(2971) Atomháború

Tibor bá’ online

 

Kashmir miatt India és Pakisztán már jó ideje hülyéskedik egymással, ami azért nem vicc, mert mind a két országnak van fejenként (becsült) 150 nukleáris töltete és a megfelelő rakéta hozzá a célba juttatáshoz. Szakértő véleménye szerint, ha valóban egymás hajába kapnak, és beindul a kölcsönös letarolás, akkor egy-két nap alatt több halottat tudnának produkálni, mint a II. világháború áldozatainak a száma. More people will die almost immediately than were killed in the entire Second World War.

A számítások szerint 36 millió tonna füst és hamu keletkezne, ami feljutva a felső atmoszférába, az egész világon szétterülne. Ezt nevezi a szakirodalom nukleáris télnek. Az átlag hőmérséklet azonnal minimum 2°C-t süllyedne, viszont maximum 5°C is lehetne. Miközben a mínusz 2°C is az utolsó jégkorszak átlaghőmérsékletét jelenti. Levels characteristic of the last Ice Age.

Ezen kívül a csapadék 15-30 százalékkal csökkenne, és ennek megfelelően a mezőgazdasági termelés is, ami elég lenne a tömeges éhezéshez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

5 gondolat erről: „(2971) Atomháború

  1. Hogy jött ki ez a 2 fok a jégkorszakhoz? Az inkább kb. 8 fok mínusz, nem? Vagy a kis jégkorszakot számítjuk?

  2. Ha annyi lenne a történet, hogy két csapat habzó szájú, dühtől elvakult nagyranőtt kisfiú verekszik, akkor tényleg nagy bajban vagyunk, és nem is értem, mért nem lőtték szarrá egymást már rég.

    De egyrészt azért egy-egy ilyen állam vezetői között csak-csak akadnak normális, értelmes, kiélezett helyzetben is higgadt gondolkodásra képes emberek.

    Másrészt azt is gondolom, hogy a világnak van gazdája (most a földire gondolok), csak nem mutogatja magát. Simán el tudom képzelni, hogy miközben megy a kakaskodó színjáték az alsóbb szinteken, a mérnökök precízen megtervezik, hogy pontosan mekkora atombombából mennyit és hol kell robbantani ahhoz, hogy a klímamegfutást ellensúlyozzuk – és ez fog történni Indiában-Pakisztánban.

  3. 2: Nyugi, majd a Himalája visszahúzódó gleccserei miatt bekövetkező ivóvízhozam csökkenés miatt előbb v. utóbb egymásnak fognak esni. A mostani Kasmírt érintő indiai lépések is erről szólnak, de mivel egyszerűbb volt a hindu nacionalizmust felkorbácsolni, mint elmagyarázni az 1,3 milliárdos népességből a várhatóan kb. 600 millió főt érintő problémát, így egy etnikai és vallási vonalú konfliktus magjai lettek elvetve ismét a két ország között…! Hogy fognak -e háborúzni a vízért? A válasz egyértelműen IGEN! A mikor kérdéses, szerintem nagyjából 10 éven belül meg fog történni.

  4. Igen tíz éven túl már nem fognak háborúzni. És velünk mi van? A Duna vizhozama sem a régi. Engem az az ország érdekel amiben élek. A többire, igaz erre sincs, befolyásom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük