(2898) Összefoglaló

Tibor bá’ online

Ezt a kissé cinikus című előadást malt71 jóvoltából élvezhetitek végig. Végre fekete-fehéren fel van tárva, hogy ez van, nincs kibúvó, nem lehet tenni ellene semmit. Elérkeztünk az út végére. Aki nem hiszi, szabad a gazda, meg lehet fúrni a hallottakat. Mszilárd örököseinek szabad a pálya. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

30 gondolat erről: „(2898) Összefoglaló

  1. Tudod Tíbor bá’, kivághatsz engem a véleményemmel együtt, de akkor is most tartunk Mt. 24-nél…

    Nem pár évtizedes trendek működnek az emberi társadalomban, ennél sokkal hosszabbak a generációs hatások is. Akik évezredeken át ismerték (mérték) a csillagok járását anno Babilonban – és Dániel is csak-csak oda ment tanulni – azok meg komoly földtörténeti ciklusokra is ráláthattak…
    No meg ennyi idő alatt az emberi természet gyarlóságai is nyitott könyvként lehetett előttük. Egyszerü halandóknak mágusoknak tűnhettek… Ők meg tutira tudták hogy egyszerű halandóknak örökké szükségük van „opinion leader” – re, ezért megalkották Kriszto alakját, akinek sokmindent adhattak a szájába.

    De ki emlékszik ma már a piramisok építésének technológiájára, vagy a korábbi klímakatasztrófák lefolyására, azok társadalmi hatásaira, ha nem maradt róla se fénykép se videófelfétel…

  2. A legjobb, legkomplexebb, ugyanakkor laikus számára is teljesen követhető összefoglalása mindannak, amiről itt már évek óta írogatunk és vitázunk!
    Viszont áttételesen azt is megfogalmazza, hogy nincs, és korábban sem lett volna mit tenni, mert a dolgok természetes folyamata révén nincs visszalépés, a rendszerek szükségszerűen fejlődnek a csúcsig, és omlanak össze…

  3. 2 – hubab:
    Azért ez a civilizációs összeomlás különbözik az korábbiaktól. Most az életterünket szartuk el helyrehozhatatlanul.Nem csak a civilizációnk tűnik el, hanem vele együtt a biológiai élet hatalmas hányada. Mondjuk úgy, hogy a legprimitívebb lényeken kívül minden. McPherson szerint a Földnek 100 millió évre lesz szüksége a rektifikálásra.

  4. 3. Tibor bá’
    Így igaz, ez egy sokkal mélyebb összeomlás, nem csupán az emberi társadalom , hanem a föld biológiai rendszerének alapszintjére.
    Habár ebben nem teljesen következetes az előadó, úgy látszik, bizonyos illúzióktól ő sem tud megszabadulni, hiszen beszél valamiféle emberi megújulásról is, hogy az újra kezdők megtanulnak egy új úton járni, még ha a többség ezt nem is fogja megérni…

  5. Köszönjük a mai posztot!
    Remek összefoglaló videó.

  6. Na, jól el*rtad az optimista világnézetemet Tibor bá, a napomnak is annyi. 🙁 Boldogabban vártam volna a világvégét enélkül a poszt és videó nélkül. 🙂 Azért köszönöm, továbbosztottam…

  7. 4. hubab

    Lehet, hogy következetes, csak egyszerűen nem fejti ki miért mondta azt amit. Számodra esetleg nem következetes. Sőt egyesek számára talán egyenesen paradox, hogy levezeti az emberiség kipusztulását( többek közt) és valahogy mégis emberi megújulást vár tőle.
    Pedig sokan jutnak el erre a szokatlan álláspontra.
    A hagyományos értelemben hívhatjuk ezt metaforikus hasonlatnak.

    Ha azonban a halál (sötétbe zuhanás)fogalma átalakul és a tudást, vagyis az információbirtoklást az azt hordozó biológiai lénytől elválasztjuk, akkor maga a történések felismerésének ténye máris fontossá , úgymond meghatározóvá válik. Ráébredni hibáinkra, mulasztásainkra, gyengeségeinkre, nemtőrödésünkre stb. nagyon fontos momentum.
    És ez a materializmus legnagyobb veszélye, „ha meghalunk nem mindegy” mentalitása.

    Baromira nem, és még az sem, hogy hogyan halunk meg! Ha a vilagban nem lenne tudat mi felfogja a dolgokat, az gyakorlatilag nem is létezne.

    Nyilván ahogy te gondoltad, tökéletesen helytálló észrevétel. Szerintem is reménykedik, hogy az emberi faj egyes egyedei valahogy, valamilyen segítséggel átmennek ezen.
    Vaszil is ezt írta, már párszor lejátszódhatott ez. Csak nem gondolja valaki komolyan, hogy a mostani emberi faj saját maga evolúciós csúcsa. Akkor nem is lenne értelmes élet az univerzumban, kb.mindegyik próbálkozás ezen a szinten pukkadna ki.
    Felélné környezetét aztán lecsó.
    Nincs hiányérzet?

  8. Jó összefoglaló.De az előadó főleg az energiaválságra koncentrál.
    Amint ő is említi az aksis megoldás a teherszállításban igen drága lenne mert a nagy súlyú aksi drága is illetve magát az aksi súlyát is kellene cibálni.
    Nem is beszélve a mezőgazdasági gépek átállításáról ami tömegesen szintén lehetetlen.
    Áramtermelésre a zöldenergia szintén zsákút,mert ahogy említette mindenki képzeljen el egy villanyszámlát tízszeres összeggel.(gondolom kikalkulálta az előadó)

    És igen a palaolajnál marha nagy adósság van felhalmozva ami ki tudja meddig húzható még.A kovnencionális olajkutak meg már régen túl vannak a csúcson.
    Végre egy előadó aki beszél ezekről a dolgokról és nem csak a részdolgokat látja.

    Ha mellétesszük még a jelentést a várható olajkitermelésekről (elfelejtettem a nevét) akkor látható hogy gebasz lesz.
    Ha már majd a mezőgazdasági gépekbe sem jut olaj (vagy nagyon drágán) az lesz a legnagyobb szívás. De ha már a gépjárművekbe sem jut az is nagy szívás lesz mert az autóipar leépül és ezzel az ingatlan meg minden, óriási válság lesz.
    Időpontot nem mondott az előadó, pedig jó lett volna.Mert a római birodalom 500 évig hanyatlott , de itt a hanyatlás (klíma nélkül) eltarthat 10 de akár 30 évig is .(várható olajkitermelési adatok alapján illetve a növekvő kereslet miatt)

  9. Így vagy úgy szerintem kb. 2040 táján már kb. csak annyi olaj lesz hogy el kell dönteni vagy csak a világ mezőgazdasági gépeibe tankoljuk vagy a repülőkbe és az autókba, de mindenbe nem jut majd az egész világon.Így valaminek le kell épülnie legyen az majd az autóipar, repülőgépipar stb…. ami küldi a levesbe az emberek nagy részét majd.
    És igen mellette ott vannak olyan dolgok mint a rézbányászat ami szintén véges dolog.(elektromos autóba nem lesz lítium,de ha lenne is jóval több réz kellene>mondjuk +10kg egy átlagos autóhoz képest, kamionnál lehet +40kg kellene>számoljuk ki mennyi réz kellene a világ járműveinek átállításához> lenne e annyi réz?)
    A sort lehetne folytatni…

  10. Ha mi itt hozzáférünk ezekhez az információkhoz, és le tudjuk vonni a konzekvenciákat, naivság feltételezni, hogy ez az infó nincs meg a mai elitnél, döntéshozóknál, politikai vezetőknél, akiknek nagyobb rálátásuk van a valós információkra.
    Ezek szerint színjáték minden a részükről, ők is tudják, hogy vége a dalnak, és egyszerűen ők is azt játsszák, amiről az előadó beszél, élvezd az életet, amíg lehetséges, mert nincs mit tenni.
    Ők is tudják, hogy a király meztelen, de eljátsszák, hogy csodálatos a ruhája, ezzel is fenntartva az illúziókat, amíg csak lehetséges, mert ha túl korán rájön a teljes népesség, az máris előbbre hozza az összeomlást, hiszen a hajtóerő szűnne meg, ami pörgeti a mókuskereket…

  11. 9: Igen. Szerintem a légiközlekedést és a szénerőműveket is nem véletlenül pörgetik: biztos ők is tudják, hogy katasztrofális plusz CO2-t termelnek, de rövidtávon az árnyékolóhatás dominál, amiről nem mondhatunk le.

  12. Re:9
    Az elit régen többet tud, és már rég előre menekült minden tekintetben.
    Amit látsz az az utolsó nagy színjáték, hogy az utolsó fillért/bőrt lehúzzák az emberről, amit követhet egy zöld diktatúra, hisz:
    „A múltat végképp eltörölni,
    Rabszolga-had, indulj velünk!”

    Re:8
    Kicsit figyelmesebben nézz körül, mert a pániktól nem látsz élesen.
    Üzemanyag korlátlan ideig lesz a kritikus gépekbe, mert nem csak kőolajból lehet gázolajat gyártani. Pl ha elfáradsz egy tetszőleges Shell kúthoz, akkor a V-Power üzemanyagként(benzin/gázolaj) már most szintetikus üzemanyagot vásárolsz, mert mindkettő földgázból van elő állítva. Mennyibe is kerül ez az üzemanyag? Biztosan nem 10× áron mérik, durván 20% felára van kisker áron. Peak-gas jóval odébb van, nem is beszélve a kőszén-üzemanyag gyártásról, amiről a dél-afrikai apardheid petro-kémikusai tudnának sokat mesélni.
    Nem is a réz lesz lesz a szűk keresztmetszet, pl azért terjedt el a gépészetben a rézcsövezés, mert túltermelés volt a 90-es években rézből, mert a telekom kábeleket felváltotta a száloptika. Arról nem is beszélve, hogy minden ami rézből van, és nincs lebetonozva, újra lesz hasznosítva. 🙂
    Lítium se lesz probléma, nemes egyszerűséggel azért, mert nem lítium alapúak lesznek hosszú távon az akkuk. A periódusos tábla elég széles ahhoz, hogy valamilyen akkut kendácsoljunk belőle.

    Alapvetően megoldható az, hogy a gazdaság zárt rendszerben fusson nyersanyag/ energia tekintetében, de ez a mai korszellemmel ütközik, és generálisan másként kell működnie a világnak. Ezt mindenki jól tudja, ezért aki a piramis tetején van, most próbálja átkonvertálni a pozícióját az új világba. Ha tetszik egyfajta új arisztokrácia épül ki, ahol a termőföld, és a technológia a hatalmának forrása. Arról nem is beszélve, hogy miért sietnek annyira a Marsra, de ez már vastagon konteó, és ezért egyszer már ki lettem tiltva… 😉

  13. 11. djts
    Nekem ez új hogy a földgázból készítenek üzemanyagot.Eddig nem olvastam róla de elhiszem,(mindenről nekem sincs időm olvasni:D). Így időben minden távolabb tolódhat.
    Amit a manusz mond az előadásában az igaz >> energia magas felhasználása majd összeomlás. Így igaz lesz itt is de így eltáncolhatunk az összeomlással ha nem is 500 évet mint a római birodalom,de 10-20-30-at is akár( a klímától eltekintve)

  14. 11. djts
    Ne irkáljatok már ilyen marhaságokat, hogy a V-Power földgázból van.
    https://www.youtube.com/watch?v=RVEXsDTIJWk
    Az alap mindenhol ugyanaz, csak az összetevőket ill. adalékanyagokat változtatják leegyszerűsítve ezt lehet mondani. Évekig hallgattam tribológiát és égéstant, teljesen fölöslegesen.

  15. 13 SZJ
    Azért ez nem egyértelmű ! A videókban nem esik szó arról, hogy ezeket az összetevőket miből lehet előállítani. A gaz és az olaj közeli rokonok. Szénhidrogének.

  16. Re:13
    Pedig jó pár évvel ezelőtt még ezt olvastam róla, mert a tech adott volt, nem kell semmit kitalálni. Mondjuk akkor 100USD körül mozgott az olaj ára, és vastagon megérhette akkor abból csinálni. Ettől függetlenül a földgáz-szintetikus üzemanyag gyártás ipari léptékben megoldott kérdés, és ha szorít a cipő, elkezdik használni, ahogy a szénből üzemanyag gyártást is. Az is bő 80 éves tech., semmi új nincs benne.

  17. 14,15
    Végül is lényegtelen.Földgázzal is lehet hajtani az autót egy kis átalakítással.
    Csak nem mindegy hogy mennyi az EROEI ezeknél a technológiáknál(pl . szénből benzin>> oké a technológia adott, de lehet e működtetni egy modern társadalmat pl. szénből benzin előállítással napi 100 majd nemsokára 120 millió hordó/nap kereslet mellett?Repülők, hajók, közlekedés, egészségügy stb.. mert ha nem az nem nagy baj lenne hogy nem lenne pl. welness szálloda, de ha gyenge az EROEI akkor szektorok szűnnek majd meg és mennek a levesbe a válság által sokan.Mellesleg a szénbányák sem bírnák az őrült kitermelési tempót. Szerintem egyedül a földgáz helyettesíthet majd egy darabig.
    Aztán ahogy az előadásban is volt ha romlik az EROEI akkor szoppantyú lesz mindenkinek. Mellesleg ha olyan szar az EROEI-je a repesztéses technológiának akkor miért foglalkoznak a kitermeléssel (ha jól emlékszem usa-ban kb. 7 millió ember él ilyen kitermelés közvetlen közelében. Majdem egy magyarországnyi ember.Ha tényleg van bőven földgáz és a szénből olyan olcsó lenne előállítani üzemanyagot akkor előbb miért nem azzal kezdtek foglalkozni ? és csak utána a repesztéses technológiával amikor már semmi nem lesz.
    Az EROEI arány folyamatosan romlik és ezéltal az életszínvonal is.Nézzük csak meg hogy pl. már a nyugati államokban is nehéz saját lakást megvenni , élni, stb…pl. a 80-as évekhez képest.És ez csak romlani fog.

  18. 15. Igen. Meg is nyitott az első cseppfolyósitott földgáz /LNG/ kút Pesten.Egyenlőre kamionok veszik igénybe. A diesel motorok átállíthatóak gázfelhasználásra,bár hazánkban ez valamiért tiltott így csak a gyárilag gázos monstrumok jöhetnek szóba egy cég számára. Földgázt rengeteget találtak az utóbbi időben és kevesebb Co2 kibocsátással is járna a használata. Trump szerette volna Europára erőltetni a gázfeleslegét-/na nem a sajátját 🙂 /-de csak a lengyelekre tudott hatást gyakorolni.
    Ha a lét a tét, akkor a kisember háttérbe szoritja a kocsihasználatát és az autóipar is leépül, vele együtt a légiutazgatás stb és jelentősen csökkenthető a co2 eregetés. Az ENSZ ötlete alapján már készül az első lépés. kb 100 ft-tal dobja meg az üzemanyagok árát a szénadó az első körben. Joseph Stiglitz nyilatkozta valahol. Természetesen ha a megfutós verzió valósul meg akkor minden mindegy,de általában a mérsékeltebb hangok alapján terveznek változtatásokat és még azt is halogatják.

  19. Az előadás kapcsán még az jutott eszembe amikor a manusz mondta hogy az usa-ban most olyan az olaj által mintha mindenkinek lenne 100 rabszolgája. Mert ha az autót 50 km-re el kellene tolni a haverokkal hogy az mennyi munka lenne.

    Annak ellenére hogy mindenkinek van 100 „rabszolgája” usa-ban mégis nagy rabszolgák ők is a napi 8 óra munka+bejárás 2-3-óra.Tehát az átlag amcsi napi 10-12 órát talpon van hazaér , zabál és bedől az ágyba.Szinte mindnek lakáshitele van, és nincs megtakarítása nagy részüknek.Ha nem lesz 100 rabszolgájuk a romló eroei miatt akkor még így sem fognak élni:D
    **off >Pár napja áramszünet volt new yorkban pár óra hosszat(talán 10-12) valami trafó miatt és egyből 3000 betörést jelentettek be. Pedig ez még semmi sem volt.

  20. Ha csökken az elérhető üzemanyag mennyisége, akkor nőni fog az ára, és a társadalom korrigál. Majd kevesebbet repkedünk és autózunk, az áruforgalom csökken, és ami marad, az nagyobbrészt vonattal és hajóval megy majd. Ebben bőven vannak tartalékok, amik nélkül még vígan el lehet éldegélni.

    De ha megfut a klíma, az sokkal rosszabb. Akkor már inkább az olaj fogyjon el – de kétlem, hogy ilyen szerencsénk lenne.

  21. Re:19

    Képzeld, vagy egy olyan új MLM alapú üdülési társulás, aminek az a lényege, hogy minél többet utazzál, plusz szervezz be minél több embert, hogy azok is minél többet utazzanak, hogy neked jó nagy legyen a bónuszod, hogy te még többet utazzál.
    Közvetett módon ismerek olyan „menedzsert”, aki évi 11×! utazik, mert annyi ember van alatta. Tiszta elmebaj az egész, feleségem hangosan felnevetett, mikor az előadáson azt prezentálták, hogy a mai utaslétszám 2030-ra 2× fog nőni.
    Ennyi fölösleges tartalék van a rendszerbe, hogy még ma is működnek ilyen dolgok.

  22. 20 djts
    Hallottam én is hogy valamelyik (de szerintem majdnem mindegyik) kapacitásbővítést tervez kb. 2030-ig.
    Az utazás nagy divat lett.Hallom a külföldre kiment kollégáktól hogy de itt el tudunk menni egy évebn 3x is utazni otthon meg nem tudtunk. Ha csak 2 milliárd ember megtenné egy évben 3x (külföld) akkor hatalmas zsúfoltság lenne a reptereken.
    Egyik ismerős most vesz házat kb. 10 millia hitel is lesz benne 5m önerő kb. ,de a horvát utazás nem maradhat el. Régen ilyen nem volt hogy épp amikor házat vesznek abban az évben el menjenek utazni,akkor összehúzták magukat.

  23. 22: Hogy lesz olaj bőven, az a legvészjóslóbb hírek közé tartozik.

  24. Ha így folytatjuk, elég csúfos vége lehet az emberi civilizációnak, de még nem késő változtatnunk. Minden azon múlik, hogyan gondolkodunk, és időben észbe kapunk-e. Dr. Szathmáry Eörs evolúcióbiológussal arról beszélgettünk, merre tart a világ, és a túlélésünkben milyen szerepe lesz a gondolkodás alapvető megváltoztatásának, illetve a mesterséges intelligenciának.

    „Nagyon nehéz időszakot élnek a bolygó politika rendszerei. Az emberek egy része úgy érzi, nem igazán vesz részt a politikában, az, hogy négyévente egyszer elmegy szavazni, édeskevés. Az intelligens emberek tudják, hogy nem lehet egybites válaszokat adni bonyolult problémákra, de frusztráltak attól, hogy a komplex gondolkodás nagyon sok esetben nem jelenik meg a politikában. Öngerjesztő folyamattá válik ez a fajta degradáció, leegyszerűsödés, és egyben erőszakossá válás. Ha már itt van az internet, akkor miért nem használjuk igazi konzultációkra, ahol adott esetben részletesen kidolgozott alternatívákat lehet kínálni?

    Gondolja, hogy politika oldaláról van erre igény?

    Általában nincs. És itt azért nem babra megy a játék. Nagyon sokan mondják azt, és én is elég pesszimista vagyok: lehet, hogy néhány évtized múlva az általunk ismert technológiai civilizáció megszűnik létezni. Ez azt jelenti, hogy valahol a neolitikum és a középkor közötti állapotba süppednek vissza a megmaradt emberi populációk. A politikai instabilitás, a gazdasági instabilitás, és a klímaprobléma összeadódnak, és ha nagyon szerencsétlen kölcsönhatásokkal jönnek össze, akkor végünk van. Ami azért baj, mert a magas szintű technológia fenntartásához a magas szintű technológia kell. Ezt már elértük egyszer alulról felfelé, de az út el van vágva. Ha az aljára visszaesünk, már valószínűleg nem lehet még egyszer feljönni, mert a könnyen hozzáférhető források jórészt kimerültek.

    Ez lehet az egyik oka annak, hogy miért nem tudunk a Tejútrendszerben más civilizációkról. Ez a Fermi-paradoxon: lehet, hogy a civilizációk élettartama annyira véges, hogy teljesen mindegy, hány értelmes faj lakja a környékünket, annyira ritka lesz az éppen már és még kommunikálni képes civilizáció, hogy jó eséllyel nem fogunk tudni beszélgetni.”

    Néhány évtized múlva az általunk ismert civilizáció megszűnhet létezni
    https://24.hu/tech/2019/07/21/dr-szathmary-eors-interju-mesterseges-intelligencia-orvosdiagnosztika-parmenidesz-alapitvany/

  25. 24: Python

    A diagnózisa kb arról szól, amiről itt is vagy 5-10 éve elkezdtünk beszélni. Ebben egyre többen egyetértünk.

    A TERÁPIA!
    Az ami hiányzik nála is: „Az életet jelenleg az teszi nehézzé, hogy bonyolultan összetett, nagyon komplex. Az emberek nincsenek felvértezve, hogy ezzel megfelelően bánjanak, sem a politikusok, sem a cégvezetők, sem a kutatók, azért, mert ehhez diszciplínákon átívelő gondolkodásra lenne szükség. ”

    Túrót, ez csak elmélkedés, az emberi társadalom mára kialakult teljesen jogtalan és igazságtalan (ezért erkölcstelen!) építményét „diszciplínákon átivelő gondolkodás” nem menti meg. Érzi a riportalany is hogy maga is pesszimista ezzel, nem mondja ki, de nyilvánvaló hogy EZT a társadalmi berendezkedést nem is szabad/kell megmenteni!

    Majd egy másikat igen. Ami egy újraosztás után nem a kamatra meg a henyélésre épül majd (hanem részben szolidaritásra, részben produktumra), ez kiindulási alap. A többi része kialakul amint az embereknek KEDVÜK is lesz az emberi közösségben élni és dolgozni… Ez az első feltétel, jól mondja Dan.

    Az emberi gondolkodás meg sose fog megváltozni, ami igazságtalan, az ezer évekkel ezelőtt is az volt, ezért próbáltak üzenni a korábbi civilizációk összeomlásának okairól, hátha egyszer megtanuljuk a leckét… Nem a tömegek gondolkodását kell megváltoztatni (meddő kisérlet lenne) hanem a jelenlegi irányítást (csak ehhez lehet újra meg kell várni amíg működésképtelenné válik a jelenlegi irányítás?)

  26. Mi lenne, ha azt mondanám, van egy tanulmány a klímaváltozásról, ami olyannyira katasztrofális, látásmódot megváltoztató, és lehangoló, hogy miatta sokan önsegítő csoportokba járnak, és úgy döntöttek, otthagyják munkájukat és vidékre költöznek?
    Egy akadémiai tanulmányt átlagosan hárman olvasnak el. Ezt legalább százezren olvasták, és sokan közülük nem fogadták valami jól érzelmileg. (Megjegyzés: érzelmileg könnyebben elviselhető a cikk olvasása azoknak, akik már elkezdtek készülődni a globalizált civilizáció várható összeomlására – a szerk).

    A klímaváltozásról szóló tanulmány, ami annyira lehangoló, hogy az emberek terápiára járnak miatta. Jó hír: van egy ilyen. Az a címe, hogy “Deep Adaptation: A Map for Navigating Climate Tragedy” (Mélyadaptáció: egy térkép a klímatragédiában való navigáláshoz). Egy igen valószínűtlen módon találkoztam vele – egy pasas, aki korábban a reklámiparban dolgozott, otthagyta a munkáját, hogy teljes idős környezetvédelmi aktivista legyen. „Nekünk lőttek” –mondta. „A klímaváltozás kicsesz velünk. Emlékszem, arra gondoltam, ’vajon elfogadjam a mélyadaptáció-tanulmányt, hogy aztán a skót vidékre költözzek, és várjam az apokalipszist?’”

    A „Mélyadaptáció” valóban más, mint a többi akadémiai tanulmány. Ott van például a nyelvezete („az egész emberiség orosz rulettet játszik, és már két golyó be van töltve”). Vagy a sötét humor alkalmankénti megnyilvánulása („korábban csak részben vicceltem, amikor feltettem a kérdést, hogy miért is írom ezt a tanulmányt”). De leginkább azok miatt a súlyos következtetések, amiket a jövőről ír. Alapvetően túl késő van ahhoz, hogy megakadályozzuk, hogy a klímaváltozás romba döntse a világunkat – és hogy „a klímaváltozás okozta társadalmi összeomlás most már elkerülhetetlen, és hamar bekövetkezik”.

    Mennyire hamar? Nagyjából egy évtizeden belül.

    Professzor Jem Bendell, aki egy fenntarthatósági kutató a Cumbria Egyetemen, azután írta meg a tanulmányt, hogy fizetetlen szabadságot vett ki 2017 végén, hogy átnézze és megértse a legfrissebb klimatológiai eredményeket „rendesen – nem a kerítés tetején ülve”, ahogy telefonon fogalmazott nekem. Amit talált, megrémítette. „Az előttünk heverő bizonyíték azt sugallja, hogy felforgató és irányíthatatlan szintű klímaváltozás felé tartunk, ami éhezést, pusztítást, migrációt, betegséget és háborút hoz,” írja a tanulmányában. „A viselkedési normáink – amiket a ’civilizációnknak’ hívunk – szintén degradálodhatnak.” Itt az idő, tette hozzá, „hogy fontolóra vegyük annak a következményeit, hogy túl késő van ahhoz, hogy elhárítsuk a környezeti katasztrófát, ami már a mi életünkben bekövetkezik.
    https://greenfo.hu/hir/alkalmazkodas-a-varhato-klimakatasztrofahoz/

  27. A világ minden pontjáról összesen 107 kutató húzza meg ismét a vészharangot az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) legfrissebb jelentésében. Aszályokról, élelmiszerhiányról, a termőtalaj elpusztulásáról írnak. A globális felmelegedéshez a mezőgazdasági gyakorlataink megváltoztatásával kell alkalmazkodnunk.

    Azonnal le kell állnunk a Föld kizsigerelésével, különben teljesen kiszárítjuk
    https://hvg.hu/elet/20190808_Azonnal_le_kell_allnunk_a_Fold_kizsigerelesevel_kulonben_teljesen_kiszaritjuk

  28. 27 – Python:
    Akkor most jön az általános pánik. Szerencsére nekünk, akik itt olvasgatunk és irogatunk, ez nem új.

  29. Csak 3 év telt el, és berúgta az ajtót az, amiről ez a videó szól.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük