(2837) Irán megtámadásának előkészülete

A poszt szerkesztett VIP fordítását az előfizetőknek elküldtem

 

Does Trump Have Control of His Government, or Is It His Government?

By Paul Craig Roberts

May 07, 2019 „Information Clearing House” –  I smell a rat.  John Bolton, Trump’s national security adviser or, more correctly, Israel’s agent, has assembled a team consisting of himself, Israeli prime minister Benjamin Netanyahu, Emirati crown prince Mohammed bin Zayed, and Saudi ruler Mohammed bin Salman. These men are Iran’s four worst enemies.

The purpose of the team is to produce a false flag event that will provide an excuse for Washington to attack Iran.  As the Israelis are the most competent member of this team, the speculation is that Israel will shoot down an American aircraft or attack a US Navy vessel, and Washington will have the presstitute media blame it on Iran.  In other words, a revival of the Northwoods Project that the US Joint Chiefs presented to President Kennedy in hopes of setting up a US invasion of Cuba.

The plot seems already to have been set in motion. Both Bolton and acting Pentagon secretary Patrick Shanahan have announced their detection of a “credible threat by Iranian regime forces. We call on the Iranian regime to cease all provocation. We will hold the Iranian regime accountable for any attack on US forces or our interests.”

To be clear, the “threat” and the “provocation” are not identified.  But they are somehow happening even though no news services and no governments anywhere in the world, excepting Washington, Israel and Saudi Arabia, are aware of the “escalatory action from the Iranians.”

Bolton has sent an aircraft carrier strike group and bomber taskforce to quell the unidentified “threat.”It turns out that the Iranian threat to America was uncovered by—you guessed it—Israel.The Iranian foreign minister, Javad Zarif, has denounced the false accusation against Iran as fake news to justify an attack on Iran.Secretary of State Pompeo added his accusations against Iran: “It is absolutely the case that we’ve seen escalatory action from the Iranians, and it is equally the case that we will hold the Iranians accountable for attacks on American interests.”CNN furthered the false flag event by quoting “unnamed officials” confirming that the US had “specific and credible” intelligence that Iranian forces were targeting US forces.Here we go again. Sounds exactly like “Saddam Hussein’s weapons of mass destruction,” “Assad’s use of chemical weapons,” etc., etc., etc.Possibly this orchestration is designed to provoke Iran into ceasing to comply with the Iranian nuclear agreement.  The US attempted to wreck the agreement by pulling out of it, but Iran and the other governments that signed the agreement—France, UK, Germany, Russia and China—have continued to respect it. If Washington can provoke Iran into pulling out of the agreement, Washington can isolate Iran by depriving Iran of Russia and China’s support and Europe’s opposition to the US sanctions.Possibly Russia, China, and Europe will not be misled by Washington’s ploy and will stick with Iran, as war with Iran is in no one’s interest except the rulers of Israel and Saudi Arabia.The shamelessness and audacity of John Bolton are extraordinary. After decades of Washington and Israeli false accusations and orchestrated events to overthrow governments in the way of Ziocon agendas, here we witness it all over again.Success breeds success.  If the Russian and Chinese governments do not have sufficient awareness of reality to let the warmongers in Washington know that there will be NO attack on Iran, Russia will be next, and then it will be isolated China’s turn.  Russia and China cannot escape Washington’s hegemony by allowing it to succeed.If Bolton and Netanyahu’s plot succeeds, Iran will be the last step before nuclear war.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

56 gondolat erről: „(2837) Irán megtámadásának előkészülete

  1. 1 – Sárkányka:
    A „valakik” minden bizonyal izraeli specialisták voltak. Csak azt nem értem, Izrael mért akar háborút. Egyetlen hidrogénbomba lesöpri a Földről egész Izraelt.

  2. 2. Tibor bá

    Gondolom úgy tudják, hogy egyik ellenségüknek sincs olyanja, vagy legalábbis nem bevethető. Irán már évekkel ezelőtt közölte, hogy Izraelt 8 perc alatt (vagy 11?) tudnák térdre kényszeríteni…
    Az biztos hogy Irán még USA/Izrael (és baráti klubjuk) párosnak is kemény dió lesz, főleg ha Kína kicsit megtámogatja. A Hormuzi szoros esetleges lezárásáról ne is beszéljünk-az olajárrobbanás azonnal elviselhetetlen szintre pumpálná fel a Nyugati államok belső feszültségeit…Manga azt írta nemrég, hogy az USA nincs túl jó pozícióban , inkább csak blöffölget…remélem most is így van.

  3. Irán bűnös! Segített leverni az iszlám állam terroristáit Szíriában. Pedig az USA hatalmas összeget fektetett beléjük. Ezért még kell lakolnia. Irán ereje már bebizonyosodott az Irak elleni háborúban. 🙂

  4. 4 – Bögözy:
    Irán a szíriai háborúban semmit nem tett azon kívül, hogy hadianyagot küldött a Hezbolah-nak. Irán „bűne” az, hogy utálja Izraelt, akik be vannak tőle szarva és azt akarják, hogy az USA támadja le.

  5. Fura helyzet állt elő, teljesen nyilvánvaló, hogy Izrael félórán belül elpusztul egy esetleges Irán elleni háborúban, de én még a ” háború” szót is sokallom, ugyanis háború többé-kevésbé egyenlő felek között folyik, és már ugyan miféle háború lehetséges egy sün és egy elefánt között, ugyebár.
    Azt el kell ismerni, hogy Izrael semmi nem tett az immár évtizedes, a 80-as évek legeleje óta a két ország közötti feszültség megoldása érdekében.Kár, de az irániak is nagyon sokat rontottak a helyzeten, ugymond saját makacsságuk kárvallotjai.
    Nézzük az előzményeket:
    A sah uralma alatt az országok között puszipajtás kapcsolatok voltak, Izrael szállitott mindenfélét, cserébe jött az olaj, minden szép és jó.
    Jütt a fordulat, a sah kirúgásra került és az új ajatollah rezsim legelső dolga volt a szétzilált, nyomorgó ország pénzügyeit valahogy rendbehozni. Országommal szemben a perzsáknak valami nyomorult néhányszázmilliós követelésúk volt-szerintük – de az új rendszer újonnan előkapott és tapasztalatlan, a külkereskedelemhez semmit sem konyitó , hozzánemértő emberei -hiszen a sah régi, hozzáértő, kiváló külkereseit azonnal kirúgták / bezárták – arrogáns, dilettáns viselkedésükkel mindent elrontottak.
    Hasztalan magyarázta az izraeli fél, hogy a sah többek között rengeteg, azon években méregdrága katonai elektronikát rendelt tőlünk, – az általa fenntartott Osiris kém-és lehallgatóhálózata részére – ami fejében tengernyi kőolaj járt, a dilettáns, ostoba irániakkal nem lehetett beszélni.
    Izrael kiszámitotta és eléjük tárta, miszerint valami tartozás áll fenn, 60 egynéhány millió értékben, ezt AZONNAL kifizeti, viszont az általuk ki tudja milyen alapon és számitás szerint követelt többszázmilliót pedig tesssék szépen elfelejteni, mert ez a külkerben nem igy müködik, de ime, Tibor bá-nak van ismét igaza: a hülye ember akkor sem ismeri el ostobaságát, mikor már önmaga is rájött, hogy ostoba volt.
    Ennyi az ellenségeskedés eredete, homokszemből lavina.

  6. Izrael nem akarja, hogy a közel-keleti államok Irán mellé soroljanak. Abban a pillantban, hogy Irán atomhatalommá válik, Izrael már nem tudja többé sakkban tartani a szomszédságot. A szaúdiak számára pedig Irán egyre nagyobb konkurenciát jelent. Itt találkoznak az izraeli és szaúdi érdekek. Az amerikait azért nem tettem hozzá, mert az azonos az izraelivel. 🙂

  7. 6 – bálint:
    Szerintem nektek olyan nagyon nem kell félni, mert Iránnak nincs atomfegyvere. Közönséges robbanófejeket el tudnak juttatni Izraelbe, amik közül a Patroit rendszer néhányat elfog, de nem mind. Ezzel szemben Iránra ledobott fél tucat hidrogénbomba azonnal jobb belátásra téríti őket. Az igazi veszély tehát az, hogy a konfliktus „atommá” válhat, és az nagyon nem lenne jó.

  8. 8.Tibor bá
    Egy rossz dolog van az atommal, nagyon gyorsan és nagyon messze terjed a sugárveszély.
    Emlékszem anno a csernobili katasztrófa másnapján délelött nálunk zuhogott az eső olyankor, mikor emberemlékezet óta áprilisban nem esik!!!!
    Hogy mennyire volt rádióaktiv, azt most már az isten se tudja.

  9. 9 – bálint:
    Nálunk is volt eső. Kaptam kölcsön egy GM számlálót. Az ereszről lejövő vizet egy hordóban felfogtam. A hordónál a GM számláló megőrült.Pötyögés helyett úgy szólt mint egy gépfegyver.

  10. Ukrajna 2001-ben ~6db Kh-55SzM ALCM-et adott el Iránnak 49,5m USD-ért. (Egyre kevesebb erről a neten az infó, holott pont arra hivatkoznak, hogy pont a narancsos forradalom miatt derült fény erre blabla. Lényeg a lényeg, az ukránok beismerték, az oroszok kurva pipák voltak, mert nekik kellett átadniuk az ukránoknak. Volt eljárás is st.)

    Tekintettel az üzlet árára több mint valószínű, hogy nukleáris töltettel mentek Iránba. (Egy Tomahawk konvencionális töltettel 1,87m USD (FY2017) és nem tízmillió körüli…
    Irán pár éve Soumar néven gyártja.

    A Kh-55/Kh-55SzM hatóereje 200-500kt…

    Szaúd-Arábia dettó látens atomhatalom, tekintettel hogy a pakisztáni nukleáris programot 50%-ban finanszírozza – nem brahiból – és a BBC szerint már évekkel ezelőtt „ready to ship” státuszban voltak a töltetek. Kínai rakéták megvannak hozzá.

    Egyébként a közhiedelemmel ellentétben a Kh-55SzM-et a Tu-22M3-as elvileg tudja hordozni, igaz nem rendszeresített fegyvere, de nem véletlenül akarták annyira az irániak pár éve.

    Csak úgy by the way.

    U.I.: minden mai töltet termonukleáris, bár néhány indiai és paki még szimpla fissziós.

  11. Ellentétben az indiai-pakisztáni atomháborús veszéllyel, az iráni kérdés valóban veszélyes és ha kirobban egy Irán elleni háború, az valóban világháborúvá szélesedhet, mégpedig igen hamar.
    Az iráni katonai létesítmények közötti kommunikáció nem zavarható, Kína nagyjából egy évtizeddel ezelőtt kiépítette az iráni hadsereg számára az üvegszál optikás összeköttetést – innentől kezdve a parancsnoki vonalak egy háború esetén is működni fognak, nem tudják az amerikaiak rádióelektronikai zavarással leválasztani (és megbénítani) az alegységeket a központról.

    Ugyanakkor egy Irán elleni háború nem feltétlenül jönne rosszul Moszkvának, bármilyen meglepő is a dolog – hatalmas amerikai erőket kötne le, az olajárak (és ebből eredően a gázárak) az egekbe szöknének, a világgazdaság a bedőlés felé mozdulna (ami első sorban messze nem Oroszországot veszélyeztetné, az USA-t annál inkább), ráadásul egy Irán elleni amerikai támadás komoly nézetletérésekhez vezetne a NATO-n belül, egy szélesedő háború akár a NATO felbomlásához is vezethetne. Ez természetesen csak arra a forgatókönyvre igaz, ha az USA komolyan beleáll egy Irán elleni háborúba és az nem válik világméretű fegyveres konfliktussá.

    Az USA jelen idő szerint több államot szankcionál (Oroszországtól kezdve egy sor nemzetet), közvetlen katonai beavatkozással fenyegeti Venezuelát és Iránt, egyre jobban romlik a kapcsolata a hagyományos európai nagyhatalmakkal (élükön Németországgal), egyre jobban növekszik a katonai feszültség Oroszországgal (NATO európai területek és az Északi-régió) és mindezek tetejébe bele akar állni egy totális kereskedelmi háborúba Kína ellen.
    Reálisan felmérve a helyzetet, az Egyesült Államok vagy öngyilkosságra készül vagy blöfföt halmoz blöffre, mert mostanra a háborús feszültségek szításán és a háborús fenyegetéseken kívül nem sok aduász maradt a kezében ahhoz, hogy jelenlegi méretű rogyadozó világhatalmát és befolyását valahogyan átmentse.
    Észre kellene venni Washingtonban, hogy a Kelet hatalmai (elsősorban Kína és Oroszország) gyakorlatilag készen áll szükség esetén katonai revansot venni a Nyugaton. Márpedig ez a két állam – pláne, ha egy oldalra sodródik egy világháborús helyzetben – halálos ellenfele nemcsak az USA-nak, de az egész Nyugati Világnak úgy, ahogy van.

    Visszatérve Iránra: az USA-nak nagyon kicsi esélye van egy Irán elleni sikeres konvencionális szárazföldi offenzívára, a levegőből és a tengerekről ugyan bombázhat és rakétázhat, de ettől nem fog bedőlni a perzsa állam, sőt, várhatóan a térségben keményen vissza is tud vágni. A perzsa állammal ellentétben az arab államok hadigépezete valójában egy nagy rakás sz.r, beleértve a high-tech szaúdi haderőt is, ezektől Iránnak nem kell félnie.
    Akik érnek még valamit a térségben katonailag, az Izrael és Törökország.

    Egy szónak is száz a vége, az USA kevés nagyobb baklövést követhetne el, mint Irán megtámadása. Ez persze nem zárja ki, hogy ismét belenyúlnak a tutiba, gyakorlatilag ezt csinálják lassan harminc éve.


  12. 11:
    Köszi Jövőnk! Volt olyan iráni szöveg, hogy Izraelt 20 perc alatt lesöprik a térképről, ami szerintem arra céloz, hogy van atomjuk.

    12:
    Köszönjük Laci!
    Most még a legújabb, Bolton 120.000 katonát akar a közelkeletre küldeni.Hiába mondják neki, hogy Irán szárazföldi megszállására az kevés.
    A Forradalmi gárda parancsnoka közölte, hogy valamikor féltek az anyahajóktól, de most ragyogó célpontnak tartják őket.

  13. 12.MangaM
    Nagyon tisztán,élesen látod a dolgok állását, én csak egyvalamit tennék hozzá:
    Észrevetted-e, hogy hülye Amerika bizonyos értelemben a mások faszával – a tietekkel is – veri a csalánt?
    Ugyanis mostanáig a világnak nem sokat ártott idióta Amerika háborúi szerte a világban, de most egy Irán elleni háborúnak az egész nyugati világ fogja meginni a levét!!!
    Emberek, a benzinárak az égbe szökve nem a Holdon, de egyenesen a Marson fognak landolni, jaj a még megmaradt helyi iparnak, jaj a közlekedésnek, kereskedelemnek, hiszen olaj nélkül nincs semmi. A szó szoros értelmében SEMMI!!
    Továbbmenve a témában, nem hiszem el hogy az amerikai népet be lehetne vinni egy újabb, hatalmas háborúba egy irdatlan ország kurvára okos, intelligens népe ellen, és bizony borzongok azon gondolattól, hogy mi fog lejátszani Amerikában, mikor ismét érkezni fognak -és FOGNAK – a hullazsákokkal zsúfolt járatok keletről, szerintem egy amerikai polgárháború boritékolható.
    Azt sem tartom kizártnak, hogy egy háborúban meghal a dollár is, mint globális valuta, ugyanis Irán háború esetén igéretéhez hiven megbénitja a Hormuz-szorost, semmmi olaj onnan Nyugatra nem jöhet, marad a porondon Oroszország.
    Ki irhatja elő nekik akkor, mint fő olajellátóknak, milyen valutában kérnék a pénzt???
    Szinte biztos, hogy az orosz kihasználva a lehetőséget, padlóra küldi a dollárt, amúgyis már régóta akarja, csak most jön össze neki.
    Mivelhogy meggyöződésem, hogy mindezt az amerikai tanácsadók is tudják, sőt sokkal jobban, biztosra veszem, hogy márpedig háború nem lesz, valami lesz, amivel Amerika komolyabb presztizsveszteséggel behúzhatja farkát és eloldalog onnan, hasonlóan ama két falusi kutyához a kocsma elött, akik jaj de vehemensen lihegtek egymás pofájába, de csak úgy, mintha…

  14. 3: Az „olajfegyver” az usa ellen már nem használható úgy, mint pár éve ugyanis amerika jelentősen bővítette olaj kitermelő kapacitását, és tavaly év végére nettó exportőr lett…

  15. „Irán de facto irányítja és kontrollálja a Hormuzi-szorost, amelyen keresztül napi 20 millió hordó kőolaj halad át, a világ termelésének 20%-a és globális export közel fele. Valójában Iránnak le se kell zárnia az áthaladást, elég, ha mondjuk bármilyen ürüggyel lassítja a forgalmat a legszűkebb ponton mindössze 50 kilométer széles tengeri szorosban. Ez önmagában elég lehet ahhoz, hogy az olajár rakétasebességgel emelkedjen.”
    http://nrgreport.com/cikk/2019/05/14/a-sarokba-szoritott-iran-nagyot-lokhet-az-olaj-aran

  16. 13. Tibor bá’
    120 ezer amerikai katona néhány komolyabb város megszállásához esetleg elég, az iráni hadsereg, a gárda illetve a lakosságból fegyver fogó csapatok ellen édeskevés.
    Irán vívott egy elhúzódó hosszú háborút Irak ellen, így van némi gyakorlat és rutin arrafelé. Adott egy 550 ezres hadsereg meg 350 ezer tartalékos, valamint egy több mint 100 ezres gárda – ez kapásból 1 millió felfegyverzett és kiképzett katona, aki a saját földjén bevethető. Ide baromi kevés lenne 120 ezer amerikai katona, de még a duplája is.
    Irán szárazföldi megszállását komolytalan tervnek érzem, ha ebbe tényleg bele akarna az USA állni, akkor végül a fél amerikai haderőt oda kellene vinni, lóf.sz sem maradna az európai vagy ázsiai térségre.
    Egy Irán elleni komoly háború nagytotálban kikezdené Amerika jelenlegi világhatalmi pozícióit, ekkora idióták nem lehetnek. Ha mégis, az csak meggyorsítja Amerika visszaszorulását.

    14. Bálint
    Köszönet.
    Igen észrevettem/észrevettük, sőt, az USA az egész bolygó kontójára tolja az egyetlen szuperhatalom mostanra bőven kétes és kétséges szerepét. Az USA belülről tovább polarizálódott társadalom, célt tévesztett eszmékkel, egy jól lakott és már rég gyomorrontást kapott, a „könnyű” pénzcsináláshoz szokott elittel.
    Elég csak megnézni a Trump jelenséget – ez is már csak következménye annak, ami ott folyik. Sokan persze még most is ájuldoznak Amerikától és istenítik, mert nem veszik észre, hogy amit a hivatalos diskurzus és a média tol, az semmi egyéb, mint egy már közismert showműsor.
    Az USA még soha nem háborúzott a saját súlycsoportjába tartozó nagyhatalommal, minden esetben vagy sokkal gyengébbeket vert pofán vagy maga előtt tolta az igaz full kontakt bajnokokat (lásd II. VH és a SZU).
    Irán – bár nem USA szintű hatalom – de nagyon nagy falatnak tűnik, kerülgeti is őket Amerika vagy bő 40 éve, így remélem, hogy Neked lesz igazad, és USA kihátrálás jön, pont, mint Észak-Korea esetében.
    Ha jók a meglátásaim, ott nagy eséllyel akkor lesz háború Irán ellen, ha azt Irán szándékosan kiprovokálja, vagy direkt felül egy provokációnak – ez viszont már felvetné annak a kérdését, hogy kiknek a biztatására teszi ezt. Ezt a vonalat egyenlőre hagyjuk békén.

    Az természetesen nem zárható ki, hogy akár olyan USA nélküli provokáció történik a térségben, ami egy olyan katonai helyzetet teremt, amikor is az USA-nak akkor is lépnie kell, ha nem akar. Vannak olyan lehetőségei a középhatalmaknak is, hogy alaposan belepukkantsanak ama bizonyos ventilátorba és a kaksi fröcsöghet majd mindenkire szépen.
    A Közel-Kelet erre pont egy „ideális” térség.

  17. 17:
    Valamit ne felejtsünk el. Amerika megtiltotta az iráni olaj megvételét. Irán azt mondta, ha ők nem exportálhanak, akkor a szoroson senki se megy át. Ez nincs befejezve. Vagy Amerika csinál segget a szájából, vagy Irán. Ha egyik se, akkor háború.

  18. „Itt az ideje annak, hogy Washington és Moszkva félretegye az évek óta növekvő bizalmatlanságot, és megtalálja, miként képes együttműködni egymással – hangsúlyozta Mike Pompeo amerikai és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Szocsiban.”
    https://hvg.hu/vilag/20190514_Bekulni_kezdett_az_USA_es_Oroszorszag

    Még mielőtt örömtüzeket gyújtanánk, kapásból egy kérdés felmerül:
    Mi ez a hirtelen hangnemváltás az USA részéről?
    Piszkos üzlet készül a háttérben, amivel totál felnyomják majd a kőolaj (és földgáz) világpiaci árát? (Pl: Irán megtámadása)
    Ez rövid távon óriása USA ellenességgel és extra orosz árbevétellel járna, ami Moszkva számára még jól is jönne.
    Hosszabb távon viszont semmi jót nem ígér az álmoskönyv még a „legjobb esetben” sem: óriási felfordulás a Közel-Keleten, eszkalálódó háborús helyzet, növekvő terror és menekülthullám.
    Egy háború Irán ellen és a felrobbanó Közel-Kelet el is lehetetlenítené az „Egy Út Egy Övezet” kínai gigaprojekt jelenlegi felállását:
    https://i2.wp.com/www.geopolitika.hu/wp-content/uploads/2017/05/1.-%C3%A1bra.png?resize=602%2C351

    Oroszország részéről nem szabad hagyni, hogy háború törjön ki Irán ellen, legalábbis semmiképpen sem szabad rásegíteni. Ez Európa érdeke is.

  19. 17.MangaM
    Ismétlem, nagyon helyes megvilágitásban látod a helyzetet, a „Trump-jelenség” kifejezésedet pedig egyenesen zsebrevágom, ellopom, annyira tetszett.
    Nos, vesztegessünk néhány szót erre az alakra, akiből valakik kulcsfigurát csináltak és akinek kezében a világ , benne meg valamennyiünk sorsa van letéve.
    A világ vezető hatalmának élére állitott Trump alak annyira nem odavaló, annyira hülye, otromba, hogy egy embernek ez már sok, és elmondható róla, miszerint rosszabb, tehetségtelenebb elnöke Amerikának eleddig nem volt, és emiatt van nekem elejétől fogva azon meggyözödésem, hogy ez a „jelenség” nem önszántából, de parancsra lettt elnök Szerintem Trump lelke mélyén nagyon jól tudja, hogy nem elnöknek való.Kétlem hogy az amerikaiak igazán tudatában lennének a rájuk leselkedő iszonyatos veszélyről pont az elnökük miatt, mert ha tényleg megértenék már rég kötelező leváltásra került volna alkalmatlanság miatt .
    Néhány szót az amerikai ostobaság és meggondolatlanság miatt a terepen kialakult helyzetről.
    Okos kutya ugat, de messziről, és nem küld egy hatalmas anyahajót a közelbe, amelynek esetleges elsüllyesztése a keskeny szorosban – amennyiben Amerika lesz oly állatian ostoba bevezényelni a hajót az oroszlán torkába – évekre elzárhatja a világ olajszállitás lehetőségét.
    Márpedig Irán, habár igazán nem hiányzik neki a háború, de kénytelen lesz lépni.
    120 ezer amerikai katona lenne bevetve Irán ellen?
    Az irániak félfogára sem elegendőek, hát nincs Amerikában egy ember, aki egy pillantást vetne egy világtérképre felmérni azon ország irdatlan nagyságát?Feltételezhető katonai erejét?
    És ami nagyon fontos, főleg háborúban: felmérni, figyelembe venni az adott nép , a katona személyes intelligenciáját, ezen nagyon sok, sőt, rengeteg múlik
    .Amerikának semmi esélye velük szemben. Tapasztalatból beszélek!

  20. Az amerikai arcvesztés és hasonló illúziók csak a nép számára vannak fenntartva.

    A hatalomban lévők pontosan látják a folyamatokat. Amerika látszattörekvései a hegemónia megőrzésére nem mások mint jelek, hogy a cirkusznak vége.

    Az állatszelíditő ordibál meg csattogtat még megszokásból, de az oroszlánok már feléje fordultak.
    Azonban szurkoljunk neki, hogy valaggal hátrálva kihúzhasson a rácsok közül és ijedtében ne kapja elő az egylövetű stukkerját.
    Hiába egylövetű, senki nem szeretne egy lövést sem, mert ha valmelyik oroszlán hirtelen mozdul vagy nagyobbat mordul a kelletténél a már beijedt, önbizalmát vesztett állatszelíditő könnyen pánikba eshet.
    Azonban ha most ki is iszkolhat ép bőrrel, a porondmester emlékezteti, hogy ott a délutáni előadás is és a szerződés kötelezi. Azonban a szerepek már kilendültek a megszokottból.

    Idő kérdése, hogy a valódi urak milyen formában fogják beindítani a számukra már egyetlen járható utat.
    Kicsúszott a kezükből a kontroll, most már nehéz lesz ezt a Katát táncba vinni. Senki nem akar megdögleni és egyre többet értenek a hiearchia (ld.társadalmi struktúra)alsóbb fokain lévők is.

  21. Van néhány érdek csoport a Közel-keleten melynek érdeke, egy háború kitörése irán és az usa között. Ezek az Al-kaida és az Iszlám állam. Szaud Arábia lényegében szélsőséges vahabita állam mely az utobbi időben próbált „demokratizálódni”, de nem sikerült. Ők is kihasználhatják ezt a helyzetet, hogyha felrobbantanak egy kőolaj vezetéket SZA-ban akkor az első számú gyanúsított Irán lesz, ami akár háborúhoz vezethet. Innentől kezdve a hátországban szerveződhetnek a hatalom megdöntésére, ami további káoszt szül.

  22. 18. Tibor bá’

    Igen érdekes a helyzet, de a dolog egyértelmű: Iránnak nincs hova hátrálnia az Öböl-térségéből, hiszen ő ott van otthon. A kőolaj pedig kell a világnak, akár iráni, akár nem. Az USA ijesztgeti Iránt és a saját szövetségeseit is nap mint nap mindenféle háborúval és felfordulással, de láttuk, hogy Szíria kapcsán is voltak nagy szavak meg egy-két röhejes rakétázás – igaz, ott az oroszok is konkrétan jelen voltak, még ha csak jelképes katonai erővel is az USA-hoz képest.
    Egy Irán elleni háború – Bálintnak ez sajnos rossz hír – valójában az izraeli vezetésnek lenne az érdeke, mit sem törődve a saját lakosságuk és hadseregük véleményével sem. Persze Szaúd-Arábia is örülne, mert bár gazdag a királyság és csúcstechnika van a haderejében, de valójában csak egy királyságnak álcázott családi vállalkozás – (voltak idők, amikor a klasszikus maffia is ez volt) – akinek a valós katonai ereje egy vicc, ráadásul katasztrofális reklám az amerikai hadiipar számára.

    20. Bálint

    Bevallom, a Trump jelenség kifejezés szerintem nem tőlem származik, de meg nem mondom, honnan jött. Használd nyugodtan, nincs rajta copyright.
    Trumppal kapcsolatban nekem kissé árnyaltabb a véleményem, bár a média sok helyen – még Amerikában is – azt sulykolja, hogy totál gáz a fazon. Full retard.
    Szerintem ez távol áll a valóságtól, Trump nem hülye, hanem gátlástalan, a kettő között hatalmas a különbség. Gátlástalan és kissé pszichopata, némi nárcisztikus beütéssel, de távolról sem egy tökkelütött hülye. Hétpróbás, minden hájjal megkent kapitalista gazfickó, aki szándékosan beszél anti PC módon és rúg fel minden írott és íratlan szabályt, a viselkedése pedig egyértelműen a felsőbbrendűségéről meggyőződött elméről árulkodik.
    Persze ez egy jottányit sem javít a helyzeten, pláne nem a világ helyzetén, sőt…

  23. 23. Csaba81

    viszont akkor SZA is bajba kerülhet a „belső” ellenség miatt, a saját hátországában, legalábbis van rá esély. Nem véletlenül akkora fegyverimportőrök – ezek nagy részét az uralkodói család a saját hatalmának megvédésére használja.
    Érdemes is figyelni arra, hogy mit lépnek, mert ők aztán megérezték mindenki előtt, hogy a régi paktum mintha lazulófélben lenne, és Amerika már nem áll ki mellettük 100%-osan, csak olyan 95%-ban 🙂 – itt már ez is szembeötlő. Kiváncsi vagyok mi mehet a háttérben, hogy egyelőre nagyon lassan, diszkréten, de fokozatosan kezdenek kihátrálni a Szaud család mögül…

  24. Kell az iráni olaj, de még inkább a földgáz, nagyjából ennyi! Háború nélkül nem elvehető. Ha Irán elsüllyeszt egy hordozót, akkor méretes légi kampányt fog kapni, de kb. onnantól egy kontrollálhatatlan háború törne ki a Közel-Keleten.
    Ha Izrael atomot kap, a kb. 200 töltetével bőven tud reagálni. Viszont a zsidó államnál nem a Patriot és a Vaskupola a lényeg, hanem a Dávid Parittyája és a Nyíl/Arrow!

  25. Azon régesrégi kubai válság óta soha a világ nem volt ennyire közel egy valós, az emberek mindennapi életét veszélyeztető helyzethez, mint ezekben a napokban!
    Hagyjuk magát a háborút Amerika és Irán között, akár meg is történhet-amit teljes szivemből remélek – hogy elmarad, de mi lesz a világ sorsa amennyiben Irán beváltja igéretét és lezárja a Hormuz-szorost??!!
    Lehet, hogy Amerika rekedtre ordibálja magát nagypofával, de attól még benzin nélkül marad a világ.Azaz lesz, de csillagászati árakon, nemzetgazdaságokat beroggyasztó árakon, és szerintem még igy sem lesz ELÉG!
    Legalább is nem a kisssé szegényebb országoknak, mint például Magyarhon.
    Amerika hazakótródik ugyan, nekik, ahogy értesültem, van üzemanyaguk bőven, de itthagynak egy katasztrófa-világot, ahol joggal viziónálható egy iszonyatos tömegtragédia a közellátás, a mindennapi közlekedés terén.
    Nézzük a legnagyobb problémát, a közellátást.
    Nincs üzemanyag, úresen tátonganak a benzinkutak, a szivattyuk körül sebesültek, kiket mentőszolgálat hiján nincs ki elszállitana. Az utakon mindenhol ezernyi megakadt autó, ha van is még valakinek benzinje, az utak használhatatlanok. Üres , elhagyatott üzletek tátonganak úres polcaikkal, még a havasi gyógytea utolsó dobozáért is verekedtek tegnap-tegnapelött.
    Nem lehet bejutni a munkahelyekre.Az iskolák, óvódák zárva, a személyzet, a tanerők sem tudnak bejárni. Eltüntek a rendőr- illetve a mentőautók, vagy csak nagyon-nagyon ritkán jelennek meg, ha egyáltalán, betelefonálhatsz nekik, de a telefonokra senki nem válaszol!
    A délután folyamán a gyerek nyöszörögni kezdett, hogy ő éheske, de a lakásban-egy városi panel akárhányadik emeletén – egy falás ennivaló, akármilyen lenyelhető falás valami sincs, a család a tegnap ette meg valaminek még a morzsáit is, most nincs SEMMI!!!!
    Közhivatalok, polgármester, akármi, zárva, senki nem tud bejárni, ha túl messze lakik, de ha bent is volna, mit tudna tenni?
    Kormány, képviselők, hasonló valakik? Ők tüntek el elsőknek, már a legelején!!!
    Nos, emberek, azt hinnétek túlzok?
    Gondoljatok bele mégegyszer!
    Egy zavartalan és korlátlan üzemanyagellátásra épült világ – benzin nélkül!!!!!!!!!!!!!

  26. Egyelöre nincs jele, hogy az iráni anyahajók bepofátlankodtak volna a Norfolk-öbölbe. Irán várja a parazíták következö lépését. Most még csak annyit mondtak, hogy ne gondolja senki, hogy csak sírógörcsösen tudnak aludni. Meglássuk.

  27. Az eddigi tapasztalatok mint Korea azt mutatják, hogy a bestiát
    csak a nyers erő riAsztja vissza egy renitens
    (nem dollárt használó) ország letarolásától.
    Irán esetében ismét egy állam olaj és gáztartalékainak ellopásától.

    Iránnak szerződést kellene kötni Putyinnal/és Kínával
    H. hajlandók kiterjeszteni az atom védelmi ernyőt Perzsiára is.
    Ha ez nem sikerül, nem marad más mint a saját nukleáris erő kifejlesztése.
    Irán részéről semmi ok nem adódott, (leszámítva Bolton és Nyahu üvöltözését)
    hogy az Us atomfegyvert alkalmazzon.
    Szvsz, ezt zárjuk is ki.
    Trump az új választására készül.
    Ebbe nem fér bele se egy korlátozott iráni nukleáris konfliktus,
    se zászlóval letakart amerikai katonák hullahegyei.
    Egyetértek, egy Hormuzi blokád kinyírna a világban szinte mindent,
    de főnyeremény lenne Putyinnak.
    Trump messziről integethetne az elnökségnek.
    120 ezer amerikai katona. Soknak tűnik.
    Egy Irán méretű és hadierejű regionális szereplő ellen légyszar a falon.
    Egy kis ország, mint Libanon letarolására épp elég.
    Ha Iránt valamely erő le akarja győzni,
    a Ḥizbu llāh a fanatikus Isten Harcosait kellene előbb legyőzze.
    Nem kellene. Helybe mennek a pofonért.
    A yehudák ismét amerika f@val akarják verni a csalánt.

    A false flag tankerhajó robantásokat
    nem hiszi el már senki.
    Szíriához hasonlóan ez esetben is vesztenek.

  28. 26.balint
    Én is így látom hogy a világ sosem volt ilyen sérülékeny.A fogysztás ,pörgés nagy része az autóiparra épül.Olyan ez mint a Co2, ha abbahagyjuk az a baj mert akkor nem lenne por , ha tovább folytatjuk akkor pedig az.
    Az autógyártásnál is ez van:ha majd csökken a terelés (vagy beszakad egy Iráni olajhiány miatt) akkor az a baj ha növekszik , vagy stagnál akkor meg az a baj.Most a merceses,bmw gyár sem bővít (egyenlőre még csak
    nem bővít tehát nem leépít) úgy döntött, mert nem kell annyi autó.
    Hallottam olyat is hogy majd a német autóipar döglődni fog ezáltal laépíti a magyaroszszági gyárait.Ahogy felépült itt a német autóipar az elmúlt röpke 20 évben ugyanúgy le is
    épülhet 20 év alatt , semmi sem lesz örök.Elektromos autóból pedig nem lesz olyan volumenű termelés mint belsőégésűből mert nem lesz csak európában 500milió+teherjárművek, traktorok stb…azaz 1-2 milliárd
    aksihoz alapanyag és elektromos áram sem. An émet autóipar is addig fut amíg olcsó az üzemanyag, van pénz, és a konzumidióta nép örül amikor lecseréli az autót egy „vagány” BMW-re, de ezek mind érzelmi döntések.
    Most hallottam hogy az elektromos autók 0,3%-ot tesznek ki jelenleg, és 300ezer hordóval egyenértékű olajat spórolunk vele .
    napi 300 ezer hordó a napi 100milliós hordós fogyasztásból.Azért érzitek a súlyát? kapsz 300ezer ft-ot vagy kapsz 100 milliót , nem mindegy.
    Ráadásul a közlekedés 20%-ot tesz ki.A többi energiaipar, repülő, hajó teherforgalom és mezőgazdaság.

    Ha az autózás kiesne összeomlana az autóipar és vele sokminden.
    Ha a teherforgalomtól vesszük el részben még nem gond legfeljebb nem jön kínából annyi cucc, bár a globalizált világban lennének fennakadások.
    Ha a mezőgazdaság nam kapja meg az szoppantyú.Úgyhogy lesz még ebből szívás akkor is ha nem zárják le a hozmuszi szorost, csak idő kérdése.
    A mol egyik embere mondta h a blomberg 2025-re már tényleg a peakot jósolja,de egyesek 2030-40-re.Az idő kérdése hogy amerika a 1:2 EROEI-s
    olajat meddig árulja. Ráadásul felmerül a kérdés hogy ha az EROEI kb. 1:2 akkor miért a szarért árulja. Ez olyan mint ha a kárpátok legtetejéről
    a legmeredekebb helyről vágnám a tűzifát és árulnám.

  29. 27: Azért ennyire nem lenne vészes, ha hirtelen nem kapnánk olajat.

    Van még olaj a világban, csak kevesebb. Ami azt jelenti, hogy a legkritikusabb szolgáltatásokra, pl. rendrőrnek, mentőnek, traktornak jutna, ha drágán is.

    Az emberek elkezdenének kevesebbet utazni, nyaralni is biciklivel, vonattal járnánk, dolgozni csak olyan távolságra, ahova el lehet jutni biciklivel. Ha nem lenne annyi autó az utakon, a gyerekeket is tudnám bicajjal vinni a suliba.

    Az élelmiszerekből és minden egyéb termékből nagyon megdrágulna az, amit messze termeltek, hazai, környékbeli ételre állna át mindnenki, a ruha- és egyéb ipar újra felfuthatna.

    Nem is lenne rossz világ. Talán kicsit kényelmetlenebb és kevésbé fényűzű, de emberibb, és főleg FENNTARTHATÓBB.

    Ha Hetesiéknek igazuk lett volna, és 2010 körül óta esne az olajkitermelés, ma lehet, hogy jobb helyzetben lenne az egész Föld klímája, bioszférája. Az olcsó olaj teszi lehetővé, hogy mindent tönkretegyen a civilizált ember.

  30. Lebá,

    Elektől idézek, Hormuzi szoroson..”a világ termelésének 20%-a és globális export közel fele…halad át.
    Szerinted legfeljebb közelebbi munkahelyet választunk, gyalogolunk és kerékpárral közlekedünk.
    Egy másik hozzászóló okfejtése reálisabb jövőképet ad, mint a tied.
    Logikusabb következménye egy olajszűke helyzetnek, hogy a megdrágult élelemre költjük kevéske pénzünk és nem vásárolunk műszaki cikkeket.
    Ezen okból a műszaki cikkek gyártása, kereskedelme radikálisan visszaesik, a gazdaság összeomlik.
    És valóban, gyalogolni és kerekezni fogunk, de nem a munkahelyünkre.

  31. Tyler Cowen közgazdász professzor elemzése a Bloombergen:
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/kitorhet-e-egy-atomhaboru-riaszto-a-valasz.684268.html

    A korábbi hozzászólásokban felvázolt társadalmi/gazdasági hanyatlás olyan szintű belső feszültségekhez vezetne a nagyhatalmak esetében is, hogy az elit azonnal a régi recepthez nyúlna: inkább háború, mint önmaguk felkoncoltatása. Gyorsan keresni fognak egy külső ellenséget és inkább bevállalják egy atomháború kockázatát is, semmint a személyi felelősségre vonást.

    Teljesen reálisak a felvázolt folyamatok, csakhogy az egyszeri pór nép ugyanúgy nem fog ölbe tett kézzel elszegényedni és éhen halni, ahogy a szupergazdag elit és a nagypolitika háttér vezetői sem várják meg, amíg az általános népharag ellenük fordul – ezt mindenképpen meg fogják előzni, majd csinálnak a népnek egy kis murit, hogy ne legyen ideje senkinek sem az igazi felelősökkel foglalkozni.

    Sokat agyaltunk már a különböző stratégiai lehetőségeken, de nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a sarokba szorított patkány is kitámad, mert nincs vesztenivalója.

    Ki mondta, hogy a szupergazdag elit magasabb erkölcs és etika mentén fog dönteni, ha szó szerint szorul a hurok?
    Látni kell, hogy jelen idő szerint a bolygón nem nemzetek állnak szemben nemzetekkel, hanem a szűk elit (politikai, pénzügyi, stb.) a bolygó többi, náluk jóval szegényebb és kiszolgáltatottabb lakójával.
    Az igazi ellenségük a 7 milliárd csóró, azaz mi.

  32. „Eközben Trump sajtóhírek szerint sokallja, amit emberei Irán körül művelnek, mert nem katonai, hanem diplomáciai úton akarja érvényesíteni akaratát – derül ki a Business Insider írásából. Az elnöknek elege van abból, hogy vezető kormányzati tisztviselők, élükön Boltonnal a direkt katonai konfliktus felé terelik a folyamatokat.”
    https://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/trump-usa-iran-haboru.684343.html

  33. 34 – MangaM:
    Mindeközben Európa egyre élesebben tiltakozik a „gyarmatként” kezelés, és az Iráni háborús készülődés ellen.

  34. Ahogy Tibor bá’ írja a (2833) Az igazság órája posztban: „Kaptunk tehát néhány évet.” (mármint a klímánál). Ami az olaj/benzin/gázolaj/etc. áremelkedésben várható, ott meg lehet, hogy kapunk 1,5-2 évet. A portfolio.hu írja, hogy „Az elemző szerint az, hogy még nem 80-100 dollár az olaj ára Donald Trumpnak köszönhető. Az amerikai elnök a jövő novemberi elnökválasztás előtt alacsony olajárat akar, mivel középosztálybeli választóinak a 3 dollár feletti gallononkénti benzinár nagyon fájdalmas.” Tehát jövő november, vagy 2020 vége, esetleg 2021 eleje, amikor elszabadul az ár? 😮 Majd meglátjuk, a fene se tudja.
    https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/olajarrobbanashoz-vezethet-trump-politikaja.323609.html

  35. Egy másik elemzés a kőolaj keresleti és kínálati oldalát vizsgálja, aztán erre a következtetésre jut: „Na de ha ilyen siralmas a kép, akkor miért nincs mondjuk 80 vagy 100 dolláros olajár? A megoldás neve Donald Trump. Az amerikai elnökről tudja mindenki, hogy a jövő év novemberi elnökválasztás előtt alacsony olajárat szeretne, mivel a jellemzően USA közepén élő, fehér középréteg választóinak a 3 dollár feletti gallononkénti benzinár nagyon fájdalmas. Ezért is esélytelen, hogy Kínát valóban drasztikus eszközökkel sújtja az elnök, mert az kemény recessziót hoz. És emiatt sem bízik abban a piac, hogy Venezuela és Irán elleni szankciók kőbe vannak vésve. Trump gyakorlatilag egy kiszámíthatatlan rombológolyó, ami miatt jelentős diszkont van az olajárban. Az elnök bármikor átlép bármilyen határt, sokszor a racionális érvek ellenére. ….. Emiatt szerintem 1-2 év múlva drasztikusan nőni fog egy olajtüske (oil spike) esélye, főleg a jövő novemberi USA választások után. A kereslet és a kínálat közti növekvő rést egy ideig be lehet foltozni a készletek leépítésével, de lesz egy pillanat, amikor elszállhatnak az árak.” Szóval még elég zavaros/bizonytalan a kép, a fene se tudja, hogy mit hoz a következő kb. másfél-2 év a kőolajpiacon. 😮
    https://www.erstemarket.hu/tartalom/77951/research-blog-20190509

  36. 35. Tibor bá’

    Németország és Hollandia felfüggesztette a katonai kiképzés folytatását Irakban a növekvő iráni feszültség miatt:
    https://kitekinto.hu/2019/05/16/europan-kivul/nemetorszag-felfuggesztette-iraki-missziojat-a-nato-egyelore-meg-marad/171497/?ref=hirstart

    Spanyolország hazarendelte a rombolóját, amely eredetileg része volt a USS Abraham Lincolnt kísérő flottának a Perzsa-öbölben:
    https://444.hu/2019/05/16/par-szemcses-foto-es-kiollozott-beszelgetesreszlet-bizonyithatja-az-irani-fenyegetest

    Esik szét a megbonthatatlan transzatlanti együttműködés, az európai hatalmak egy része hallani sem akar semmiféle amerikai katonai akcióról Irán ellen, a NATO-tag Törökország után pedig az USA által legyőzött és vazallusi helyzetben tartott Irak jelezte, hogy szintén orosz SZ-400 légvédelmi rendszert akarnak vásárolni.

    A spanyol hadihajó hazarendelése illetve a német és holland lépés Irakban mindenképpen figyelmeztető jel Washington számára, hogy egy esetleges Irán elleni háborúban igencsak foghíjas lehet a Szövetségesek tábora.

    Mindezeken túl továbbra is azt gondolom, hogy elégtelen az amerikai katonai erő a térségben ahhoz, hogy atomfegyverek bevetése nélkül Iránt legyőzzék, így nagy eséllyel az USA hangos látványos csinnadrattával, de csak blöfföl.
    Ha Iránt komolyan le akarnák győzni, ahhoz minimum kétszer akkora haderő kellene oda, mint ami Irak ellen ment, de ennek a „győzelemnek” is hatalmas amerikai vereség lenne az ára a globális játéktérben.

    Az Egyesült Államok nem rendelkezik akkora valós katonai potenciállal, ami alátámasztaná vagy indokolná azt a szupremáciát, amit gyakorolni szeretne az egész világ felett.
    Lépni nem mer Észak-Korea ellen, Venezuela esetében is csak toporog, az öklét rázza Irán felé és közben hisztizik Moszkvának meg Pekingnek. Ha az USA valóban olyan erős lenne, mint amit propagál magáról, akkor nem ezeket tapasztalnánk.

  37. 30. Andrew
    Minden rendben a hozzászólásoddal, de egy dolgot (szerintem) tisztába kéne tenni. Írod, hogy „1:2 EROEI ….. az EROEI kb. 1:2”
    Az 1:2 azt jelenti, hogy az Invested/befektetett pl. 2 hordó energia, amiért kapsz/Returned 1 hordót, ami egyértelmű ráfizetés. Tehát helyesen 2:1 EROEI még úgy-ahogy megéri. 😉

  38. 38 – MangaM:
    Szerintem az USA-nak azt tette be az ajtót, hogy félelmetes erőt képviselő anyahajóit ma már egyetlen elhárítórakétával el lehet sűlyeszteni akár néhányszáz kilométerről is. Ezt különben a Forradalmi Gárda parancsnoka meg is mondta. Eddig óriási fenyegetésnek vettük, de már csak célpont.

  39. Re:33
    Elit nem csak pénzügyi hegemóniát gyakorol, hanem szellemi, tudás, és spirituális hatalmat is.
    Pénz már csak „mellékesen” jelent meg, ami nem a cél, hanem eszköz számukra.
    Mélyebbek a törésvonalak, mint ami látszik ebből, és közel sem tudatlanságból sodródnak egy atomháború felé…

  40. A helyzet vezérmotívumának továbbra is azt tartom, amit Tibor bá’ többször leírt, Irán a jövőben is szabadon eltudja e adni az olaját, vagy USA ezt meggátolja?
    Ha feltartóztatják az Iráni olajat szállító hajókat és a vevőket gazdasági szankciókkal sújtják, akkor Irán azonnali válaszlépésként egyet tehet, ígéretéhez híven lezárja a szorost. Középtávon atombombát gyárt Kim Dzsong Un példáján tanulva.
    USA vagy elkullog a rettenthetetlen armadájával, nem szankciózza Irán vevőit, vagy marad a szorosban és gátolja az Iráni olajszállításokat, de ezzel egyúttal Iránt sarokba szorítja.

    Mint abszolút amatőrnek az jön át, hogy USA az utóbbi években kardcsörtetve odarohan egy kiszemelthez, majd dolga végezetlen távozni kényszerül.
    Dél Kínai tenger ügye, Kim Dzsong Un, Krím mégis el lett szakítva, Szíria, Törökök nem egyszer beintettek nekik(rakétavédelmi rendszer), Iráni atomalku felmondásában egyedül maradt, EU továbbra is kereskedik Iránnal, egyenlőre USA szemszögből Venezuela sem sikersztori, már a barátok is kezdik magára hagyni,
    Öt tíz éve elképzelhetetlen volt, hogy a szövetségesek csak úgy uk muk fukk, faképnél hagyják őket.

  41. 40. Tibor bá’

    A repülőgép hordozó és csoportja alapvetően tengeri hadviselésre lett kitalálva és abban No1 fegyverrendszer, ez nem is kétséges. A repülőgépek, mint hordozó platformok illetve a hordozott fegyverek tekintetében ezeket az úszó reptereket bizonyos korlátozásokkal, de szárazföldi célpontok ellen is kiválóan lehet/lehetett használni, három alapvető kritérium esetén:
    1. az ellenfél nem rendelkezik számottevő haditengerészeti erővel
    2. az ellenfél nem rendelkezik szárazföldi és légi indítású, nagy valós katonai potenciált képviselő hajók elleni fegyverekkel (partvédelemmel)
    3. az ellenfél légi ereje és légvédelme mind mennyiségben, mind minőségben elmarad a hordozón lévő repülőegységek színvonalától és potenciáljától

    Ebből kifolyólag a repülőgép hordozók illetve ezek a flottacsoportok minden esetben hatékonyak voltak, amikor jóval gyengébb ellenfelek ellen kellett felvonulni és támadni, Vietnamtól Irakig bezáróan. Most hagyjuk a média propagandát arról, hogy kinek milyen és mekkora hadereje volt, azt ugye senki egy percig sem gondolta komolyan, hogy a 35 milliós Irak nyerni tud a több, mint 320 milliós USA erői ellen.

    Ezek a flották viszont sosem voltak olyan szintű fegyverrendszerek, hogy például egy Szovjetunió elleni világháború esetén érdemi csapásmérő erők legyenek a mélységben lévő szárazföldi célpontok ellen, mégpedig két okból sem: a repülőgépek harcászati hatósugara és az ellenfél légi- és partvédelmi erői miatt. Ebben némi változást hoztak a modern, légi és tengeri indítású cirkálórakéták, de ezek bevetéséhez egy darab repülőgép-hordozó sem kell.

    Visszatérve Iránra:

    Bár évtizedek óta szankciók alatt áll, de számottevő légiereje és légvédelme van. Ugyancsak komoly partvédelmi erőkkel rendelkezik, beleértve a legújabb típusú, orosz, kínai és iráni gyártású szuperszonikus hajó elleni rakétákat. Az Irán közeli vizeken az iráni haditengerészet erői ugyancsak potensek, tehát nem lehet őket félvállról venni.

    Ezen felül beszélünk egy háború edzett 80 milliós államról, amelynek jól képzett és elfogadható szinten felszerelt hadereje van és ehhez adott egy 1,6 millió km2-nyi terület.

    Itt valós és „készpénre váltható” katonai sikert elérni egy akkora méretű és összehangoltan irányított konvencionális haderő kellene, ami minimum másfélszerese, de inkább duplája lenne annak, amit az USA 1991-ben Irak ellen felvonultatott és bevetett.
    Ha most jobban megnézzük az akkori számokat, akkor kiderül, hogy a jelenlegi amerikai haderő nagyobbik felét kellene ott összpontosítani és bevetni, amire per pillanat se társadalmi, se nemzetközi, se pénzügyi-gazdasági háttér nem áll rendelkezésre, közben az amerikai haderő sem olyan és akkora már, mint amilyen 1991-ben volt.

    Innentől kezdve két reális háborús opció maradt, ha az USA sikert akar(na):
    1. atomtámadás
    2. Izrael, Szaúd-Arábia, Katar, stb., azaz a környező Irán ellenes államok közös koalícióját ráuszítani Iránra, miközben az USA masszív légitámadásokkal és cirkálórakéta csapásokkal operál a biztonságos háttérből

    Az első pont egy globális nukleáris háborút kockáztat, amiben az USA városai is célpontok, a második pedig egy regionális, sőt, kontinentális méretű háborút jelenthet, amibe még többen is belesodródhatnak menet közben (Egyiptom, Törökország, Pakisztán, stb.), így ez is világégéssé terebélyesedhet anélkül, hogy ezt bárki akarná.

    Néhány szokásos amerikai cirkálórakéta csapás és célzott bombázás Irán esetében maximum egy szúnyogcsípés lenne, de gyakorlatilag zéró valós katonai eredményt jelentene.

    Nos, ez az én véleményem, lehet, hogy Bolton úr és Tsai ezt másképpen gondolják, bár véleményem szerint ehhez azért a Pentagon valódi szakértőinek is lesz még egy-két szava.
    Itt most a tágabb értelemben vett egyéb nemzetközi és globális gazdasági/pénzügyi/katonai/politikai következményekbe bele se mentünk.

    Ha az USA mégis nekimegy Iránnak, az valószínűleg az USA, mint szuperhatalom utolsó stratégiai tévedése lesz.

  42. Az én véleményem szerint a cél Kína legyőzése, Irán csak eszköz ehhez, mivel ott van egy kölcsönös védelmi megállapodás, ha jól tudom. Nem számítanak USA szempontból a valós katonai erőviszonyok. Nincs más választása, mint háborúban legyőzni Kínát, különben középtávon gazdaságilag szétmorzsolják és darabokra esik, mint anno a SZU. Mit gondoltok?

  43. 45. Kamionos

    https://magyarnemzet.hu/kulfold/tengeri-konfliktusra-keszulodik-az-egyesult-allamok-es-kina-6891248/

    A Szovjetunió széthullásának idejében megjelent egy orosz stratéga elemzése arról, hogy Oroszország hosszabb távú geostratégiai célja egy élesedő kínai-amerikai szembenállás elősegítése, végső esetben egy háború a két birodalom között. Minden szükséges fejlett fegyverrendszert el is adott Kínának az elmúlt évtizedekben azért, hogy felgyorsítsa a kínai katonai potenciál fejlődését – igaz, ezzel egyetemben Indiát is fegyverezték, tény, hogy kevésbé tolták, mint Kínát, de „B”-tervnek India megerősítése is cél volt közben azért, hogy katonai szempontból Peking nehogy Moszkva fejére nőjön.

    Figyelembe véve a jelenlegi kínai ipari-termelési, katonai-technológiai, pénzügyi és társadalmi (populációs) potenciált, egyre kisebb a valószínűsége egy amerikai győzelemnek Kína ellen. Hagyományos fegyverekkel a dél-kínai térségben Kína regionális katonai fölénye már most biztosított, atomfegyverek tekintetében az USA fölényben van, de a kínai atomarzenál már most is elegendő szintű bárki elrettentéséhez.
    Ha Észak-Korea, Venezuela vagy épp Irán már önmagukban is zűrös lehetőségek az USA számára, akkor mit gondoljunk Kínáról, ami két nagyságrenddel nagyobb hatalom az előbb említetteknél?

    Az USA globális szinten – szerintem – be fog hátrálni és nem megy bele közvetlen katonai összeütközésbe sem Kínával, sem az oroszokkal, ez ugyanis nettó öngyilkosság lenne a részéről. Inkább a rivális hatalmak összeugrasztására fog nagy eséllyel rájátszani, remélve azt, hogy a vége felé majd a megfelelő oldalon beszállhat ő is.

  44. Kamionos

    Igen, közép- és hosszútávon Kína lemorzsolhatja USA-t. Azonban a gazdaság átalakulóban és az amúgy sem lenne végzetes változás, lévén a pénzpiac irányítása még mindig ott van. A gazdaság persze még a fiat pénzes hatalmat is megdöntheti.

    Azonban itt már a gazdaság és az rendszer alapvető működését garantáló- és szűkülő erőforrások körül forog a téma már vagy 20 éve. Ha van olaj mindenki megél, lehet játszani a hatalommal, kinek jut kinek nem.

    A populációval és a kialakult helyzettel kéne kezdeni vmit.
    Már régen kirobbant volna vmi globális gebasz, de a hatalmi struktúra változik.
    Az elit kicsi, számban kevés.
    A rendszer felülről lefele vezényelt és sok ember kell a fenntartásához, a működési rendjéhez, ha úgy jobban tetszik.
    Az elit problémája ebben van- szerintem.
    Az emberek-köztük sok döntéshozó- változnak, nem mindenki az elit része, viszont kell a működéshez.Jobban átlátjak a folyamatokat és többé nem alvajárók, nem akarják azt amit az elit.
    Már nem tudják úgy keverni a kártyát.
    Arról nem is beszélve, hogy ők maguk is változnak, mármint az elit.

    A sárba már belegyalogoltunk a gerjesztett kapitalizmuson keresztül. Már jól fel is dagasztottuk a felesleges kapálózással.
    Ragad, ide-oda kenődik.
    Mindenbe bele fognak kapaszkodni ami kezük ügyébe kerül, hogy kikecmeregjenek, mert keresik mit is lehetne megfogni. Irán is egy ilyen „fűcsomó”. Mondjuk szemre is gyenge, hogy elbírja a súlyt. De mit lehet tenni?! Egy biztos, próbálkozni fognak.

  45. Nem akar háborúba kezdeni Iránnal, közölte a New York Times kormányzati forrásai szerint Donald Trump amerikai elnök ügyvivő védelmi miniszterével, Patrick Shanahannel. A lap forrásai szerint Trump ezt a Fehér Ház műveleti szobájában, az iráni konfliktust az elmúlt két hétben fenyegetésekkel élező főtanácsadója és külügyminisztere, John Bolton és Mike Pompeo füle hallatára közölte Shanahannel, miután tájékoztatták a fegyveres megoldás lehetőségeiről.
    https://444.hu/2019/05/17/trump-bedobta-a-lapjait-az-atompokerben-nem-akar-haboruzni-irannal

  46. Abban valamennyi résztvevő azonos, hogy azt szeretné, ha a másik kettő kapna össze, és ő kimaradna a játékból. Na ezzel egy darabig ellesznek. Mire valóban egymásnak ugranának, elviszi öket a felmelegedés. 😀

  47. 51. Tibor bá’

    Ez egy igazán frappáns megoldás lenne Gaiától, nem igaz? 😀

  48. 51 – Laci:
    Ez lesz, mert ha belegondolnak akkor felszínre tör, hogy atomháborút megnyerni nem lehet. Már pedig azért szokás háborúba lépni, hogy megnyerjék azt. Ha valaki elszámolja magát (lásd pl. Hitler) az egy dolog, de úgy soha senki nem kezdett háborúzni, hogy előre tudta veszíteni fog. Most mindenki tudja, ezért akarják, hogy a másik kettő álljon hadba.

  49. Mi hiányzik még az Ukrán háborúhoz ?
    Mondjuk egy háború az Öbölben!!!
    *https://twitter.com/Shayan86/status/1619488575426531329

  50. Ma éjjel támadás ért több iráni katonai és gyártó létesítményt. A támadást eddig egyetlen ország sem vállalta magára.

    Hetek (vagy inkább hónapok) óta izzik a parázs Iránban, tüntetések, sztájkok. Az olcsó orosz olaj betett az iráni olajeladásoknak (Kína nemnagyon veszi tovább az iráni olajat) így Irán bevételei erősen megcsappantak. Hatalmas az infláció, az elszegényedés. Biztosan jól jött ebben a helyzetben, hogy Oroszország megvette az összes katonai drónt, amit Irán el tudott adni. Ilyen előzmények után:

    „Az iráni állami média jelentése szerint dróntámadás következtében óriási robbanás történt Iszfahán egyik katonai üzemében. További 6 nagyvárost is támadás ért.
    Rendkívüli ülésre hívták össze az iráni Biztonsági Tanácsot, a vadászgépek Teherán fölött cirkálnak.
    Több közel-keleti médiaforrás is beszámol arról a feltételezésről, hogy Izrael katonai hadműveletet indított Irán ellen.” (Káncz Csaba fészbúk bejegyzése)

    Kíváncsi lennék Bálint mit mond, tud-e valamit. Mit mondanak az izraeli médiák.

  51. 52.
    Tibor’bá
    Szerencsénk volt Hitlerrel, nélküle a katonák többre vihették volna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük