(2915) Karikatúra

Szombati Tibor bá’ online

 

Állítólag a karikatúrát az angolok találták fel. Egészen pontosan az 1841-ben alapított Punch magazinban jelent meg egy szatirikus rajz, egy cartoon 1843-ban, és persze azóta is bőségesen. Magyarországon az 1868-ban alapított Borsszem Jankó csatlakozott az angol kezdeményezéshez „politikai élclap” alcímen. Fenn is maradt 1938-ig. A karikatúráival elsősorban a pesti zsidó polgárságot célozta meg a heti kb. 2000 példánnyal. Egy jól kiagyalt karikatúra „gyilkolni” tud. Nyilván ez járt az irániak fejében, amikor rendezek egy karikatúra vetélkedőt az angol tanker háborúval kapcsolatban. Nézzük mindjárt az elsőt.

Ami engem meglep, hogy az irániak Angliát a Királynővel azonosítják, és nem a miniszterelnökkel, hiszen II. Erzsébetnek politikai hatalma, döntéshozási joga nincs. Nem ő éhezik az iráni olajra.

A királynő megmaradt. Nesze, kell neked iráni olaj. A forradalmi gárda egyenruhájában, valaki alaposan elnáspángolja.

Olajat lopni mi is tudunk. Amilyen az adjon isten, olyan a fogadj isten.

És aki nem tudná, annak felhívjuk a figyelmét arra, hogy Anglia mint engedelmes kiskutya a gazdi kívánságát teljesítette. De a legszellemesebb most jön.

Felírat: A királynő kalóza. Tudvalevő (és a művelt iráni ezt tudja), hogy I. Erzsébet angol királynő(1533-1603) kedvenc kalóza Francis Drake volt, akit később lorddá léptetett elő, és ugye megkapta a „Sir” jelzőt. A spanyolok szerint Sir Francis Drake a zsákmányból juttatott a királynőnek. Az irániak szerint az iráni olajból II. Erzsébet is kapott. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

9 gondolat erről: „(2915) Karikatúra

 1. „Ami engem meglep, hogy az irániak Angliát a Királynővel azonosítják, és nem a miniszterelnökkel, hiszen II. Erzsébetnek politikai hatalma, döntéshozási joga nincs. Nem ő éhezik az iráni olajra.”

  És ha ezt az irániak – mondjuk – jobban tudják?

 2. 1 – Miklós:
  Rövid bejegyzésedet háromszor olvastam el, de nem tudom mit akarsz közölni.

 3. Sok szó esik valamiféle háttérhatalomról. És nem először hallok-olvasok olyasmit hogy esetleg az angol királyi udvar is számításba jöhet…
  Az én fejemben szépen el is menne, hisz eléggé „háttérhatalmias” lenne hogy mondjuk úgy diszkréten az USA van – mondjuk – megsejttetve, holott…ugye…
  Nem kell az angol tekintélyt veszélybe sodorni, hisz amott csak pénz kérdése.

 4. 3 – Miklós:
  Számításba jöhet, mihez? Figyelj, mi nem keresztrejtvényt gyártásával vagyunk elfoglalva.

 5. A muszlim férfiközpontú kultúra soha nem fogja elfogadni, megérteni a női egyenjogúságot. Hát még azt hogy egy egész országot egy nő irányítson, még ha csak szimbolikusan is. Ez lehet az oka, hogy személy szerint a Királynőt támadják a karikatúrák. Szerintem.

 6. 5 – Zee:
  Érdekes a felvetésed, de elvileg ezek mindennel nagyon tisztában vannak. Tudhatják, hogy a királynő csak szimbólum.

 7. 6. – Tibor bá’
  Elvileg tisztában lehetnek vele, gyakorlatilag viszont kifejezetten irritálja őket a nyugati országokban természetes női egyenjogúság. Valószínűleg ugyanezen okból támadják meg az utcán, vagy erőszakolják meg a nőket az európába érkezett muszlim migránsok is. Őket úgy nevelték, azt fogadták el természetesnek, hogy a nők másodrendűek, alárendeltek a férfiaknak.

 8. Időnként hangot kell adjak hálámnak, köszönetemnek a sok hasznos infoert. A karikatúrák is ilyenek. Magyar nyelvű oldalakon csak itt lehet találkozni velük. Egyből 5 karikatúra, amiben 3 ábrázolja a királynőt. Sokkal egyértelműbb így, mint a rókás vagy a cápahajós, ahol rá kellett tenni a nemzeti lobogójukat, h beazonosítható legyen. Ráadásul a háborújukat is a királynőjükért vívják, nem a miniszterelnökükért. Kicsit vallási szimbólum is. A királynő az etalon, mégiscsak királyság az államformájuk, a miniszterek jönnek-mennek. Számomra logikus választás, na meg ütősebb is egy idős hölgyet karikatúrában ábrázolni.

 9. „…Ami engem meglep, hogy az irániak Angliát a Királynővel azonosítják, és nem a miniszterelnökkel, hiszen II. Erzsébetnek politikai hatalma, döntéshozási joga nincs. Nem ő éhezik az iráni olajra….”

  amikor te azt mondod: „A hazáért!”, az angolok azt mondják: „A királynőért!”

  Azonkívül szimbólum is, és a karikatúrákban is fontosak a szimbólumok. Ugyan ki látta egyáltalán, vagy emlékszik arra, amikor Theresa May a parlamentben eltorzult arccal, szenvedélyesen védte azt az álláspontot, hogy a Jemen elleni agresszió támogatása elemi érdeke Nagy Britanniának??

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük