(2989) Trump figyelmeztetett, Amerika háborúba léphet

 

Előszó: Néhány napja arról volt szó, hogy újraválasztás biztosítása érdekében Trump indíthat atomtámadást. Akkor ezt hozzászólásban néhányan nem tartották reálisnak. Akkor most itt van néhány történés az utóbbi időkből.

Az amerikai elnök specifikusan megfenyegette Iránt, hogy olyan csapásban részesül, amilyenben még nem volt része, ha az iráni rezsim provokálja Washingtont.

Írta: Quint Forgey, megjelent a Politicoban.

Ez a poszt a fontosságára való tekintettel egy ingyenes fordítás.

Donald Trump elnök, mint a hadsereg legfőbb parancsnoka, hétfőn zavarba ejtő meghatározással állt elő a külpolitikájának prioritását illetően, aminek kapcsán ragaszkodott ahhoz, hogy az amerikai katonák hazahozatalán szorgoskodjon, miközben figyelmeztetett arra, hogy Amerika hamarosan egy új katonai konfliktusban találhatja magát. 

„Megpróbálok kilépni háborúkból. Lehet, hogy ezzel egy időben háborúkba kell lépnünk, érthető? Lehet, hogy háborúba kell lépnünk.” Mondta Trump az újságíróknak a Fehér házban.

„Jobban fel vagyunk készülve, mint korábban.” Folytatta. „Ha Irán tesz valamit, olyan csapás éri, amilyenben még nem volt része. Úgy értem, meg vannak hozzá az eszközeink.”

Az elnök megjegyzésére akkor került sor, amikor adminisztrációjának szembe kell nézni a Közép Keleti eszkalációval, és új katonai átcsoportosítást kell végrehajtania a területen.

Az elmúlt napokban Trump egy ideiglenes fegyverszünetet javasolt, amiről Mike Pence alelnök tárgyalt Recep Tayip Erdogan török elnökkel, hogy Szíriában az amerikaiakkal szövetségben lévő kurd harcosok lemészárlását a török haderő beszüntesse.

Időközben Trump parancsban adta, hogy az amerikai katonákat kivonják Szíriából, ami a Kongresszust és a Pentagont arra késztette, hogy felhívják a figyelmet a következményekre, és pedig arra, hogy az Iszlám Állam katonái aktiválódhatnak.

A több mint 700 kivont amerikai katonát áthelyezik Irak nyugati részébe. Állította szombaton Mark Esper védelmi miniszter, annak ellenére, hogy újabb sajtó értesülés szerint Trump azt fontolgatja, hogy néhány száz katonát Szíria északkeleti részén tart, hogy ellenálljanak szír és orosz csapatok előnyomulásának az ország gazdag olajmezei felé.

Esper a hónap elején azt is kijelentette, hogy Amerika további katonákat fog Szaud Arábiába telepíteni a királyság védelme érdekében az iráni rezsimmel szemben, annak ellenére, hogy Trumpnak szándékába van a véget nem érő háborúból való kilépés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2989) Trump figyelmeztetett, Amerika háborúba léphet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük