(2939) 158 milliárd forint

Tibor bá’ online

 

Ennyibe kerül az országnak, hogy O1G-nek sikerült kezet rázni minden idők leghülyébb amerikai elnökével. Ez annyi pénz, hogy húsz ezresekben nem fér el egy utánfutóban. Na és mit kapunk érte? 180 pontosan nem megnevezett rakétát. Feltételezem, hogy már rég lejárt, elavult amerikai rakétát, mert Trump egyetlen egy dologhoz ért, éspedig az „üzlethez”, aminek lényege, sokért adni közel semmit.

OK, NATO tagok vagyunk, ami elkerülhetetlen volt. Mint ilyen, az állam köteles a GDP 2 százalékát védelemre fordítani. Na jó, de mit akarunk megvédeni 180 rakétával? Nem lett volna okosabb tankokra költeni. Minket nem Oroszország fog lerohanni. Nem azért, mert olyan jófiúk az oroszok, hanem azért, mert közöttünk ott van Ukrajna. Ha valaminek van esélye, akkor az a szomszédok beáramlása élelmiszerért, nem most, néhány év múlva. Ezek ellen a legjobb védelem a hagyományos, II. világháborús védekezés. Tankok és gyalogság. Légvédelmi rakéták, repülőgépek ellen hatásosak. Repülőgépeket nem vetnek be, ha élelmiszerért jönnek. Lopni akarnak, nem lebombázni azt, amit el akarnak lopni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2939) 158 milliárd forint

  1. Nézzük a tényeket:

    Az 500 millió USD egy elkölthető keretösszeg. 😉 Az már egy más kérdés, hogy ezt sem itthonról tudtuk meg! A rakéta típusa és mennyisége ismert: AIM-120C-7 AMRAAM -ból kerül majd beszerzésre 180 db. Gondolom ebből 20-40 db kerülhet esetlegesen Kecskemétre, a Gripen fészekbe a meglévő 40 db AIM-120C-5 AMRAAM légiharc rakéta mellé. A többi pedig légvédelmi rakéta lesz, a rakétabeszerzés kb. tényként kezelhető USA általi nyílvánosságrahozatalából következtethetően a szintúgy ezzel párhuzamosan beszerzésre kerülő NASAMS (National/Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) lérak -hoz. És ebből tudjuk azt is, hogy az 500 millió USD keretben szerepel a nem megnevezett darabszámú AN/MPQ-64 Sentinel 3D RADAR beszerzése is. Ezeken felül, gyakorló változatú rakéták, rakéta szimulátor; tároló-, és karbantartó egységek, kriptográfiai szoftverek, stb. is a keretösszeg részét képezik. Aztán majd kiderül, hogy végül mit, és mennyit fogunk megvenni. A DoD ezt tartja reális és szükséges csomagnak, de szerintem mi ebből csak mazsolázni fogunk, és végül nem lesz ekkora mennyiségű rakéta sem beszerezve. De majd meglátjuk.
    Mondjuk én AMRAAM-ER rakétákat is vettem volna hozzá, mert az AIM-120C-7 AMRAAM egy légiharc rakéta, ami földről indítva kb. max. 10 km magasságig és max. 20 km távolságig alkalmazható; míg az AMRAAM-ER -el kb. max. 40 km -es távolságig tolható ki az alkalmazási rádiusz.

    A NASAMS egy igen potens, rugalmasan telepíthető, modern és fejlett rövid-, és közepes hatótávolságú lérak. rendszer.

    Részletesebben:
    https://jetplanes.blog.hu/2019/08/29/a_legvedelem_kovetkezik

  2. Inkább fordította volna a lakosság konkrét informálására és kivitelezhető vészforgatókönyre ezt az összeget. Ha már a népért van és a nép gyermeke.? Tudom, tudom badarság.

    Ezek a rakéták semmit sem fognak megoldani. Senkitől sem fognak megvédeni.

    Intruderek?
    Lesz itt baj és megoldanivaló országon belül is, ahogy a többi országban is. Ha belül nincs összefogás a külső ellenségkép jól jöhet.
    Szerintem -sajnos- a védelmi határvonalat kisebbre kell méretezni mint egy állam és legfőképpen más szempontok szerint. Tudás, hozzáértés, tapasztalat.

    Az ő bunkerlistáján se Mészáros Lőrinc van, ő csak ebben a körülményrendszerben használható?.

  3. 2 – Balázs:
    O1G nem tanult Mohácsból. Az országot csak a „krém” nem tudja megvédeni. Ha a széles tömegekre nem támaszkodik, a magyar oligarchákat el fogja söpörni a támadó.

  4. Vicces alakok vagytok ti odaát, fiúk.
    Mire a kékeslila fenének kell Magyarhonnak amerikai rakéta, de ezt most a legkomolyabban kérdem?
    Mi ellen?
    Ki ellen?
    A modern lopakodók ellen mit sem ér, hacsak nem vásároljátok a legújabb, méregdrága tipust.

  5. https://index.hu/belfold/2019/08/30/zrinyi_2026_hadsereg_haderofejlesztes_raketa_gripen_egyesult_allamok_magyar_honvedseg/

    Szerdán írtunk arról, hogy a Defense News katonai hírekkel foglalkozó hírportálon megjelent egy cikk, amely szerint öt ország számára, összesen 4,2 milliárd dollár értékű fegyvereladásra adott engedélyt az Egyesült Államok külügyminisztériuma. Ezek között van Magyarország is, mi
    500 millió dollár (148 milliárd forint) értékben vennénk 180 darab AIM-120C-7 típusú légiharc-rakétát, amiket aztán valószínűleg a honvédség gripenjeire szerelnének fel.

    Cikkünk megjelenése után azonban több olvasónk is jelezte, hogy érthetetlenül drágának tartják a beszerzést, mivel a közelmúltban több ország is vásárolt az Egyesült Államoktól ugyanilyen rakétákat, és azok jóval kevesebbe kerültek. 2017-ben például Lengyelország vett 150 darab ugyanilyen rakétát 250 millió dollárért,
    tehát fele annyiért, mint amennyiért mi fogunk.
    Idén májusban pedig bejelentették, hogy Japán is vásárol ilyen fegyvert, ők 160 darabot vesznek 317 millió dollárért, tehát
    kétharmad áron kapnak majdnem annyi rakétát, mint amennyit mi veszünk majd.

    VÁROM A FITYISZ FANOK ÁLLÁSPONTJÁT, található néhány itt a blogon.

  6. A szomszéd országoknak is van légierejük, ha le akarnak rohanni minket akármikor is, az ellen is kell tudni védekezni. És nekik nem a legmodernebb lopakodóik vannak, az ellen jó lesz talán ez is.

    3: Igaz! Nem tudom, mire várnak a sorkatonaság visszaállításával.
    Beindítottak egy tartalékos programot, de olyan szívás, hogy nem sokan választják, az meg nem sokat ér. Tényleg arra lenne szükség, hogy minden alkalmas polgár tudja használni a fegyvert, és legyen is neki otthon.

  7. Re:5
    Azért kerül 2× többe, mert rajta van maga Donald filccel írt aláírása, ezt nem is tudtad?

  8. Nègerek stb sötètbőrüek ellen a nagytudásu vezír már megèpítette a kerítèst

  9. Azt nem tudom, hogy vajon a NATO tagországok fegyverzetének kialakításában mennyi szabadkeze van az országnak, vannak-e felsőbbszintű elvárások, hogy kitől melyik haderő fejlesztését várják el a közös ütőképesség érdekében.
    Igaz, ez már az ország szuverenitásának kérdése, mert ebből az is következhet, hogy csak a közös ellenség ellen hatékony, egy ma még nem kialakult jövőbeli konfliktusban meg lehet, hogy értelmetlen egy ilyen fejlesztés…

  10. 4. bálint

    „Mire a kékeslila fenének kell Magyarhonnak amerikai rakéta, de ezt most a legkomolyabban kérdem?”

    Semmire.
    Vedd úgy, hogy védelmi pénz.
    Ezzel az USA-t inkább a szövetségesek között lehet tudni, mint az ellenségek között.
    Ugye, ha az USA kellemetlenkedni akar, akkor tud… És valószínűleg többe fájna mint 500 millió dollár.
    A Trump ellenes Európában Trumpnak is jól jön egy rokon lélek.
    És itt a barátságos kézfogáson és mosolygós fényképeken felül szó lehet akár Orbán ellenes akciókról szóló titkosszolgálati infókról is.
    Putyintól megvette Paksot, Erdogánnal és Netanjahuval is jóban van. Szóval ennek a 4 országnak van a legjobb megfigyelő és lehallgató hálózata.
    Szóval ameddig nekik jó, hogy Orbán marad, akkor marad.

  11. A különbséget visszaosztjak az amcsik. Elmegy a rezsim fekete kasszajaba.

  12. A legtöbb sötétbőrű a kerítésen belül van és azok ugyanúgy elvágják a torkod és elviszik mindened, nem kell ide nyugatról belopodzó migráns. Ebben az O1G ciklusban már több „sötétbőrű” baba fog megszületni, mint fehér, ezen kellene kicsit elgondolkodni mindenkinek.

  13. 10.lehettem volna valaki más
    …”A Trump ellenes Európában Trumpnak is jól jön egy rokon lélek.”…
    Akkor adhatta volna ingyen, cserébe a barátságért, cserébe, hogy hüségesen betartjátok az ameriaki szankciókat egy olyan ország ellen, aki/ami semmit nem vétett ellenetek, ahelyett, hogy beintettetek volna Amerikának és vigan úzletelnétek Iránnal, és betegre keresnétek magatokat.
    Kiváncsi vagyok, és kérdezzétek csak meg újdonsült barátotokat, ha netán ti, magyarok összevesznétek Putyinnal, Amerika is olyan lihegő búzgón szankcionálná az oroszt a kedvetekért?
    Nem hinném.

  14. 13 – bálint:
    Baj van! Az IDF harci jármüvekkel felvonult a libanoni határhoz. Nagyon úgy néz ki, hogy ebből háború lesz, és Irán is be lesz vonva, legalábbis ez tűnik ki Katz nyilatkozatából. (Israel FM: We can target Iran inside its territory)

  15. Baj van, bizony!
    Ma délután 5 óra tájban kezdődőtt a tűzharc Libanon és Izrael között.
    Most nemrég abbamaradt, vacsoraidő ugyebár mindkét oldalon, oszt meglássuk, mit hoz az éjszaka.

  16. 15 – bálint:
    Vicces, nem is tudom, mit írjak:

  17. Nem tudjuk , mit higgyünk és kinek.
    A saját vagy a libanonu televiziónak, egyik ezt, a másik azt közli…
    Miszerintünk egész délután az ment, hogy senki nálunk nem sérült meg. A libanoniak szerint a támadásban szétrobbant egy vagy akár két katonai jármű.
    Ez volt a délután folyamán, azaz a hivatalos állitások szerint nálunk nincsenek sérültek.
    Ennk viszont valamelyest ellentmondanak az esti hirek, ahol bemutatásra kerül a haifai Rambam-kórház mellett leszálló katonai helikopter, amelyből „kisatirozott „hordágyak kerülnek elő!
    A katonai szóvivő kész a válasszal: semmi az egész, annyira könnyű sebesülésekről van szó, hogy a katonák egy rövid vizsgálat után már kint is vannak!
    Ezt a libanoni tévé nem hagyhatja szó nélkül: a jármüvek telitalálatot szenvedtek, a támadó fegyverek „Cornette ‘ tipusú rakéták voltak, ott lehetetlen, hogy belőlük élve, vagy legalább nagyon súlyos sebesülések nélkül kikerülhet valaki, olyan nincs!!
    És ebben, sajnos, igazuk van!
    Most habár már lementek az esti hirek, nincs senki lélek, ki tudná hogy akkor pontosan mi volt, hogy volt, vannak sérültek Libanon szerint, vagy Izrael szerint nem , ez van, tessék bogot kötni rá.

  18. 17 – bálint:
    Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy ezt a helyzetet Izrael kiprovokálta. Most az következik, hogy Hezbollah visszavág. Kérdés mekkorát és Bibi hogy reagál rá. Lehet oda-vissza lövöldözni, amíg nem lesz belőle mindent elsöprő háború. Sok-sok halott. Megéri Bibi újraválasztását? Neki biztos.

  19. 18.Tibor bá
    Ugy ahogy mondtad!
    NEKI mindent megér a börtön árnyékától való szabadulás.
    Három külön vádirat van ellene, mindegyik okán legalább 3 év lesittelés néz ki.
    Legyen ám afféle vádösszevonás, akkor sem kevesebb mint 5-6 év testvérek között!
    Akkor inkább háború és a fene az országgal!
    Igy bizzatok politikusférgeitekben!!

  20. 20:

    a cikkben az van, hogy 2017- ben a kooperáció titkosításáról döntöttek. Magyarul mindenféle indekszes- szivárogtatást szeretnének elkerülni (amerikai titkosszolg., nagykövetség, stb által).
    A jelen üzletről, idén év elején.
    Láttam ezt a járgányt, az EXPO- n, jó kis monstrum, légvédelemtől az ABV- ig minden modul mehet rá.

    Határra is remek lesz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük