(3119) Rendkívüli (az INDEX szerint)

Tibor bá’ online

 

 

Olaszország bezárja az ország összes iskoláját és egyetemét a koronavírus járvány miatt.

Most jelentette be az olasz kormány, hogy bezárja az ország összes iskoláját és egyetemét most csütörtöktől, tehát március 5-étől kezdve. A rendelkezést a mai napon hirdették meg és március 15-ig hatályos (ha nem kerül meghosszabbításra).

Nem semmi. Az egész ország összes iskoláját bezárják? Ez felforgatja az egész társadalmat, hogy viselik el az emberek. Jó lesz odafigyelni, mert kb 3-4 héttel követjük az olaszokat.

Optimista felhang, hogy egyelőre március 15-ig. Mégis mire gondolnak, hogy nagy hirtelen elkezd mindenki kigyógyulni a terjedés felgyorsulása helyett? Miközben e rossz hírek egymást követik:

A jelenlegi adatok szerint a halálozási arány 3,4%. Korábban s WHO 2 %-os halálozási arányról beszélt.

Ragyogó. Tehát nem hússzor nagyobb a halálozási ráta a szezonális influenzához képest, hanem harmincnégyszer. Tessék mondani, és ez a szám végleges?

_____________________

Amikor logikus alapokon én írtam, mindenki nekem esett, és követelte rajtam a forrást.

Kína: meghalt egy újrafertőződött beteg

Kínában meghalt egy 36 éves férfi néhány nappal azt követően, hogí gyógyultan elengedték a kórházból. Li Liang február 12-én került egy olyan kórházba ahol az enyhe és közepes állapotban lévő koronavírus fertőzötteket kezelték. Két héttel később kiengedték a kórházból gyógyultan. Két nappal később kezdett rosszul lenni, gyomorfájdalom jelentkezett nála. Március 2-án visszakerült a kórházba, és még aznap meghalt, hivatalosan a koronavírus fertőzés nyomán fellépő légzőszervi elégtelenségek miatt.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

93 gondolat erről: „(3119) Rendkívüli (az INDEX szerint)

  1. Talán tegnap este beszélt egy virológus a rádióban, aki elmondta, hogy rengetegen vannak válságos állapotban a fertőzöttek közül, akiket hetek óta vmilyen szinten próbálnak életben tartani és akiknek az esetleges halála majd igencsak megdobja a halálozási rátát, ami nagyjából 4-5%-ra fog felkúszni néhány héten belül.

  2. Én azt látom, hogy ráadásul iszonyat virulens, az a vírus.
    A karanténok (szinte) semmit sem érnek, mintha ott sem lennének.
    Lazán átlépi a vírus. Igen pár hetünk, max 1 hónapunk lehet, aztán itt is karantén, meg minden.
    Nem jó kilátások…

  3. Szerintem nem konkrétan a vírus maga a probléma, hanem az amiatt kialakuló káosz. A népességcsökkenés nem gond, vagyunk elegen a Földön.
    Kár, hogy Afrikában és a migráncsok közt (legalábbis még) nem tarol. Ott lenne szükség igazán népességcsökkenésre és a gazdasági hatása is jóval kisebb lenne.
    Emiatt szerintem nem a népesség gyérítése a vírus elszabadulásának valódi oka, hanem a káosz kialakítása. Elvégre zavarosban lehet igazán jól halászni.

    Hogyan is lehetne megállítani, az – azt sem tudják pontosan meddig lappang, tünetmentes, de már fertőz – vírust?

  4. 3. Tetű vagy, még a járványt is a világ legszerencsétlenebbjeinek kívánod,akik a legkevésbé szennyezték szarrá a világot .
    A világ várósaiban és metropoliszaiban fog a legjobban tarolni, ott a leghatékonyabb a biófegyver- ha már szándékos népességcsökkentésről és konspirárációkról osztod az észt . A népességcsökkenés nem gond, vagyunk elegen a Földön,ehe,ehe,ehe…
    Egyszerűen Gaia megkapta a szokásos százévenkénti védőoltását a paraziták ellen

  5. A vírussal meg kell tanulnunk együttélni. Mindannyain találkozni fogunk vele. Ha nem az idén akkor jövőre. Aki legyengült immunrendszerrel randevúzik vele azon a haza egészségügy nem fog tudni segíteni…
    A nyugdíjas korosztály és a krónikus betegek mégis miben bízhatnának? Káslerben?

  6. Az én anyám 87 éves. Se náthás, se influenzás nem szokott lenni. Ő fogmosás után pálinkával öblögeti a száját, azt mondja ez a titka. Ezt elsősorban a protézis miatt teszi, de szerinte fertőzések ellen is jó.

  7. 3 Károly81
    A szándékos elszabadítást én kizárnám.
    Ha igaz, amit a vírusról írnak, akkor az elszabadítót sem fogja kímélni, őt is eléri.
    És hiába van oltása ellene, ha a vírus olyan könnyen mutálódik, ahogy itt már elhangzott, akkor az oltás sem fog használni egy idő után.
    Akkor meg ez a vírus szándékosan bedobva legfeljebb olyan Sámson akció-féle lehetne, de azt meg mire föl?

  8. Az indexre ma egy jó összefoglaló cikk is felkerült.
    Nem szentírásnak linkelem, hanem azért, mert akár az operatív törzs is átvehetné kötelező tájékoztatónak. Összehasonításra:

    https://index.hu/techtud/egeszseg/2020/03/04/kinai_koronavirus_influenza_natha_megfazas_tunetek_kulonbsegek_diagnozis/

    https://koronavirus.gov.hu/gyik

    Kíváncsian várom, lesznek -e érdemi intézkedések az eddigi egyértelmű tapasztalatok alapján, vagy megy tovább a saját érdekek védelme és a maszatolás.

  9. Ami minden órában téma, az előbb utóbb érdektelenségbe fordul. Pont az ellenkezőjét váltja ki mint a pánikkeltés.

  10. A COVID-19 fertőzés teremtette rendkívüli olaszországi helyzetben rendkívüli intézkedésekre van szükség – előlegezte meg az újabb óvintézkedések bejelentését Giuseppe Conte kormányfő az olaszokhoz szerda este intézett televíziós üzenetében. Conte hangsúlyozta, a tíz nappal ezelőtt Észak-Olaszországban bevezetett intézkedések után, most további erőfeszítésre van szükség Olaszország egészében a vírusfertőzés megfékezésére. Nem kell félni, nem kell felborítani mindennapi életünket, de felelősségteljes magatartást kell tanúsítani – mondta Giuseppe Conte. Arra kérte az olaszokat, kerüljék az emberekkel teli helyszíneket, ne fogjanak kezet, a könyökükbe tüsszögjenek, ne öleljék, csókolják egymást, tartsanak egymástól egyméteres távolságot. A kormány felszólította a 65 év felettieket, ne menjenek utcára. A kormányfő bejelentette, hogy az egész országban felfüggesztik a csoportos és tömeges eseményeket. Egész Olaszországban bezárják a mozikat, színházakat. A templomok nyitvatartásáról az egyház dönt. Korábban már bejelentették a tanítás országos leállítását március 15-ig. Csütörtöktől zárva tartanak az oktatási intézmények, a bölcsödéktől az egyetemekig. Az intézkedés több mint 8 millió tanulót érint. Az iskolák teljes és országos lezárása precedens nélküli, még a második világháború éveiben sem folyamodtak ehhez.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/05/koronavirus-olaszorszag-rendkivuli-intezkedesek/

    Bár ma még megjósolni sem lehet, hogy végül mekkora gazdasági károkat okoz a kínai Vuhanból indult új típusú koronavírus, de a mostani járvány rávilágít a globális gazdasági rendszer gyenge pontjaira, és a dominóhatás fel is erősítheti a már megkezdett strukturális változásokat.
    https://24.hu/fn/uzleti-tippek/2020/03/04/koronavirus-jarvany-globalizacio-gazdasag-tozsde-autoipar/

  11. Ahogy annakidején egy nagy keleti bölcs mondotta, „ne azt nézd amit mondok, hanem azt amit csinálok”.
    Na most Kína „azt csinálta”, hogy ami a mortalitást illeti, valószínüleg kozmetikázza, meghamísítja az adatokat.

  12. Úristen! Ti milyen adatokat néztek, olvastok? A jelenlegi adatok szerint lassabban terjed mint az influenza.
    Az esetek 80%ban enyhe a tünet, az illető nem is kerül orvoshoz.
    Hogyne alakulna ki immunitás? Máskülönben a vírus gondolja úgy, hogy meguntam ezt a szervezetet, innen távozok? Most azt vizsgálják, hogy az immunitás egy életre szól-e.
    Megfelelő gyógyszer kombóval súlyos, életveszélyes fertőzötteket tudtak meggyógyítani.
    A halálozási arány a 65 év felettieknél magas, az alatt elenyésző.

    Tessék utánaolvasni.

  13. Helyes az olasz döntés az iskolákkal kapcsolatban . Persze szívás, mert mit csináljanak a sok otthon maradt gyerekkel, ha a szülő dolgozik, de ha még jobban elterjed, nagyobb gond lesz, az hogy szaladjanak velük .
    És mi ?????
    Nem kéne tanulni belőle? Megint inkább hülyék leszünk? Nem ugrik be senkinek a mondás a nagy okosok között? Gyűlnek – gyűlnek, titkolóznak, tájékoztatnak a számokról, hebegnek-habognak, de esetleg érdemben valami, hogy a lehető legkisebb veszteségekkel ússzuk ezt meg. Nyilván nehéz helyzetben vannak, de sajnos nem az jön le a döntéseikből, hogy foggal-körömmel, megszakadva próbálnak a többi ország hibájából, hanyagságából tanulva cselekedni.

    Itt csak azok a hallgatók akik kapcsolatban voltak az irániakkal,” kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni” Forrás: (SE HÖ)
    Ha igaz, hogy két egyetem érintett, nem azonnal karantén, tesztelés lenne az megoldás.
    Február 22 az ideérkezésük dátuma.Ma március 5 van. Ebben a helyzetben ez borzasztó sok idő. És ha nem megy magától vizsgálatra?
    Még mindig az az egyetlen védekezésünk, hogy hőmérőzünk.

    Nevessetek ki , de én már arra is gondoltam, ha ezek ilyen impotensek, akkor ismétlődjön meg az 1990 es Taxis blokád a határokon, csak most ne a pénzért hanem az egészségünkért.
    Szűrjünk- szűrjünk, teszteljünk. De legfőképpen ne változzon már napról napra ezeknek a módja minden egyes tájékoztató alkalmával, mert már tényleg eléggé szavahihetetlen a bagázs.
    Milyen 18 év felettieket lehet itt majd hadra fogni, ( valaki írta pár napja, hogy nem lesz gond a katonasággal) mikor a többség még azt sem tudja, hogy fiú vagy lány szeretne lenni.

  14. Ugy olvastam, hogy a koronát megöli a klór. Szombaton a kölöknek úszóversenye lesz. Naná, hogy ott leszünk.

  15. Reinkarnatorr : Aha, csak a kocsiból rögtön a medencébe ugorjanak az állítólagos fertőtlenítőbe, mert viszont egy párás, meleg levegős emberekkel zsúfolt uszoda pont jó kis hely a kórokozóknak ?

  16. 1. Azért ilyen magas a százalék Olaszországban, mert nem annyi fertőzött van amennyit találtak, hanem minimum tízszer annyi.

    2: Ha már szeretjük a tényeket, akkor vegyük észre, hogy a halálozási adatok totál rapszodikusak országonként, van ahol szinte senki nem hal meg, van ahol meg az olaszhoz hasonló számok jönnek. Ebből is látszik, hogy valahol az egyenletben hiba van, ez pedig nem lehet más mint a fertőzöttek száma.

    3. Van egyetlen hely ahol egészen pontosan tudjuk a fertőzöttek számát, ez pedig a hajó. 700-an betegedtek meg, és mivel a hajó utasainak átlagéletkora bőven 60 év felett volt, a betegek zöme közülük került ki (Az utasok 80% volt hatvan év felett, de több mint 200 80 feletti, és még 11 90 feletti utas is volt!). A hétszáz, zömmel veszélyeztetett korú emberből máig mindössze 6 személy halt meg. Kevesebb mint 1%, miközben a 60 feletti korosztályban a normál influenzának is van legalább ennyi áldozata. Ez az egyetlen hiteles adat a vírus halálozási rátájáról, az meg ezek alapján megegyezik az influenzáéval.

    4. Ezzel nem azt mondom, hogy bagatell, mert sokkal többen szorulnak kórházi ellátására, ami okozhat gondokat, erre kellene felkészülni, de az Armageddon ezúttal is el fog maradni.

    5. Egy dologban biztos vagyok, a vírus már itt van Magyarországon is, szinte biztos, hogy nem is 1-2 elszórt esetben, de amíg nem lép át az esetszám egy határt, egyszerűen észrevétlen.

  17. Az osztrákok első két esete akik eredetileg olaszok, huszonévesek (a lány egy hotelben recepciós) – meggyógyultak, az ORF cikke szerint. 10nap után kiengedték őket az Innsbruck-i kórházból 2negatív teszt után.
    Engem az érdekelne hogy mit jelent a negatív, mert macskáknál az a rájuk jellemző alfa coronavírus sosem ürül ki teljesen, vagy újrafertőzik egymást (?) és ott titerszámot néznek az állatorvosok. Szóval a negatívvá vált esetekről kiokosíthatnának.
    (A forrás a negatív osztrák esetekről: ORF.at)

  18. A kérdésem mindenkihez szól: ti is tapasztaltátok az autós forgalom jelentős csökkenését? E hét eleje óta látom ezt, (elég sokat kell naponta közlekednem), a helyszín Budapest. Pest megyében élő ismerős ugyanezt tapasztalja. Az üzemanyag árak rendesen megzuhantak. Tehát máshol kell keresni az okokat. Tapasztalatok, vélemények??

  19. 17 -Ir01:
    A szállodahajó számai azt jelzik, hogy a gyógyulás nagymértékben függ a gondozástól, az pedig a pénztől. A közönsége tömegek erre nem számíthatnak. Az oxigént és a műtüdőt az kapja majd, aki meg tudja fizetni.

  20. Kína: meghalt egy újrafertőződött beteg
    Kínában meghalt egy 36 éves férfi néhány nappal azt követően, hogí gyógyultan elengedték a kórházból. Li Liang február 12-én került egy olyan kórházba ahol az enyhe és közepes állapotban lévő koronavírus fertőzötteket kezelték. Két héttel később kiengedték a kórházból gyógyultan. Két nappal később kezdett rosszul lenni, gyomorfájdalom jelentkezett nála. Március 2-án visszakerült a kórházba, és még aznap meghalt, hivatalosan a koronavírus fertőzés nyomán fellépő légzőszervi elégtelenségek miatt.

  21. Mennyire valószerű, hogy kb. két hét alatt meg is gyógyult, és újra is fertőződött? Vagy tünet- és panaszmentes lett egy ideig, de a vírus megbújt, majd újra aktiválódott a szervezetében?

  22. 3. Miért ne lenne gond?
    Kérdezem: Miért hagyták eddig eszkalálódni a problémát.
    Már az 50es évektől totális szigorral, mederben lehetett volna tartani a reprodukciót.

  23. Vannak olyan vélemények is, hogy ez a vírus is úgy támad mint a lépfene.
    Hogy van egy enyhébb első fázis amiből az ember viszonylag könnyen, látszólag kigyógyulhat. És utána következik a második fázis ami már sokkal súlyosabb!

  24. Egyébként azt nem értem, miért kell megvárni amíg kirobban a járvány, miért nem lehet már most bevezetni intézkedéseket, amikor még van értelme:

    – betiltani a tömegrendezvényeket
    – tömegközlekedési eszközöket folyamatosan fertőtleníteni
    – ingyen osztani alkoholos kézfertőtlenítő géleket
    – ingyen osztani szájmaszkokat
    – elrendelni, hogy amelyik munkakör otthonról ellátható, ott a munkahely a vírusveszély lecsengéséig tegye lehetővé az otthoni munkavégzést
    – készpénzforgalom korlátozása / a készpénz fogdosása az egyik legjobb terjedési út/

    és még biztosan ezer és egy lehetőség van…

  25. 25:
    Mert „jogász/közgazdász társadalomban” élünk.
    Sztem. nem fogják fel, csak akkor, amikor majd belekerülnek a spirálba.
    Kíváncsi leszek, később firtatják -e a felelősség kérdését, vagy jön a hülye duma, hogy minden szakszerű volt, és a nemzetközi protokollnak megfelelően történt.

    Azt viszont nem értem, hogy miért nincsenek a szakmában sem potens vezetők, szinte már minden területre érvényes, hogy a potens emberek a maguk módján teszik a dolgukat, és a legimpotensebbek (vagy mondhatnám totipotensen inkompetensnek is) társasága ül egy döntő – irányító bizottságban (tiszt.kiv.)?

  26. 27. Minden szakmara igaz. Falus Ferenc, volt tisztifoorvos, aki folyamatosan nyilatkozik koronavirus temaban, ma reggel a teveben azt birta nyilatkozni arra a kerdesre hogy mit szol a WHO kozlemenyehez amiben mar 3.4%os mortalitasrol irnak, hogy nem tud ilyenrol, nem olavasott errol. Ket napos kozlemeny! Megis mi a franccal foglalkozik ez az ember ha errol sem tud?!

    De ugyanez, ugyanigy tettenerheto Szlaviknal is. Kozepszeruseget sem elero emberek magas poziciokban…

  27. 28: Nekik meg van mondva, hogy mit szabad mondani és mit nem.

  28. Az amerikai képviselőház szerdán 8,3 milliárd dollárt szavazott meg a koronavírus elleni küzdelemre. A voksolás után Mike Pence amerikai alelnök, aki a vírus elleni országos intézkedéseket koordinálja, közölte: az összeget a szövetségi kormányzat és a tagállami kormányok vírusellenes intézkedéseinek kiterjesztésére fordítják.
    Az alelnök azt is elmondta, hogy az összegből 3 milliárdot fordítanak a vakcina kutatására, és a tervek szerint külön egymilliárdot juttatnak kistelepüléseknek is.
    A nyugati parti Kaliforniában szerdán Gavin Newsom kormányzó egészségügyi szükségállapotot hirdetett az állam egész területére, miután egy Sacramento melletti kórházban koronavírusos fertőzésben meghalt egy 71 esztendős férfi.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/05/koronavirus-amerikai-kepviselohaz-vedekezes/

    Belehalt az új típusú koronavírus okozta betegségbe egy öt nappal korábban gyógyultnak nyilvánított páciens a közép-kínai Vuhanban – jelentette helyi sajtóforrásokra hivatkozva a South China Morning Post (SCMP) című hongkongi lap csütörtökön. A 36 éves férfi halálához a vuhani egészségügyi bizottság által kiadott halálozási kivonat alapján az új típusú koronavírus által okozott légzési elégtelenség, majd fulladás lépett fel. Li Liang február 12-től az egyik, a járványhelyzet miatt rohamtempóban felépített vuhani kórházban feküdt, ahol az enyhébb tüneteket produkáló betegeket kezelték. A kórházból két hét után távozhatott, de az érvényes előírások szerint még további 14 napig egy karanténként kialakított szálláson kellett tartózkodnia. A férfi felesége arról számolt be, hogy férje két nappal az után, hogy elhagyta a kórházat, ismét rosszul lett. Szájszárazságról és puffadásról panaszkodott. Március 2-án ismét kórházba szállították, ahol még aznap délután elhunyt. A sanghaji székhelyű The Paper című lap az SCMP szerint egy azóta az internetes oldaláról eltávolított cikkben arról is hírt adott, hogy a vuhani Fangcang Kórház – amely szintén egyike a járvány miatt kialakított ellátó központoknak – szerdán egy felhívást tett közzé, miszerint több, korábban gyógyultnak nyilvánított pácienst kellett újból ellátás alá helyezni a tünetek ismételt felbukkanása miatt. A kórház emiatt csütörtöktől a vírus elleni antitestek jelenlétét is teszteli a betegek esetében, mielőtt gyógyultnak nyilvánítaná őket.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/05/koronavirus-kina-vuhan-meghalt-gyogyultnak-nyilvanitott-fertozott-beteg/

    Kínai kutatók atomi szinten azonosították azt a mechanizmust, amellyel az új koronavírus megfertőzi az embert. Ez a felfedezés megmagyarázhatja a koronavírus felismerésének és fertőzésének molekuláris alapját, és hozzájárulhat új gyógymódok kifejlesztéséhez – írja az MTI. A Science folyóiratban szerdán közzétett tanulmányukban a kutatók leírták annak a receptornak a szerkezetét egy sejt felületén, amelyre az új koronavírus nyomást gyakorol, hogy bejuthasson az emberi szervezetbe. A Westlake Institute for Advanced Study és a Cinghua Egyetem kutatói kriogenikus elektronmikroszkóppal térképezték fel atomi szinten az ACE2 receptor teljes struktúráját, amely a belépési pontot jelenti az új koronavírusnan az emberi sejtekbe a BOAT1 semleges aminosav-transzporter jelenletében. A kutatók kimutatták, hogy az új koronavírus kötődése azonos a SARS-koronavírus kötődéséhez, de számos szekvenciavariáció és szerkezeti eltérés megváltoztathatja az ACE2 affinitását a vírushoz. A Science honlapján bemutatott korábbi tanulmányukban a Texasi Egyetem és az Amerikai Nemzeti Egészségvédelmi Intézet kutatói szintén kimutatták, hogy a Covid-2019 új koronavírus a SARS-vírussal azonos ACE2 receptorhoz kötődik, de az új koronavírus esetében az ACE2 kötődése tízszer, hússzor magasabb, mint a SARS-vírus esetében, ami megmagyarázhatja az új koronavírus emberek közötti könnyebb terjedését.
    https://index.hu/techtud/2020/03/05/koronavirus_kinai_kutatok_kutatas_virus_fertozesi_mechanizmus_uj_gyogymodok/

    A világban a legdrámaibb fejlemény talán az volt az éjjel, hogy már az Egyesült Államok legnagyobb államában, Kaliforniában is vészhelyzetet hirdetett az állam demokrata kormányzója, Gavin Newsom. Ott szerdára már 53 fertőzöttet azonosítottak, és bejelentették az első halálesetet is. Egy idős, más betegségektől is szenvedő ember vesztette életét. A kaliforniai volt az első, Washington államon kívüli haláleset – ott egy idősek otthona a fertőzés gócpontja, és mostanáig már tízen vesztették életüket a járványban. Aggodalomra ad okot az is, hogy Kínában szerdán 139 új fertőzést jelentettek, többet, mint a megelőző két napban, amikor pedig már azt remélték, hogy lefutóban van a járvány. Közben Japánban is ezer fölé emelkedett a fertőzöttek száma, bár az esetek többsége még mindig a jokohamai kikötőben elkaranténozott óceánjárón, a Diamond Princessen van. Japánban eddig 12 halálos áldozata van a járványnak, hatan közülük a hajón tartózkodtak. Ausztráliában pedig most az okoz aggodalmakat, hogy egy orvosi konferencia résztvevőjét is új koronavírussal diagnosztizáltak, így most a radiológiai konferencián részt vevő többi 77 orvost is megpróbálják elérni, hogy kivizsgálhassák őket.
    Iránban még a hivatalos, sokak szerint a járvány súlyosságát komolyan alulbecslő adatok szerint is már 92 halottja és több mint 2900 fertőzöttje van a járványnak. Az iráni hatóságok elvileg még ma délelőtt frissíteni fogják az adatokat. Dél-Koreában, ahol Kínán kívül a legsúlyosabb a helyzet, szerdán 322 új esetet regisztráltak, ott mondjuk január vége óta több tízezer tesztet végeztek a fertőzöttek kiszűrésére. Az országban ezidáig 5766 fertőzöttet és 35 halálesetet regisztráltak.
    A járvány további terjedése szempontjából különösen aggasztó, hogy egyre több olyan országban is felbukkan, ahol az egészségügyi rendszer szinte biztosan nincs felkészülve tömeges járványok kezelésére. Irakból egyből egy halálesetet jelentettek, Indiában pedig a hatóságok szerdai tájékoztatása szerint már 29 fertőzöttet azonosítottak.
    https://444.hu/2020/03/05/veszhelyzetet-hirdettek-kaliforniaban-a-koronavirus-miatt

    Enyhe tünetei vannak a két magyarországi koronavírus-fertőzött iráni diáknak. Lázuk nincs, kivizsgálásuk zajlik – mondta Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán. Az infektológus elmondta, két elszigetelt esetről van szó, a diákok nem ismerik egymást.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200305/nem-ismeri-egymast-a-ket-koronavirussal-fertozott-irani-diak-418175

    Tavaly a kereskedelmi háború, idén a koronavírus-járvány zavarja a kínai beszállítói láncokat, mind a két esemény világszerte érzékenyen érintette a vállalatokat, köztük az amerikai technológiai óriásokat is. A legnagyobb amerikai techcégek, mint az Apple, a Microsoft és a Google is fontolgatja, hogy áttelepíti a hardvergyártást Kínából. De nem lesz egyszerű dolguk, a kínai gyártás minden eddiginél jobban be van ágyazódva az amerikai beszállítói láncokba – mondta el a CNBC-nek nyilatkozó tanácsadó.
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20200305/elkezdtek-elvinni-a-gyartast-az-amerikai-techoriasok-kinabol-418191

    A gazdaság működése vágyvezérelt, és ha a befektetők nagy része elhiszi, hogy baj lesz, akkor baj is lesz. Vannak, akik a 2008-ashoz hasonló visszaesésre számítanak, de például a forint még erősödhet is.
    https://24.hu/fn/gazdasag/2020/03/05/koronavirus-gazdasag-vilagvalsag/

  29. 28: Falus nyugdíjas, szóval nem feltétlenül naprakész, de csak azért hívják be az ATV -be, mert kormányzati oldalról kvázi senki nem hajlandó bemenni. Szlávik bemegy, de amióta Svábynál kibírta mondani vasárnap a Heti Naplóban, hogy ő már nem mond semmit, mert hetekkel ezelőtt sem hitte, hogy az új koronavírus járvány továbbterjed Kínából, és erre már itt van Olaszországban, ott azért van némi megtörés a korábban felállított szubjektív hipotézisében. Szóval innentől Szlávik doktor mondandóit is csak fenntartásokkal kezelném…!

    A középszer vezető szerepén meg ne csodálkozzon senki, a NER a bólogató alattvalókra épül. A jól és logikusan gondolkodó, szókimondó szakemberek már rég nyugdíjasok vagy 8-9 éve többségében már kimentek nyugatra dolgozni! És nyilvánosan csak azt lehet mondani amit OV vagy Rogán mond, vagy amire rábólintanak, hogy ezt mondhatod.

  30. 19 Bár nem közlekedek rendszeresen, és eleve új helyen élek, de részben én is látom ezt. Bevásárlóközpontban is kevesebb vásárlót látok, pár árúfajta le van rabolva néha, egy-egy embernél látom, hogy készletez, de a döntő többség nem.

  31. 19: Én nem tapasztalom a forgalom csökkensést az utakon. Az M2-őn jövök minden nap busszal és a héten minden nap elkéstem a munkahelyemről a dugók miatt.

  32. 27 Horváth Csongor

    „Azt viszont nem értem, hogy miért nincsenek a szakmában sem potens vezetők…”
    Próbáld illeszteni Parkinson törvényét a magyar hivatali rendszerre.

    Más példa:
    Sztálin „lefejezte” az oroszokat, a hadsereget is.
    Mindenki, aki nála okosabb lehetett (volna) azt eltávolította.
    Ez a diktatúra lényege.
    A Németek támadtak és könnyen haladtak előre az impotens vörös hadsereg ellenében.
    A helyzet akkor fordult meg, amikor a diktatúrát valamelyest visszafogta, és engedte az okosabbakat is (Tuhacsevszkij, Vorosilov, Zsukov) „szóhoz jutni”.
    Ha itt is enged a diktatúra, akkor van esélyünk. Minél később történik meg ez, annál többe kerül a győzelem.

    Mindez igazodik az evolúció szabályaihoz.

  33. 19. Én is megállapítottam magamban, de nem tudom megmagyarázni.

  34. Bentragadt egy sok linket tartalmazó hozzászólásom, addig is…:

    Iráni állampolgárok a Magyarországon elsőként regisztrált, koronavírussal fertőzött betegek. Az eredetileg Kínából kiindult kórt Iránból már több más országba is tovább vitték, egyebek mellett Afganisztánban, Katarban, Kuvaitban, valamint USA-ban és Kanadában találtak beteg irániakat. Nem véletlen, hogy éppen Iránból terjed gyorsan a kór: miközben a perzsa államban működő diktatúra akadályozza az információáramlást és rontja az intézmények hatékonyságát, a nemzetközi utak metszéspontjában lévő országban súlyos gondokkal küszködik az egészségügy. Egy kint élő magyar szerint a hétköznapok igencsak megváltoztak.
    https://hvg.hu/vilag/20200305_Miert_pont_Iran_a_masodik_legveszelyesebb_gocpont

    Abban semmi meglepő nincs, hogy egy vírus gyorsan evolválódik, ez alapján sikerült azt is bizonyítani, hogy Seattle-ben az öt hét különbséggel megtalált első és a második fertőzött között kapcsolat van, vagyis a vírus heteken át észrevétlen tenyészett a környéken. A Pekingi Egyetem, illetve a sanghaji Pasteur Intézet kutatói azonban most azt fedezték fel, hogy a koronavírus az elmúlt hónapokban két törzsre vált szét, és az egyik törzs sokkal agresszívebb a másiknál. EZ A VAKCINAFEJLESZTÉS SZEMPONTJÁBÓL RENDKÍVÜL ROSSZ HÍR. A két koronavírus-vonal közül a régebbit S-típusnak nevezik, és ez mérsékeltebb fertőzőképességgel rendelkezik. Az újabb, L-típus agresszívabb, gyorsabban fertőz és gyorsabban is terjed. Bár az L-koronavírus később jelent meg, ma már ez felelős a fertőzések 70 százalékáért (épp az agresszivitása miatt). Egy január 21-én diagnosztizált amerikai szervezetéből már mindkét törzs fertőzését kimutatták, tehát a kétféle vírus párhuzamosan terjed. A két törzs közötti genetikai különbségek közül kettő annak a tüskefehérjének a szerkezetét érinti, amelynek esszenciális szerepe van a vírus fertőzőképességében, értékelte a felfedezést a Leads-i Orvostudományi Kutatóintézet Telegraph által megkérdezett munkatársa, Stephen Griffin.
    https://index.hu/techtud/2020/03/05/a_koronavirus_ket_torzsre_valt_szet_es_agresszivebb_mint_korabban/

  35. Kínai orvosok először mutatták ki, hogy az új koronavírus képes károsítani a beteg központi idegrendszerét. Korábbi tanulmányokban a tudósok már kimutatták, hogy a COVID-2019 nevű járványt okozó vírus több szervet, köztük a veséket, májat és a szívet is megtámadhatja, de a központi idegrendszer károsodását még nem jelentették – írja az MTI.
    A pekingi orvostudományi egyetem mellett működő Ditan Kórház orvosai csütörtökön jelentették be, hogy meggyógyítottak egy férfi beteget, akinek agy-gerincvelői folyadékában találtak új koronavírust. Az 56 éves betegnél január 24-én diagnosztizálták a fertőzést a kórházban, tünetei súlyosak voltak, nem reagált a hagyományos kezelésre. Intenzív osztályon ápolták, ahol öntudatcsökkenés jeleit észlelték, holott a CT-vizsgálatok nem mutattak semmilyen abnormális jelet.
    Az orvosok elvégezték az agy-gerincvelői folyadék mintáinak génszekvenálását, és megerősítették a koronavírus jelenlétét, agyvelőgyulladást (encephalitis) diagnosztizáltak a betegnél. Vírusos agyvelőgyulladással kezelték, ami után a beteg neurológiai tünetei fokozatosan megszűntek. A férfit február 25-én bocsátották el a kórházból.
    Kutatók korábban kimutatták, hogy a szintén a koronavírusok családjába tartozó SARS- és MERS-vírusok is károsodást okozhatnak a fertőzött beteg idegrendszerében. A kutatók hangsúlyozták, hogy a kórházukban új koronavírus-fertőzéssel kezelt 150 beteg közül csak egynél mutatták ki az idegrendszeri károsodást.

    Index

  36. 33. En ezt nem tapasztalom, ralatok a Hungariara es ugyanakkora a forgalom.

  37. Re:33
    Re:36
    Forgalom továbbra is nagy, pl M1/M7 bevezető, régi 7-es út, Hungária körút.
    Reggeli bejövetel, és a délutáni kimenetel továbbra is dugókat okoz.
    Én az Aldit csekkolom kb minden nap,1 hete valóban tömeges bevásárlás volt, ma a pozitív eset miatt kicsit több vevő, de roham még nincs.
    Külön „poén” volt hallgatni a sütöde részleg dolgozóit, hogy azon diskurálnak, hogy mi lesz, ha karantént vonnak a város köré(Bp.). Egyik csaj azon sopánkodott, hogy semmi kajatartaléka nincs, másik pedig nagyon helyesen azt mondta, hogy legalább pár napra vásároljon be. Tanácsadó nő amúgy nagyon talpraesett volt, ő külön kajacsomagot rakott a kocsiba, ha beragadnának valamilyen nem várt szituba…
    Látszik, hogy gyakorló anyaként adta tanácsot , és nem ejtették a fejére.

  38. Német szakértők valószínűleg azonosították az első európai fertőzöttet. A New England Journal of Medicine-ben megjelent levelük szerint az első európai fertőzött egy máskülönben egészséges, 33 éves német üzletember lehetett, aki január 20-án vagy 21-én találkozhatott egy kínai üzleti partnerével, aki akkor még tünetmentes volt, csak Kínába hazatérésekor, a repülőn lett rosszul. Nála január 26-án igazolták teszttel a fertőzést. A 33 éves német üzletember viszont már január 24-én megbetegedett, január 25-re már magas láza is lett, és erősen köhögött. De másnap estére már jobban érezte magát, így január 27-én újra munkába állt. Január 28-án már három munkatársánál is kimutatták a fertőzést.
    Németországban amúgy a legfrissebb tájékoztatás szerint már 349 fertőzött van, az elmúlt 24 órában 109 új esetet azonosítottak. Hétfőn a Robert Koch Intézet még csak 38 igazolt fertőzésről számolt be.
    https://444.hu/2020/03/05/hirtelen-nemetorszagban-is-megugrott-a-fertozottek-szama

  39. Durva, hogy milyen gyorsan száguldunk a vesztünkbe. Bevallom, 2 hete még szentül meg voltam győződve, hogy az egész csak pánikkeltés. És tessék, itt tartunk. Láttátok a nagyvezér tájékoztatóját tegnap? Valahogy nem nyugtatott meg. Ami érdekes, hogy amióta Európában is egyre több helyen felütötte a fejét a vírus, azóta nem nagyon lehet hallani híreket Kínából. (Se jót, se rosszat.) Hozzám legalábbis kevesebb jutott el. Tudna valaki valami infót adni, mi van most Kínában? Volt egy Kínában tanuló magyar lány, aki videóblogot csinált még január elején, de őt nem találom meg. Hátha ti jobban képben vagytok. Köszi előre is

  40. Azért a V4 kormányfői csúcstalálkozón még vidáman behazudta , hogy nincs fertőzött. Aztán később jött a rendkívüli bejelentés. Borzasztó volt , zavart. Hányszor nyúlkált az arcához ?.

    Meszkaléró: írtam most egy lányismerősömnek aki kint tanul Csungking- ba, hazajött a szünetben. Őt nem érdekli, semmit nem tudni, mindenki csak spekulálgat szerinte, ahogy tud megy vissza . Nem foglslkozik a vîrussal. ??‍♀️? nem tudom így is gondolja, vagy ezt kellett írnia.

  41. 41.
    Azt nem tudom én sem, mi lehet Kínában(szerintem terjed lassan a járvány a kemény intézkedések ellenére), de hogy mi van a 8.7 milliós Teheránban(az iráni fővárosban), arról most találtam egy pár másodperces videót.

    https://twitter.com/viamediainfo/status/1235510666871459846

    „Dr. Massoud Mardani, Irán nemzetközileg is elismert járványügyi professzora szerint március hónap végére Teherán lakosságának 30-40% fertőződhet meg az új koronavírussal, minderről egy iráni lapnak beszélt a szakértő. Teherán lakossága 8,7 millió fő.”

    http://pandemia.hu/koronavirus-hirek-03-05/

    Az ottani egészségügy összeomlott, nem képes mit kezdeni az újabb betegek tömegével. Nem nehéz belátni, hogy milyen tragédia várható ott heteken belül. És a világon sok sok ilyen hely lesz heteken és/vagy hónapokon belül.

  42. Re:41
    Azért nem kell rászállni a pánikvonatra…

    Alap, hogy a fősodor média irányítva van, és a propaganda azt fújja, ami elő van neki írva. Kérdés az, hogy ezzel a vírusbalhéval mit akarnak elérni, és mit akarnak eltakarni vele. Itt már térdig gázolunk a konteókban, de botorság azt gondolni, hogy mindent csak úgy véletlenül történik.
    Véletlen nincs, max kevés a tudásunk hozzá…

  43. 44.
    Ez a „vírusbalhé” elég jól sikerült, de az is lehet, hogy nem csinálták, hanem olyasmi, mint a Spanyol nátha volt 100 éve.

    Ez már nekünk nem is olyan fontos, hogy hogyan és miért indult, mert a probléma nagyon is komoly és valós(én nem nevezném balhénak) és egyre valószínűbb, hogy országunkat nagyon súlyosan fogja érinteni, erre kéne készülni.

  44. Kanadában az évi átlagos influenzával fertözöttek kik korházi ápolásra szorulnak az 12.200 személy , mig az elhalálozottak száma ebböl fakadóan 3500 a statisztika szerint.Mindez háttérbe szorult..amolyan megszokott mutatókká vált.Ellenben az újkeletü virus pedig ha 5-10 ember beharapja…világ-szenzáció és riadalom..Ami érdekes,hogy a Kínába elvitt nagy munkákat…visszahozzák és az eddig eszméletlenül gazdag és fukar ipar-tulajdonosok, hajlandók mégha drágábban is használni a lokális kisebb-nagyobb cégeket…Akkor most mi ez ??

  45. Tiborbá lassan írhatod a táblára mint régen a diákok a vakációt
    e,se, pse,apse,lapse,llapse,ollapse,collapse 😀

    Meg jöhetne egy fantasy poszt (ami lehet valóság lesz) a következő hónapok világáról:Gazdasági összeomlás, gyógyszerihány,túlterhelt kórházak,karantén, üres utcák pesten, boltban áruhiány,üres repterek,gyárak leállása,szolgáltatások leállása, szállópor kiesés, exrta erős uv, 50 fok nyáron,kiszáradó duna, elszálló paksi atomerőmű, tovább terjedő vírus, közmű karbantartások hiánya .

  46. Megnéztem a mai rendkívűli sajtó(félre)tájékoztatást Orbán Viktor vezetésével.

    Felvonult Pintértől kezdve az egész törzs.

    Ha valakit érdekel:
    https://hirado.hu/belfold/video/2020/03/05/rendkivuli-sajtotajekoztato-a-koronavirussal-kapcsolatos-aktualis-helyzetrol-2020-marcius-05

    Kásler mellébeszélése, hebegése-habogása..

    Rájuk vagytok bízva, úgyhogy jobb felhagyni minden reménnyel.

    47.
    Hamarosan kopogtat a valóság. Látni fogod saját szemeddel és érezni a lelkeddel, hogy mi a különbség az influenza és e között a járvány között!

  47. 50:
    Hihetetlenül rugalmasak, innovatívak, teljesen átérzik a felelősségüket, s ennek megfelelően gondolkodnak és cselekednek. A tudásuk és az informáltságuk tiszteletet parancsoló. Igazán megnyerő társaság. Engem is megnyugtatott, jó kezekben vagyunk!

    Minden a legnagyobb rendben van, az edigi intézkedések időbeli lefolyása és súlyozása tökéletes, érthetetlen az egyik újságírónak miért volt ezzel baja.
    Ha egyszer nem akarta a kis iráni puja megmondani hol járt, ebben a fene nagy demokráciában… Észveszejtő.

    – 3 hét múlva lesznek csak iskolabezárások. És akkor sem mindegyik. Sztem. kb. háromszoros áldozatszámmal kell készülni, mint ami lehetne, ha…
    Most akkor „elsüllyed Atlantisz”?! 🙂

    Budapest felkészülni, vigyázz, kész,…
    Bízzunk a természet „bölcsességében”!

  48. ne lisztet vegyél, vitamint vegyél,
    egy kis korrekt információ:

  49. 51 Csongor ismét vastaps. Elképesztő az egész… már az, hogy Kásler semmire nem ad konkrét választ, ezzel maga fűtve a „rémhírek terjedését” bizonyítja a dilettantizmust. Engem különösen az bosszant, hogy a mai újabb román esett hazánkon keresztül utazott, de ez csak amolyan bagatell privát dolog, lévén, hogy megmondtam többeknek ezt az első pillanatban. Érdekelne, mivel utazott, vonat, busz, netán az M5-öst hugyozta szét, stb. Kontaktok.

  50. Görögországon a fertőzöttek száma tegnapelőtt még csak 1O személy volt.
    Mindannyian Milánóban voltak, onnan tértek vissza.
    Tegnap még egy fertőzöttet kaptunk, Közel Keletről.
    Ma már 31 személy a fertőzöttek száma.
    Egy zarándokkiránduláson – Egyiptomban és Izraelben – részt vevők akik február 27-én tértek haza. Ma a 24 személyből a 21 már fertőzött. Még nem tisztázott a kirándulok ősszáma – 55 és 9O között saccolják, keresik őket.

  51. 52 ez a csávó – a videóban – ugyanolyan felelőtlen barom, mint oly sokan. Amúgy pont pár hete néztem meg egy videóját, és igen csak díjaztam az infót, amit adott a C-vitaminról. Most viszont konkrétan felbaszta az agyam.

    „Értem én, hogy benzines de mivel megy?!”

    Értem én, amit mond, nagyrészt még egyet is értek vele, ahogy minden normális ember. DE azt felejti el a barma, hogy majd mindenkinek van idős vagy veszélyeztetett családtagja, rokona, ismerőse… na ők miattuk kell ezt komolyabban venni. És ez a hozzáállás, főleg az eleje, bagatellizálása a COVID-19-nek, ami a társadalom többségét alkotó félkegyelműeknél csökkenti a megelőző magatartást. Ahogy néhány „celeb” okoskodása is. Ezeket ugyanúgy vadászhatná a kormányunk, mint a „rémhírterjesztőket”. Mert azt értem, hogy az ellen eljárást indítottak, aki a Keleti pá.u. körüli kamu marhaságot terjesztette, de csak úgy általánosságban beleböfögve – ahogy tette az ezredes úr a minap – a kamerákba, hogy nyomoznak, megfigyelnek és ha nem merül ki a tényállás, akkor is megkérik a tartalomszolgáltató, hogy távolítsa el a tartalmat – ??? ez nonszensz -, akkor én, a törvénytisztelő átlagpolgár veszélyeztetve érzem magamat.

  52. 53. A halottak számát viszonyítja a tüneteket mutatókhoz, és ebből számol mortalitást. Baromság…

  53. Üdv mindenkinek.
    Érdekes, hogy az egyéni szabadságvágy és annak semminemű korlátozása nagyobb erejű ma a világban, mint a félelem egy ilyen járványtól.
    Kb egy hónapja írtam, hogy kíváncsi vagyok mikor állítják le a légi és egyéb forgalmat. Még most is gond nélkül elrepülhetsz , elautózhatsz, akármelyik gócpontnak nevezett országba. Ha közvetlenül nem is de átszállással biztosan.
    A középkorban ha járvány volt , a közösségek bezárták a kapukat és ha be akartál volna mégis menni, akkor még a kapuk előtt lenyilaztak.

  54. Valaki elmondaná hogyan kellene kezelni ezt a járványt? Bármilyen szigorúbb eljárás, ami eszembe jut, csak fokozná a bajt… Tényleg kíváncsi vagyok..

  55. 59:
    Miért olyan nagy dolog megérteni, hogy repülőjáratok leállít, áruforgalomban és közműveknél dolgozók védőfelszerelés ellát, ahol lehetséges távmunka, iskolák bezár, közösségi terek ellenőrzés alá von, szórakozási lehetőségek leállít, élelmiszerellátási lánc házhoz szállítással megerősít, muszáj munkahelyek folyamatosan fertőtlenít, kórházak felkészít, mindenhol elkülönítéssel. Külföldi diákok karantén, vagy ne jöjjön ide, és senki ne utazzon el, v. ha muszáj és visszajön, otthoni karantén videokapcsolattal. Operatív törzs végrehajtóihoz videokontakt 24 órában (jelzési lánc és információk). 3 hét…
    A vége úgyis ez.

    Sztem. akkor is megérné, ha mondjuk 100 emberéletet menthetünk meg vele! Nyilván nem mindegy kinek – kicsodája, de az életmentésnél számít ez? De tudom. Kit érdekel egy kis influenza…
    Majd ha mutál. Egyelőre két variánst azonosítottak.
    „Utólag okos kapitánynak” már könnyebb dolga lesz majdan!

  56. 60 – H.Cs:
    Semmi olyat nem hajlandó tenni a kormány, amit más EU tag még nem tett. Ez nem teljesen elfogadhatatlan érvelés, de mért nem alkalmazzák ezt a jogállamiságnál? 😀

  57. 60: ezzel csak gazdasági csőd és a káosz lenne előre hozva pár héttel.

  58. Én ez már komolyan nem értem ?

    Nyelvtanfolyamon is járt az egyik fertőzött iráni diák
    Az Index arról ír, hogy a koronavírussal megfertőződött egyik iráni diák február végén a budapesti Goethe Intézetben egy csoportos német nyelvtanfolyamon vett részt. A SOTE gyógyszerészhallgatója, február 26-án vett részt a nyelvtanfolyamon. Azaz két nappal azután, hogy megvizsgálták, ám ekkor még nem lehetett tudni a vizsgálat eredményét. A tanfolyamon rajta kívül nagyjából féltucatnyian voltak.

    A résztvevőket csütörtökön értesítették telefonon arról, hogy otthoni karanténba kell menniük nekik és a közvetlen családtagjaiknak is. Van olyan résztvevő, akit még nem értek utol. Úgy tudjuk, hogy az érintettek nem a hatóságoktól tudták meg, hogy a fertőzött hallgató a csoportba járt, hanem egyikük maga nyomozta ezt ki, miután híre ment, ki az egyik fertőzött, ő pedig emlékezett arra, hogy egy iráni gyógyszerészhallgató is a csoport tagja, aki történetesen a SOTE-ra jár. Ezután jelezte ezt a hatóságnak, ahonnan a többi résztvevőt már telefonon hívták fel és tájékoztatták arról, hogy otthon kell maradniuk.
    Itt a video végén nyilatkozik a barát
    https://rtl.hu/rtlklub/hirek/eroskodnie-kellett-hogy-vegezzek-el-rajta-a-tesztet-koronavirus-irani-diak?utm_source=Facebook&utm_medium=Hirado&utm_campaign=post&fbclid=IwAR1DEYrW1lR_I2TZnvHIvQCN4ZrlPC-_vTsRHnK3-PMej4m3R_y7jlM_Kqk

  59. Egy debreceni férfi a harmadik fertőzött. Rendszeresen ingázik Milánó és Debrecen között.

    15 fős japán turistacsoportot vittek a Szent Lászlóba a Kálvin térről.

    beindult ☹️

  60. Az asszony iráni meg hasonló egzotikus orvostanhallgatóknak tart sebészeti gyakorlatokat… ahogy hallom az egyetlen védekezés a szentelt víz (van kihelyezett kézfertőtlenítő). se maszk, se karantén se semmi… 🙁 Teszteléseket nem csinálnak amíg valaki súlyosan le nem robban.

    Ahogy a fenti videóban is elhangzik itthon könyörögni kell a tesztért.. szörnyű..
    Megfordult a fejemben, hogy ide a laborunkba is berendelek pár tesztet, de nem biztos, hogy főnök örülne ha erre szórnám a pénzt.. nem ép vírusokkal foglalkozunk, de real-time pcr masiából van pár.

  61. 60 Csongor ismét vastaps.

    61 Tibor bá’ +1

  62. 54:
    Ha már szóba került Milánó: a debreceni repülőtér honlapja szerint a Milánóból érkező holnapi, 03.10-i és 03.13-i járat még várható, csak a március 17-i és azutáni járatok törölve.

  63. 62:
    Áruld már el nekem, mitől lenne csőd például a polgári repülés leállítása miatt, vagy az egyetemi oktatás átszervezése miatt a mai technikai lehetőségek mellett? Az üzleti életben és az oktatásban sem feltétlenül szükséges a személyes kontakt, ott az internet és a rengeteg okostelefon. Elvileg a technikai háttér is meglenne hozzá, vagy ilyenek biztosításán (is) kéne agyalni az op.törzsnek.
    Nyilván, ha mindent egyszerre léptetnénk életbe nem biztos, hogy működne, ill. biztosan nem érné meg, de nem az lett beadva du., hogy az emberélet mindenek előtt?
    Átrendeződés mindenképpen lesz, a gazd.kár garantált, s a vírusfertőzések környező gócponti lefutása nagyjából 1 hónapos, akkor is ha fertőződik a fél ország, és akkor is, ha nem. Kockázatos, de sikeres védekezés esetén olyan gazd. értékek és politikai előnyök jelentkeznének („vírusmentesség”, mint lásd korábban „migránsmentesség”), amelyek miatt sztem. gazd. is megérné a kockázat vállalása.
    Azt meg ne haragudj, de nem is sajnálnám, ha a féktelen és felesleges kereskedelmünk, valamint a szórakoztatóipar és az „ipari turizmus” csorbát szenvedne, és emiatt később is kisebb részesedést mutatnának fel. Ha emiatt aggódsz a gazdaság miatt, sztem. nem kár érte.
    Tökös dolog lenne ezek közül párat meglépni, de hát itt a valóság, OV már nem ugyanaz a politikus, aki korábban volt. Beteges, megpocakosodott, lelassult. Nem várható tőle, hogy fiatalos lendülettel utat törjön, mint régi szép idejében… Engem Diego Maradonára emlékeztet, aki idősebb korára szintén önmaga paródiájává változott. A nagyság és a jólét átka, aminek következményeit együtt szívjuk vele.

  64. 52.
    „ne lisztet vegyél, vitamint vegyél,
    egy kis korrekt információ:”

    Szerintem meg mindkettőt vegyél! (Bár én lisztet nem sokat vettem, mert alig eszünk kenyeret vagy lisztes, lisztből készülő dolgokat).

    Mr. doktor butaság!

    Képzeljünk el valakit, aki 1939 szeptember 26.-án elemzi a pár hete elindult háborút.
    Összehasonlítja az első világháborúval. Összehasonlítja a 26 napja elindult háború pár ezer áldozatát az első már lefutott világháború 20 milliójával és ebből levonja azt a következtetést, hogy ez a mostani nem nagy dolog.

    dr. Gödényit egy viszonylag okos embernek gondoltam. Remélem itt csak mellényúlt és nem egy ostoba fickó. Ha így van, akkor csinálni fog egy korrekciót.

  65. Csongor +1
    Egy apró észrevétellel: a miniszterelnök alatt vannak az igazi dilettánsok, ez a baj. Más tanácsok esetén lehet, hogy tökös lenne ezek meglépéséhez.

  66. SzJK

    És hol, melyik országban van több?
    Mert csak úgy tartasz békeidőben + 50%-os kapacitást, hogy porosodjanak az ágyak?
    Komolyan, gondolkodik a szerző? Ja nem, mert minél rosszabb annál jobb nekik, a sok impotens nyugatseggnyalónak.
    A folyón akkor kell átmenni, ha odaérünk. Mit tud a firkász esetleg arról, hogy milyen eszközállománya van az országnak vészhelyzetre?
    Az árvíz sem vitt el, akkor amikor a nagy nyugat úszott (kétszeres vízmennyiség mellett helytálltunk). Ne becsüld le a magyart.

  67. 72:
    Tudnál egy másik példát is hozni ezen a másodjára felvetett árvizes példán kívül?
    Megjegyzem, ez egy betegség. Bárminemű védekezéshez egészséges emberek kellenek, s még azok vagyunk. Természetesen túl fogunk jutni rajta, törvényszerű. De miért haljon meg párszáz emberrel több, mint szükséges? Csak mert levonult az árvíz is 10 éve?

    Vegyük példának Olaszországot. Pill. 178 halottjuk van. Ha nem röpcsikézik a kis kínai ide-oda, elképzelhető, hogy még mind élnének. Ja, ha nem Itália, akkor benyalja más? Hát nem egészen, mert, ha az EU egységesen összezárt és lezárt volna, nem lett volna még kb. fél évig megbetegedés. Röpcsike fontosabb volt, és mint tudjuk, csak egy kis nátha. Vajon a 178 család, aki már elveszítette hozzátartozóit is így gondolja?

  68. Egy kiváló hozzászólás a Fészbúkról.

    „Anyukám aki 1914-ben született mesélte,hogy a családja mind betegek voltak a spanyolnáthában, de mindannyian túlélték szerencsére.Pedig nagy élelmiszerhiány volt,gyógyszer szinte semmi. „1918 ősze: Magyarországon pusztít a spanyolnátha
    Iszonyatos járványt hozott az ősz Budapestre és az országra 1918-ban. A spanyolnáthajárványról van szó, amelynek kitörésekor, júniusban a magyar sajtó egy része leszerepelt álhíreivel, a veszély lekicsinylésével, de a Pesti Hírlap még a járvány legsúlyosabb pillanataiban, ősszel is hazudott olvasóinak. Ugyanígy komoly a kormány, a főváros és a közegészségügyi hatóságok felelőssége is: képtelenek voltak az orvos- és gyógyszerhiányon segíteni, a szervezetlenség miatt is nehezen tudtak megbirkózni a járvánnyal, amely elsősorban a hátország lakosságát, azon belül pedig különösen az életerős fiatal felnőtteket tizedelte meg 1918 szeptemberétől.”

  69. 74:
    Abban az időben sok önkéntes nővér (apácák) is odavesztek.
    Ma nem is emlékszünk rájuk, pedig hősök voltak, akár a fronton meghalt katonák!

  70. Horváth Csongor.
    Nem tűnt fel, hogy ide is legalább annyi kínai repkedett az elmúlt két hónapban, és nincs semmi. Ja lappang. Meddig?
    Ilyen virulenciával, amit mondanak róla, már le kellett volna verje a dögvész a fél világot, nem, hogy minket.
    Valami nincs rendben ezzel a vírusos történettel. Valakik nagyon keltik a pánikot.
    Mellékesen, mostanában (kb. február eleje óta) gyakran eszek kínaiban, mert nagy az akció:-).
    Mondom is a csajnak, hogy mi van náluk.
    Erre mondja vigyorogva, ninc szemi, cak itt pánik.
    Kérdem honnan tudja?
    Hát votam othon.
    Mikor?
    Ünnepre.
    Ok., mondom. Kérek még cikét:-).
    De tényleg, nem kamu. És még írogatok, ahogy látod.

  71. Csongor továbbra is vastaps.

    Árvíz kapcsán: munkámhoz tartozott, szóval… annyira ne legyen nagy a mellényünk, mert a fenti szakaszokhoz képest itt ellapult, másrészt az egyiknél, ha nem fordul ki a szlovákok felett a csapadék zóna, akkor a főváros elúszott volna a picsába; ezt nem egyszer mondtam kamerákba a korábbi években és nem vágták ki az adott médium politikai hovatartozásától függetlenül. Aktívan dolgozva… a hatósági kompetencia kritikán aluli volt*. A szakértelmet a helyiek adták, a kivezényelt – fegyvernemet nem adnék meg, se konkrét rendfokozatot – főtisztet úgy ugráltattam, mint egy kisiskolást és az egység úgy táncolt, ahogy kell. Az érdem a lakosságé volt és főleg azon szakmunkásoké, akik értették a szakmájukat az árvízhez adaptálva (fal kitámasztás, munkaszervezés stb.) én csak egy szobafestő vezénylőzászlósa voltam, önként, azaz csicskának álltam.
    Tűzoltók kivétel!!!

    *pontosítanék: 2002-ben a lakosság magára maradt, s ha nem jön ki a tűzoltó egység, katasztrófa lett volna, mert a falat olyan szarul rakták fel, ahogy kell, és dőlt volna több száz emberre. Vagyis akkor a lakosság még szűz volt. Későbbieknél már nem.
    Mindegyiket végig dolgoztam (2002, 2006, 2010 és 2013), az utolsó hármat egyszerre két helyen, azaz a fővárosban és az adott helyen. Két óra alvás három napon keresztül, nonstop munka, konkrétan Isten tudja hány ezer zsák feldobálása a teherautókra.

  72. Na látod Jövönk, erről beszélek. Ha helyzet van a magyarok közül előbukkannak a legjobbak és megoldják a problémát. Nem a seggnyalók siserehadára gondoltam a problémamagoldás kapcsán. Meg van az az ősi képességünk, hogy ha helyzet van, spontán kiválasztódik a legjobb (csatába sem az vezette a tőményt aki bratyis volt, hanem a legjobb, akit maguk választottak – feudális világban meg is lett az eredménye a kontraszelekciónak, lásd muhi, mohács), a többiek felismerik és alávetik magukat.
    Ezt is meg fogjuk oldani, még ha ez nem is fog tetszeni az olvtársaknak.

  73. Vadegér, Neked van veszélyeztetett csoportba tartozó és/vagy idős családtagod? Mert azzal, hogy kínaihoz mész kajálni, konkrétan őket veszélyezteted, no meg a honfitársaid közül azokat, akik ebbe a csoportba tartoznak. Ez is kontraszelekció, Rád nézve 🙂 ha személyesen ismernélek. (Ne vedd támadásnak, nem az!)

    Azt értem, hogy furcsának tartod a dolgokat. Ez-az valóban nem teljesen világos.

  74. 17.
    „A hétszáz, zömmel veszélyeztetett korú emberből máig mindössze 6 személy halt meg. Kevesebb mint 1%, miközben a 60 feletti korosztályban a normál influenzának is van legalább ennyi áldozata.”

    Én is ezt gondoltam, hogy ez igazán egzakt minta, mivel a számlálóban külön kezelik e hajó utasait.
    Aztán beleszaladtam ebbe:

    https://www.bama.hu/orszag-vilag/megvan-a-koronavirus-elso-halalos-aldozata-nagy-britanniaban-2322045/

    És lásd, nem adják a hajó adataihoz, hanem az UK listájában szerepel.

    Ha jól tévedek, e hajó utasai közül már Amerikában is haltak meg, így sajna az az egy százalék már biztosan nem annyi és még a 690 fertőzöttből 478 jelen pillanatban az aktív beteg.

    Lesz az sajnos legalább 3%, pedig ezek az emberek a legjobb egészségügyi ellátást kapják.

  75. Vadegér,
    Felelőtlenségnek gondolom amit hirdetsz. Elképzelhető, hogy bejön, de nem az eszed miatt fogod túlélni :-).
    Később visszatérünk rá.
    A vírus terjedése több, mint érdekes, ezt már én is felvetettem.
    Ez viszont nálam egy okkal több, hogy még óvatosabbak legyünk!

    Egyébként k.jó álláspont: Szarom mindenre, aztán majd a jobbjaink úgyis megoldják…

  76. Na most akkor ? Mit is látni a bal felső sarokban?

  77. 82:
    Akkor lenne hihetőbb, ha konzisztensebben írta volna át és nem csak egyetlen számot 🙂
    Kamu.

  78. Hát azért ezt egy olyan tudós osztotta meg, aki ért a vírusokhoz.
    De minden lehet! Nézzetek utána!

  79. 69 Horváth Csongor:
    „Áruld már el nekem, mitől lenne csőd”

    A légi társaságok rögtön elkezdenék termelni a veszteséget, egy halom vendéglátó egység, étterem szintén, kevesebb közlekedés, kevesebb üzemanyaghasználat, óriási veszteségek az olajvállalatoknak, tőzsdén már másnap zuhanás, további veszteség, védőfelszerelések beszerzése és egyéb intézkedések további költségterheket nyomnak mindenkire, miközben a termelékenység visszaesne. Ha minden iskolás és távmunkás online akarná rendezni a dolgait, akkor az gyomorszájon ütés lenne a szar hálózati infrastruktúrának is. Amelyik ország elsőnek elkezdi ezt, az fog elsőnek megtérdelni…
    És mindezzel nem érnének el semmit, mert az nagyon jól látszik, hogy ez a vírus megnyerte a háborút, nem lehet megállítani… Együtt kell éljünk vele.

  80. 85:
    Abszolút nem értek egyet! Sejtettem, hogy ezek miatt aggódsz, erről fentebb leírtam saját álláspontomat.
    Okfejtésed számomra csak azt bizonyítja, hogy végképp megérett ez az egész globális rendszer a pusztulásra.
    Kár, hogy a végkifejlet nem válogat aszerint, ki hogyan gondolkodik az egyetemes alapértékekről… Ezt nem személyes odatűzésnek szánom, hanem korábbi okfejtésem megerősítéseként, a jelenlegi emberi civilizációra, általánosan értve!

    Ha már a „gazdasági bedőléstől” tartunk, azt is vágjuk közbe, hogy „a fák nem nőnek az égig”! Itt az ideje „lejönni a szerről”, de sajnos sokaknak ez a vírus is kevés, hogy meghozzák az elódázható, ám elkerülhetetlen döntést.
    Nem tudom melyik rosszabb egy kötelező paradigmaváltás szélén. Kihúzni a végsőkig, vagy elsőként elébe menni a változásoknak? Ha maradni akarok abban, ami van, nyilvánvaló, hogy az első lehetőséget kell választanom. Viszont egyre több ember van és lesz, aki ezzel nem fog egyetérteni. Ebben a tekintetben a vírus egy lehetőség is, ki tudja, talán az utolsó…

  81. 86 – Csongor:
    Ez itt nem kifejezetten a hülye emberek társasága, de ezt, ennek ellenére, kevesen fogják megérteni.

  82. 69 Horváth Csongor:
    “Áruld már el nekem, mitől lenne csőd”

    Tisztán látszik a hozzászólásokból, hogy szinte senki sincs pénzügyes vagy vezetői pozícióban. A világon kevés társaság van aki önerőből tud fejleszteni, növekedni.
    Mindenhol hitel, hitel hátán. Projekt finanszírozás, lizing, scontó – számlakövetelés meghitelezése-, stb. Vagyis bevételtől, eredménytől függetlenül hatalmas fix költségek, amit fizetni kell. Ezért működik a pénzügyi szektor.
    Ha nem történik – pl. forgalom kiesés – miatt törlesztés, valameddig lehet elodázni, de végtelenségig nem a vége csődeljárás.
    Minél nagyobb a finanszírozási hányad a saját tőkéhez annál sérülékenyebbek, arról nem is beszélve, hogy sok helyen manipulálva van a sajáttőke, vagyon elemekkel együtt.
    Pedig rivalda fényben tündöklő társaságok beszámolóinak, mérlegeinek értő olvasása után lenne rácsodálkozás, hogy semmit nem ér a társaság…..

  83. 88:
    Manipulált nyavalyáik dőljenek be, nem érdekel…
    A többi költséget illetően az lett beharangozva, hogy a szükséges fedezet rendelkezésre áll. ja, csak bizonyos szinten, bizonyos formában? Elvileg csődbe senkinek nem kellene mennie, átstruktúrálásra lenne azonnal szükség. Elképzelhető, hogy a háttérben már dolgoznak rajta, s tudom én is, hogy ezeknek a mammutrendszereknek óriási a tehetetlensége, pedig itt és most gyorsan kéne manőverezni.
    Tiszta Titanic szindróma.

  84. Fejfájásosak figyelem!
    Az összes fájdalomcsillapító alapanyaga a paracetamol rövid időn elül hiánycikké válik, mert Kína nem szállít. Akinek szükséges, szerezzen be némi tartalékot.

  85. 86: nem én féltem ezt a ganajszobor rendszert, hanem akik a döntéseket hozzák és ők a pénzügyi, hatalmi szempontokat veszik figyelembe, még akkor is ha azt mondják, hogy az emberek élete a legfontosabb. Ezért hoznak olyan intézkedéseket, amilyeneket.

  86. 91: Azért van még pár fájdalomcsillapító hatóanyag a paracetamolon kívül is.

    Amúgy is érdemes legalább három különböző hatóanyagú fájdalom- láz- és gyulladáscsillapítóval felszerelkezni, hogy ha nagy lenne a baj, lehessen váltogatni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük