(2682) Kaliforniai tűz

Tibor bá’ online

 

Lee Camp újságíró beszámolójának felhasználásával.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten a kaliforniai erdők elhanyagolásában látta a katasztrófa okát. Egész pontosan azt állította, hogy az erdőőröknek össze kellett volna gereblyézni a faleveleket. George Bush néhai elnökről úgy tudta a világ, hogy butább, mint Gerald Ford volt. Na ja, de akkor még nem tudta Trumpról. Mint látható, ő aztán a non plusz ultra, de nem csak az elnökük, a nép is.

Teljesen mindegy mennyire nyilvánvaló a globális felmelegedés, a szajha sajtó az istennek se venné a szájára. Írják, hogy Kalifornia lángokban áll, az emberek szenvednek, hatalmasak a vesztességek, már 71 halott és 1200 felett az eltűntek száma. Ilyen még sose volt, de egy szó se az okról.

Vegyük górcső alá az NBC News-t (ha jól tudom, már partnere a mi ATV csatornánknak). Hat percen keresztül számol be a kaliforniai tüzekről, mert szimultán több tűz is van. Képeket mutatnak be, a riporter a helyszínről közvetít, de egyetlen egyszer se jön ki a szájukon, hogy „globális klímaváltozás”.

NBC riporter azt állítja a tűzről, hogy be fog kerülni a történelem könyvekbe az „évezred tűzvésze”. Ez azt jelentené, hogy 20 év múlva a gyerekek az iskolába azt fogják tanulni, hogy a 2018-as Kaliforniai Nagy Tűz. De ez nem igaz. Nem lesz benne a történelem könyvekben, mert húsz év múlva a 2018-as tűzvész egyáltalán nem lesz szenzáció.

Nézzük csak! A HuffPost szalagcíme: „Ez évben a kaliforniai vadtűz eddig a legnagyobb és legveszélyesebb a történelem folyamán.” Ami azt illeti, tisztességes beszámolónak tűnik, csak egy apró hiba van vele. Ezt 2017-ben írták. Egymagában az a tény, hogy a tüzek évről évre nagyobbak, implikálja az éghajlatváltozást.

Erre azt lehet válaszolni, hogy nem tudod bizonyítani, hogy ezeket a tüzeket a klímaváltozás okozza. Ez igaz, de az Aggódó Tudósok Szövetsége tudja. Pontosan ezt mondják: „A globális melegedés hatásai a hőmérsékletre, a csapadékra, és a talajnedvesség tartalmára, az erdőket begyújtja a vadtűz évszakban.” A tudósok arra is rámutattak, hogy egyre több a vadtűz eset, valamint a vadtűz évszak egyre tovább tart. 400 hektárnál nagyobb kiterjedésű tűz 1980-as években 140 volt. Az 1990-es években 160, 2000 és 2012 között pedig 250.

Különben egyértelmű, nem hajlandóak említést tenni a globális felmelegedésről. Az NBC éjszakai híreiben elég sok időt szenteltek a tűzoltó hősöknek. Csak egy dolgot felejtettek el megjegyezni, 30 százalékuk elítélt a kaliforniai börtönökből jöttek, mint „önkéntesek”. Persze, önként jelentkeztek, mert az apró bűnökért elítéltek örömmel ragadják meg az alkalmat, hogy szabaduljanak a kellemetlen helyzetből. És igen, kapnak érte fizetést is, óránként egy dollárt, nem egész 300 forintot, ami még Magyarországon is nyomorúságos, hát még Amerikában, ahol a fizetések 10 dollárnál kezdődnek.

Teljesen világos, hogy az amerikai szajha média szajha újságíróinak első számú kötelessége az olvasókat elválasztani a valóságtól.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

98 gondolat erről: „(2682) Kaliforniai tűz

  1. Én azt látom itt is, mint sajnos Magyarországon is, hogy egyre nagyobb a szervilis, agyatlan réteg, akit mint egy vallási fanatikust, határoz meg valamely ideológia, és csak annak a viszonyai és rétegei között mozog a gondolatvilága, kritika, vagy önálló kérdésfelvetés fel sem merül bennük. Itt a Fidesz, aminek a hívei kritika nélkül, agyhalott módjára felmondják a sugallt hitvallást, de ugyanakkor ezt a gondolati béklyót látom a másik oldalnál is, az se értelmesebb, csak felmondja a másik oldal mantráját. A jobboldali újságíró nem tud kitörni az ideológiájából, és a baloldali sem. Ugyanez van Amerikában, megvannak az irányok, a gondolati folyósok, amikbe saját magukat korlátozzák bele a tartalom előállítók. Ha a fősodorban, ideológiában nincs benne panelként a klímaváltozás, akkor a gyorsétterem-sajtó nem főz vele, nem kerül be érvként a hírekbe, fel sem merül. Az internet kora nem teszi lehetővé, hogy egy cikket komolyabban megalapozzanak, percek, órák alatt meg csak ilyen panelsztorikra futja az önálló gondolatiság nélküli droidokkal. Nem mondom ezt szajhamédiának, inkább a vak vezet világtalant médiájának.

  2. „hogy egyre nagyobb a szervilis, agyatlan réteg”

    Es ez kinek köszönhetö szerinted Ir?
    Tudod micsoda oroszlanresze van a szajha mediänak ebben?
    Letrehoztak egy nyälcsorgato, nyomogombokra müködö zombi fogyasztoi tömeget.
    Keptelenek mindenfele analizälo gondolkodäsra, keptelenek öszzefüggeseket felismerni, csak azt mondjak amit hallanak.
    Most vessetek meg erte hogy ezt mondom, de sokszor az az erzesem, mintha nem egy fajhoz tartoznek az ilyen zombikkal.

    Es az ilyennek nem tudod elmagyaräzni mi a globalis felmelegedes.

    „Ühmm ja hät nyäron kicsit melegebb lesz bammeg nem……? Na de az nem tölem van, nekem csak egy kocsim van…..a többi 7 milliärd tehet rola, ja nekik nem kene annyit kocsizni ja fa…om, erted, nem…?”

    Valahol felelmetes.
    Es van egy szük reteg (de talän lassan növekvö) akik egyaltalan felfogni kepesek mekkora bajban vagyunk.

  3. Curix: A tömeg majd akkor fog mozdulni, amikor a saját véleményvezéreik megfogalmazzák, és sulykolni kezdik a klímaváltozáshoz való kellő hozzáállást.

    Mai hírecseke:

    „A légköri szén-dioxid koncentrációja 2017-ben 405 ppm-re emelkedett, ami az elmúlt 3-5 millió év legmagasabb szintje a Meteorológiai Világszervezet (WMO) éves jelentése szerint. Csak 1990 óta 41 százalékkal fokozódott a légköri üvegházhatású gázok melegítő hatása.
    ..
    Legutóbb, amikor ilyen mennyiségben volt jelen a szén-dioxid a Föld légkörében, a globális átlaghőmérséklet 2-3 Celsius-fokkal haladta meg a mostanit, a tengerek szintje pedig 10-20 méterrel magasabban állt, mint jelenleg. „

  4. Es Ir a hirhez hozza tartozik hogy az ozont lebonto gäzok koncenträcioja hosszu idö utän ujra emelkedésnek indult, vélhetöen Kina miatt.
    Teljes pälyäs tämadäs a klima „ellen”. (Valojäban magunk ellen)

  5. Igazából nincs is más választásuk. Mert mit mondhatnának a nagy médiák meg Trumph? Hogy el van cseszve a klíma? Ha ezt kimondanák, azt is ki kellene, hogy már nincs visszaút. A tömeg már most is kezd rádöbbenni, hogy mi a helyzet, mi lenne, ha a világ első embere meg a tíz és százmilliók által nézett csatornák elkezdenének róla beszélni?

    2.
    Mivel vagy előrébb, hogy te tudod, hogy már zuhanunk?

    Talán már jobb is, ha valaki viszonylag tudatlanul/gondtalanul éli az életét, ameddig még teheti.

  6. 5: Szerintem pedig mindenkit mozgósítani kellene, és közösen mindent megtenni azért, hogy mentsük a menthetőt. De ez nem céljuk, mert sokba kerül. Obama ezt nyíltan meg is mondta. F@szkalapok.

  7. 6.
    Mégis hogy gondolod? Leállítani az ipart, a közlekedést, az áramtermelés nagy részét, a modern mezőgazdaságot, a kereskedelmet….?
    És ha holnap leállítanánk(ami nonszensz) már akkor is késő!

    Nincs mit tenni és ezt tudják jól. A tömegeket altatni kell, amíg csak lehet. Nem lehet már sokáig és akkor nagyon csúnya időszak kezdődik.

    (Csak zárójelben neked: ennek így kellett lennie. Az emberi kapzsiság és az a törekvés, hogy az ember vezesse önmagát, ide vezetett. Ennek ellenére van remény.., de nem folytatom, mert ezen a blogon az nem lehetséges. )

  8. Az ATV partnere a CNN, nem az NBC; de ez lényegtelen is.
    CO2 és a CH4 szint nő, és ami a legdurvább Kína 6 éve megint nyomja gőzerővel a CFC gázokat, főleg a freont a légkörbe. 🙁

  9. 8 – Python:
    OK, CNN. Csak fél seggel figyeltem oda. 😀 Igen? Na akkor lesz még egy kis UVB is. Nem akar itt senki túlélni. A GDP, az a fontos, semmi más.

  10. Az egyetlen megoldás, szerintem az lenne, ha globális összefogással a Geo Engineering lehetőségeit teljes gőzzel kezdenék el megvalósítani, az ellenvélemények teljes körű figyelembe nem vételével. Már nincs idő vitára. Persze ez csak álom. Épp az ellenkező irányba haladunk. Ahány ország, annyi érdek.
    Különben már vártam ezt a posztot, mert egy idő óta egyre erősödik bennem egy érzés, mintha a klíma /természet/ épp azon országokat „büntetné” legjobban, melyek a legtöbbet ártanak neki. Tehát beirtam a keresőbe „Nature strikes back” az eredmény azt mutatja, hogy azért ámerikában sem mindenki hülye, pl : https://www.counterpunch.org/2018/07/17/trump-kills-science-nature-strikes-back/
    …de van ám több is…

  11. Elszakadtunk a természettől. A felelősségre nevelés a liberalizmus zátonyára futott. Erdei tűzgyújtások egyre gyakrabban terjednek a teljes erdőre. Saját magam is csináltam egy kis kiterjedésű tarlótüzet, hozzá nem értésből. Iszonyú nehéz volt megállítani.

  12. Zee

    persze hogy nem hülye mindenki Amerikaban sem. Egyre többen erzekelik hogy baj van, de meg a kritikus tömeget nem erte el.
    A TV ma mär sokat veszitett jelentöségéböl és ez egy nagy esély hogy a hipnozisbol felkeljenek az emberek.
    Ma mär Facebook, Whatsapp Twitter and Co. kell ha el akarsz jutni az emberekhez. Es ezek mar nem egyiränyu csatornak. Az egesz viläg interaktiv lesz 10 éven belül és ez hatalmas lehetöség.

    A Geo Engineering-hez tul keves a tudasunk es a kepessegünk is. Az egyik legjobb megoldäs lenne a napernyö epitese az ürben. Erre nincs technologiänk.
    Minden olyan megoldasnak, ami a Földön avatkozik be annak csunya vege lesz.

  13. Az erdőtüzek régen is a természetes körforgás részei voltak. Rendszeres időközönként leégett egy-egy darabon az erdő, majd újranőtt, de mivel az ember mindig eloltotta őket, amíg tudta, ezzel is beavatkozott a természetbe. Ez is oka a minden korábbinál nagyobb erdőtüzeknek. Trump meg annyiban nem mondott teljesen hülyeséget, hogy irtották volna az aljnövényzetet, eltávolították volna az avart, akkor kevésbé lennének gyúlékonyak az erdő. Régen a természet elvégezte ezt a feladatot a rendszeres kisebb erdőtüzekkel. Persze a klímaváltozás hatását nem lehet tagadni, az ember által okozott jelentős változások pedig már az ipari civilizáció előtt is voltak. Ausztrália belsejében valaha hatalmas erdők voltak, ezek sokak szerint a kőkori szinten élő, de a tüzet már ismerő őslakók miatt égtek le szinte teljesen, és váltotta fel őket a bozót. Ha már Ausztrália, náluk már régebb óta mennek a kaliforniaihoz hasonló erdőtüzek rendszeresen.

  14. 13. Curix

    „Ma mär Facebook, Whatsapp Twitter and Co. kell ha el akarsz jutni az emberekhez. Es ezek mar nem egyiränyu csatornak. ”

    Dehogynem… Főleg ezeket lehet központilag cenzúrázni, ahogy cenzúrázzák is.

    De ha már mindenki tud a klímáról, és el is hiszi, akkor mi lesz?

  15. 14 – fonak:
    Ez a hozzászólás a hamis információk tömegét tartalmazza.

  16. 15 – lehettem volna valaki más:
    „De ha már mindenki tud a klímáról, és el is hiszi, akkor mi lesz?”
    Na akkor jön az igazi felfordulás. El se tudom képzelni mire képes a kétségbeesett tömeg. A legvalószínűbb első tett a tömeges felvásárlás lesz.

  17. 7: Igen, jól látod, kb.mit kéne tenni. Lehet siránkozni, hogy már túl késő, de ez csak olcsó kifogás, mert igenis kutya kötelességünk lenne a végsőkig harcolni ezért a bolygóért.
    Először is egy országérdekek felett irányító hatalom kellene, amely totális zöld diktatúrát hoz létre, és gyakorlatilag nagyon kemény korlátozásokkal helyreállítja a természetet. Mert nem csak a CO2-ről van szó, hanem az egész természetről, a 6. nagy kihalásról, meg kell állítani az ökológiai rendszerek pusztulását. A most használt területek felét vissza kell adni a természetnek, erdősíteni és fát ültetni ahová csak lehet; megállítani a kifosztásukat (pl. túlhalászat, szójatermelés, stb). Nagyrészt le kell mondani a húsról, megállítani az emberiség túlszaporodását és a felesleges baromságok termelését. A legszegényebbek minimális ellátása állami feladat kéne, hogy legyen. Fenntartható gazdálkodásra és megújuló energiákra áttérés, szennyezés visszafogása, stb, stb, lehetne ezernyi jó dolgot véghezvinni, de senki nem fogja, mert a pénz meg a fogyasztási őrület a minden ebben a civilizációban, semmi más nem számít. Ezért kell pusztulnia.

  18. 18 – Camelia:
    Ne izgasd fel magad. 30 éve is késő lett volna megmenteni a Földet, legfeljebb kaptunk volna néhány extra évet. Tedd, amit McPherson hirdet. Érezd magad jól, élvezd, amit még lehet, szeress! (szerintem dugásra gondolt, de ez csak a férfiakat érdekli). De legalább ne idegeskedj. Ez benne volt a nagykönyvben.

  19. 19.

    Volt ideje a tanácsadóival egy pár napig gondolkodni, hogy mit is kéne mondani a minden eddigieket nagyságrendekkel meghaladó áldozatokat követelő tűzvészről.
    Mert valamit mondani kellett.

    Örüljünk neki, hogy nem a klímaváltozásról kezdett el beszélni, mert ha ezt megtenné, akkor hamar eszkalálódna a helyzet.

    Nem hiszem tehát, hogy hülye. Egyszerűen nem mondhat mást, mert különben elszabadul a pokol.

  20. Tibor bá

    A dugás és a szeretet nem szinonim fogalmak, szoval nagyon nem mindegy 😀 A problémát az adja, hogy a LOVE-t könnyen félrelehet érteni, és nehezen fordítható.

    Camelia
    leirtam százszor, amig a kapitalizmus müködik, addig semmi értelme ezekröl beszélgetni. A szekér megy a falig…….

  21. 18.
    Nem síránkozom, sőt.., írtam is már többször, hogy ennek így kellett lennie, ez törvényszerűség, hogy az emberi rendszer ide jutott. El kellett jönnie ennek az időnek és most itt van.

    Lehet, hogy anya vagy, vagy/és nagymama, fogalmam sincs. De ha bármelyik vagy, elhiszem, hogy szörnyű belegondolni a jövőbe. Akkor is, ha egyik sem vagy, de a hozzád közel állók szülők, gyermekek..
    Fogadd meg, amit írtam a „Vannak az egyenlők és vannak az … ” c. topiknál a 12. hsz-emben.

    19.
    Valszeg mindennap te is egy kis Trumph vagy, akárcsak én vagy mi itt mindannyian. Mert találkozol emberekkel, vannak bizonyára barátaid, ismerőseid, néhányan fiatal szülők, akiknek pici gyerekeik vannak vagy épp útban van a gyermekük. Mit mondasz nekik? Nem olyan egyszerű.

  22. 21 – Gyarmathy:
    Mikor mondhatja meg az igazat?

    23 – Curix:
    Ebbe ne menjünk bele, mert kurvára félreviszi a topikot. Elég az hozzá, hogy a hozzászólók között volt nő, aki arra kérte McPhersont, hogy pontosítsa ezt a „love”-t.

  23. 26.
    Szerintem soha, tagadni kell a végsőkig, vagy ha már nem lehet tagadni, akkor kisebbíteni kell, kitolni az időt, elhitetni, hogy még van idő, még van visszaút stb..

    Mert ha nem, mert ha megmondta volna két napja úgy valójában,hogy mi a helyzet, a CNN-től kezdve a világ nagy médiái pedig visszahangoznák, akkor ma lenne még tartós élelmiszer a boltban? Meddig lehetne kapni élelmiszert és milyen áron?
    És mi lenne 1 hét vagy egy hónap múlva? El lehet játszani a gondolattal, de azzal is, hogy meddig álnának a kormányok.

    Ezért aztán jó, hogy vannak itt is fonak és sleeper félék. 🙂

  24. De mégis mit kéne bemondani a tévébe gyerekek? Azért fura gondolatmenetetek van.

    Kedves Nézöink.
    Jelenleg klimaváltozás zajlik. Felkérjük önöket vásárláskor vegyenek egyel több tartos tejet és babkonzervet, mert 30 év mulva nem biztos hogy kaphato lesz…..

    Vagy mit kéne bemondani? Az hogy a klima megfut az egyáltalán nem tudományos tény, ilyet tévében nem lehet bemondani. Ne legyetek már ennyire fanatikusak. Ez egy elmélet csupán, mely Tibor bánál népszerü, de egyelöre CSAK ELMÉLET semmi több, ti meg készpénznek veszitek és már ki akartok halni. Várjatok még ezzel.
    Nincs itt még lefutva semmi. Várjuk ki a végét.
    Gyarmathynak igaza van. Te itt egy hasznos idióta vagy. Isten éltessen sokáig. 😀

  25. 28.

    30 év?

    Két Curix van ezen a blogon? A 2.-est nem te írtad?

    „Valahol felelmetes.
    Es van egy szük reteg (de talän lassan növekvö) akik egyaltalan felfogni kepesek mekkora bajban vagyunk.”

  26. Gyarmaty

    Ne haragudj de nem tudod értelmezni a mondataimat. Az hogy nagy bajban vagyunk az klima nélkül is áll. A fogyasztoi társadalom a válság szélére sodorta a bolygot. Ez hosszu távra kihat, és a következö évtizedekben beszükiti az emberi életteret.
    De bazdmeg ti már temetitek magatokat és minden életet a földön 10 éven belül!

    A kettöt ne keverd már össze.

  27. 30.
    Akkor olvasd végig a 2-es hozzászólásodat. A globális felmelegedésről írtál végig és a „mekkora bajban vagyunk” is ennek szól.

    Szédelegsz össze vissza, de hidd el, engem nem zavar. Csak hát a „zombik”, akikról ott írsz, aztán kiderül, hogy te is?.. néha ébredsz fel egy egy pillanatra.
    Nem baj, talán még kicsit irigyellek is.

    10 évről, meg teljes kihalásról én nem írtam, elég lesz a mocskos nagy káosz is, az meg akármikor bekövetkezhet.

  28. Gyarmathy

    és miért akarod te tudatlanságban tartani a jonépet, ha nem azért hogy véletlen se tegyünk semmit és te élvezheted tovább a jolétet?
    Valahol hatalmas önzöség. Feláldozod a bolygot saját jolétedért……
    Ilyen az ember…… de hagyjuk is, nem fogok veled vitázni, mert nagyon gázos dolgokat irsz mostanában. Te félsz mint egy kisgyerek……

  29. 32.
    Miért kezdtél el másról írni? Elkezdtél terelni.

    Én nem akarom tudatlanságban tartani a népet, de Trumph nem tehet mást, mint amit látunk tőle. Megindokoltam miért. Cáfold meg ha tudod.

    Egyébként te nem élvezed tovább a jólétet? Kiszálltál az autóból? Ha nem,akkor nincs mit a szememre vess.

    Kicsit félek persze. De nem inkább az fél(mint egy kisgyerek) aki eltolta 30 évvel a problémát, amikor már öreg lesz és úgyis mindegy? 🙂

  30. 20: Hát ha ezen nem kell idegeskedni, akkor tényleg nem tudom, hogy min kell. Valamint nem hiszem , hogy a semmittevésre mentség lehet, hogy mit gondol McPherson. Kötelességünk lenne mindent megtenni, amit csak tudunk.

  31. 23: „leirtam százszor, amig a kapitalizmus müködik, addig semmi értelme ezekröl beszélgetni. ” Én is ezt mondtam pont 🙂 Kőkemény születésszabályzás, fogyasztás-csökkentés és erdősítés lenne az alap. És mindez nem megy liberális nyavalygós – emberjogista keretek közt. 🙁

  32. 17. Tibor bá’

    „A legvalószínűbb első tett a tömeges felvásárlás lesz.”

    És utána?
    Ki fogja kiadni a parancsot a benzin árusításának betiltására?
    Ki fogja eldönteni, hogy mi az „életbevágó” és mi a luxus?

    Szerintem két változat van….
    Vagy az egész klíma egy blöff, mint 4000 éve mikor az egyiptomi papok a napfogyatkozással zsarolták a népet…
    Vagy nem…
    És úgyse tehetünk semmit, és akkor meg miért ne játszon a zenekar az utolsó pillanatig a tömegnek, mint a Titanicon, amíg az elit beszáll a mentőcsónakokba….

  33. 35. Camelia

    ” fogyasztás-csökkentés és erdősítés lenne az alap.”

    Itt van az eb elhantolva…
    Nem fogyasztás csökkentéssel, hanem termelés csökkentéssel kellene kezdeni…
    Csupán a BMW-t, a Mercedest, a General Motorsot, A Lockheed Martint, a Boeinget, a Rolls Roycet, meg a többi 45000 multit kellene rávenni, hogy rúgják ki az összes alkalmazottjukat, és hagyják abba a termelést…

    Sokan úgy érezhetik, hogy akkor inkább a klíma… Amit ugye nem tudunk, hogy mikor üt be, de ha valaki parancsra változtatja meg a világ gazdaságát, akkor instant geddon…

  34. Tibor bá, te Guy McPherson melyik videóját, előadását javasolnád szemfelnyitónak? Olyan is lehet, amelyen hosszabban, akár fél-egy órán keresztül, laikusoknak is emészthető módon vázolja fel az ok-okozati összefüggéseket, tehát ideális családtagok, közeli ismerősök felébresztésére.

  35. 36:
    Mindig is híve voltam az igazság keresésének, az igazság kimondásának, de Gyarmathy véleményét átgondolva, igazat adtam neki. Valóban, csak egy szűk réteg tudhatja, mert túl korán lenne felesleges pánik. Pánik persze lesz, amikor már a hülye is látni fogja, mi van.
    34 – Camelia drága:
    Eső után köpönyeg. Ha már megkaptad az influenzát, nincs értelme beadatni a vakcinát. Már megírtam a múlt század nyolcvanas éveiben kellett volna tenni valamit, amikor Hansen meghúzta a vészharangot. Most már nincs értelme bármit is csinálni. Inkább szórakozz, érezd magad jól – amíg lehet. Ami történik „meg volt írva a csillagokban” Még most se fogja fel az emberiség, amikor már réges-régen túl késő van. Ezen nem lehet, nem lehetett volna segíteni. Ennek így kellett történnie, ezt hozta ki a rendszerből az evolúció.

  36. CURIX!
    Olyan szép, hogy meg kell ismételni a szavaidat:
    ” Az hogy a klima megfut az egyáltalán nem tudományos tény, ilyet tévében nem lehet bemondani. Ne legyetek már ennyire fanatikusak. Ez egy elmélet csupán, mely Tibor bánál népszerü, de egyelöre CSAK ELMÉLET semmi több, ”
    A klíma megfutását én se látom még bizonyítottnak. A melegedés már tény, még MSzilárd se tagadja. De a globális klímaváltozás már rég nem ELMÉLET, hanem TÉNY. Számszerűen bizonyított tény. Nyugodj meg, nem fogod 30 év múlva a kandalló előtt, hintaszékben olvasni a kapitalizmus bukásának okait. Sokkal de sokkal előbb bocsánatot fogsz tőlem kérni, amiért olyan hülye voltál a 2010-es évek vége felé.

  37. 38 – Nándi:
    Nem McPherson ügyességén múlik, hogy valaki megérti-e, hanem az illetőn. Lásd a hétfői posztot.

  38. Most nagy bunko vagy Tibor bá.

    Még olvasni sem tudsz, de személyeskedni annál inkább.
    Nem a klimaváltozásrol állitottam hogy elmélet, hanem a hirtelen megfutásrol.
    Hagyjuk. Nagyon rossz az amit müvelsz. Nagyon rossz……

  39. 42 – Curix:
    Te nem csak a megfutást tagadod, az nyilvánvaló, és állítasz egy nagy rakás dolgot, ami téged elégetlenkedésre sarkal.
    Valóban figyelmetlen voltam és így adtam neked lehetőséget a kibújáshoz. Na de mitől vagyok nagy bunkó? Attól, hogy személyeskedtem? Ezt tagadom. Nem írtam hogy bunkó vagy, nem írtam, hogy nagy az orrod, nem írtam, hogy lúdtalpad van, mert ezek személyeskedések. Amit írtam az jóslás. Mit fogsz, vagy nem fogsz tenni 30 év múlva. Arról nem tehetek, hogy utálsz idő előtt elpatkolni (ez már személyeskedés, állítok rólad valamit) és mert lelked mélyén tudod, hogy igazunk van, és el fogsz patkolni jóval idő előtt, ezért rám vagy mérges, és lebunkózol.
    Persze a rossz hírt hozó futárt meg kell gyilkolni. Nem te vagy az első.

  40. Curix is , mint mi itt mindannyian- ebben-abban vakok vagyunk.
    A gondolatcsere ezért jó.

    A klímaváltozás nem kérdés, de még rengeteg kérdés van vele kapcsolatban.

    Az ember ilyen, folytonosan kell, hogy változtassa a gondolatait, ahogy a megismerőképessége és információmrnnyisége nő egy adott dologról.

    Gebasz lesz, ez nem kérdés. Hogy most a kapitalizmus szarságai vagy a klímaváltozás tényének tudatosulása a (széles népréteg számára) lesz-e az indikátora az majdnem mindegy. A ma még csak modellezhető( elég jól egyébként)folyamat nagy valószínűséggel ua. lesz.

    Cameliával értek egyet, kutya kötelességünk lenne tenni valamit.
    Tibor bá’ diófa analógiájára gondolva.

    Legelőször talán megérteni, hogy változás értünk történik, belőlünk fakad a sok szar is, aminek csak a következményeivel törödnek. Annak is főleg a személyes életükre történő hatásaival.

    Az a természetvédő aki csak az életterét védi nagy lózungokat himbálva a szájával ugyanolyan kapitalista mint a gyártulajdonos, bár a föld szempontjából kevésbé káros. De az együvétartozás érzete nélkül. Úgy is mondhatnánk, hogy az önzösége határait még nem terjesztette ki magánál és családjánál messzebbre. Bár ez már nem is az önzöség hagyományos értelmezése. Itt egyetértek Curix-val.

    Fizikai megoldás nincs már, illetve késő, ha a rendszereket nézzük. Itt Tibor bá’nál a pont.

    A megoldás spirituális jellegű. Ami petrsze nem azt jelenti, hogy nem halhatunk meg a testileg. És itt pedig Gyarmathy kolléga véleményét osztom.

  41. „Hasznos idióta”

    Konkrétan ez volt a bunkóság töled Tibor bá. Ez kicsinyes személyeskedés. Nincs rá szükség. Ezt el lehet mondani másképp is anélkül hogy a másik önérzetét végigszántod. De nincs harag.

    Vannak az embernek életfázisai, ahol végigmegy egy egy fejlödési folyamaton. Ki igy, ki ugy, de mindenkinek van ilyen.
    Közel 10 éve látogatom az oldalt és kommentelek ezen a blogon. Ez nekem sokszor okozott örömet. Jo érzés volt értelmes emberekkel kommunikálni, és bármily fura ez még Attilára is igaz.
    Soha nem voltam igazi materialista. Soha nem hittem abban, hogy csak az anyag létezik es semmi más. Nagyon sok jelenség nem is magyarázhato csak az anyag szintjén. Viszont a vallásokban sem hiszek. Sem abban hogy isten ott fent figyel ránk.
    Saját hitet alakitottam ki magamnak. Ez egy érdekes egyvelege a materializmusnak a buddhizmusnak és a spiritualizmusnak….nehéz bárhová is konkrétan elhelyezni.
    Nem érdekel, hogy erröl ki mit gondol. Számomra ez a hit fontos.
    Viszont azt is észre kell vegyem, hogy ezzel a hitemmel egyre kevésbé vagyok kompatibilis ezzel a bloggal.
    Se én nem tudom megértetni magam, se engem nem tudnak megérteni. Ebböl meg aztán egy ilyen tipusu párbeszéd alakul ki mint ami itt fenn láthato.

    Mindannyian keressük az igazságot, több kevesebb sikerrel és intenzitással.
    Az abszolut igazság témakörébe én nem merek belefutni mert ahhoz én kicsi vagyok.
    Amit biztosan tudok az az, hogy jelenleg a földön ma közel 8 milliárd igazság él. Meglehet, hogy ezek közül sok nagyon hasonlo, de nincs két egyforma igazság. És itt most nem a 2+2 röl beszélek hanem az életröl. Az emberi életet ugyanis nem lehet leirni matematikai képletekkel, és az igazság fogalma sem olyan egyértelmü.
    Ezért lenne szükség kicsit elfogadobbak legyünk.
    Az igazság miatt szoktak a háboruk is megindulni. Mert az egyik eröszakkal letolja az ö igazát a másik torkán.
    Ez amit mi itt néha csinálunk a blogon, nem más mint a kinti világban a háboru. Csak az eszközök mások.
    Az Ego olyan hogy el akar pusztitani mindent amivel nem tud azonosulni. Ezt fel kellene már végre ismerni.
    „Az elme egy kitünö szolga, de pocsék mester”
    Valahogy igy vélekedik erröl a buddhizmus, és ebben minden bölcsesség benne van.
    Aki mindent, de mondom MINDENT rátesz az elmélre és az anyagra az elvágja magátol a lehetöséget, hogy valaha is nagyobb összefüggések birtokába jusson, hogy teljesebb képet kapjon…..
    Ez a blog mindent rátesz, és ezzel már nem tudok mit kezdeni. Azt gondolom ez az a pont, amikor tovább kell állni……

  42. 38 Nándi

    „Tibor bá, te Guy McPherson melyik videóját, előadását javasolnád szemfelnyitónak?”

    Nem tudom Tibor’bá mit válaszolna. Nekem ez a film tette bele a bogarat a fülembe.

    A HÜLYESÉG KORA

    Nem McPerson. 2008-as film. Most visszanézve sem sok tévedést látok benne. Ami akkor fikció volt, az ma valóság. Aki hajlamos a depresszióra ne nézze meg!

  43. 45 – Curix:
    A „hasznos idióta” egy elfogadott kifejezés. Nem azt jelenti, hogy idióta vagy. A eredeti angol „Useful idiot” tükörfordítása. Az eredeti nem sértő. Mikért sértő a magyar?

  44. Curix, miattam ne menj el.

    Elnézést, ha megbántottalak!

    Ígérem nem foglak bántani még akkor sem, ha úgy látom, hogy egy-két nap alatt vagy rövid időn belül közel 180 fokot változott a véleményed valamiről.

  45. Tibor bá
    Nem tudom, hogy az angol verzio hogy jön át, de a magyar bánto. A hasznos idiota az egy lekicsinylö, degradálo kifejezés. Az „ellenfél” alázása.
    Sokszor ezért vagyok bajban a némettel is, mert ezeket az árnyalatokat az ember csak a saját anyanyelvén tudja érezni.

    Gyarmathy
    nem miattad megyek el, es nem bántottál meg.

  46. 49 – Curix:
    Én nem neked mondtam, hogy hasznos idióta vagy, hanem ez volt rólad a megalapozott véleményem. Olyan álláspontot képviselsz globális klímaváltozás ügyben, ami abszurd, de nekünk nagyon hasznos, mert van ellenvélemény. Társadalmi témákban is abszurd a véleményed, amihez jogod van, de nem csodálkozhatsz, ha a többségnek summás rólad a véleménye. Elhiszem, hogy jobban éreznéd magad egy általad idealizált társadalomban, de sajnos az embernek abban kell élni, ami van, és nem abban, amit elképzel. Ha ezt nem érted meg, akkor csak saját pszichédet teszed tönkre.

  47. Curix:

    Túl érzékenyen reagálsz dolgokra.
    Biztos lehetsz benne, ha Téged valaki direkt, bántó szándékkal sértegetni akarna, Tibor lenne a legelső, aki figyelmeztetné az illetőt, hogy gyorsan húzza el a csíkot a blogról, míg mielőtt Ő el nem küldi melegebb éghajlatra.
    Írd csak le nyugodtan a gondolataidat.

  48. Tibor bá
    Klimaváltozásban majdnem ugyan az a véleményem mint a tiéd, ezért nem értettem miért támadsz meg. Csupán én nem tudok azonosulni a nagyon gyorsan végbemenö melegedéssel, erre ugyanis nincsenek jelek. Es ezt is megbeszéltük ezerszer.
    Azt gondolom ez egy lassu folyamat lesz, és a földi élet nem fog teljesen kioltodni.
    Te pedig a gyors megugrast támogatod. Ennyi a különbség.

    A társadalomkritikám valoban erös magam is tudom, ezt azonban többnyire meghagyom magamnak ezen a blogon. Kinn a valo világban ezt igy nem szoktam elöadni…. tudom hová vezetne.

    Köszi Éva.

  49. 53 – Curix:
    Az ember tragédiája jut eszembe erről. A bizánci jelenetben élet-halál ura egyetlen szótag.
    Nem lesz lassú, és az emberi élet el fog tűnni a Földről. Véleményünk mérföldekre van egymástól. Te a szajha média álláspontját vallod, akik, mivel a melegedést már nem lehet tagadni, azt állítják, hogy szép lassan majd 2100-ban lesz valami kis hatás.

  50. Curix

    Azért a nem pusztán materialisták is viszonylag szabadon kifejthetik a véleményüket ezen a blogon.
    Nyilván hosszabb spirituális beszéd nem igazán egyezik Tibor bá’ kedvével. De hát ez van.

    Az ego sértődik, azért fölösleges.
    Azonban ha kinőtted akkor sok sikert!
    Én szerettem a hozzászólásaidat.

  51. Majd még biztos benézek, és olvaso üzemmodban szivesen maradok.
    De nem akarok már a klimán kattogni minden második nap.

    Belevetem magam a Buddhizmusba. Ha megvilágosodtam visszajövök elujságolni 😀

  52. 57.
    Nem lehet innen olyan könnyen szabadulni. Tibor bá blogja erős függőséget okoz. 🙂

    Nem tudom milyen a nikotinfüggőség vagy alkoholizmus, mert nem volt egyikben sem részem, de valami ilyesmi lehet, csak ez erősebb. 😀

  53. A többséget szerencsére még mindíg nem érdekli a téma, inkább tolong a Black Friday-en, vagy lájkolja az ismerősét egy cserép muskátlival a facebook-on…
    Az „értelmes emberek vitafórumán” meg részletkérdéseken vitatkoznak, szavakon civakodnak, fordítások értelmezésén megy a huzavona…..úgy kb 10 éve.
    Mintha lenne annak bármi jelentősége, hogy xy gipszjakab hisz-e a közelgő katasztrófában, vagy csak részben, vagy egyáltalán nem…
    Tibor’bá, valamiféle különos küldetéstudattól vezérelve, győzködi a kétkedőket évek óta, hogy de bizony……és valószínúleg nem is változik semmi késöbb sem…..csupán majd egyszer….évek múlva, két érvelés között, egyszer csak csendben elsötétedik a képernyő…

  54. Re:45
    Nem kell ezen keseregni, én pl többszörös kirúgottként ugyan úgy itt vagyok, és nem sértődöm meg, pedig egyszer Tibor bá’ kimerítette ellenem a becsület sértést is. Ennek ellenére nem nyomtam fel, mert nem tartom etikusnak, hogy egy nyugdíjast szívasson az ügyvédem, és a bíróság.

    Abban viszont igazad van, hogy a túltolt materializmus mind filozófiában/világképben zsákutca. Nem is kell nagyon bizonygatni, elég ha körbenézünk a „fejlett Nyugaton”, és látjuk az eredményét… 😉
    Amit látsz most az a múlt korszelleme, és a jövő korszellemének a harca. Ebből fakadóan az olló egyre jobban nyílik, és ki ki pozíciója szerint egyre kevésbé érti meg a másikat. Csoda hogy fejre állt a klíma? Amíg folyik a tudati harc, sem a lelkekben, sem a természetben nem lesz megnyugvás.

  55. 60 – dajtás:
    Azért ezt a becsületsértést bemásolhattad volna.

  56. Szerintem az elnok szavahihetosege miatt nem lehet hivatalosan kijelenteni az erdotuz a klimavaltozás miatt tortent.Hiszen kijelentette nincs ember okozta klimaváltozás…minden más lehet ok de ez nem. Kulonben is ha van akkor is csak 2100 korul várhato valami erezheto változás-mondják a propaganda altal uralt es a tudomány szabadságát serto jelentesek. Mintha addig lehetne tartani a 2 fokon belul a globális homerseklet novekedest. Pláne ugy hogy nem csinálunk semmit. Álom amelybol keseru lesz az ebredes es nem kell megvárni mig 5 fokot eleri a novekedes , kevesebb is eleg hogy a mai rendszereknek vege legyen.

  57. „Te a szajha média álláspontját vallod”

    Tibor bá

    egyszer s mindenkorra szögezzük le, hogy én klima témában semmit se vallok. Jomagam nem értek a klimához, meg egyébként te sem. A klimatologusok bár a legjobbak ezen a földön, ök se értik a klima müködését 100%-ban.
    Visszaemlékszem te nagyon sokáig az IPCC-re hivatkoztál, mint hozzáértö klimatudosok „egyesülete”. Aztán ezt te egyszer csak fene tudja milyen felindulásbol felrugtad és a Mc csávoval elöálltál. Kvázi te szidod az Mszilárdot mert nem hisz a tudosok 98%-ának, és valojában te magad ugyan ezt csinálod. Teljesen tagadod a mai tudosok klimajelentéseit, és jössz ezzel a 10 éven belül 4-8 fokos melegedéssel.
    Erre most akkor én mit is mondhatnék?
    Ha igy áll a helyzet akkor valoban mérföldekre áll a véleményünk klima ügyben.
    Nincs ezzel semmi baj.
    Egyébként itt az IPCC idei hivatalos különjelentésének egy MET oldalon fellelhetö irásábol néhány részlet:
    és Tibor bá mikor ezzel vitatkozni akarsz akkor ne velem tegyed, hanem az IPCC-vel és a tudosok 98%-val……..
    Íme:

    A Tematikus Jelentés néhány megállapítása

    Az emberi tevékenység következtében a Föld átlaghőmérséklete körülbelül 1 fokkal emelkedett az iparosodás óta. Amennyiben a melegedés a jelenlegi ütemben folytatódik tovább, 2030–2052-ben elérheti a 1,5 fokot.

    Az éghajlati modellek jelentős különbségeket mutatnak a jelenlegi éghajlat, a 1,5 fokos, valamint a 2 fokos globális hőmérséklet-emelkedés esetén, regionális skálán. A fokozottabb globális melegedés mind a szárazföldi, mind az óceáni területeken nagyobb átlaghőmérséklet-emelkedést, gyakoribb meleg hőmérsékleti szélsőségeket, számos régióban gyakoribb nagy csapadékokat, ugyanakkor az aszály és csapadékhiány nagyobb valószínűségű előfordulását eredményezheti.

    A globális hőmérséklet-változás 1,5 fokon tartása szemben a 2 fokos változással számos területen (például biodiverzitás, egészségügy, élelmiszer- és vízbiztonság, gazdasági növekedés) kisebb kockázatot eredményez, emellett mérsékeltebb adaptációs (alkalmazkodási) lépéseket igényel.

    A modellszimulációk alapján ahhoz, hogy a 1,5 fokos küszöb tartható legyen, a globális nettó szén-dioxid kibocsátást a 2010-es szintről 2030-ra 45%-kal kell csökkenteni, körülbelül 2050-re pedig el kell érni a zéró nettó kibocsátást. A 2 fokos cél esetén mérsékeltebb, de továbbra is jelentős lépésekre van szükség: 2030-ra 20%-os kibocsátás-csökkentést, körülbelül 2075-re pedig zéró nettó kibocsátást kell elérni.

  58. 63 – Curix:
    1962-ben jelent meg a Silent Spring (A néma tavasz) Rachel Carson tollából. Azóta érdekelt a téma. A könyv (és sok más, hason témájú könyv) olvasása után 40 évvel, vagyis 15 (tizenöt) éve, 2003-ban írtam egy könyvet “Van-e jövőnk?” címen. Ennek az alcíme “Extinction ante portas” volt. Azóta az “ante portas”-t többen átvették tőlem. A könyvben 25 oldalon keresztül foglalkoztam a globális felmelegedéssel, amiről akkor Magyarországon senki se tudott, senki se írt, és senki se nyilatkozott. – Csókol Anyád, Janka.

  59. 63.
    Nem kell 4-8 fok, már kettőtől is feje tetejére áll minden, amiből már 1,1-nél járunk minimum.
    (Ráadásul a Kárpát medencében 3-4 fokot jelent a globális 2 C fok emelkedés)

    Reméld a legjobb verziót, de készülj a legrosszabbra.

  60. Tibor bá’, azért ne csináljunk úgy, mintha Te találtad volna fel Magyarországon a fogalmat, bőven benne volt ez már JÓVAL korábban is a köztudatban.
    10 másodperces Google kereséssel kideríthető, hogy bőven cikkeztek már róla a nem tudományos sajtóban is jóval a könyved megjelenése előtt, sőt, és nem csak erről.

    Itt van mindjárt 1998-ból egy cím egy átlagos újságból:

    „Tovább tart az 1998-as év katasztrófa-sorozata. A globális felmelegedés, az El
    Nino, a sarki pólusok olvadása és más szokatlan légköri jelenségek együttes
    hatása legutóbb Közép-Amerikában okozott rendkívüli pusztítást.”

    Link: http://www.hetek.hu/fokusz/199811/a_halal_panoramaja

    Nem csupán globális felmelegedés, de El Nino és sarki pólusok olvasása is… 🙂
    És tömegével tudnám hozni a hasonlókat az 1990-es évekből vagy korábbról.

  61. „Reméld a legjobb verziót, de készülj a legrosszabbra.”

    Ez egy kétélü mondat Gyarmathy. Hogy tudsz olyanra készülni, amiröl azt sem tudod hogy mi az? Senki elöttünk nem élt át klimaváltozást, ehhez nincsenek utmutatok.
    A legtöbb amit tehet az ember, hogy a lehetö legjobb testi és lelki állapotba hozza önmagát. Ez többet fog érni egy mázsa babkonzervnél.

    Dajtás
    arrol a bizonyos ollorol, ami egyre szélesebb nekem is ugyan ez a véleményem. Törés van az emberiségen belül is, és akár több szinten is. Egyszer az anyagi szinten, egyszer spirituális szinten. A kettö nem feltétlen fedi egymást.

  62. 66:
    Egy-egy szórványos eset nem jelenti azt, hogy nagy általánosságban a probléma ismer volt. Ha ezt nem vesszük figyelemebe, akkor mindenkinek be kell fogni a száját, mert az első klíma figyelmeztetés 1870-ben (igen nyolcszáz) volt.

  63. 68. Tibor bá’
    Ismert volt a probléma, csak mások voltak a hangsúlyok. Egy meteorológus barátom kb. 25 évvel ezelőtt már levezette, hogy a legnagyobb gondot a szélsőségek növekedése fogja okozni. Teljesen ki volt akadva az akkori klimatológusokra, akik kizárólag az elsivatagosodással foglalkoztak és mindent ebből a szempontból vizsgáltak.

  64. 44. Balázs 2018-11-24 – 07:40
    „Curix is , mint mi itt mindannyian- ebben-abban vakok vagyunk.
    A gondolatcsere ezért jó.
    A klímaváltozás nem kérdés, de még rengeteg kérdés van vele kapcsolatban.
    Az ember ilyen, folytonosan kell, hogy változtassa a gondolatait, ahogy a megismerőképessége és információmennyisége nő egy adott dologról.”

    Αz amerikai szajha média, szajha újságíróin kivül vannak kivételek is akik komoly személyes munka és kutatás után irják a cikküket. Egy ilyen friss példa erre Ray Gano amerikai újságiró munkálya:

    Woolsey Fire – Evidence of Directed Energy Weapons?
    By Ray Gano
    https://raygano.com/breaking-news-woolsey-fire-evidence-of-directed-energy-weapon/

    Többek között a következőket irja:
    „Feltöltöttem egy videót egy hídról a Woolsey tűzvész területéről:
    A híd körül zöld fák, a híd alatt folyó víz, de az aszfaltozott híd közepén óriási lyuk van, a lyuk szélén még égő kátrány és az alatt eltorzult fémgerendák.Ismét, mi az ami az aszfalton és a betonon át, eltorzitja az acélgerendákat? ”
    „A házak hamuvá váltak, nem maradt gránitpad, nem maradt mosógép, semmi sem maradt éppen ezekben a házakban. A házak hamuvá váltak. Milyen hőmérsékletek keletkeznek, hogy ezek elhamvadjanak? Ha túl forró, akkor miért nem égtek el a fák, a cserjék és a pázsit?
    A célom nem az, hogy elmondjam, mi folyik itt, hanem saját maguk vizsgáljanak utána…….”

  65. BLACK FRIDAY!
    Igy, nagybetűvel.
    Miután egész múlthét folyamán még a konyhai csapból is az ünnepek elötti beharangozó vásárlás-hétvége folydogált, nos, az est folyamán a tv bemutatta, mi folyt a mallokban az elmúlt 2 napon.
    Látnom kellet, hogy NE HIGYJEK szemeimnek:
    Kétlábú állatcsordák kavaroganak, rohannak, verekednek a hatalmas mallok összes szintjein, minden üzletben, mindenért!!!!
    Egymás kezéből kapkodják ki az árut, ölre mennek, tolonganak, lökdösik és letapossák egymást, mindezt miért?
    Nem az utolsó darab kenyérért, az utolsó palack vizért, de nem ám!
    Egy silány rongyért, egy sportcipőért, egy szinestévéért, egy akármi cuccért, ami most OLCSÓBB VALAMIVEL!!!
    MINDENT visznek, mindenre van vevő, mert this is the black friday, mert ma minden olcsóbb!
    Nem azért veszed, mert feltétlenül kell, mert esetleg nem tudnál létezni nélküle, dehogy.! Csakis azért, mert MA OLCSÓBB!
    Emlékszem a régenvolt gyermekkori karácsonyelötti decemberek hangulatára, a boldog, vidám ünnepváró városra.Akkor is zsúfoltak voltak az üzletek, tömött de csendes és kulturált sorok a pénztárak elütt , de itt meg is állok, mert nem akarom megsérteni azon régi valakik emlékét, akik ott és akkor vásároltak, azzal, hogy egy nap alatt emlitem őket a mai plázazombikkal.
    Azok, a régiek, EMBEREK voltak.
    Akárkik lélekmérnökök, akik mára kitenyésztették a mai emberfajt, szakmájuk legjobbjai, kövér prémium jár nekik, de komolyan!
    De szerintem ez a világ, ahol meghonosodottt ez az emberfajta, nos az ilyen világ inkább pusztuljon, és inkább reménykedjünk abban, hogy majd a néhány évezred multán létrejövö új generáció valamelyest jobb lesz.
    Sajnálom a hosszú szösszenetet, a látottak kissé megviseltek.

  66. Jól látod Bálint. A téma ráadásul még csak nem is off topic, mivel ez a fajta mentalitás juttatta az emberiséget a kihalás szélére. A termelők részéről, az egyre kíméletlenebb profithajhászás, az eladások maximalizálása minden áron, amihez az agymosott fogyasztó réteg tökéletes partner épp a black friday /képtelen vagyok nagybetűvel írni/
    alkalmával válik a legundorítóbban nyilvánvalóvá.
    De milyen áron?

  67. Balint

    Egyet se aggodj, pont ez az embertipus lesz az evolucios kiszelektälodäs elsö körében.
    Amig te szorgos hangya modjära képzed magad, keszülsz testileg lelkileg, addig ez az uj fogyasztoi ällatfaj tovabb süllyed, es mire oda kerül a sor hogy tulélni kell addigra ezek tul butäk es gyengék lesznek.
    Az embert az intelligenciäja tette abba a pozicioba, ahol ma van, es ha ezt elveszti, marpedig ugy tünik, akkor szüksegszerüen lekerül a vezetö szerepkörböl és a tulélési esélyei meredeken romlanak…..

  68. 75 – Curix:
    Hogy lehet elveszíteni az intelligenciát?

  69. „Hogy lehet elveszíteni az intelligenciát?”

    Nem tudom Tibor bä

    Nézz rä egy focimeccs elött röfögö, böfögö, 120 kilos konzumidiotära, aki a létezéséböl csak annyit fog fel, hogy neki mi „jär”…..
    Itt Németorszagban szinte az összes Hartz 4 ellätott agyilag teljesen hallott.
    Olyan mintha a növényi és ällati létezés között lennének valahol. Mert az ällattal nem lehet öket összehasonlitani, annyi intelligenciäjuk nincs.
    Nem tudom Tibor ba hova lett ezen emberek intelligenciäja, de lätvänyosan hiänyzik.

    A folyamat azonban ennél sokkal sulyosabb, es kétségbeejtöbb.
    Nézd meg a 20-30 közti korosztalyt.
    Nincs személyiségük. Egy Audi és egy äjfon nélkül semminek se érzik magukat. Ez a kettö nekik a belépö.
    Ezen belül mindenki informatikus, marketinges énekes ….de egyszoval „fontos” akar lenni. Elképesztö, hogy mennyire nincs tartäs bennük, nincs véleményük, teljesen azonosulnak a médiäk ältal sugärzott „értékekkel”. Közben rendkivül magänyosak és szomoruak……ez tényleg egy uj emberfaj ahogy Bälint mondta.

  70. 70. L. S.

    Hm. Minimum érdekes.
    Én személy szerint simán elhiszem.
    Én már azt is elhittem amikor már jó pár éve Haitin földrengés volt.
    Mármint, hogy egy írányított kísérlet volt. Vannak időjárásbefolyásoló és egyéb eszközeik.

    Muszáj indikálni a társadalmi összeomlást és tanulmányozni azt.
    Készülnek a premierre.

    71. Bálint

    Egyetértek. Engem is kiborít. Most is a mézeskalácssütés meg a télapóvonat a legnagyobb gondjuk.

    Azért azt ne felejtsük el, hogy ők áldozatok. Emberek -mint mi mindannyian- akikkel elhitették, hogy mit véljenenek fontosnak. A csillogást. Én már nem ítélem el őket, hanem sajnálom , bár együttérezni már képtelen vagyok velük. Fárasztó állandóan a cukormázat csodálni meg nyalogatni. Barmok a vágóhídon.

  71. 77 – Curix:
    Ez valóban létező jelenség. Engem is irritál. De nem arról van szó, hogy egy adott egyén elvesztette volna az intelligenciáját, hanem kinevelődött egy ilyen torz generáció.

  72. Tibor ba
    Igen valojäban ez a helyes megfogalmazäs. Egyre gondolunk.
    De azt mond el nekem miböl fakad ez a hatalmas különbség két ember között?
    Az egyik ember képzi magät külsö segitség nélkül is, mert érez valamit belül.
    A mäsik meg még segitséggel is beleszarik az egészbe…..
    Mi hatärozza meg ezt a különbséget, ha nem az inteligencia? En se tudom…
    illetve a buddhizmus ezt azzal magyaräzza, hogy a lelkek fejlettségi szintje nem egyforma. Es ez teljesen logikus magyaräzat.
    De mivel magyaräzza ezt a tudomäny? Komolyan érdekel.

  73. 80 – Curix:
    Ha letesztelnénk, akkor kiderülne, hogy a mai fiatal generáció IQ-ja semmivel se kevesebb, mint a korábbiaké. Nem az intelligencia változott, hanem a psziché. Ezt pedig a tanult dolgok befolyásolják. A német jólétben nincs sok értelme az „iparkodásnak”. hiszen iparkodás nélkül is lehet létezni, méghozzá nem is akárhogy. Például a legendás magyar arany csapat azért volt olyan sikeres, mert a proli kölykökre a nyomorúságos műhelyek vártak zsíros kenyér ebéddel. Egyetlen kitörési lehetőség a foci volt (nem lehetett kimenni dolgozni Németországba). Most a focisták Orbán jóvoltából tejbe-vajba vannak fürösztve. Olyanok is. Minek űzze magát, megvan a pénz így is. Ne félj a német munkás a háború után kurva szorgalmas és önfeláldozó volt. Naná, örült, hogy egyáltalán életben maradt.

  74. Tibor ba
    Ertem , amit mondasz és egyet is értek vele. De mégsem magyaräzza meg a 2 embertipus közti különbséget.
    Mindegyiket ugyanaz a jolét nevelte fel.

  75. 82: Curix, a jólét elkényelmesít és „elhülyít”, ennyi. És ne feledd, az oktatási rendszerből zömében konzumidióták kerülnek ki, még a diplomások nagy része sem kivétel. Azaz az adott dologhoz ért, de összefüggéseiben nem képes összerakni a „mozaik” különböző darabjait, az ilyen mentalitású emberektől ne várj „csodát”. Nem hülyék, csak zömében elkényelmesedett, konformista tömegek. 😛 🙁 És páran a józan „paraszti” eszünkkel meg kilógunk a tucat „árúvá” tett konformizált tömegből, nagyjából ennyi! 😉

  76. Tibor bá’: Mókás ez a „kinevelődött egy ilyen torz generáció”, ahogy írod.
    Nekem egy kicsit hárításnak tűnik ez a fajta megfogalmazás.
    Mondjuk úgy, hogy kineveltÜNK egy ilyen torz generációt, máris helyénvalóbb a megfogalmazás.

  77. Mandex49

    Teljesen jogos az észrevétel. Leginkäbb a 60-as 70-es években születettek azok, akik ezt a generäciot kinevelték.
    Nyilvän a szändék nem ez volt csak a végredmény lett ez.

    Python
    Azt mondod a jollét szükségszerüen vezet elhülyüléshez?

  78. 85 Curix
    „Python
    Azt mondod a jollét szükségszerüen vezet elhülyüléshez?” Bocs, hogy én is válaszolok erre, de vhol igen. Ha megnézed az angol egyetemeket, és az onnan kikerült értelmiségi osztályt, nagyobb része már nem született, fehér angol, hanem a régi korona gyarmatok másod-harmad generációi, akiknek a szülei még küzdöttek eleget, hogy egyenrangú félként kezeljék őket a bennszülött fehér angolok, ami persze sosem következett be és ez épp elég motiváció, hogy nem akar azon a szinten maradni. Ezzel szemben az angolnak nem kell erőlködnie, jó, ha megcsinál egy GCSE-t (angol érettségi szint jóval kevesebb tantárgyból, mint pl. Mo-n), s azzal is jól fog boldogulni, számlakifizetési, élelemszerzési gondjai nem lesznek, sőt egy évben kétszer el tud menni nyaralni vmi mediterrán övezetbe stb. Az átlag embertípusnak ez bőven elég. S ez kb. zajlik náluk 40-50 éve, a volt gyarmatokról a II. Vh. után kezdtek el özönleni a bevándorlók, s ennek mára igen erősen látszik a hatása.

  79. @Curix:
    OFF:
    Ha már német kisztású tasztatúráról írsz, legalább a nyomorult Umlaut-ot helyettesítsd kérlek az aposztróf+magánhangzó együttesével, hogy legalább egy részét lekövesd a magyar kiosztásnak. Én is így használom és a dupla hosszú ékezetek kivételével mindent tudok produkálni, anélkül, hogy kiosztást kellene változtatnom és/vagy installálnom. Bocs, de személy szerint agyhúgykövet kapok, amikor meglátom a halom Umlaut-ot az írásaidban 😉
    Kösz!

  80. 85: Igen. Ha nem kell küzdeni, az agyad sem használod úgy, főleg nem minden nap. Nem elhülyülés ez, a konzum idiotizmus tökéletesen leírja szerintem a jelenséget.

  81. Python

    csak ugy poénbol ragugliztam a konzumidiotizmus kifejezésre, és rajöttem hogy ennek nincs igazan irodalma, se németül se magyarul.
    Talaltam ugy latszik egy témat, ami ezerszer inkabb tabu, mint a globalis felmelegedés.
    Pedig annak elsö szamu okozoja.
    Ugy latszik nem akarunk vele szembesülni.

    Vasgyuszi

    inkabb csak sima a-t irok. Teljesen olvashato.
    Munkahelyen német billentyüm van német kiosztassal. Otthon német billentyüm magyar kiosztassal…..
    Az é a legfontosabb magyar ékezetes betünk, ezt a ctrl+v-vel szoktam benyomni.

  82. 87 & 89:
    Magyar billentyűzetet már 1200 forintért lehet kapni. Hibás ékezetekkel, vagy azok nélküli szöveget nagyon kellemetlen olvasni.

  83. Tibor ba

    Nem fogok a munkahelyemre magyar billentyüzet hozni, kimondottan Tibor ba blogjahoz 😀
    Otthon meg laptopom van, ahhoz se veszek magyar billentyüt.

  84. 91:
    Nekem is van német billentyűzet kiosztású laptopom otthon, nem nagy varázslat magyar kiosztást csinálni rá. Nem kell magyar billentyűzet, elég, ha a nyelvi beállításoknál hozzáadod a magyar beviteli nyelvet.
    https://support.microsoft.com/en-us/help/4027670/windows-10-add-and-switch-input-and-display-language-preferences
    Az ékezetes karaktereid ott lesznek, ahol a magyar billentyűzeten lennének, pl a német ö helyén az é, ä helyén az á, stb…
    Ha nem vakon gépelsz, és nem tudod megjegyezni, akkor léteznek kis matricák, amikkel megjelölheted, melyik karakter hova kerül magyarra átváltva.

  85. 91 – Curix:
    Természetesen azt teszel, amit akarsz. De felhívom a figyelmed, hogy nekem van umlautom, tehát tudnék német szöveget írni. A német billentyűzet nem tud magyar szöveget írni. Én meg, ha valamit nem értek egyből, nem olvasom tovább. Keresztrejtvényt már évtizedek óta nem fejtek, nincs rá időm. 😀

  86. Keveritek a szezont a fazonnal.

    A billentyűzet az adott, vagy magyar vagy német vagy kínai vagy akármilyen.
    Azt már a Windows dönti el, hogy milyen kiosztást ad neki.

    Szóval akkor még egyszer. Német hardverem van (billentyűzet)
    és ehhez magyar kiosztás. Borzasztó szar vele írni de már megszoktam és mindenki el tudja olvasni. Kötekedni lehet.
    Matricán gondolkoztam de nem kínlódok vele.

  87. 92, 94.

    Nekem meg angol billentyűzetem és window-om van, de magyarra állítva a (beviteli) nyelvet minden ékezetes betű ott van, mintha magyar volna.

    Curix, egyébként most tökéletesen magyar ékezetekkel írtál, tudsz ha akarsz. 🙂

  88. 89. Curix
    „Munkahelyen német billentyüm van német kiosztassal. Otthon német billentyüm magyar kiosztassal…..”

    Próbáld meg a „Google Fordító”-t /Google Translate/-t alkalmazni.
    Több mint 1OO nyelv irógépét használhatod ingyen. A magyar nyelvű ábc-éből csupán a hosszú í betű hiányzik.

  89. Soha nem volt ennyi szén-dioxid a légkörben

  90. „Azonnal csökkenteni kell…” meg így meg úgy….

    Mégis mitől lassulna a kibocsátás?

    Emlékszem 10-12 éve 80-81 millió hordó olaj volt a kitermelés és egyben a világ naponkénti fogyasztása, ma ez a szám veri a 100 millió hordót. Ez majdnem 25% emelkedés.

    Gondolom hasonló van a földgáz terén is, meg a kőszén egetése terén is, ha nem is 25%-al, de biztosan nőtt ezen szénfajták napi felhasználása is.
    Akkor mégis mitől csökkenne a CO2 kibocsátás?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük