(3115) Pánik

Tibor bá’ online

 

Volt némi bevásárlás, tartalékképzés, de pánik sehol. Az emberek vagy olyan hülyék, hogy képtelenek megérteni a lényeget, vagy annyira be vannak szarva, hogy hazudnak még maguknak is. Én a magam részéről tudomásul veszem, hogy a következő születésnapomat nem érem meg, ami nem túl nagy dolog, elvégre megvan hozzá a korom. Na de hogy hülyeségeket írjak?

Többen is kioktattak, hogy nevetséges ez a rettegés, hiszen a halottak száma mindössze 3000 (kerekítéssel), míg a szezonális influenza áldozatainak száma világviszonylatban milliókat tesz ki. Ennek ellenére az influenzától senki se fél, oly annyira, hogy az ingyenes vakcinák fele a háziorvosoknál marad.

Hogy is mondta Churchill? Csak azt a statisztikát hiszem el, amit én hamisítottam. Nem is annyira arról van szó, hogy a statisztikát hamisítják, inkább arról, hogy a statisztikát értelmesen kell kiértékelni. Mondok rá példákat.

Egy új gyógyszer kipróbálásánál az állatorvos beadja egy pulinak és egy bernáthegyinek. A bernáthegyi meggyógyul, a puli feldobja a talpát. Konklúzió? A pulira az új gyógyszer életveszélyes. Pedig csak arról van szó, hogy a kistestű kutyának sok volt az, ami a nagytestűt meggyógyította.

Egy háziorvos azt tapasztalata, hogy az új influenza vírusra a gyerekek érzékenyebbek, mert körzetében minden harmadik gyerek megbetegedett, míg a felnőttek közül csak minden tízedik. Helyes? Nem, mert a gyerekek szeretnek lógni az iskolából, a felnőttek félig betegen is bemennek dolgozni, mert szükségük van a fizetésre.

És akkor térjünk vissza a mindössze 3000 halottra. A közönséges influenza vírus az egész Földön el van terjedve, várja, hogy az időjárás kedvezzen neki, és akkor megtámadja mind a 7 és fél milliárdot. Ennyi emberből 0,1% mortalitás mellett is rengeteg halott lesz. A COVID-19 vírusa még messze nincs elterjedve mindenütt. Az elterjedés éppen most folyik. Ezt a nyilvánosságra hozott adatok is feltárják. A szezonális influenza mortalitása 0,1 %. A koronavírusé pedig 2%. De ez a hússzoros mortalitás kevésbé fontos, mint az a tény, hogy a SARS-COV-2 itt fog maradni addig, amíg létezünk. Erre a tényre már rámutattak mértékadó tényezők, nem az én kitalálásom. De nem ezért lényegtelen a szezonális influenza, hanem azért mert a 0,1% nem én vagyok, hanem a rendezetlen életet élő, alkoholista, leromlott szervezetű ember, aki ráadásul nem részesül védőoltásban, ellentétben velem.

Nagyobb baj is van. A betegség nem ad immunitást. Már jelentettek esetet Kínából, Japánból és Vietnámból, amikor a kigyógyult beteg újra megfertőződött. Ha nincs szerencséd (és miért lenne) addig fogsz újra és újra megfertőződni, amíg el nem pusztulsz. És hiába vársz a megváltó vakcinára, nem lesz, mert a vírus nem vált ki immunreakciót.

És még egy utolsó nyalánkság. A vírus megtámadja, és tönkre teszi a vesét, májat, tüdőt, szívet, csak erről nincs sok szó. Ha a beteg kigyógyul belőle akkor is egy emberi roncs lesz, aki hamarosan meg fog halni valamelyik szervének elégtelensége miatt.

Ehhez már csak apróka ráadás, hogy a lappangási idő akár 27 nap is lehet, amit sokan még nem tudnak. Ilyen hosszú lappangási idő ideális a terjedéshez, a lehatárolhatatlansághoz. Őszintén, ha nem történik valami csoda, én nem látok kilábalást ebből a sorscsapásból. A pánikhoz minden okunk meglenne, csak hát tök felesleges. Egyetlen egy dolgot tehetsz, megutálsz engem. Csak sajnos ez nem segít.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

263 gondolat erről: „(3115) Pánik

  1. Gondolkozzunk együtt.
    A vírus mutálódhat, jó és rossz irányba is. Mert pl. a skarlát napjainkra már szelidült (igaz nem ívrus). Ezzel is megtörténhet, annak ellenre hogy – tegyük fel – mesterséges. Ugyanis már nincs a gazdi kezei között és azt csinál amit akar. Vagyis nekünk kedvező irányba is elmehet a változása.
    Más. A HIV vírustól is féltették a 70-es években az emberiséget (nem vált ki immunreakciót). Azóta kiderült, hogy az Afrikai kontinensen megjelent egy rezisztens populáció (kb. 60-70%-ra teszik z érintett népességen belül). Magukban hordják a vírus, nem árt nekik. Igaz az európait megfertőzik, ha szexelnek. Ez a mostani is elmehet ebbe az irányba. Ha nem, akkor megszívtuk. 50-50%. Erre tekintettel nem írnám le magunkat.

  2. Én értem van egy virusunk ami elég veszélyes, sanszos hogy mindmeghalunk.
    (Szerintem nem ilyen sulyos a dolog, a viruson kivül lesz nagyobb gondunk is, de ez mellékes)
    Tele a gyerekszoba gyikhuskonzervekkel meg ásványvizzel…ironia
    Mit kéne lehetne még csinálni ?
    Menjenek ki az emberek az utcára tüntetni, minek attol nem lesz jobb ?
    Mondjuk egy békemenetet leszervezhetnének „nem engedjük be a virust” pár olasz meg kinai meghivott vendéggel, azt megnézném, jo messziröl persze. ?
    Még ha nem is értek egyett minden cikkel vagy kommenttel, jo hogy van ez az oldal eszemben sincs megutálni, annak ellenére hogy havonta kihalunk mint a dinok még ha ez most elég sanszos is.

  3. Tibor bá’ következö születésnapjával kapcsolatban meg elég sok vip cikkel „tartozol” nekünk.
    Szoval nem eszik olyan forron azt a kását még jo sokáig igény tartunk a munkádra, virus ide vagy oda 🙂
    A kaszás majd szépen beáll a sorba. 🙂

  4. Az tiszta hogy a vírus a teljes populációt el fogja érni. Valószínűleg az átlagos élettartam csökkenni fog. Hogy átmenetileg vagy sem az nyitott kérdés.
    Hatalmas társadalmi költséget generál az aü. ellátáson keresztül. Csökkenni fog a gazdasági növekedés. Azonban az egyének immunrendszerének állapota fog dönteni életről halálról.
    Erről gyakorlatilag egy szó sem esett.
    Aki valóban felfogja azt, hogy miről van szó az el kell, hogy jusson a saját felelősségéhez.
    Ki mit tett ez ügyben?

  5. Miért kellene a pánik! Amennyire tudtunk mi is felkészültünk. Ha elhinnénk is, hogy vége a világnak, akkor is addig valahogy élni kell. Én még ültettem gyümölcsfákat az idén is.
    Tudjuk, hogy változás jön. Itt az ország déli részén egy szem hó nem volt az idei télen. Ilyen az én életemben még nem volt.

  6. Pánikolni nem kell, felkészülni igen. Lelkileg is.

    23-a.

  7. Érdekes lesz ez az év minden szempontból. Komoly változásoknak nézünk elébe. Tibor bá’ ebben az évben különösen nagy szükség van erre a fórumra, az írásaira. Szóval nagyon remélem, hogy a szülinapjára vonatkozó jóslata, még sokáig nem igazolódik be.

  8. 3 & 8:
    A következő szülinapom 2021.02.11. Még majdnem egy év. Túlélhető. 😉

    1:
    Bármi mutálódhat és mutál is, de az a mutáns marad meg, az terjed el, ami részére előnyösebb. Az pedig részünkre többnyire előnytelenebb. 🙁

  9. „Én a magam részéről tudomásul veszem, hogy a következő születésnapomat nem érem meg”

    Hála istennek, legalább nem írsz ennyi sok baromságot össze. 😛

  10. 10 – Elek:
    A baromságok olvasása nem kötelező. Ami itt kötelező: az alapvető udvariasság betartása, ami sült parasztoktól nem várható el, tehát be kell velük tartatni.

  11. “ Én a magam részéről tudomásul veszem, hogy a következő születésnapomat nem érem meg, ami nem túl nagy dolog, elvégre megvan hozzá a korom.”
    Továbbra is olvasnánk a blogot, úgyhogy még nincs itt az idő. Az egyik kommentelő írta: nem azért jön a kaszás aki öreg vagy beteg, hanem aki soros! Fel a fejjel! Messze még a 100. év.

  12. Vannak vírusok és bacik akik megszelídültek. Bacira példa a skarlátot okozó streptococus, ami már nem annyira fertőző, mint 40 éve. Vírusra példa a megszelídült H1N1.

  13. Tiborom, ettől a „halálos kórtól” nemhogy az általatok vizionált (néha tényleg úgy érzem, hogy egyenesen VÁRT) összeomlás nem lesz, de még te is jó egészségben meg fogod érni a következő szülinapodat 🙂 Ez a felső léguti megbetegedéssel járó cucc szépen bele fog simulni a többi szezonális tesója mellé.

  14. A hírekre már kissé immunis a tömeg.
    Igazi pánikhoz kell az, hogy néhányan köhögve pofára essen és meghaljon sok ember szeme láttára mondjuk a fővárosban.
    Mint a filmekben. Már rég futni kellene a Godzilla, földönkivüli, katasztrófa elől, de még mindenki bámészkodik, hogy mi lesz ebből. 🙂 Na mi lenne? 🙂
    Az emberek többsége így van összerakva. Kell a vizuális megerősítés a veszélyérzet létrejöttéhez.
    Hozzáteszem én is járok dolgozni, pedig én és a feleségem is dolgozhatnánk itthonról is. Ésszerű magyarázatot nem tudok rá adni. Talán csak a fentieket.

  15. Elek. A vélemény különbség egy dolog. A másfajta véleményét normális ember kifejti, és nem szimplán lehülyézi a másikat. Ha a másiknak van igaza ész érvek alapján, azt elfogadja, és magáévá teszi mint tudást. Ez is a tanulási folyamat része. Persze vannak emberi halandók, akik azt gondolják magukról hogy mindenek felett állnak, ez igaz is lehet egy darabig pszichésen torzult diktátorok esetében. Persze ezek az emberek nyers erővel hatnak a többire, nem pedig józan ésszel.

    Elek, ha valamiről véleményt alkotsz, azt saját tapasztalatod, neveltetésed, tanultságod, életszemléleted alapján teszed. Ezt nem eröltetheted rá a vitapartnerre, mert a vita mindkét fél szemszögéből történik. Ha nem érvelsz a saját véleményed alapján, szimplán NINCS mondanivalód, csak kötözködsz. Ami bunkóság, és neveletlen, tanulatlan viselkedés.

  16. Ha a beteg kigyógyul belőle…
    Yangqing Wang, a suzhou kórház urológiai osztályának vezetője, a Nanjingi Orvostudományi Egyetem és a Szucsou kórház orvostudományának legfrissebb koronavírus-kutatása szerint –
    a kutatás 146 férfi beteg adatállományán alapult, 3 különböző helyen.
    -a SARS-Cov2 által érintett férfiak,valószínűleg akkor is terméketlenné válnak, ha felépülnek a fertőzésből.
    Ennek oka, a a vese- és a hereszövetekben magas az ACE2 receptorok száma.
    A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy az új koronavírus mind a vese, mind a here szöveteiben potenciális patogenitást okoz.
    A sérült hereszövetek miatt a férfi betegek nagy részénél terméketlenséget okoz.
    Ha női a beteg, az esetben meddőség.
    A tanulmányt közzétették a Journal of Medical Virology-ban.

    A kutatók felfedezték, hogy a koronavírus valamennyi létező DNS-szekvenciája nagyon hasonló, még akkor is,
    ha Kína különböző régióiból
    és a világ különböző részeiről származnak,
    azaz a betegség kitörésének kezdete óta
    a betegektől kapott genomok a szekvencia azonosság 99% felett van.

    Eddig 2 vírus altípust találtak.
    A 2. altípus csak egyetlen aminosavval különbözik.

    WAKE UP!

  17. A meddőség ezek szerint egy mellékhatás. Mondjuk az újrafertőzések száma miatt nem lehet kigyógyult állapotról beszélni. Persze ez csak az én véleményem.

  18. Hát pedig mindent megtesznek, hogy pánikot generáljanak.
    Egyre furcsább nekem ez a vírus story.
    Talán semmi más célja sincs mint ez, a pánikkeltés.

    Talán ez a vírus nem is olyan komoly mint vírus. Tudom, hogy rendszeresen ellentmondok magamnak is, de valami nem kerek ahogy próbálom logikailag levezetni.

    Újabb két hét múlva okosabbak leszünk!
    Már ez lesz a 3. v.4. újabb 2 hét, holott a vírus nevezetes tulajdonságai alapján már rég tarolnia kéne. A karanténok nem lehetnek a magyarázat, mert elvileg már kijött.
    Lehet, hogy itt vmi komoly Rodolfo-trükk van készülőben.

  19. 19 – Dan:
    Kigyógyult, de erősen sérült test.

  20. 20 – Balázs:
    Olyan sokat lotyogsz. Nem tudnál átkapcsolni „read only” üzemmódba?

  21. Nincs olyan vírus, ami kipusztíthatná az emberiséget.
    Ahhoz mesterséges kórokozót kellene kifejleszteni, de ott sem biztos, hogy a természetes közegben azt hozná, ami egy elvi közegben várható lenne tőle.

    Nem a vírus fogja kipusztítani az emberiséget, hanem önmaga.
    Magunktól és a saját lényünkből adódó kapzsiságtól és durvaságtól kell félni elsősorban (na meg a hülyéktől és a lekes ostobáktól).

    Vannak változások, lesznek is, és egyre felgyorsulnak, kapkodni fogjuk a fejünket.
    Veszteségek fognak érni mindenkit, de nullázódni nem fogunk, mert az biológiailag képtelenség! Ahhoz atombomba kellene… Ha ez a vírus így működne, ahogyan az „1 év múlva nem lesz ember” forgatókönyv várja, Kínában már nem élnének emberek, ill. emberi roncsokról, elnéptelenedett életterekről szólnának a híradások. Pár hónap múlva Olaszország közepén is illene ezt tapasztalni. Meglátjuk.

    Tiborbá,
    Minden tiszteletem a Tiéd, de valahányszor vészhelyzet áll elő, mindig a legrosszabb lehetséges forgatókönyv elemzésén gondolkodunk. A valóság nem így működik (szerencsénkre). Vannak szép számmal olyan tényezők, amelyek ismeretlenek. Respektálom, hogy később -ha van ilyen- elismered és beépíted a következő elemzésbe. De most is úgy nézünk a jövő elébe, mintha az eddigi megfigyelések maximálisan elegendőek volnának egy teljesen újként megjelent kórokozó viselkedésének és terjedésének megértését illetően, pedig valójában szürke ködben (mondhatnám lilának is) tapogatózunk. Nyilvánvaló, hogy van esély arra is, hogy bejön a legrosszabb. De ennek a valószínűsége a pill. elérhető információk alapján biztosan nem 100%, sőt sztem. még 80% közelében sincs. A kockázat magas, de nem 100%-os! Én pl. jelenlegi véreredményem tükrében komolyan tartok tőle. De nem visz el mindenkit, és szünbiológiai szempontból a Homo Sapiens fajnak még előnyére is válhat, nem beszélve a bolygó tarthatatlan -emberiség miatti- ökológiai egyensúly-bomlásáról.
    Emlékszem még arra, amikor 2012 volt egy lehetséges céldátum a civilizációs összeomlásra. Vagy arról is szó volt, hogy 2020-ra nem lesz mit tankolni az autókba, max. horror áron. Persze minden relatív, drágulás volt, az életünk nehezedett is (a normális emberi élet és értékrend lassan ellehetetlenül), de itt vagyunk, és a fiataloknak soha nem volt ilyen kényelmes világuk, mint manapság (más kérdés, hogy nem értékelik, és nem hasznlják ki mindannyian)… Valamilyen szinten alkalmazkodtunk, csak minél idősebb valaki, annál inkább nem érzékeli ezt (mert mi már maradunk, amilyennek kialakultunk úgy 35 éves korunkra).

    Biológiához kicsit jobban értő emberként nem tudok olyan kórokozóról, ami kipusztította volna totálisan a gazdaszervezetét, ill. annak teljes fajállományát (pedig elvileg átmehetne másik fajra is, ahogy biz. esetekben ez meg is történik). Ha valaki tud olyan élőlényfajról, ami bizonyítottan saját kórokozója miatt pusztult ki, kérem ossza meg velem, és visszavonom az előző gondolatokat – gondolatmenetet!

  22. A „mindmegdöglünk” és a „nemleszsemmibaj” között sok forgatókönyv elképzelhető és lehet számolgatni az egyes forgatókönyvek esélyét, de elég könnyen el is tudjuk számolni magunkat, amire volt is eddig példa. A Tiborbá forgatókönyvének kb. 5% esélyt adok, ami nem elhanygolható, de közel sem vehető biztosnak. Készülni nem árt semmilyen téren, de pánikolni értelmetlen.

  23. 25:
    Nálam pl. ez nem a pánikról szól.
    Az ember régen nem azért bújta a „Fülest”, vagy a „Hahotát”, mert függött ezektől az újságoktól, hanem azért, mert szeretett rejtvényt fejteni és vicceket olvasni.
    Itt sokszor nem babra menően, de lényegében rejtvényeket fejtünk. Én ezért szeretem, s néha azt is jó látni, más hogyan csinálja, csinálná. Ebből lehet tanulni.

    Ha valaki azért jön, hogy az itt megjelenő információk alapján szervezze a saját életét, s közben mellőzi egyéni tapasztalatait és gondolatait, eddig is rábaszott, s ezután is így lesz. Csak akkor ne a blogot, hanem önmagát okolja…
    Információszerzésre is kiváló lehetőség, de mint már mondtam, az információkat nem elég megszerezni, használni is tudni kell, s erre nincsenek előre megírt instrukciók.

  24. A címhez is hozzászólnék:
    Pánikra akkor van példa, amikor 1. Menekülni kell, és a menekülésben versengéssel előnyt lehet szerezni (pl. füstölő repülő és vészkijárat elérése, becsapódó üstökös és autópályán menekülés, stb.), vagy 2. Egy ismert probléma elkerülhető, megelőzhető, de csak bizonyos számú embrnek jut menedékhely (bunkeres pédák, Noé bárkája, stb.).
    Pillanatnyilag ott tartunk ezzel a vírussal, hogy testközelből még nem találkoztunk vele (nincs igazolt beteg, nincs haláleset a családban), tehát nincs kiváltó ok, másfelől az „úgyismeghalunk” forgatókönyv szintén a pánik ellen hat, mint amikor a Titanicon a gazdag Úriemberek átgondolták a helyzetet, felvették legszebb ruhájukat, és tudva, hogy inkább asszonyokat és gyermekeket menekítenek meg, a szalonban várták a halált, teljes megnyugvással (hiszen mit tehettek volna?).
    Ahogy kikerül a köztudtba, hogy van köztes út, tehát 1.veszélyben vagy, 2. adott lépéssel/lépésekkel elkerülhető a veszély (s nem mindenkinek elérhető az opció), beindul a pánik, versengés, és az ember állati volta újra igazolást nyer (mert hát így van ez).

  25. Nem kell pánikolni, az nem segít.

    Franciáknál 100 eset és a fejlettebb EÜ rendszerük már nem bírja.
    http://pandemia.hu/koronavirus-hirek-03-01/
    „A Le Parisien ír arról, hogy Quentin Delannoy, a párizsi Pitié-Salpêtrière kórház sürgősségi orvosának elmondása szerint a kórházba annyi gyanús eset érkezik, hogy már nem képesek azokat mind ellenőrizni, így többjüket kénytelenek hazaküldeni.”
    „…többjüket kénytelenek hazaküldeni.”

    Ennyi.

  26. 18. Xander
    20. Balázs
    26. Horváth Csongor

    A „két vírus” forgatókönyvet már felvetettem, javaslom átgondolni. A népességcsökkentő megoldás bevetése pedig valójában teljesen racionális döntés lenne akár az elit, akár Gaia részéről. Magunktól nem tanuljuk meg, hogyan kellene együtt élni ezen a bolygón, kell a trigger. A véletlenszerű mutálódást pont Vuhanban nevetséges magyarázatnak tartom. A terjedési számokat és a vírus paramétereit szintén összeegyeztethetetlennek a mostani magyarázatok alapján. De én nem vagyok szakember. Valószínűbb, hogy tévedek.

    Szar éjszakánk volt. A gyerek 39 fokos lázzal, ugató köhögéssel, szapora légzéssel, bágyadtan, kevés alvással abszolválta. Az elmúlt két hónapban volt már beteg légúti tünetekkel. Most jobban van. Influenza? Valószínű, hiszen a nagyanyja is produkálja ezeket és a szomszéd gyerek is, nem voltunk Kínában vagy Olaszországban, nem nagyvárosi környezetben mozgunk.

    Ha nem olvasnám ezt a blogot vagy a pandemia.hu-t, nem lennék beszarva. De így… nagyon sok lelkierőmbe kerül nem pánikolni. Elemezve magamat, ez sokkal inkább blokkol teendőim elvégzésében, tehát nem tudok nem arra gondolni, hogy pontosan ennek a hatásnak a kiváltására is mehet a világban mindaz, ami megy. Jó lenne, ha így lenne, mert akkor valami más dolog lesz, aminek eltakarására ezt a pandémiát bevetették.

    Az hiszem Isten (vagy a Nagy Dobókocka) hamar leckét ad nekem abból, hogy mennyire van értelme konteókat gyártani vagy felkészülgetni a felkészülhetetlenre. Szar érzés, hogy mind a döntések, mind a kontrollálhatóság egyre jobban kikerül a kezemből…

    Ha Tibor bá’ lennék, akkor az éjjel Unicornisnak azt üzentem volna, hogy ideje lemenni a „túlélő pincébe” és behűteni azt a bizonyos rozét. De nem vagyok Tibor bá’, így nem tettem ilyet, viszont apró hangyának érzem magam, ami már semminek nem ura és szerintem a pánik kialakulása ennek is köszönhető. Nem hiszem, hogy én lennék az egyetlen, aki így érez.

  27. 27 – H.Cs.:
    Pánik akkor alakul ki, amikor a létszükséglet kielégítését szolgáló eszközből nyilvánvalóan kevesebb van, mint elégséges. Megindul értük a versengés.

    24:
    Egy faj totális kipusztulása gyakorlatilag lehetetlen. Ezt én is tudom. De volt már rá példa, és az általam leírtakat meg kellene cáfolni tételesen. Pl. a vírus nem roncsolja az emberi szerveket. A legújabb hírek szerint a kigyógyultak ivarszervei nem funkcionálnak. A herék szét vannak roncsolva. A kigyógyult dialízisre szorul. Szóval a pontos adatokat eltitkolják előlünk.

  28. 31/24:
    Ez akkor állja meg a helyét, ha minden „kigyógyult” esetében biztosan van ilyen nagyfokú roncsolódás. A herét egyénileg túl lehet élni, a vesénél valóban idő kérdése a leépülés és a halál.
    Viszont mi a helyzet azokkal, akik fertőznek, de tüneteket nem is produkálnak?! Náluk is kimutatták -akár később- ezt a roncsolódást, vagy egyáltalán hosszútávon van róluk adat, mi lett velük? Persze, a dologba az is beleférne, hogy 3 hónap múlva a keringésük felborulása miatt ripsz-ropsz meghalnak, de ez számomra hihetetlennek tűnik. Ezt nem lehete egy hónapnál tovább titkolni… A vírus megjelenését bőven az előző évre teszik, s már márciust írunk.

    A vírusa miatt kipusztult faj nevét és leírását, kérlek, oszd meg velem pontosan! A „De volt már rá példa” megjegyzés miatt kérném.
    Minden vírus támadása után roncsolódik valamilyen szinte a gazda (ember) szervezete. A roncsolódás mértéke egyénileg más, és létezik regeneráció, amely képesség, ahogy biz. felülfertőzések esélye is egyén és környezet (egyéb körülményektől is – lásd beiktatott kórházi kontroll, kezelés pl.) függő!

    A pánikhoz még annyit, hogy biz.esetekben a fajfenntartás miatt is kialakul versengés, lásd anyai ösztön, de a rövidítés frappáns volt, a lényeg ugyanaz.

    30:
    Mindenki feszültebb. Az ismeretlen miatt.
    Gyerkőcnél elsődleges a lázcsillapítás, aztán orovos mielőbb.
    Legvalószínűbb, hogy az ilyenkor szokásos vírusok valamelyike miatt van (még az sem biztos, hogy influenza)…

    A sterilizálást sokkal egyszerűbben (csendben), dráma nélkül meg lehetett volna oldani…
    Nem hiszem, hogy két vírus lenne, semmi sem utal erre.

    29:
    Nem pánikolni kell, hanem rákészülni!

  29. Intuitív (25.) álláspontját osztom.
    Ahogyan korábban is írtam, még mindig egy nagy erővel, mesterségesen gerjesztett pániknak gondolom az egész Covid-19-ügyet. Számomra egyértelműnek tűnik, hogy az egész ügy terelés és megtévesztés, ami arra szolgál, hogy rá lehessen fogni a múlt héten már alaposan beindult pénzügyi összeomlást, ami a 2008-2009-es válságnál is súlyosabb lesz. Az egész „vírusosdinak” – ezt is írtam korábban – a gazdasági implikációi a lényegesebbek. A Covid-19 az a „black swan event”, amiről mindenki beszélt, hogy egy ilyen szükséges a gazdaságban kialakuló eszközár buborék kipukkanásához. Szóval a „black swan event” szükségességéről mindenki tudott, csak arról nem, hogy mi lesz ez, de hát pont ez a „black swan event” lényege.
    Ami a vírust illeti, persze nem tagadom, hogy kedvezőtlen kifutása is lehet a dolognak, de ez globális szempontból (nyilván, aki belehal, azt nem fogja vigasztalni) ismét csak szerintem, elhanyagolható lesz. A munkaképes korú lakosság egészséges részének 99%-a túl fogja élni. (Maradandó károk nélkül, újabb hülyeség, mint a „krematóriumok” voltak, hogy terméketlenné vagy vesebajossá válik tőle mindenki, aki egyszer átesett a fertőzésen…) Az eleve betegek (elhízottak, cukorbetegek, idős koruknál fogva csökkent immunválaszra képesek) esetében sem lesz két számjegyű a halálozási arány, de ott nyilván több lesz az áldozat. Őket sokan (én nem) eleve a „useless eater” kategóriába sorolják és örülnek majd, hogy a koloncra nincs több gond.
    Ez csak az álláspontom, egyfajta „elmetorna” a részemről, alátámasztani persze nyilván nem tudom, de érdemes lenne ezt a megközelítést is fontolóra venni.

  30. 32 – H.Cs:
    „A vírusa miatt kipusztult faj nevét és leírását, kérlek, oszd meg velem pontosan!” Félreértettél, nem írtam, hogy egy vírus miatt.
    Minden faj kipusztul, ha az élettere megszűnik.

  31. Még nem olvastam, hogy a kigyógyúlt gyerekek iveraszervei roncsolódtak-e? Ha nem, akkor – hol itt a probléma?

  32. 35:
    Értem. Akkor ebben egyetértünk.
    Erre írtam én az elején, hogy nem a vírustól kell elsősorban félni (ami a kipusztulást illeti). Ezt a gondolatmenetemet fenntartom.

    34:
    Részemről örömmel fogadtam a hírt.

    33:
    Konteo. Ezzel most nem megyünk semmire.
    Sztem. a gazdasági válság borítékolható volt. Szinte már kiáltott érte a világ…
    Túljutottunk 2007-08-on is. Szar volt, de túléltük.
    Nem hiszem, hogy bárkinek érdeke, ill. hasznos lenne, hogy világjárvány mögé csúsztatva fogadtassa el az emberekkel, amikor erre bőven elegendő Soros György neve is. Apropó! Lehet, hogy ezért nincs magyar megbetegedés?! Hát nem zseniális? 🙂

  33. Nem ez az első és nem is az utolsó társalgás, amelyik ezen a blogon a vírus körül forog. Szívesen olvasom a blogot, mert vannak benne okos ötletek és még okosabb hozzászólások. Ezzel a részével nincs is baj.
    Igen ám, de felfedeztem (nem először és nem is utoljára), hogy amikor valaki mást mer mondani, mint ami itt az úgynevezett „fősodorban” megy, azt vagy a blogger, vagy pedig a „háttérharcosok” (fotel nélküliek)(egyelőre) rögtön lehurrogják és amolyan tiszteletlen picsaként befogják a száját, megkérik, hogy inkább kussoljon… vagyis kiközösítik.

    Mint ahogy most (talán) engem is.

    El kell fogadnotok, főleg neked, kedves blogger bácsi (és ez tényleg nem szemtelenkedés, csak a tisztelet szava), hogy vannak olyan emberek is, akik nem egymás szavait akarják itt megerősíteni, hanem esetleg mást olvastak vagy mást gondolnak, és mivel szeretnek ide betérni, elkezdenének egyfajta véleménycserét, amolyan ” vitácskát” a szavaikkal – nos, ezeket hurrogjátok le. De rögtön. Olyan ez, mint mikor a fehér ember besétál valami no-go zónába és felfelé kapja a jobb karját, azt mutatva, hogy lóg valami a negyedik emelet erkélyéről – és máris nácinak fogják nevezni.
    Nem ildomos.

    Annál sokkal okosabbnak és intelligensebbnek tartom (vagy csak tartottam?) a bloggert és néhány már-már ismertebb hozzászólót, mintsem állandóan ezt kelljen látnom, hogy a más véleménnyel lévők itt egyszerűen nem rúghatnak labdába. De miért? Miért jó az nektek, hogy folyamatosan egymás fa… izé falabdáját nézegetitek és ezt szavakba öntve örömtáncot jártok egy-egy vírus, felmelegedés, mindmeghalunk és még sorolhatnám, miféle poszt alatt/mellett?

    Hadd legyen már meg mindenkinek a személyes véleménye!
    Csak ennyit szerettem volna.
    (Most hurrogjatok.)

  34. 38.Gyarmathy

    Én megnéztem a videot amit belinkeltél ritka az ilyen józan hang mint ezé az orvosé kár hogy nincs döntési pozicioba….

  35. Tom Bob. Érdekel a véleményed a témában. Írj véleményt.

  36. 39:
    Széken ülök, nem fotelban.
    Korábban leírtam, miért járok ide…
    Elolvastam a hozzászólásodat. Senki sem kért rá, hogy reagáljak, de muszáj, mert egy kukkot sem értek belőle (tényleg nem, pedig 2x átolvastam).

    Mit szeretnél konkrétan mondani? Kivel nem értesz egyet és miért?
    Kit raktak innen ki értelmes megnyilatkozása ellenére?
    Személy szerint zagyvaságokra nincs sem kedvem, sem időm.
    Amennyiben a „bácsi” hagyná, hogy az ilyen minőségű mondanivalók elöntsék ezt a blogot, én például biztosan nem szólnék hozzá. Elképzelhető, hogy pofára eshetek, de szívesen indítanék egy szavazást arról, hogy pl. az én hozzászólásaimat látná a többség szívesebben, vagy a tiédet? Bocsánat, ne személyeskedjek rögtön! A fentiek közül bármelyiket, vagy a 39-est, ill. hasonlóakat?
    Kérlek, ezt is vedd figyelembe.

    Jól hurrogom? Éted, mondhatsz bármit, csak azért érteni lehessen, értelme legyen…

  37. 39.
    A Doktor Úr
    https://i.ytimg.com/vi/J89NhVQ2iDY/maxresdefault.jpg
    álláspontja arany középúton van.
    Ezt mindenki el kell fogadja.
    Ehhez képest óriási a hype a vírus körül, ez mindenkire hat.
    Ettől a pillanatnyi hírektől befolyásolva bárkinek balra vagy jobbra állhat a véleménye.
    ¿ Megtudhatjuk hogyan látod ezt a média által felfokozott járvány helyzetet ¿

  38. 39. Tom Bobb

    Én alapvetően egyetértek veled. Azonban a vitáknak mindig van egy alsó határtudása, színvonala.

    Nézd én sokat szólok hozzá, sokszor hosszan. De az én falabdámat nem nézegetik, sőt a legtöbbször rám szól a „blogger bácsi”, hogy jó lenne kussolnom.
    Nyilvánvalóan azért mert hülyeségeket beszélek szerinte.Az is nyilvánvaló, hogy én nem így gondolom. Az is nyilvánvaló, hogy minél hülyébb valaki annál inkább biztos az igazában. Szigorúan általánosítok, magamat is beleértve!
    Itt nem nagyon van valódi vita. Pontosan ezért mondtam a „gittrágás” szót. Nem tevékenységre utaltam,
    hanem a blogon gyakori szellemi f@szverésre. Ezerz van helybetopi.

    Attila
    Pont ez a cél, hogy elbizonytalanítsanak. Gyerkőc jobban lesz, sima influenza. Nekünk is volt.

    Érdekes statisztikát láttam, nem publikus. Direkt nem is megyek bele, de ha eszünknél leszünk könnyen lehet, hogy a vírus lesz a legkisebb gondunk nyárra, (nem a hőmérséklet miatt)!

    A változás biztos, a trigger majd folyamatosan aktualizálódik.
    Fontos a hideg fej! Öveket bekötni!

    U.i.: Átmegyek olvasó üzemmódba! De tudd Tibor bátyám, hogy te vagy a díler, te vittél rá a cuccra!?

  39. 46:
    „Érdekes statisztikát láttam, nem publikus.”
    Na most ezzel például mire megyek, vagy mire mész, hogy leírtad?!

    El fog jönni a világvége! Nem mondom meg honnan tudom, de ha kételkedtek a szavamban hülye békák vagytok bebe! 🙂

  40. 33. Józan Hang
    A hivatkozott tanulmány még február 13.-ai megjelenésű. Lassan három hetes. Nem tudom az SARS-CoV-2 szempontjából újabb vagy régebbi, de szerintem ez csak a felkészületlen hozzászólás minta példája.

    38. Gyarmathy
    Hopp, mint ha ugyenezt a tüzes példát hoztam volna még 15.-én.
    http://www.antalffy-tibor.hu/3100-ki-volt-a-baba#comment-248482
    Csak nem a Doktor Úr is olvasó? 🙂

    Dr. Veress Zsolt for President!

    Amúgy is gondolkodtam rajta, hogy ha elég nagy az SHTF, akkor valami Balaton környéki nyaralót kéne nézni. Így már fenyves előnyben. 😀

  41. Tiborbá,
    Reagáltam a 38-as videóra, de nem látom.
    Elnyelte, vagy moderálva lett (nem volt benne link)?

  42. Read only off
    Horváth Csongor
    Hát csak annyit akartam ezzel mondani, hogy nem kell beszarni a vírustól. A félelemmel viszont csínyan kell bánni!
    Alert !tiltott ESP cucc a láthatáron. Tudod, hülyeség, jár a szám!

    Read only on!

  43. 49:
    Értem. Akkor ez a Te oldalad:
    http://pozitivnap.hu/

    (Egyáltalán nem tartom hülyeségnek. Nem tartom tudományosan megalapozottnak, s ez nem ugyanaz.)

  44. 38:
    Nem tudom mi lett a korábbi hsz-al, így a lényeget leírom még egyszer:

    Orvosi vizsgálatokat nem lehet kizárólag telefonon elvégezni. Szükség lehet tapintással, vagy sztetoszkóppal személyesen vizsgálódni bizonyos szimptómák igazolása, ill. kizárása terén. Emiatt sztem. sok orvos nem fogja osztani az ötletet.

    Viszont az informatikai háttér kihasználatlansgára az eü-ben jó példa, és információs szempontból tényleg jól működne. Csak könyörgöm, ne a facebookon! Pl. egy recept felírására, vérvétel kérvényezésére minek 2x bemenni a rendelőbe? Ha lenne megfelelő informatikai felület neten megkérném, az orvos digitálisan jóvá hagyná, másnap, vagy időpontra mehetnék a rendelésre, az eredmény titkosított e-mailben megjön, látja az orvosom is. Ezzel szemben ma van, hogy 3x is -amúgy feleslegesen- végigüljük a sort, még a vizsgálat előtt is sorban állunk, hogy a pavilonból a megfelelő rendelőhöz jussunk.

    Jól gondolkodik a Doktor Úr, de azt hiszem jó szándéka ellenére leszúrást is kaphat, mert nem mindenhol kivitelezhető az egyébként kisebb közösségben tökéletesen működni tudó javaslata. Budapesten biztos, hogy nem lenne erre kellő szakember-kapacitás.

    Az opertaív törzs feladata lenne, hogy az irányelveket érintő döntéseket végre meghozza, kijelölje, az ilyen ötletekkel kapcsolatos párbeszdet kezdeményezze és beépítse a jó gondolatokat. Én épp attól félek, hogy csak félmegoldások születnek majd, szerte az országban a „helyi szakik barkácsolása” révén, és ez nem lenne elégséges az országos védekezés céljára.

    Amúgy meg én is pont ezt tanácsoltam már többször: Mindenki maradjon szépen otthon!

  45. Hónapok óta (mióta a vírus Kínában jelen van) repülőjáratok százai (ezrei) fordultak meg kínai nagyvárosok és a világ sok más nagyvárosa között. (flightradar.com)
    Ehhez képest hogy lehet az, hogy ennyi idő alatt szinte csak Kínában növekedett nagyobb mértékben a betegek száma?
    Ha ennyire fertőz, akkor hogy a fenébe nem terjedt még szét az egész világon egyenletesebben ennyi idő alatt?
    Nincs itt ellentmondás?

  46. 38:
    Józan, jó szándékú gondolkodás. Helyileg tökéletes megoldás.
    Ugyanezt mondom én is, mindenki maradjon a valagán.

    Ettől függetlenül elképzelhető, hogy köszönet helyett lebaszást fog kapni, mert mindenhol ezt a megoldást nem tudják kivitelezni (egyszerűen nincs hozzá elég szakember). Abban is biztos vagyok, hogy sok orvos kollégája nem fogja osztani a telefonos gyógyítás véleményét, hiszen egyes szimptómák megállapítása és kizárása szempontjából kell a tapintásos vizsgálat, sztetoszkópozás, amit nem lehet telefonon megvalósítani. Így egyedül az informálás, sürgősségi segítségkérés terén működhetne országosan ez az ajánlás. Az operatív törzs feladata lenne az egyeztetés, ill. az ilyen és hasonló megoldások kitalálása, kivitelezése, egységessé tétele.
    Én pont ettől félek, hogy mindenhol elindul vmilyen. próbálkozás, ami lehet, hogy helyi szinten működik egy kisfaluban, de pl. Budapesten, vagy országosan akár meg is ihatjuk a levét, ha nem lesz egységes, országos cselekvési terv azonnal.

  47. Tibor bá! Megkérdezhetem, hogy te honnan jutottál olyan információkhoz, hogy a vírus maradandó károsodást okoz?

  48. Tom Bobb.
    Jó látod. Éppen ezért, ha szeretnéd a többieket hasznos infókkal ellátni (nem csak azzal, hogy mind meg döglünk), hogy ki ne csesszenek, akkor maradj a „fősodor”-ban.
    Más.
    Meglátásom szerint a vírus az első alanyt üti le igazán, aztán a másodiknak is ad egy kisebb KO-t, de a harmadik fertőzöttnél már nincs nagy ereje. Lehet, hogy okoskodás, de nem látom, hogy eddig miért nem robbant Európában is. Eltelt január vége óta 30 nap, így akik január közepén fertőződtek, azok már kéne hulljanak. De nem ez van. Szerintem gyengül a vírus.
    Aki nem így gondolja, cáfolja meg. De ne a „csak azért”-el,hanem egy kis matematikával.

  49. 39 – Tom Bobb:
    Hogy megértsd mondok egy szemléltető példát. Ha én azt állítom, hogy 2×2=4, akkor nem kell csodálkozni, hogy sok hozzászóló helyesel, de nem azért mert a seggem kívánja nyalni, hanem mert úgy gondoja, hogy ez magától érthető igazság. Viszont ha valaki az mellett érvel, hogy 2×2=5, akkor ne csodálkozzon, hogy nem foglalkozunk vele, én meg kimoderálom, mert nem akarom a többieket bosszantani vele. Lehet a véleményed eltérő az enyémtől, de ne legyen hülyeség, mert ahhoz nincs türelmünk. Előfordulhat, hogy valaki ragaszkodik a hülye véleményéhez. Nos, ez az ő peche, itt teret nem fog kapni, akárhogy ágál.

    55 – vadegér:
    Ez valóban okoskodás.
    Figyelmedbe ajánlom. A beteget nem egy vírus dönt le a lábáról, hanem egy fajta vírusból sok milliárd. Ebből a sok milliárdból néhány átkerül egy másik emberre és megfertőzi azt. Ezek pont olyanok, mint az eredeti fertőzők, hacsak nem volt mutáció, ami lehet számunkra előnyösebb vagy hátrányosabb, de olyan fajta gyengülés, amit te vizionálsz, nem létezik.
    Ami tanácsodat illet Tom Bobb felé, ha nem tetszik az itt uralkodó szellem, le is út, fel is út. Nem vagy ide láncolva.

  50. 54.
    https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.02.12.20022418v1.full.pdf

    Ha leáll a mogyoróid funkciója, mert ez a betegség szét bassza a Leydig sejteket ami szét bassza vagyis leáll az öszes Tesztoszteronod és olyan lesz a hangod mint koncita wuersté az elegendő? vagy soroljam még…
    ugyan ettől mégéletben maradnál,
    másik rossz hír: a vese is leáll, mert maradandóan roncsolja a glomerulusokat, ezáltal megszűnik az átszűrő vagyis kiválasztó képessége.

  51. 54 – Meszkaléró:
    Lásd 57. alatt. (köszönet Xander)

  52. 55. vadegér
    Számokkal? Tessék, csak olvasd el 18. hozzászólást. Ha vírus nem mutálódik, akkor ugyanaz az RNS az első és harmadik fertőzésbe is ugyanúgy viselkedik.

    Ámbátor meg vagyunk lepődve azon, hogy PCR teszttel talált betegek vírusának genomja megegyezik?

    Ellemben ha rákeresel már arról is voltak hírek, hogy több mutálódást találtak már.

    Most, akkor ismét minek lehet hinni?

  53. 60.
    Jól értem, ezek az előrelátó befektető urak 19.Decemberben arra shortoltak,
    hogy Kína árutermelése X jövőbeli dőpontban le fog állni?
    Ha van egy kis időd, értelmezd megkérnélek,
    A biologia ott van,
    de ez a tőzsdei izé nekem magas mint kecskének a lórács.

  54. 61. Várható volt, de ezeket úgy néz ki, elkapták a csehek. A négygyerekes család gyerekei remélhetőleg nem vitték tovább a kórságot. Szerintem Szlovákia készülhet.

  55. 61 – Ödön:
    Szerintem nálunk is van, csak még nem tudunk róla.

  56. 51, 53.

    Szerintem ne láss bele olyasmit, ami nincs is benne. Pl. hogy a Doki kizárná a személyes vizsgálat lehetőségét, ha arra szükség lenne.

    A lényeg annak tudatosítása, hogy amikor csak lehet, a személyes kontaktus orvos-beteg és beteg – beteg között (a várótermekben pl) elkerülhető legyen.

    De a legfontosabb e tájékoztatóban, hogy ne bagatelizálja el senki. Sajnos az, hogy mennyire komoly a veszély, még mindig nem evidens magukat értelmesnek tartó és a médiákban nyilatkozgató egyének előtt sem.

  57. Miért nem gondolkoztok el az okán annak, hogy ugyanaz a vírus miért nem ugyanolyan hatással van minden fertőzöttre?
    Immunrendszer.

  58. 66:
    Na ez az! Mikor van szükség személyes vizsgálatra?
    Információkérésnél biztosan nem. Beállított gyógyszerek felírásnál szintén nem. Ismert kórság miatti kontroll vizsgálat papírmunkájához megint csak nem.
    Erre vonatkozóan már „békeidőben” is rég meg kellett volna oldani az online ügyintézés lehetőségét.
    De ha beteg vagy, oda kell menned. És ha egyszerre sokan betegek, megtelik a váróterem.
    És van olyan település Mo-n, ahol nincs is folyamatos orvosi ellátás helyben…

    A videó elején rögtön beszél arról, hogy a tüneteket megbeszélik, kikérdezné a beteget, kiszűri 90% valószínűséggel ki pánikol, és ki ténylegesen beteg. Na ezt a kamara biztosan nem fogja engedni. A facebook sem szerencsés, eddig is elferdített, visszájára fordított információkat a közösségi terjesztés. Nem igaz, hogy nincs egy hivatali honlap a megjelenítéshez, ahol közvetlen chat is rendelkezésre állhat (akár videochat is).

    Azt is figyelembe kell venni, hogy sok idős ember nem tudja kezelni a technikát, s pont ők azok, akik közösségi térnek is használják a rendelőket. Ezt a szokást sem lehet felszámolni villámcsapásra.

    Félre ne érts, nem kukacoskodásból írom, csak ezért nem jó, ha egyéni akciók indulnak… Helyi megoldásnak, csökkenteni a rendelő túlterheltségét, információval ellátni a lakosságot a nyugalom érdekében szuper. De, ha felüti fejét a kórokozó, ugyanúgy bedől.

  59. 70.

    Ez férgekre, amobára, és vérben élősködő lényekre egy nagyon régi, és valóban olcsó szer.~700F 1 doboz.
    Koronára az adagolást kell valahogy belőni,
    jelen állapotban a
    kis testi hibája e gyógyszernek az, hogy egy idő után vakleszel tőle
    azis valamivel jobb mint megsülni a kremában.

  60. 70:
    Valószínűsített lehetőség, nem több…
    plusz szajha média szenzációhajhász címadása hozzá.

  61. 64:
    Erre gondolok én is.
    A következő 10 napban kiderül. Ha a megfigyelt lappangási idő, és a fertőzőképesség eddigi leírásai helyesek, fel kell ütnie a fejét, nincs mese.
    Mivel nincsenek kifejezett védőintézkedések, szabadon jár – kel mindenki, az itt olvasható beszámolók szerint is mászkálnak Olaszországba/ból felelős gondolkodású honfitársaink, ha nem teszi, át kell gondolni az egészet!

    67:
    Erre már én is felhívtam a figyelmet. Nem tud mindenkit megölni, biológiai képtelenség. Ettől függetlenül óriási károkat okozhat egyénileg is, és a civilizációra mért csapása is végzetes lehet (a civilizáció számára).

  62. Zsuzsa. Olyan nincs, hogy elzárják valakinél a vizet. Tudják hol lakik, kimennek és kényszerkivizsgálják. Ennyi.

    Ez nem csak Kínában van így. Nálunk ha kiderül a paciensről hogy szifiliszes, egy orvosi vizsgálat alkalmával, és nem vesz részt önként a kötelező gyógykezelésen, rendőrőkkel viszik kényszergyógykezelni. Ez szerintem teljesen normális.

  63. 76:
    Igen,
    de magyarázd ezt meg pl. az oltásellenesek klubjának!
    Ma ilyen világban élünk, itt kell helyt állni…

  64. Dan nem én mondom, hanem a fordító így fogalmazott. Próbálok infot gyűjteni.
    Ez van a fordításban:

    „A bejelentés szerint az új koronavírusos tüdőgyulladás jelenlegi helyzetére tekintettel a közösség felfüggeszti a vízhasználatot Hubei lakosai számára.

    A Kommunista Párt Bizottsága megköveteli a Hubei nemzetiségektől és a Hubei nemzetiséggel kapcsolatban álló lakosaitól, hogy regisztráljanak magukat a közösségi munkaállomásokon, és működjenek együtt a közösséggel egy „egészségügyi teszt” elvégzéséhez, mielőtt folytatnák a vízellátást.”

  65. Oltásellenesek. Rájuk nem lehet hatni, csak kényszerintézkedésekkel. Adott egy társadalom melynek ők is tagjai, és egyéni gondolkodásmódjuk miatt nem veszélyeztethetik a társadalmat. Akár demokráciában, akár önkényuralmi rendszerben. Legalább is orvosilag indokolt esetekben. Ilyen például a védőoltás ellenesség.

  66. Hát, most már tudjuk, hogy Kínában nem lacafacáznak!
    Ismerem a törvényt, de kíváncsi leszek, egy összeomlás szélére sodródó társadalom miként fogja kezelni ezt a problémát?
    OFF:
    Azért is érdekes, mert vannak hazai „klímaszakemberek”, akik már most azt javasolják, hogy a központi eü. rendszer tehermentesítése érdekében adhatnának szabadabb teret a népi gyógyászatnak. Szép elképzelés, mint a legyen mindenkinek saját forráskútja, de a valóságban sztem. csak a kuruzslóknak adna teret. Azt meg (még) tudjuk csak mire jó…

  67. 79.
    Persze, persze, de azt is látni kell, hogy elveszett a bizalom a gyógyszeriparban és az orvosokban is. (Lásd pl. a koleszterin).

    Nyílván vannak alap oltások, de ha bizonyos újabbakat egyes modern országok nem tesznek kötelezővé, más közeli országok meg igen, akkor mégiscsak felmerülnek kérdések. Jogos kérdések, amit nem lehet terrorral megoldani.

  68. 80.
    Ezt például lehetett tudni.
    Kinába a még nyöszörgő embereket is betaszitanak krematoriumba
    amint ez egy taxiban felvett beszélgetesből kiderül.
    Nincs video vagy ilyesmi,
    valami orvosi személyzet megvitatta
    amit látott. Linket most nem találom.
    A társadalom sehogy se fogja kezelni.
    Amíg kialakul valami, szétesés.fejetlenség
    egy időre megszűnik mint társadalom.
    A karmester majd időben értesít, amikor a rend elkezdődik.

  69. Csongor. A népi gyógyászat leginkább Kínában őshonos. Bizonyos esetekben érdemes már kipróbált természetes gyógymódokat alkalmazni antibiotikumokkal szemben. Ilyen megfázás esetén a fokhagyma, méz, kamillavirág tea. Természetesen menj el orvoshoz, aki diagnosztizál. Mert az a feladata.

  70. Amúgy meg egyénként tudomásul kell venni egy járványhelyzetben, hogy állampolgári kötelességünk jelezni, ha önmagunkon is észrevesszük a járvány okozta szimptómákat. Ilyenkor nincs egyéni érdek, csak közérdek létezik.

  71. 70 – bazs:
    A DELAGIL tablettáról tettél említést. Nem lesz ez csodaszer. Mindössze arról van só, hogy végső kétségbeeséssel az égvilágon mindent kipróbálnak.

  72. 81, 83:
    Azzal én is egyetértek, hogy nem muszáj azonnal gyógyszertárba futni.
    Vagy minden létező tünetet kemikáliákkal kezelni.
    Nem vetem meg az akkupunktúrát és az akkupresszúrát sem.
    De azt gondolom, hogy az eü. ellátásba vetett bizalom nem veszhet el, ha elveszett, azt vissza kell állítani, mert amennyiben (legalább amíg nem kényszer ne legyen így) bábára bízzuk a szülést, lehet 100x isteníthető élmény lesz, ám ha meghal a baba/vagy a mama kegyelmet kap a bába? Ismét nem a válasz a lényeges a kérédésben!

    84:
    Én egyetértek veled, de biztos vagyok benne, hogy nem mindenki ossza a véleményünket (sajnos).

  73. Italy COVID-19 UPDATE
    : 20.03.01
    – Infected: 1577
    – Deaths: 34
    – Cured 83

  74. Szóval el kéne dönteni, hogy az új fejlemények tükrében hogyan is módosítjuk a járványról és a vírusról alkotott összképet.

    Az egyértelműen a pánikkeltés irányába mutat, ha csak a negatív dolgokat, a legrosszabb eset szcenáriókat emeljük ki.

    Az nehéz megmagyarázni, hogy ha a kínai adatoknak nem hiszünk, akkor hogy van az, hogy az esetszám csökkenést nem tartjuk hitelesnek, de az esetszám növekedést annak tartjuk.

    Félreértés ne essék, a kiindulási eset egyértelmű volt a hivatalos adatokhoz képest, a kínai reagálás túlzó volt.
    Egyes tanulmányok a publikus esetek számát 5, 10, 30%-ra tették a valóságosnak.
    Óvatosság szempontból lehet számolni egy 20x szorzóval.

    A legfontosabb, amiről tegnap írtam, és sok mindent más megvilágításba helyez, a virus tesz megbízhatósága.
    Amire semmi reakció nem volt.

    „But there is growing concern that those NATs are producing large numbers of false negatives.

    In an interview with Chinese state broadcaster CCTV last week, Professor Wang Chen, an expert in critical diseases and director of the Chinese Academy of Medical Sciences, said one characteristic of the virus was that „not all of those infected by it return positive NATs”.

    „Even patients who definitely have the disease only come back positive 30 per cent to 50 per cent of the time,” Prof Wang said. „Testing throat swabs (from potentially infected people) also returns a lot of false negatives.””

    Azaz a tesztek egy pozitív esetnél csak 30-50%-ban jelzik pozitívnak az esetet, tehát sok a false nagatív.

    „A doctor in the imaging department of another major Wuhan hospital, who spoke on condition of anonymity, told Caixin that previously, some patients whose CT scans clearly showed signs of viral infection but whose NATs tested negative were „released” back into their communities due to a shortage of hospital berths.”

    Tehát volt olyan eset, amikor a tüdő röntgen mutatta fertőzést, de tesz negatív volt.

    #www.straitstimes.com/asia/east-asia/coronavirus-us-firm-develops-new-test-that-can-confirm-cases-in-30-minutes

    Ez már a második forrás, ami erre hivatkozik 3112/100 mellett.

    Lappangási idő:
    Szóval akkor mennyire valós a 27 napos lappangási idő?

    Én egy kínai 70 éves bácsiról tudok, akinél ezt megállapították.
    A valószínűség mellett a gyakoriság is nagyon fontos szempont.
    Azt még egyszer se láttam kihangsúlyozni, hogy a median lappangás 1-3 nap között van.

    Lásd #www.antalffy-tibor.hu/3112-vigyazat#comment-250084

    Az akár 27 nap hivatkozás egyrészt engem a reklámokra emlékeztet, másrészt hivatkozás egy esetleges gauss eloszlás jobb szélső értékére a farokból.

    Ugye a forrás szintén kínai. Akkor elfogadjuk hitelesnek a tanulmány állított medián értéket? Ha nem akkor miért fogadjuk el a szintén kínai adatokon alapuló 27 napos lappangási időt?

    Újrafertőzés:
    Ha a teszt ilyen, akkor az esetek tényleges újrafertőződések vagy csak false negatív teszt eredménye?

    Immunitás:
    Ehhez ugye szorosan kapcsolódik, hogy alakul ki immunitás vagy nem.

    Az antitestes vakcinázás eredményei, valamint a betegek meggyógyulásának a ténye ennek ellentmond.

    Mutáció gyakorisága:
    A 3112/100-ben már volt hivatkozás meglepően stabil, nem nagyon mutál pl. a SARS-CoV-hoz képest.

    De 18.Xander szintén idéz erről:

    „A kutatók felfedezték, hogy a koronavírus valamennyi létező DNS-szekvenciája nagyon hasonló, még akkor is,
    ha Kína különböző régióiból
    és a világ különböző részeiről származnak,
    azaz a betegség kitörésének kezdete óta
    a betegektől kapott genomok a szekvencia azonosság 99% felett van.”

    Szóval a vírus nem változik olyan gyorsan. Erre nehéz fogni az újrafertőződést.

    Szövődmények:

    „A vírus megtámadja, és tönkre teszi a vesét, májat, tüdőt, szívet, csak erről nincs sok szó. ”
    Meg szó volt a sterilitásról.
    Itt is nagyon fontos a lehetséges szövődmények gyakoriságának megemlítése.

    18.Xander idéz belőle.
    Azt azért sajnálom, hogy a hivatkozást elfelejtette beidézni.

    Nos akkor dolgozok az 3112.poszt/102-ből ami 1099 fős mintából dolgozik.
    Nos a belinkelt pdf-ben a 2 táblázatban a 25.oldalon szerepel a creatinin határértékek feletti értékek (ami a vesebetegségre jellemző érték) aminek a gyakorisága 9,6% a legnagyobb a sorban.

    Szóval a betegek 9.6%-ának a lehetséges szövődménye lehet a vesebetegség is.

    Azért amikor ilyeneket emlegetünk szintén hozzá kellene tenni, hogy milyen gyakorisággal fordul elő, azaz mennyire kell félnünk ettől.

    Megjegyezném mint a Xander hivatkozása, mind az enyém kínai forrás.
    Szóval hitelesnek fogadjuk el őket, vagy nem?

    18.Xander féle forrás feltüntetés korrekció 54-ben csak megtörtént.

    Akkor nézzük ezt a cikket:

    A szövődmények százalékos aránya a betegeknél:
    Szerum kreatinin növekedés az esetek 10%-ban (összhangban az előző cikkel)
    Akkut vese károsodás 7%
    Az arányok fontosak.

    Kicsit furcsállom, hogy a nagyobb mintaszámnál (n=99) a szérum kreatinin érték emelkedése csak 3%, a n=44 mintaszámnál meg 10%, A torzulást okozhatja a relatív alacsony mintaszám.

    A cikk a sterilitással kapcsolatban kutatást nem említ, maximum következtetni lehet az ACE2 kifejeződésből az mRNA és a protein adatokból.

  75. Akár 96 órán át is fertőzőképes maradhat az új koronavírus a telefonunk kijelzőjén
    https://444.hu/2020/03/01/akar-96-oran-at-is-fertozokepes-maradhat-az-uj-koronavirus-a-telefonunk-kijelzojen

    Skandináviában is terjed a járvány, Luxemburgban és Dominikán ma regisztrálták az első eseteket. Tucatnyi új beteg van Nagy-Britanniában.

    Németországban duplájára nőtt a fertőzöttek száma, Trump bejelentette a szűrés bővítését
    https://index.hu/kulfold/2020/03/01/koronavirus_nagy-britannia_mar_35_fertozott/

  76. 87.
    Uhh, Thaiföldön alig van hivatalosan eset, de a tüdőgyulladások száma meredeken megy felfelé.
    Nincs koronavírus fertőzés, de van vírusos tüdőgyulladás.
    Gyönyörű! Valami ilyesmi lehet itthon is.

    Iszonyatos vége lehet ennek a játéknak.

    Az idősek helyében én most bezárkóznék és senkit sem engednék be!
    Vásárolni ritkán és éjszaka mennék.

    EGyébként meg a thaiföldön élő dokit (tudom, sokak szerint nem doki) kár lenézni. Többet tett a tájékoztatás terén, mint az erre tartott és milliárdokba kerülő magyar illetékesek.

    91.
    Néhány videót láttam, egészségügyi szakemberek nagyon aggódnak és rettegnek, hogy mi fog történni a következő hetekben nálunk az UK-ban.
    Holnap összeül az angol kormány COBRA csoportja, kíváncsi leszek mit sütnek ki. (Ha egyáltalán ki fog derülni).

  77. 90 – Idegen:
    Ha én az egyetlen lányomat az egekig dicsérem, de egyszer elkottyantom, hogy imádja a faszt. Rám sütheted-e, hogy ha a pozitív „adatot” nem lehet elhinni, akkor miért hiszük el a negatív „adatot”? — Drága idegen! Azért, mert az ember nem feltételezi egy apáról, hogy hazudik, amikor a lányát kúrvasággal vádolja, de az egekig dicsérés nem túl valószínű. — Ezt most tedd át kínai viszonylatba. De átteheted bármilyen viszonylatban, mert a kormányok rettegnek a pániktól, tehát hazudnak, de minimum szépítenek.

  78. 92 – Gyarmathy:
    „Az idősek helyében én most bezárkóznék és senkit sem engednék be!
    Vásárolni ritkán és éjszaka mennék.” Ez az, amit a kormány nem ért meg. Nem azért halmozok fel élelmiszert, mert attól félek, hogy nem lehet majd kapni. Hanem azért, hogy ne kelljen elmenni vásárolni.

  79. Ezt láttátok?

    http://www.atv.hu/videok/video-20200302-nem-biztos-hogy-lesz-nyari-olimpia-a-koronavirus-miatt

    Vagyis ha karantén lesz és ott reked az ember, akkor nem fog fizetést kapni. Lehet hónapokig tart majd a zárlat látva Kínát(de az olaszokat is érdemes lesz figyelni, ott mi történik). Vuhanban jelenleg is kijárási tilalom van, minden áll hat hete és még lehet hónapokig tart.

    Tehát számíts rá, hogy a munkahelyed megáll hónapokra és nem kapsz fizetést!

  80. 95:
    És tegyük hozzá, hogy a biztosítók sem fognak fizetni (elvileg emiatt nem kötelező, max. a konkrétan bevételkiesést kötött ügyfeleknél az abban meghat. időre).

    90:
    Én ilyen elemzésbe azért nem merek belemenni, mert nincsenek hozzá adataim. Hiteles adatok nélkül akár inkább bridget is játszhatunk.

    A vesekárosodás vissza is fordulhat. A legtöbb kórokozó, akár bakteriális fertőző betegség esetében is megfigyelhető tünet, ill. szövődmény. Nem mindegy mekkora a károsodás mértéke. Lehet, hogy csak 10%-ot vet vissza, de elképzelhető akár 60%-os romlás is. Számít pontosan hol állt a funkció a betegség előtt.
    Az sem mindegy, hogy konkrétan mire csökken a funkció. Ha csak a kreatininre, így az abból származtatott – egyénileg számolt eGFR (filtrációs ráta) értékre, attól még lazán élhetsz tovább, max. 80 helyett 75 évesen halsz meg. Ha viszont a káliumra (sók kiválasztására) nézve is károsodás történik, azonnali szívmegállás miatt bele is halhatsz, hiszen totál felborul a szervezet ionháztatása, ill. annak egyensúlya.
    Azért bonyolultabb ez a téma, mint amit egy ilyen fórum keretei lehetőségként adnak a kitárgyalásukra…

  81. 90.
    Federico Manuel Giorgi Univ.o. Bologna:
    A koronavírus alacsony heterogenitást és variabilitást mutat.
    Carmine Ceraolo et al. A 2019-nCoV koronavírus genomi varianciája,
    Journal of Medical Virology (2020). DOI: 10.1002 / jmv.25700
    ami engem és többet idegesít, azok a q.va #HIV szekvenciák
    Dr. Etienne Decroly, az Aix-Marseille Egyetemen végzett tanulmány,
    amelyet az Antiviral Researchban publikáltak, furinszerű hasítási helyeket észlelt,
    Ami más eddigi korona vírusoknál nem fordult elő.
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/32057769
    A hatékonyságról,
    az eredeti SARS összevetve
    az új koronavírus rendkívül stabil átvitelt és replikációkat mutat,
    és a valóságban egyre virulensebb.
    Ha nem tudod mitől tarts, nincs módod megvédeni magad.
    bővebben,
    https://www.thailandmedical.news/articles/coronavirus

  82. Vezetékes víz fertőződhet? Ha igen mivel lehet fertőtleníteni?
    Esetleg lehetnek fennakadások szolgáltatásban?
    Ásványvizet érdemes betárolni?
    Egy pár kérdés 🙂

  83. Italy COVID-19 UPDATE
    : 20.03.01
    – Infected: 1577
    – Deaths: 34
    – Cured 83
    Italy: Gripe A
    – Infected: 4.327.952
    – Deats: 8.792
    – Cured: 2.763.459

    Ez a jelenlegi állás a Gripé fronton. És senki nem fut ki a világból, pedig most súlyos. Lecsengőben van ott is mint itt, de el fogja érni a 10e-t.

  84. Lett volna időnk, lett volna megoldás…. Tiborbá szólt időben, ha a kormányok is időben kapcsolnának és tenne valamit lehetett volna nyerni.

    Mindenki kötelezően FFP3 maszkban kéne járjon?

    Maszkgyár meg antivírusos bevonat mindenhova aztán mehet az élet tovább… ?
    🙂

    Járművek, ingatlanok új tervezési szempontjai a vírusbiztonság, vonatokon visszahozni a fülkés vonatokat a termes klímás helyett, kórházat építeni, autót eladni a hipohondereknek… klímatechnika és egyéni védőeszközök gyártása.. még pörgetni is lehetne ezzel a gazdaságot.

    Átépítünk mindent, átalakul az életünk, azért kilehetne ezt a vírust védeni kihalás nélkül is.

    Napozni sem szabad már kifeküdni fényvédő krém nélkül, az ásott kút vízét sem isszuk már, majd megszoknánk hogy gázmaszk nélkül sem megyünk az utcára. 🙂

    De felébredtem… attól még india, afrika stb mind kidöglik… ha meg ők akkor mi is.

    De amúgy miért vár mindenki oltóanyagra meg gyógyszerre ha tetves egyszerű szájmaszk gyártása nem megoldott?

    A sima maszkot nem tudják pótolni, nemmég az FFP3-asat vagy esetleg egy antibiotikum hatóanyagot ….

    Időnk lett volna maszkgyárat létrehozni, lakosságot kötelezni rá a hordására ( FFP3), simán védhető lett volna…. de ugye ez is nem technikai, társadalmi probléma…

    Sokan félreértik, szuper vírus ide vagy oda…. nemcsak azzal van a gond hanem a társadalommal. Amikor még most is utaznak Olaszba mert hát ki van fizetve, illetve sehol nem látok semmilyen tömegközlekedési jármű takarítást, semelyik SZTK orvoson vagy infopultoson nincs maszk akkor nincs miről beszélni…

    Az ingatlanvásárlást ha tervezek hitelből gondolom akkor el kellene halasztanom ugye, lesz az még olcsóbb is?
    Akinek pesti háza van jobban járna ha eladná, vagy nagyvárosban mindig többet fog érni?
    Vagy még választhatok is majd magamnak az üresek közül, házfoglalósdit?

    Utóbbi kérdéseimre várok választ mindkét szélsőségtől.. 🙂

    Vízellátás meg: – ha elmegy az áram akkor tuti nem lesz víz a csapban meg ahol van generátor ott is 1-2 napig bírja csak.

    Ahol számítógépvezérelt a vízmű ott eleve nagyobb a meghibásodás esélye, illetve ha elfogy a klór nemtudom nem-e automatikusan megáll… kínában volt ahol megállt a víz a videók szerint.

    De elég ha csak egy kis zavargás vagy egy infarktusos fertőzött kivisz egy tűzcsapot és máris kimegy a víz többezer embernek…

    A műanyag cső hegesztése spéci többszázezres géppel történik és kellenek hozzá idomok is… csak ember nem lesz aki tudja hova és hogyan kell nyúlni.
    Ahol meg régi a hálózat és hetente javítgatni kell ott is gyorsan elmegy a víz a csapból.
    És ez nem kína hogy látják a CCTV-n hol a gond és odamennek a katonák…

    Szóval VÍZ is legyen otthon!!!!

    Ui: az utcai kék nyomóskút is a vezetékes vízzel működik…. sokan nemtudják.

  85. 93.Tibor bá’:
    Akkor ezzel a logikával:

    Az 1-3 mediánt nem hiszed el, mert ez optimizmust sugall, a pánikot csökkenti, de a 27 napos egyedi esetet elhiszed?

    A mindenfajta szövődmény tényét elhiszed, de annak mértékét nem, mert az esetleg jobb színben tünteti fel a dolgot?

    A mutációs gyakoriság alacsony értékét nem hiszed el, mert az a felülfertőzés elméletét cáfolhatja?

    A false pozitív tesztet nem hiszed el, mert az sok negatív szcenáriót (lappangási idő, felülfertőződés, immunitás hiánya stb) megkérdőjelez?

  86. 97:
    Erre vonatkozóan nincs értékelhető információ.
    Elvileg az ivóvízhálózat zárt, s vízkezelés (ellenőrzés/fertőtlenítés) nélkül nem kerülhet ki a fogyasztókhoz. Vagyis amíg a vízközmű rendben működik, nem kell ettől tartanunk. Ha nem lesz víz, és egy pocsolyából iszol, megfertőzhet bármivel. Ha erre készülsz, palackozott víz betárazására szükség lesz.

    De pont ez az, ami miatt a hosszabb távú felkészülés is elbukhat, mert többszáz liter tiszta vizet hogyan tárolsz el, ha pl. nincs hozzá pincéd, garázsod, s több tiszta, min. 120l-es koracél víztartály, mint pl. amiben a bort tárolják manapság. Műanyag hordót én nem szívesen használnék. Ja, és akkor is kell fertőtlenítő, pl. Hyperol, Neomagnol, ha biztosra akarsz menni. A kútvíz legtöbb esetben virológiailag nem rejtene veszélyt, de hazánkban igen ritka, hogy a vize tartósan fogyasztható.

    Mindezek mellett én nem hiszem, hogy nálunk az ivóvíz ellátással most emiatt problémák lennének majd. A forralás pedig minden vírust elpusztít, tehát konkrétan a COVID-19 miatt vízpánik nem indokolt.

    99:
    Te is fejezd már be a pánikolást!
    Az ingatlanvásárlással -ha teheted- a közelgő gazd. válság miatt várj! Egyébként új könyvet még a kezedbe vehetsz… nem fog elérni a kiolvasása előtt a kaszás.

  87. Én még várnék az ingatlan vásárlással. Nem a vírus miatt, hanem a lassan kialakuló túlkínálat miatt. Jövő ilyenkorra kb. 10-15%-os csökkenés várható. Három év múlva ez duplázódhat (válság nélkül is).

  88. Megint beragadt moderációra egy kommentem. Na mindegy!

    Én megyek pihenni, mert ugye az immunitás megőrzéséhez kulcsfontosságú, hogy napi 7-8 órát nyugodtan, pihentetően aludjunk. Tegyetek minél többen így! Jó éjt Mindenkinek!

  89. 98. vadegér
    Felejtsük már el az ilyen fajta összehasonlításokat!

    Egy hivatalos oldal, az Aerikai Egészségügyi Hivatal oldala:
    https://www.cdc.gov/flu/weekly/index.htm

    Angolszász nyelvterületen úgy hívják, hogy ILI= Influenza-like illness, ez magyarul influenzaszerű megbetegedés.

    Ha megnézed a 8. héten vett minták közül össz-vissz 26.4%-a lett pozitív influenza A-ra vagy B-re. A többi valami más.
    Megjegyzem, hogy ez az érték erre a hétre csökkent, de igazságos azt is hozzátenni, hogy az ILI aránya is csökkent a többi betegségek közt.

    Tehát az olasz 4.3 millióban is benne van az összes influenzaszerű, akár SARS-CoV-2 vírus is enyhe lefolyással. Ezek nagyobbik része nem tesztelt beteg, míg a CoVID-19 betegek mindegyike tesztelt.

  90. Maszk kérdéshez: Bizony FFP3 -as (99% -os védelmi szint) maszk kellene, de azt nem kapni már kb. január vége óta! Az FFP2 -es (kb. 95% -os védelmi szint) bőven jobb a semminél, de nem nyújt tökéletes védelmet. És az is úgy néz ki, hogy már a hét elejére hiánycikk lett, alig beszerezhető termék. Ami ezen védelmi szintek alatt van FFP1, meg a kórházi „műtős” maszk csak betegeknek jó, hogy ne köhögjék tele az adott légteret, ahol tartózkodnak.

  91. 90.
    Idegen
    Egy kleptomániástól nem fogadom el, ha azt mondja, hogy évek óta nem lopott. De, ha azt mondja, hogy tegnap kétszer is lopott, azt elfogadom. Ez így működik. Kínai hivatalos központi bizottság által jóváhagyott világgá kürtölt igazság, egy kleptomániás szavai.

  92. 106.Károly:
    Értem, akkor a kínai publikációk és a járvánnyal kapcsolatos közlések is hasonló elbírálás esnek?
    Lásd 100?

    Folytatva a 100-at, akkor annak tanulmánynak 54-ben nem lehetett volna megjelennie, ami az esetleges szövődményekről szól, hiszen az a pánikkeltés egy formája, ami ellen a kormányok harcolnak.
    Vagy itt is hazudtak a kínaiak?

    Vagy a szövődmények tényében igazat mondtak, csak az arányokban hazudtak?

  93. 97, Holics Lajos: Neomagnol tabletta. 2 db 10 l vízben, 2 óra után iható. (haszn. ut. szerint)

  94. 107. Idegen

    Pontosan! Naívság azt hinni, hogy bármely tanulmány, ami publikálásra került és nem törölték ne lenne ugyanúgy jóváhagyott és csak gumicsont.

    Viszont dezinformálás szempontjából ez egy bevett eszköz. Írjuk meg az igazat és annak ellenkezőjét is!
    Legyen számos összeesküvés elmélet, így a tű elveszik a szénakazalban!

    Minden hamis és az ellenkezője is.
    Nincs miről tovább beszélgetni…
    Te mit javasolsz, hogy lehet ezen felülkerekedni?

  95. 98.
    Az a baj, hogy képtelen vagy folyamatában és rendszerben gondolkodni.

    A flu-t elkapja 5-6 millió olasz és meghal 10 ezer.

    A covid-19-et elkaphatja 50 millió olasz és mindenféle erőfeszítés ellenére meghalhat 1-1.5 millió. Ha összeomlik az egészségügy, akkor akár ennek többszöröse.
    Ugye érzed a különbséget?

    Nem fel van fújva a dolog, hanem veled ellentétben ott a szakemberek értik, hogy mi a különbség az influenzaszerű nyavaják és a covid – 19 között.

  96. 109.Anonim:
    Én nem hiszem, hogy Kína nem akarja megoldani ezt a helyzetet.

    Ebből kifolyólag kutatnia kell a témát, a megoldást keresve.
    A kutatóknak elemi érdeke a publikálás, a reputációjuk és a karrierjük szempontjából.

    Ráadásuk szerencsétlen módon, de feléjük lejt a pálya, náluk van a „kutatási anyag” döntő része.

    Ha megoldják, az önös érdek, hatalmas reputáció nyereség Kínának valamint esetleges üzleti lehetőség.

    Ehhez viszont együttműködés is szükséges a nyugati kutatókkal.
    Kölcsönösen egymás munkáját figyelembe véve, egymásra támaszkodnak, ilyen a tudományos élet, rakják ki a lego kockákat a a vírusról.

    Lehet kamuzni egy publikációban, de most már, hogy nyugaton is terjed, könnyen lehet ellenőrizni a cikkek igazságtartalmát ha pl. a szövődmények arányát letagadják.

    A járvány már világméretű, sok takargatásnak már nincs sok hozama.

    Az elején volt, akkor meg is tették.

    Amit takargathatnak, az a rendszer brutalitása pl. a karantén alatt, a visszaélések, korrupció , a szervezetlenség, a járványról publikáló személyek eltüntetése , az esetleges növekvő elégedetlenség elfojtására véghez vitt akciók stb.

    Ez nyomott fog hagyni a karanténba vetett lakosság rendszerhűségén.

    Az eleve egy elhibázott szemlélet szerintem, ha csak a rossz híreket fogadjuk el Kínából igaznak.

    Mivel a járvány világméretű, a megoldás is egyre inkább országokon átívelő közös érdek.

    „Minden hamis és az ellenkezője is.
    Nincs miről tovább beszélgetni…”

    Ez így az orosz dezinformációs stratégia része..
    Nem hiszem, hogy ne lehetne a jó és a rossz vagy a rossz és a rosszabb között választani.

    Természetesen utána kell járni, több forrást megismerve.

  97. 111.
    Egyetértek, azért érdekesség:
    https://www.scmp.com/news/china/society/article/3052966/chinese-laboratory-first-shared-coronavirus-genome-world-ordered

    Az embert mindig is a célja vezérelte. Azért hoztunk létre eszközöket, hogy elérjük velük a céljainkat.
    Zárjunk ki mindent, amit a jelenlegi járványról tudunk, csak tekintsünk rá eszközként. Ehhez lehet teljesen természetes is, csak egy eszköz. De mi a cél?

    Az eszköz mérete/értéke általában arányban van a vele elérhető cél nagyságával. Ha egy járvány keltette világméretű pánik az eszköz? Mégis mi lehet ekkora cél?

    Ez csak valami olyan lehet, amit az átlagember magától nem nyelne le.
    Ha a járvány csak eszköz, akkor nagy valószínűséggel mindent meg kéne, hogy tegyünk az általa elért cél megakadályozása érdekében.

  98. A dél-koreai katolikus egyház történetében még soha nem volt példa arra, hogy országszerte az összes templomot bezárják. A buddhista templomokban is elmaradtak a szertartások – írja az MTI. Koreában vasárnapra 586-tal emelkedett a fertőzöttek száma, az elmúlt időszakban hárman haltak meg a vírus miatt, az országban így már összesen 20 halottja van a koronavírusnak. A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy maradjanak távol a tömegrendezvényektől, vallási szertartásoktól és politikai gyűlésektől.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/01/koronavirus-del-korea-bezaras/

    Országos szintű kormányrendelet váltja fel az eddigi helyi óvintézkedéseket az olasz kormány vasárnap esti bejelentése szerint, ennek alapján három zónára osztották fel Olaszországot a koronavírus-fertőzés elterjedésétől függően. Az úgynevezett vörös zónába tartoznak Lombardia és Veneto tartomány egy hete vesztegzár alá helyezett, a járvány által leginkább érintett térségei. A sárga zóna Lombardia, Veneto többi részét és Emilia Romagna tartomány érinti. Itt március 8-ig meghosszabbították az oktatási intézmények zárva tartását, felfüggesztették a tömegrendezvényeket, az éttermekben is egy méteres távolságot kell betartani. Olaszország zöld zónához tartozó maradék részén fertőtlenítik az iskolákat, hivatalokat, tömegközlekedési eszközöket. Az új koronavírussal megfertőződöttek száma Olaszországban vasárnap már átlépte az 1600-t, a betegek közül 34-en haltak meg.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/01/koronavirus-olaszorszag-zonak-kormanyrendelet/

  99. 112.Anonim:
    A linkhez:
    Lehet, hogy a kormány húzni akarta még az időt, hogy bejelentsék, hogy járvány van.
    A kutatók meg a felsőbb hatalom ellen cselekedtek.
    Az is lehet, hogy a kormány nem szerette volna, ha publikálják a szekvenciát.
    Én valami olyat olvastam, hogy ők jelentették korábban, de a hatóság a füle botját se mozgatta, erre léptek.
    A kutatók számára ez mindenképpen presztízs növekedést jelentett.

    Nem mennék bele, a hátsó magasrendű célokba.
    Lehet az egésznek természetes vagy véletlen oka.

    Korábban Xanderrel egyetértettem abban, hogy az adott helyzetet kihasználva is lehet tartósan vagy részlegesen korlátozni a még megmaradt demokratikus szabadságjogokat.
    A tömeggyűléseknek, tüntetéseknek garantáltan nem előnyős.

  100. Kínában, mától lassítják az internetet, hogy jobban ellenőrizhessék a felhasználókat.
    Bárki aki kritizálja a párt intézkedéseit vírus ügyben, az megy a börtönbe! vagy bármi nemű negatív poszt, vagy komment ez ügyben dettó…
    És ami legfontosabb: Kötelezték, a gyárak tulajdonosait, hogy kapcsolják be a gépeket, függetlenül attól, hogy nincs nyersanyag, vagy nincs munkás! Azért, hogy legyen energia felhasználás. Hogy szimulálhassák A Kínai gazdaság működését!
    Úgy hogy figyeljétek meg, jönni fognak a hírek arról hogy Kínában beindultak a gyárak, és elindult a termelés! Ezzel is próbálnak nyerni még egy kis időt a külvilág felé szerintem.

  101. Hat hete terjedhetett észrevétlenül a koronavírus Washington államban, ahol a hétvégén meghalt az első amerikai beteg – írta a Washington Post.
    Kutatók egy nemrég diagnosztizált páciens vírusmintájának genetikai vizsgálatából arra következtettek, hogy az megegyezik azzal a mintával, melyet az első amerikai betegtől vettek. Ő januárban utazott haza az Egyesült Államokba Kínából.
    A biológusok szerint minden bizonyíték arra utal, hogy a két eset között közösségi terjedés van, vagyis a vírus már hetek óta terjedt, és valószínűleg százakat fertőzött meg.
    https://www.hvg.hu/tudomany/20200301_fertozes_koronavirus_Washington_allamban

  102. Egy gondolatot szeretnék hozzáfűzni.
    Egy fertőzés esetén a „közösségi terjedés” egy szakkifejezés, ami azt jelenti, hogy kb. minden, ami nem „kórházi fertőzés”.
    Tehát nemcsak pl. a munkahelyen, gyermekintézményben, iskolában, börtönben, hanem tömegközlekedés, jövés-menés során, és az otthon, családban elkapott fertőzéseket is „közösséginek” nevezik.

  103. A „kórházi”, más néven nozokomiális fertőzések a betegségek egy olyan csoportját jelölik, melyek a kórházi vagy egészségügyi intézményben való tartózkodás alatt vagy az abból való távozás után jelentkezik olyan betegnél, akik nem a fertőzés miatt kerültek kórházba.

  104. 111.
    Idegen,

    „Az eleve egy elhibázott szemlélet szerintem, ha csak a rossz híreket fogadjuk el Kínából igaznak.”
    Nem feketék vagy fehérek a kínából jövő információk.
    Annak megítélésére, mi lehet igaz, mi lehet hamis, nagy segítséget ad ez az oldal. Itt köszönöm meg Idegennek és a többieknek hogy igényes, tárgyilagos hozzászólásukkal segítik átlátni ezt a káoszt.

    Aki néhány évtizedet élt az előző rendszerben, kialakulhatott hogy kell a sorok közt olvasni.
    Mikor az a hír terjedt el, hogy felmegy 1 Ft-al a kenyér ára, akkor már tudtuk, hogy ez 20-30 fillér lesz. Valahogy így működik a kínai híradás.

    Nem egyszer linkeltek be ide is olyan oldalt, ahol a tudósok megemlítik, hogy nem kapnak elég adatot Kínából, ill. a kapott adat nem megbízható.
    Arról kéne, hogy hírt kapjunk, hogy tudósok hada, nem csak kínaiak a helyszínen is kutathat, adatot gyűjthet, a kialakult helyzet mielőbbi megoldása miatt.
    Ehelyett a totális elzárkózást láthatjuk. Abból lesz hír és információ amit a Kínaiak jónak látnak. Ez minden csak nem együttműködés.

  105. 102:
    Ez nem az én logikám. Így működik az ember.

  106. ”Véleményem szerint mindannyian akkor vagyunk a legnagyobb biztonságban, ha az aki külföldről be akar jönni Magyarországra, kifizeti a tesztelés árát, és addig ül a határon, míg meg nem jön a teszt eredménye. Ha nem tetszik a rendszer, lehet külföldön maradni. Állítólag a dél-koreai teszt 100 EUR körüli értékű, eddig 85000 embert teszteltek. Nálunk fel kell pörgetni a tesztelést végzők számát, és a határon kívül kell tartani a bejönni akarokat. Jól meg kell fizetni a laborban dolgozókat, akik teljes védő felszerelésben végzik a tesztelést, fel kell venni sok laborost. Ha már egyszer bent van a vírus, sokkal többe fog kerülni az országnak a betegek ellátása, mint a tesztek elvégzésének logisztikai és labor költsége.”

    A Koronavírus STOP! oldalról másoltam

  107. 112. Gyarmaty
    Gondolkozzunk!
    Ha annyira virulens amint itt egyesek , különböző szakértökre hivatkozva állították, hogy a bubánatos fenébe nem fertőzött le kétszer annyi embert mint a vele egy időben (kb. november derekán) induló hagyományos A típusú Grippé? Nem, hogy annyit, még töredékét sem, mert az influenza már a 100 milliót is meghaladta globálisan.
    Annak tükrében, hogy a „szakértők” szerint ez koronavir. egy fertőzött 10 feletti embert fertőz meg míg a hagyományos 3-4 embert, már közel milliárdhoz kéne legyen a fertőzöttek száma. Kérlek ne gyere azzal, hogy lappang és még két hét majd kiderül (mellékesen január közepe óta ez már ez a negyedik két hét amire várjátok az áttörést). De tegyük fel, hogy lappang és kb. április elejére robban. Ok. De akkor nem két tucat nyüzüge fertőzöttel álljatok elő, mint bizonyíték. Mert azzal a virulenciával amit neki tulajdonítotok, globálisan 1 milliárd tünetes fertőzött kell, hogy legyen. És ezt akkora is úgy érte el (ha eléri), hogy a kevésbé fertőző A-Grippe, már február végére hozta ezeket a számokat.
    Röviden: per pillanat az van, hogy a kevésbé halálos és kevésbé virulens grippé úgy el húzott a vele együtt induló coronav.-tól (mind terjedés, mind halálos esetek számában), hogy az még most is törli a port a szeméből.

    Unicornis.
    Most van vagy nincs internet. Mert eddig az volt, hogy le vannak korlátozva. Nincs infó bentről. Közben meg olyan infókat teszel fel, amik bentről vannak.
    Ha pedig ezek az infók kijuthatnak (büntetés terhe mellett is), akkor miért nem jutnak ki nagyobb számban egyéb katasztrófát mutató felvételek.

  108. Olvasva a szkeptikusok erölködését miszerint tul kevés a fertözött.
    Mivel nyitott vagyok sokmindenre ésszerü határokon belül, amig nem akarnak tériteni, de végülis valami van benne.
    Vagy mázlink van és nem terjed annyira vagy tul van kicsit lihegve a dolog.
    Az én álláspontom amugy is az ha jön akkor jön, tul kell esni rajta és gyözzön a jobbik.
    Házhoz nem megyek a pofonért igy amennyire lehet rákészültem.

    Jelenleg inkább a gazdasági hatásaitol tartanék ha hoax akkor kurva jol le van vezényelve az egész világot behülyitik.
    De ott van a „de”, engem be lehet hülyiteni mivel nem értek hozzá alapszinten se, de orvosokat, biologusokat,virologusokat, nem tudnak megvezetni, ilyen szinten biztos nem.
    Ha még se annyira veszélyes ez a virus, bár én adok neki egy esélyt, jobb félni…alapon, a gazdaságot elég csunyán gyomron rugta már most is ezt tény.
    Persze a tv bemondta meg a lokál lehozta a világgazdaság idén x%-ot fog nöni, engem ez nem igazán gyözött meg.
    Aki ténylegesen termelö munkában vesz részt az láthatja a saját szemével nagyon rezeg a léc.
    Egyszerü ember vagyok, akár szüklátokörü ha ugy jol esik, a világgazdaság nem igazán hat meg, a hazai töketlenektöl meg nem várok sokat, max lemoshatom a kezemet a mutyis fertötlenitöjükkel, mert még ezen is nyerészkedni akarnak.
    Viktorunk lapit mint sz@r a füben a török spancija beintett az eunak, erre most mit mondjon.
    Nem vagyok beszarva, söt egyre inkább nyugodtabb vagyok, de valami nagyon csunya log a levegöben, nehogy a virusosdi csak a kezdet legyen.

  109. Magambol kiindulva nincs idöm egész nap grafikonokat böngészni meg orára változo hireket figyelni.
    Egyenlöre még dolgoznom kell, amig van mivel.
    Én nem azt mondom nincs virus vagy csak lufi, söt tartok is töle, amennyire lehet rá is készültem igy mondhatjuk nyugodt vagyok ezügyben, de amig a szomszédot nem viszik el szkafanderes ufok addig az átlagembert annyira nem érinti és nem hiszi el, még ha rosszul is teszi.
    Ha a gyár bezár mert nincs alapanyag na azt már észre fogja venni.
    A pánik és vakarozás majd akkor lesz, ezt probálják mindenáron elkendözni.
    Én is ettöl tartok inkább és az abbol kialakulo következményektöl nem konkrétan a virustol.

  110. 125 – looke fiery:
    A kép azér zavart, mert különböző országok nem azonos erőbedobással látják el a betegeket. A lappangási idő nagyon hosszú. A statisztikákat nem egyformán vezetik, és különböző szinten hazudnak. Végül fertőzöttek tömege simán átcsúszik a hézagos ellenőrzésen, és csak hetekkel később derül ki, hogy hoppá. Plusz nem lehet tudni, hogy ki számít gyógyultnak és milyen állapotban vannak.

  111. 127 looke fiery

    „Magambol kiindulva nincs idöm egész nap grafikonokat böngészni meg orára változo hireket figyelni.”

    Ez helyes! Itt a végeken elegendő csak egy könnyű becslés, pl. így:
    (A Kínán kívüli információkat megbízhatóbbnak gondolom.)

    https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/
    „Total Cases excluding mainland China”

    Elég a görbét továbbgondolni, csak saccra.

  112. Forrás: Aljazeera
    ” China counting methods may underplay extent of outbreak”
    Fordítás (ezt más is csinálhatná): A kínai számlálási módszer alulértékelheti a terjedés sebességét.

    „Hong Kong dog tests positive for coronavirus”
    Fordítás: Hong Kongban találtak koronavíussal fertőzött kutyát.

  113. A pandemia.hu írta ma reggel:
    „7:50 Olaszországban tegnap este jelentették be az új koronavírus fertőzöttek számát. ez alapján tegnap 566 új eset történt, és 5 új haláleset. Ezzel az olasz fertőzöttek száma 1694-re emelkedett, a halottak száma 34-re. Az 1577 aktív betegből 779 van kórházban (ez az esetek 49%-a), 140 pedig intenzív ellátást igényel (9%). A lezárt esetekből, ami 124 összesen 83 gyógyult eset van (67%) és 41-en haltak meg (33%).
    Megjegyzés:A fenti adatokból talán látszik miben különbözik a koronavírus egy szezonális influenzától: nagyon magas a kórházba kerültek arány és az intenzív ellátás aránya, ami ha a betegszám nő komoly terhelés az egészségügyi rendszernek.”

    Nézzétek meg hogy milyen magas a kórházi ellátást igénylő, és az intenzív ellátást igénylők száma arányosan! Ha vírus elkezd elterjedni itt nálunk, vajon mennyi idő alatt omlik össze a Magyar egészségügy? Ezért nagyon veszélyes ez a vírus! Ha nem tudja fogadni a kórház a betegeket, akkor azok a betegek jelenős része MEGHAL! Akkor a halálozás már NEM2-3% lesz! Plusz a sok maradandó egészség károsodott! És mivel ez a vírus nagyon virulens, a népesség nagy részét (vagy előbb-utóbb egészét) megfertőzheti. Sajnos van potenciál ebben az alattomos vírusban, én így látom.

  114. 122.Károly:
    „Nem feketék vagy fehérek a kínából jövő információk.”
    Ezt nem mindig érzékelem itt a blogon.

    Itt van a tesztek megbízhatósága.
    Ennek bevallása, ráadásul a tv-ben nagy blama, és amiből sok minden következik.
    Generálthat pánikot.

    Még úgy is, ha az volt a szándék, hogy magyarázzák a bizonyítványukat, hogy miért nem tudták a járványt megfogni.

    Amit még szeretnék kiemelni, hogy kínában van valami harc a szakértelmiség és a pártbürokraták között.

    Ennek egyik jele, a járványt korán felismerő orvos és társai, akiket előbb meghurcoltak rémhírterjesztéséért, majd kvázi nemzeti hős lett, mikor belehalt a vírusba.
    A tömegek szimpátiája mellette volt.

    Ezt követően egy híres ellenzéki jogász professzor írt cikket a témáról, bírálva a regnáló hatalmat, amely a szakértő, a szakértelem elé helyezi a párthűséget és a pártbürokratákat.
    Rövid úton megvonták tőle az internetet, és háziőrizetbe helyezték.

    Szóval a kínai szakirodalom egy része próbál korrektül eljárni a pártbüroktákkal szemben.

    Errre sok egyéni példa is van, lásd pl. A vírus szekvenciájájának nyilvánosságra hozatalt és utána a publikáló kutatóintézet elleni retorziókat, amit Anonim idézett be 114-ben.

  115. 2013 – ban egy Pest megyei kórház stroke ambulanciájára kerültem (1 db 6 ágyas kórterem ) hatodikként, mivel én nem számítottam “igazi strokeosnak” csak pár TIA-m volt , pár óra múlva megkértek csattogjak már át az osztályra sima neurológiai kórterembe a cuccaimmal, mert kell az ágy.
    Nem szeretek belegondolni mi vár ránk, pedig nem vagyok egy beszari, pánikolós fajta .

    Vannak emlékeink a Lászlóból is . Rotás gyerekem mellé olyan simán beraktak két hasmenéses gyereket mindenféle vizsgálat nélkül akik persze estére bizony szépen teljesítették szegények a pozitív rota tesztet. A kórterembe nem jöhetett be látogató, de a külső folyosón igen, a kertbe, büfébe szabadon mászkálhattam volna a fertőző gyerekemmel.
    No, ide várjuk most ezt a veszedelmet ?

    Két éve a Heim Pálba műtötték a lányomat az ortopédián. Reggel gyorsan meg is mutatta a nővérke, ha majd kijön a gyerek a műtőből itt lesz az ágytál a folyosó végén pedig az ágytálmosó. Semmi gond megcsinálom, de akkor lassan ott tartunk, hogy ágy otthon is van. Orvos, nővér, gyógyszer , ellátás nincs tehát felesleges kórházba menni, a temetkezési vállalatot meg majd csak felhívja valaki. ?

  116. 132. Unicornis
    Írod: „És mivel ez a vírus nagyon virulens, a népesség nagy részét (vagy előbb-utóbb egészét) megfertőzheti.”
    Tibor bá’ engedelmével az ördög ügyvédjét játszom. Nem kötekedésből (jó volt, hogy cinikus voltam, belátom) csak mivel értelmes emberek vitafóruma, egytéma akkor bontható ki részleteiben, ha nem mindenki egy irányba bólogat.
    Szóval, ha tényleg virulens (akár 27 nap lappangással is) akkor mára háromszor nagyobb lefertőzöttséget kéne produkáljon, mint a vele egy időben induló szezonális influenza, ami jelenleg globálisan 100 millió felett jár bőven. De ehhez képest még semmi.
    Tegyük fel, hogy azért nincs még jelentős eset (habár január eleje óta éppen volt elég ideje kibontakozni) mert még lappang. Ebben az esetben április elejére akkorát kell szóljon, mint egy atombomba, globálisan minimum 100-150 millió fertőzöttnek kell megjelennie egyből, hogy aztán hetente ez a szám minimum duplázódjon. Ha április elején is csak nyekereg a sztory, teljesen másról van szó, mint a vírus.

  117. Vadegér, ezt majd meglátjuk, Áprilisban. Ezért írtam feltételes módban. Még nagyon az elején vagyunk a dolognak! Minden bizonytalan.

  118. Most érkezett:

    FRISSÍTETT TÁJÉKOZTATÁS A KORONAVÍRUS

    szállításokat érintő hatásai kapcsán

    2020. március 2.

    KÍNA

    Az ellátási láncokra még mindig a regenerálódási periódus mondható el, azonban Hubej provincia kivételével a többi régió már látványos felfejlődést mutat – várakozásaink szerint a normál munka és gyártási rend március közepéig állhat helyre. Természetesen a logisztikának még ezt követően egy rövidebb időszakra lesz szüksége ahhoz, hogy az elmúlt időszak kiesése miatti kapacitás-egyenetlenségeket rendezze, ami hozzávetőlegesen további 7-10 nap lehet. Március közepére a piac termelési teljesítménye elérheti a 70-80%-át a kínai Holdújév előtti termelésnek, a küldemények iránti igények pedig kb. egy-másfél hónap késésben lesznek a Holdújévet követően. A közúti szállítás összességében látványosan javul, Észak és Kelet-Kína területei jelentenek még kihívást, ahol korlátozások vannak még érvényben a kiszállítások és árufelvételek kapcsán.

    ÁZSIAI TÉRSÉG – TENGERI SZÁLLÍTÁSOK

    Wuhan kivtéelével minden kikötő működik, de továbbra is csökkentett kapacitással a munkaerőhiányak, a nagyobb zsúfoltságnak, a lassabb árufelvételnek és a hűtős konténerek korlátozott töltési kapacitásai miatt. Néhány ország elővigyázatosságból olyan intézkedéseket/méréseket léptetett életbe, mint például egészségügyi tanúsítványok meglétének megkövetelése, vagy a ki és berakodásnál a személyzet azon részének szabad mozgásának tilalma, akik az elmúlt 14 napban Kínában jártak. A hosszútávú járatoknál március közepéig várhatóan továbbra is számolni kell elmaradó kikötésekkel (blank sailing).

    ÁZSIAI TÉRSÉG – LÉGI SZÁLLÍTÁSOK

    A wuhani nemzetközi repülőtér továbra is zárva tart az utas és áruforgalom előtt, csak segélyszállítmányokat fogadnak. Minden más repülőtér azonban üzemel Kínában és Hong-Kongban. Mivel a kínai termelés elkezdett egyre magasabb szinten működni, ezért a légi szállítási igények megnövekedésére számítunk. Ez még nagyobb nyomás alá helyezi majd a meglévő kapacitásokat, melyek erősen lecsökkentek az utasforgalomból kieső járatok kapacitásai miatt.

    ÁZSIAI TÉRSÉG – KÖZÚTI SZÁLLÍTÁSOK

    A hong-kongi forgalom fennakadás-mentes. A kínai-vietnámi határ mentén gyorsan javul a helyzet a bevezetett kvóták megszüntetése nyomán. A közép-ázsiai térséget illetően a kínai/kazahsztáni határszakasz továbbra is zárva tart március közepéig, azonban a kínai/oroszországi határszakasz Manzhoulinál már járható.

    A KÜHNE + NAGEL MEGOLDÁSAI

    Elkötelezettek vagyunk ügyfelenik sikeréért és mindent megtesznük annak érdekében, hogy mielőbb újra a megszokott, zavartalan szállításokat biztosíthassuk. Túl azon, hogy szoros kapcsolatban állunk partnereinkkel, hogy megoldást találjunk a sürgős küldeményekre, alternatív megoldásokat is javasolunk a szállítási módok és útvonalak tekintetében, hogy ezzel is segíthessük üzletmenetének folyamatosságát. Ide tkattintva többet is megtudhat.

    MŰKÖDÉSÜNK A TÉRSÉGBEN

    Kína: közel 90%-a már működik irodániknak. A még újra ki nem nyitott egységeink várhatóan az alábbiak szerint kezdik meg újra a működésüket, – további információért kérjük kattintson ide.

    Észak-Kína

    Tianjin – további kormányzati határozatig zárva tart
    Zhengzhou – március 2

    Nyugat-Kína

    Wuhan – várhatóan március közepén
    Xi’an – március 2

    Ázsiai-térség: minden irodánk működik és a tervek szerint nyitva marad. Jólehet dél-koreai működésünk nem érintett a koronavírustól, megelőző intézkedéseket vezettünk be: napi hőmérséklet-mérések, távmunka lehetőség, illetve 14 napos eltávozás azoknál, akik kapcsolatban voltak Daegu City-vel vagy Cheongdo városával.

    Európa: olaszországi működésünk továbbra is fennakadás mentes, azonban a fentiekhez hasonlóan itt is megelőző itnézkedéseket vezettünk be. Szorosan követjük az eseményeket Európa-szerte.

    SZEMÉLYI INTÉZKEDÉSEK

    Munkatársaink és ügyfeleink biztonsága elsődleges számunkra.A mai napig nem tudunk egyetlen munkatársunk fertőzöttségéről sem. Folytatni fogjuk szigorú megelőző intézkedéseinket, melyek mellett utazási tilalmat vezettünk be munkatársainknál és a videó konferenciák használatát írtuk elő.Igyekszünk folyamatos tájékoztatást nyújtani Önnek, de természetesen azt javasoljuk, hogy kérdése esetén lépjen kapcsolatba velünk, forduljon kapcsolattartjához bizalommal.Köszönjük megértését ebben a kialakult helyzetben.

    Üdvözlettel

    Kühne + Nagel Magyarország”

  119. 136 – Vadegér:
    Két dologra nem gondolsz.
    1) A szezonális influenziának nem kell ELTERJEDNI a Földön, mert mindenütt ott van, csak fel kell ébrednie.
    2) A szezonális influenzia ellen nem vetnek be annyi mindent, mint a koronavírus ellen a terjedés megakadályozása végett: Karanténok, ellenőrzések, járatok, gyárak leállítása, stb.

  120. 136 vadegér

    „…hogy aztán hetente ez a szám minimum duplázódjon. ”

    Nem érted, vagy nem figyelsz.

    Itt egy optimista adatgörbe:
    https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-cases/
    “Total Cases excluding mainland China”
    Durva fejszámolással a ráilleszhető egyenlet y= 90^x, úgy hogy január közepe a nulla, és x a hónapok száma.
    Ha minden így maradna, y mikorra érné el a 7 miliárdot?

    Vagy rosszul számoltam?

  121. Mindenképp érdemes elolvasni és elgondolkodni rajta.

    „Távol álljon tőlem mindenféle pánik keltése, de! Koreában, a világ egyik legjobbja az egészségügyi ellátás, részben azért, mert a betegellátás profit orientált üzlet. Jelen pillanatban, átlagban, az állam fedezi egy beteg ellátása költségeinek 67%-át, a maradékot a beteg. A 67% okán minden dolgozó fizet egészségbiztosítást, illetve az önrész értékére köthet magán biztosítást, ha szeretne. Természetesen rászorultak, fogyatékkal élők, teljes ellátásban részesülnek.

    Ezen kívül, olyan betegségek gyógyítása, amiből sok van, itt is 90-100%-ban államilag finanszírozott. Például magas vérnyomás, szív és érrendszeri megbetegedések, rák stb.
    A kórházak négy besorolás alá esnek. Vannak a rendelők, ahol nincs bentfekvés, vannak a pár ágyas, apró kórházak, a 30 főnél többet foglalkoztató kórházak, és a száz főnél többet foglalkoztatóak, ezen belül is az egyetemi kórházak, ahol kutatómunka is folyik.

    Mondjuk megfázom, lemegyek a szemben lévő szolgáltató házba. Ott van egy belgyógyászati rendelő, kb. 5 orvossal, a sün doktor egymaga, három nővérrel, egy fájdalomklinika két orvossal, egy fül-orr gégészet egy orvossal, egy ideggyógyász, egy szemész, egy nőgyógyász, egy bőrgyógyászat három orvossal, egy családorvos, egy gyermekorvos, egy pszichiáter, körülbelül ennyi. Minden sarkon van szolgáltató ház, és minden sarkon, ezekben egy tucat különböző orvosi rendelő. Ezeket beutaló nélkül lehet felkeresni, legrosszabb esetben átküldenek a mellettük lévő ajtóhoz ha mondjuk bőrgyógyászatra mész a náthával. Egy kezelés, durván 5~10ezer wonba kerül, a nátha gyógyszer 3~5 napra 2-3000won. Itt kiporciózzák a gyógyszert reggeli, déli, esti adagra, egy szemmel sem adnak többet, mint amit az orvos felírt. Többnyire ettől egy nátha meg is gyógyul, viccesen olcsó az egész.

    De most más idők járnak, koronavírus van, méghozzá igen szapora. Úgyhogy az állam 100%-ban állja a kezelés teljes költségét, és a vírusteszteket is. A betegség miatt kieső jövedelem miatt támogatás jár, egy, két, három, négy, és öttagú családnak, más – más összegben. Egy négy fős család egy tagja, ha főállásban dolgozik, 2000 euró körüli kárpótlást kap havonta, amennyiben a betegség miatt kiesik a munkából. A gyerekünk angol tanárnő. Egy hete nem dolgozik, kérdéses, hogy a jövőhéten kinyithatnak-e. Kárpótlást fog kapni, mint „egy személyes család” , mert nincs még férjnél, és velünk lakik. Aztán ott a rengeteg fertőtlenítés, azokhoz anyag, ember, és megint csak kárpótlás kell, mert ha egy moziban járt egy fertőzött, a mozit az állam kifertőtleníti, 48 órára utána zárva tartja, és kifizeti a tulajdonosnak a kieső bevételt. Itt ilyenkor senki, de senki nem veri az asztalt, hogy többet dolgozik, mint nyolc óra, akire szükség van, az annyit dolgozik amennyit csak bír, mert így nőtt fel, ezt látta, ez neki a természetes. Minden pici kis rendelő el tud végezni alapvető vér, vizelet vizsgálatot, így az infrastruktúra adott, a teszt KIT-et itt fejlesztették, a világon a legjobb, de az sincs ám ingyen, azt is az állam állja. (kb.100euro/db) Visszaesik a kiskereskedelmi forgalom, az ipari termelés, a tőzsde, az emberek nem utaznak, a belső fogyasztás jelentősen csökken, ez evidens. A maszkok mennyisége, és ára, most az állam által meghatározott, de ennek is költsége van, hiszen a gyártó mind magán cég, kárpótolni kell őket, de itt legalább van gyártó ugye.

    Nem sorolom tovább, félelmetes anyagi vonzata van egy ilyen járványos megbetegedésnek még ott is, ahol nem ennyire nagyvonalú, és gondos az állam. Szükség van kismillió „D” besorolású védő ruhára, maszkra, kesztyűre, elkülönítő sátrakra, nyomáskülönbséggel működő kórteremre, a vírus kórházi terjedését megállítani képes infrastruktúrára, és mérhetetlen mennyiségű jól képzett szakemberre. Itt, jelenleg 2337 beteg van, elvégeztek 85000 vizsgálatot, meggyógyult 26 ember, és meghalt 19. Huszonnégy órában fogadják a betegeket vizsgálatra, szintén 24 órás telefonos ügyfélszolgálat irányítja az embereket a lakóhelyükhöz legközelebbi vizsgáló sátorba, vagy küld értük mentőt, ha arra van szükség. Ilyen elképesztően jó, és önfeláldozó, hatékony rendszer mellett is 1%-nál többen halnak bele ebbe a betegségbe. Vajon, ahol ez nem adott, netán ahol erre kormányzati szándék sincs, (sem pedig totális karantén, és fegyelem, halálbüntetés, mint Kínában) , ott mi várható? Az itteni számok alapján, a betegek húsz százaléka kerül súlyos állapotba, de azok az itteni betegek, akik alapvetően sokkal egészségesebbek, mint mondjuk a magyarok, hiszen remek ellátó rendszert élveznek, hihetetlen intenzív a felvilágosítás, a betegségmegelőzés, a járványtól függetlenül is, no meg az életmód, a táplálkozás, és millió egyéb tényező segít nekik, hogy fittebbek legyenek, nem véletlenül olyan magas az átlag életkor itt.

    Olaszország egy fejlett nyugat-európai ország, és mintha mégsem boldogulna a járvánnyal, még 700 beteg sincs, de több az áldozat, mint itt. Magyarország mit tesz megelőzés gyanánt, hogy készül fel a járványra, milyen infrastruktúra, és személyzet áll rendelkezésre vidéken is, kis falvakban is, és a többi, és a többi. Tudom, ezek úgymond költői kérdések, de nemsokára nem lesznek azok, a hétköznapok nagyon fontos kérdéseivé fognak válni.”

    Eugenia S. Lee (Dél Kóreából)

  122. 136 vadegér

    Itt egy visszafogott vélemény:
    http://pandemia.hu/koronavirus-hirek-03-02/
    „7 nap alatt duplázódik meg a járvány fertőzöttjeinek száma”

    Ezt ismered?
    https://moricz.arrabonus.hu/static/nagykaroly/AL_2006.pdf
    „-Tégy a sakktábla első kockájára egy búzaszemet, a másodikra kettőt, a harmadikra négyet és így tovább, minden kockára kétszer annyit, amennyi az előtte lévőn volt -mondta Sessa ebn Daher. -Amennyire a búzaszemek száma a duplázás folytán a 64. kockára nő, annyi búzaszem legyen a jutalmam. ”
    Hány hét van az év végéig?

  123. 143. n/a

    Reggel majdnem válaszoltam én is vadegérnek. Aztán inkább legyintettem egyet és kellemesen telt a napom!

    Engedd el te is! A stressz káros! 🙂

  124. Továbbra is nagyon intelligens ez a vírus. Talán még egy-egy gps. koordinátát is beleépítettek a kis buksijába. Furcsa módon válogat: az irániakat pedig feltűnően szereti. Hullanak, mint a legyek…
    Valami azt súgja, hogy nálunk nem lesz nagy pusztítás. Csúnya madár az, amelyik saját fészkébe piszkít!

  125. #143
    Azért ez elég téves logika.. ilyen alapon az első járványban kihalna minden faj, hiszen mindnek hasonló a felfutása.. de előbb utóbb lecsengenek.. eddig ez történt.. továbbra is ez a legvalószínűbb.

    Sok még a nyitott kérdés, de felesleges minden mögött a legrosszabbat látni. Valahol felrepül, hogy a gyógyultak 14%-ában kiújult a betegség.. nem megerősített.. valaki leírja, hogy szövődmény léphet fel a herében, a következő portál már úgy adja tovább, hogy a kigyógyultak mindegyike steril..ezeket egyelőre el kellene felejteni.
    Én magam részéről nem gondolom úgy, hogy a media felhajtás túlzott lenne.. jó ha tudatosodik az emberekben, hogy komoly áldozatokat kell hozni, ha nem akarunk még rosszabbat magunknak.
    Jelenleg elképzelhető, hogy a vírus velünk marad, de akkor valószínűleg szelidülni fog (vagy azért mert az érzékenyebbek kihullanak közülünk, vagy szimplán azért mert a vírusnak se érdeke, hogy gyilkos legyen), de az is lehet, hogy eltűnik.. főleg ha sikerül addig húzni, hogy lesz védőoltás ellene

  126. 145 – Hanyistók:
    Egy-egy oszágban a lefutás nagy mérékben függ az ellátórendszer minőségétől.

  127. 146 – seridur:
    Ha écákkal állsz elő, akkor egy kicsit értened kell a témához.

    1) „a gyógyultak 14%-ában kiújult a betegség.. nem megerősített.” Nem is lehet megerősíteni, mert az adat pontatlan, hiányzik „mennyi idő alatt” Ha az egész élet rendelkezésre áll, akkor az újrafertőzés lehet akár 100 % is.

    2)
    ” a vírusnak se érdeke, hogy gyilkos legyen)” A vírus megszemélyesítése már minden képzeletet felülmúl.

    3) „az is lehet, hogy eltűnik.. főleg ha sikerül addig húzni, hogy lesz védőoltás ellene.” Majd minden vírusos betegség ellen van védőoltás, de egyik se tűnt még el.

  128. 147 – Tibor bá’ :
    Ebben egyetértünk, viszont a vírus terjedése mintha egy koreográfiát követne. Szerintem lesznek országok a világon (nem sokan), akik fölött viszonylag kis kártétellel átlendül a vírus. Ha így lesz, akkor a többi következtetést mindenki maga fűzze tovább…

  129. 149. Hanyistók

    Sok tényezős ez az egyenlet.
    Iránban eddig, csak Teheránban végeztek coronavírus tesztet. A sokáig durva halálozási arányok ennek is köszönhetőek.

    Iránban is sok a kínai munkás, állítólag nagy autópálya építkezések vannak náluk, amit a kínaiak csinálnak.

    Ma hozzájuk is érkezett WHO delegáció, vittek 10e tesztet is. Most sem értem, ezt a tétlenkedést, de külön téma.

    Tovább árnyalja a képet, hogy az iszlám tiltja a holttestek elégetését. Ez most elég kellemetlen. Nem véletlen, hogy ott meg tömegsíros videók vannak.

    Nem egy példa fordult már elő, amikor 3 külön országban elkapnak egy-egy fertőzöttet, akik mind ugyanabból az országból érkeztek, ahol előtte volt bejelentve 50 eset. El kéne lassan ezen gondolkodni!

  130. #148 Persze, de az aggasztó a kiújulásban az, hogy 1: vagy nem alakul ki immunvédelem-ami furcsa lenne, hiszen akkor hogy gyógyult ki
    2: a vírus esetleg elmutálódik és kikerüli újult erővel az immunrendszert.. ez valószínűtlen és nem megerősített. Egy új változatról írnak eddig, majd meglátjuk mi lesz. Mindenesetre a mai technológiával pár nap alatt le lehet szekvenálni bármit.. egy vírust még gyorsabban, szóval gyűlni fognak az adatok.
    Én majd akkor kezdek aggódni, ha a 40000 kigyógyultból ezrekről kezd kiderülni, hogy mégsem annyira gyógyultak.

    *azt nem mondom, hogy virológus vagyok, de genetikával foglalkozom kutatóként, szóval a természettudományokhoz konyítok kicsit

  131. Seemorerocks állítja: Once the vaccine is available, it might kill you, by the way, as the SARS vaccine experiments ended up causing rapid death in all animal test subjects when they were exposed to secondary infections.
    Fordítás: Ha meglesz a vakcina, lehet hogy megöl úgy, ahogy a SARS vakcina kísérleteknél történt, az összes kísérleti állanál gyors halált okozott, amikor második fertőzésnek ki tették őket. – Tibor bá’: Úgynevezett anafilaxiás sokkot kaptak, ami az immunreakció túllengéséből adódik.

  132. 150. Anonim
    Persze, ezeket mind értem, de amíg a történésekben nem látom az általam gondolt “irányított fertőzés” teória cáfolatát, addig ragaszkodom hozzá. Eddig semmilyen érdemleges cáfolatát nem találtam.

  133. 150.
    Most már elkezdtek tesztelni komolyabb számban az irániak, csak ma ötszáz valahány újabb fertőzöttre derült fény, így már érthető a korai nagy halálozási arány.

    Ami az érdekes még, az USA. Ott is iszonyat nagy baj várható. 91 az esetszám? Na persze. Azért van ez, mert eddig alig teszteltek, így a fertőzés még gyorsabban folyhatott az elmúlt hetekben, mint ha minél több szálat hamar felderítenek és karanténoznak. Sok időt nyerhettek volna, de nem tették. De most már elkezdtek hullni az emberek.
    Az egészségügyi rendszerük napok vagy hetek alatt összedől és utána jön a káosz!

    Mi várható ott, hogyan lesznek betartatva kemény járványügyi intézkedések, meg egyáltalán a rend sok száz millió fegyver árnyékában?

  134. 153.
    Gondolod szétszórták szándékosan Iránban, Olaszországban, Dél Kóreában? És persze a kiidulóhelyen, Hupej-ben?

    „Szerintem lesznek országok a világon (nem sokan), akik fölött viszonylag kis kártétellel átlendül a vírus.”

    No nézzük, jósolj, mely országok fogják megúszni viszonylag könnyen szerinted?

  135. 154. Gyarmathy

    A mai napi adatok alapján az USA-ban idáig, írd és mondd 472 db coronavírus tesztet végeztek.
    Nincs teszt, nincs beteg.
    https://www.businessinsider.com/wuhan-coronavirus-us-cases-health-risk-2020-1

    Ezen kívül van 328 milliós lakosságukra 72e db tesztjük. Remélem 100%-ban megbeízhatóak, különben egy kisvárosra nem elég.
    https://www.nytimes.com/2020/02/29/health/fda-coronavirus-testing.html

    Eddig behazudták az 1 órás teszteket, a nagyvárosok szurópróbaszerű tesztelését. 9/11-et…ja, az nem tartozik a vírushoz. 😀

    Bíró úr, nincs további hozzáfűzni valóm.

  136. 155. Jósolok: Izrael és vele együtt Jordánia, közép és dél-Afrika, Oroszország, Uk, Szaúd-Arábia, Magyarország. Hirtelen ennyi.

  137. 148. Az újrafertőződéssel kapcsolatban a tényszerűség kedvéért érdemes ezt is hozzátenni:

    „A New York-i Mount Sinai Kórház osztrák kutatója, Florian Krammer szerint a tanulmány négy kínai résztvevőjének pozitív tesztjei közötti negatív eredmények oka egyszerűen az, hogy „a mintavételnél vagy a tesztnél valami hiba történt”. Amikor a teszt a vírus örökítőanyaga után kutat, akkor a pozitív eredmény keveset mond arról, hogy mekkora fertőzésveszélyt jelenthet az adott páciens. Gyakori, hogy a vírusgenom még jelen van, de fertőző vírusok már nem. A kanyarónál gyakran hónapokig ez a helyzet – magyarázta az SMC-nek. Tudományos szempontból mindenképpen fontosnak tartja a gyógyult betegek utánkövetését, mivel egyelőre

    fogalmunk sincs a Covid-19 hosszú távú hatásairól.

    A berlini Charité Egyetemi Klinika virológiai intézetének igazgatója, Christian Drostent szintén nem győzték meg a kínai szakértők megállapításai: a teszt eredménye „a tünetek első hete után ingadozhat, lehet egyszer pozitív, egyszer negatív, miközben a tüdeje még teli van vírussal”. A PCR-teszt érzékenysége miatt is nagyon óvatosnak kell lenni, hogy az újbóli pozitív eredményt új vírusfertőzésként értékeljük – vélte Isabella Eckerle, a Genfi Egyetemi Klinika szakértője.”

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200302/talalgatjak-miert-lehet-ketszer-elkapni-a-koronavirust-417799

  138. Ha a fertozottek szama januar 2-an nehany volt es
    marcius 2 -ra fogadjuk most el egy gondolatkiserlet kedveert 80 000 lett..
    Akkor ez joval tobb mintha szazszorosara nott volna..
    A halottak szama- fogadjuk ezt a hozzabetoleges adatot most el ..3 000…
    Ez is joval tobb mint a 10 koruli januar masodikai szazszorosa….
    Akkor igazan visszafogottak vagyunk ha ujabb ketto honap alatt azt josoljuk hogy a fertozottek es a halottak szama ismet megszazszorozodik.
    Tehat majus 2-ra 8 000 000 fertozott es 300 000 halott lesz.
    A szamtani sorozatot mindenki folytathatja.
    Julius 2…..800 000 000 fertozott
    30 000 000 halott
    De ha lelassulna is ,meg nem fog allni mert nincsen ismert tenyezo ami megallithatna elobb utobb beteljes
    ednek ezen zord szamok.

  139. 150.
    Helyesbítésre szorulok:
    https://twitter.com/WHOEMRO/status/1234424413996666886

    Tehát a WHO nem 10 000, hanem 1000 tesztet vitt Teheránba, viszont az 100 000 ember tesztelésére elegendő.

    Ezesetben, az USA tesztek is lefedhetnek két nagyságrenddel nagyobb lakosságot. Lehet jobb lenne, a teszt kit kifejezés, de a külföldi híradások sem tesznek normálisan különbséget.

    Pánikhoz kapcsolódóan:

    L.S.
    esetleg egy aktuális helyzetjelentéssel nem tudsz szolgálni a nálatok uralkodó állapotokról? Mit lehet olvasni a helyi médiában?

    Tudniillik, hogy Törökország korábban bejelentette, hogy 950e menekültet ráenged Európára. (Ezt korábban Idegen jelezte is.)
    El is kezdték határhoz buszoztatni őket, tegnapra olyan 10-20e közötti menyiségben.
    Ennek hatására Görögország mindenki előtt lezárta a Törökországgal közös határát. ( Példa értékű reakció! Végre a Görögök sem hagyják magukat! Tisztelet nekik is érte!)
    Majd bejelentett a határ mellé egy éleslőszerrel történő hadgyakorlatot.
    Mára meg is halt egy „szír menekült” a határon, golyó által. (Töröko. gyanúsít, Görögo. tagad)
    Közben Leszboszon nem engedik kikötni a Töröko.-ból gumicsónakkal érkezőket. (Remélem, nem csak addig amíg a média látja.)
    Tömören ennyi.
    Tudom, csak a szokásos, de engem azért érdekel…

    U.i.: Azt azért nem gondolnám, hogy határzárat, hadgyakorlatot Görögország saját szakállra rendezett volna. Az ilyenekre általában ki kell kérni és megadják az engedélyt vagy utasítanak.

  140. 156.
    Ott is hazudnak, mint a vízfolyás, csak most ez olyasmi, amit nem olyan egyszerű ellenőrzés alatt tartani és a sok hazugság szörnyű erővel visszaüthet. Mi alakulhat ott ki a sok tunya, elhízott, elkényelmesedett, de kellően egoista és erős katonai fegyverekkel is rendelkező tömegek közepette?

    157. Oroszországot még csak értem, de Magyarország?

    No majd meglátjuk.

  141. 152.
    Tibor bá’
    Írtam neked mail-t a honlapon is szereplő címedre, de sajnos nem ment át.
    Kérlek jelezz vissza.
    Hajdi

  142. A a járvány gócpontonként jelent meg ez egyértelmű…Kínában Wuhan, Iránban, és Észak-Olaszországban tömeges megfertőződések vannak…Miért?? Lehet tényleg valami szétszórt szar ez, simán meg lehet csinálni.
    Megmagyarázni nem lehet kideríteni hogy hogyan történt lehetetlen…max akik megtervezték azok tudják hogy mi az oka ennek…
    Azért a sok menekültet is pont most engedték el Európára az is érdekes, mert hogy ott higiénia nincs az tuti, és olyan tömegről van szó ami lefertőzhet óriási területeket…
    Lehet összeesküvés elmélet csak, de ki tudja?

    157: Nehogy elhidd hogy itt nincs még ilyen eset, egyik barátom 2 hete jött haza Thaiföldről úgy köhög majd megfullad, ha nincs teszt nincs is betegség, megvárjuk migránsokat és lehet majd rájuk fogjuk, persze lehet hozzák majd maguktól is…

  143. Annyi mindent olvastam hogy mi lehet jó virus ellen hogy már káosz van fejemben… 🙂
    Van aki kitalálta hogy citokin vihar is halálos lehet és hogy szerinte H2 antagonistát és antihisztamint kell szedni, van aki banánra esküszik bődületes mennyiségben, de írták a cinket és a szelént mint antivirális szereket, ezüst kolloidot, persze a fokhagymát, L-arginint, Lysint szerintem ezek nem bizonyítottak…

    Valaki árulja már el, hogy mi a különbség SARS-COV2 és a COVID19 között?

    Jövőnk: Köszi szépen!

  144. 164 A vírus neve SARS-CoV-2 (de nem igazán közeli rokona a SARS-CoV-nak, ami a SARS járványnál volt, ezért is) COVID-19 a járvány neve és nem SARS-2.

    Holics Lajos: igazán nincs mit, szívesen.

  145. Már került ember korházba azáltal, hogy fertőzés megelőzésre szedett gyógyszert nem bírta a szíve.

    Immunerősítés mehet minden mennyiségben, de otthon orvost ne játszunk!

  146. 149.Hanyistók:
    „Videófelvételek kerültek fel az internetre arról, hogy az iráni Kom városában, amely egyszerre a helyi koronavírus-járvány központja és az ország egyik legszentebb helye, a muszlim hívők a fertőzésveszéllyel mit sem törődve nyalogatják és csókolják az egyik szentély díszrácsát.

    Bár a polgári iráni hatóságok arra kérték a síita papságot, hogy zárják be a tömegeket vonzó és így a járvány terjedése szempontjából különösen súlyos veszélyforrásnak számító mecseteket, illetve más vallási intézményeket, a kérést visszautasították. Így Kom nincs karantén alatt, igaz, azt korlátozták, hogy ki járhat imádkozni a szent helyekre.”

    https://index.hu/techtud/2020/03/02/az_irani_jarvany_epicentrumaban_boldogan_nyalogatjak_az_ereklyeket/

    Vajon miért terjed a virus?

  147. Én már a múlt héten leírtam az irányított fertőzést, az olasz gócnál. Kína, Irán, Olaszország mint brutális gócok, máshol meg csak sporadikusan, széthordva.

    Teljesen egyértelmű a szándékosság. Innen a vírus eredete sem kérdés.

    Kína + Irán ugye a legnagyobb gazdasági ill. politikai ellenfelek. A észak olasz góccal meg Európát lehet megleckéztetni.

    Iránt most hagyjuk, de a brutális olasz góc (5-600 eset/nap van ma már!, ami több mint Kína) az teljesen logikátlan. Vuhanból a szélrózsa minden irányába hasonlóan kellett volna terjednie, és elsősorban a legnagyobb turisták által látogatott nagyvárosokban. (Párizs, London, New York, stb.)

  148. Trumpisztán úgy néz ki rendesen ki fogja venni a részét a járványból.. köszönhetően az „ez csak egy hoax” elnök zsenijüknek.

  149. 171.
    Elképzelhető a szándékosság. Csak akkor Dél Kórea hogy illik a sorba? Meg az USA is lehet ott tart már,(vagy ott fog pillanatok múlva) ahol az olaszok, vagy a dél kóreaiak, csak még a kevés tesztelés miatt nem látjuk. Erre utalhat a mai hírtelen 5 haláleset is.

    Apropó, az oroszoknál is van újra eset!

    Az érintett országok számát meg ki sem merik már írni(ahol én nézem), hetven felett lehet valahol.

  150. 159. Anonim
    „L.S.
    esetleg egy aktuális helyzet jelentéssel nem tudsz szolgálni a nálatok uralkodó állapotokról? Mit lehet olvasni a helyi médiában?”

    Tisztelt „Anonim”.

    Az utolsó napokig a „görög” kormányok a menekült ügyben a hazaárulósorosbérenc politikát folytatták függetlenül attól, hogy baloldali vagy jobboldali párt volt a kormány élén.
    Az összes nagyobb párt élén görögül beszélő idegenek vannak. Legtöbbjük az új világrendért pincérkedik. Szinte mindegyikük NGO szervezetek tagja vagy birtokosa.
    A múlt hétig semmi új nem történt ami álmukat zavarná.
    Az utolsó napokban azonban az események valahogy ritmust váltottak, felgyorsultak. Nem tudom mennyire van a magyar informálva a emigráns témánkkal.
    Az utolsó évtizedben az idegenek több mint 9O országból jönnek ide hívatlanul legtöbbjük pakisztáni, afganisztáni, afrikai származású. Hazánkat tíz éve a csőd szélére tolták a politikusok, 6OO.OOO görög művelt hagyta el otthonát a munkanélküliség miatt és most a nyakunkra eresztették ezeket az élősködőket.
    Amint betörnek ide 4OO€ havi segélyt kapnak, szállást az elején gyűjtőtáborokban később szállodákban, vagy a görögöktől elkobzott lakásokban, ingyen etetik őket, nem fizetnek telefon-áram számlát, ingyen utaznak, ingyenes betegellátás stb.
    A fiatal emigránsok 16-éves korig (legtöbbjük 25-3O éves is azt vallja) teljesen berendezett lakásokat kapnak klímával, beépített konyhával, komputerrel stb.
    Az utolsó héten a görög komunista párt parlamenti képviselője Katsziotisz úr azt javasolta, hogy az illegális bevándorlók számára garantált legyen a minimális nemzeti nyugdíj biztosítása.
    Erre Yiannis Broutsis munkaügyi miniszter válasza:
    Ezt a nemzeti nyugdíjat a görög adófizetők zsebéből kell kifizetni. Végezzen egy egyszerű szorzást 2,5 millió illegális bevándorló × havi/384€.
    Itt a munkaügyi miniszter felfedte továbbá az utolsó külföldiek számát is, akik Törökországból érkeztek Görögországba: 2,5 millió illegális bevándorló.
    Közben a Törökországhoz szomszédos szigeteken a gyűjtőtáborokban 3-4 × szoros túlterheltség van. Az idegenek száma közelíti a görögök számát. Erre -az ottani lakósok ellenkezése ellenére- új gyűjtőtáborok építését kezdik a szigeteken magánterületeken. Az ottani szigeti görögök ellenállására a kormány a rend helyreállítására speciális rendőrcsapatokat küldött amelyek annyira brutálisan „kezelték” a helyzetet, hogy sokan nem hitték, hogy ezek a népünk fiai lehetnek.
    Másnap folytatódtak a zavargások, az ellenállás addig fajult, hogy az ellenállok betörtek a rendőröket szállásoló hotelbe és agyonverték az ott alvó rendőröket.
    Másnap a helyzet polgárháborúra emlékeztetett. A miniszterelnök visszaparancsolta az embereit akik azonban még mielőtt visszaszállnának a ferry boat-ra széttörték a környék legtöbb személyautóját.
    Ezek az események a vízválasztó a kormány politikájának az emigránsok ügyében.
    Ettől a pontól kezdve a kormány a bőrét igyekezve menteni azt teszi amit egy normális gazda tenne: a nyilvánvalót.

  151. 159. Anonim
    “L.S.
    esetleg egy aktuális helyzet jelentéssel nem tudsz szolgálni a nálatok uralkodó állapotokról? Mit lehet olvasni a helyi médiában?”

    Tisztelt “Anonim”.
    A Pesti srácok három utolsó cikke nagyon közel áll az igazsághoz.

  152. A világon végigsöprő koronavírus-járvány legabszurdabb jelenetére Iránban került sor február 24-én. A betegséggel kapcsolatban egy kollégájával együtt sajtótájékoztatót tartó egészségügyi miniszterhelyettes a felvételek tanúsága szerint egészen látványosan betegnek tűnt. Egy nappal később pedig már be is jelentették, hogy Iradzs Harirsit is megfertőzte a vírus. A jelenet egyfelől megmutatta, milyen abszurd az élet egy diktatúrában, másrészt a globális közvélemény figyelmét is ráirányította az egészségügyi szakemberek által már kapiskált tényre: Kínát leszámítva eddig Iránban végezte a legsúlyosabb pusztítást a koronavírus.
    https://444.hu/2020/03/03/iranban-szabadjara-engedtek-a-koronavirust

  153. 176.Python:
    Azon meg ne csodálkozzunk, ha a betegség az iráni felsővezetésből is szedi az áldozatait, mivel gondolom amig megbetegedett, terjesztette a kórt a kormány köreiben.

    Nem kell ide CIA.

    Azt már csak a hab a tortán, ha a hívõk csókolgatva a szent hely rácsait terjesztik a vírust.
    A szent helyet a polgári hatóság kérésére se zárják be ideiglenesen.

    Gondolom Allah majd segít.

    Biztosan ezt is Soros és társai intézték.

  154. “ Kínát leszámítva eddig Iránban végezte a legsúlyosabb pusztítást a koronavírus.”
    Ez csak arra bizonyíték, hogy minden a Terv szerint alakul. Egyre több megoldott sor kerül be a rejtvénybe, így egyre könnyebb lesz meoldani azt. Cui prodest?

  155. 178.Hanyistók:

    Ja,ja az irániak semmiről se tehetnek.
    Kínai légiközlekedés leállítása, közegészségügy fejlesztése minek az.

    De vallási ortodoxia, atombomba az kell.

    Az USA Trump általi töketlenkedése a témában, nem tesztelés, CDC anyagi ellehetelenítése mégis kinek az érdeke?

    A no test, no problem mindkét országra áll.

    Fel se merült benned, hogy mindkét országban idióták irányítanak?
    Kinek az érdeke?

  156. Na ez se semmi.

    https://index.hu/mindekozben/poszt/2020/03/03/izrael_koronavirus_magikus_talizman/
    „nem kevesebb, mint 5630 ember adja le például karanténból a szavazatát”

    „AKTIVISTÁI KORONAVÍRUS ELLEN VÉDŐ SZENT TALIZMÁNOKAT (KÁMEÁKAT) OSZTOGATNAK A PÁRT SZAVAZÓINAK.
    Melyek ránézésre Ovadia Joszefnek, néhai szefárd főrabbinak, a párt szellemi atyjának a szentenciáival (remélem, nem ezzel) tartják távol a hívőktől/szavazóktól a SARS-CoV-2-őt. A jeruzsálemi akciót a rendőrségen bejelentő szekulárius polgárokat az őrsről azzal hajtották el, hogy

    A pártok szórólapokat osztanak, mi a különbség?”

  157. 179 – Idegen
    Kit zavar az Iráni ortodoxia? Amerikának szabad bombázgatni, atomot fejleszteni, másnak nem?
    Minden országot (egy-két) kivétellel bábok irányítanak. Pont azok rakták oda őket, akik a mostani cirkuszt is rendezik.
    Ez nem érdekes?

    „Egyesek képesek azt gondolni, hogy mi egy titkos összeesküvés részeként dolgozunk az US ellen, engem és családomat internacionalistának neveznek, akik a világ más részein élőkkel együtt arra szövetkeztek, hogy létrehozzunk egy integrált globális politikai és gazdasági struktúrát -ha úgy tetszik, egy egyesült világot. Ha ez a vád akkor bűnös vagyok, és büszkén vállalom.”
    David Rockefeller Memoris c. könyvéből

    ” 2020-ra meg fog valósulni az egyvilágú kormány.”
    Ray Kurzweil (eogenikus író)1999

    Olvasásra ajánlom: http://nyisdkiaszemed2012.blogspot.com/2012/03/dobbenetes-idezetek-globalistak.html

  158. 180: A talizmánok legfeljebb nem működnek. Kit és mért zavar, ha valaki ilyeneket oszt? Ne fogadja el, ha nem kell neki, oszt annyi!

    Azt meg kifejezetten támogatom, hogy a muszlim zarádokok csókolgassák csak tömegesen ugyanazt a kerítést egymás után. Kár, hogy Mekkát lezárták, az milyen nagy esemény lett volna már!

  159. Az észak olaszból hazaérkezett buszon itteniek is voltak 5-en. Megkérték őket, hogy ne menjenek be dolgozni 2 hétig.
    Így 2 hete itt flangálnak a városban, a piacon, az Aldiban, a Tescoban, meg a Lidlben is.
    Észak kelet Mo. csücske.
    Szóval lesz itt is lezárás nemsokára…

  160. 181.Hanyistók:
    „Kit zavar az Iráni ortodoxia?”

    Például engem.Megjegyezném a zsidó ortodoxia ugyanúgy zavar.

    „” 2020-ra meg fog valósulni az egyvilágú kormány.”

    Ray Kurzweil (eogenikus író)1999”

    No erre majd visszatérunk 2021-ben.

    Aztán ne hogy úgy járjon, mint McPeterson a 2019-es jóslatával.

    Jó pár jóslat volt, ami nem jött be.
    Az ebben az évben megvalósuló jóslat időarányos teljesülésével hogy állunk?

    Látszanak a jelei, hogy az USA, Kína, Oroszország, Eu, Irán, Törökország a konszenzusos megegyezési szerződésén az utolsó simításokat végzi?

    Csak egyet tudok ajánlani, vesd össze a jóslatokat a jelennel, döntsd el, hogy azokból arányaiban mi valósult meg.

    182.Ábel:
    Persze lehet így is gondolkozni.
    Hogy ez az ember vallásával hogy fér össze, Ha vallásos, azt mindenki maga dönti el.

  161. Nyilatkozatokat kell leadni cégvezetőknek a holdingok, csoportok központja felé, hogy
    „… munkavállalói az elmúlt két és fél hónapban nem tartózkodtak koronavírus betegedéssel fenyegetett országokban.”
    Ez azért is makiság, mert koronavírusból is van egy pár, nem?

  162. 182 Ábel

    „Azt meg kifejezetten támogatom, hogy a muszlim zarádokok csókolgassák csak tömegesen ugyanazt a kerítést egymás után. ”
    Undorító és Hülye vagy! Másnak rosszat akarsz, mert csak.
    Bújj el valahova, nem látszódj!

  163. 186: Nézd, én úgy vagyok vele, hogy szelektálni kéne az emberiséget, de senki ember nem lehet felhatalmazva erre, hogy eldöntse, ki haljon meg. Ez viszont egy természetes szelekció. Mindenki jobban jár vele a végén.

  164. 190 – Ábel “ Ez viszont egy természetes szelekció.”
    Csak vigyázz, nehogy téged is elvigyen ez a rendkívül ”természetes” szelekció!

  165. Fiúk,
    Nekem ez a magyarországi szigetjelenség kezd egyre gyanúsabb lenni…

  166. Azért, mert nem tesztelnek. A betegek 80 százalékánál könnyű lefolyású. A többi meg belesimul az influenza járványba. Egyenlőre!

  167. Emiatt aggódom egyre jobban én is.
    Akkor a kínai forgatókönyvre kell számítanunk…

  168. 193. Ki tudja, talán jobb is lenne így. A vírus valószínűleg már itt van. Aki komolyan veszi a fenyegetést, már most is óvatos. A pánik egyébként sem használ a vírus ellen.
    Mi történne, ha bejelentenék, hogy már van 200 fertőzött? Pánik törne ki, de senki nem tudná, hogy ki fertőzött, ki egészséges.
    Persze, ha már az utcán esnek össze az emberek, vagy tele lesznek a kórházak, akkor másképpen állunk a kérdéshez…

  169. Szerintem is jól van ez így. Idős hozzátartozóimnak mindenesetre azt tanácsolom, hogy kerüljék az orvosi rendelők környékét, valamit úgy általában a tömeget és ne puszilkózzanak az ismerősökkel stb. Személyes kontaktus kerülése.
    Vásárolni csak ritkán és nem csúcsidőben. (Ha lehet éjszaka vagy hajnalban).
    Legyen otthon kaja és orvosság, vitamin 3 – 4 hónapra.

    A többit meg majd meglátjuk.

  170. INDEX: „Egy hónapja nem látott szintre mérséklődött az új típusú koronavírus napi új fertőzöttjeinek száma Kínában a hétfőn jelentett hivatalos adatok alapján – írta az MTI.
    Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a járvány már túl van a tetőpontján Kínában.”
    Nem vagyok szakember, de szerintem arról lehet szó, hogy Kína az adatok kozmetikázásával azt a látszatot akarja kelteni, hogy minden OK, és ezt a WHO jóváhagyja. Az MTI pedig szolga módon közzé teszi.

  171. Őszinte leszek, engem most Kína abszolút nem érdekel.
    1. Bizonyítottan két amerikai fiatalról kiderül, hogy fertőzöttek. Jártak Bécsben – Budapesten az elmúlt napokban.
    2. A gócok tovább futnak: Olaszo., Ausztria, Cseho., Ukrajna.
    Magyarország érinetetlen, mindenki utazgat holt nyugodtan.
    Ez a vihar előtti csend.

  172. Na most kellene olaszoknak olyat lépni Észak-Olaszországban, mint Kína tette Wuhannal…Lehet nagy bajban lesznek ha nem teszik meg…

  173. Ez most már tényleg észveszejtő .
    A mai sajtótájékoztatón Ceci, hogy ennyire ne legyen valaki napi szinten felkészülve arról az egyetlen szerencsétlen , nyomorult magyarról .

    https://hirado.hu/videok/rendkivuli-sajtotajekoztato-a-koronavirussal-kapcsolatos-aktualis-helyzetrol-2020-marcius-03/

    Na meg ez is :

    “Rövid tájékoztatást adott ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a koronavírus magyarországi teszteléséről. Az MTI-hez eljuttatott közleményből kiderül, hogy koronavírus-fertőzés gyanúja esetén minden mintát egy helyen, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) budapesti központi laboratóriumában vizsgálnak meg, attól függetlenül, hogy a gyanúval kezelt beteg az ország mely pontján jelentkezett.
    Az országban ugyan több laboratórium is alkalmas a vizsgálat elvégzésére, de „járványügyi érdekből” minden mintát az NNK Légúti Vírusok Nemzeti Referencia Laboratóriumába kell küldeni. A laboratóriumi vizsgálat központosítása biztosítja, hogy járvány idején az országos tisztifőorvos „megfelelő járványügyi intézkedést tudjon hozni a magyar emberek lehető legmagasabb szintű védelme érdekében” – írják.
    Közölték azt is, hogy a vizsgálathoz alapvetően légúti mintára van szükség, ennek vizsgálata pedig több órát vesz igénybe. Gyorstesztnek nevezett, 20-30 percen belül eredményt adó eljárás még nem létezik.
    A vizsgálatok kapcsán megkérdeztük az operatív törzs ügyeleti központját, hogy ha légúti mintára van szükség, a napokban miért említettek több sajtótájékoztatóan is megvizsgált vérmintákat. A válaszukból kiderült, hogy normál esetben torokváladékból vett minta alapján végzik a vizsgálatot,
    VÉRVIZSGÁLATTAL AKKOR EGÉSZÍTIK KI A MINTAVÉTELT, AMIKOR A FERTŐZÉSGYANÚS SZEMÉLY IGAZOLHATÓAN ÚJ KORONAVÍRUSSAL FERTŐZÖTT SZEMÉLLYEL KERÜLT KAPCSOLATBA.
    Az NNK keddi közleménye szerint eddig egyébként 170 mintát vizsgáltak meg Magyarországon, mind negatív lett.”

    Index.hu

    Aha . De ha mondjuk egy kézben van az infó biztonságosabban is lehet kezelni , vagyis ne tudja meg senki, míg nem tudja meg mindenki elv valószínüleg eszükbe jutott ahogy melegszik a helyzet.

  174. 72.
    „A videó elején rögtön beszél arról, hogy a tüneteket megbeszélik, kikérdezné a beteget, kiszűri 90% valószínűséggel ki pánikol, és ki ténylegesen beteg. Na ezt a kamara biztosan nem fogja engedni.”

    Oly annyira nem engedte, hogy bevették a protokollba. Vagyis a háziorvosnak nem kell kimennie a gyanús beteghez, hanem telefonon előzetesen diagnosztizálja, valószínűsíti, hogy a beteg a ragályban szenved-e vagy sem. És ha igen, akkor elviszi az erre felkészített egység tesztelni.

    Tudok orvosról (de egész biztosan nincs egyedül, mert egyébként nem változtattak volna) aki azt mondta, hogy ha így van, tehát neki kell kimenni, ráadásul neki kell megvenni a szinte beszerezhetetlen és méregdrága védőfelszerelést, akkor azonnal leteszi a lantot.

    Már az, hogy a háziorvosokra akarták terhellni a sok potenciális, ragályos beteget, ez magában is felháborító.

  175. 201.
    Ahogy mondod. Azon agyalhatnak, hogy lehetne megúszni a kibontakozó tragédiát. Megfelelő kommunikációs, kisebbítős, elhallgatós, hazudozós stratégiát kell kialakítani.
    Mi mást tehetnének?

    Az olaszoknál a számok tragikusak. 160 felépült, 79 meghalt. Ha ők erre képesek sokkal jobb helyzetben lévő egészségüggyel, akkor mi várható kis Hazánkban?

    Czecó mamma elnyekereg a mikronok előtt, a háttérben meg mehet a kapkodás, agyalás, hogy mi legyen, ha bedurvul a helyzet.

  176. Kína hetekig cenzúrázott az interneten az új koronavírussal kapcsolatban megjelenő minden hivatkozást, mielőtt hivatalosan is beismerte, milyen kiterjedt a járvány – állítja egy kedden Kanadában közzétett tanulmány.
    A vírus már decemberben megjelent a közép-kínai Vuhanban, amelynek mintegy 11 millió lakója január vége óta van karanténban. A betegség súlyosságát azonban csak január 20-án ismerték be nyilvánosan, amikor Hszi Csing-pin elnök utasítást adott a felszámolására.
    https://24.hu/kulfold/2020/03/03/koronavirus-kina-cenzura-internet-tanulmany/

    A bizonyított Covid-19-esetek mintegy 3,4 százaléka végződik halállal, ami jóval magasabb, mint a szezonális influenza 1 százalék alatti halálozási rátája, de az új koronavírus-járvány megfékezhető – jelentette ki kedden genfi sajtótájékoztatóján az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója. „A vírus kevésbé hatékonyan terjed, mint az influenza, egészséges emberek közvetítésével a jelek szerint nem terjed, de több súlyos betegséget okoz, mint az influenza, nincsenek még védőoltások és gyógyszerek, ugyanakkor megfékezhető – összegezte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.
    A WHO főigazgatója szerint a kínai megbetegedések között csak 1 százalék nem mutatott tüneteket, és a legtöbbjüknél a két első nap során megjelentek a szimptómák. Tedrosz Adamon Gebrejeszusz aggodalmát fejezte ki a védőöltözék-készletek gyors kimerülése miatt, és a gyártás 40 százalékos növelését szorgalmazta.
    https://hvg.hu/vilag/20200303_Koronavirus_34_szazalekos_a_halalozasi_arany_a_WHO_szerint

  177. Kedden jelentették be, hogy átmenetileg több mint 54 ezer rabot engednek ki, hogy megállítsák a fertőzés terjedését a túlzsúfolt, iráni börtönökben. De csak azok kaphatnak kimenőt, akiknél a teszt negatív eredményt mutatott. Ugyanakkor akiket öt évnél hosszabb időre ítéltek el, nem mehetnek ki.
    Ahogy arról korábban is írtunk, Iránban különösen aggasztó a helyzet, mivel hosszú ideig gyakorlatilag szabadon hagyták garázdálkodni a koronavírust. A halottak száma hétfőről keddre 11-gyel 77-re, a fertőzötteké pedig 1501-ről 2336-ra emelkedett. Ugyanakkor a szakértők szerint az áldozatok száma ennél is magasabb lehet.
    https://444.hu/2020/03/03/iranban-tobb-mint-54-ezer-rabot-engednek-ki-a-bortonbol-hogy-lassitsak-a-koronavirus-terjedeset

    Emmanuel Macron francia államfő kedden bejelentette, hogy az állam lefoglalja az egészségügyi dolgozók számára az országban rendelkezésre álló teljes egészségügyi maszkkészletet és a gyártás alatt lévő maszkokat is, miután négyre emelkedett az új koronavírus okozta megbetegedésben elhunytak és kétszáz fölé a fertőzöttek száma. Az intézkedés értelmében a Franciaországban raktáron vagy gyártás alatt lévő maszkokat nem lehet exportálni, az állam belföldön osztja szét a teljes készletet az egészségügyi dolgozóknak. Kedd délelőtt az egészségügyi tárca már bejelentette, hogy az egészségügyben dolgozók számára 10 millió egészségügyi maszkot osztottak szét a gyógyszertárakban, és további 15-20 millió leszállítása várható az igények szerint.
    https://444.hu/2020/03/03/macron-a-francia-allam-lefoglal-minden-maszkot-az-orszagban

  178. 202:
    A félelmük érthető, és -ilyen körülmények biztosítása mellett- a helyükben ugyanígy gondolnám. Nem az alapötlet rossz, de valahol azt is nézni kell, hogy a gyógyító részéről vállalt kockázatvállalás nélkül a gyógyítás nem működik! Aggodalmunk így még megalapozottabb lehet, mert elegendő lesz egy-egy pozitív eset „félregondolása”, a negatív (de másban problémás) esetben történő tévedés csak az adott egyénnek fájhat… Persze én vagyok kishitű, hogy nem bízom a telefonos diagnózisokban. Itt legalább nem emeltdíjas a hívás.
    Elképzeltem, a korábbi járványok esetében az ilyen szemlélet milyen helyzetet teremtett volna (ha ők is magukat veszik előre, mi elképzelhető, hogy már nem lennénk itt).
    Ússzuk meg! Mindannyian. Szorítok, és bár tehetnék hasznosat is!

  179. 206.
    „Itt legalább nem emeltdíjas a hívás.”
    A mutyis semmire se jo fertötlenitö után, nem elképzelhetetlen.
    Ne adjál még ötleteket jo.
    🙂

  180. 206:
    2018-ban a háziorvosok 90 százaléka 72 év alatti volt, miközben fiatal orvos – 42 évnél fiatalabb – a területen dolgozóknak csupán a 10 százaléka.
    Azaz kb. minden tizedik háziorvos 72 évnél idősebb… És még dolgozik, amíg bír.
    Rájuk mennyire veszélyes a megfertőződés? És ha netán elkapják a vírust, még tünetmentesen, hány páciensüknek adhatják tovább, mielőtt végképp kidőlnek? Ha a „frontvonalból” kiesnek, ki látja el a betegeiket, nemcsak a vírusosakat?
    Kb 400 háziorvosi körzet most is betöltetlen.
    https://mfor.hu/cikkek/makro/fogynak-a-haziorvosok–igy-urultek-ki-a-praxisok-2010-ota.html

  181. Szóval, szerintem, ez a telefonos „táv-diagnosztizálás” messze nem tökéletes megoldás, de a jelen helyzetben tud valaki jobbat?

  182. ÉN NEM. Ezért nem forszírozom tovább…
    A cél most az is, hogy a még gyógyítani tudó szakemberek köztünk maradjanak!
    Az erkölcsi dilemma más aspektusa a kérdéskörnek.

  183. 211 – Delp:
    Na, ez már pánik keltés igaz adatokkal.

  184. Gyarmathy.
    Ez kicsoda?
    Löki, hogy hasonló a terjedése mint az influenzának, aztán az influenza 100 millió felett tart, ez meg törli a port a szeméből a maga pár tízezres fertőzésével.
    Meg, hogy fel vannak a kormányok készülve az influenza kezelésére és erre nem. Hol?????
    Mert nagyjából abból áll a felkészültség, hogy van oltás amit kb. a populáció 10-20%-a bekap a maradék szépen vagy megkapja, vagy nem. Aki igen az lefekszik és kipiheni, ha pedig szövődmény van orvoshoz megy és kap valamilyen gyógyszert. Ennyi a nagy rákészülés.
    Ez a fickó egy „tudományos” pánikkeltő.

    U.i. Vessző paripám: ha annyira fertőző lenne mint a hagyományos influenza ( a szakértők szerint 3x fertőzőbb) akkor már 300 millió felett lenne a fertőzőtek száma, akár 27 nap lappangással is!!!! A hagyományos ugyanis vígan 100 millió fertőzött felett van már most és közelít az 0,5 millióhoz a halottak száma. Érdekes ez nem tűnik fel senkinek, csak a koronavírus a maga pár ezer halottjával. Ez nem ellentmondásos? Ja hogy majd lesznek nagy számok. És ha nem???

  185. 214 vadegér: az influenzával egy jó ideje együtt élünk, tehát azt szinte bárkitől megkaphatjuk…

  186. 2020 röviden:
    -Kilövik Szulejmanit,
    -Kilövik Kínát a vírussal (vagy az magát? )
    -Tibor bá’ „szajha médiája” elkezdi tolni a vírus pánikot,
    -Idlibben semmi pánik…
    https://www.bbc.co.uk/news/amp/world-middle-east-45403334

    Lowcock szerint „a 21. század legnagyobb humanitárius rémtörténete” csak akkor kerülhető el, ha a szíriai befolyással rendelkező országok tűzszünetet kötnek.

    Közben szépen olvadunk is:
    https://earthsky.org/earth/antarctica-melts-hottest-temperatures-on-record-feb2020

  187. 211:
    Bocsánat. Megpróbálom jóvá tenni.
    A Semmelweis Egyetem lakossági tájékoztatót tett közzé a koronavirussak kapcsolatban március 2-n. Neten megtalálható.

  188. Intuitív.
    Nem erről van szó. Amirt én vitatok az a terjedési képessége.
    Annak tükrében, hogy – média szerint – háromszor annyi embert képes lefertőzni a vírushordozó, mint a hagyiományos influenzás, meg egyéb tekintetben is erősebb (pl. aeroszol formában is terjed, több napig elél egy felületen) jelen idő szerint napi pár ezer személy fertőződik tőle globálisan. Ezzel szemben a Gripé csak Mo-on több ezres fertőzést produkál amikor csúcson van.

    Jó belátom, nincs helye a globális összehasonlításnak, mert a corona még csak most kezd megtelepedni a földön, szembe az influenzával, ami mindenütt jelen van már és szezonon kívül rejtőzködik, így szezonban pedig csak elő kell másznia.
    DE, ott ahol tombol ez a coronavírus, a napi pár százas fertőzéssel (pl. Kórea, Olaszország) ott sem közelíti meg a hagyományos influenza fertőzési képességét, holott álítólag „sokkal” fertőzőbb.

  189. 218: szerintem a terjedési sebessége az tényleg bámulatos, de én inkább az mondanám, hogy az esetek többségében vagy túl enyhék a tünetek és összemossák az influenzával vagy nincsenek tünetek és ezért fel sem tűnik. Lehet azért nincs nagyon sok eset, mert a hatóságok egyes helyeken ignorálják (pl. Magyarország, Oroszország, stb). Ha mindenkit letesztelnének most Magyarországon, akkor meglepően sok fertőzött lenne ott is.
    A mortalitást akkor lehetne igazán megbecsülni, ha pontosabban ismernénk a fertőzöttek számát. Szerintem Olaszországban is lehet már 50-100ezer… ehhez képest a halottak száma 79?
    A szövődményekről és az „újrafertőzésről” lehetne még pár kört futni, hogy ilyen téren is biztosat tudjunk mondani.

  190. 218 – vadegér & tsi.
    Mi az igai különbség? Nos, Minden ősszel ingyen beoltatom magam influenza ellen. Harminc éve nem kapom meg. A koronavírus ellen nincs oltás, ha megkapom biztos halál (nem 2-3 %)mert koromnál fogva nekem az immunrendszerem gyenge. De ha valami csoda folytán kigyógyulnék, a vesém egész biztos, és esetleg a szívem, májam, tüdőm tropa lesz, és jó ha fél évet még kihúzok. És ez a többi „kigyógyultra” is áll, csak te nem tudsz róla.

  191. https://www.antsz.hu/felso_menu/temaink/jarvany/influenza/influ_figyelosz_20/influ_2020_05.html
    2020. február 17-23. között 38 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
    2020. február 10-16. között 37 200 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
    2020. február 3. és 9. között 34 900 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
    2020. január 27. és február 2. között 30 000 fő fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.
    Influenza csak magyarországon 4 hét alatt össz.: 141 000 fő –
    COVID-19 világszerte ~12 hét alatt össz.: 93 524 fő.
    ????

  192. Egy olasz intenzíves doki tapasztalata a vírussal kapcsolatban:

    https://www.youtube.com/watch?v=C0mOEX3OxPg&feature=emb_title

    A lényeg:

    Szerinte nemcsak időseket támad keményebben a vírus, egy teszt nem mérvadó, sokszor többször kell tesztelni egy pácienst, hirtelen alakul ki tüdőgyulladás, amennyiben kialakul gyorsan kell megkezdeni a kezelést, akkor nagyobb az esély a túlélésre…

  193. 222:
    Mit akarsz ezzel mondani? Pillanatnyilag 800 millió ember van karanténban a SARS-CoV-2 miatt. Influenza miatt soha sehol nem volt Karantén. Az egyik ellen az egész emberiség örült módjára védekezik, a másikat mindenki leszarja. Az egyik kórokozója az egész világon jelen van, a másik csak próbál terjedni. Ezeket nem lehet összemérni a te módszereddel. Az összemérésed értelmetlen. Arra persze jó, hogy áltasd magad, de arra nem, hogy felkeltsd a figyelmet.

  194. Karanténba került a svájci hadsereg, miután egyik katonájuknak pozitív lett a tesztje a koronavírusra. A hadsereg személyezetének ezután jelentették be, hogy nem hagyhatják el a katonai bázisokat sehol az országban.
    Svájcban kötelező a katonai szolgálat, és a katonák nagy része behívott civilekből áll. A besorozós rendszernek köszönhetően pedig az egyszer már kiképzett tagoknak évente részt kell venniük egy az ismereteiket felfrissítő, pár napos tréningen.
    A koronavírussal megfertőződött katona hétfőn kezdte el ezt a felfrissítő tréninget – írta a svájci hadsereg közleményében. A kötelező orvosi vizsgálatok során elmondta, hogy nemrég Milánóban járt, ezután döntöttek a tesztelése mellett. A hadsereg szerint állapota stabil, ennek ellenére őt, és a szobában tartózkodó másik három személyt karantén alá vonták, a vele a nap folyamán kapcsolatba kerülő többi katonát pedig szintén ideiglenes karanténba küldték.
    https://hu.euronews.com/2020/03/04/mar-a-svajci-hadsereget-is-karanten-ala-vontak-a-koronavirus-miatt

    COVID-19 – A világ körül:
    https://www.facebook.com/worldtoday72/videos/660750054734707

  195. 226.
    Készpénzmentes társadalom? Ha a hivatalos számokat nézem, akkor a média tényleg túllihegi a helyzetet. 7 milliárdból 90e fertőzött és 3e halott 3 hónap alatt. Persze ha azt fetételezzük, hogy Kína WHO segedelmével nem kozmetikázza a számokat…
    De maradjunk abban, hogy az adatok valósak.
    Akkor miért vannak ennyire beszarva a kormányok(kivéve orbánt), hogy ilyen intézkedéseket hoznak? Meghalt pár ember…na és!
    Most vagy tudják, hogy mi a nagy helyzet Kínában, vagy valami egészen más van a háttérben…

  196. 228: A kínai adatok kozmetikázottak, ez köztudott. A matematikai modellszámítások (több, független forrás és modell…) alapján kijelenthető, hogy a hivatalos kínai közölt adatok a COVID-19 -el kapcsolatban a valós esetszámok kb. 10-15% -át fedik le. Ez egy nyílt titok azok között, akik jól informálódnak!

    Személy szerint is a matematikai modellek eredményeit hitelesebbnek, és a valósághoz közelállóbbnak tartom, mint a pártállami Kína hivatalos, nyilvánosan is többször módosított metódusok alapján publikált statisztikai adatait.

  197. Tavaly októberben kutatók rangsorolták a világ országait aszerint, hogy mennyire lennének képesek megküzdeni egy egészségügyi vészhelyzettel. A koronavírus terjedésével különösen érdekessé vált, hogy kiderült: a világ nagy részén elég komoly hiányosságokkal küzdenek. Magyarországon is találtak ilyeneket, főleg az egészségügyi rendszerben, de így is átlag feletti pontszámot kaptunk. „Valószínű, hogy továbbra is kénytelenek leszünk járványokkal szembenézni, amelyekkel az országok többsége nem tudja felvenni a harcot.”Még hírből sem lehetett ismerni az új típusú koronavírust, amikor tavaly októberben megjelent ez a figyelmeztetés egy több, mint háromszáz oldalas, a világ egészségbiztonsági helyzetét vizsgáló kötetben. A szerzők szerint ez az első alkalom, hogy számszerűsítették és rangsorolták, mennyire készültek fel a világ országai a fertőző betegségek megelőzésére, beazonosítására és kezelésére. Mielőtt belemennénk a részletekbe, íme a legjobbak közé sorolt tizenhárom ország, és mellettük, hogy hány pontot értek el a maximális százból:
    https://444.hu/2020/03/04/par-honappal-a-koronavirus-elott-figyelmeztettek-hogy-alig-keszult-fel-a-vilag-egy-egeszsegugyi-veszhelyzetre

  198. 221. Tibor bá’ ezek szerint te állítod, hogy valamennyi “kigyógyultra” áll, hogy a vese egész biztos, és esetleg a szív, máj, tüdő tropa lesz.

    Ez nem igaz. Ami tanulmányok voltak, azokban megemlítették, hogy hasonlóan más koronavírusos fertőzésekhez lehetséges a gyógyultaknál maradandó károsodás. Hogy ez milyen mértékű, és a gyógyultak hány százalékára igaz arról nincsenek adatok.

    A vese roncsolódás is az általad is hivatkozott tanulmány szerint csak az egyik csoportban volt kimutatható a 41 betegből 3-nál (!), ami 7 %, a másik két csoportban 99 és 6 fő nem volt erre adat, ami természetesen nem vigasztalja azt, aki ebbe beleeshet, de nem igaz az, hogy a „vese egész biztos tropa lesz”!

    A másik, a jelenlegi adatok alapján fontosak az óvintézkedések, de bőven nem biztos, még a te korosztályodban sem a betegség végzetes kimenetele. A jelenlegi adatok alapján a biztos betegek közül a 80 év felettiek 22%-a hal meg a feltételezett betegek 15%-a, és ez még idővel javulhat is. https://www.worldometers.info/coronavirus/coronavirus-age-sex-demographics/

  199. Tibor bá’
    Én azt egy percig sem vitattam, hogy súlyosak a következmények (szövödmények). Nekem csak a média által eltúlzott virulenciával van bajom. Ha olyan lenne ahogy írják, már kétszer körbe kellett volna fussa a földet a mai terjesztési lehetőségek (repülő) mellett. Tény, hogy ez nincs jelen mindenütt mint az influenza, így nem is tud globálisan olyan számokat produkálni, de ahol megjelent, ott sem veri terjedésben a Gripét.
    Abban bízok, hogy úgy ahogy a virulencia kapcsán túloztak, úgy a szövödmények kapcsán is szenzációhajhászás mondatja a dolgokat.

    228. Valaki.
    Orbán szerintem most is fülset kapott valahonnan, mint a migrik esetében. Csak itt azt mondták meg neki, hogy nem eszik olyan forron a kását mint ahogy vetítik:-).

  200. 231 – Vodor:
    Itt ugyanazzal a jellenséggel kell számolnunk, mint a klímaváltozásnál. A kutatók, a tudósok finomkodnak, nem hajlandók parasztosan odavágnia tényeket. A SARS CoV-2 szaporodása közben szétrobbantja a sejteket. Mivel ebben segítségére van az ACE2, az pedig főleg a vesébe, herékben található, ezért elsősorban ezeket károsítja. Hogy milyen mértékben az természetesen betegenként más és már. Dehogy minden „kigyógyultnál” jelentkezik bizonyos degenerálódás, abban én abszolút biztos vagyok. Az utcán összeesett „kigyógyultak” esetében a szív károsodott a legjobban, ezeknél a beteg szív egyszerűen leállt. NE LEGYEN IGAZAM.

  201. Az olaszok úgy néz ki bezárják az összes iskolát, egyetemet, oktatási intézményt az egész országban.

    Franc érti mit pánikolnak egy kis influenzaszerű szarság miatt.

    Az időseket megkérik, hogy maradjanak otthonaikban. Nem csak a vörös és sárga zónákban, hanem mindenhol az országban. (Na most akkor jól tették, hogy bevásároltak az elmúlt 1-2 hétben vagy sem?).

    Csak a Lufthansa légitársaság 125 európai és 25 Európán kívűli járatát szünetelteti.

    Most jelentette a Guardian, hogy 34 újabb pozitív eset van ma az UK-ban és ami a félelmetes, hogy jónéhánynál nem tudják, honnan szedték össze, tehát lehetetlen visszakövetni a szálat.

  202. Kínai kutatók a koronavírus egy agresszívebb változatára bukkantak, amely a „szelídebb” változattal együtt kezdhetett terjedni a világban – derül ki egy előzetes tanulmányból, amelyet a Shanghaji Pasteur Intézet és a Pekingi Élettudományi Egyetem kutatói jegyeznek. Az agresszívebb változat a vizsgált mintában 70%-os súllyal szerepelt, míg a 30%-a a kevésbé agresszív típusba tartozott. A most megtalált változat a terjedés korai szakaszában volt gyakoribb Vuhan városában, de később a járvány városbeli terjedése során a gyakorisága csökkent.
    Az eredmények további azonnali, átfogó tanulmányozást igényelnek, amelyek egyesítik a genomi adatokat, az epidemiológiai adatokat és a 2019-es koronavírusos betegségben szenvedő betegek klinikai tüneteinek nyilvántartását – mondják a kutatók, akik hangsúlyozzák, hogy az ő tanulmányuk nagyon kevés adaton nyugszik.
    https://www.portfolio.hu/gazdasag/20200304/koronavirus-agresszivebb-valtozatra-bukkantak-a-tudosok-417963

    Gőzerővel folyik világszerte a koronavírus ellenszerének és az oltóanyagának fejlesztése. Vannak, akik már elkezdték a teszteléseket, de az optimista vélemények szerint is legalább egy évet kell várni az engedélyekre. A Statnews cikke alapján összeszedtük, hogy melyik nagy gyógyszergyártó és biotechnológiai cég milyen technológiával próbálkozik és hogy haladnak a fejlesztések. A híreket természetesen a befektetők is figyelik, van olyan cég, amelynek árfolyama több mint a triplájára emelkedett idén a koronavírus terjedése közepette.
    https://www.portfolio.hu/uzlet/20200304/kezdik-sejteni-hogy-mi-pusztithatja-el-a-koronavirust-igy-allunk-most-a-kuzdelemben-418075

  203. Sok százan lehetnek a Washington államban koncentrálódó helyi járvány ismeretlen érintettjei, miközben a koronavírus valószínűleg már legalább hat hete észrevétlenül jelen van az államban – ez derült ki a seattle-i Fred Hutchinson Rákkutató Központ genetikusának, Trevor Bedfordnak elemzéséből.
    Ezek az eredmények a vírusok evolúcióját szimuláló komputermodellek alapján születtek, viszont ezeket úgy alkották meg, hogy minél realisztikusabban kövessék a fertőzések valós terjedését. Az adatokat a diagnosztizált amerikai betegekből kimutatott vírusok genetikai mintázatának összehasonlításából nyerték. Ezek alapján igyekeznek evolúciós kapcsolatot találni az egyes kórokozók között; ebből következtetni lehet például arra is, hogy hány ember adhatta át egymásnak a vírust, míg az, pontosabban leszármazottai egyik fertőzöttől a másikig elértek.
    https://index.hu/techtud/2020/03/04/amerikaban_hatnaponta_megduplazodik_a_koronavirus-fertozottek_szama_seattle_lehet_az_uj_vuhan/

  204. Nyugi. Amíg nálunk egy miniszterelnök propagandát csinál, és meg akarja nyerni a következő választást, talán még nyert ügyünk is lehet.

    Meglátjuk. Az elkövetkező hetek lépései nagyban fogják befolyásolni a következő választási eredményeket, és az azt követőket is. Itt a legális út. Ki fogják használni.

  205. Két Magyarországon tanuló iráni diákot ápolnak a Szent László kórházban. Egyelőre enyhe tüneteik vannak. Információink szerint az egyik a Semmelweis Egyetemre (SOTE) jár, a gyógyszerész karra, emiatt az egyetemen biztonsági intézkedéseket rendeletek el, és ez alapján helyezték karanténban a barátnőjét is. A másik igazolt eset információink szerint a győri egyetem hallgatója.
    Mindkét diák járt nemrég Iránban, a családjuknál. Szlávik János osztályvezető főorvos a bejelentés utáni rendkívüli sajtótájékoztatón elmondta, hogy az egyik diák maga jelentkezett szűrésre, mert kíváncsi volt, hogy Iránban megfertőződhetett-e, a másikuk ellenőrzését pedig az enyhe tünetei ellenére kezdeményezték.
    https://index.hu/techtud/2020/03/04/megerkezett_a_koronavirus_magyarorszagra/
    Eddig az jött le az infókból, hogy még komolyabb gyanú esetén sem hajlandóak tesztelni. Ezt a kettő tünetmentest meg milyen frankón kiszűrték, röviddel a V4 koronavírus csúcstalálkozó után. Érdekes…

  206. Beindult a gépezet, lassan nehezen, de beindult.

    Ezzel még mindig nem lesznek a vírusos tüdőgyulladásosok vizsgálva, de ugye a pórnép addig nem érdekes amíg nem veszélyes a hatalom embereire.

    Lassan talán kezdik felfogni a nagy emberek is, hogy ebbe bizony akár ők is megmurdelhetnek.
    Meg aztán a csinovnyikok is fellázadhatnak ha azt látják hogy a vágóhídra vannak hajtva.

    Akkor leszünk relatív biztonságban ha saját érdekből kőkeményen fellépnek a vírus terjedése ellen.
    A rabolt aranyat meg a földeket, hoteleket se lehet a föld alá vinni.

    Ja:
    Tegnap még valami 140 vizsgált alanynál jártunk és ma hirtelen már 200 felett van ez a szám.

    Jut eszembe valaki nem tudna rákeresni hogy miképpen alakult a tüdőgyulladások száma magyarországon 2020-ban?

    Thaiföldön azért nincs koronavírus járvány, mert exponenciálisan növekszik az un vírusos tüdőgyulladásos esetek száma a kórházakban.

  207. Egon
    Ez engem is érdekel felvetettem nemrég, de egyszerűen akárhogy kerestem, nem találtam infót róla.

  208. Tibor bá’

    Végignéztem: kijelöltek vagy 10 országot ahonnan bárki jön ha beteg , ha nem 2 hét karantén vagy kórház saját költségre. Kb 50000 Ft ott egy teszt.
    Kb 2500 a vírusos tüdőgyulladásosok száma. ( 40 van bevallva)
    Egy videót bejátszik, Casinoból hoznak ki egy halottat.
    Kambodzsában egyetlen eset van ., Hun Sem oda sap a rémhírterejtőknek.
    Rátér egy cikkre amit az MDPI adott ki 2019 márciusában a wuhani laborhoz is köthető kutatók, dolgozók a szerzők, az előző koronavírus járványokról. A kínai kutatónő aki az életére esküdött, hogy nem a laborból került ki a mostani vírus, előrevetíti, hogy nagy eséllyel fog egy ilyen járvány kiindulni Kínából . Denevért hozza föl mint terjesztő, vizsgálni kell őket előrejelzések segítségére. A kínai étkezési szokások elősegítik az ilyen járványok kialakulását , terjedését.
    Általánosan elfogadott, hogy a denevérek okozta járványok újra é újra meg fogak jelenni.Kína a megjelenési helyszín az a kihívás, hogy megjósolják , hogy mikor. Véletlen? Miért nem tett senki semmit?
    Megemlíti, hogy Prkingből kiszabadult anno a SARS, illetve , hogy az előző videót levették.

  209. A szerdán rögzített két új esettel hatra emelkedett a Romániában észlelt koronavírusos fertőzések száma. A kórt legutóbb egy 16 éves temesvári fiúnál és egy 71 éves suceavai férfinél azonosították. A temesvári tinédzser minden bizonnyal a 47 éves nagybátyjától kapta el a fertőzést, akit kedden utaltak be a temesvári járványkórházba. A férfi együtt repült Olaszországból Temesvárra azzal a 38 éves temesvári nővel, akinél múlt pénteken észlelték a kórt. Mindhármukat a temesvári járványkórházban tartják megfigyelés alatt. A férfi és a fiú tünetmentes, a férfi szerdai leleteiben már nem is tudták kimutatni a Covid-19-es kórokozót.

    Az idős suceavai férfi autóbusszal tért vissza Magyarországon keresztül Romániába pénteken az olaszországi Lombardia egy olyan településéről, ahol korábban nem regisztráltak koronavírusos megbetegedéseket. Az autóbusz Nagylaknál lépett be Romániába – közölte Nelu Tataru egészségügyi államtitkár. Az idős férfi kedden észlelte a betegség tüneteit, ezért beutalták a suceavai megyei kórházba. A koronavírus-teszt pozitív eredménye után a jászvásári járványkórházba szállították.
    A hatóságok valamennyi esetben próbálják felmérni, hogy a fertőzött személyek kivel kerültek kapcsolatba az elmúlt napokban, és újabb vizsgálatokat rendelnek el.
    https://444.hu/2020/03/04/a-hatodik-roman-koronavirusos-beteg-penteken-atbuszozott-magyarorszagon

  210. 250 – n/a:
    Lehet rajtam röhögni. Én vagyunk a mindmegdöglünk Tibor bá’. Na de már, erre senki se emlékszik. Hetekkel korábban megírtam azokat, amiket most szép sorba beismernek.

  211. Tudjuk Tibor bá’!…és nem feltétlen vicces a helyzet.

  212. 251:
    Túl hirtelen adagolsz.
    Bloggazdaként van tapasztalatod, mégis ragaszkodsz a saját tempódhoz és stílusodhoz. Miért lep meg a következmény, hiszen tudod, hogy ez így természetes?

    Én egyébként nem bánom! (Mármint, hogy ilyen vagy!)
    Van, aki halálában sem fogadná el…

    253:
    Köszönöm/jük!

  213. Azért olyan jó, hogy van Magyarország a világnak:

    „Az államnak elsősorban az állami intézetekről kell gondoskodnia, de ha lesz elég védőmaszk, a magán orvosoknak is juttatunk belőle” – mondta Pellegrini, aki korábban egyezséget kötött Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel is. Eszerint ha Szlovákiának sürgősen szüksége lesz védőmaszkokra, Magyarország segíteni fog.

    Számítunk rátok. Felvidéki magyarként én FFP3-as magyar védőmaszkban akarok védekezni a fertőzés ellen, azokban sokkal jobban megbízok. 🙂

    Más:

    „Utazz ingyen egy hónapig Európában: 2020. március 5.

    Az idén tavasszal ismét elindul az Európai Unió Discover EU 5 nevű pályázati programja, amelynek keretében 30 ezer európai fiatal juthat hozzá ingyen egy-egy Interrail vasúti bérlethez, amellyel akár egy hónapon keresztül utazgathat a kontinensen. A program idei évadára március 12-től lehet pályázni, s a részvételre az összes uniós tagállam mindegyik olyan állampolgára jogosult, aki idén március 12-én még illetve már 18 éves, tehát 2001. július 1. és 2002. június 30. között született.”

    Hát nem IDIOCRACY, vagy Abszurdisztán ez a világ?

  214. Kásler konkrétan semmire sem adott rendes választ.

  215. Valaki.
    Persze a sima műtősmaszk nem ér semmit, placebo.
    Azért gyártják, hogy tudják mutatni, hogy ők készülnek…
    De csak ezt tudjuk csinálni, mást nem! FFP2 FFP3 felejtős.
    Úgy tudom se gép, se alapanyag se technológia, de legfőképp ÍDŐ nincsen már rá!
    Tehát nem lesz! Ha valamennyit be tudott szerezni a kormány, akkor annyi van, és kész.
    Az ennél komolyabb maszkokból, pedig eleve nem sok volt, mert kevés munkakörben kell. Itt a teljes álarcokra gondolok.

  216. Úgy igaz ahogy mondod…amúgy volt „szerencsém” több teljes ill. félállarcban dolgozni.
    Van ffp2, ffp3, 3M 6200 félálarcom, bls 3000-as és rendszeresített military-s teljesállarcom is. Utálom mindet…főleg a teljest. Egy idő után nyomasztó tud lenni…ha még kombinálod mondjuk egy Tyvec védőruhával, kesztyűvel…no az a halálom. Meg lehet benne rohadni…nem tudsz párologtatni.10 perc után a gatyám is vizes.
    Szal örülök, hogy van, de amíg nem kell biztos nem veszem fel…

  217. Egy igazi rémhír (ne terjeszd): 😀 Megbízható helyről értesültem. Magyarországon sokkal több a fertőzött beteg, mint amennyit bevallanak. Mindezt a pánik elkerülése végett. Semmivel se vagyunk jobbak a kínaiaknál. A legjobb bizonyíték arra, hogy itt is diktatúra van.

  218. 260:
    Ez nem hír. Ebben majd egy hete biztosak vagyunk.
    Utóbbiban már majd egy évtizede…

  219. ” Mi a hazugság ára?
    A legnagyobb veszély nem az, hogy elhisszük, hanem az, hogy ha rendszeresen hazugságokat hallunk, akkor már egyáltalán fel sem ismerjük az igazságot.”

    Valery Legasov

  220. „Budapestről hazatért szabadkai férfi az első szerb koronavírusos” – írja az index.hu
    Tehát már vírus-exportáló ország lettünk. Biztos az irániakkal vagy az amerikai turistákkal csókolózott. Ugye, mert „magyar beteg még egy sincs.”
    Brazíliában is van egy magyar beteg, és az elnök sem mer idejönni, lemondta Magyarországra tervezett útját: https://saude.estadao.com.br/noticias/geral,boletim-do-coronavirus-transmissao-local-no-brasil-mais-medicos-e-dolar-em-alta,70003221768

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük