(2916) Középosztály, óh!

Tibor bá’ online

 

Egyik olvasónk átküldött egy cikket a következő címmel: „Families Go Deep in Debt to Stay in the Middle Class” Ami magyarul annyit tesz: Családok nyakig eladósodnak, hogy a középosztályban maradhassanak. Persze Amerikáról van szó, de a magyar viszonyokra is jellemző. Az ok? A fizetések értéke egy helyben topog, de a költségek emelkednek. Ezért az újabb generáció egyre inkább bérel lakhatást tulajdonlás helyett, vagy kölcsönből veszik meg azt, amit az ősök könnyedén megvettek.

Végeredményben a helyzet az, hogy az amerikai középosztály egyre inkább eladósodik, hogy fenn tudjon tartani egy középosztályhoz illő életstílust.

Az egyetemi tanulmány, lakhatás, egészség megóvás egyre drágább lesz, de a jövedelmek most már két évtizede egy helyben topognak.

Ha átváltunk hazai vizekre, akkor egyértelmű, hogy az életbe kilépő magyar korosztály, semmivel sincs jobb helyzetben. A szülők, nagyszülők vehettek volna lakást, de nem volt. Most gyönyörű lakóparki lakások vannak, de nincs pénz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

 

 

13 gondolat erről: „(2916) Középosztály, óh!

  1. Magyarországon a svájci frank alapú hitelekkel a bankok hatalmas profitra tettek szert, miközben a legtöbb hiteles csúnyán ráfizetett. A lakosság többsége ezért, a rákövetkező években jóval óvatosabban vett fel kölcsönt. A hitelezések visszaestek. Ennek ellensúlyozására, vagyis a hitelek újboli felfuttatásának céljából verték fel irgalmatlan mértékben az ingatlan árakat. Bejött a számításuk. Az utóbbi két évben, újra arról cikkeznek, hogy a hitelfelvételi kedv „örvendetesen” megugrott. Rákényszerítették a lakosságot az ingatlan hitelekre. Az egész nem más mint a bankok legújabb nagyszabású profithajhász spekulációja.

  2. Magyarországon csak a rinyálás megy.

    83% a saját tulajdonú ingatlanok aránya- ami a német, francia 47- 49%- hoz képest világrekord.
    A jueszé egyre szaporodó sátorvárosaihoz képest meg egyenesen Kánaán.

  3. 2. Alzi

    egyetértek, de sajnos ezt a pozitív dolgot csak utólag fogja mindenki felismerni, és értékelni. Az egyszerű ( de még a műveltebb )polgár nem tudja objektíven összehasonlítani a saját helyzetét akárcsak az európai országokkal sem, mivel nincs objektív és főleg átfogó tájékoztatás erről (sem).

    Viszont hogy elvegyem a kedved, már láthatóak a lépések, amelyekkel minket is ebbe az irányba próbálnak terelni. Szerencsére a társadalmi tehetetlenség ebben a kérdésben elég nagy, úgyhogy remélem nem jön nagy változás hamar.

  4. A középréteg mindenhol tűnik el. Ennek egyrészt oka az hogy a politikai elit nem akarja, mert egy tőkeerős ember szervezhet új pártot is stb..
    A másik oka a középréteg eltűnésének a piac. Ma nincs kegyelem, gyosrsan változik a piacgazdaság, szakmák szűnnek meg,online boltok jelennek meg , konkurnecia stb…Így sok középosztáylbeli kihullik.
    Viszont sok újgazdag is termelődik , USA-ban rengeteg olyan ember van aki önerőből lett milliomos egy jó ötlettel.Ha nem korlátoznál akkor mégtöbb lenne.

    Jó a középréteg , ha te tartozol oda,de mi van ha te dolgozol nekik? Mert a középréteg általában abból középréteg hogy dolgoztat 10-20-100 embert.
    Nekem míg alkalmazott vagyok tök mindegy hogy egy multinak dolgozom vagy egy középréteg cégének. Valamilyen szinten kizsákmányoló mindkettő, sokszor még jobban zavaró úgy dolgozni a középrétegnek alkalmazottként , hogy a tulaj ott van melletted az irodában vagy a termelési területen stb…
    Egy multinál legalább nincs ott.Ilyen szempontból a középréteg nem is hiányzik.Mindenki pedig nem lehet középréteg, mert akkor nem lenne csicska

  5. 2. A mai gyerekek már ugyanúgy nem tudnak majd megvenni egy lakást mint pl. az olasz fiatalok.

    A jólét meg csalóka nálunk is. Mindig vannak pillanatok, amikor kicsúszik a számon, hogy bazz, ennyi jó kocsi, ne mondjuk, hogy rosszul élünk. DE: aztán körbeveszem a közvetlen ismerőseimet, akik jobb autókkal szaladgálnak. Egyik 2 év külföldi munkával szerzett megtakarítását verte el egy városi terepjáróra, a másik megörökölte az anyja házát, és egy év alatt a fenekére vert a pénznek, külföldi utak, új autó. Amikor mondtam neki, hogy nem veszel a fiadnak egy lakást, akkor azt mondta, minek, ráér az még és mi is megérdemlünk már egy kis utazgatást, meg szép autót (közben átlalgos keresetű, hónapról hónapra él)?

    Szóval, szerintem igaz a tézis, hogy az átlag magyar 1-2 kategóriával jobb autóban ül, mint amit valójában racionálisan megengedhetne, és a magyar középosztály kb. kötéltáncot lejt.

  6. 4. Andrew

    a középréteg kicsit mást jelent, mint hogy a középréteg 10-12 embert dolgoztat, míg a felső mondjuk 100+ és felfelé a csillagos ég a határ.

    A középréteg jó esetben arról is szól, hogy többé kevésbé biztos a megélhetése, legalábbis nem omlik össze anyagilag ha pár napra kiesik a jövedelme mondjuk, betegség, vagy szabadság miatt. Van némi vagyona, mondjuk lakása, háza, vagy legalábbis megengedhetné magának, és emiatt van vesztenivalója, van ami miatt érdemes kiállnia magáért, és ( ez egyre jobban kihalóban van sajnos ), tisztában van azzal , hogy mi a jó neki, és mi nem. Tisztában van érdekeivel, és bizonyos korlátok között, de az érdekérvényesítési lehetősége is megvan.

    Az én értelmezésem legalábbis ehhez áll a legközelebb.

  7. Középosztály.
    Társadalombölcseleti fogalom, a lakosság bizonyos szocio-gazdasági szintjét elért rétege.
    Egy adott ország gazdasági nivójának fokmérője, minél szélesebb a középosztály, annál fejlettebb gazdaságilag az ország.
    A legkiterjedtebb közéüosztály természetesen a nyugati országokban volt, mig elérkezett az ideje sürgősen és gyorsan, nagyon gyorsan szétverni, ugyanis ezen osztály egy rendkivől súlyos, fenyegető veszélyt jelentett a hatalom számára:
    Kialakitotta a hangos, élénk KÖZVÉLEMÉNYT!!
    Igen, igen, a minden politikusféreg számára kellemetlen, zavaró, kavics a cipőmbe -szerű közvéleményt.
    Amikor a” nyavalyás ” , bosszantó, minden lében kanál polgár a biztos állás, szervezett munkahely, jó fizetés, – magyarul rendezett létbiztonság – kényelmes páholyából ráérő idejében pofátlanul beleverte az orrát a politikusok dolgaiba, a közügyekbe, azaz zavarta a nyugodt, csendes lopást, ez természetesen tarthatatlan volt és gyors orvoslást igénylő politikai feladata lett minden megélhetési számára szerte a nyugati világban.
    Nosz, politikusaink tettek róla, hogy a nép leszokjon a pofázásról, az ipar- majdnem minden iparág – szinte teljes kisibolása Kinába elérte célját.
    A korábbi magabiztos középpolgárból csakhamar egy nyomorúságos munkanélküli, a városok reménytelen betonrengetgében szánalmas kis patkányként egy esetleges állás reményében ide-oda szaladgáló szánalmas kis figura lett, a valami csoda okán még megmaradt, álllásban levők pedig az aggodalomtól, a holnaptól való rettegésbe, az állandó stresszbe belebetegedett nyomorult bérrabszolgák kisebb gondja is nagyobb volt, mint időt-energiát fektetni a közvélemény nyilvánitásba!
    Ugyan már, hol vannak azok az idők!
    Két remek eredménye volt a nyugati ipar elsorvasztásának, éspedig, mint láttuk, az izgága, öntudatos középosztály elnyomoritása, energiáját / figyelmét elvonni, felemészteni a személyes jövöje, munkája, megélhetése fülötti rettegésben, továbbá a társadalom értékes, fiatal tagjai afféle kényszerbeterelése a belbiztonsági szervezetek, a katonaság kötelékébe, biztos, garantált munkaügyi jövőképpel, mint a megélhetés legbiztosabb zálogával, amit manapság az ipari sivataggá tett nyugati ország tehetségesebb fiataljai számára nyujtani tud.
    Jaj az ilyen társadalomnak, jaj az ilyen biztonsági szervezetek befőttesüvegébe zsúfolt karrier-sorsú embereknek.
    KÖZÉPOSZTÁLY.
    R.I.P.

  8. 7: Nem tudom. Én középosztálybeli családban nőttem fel, abban élek ma is. Az ismerőseim, barátaim javarésze középosztálybeli. Nem mondom, hogy az élet fenékig tejfel, megvannak a magunk kisebb-nagyobb harcai, szenvedései, hol jobban jövünk ki, hol rosszabbul, de általánosságban úgy látom, hogy megvagyunk. Nem fogyatkozunk, inkább szaporodunk.

    Nagybátyám mondta még régebben, hogy az a világ rendje, hogy egy lakás ára nagyjából tíz év összjövedelmének felel meg. Ez így volt régen is, így van ma is. Kisebb hullámzások vannak időnként erre vagy arra, de idővel visszaáll a rend.

    Tíz év teljes munkáját belerakni egyetlen vagyontárgyba sosem volt egyszerű, és normális, hogy most sem az. A gyűjtögetés mellett vagy családi összefogással, vagy hitellel, vagy a kettő kombinációjával lehet megoldani. Régen is és ma is.

  9. https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/nyugdij-nyugdijas-nyugdijrendszer-nyugdijkorhatar-nyugdijemeles-nok40-beremeles-szocho-ado-adozas.688999.html
    tanúságos…….
    https://www.napi.hu/magyar_gazdasag/beremelkedes-kereset-magyar-valsag.689178.html

    Hiába növekedtek az elmúlt években évi két számjegyű ütemben az átlagbérek, a forint gyengülését, az inflációt és a statisztikai kimutatások pontatlanságát is figyelembe véve ott tart ma a magyar, ahol tíz éve tartott

    Lehet nem egyetérteni, de akkor is ez van….

  10. 6. sleeper Nézd a középosztályt sokféleképpen lehet értelmezni. pl. van egy átlagos házad ami a tiéd, van egy 5 éves autód és 2millió ft-od amivel betegség esetén 1 évig kihúzod. Szerintem ez még nem középosztály.
    A középosztály ott kezdődik ma szerintem hogy van pár 10 millió ft-ja , legalább 1 saját lakása, autó, alkalmazottak (ha nem is 50 de legalább egy pár)
    ***
    Valóban nehéz lakást venni, de azt azért hozzá kell tenni hogy ha egy pár áll össze akkor már csak felennyi a lakás, és ha kisvárosban vesznek akkor szintntén olcsóbb.
    Mindemellett egyik ismerősöm lakást akar venni a párjával.15 millió allatt ninics, 10 M hitel.DE: a lakásvásárlás évében görögben nyaraltak,hétvégenként pihennek, moziba mennek , negyedévente egy kisebb kirándulásra.
    Persze lakásból sem jó már a vályog , a vizes falú vagy amin nagyot kell javítani.Persze igények vannak: ha már vesznek minden nyíászáró csere (pedig 20 évig még jó lenne az) , javítani saját kezűleg nem vagy csak minimálisat

    mert munka után már fáradtak vagyunk. Hát akkor mi a fenét várjunk.Dolgozni nem akarunk, spórolni nem akarunk , felújítani, maltert keverni nem akarunk, Ha az ember úgyélne mint régen(nem azt mndom hogy se tv, se telefon)
    akkor előbb össze tudná szedni egy ingatlan árát.

    Egy másik rokonom pedig most épít (37 éves) .”vezető” beosztás,párja is mérnök, egyik szülőktől pluszba kaptak egy pár millcsit, akkor már a másik szülők is adtak nehogy lemaradjonak. Kettejüknek bejön kb. havi 1 milla.

    Ilyenkor pedig jönnek az igények: 50-60 millcsis ház, zöldenergia, automata hörmann kapu stb….

    Nem beszélek velük sűrűn de szivesen mondanám nekik hogy hová tökéleteskedtek ,nemsokára jön a gebasz, lehet 50-60 millcsis házad stb….

  11. 11: Amiről te beszélsz, az a felső-középosztály. Van alsó-középosztály is, jóval szélesebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük