(3080) Bulletin of the Atomic Scientists

Tibor bá’ online

Röviden csak Bulletin. Ki ne ismerné ezt az intézményt 1945 óta. Néhány tudós tartja fenn, és arra mutatnak rá, hogy az emberiség milyen messze, jobban mondva milyen közel van az önmegsemmisítéshez, ami névlegesen éjfélkor következik be.

A világesemények függvényében a nagymutatót ide-oda tologatják. Volt már 10perccel éjfél előtt, de volt már 2 perccel is, attól függően, hogy a megítélésük szerint mennyire lóg a bárd az emberiségfeje felett. Ezt most azért posztoltam be, mert ebben a pillanatban a nagymutató mindössze 100 másodpercre van a 24 órától. Azaz 65 év alatt ilyen közel még sose volt. Ma embernek lenni a bolygón veszélyesebb, mint a múlt 65 évben bármikor.

A Wiki szerint: A végítélet órája (angol: Doomsday Clock) egy esetleges globális katasztrófa bekövetkeztének esélyét jelzi, hogy milyen közel van az emberiség a teljes pusztuláshoz.

1947 óta teszi közzé a szimbolikus óra becsült állását egy atomtudósokból álló amerikai tudományos szervezet (The Bulletin of the Atomic Scientists’ Science and Security Board(wd)), egy másik szervezet ajánlásai alapján, mely tagjai között találunk 18 Nobel-díjas tudóst (Governing Board and the Board of Sponsors).

Az eredetileg a Chicagói Egyetem falán lévő óra azt jelképezte, hogy az emberiség mennyire áll közel a globális atomháborúhoz. 2007 óta azonban számításba veszik az éghajlatváltozást illetve az olyan újabb technológiai eredményeket, melyek visszafordíthatatlanul károsíthatják az emberi életet a Földön. Az órán az éjfél a globális katasztrófa bekövetkeztét hivatott jelképezni.

Változtatások az óra állásán:

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(3080) Bulletin of the Atomic Scientists

  1. Vajon mi alapján döntik el a másodpercet?
    Komoly kockázatértékelést készítenek?

  2. Úgy kell elképzelni a történetet, mint egy medence, ahol él egy csomó hal, aztán még több. és így tovább. Ez nem mehet végtelenségig. Azok a felelősök akik hagyták eddig elfajulni a dolgot!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük