(2873) Szúnyog invázió

Tibor bá’ online

 

A globális klímaváltozásnak számtalan mellékhatása van és még lesz. Ehhez hozzá kell szokni, mert ez a jelenlegi realitás szerves része. Most ugye itt a legfrissebb szúnyog invázió, amiről már mindenki hallott, az is, aki éppenséggel nem szenved tőle. Rá-adásul a melegebb éghajlat miatt újabb, „egzotikus” szúnyog fajták is megjelentek, és (mit ad isten) fertőznek. Árpád apánk hiába válogatta alaposan ki, hol telepedjen le, Afrika elkezdet felcsúszni a Kárpát-medencébe.

Örömmel jelenthetem (hadd irigykedjetek), hogy nálunk nincs szúnyog. Nem tudom mi az oka, mert régebben itt is voltak, de nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy miden egyes család tud tenni egy kicsit az ügy érdekében, csak tudni kell, hogy mit.

Tehát a szúnyog hímje nem csíp, csak a tojást rakó nőstény. Ahhoz, hogy a tojásból lárva, a lárvából pedig szúnyog legyen, vízre van szükség, legalább 8-10 napig. Erre sokszor elég egy pocsolya is, vagy eldobott edény, akár abroncsgumi amiben megáll a víz. Ügyeljünk tehát arra, hogy ilyen ne legyen házunk környékén.

De mi van a csatornából begyűjtött vízzel? Mi lenne? Percek alatt megtalálják a szúnyogok, és teli lesz vonagló lárvákkal. Ha ezekkel nem csinálunk valami, néhány napon belül szúnyogok lesznek belőlük, és az csak természetes, hogy a helyszínen akarnak jóllakni. Öntsük ki a felfogott vizet?

Nem. A vonagló lárváknak időnként a víz felszínére kell jönni, hogy levegőt vegyenek magukhoz a szívókájuk segítségével. Ha a vízre ráöntünk néhány köbcenti benzin (vagy gázolajat), akkor az – mivel a viszkozitása meghaladja a vízét – lárva szívókáját betömi, és a lárva egyszerűen megfullad. Ezt néhány naponként meg kell ismételni. Ha gázolajat használunk a párolgó benzin helyett, akkor nem kell állandóan preparálni az összegyűjtött vizet, viszont cserébe az öntözésnél a víz mellett némi gázolajat is a növényekre öntünk. A benzin természetesen elpárolog. Én ezt használom.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(2873) Szúnyog invázió

 1. “Néhány köbcentiméter”, szólt a mondás, ami párolog. Egyébként ha a szivattyú alulról szív, akkor megmarad a petróleum fedőréteg is. Benzinben az adalékok mérgezők, a heptán és oktán paraffinként csak csekély reakcióba lép. Ellenben egy tűző napon lefedett ciszterna fedele alatt telítődhet a benzingőz, ami egy elektromos szikra begyújthat… de megint csak “néhány cm3” amiről szó van…

 2. Valamilyen növényi olaj nem tenné meg? Elvben az étolaj is elterül a felszínen.

 3. 3:
  Én azért használok benzint, mert az elpárolog a víz felszínéről. A gázolaj és más növényi olajak ott maradnak, és így szennyezik a vizet

 4. Az esővíztárolók tetejére célszerű szúnyoghálót tenni. Mi az esővizes hordót letakarjuk egy kimustrált neylon függönnyel, amit egyszerűen csak gumival kötünk rá.Szúnyog nálunk sincs.

 5. Én a vizet műanyag hordóba gyűjtöm, aminek a fedelére vágtam négy nagy lyukat tölcsérnek (PET-palack felső része). A tölcsérekbe tettem egy-egy pingpong labdát. A fedél magasított pereméhez ragasztva az egészet leragasztottam szúnyoghálóval. Erre ömlik az esővíz a csatornából. A pingpong labda gyakorlatilag légmentesen lezárja a hordóban levő víz feletti térrészt, így nem párolog, és nem enged be semmit. Ha jön az eső, felúszik a tölcsérből a szúnyoghálóig, így be tud folyni a víz. Két éve használom, emeletes házban lakok, erről működtetem a wc-tartályt.

 6. A feleségem úgy egy hete citrom muskátlit tett be a hálószobába. Azóta eltűntek a szúnyogok éjszakánként. Ha ezt hamarabb tudtam volna :). Ajánlom mindenkinek.

 7. Nyilván a klíma is hozzájárul. Tibornak küldtem egy mailt, hogy hogyan is írjták ma a szunyogokat. Persze egy olyan országban ahol nincs igazából kontroll a Fidesz belső emberei számára, és megvétozzák a környezetvédelmi irányelvet, nincs miről beszélni. Lényeg hogy minden Fideszes a várban lakjon szarért – húgyért. És csak Fideszes tudja lopni az eus pénzeket.

 8. Befujom chemotoxal víz tetejét.
  Évi két rovarirtas minden növényre, gyérítés.alig van szúnyog!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük