(2943) A Sámson opció

Tibor bá’ online

 

Aki nem vett részt hittan oktatásban, annak elárulom, hogy Sámson és Delila nem Tom Jones egy hajdan volt pop slágere, hanem bibliai alakok, a hozzájuk tartozó mesével. Sámson egy csodás erővel rendelkező figura volt. Szeretőjét, a filiszteus kurvát Delilának hívták, akit a filiszteusok vezére megvett 1100 ezüstért (kurva sok pénz, ha meggondoljuk, hogy Júdás 30 ezüstöt kapott Jézus elárulásáért), hogy tudja meg, mi adja Sámson erejét. Ezt azonban Sámson nem árulta el. De a végén győzött a pina (ahogy általában), hogy bizonyítsa szerelmét, Sámson elárulta a titkot, erejének forrása a hosszú hajában van. Így, amikor Sámson elaludt Delila levágta a haját, és jelezte megbízójának, hogy Sámson elfogható. El is fogták, és elvitték egy templomba, ahol a filiszteusok megünnepelték elfogását, és soron következő kivégzését. Ekkor Sámson kérte Jehovát, hogy még egyszer adja vissza neki az erejét egy rövid időre. Ezt megkapta, és akkor a templom tartóoszlopait kitépte a helyükből. A templom összedőlt, ezernél több filiszteust maga alá temetve, de Sámson is életét vesztette.

Sámson és Delila történetéből a zsidók azt szűrik le, ha nekik meg kell halni, akkor visznek magukkal ezreket az ellenségből is. Hogy ez a doktrína érvényes, azzal először a világ akkor ismerkedett meg, amikor Golda Meirt a BBC meginterjúvolta miniszterelnökségének ideje alatt (1969-1974). Golda Meir egyértelművé tette, hogy ha Izraelnek menni kell, viszi magával az egész világot. Ezt hívják Sámson opciónak. Becslések szerint jelenleg Izraelnek 400 hidrogénbombája van. Ez már elég a fenyegetés betartásához. Ez angolul így hangzott: if we are going down, we will take down the rest of the planet with us. Akit érdekel, utána nézhet.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(2943) A Sámson opció

  1. Én kerestem, de nem találtam Golda Meir-től ilyen idézetet. A wiki discussion paneljén vannak még nem forrás nélküliek, de ott sincs. Mondjuk olvasva a többi idézetet akár mondhatta is volna. 🙂

  2. 1 – Rozsgyi:
    Köszönöm a tájékoztatást, de ezzel tulajdonképpen mit akarsz közölni?

  3. Magyar mondakörben is található hasonló epizód, amikor a hős magával rántja a mélybe ellenségét és együtt halnak, ez Dugovics Titusz esete. Ez még lehet önfeláldozás is valami jövőbeli cél érdekében. De amikor az egó (vagy egók egy halmaza) az egész világmindenségnél értékesebbnek képzeli magát az nyilván orvosi esett…

  4. ISISrael komoly támaszpontokat épít ki Patagóniában és Tűzföldön. Nyilván illegálisan, mint hacienda, ranch.
    A sorkatonákat pedig kiküldik párhetes patagóniai „kirándulásra” alapkiképzés után.

  5. 200-400 db nukleáris bomba között mozog a becslés, de ugye hivatalosan nincs semmi atomfegyvere Izraelnek. Nem mind termonukleáris fegyver, a korai légibombáik azok atombombák.

  6. Már jöttem egyszer, egy másik topicban Izrael és a kis sün allegóriájával.
    Ha nem tévedek, feljegyzések szerint ugyanerről beszéltek Sharon , valamint Ytzhak Shamir annakidején, ezen a környéken és ilyen apró ország esetében ez teljesen elfogadott.
    Minden kis és viszonylag gyenge lény veszély esetén a valódinál nagyobbnak, fenyegetőbbnek igyekszik mutatni magát, hülye volna , ha nem tenné.

  7. 5. Pontosan.

    Tibor bá’ mai cikkéhez adalékként:

    „Izraelről továbbra sincs hivatalos információ, de nem tagadja, se nem ismeri be, hogy atomhatalom, ahogy nem írta alá a nukleáris (NPT), biológiai (BWC) és vegyi (CWC) fegyverekről szóló egyezményeket sem; a világon egyedüliként. Becslések szerint 80, más források szerint akár 200 atomtöltettel rendelkezik, melyekből 30 darab vadászbombázók által hordozott bomba, a többi töltet az önjáró közepes hatótávolságú Jericho-2 MRBM-ekre, illetve a köztes hatótávolságú Jericho-3 IMRBM-ekre van telepítve. Ez utóbbi akár ICBM is lehet, és egyes források szerint rendkívül erős silókba vannak telepítve a Negev-sivatagban. Arról is keringenek információk, hogy a németektől kapott 6 darab dízel-elektromos Delfin tengeralattjárókat nukleáris töltetű SLCM-ekkel akarják felszerelni.” forrás: jovonk pont com

    Az teszi Tibor bá’ mai témáját nagyon fontossá, hogy a „Sámson-opció” doktrína mellé társul egy olyan előny, hogy a silók gyakorlatilag elpusztíthatatlanok… ha minden igaz.

  8. Ebben persze van egy olyan szándék is, hogy azok akik nem akarnak megsemmisülni a Sámson opcióban, „önvédelemből” Izraelt is meg kell védeniük.

    Ögyes…

    Szóval, ha Irán Megtámadja Izraelt, akkor Izrael elkezdi lőni Szófiát, Bukarestet, Belgrádot, Budapestet, Pozsonyt, Prágát, remélve, hogy mielőtt eljut Rómáig, Berlinig meg Párizsig, az európai hatalmak észbe kapnak és megsemmisítik Iránt…

  9. 8.lehettem volna valaki más
    Egy hollywood-i forgatókönyviró veszett el benned!!
    Komoly embernek gondoltalak…
    Amig mi szétlövögetjük fentemlitett nemes városokat, Róma,Berlin, Párizs nemkevésbé derék városok tétlenül nézik, avagy inkább nagyhamar közös lelkesedéssel szép pirosra pörkölnek bennünket…. amúgy perventive…
    Na de igazán kedves lehettem volna, na de igazán…

  10. 8: Van Izraelnek elég ellensége, akikre az atomot szórja, nem szorul rá, hogy a barátaiból is ellenséget csináljon.

  11. Ábel (a rengetegben – nem látod az erdõtõl a fát.)
    Izraelnek nincsenek barátai.

  12. 11 – Gerry:
    Kevés olyan ország van a Világban, ahol ne élnének Izraelnek barátai, akik, ha kell, aktivizálják magukat.

    Különben a rutinos blogger a hozzá beküldött anyagok 95 százalékánál kapásból tudja, hogy az információ valós, vagy álhír. Így jut idő a maradék 5 százalékra.

  13. Izrael számára komoly „védelem” ez az elrettentés, ugyanakkor a teljes pusztulását is felerősíti egy amerikai-orosz nukleáris konfliktus esetén.

    Oroszország számára ez annyit jelent, hogy Izrael esetében – éppen a „szuper erős” silók miatt – nem csak hogy felszíni robbantás kell az erős statikus túlnyomáshoz adott pontban/területen, amit a légi robbantással eleve nem lehet elérni silók esetében, hanem nagyobb hatóerő és/vagy több töltet.

    Egy mai Sátán ICBM 10 darab 800kt töltete kivédhetetlen lenne Izrael számára, ugyanakkor orosz szempontból több problémát is okoz. Szükség van mindegyik Sátánra az amerikai Minuteman-III ICMB silók és irányítóközpontok ellen (MAF).

    A Sátán (R-36M2) találati pontossága 220 méter. Azaz a célponttól akár 440 méterre is becsapódhat a legrosszabb esetben. Ez a két távolsági érték statikus túlnyomásban 1000-5000psi. Telitalálat esetén, ennél magasabb a túlnyomás és a siló szinte biztosan elpusztul. Ha 8 megás – hivatalosan hadrendből kivonva, mármint a hordozó ICBM – akkor 5000psi érték kb. 500-550 méteren van, silónak annyi. Ha az előbbinek a 20 megás alváltozata repül, akkor 700 méteren van már meg az 5000psi. Igen ám, de mindkettő esetében messze a sztratoszférába megy fel a gombafelhő és azzal már komoly sugárszennyezést okoz nem csak lokálisan.

    Nem ismerem Izrael és a Közel-Kelet széljárását, de hogy a Sámson-opció doktrína miatt Izrael komoly cuccot kaphat az oroszoktól, az több mint valószínű. Azaz a kardjuk markolata is éles penge, jobb nem megmarkolni… (EMP csapást szóba sem hozom… ha akkor nyitva egy siló, annak annyi.)

  14. ” Ha israelben béke van, akkor az egész világon béke van.
    Ha israelben nincs béke, akkor az egész világon sincs béke”
    / egy rabbi a Kossuth rádióban/

  15. És mondá az Örökkévaló Ábrámnak: Menj el országodból, szülőföldedről és atyád házából azon országba, melyet én neked mutatok. És teszlek téged nagy néppé és megáldalak, s naggyá teszem nevedet; és áldás leszel. Megáldom a téged áldókat és megátkozom a téged átkozókat. Általad nyer áldást a föld minden nemzetsége.”[5]

  16. 11: Az országok közti „barátság” igen széles skálán mozog, ezzel a szép szóval illetik általában az informális gyarmati státuszt is. Ugyan mért bombázná le bárki a hű vazallusát?
    Na és persze Tibor bának is igaza van.

    Szerintem ha Izrael Iránnal kerülne háborúba, akkor előbb Iránt szórná meg atommal, nem Budapestet, arra várva, hogy majd akkor hátha a franciák megmentik.

    A fenti leírásokból az a kép rajzolódik ki előttem, hogy Izraelnek van annyi nukleáris fegyvere, hogy az egész arab világot magával rántsa a pusztulásba, de az egész Földre már nincs elég. Vagy rosszul értelmezem?

  17. „Soha a világon nem volt még olyan háború, amit ne magasabb célokért, ne a becsületért folytattak volna.
    Sosem volt még olyan háború, amit hódító- vagy rablóháborúnak neveztek volna, minden ország csak védekezésből harcolt, egyik sem támadott: mindegyiket megtámadták.” (Svejk orosz földön)

  18. „Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán felvetette, hogy más nyugati fejlett államokhoz hasonlóan Törökországnak is szüksége lenne nukleáris rakétákra.”
    http://www.atv.hu/kulfold/20190904-erdogan-nem-zarkozik-el-a-nuklearis-raketaktol

    Az ABM és INF szerződés amerikai felrúgása megágyaz annak, hogy a belátható jövőben könnyen megduplázódhat az atomhatalmak száma, ami egyébként Amerikának is minden lesz, csak jó nem.

  19. 18: Törökország, mint fejlett nyugati állam? Röhögnöm kell!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük