(2954) Egy vélemény

Tibor bá’ online

 

Ezen a blogon már volt arról szó, hogy különböző klímakutatók különböző bázis vonalakat alkalmaznak, és így az fordul elő, hogy különböző melegedéseket jeleznek 1,0 és 1,75 °C között. Joe Neubarth kutatónak az a véleménye, hogy ez teljesen felesleges. A lényeg, hogy mennyi a Global Average Surface Temperature, azaz a globális átlagos felszíni hőmérséklet, és hogy ez emelkedik. Meddig?

Úgy tűnik, hogy igen agresszíven (exponenciálisan?) rohanunk a magasabb érték felé. A grafikon szerint a 15 °C értéket hamarosan elérjük. 16 °C-nál a Földön elképesztő viharok, és hőhullámok lesznek. A népesség fele oda fog veszni. A szárazság miatt a termés nagy része elpusztul. Élelmiszer lázadások, és zsákmányoló háborúk törnek ki. A civilizált életforma el fog tűnni.

17°C-nál elképesztő időjárás mellett alig marad élő ember a Földön. És ehhez már csak néhány év kell.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2954) Egy vélemény

  1. Amíg ezt olyan mérésekre alapozzák, amely az idei nyarat minden idők második legmelegebbjének mutatta, addig nem aggódom. 4 nyárral ezelőtt valóban kisült a zsírunk, egymást követték a hosszú hőhullámok, éjszakánkként is meleg volt a házban, idén egyszer sem tapasztaltam ilyet.

  2. A klíma nem szakterületem, de a függvényillesztés igen. És ez egy vacak illesztés. 1920 -2005-ig következetesen a mért pontok alatt fut, hogy aztán a végén hirtelen felkanyarodjon. Ha ez tényleg exponenciális, akkor az időskálája nem stimmel. Egy rendes illesztés 1920 -2005 között a pontok között futna, és a végén lassabban emelkedne a meredeksége.

    1: Kispista, globális hőmérsékletről volt szó. Te nem olvastad, mi volt Ny-Európában, míg mi kellemesen lógattuk a lábunkat? És sok más helyen.

  3. Többször volt olyan álmom, amelyben egyedűl sétálok napközben úgy hogy egyetlen embert sem látok egy egyébként forgalmas belvárosi utcán. Elráulom, nem riadtam fel verejtékben úszva.

  4. 2, Ábel:

    Nem, én az országos helyzetről beszéltem. Magyarországon volt ez minden idők második legmelegebb nyara az OMSZ adatai alapján, ami adatot szolgáltat a globális értékekhez is.
    És ezek szerint te sem tapasztaltad ezt olyan melegnek, a 2015-ösnek biztos, hogy a nyomába se érhet.

  5. Re:4
    Ezt már több éve leírtam, hogy a kén-hexafluorid gáz, aminek az a jótékony tulajdonsága, hogy bomlás után rekombinálódik (ezért is használják nagyfesz kapcsolóberendezések szigetelő gázaként), „kissé” ÜHG hatású.

    Egyébként a cikk alapvetően csúsztat, és félretájékoztat. SF6 közép és nagyfesz kapcsoló berendezések szigetelő gázaként használják, és hírből sem szigetelnek vele generátorokat, és trafókat. Trafók vagy száraz, vagy olajos szigetelésűek, generátorok pedig szinte kivétel nélkül szárazak(csillám-műgyanta kompozitok többségében).
    Ebből fakadóan a cikk „értéke” kissé csorbul. KÖF-nél lehet vákuum, vagy száraz levegős kapcsoló berendezéseket is használni, nagyfesznél szeretik az SF6 kapcsolókat, mert nagyon kompakt lesz tőle egy alállomás. Erre jó példa a Nagyvásárcsarnok mögötti ronda klinker téglás alállomás(erre építettek rá egy szállodát), ami egy kültéri alállomás becsomagolva, ami ma töredék helyen elfér akár a föld alatt is pl Vérmezőn(embereknek dunsztja sincs, hogy a padok alatt egy 120kV-os alállomás van elsüllyesztve.)

  6. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület szerint az általuk vizsgáltak közül a SF6 a legerősebben üvegházhatású gáz, globális felmelegedési potenciálja 100 éves időtartamot tekintve a CO2-énak 23 900-szerese.[12] Mérések szerint a SF6 koncentrációja évente kb. 0,2 ppt-t nőve 2018 februárjában 9 ppt volt.[13][14] A légkörben rendkívül sokáig megmarad, a troposzférában és a sztratoszférában sem lép reakcióba, becsült élettartama 800–3200 év.[15] Átlagos globális koncentrációja évente kb. 7%-kal nőtt az 1980-as és 1990-es években, elsősorban a magnézium előállításához, valamint az elektromos és elektronikai iparban történő felhasználása miatt. Tekintve, hogy a szén-dioxidhoz képest kis mértékű a kibocsátása, a globális felmelegedéshez való hozzájárulása a becslések szerint kevesebb, mint 0,2%.[16]

    Európában a SF6 az F-gáz rendelet hatálya alá tartozik, mely az anyag számos felhasználását szabályozza vagy megtiltja. 2006. január 1. óta nem használható nyomjelző gázként.[17]

    Ezt írják róla.

  7. 15-16c nàl az emberisèg fele kipusztul ? ! Ez egy elèg komoly ALULÉRTÉKELÉSe a szituàciónak

  8. 9:

    Számoljunk azzal, hogy a holocén optimumban 1 fokkal nagyobb volt az átlaghőmérséklet, mint ma.

  9. Ahogy én látom, a probléma nem is az, hogy a különböző fajok ne találhatnának maguknak életteret +1 vagy 2 °C mellett, hanem az, hogy az összes élőhelynek át kellene költöznie ezer km-ekkel, és átalakulni, ami nem fog zökkenőmentesen menni ilyen rövid idő alatt.

    Ha értelmesen állunk hozzá, ebben segíthet az ember tudatos tervezéssel és akciókkal. Úgyis mindenfélét viszünk mindenhova, kiszelektálódhatnak az életképes új élőhelyek. Csak eleinte jóval szegényesebbek lesznek.

  10. Úgy nézem, hogy a kb. ’21-23 környékén publikálásra kerülő újabb IPCC összefoglaló jelentés alapjait adó klímamodellekben igen méretes korrekciókat hajtottak végre. Eléggé kijózanító korrekcióra lehet majd ezek alapján az IPCC -től számítani!

    Az iparosodás előtti korszakhoz képest 6,5-7 Celsius-fokkal is emelkedhet a Föld felszíni átlaghőmérséklete 2100-ig, amennyiben a globális szén-dioxid-kibocsátás üteme nem változik – derült ki két neves franciaországi kutatóközpont egymástól független klímamodelljeiből.
    A friss mutatók meghaladják az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) 2014-es jelentésében szereplő számokat, továbbá azt sugallják, hogy a 2015-ös párizsi klímavédelmi egyezmény célkitűzéseit – a Föld felmelegedésének az iparosodás előtti korszakhoz képest legfeljebb 2, de lehetőség szerint 1,5 Celsius-fokban való korlátozása -, még nehezebb lesz megvalósítani.

    Az eddig véltnél is gyorsabban melegszik a Föld
    https://infostart.hu/tudomany/2019/09/17/az-eddig-veltnel-is-gyorsabban-melegszik-a-fold

  11. Globális sztrájk a következő napokban 1700 rendezvénnyel (én 5000-et is olvastam).

    https://www.youtube.com/watch?v=o8yMgIyxujM

    Ebből semmi más nem lesz, csak növekvő káosz. Ez a folyamat, a zűrzavar már nem fog megfordulni, hanem egyre nagyobb és nagyobb lesz.

  12. 13 – Gyarmathy:
    Ezt 30 évvel ezelőtt kellett volna tenni, de még 1 éve is a szkeptikusok ütötték a dobot. Jut eszembe, hallott v alakik MSzilárdról az utóbbi időben?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük