(3084) Gondolkozz és következtess!

Tibor bá’ online

 

A Costa Smeralda nevű kirándulóhajó kikötött a Rómához közelálló Civitavecchia kikötőben egy betegnek tűnő, 54 éves kínai nővel. A nőt és férjét azonnal elszigetelték, majd több mint 1000 turista ki akart menni a partra szétnézni. A városka polgármestere egy 500-as Fiattal a kikötőbe rohant és azt kérdezte a kapitánytól, hogy meg vagytok hülyülve, és megtiltotta a partraszállást.

Később kiderült, hogy a nőnek „csak” sima influenzája volt. A turisták kimehettek a partra. A hajút birtokló cég részvénye a tőzsdén 11 %-ot veszített értékéből.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(3084) Gondolkozz és következtess!

  1. Tibor bá’ NEM KÖTÖZKÖDÉS (!!!) szállodahajó a magyar kifejezés a cruise ship esetén, nem kirándulóhajó.

    Amúgy nagyon jó példa!!!

  2. Az érdekelne, mivel igazolták a „sima influenzát”.
    Főleg az olasz nagydoktorok…

  3. Hát igen, mert a vírus tesztnek is kell 24óra hogy kimutatása a fertőzést!

  4. 4: Oké, de az új coronavírusra is van ilyen? Kötve hiszem!

  5. 5:

    Ma fejlesztették ki, a 15 perces gyorstesztet Kínában.
    Kétlem, hogy már meglenne a digóknak expresszbe.

    4:
    Attól még, hogy katolikus, lehet kéményseprő is… Volt belgyó gyakvezérem mondása.
    Lehet értelmezni a pozitív influenza tesztre vonatkozólag.

  6. Szerintem még kell egy két hét hogy tisztábban lássunk. Ugye eddig ünnepek voltak náluk, tehát amúgy is szabadság lett volna így volt puffer.Ha ezt meg kell hosszabbítani pár nappal az még nem a világvége a gazdaság szempontjából. Vizsont ha lejárnak a szabadságok PLUSZ mégkobban tered a vírus akkor majd meglátszik hogy tudnak e termelni újra vagy esetleg hetekig,hónapokig nem. Még most vegyek kínai cipőt , ruhát mert lehet felmegy az ára?

  7. Ezmiatt késlekednek és vonakodnak a durva intézkedésektől a politikusok, ezmiatt is kamuznak a kínaiak az adatokról.

    Ha meglépik, bevallják akkor azonnal és biztosan súlyos anyagi veszteség.

    Ha elhallgatjuk, kivárunk, reménykedünk akkor ott a minimális remény hogy nem lesz semmi baj. De sajnos a politikus nem virológus, az utóbbit fogja választani.

    Amúgy respekt a tiltásnak!!

    Kínában ha a teljes valós számok nyilvánosságra kerülnének, ha kiállna az elnök a tévében és bevallaná hogy pl megtömték a metróalagutakat hullával akkor kb azonnal vége lenne a tőzsdének is. Nem is biztos hogy jó lenne ha ezek igazat mondanának….

    Ui: kínában minden gyanús esetet elvisznek. Hová? Biztos nem egyedi szobába.. ha meg összezárják őket egy csarnokban akkor az kb egyenlő a halálos ítéletükkel.

    Nekem ugyanolyan lázmérőm van mint nekik, tőlük rendeltem régebben. Elég pontos ha szobahőmérsékleten mérsz vele 3-at és átlagolsz. De egyetlen mérés néha extrém kilengéseket produkál.

    Egyetlen mérés néha benézi a 38 fokos lázamat, vagy túlmér ha egy kicsit kivagyok melegedve. A beesési szög, a környezet vagy az izzadság is jelentősen befolyásolja a mérési eredményt.
    De ha pl most télen hazajövök sose tudok vele lázat mérni, mindig azt írja hogy kivagyok hűlve, pedig nem csak a bőröm hideg, lassult a vérkeringésem és így benézi a lázat.
    Hónaljban megvan a 38 fok, de a homlokomon meg csak a 36.
    Ergó a téli utcákon a sima lázmérőzés alapján történő elhurcolások rengeteg ártatlant elvitet és rengeteg fertőzöttet meg továbbenged.

    Tényleg egy pár perces gyorsteszt kellene mint hivre már van, nyálból pár perc alatt megmondja. De az sem 100% de sokkal de sokkal hatékonyabb lenne mint a lázmérőzés.
    De a hiv is hiába kering a véredben, az első 4 hétben negatív a teszt.

    Szóval a hajós esetnél is minimum két tesztet csináltattam volna még mielőtt partra szállhattak volna.

  8. 8:

    Nem kell mindent túlparázni. Nyilvánvaló, hogy 7,8 milliárd embernél, a gyártott kütyük is exponenciálisan tévednek.
    Mint, ahogy a vírusnak is exponenciálisan jobb esélyei vannak.
    Meg a pániknak, gazdasági összeomlásnak- ehelyett esetlegesen választott III. Vh- nak (radírozás északi félteke)

    Relax, nothing is under control

  9. 7-es: igen, nagyon sok volt ott a puffer és ha fizetős az eü, meg a kínában mint a rabszolgák dolgoznak, ott szerintem se táppénz se semmi vélhetően igen magas a fertőzési szám mert tényleg csak azok mentek már dokihoz akik nagyon súlyosak voltak.

    A karantén miatt eleve elhúzódnak a gyártások, ha valaha valamikor újraindulnak a halálok miatt eleve csökkentett kapacitással és eleve csak a maguk kiürült polcaira tudnak gyártani.
    Szóval aki teheti a filléres kínában készült cuccokat, fogkefe, eldobható borotva, ruha, cipő, elemek, akksik, pc alkatrészek, ledes villanykörte stb stb ha nem lenne ezeket is nyugodtan vehet és tárazhat belőle.
    Ha meg milliomos lennék szépen ezeket most felvásárolnám és később nagyobb haszonnal tudnám eladni. Feltéve ha túlélem és lesz kinek. 🙂 Most az élelmesebb a maszkokból is összetudna vaterázni egy csomó hasznot.

    Nade azért a társadalmi hirdetések mehetnének a tévében, a szánk elé tesszük a kezünket tüsszentéskor zsepivel a kézben, nem a puszta kezünkbe mint eddig stb.
    A Combinó kapaszkodói baktériumölő bevonattal vannak bekenve. Ilyet most SOS-be nem lehetne a kórházakba is? 🙂

    Ja de még kb fingunk sincs a pontos túléléséről, átadásáról, hogy terjed és lehet a kimenetel szempontjából az se mindegy hogy belélegzed vagy benyalod a száddal vagy a szemeden keresztül jut be. A herpesz is általában ott jön ki ahol bejutott.

  10. 1 – Jövőnk:
    Köszönöm. Én már annak is örültem, hogy nem „cirkálót” fordítottam. 😀

  11. Sűrített tej hogyhogy elvileg korlátlan ideig eláll? A kis tubusosra 3 hó szavatosság volt csak ráírva..

  12. 12 Btgujj-hoz hasonlót állapítottam meg. Ha van információ hol lehet kapni hosszabb lejárati idővel szívesen fogadnám…..

  13. Re:12
    Gondolom azért, mert olyan magas a cukor tartalma, hogy nem bírja egy baci sem megenni. Elv ugyan az, mint a sózásánál, ki kell venni az élelmiszerből a vizet, és pótolni kell valami mással(só/cukor), amit nem bírnak el a gombák/bacik. Nagyanyád szilvalekvárja is azért áll el 20 évig, mert addig főzte, míg megállt benne a kanál->nagyon magas lett a gyümölcscukor tartalma, kvázi dehidratálta a szilvát.

  14. ÉLELMISZER SZAVATOSSÁG

    Semmi nem áll el korlátlan ideig, méz kivételével. Ez egy prepper alapszabály.
    Kivétel a dry freeze eljárással, azaz 100% vízelvonással és gyorsfagyasztással készült ételek, konzervek, amelyek hivatalosan 25-35 évig jók, de 65 éves példány is előkerült, tökéletesen „friss” állapotban. A dry freeze ételek nagyon drágák; nem érdemes.

    A vészeseti élelmiszerek – Németországiak jók! – 15-20-25 évig elállnak, EU szabályozás miatt ezeken is gyakran 10 év szerepel. Ezek száraz por konzervek, vízzel keverendők.

    Csak óvatosan a befőttekkel és konzervekkel, fennáll a botulizmus veszélye. ( Clostridium botulinum baktérium „k@kája” a botulin toxin – ami egyben biofegyver.)
    Ezért konzervet, befőttet fertőtlenített – értelemszerűen ez a befőttre vonatkozik majd most – üvegbe és kétszer forralva fel. BT esetleg arról vehető észre, hogy puffadt a konzerv vagy befőtt. FONTOS: 1-7C fokon tárolás, aztat nem szeresse, amúgy anaerob baktérium, oxigénre nincs szüksége.

  15. Avatartól és az itt lévőktől kérdezem tisztelettel: Az influenza gyorsteszt mennyibe kerül? Tudja már esetleg valaki?

  16. 16.
    gugli a barátod-barátnöd.
    https://neotest.hu/termek/influenza-ab-gyorsteszt-10-db-os/
    Kétlem ilyesminek lenne bármi értelme, ha már parázok ennyiért inkább kaját vennék, ha már.
    De ha a koronavirus tesztjére gpndoltál, kétlem kereskedelmi forgalomba kerülne beláthato idön belül, meg ottnonra minek, ha még is elkapnád ugy is mindegy attol nem lennél beljebb hogy pozitiv a teszted.

  17. 15.
    Jövönk.

    Már akartam írni, hogy igaz amit mondasz, annyi kiegészítéssel, hogy a Botulin baci 100 C fokon már elpusztul, a toxinja 80 C fokon lebomlik. Na meg a kálium-nitrát vagy nitrit megakadályozza a szaporodását. Nem véletlen, hogy minden ipari gyártású kolbászban, sonkában és sok hústermékben benne van. A nitrát vagy nitrit „nyersen” nem jelent gondot (hosszú távon igen!), de hő hatására sajnos rákklető. Ennek ellenére használja az élelmiszer ipar, mert ennek hiányában egy botulin fertőzést inkább a nyakukba tudnak varni, mint egy hosszú távon bekövetkező daganatos betegséget, amit a főzött sokájuk vált ki. Én csak azt a sonkát kezelem kálium-nitráttal, amit nyersen eszek, amit megfőzök arra nem teszek, mert ha véletlenül benne is lenne a botulin baci, azt a hő elintézi (kolbásznál ugyanígy járok el).

    Üdv.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük