rendszer túllépte korlátjait”, … is hangsúlyozta, hogy ezt mindenkinek meg kell értenie, még Görögországban is …Azok, akik még nem vették észre a valóságot, és nem tartják be a szakértők parancsolatait. A helyzet semmiképpen sem szabadulhat el, és ezt meg kell értenie az utolsó polgárnak is…

    https://www.mixanitouxronou.gr/sygkinei-ellinas-giatros-sto-mpergkamo-einai-polemos-dialegoyme-poioys-na-sosoyme-etoimasteite-an-den-lavete-metra-sygklonistiko-vinteo-mesa-apo-ti-meth-toy-nosokomeioy-opoy-kathimerina-pethainoyn-eka/

  63. Bevált a japán Fujifilm egyik gyógyszere koronavírusos betegek kezelésében
    MTI2020.03.18. 10:41
    Tizenöt százalékkal erősödött szerdán a Fujifilm Holdings Corp részvénye a tokiói tőzsdén, miután egyik influenza gyógyszerének egy összetevője hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében.

    A Fujifilm Holdings Corp. digitális kameráiról ismert vállalat, de rendelkezik gyógyszeripari érdekeltséggel is. A vállalat Avigan és Favipiravir néven forgalmazott
    influenza gyógyszerének egyik összetevője mellékhatások nélkül
    hatékonynak bizonyult a koronavírussal fertőzött betegek kezelésében a pekingi tudományos és technológiai minisztérium bejelentése szerint.

    Egy nyolcvan betegen Sencsenben végzett klinikai teszten a szerrel kezelt betegek mellékhatások nélkül gyorsabb és eredményesebb gyógyulást mutattak a kontrollcsoportnál – közölte a minisztérium.

    https://www.origo.hu/tudomany/20200318-hatekonynak-bizonyult-a-japan-fujifilm-egyik-gyogyszere-a-koronavirus-ellen.html

  64. 74 – L.S.
    Óvatos fogalmazás: „…kezelt betegek mellékhatások nélkül gyorsabb és eredményesebb gyógyulást mutattak a kontrollcsoportnál …” Vagyis, nem gyógyít, hanem aki gyógyul annak gyorsítják a gyógyulását. STATISZTIKAILAG.

  65. Még egyszer a koronavírusról hírek szerint Bessie Lee linkedin oldalán leírta, ahogy 2 hónapja tévedésből bekapcsolta a Hupei kórház 5G hálózatát és ennek köszönhető a Wuhani immunrendszer rombolás, amit koronavírusként adnak el nyugaton.
    Az élet tele van összeesküvés-elméletekkel. Akit érdekel és rákeres, talál mindent és az ellenkezőjét is.
    Hogyan terjed akkor tovább?

  66. 78 – SzJK.:
    Erre találták ki a BRONCHO-VAXOM készítményt. Akit érdekel, nézzen utána. Lényege, hogy 8 különböző baktériummal piszkálják fel az immunrendszert.

  67. 79.
    És működik is. Mi beadtuk az egyik gyereknek és három évig nem volt beteg.

  68. Tibor bá’ köszönöm szépen . Utána nézek.

  69. 4 nagy egyetem és kutatóközpont tanulmánya is azt igazolja, hogy az emberi szervezetben lévő CINK antivirális (azaz vírussal szembeni megelőző) hatásai létfontosságúak lehetnek a koronavírussal szemben!
    Beleértve az immunrendszert és a légzőrendszert is nemcsak meghűlés, de koronavírusokkal szembeni ellenállóképesség tekintetében is….

    AUniversity of Oxford, a American Society for Microbiology, a U.S. National Library of Medicine és a PLOS Pathogen mind ugyanerre a következtetésre jutottak.

    Tanulmányukat innen letölthetitek:
    Oxford Academic
    https://academic.oup.com/advances/article/10/4/696/5476413
    vagy PDF:
    https://watermark.silverchair.com/nmz013.pdf

    Jaj és a C-VITAMINT soha ne felejtsétek el! Az az immunrendszer egyik legfontosabb vitaminja…. Nagy dózisban szedjétek! (SBG Buddha – VilagHelyzete)

  70. A Leszvoszi Taxi Szövetség stabilizált klór dioxiddal
    – ClO2 – fertőtleníti a járműveit.
    A fertőtlenítés után a járművek 12 órán át zárva maradnak a fertőtlenítés helyén.
    A gyógyszer-méreg- fertőtlenítő hatása 7 napig tart, így a következő 7 nap során az a vírus vagy baktérium amely bekerül a járműbe megsemmisül.
    Ez után a fertőtlenítést végző cégtől megkapják fertőtlenített taxi minősítést (fertőtlenítési igazolást).

    https://www.stonisi.gr/post/7726/oloklhrwthhke-h-apolymansh-twn-taksi-video

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük