(3065) Támadás az egészséged ellen.

Tibor bá’ online

A privatizált élelmiszer-ellátás áthozta Nyugatról az egészségtelen táplálkozás lehetőségét, sőt kényszerét. A hipermarket polcain ínycsiklandozó csomagolásban, étvágygerjesztő pompában találhatók a legegészségtelenebb táplálékok. A következőkben felhívom a figyelmet a veszélyekre és tippeket adok, hogyan lehet őket elkerülni.

  1. Óvakodj a feldolgozott húsféleségektől, kizárólag tőkehúst vásárolj. Hogy mi van belekeverve a pépesített párizsikba, kolbászokba és egyéb felvágottakba, azt csak az isten tudja. De a szeletelt bacon szalonnával se járunk jól. Az étvágygerjesztő vörös színüket a nátrium-nitrátnak köszönhetik, de ez enyhe méreg és rákkeltő anyag.
  2. Kerüld a tengeri halakat és a halkonzerveket. Mára a kifogott halak higany tartalma messze több mint amennyi megengedhető. Ha nem vagy képes leszokni a halról, akkor havonta csak egyszer egyél. Ez természetesen nem vonatkozik a magyar halgazdaságokból származó halakra. Feltehetően ezekbe a halastavakban mérgező szennyvizet nem vezetnek be. Bár a hírekben jeleztek már tömeges halpusztulást belföldi tavakban is. Legújabban a Fukushimából származó radioaktív szennyeződésre is figyelni kell, ami folyamatosan terjed szanaszét. Legokosabb, ha a halkonzervekkel teljesen felhagysz.
  3. Ne fogyassz túl sok konzervet. A konzervdobozok belső falára biszfenol-A van felhordva. Ez a szerves vegyület cukorbetegséghez, szívelégtelenséghez, sőt merevedési zavarokhoz vezethet.
  4. Kerüld az aspartammal édesített ételeket. Az aspartam egy mesterséges édesítőszer, ami károsítja az idegrendszert. A „light” vagyis cukormentes üdítőkben ez van.
  5. Ha van lehetőséged, akkor biocsirkét egyél. A csirkefarmokon termelt csirkékben ólom található, valamint antibiotikumokra rezisztens baktériumok. Plusz antibiotikum és még növekedést serkentő hormon is lehet.
  6. Nagyüzemileg gyártott rágcsálnivalókat ne fogyassz. A huzamosabb ideig tartó „friss” állapot elérése végett, hidrogénezett növényi olajakkal, azaz nagy rakás transzzsírsavval vannak dúsítva, ami cukorbetegséget és szívelégtelenséget okozhat. Ezen kívül jóval nagyobb a sótartalmuk vagy a kukoricaszirup tartalmuk, mint kívánatos lenne.
  7. Kerüld a mesterségesen színezett ételeket, mint például cukorkák, fagylaltok, zselatinok, stb. Ezek a „megengedett” színezékek veszélyeztetik az idegrendszert, a vesét, a pajzsmirigyeket.
  8. Ha lehetőséged van, vásárolj biogyümölcsöket. A rovarölők, gombaölők a megengedett mértékben is károsak az idegrendszerre és az ivarszervekre.
  9. Ha megengedheted magadnak fogyassz biotejet, mert a közönséges tejben nagy valószínűséggel található termelést fokozó hormon.
  10. Rozsdamentes edényeket használj. A teflonnal bevont edények hő hatására olyan gázokat bocsátanak ki, amelyek ártanak a szívnek.
  11. Mikrosütőbe ne helyezz be ételt polkarbonát edényben, tárolóban. Hő hatására (>60 °C) a polikarbonátból kijön a biszfenol-A felbomlott állapotban, ami káros az egészségre. Gondolom egyelőre ennyi elég.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

38 gondolat erről: „(3065) Támadás az egészséged ellen.

  1. Azért ennél sokkal több midennre oda kell figyelni. Nem esett szó az agyoncukrozott, magas glikémiás inexű (magas GI) könnyen felszívódó szénhirátokról (cukrok, fehérlisztből készült pékáruk, nápolyik/transzzsír/, csokoládék, stb.stb.), amelyek ma már világszerte népbetegséget (súlyos elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, metabolikus szindróma, 2. tip. cukorbetegség, magas vérnyomás, sztrók, stb.stb.) okoznak. Ajánlom olvasásra: Dr. Atkins forradalmian új étrendje (letölthető 😉 )
    https://drive.google.com/file/d/1SWre-es47prSLLLu56PEwXNEgncAokGH/view?usp=sharing

  2. A biszfenol-A minden, ismétlem minden PET-palackos ital – értsd ásványvíz, üdítő stb. – és alu-dobozos ital – értsd sör, kóla stb. – belső falán megtalálható. UV fényre oldódik, melegre oldódik. Tudomásom szerint Kanada betiltotta, de nem emlékszem pontosan.

    A hazai halakban, ahogy a világ majd összes halában mikroszemcsés műanyag van. Kimutatták idehaza a Tiszában – messze a határérték felett -, így vélhetően a Dunában, Balatonban stb. dettó, valamint kimutatták egy hazai vidéki nagyváros ivóvíz rendszerében, de a város nem került megnevezésre.

    Kiegészítésül.

  3. 2 – Elek:
    A búzalisztből készült kenyér évezredek óta az emberiség főtápláléka. Amíg nem zabált sokat és végzet fizikai munkát, nem volt vele semmi probléma. A baj nem a fehér lisztből származik, hanem a megváltozott életstílusból. Ha pedig valakinek 2 típusú cukorbetegsége van, az úgyis megismerkedik a témával, vagy megdöglik. Egészséges emernek nem kell kerülni azokat, amiket említesz.

    3 – Jövőnk:
    Meglepő amit írsz. Nincs irodalma annak, hogy a PET palackban biszfenol-A lenne.

  4. 3. Jövőnk

    A vidéki város kapcsán Szolnokra tippelnék, ott van felszíni vízből megoldva a vízellátás. (Ahol felszín alatti vízből veszik ki az ivóvizet, ott nemigen van műanyag benne)

  5. 5 hargi dunántúli városként volt megnevezve.

    4 Tibor bá’ https://hu.wikipedia.org/wiki/Biszfenol_A
    (Nem szokásom a wikipédiát forrásként komolyan venni, de nincs már meg a link ahhoz, amit írtam. Elengedtem a témát, úgy sem lehet egészségesen táplálkozni. Éppen ezért díjazom a mai bejegyzést, mert fontos, hogy legalább minimalizáljuk a károsanyag bevitelt; én speciel nem figyelek már oda.)

  6. Remélem lesznek akik megértik a hozzászólásomat.
    „Dél Amerika dzsungeleiben jaguárok is élnek.
    A jaguár emberre is veszélyes állat.
    Nem mindegy azonban ,hogy az elmúlt 10 évben 8 vagy 2000 ember szenvedett el jaguártámadást e kontinensen”
    Ha a jaguárok emberre veszélyes mivoltáról kívánnánk értekezni akkor az előbbi adatra is szükség van.
    Sok minden veszélyes !
    Sok minden lehet támadás az egészség a testi épség ellen.
    Nem mindegy azonban, hogy mennyire veszélyes az,amire felhívjuk a figyelmet.

  7. 4. Tibor bá’
    Egyáltalán nincs igazad a fehérliszttel kapcsolatban, tudományos taulmányok százai bizonyítják, hogy a benne lévő CH és fehérje-a glutén mennyire ártalmas, mennyi kárt okoz az emberi szervezetben.
    De eszem ágában sincs vitába szálni veled, főleg nem meggyőzni erről téged, mert az kb. Mission Impossible lenne. 😀

  8. Re:8
    A titok abban rejlik, hogy régen fermentálták a lisztet, magyarán a kovász előemésztette.
    Ma csak szinte gyorsan felfújt élesztős kenyeret eszel, minden következményével egyetemben…

  9. Köszi az infókat Tibor bá.

    Szinte lehetetlen feladat ma egészségesen táplálkozni, de néhány döntéssel sokat lehet ezen javítani.

  10. Lassan ott tartunk ,hogy a legjobb nem enni!.Ha legalább is abból az információ áradatból indulunk ki ,amit internetes oldalak kínálnak.Úgy érzem túl sok az információ.Valaki elterjesztette,-és valljuk meg egész sikeresen-,hogy a XXI.században a legnagyobb hatalom az információ!Biztosan így van,na de milyen információ,melyik az igaz?Biztos vagyok benne ha olvasol valamit,annak az ellenkezőjét is olvasni fogod!Erre annyi példát tudnék felhozni,hogy bele sem érdemes kezdeni.Mint mindent,maga az információt is hatalmába kerítette a pénz. Lassan ott tartok,hogy amit nagyon erősen reklámoznak,azt nem szabad megvenni,megenni,mert reklám nélkül eladhatatlan lenne.Ha tudnánk miből készül a virsli,lehet,hogy meg sem ennénk.És a vitaminok miből készülnek?Csupa természetes anyag?!Szerintem azt kell enni ami jól esik,de azt is mértékkel.Úgy gondolom a mértékben sok igazság van,de hát ez így unalmas kijelentés.Ennél sokkal izgalmasabb ha azt mondom együnk például olyat ,mint az ősember,aki jóformán csak húst evett hússal/paeolit táplálkozás/,vagy együnk úgy ,hogy zárjuk ki a húst és csak növényi eredetű dolgot együnk,/vegetáriánus/vagy együnk táplálék kiegészítőket amikre rendszerint oda van írva,hogy nem helyettesíti a normális táplálkozást,vagy együnk sok-sok vitamint azért,mert a normál étkezésünk már olyan vitamin hiányos,hogy teljesen értéktelen,persze ha ezt be kellene tartanom,akkor egy-egy jó ebédre annyi vitamint kellene fogyasztani,hogy megint összejönne belőle több kiló!Hol az igazság. Nem tudom,de érzem,hogy a sok egymásnak ellentmondó információ megöli azt a hitet,vagy meggyőződést amit vallottál.Ez elbizonytalanít,kapkodóvá semmiben sem hinni tudóvá tesz.Ha megkérdezünk idős embereket,szerintük,mi a hosszú élet titka.Erre a kérdésre általában nincs egybehangzó válasz.Valaki a jó pipában,valaki egy kis kupak pálinkában ,vagy akár a kemény,szorgalmas munkában ,vagy gyógyszer nélküliségben fogalmazta meg a hosszú szerencséjét.Ezek különböző dolgok,de egy közös bennük még pedig az,hogy mindegyikük hit valamiben ,hogy az jó neki,akkor békére lelt ,megnyugvást lelt stb.Ő maga jött rá,nem beszélte rá senki,nem volt érzékenyítve!A mostani társadalmak hitét és meggyőződését éppen az információ áradat nem hagyja kikristályosodni.Tudom furcsán hangzik,de olyan sok mindent tudunk,hogy már nem tudunk semmit!Olyan sok mindenre figyelünk,hogy már nem veszünk észre semmit!.Na most kikapcsolom a információt és elmegyek kutyát sétáltatni!

  11. Egy svéd tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a rizslisztben 17–33 μg / kg arzénkoncentrációt találtak, míg az egyéb liszteken (zab, búzadara, és ezek kombinációi gyümölcsökkel) tartalmazott mennyisége 0,2-3 mg / kg.
    A rizs sokkal magasabb arzén koncentrációval rendelkezik, mint bármely más gabonaféle,
    Tény, hogy a barna rizs több arzént tartalmaz, mint a fehér, mert többek között a méreg hajlamosabb a rizs héjában felhalmozódni.
    Hogyan csökkenthető az arzén főzés közben?
    A rizsre (de nem a rizslisztre) szerencsére van egy megoldás.
    A rizs főzésének legbiztonságosabb módja az előző naptól való áztatás bőséges vízben, másnap leszűrjük és jól lemossuk, főzése pedig egy edényben, öt rész víz és egy rész rizs arányában történjen.
    Ez a módszerrel k.b.: 80% -kal csökkenthetjük az arzén szintet.

  12. Sándor55. Benyeled a paleolit táplálkozás ellen propagandáját? Mikor evett az ősember húst hússal? A növények nem tudnak elszaladni, a húst meg életveszélyes vadászattal lehet megszerezni. Tehát ha volt egy csepp esze, vegyesen táplálkozott.

  13. Üdv. Mindenkinek! Először is Elekkel maximálisan egyetértek, másodszor, mivel tényleg minden hülyeség is kering a neten, csak a saját tapasztalatomat írnám le. A Paleo tényleg jó, ahogy a Szendi és Robb Wolf leírja, de nem egyszerű megvalósítani. Ami a saját tapasztalat dióhéjban, a szőlő rendkívüli mértékben regenerálja, fiatalítja a bőrt ( persze nem két szem ) , az összes bogyós gyümölcs kedvező hatású , de mind közül kiemelkedik a Fekete Ribizli, ez tulajdonképpen csodaszer, rendkívüli erős gyulladáscsökkentő , roboráló hatású, már viszonylag kis mennyiségben is, aki nem hiszi próbálja ki, nekem először 3 bokor volt , de két éve még ültettem 20 tövet. A bogyósokat vagy fagyasztjuk, vagy lekvárt készítünk belőle, s egész évben fogyasztjuk.

  14. Úgymond egészségesen táplálkozni egyenesen lehetetlen kisproli munkás embereknek. Egy, hogy nincs idő kibogarászni mi a jó, kettő nincs rá anyagi fedezet.
    Például a táplálkozásnál nagyobb baj a stresszes, agyonhajszolt életmódunk, mely a boldogtalanság melegágya, én úgy érzem, hogy ez sokkal többet ront rajtunk, elveszi az élethez szükséges rezisztenciánkat. Ezt csak érzem, nem tudom se brit, se amerikai tudósok kutatásaival bizonyítani.
    Csak persze, az ember az életmódján nem tud változtatni, nem a kényelem miatt, hanem a társadalmi, gazdasági kötődések miatt, így azt hiszi, ha jobb ételeket eszik, megmentődik. De nem. Az étel az még kevés.
    Meg hogy mostanság egyre többet betegeskedünk az azért is van, mert többet járunk orvoshoz… régebb nem törődtünk még a cukorbetegséggel sem, katonadolog, szégyen volt, mint a lúdtalp. Nem tudtuk, hogy betegek vagyunk, legrosszabb esetben kinyuvadtunk, de nem filóztunk róla. Ma már ha valakinek 120 a cukra, esik kétségbe. Mert műszerrel kimutatható. De a boldogtalanság, felettébb idegeskedő életmód, frusztráló munkahelyek, embertársak, inspiráció, ingerszegény környezetek, nem kimutathatók beskálázott műszerekkel…

  15. 13: „rizslisztben 17–33 μg / kg arzénkoncentrációt találtak, míg az egyéb liszteken (zab, búzadara, és ezek kombinációi gyümölcsökkel) tartalmazott mennyisége 0,2-3 mg / kg.
    A rizs sokkal magasabb arzén koncentrációval rendelkezik,”

    Ha az adatok helyesek akkor a következtetés hibás , mert 1 milligramm = 1000 mikrogramm, tehát 0,2-0,3 mg = 200-300 μg.

    17: „ha valakinek 120 a cukra, esik kétségbe.”
    120 mi? Ha mmol/l akkor az a rekordok könyvébe kerül…

  16. Üdv!

    „A legtöbb gyógyszer 15-20 év múlva is tökéletesen funkcionál. A 2-3 év azért van ráírva, hogy kidobd még mielőtt hasonló céllal felhasználnád és vegyél új (nem “lejártat”). Az Internet korában könnyen hozzá lehet jutni gyógyszerekhez vény nélkül is.”

    Cefalexin meg itrakonazol kellene, hogyan is lehetséges ez? E-bayen ami van az is méregdrága meg esetleg hamis is lehet.

  17. 18. Avatar
    „Ha az adatok helyesek akkor a következtetés hibás , mert 1 milligramm = 1000 mikrogramm, tehát 0,2-0,3 mg = 200-300 μg.”

    Köszönöm az észrevételt.
    Szívesen helyesbítek:

    A rizs sokkal magasabb arzén koncentrációval rendelkezik, mint bármely más gabonafélék, gyümölcsök és zöldségek. Ennek oka az, hogy a rizst olyan helyeken termesztik, amelyeket korábban arzént tartalmazó növényvédő szerekkel kezeltek, másrészt azért, mert a rizs több arzént szív fel a talajból, mint bármely más növény.
    Tény, hogy a barna rizs több arzént tartalmaz, mint a fehér, mert a méreg hajlamosabb a rizs héjában felhalmozódni. A rizs a maximális napi megengedett arzénmennyiség 40–100% -át tartalmazza.
    Csecsemőknél ez komoly problémát jelenthet.
    Egy svéd tanulmány eredményei azt mutatták, hogy a rizslisztben 17–33 μg / kg arzénkoncentrációt találtak, míg az egyéb liszteken (zab, búzadara, és ezek kombinációi gyümölcsökkel) tartalmazott mennyisége 0,2-3 μg / kg.

    Ποιες τροφές περιέχουν αρσενικό
    https://www.healthyliving.gr/2015/10/13/arseniko-trofes-krasi-ryzi-gala-mhlo/

  18. 18 – Avatar:
    A cukor 120 mg/dl, ami 6,66 mmo/L

  19. Valahogy ezzel kapcsolatban az a kényelmetlen érzésem van, hogy az egész nem más mint az elkényeztetett jóléti társadalom dekadens jellegzetessége. A bőségben fanyalgás.
    Tibor bá, a háború alatt a nélkülözések közepette kit érdekelt, hogy mi ártalmas az egészségre?
    Ha pár éven belül valóban megfut a klíma és eljön az az idő, hogy egyre kevesebb élelmiszerhez juthatunk majd hozzá, netán éhezésekkel kell majd szembenéznünk, ami igen valószínű, kiváncsi lennék, hogy az itteni „okoskodók” közül ki fog majd „magas glikémiás index-el”, „glukóztartalommal”, vagy bármiféle károsanyagtartalommal törődni az éhenhalás küszöbén.

  20. 22 – Zee:
    1950-et nem lehet egy napon említeni 2020-al. Akkor állati trágyát alkalmaztak. Nem volt tömeges permetezés. A földek nem voltak kimerülve, a zöldségek teli voltak vitaminnal és ásványi anyagokkal. Az állattartásnál nem alkalmaztak antibiotikumokat. Profit maximalizálás érdekében az élelmiszereknél nem csaltak, nem kevertek bele hulladékot, vegyszer, hogy tovább maradjaak frissek, stb. stb. Ettől függetlenül abban igazad van, hogy most a társadalom kurvára el van kényeztetve.

  21. Tibor bá, liszt, cukor, só, magas koleszterintartalmú ételek akkor is voltak, ezek ma már rég ki vannak átkozva.
    Ha minden véleményt figyelembe véve összeállítanánk egy teljes tiltó listát, biztos hogy hosszabb lenne mint a „zöld utas” lista 🙂
    Számomra egyszerű az elv, egyél mindent ami jól esik, élvezd ki az életet, csak mozogd le renszeresen /napi 5-600 cal leadásával/
    Olyan extrém irányokba el lehet menni ezen a téren, ha komolyan veszed az összes tiltást, hogy a végén marad a búzacsíra, fejes saláta meg a nyírfakéreg….. .:)

  22. 2. Elek
    „Azért ennél sokkal több mindenre oda kell figyelni. Nem esett szó az agyoncukrozott, magas glikemia indexű (magas GI) könnyen felszívódó szénhidrátokról (cukrok, fehér lisztből készült pékáruk,”

    4. Tibor bá’
    „A búzalisztből készült kenyér évezredek óta az emberiség főtápláléka.
    Amíg nem zabált sokat és végzet fizikai munkát, nem volt vele semmi probléma. A baj nem a fehér lisztből származik, hanem a megváltozott életstílusból.”

    8. Elek
    Tibor bá’
    Egyáltalán nincs igazad a fehér liszttel kapcsolatban, tudományos tanulmányok százai bizonyítják, hogy a benne lévő CH és fehérje-a glutén mennyire ártalmas, mennyi kárt okoz az emberi szervezetben.

    Az ókori görögök nem ettek kenyeret búzából. A búzát állati takarmányként használták (πυρρό)-az úgynevezett pirrolok. Ők csak Zeiat (Ζειά) vagy árpa – kenyeret ettek, szükség esetén csak árpát búzával keverve. Nagy Sándor seregét csak Zeia-val táplálta, ahhoz, hogy a férfiak egészséges és szellemileg fejlettek legyenek.
    Ha az ókori Görögök búza kenyeret fogyasztottak volna, akkor nem lett volna ilyen magas szintű szellemi fejlődésük. A Zeia „támogató” proteinjeit az enzimek lebontják és a szervezet jó élelemként azt felemésztik. Ez a tulajdonsága az ami értékessé teszi az emberi szervezet számára. Mert, miközben „támogató” (proteinként) fehérjeként (összekötő-stabilizálóként) szolgál az agyi memória fehérjékben, nem blokkolja őt, nem hoz létre stabil és változatlan összekötéseket nehezékként az agyban, és lehetővé teszi az agy számára, hogy szabadon értelmezzen, új ötleteken gondolkodjon, meggyőződéseken, álmokat hozzon létre , képzeleteket, tudományos gondolkodást, s.t.b…Az ókori Görögök ezt nagyon jól tudták, így csak Zeia-val táplálkoztak, tudva, hogy a Zeia táplálja a szellemet.
    A Zeia:
    1.- Segíti a tápanyagok felszívódását (ca, mg) stb.
    2.- Elnyomja a testben fellépő gyulladást.
    3.- Elnyomja a rákos sejtenzimeket (gátolja a rák növekedését és metasztázisát).
    4.- A Lycin esszenciális aminosavat tartalmazza, amely erősíti az immunrendszert és az agy biokémiai funkciójának kulcseleme.
    A Zeia gabona k.b.: olyan, mint a búza és az árpa.
    A Zeia-t ma Európa számos országában, valamint Kanadában nagy területeken termelik, a termelőországtól függően más és más a megnevezése. Az olaszok Faro-nak, a németeknek Dingel-nek hivják stb…
    A Görögök a Zeia lisztet Németországból Dingel néven importáljuk, glutén nélkülit, 6,45 euró/kg áron, vagyis tízszer drágábban vásároljuk, mint a búzát.

    Γ. Γ. ΑΫΦΑΝΤΗΣ «Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ» ΣΣ. 443-451
    Ζέα :Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;

  23. 24 – Zee:
    A mai ember, ha nem akarja, hogy megvezessék, kénytelen sok mindent megtanulni, amire régen nem volt szükség, mert akkor, ami ki volt nyomtatva, abban meg lehetett bízni. Ma ez nincs így. Legjobb példa erre a koleszterin, ami abszolút ártatlan, sőt hasznos, mégis mindenki fél tőle, és lehet ellene írogatni.

  24. @25: „A Görögök a Zeia lisztet Németországból Dingel néven importáljuk,…”
    Akkor titeket átvernek 😉

    árpa – die Gerste
    tönköly – der Dinkel

    Nagyon nem mindegy, szóval akkor most melyik?

  25. Mi ez a Zeia? Egy növény? Magyarul hogy hívják?

  26. Kedves L.S.
    Az említett gabona nem a Tritikálé? Igaz, az rozs és búza keveréke.

  27. 27. vas gyuszi
    „Akkor titeket átvernek ?”

    Majdnem rátaláltál. Az igazság az sokkal sötétebb:

    Ζέα :Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;

    Zeia: Miért tiltotta törvény által ezt a gabonafélét, a „honatya” El. Venizelos? ( 1928ban)

    28. Titok
    „Mi ez a Zeia? Egy növény? Magyarul hogy híjják?”

    tönköly – kétszemű búza– der Dinkel

    3O. hubab

    Bingó! Telitalálat.

  28. 31 L.S.
    Soha nem fogjuk megtudni, miért sokkal sötétebb a valóság. 🙂
    Ha már veszed a fáradságot, hogy valamiről tájékoztass bennünket, akkor jobb lenne, ha csak tömörítve is, leírnád magyarul a lényeget.
    Sajnos Európa túlnyomó részén a görög betűket legfeljebb a fizikai és matematikai jelöléshez használt jelek szintjéig ismerik, a szavakat meg a különféle tudományos megnevezéseket érintően.
    Ennyi erővel linkelhetnél be kínai vagy arab szövegeket is, azokra is ugyanolyan értelmesen néznénk.
    Nagyon örülök, hogy a magyar tudásodat ilyen épen sikerült megőrizned, bizonyára könnyen meg tudnád fogalmazni a lényeget pár mondatban, mint hogy mi szenvedjünk esetleg egy fordítóprogram zagyvaságaival… 🙂

  29. 31: Most akkor tönköly (Triticum spelta) vagy tönke (Triticum dicoccum)? Merthogy ez két különböző búzafaj…

  30. 34 Avatar
    Zavaró a hasonló név, könnyű összekeverni, de tönkebúzáról van szó…

  31. (3065) Támadás az egészséged ellen.
    32. hubab
    „Ha már veszed a fáradságot, hogy valamiről tájékoztass bennünket, akkor jobb lenne, ha csak tömörítve is, leírnád magyarul a lényeget.”

    Tisztelt „hubab”.
    Az igazság az, hogy nem volt szándékom, kedvem sem volt idáig jutni a témával.
    Tibor bá mondata volt az indítéka a beavatkozásomnak a témában:
    „A búzalisztből készült kenyér évezredek óta az emberiség főtápláléka.”
    Részben igaz, MERT az ördög a részletekben rejlik!
    Kötelességemnek tartottam tájékoztatni a blogtársakat a szerény tudásomról ezzel kapcsolatban mivel a téma címe: Támadás az egészséged ellen.

    A 25. L. S. -nél hivatkoztam a forrásra:
    Ζέα :Γιατί αυτό το δημητριακό,ο ”εθνάρχης” Ελ.Βενιζέλος,το απαγόρευσε δια νόμου ;

    A 31. L. S.- nél válaszoltam a 27. vasgyuszi-ra és lényegében a többi olvasónak is, a magyar nyelvre fordított címmel:
    Zeia: Miért tiltotta törvény által ezt a gabonafélét, a “honatya” El. Venizelos? ( 1928ban)
    Görögországban törvény által „Ben izel”-osz a Görögök „honatya” törvény által megtiltotta a több ezeréves nemzeti kenyerüket ami Őket megvédte és megkülönböztette a szomszédoktól.

    Hazámat a Τörököktől való felszabadulás óta (1821 és 1912), nagyon kevés kivételtől eltekintve, olyanok kormányozzák akik görög nyelvet beszélő idegenek, akiknek a politikája kifejezetten görög nemzetellenes.
    Szinte mindegyikük a globális banki elit szolgái és az Új Világrend támogatói és bábjai.
    Hazám egy megszállt ország amely azzal a csigával hasonlítható amelynek az agyán befészkelt egy parazita amely egyenesen a halálába vezeti:
    https://www.newsbomb.gr/kosmos/video/1005044/friki-deite-to-saligkari-zompi

    34. Avatar
    ” Most akkor tönköly (Triticum spelta) vagy tönke (Triticum dicoccum)? Merthogy ez két különböző búzafaj…”

    Tisztelt „Avatar”.
    Venizelosz a „honatyánk” úgy ahogy elégették Alexandria könyvtárát mindent eltüntetett ami a Zeia-val volt kapcsolatos. Nagyon kevés tudásunk maradt ezzel kapcsolatban.
    Amire emlékszem egy előadásból az a :
    kétszemű búza = (Triticum dicoccum)

  32. Basszus pörkölt nokkedlivel ubisali hozzá, rántotthusi sültkrumplival almapaprika csipös vagy koviubi. Naja mangalica zsirral fözni könnyü jobb ízesebb mint az olaj. Régi bevált magyaros ételekhez nem kell az a sok bizbasz amit manapság kitalálnak és hülyitik vele a jónépet. És pinacon köll vásárolni.Van a békéscsabai mintabolt ahol szójamentes a huskészitmény is. Gondolom a huskésziotményeknél a GMOs szója meg a nátronsó meg a fene tudja mi ártalmas.
    És fözésnél himalája sót vagy gyógyszertárit használok.

    Egyszer az osanban vettem káposztasalátát és finom volt igy elég sokat ettem belöle…hááát majdnem belehaltam….a xar ócsó káliumsóval készitett salátától.
    .

  33. Zee

    Amugy nekem erröl most az jutott eszembe, hogy kb. 2 éve a munkahelyemre elözö nap saját kezöleg elkészitett salátát viszek. Erre még Németországban szoktam rá, mert borzasztoan elegem lett a zsmléböl, meg a szendvicsekböl, mellesleg nagyon finom.
    Megveszem a salátaleveleket, megy bele paprika, paradicsom, retek, uborka, cékla, sajt, föt tojás meg kis sonka ez megboritva egy salátaöntettel. Néha megy bele oliva, meg fött bab vagy lencse… ezer modon lehet variálni.
    Tényleg finom.

    Ellenben ugy látom ezt itt Magyarorszagon nagyon nehezen tudja az átlag Joskapista feldolgozni, hogy én ilyeneket eszem. Folyton kérdezgetnek, hogy de hát ezt mennyi idő elkészíteni? Meg nem éhezek meg hamar? És nem unom hogy minden nap ezt eszem? Hogy lehet ezt megenni?

    Meg a hasonlo buta kérdések.
    Aztan rájöttem, hogy a magyar borzaszto maradi tud lenni táplálkozás terén (is).
    Ha nyamvatt zsemléket enném minden nap, akkor senki 20 év után se kérdezné meg hogy nem unom e. Egyszerüen az a megszokott.

    Amugy egyetértek veled. Lehetöleg el kell kerülni minden mü kaját. Minden másbol enni mértékkel és változatosan. Akkor nagy baj nem lehet.
    És a mozgas igen…. ha már kapálni nem kell legalább egy jo sétára minden nap kimenni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük