(2846) Kereskedelmi háború

A poszt fordítását elküldtem a VIP előfizetőknek

by Paul Craig Roberts

Wherever I look at US policy, foreign or domestic, I see only insanity, ignorance, and incompetence.

Take the issue of tariffs, which is Trump’s mistaken approach to bringing the jobs back home. The tariff “solution” overlooks that offshored US production counts as imports when US firms bring their goods into the US to be marketed.

The Chinese did not steal American jobs by selling below US cost.  The jobs were taken to China by US global corporations, along with the technology and business know-how, for the sole reason of maximizing US corporate profits.  Labor, made as productive as US labor by offshored US capital, technology, and business know-how, could be hired at much less cost in China and elsewhere in Asia due to the enormous excess supply of labor that overhangs Asian labor markets.  The enormous cost savings went directly into US corporate profits, capital gains for shareholders, and bonuses for executives.  Half and perhaps more of the “cheap goods” imported from China are the goods of American firms, such as Apple, Levi, Nike.  They are products of US firms that are made in China for sale in the US.  They are not “cheap Chinese goods.”  Do you think an iPhone is cheap or a MacBookPro is cheap?

The tariffs fall on American goods produced offshore by American firms for sale in America. For example, on May 13 the office of the US Trade Representative (USTR) released a list of “Chinese” products subject to a 25% ad valorem duty.  The list includes cell phones, footwear, textiles.  Do the cell phone imports from China exclude Apple’s iPhone? Do the footwear imports from China exclude Nike’s shoes? Do the textiles exclude Levis?  I have not seen any information that Trump’s tariffs are only for Chinese owned exports to US markets.

The tariffs will reduce the profits of American overseas production exported to the US and raise prices to US consumers, who have already lost the incomes from the manufacturing jobs that American companies moved abroad.

In other words, tariffs are not a solution.

The only way to bring home the offshored American jobs is to change the way US corporations are taxed.  No, this does not mean to lower corporate taxes.  The way to bring the jobs home is to tax corporations on the basis of the geographical location in which they add value to their products.  If US corporations produce in the 50 states for their US market, the tax rate would be low.  If they produce abroad in China or elsewhere for sale in the US, the tax rate would be high.

The tax rate on offshored production for US markets would be calculated to offset the lower labor and regulatory costs abroad.

Americans, as they always do, got sold a bill of goods called “globalism.”  Globalism is the deception used to destroy labor unions, deprive the American work force of middle class jobs, and strip them of their bargaining power.  It is also the deception used by transnational agri-business to drive self-sufficient third world peoples off their land and convert the country’s agriculture into the production of a mono-crop export commodity.

The evil done by globalism has taken a toll on both first and third worlds.  It is entirely the result of first world capitalist profit-maximizing.  It has nothing to do with China.

China is being blamed not because its industry produces cheaper than our industry, but as a scapegoat to hide from view the fact that US global corporations alone are the cause of the lost American jobs.  

Tariffs cannot bring back the jobs.

The Trump regime is now blaming this catastrophe on China. War could result.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

14 gondolat erről: „(2846) Kereskedelmi háború

 1. A Huawei ügy azért megcsillantja, hogy mekkora hatalma és befolyása van még mindig Amerikának.
  A feltörekvő és hatalmasra nőtt Huawei céget, mely kiváló minőségű okostelefonok százmillióit adja el évente és 1-2 éven belül világelső lett volna ezen a téren, most egy amerikai döntéssel taccsra teszik vagy legalábbis erősen visszametszik.

  Sok vezető nyugati cég Kínában gyártat, mert úgy jóval nagyobb a profit, de a technológia döntő része, a befolyás és a hatalom továbbra is Amerika kezében van.

  Kína nem fog háborúzni, hanem – tetszik vagy sem – szépen becsicskul.

 2. A ritkaföldfémek 80%-át Kína bányássza és miután Hszi Csin-ping rövid látogatást tett egy ritkaföldfém előállító üzemben, Trump már békülékenyebb is.
  Ritkaföldfémek kellenek az okos telefonokba, számítógépekbe, fegyverekbe.
  Huawei forgalma egyenlőre növekszik.

 3. Nem feltétlen értek egyet a szerzővel abban, hogy a szelektív adóztatás jobb lenne, mint a vám. Ez is, az is arra ösztönzi az Apple-féle offshore gyártókat, hogy hazavigyék a gyártást.

  Szerintem ez elsősorban azért öntökönlövés az amerikaiak részéről, mert a Huaweinek ez ugyan rövidtávon nagyon fáj, de rákényszeríti, hogy villámgyorsan átálljon a kínai beszállítókra, amivel hosszú távon Kína fog jól járni, az USA pedig jóval gyorsabban fog lecsúszni a lejtőn.

 4. A hauwei mizériát nem értem. Én mint végfelhasználó fizettem egy eszközért. Annak forgalmazó, gyártója vállalja az ezzel kapcsolatos kötelezettségeket. Ez egy árverés.

 5. 5: Én azt nem értem, hogy mi köze a fogyasztói jogaidnak a Huawei-embergóhoz.

 6. Egyébként elég egyértelmű, és nyílt titok, hogy az amerikai cégek készülékei kémkednek az ameriaiaknak, a kínaiak a kínaiaknak, a koreaiak a koreaiaknak. Akinek bármilyen készüléke van az okostelefontól a tévéig, az jó, ha tisztában van ezzel, hogy beengedte a Nagy Testvér ügynökét a lakásába, az életébe.

  Értelmes hadsereg, titkosszolgálat, ezért nem használja más nemzet készülékeit, legfeljebb a szövetségesét, ha maga gyártani nem tud.

  Hogy ezt most így kitették az asztalra, az nyilván politikai húzás, de nem baj, hogy köztudomásúvá válik.

 7. Lebá. A Google nem fogja frissíteni az eszközt. Ez is a bojkott része. Ugye a Google amerikai cég. Ha nem érted majd elmagyarázom.

 8. 8: A szerződésben, amit kötöttél a forgalmazóval, benne volt a jogod a szoftverfrissítésekhez?

 9. A telefont nem a hauweitől veszed. A szolgáltatódtól. Azzal vagy szerződve. Az usát pont nem érdekli a te szolgáltatóddal kötött egyéni szerződésed. A Microsoft is letiltotta a hauwei készülékeit. Nem mindegy hogy forgalmazóról vagy gyártórol beszélünk.

 10. Az USA ritkaföldfém készlete kb. 1,4 millió tonna, Kínáé 44 millió tonna, az oroszföldön lévő ritkaföldfém lelőhelyek fel sincsenek tárva, pláne propagálva. Az amerikai ritkaföldfém bányászat elégtelen az egész amerikai IT és hadiipar ellátásához, ha Kína leállítaná ezek exportját, akkor igen hamar se Apple, se F-35 nem lenne.

  Az oroszok a mínuszból jöttek fel, már most jobb állapotban és helyzetben vannak, mint a SZU bukásakor, Kína potenciálja sokkal nagyobb, mint amivel eddig előrukkolt, az USA viszont folyamatosan veszíti el az eddigi globális hatalmát és befolyását, így az idő nem Amerikának dolgozik.

  Kína „becsicskul”?
  Erősen kétlem, sokkal ravaszabbak ennél, maximum csak kivár és lassít, kifárasztva a Nagy Halat. Kínát nem sürgeti semmi, ellenben az USA-t igen – innen a kapkodás és az agresszív viselkedés.

  Nem Kína fenyegeti a fél világot állandóan háborúkkal, ellenben a Nagy Háborús Uszító csak pávatáncot jár Észak-Korea, Venezuela és most épp Irán körül is, miközben Szíriánál csúnyán felsültek. Mivel ezek a kis államok kezelése is problémát okoz Amerikának, majd pont Kínát fogja lenyomni…, meg közben az oroszokat is…, na ja.

 11. Azért ez a húzása Usa-nak a Huawei ellen, a világban minden cégvezetőt el kell hogy gondolkodtasson, hogy mennyire és meddig megbízható partner egy usa-beli cég…
  hogy mennyire kiszolgáltatott nekik. A szabadverseny csak addig volt érvényes amíg a nyugati cégek voltak technológiai fölényben, ahogy a távol keleti konkurencia erősebbé vált, már nincs több szerződésben vállalt kötelezettség. Ezek után minden nem Usa-beli cégnek alternatívát kell keresnie, megbízhatóbb beszállítót, partnert mert bármikor vele is megtörténhet ami most a Huawei-el. Ti cégvezetőként hogyan reagálnátok le egy ilyen hírt? A magam részéről azt mondanám hogy holnaptól keressünk alternatívákat és hagyjuk is ott az amerikai „partnereket”.

 12. 12: Kínai partnered volt már?

  Leadnak akkora rendeléseket, hogy lefoglalnák az egész gyártásodat, ha elég hülye vagy, hogy hagyd. Aztán pár év múlva hirtelen lemondják a megrendelést, az éppen legyártott és gyártás alatt lévő készetedet sem veszik át.

  Arról nem is beszélve, hogy koppintanak, amit csak érdemesnek találnak.

  Vigyázni kell velük is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük