(3022) Vlagyimir Putyin: Az amerikai dollár hamarosan összeomlik

Az elmúlt években számtalan hírneves közgazdász közölte a nagyérdeművel, hogy a dollárnak hamarosan annyi. Ennek a cikknek az érdekessége, hogy most nem egy közgazdász, hanem maga Putyin elnök bocsátkozik jóslásba.

A cikk magyar fordítását E-mailben elküldöm a VIP előfizetőknek. Előfizető akkor lehetsz, ha legalább 10.000 forint adománnyal hozzájárulsz a honlap fenntartásához.

___________________________________________________________________________

Vladimir Putin: US Dollar Will Colapse Soon

By Tyler Durden

Russian President Vladimir Putin succinctly summarized the shifting tectonic plates of geopolitics.

First he explained the status quo…

„The Dollar enjoyed great trust around the world. But, for some reason, it is now being used as a political weapon to  impose restrictions.”

Then Putin explained the consequences…

„Many countries are now turning away from the Dollar as a Reserve Currency.”

And ultimately what happens…

„US Dollar will collapse soon.”

And just like that, it was gone. Remember „nothing lasts forever”…

Source: Bloomberg

Of course, Putin is not the first (and won’t be the last) to suggest the end is nigh for the dollar…

The World Bank’s former chief economist wants to replace the US dollar with a single global super-currency, saying it will create a more stable global financial system.

„The dominance of the greenback is the root cause of global financial and economic crises,” Justin Yifu Lin told Bruegel, a Brussels-based policy-research think tank. „The solution to this is to replace the national currency with a global currency.”

Warren Buffett once explained that „for 240 years it’s been a terrible mistake to bet against America, and now is no time to start.”

We don’t mean to rain on his parade too much, but the following charts suggest time is ticking, as the world transitions from dollars to non-fiat reserves…

This article was originally published by „Zero Hedge” –

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

32 gondolat erről: „(3022) Vlagyimir Putyin: Az amerikai dollár hamarosan összeomlik

  1. Erre kíváncsi leszek. Ez is olyan, mint a peak oil: évtizedek óta szó van róla, aztán semmi.

  2. 1 – Ábel:
    Igen, de most Putyin mondja, talán tud valamit.

  3. Re:1
    Régóta temetik a dollárt, de akkor nem úgy állt a pénzügyi rendszer, ahogy ma…
    Minden épeszű pénzügyi döntéshozó tisztában van azzal, hogy a „végtelenre” nőtt dollár adósság hegy nem fizethető vissza, kvázi megfojtja a reálgazdaságot, ezért ha tetszik ha nem, irányítottan el kell inflálni a dollárt(most is ezt csinálják, de túl lassú), vagy gyakorlatilag szanálni kell, minden dollárban tartott adóssággal egyetemben.
    Az új pénzügyi rendszer fedezete nemesfém (arany-ezüst), tisztán elektronikus, és kormányokon átívelő lesz. Lokális valuták megmaradnak, de ezeknek is át kell térniük nemesfém fedezetre, ahogy a világvalutának is.
    Ebből fakadóan nem elvetendő a fizika ezüst/arany vásárlása, jól láthatóan minden állam nyíltan/nem nyíltan feltölti/visszahívja a saját nemzeti bankjába az aranykészletét, még mi magyarok is bespájzoltunk 31,5tonna aranyat(mondjuk hazaárulással simán felér Surányi húzása, hogy eladta a 90-es évek elején az aranytartalékot).
    Novemberben elején én is vettem némi ezüstöt, és ami a legfurcsább, sorba állás volt! a kereskedőnél…

  4. Régen mondják és még nem lett semmi ezidáig.Van rá esély hogy hirtelen összeomoljon/összeomlasszák akár Kína és az oroszok együtt.De kérdés hogy ez jó lenne e a világgazdaságnak ha minden összeomlana.Számomra az is kérdés hogy ezt tényleg Putyin mondta vagy esetleg valaki írt egy olyan cikket hogy Putyin ezt mondta(közben meg nem) csak azért hogy a honlapján nagyobb legyen a forgalom a kattintások miatt.Lehet hogy a dollár összeomlása nagy háborúhoz vezetne.PErsze az is lehet hogy egy világvalutát akarnak csinálni ha már összeesküvéselmélet.

  5. 4 – Andrew:
    A cikk forrását ismertettem: „Zaro Hedge”.

    3- dajtás:
    Ezüst vásárlás esetében van ÁFA. Aranynál nincs. EU szabály.

  6. Nem olvastam Tiborbá a forrást.Onnan emlékeztem hogy ezt valamelyik nap olvastam valamelyik netes portálon is és abból gondoltam arra hogy valaki létrehozta ezt az infót.Pl. a titokterminál.hu-n sokszor hülyeségeket nyomatnak:D.A zero hedge gondolom hitelesebb forrás.

  7. Az zerohedge-en bennfentes kereskedés miatt foglalkozásuktól eltiltott brókerek írogatnak és meghívottjaik is.
    Putyinnak nem nehéz látni, hogy vége a dollárnak is és a bankrendszernek is.
    (Bankrendszer vége ~ bankok közti átutalás nehézkes még országon – belül is)
    A Deutsche Bank különféle derivatívákat készített, amiért zombinak de el tartják.
    A hölgy olyat is említ, hogy lehetőség lenne az FDIC-ra, amerikai betétbiztosítóra, zuhanni hagyni a Deutsche Bankot.
    Lényegében csődben van az összes európai és amerikai bank is.
    Irány a monetáris reset.

  8. Tiborbá,
    a Humptydumptytribe youtube csatornán az öreg feltett egy videót amin Gail Tverberg-el van egy interjúja.Egyébként az öreg hasonló összeomlás témában utazik, mintha csak Tiborbá amerikai youtubos verziója lenne 😀 .Szerintem jó videói vannak fenn.
    Szóval a videó címe :Energy Analyst Gail Tverberg: „The Collapse Seems Very Likely [to Begin] in the Next Five Years”
    A videóban Gail Tverberg-el beszél az összeomlásról.Gail Tverberg-nek ugye az ourfiniteworldpontcom a honlapja.
    Most hallgatom a videót nem mindent értek belőle, de szerintem rohadt izgalmas dolgokról beszélnek.Főleg energia szemszögéből közelítik meg a dolgot , de gazdasági szemszögből is kifingást jósolnak.
    És ami jó beleírják hogy a következő 5 éven belül, nem csak fingfestés van mint sok előadónál a neten(nem Tiborbára gondoltam)
    Úgy néz ki egy kicsit ellaposodott az összeomlás téma Tiborbá oldalán,ami szerintem nem Tiborbá hibája, hanem az hogy az érdeklődés lecsökkent(szerintem nálam is jelenleg) , de csak azért mert
    a világban nincs semmi olyan esemény pár éve ami miatt nagyobb gebasz lenne.És még akik látogatják pl. Tiborbá oldalát ergo érdekli őket az összeomlás ők is ellaposodtak mert érezhető jelek még nincsenek >>gazdasági növekedés mindenütt, fizetésemelések, munkaerőhiány,tőzsde felfelé megy stb….Egyik haverom is olyan optimista mintha 100 évig folytatódna ez dolog.
    Ne féljetek ha lenne egy nagyobb gebasz vagy áruhiány majd lenne érdeklődés és több hozzászólás itt is.Tiborbá nem kéregetni akarok ,de szerintem ha az 1 órás videót végighallgatod az jó alapot adna egy újabb cikkhez (főleg ha kezdesz kifogyni a témából 😀 ), mert szerintem rohadt érdekes dolgokról beszélnek.És szerintem olyan szemszögből közelítik meg a dologakat amikről kevesen beszélnek összeomlás témában.

  9. 8: „Eközben a tőzsdék szárnyalnak.”

    Bocs, de alapvető összefüggés, hogyha a mértékegységet jelentő pénz értéke csökken akkor a benne mért bármi ára pedig nő. Fordítottan arányos, nevezőben van, stb.

  10. Re:13
    Ott maradt az igaz, de valóban ott van a 130 tonna arany? 😉

  11. 11 d311c

    Jól értem? Azt mondod, hogy a tőzsdék azért szárnyalnak, mert a dollár értéke csökken?
    Egy dollárért több aranyat vásárolhatok(nék) most, mint egy hónapja.
    http://www.olajar.hu/arany-arfolyam.html
    Ez a legtöbb nyersanyagra igaz, de minimum stagnál, tehát a dollár értéke nem romlik, ellenkezőleg, és eközben a tőzsdék szárnyalnak.

    Nálad a labda.

  12. Ahogy én látom az elmúlt években rengeteg forró tőke keletkezett a pénznyomtatásnak köszönhetően. Ez a pénz az alacsony kötvényhozamok miatt inkább a részvénypiacra és az ingatlanpiacra áramlott.Az elmúlt 4 évben pedig még a vállalatok számai is alátámasztják az optimizmust, ezért még tovább emelkedtek az indexek.

  13. Ez az aranyvásárlási és hazahozatali láz a kormányok részéről minimum aggasztó.

    Egy kis érdekesség alább. Mostanában a történelem kritikus időszakai tanulmányozom archív cikkek segítségével.
    Semmi újdonság, csak, lehet, hogy a történelem ismételni készül önmagát. Fegyverkezési verseny, aztán aranyfelhalmozás. De lehet, hogy csak én látom bele.

    Részlet egy 1914 augusztusi cikkből:

    „Aranypénz már hetek óta nincs forgalomban seholsem Európában, sőt már az ezüst és nickel váltópénz tezaurálása is megkezdődött, ugy, hogy a papirpénz váltása máris nehézségekbe ütközik. Előrelátható, hogy néhány hét multán nem azok lesznek a gazdagok, akiknek pénzük van, hanem azok, akik több élelmiszert szereztek be.

    A világháborut az óriási fegyverkezés idézte elő, melyben a hatalmak az utolsó években egymást felülmulni igyekeztek. A német császár is elismeri most, hogy ez az őrült versengés csak erre az eredményre vezethetett. A gazdasági élet rendes funkcióját már ez a fegyverkezés is jelentékenyen megbénitotta, mert óriási összegek köttettek le improduktiv célokra. Most pedig a háboru össze fogja rombolni és zuzni mindazt, amit a gazdasági élet az ötven éves békeidő alatt produkált.”

  14. 17. n/a
    A FED óriási mennyiségű pénzt öntött a piacokra a gazdaság felpörgetése érdekében. Ennek az infláció megemelkedéséhez kellett volna vezetnie, de ez elmaradt, ugyanis a pénz nem a néphez, hanem a tőketulajdonosokhoz került, akik – jobb híján – a tőzsdén fektették be. A tőzsde szárnyalása tulajdonképpen egy brutális eszközár infláció, csak ez nem szerepel a statisztikai hivatal fogyasztói kosarában. Ha minden továbbra is ezen a növekvő úton halad, akkor pár éven belül a kisbefektetők hozamrealizálásán keresztül (a tőzsdei hozam átkerül a reálgazdaságba) meg fogja dobni az inflációt és ezzel együtt gyengíteni fogja a dollárt. Ha viszont összeomlik a tőzsde, akkor aki csak tud, dolláron kívüli eszközökbe fog fektetni, ami szintén megfekteti a dollárt. Ebből a csapdából csak a reálgazdaság erősítésével lehetne kimászni, de annak meg a korlátos erőforrások szabnak gátat.

  15. 2: Nem azt mondták végig a szovjet kommunista vezetők is, hogy az imperialista kapitalizmus összeomlása már itt van a nyakunkon…? Aztán mégis SZU omlott üssze előbb.
    Putin esetében is inkább a vágya lehet a dollárösszeomlás, amit talán épp önbeteljesítő jóslattal próbál elérni…

    Mellesleg Tyler Durden a Harcosok klubjában a Brad Pitt által megformált anarchista fiktív személy neve. Vajon miért pont ezt az álnevet választotta a forrásod?

  16. 22.Avatar:
    Igen, Putyin vágy vezérelt gondolkodása már jó pár éve, jó pár témában megfigyelhető.
    Ez a dollár összeomlása, nyugat összeomlása jó pár éve téma, ezen a blogon is vagy 10-15 éve.
    És mi a jelenlegi valóság?

    Továbbá senki sem tévedhetetlen. Putyin miért lenne kivétel?
    Jó pár témát fel lehetne sorolni, ahol Putyin állításai nem jöttek be (vagy önmagénak mondott ellen, és ekkor finoman fogalmaztam!).
    Nyugat hanyatlása, Amerikai palaolaj, alternatív energia, klímaváltozás ténye, különféle politikai nyilatkotatai stb.
    Jöjjenek a tények:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve
    Mindenki képbe helyezheti magát az arányokról, a cikk végén lévő táblázat megnézésekor.

  17. Menjünk tovább, nézzük a hivatkozott linken ezt az ábrát:
    https://www.zerohedge.com/sites/default/files/images/user3303/imageroot/2012/01/20120103_JPM_reserve_0.png

    Megfigyelhetjük, hogy a holland, francia, brit tartalék valuta időtartamok egyre hosszabbak.

    Vajon az ábra szerinti USA időtartam kilóg-e e sorból, vagy még kicsit várni kell, hogy a szabályszerűség beteljesüljön?

    Megjegyezném, ezt az ábrát már 2012-ben(!) belinkelték a zerohedge-n egy korábbi cikkben.

  18. 23 – Idegen:
    Kína és Oroszország közösen elhatározhatott valamit gazdasági vonalon, amit Putyint tudhat. Tehát a tőle származó információnak lehet értéke. Különben az amerikai kiértékelők naponta jönnek elő a dollár bukásával.

  19. Az teljesen rendben van, hogy a gazdasági erőviszonyok eltolódásával a tartalék valuta változik.

    Azonban a tartalék valuta változáshoz a világ GDP arányok változása még kevés.

    Szükséges hozzá a az adott valuta konvertibilitása és az, hogy az ilyen-olyan kormányzati beavatkozásoktól független. Azaz az tartalék valuta tulajdonosa akkor váltja át és viszi ki az országból a tulajdonát, AMIKOR AKARJA.
    Nos ennek a feltételnek se a rubel, se a yüan NEM FELEL MEG.

    Tény, hogy az USA is csorbítja a dollár szerepét azzal, hogy szeletíven korlátozza bizonyos irányokban, bizonyos entitásoknak a konvertibilitást (Irán, Oroszország, Kína).
    Mivel ez nekik fáj a legjobban, ők szeretnék leváltani a dollárt legjobban.

    A leváltásnál meg egyáltalán nem biztos, hogy nem egy valutakosár fog a helyére kerülni pl. SDR.

    „US Dollar Will Collapse Soon.”
    Mikor? A soon eléggé flexibilis, definiálatlan fogalom.

    Egyébként meg lehet nézni az alábbi linken az idő függvényében a változást:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Reserve_currency

  20. 25.Tibor bá:

    „Különben az amerikai kiértékelők naponta jönnek elő a dollár bukásával.”

    Ezek az amerikai kiértékelők korábban az EUR bukására fogadtak, vágyva az EURUSD paritást, ami nem jött el.
    Van esély rá, hogy poziból beszélnek, és eltúlozzák a dolgot.
    Annak ellenére, hogy sok valós érvet is felhoztak anno és most is.

    Dunát lehet rekeszteni az elemzésekből és a jóslatokból.
    Az ember kénytelen őket elolvasni, mert lehet, hogy az eddigiekhez képest egy új szempontot hoz fel.

    A pudding próbája azonban az evés, a valósággal való összehasonlítás.

  21. Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani a mai pénzügyi rendszert mélységében és hatásaiban taglaló előadást, amit a legutóbbi pénzügyi válság után vettek fel:
    https://youtu.be/UyDws_gv2YI?t=6

    A magam részéről elég messzire vagyok a gazdasági vonaltól, de amióta olvastam Emmanuel Todd: A birodalom után című művét, azóta azon a szemüvegen keresztül nézem az USA mozgásterét. A folyamatok szerintem abba az irányba mutatnak, amit a francia történész megjósolt.
    Nap mint nap látható, hogyan megy le „kutyába” a volt világbirodalom egy-egy konfliktus során. (Huawei, kosárlabda közvetítés vs. Hong Kong szolidaritás, kurd helyzet)

  22. 26. Idegen

    egyfajta klíring rendszert kell elképzelni az elején, főként barter alapokon. Az elszámolási alap pedig tényleg egy valutakosár lesz, de nem az SDR, hanem az érdekelt országok pénze alapján.

  23. 28. Attila

    aki a pénzrendszert szeretné megérteni, annak ajánlom ezt videót:

    https://www.youtube.com/watch?v=-jqDMmWhPHA

    senkit ne tévesszen meg a címe, és hogy látszólag egész másról szól 🙂
    kell hozzá némi háttér információ ( címszavakban: Bank of England, The City of London, koronagyarmat) , de az már szerintem az itteni látogatóknak megvan. És ha megvan, akkor garantáltan hanyatt esik mindenki a karosszékben, olyan egyszerű természetességgel van elmondva, sőt elmagyarázva minden. Ha pedig valaki vizuális alkat, valósággal tobzódni fog a jelképekben.

    Ez a videó sajnos angolul van, de azt hiszem ment magyarul is valamelyik csatornán. Ha valaki tudja linkelje be a magyar verziót.

  24. A nagy hatótávolságú, civil járműnek álcázott orosz klónozógépet láttátok már?
    Szupergyors!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük