(3118) 2019-nCOV fertőzést követően a vesében és herékben tevékenykedő ACE2 károsíthatja azokat – FORDÍTÁS

Tibor bá’ online

 

Szerzők: Caibin Fan, Kai Li, Yanhong Ding, Wei Lu, Jianqing Wang.

2019 decemberében, és 2020 januárjában, 2019-nCoV koronavírussal fertőzött tüdőgyulladás következett be Vuhanban, ami komolyan veszélyeztette a közegészséget.

ACE2-ről (angiotenzint konvertáló enzim-2) ki lett mutatva, hogy fogadja a 2019-nCoV vírusokat és közbejár, hogy belépjenek az emberi sejtekbe, ahogy az megtörténik akut légzőszervi szimptómát mutató koronavírus (SARS) esetében.

Különböző megfigyelések azt mutatták, hogy egyes betegeknél csökkent a vese funkció, vagy akár vesekárosodás is bekövetkezett a légzőszervi károsodás mellett, de az ide vonatkozó mechanizmus korábban nem volt ismert.

Ez felkeltette érdeklődésünket, vajon a koronavírus fertőzés kihat-e a vizelet elvezető és a reprodukciós rendszerre. Ezen tanulmányon belül a fellelhető adatokat felhasználtuk az ACE-2 szerepét vizsgálva a különböző emberi szerveknél. Az eredmények azt mutatták, hogy az ACE-2 a vese tubulusaiban, Leydig sejtekben, és a herék ondó csatornácskáiban erősen jelen van. Ebből következik, hogy a vírus közvetlenül kapcsolódhat egy ilyen ACE-2 pozitív sejthez, amivel a beteg veséjét és heréit károsíthatja.

A megfigyelések eredménye szerint a gyógyítás alatt a vesefunkciót ki kell értékelni és különös figyelmet kell fordítani a 2019-nCoV-val fertőzött beteg esetében, mert a vírus és az antivírus gyógyszerek károsíthatja a vesét.

Ezen túlmenően figyelni kell a páciens heréire a kórházi kezelés alatt, majd a későbbi ellenőrzések esetén, mivel a vírus hajlamos károsítani a here szöveteket. Ez különösen érvényes fiatal betegeknél a bekövetkezhető terméketlenség miatt.

___________________________________________________________________________

ACE2 Expression in Kidney and Testis May Cause Kidney and Testis DamageAfter 2019-nCoV Infection

AbstractIn December 2019 and January 2020, novel coronavirus (2019-nCoV) – infected pneumonia (NCIP) occurred in Wuhan, and has already posed a serious threat to public health. ACE2 (Angiotensin Converting Enzyme 2) has been shown to be one of the major receptors that mediate the entry of 2019-nCoV into human cells, which also happens in severe acute respiratory syndrome coronavirus (SARS). Several researches have indicated that some patients have abnormal renal function or even kidney damage in addition to injury in respiratory system, and the related mechanism is unknown. This arouses our interest in whether coronavirus infection will affect the urinary and male reproductive systems. Here in this study, we used the online datasets to analyze ACE2 expression in different human organs. The results indicate that ACE2 highly expresses in renal tubular cells, Leydig cells and cells in seminiferous ducts in testis. Therefore, virus might directly bind to such ACE2 positive cells and damage the kidney and testicular tissue of patients. Our results indicate that renal function evaluation and special care should be performed in 2019-nCoV patients during clinical work, because of the kidney damage caused by virus and antiviral drugs with certain renal toxicity. In addition, due to the potential pathogenicity of the virus to testicular tissues, clinicians should pay attention to the risk of testicular lesions in patients during hospitalization and later clinical follow-up, especially the assessment and appropriate intervention in young patients’ fertility.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

55 gondolat erről: „(3118) 2019-nCOV fertőzést követően a vesében és herékben tevékenykedő ACE2 károsíthatja azokat – FORDÍTÁS

  1. Ezek szerint az ACE(2)-gátló vérnyomáscsökkentők hatásosan vethetők be a fertőzés megelőzése érdekében? Volt ilyen vizsgálat?

  2. Már emberkisérlet is volt ebben a témában. Hasonló gondolatmenet után vitték kórházba a nem fertözött pácienst, aki megelözés gyanánt összeomlasztotta a vérkeringését!

    Az ózon is kinyìrja a vìrust, esetleg lélegezhetnénk azt is megelözésre. Az is csak oxigén, nem lesz baj.

  3. 2:
    Szerintem ilyet viccből se írjunk; lehet, hogy nem minden olvasó érti az iróniát.
    Az ózon erősen mérgező!
    Belélegezni nem szabad.
    Hamarabb kinyírja a tüdődet, mint a kórokozókat. 🙁

  4. 2 & 3:
    Akkor kezdjük elölről! Az Ózon = O3 instabil, gyorsan O2 + O-ra bomlik. Az O2 stabil, ebből van 21 % a légkörben. A két vegyértékű O (nascens névre hallgatva) roppant reaktív, azonnal mindent oxidál, ami útjába kerül: baktérium, emberi (tüdő)sejt, pigment, stb.. Nem mérgező, roncsoló.

  5. 2.:”aki megelözés gyanánt összeomlasztotta a vérkeringését!” 🙂 – de lehet a vírust nem kapta el az operáció sikeres a beteg meghalt. Fél siker. A kérdés aktuális azért, mivel sok 100e idősebb / középkorú szedd ilyen gyógyszereket, így nem lenne haszontalan az ezzel kapcsolatos infó.

  6. 5 – Minato:
    Ha valaki szed ace-gátlót vérnyomáscsökkentés céljából (pl. bisoprolol) a vérkeringése nem fog összeomlani a vírus miatt. Ha nem szedett, és most szed védekezésből, legfeljebb a vérnyomása fog leesni. Ha nem megy lejebb 90 Hgmm-nél, akkor nincs baj. Titrálni kell.

  7. 7 – Minato:
    A kínai angol engem megöl. Pont olyan rossz, mint a lengyel angol. Az ember kapkodja a fejét. 😀

  8. Valóban alig lehet érteni / olvasni sajnos 🙁 a német angol se jobb…
    A lényeg, hogy van hatásuk.

  9. Egy erdekes cikk, amely szerint a kinaiak azoknal a pacienseket akiket nem lehetett lelegezteto gepre kapcsolni, kivezettek a verkeringest egy kulso gepbe, ahol oxigennal dusitottak, majd vissza a paciensbe. (az en laikus tudasommal ez jon le).

    „they use extracorporeal membrane oxygenation [removing blood from a person’s body and oxygenating their red blood cells] when ventilation doesn’t work.”

    https://www.vox.com/2020/3/2/21161067/coronavirus-covid19-china

    Egy kicsit ugy tunik, mintha a kinaiak jobban fel lennenek keszulve mint mi…

  10. 1, 6:
    Nem a vérnyomás esése az egyetlen lehetséges mellékhatás!
    A vérnyomásnál a per érték erőteljes csökkenése okozhat ájulást, de nagyobb probléma lehet, ha a javasolt gyógyszer hatására a vér kálium elektrolitszintje felborul, s a magas káliumszint azonnali szívmegállást okoz.
    Nem játék, nehogy valaki ezzel próbáljon megelőzni! Arról nem is beszélve, hogy magát a fertőződést nem gátolja meg. Aki szedi az adott vérnyomáscsökkentő gyógyszert, valamelyest bízhat -a fertőzés lefolyását illetően- beállított gyógyszere ebben is óvó hatásában.

  11. 11 – H.Cs.:
    Az ACE-gátlók esetében nincs ilyen mellékhatás nevesítve. Ha valakinek hirtelen 180/120 Hgmm vérnyomása lesz, szó nélkül beadnak neki 20 mg ACE-gátlót egyszeri alkalommal, amit például béta-blokkolóval nem tesznek. A test elekrolitszint egyensúlyának a felborulása esetén megette a fene az egészet. Az a vese már szart se ér.

  12. Index.hu mai cikk:

    „Az álhírterjesztés elleni küzdelemre is kitért: a Nemzeti Nyomozóiroda négy büntetőeljárást indított olyan eseteknél, ahol valótlan hírekkel próbáltak valakik pánikot kelteni. A négy közül egy esetben azonosították az álhírkeltő embert.

    Lakatos ezredes felszólított mindenkit, hogy csak ellenőrzött információkat osszanak meg az interneten. Nagyobb portálokat is említett név nélkül, ahol szerinte nem ellenőrzött információk jelentek meg, ezért az NMHH is figyel az esetleges pánikkeltő álhírterjesztésre.”

  13. Most volt ismét sajtótájékoztató. Kritikán aluliak szegénykék, de hát ez van . Aki megnézi 2 elenium előtte ?
    A két diáklány igazából 4 . Majd újra csak 3, mert egy visszament Milánóba. Őt Dániában kapcsolták le. Jöttek- mentek, ettek- ittak , szarul is voltak , patikába is voltak és a hab a tortán a Széchenyi Gyógyfürdőben is megmártóztak . Óriási ?
    De persze semmi gond klóros a víz, a buggyantós meg meleg ez a vírus nem ezeket a közegeket szereti.

  14. 16.

    Komoly, meghallgattam 2x is , tényleg rabol. :-/
    Ceci mami legalább csak a CDC helyett mondott AC/DC -t, valamelyik nap. Menne a lelkem bulizni 😀

  15. Igen, én is kihallottam az AC/DC-t 🙂 De szerencsétlenek..azzal a Szlávikkal…

  16. 12:
    Épp a folyamatos szedés miatt írtam.
    Egyszeri alkalommal vírus ellen mire mész?
    Nem hiába kell a szív- és érrendszeri problémák esetén is beállítani az adagolást egyéni szinten.
    Ne mondjunk olyan tanácsokat, amely komolyabb kockázattal járhat egyén szintjén, mint maga a vírusfertőzés. Ez most nem a vegyél 2 mázsa lisztet kategória.
    Ha bárkinek baja lesz belőle… Ilyen felelősséget nem vállalhatsz!

    Sajnos most nem érek rá, így nincs időm részletezni, de a wikipédián el lehet olvasni a hatásmechanizmusát a gyógyszernek, ill. a mellékhatásokat is. Hidd el, nem akadékoskodásból írom, tényleg veszélyes lehet, ha most páran nekilátnak kipróbálni magukon, mint lehetséges csodaszert! Akkor már inkább a talizmán…

  17. Röviden:
    ACE=angitenzin-konvertáló-enzim
    Gyógyszerrel történő gátlása során, az ACE hiányában bradikinin dúsulás = hörgőszűkület, köhögőgörcs.
    Mit is csinál az új vírus? Kell még mellé a hörgőszűkület?

    Az alap hatásmechanizmus, hogy a vese káliumkiválasztó működését csökkenti!!! Tehát nő a káliumszint. Mit is csinál az új vírus, mi a fertőzés szövődménye leggyakrabban? Kell nekünk ehhez csökkent kálium kiválasztás?

    A fertőződés veszélye az ACE gátló hatására nem csökken, tehát ha nem kaszabol szét a vírus = felesleges, ha meg igen:
    sok kálium a vérben = szívmegállás. Ezt persze nem azonnal teszi meg, hanem biz. hatások összeadódnak (táplálkozás, életmód, egyén nem biztos, hogy tudja állapota, jön egy hasmars, hányt egyet a tag,stb.).
    Feltegyem a kérdést?

  18. 20:
    Várható volt. És még mennyi, amiről egyelőre nem tudunk!
    Hála a sok szakszerű intézkedésnek, a nyitott határoknak, a szabad mozgolódásnak.
    S ahogy vártam, nem miattunk, hanem behozták…
    Innen már csak egy lépés, és hétvégére a sűrűjében találjuk magunkat.

    Megdöbbentem volna, ha nem jelentik be a héten a magyar fertőzötteket.
    Így nagyjából tudjuk, mire számíthatunk.

    Szlávik remélem a frontvonalban lesz, hiszen ez csak egy kis influenza!

  19. 22 – H.Cs.:
    Akkor elkezdődött. Két, maximum három hét és ott tartunk, ahol ma Olaszország.

  20. Most kellene okosnak lenni, és a héten meghozni azokat az intézkedéseket, amelyeket jövő hétfőtől bevezetnek. Iskolabezárás, távmunka, videókonferenciás oktatás, rendelés, stb. Munkahelyeken higiéniai szettek biztosítása, kereskedelemben/gyógyszertárakban kvóták bevezetése, személyzet védőfelszereléssel ellátása. Járványügyi pavilonok megnyitása legalább a megyeszékhelyeken, kórházak felkészítése, állomány kiképzése, biztosítsása.
    Úgyis ez lesz a vége, de tuti inkább megvárják, míg a pánik miatt rákényszerülnek, s nem fognak a dolgok elébe menni. Addig is sokan „feleslegesen” megbetegednek, s megkezdődik itt is a stat.kozmetikázás, halandzsázás, esetleg ezek még erőszakot is alkalmazni fognak.
    Kíváncsi leszek, megindul -e valamilyen szintű pánik a fővárosban, vagy megy tovább a mókuskerék, és utazgatnak, szórakoznak tovább a boldog magyar emberek, akik továbbra is bíznak a rendszerben, ami mindentől megvédi őket.

    Most jön jól, ha zsákfaluban élsz, és nem kell az otthonodat elhagynod, ill. a munkahelyed is helyben van!

  21. 24:
    A pánik akkor fog beindulni, amikor egyre több fertőzött lesz. Én inkább arra vagyok kíváncsi tesznek-e valamit érdemben, hogy a víz-gáz-áram szolgáltatás fennmaradjon.

  22. 25:
    Sztem. első körben nem ez lesz a fő probléma. De ha az első körös felkészülés nem történik meg, akkor nem lesz további felkészülésre lehetőség, s akkor tényleg jön a szolgáltatások fennakadása miatt egy teljes káosz. Sztem. az még jóval odébb van, ill. ilyet Olaszo. sem tapasztalt. Első kör a boltokhoz köthető mindig. A közmű működtetése elsődleges, de ahhoz egészséges emberek kellenek, pánik nélkül.

    Ha a csíráját tapasztalnám pl. a saját munkahelyemen annak, hogy komolyan veszik és próbálnak megvédeni, nem aggódnék. De nálunk 180 ember van nagyjából együtt, s az épületben nincs meleg víz! Nincs olyan csap az épületben, amelyből meleg víz folyna… És ez csak egy a sok közül.

  23. Az ATV információi szerint elképzelhető, hogy a Semmelweis Egyetem gyógyszerész karának hallgatói a koronavírussal fertőzött diákok.
    Az ügyben kerestük a Semmelweis Egyetemet, de a kommunikációs igazgató ezt nem erősítette meg, csak annyit mondott: az Operatív törzs adhat tájékoztatást. Úgy tudjuk, hogy a két iráni diák február 22-én jött vissza az országba.
    Arra a kérdésünkre, hogy az egyetem elrendelhet-e tanítási szünetet, a kommunikációs vezető szintén csak annyit mondott, hogy az Operatív törzs illetékes a tájékoztatásra.
    Az ügyben keressük az Operatív törzset is.

  24. Olaszországban máris az egészségügyi rendszer túlterheléséről beszélnek, miközben betiltanak minden tömegrendezvényt, a labdarugó mérkőzések is zárt ajtók mögött lesznek lejátszva.

    Angliában a ma felfedezett esetek közül háromnál abszolút nem lehet tudni, honnan szedték össze, így a közösségben a nyavaja szabadon terjed. Ennek ellenére a felkutatható szálak felderítését nagy erőkkel folytatják, hogy lassítsák a járvány terjedését.
    Elmarad a Londoni Könyvvásár például, Nagy Britannia sokak által vár legnagyobb könyves eseménye, meg még ki tudja mi minden, az UK a járvány kitörésére készül.

    Indiában is elkezdődött a járvány, India több gyógyszerhatóanyag exportját leállítja, ami elég nagy gondot okozhat hamarosan az európai gyógyszerellátásban is.

    Remélhetőleg Magyarország idejében beszerzett készleteket védőeszközökből, maszkokból, kesztyűkből, védőruhákból stb. mert Németország, Franciaország betiltotta ezek exportját, azaz valószínűleg senkitől sem lehet kapni ilyesmit hamarosan(ha még egyáltalán ad el valaki).

  25. A belfoldi nagyobb fuvarozó cégek már havaria terveket készítenek. Csak azt nem tudom, hogy maguktól vagy központi utasításra.
    A vizesekhez és tésztásokhoz már csak úgy lehet bemenni ha a gépjármű vezető nyilatkozatot tölt ki hogy nem volt fertőző területen az utóbbi időbe, illetve hőmérsékletet mérnek és rendelkezik alap védőfelszereléssel. Maszk, gumikesztyű.

  26. Kb. két hete tudható, hogy hatalmas baj van Iránban. A kormányuk jó része is beteg már, de saját bevallásuk szerint a nyavaja szinte mindenhol ott van Iránban.

    Erre február 22.-én (ha jó az infó) visszajön két iráni diák a fertőzött országból, se karantén, se semmi. Összemásszák az egyetemet, a szálláshelyüket, a várost 10 napig.
    Vajon hány ilyen van még?
    És hányan jöhettek az utóbbi 2-3 hétben haza az olasz gócból vagy annak közeléből?

    Lehet kapkodás a járványügynél.

  27. Dél Korea már olyan 120e tesztet csinált.. persze ők is későn kezdték, de ahelyett, hogy tanultunk volna a többiek hibáiból csak vártuk a csodát.. most a nyakunkba zuhant az infó, hogy napok óta terítettek bárokban, fürdőkben, egyetemeken… napi pár tucat teszt nem lesz elég.. napi száz se.. gyanítom, hogy ennél többre meg kapacitás se lesz.
    Ez van, meg kell próbálni valahogy túlélni.. szüleim falun vannak.. talán van esélyük elkerülni.. én meg jó eséllyel elkapom majd.. bár az influenzát se kapja el mindenki minden évben, szóval meglátjuk. ahol dolgozok van kesztyű meg maszk.. na meg 200m-re van a Sote-tól

  28. Ami nekem feltűnő volt a tájékoztatóban, a Szlávik feltűnően kikerülte a tényleges választ az egyik média ember teljesen egzakt kérdésére.
    A kérdés úgy hangzott, hogy mennyi idő telt el az iráni diákok visszaérkezése, és a betegség diagnosztizálása között.
    Erre valami olyasmit válaszolt, hogy jelenleg folyik a részletek pontos feltárása, ami egyértelműen mellébeszélés, mert ez egy nyilvánvalóan számukra már pontosan ismert tény, de nem akart támadási felületet adni a kritikusok számára.
    De tulajdonképpen ez már azt bizonyítja, hogy itt valakik gondatlanul jártak el, nem akadályoztak meg valamit, amit meg lehetett volna.
    Ki tudja, hány embernek adhatták már át?

  29. 32 – Python:
    Te nyilván végighallgatsz 28 percet, de ha megírnád a lényeget, akkor nekem nem kellene erre elpocsékolni 28 percet. Please.

  30. Ha valaki napok óta együtt dolgozik egy csapatban és egy ezredest tábornoknak szólít… azt rúgják ki a picsába. Ez a Szlávik egy barom.
    Érezhető a véleményem a kormányról, ugye?!

  31. 34: Összesíti az adatokat, Hun Senék bekeményítettek az eddigi bénázásaik után, külföldről a COVID-19 álta érintett országokból nem lehet beutazni, de Kambodzsában továbbra sincs hivatalosan SARS-CoV-2 fertőzött, csak idült vírusos tüdőgyulladásban szenvedő, ami valószínű e COVID-19 érintetteket jelenti, csak így kozmetikáznak. Ja, akit most csípnek meg fertőzéssel és külföldi azt kezelik, de utána kiszámlázzák a költségeket. Továbbá volt korábban egy tanulmány, ami amiben egy újabb denevér koronavírus emberekre történő átugrásával foglalkoztak, nagy vonalakban ennyi.

  32. 35: Szlávik már mondta azt is, hogy ő már nem mond semmit, mert gondolni sem merte, hogy világjárvány lesz ebből a kínai COVID-19 járványból, és tessék az lett. 😛

  33. Azt nem értem hogy OK iráni diák nem maradt otthon 2 hétig…És ezt senki nem ellenőrizte pont egy egészségügyi szakon? Na ez nagyon durva, nem lesz felelőse ennek se, a diákot okolják…Aha ja tipikus…
    Szlávik meg megmondta hogy ez semmilyen betegség észre se vesszük, na akkor majd lehet magyarázkodni ha esetleg mégsem…

  34. Kedves hallgatók!

    Merkely Béla professzor, egyetemi rektorunk arról tájékoztatta, hogy a koronavírussal fertőzött 2 beteg közül egy a Semmelweis Egyetemen hallgat.
    Negyedéves gyógyszertári hallgató és nem töltötte otthon a két hetet, annak ellenére, hogy fertőzött országból érkezett, és bár ezt az egyetem kifejezetten előírta.
    A hallgató egy héten gyakorlást vett részt az angol szüretnél 16 hallgatóval. Jelenleg karanténban van a Szent László Kórházban.
    Azok a hallgatók, akik kapcsolatba kerültek a fertőzöttökkel, most kénytelen szabadságon vannak, és a tananyag online elérhető.

    Holnap a rektor hivatalosan tájékoztatja az összes hallgatót arról, hogyan kell tovább menni.

    Célunk az volt, hogy továbbra is mindenki tartsa be az egyetem által előírt védőintézkedéseket.

    Üdvözlettel:
    Hegedüs Tamás
    elnök
    Hallgatói Önkormányzat

    A másik győri hallgató

  35. „Továbbá volt korábban egy tanulmány, ami amiben egy újabb denevér koronavírus emberekre történő átugrásával foglalkoztak, nagy vonalakban ennyi.”

    De azt a tanulmányt a vuhani labor dolgozói készítették és figyelmeztettek rá hogy a denevérből a koronavírus nagyon nagy eséllyel mehet emberre és újra járványt okozhat ami kínából indulhat ki.
    Rá nemsokára volt az event 201 szimuláció, lehet csak ők vették volna ezt komolyan?
    A vuhani labor dolgozói az életükre esküsznek hogy nem onnan van, holott a kínai párt körlevelében bennevolt hogy jólenne ha az ilyen laborok figyelnének a lopásokra meg a kiszabadulásokra stb.

    De amúgy én is beletekertem… 🙂

    Mindenesetre érdekes dolog hogy a vuhani labor hívja fel a figyelmet erre aztán pont vuhanban indul pont egy ilyen…

    De legyen egy kis vidámság is, van benne hasznos infó is, pl az öngyújtós liftgombnyomkodó. 🙂

    https://www.facebook.com/Euphoria.laugh/videos/117899102978620/UzpfSTEwMDAwOTU1MTU2OTY4NjozMTU1OTk3MjMxMDg3NDky/

  36. 40 – Btgujj:
    Ez vicc vagy komoly? Viccnek nem elég humoros, komolynak használhatatlan.

  37. Véleményem az,hogy minden vírusos fertőzésnél,ami járvány előidézője lehet,azonnal le kellene zárni a határokat,az országok közötti közlekedést,hiszen a vírus közlekedő eszközként magát az embert használja.Lehet szidni a kormányt,de az egyének felelősségét is ki kellene hangsúlyozni .Mi a fenét keres a sok-sok turista például Olaszországban most a jelen pillanatban is.Mennyi az egyén felelősség érzete,ha a saját és mások egészségéért még egy külföldi turista útról sem képes lemondani. Az ember gondolkozásában,előre látásában van a hiba nem a hiányos kommunikációban!Azt kapjuk amit megérdemlünk!Gondoljunk bele,még most is van olyan politikai párt ,aki azt hangoztatja,hogy a migráció csak az orbánista kormány hatalomra jutásának kitalált, elterelő eszköze ,de ha közöttük is el terjed a vírus ,akkor meg fogjuk látni,hogy valós veszély volt.

  38. 41. Tibor bá’, a thai „orvosnemorvos” tegnapi videójának második felében beszél erről, képernyőn mutatva a cikket. Kiemelésekkel megy rajta végig. Az a video, amit Pyhton tegnap betett és „nem volt kedved megnézni.” Azt is elmondja, hogy melyik tudományos folyóiratban jelent meg.

  39. 39 SZJK
    Honnan vetted ezt a förmedvényt?
    Annyira magyartalanul és hibásan van fogalmazva, hogy az lehetetlen, hogy ezt a hallgatói önkormányzat magyar vezetője írta.
    „egy héten gyakorlást vett részt az angol szüretnél”, ” kénytelen szabadságon vannak”
    „hogyan kell tovább menni”
    Természetesen, ha nem magyar vagy, és emlékezetből te írtad újra, akkor elnézést kérek…

  40. 42 sandor 55
    Természetesen igaz, hogy mindenkinek mindent meg kellene tenni azért, hogy ne adjon esélyt a vírus terjedésének.
    Az is igaz, hogy lehet felelőtlenül eljárni, ami az átlagosnál is gyorsabb terjedést tud okozni. (lásd Irán)
    De azért azt is meg kell jegyezni, hogy ezt a vírust jelen feltételek mellett lehetetlen teljes mértékben megállítani, de ez hamarosan mindenkinek nyilvánvaló lesz, egy ország sem fogja megúszni, legyen az fejlett, fejletlen, demokrácia vagy diktatúra.
    Hogy mást ne említsek, a beutazókról képtelenség hitelesen megállapítani, hogy jártak-e korábban fertőzött területen, mert ennek nem lesz nyilvánvaló nyoma, innen kezdve csak abból derül ki, ha az illető bevallja. Feltéve, hogy megkérdezik tőle. De jöhet olyan területről is, ami még nincs a veszélyeztetett régiók listáján, de már valaki odavitte a vírust, és attól fertőződött.
    Azt meg még sem lehet elvárni, hogy minden beutazót karantén alá vonjanak, míg egy teszttel el nem döntik, hogy fertőzött-e.
    A forgalom teljes leállítása meg az országok totális gazdasági összeomlásához vezetne.
    Szóval kénytelenek leszünk beletörődni, hogy a vírus végig fog menni a világon, legfeljebb valamelyest fékezni lehet a terjedését, és az egyidejű esetszámot, kérdés, hogy ez elég-e az összeomlás megakadályozásához…

  41. 44:
    Valószínűleg nem magyar nyelvű csoportban tanulnak ők itt, szerintem beírta a szöveget valamilyen fordító programba.

  42. 45:
    Erre majd jóval később, de választ kaphatunk a két Korea összehasonlítása alapján.
    Nagyon nem egyenlő esélyekkel indulnak, ha később lesznek megközelítő adatok, láthatóvá válik mennyit érhet az időben megkezdett karanténos védekezés. Az tuti, hogy ezt a részét ott maximális odaadással tudják kivitelezni. Ha nem lesz északnak előnye déllel szemben, a megállapításod abszolút helytálló. Ha igen, akkor átgondoladó.

  43. 44. hubab

    Facebook- Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzata oldal osztotta meg tegnap este, (gondolom fordítóval ) most rákerestem, már magyarul van, normálisan megfogalmazva.

  44. Kedves Hallgatók!

    Professzor Merkely Béla rektor úr arról tájékoztatott minket, hogy a két magyarországi koronarvírusos közül, az egyik egy negyedéves iráni gyógyszerész hallgató, aki sajnos nem tartotta be az egyetem által kért kéthetes otthontartózkodást, pedig fertőzött országból érkezett. A hallgató egy hétig járt gyakorlatokra, egy 16 fős angol évfolyamra. Jelenleg a Szent László kórházban van karanténban elkülönítve. Azok a hallgatók, akik kapcsolatban voltak a fertőzött személlyel, kötelező oktatási szünetüket fogják tölteni az óvintézkedések végett – a tudás elsajátításához szükséges oktatási anyagot, az egyetem interneten biztosítja ezen hallgatóknak.

    Holnapi napon a Rektor úr hivatalosan tájékoztat minden egyetemi polgárt a továbbiakról.

    A rektori vezetés és a Hallgatói Önkormányzat közös célja továbbra is az, hogy az egyetem által kiadott óvintézkedéseket mindenki betartsa.

    Üdvözlettel:
    Hegedüs Tamás
    elnök
    Hallgatói Önkormányzat

    szintén face Katalin Horváth:

    „Tisztelt SE HÖK,

    én angol gyógyszerésztudomány hallgatóként biztos, hogy ilyen jellegű e-mailt a egyetemről nem kaptam, tegnap reggel 9:50 előtt………az egyetemünk nem tett ennek érdekében semmit az elmúlt 5 hétben, amióta a koronavírus nagyban terjedt.”

    azt írják, ezeket a hozzászólásokat törölték azóta, valaki lefotózva másolta be !

  45. Én azt nem értem, hogy ha az Olaszországból hazaérkezett magyar diákokat a megérkezésükkor karanténba dugják, akkor miért nem teszik ezt meg az Iránból érkezett hallgatókkal?
    Miért bízzák rájuk, hogy betartják-e az otthon tartózkodási felszólítást?

  46. 45 Horváth Csongor
    Állj, én nem azt írtam, hogy teljesen mindegy, mit csinálunk, ugyanoda fogunk kilyukadni!
    Nekem az a véleményem, hogy bármilyen szigorú intézkedések is lesznek egy országban, akkor sem fogja tudni megakadályozni a vírus bejutását és terjedését.
    Viszont az intézkedések hatékonyságától függően nagyon különböző lehet a fertőzés terjedése, egyidejű esetszáma.
    Persze a legrosszabb forgatókönyv esetén a végén mindenki ugyanoda jut, csak egyik gyorsabban, a másik lassabban… 🙁

  47. 50:
    Pedig egyszerűnek tűnik.
    Sztem. nincs ember, és nincs szervezettség.
    Helyben szerzett információk alapján dolgoznak mindenhol.

    Gondold el, szerencsétlen X vezető tenne valamit, de egyfelől nem tudja mit (nincs határozott utasítása, nincsenek megbízható információi, legfőképpen feltételei), másfelől nem meri (mert ilyen rendszerben élünk), így van ahol bedobnak még rosszabb megoldásokat, legtöbb helyen pedig várnak csendben, mint a sülthalak.

    51:
    Az idő most életeket jelent. A leírtakban egyetértek Veled.
    Sztem. a Koreák összehasonlítása majd akkor is jó alap lehet a folyamatok jobb megértéséhez. Abban teljesen igazad van, hogy tökéletes izoláció nem lehetséges! De ami nálunk a napokban történt… Végig szórakozza két külföldi lány fertőzötten Budapestet, s visszajön a kritikusan fertőzött Iránból két hallgató, miközben minket kézmosásra buzdítanak egy operatív törzs emberei. Részemről no komment.

  48. 52 Csongor az utolsó bekezdésre vastaps részemről, teljesen egyetértek; a többivel is.

  49. 53.

    De pont az Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész Karán. Minősíti az egész rendszert.

  50. 10. Jalso

    Visszaolvasva ez egy nagyon jó megoldás. Furcsa, hogy máshol nem terjedt el, pedig megoldást kínálna arra, hogy a COVID miatt a tüdőből a vérbe nem jut be az oxigén (hiába lélegeztetik mesterségesen a nagyon súlyos pácienseket).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük