(2864) Mikor halunk meg?

Tibor bá’ online

When will we die? – http://arctic-news.blogspot.com/

 

A globális felmelegedéssel foglalkozó dolgozatok 2100-a vetítik ki előrejelzésüket, ami azért egy abszurditás, mert a ma születettek se remélhetik, hogy megérik azt, hiszen az átlagéletkor nem éri el a 75 évet. A 2018 study by Strona & Bradshaw tanulmány állítja, hogy az élet a Földön gyakorlatilag megszűnik + 5°C átlag hőmérséklet növekedésre. A kulcskérdés ezért az, hogy milyen gyorsan érhetjük el az 5°C emelkedést?

Induljunk ki abból, hogy a számítások szerint 1200 ppm az a CO2e színt, ami garantálja a 8°C növekedést (az e betű azt jelenti, hogy ekvivalens). Ez az a szint, aminél a stratus felhők képződése megszűnik, ezért abszolút biztos, hogy a földi élet befejeződik.

Megjegyzem, hogy az IPCC szerint 2100-re 1550 ppm lesz a CO2e, de a fentiek szerint 2100 senkit se érdekel. Ami érdekes, hogy az 1200 ppm mint billenő pont mikor lesz, mert ugye akkor halunk meg.

Az idén május 15.-én Mauna Loa hegycsúcson (Hawaii) 415,7 ppm-et mértek. 2018 decemberében a NOAA 1,867 ppm metánt mért. A metán 150-szer potensebb, mint a CO2. Ezek szerint az 1,867 ppm metán megfelel 280 ppm CO2e-nek. És akkor jön a tengerfenéki metán. Natalia Shakhova. szerint, a tengerfenékről felszabaduló metán mennyisége legalább duplája annak, ami a légkörben van. Ez tehát 556 ppm CO2e-nek felel meg. Ha ezt hozzáadjuk a jelenleg a légkörben lévő széndioxidhoz és metánhoz, akkor 1256 ppm CO2e-t kapunk, ami meghaladja az 1200 ppm-es billenő pontot, beindít egy extra 8°C emelkedést.

Mikor következhet be ez a billenő pont? Minden valószínűség szerint közvetlenül azt követve, amikor az északi sarkon lévő jég nyár végére elolvad. Lehet izgulni!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

79 gondolat erről: „(2864) Mikor halunk meg?

  1. „Mikor következhet be ez a billenő pont? Minden valószínűség szerint közvetlenül azt követve, amikor az északi sarkon lévő jég nyár végére elolvad. Lehet izgulni!”
    Climate Change: „If we lose the Arctic, we lose the whole world”

  2. A földnek van egy tehetetlensége, nem nő azonnal 5 fokkal a hőmérséklet, hiszen akkor jelenleg is már 2 fokkal feljebb lennénk. A metán meg hat év alatt eltűnik a légkörből, tehát ezek az egyszeri sokkok csak pár évre hoznak extrém időjárást, de akkor se plusz 5 fokot, lebomlás után meg megint visszarendeződés lesz a „normális” ütemhez. Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen katasztrofális kitörés után tanulnánk a saját kárunkon annyit, hogy minden bizonnyal megszűnne az emberi metánkibocsátás nagy része, mert azért azt sokkal könnyebb kontrollálni, és befékezni, mint a CO2-t.

  3. 2. lr01
    Annyira nincs igazad, hogy az már „fáj” (már bocs). Az egész sokkal de sokkal komplexebb, összetetetteb, bonyolultabb. Ha olyan egyszerű lenne, ahogyan leírtad, akkor nem is beszélgetnénk róla (nem lenne téma.) 😛

  4. IR01. Az egyszeri pár évig tartó sokk nekünk épp elég hogy kihaljunk. És egyébként pont a föld tehetetlensége miatt nem lehet szó pár éves sokkról.

  5. 3. Ennyi erőből senkinek nem kéne megnyilvánulnia egy bonyolult, soktényezős vitában. Én érveltem, ami lehet hogy hibás, de legalább gondolatkísérlet, ki lehet belőle indulni, vitatni, cáfolni, te meg kb. semmi értelmeset nem tettél hozzá. Legalább egy ok, de ez nem így van, hanem…. mondatot próbálj meg kiszenvedni magadból, és komolyan veszlek.

  6. 5 – Ir01:
    Úgy nehéz vitázni, hogy a belinkelt videót nem nézitek végig, vagy nem értitek. McPherson minden felvetésre megadja a választ.

  7. IR01. Utáljuk a személyeskedést. Szerintem én nem fikáztalak téged. Meg senki. Klímatudósok véleményét, olyanokét akiket nem vettek meg a lobbik, nem fogja tudni úgy cáfolni senki , hogy sokak a saját bőrükön érzik a klíma változást. Mi egyenlőre „szerencsésebbek” vagyunk mint az Indiaiak.

  8. 6 Tibor bá’

    lr01-nek tele van a gatyája, ezért fogalmaz így. Hagyd rá.
    Vagy mégsem…

    lr01 reszkess!
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=36245 (66)-ban Elek mutatott egy videót, McPherson feltöltését, amelyet szinte azonnal törölt is a „Nagytestvér”.
    Ami abban volt, az az ijesztő.

  9. Per pillanat vannak mért értékek.
    Azokat próbálják megmagyarázni, okot keresni a változásokra.
    A CO2 és metán szint emelkedést tartják a kiváltó tényezőnek.
    A sokkal nagyobb hatású, és valóban teljesen emberi eredetű tevékenységet a szárazföldek szisztematikus kiszárítását, és az ebből fakadó másodlagos vízkörforgás hatalmas lecsökkenését nem veszik figyelembe, pedig ez a fizika szabályaival összhangban, tökéletesen magyarázza az összes mért változást.

    A klíma hisztéria abban rejlik, hogy a mért értékből szerkesztett grafikonok vonalait meghosszabbítják, folytatják a feltételezett irányba, amit nem támaszt alá még semmi sem, sőt a visszacsatolási folyamatok is figyelmen kívül maradnak.
    Ezáltal létrejön a képzelt helyzet, a föld lakhatatlanná válik.

    A föld történelme során már gigászi klímaváltozásokat élt meg. Trópusi és a jégkorszak között mindent. Hatalmas hőmérséklet különbségeket.

    Az élet az evolúció módszerével képes alkalmazkodni, szinte mindenhez.
    Pl. Egyik pillanatról a másikra, a trópusokra költöztem. Néhány év alatt annyira alkalmazkodtam, hogy ma már a 15-20 fok közötti tartományt is hidegnek érzem.
    Persze, akik nem képesek alkalmazkodni, elhullanak, ezért mondják, a trópusok a fehér ember temetője.
    Az eszkimók a szélsőségesen hideget, a négerek a szélsőséges meleget simán elviselik.
    Bárhová forduljon a föld klímája, vannak specialistáink, akik biztosan túlélik. 🙂

  10. „A globális felmelegedéssel foglalkozó dolgozatok 2100-a vetítik ki előrejelzésüket, ami azért egy abszurditás, mert a ma születettek se remélhetik, hogy megérik azt”

    Ez jól mutatja, hogy mi az indíttatásod az ilyen, és egyéb világvége jövendölő cikkek írásakor. Nem a tudományhoz igazítod az álláspontodat, hanem az emberi életekkel kapcsolatos kívánalmaidhoz. Aztán próbálsz ehhez tudományosnak tűnő alapokat keríteni.

  11. Nem kell ide 1200ppme szint.Számunkra nem a kihalás lesz az érdekes mert az már lényegtelen lesz.Az lesz az érdekes ha jelentősen visszaesik a mezőgazdasági termelés és ezzel az ipar és ezzel a munkahelyek.

    Ezt nem tudni de lehet ezt már 6-7-800 CO2e-nél elérjük amikor itt magyarországon és a nyugati világban már összeomlás vagy nagy gazdasági válság lesz és persze tertósan nem 1-2 évi beeséssel csak.

    Már a nyugat sem áll jól , a németek bérének fele elmegy lakhatásra, a franciák is tüntetnek,mert drága a lakhatás és sok minimálbéresnek az alérlet kifizetése után 2 nagybevásárlásra marad pénze(nem mindenkinek, de sokaknak igen) .
    Ha pl. 800co2 e-nél a termés beesik, és a franciának nem telik majd 2 nagybevásárlásra sem, akkor polgárháború lesz ott is. Meg nyugaton is.

    A franciák,németek,angolok mint leggazdagabbak az EU-ban már ott is repedezik a jóléti állam,nem beszélve az olasz ,spanyol stb…népekről, mert a hétköznapi valóságot nem látjuk.Szép lassan lesüllyednek majd mindenhol akár egy magyarországi szintre vagy még lejjebb,mert eddig a felfutás jellemezte az 1950-es évektől a gazdaságot, de maj mi lesz most? Még mindig a felfutás , gyárépítések mennek az utólsó „órában „is .

    Én úgy tenném fel a kérdést hogy mikor szakadunk be pl. albánia szintjére és velünk eggyütt a nyugati államok? Az majd érdekes lesz.

  12. Láttam egy dokufilmet a halászatról. A kínaiak nyilatkoztak hogy ott náluk már nincs hal, a halászat ott leépült.Emiatt Átjöttek afrikai vizekre halászni, de ismerve őket ott is lehalásszák a vizeket pár év alatt.

  13. 10 – Kispsista:
    Ez a poszt nem az én talállmányom, hiába vádolsz ezzel. a Tibor bá’ online alatt ismertetem az eredeti címet és a forrást. Persze, ha átugrod és járatod a szád jogalap nélkül az más. Erre nincs válasz.

  14. Tibor bátyám, ezt most hogyan kell érteni? „A metán 150-szer potensebb, mint a CO2.”
    Csak azért kérdezem, mert én még úgy tanultam bő 18 éve, hogy a CH4 22x erőteljesebb ühg. a CO2 -höz képest.

  15. 14 – Python:
    Korábban én már olvastam 25-szörös, 50-szeres értékeket is. Most ez a poszt 150-ről beszél. Én az értéket nem változtathatom meg.

  16. Re:14
    Sőt a kén-hexafluorid 1000× erősebb ÜHG, mint a CO2, és ráadásként bomlás után rekombinálódik a kis dög, nem is beszélve a dihidrogén-monoxidról, amiből a Földön még több van,erős ÜHG, tiltsuk be azt is… 😉
    Bármitől lehet rettegni, amire nulla befolyásod van. Kérdés az, hogy van-e értelme a rettegésnek? Szerintem nem, mert a félelem nem jó tanács adó.
    (Ha egy katona félve harcol, élből elveszítette a csatát)

  17. Szervusz Tibor bá’!

    Régóta olvaslak innen Németországból, eddig még nem szóltam hozzá a dolgaidhoz.
    Nekem a múlt felidézése(i) volt(ak) a kedvence(i)m a bejegyzéseid között.
    Most azonban (és nem csupán az utóbbi egy hétről beszélek) teljesen átment a blog egyfajta apokalipszis várásba.

    Tibor bá’: egy dolgot mondok, és ezt elhiheted nekem: „Te az élő maradéknál is hamarabb elmegyel…” – hogy Keresztury Tibort idézzem a klasszikus írásából (Miskolc Blues).
    Engem kissé zavar, hogy nem tudod Önmagad nélkül elképzelni a jövőt (erről bizonyára más is beszélhetne), sem 80 felett megállni, hogy egy közhelyes szex témájú bejegyzést ne tegyél be a saját blogodba. Nárcisztikus jellem vagy, na. És nem kicsit…

    Ismétlem, a sajátod a blog, azt teszel be, amit akarsz, de az orgazmus/pár éven belül világvége témákon túl is van élet.

    Hidd el, Tibor bá’, itt még 2050-en túl is lesz élet (sokkal több problémával és nem a Föld bolygó minden részén), de lesz, hogy a hölgyekről ne is beszéljek. Na meg a p* betűvel kezdődő szervekről, azok is lesznek bőven.

    Summa summarum: kezd szektássá válni az eredetileg érdekes blog: McPhersonról mindenki tudja, hogy egy senki, aki a Karibon „kúrálgatja” az öregségét nála sokkal fiatalabb és előnyösebb külsejű lányokkal, nála ez természetes. Te ezt nem engedheted meg Magadnak. De azért azt is jegyezzük meg (és ezt kutatóként mondom), hogy az illetőnek SOHA nem jelent meg egy cikke sem egy mérvadó tudományos lapban. A tudós társadalom kiközösíti.
    És nem, nem fog elolvadni az Északi-sark a nyár végére…:)))

    Erre nagyon komoly fogadásom van.
    Arra is, hogy gond van, de még elketyeg egy darabig ez a verkli, amit Te már nem fogsz látni…

    Addig is olvass Houellebecq-et.

  18. bögözy és Kispista véleményével értek egyet.

    Bármiben hiszel, millió cikket találsz a neten, ami alátámasztja. A legveszélyesebb a tudományosnak tűnő magyarázatok (ezt hívják áltudománynak).
    Ezzel teljesen ellentétes állításokat és tudományosnak tűnő magyarázatokis vannak.
    Melyiknek hiszel? Ami szimpatikusabb? Vagy amiből több van?

    Pár hete tettem be ide érdekes referenciákat, amelyek szintén állítólagos klímakutatóktól származnak, és nagyon mást mondanak. Sajnos kimoderálták. Ha ezzel is ez történik, akkor örökre elfelejtem Tibor bá’ oldalait. Nem szeretnék egy szekta olvasója lenni, ahol az embernek nincs szabad véleménye.

    Egyébként az egyik állítás (persze vagy igaz, vagy nem) az volt, hogy egy vulkánkitörés során több üvegházhatást okozó anyag kerül a levegőbe, mint a Föld összes autójának egy éves kibocsátása.

    Mindenesetre a globális felmelegedés és szinonímái egyre gyakoriabbak a médiában. Valószínűleg a csapból is ez fog folyni a következő években. Persze a 2007-es eddigi csúcstól még igen messze voltunk. Google trends-ben érdemes megnézegetni.
    Szóval menő lesz erről beszélni. Már most is felvilágosultnak tűnik mások (egyesek) szemében, aki erről beszél. Simán felvághat az ilyennel, bár szerintem furcsa szórakozás.

    Valószínűleg egyébként az igazat senki nem tudja. De a jövőt megjósolni még menőbb lehet. Feltételezem, hogy azok, akiknek a legnagyobb a tudásuk ezen a téren, azok hallgatnak. Akik azt hiszik, hogy ők nagyon okosak, ők pedig terjesztik az igét. Addig, amíg ki nem derül, hogy esetleg baromságokat állítanak (ami azért nem kevés idő), hősnek tűnhetnek…

  19. B. A. Az, hogy miről ír a bloggazda legtöbbet, egy dolog. Ja és fingod sincs a nárcisztikus szó jelenéséről, ha Tiborra írod ezt. Semmi se fog még egy ideig elketyegni így. Már hatvan éve tudunk a problémáról. Persze te meg fogsz lepődni.

  20. Dan: Még csupán 45 éve is én csupán az eljövendő jégkorszakról hallottam, de mindenképp a globális lehűlésről. Azóta a „tudós”, aki ezt megjósolta, igyekszik a teljesen fals jóslatát a saját (anyagi) javára fordítani, itt egy mértékadó forrás, ha a Forbes annak fogható fel: https://www.forbes.com/2009/12/03/climate-science-gore-intelligent-technology-sutton.html#6b39f3d4260f Ez egy 10 éves cikk, amit minden bizonnyal az olaj lobbi pénzelt.

    Arra is emlékszem, hogy az 1980-as évek végén a gyerekeimet a savas esőkkel riogatták, meg hogy amiatt fogunk kihalni. Ez is létező jelenség, de érdekes módon múlni látszik… Itt egy Nature.com-os cikk: https://www.nature.com/news/2005/050808/full/050808-10.html Ez meg egy 14 éves cikk. Ebben a témában 14 év az örökkévalósággal egyenlő 😀

    És de, van fogalmam a „nárcisztikus” szó jelentéséről, csak egy kis részlet, ha a webbeteg.hu mérvadó lehet: „Bárminemű kritikára, tiszteletlenségre túlérzékenyen, időnként dühkitöréssel reagálnak. Leginkább azok lesznek ezeknek a kitöréseknek a szenvedő alanyai, akik a legközelebb állnak hozzájuk, együtt élnek velük, hiszen a nárcisztikus személy mindenkitől, de leginkább tőlük várja el mindazt a szeretetet, melyet gyerekkorában nem kapott meg. Házastársukkal, gyermekeikkel elhitetik, hogy nem elég jók, értéktelenek, így vetítve a körülöttük lévőkre saját érzéseiket.”
    https://www.webbeteg.hu/cikkek/psziches/783/narcisztikus-szemelyisegzavar
    A fenti definíció csak részben fedi a nárcisztikus személyt. Itt mindenki legalább annyira ismer mint te (sokkal sokkal jobban, sőt személyesen). Hagyd meg nekik, hogy lehessen saját véleményük.

  21. 17 – B.A.
    A „vissza a múltba” sorozatnak több mint 200 tagja volt, de kifújt. — Itt megjegyezném, hogy nincs egyértelmű olvasói kívánság, mindenkinek más nyeri el a tetszését. Olyat és úgy írni, hogy mindenki 100 százalékosan ki legyen elégitve, nem lehetséges.
    Nem tisztem, hogy McPhersont védelembe vegyem, de annyit megjegyeznénk, hogy nem ő az egyetlen, akinek kényelmetlen megállapításai vannak. Különben ő maga elárulta, hogy kutató munkát nem végez, „mindössze” neves tudósok munkáit veti össze. Vagyis, ő maga nem talál ki semmit.
    Ami a várható élettartamomat illeti, nem hiszem, hogy lenne hozzá közöd. „Megállapításaidat” ízléstelennek ítélem.

  22. Tibor bá’ – Nem is „kívánságműsorosdit” próbáltam játszani az oldaladon.
    Pusztán megjegyeztem, hogy milyen jellegű bejegyzések ragadták meg leginkább a figyelmemet, ennyi volt a lényege a hozzászólásom ezen részének.

    McPhersonról: Tudtad, hogy 2009 óta hirdeti ugyanazt a világvégét, akkor ment el a világvégére „offgrid”, akkor Új-Mexikó állam, majd a rövid Belize-beli kitérő óta ismét NEW YORK-ban él??? Pont New York-ban… Vajon miért?

    A korodhoz, élettartamodhoz valóban nincs közöm, megállapításaimat ugyanakkor azért nem tartom ízléstelennek, mert teljes mértékben relevánsak a témáidat illetőleg és segíti megérteni, illetve megértetni olvasóközönségeddel a témaválasztásod jellegét és okát.

    Egyébként hosszú és egészséges életet kívánok!

  23. Ad 21) TUDOM, hogy 10 és 14 éves cikkek, sőt a megállapítások, amikre utalnak, sokszor még régebbiek. Ezeket Dan topiktárs azon hozzászólására írtam egyértelműen megjelölve a címzettet, aki azt mondta, hogy „60 éve tudunk a problémáról”.
    NEM, nem tudunk 60 éve a problémáról.

  24. Golf áramlat leáll, vagy a napsugárzás csökken, jégkorszakos sztori már nincs említve? 🙂

    Aki most fiatal 30-as és még saját lakásuk sincs megteremtve azok mit csináljanak? Vidéken nincs munka, városban megfizethetetlen a lakhatás…

    Amúgy most dübörög a gazdaság, bementem a tüzépre, mondták hogy vannak olyan termékek amik már egész évre le vannak kötve és előrendelést sem vesznek fel rá.

    Meddig fog ez menni?

  25. 24 – B.A.
    A CO2 földi légkört melegítő hatásáról több mint 150 éve tud az emberiség. James Hansen 40 éve közölte az amerikai Kongresszussal, hogy baj van. Én 1962-ben figyeltem fel a Silent Spring-re, amiből következtetni lehetett az emberi civilizáció közeli végére. 15 éve megjelent könyvemben egy fejezett a globális melegedéssel foglalkozik.

  26. 25.
    Szerintem nem sokáig. Az építőiparban főként erős visszaesés várható, ha tudod, halaszd az építkezést egy kicsit és lesz anyag meg munkaerő is bőven vagy bővebben.

    Sokan hazaköltöznek most, mert otthon is viszonylag jól lehet keresni (a hiányszakmákban). De a nagy fellendülés hamarosan kifullad.

  27. 24.
    Tökmindegy hogy tudtunk-e a problémáról x éve vagy sem, mert úgysem történik gyakorlatilag semmi.
    Most hogy tudunk a problémáról, mi történik? Most olvasom, hogy a hatalmas szállodahajók Európában annyi károsanyagot bocsátanak ki, mint a kb. 280 millió személyautó a kontinensünkön.
    Repülők tízezrei szállnak le és fel naponta csak Európában, több, mint valaha. Százezer tonna számra égetik az üzemanyagot itt a fejünk felett naponta többnyire tök feleslegesen.

    Tudunk a problémáról, mégsem fog történni semmi, mert az egész emberiség kényszerpályán mozog és nincs olyan emberi erő, ami ezt megállítsa. A verkli megy tovább.

  28. Isten megérti a kapálózást, de ő sem érti miért nem történik semmi. Ő teremté a föld állatait, vizek halait, ég madarait, és a növényzetet. Isten nem fog megmenteni senkit a szörnyhaláltól. Ha jól emlékszem minden felett átruházta a hatalmat az emberre. Vajon miért nem óvjuk az élőhelyünket, amibe minden élőlény beletartozik? Emberek kínoznak állatokat haszon és élvezetszerzés miatt. Az egész vallásunkkal, istenhitünkkel, pénzünkkel, találmányainkkal elmehetünk a büdös francba. Egy invazív faj vagyunk a földön, ideje kidöglenünk.

  29. 28 – Gyarmathy:
    Csak egyet tehetünk, és ezt egyesek teljes erővel teszik is: tagadni a következményeket, és cikizni azokat, akik felhívják a fegyelmet.

    29 – Dan:
    Az emberiség kidöglését csak 86 életév után szabad kívánni. 😀

  30. B.A.

    Nem tetszett a hozzászólásod.
    Sok hiba közül kettőt.
    Hangsúlyoztad: „Régóta olvaslak innen Németországból…”
    „Németországból”
    Ez nem előny számodra, inkább hallgasd el.

    „…nem tudunk 60 éve a problémáról.”

    De igen:
    http://vakbarat.index.hu/tudomany/2015/07/25/orosz_rulett_a_termeszet_ellen/
    Naomi Oreskes professzor, aki a klímaváltozás történetét tanulmányozza a Harvardon, nem lepődött meg, amikor kiderült, hogy az Exxon is tényezőként kezelte a klímaváltozást már az 1980-as években.

    Sőt:
    https://hu.wikipedia.org/wiki/Svante_August_Arrhenius
    „Svante August Arrhenius (1859. február 19. – 1927. október 2.) svéd fizikus és kémikus…az elsők között vizsgálta a szén-dioxid légkörbeli koncentrációjának hatását az éghajlatra.”

  31. 8. n/a
    A videót, amit a ‘(2847) Guy McPherson üzenete’ posztban 66. hsz.-ban belinkeltem, nem a „Big Brother” törölte. Én aznap megnéztem a teljes videót (Drs Jim Barry and Guy McPherson Discuss Impacts of Climate Change on Oceans), úgy emlékszem, hogy kicsivel több, mint 1 órás volt. Másnapra törölték, és egy 17:35-ös verziót tettek fel, ami az eredeti része, csak Guy McPherson szerepel benne, a Dr Jim Barry-s részt kivágták, alatta a magyarázat:
    „Peter Melton misrepresented how the event would proceed to Dr. Barry. As a result, Dr. Barry was very disappointed in the outcome and wishes not to be shown in this video in any capacity. Dr. Barry was a perfect gentleman who participated in good faith and was apparently tricked by Melton into thinking it was a different kind of presentation.”
    A lerövidítettett videó: Guy Discusses Climate Change at Unity Church Monterey, California

    B.A. : Csak ajánlani tudom Guy McPherson videóit, én majdnem az összeset megnéztem, fel vagyok iratkozva a ‘Nature Bats Last’ csatornára (és még pár hasonlóra – ‘Thom Hartmann Program’, stb.), és a kis csengő is be van jelölve, tehát mindjárt kapok email-t, ha új videó kerül fel, mindenkinek ajánlom, nemcsak B.A.-nak.
    Olvasnivalót leginkább (kb. 80%-ban) az arctic-news.blogspot.com-ról ajánlanék, de vannak más hiteles angol nyelvű oldalak (bár nem sok, nagyon meg kell nézni, hogy mit olvas el az ember! 😉 )

  32. 13:

    Tibor bá, teljesen világos, hogy amit itt közzéteszel, az a te álláspontodat tükrözi. De a lényegi részen nem változtat az sem, ha ezt az artcic-newsnál is leírják.

  33. 33 – Kispista:
    Legyünk precízek. Én meg vagyok győződve arról, hogy az Arctic-news hiteles, és emberileg közel tökéletes információt nyújt. Tehát támaszkodok rá.

  34. 33. Kispista

    ” De a lényegi részen nem változtat az sem, ha ezt az artcic-newsnál is leírják.”
    Ezt nem tudom, hogy hogyan érted, pont fordítva van a dolog. Tibor bá az arctic-news-tól veszi át a dolgokat!! ?

  35. Ürge-Vorsatz Diana – Éghajlatváltozás: tények, tévhitek, kérdések (Atomcsill, 2019.02.14.)

  36. Mióta olvasgatom a blogot, már másodszor fordul elő, hogy egy olvasott, tudós ember, aki ráadásul kedvesen is tud fogalmazni, rámutat arra, hogy a blog és bloggazdája hamis irányba terelnek egy lassan szektányi embert, akik boldogan éljeneznek ehhez. Bocsánat a megfogalmazásért, de ezt látom.
    Ahogy a mostani hozzászóló (B.A.) is felvetette, a bloggazda egy nárcisztikus és eléggé idős ember ahhoz, hogy ne fogadjon el ellenvéleményt, másrészt hogy képes legyen már-már szarkasztikusan és pökhendi „magabiztossággal” odavetni a nagynépnek, hogy hiába minden, mert ti bizony ki fogtok halni. Neki már mindegy, mert elment már az ő szekere, nem olyan sok éve van hátra, tehát ha 5-10 éveket jósolgat, esetleg csak 2-3-at, az ő szemszögéből ez most mindegy.
    Erre (is) rámutatott a hozzászóló.

    A reakció pontosan az volt, amin még mindig röhögök. A bloggazda természetesen cáfol és mérgelődik (nárcisztikus), miközben támaszkodik szektájának egy-két erősebben megvezetett tagjára, akik rögtön mellé állnak és linkelgetnek ostobaságokat, érdekességeket, illetve eghhez kapcsolódó legendákat.
    Amikor valaki fel szeretné nyitni a bloggaztda és a szekta szemét, legyen az tudós ember vagy hozzáértő (pontosan annyira, mint a bloggazda és a szekta)(de ide vehetjük kedvenc McPherson-unkat is), abban a pillanatban az illető le van hurrogva, rögtön kegyvesztett és/vagy törölt/törlésre előkészített hozzászóló lesz, akit ha mégis megtűrnek, akkor teljesen lealáznak a különféle „tudományosan magabiztos” linkekkel és egyebekkel.
    Olyan dolgokkal, amikre pont ő mutatott rá, hogy innen is lehet nézni, onnan is lehet nézni – mert bizony mindkét tábornak kurva nagy és kurva tudományos a háttere.

    A Föld lapos. Tény.
    A Föld gömbölyű. Szintén tény.

    Hagyjuk már a nárcisztikus dolgokat, és legyünk tisztában vele, hogy ha a bloggazda most a negyvenes éveit taposná, közel sem írna ilyen „érdekességeket” (kivettem a „marhaságokat” szót, önként cseréltem), tehát a hozzászóló szavain érdemes elgondolkodni. Ehelyett félrelökjük azzal, hogy „majd meglátod”.

    Igen, majd meglátjuk.
    Aztán 10 év múlva a nagyon öregecske, reszketeg kezű, de szexuálisan nagyon is nárcisztikus bloggazda még mindig riogatni fog bennünket, a szekta már türelmetlenül várja már, hogy mikor halhat ki, McPherson pedig továbbra is az a semmirekellő fazon marad, aki volt az elmúlt 20-245 évben. Éli világát, azt jósolva, hogy lassan vége lesz. 2023. 2029. 2034. Tolja még…. 2038. 2044. Aztán még tolja… közben ő is öregszik…

    Hagyjuk már.
    Gratulálok.

  37. 38. Tom Bobb
    Te annyira h…e vagy, mint azok az emberek, akik azt állították a Titanicról, hogy hogy elsüllyeszthetetlen,? Remélem, hogy érted a célzást,?

  38. 38.

    Lehethogy tenyleg meghalunk mind – nem tudom, nem ertek a klimahoz. De arra emlekszem, hogy 2009 tajan is ment itt a riogatas, igaz foleg gazdasagi temaban. Akkor is megvoltak a tuti megbizhato kulfoldi hir forrasok, akik szerint mar csak hetek kerdese es osszeomlik az egesz (erdemes vegigmenni annak az idoszaknak a posztjain, tanulsagosak). Elobb – utobb persze be fog jonni, es lesz valami gebasz. De azert olyan embernek se jo lenni mint pld Nouriel Roubini aki 1999-tol szamolva sikeresen elorejelzett 35 gazdasagi krizist a 2-bol.

  39. Igen, a legutóbbi válságnál is senki nem számított semmi jóra, arra meg pláne nem hogy duplázódnak az ingatlanárak, a tüzépen meg előrendelést sem vesznek fel…
    Illetve idáig tolongtak az emberek a gyárkapukban, most meg a gyárakba ukránokat kell hozni.
    Ha a fentieket bekommenteltem volna pár évvel ezelőtt senki nem hitte volna el.
    Holott kőolaj meg egyéb energiaforrás, sem új találmány nem lett több.

    De azért ha feladsz egy minimálbéres irodai állást tolongani fognak most is, ez azért nem túl jó jel.

    Sőt ha most bekommentelem hogy pár év és mindmeghalunk az pont annyira hihetetlen egyeseknek, mint az hogyha azt mondanám hogy pár év múlva mégdrágább lesz az építkezés és méghosszabb várólista a tüzépen.

    Túl sok a változó a képletben szóval lehet itt még bármi, világjárvány, vulkánkitörés, naptevékenység stb billenthet minket ide meg oda is.
    Más: esővizet, nagyon régi állott vizet ha felforral az ember vízforralóval ( pár perc) akkor iható?

    Haldoklik a fúrott kút és vizet szeretnék elrakni. Nade mennyi a szavatossági ideje? 🙂

  40. 40-es éveimet taposom, inkább emez végéhez vagyok közel 🙂 és csak azért nincs klíma-kurva gáz van emberek-ébresztő blogom, mert itt van ez.
    Tényleg nem kötelező olvasni, de a helyzet az, hogy magyar viszonylatban egyedülálló.
    Ugyanazokat a forrásokat követem, mint Elek (Arctic News, Thom Hartmann, Nicholas Humphrey, stb), de magyarul Tibor bá’-n kívül sehol nincs tárgyilagosan prezentálva ez a téma. Ami meg nem érdekel, görgetem, és ennyi. Kit érdekel, miért csinálja, nárcisztikus vagy nem, teszek rá, a lényeg hogy irdatlan mennyiségű infót rak ki tök ingyen.

    Amúgy miért szeretné bárki „felnyitni a bloggazda és a szekta szemét”? Ez ilyen önjelölt megváltósdi, önkéntes rendőr szerep? Mint amikor azzal nyomasztanak, hogy érted haragszom, nem ellened?
    Réka! Ki van húzva alólad a sámli, te szektatag vagy. 😀 És még jól jársz, merte lehetnél szexuálisan nárcísztikus is.

  41. 38 – Tom Bobb:
    Gondolom meglepődsz, hogy hozzáslásod nincs kitörölve, és még válaszolok is. Lépjünk át a személyem sértegetésén, mert szóra se érdemes. Viszont fontosnak tarom, hogy tévedésedre rámutassak, mert ebből mások is tanulhatnak. Már többször kifejtettem, de úgy látszik hiába. Én nem találok ki semmit, és természetesen nem végzek kutató munkát. Ellenben úgy és olyasmikkel foglalkozom, amivel egyetértek. Valamint, arról nem tehetek, hogy 86 éves vagyok. De mivel vannak 30-40 évesek is, akik felfogták a globális klímaváltozás lényegét, feltételezem, hogy 40 évesen is így szerepelnék. McPhersont nem érdemes cikizni, mert nincs egyedül. Az ARCTIC NEWS blognak 32 megnevezett munkatársa van, olyanok mint Peter Wadhams, aki 40 éve sarkkutató, vagy Pauil Beckwith, aki eredetileg is klímakutató. És Sam Carana, ami név alatt azok a tudósok szerepelnek, akik nem merik vállalni a nevüket, félve a munkahelyi retorziótól. Ezen kívül, valami keveset én is értek a fizikához, így nem okoz nehézséget eldönteni, hogy mi plauzibilis, és mi nem. Minden esetre ha csak olyan cáfolatokra vagytok képesek, mint „a föld lapos, amit mindenki sokáig állított” akkor semmiképpen nem foglak titeket hitelesnek tekinteni.

  42. Úgy látom kezd elsikkadni a lényeg, ami pedig engem nagyon érdekelne, a jelenség időlefolyása miatt.

    Hogyan lesz a metán C02 ekvivalens
    22x-ból (14. python)
    25x-50x (15. Tibor ba)
    100 évre vetítve 34 szeres a metán, 20 évre vetítve már 72 (19. freetoster)

    150x ?????

    Valami forrás ide nagyon kéne!!!!

    Az meg egy külön kérdés, hogy a 100 évre vetített 34x, hogyan értendő pl a jelenre vetítve?

    Ha most van a mérések szerint „2018 decemberében a NOAA 1,867 ppm metánt mért.”

    Akkor MOST ennek mennyi a C02 ekvivalense???

  43. 38 Tom Bobb

    Ránk zúdítottad a sérelmeidet. Rossz lehet neked.

    „…bloggazdája hamis irányba terelnek egy lassan szektányi embert,…”
    Te tudod a helyes irányt? Írd le, elolvasom.
    Mások szavait is elolvasom.

    Írták itt, hogy melegszik, rövidebb tél, hosszabb nyár.
    Valakinek ez riogatás, nekem haszon.
    Ennek megfelelően a tél alá vetettem a borsót, és a következő évben rekord termésem volt.
    A szomszédom az ősei tanításai szerint vetett és nem jól sikerült az aratása.
    Írígykedett is, milen okos vagyok. Á dehogy, csak Én olvasom a blogot. HaHa

    Mondták a szárazságot, így vettem locsolót és az idén tavasszal locsoltam a fákat, most pedig a saját meggyemet szedem-eszem, nem pedig 1000-ért a piacról.
    https://www.piaconline.hu/new/arak.php

    Mondj okosat, és hasznosítom.
    A jelenlegi hozzászólásodat nem értékelem.

  44. Srácok, többen is félreértettétek, amit a szavaim mögött mondani szerettem volna. Engem személy szerint nem igazán érdekel, az „olvad a jég – ja nem, mert elfelejtett most olvadni” sakkozás, illetve az, hogy 32 okos és híres tudóska összegyűlt, hogy okos és híres dolgokat köpködjön egy weboldalon. Van másik 32, meg megint másik 32, csak ők nem gyűlnek össze, hogy weboldalt gyártsanak, mert esetleg nem ez a fő profiljuk…
    Volt itt egy okos hozzászóló még tavaly, akivel a bloggazda kemény szócsatákat vívott. véletlenül utánanéztem a srácnak, és eljutottam az oldalára. Jó kis oldal – pontosan az ellentéte ennek itt. Vannak linkek, okos szövegek arról, hogy NEM melegszik a Föld, hogy NEM lesz semmiféle kihalás – és ilyenek. Tudományosan megtoldva. NEM csak hasra ütve. Sajnos, a srác már nem létezik sem itt, sem a saját terepén, de például sok itteni emberke az ilyenekre is odafigyelhetne.
    Ezt úgy hívják, hogy nyitottság.

    Az említett srác mellett igenis vannak főként angolszász nyelvterületen olyan okosok, akik nem hisznek semmiféle melegedésben – illetve olyanok, akikről még a bloggazda sem tud, mert hindi meg farszi, meg thai és egyéb nyelveken publikálnak, és ne nevess, mert ők is komoly tudósok, csak nekik nincs ldhetőségük részt venni ebben a világraszóló médiában – talán az 5G-re várnak… (Ez szarkasztikus megjegyzés volt, bocs.)
    Egyelőre ilyen világot élünk. A McPherson-ok világát, akik gyűjtögetnek, nézelődnek és a maguk szája ízének megfelelő link-támogatásokkal aztán ijesztgetnek. Ez van.

    Mondandóm lényege nem a személyeskedés volt. Tudom, sokan nem értik a szavakat, amiket egymás mögé rakok, mert ha a mondataimban van két-három vessző, esetleg egy továbblépést irányító, a mondat elejéhez kapcsolódó kis vonalacska, mögötte a további tartalommal, netalántán egy-két zárójeles rész is, vagyis az egészet egy hosszú, összetett gondolatsornak könyvelhetjük el – akkor a jónép elveszti a fonalat. Az olyan egyszerű emberek (már megint majdnem félrement és majdnem „egysejtűt” írtam én hülye), akik ahhoz a mondatokhoz vannak szokva, hogy „A nap felkelt és világított”, és ezt követi egy pont, azok nem tudnak értelmezni egy bekezdésnyi mondatot. Sajnos.

    Mondandóm lényege az volt, hogy bárki, aki erre az oldalra téved és szépen, tényleg kedvesen egy aprócska kis ellentmondásba mer bocsátkozni, azt a blognép (a szekta) kiveti magából, az rögtön támadás alatt áll – megsemmisül. Ha akarja, ha nem.
    Rólam lepereg a Réka meg n/a bolondsága, mert nem az én súlycsoportom az ilyen szektatag. A bloggazdától hadd kérjek elnézést, ha személyeskedésnek vette a hozzászólásomat, mert tényleg nem annak szántam. Mindössze felhívtam a figyelmet valamire – amit, látom már, senki sem értett meg.

    Elek, hagyjuk ezt. Arra próbáltál mutogatni, hogy a Föld lapos – vagy nem lapos? Hagyjuk ezt. Nem foglaltam állást, csak elmeséltem, mit látok én, aki nem vagyok elvakult „meghalunk!!! meghalunk!!!”-szektatag, csak egy külsős olvasó.

    Érdekesség. Csak nektek. 2017-ben jött a Nibiru. Talán hallottatok róla. A „nyolcadik bolygó”, amelyik aztán átröppen a Naprendszeren és beleütközik pont a Földbe. Ez valamikor október végén történt, talán 21 körül…
    Szóval én egy olyan asszonnyal élek együtt (a feleségem), aki a ti szektátokba gondolkodás nélkül férne bele – csak nem beszél magyarul (kanadai). Biztos vagyok benne, hogy ha tudna magyarul, napi szinten olvasná ezt a blogot és MINDENNEL egyetértene, ami itt elhangzik.
    A következő történt. Fel kellett hoznom az összes vizet, konzervet és egyéb ételt a pincéből. A második emeleten lakunk. Fel kellett raknom ételt, italt és ruhaneműket, gyufákat és lámpákat, víztisztítókat és egyéb sokszar túlélő felszerelést a konyhaszekrények tetejére, ami ugye legalább 2,5 méteren van. Hogy miért? Mert jön a Nibiru és becsapódik a Földbe. Ha túléljük (HA és csakis HA), akkor jön az árvíz, ami talán csak 6-8 méteres lesz (bent lakunk Európa közepén, tehát nem számoltunk 30-50 méteresekkel), így ha jön, akkor nem éri fel a konyhaszekrényt.
    Mert hogy a második emelet + konyhaszekrény = nagyjából 10-12 méter a földtől. Vagyis a becsapódást követően lesz kaja és pia. Meg gyógyszerek. Meg minden. És én hülye megtettem. Meló után szépen cipeltem felfelé mindent, órákig tartott – és a mai napig vannak nyomai a konyhaszekrény tetején. Dobozok, tele konzervekkel…

    Szóval ezt próbáltam szürkén, nem feketén és nem is fehéren leírni. Szürkén. Vagyis semlegesen. Nem hiszek abban sem, hogy McPherson-osan kihalunk, ahogy abban sem (és ezt a B.A. hozzászóló is említette), hogy minden így marad, ahogy ma van. Keményebb jövő elé nézünk. Igen. És? Olvadnak, feljönnek a gázok, más gázok eltűnnek, kihalnak és elfogynak (állatok és növények), igenis lesz változás… De NEM HALUNK KI.
    Nem azért, mert én mondom.

    A kérdésem oda is tartozhat – azért halunk ki, mert a bloggazda mondja? Gondolkozzatok és BÉKE! Nem kötözködni jöttem. Olvassatok hosszabb, életszerűbb regényeket (ha olvastok egyáltalán), illetve ne elégedjetek meg a Bosszúállók-filmekkel, mert van azon túl is filmvilág. Ahol hosszabbak a párbeszédek, és gondolkozni is kell.
    Aztán majd kevesebb lesz a szektatag.
    Ez van.

  45. Ami furcsa még és a második link táblázatából kiolvasható, hogy az időben előrehaladva a CH4 hatása az össze C02 ekvivalenshez képest csökken.

  46. 47 – Idegen:
    A 150-es szorzó engem is meglepett, de én a forrás adatait önkényesen nem változhtathatom meg.

    46 – Tom Bobb:
    Szerintem rád férne Guy McPhersont részletesen áttanulmányozása. Guy biológus, evolúciós biológus. Ő abból indul ki, hogy minden élőlénynek van meghatározott élettere (Habitat). Ha megszűnik a habitat, kihal a faj. Ebből egyenesen következik, hogy a fajunk kihalása már biztosított (hiszen a globális klímaváltozás nem áll le), az időpont viszont bizonytalan. A feleségednek annyiban van igaza, ha felkészülsz, akkor néhány hónappal tovább élhetsz. Kérdés, hogy megéri-e? 😀

    Ami a szkeptikusokat illeti, vannak szép számmal, valamennyi rajta van az oil lobby pay listáján.

  47. Tom Bobb. felfogod e azt, hogy a te életed, az hogy megszülettél és felneveltek hány számodra jelentéktelen szennyezéssel jár, ami egyénenként lófasz, de mindent fel kell szorozni hét és fél milliárddal. Megérted e, hogy ahol régen szekérút volt, ott most autópálya van, és egy rakás élőlényt, amely évszázadokon keresztül arra járt át, most az életében veszélyezteted? Az hogy a házad nagy üvegfelületei költő madarak halálát okozza, plusz a ki nem kelt csibéit, vagy a már kikelteket éhhalállal sujtod. Felfogod e, hogy a méhek kihalásával nem fogja beporozni senki a kultúrnövényeinket? Egyszerűen nem értem, érthetetlen számomra hogy akartok ti üvegházas hibrid növényeken, meg olyan tejhozamu teheneken élni ami a földön természetes módon nem létezik. És a létszámunk csak nőni fog. Hagyjuk.

  48. 52- Dan:
    Az ilyen Tom Bobbok nem fogják fel ésszel, hogy ahogy ma élnek az akkor se lenne fenntartható, ha történetesen nem lenne klímaváltozás. Azt hiszik, hogy amit megszoktak az a végtelenségig folytatható. Ezt nem én találtam ki, azt ő maga állította.

  49. Minden nap madárcsicsergésre kelek, de már itt vannak a varjak is, rengetegen. Itt fészkelnek, költenek, és rabolják a többi madár fészkeit. A varjak teljesen tájidegenek. A baglyok emiatt szinte eltűntek. Gondolom ez sem gond. Májusi cserebogár, meg egyáltalán nem volt idén. Vakondtútásból meg egy négyzetméterre jut négy – öt. A gyümölcsök meg éretlenűl hullanak le…

  50. Bloggazda, kedves bloggazda – nem állítottam ilyesmit, amit te itt írsz. Nem hiszek benne, hogy ez az életvitel, amit magam körül látok és amit valamennyire én magam is élek, folytatható lenne. Pontosan erre világítottam rá, kedves bácsi, hogy lesz változás, de nem kihalás – csak komoly változás. Amivel igenis meg kell küzdenünk.
    Ennyi.

    Amiért megint „tollat ragadtam”. Beszélgettem ma este feleségemmel erről a McPherson fiúcskáról, és meglepő dolgokat mondott. Ezt még a bloggazda sem igazán tudja (szerintem).
    Szóval asszony benne van az úgynevezett „kihalás-klubban” (angolul, persze), ő az egyik legvehemensebb klubtag, hiszen (írtam már fentebb) neki ez az egyik éltető eleme, hogy egyszer kihalunk. Érdekes ezért élni és izgulni, hogy de jó lesz kihalni, de ő csinálja. A lényeg, hogy pár nappal ezelőtt a mi kedves kis McPherson-unk úgy lett páros lábbal kirúgva a csoportból, hogy a lába sem érte a földet.
    Mert hogy tag volt ő is.
    Kérdem asszonytól, hogy miért rúgta ki az egyébként nagyon tudatos admin? Erre ő, hogy volt valami vita (talán hasonló, mint amilyenek itt is szoktak lenni)(elnyomottak szórakozása), és McPherson amolyan bloggazdás keménykedéssel nagyon ronda szavak kíséretében tolt le valakit.
    Ezt pedig az admin nem tolerálta. Ki is rúgta a kis semmirekellőt, ahogy azt kell.

    Ezt csak azért írtam ide, mert itt Istenként tiszteli minden szektatag és maga a bloggazda is. Ne feledjétek, hogy ő is egy ember, aki halandó, de ami még fontosabb: tévedhet. Mert nem tévedhetetlen. És igenis agyára ment már a saját (nárcisztikus) hírneve, mert azt gondolja, hogy ha valaki más véleményen van, mint ő, akkor azt le lehet ugatni.
    Nem lehet.

    Ennyi.

  51. 46 TomBobb
    Az emberi faj totális kihalása és végleges eltűnése száz-százalékos, te csak abban reménykedhetsz ,hogy nem a röpke kis életedben fog bekövetkezni,de ez nem változtat semmin – az elkerülhetetlen bekövetkezik.
    Változásokról beszész ,de ne reménykedj abban ,hogy majd felemelkedik egy Star Trek generáció és egyensúlyt teremt , mert nem,nem lesz semmi ilyesmi ,csak tipikus emberi reakció ,ahogy az emberiség történelme során minvégig ,csak most sokkal brutálisabban,sokkal kegyetlenebbül,sokkal végzetesebben.
    A válság mindig a szélsőséges eszméket lobbantja lángra,ami radikalizálodik ,szétterül az egész bolygon, ezt világhábórúnak nevezik,mi ránk vár azt totális atomapokalipszisnek.
    Olvasd el a báránybörbe bújt farkas meséjét,mert úgy látom kimaradt gyerekkorodban,és meditálj a Sámson féle doktrinákon is.

  52. Szektatag vagyok én, túlélésben nincs remény.
    Minden ember tartozik valahova. Egy közösségbe. A közösségen belüli helyét az esze, az ereje, vagy a szakértelme határozza meg. Rosszabb esetben a pénze vagy a közösségen kívüli kapcsolatai. Ez utóbbi jellemzően vezető pozíciót harcol ki magának egy közösségben. Emiatt az emberi közösségek nagy része nem tudás alapú. Erre a blogra nem mondható el az, hogy befolyás vagy pénz határozná meg, ki szólhat hozzá és ki nem. A meggyőződéses fanatikus hívőket hamar kitesszük, volt már pár ilyen blogger. Tehát ez nem szekta.

  53. Erre az volt az egyik Fideszes szektavezér reakciója hogy nem baj, majd a magbankból elővesszük a szárazság tűrő búzánk magvát oszt azt vetjük.

  54. Amúgy mi ilyen szempontból tényleg nem állunk olyan rosszúl. Viszont ezt meg is kell tudjuk védeni. Ez utóbbiban igen szarul állunk.

  55. 57: kalotaszegi
    „Az emberi faj totális kihalása és végleges eltűnése száz-százalékos”

    Ha belegondol az ember a 100%-os kihalásba, akkor ezzel gyakorlatilag lenullázza az evolúciót, 0% esélyt adva számára, hogy mutáns példányok valamilyen formában túlélhetnek!? Az emberi faj félelmetes szórást mutat fizikai képességekben, sok esetet dokumentáltak amikor már rég halott kéne legyen a delikvens, oszt vígan él. Nem civilizált városlakókra jellemző. Nekem nincs annyi ötletem, mint az „evolúciónak”, ezért én nem írnám le kerek-perec, ha eddig működött… 🙂

  56. 62 – Vaszil:
    Kalotaszeginek tökéletesen igaza van. Az emberi adaptációnak is meg van a határa, amin bőven túl fog lépni a klíma.

  57. 62. Vaszil
    Minden nagy kihalási hullám után az evólució teljesen újrakonfigurálodik és soha nem ismételheti meg ugyanazt mégegyszer, mert semmi sem állandó, sem a környezet,sem a klima , a bolygó életfeltételei állandóan változnak. A dinószauruszok ,amik egykor sokmillió éven keresztül uralták a bolygot ,soha többé nem jelentek meg a színen ,csak silány,degradált evoluciós maradványuk, a tyúk,amit minden és mindenki felzabál ma a Földön 😀
    Ha valami egyszer eltünik,az örökre eltünik, az ember is fennmaradhat néhány évszázadig csak sokkal hülyébben és silányabban ,mert megszűnik az ideális életfeltétel ,ami az értelmes gondolkodás megtartásának legalapvetöbb követelménye.
    A legtöbb metropoliszban mára ez el is tünt ,ezért majmolják egymást az emberek és nézik éjjel nappal budapestet 😀
    Olvass utánna az olmozott benzin torténetének,amitől a szó szoros értelmében megbutultak a nagyvárosok lakói. Többek között ezért tiltották be,de van helyette ezer más méreg ,amitől ilyen szépen virágzik az idióták kora.

  58. 64 – Kalotaszegi:
    Az én időmben lenézték azt, akin tetoválása volt. (amit rendszerint kényszerhelyzet szült, börtön, katonaság, tengerészet) A tetováltak szégyellték, és később iparkodtak eltüntetni, vagy állandóan takargatták. Most meg egyre több (viszonylag) fiatalnak van teli a teste. Micsoda hülye világ az, ahol ebből divat lesz, ahol egy hóbortos pillanat következményeit 40-50 évig cipelik.

  59. 62 Vaszil
    Szerintem az emberiség eleve meg sem fogja érni azt a korszakot, amikor a föld klímáját biológiailag nem lenne képes elviselni, mert a társadalmak összeomlása sokkal korábban kivált egy óriási kataklizmát, nukleáris konfliktust, amely felégeti az emberiséget, és nem hagy életteret még annak az átlagosnál szívósabb kis hányadnak sem, amely egyébként még túlélhetne a föld szerencsés klímájú pontjain.
    Erről az a történet jut eszembe, amikor egy zuzmóval benőtt lakatlan sarkvidéki szigetre betelepítettek rénszarvasokat, amelyek ott ellenség híján exponenciális szaporodásba kezdtek.
    Aztán egyszer csak elfogyott a zuzmó, és éhen pusztult az egész populáció, nem csak a betegek és gyengék, de a kiváló példányok is, mert a populáció az utolsó fázisban felzabált minden ehetőt, így a legjobbak is életesély nélkül maradtak.
    Az ember esetében ugyanez várható, a mezőgazdaság összeomlásával elfogy a táplálék nagy része, amin a világ népessége osztozott, a maradékért meg egymásnak megy a világ, elpusztítva azt is ami megmaradt…

  60. 56. – ra. Azért azt megérném hogy Csányi jegyre veszi a csirkeszárnyat…… Halálra röhögném magam.

  61. Tudod hubab minket az különböztet meg leginkább az állatoktól, hogy néhányunk olyan befolyással bír, amivel a földön más nem. Ezek, míg mi szorgosan ellátjuk az államot pénzzel (a bankokat is) hátradőlve élvezik azt, amit nem maguknak köszönhetnek. Pont beleszarva a klíma változásba.

  62. 35 Elek:

    Természetesen világos, de nézd meg konkrétan mely részre reagáltam először, akkor érteni fogod miért így fogalmaztam.

  63. 69 – Kispista:
    Ha ez nem egy múló pillanat volt nálad:
    „Ez jól mutatja, hogy mi az indíttatásod az ilyen, és egyéb világvége jövendölő cikkek írásakor. Nem a tudományhoz igazítod az álláspontodat, hanem az emberi életekkel kapcsolatos kívánalmaidhoz. Aztán próbálsz ehhez tudományosnak tűnő alapokat keríteni.”
    Akkor felveszem a a kesztyűt. Ugye te nem nézel utána a dolgoknak, csak kiabálsz a nagyvilágba. Neked az se jelent semmit, ha szinte naponta közlöm, hogy én nem találok ki semmit. Hozott anyagból dolgozom:
    Arctic news: When will we die?
    The outlook for people living now is that they will die before the end of the century. After all, even in more developed regions, people statistically die at an age below 75 years, as the image on the right illustrates.
    Ha nem érted az angol söveget, akkor fordítasd le magadnak. Én pontosan azért írom a blogokat MAGYARUL, hogy az is értesüljön az eseményekről, aki nem tud angolul. De ezt egy begőzölt fafej nem tudja megérteni, és rajtam akarja leverni, hogy meg kell döglenie.

  64. 70, Tibor bá:

    Te sem érted a reakciómat. Világos, hogy az arctic-news cikkét fordítottad, reagáltam is neked ezzel kapcsolatban.
    Ismerjük az álláspontodat, a munkásságodat, és hogy az idézett rész a te véleményedet is tükrözi, és az sem pozitív, hogy az arctic-newsnál is ugyan ez van. Ennyit akartam mondani, de lehet nem érthető módon közöltem.

    A klíma általi megdögléstől pedig egyáltalán nem félek, bérmennyire is próbálod az emberek fejébe verni, hogy vége.

  65. 72n – Kispista:
    Fogalmazz úgy, hogy ne lehessen félreérteni. Ez ilyen egyszerű.

  66. 71. V aszil

    Elolvastam (köszönöm) és egyetértek.
    Volt példa tömeges emberi civilizációk kihalására a történelem során, már bőven. Tönkretették a saját élőhelyüket. Túlnépesedéssel, vagy csak kapzsiságból.
    Most mindkettő egyszerre működik.
    Viszont bíztató jel, hogy vannak olyan népek ahol a vezetők józan eszű bölcsek, felismerik az elhatalmasodó bajságot, és idejében orvosolják.
    Van olyan szigetlakó nép, ahol a felesleges szaporulatot szelektálják. Szigorúan a körrnyezet eltartó képességéhez igazítják a létszámukat.
    Japánban észrevették, hogy a fakitermelés túllépte a megújulás lehetőségét.
    Szigorú szabályokat hoztak, amelyeket szigorúan betartattak. Sikeresen megelőzték Japán erdeinek kipusztítását.
    Szingapúrban ügyelnek a környezetvédelemre, a folyó torkolata hálóval kerítve, és előtt kis motorcsónakokról kihalásszák még azt a pár darab úszó szemetet is, ami valahogy mégis bekerült a folyóba.
    Mai emberek még a bajságból is haszonszerzést csinálnak. CO2 kvótával kereskednek, minden „ZÖLD’ termékre, környezetvédelmi cimkét ragasztanak, kétszeres áron árusítják. 🙂

  67. Egyik helyen ezt olvastam:
    „Az USA földjeibe soha többé nem tudnak vetni. Szinte minden kirohadt. Élelmet kellene nekik importálni, de nincs honnan, mert Ausztráliában vagy Ázsiában, Dél-Amerikában is ez a helyzet, Afrikáról nem is beszélve. Az európai termés nagy része is teljesen tönkrement, nálunk az aszály miatt. Ausztrália is sürgősen élelmiszer importra szorul, de ők se tudnak honnan behozni, tartalékból élnek. Ez azonban még idén teljesen elfogy. Jövőre pedig már ennyire sem lehet vetni. ”

    Baj van gondolom, de a fentiekben picit azért van nagyítás is szerintem.Idő híján nem tudok utánaolvasni.Vélemény?

    angol cikk:
    https://www.reuters.com/article/us-usa-weather-planting/illinois-farmers-give-up-on-planting-after-floods-throw-party-instead-idUSKCN1TH0BQ?utm_source=applenews&fbclid=IwAR0KseY6AzYGGKEB8Y8jhMAoExONIj7UFud55-XxgjwL3dj_WfjG3YxaW2k

  68. 77: Ausztrália nem tényező a gabona világpiacon.
    Az https://www.agrarszektor.hu/piac hírei alapján kukoricából Brazília és Argentína, búzából Oroszország készül rekord közeli termést betakarítani, így biztos nem igaz hogy mindenhol katasztrofális lenne a helyzet.

  69. Mai napi nézelődésem a
    http://nsidc.org/arcticseaicenews/charctic-interactive-sea-ice-graph/
    oldalon.

    Mindenki beállíthatja magának amit mondok és akkor ő is látja feketén fehéren amit látok.

    fel lehet kattintani a 2018, 2016, 2011, 2010 éveket (a 2012 default ott van, meg az átlag és a +- sáv).

    Elsőre mit látunk, hát a mai napra (tegnapra) egy jó kis csomót, ahol minden kb ugyanott van.
    Most nézzük meg a minimumokat és az átlaghoz való viszonyt.
    A minimumok egy kivétellel mind 4mkm2 felett van a kivétel a 2012 ami 3,5mkm2 körül volt.
    Az áltaghoz való viszony egyértelműen mind alatta van, de egy adott sávban van alatta (ebből kicsit kilóg lefele a 2012 nyáron és felfele szintén a 2012 télen).

    Ha és amennyiben ez a trend marad akkor a 2019 év ott fog haladni abban a sávban és a minimum ott lesz valahol 4mkm2 környékén.
    Ha kiugrik akkor még akár 3mkm2-re is lemehet, de mivel nincs erős elnino ezért ennek kicsi a valószínűsége.

    Ezt írtam már korábban, hogy új sáv alakul ki, ami követi a csökkenő spirált, de ebben a sávban még simán lehet jópár év, akár még több évtized is.
    Azaz a jég nyári eltűnése is eléggé valószínűtlen, nemhogy a sarkvidék teljes jégmentessége.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük