(2970) Új járvány bekövetkezése

Tibor bá’ online

 

Száz éve, az első világháború befejezése után, a Világon végigsöpört a spanyolnátha, ami rövid időn belül 50 millió áldozatot követelt, többet, mint a világháború. Ennek ellenére ritkán esik szó róla. Miközben a WHO által szponzorált Global Preparedness Monitoring Board jelentése szerint komoly veszélye van annak, hogy a légzőszervet megtámadó járvány felüti a fejét, ami világviszonylatban 50…80 millió áldozatot követelhet.

Az igaz, hogy az elmúlt 100 év alatt feltalálták az antibiotikumokat, és különböző vakcinákat, de a modern utazási lehetőségek erősen kedveznek a járvány terjedésének, valamint az utóbbi időben egyre több baktérium lett antibiotikum rezisztens. Éppen ezért a jelentés szerint a veszély egyre nagyobb. Elsősorban azért mert a klímaváltozása betegségnek kedvez. Különböző szúnyog fajták nyomulnak északra terjesztve a ZIka, Dengue, és sárgaláz kórokozóit.

Tény az, hogy egyre jobban kik vagyunk téve olyan betegségeknek, amikre nem vagyunk felkészülve, és ennek megváltoztatására nincs politikai akarat. Sajnálatos módon csak akkor lépnek, amikor a baj már a nyakunkon van, és amikor leküzdjük, akkor gyorsan elfelejtjük.

Járványok nem csak az egészségünket veszélyeztetik, de kihatnak a gazdaságra is. A 2003-as SARS járvány 40 milliárd $ költséggel járt. A Nyugat Afrikai Ebola járvány 2014-2016 között 53 milliárd dollárba került. A 2009-es H1N1 Influenza járvány ára 55 milliárd $ volt. Ha holnap kitörne egy olyan járvány, mint amilyen az 1918-as Spanyol nátha volt, az 3.000 milliárd dollárt venne ki a zsebünkből.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Egy gondolat erről: „(2970) Új járvány bekövetkezése

  1. A bankok ennél jóval többet loptak 2008 után, aztán nem lett semmi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük