(2872) Egy orosz elméleti fizikus olyan jövőt jósolt az emberi civilizációnak, „ami rosszabb, mint a kihalás”

A téma fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek

„First in, last out” solution to the Fermi Paradox

The question “where is everyone?” is the crux of the Fermi Paradox. If life on Earth is not particularly special and unique, where are all the alien civilizations? Many explanations have been proposed to explain why we seem to be alone in the vast universe. None have been 100 percent convincing, and people continue to puzzle over a solution.

Russian physicist Alexander Berezin, from the National Research University of Electronic Technology (MIET), has another idea. He calls it the “First in, last out” solution of the Fermi Paradox. He suggests that once a civilization reaches the capabilities of spreading across the stars, it will inevitably wipe out all other civilizations.

The grim solution doesn’t hypothesize a necessarily evil alien race. Simply, they might not notice us, and their exponential expansion across the galaxy might be more important to them than what would happen to us.

„They simply won’t notice, the same way a construction crew demolishes an anthill to build real estate because they lack incentive to protect it,” he writes in the paper, which is available on pre-print and yet to be peer-reviewed.

While the picture he paints is quite grim, there’s an even less cheery aspect. He suggests that the reason we are still here is that we are not likely to be the ants. We are the future destroyers of countless civilizations.

„Assuming the hypothesis above is correct, what does it mean for our future? The only explanation is the invocation of the anthropic principle. We are the first to arrive at the [interstellar] stage. And, most likely, will be the last to leave,” Berezin explained.

Berezin’s solution for the paradox comes from several simplifications of assumptions. For example, our definition of life depends on seven parameters, but for Berezin, there’s only one that matters: growth. Growth is the push for expanding beyond the planet of origin, and if the push to expansion becomes the dominant force, it will trample any other existing life in the universe. Colonialism and capitalism are two historical example of such forces.

So, is this it? We need to either go out there and conquer or be destroyed? Well, Berezin hopes that he’s wrong. One other requirement of his solution is that life can only be found when very close rather than at a distance. So finding alien life before we are on the destruction path might just make us a decent civilization.

___________________________________________________________________________

Tibor bá: Személy szerint én nem értek egyet Berezinnel. Ugye ő azt állítja, hogy az először létrejövő olyan intelligens lény, akiknek technológiája lehetővé teszi a csillagközi utazást, az ki fogja irtani az összes többi, kevésbé fejlett élőlényeket. Ezzel szemben én azt állítom (a múltkoriban erről volt egy poszt), hogy soha nem lesz ilyen élőlény, mert a fejlődés az evolúció mentén megy végbe. Az önzés viszont evolúciós előnyt jelent, aminek következtében mire intelligens lény kifejlődik szélsőségesen magának való lesz, amiből következik, hogy képtelen lesz megmenteni saját fajtát, beleviszi azt az önpusztulásba.

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2872) Egy orosz elméleti fizikus olyan jövőt jósolt az emberi civilizációnak, „ami rosszabb, mint a kihalás”

 1. Érdekes elgondolás.

  A földi élővilágból kiemelkedett ember a csúcs helyzetét kizárólag a szabadjára engedett értelmének köszönheti.
  Majd minden élőlényben van értelem, láthatjuk az „okos ” majmokban, kutyákban, macskákban, elefántokban és más tanítható fajokban , de náluk nem fejlődik generációról generációra az értelem. Mondhatjuk, az értelmük a programozott ösztönökön belül marad.
  Szerintem és nagyon remélem, az értelem fejlődése elér majd egy olyan fokot, hogy felismeri, az életét biztosító környezetet nem szabad elpusztítania, és visszatér a természettel harmonikus élethez, sőt ennek érdekében korlátozni fogja az emberiség létszámát, és az életterét is.
  Ha erre a szintre eljutunk, akkor már nem lesz szükségszerűség az idegen bolygók lakosainak kiirtása.
  Valószínű, hogy idegen bolygók élőlényei is hasonló fejlődésen mennek át.
  Akik nem ismerik fel a természettel harmóniában élés szükségszerűségét, közvetve megöngyilkolják magukat, tehát nem fognak csillagközi utazáshoz elérni.

  Ha ideérne egy földönkívüli civilizáció, rendkívül nehéz dolga lenne kapcsolatot teremteni velünk, hiszen jelenleg az agresszivitás olyan fokán állunk, hogy csak komoly önvédelem révén tudnának innen elmenekülni.

 2. Nem tudom, hogy az emberi faj akár saját berkein belül is képes lesz-e valaha önmagával megegyezni.
  A kulcskérés mindig a csoportérdek felülhelyezése a közös érdek fölé, hiszen ez az az út, amin keresztül egy csoport saját maga számára jobb életkörülményeket teremthet, mint a többiek, természetesen nyíltan, vagy áttételesen a többiek rovására.
  De mivel ennek felismerése nem egyetlen csoport privilégiuma, nyilván kialakulnak konkurens csoportok, amelyek ugyancsak érvényesülni akarnak ilyen módon, máris kialakul a konfliktus, amely a másik fél felszámolását célozza, mert útjában áll az én pozícióm javításának, sőt azt rontani akarja.
  Ebből a bűvös körből igen nehéz kilépni, ha egyáltalán lehetséges, mivel minden csoport vezető rétege igen sokat veszíthet, ha lemond privilegizált pozíciójáról, és meg kell elégednie valamiféle igazságosnak minősíthető átlaggal, ezért inkább mobilizálják teljes társadalmukat a másik fél megsemmisítésére.
  És ha az egész társadalom is részesedett az előnyös pozíció gazdasági hasznából, akkor könnyen kapható is erre, főleg, ha a piramis csúcsán álló államalakzatról, szervezetről van szó.
  És akkor itt csupa homo sapiensről van szó, akik között csoport szinten nem sok különbség lehet, csupán az érdekekben. Mégis napi gyakorlat a szemben álló fél demonizálása.
  Egy idegen faj esetén ugyan mire számíthatnánk? Azonnal a megtestesült sátánnak lennének nyilvánítva…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük