(3056) Ausztrál tűzvész – fordítás

Tibor bá’ online

 

Ausztráliában mindig volt erdőtűz, de ami most van az soha se volt, mert a mellékkörülmények meglepően szélsőségesek. 1) évek óta kevés a csapadék, illetve nincs. Ebből kifolyólag az erdők, a bozótosok csont szárazak. A hőmérséklet rekordokat döntöget, esetenként jóval meghaladja a 40 °C-t. Hatalmas szelek járják, amik táplálják a tüzeket. Jelenleg csak NSW-ben 99.000 km2 van lángokban, ami 6.000 km2-el több, mint Magyarország területe, és ez csak NSW, nincs benne Victoria és Dél Ausztrália.

Nézzük mit adott ki az Ausztrál Meteorológiai Intézet! Az ausztrál bozóttűz „pirokumulonimbusz” felhőket hoz létre 16 km magasságig, ami további tüzeket gerjeszt. Ez a következőképpen néz ki: Ma már az ausztrál bozóttűz olyan nagy kiterjedésű, hogy külön időjárást alkot, hatalmas viharok képében, amelyek további tüzeket okoznak. Hogyan? Villámokkal és parázsló faüszkök által, amelyeket a szél kilométerekre elhordhat, és további szelek gerjesztésével. A száraz erdőket egy villám, vagy egy üszkös fadarab azonnal lángra lobbant. Ha a kiterjedése nagy, meg se kísérlik az eloltását.

1 – Füstoszlop, 2 – Az oszlop lehűl, 3 – Felhők, 4 – Vihar, 5 – Lezúduló eső, 6 – Villámok.

Közben az ausztrál kormány tagadja, hogy ennek bármi köze lehetne a globális melegedéshez. Következésképpen, esze águkban sincs bezárni a szénbányákat. [köztudott, hogy Ausztrália a világ legnagyobb kőszén exportőre.] Nem kell nagy jóstehetségnek lenni ahhoz, hogy Ausztráliának egyszeribe elment a jövőképe. Az idei meteorológiai körülmények minden bizonnyal meg fognak ismétlődni. Véleményem szerint, Ausztrália megszűnt ember által élhető helynek lenni. Ha most ott élnék, azonnal eladnám a házamat, még mielőtt az ingatlanárak elkezdenének zuhanni. Közben az ott élő emberek hatalmasat reménykednek, hogy jövőre ez nem fog megismétlődni, és tovább küszködnek a sűrű füsttel a 40 °C feletti hőségben.

Aki teheti a tűz elől kimenekül a tengerre a füsttől vörös ég alá, ahol a Napot se látni. És ez várhatóan 4 hónapon át fog tartani. Ilyen, és hason okokból kifolyólag kellemetlenné válhat az élet néhány éven belül az egész Földön.

 

 

 

 

A néhány ausztrál világváros kivételével az ausztrál kisvárosokban és farmokon az építkezés fából történik. Kivételt a kémény képezi. Ezek az épületek igen könnyen lángra kapnak. Nem is tudom mért ragaszkodtak hozzá évtizedeken keresztül. Az alábbi képen jól látható, hogy egy kőépület mellett lévő faházból csak a kémény maradt meg (plusz a tetőn lévő hullámlemez). Mintha ház nem is lett volna. A kiégett farmokon ugyanezt látni. Romhalmaz és a belőle kimagasló kémény.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

27 gondolat erről: „(3056) Ausztrál tűzvész – fordítás

  1. 2. Boldog és sikerekben gazdag új évet kívánok Tibor bá’! Köszönöm a mai posztot is, aminek külön örülök, különösen a téma kapcsán.

    Észrevételem lenne.
    1. Ha ilyen magasságokba mentek fel cumulonimbusok és c. flammagenitusok, akkor alatta tűzviharok vannak, ami fontos lesz majd még.
    2. Ha nem csak száraz viharok és villámlások vannak, hanem eső is, az különösen fontos lesz.

    Egy város elleni atomcsapásnál pont a fenti kettő lényeges, pontosabban hogy milyen arányban alakul ki tűzvihar; ugyanis attól függ a nukleáris tél. Ezek a felhők ugyanis azt okoznak (vulkáni tél, nukleáris tél).

  2. https://qubit.hu/2019/12/30/tovabb-tombol-az-ausztraliai-erdotuz-egy-tuzolto-meghalt-a-langok-kozott
    Soha nem látott mértékű hőhullám tombol Ausztráliában, a hőmérséklet minden államban meghaladta a 40 Celsius-fokot. A hőség miatt egyre nehezebb megfékezni az erdőkben pusztító lángokat. Csaknem 30 ezer lakost kellett volna kitelepíteni a Victoria állambeli Gippslandből, de a tüzek terjedése miatt a hatóságok végül túl kockázatosnak ítélték ennyi ember evakuálását. A perzselő forróság, az erős és viharos széllökések miatt számítani lehet a lángok további terjedésére, ezért Dél-Ausztráliában, Új-Dél-Walesben és Tasmániában tűzriadót rendeltek el.

  3. 1:
    Ez semmit nem jelent. A kereszténység 2000 éve várja az apokalipszis lovasait.

  4. 5: Valljuk be, azért elég sok az egybeesés. Környezeti viszonyok, meterológiai anomáliák, társadalmi viszonyok, háborús készülődés, klasszikus értékek degradációja, deviancia erősödése stb.

  5. 8 – Hanyistók:
    A múltban is volt fekete halál, vallásháborúk, éhínség, 30 éves, 100 éves háborúk, inkvizíciók. Szóval volt, csak keresni kell.

    Ausztrál jelentések szerint legalább 50.000 háztatásban nincs áram (40 oszlop megsemmisült) helyreállítás bizonytalan. Ez azt jelenti, hogy kb. 200.000 ember légkondíciónáló nélkül maradt 45°C melegben, napokon át. Kizártnak tartom, hogy ezt idős emberek túl tudják élni.

  6. 9. – Tibor bá’
    Ezt elfogadom, de a végtelenségig semmit sem lehet túlhúzni. Valami(k)nek drasztikusan változni kell, hogy helyreálljon az egyensúlyi állapot.
    “A hit nem magyarázat, hanem az abban való bizalom, hogy végtére is létezik magyarázat” Nicolás Gómez Dávila
    ——-
    Lehet, hogy Ausztrália lesz az első élhetetlen terület?
    Hová mennek majd az ott élők?

  7. 10 – Hanyitók:
    Amikor én ott voltam 10 millió lakós volt. Most 40. Ezek nagy része nem ott született, hanem kivándorolt. Menjenek vissza. Én azonnal elmennék onnan.

  8. 12 – malt71:
    Volt pofád hozzám feltenni egy asztrológiai előadást? De tényleg? Nem igaz, hogy nem tudod, mi erről a véleményem.

  9. Mi itt Európában el sem tudjuk ezt egyenlőre képzelni. Ugye a tűz által érintett területek elsősorban nedves eukaliptusz erdők vagy száraz eukaliptusz-ligeterdők borítják, néhol füves puszták. Ennek a növénytakarónak a zöme bizony magas az illóolaj tartalommal bír, szóval nem hogy kiszáradva, de megfelelő nedvességtartalom mellett is tűzveszélyesebb, mint a mi európai növénytakarónk!

    Sok tüzet nem is oltanak, mert Infernók azaz pokoli tüzek alakulnak ki, és ezekből lesznek azok a bizonyos felszálló légáramlatokkal keletkező viharos szelek. Csak, hogy jobban értsük, hogy mi is van most Ausztrália tűzzel érintett területein:

  10. Az ausztràliaban banyaszott szenet kínaban meg indiaban ègetik el úgy ahogy az amerikaban meg a kanadaban banyaszott szèn nagy rèszèt ia (ugyebar a palagàzboom következtében olcsóbban termelika villanyt ott abból de csak ezèrt . Aztàn az órópaiak pl lenyel meg nèmetek a legmocskosabb lignitjûket síman elègetik . Gondolom mèg az oroszok is síman ègetik a sajatjukat errõl tôbbet itt lehet mèg olvasni meg ki hogy hol mennyit èget Biosphere Collapse? – CounterPunch.org
    https://www.counterpunch.org/2019/12/19/biosphere-collapse/ Mindegy mennyi szèn jön ki ausTràliàból ugyanúgy ègne mert a „show must go on ” ha nem ausTràl szenet ègetnènek akkor màshonnan valót lehet mèg szennyezöbbett .

  11. Tibor Bà ! Amikor maga ott volt csak èpp se volt 3 milliàrd ember a földön ès amúgy èpp hogy egy kontinens . Nincs mèg most se túlnèpesedve

  12. 15 Python

    NE HARAGUDJ! Rosszul beszélsz.
    Ahogy látom, a szellemi táplálékodat rossz helyről szerzed be.

    „Mi itt Európában el sem tudjuk ezt egyenlőre képzelni.”
    CSAK a magad nevében beszélj!
    Látják , látjuk, sokan, hogy mi várható. De mindent nem szabad leírni.
    Néha azért elszólják magukat az „okosok”.

    https://alfahir.hu/2020/01/01/ader_janos_klimavalsag_klimaveszhelyzet_orban_viktor_klimavaltozas_multik_parlament
    „ideje felkészülnünk a kiszáradó patakokra, és mindenki tudatosítsa, a beéretlenül megperzselődő termés látványa kísérteni fog minket, de kidolgoztunk egy tervet arra, hogy ne haljunk éhen, aminek a végrehajtása ugyan pénzbe kerül, de nincs más lehetősége a túlélésnek.”

    Tömörebben: „… kiszáradó patakokra…beéretlenül megperzselődő termés……ne haljunk éhen…lehetősége a túlélésnek.”

    Vélem, igaza van.

  13. 10. Hanyistók

    Bezony. Ez a végjáték előszele.

  14. Re:19
    Sokszor nem értünk egyet, de ezt tűélesen látod.
    OV, és hatalmi köre teljesen tisztában van vele, hogy mi várható, és ennek mentén sok mindent meg is csinálnak/már megcsináltak.
    A jövőt nem az energia krízis(ami valójában egy ordas nagy blöff), hanem a valós probléma, az élelmiszer termelés fogja eldönteni…

  15. Ha leég most az összes erdő, vagy legalábbis a túlnyomó része, és a faházak, amiket nem fognak tudni újjáépíteni, hisz nincs fa, akkor lehet, hogy tényleg az idei lesz az utolsó nagy ausztrál tűzvész.

  16. Ha idén leégett a bozót nagy része akkor valószínű jövőre már nem tud lángra kapni, mert újranőni a 45 fokban nem fog illetve ha nőne is akkor is kellene neki jó pár év.Ausztrália az egyik leggazdagabb állam a földön, egy darabig még túlvészelik klímával.Legfeljebb új betelepülők nem lesznek és lassan elszállingóznak.A mezőgazdaság gondolom már nem nagyon működik ott és majd állandósulni fognak az 50-55 fokos nyarak. Tömeges elvándorlásra még nem számítok, mert a sok irodai és tető alatt dolgozó embert még tudják klimatizálni.Reggel bemennek dolgozni egy klímás autóval majd a munkahelyen is van klíma.De az biztos hogy növekedni nem fog a létszám.
    Ha már tudták hogy ilyen nagy tüzek lesznek akkor neki kellett volna állni a bozótnak és mindennek óriás gallyaprítókkal és gépekkel (vagy legalább sávokat vágni hogy ne terjedjen a tűz) , kivágni mindet majd áramot termelni belőle, ,ha már úgyis mindegy 😀

  17. Legújabb hír. Ausztrál keleti partjainál több ezer ember beragadt. Csak a tenger felé tudnának menekülni, de a haditengerészet még nem kész a feladatra. A másik hatalmas probléma, hogy a bankkártyák olyan mértékben elterjedtek, hogy készpénz gyakorlatilag nincs az embereknél. Viszont az átjátszó állomások megsemmisültek. Nem csak mobiltelefon nincs, de bank átujtalás se lehetséges. Az emberek nem tudnak fizetni. Fizetés nélkül nem lehet vásárolni. Ez jó példa arra, hogy nem szabad készpénz nélkül maradni.

  18. Egy kis adalék miért ekkora a káosz Ausztráliában.
    Az eukaliptusz félék mint a fenyőknek a leveleik és a fa kérge egyfajta nagyon éghető gyantát és szalmát képez sajnos képeket most nem tudok prezentálni de Madeirán készítettem párat. Az elpusztul lehullott levél kéreg a fák alatt összegyűlik amit az őslakosok ill gazdák régebben 1-2 évente irányítottan felégettek, a zöldek és „CO” para miatt ezt abba hagyták 4-6 éves éghető avar keletkezett. a többit a képzelő erőtökre bízom vagy a neten található videókon láthatjátok.

    Ugyan ezen okok miatt volt az emlékezete 2015/16 Madeirai tűzvész is. ott a kiirtott őshonos babérfa erdők helyett telepítették az eukaliptuszokat és ezt többször megtapasztalták. újra telepítik a babér erdőket de azok lassan nőnek.

    http://stateofthenation.co/?p=2704

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük