(2910) Akkor most kinek barátja Moszkva?

Az eredeti poszt szerkesztett fordítását a VIP előfizetőknek elküldöm.

Teherán úgy gondolja, Moszkva segíti Izraelt

Teheráni feltételezés szerint Moszkva átadta Jeruzsálemnek az S-300 légelhárító rendszer kódjait, ami lehetővé teszi, hogy az izraeli F-35 vadászgépek lopakodva behatoljanak Irán légterébe.

___________________________________________________________________________

Tehran suspects Israel is being assisted by Moscow

Thursday, July 25, 2019 1:00:27 PM

Tehran suspects that Moscow has given Jerusalem codes from the S-300 aerial defense systems, which enabled Israel’s multirole F-35 combat aircraft to stealthily penetrate Iran’s airspace, fly over several major cities (Tehran, Karajrak, Isfahan, Shiraz and Bandar Abbas) and carry out an aerial survey of the Islamic republic’s anti-air defense systems, the Qatari news agency Al Jarida reports.

According to the Qatari journalists, the Israeli aircraft flew unhindered over virtually the entire western part of Iran, from the south to the north and back.

Iran’s aerial defense system, including the anti-air missile systems supplied by Russia, were unable to follow the Israeli aircraft’s movement into and out of the country’s airspace.

The article states that Ismail Kowsari, deputy head of Iran’s Revolutionary Guard, kept the incident a secret from Ayatollah Khamenei, fearing criticism. Kowsari was later dismissed from his position.

Iranian intelligence reportedly concealed the fact of the flyover by the Israeli aircraft, which were able to test out the possibility of an airstrike against structural elements of Iran’s aerial defense system, a number of other military and industrial targets, and to carry out a detailed aerial survey of a number of facilities, including secret military bases.

The Qatar news outlet has proposed previously that Israeli aircraft could be flying to Iran and back several times a day, invisible to the Syrian, Iraqi, Iranian and Russian detection systems.

In April 2018, Russia said that Israel’s F-35s could not and did not wish to fool the S-400 in Syria.

In 2018, an American military expert said that Israel had made changes to the F-35’s onboard system, turning the aircraft into a monster.

That same year, the commander of the Israeli Air Force said that the Israelis are the first in the world to try out the F-35 in combat conditions.

UAWire.org

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(2910) Akkor most kinek barátja Moszkva?

  1. Nem kellett átadniuk a muszkáknak az Sz-300 -ról semmit sem Izraelnek! Az már egy más kérdés, hogy Szíriában nem tüzelhet a szíreknek átadott rendszer orosz engedély nélkül, így nem is történik indítás, ha orosz érdekeket nem veszélyeztet az épp aktuális izraeli légicsapás. Mivel Putyin és Bibi megegyeztek abban, hogy a zsidó állam csak szíriai és iráni érdekeltségű célokat támad Szíriában, így ott az Sz-300 -as légvédelem, de kb. dísznek, ha az Izraeli Légierő gépeiről van szó!

    Az Sz-300 -as rendszert a PMU1 változatig igen jól ismeri az USA. Egykori Kelet-Német rendszerek, az ukrajnai rendszerek, meg a NATO légvédelembe integrált szlovákiai és a görögországi Sz-300 -as légvédelmi rendszerek kielemezve töviről hegyire.
    De az USA vásárolt az oroszoktól még ’90 -ben Sz-300V -t, majd ’94 -ben a beloruszoktól Sz-300P rendszert is, igaz nem a teljeset, meg a fehérorosz csak részleges elektronikát tartalmazott. Ezeket az ismereteit az USA valószínű részlegesen minden megbízható szövetségesével megosztotta, így Izraellel is.
    Ezért is kellet az oroszoknak égetően az Sz-300 PM3 azaz az Sz-400 -as rendszer. Ami azért az Sz-300 PM2 -höz képest nem akkora hatalmas előrelépés, mint ahogy azt propagálják. Ezért is kezdték a hazai rendszeresítés után elég hamar exportálni külföldre, kb. bárkinek aki ki tudja fizetni. (Persze az köztudott, hogy az orosz export fegyverrendszerek mindig egy kissé korlátozottabb tudásúak, mint az odahaza rendszeresített eredetiek.)

    Viszont az 50R6 Vityaz azaz az Sz-350E közepes hatótávolságú légvédelmi rendszerről és az 55R6M Triumfator-M azaz Sz-500 Prométheusz ABM (ez az orosz THAAD) rendszerről olyan sokat nem tudni. Az Sz-500 nem is kerül exportra, az Sz-350 -ből meg csak Algéria rendelt eddig.

  2. 1. Lehetséges, hogy Moszkvának nincsenek barátai, csak érdekei.

    2. Eladta a cuccot Iránnak, a semlegesítő szoftware-t meg Izrealnek. Ez mégiscsak kétszeres haszon. 🙂

    3. Talán Moszkva sem szívesen látna egy atomfegyverekkel felszerelkezett hatalmas muszlim országot a Közel Keleten, aki átvenné ott és az egész környéken a hegemóniát.

    Én a kettes és a hármas pontra egyszerre tippelnék.

  3. Moszkvát, az orosz népet nem szabad összekeverni Putyinnal.
    Stratégiai hibát követ el aki megteszi.
    Sok esetben az oroszokat ért támadások után becsültük higgadtságát,
    és logikus érvelését a világ dolgaiban.
    A nem nagy számú orosz ellenzéki teljes felszámolása után, miatt
    utána kellett nézzek ki is ez a személy.
    Hogyan is került a pálya széléről a hatalomig.
    Az oroszok egyértelműen bevédenék Iránt.
    mert Irán után tudják, hogy ők a sorban következők.
    Putyin esetében ez kérdéses.
    Putyin nem orosz.
    Jobban megfogalmazva egy rész orosz is van benne.
    Az furcsa, hogy ott vannak Szíriában, elvileg azért,hogy cserébe segítsék
    ezt a szétdarabolt kis országot.
    A fejlett radarjaikkal azt is látják ha Libanonban egy nagyobb szunyog felrepül.
    Háttér alkuk miatt mégse segítik az Asszad rezsim konszolidációját.
    Valaki kétkulacsos játékot játszik.
    És ez Putyin.
    Az oroszok torkán évek óta le van nyomva,
    egy napon ki fogják köpni.
    A nagy kérdés:
    Putyin után az oroszok képesek e egy oroszt megválasztani,
    vagy ismét átverik őket.

  4. A volt honvédelmi miniszterhelyettes Kosztasz Iszihosz:

    „Görögország, rosszul tette, hogy az S-300PMU1 kódokat Izraelnek adta”

    Rendkívül aggasztja az az izraeli kiadvány, amely az információk megszerzésére utal az Izraeliek által a Kréta szigetén állómásozó orosz S-300 légvédelmi rendszerrel kapcsolatban.
    „Nem zárom ki, esetleg az izraeli és az amerikai katonai hírszerzés, képesek voltak megszerezni és megtörni a görög S-300 kódját, annak érdekében, hogy Izrael képes legyen felhasználni ezt az információt az orosz-szovjet eredetű légvédelmi rendszerek rovására, az S-300 vagy régebbi modellek is, mind Szíriában, mind Iránban ”, nyilatkozott Iszihosz úr a Szputnik hirügynőkségnek beszélve.
    És hozzáfűzte:
    „És ezt mondom, mert sok éven át, George Papandreou korától, Izrael számos katonai megállapodás megkötésére tett szert Görögországgal, amelyek száma meghaladja az 50, bár a legtöbbjüket nem tették közzé, és a görög parlament még nem ratifikálta. ”
    Emlékeztetni kell a „Jeruzsálem Post” újságának közzétételére ahol Görögország és Izrael közös katonai gyakorlatokat végez Kréta szigete felett, azzal a céllal, hogy Tel Aviv megtalálja a módját az orosz rakétavédelmi rendszerek elkerülésére.
    A korábbi honvédelmi miniszter-helyettes, aki a Szputnik hirügynőkségnek beszélve, megismétli, hogy „rendkívül szomorú, hogy Görögország kormányként, vagy kormányok hiányában és az országon belüli informátorokkal együttműködve tájékoztatást nyújtott az Egyesült Államoknak és különösen Izraelnek, …
    És ez, -folytatta Mr. Iszihosz-, nemcsak Szíria és Irán rovására, hanem a stratégiai és katonai mélység megszerzésére is egy nagyon nagy földrajzi régióban, azaz Iránban, a Közel-Keleten és a keleti medencében – a Földközi-tengertől az Égei-tengerig.
    Ha ez így van, úgy véli, hogy „ez komoly megsértés Görögország részéről Oroszország rovására, amely megsérti az S-300 légvédelmi-rendszerek nagyon súlyos záradékait”.
    Időközben nem hagyja figyelmen kívül, hogy „a záradék ilyen megsértése nemcsak a hagyományos görög-orosz kapcsolatokat veszélyezteti, hanem Görögországot, mint megbízhatatlan partnert a szerződésekben, nemcsak Oroszországgal, hanem más országokkal is.”
    Mindenesetre a volt miniszterhelyettes tisztázza, hogy „Izrael kiterjeszti gazdasági, földrajzi és katonai befolyását a határain túl”, és sürgeti a fenti fejlemények összekapcsolását azzal a próbálkozással, hogy „megvédje” az F- 35 az orosz és szovjet rendszerekkel szemben.
    „Megpróbálják elkerülni a saját vadászgépeik veszélyeit, az F-35-et,” mondja, miközben megpróbálta megjegyezni, hogy
    „az orosz S-300-asok védekező fegyverek,
    míg az F-35-ek agresszív fegyverek.”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük