(2815) Extinction rebellion

Tibor bá’ online

 

A nyugati harminc alattiak felébredtek, és lázadoznak. Céljuk a társadalom figyelmének a felhívása és arra sarkalni a kormányokat, hogy tegyenek „valamit” a klímaváltozás ellen.

Az alábbi videóban egy 21 éves angol fiatal vitázik a TV műsorvezetőjével, aki a rend híve. A fiatal meg akarja vele értetni, hogy a helyzet kritikus és semmi más nem számít.

De forrongnak Amerikában is. Ez látszik az alábbi videón.


Mi lesz akkor, ha rádöbbennek, hogy nincs kiút? A követelt CO2 kibocsátás megszüntetése semmit nem old meg. Először is 412 ppm tovább melegítené a Földet. Másodszor az irgalmatlan mennyiségű szarvasmarha és sertés telifingja metánnal a légkört.  Metán is üvegházhatású gáz. Harmadszor a fosszilliák égetése nem csak CO2-t termel, hanem szállóport is (aeroszolok). A szállópor árnyékolja a Földet, megszűnésével a melegedés jelentősen felgyorsulna.

A kérdés az, mi fog történni, amikor a tömegek ráébrednek,hogy nincs tovább? Kitör az erőszak? Minden mindegy alapon. Öldöklés lesz az utolsó élvezetért? Vagy tömeges megtérés istenben? Tudja valaki a választ?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

133 gondolat erről: „(2815) Extinction rebellion

  1. Majd a tüntetők sorra fogják blokkolni az olajfinomitókat, atomerőműveket, viszont már rég elkéstünk. Vége van, nincs tovább.

  2. Tibor bá’
    A címet inkább magyarul kellett volna – szerintem.

    „A kérdés az, mi fog történni, amikor a tömegek ráébrednek,hogy nincs tovább?”
    Tudják. Mutatom.

    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=36043 (21) Gyarmathy írta.
    „akkor egy 2017 májusi cikk jön be, aminek a témája kb. ugyanez”
    „kb. ugyanaz” = nagyjából, hozzávetőlegesen, valamennyire, hasonló,…
    Vagyis nem ugyanaz. Látja a különbséget.

    „Nem tudom megállni, hogy ne írjam be..”
    Vagyis megértette, és megijesztette.

    Nem fogok nyugtatni, hazudozni, ámítani senkit!
    Azért vagyunk itt mert felemésztettük a Föld erőforrásait.
    Azok a tüntető fiatalok úgy tehetnének valamit a Föld érdekében, ha elmennének a temetőbe és ott elásnák magukat, így csökkentve a létszámot.

    Mivel ez a természet törvénye szerint történik, vagyis RENDBEN mennek dolgok, még örülnünk is kell(ene) ennek.
    Most melyik illik ide? 🙂 🙁

  3. Süllyedő hajón/zuhanó repülőn kevés az ateista… 🙂

    Re:2
    Szerintem arra buzdítani, hogy ássa el magát, nem túl korrekt, és akkor finoman fogalmaztam. Pontosan ezek az emberek lesznek azok, akik fel fogják rúgni a mai status quo-t, megváltoztatva a világ irányát.
    Hogy a klíma vacak lesz? Biztos. Ki fogunk halni? Biztosan nem.
    Pontosan a nagy egyedszám teszi lehetővé, hogy túléljen az emberiség.
    Itt az a kérdés, hogy a tanulatlan bunkó barbár 8 gyerekes család él túl, vagy a szingli Phd. Dr. genderszakos Mancika, vagy a 4 gyerekes mérnök apuka családja. Ezt mindenki maga dönti el…

  4. 3 dajtás

    Ez a blog arra való, hogy beszélgessünk. Ok, de az emberiség megmentése érdekében ennél több kell(ene)!
    Konkrét, és érdemi megoldásokat mondj!

    „Szerintem arra buzdítani, hogy ássa el magát,…”
    Nem buzdítottam, hanem egy konkrét és érdemi megoldást mutattam.
    Nem kell ezt csinálni, de van jobb ötlete másnak?
    Petri-csészében vagyunk.

  5. A tömeg akkor fog ráébredni, amikor
    a.) fél óra alatt lezajlott az atomháború és az EMP miatt nincs már semmi, vagy
    b.) az összeomlás teljes erővel zajlik és totális káoszba fullad a társadalmi-gazdasági rendszer (aztán majd jön az atomháború),
    és éppen a beleit szedik ki, miközben még éppen él.

    Tibor bá’ külön köszönöm ezt a posztot! Talán ez az egyik legfontosabb bejegyzésed… az interjú a legkijózanítóbb, az a cinizmus és lekezelés tökéletesen jellemzi, hogy áll a tömeg a témához… a szórólap visszaadása is.

    Számomra személyesen is sokat jelent ez a bejegyzés. Régóta érlelődik bennem, de most a koporsó megkapta az utolsó szeget: semmi értelme próbálkozni, az emberek nem akarják megérteni. (Nekem meg teljesen mindegy, én jól haladok a kitűzött határidőkkel, s biztosan tovább húzom, mint a környezetem bármely tagja.)

  6. Az agyadra megy Tibor bá’ ez a Co2 kibocsátás meg a globális felmelegedéssel való riasztgatás. Ne aggódj te hamarabb elpatkolsz mint érezhetnéd ennek a hatását. De a fiatalok sem fogják érezni mert marhaság ez az egész. És csak az ilyen hülyék hiszik el mint Te!

  7. Ezt osztom, a tömegek rádöbbenésének pillanata, mikor tudatosul, hogy nincs tovább, lesz az átfordulás a totális káoszba.
    Az egy évig körülzárt városban átélt élményekről szóló beszámoló gyerekmese lesz a várható eseményekhez képest.
    Ott a városban rekedtek tudták, hogy a városfalakon kívül a világ országai többé kevésbé rendezetten, kontrolláltan működnek.

    Realisztikus kép –
    Ücsörgök otthon a családdal, meg barátokkal.
    A találkozónknak oka van. Úgy gondoljuk, a híradásokból, az internetről összegyűjtött ismeretekből, és saját tapasztalatunkból, hogy a társadalmi rend hamarosan fel fog bomlani, nem csak nálunk, hanem világszerte.
    A törlesztőrészlet befizetéseket már abbahagytuk. Kell a pénz másra.
    Arra jutottunk, hogy fegyvereket kell szerezni, élelmet, üzemanyagot felhalmozni és a falun élő barátoknál raktározni. Ahogy a helyzet romlik, mind megyünk oda.
    Éjjel látó kamera, hőkamera, rádió adó vevő és még száz dolog aminek beszerzését egymásközt felosztottuk .
    Rendkívül tanácstalanok vagyunk. Sűrűsödnek és erőszakosabbá váltak a rendzavarások. A gyerekeket már nem merjük elengedni az iskolába. Felnőtt nélkül gyerek nem mehet el otthonról.
    Hajnalodott, mikor a további teendők átbeszélését az elvégzendő feladatok miatt abbahagytuk. Árúért mentünk amíg lehet egyáltalán bármit is kapni.
    Átgondolva, a jövőnk brutálisabb lesz, mint bármelyik háború. Ugyanis a háborúban a hátország működik. Most minden gyár, üzlet le fog állni. Semmit sem termelünk.
    Tehát, amiket most beszerzünk, csak azzal gazdálkodhatunk a jövőben. Ha meg az első gyilkolós időszakot túléljük, akkor eszközökkel bővebben el leszünk látva.

  8. Most látom Jövőnk hozzászólását,

    Meg is feledkeztem az EMP csapásról.
    Nálam sokkal jobban belelát a lapokba, így a baráti kupaktanács össze sem tud jönni.


  9. 6: Faszikám, te csak nyugtatgatod magad.

    Tudom, hogy nem túl gusztusos és szalonképes, de eszembe jutott, hogy a hullák ezrei fognak szanaszhét heverni, senki nem temeti el őket. Mit fog ez jelenteni egészségileg, ha 40 °C feletti a hőfok?

  10. 10 Ott a pont. De sorolom tovább… háziállatok elvadulása, háziállatok körében egyre terjedő veszettség, azaz cica megkarmol, ember nem tulajdonít jelentőséget, aztán meghal, és az egész családja is. (Kinél lesz veszettség elleni posztexpozíciós profilaxis? Nálam.)

    7. Károly… MOST szerezd be, mert ha felpörögnek az események már hiánycikk lesz mindaz, amit megpedzegettél. Az egyéves élelmiszer vésztartalék – ami nagyon jó – már most kezd necces lenni helyenként. Én ősszel rendelem be és kamion fogja hozni, azaz nem egy éves lesz. (1 év 200kg per fő)

  11. 11 – Jövőnk:
    Nem hiszem, hogy nekem megéri túlélni a kalamajkát. Aztán meg abban se vagyok biztos, hogy bárki másnak sok öröme lesz a rá váró élet minösében, amennyiben túléli.

  12. 12 Tibor bá’ teljesen egyetértünk a második mondat esetében.

  13. Jövőnk,

    Körülöttünk az élelmiszer lábon jár, vadak formájában és néhány gyümölcsfajta is vadon terem, vadalma, vadkörte, cseresznye, dió, és bogyósok is szép számmal. Na meg a legelő kérődző jószágaink is egész jó élelemforrások. Igazad van, lenne még bőven pótolni való élelmiszer.
    Főpróba lezajlott. Gyanítom, igen kevesen vagyunk, akik tesztelték, ha vezetékes víz, villany és boltok sincsenek, hogy is zajlik ilyenkor az élet. Közel egy évre elegendő élelemet beszereztem, majd elfogyasztottuk. Tapasztalatból mondom, kösse fel a gatyáját mindenki, aki a poszt szerinti összeomlást túl szeretné élni. Olyan nagyméretű lesz a változás, hogy lelkileg zuhannak össze az emberek. Arra kell készülni, úgysem lesz elég a kaja és valami életbevágóan fontos eszköz hiányozni fog.
    Egy nagy tanulsága volt a próbának. Nincs az a mennyiség, ami ne fogyna el kurva gyorsan és biztos, hogy sok mindent közben még be is kell szerezni. Ha enni akartok egy év elteltével is, akkor egyetlen dolgot csinálhattok (hacsak nem egy konzervraktárban sikerült elszállásolni magatok), meg kell termelni és le kell vadászni, meg kell védeni az élelmet.
    Egyetlen dologból vásároltam túl magam, szemes borsból. 🙂
    Azt hittem a sókészlet évekig elég lesz. A hús tartósítása (sonka készítés) felemésztette a készletet.

  14. Károly, elismerésem. De engedd meg, hogy felhívjam valamire a figyelmed, nevezetesen élelmiszer termesztés, állattartás kapcsán.
    1.) meg is kell védeni azt, de ami sokkal nagyobb gond
    2.) nukleáris tél* esetén a termés a nulla felé fog tendálni és az állatok cirkadián ritmusa is felborul.

    *vulkáni télről bőven lehet olvasni, különösen ajánlott Toba, Tambora és Pinatubo. A nukleáris nem nagyon különbözik… füst, tűzviharok füstje. A kérdés csak az, mennyi tűzvihar lészen, ami nehezen jelezhető előre, mert minden város esetében meg kellene határozni az éghető anyagok területre vetített sűrűségét, valamint a töltet kumulatív hősugárzását, értsd minél nagyobb a hatóerő annál tovább adja le.

    Szakszerű (por és teljesen dehidratált konzerv) élelmiszer esetén 1 fő per év 200kg (bruttó) és kb. 1-1,2 millió Forint. A normál konzervekhez képest egészségesebb. A dry freeze 0%-ra dehidratált ételek (készételek is!) ugyan a legjobbak, de horror árkategória, konkrétan nem éri meg. Konzervnél erősen ajánlott ügyelni (és tanulmányozni) a botulizmust (botulinium anaerob baktérium kakija: botulin toxin, ami amúgy biofegyver anyag is) és a konzervek belső bevonatát, ami egy mérgező vegyület, s tudtommal egyelőre csak Kanadában van betiltva. Elnézést, de nem jut eszembe a vegyület neve.

  15. ! Maradjatok józanok! Legjobb, ha nem csináltok semmit.

    14 Károly
    „Egyetlen dologból vásároltam túl magam, szemes borsból.”
    Ments meg!
    Ha 110-120 fokra melegíted ( pl. sütőben) kb. 30 percig, majd lezártan tartod, akkor az eláll az idők végezetéig. A hő viszi a penészgombát is, nem csak a zsizsiket.
    Ez igaz a legtöbb gabonafélére.

    Én megmetszettem és permeteztem a fáimat, valamint ujraültetem az egyik szőlőtőkét, mert elhalt.

  16. Jövőnk,

    Maradok annál a rögeszmémnél, hogy a döntéshozók nem okoznak (legalábbis szándékosan) nukleáris telet, ami még az ózonréteg egy jelentős részének megsemmisülésével is járna.
    Persze, ha kontrollálhatatlanul elszabadulnak az atombombák indítására parancsot adók indulatai, amit Tibor bá is feltételez és földfelszíni robbantásokba átmegy az adok kapok, akkor már nem csak az időjárás anomáliákkal kell szembenézni, hanem ki tudja mekkora nukleáris tél kockázatával és az említett ózonréteg részleges pusztulásával.
    Tiszteletben tartva jártasságodat a témában, de el nem tudom képzelni, hogy a megbolondult időjárás gondot szándékosan tetézzék földfelszíni robbantásokkal nukleáris telet okozva, aminek szintén kiszámíthatatlan következményei lennének.
    Ők is túlélni akarnak, nem elpusztulni. Legalábbis remélem.

  17. n/a,
    „Legjobb, ha nem csináltok semmit.”
    Nyilván a normál meneten kívül, gondolom.
    Úgy vagyok vele, inkább csinálok magamból hülyét, nincs jelentősége, viszont amit teszek, kedvemre való.
    A lemosópermetezésen én is túl vagyok.
    Szerettem volna idén is pótolni a szarvasok által kipusztított csemete gyümölcsfákat.
    Eddig, közvetlen a májusi fagyok után vettem a szabad gyökerű gyümölcsfákat.
    Idén, április elején már beszüntették az árusítását, mert kivirágoztak. Egy hónappal volt a megszokottól előrébb a csemetefák virágzása, a meleg időjárás miatt.
    Azt mondod, ne csináljunk semmit.
    Azért annyit megteszek, hogy jövőre már március közepén beszerzem a szabad gyökerű csemetefákat.

  18. Károly, alapvetően teljesen logikus a következtetésed. A nagy kérdés ebben a sokismeretlenes egyenletben, hogy hol és hogyan akar túlélni a „döntéshozók” csoportja. Vagyis eme gondolatmenetet nem a mi szemszögünkből kell lefuttatni.

  19. 19 – Jövőnk:

    Néhány napja olvastam egy neves amerikai tudós bejegyzését. Ezek szerint a „döntéshozók” egy csoportja meghívta és azt a felkérést kapta, pénz nem számít, mondja meg mit lehet tenni, hogy ők megmeneküljenek. Amikor azt válaszolta, hogy semmit, kirúgták.

  20. Re: 20
    Döntéshozóknak teljesen igazuk volt, hogy kirúgták…
    Nem azt kérdezték hogy hogy nem lehet, hanem azt hogy hogyan igen.

    Nem úgy lehet megnyerni egy háborút, hogy meg se probálunk harcolni, mert akkor eleve kudarcra vagyunk ítélve…

  21. Amiről itt történik a beszélgetés, lehet hogy csak néhány hét vagy hónapnyira vagyunk.
    Három héttel ezelőtt ültettem 2db gyümölcsfát. Ekkor 25cm-ig nem volt viz a talajban. Egy hete kaptam néhány szőlőt akkor már 40 cm-ig egyáltalán nem volt víz. A gyümölcsfák virágzása minimum dupla annyi ideig tart mint normális esetben a viz hiánya miatt. Ha jelentősebb eső nem történik néhány héten belül nyáron elkezdődik a szaladgálás..
    Addig kell beszerezni az élelem szükséglet jelentős részét, utána nehezebb lesz. Helyileg Pest megye északkeleti részén erdei és vályog talaj keverékén tapasztaltam a fentieket.
    Homok talajon mi lehet?.
    Szívesen vennék Jövőnktől egy bővebb ismertetőt -akár privátban- a felkészülési dolgokról.
    SzJ.

  22. 20. Tibor bá’ a tudós béna volt . 😀
    Viccet félretéve, interdisciplináris kapcsolatok nélkül ezt a kérdést nem is lehet megoldani. És úgy sem, hogy a saját szemszögünkből akarjuk kideríteni, mit fognak lépni a „döntéshozók”… igen, kell egy kis „bátorság” és talán sci-fi-nek tűnik majd, de utána nem nagyon lehet cáfolni.
    Tudom, ez most olyan nesze neked, fogd meg jól a semmit.

    21-nél dajtás nagyon jót írt. Mindkét kétsorosa jó, de az első különösen.

    22 SzJ szerintem még van időnk, a helyi hazai probléma nem számít, ahogy még az amerikai sem. A profit még ömlik, s addig a pénz is forog. Nem látni most, hogy a startpisztoly felemelkedne, ami mondjuk furcsa lassan. Pest-megye észak-keleti része? Az nincs messze tőlem, igaz nyáron költözök… 🙂 felkészülés szempontjából meglepő, vagyis nem igazán alkalmas helyre. Mondanál egy közelebbi települést ehhez az észak-keleti pozícióhoz; már mint nem azt ahol élsz?
    Nincs általános recept és ez sajnos egy nyitott blog, de kérdezz, amire lehet válaszolok. (Mivel nem vagy messze, akár személyesen is találkozhatunk.)

  23. 21 dajtás

    Azt sugallod, hogy van megoldás.
    Mi az a megoldás?
    Konkétan, megvalósíthatóan mond el!

    Amit eddig mondtál az csak egyfajta ámítás, az nem kell. Akkor inkább leiszom magam.

  24. 24 n/a
    Engedelmeddel – és ez nem cinizmus – én is válaszolnék. Ha a kérdésed arra vonatkozik, hogy egy konkrét egyén esetében mi a megoldás, ami megvalósítható… akkor visszakérdeznék pár paramétert, de tegyük fel, hogy harmincas pár, mindkettő nyitott a prepperkedésre, azonos a világnézetük és gyermektelenek. Ez a közel optimális eset. Sorolom: sportlövészet, céltelepülésen kicsit spéci építmény, élelmiszerkészlet, mentális felkészültség magas fokon. Ez x%-al – messze – több, mint az átlag polgár. Ha kicsit nagyobb az anyagi forrás, akkor az x% kapásból kétszerezhető.
    ~ nem mindegy, hogy egy Williams-el vagy egy Racing Point-al vagy egy Red Bull-al állsz neki a Monzai futamnak… vagy egy Csepel bringával.
    Ha a kérdésed arra vonatkozott, hogy a döntéshozók… akkor kalkulálj dollár billiókkal… és nézd meg, hol nem érint egy nukleáris háború. Amúgy Patagónia, de különösen Antarktisz. És kicsit nyomozz Antarktisz kapcsán, érdekes dolgokat fogsz találni.

  25. 17. Károlyig olvastam, mikor ezt elkezdtem írni. Egyénileg mindenki
    megpróbálja letenni gondolatai többé – kevésbé legjavát, (kivéve
    talán magamat,) de be kell látnunk ezek nem jutnak el az „égig.”
    Emlékeztek mit kiabált anno a tömeg(?) és mi volt a vége ???
    Szóval nincs mit tenni, el kell fogadnunk a természet törvényeit.
    Vásárolj ? raktározz ? végy fegyvert ? MIÉRT ? Azért a 10 – 20 – 50
    napért ? mondjátok mit, vagy kit akartok túlélni ? Olyan ez mint
    a sínek közé esett ember, mikor pár méterre jön a robogó vonat.
    Biztosan ismeritek= „Na fogjuk meg és vigyétek ” Most mindenki
    azonos irányba akar húzni, mert ez a téma rágódjunk rajta.
    De holnap már lehet(meggondolatlanul) én is, esetleg TE is
    ráteszünk még egy lapáttal a tűzre. Na persze nekem könnyű,
    hülyeségeket mondani, hiszen egyébként is már a STIX partján
    a ladikra várok !!! Nektek (?) az egyetlen tanácsom = csak semmi
    pánik !!! IGEN, TUDOM, ez megalkuvás!!! Tudtok jobbat ? Elfogy
    a készleted ? Megeszed a szomszédodat, mint a hegyekben
    lezuhant repülő utasai pár évtizeddel ezelőtt ? Holnap te leszel
    a tömeg vacsorája !!! Borzalmas a kép ? IGEN AZ !!! Éld az életed,
    ahogy szerinted eleinknek kellett volna !!! Tedd öledbe a kezed,
    és várj türelmesen, esetleg IMÁDKOZZ !!! Ne „kapálózz”, mert fogy
    az oxigén !!! Persze addig „rendberakhatjuk” a világ dolgait !!!

  26. 26 Barna Mihály
    „MIÉRT ? Azért a 10 – 20 – 50 napért ?”

    Azért mert van két kisfiam. De ha nem lenne, akkor lenne másnak kisgyereke, akit ismerek. Ezért. 10 nap után már a lakosság x%-a halott, 50 nap után már a lakosság bő 50%-a halott… egy idő után már a krónikus fázis jön majd, s nem tudni mi lesz a vége. De, ha ismert lenne is, akkor is vissza az elejére: mert vannak gyerekeim.

    🙂 amúgy nyugi van és carpe diem. Általános tévhittel ellentétben, én teljesen nyugodtan nézek a jövőbe.

    A tanácsod alapvetően jó, illetve jó lenne, ha nem lenne a meghalás egy igen szar dolog, pláne, ha előtte a gyerekeid halálát kellene végig nézned. S mivel több halált láttam, mint ahányszor vécén voltam, így lásd válaszom.

  27. Re:24
    Ha melegszik a klíma, akkor van pár lehetőség.

    Ad1: rengeteg port kell a magas légkörbe juttatni, huzamosabb ideig, miközben leállítjuk, és megkötjük a CO2 termelést. Hogyan lehet nagy mennyiségű port a levegőbe juttatni? Jövőnk szerint atombombákkal, ami egy abszurd hülyeség, mármint aki ezt kitalálta… Én inkább kén tartalmú vegyületeket szórnák szét, magas fényvisszaverő képességű pigmentekkel, repülőkkel kiszórva. Alapanyag van dögivel, nézd meg pl ezt a kén hegyet:https://i2.wp.com/snarglr.com/sulfur.jpg?zoom=2
    Hogy rímel az ötlet a konteós chemtrailel, minő véletlen… 🙂

    Ad2: Radikálisabb mód, hogy irányítottan fel kell robbantani pár nagyobb vulkánt. Célpont van dögivel, érthető okok miatt ez még nem csinálhatták meg.

    Ad3: Vegyi úton megkötni a CO2-őt, némi chamtrail-es szabályzással karöltve. Több lehetséges út van arra, hogy mivel kötjük meg a CO2-őt, mert lehet szervetlen folyamattal, de lehet szervesen is. Én biológiai alapon működő folyamatot csinálnék, mert hely, víz, input energia van dögivel, csak a tápanyagot kell megoldani. Ez egyfajta hidropónia lenne, de több ezer km2-en.
    Folyamatokhoz honnan van energia? CO2 megkötéshez adott, mert napenergia alapú.
    Aeroszolok gyártásához, feljuttatásához megújulók felskálázása elégséges.
    Amikor én először foglalkoztam pl PV(napelemmel), még siralmas 1-2 körüli EROEI-je volt, ma már vastagon 10 fölött van, és az ára is kb. tizedére esett. Tárolás némi fantáziával szintén megoldható, rálátok több elektrokémiai tároló kutatásra, nem tétlenkednek a fiúk…
    Ezek kiinduló pontok, amiket végig kell számolni, kutatni, és még nem is lódult meg a fantáziám…

    Töményet hagyd meg későbbre, jól jön az még később… 🙂

  28. 28 nem szerintem 😀 de ezt tompítottad is, amit köszönök!
    Vulkánokkal mondtál újat, már mint nem nekem, de végre, már mint nem rajtad számon kérve. 😀 a többihez én nem konyítok, így nem szólok közbe.
    (Egyet tisztázzunk végre: túl vagyunk-e a point of no return-ön, civilizáció szempontjából, mert ha igen, akkor a „döntéshozók” irányított összeomlást fognak végezni, az pedig atomháború + biofegyver. Nem csak hűtési céllal.)

  29. Na még egy hangyányi .
    23. Jövőnk.
    „A tudós béna volt”
    Ó hogy mi milyen fittek és mozgékonyak, főleg okosak vagyunk.
    Lapogatjuk itt egymás hátát, hogy =HÚ meg HAAA, Dajtás milyen
    jót mondott !!! Hát persze, hogy jót. A maga nemében. De mit
    számít ez, a konkrét esetre vonatkozóan ?
    „Szerintem még van időnk, a helyi hazai probléma nem számít, ….”
    stb, … stb. Időnk ? Galgóczi Erzsébet írta valahol, = „Semmi sem
    olyan biztos, mint a halál, és semmi sem olyan bizonytalan mint
    az ideje .” Na most mond, hogy VAN IDŐNK és nem probléma !!!
    Jaaaa, szerinted ez mindenhol csak helyi és eseti gond ??? Hol
    tettél szert rózsaszínű szemüvegre ?
    25. Jövőnk. „Nem mindegy mivel álsz ki a monzai futamra.”
    Naná, hogy nem ! Csak az a kérdés, mi akarsz lenni ? Első, vagy
    utolsó. Ha utolsó leszel, kihúzhatod magad a piedesztálon,
    aztán körülnézhetsz, „Férfi munka munka volt !!! Mondtam
    ne kapálózz mert az oxigén igényes !!!

  30. 27. Jövőnk.
    OKÉ, van két kisfiad. Jó egészséget és hosszú életet mind
    a négyőtöknek. Írtam = éljétek tovább az életet ahogy
    ELEINKNEK KELLETT VOLNA !!! (Itt a hangsúly ! )
    28.dajtás.
    Szakmai felkészültségedet, főleg fantáziádat NEM kérdőjelezve,
    Az Ad1, Ad2, Ad végtelen mond mit ér, amikor lassan(?) kilenc
    milliárd ember isten tudja hányfelé húz. TE teszel, én tesztek,
    mi itt akárhányan elvileg teszünk, (teszünk(?) rágógumizunk !
    De amikor már tömegről van szó, és 9 milliárd már tömegnek
    számít, megfordul az akarat. mert aki eddig le volt maradva,
    az most sürgősen be akarja hozni (gazdasági értelemben, )
    PÉLDA = Figyeled az országok széndioxszid kibocsájtási kvótáját ?
    Mit is csinál Magyarország ? PÉNZÉRT ELADJA KVÓTÁJÁT MÁS
    ORSZÁGOKNAK !!! Amit mi nem bocsájtunk ki, azt bocsássa ki más!!!
    csak fizessen érte ! Na szárnyaljon a fantáziád ! (nem gúnyból !!! )

  31. Re:31
    Ötletek kértek, adtam párat.
    Meg lehet csinálni?
    Talán.

    Egy dolog viszont biztos.
    Ezer féle érdeket egy irányba kell terelni, amit vagy zöld világ diktatúrával, vagy valamilyen globális eseménnyel lehet elérni.
    Az én feladatom az, hogy egy részfeladatot megoldjak, vezetni ezt a mozgalmat más fogja… ?

  32. Örömmel tapasztalom, hogy jól el vagytok magatokkal. Szerintem legvalószínűbb, hogy atom összecsapás nélkül szép lassan kifejlődnek a klímaváltozás kellemetlen hatásai. Már volt róla régebben szó. Az első jelenség az élelmiszer árak folyamatos növekedése, illetve egyes cikkek eltűnése. [ezért a készlet felhalmozás egy igen jó ötlet]. Ezzel szinte párhuzamosan korlátozódni fog az elektromos szolgáltatás. [vagyis a légkondik kiesnek, alternatív megoldás kell kialakítani még időben, pl. verem ásás, pince berendezés] Ugyanez lesz érvényes a vízellátásra is. [tehát ivóvizet is kell felhalmozni, ki kell alakítani a száraz vécét, ha még nincs]. Ekkor jön a fekete leves. Akik nem készültek fel elkezdenek lopni, rabolni, a közbiztonság lenullázódik. [ez ellen fel kell készülni, meg kell szerveződni, fegyverre kell szert tenni] Ezek a folyamatok 2-3 évet vesznek igénybe. Tehát, aki felkészült nem 20 napot nyer, hanem 3 évet. —- Ne áltassa senki se magát. A Föld méretű klímaváltozást az ember követte el 200 év alatt. Ezt ripsz-ropsz nem tudja visszaállítani. Majd a Föld kiheveri magától 100 millió év alatt, vagy hasonló.

  33. Zuhanó kasban nincs ateista bányász!
    A többség elhiszi, hogy „megoldja” az aktuális igérgető…

  34. Április 11-én küldtem egy privát e-mailt , és egy mobilszámot. Nem csak Tibor bá’nak , hanem Hetesi Zsoltnak is , kérve az együttműködést az ügyben , hogy a CO2 kibocsátás által okozott problémára a lehetséges műszaki megoldást átbeszéljük , a megvalósíthatóság szempontjából értékeljük , aztán majd meglátjuk . Ezen levelemben azt írtam , hogy érdeklődés esetén már küldöm is a bővebb tájékoztatást. Reagált bármelyikük is ? Lófaszt.
    (ennyit erről a szófosásról)

  35. Barna Mihály. Igen a mai haszonelvű, fogyasztói társadalom alap válasza az úgynevezett CO2 problémára, a kvóta megállapodás, és kvóta kereskedelem. Magyarán mondva adtunk a szarnak egy pofont, de kerestünk rajta. Az szinte senkinek sem jut eszébe, hogy a fogyasztás sebességének visszafogása, a természetes anyagok használatához való visszatérés, a környezetvédelem, és ezzel együtt a CO2 csökkentés egyedüli útja.

  36. A globális felmelegedést nem lehet megállítani . Már a felvetése is baromság. Holnaptól állítsunk le mindent,irtsuk ki a teheneket,ne szüljetek többet,erőművek off, autok kamionok vonat stb off, . MI fog történni ? A tököm ki van már ezzel az egész baromsággal.

    Tibor Bá ! maga 2 egymást követő mondatban hazudtolja meg magát… ejnye .A fenntarthatóság abban a pillanatban szűnt meg, amikor az Ember felhagyott a gyűjtögetéssel, és elkezdett mezőgazdálkodni.” és ? ” Ha megmaradt volna a vetés-aratás és állattartás szinten akkor még lenne néhány tízezer évünk” haha :’D ezt úgy hívják ma ,hogy mezőgazdálkodás. pont.

  37. 38 – alex:
    Ahelyett, hogy nekem esel mint tót az anyja p-nak, inkább próbáld megérten, amit írtam. A vetés-aratás se tartható fenn örökké, csak az összeomláshoz jóval több idő kell, mint 10.000 év.

    35 – Pölöskei Péter:
    Én minden levélre válaszolok. Viszont te a nyilvánosan feltett kérésemet ignoráltad. Ezt: Pölöskei Péter! Megtudhatnám, hogy miből következtetsz természettudományos ismereteim hiányára?

  38. 38 alex
    Ez csak arra utal, hogy nem tudod értelmezni a leírtakat.
    A mezőgazdaság már elindította a fenntarthatatlan folyamatokat, de ha az nem megy át a mai ipari kultúrába, akkor még lehetne pár tízezer évünk, mielőtt feléljük a földet, így viszont küszöbön a végkifejlet.
    De az sem lett volna korlátlanul fenntartható, mert a termőföldek folyamatosan pusztulnak, kimerülnek, erodálódnak az ősi civilizációk óta, de amíg vannak feltörhető szűzföldek, addig nincs gond.
    És azzal mit akarsz mondani, hogy „ma ezt úgy hívják, hogy mezőgazdálkodás”?
    Akár így hívják, akár nem, akkor sem fenntartható a végtelenségig, legfeljebb lassabb a pusztulási folyamat…

  39. 28 dajtás

    Köszi a válaszokat, figyeltelek, ezeket itt már említted, kibeszéltük, és leginkább elutasító véleményeket kaptál.
    Amennyiben ezek mégis jó megoldások lennének, kisemberként nem tudom megvalósítani pl. nem robbanthatok atomot a kertemben.
    A naplem jó lehet, de egy ember szintjén kevés, ugyanakkor az alkalmazásáról eltér a véleményem tőled. Erről is írtam.

    Szar világ jön. 🙁
    Hamarosan „35 Pölöskei Péter”-hez hasonló emberek forgatják fel a világot.
    Ők akik úgy gondolják hogy okosak, nekik van igazuk, és nekik mindent szabad.
    Londonban a klímatüntentés tovább…
    ? 🙁

  40. 23, Jövőnk
    Gödöllő mellett, konkrétabban a gödöllői dombságban.
    Nem tudom értelmezni, hogy mi ez a dehidratált konzerv, illetve a normális konzerv mitől megy tönkre, ha nem rozsdásodik át? A katonaságnál 30 éves konzervet etettek velünk senkinek semmi baja nem lett.
    Még egy dolog a gyógyszer valami alap listát, antibiotikumokból össze tudnál állítani,
    mi az amit kellene tartani. Illetve mennyire komolyan kell venni a lejárati időket a gyógyszereken?
    Köszönöm.
    SzJ.

  41. 42 – Sz.J.:
    Törvény írja elő, hogy a termékekre rá kell írni, meddig használhatók. Ezek a dátumok szélsőségesen peszímisták, sok esetben 10-20 szorzót lehet alkalmazni. Gyógyszerek esetében a szorzó a gyógyszertől függ. Néhány plusz év mindegyiknél lehetséges.

  42. van olyan anitbiotikum amit veny nelkul lehet kapni? Ha csak venyre, akkor hogy tervezitek nagyobb mennyiseg beszerzeset?

  43. 44 – Vodor:
    Tudtommal nincs, főleg mert az emberek hajlamosak agyba-főbe antibiotikumokat szedni, ami nem tesz jót a baktérium rezisztencia elleni harcnak. A beszerzés legális úton nem lehetséges, ezt mindenki úgy oldja meg, ahogy tudja.

  44. Re:41
    Azt élből el lehet felejteni, hogy lokálisan megatonna mennyiségű szenet vonsz ki a légkörből a sufniban barkácsolt ketyerével… 🙂
    Max arra lehet elég a saját erő, hogy készíts egy protót, amivel demózni tudod az elméleted életképességét, és ezzel már lehet házalni.
    Utána kell egy nagy adag szerencse, és némi kapcsolati tőke, de el lehet jutni meglepően magas helyekre így is.
    Itt globális cselekvés szükséges, de azt látom, hogy a döntéshozók jelentős része vak még. Hidd el, ha beüt a ménkő, viharos gyorsasággal dobják ki a konzervatív tanácsadókat, és hozzák be a dogmákat döntögető tanácsadókat.
    Lehet hogy késő lesz?
    Lehet.
    De meg kell próbálni.

  45. dajtás,

    Amikor a repülő felszállását lekéssük, esetünkben legyen ez a világ utolsó járata, senki nem kezd el futni a kifutópályán az emelkedő gép után. Te most arról beszélsz, azért meg kell kísérelni a futást, hátha sikerül feljutni a gépre.
    Vagyis, lesznek néhányan, akik mégis megpróbálják.

    Ez már csak energia pocsékolás. Ha valaki, te tudod, ha korlátozottan áll rendelkezésre energia, akkor az a cél, hogy a még rendelkezésünkre álló energiát ne használjuk fel egy olyan rendszer kísérletezgetésére, ami biztosan nem fog működni.
    Vagyis, azon kellene agyalni, hogy a még túlélhető legnagyobb gebaszt, hogy tudják a legtöbben a legjobb életminőségben túlélni.
    És, hogy ismételten már ne zsákutcába keveredjen az emberiség, a nulláról építkező társadalom, ehhez milyen alapokat kell létrehozni.

    Például, senki nem birtokolhat nagyobb vagyont, mint amennyi aranyat elbír.
    Senki nem tulajdonolhatna másik élőlényt, növényt, állatot.
    Senki nem beszélhetne, hivatkozhatna háromszáz embernél több nevében.
    (politika, vallás)

    Csak annyit állítok, hogy a bekövetkező összeomlásból, legyen az klíma okozta, vagy gazdasági vagy atomháború, semmilyen tanulságot ne vonjunk le és ugyan azok mentén építsünk újra társadalmat, ami bizonyítottan ismét zsákutcába fog vezetni, miközben ez egy valami új kezdete is lehetne, a korlátolt elme diadala lenne.

  46. Lehetséges új alapokra helyezett, természetközeli társadalmat építeni. Ahol az érték az elvégzett munka lenne, nem az árfolyam manipulációk. Néha megpendítik, de az oligarchiák azonnal letapossák

  47. 48 Tibor
    Megpróbálsz reményt kelteni?
    Akkor még voltak mocsarak, kézzel aratták az éhhalál elkerüléséhez szükséges kevés gabonát, kevesebben voltak, és nem volt öntözőrendszer.

    Ha most aggódunk az aszály miatt, az sokkal nagyobb gond!

    A pokol kapuja előtt álllunk.
    http://mek.oszk.hu/00300/00362/html/isteni1.htm
    „Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel””

  48. Re:47
    Lehet másik bolygón élek, de én azt látom, hogy fürdünk az energiában…
    Több nagyságrenddel több energia érkezik a Földre, mint amit az emberiség felhasznál.
    Nincs semmi elvi korlátja annak, hogy megújuló alapon működjön az emberiség…
    Hogy nem elég egy csövet dugni a földbe?
    Valóban nem, ingyen ebéd korszakának vége van már…

    Repülős hasonlat azért nem jó, mert senki se tudja mikor száll föl a gép.
    Már csupán statisztikai alapon is milliók túl fogják élni, mert 99,9%-os mortalitás rengeteg embert jelent.
    Volt már nem egyszer az emberiség történetében, hogy klíma miatt élhetetlen lett a környezete, igaz akkor ellenkező előjellel, mert jégkorszak tett keresztbe neki.
    Akkor is túléltük, pedig lényegesen kevesebb ember élt a Földön.
    Abban viszont egyet értek, hogy paradigma váltás kell, mert különben újra kinyitjuk a pofonládát. Jó izgalmas korszak elé nézünk, nem fogunk unatkozni.

  49. 51 – dajtás:
    Felhívom a figyelmed arra, hogy hideg ellen könnyű védekezni. Szigetelés és fűtés. Meleg ellen lényegesen nehezebb, bizonyos esetben pedig lehetetlen.

  50. Tibor bá !

    Cáfolom a megállapításodat miszerint a meleg rosszabb . A föld alatt a hőséget túl lehet
    élni . De próbálj meg + 10 fok alatt élelmiszert termelni ( még a csírázás sem indul meg )

  51. „Nincs semmi elvi korlátja annak, hogy megújuló alapon működjön az emberiség…”

    Csak gyakorlati.
    Holnap bejelentik a feltalálók, hogy a napelemek jelenlegi árának 20%-ért dupla kapacitású napelemet fejlesztettek ki. Hogy ne húzzuk évekig, a találmány ipari szintű gyártása is kidolgozva. Legyen hab a tortán, az energia tárolás ipari szintű tárolására is gyártás érett találmányuk van. Fele súlyú, de tízszer nagyobb kapacitású, mint a jelenlegi legjobb aksik.
    Első akadály. Kinek értékesítik a találmányukat?
    Egy oriásvállalatnak? Kínának? Bárkinek, aki a legtöbbet ígéri?
    Ha amerikaiak a feltalálók, az állam engedi, hogy másoknak eladhassák a találmányt? Kötve hiszem.
    Kínaiak a feltalálók. Dettó ugyan az a helyzet.
    Hány évtized kell, hogy az alapanyagot kibányásszák, feldolgozzák, terméket csináljanak belőle, értékesítsék? (Egyáltalán az adott országnak lesz beleszólása, hogy kibányásszák az ásványkincsüket? Vagy az akadályt pikk pakk legyilkolják és indulhat a kitermelés a nagyobb közérdekre hivatkozva?)
    Ha minden simán menne, akkor is évtizedek kellenek ahhoz, hogy bolygó szinten érzékelhető legyen a szennyező erőművek leállítása, lecserélése megújulókkal.
    Mi van, ha számottevő ország nem bízik a gyártó országban és továbbra is működtet szennyező erőművet? Mi van, ha összevesznek a gyártó országgal és a gyártó ország nem szállít nekik.
    A szegény országok nem tudják majd megfizetni, ők továbbra is szennyezni fognak.
    Összefogásról ne is álmodjunk. EU országai sem tudnak kijönni egymással.
    Gazdasági szankciók, háborúval fenyegetés, banki jellegű megtorlás.
    Vagy egy zászló alatt összegyűlnek a föld népei?
    Bocs, hogy ennyi kérdést írtam. Ennél ezerszer többet kellene megoldani ahhoz a vízióhoz aminek sikerében magad is bizonytalan vagy.

  52. 53 – Bandi:
    Nem jól álltál hozzá. 10°C-ban állítani kell egy fólia sátrat, ha termelni akarsz (de nem erről volt szó) de mit teszel, ha 60°C van?

    54 . Károly:
    Én hiába írok itt akármit, ha nem olvassátok el. A szénerőműveket, a szennyezéseket nem lehet leállítani, mert a szállópor (aeroszol) megszűnése azonnali erőteljes melegedést jelent. Ezzel már rég elkéstünk.

  53. Re: 33
    „Szerintem legvalószínűbb, hogy atom összecsapás nélkül szép lassan kifejlődnek a klímaváltozás kellemetlen hatásai. ”

    Igen, kb reális a felvázolt kép: látható (elő)jelek első szinten a kaja, víz, energiaellátás terén, de várható hogy amikor ez elér egy valóban kritikus szintet akkor a (hatóságok) katasztrófavédelem, katonaság stb. beavatkozik (ez a második fokozat). Harmadik szint amikor ezeknek az ellátása is akadozni kezd és még aranyért sincs utánpótlás. Ekkor jó eséllyel egymás elleni harc következik, amivel szétesik a központi irányítás és felmorzsolják egymást az erőforrások morzsáiért az erősek, ezután beáll az utolsó fázis, azok, akik eddig valahogy életben maradtak, elkezdhetik végre a közösségek egészen más alapokon történő ujjászervezését. Addig nem.
    Nem először történik ilyen kihalás, de most legalább jobban dokumentált mint Atlantisz, Sumer…

    Re 54:
    Vizionálhatunk egy megváltó messiást, de az ha egy csöpp esze is van nem fogja holmi elmekontrollt gyakorló világmaffiára bízni a hozományát: vagy mindent nyilvánosságra hoz ingyen bérmentve, vagy maga is megy velünk együtt a lecsóba…

  54. Pénteken járt nálunk a fiam.Egy kedves, szerény, mosolygós kinai fiatalembert is elhozott vendégségbe,akivel már többször találkozott volt Kinában és nagyon megbarátkoztak, Szi Yang akárkit, hiszen a teljes nevét ugymond azonnal elfelejtettem. Régóta nem volt errefele a fiam, tudtuk, hogy el van utazva, csak azt nem , hogy megint Kinában.
    Egy képet mutatott a mobilján, hagyta hogy bámulgassuk, majd közölte: ez egy belülről kivájt hegyvonulat valahol Kinában, a majd 8 éve folytatott munkálatokat most fejezik be, és most kell az izraeli szaktudás agrár, hidrólógia, napelem, valamint a fiamék reszortja az informatika terén. Azt tudtam, mert volt szó a hirekben is, hogy kinai küldöttség van nálunk fenti dolgokkal kapcsolatban, csak azy nem hitte volna az ember, hogy ez a nem normális társaság a föld gyomrába akarna levonulni és ott megteremteni-legalábbis kisérleti alapon – egy esetleges túlélő életformát.
    Ahogy a fiam magyarázta, a hegy belseje teljesen ki van úritve, nem egy nyomorúságos ódú lett kivájva, hanem a teljes sziklaállomány, csak 2-2,5 méter külső falvastagságot meghagyva.
    Az t mondanom sem kell, hogy ilyesmire csakis egy kinai képes, a munkálatok eszméletlen volumenét nézve., és most jön a képbe az izraeli szaktudás, ami az életfenntartáshoz szükséges.
    Ha jól értettem, a földfelszin életfeltételeit akarnák rekonstruálni adabent, hogy miképpen, azt csak ők tudják, mindenesetre a kinaiaknál a pénz nem számit, lehetm hogy ennyi sok pénz segitségével menni fog nekik a dolog.

  55. Üdvözletem.
    Kérdezném tisztelettel hogy mi változott itt vagy bárhol mondjuk 15 év alatt. Most komolyan: semmi. Emlékszem 2003-ban nagyon meleg volt, nem esett eső egy csöpp sem egész nyáron. (Magyarországon) Akkoriban volt a hírekben az is, hogy az Alföld itt ott már igazi sivatag. Sarki jég: 5 évente van mininum rekord. Ez még sokáig fog tartani, míg mind elolvad (5 évente megy lejjebb egy százassal). Nem látom (figyelem: a „látom” igét használom, nem az „olvasom”-ot), mitől lenne itt extinction, a közeljövőben. Változik a klíma, ez igaz, de nem kell ennyire pesszimistának lenni. De semmi drasztikus nem történik az időjárással. Minden csak elmélet és spekuláció. Sok okos ember azt is levezette, hogy az M0-ás északi végénél épülő turbo körforgalom miért nem lesz megoldás és mégis bevált. Újabb 15 év múlva is itt leszünk, megleszünk, és azután is, sokáig még.

  56. 57 – bálint:
    Aki minden lapot meg akar játszani, az költheti a pénzét ilyenre, de teljesen feleslegesen. Hosszabb távon a hőfok emelkedés 18°C lesz, és nagyon hamar. Ez ellő nem lehet elbújni.

    58 – Cenarius:
    Kiragadott példákkal semmire se lehet menni. Tanulmányozd a helyzetet, meg fogod érteni.

  57. 51.

    Dajtás
    ezt írod:

    „Több nagyságrenddel több energia érkezik a Földre, mint amit az emberiség felhasznál.
    Nincs semmi elvi korlátja annak, hogy megújuló alapon működjön az emberiség…”

    Ahhoz képest, hogy spirituális beállítottságu embernek ismertelek meg, elég önösen tudsz gondolkodni néha.
    Felesleges energia a Földön nincsen. Minden egyes „napsugárnak” megvan a maga dolga ebben a rendszerben.
    A napelemek kvázi leárnyékolják a földfelszint, az a napsugár, ami napelemen gerjeszt elekromos áramot, az a napsugár már nem éri el a földfelszínt és ott már nem végez „hasznos” munkát.
    Jelen tudásuk szerint nincsen „ingyen” energia.
    A megujulók egyáltalán nem megoldás semmire. A hagyományos foszilis energiahordozokat képtelenek kiváltani és ugyan ugy megérkeznek hamarosan a hatékonysági fokuk maximumához, mint ahogy az Otto motorok is.
    És ugyan igy lesz az akkukkal is. Mindenki bizik benne, hogy majd jön az áttörés…..
    aztán ez kvázi folyton elmarad.
    A Tesla ma nem más mint a gazdag emberek státusz szimboluma, A Tesla pontosan az ellenkezöjét képviseli, mint amire ma szükség lenne…..

    Az emberiség kapálozik és vergödik.
    Az emberiség beteg. Végfázisba érkezett. A tünetek egyre szaporodni fognak, és mikor már eléggé fog fájni akkor válaszut elé kerül. Abbahagyja a pusztitást maga körül, és van némi esély egy szolid ujra kezdésre, vagy folytatja és minden magasabb rendü élölényt magával ránt és lenulláz pár száz millio éves evoluciot ezen a Földön..

    Amíg ezt a kérdést a tudománnyal akarják megoldatni, addig semmi reményünk nincs.
    Az ilyen vulkán robbantásos ötleteknél csak mosolygok és csoválom a fejem.
    Nyilván a robbantást Bruce Willis végezné, nem? 😀 😀

    Az emberiség erkölcsben nem nött fel ahhoz a magassághoz, amit a tudományban elért.
    Lehetöség lenne a világürben felállitott árnyékolokkal szabályozni a földre esö napsugarak mennyiségét. Kvázi termosztátot kapna a Föld bolygo.
    Ahogy ez az árnyékolo elkészülne, azonnal fegyver lenne belöle. Azonnal megindulna a harc a hatalomért, hogy ki „tekergesse” a termosztátot.
    Amíg az emberek fejében ez él, addig itt nincs megoldás semmire se. De tényleg semmire……

  58. Félreértitek egymást.Fentebb azon vitetkoztok hogy túléli e az emberiség az egészet.Szerintem túléli,lehet marad itt ott egy pár tízezres horda kőkorszaki körülmények között.

    DE most nem ez a lényeg. A LÉNYEG szerintem az lenne ,ahogy vaszil is írja fentebb, hogy kaja,víz és energiaellátás 5-10-20 éves távlatban.Az megmondom őszintén nem érdekel hogy 5000 év múlva lesz e ember a földön sokkal inkább az hogy a következő évek eseményei hogyan alakulnak.
    Mert a jelenlegi „jólétet” a globalizált termelés tartja fenn.Az utcánkban a fiatalabbak többsége bmwvel és audival jár, mert úgy gondolják hogy vagány.Addig örüljünk talán még megveszik az ilyen idióták az autókat,mert addig pörög a termelés.Mert ez is olyan mint a szénerőmű leállítás:még nagyobb baj lenne ha leálíltanánk.Ha az ipari termelés leállna vagy bezárna a mercedes,bosch,audi mit csinálnánk?Márpedig ha a kaja drága lesz akkor nem tellik majd a népnek új autóra.

    Tételezzük fel holnap olyan drága lesz a kaja hogy nem bmw-t vesz a delikvens hanem kaját.A bmw gyárban egyből nem kell annyi autót gyártani és a magyarországi beszállítóknak sem.Oké elküldése leszenk.Hová megy a nép dolgozni?Milyen lesz a közbiztonság ha nem lesz pénz,mert most még csak a cigányok egy része is eljár dolgozni, másik része üzletel.De ha nem lesz pénz a rendszerben akkor ezek mennek lopni,betörni.
    Tételezzük fel elküldönek a német autógyárból, mit teszel?Vettem tizenvalahány gyümölcsfát 30 ezer forint volt. A permet csak ezekre évente több ezer forint.Ha nem lesz sokaknak munkája ,mert nem megy már az autóipar akkor csak a növényvédőszereket honnan szerzik majd be?Nem lesz munkád veszel egy malacot.Miből neveled fel ha nincs jövedelmed?Csak a takarmány 1 malacra szerintem cirka 100eft most még olcsó a búza.
    Csak arra akarok kilukadni hogy az önfenntartás is havonta mai áron több tízezer forintos kiadás sok kicsi sokra megy alapon.
    Nyilván a nagy kérdés hogy a fentiek mikor jönnek be? mert most még a féktelen fogyasztás a jellemző ha kiállsz az utcára vagy végignézel a boltokban.
    Nyilván Tiborbá te is veszélyben vagy mert ha nincs termelés nincs állami bevétel és akár nyugdíj sem
    (ami elvileg amúgy sem lesz 10-20 év múlva) .Mondjuk miből etetnéd a 3 nagytestű kutyád ? ha holnaptól az állam bedől és csak 30 eft nyugdíjat kapna mindenki. Miből vennél magokat és növényvédőszereket hisz ez is több tízezer forintos tétel ha a boltban veszed a magokat, permetszert.Egy rotakapát fenntartani évente 10-20 eft(olajcsere,alkatrész) .Egy sertés felnevelése ma 100-120 eft+ a sertés ára, plusz a disznótoros kellékek, plusz a fagyasztó ás annak áramfogyazstása.
    Ott a tűzifa,miből vesszük meg, ha meg is vesszük vagy megtermeljük és nem lesz munkád miből veszel egy normális motorfűrészt (100eft+ lánc+élező,olajok,plusz tartalékalkatrész évente több tízezer ft).
    Szóval az önfentartás szerintem évente 500eft-ba is belejönne de ha nem lesz nyugdíj ,munka, és elszállnak az árak akkor ez lehetetlen,mert így egy mai 2-300Eft-os átlagfizetéssel is az átlagember épp hogy kijön a fenti dolgokkal nemhogy úgy ha nem lesz jövedelme,nyugdíja…
    Szerintem ennek fényében is kellene vizsgálni a dolgokat akár egy posz tkertében:D

  59. Re:54
    Elvi korlátok volt a mondat lényege, de gyakorlati oldal se korlátos, feltéve ha hadigazdaság jellegű lenne a termelés…
    Jelenlegi gazdasági, és társadalmi rendszerben persze nem menne, de a jövő nem is a demokratikus berendezkedésé lesz.
    Erre jó ha készül mindenki, és a jobbik verzió a királyság lesz…

    Re:60
    Ezzel az érveléssel az a baj, hogy akkor egy faágat sem égethetnél el, és egy fát sem vághatnál ki… Tiltja bármelyik vallási törvény, hogy a Nap erejének használata tilos? Akkor tiltsük be a fotoszintetizáló növényeket?
    Ha biológiai alapon oldom meg, akkor már elfogadnád?
    Lehet természettel összhangban ipari civilizációt működtetni, mondjuk akkor a profit/kamat/GDP fogalma nem lesz ismert fogalom…

  60. 62. Andrew

    Szerintem: egy gazdasági összeomlás, amit egy hosszabb időszak aszálya, vagy egyéb szélsőséges időjárási jelenség okoz globálisan, első eredménye, hogy a nemzeti valuták elszállnak. Lásd. Venezuela: millió százalékos infláció (ennek a forint hatványozottan ki van téve). Ez annyit jelent, hogy a kereseted egyik napról a másikra nem fog érni semmit. Nem rúgnak ki, csak felesleges lesz bemenned dolgozni, (de erről Tibor bá biztos tud bővebben írni tapasztalatból).

    Tehát nincs pénzed, nincs munkád, mit csinálsz? A munkaerőd „felszabadul” azzal lehet majd későbbikben kezdeni valamit. Az állami szervek megpróbálnak majd valahogy túlélni, tehát katonákra, rendfenntartókra valamilyen szinten biztos szükség lesz, és ez megélhetést is jelenthet sok ember számára. Kérdés, hogy az állami erőszakszervezetek meddig és milyen területen tudnak majd kontrollt gyakorolni. Az egyedül, rambóként túlélni próbálóknak sem lesz sok esélyük, mert tucatnyi fegyveressel, vagy paramilitáris egységekkel ők sem tudják felvenni a harcot. Valamilyen szervezettség ki fog alakulni, mert a több ember mindig könnyebben boldogul mint a magányos. Aztán kérdés, hogy Sam Carana vagy McPherson armageddonja mennyire jön be (Sam Carana vörös kézzel rajzolt grafikonja eddig a bizonyíték a hőmérséklet exponenciális néhány éven belüli emelkedésére, könnyen lehet, hogy ez közel sem lesz így, hanem elhúzódik a folyamat évtizedekig.). Ha igazuk lesz és ez a jövő, akkor ezek a folyamatok nagyon gyorsan fognak zajlani, és akkor senkinek sincs menekvése, mert az élelmiszerkészletek nagyon gyorsan elfogynak, és egy +10 fokos átlaghőmérséklet emelkedés esetén pedig néhány önfenntartónak mondott bunkeren kívül nem tudom hogy fognak tudni bármit megtermelni. Aztán ha azokban az önfenntartó bunkerekben egy apró dolog is elromlik, akkor azok is azonnal kipusztulnak. Egy milliárdos nem fogja tudni megjavítani a hőszivattyút, vagy kiírtani az élősködőt a raktárból. De mindez fotelokoskodás, aminek semmi relevanciája sincs, mivel olyan jövő előtt állunk, amihez még csak hasonlót sem élt át eddig az emberiség.

  61. 50: Curix
    „A napelemek kvázi leárnyékolják a földfelszint, az a napsugár, ami napelemen gerjeszt elekromos áramot, az a napsugár már nem éri el a földfelszínt és ott már nem végez “hasznos” munkát.”

    Sokmindenben jók a meglátásaid, de ebben az egyben pontosítanék: ha egy ház tetejét ányékolja be az a napelem, akkor jó is hogy ányékolja a tetőt (csökkenti az épület felmelegedését), de ha valaki 20 aranykoronás földet rakott tele vele – akkor meg is érdemli…

  62. Egyszerű dolgokkal miért nem követel senki?
    Pl kenyeret, tejterméket a gazdától a feldolgozó üzemig max 50 km-re lehetne szállítani, készterméket dettó.
    Ez apróság, de nagy dolog. Egyébként tényleg nincs felmelegedés. Állítólag világégés van. Az legalább gyors lesz 🙂
    Sárospatakon mi a fasznak árulnak szegedi kenyeret??? De van győri is, az se jobb.

  63. 62. Andrew

    Ha van a környezetedben idős ember kérdezd meg, hogyan volt régen mindaz amit felsoroltál.

    Rotakapa helyett: ásó, kapa, horoló, kasza….
    Motoros láncfűrész helyett: balta, kézifűrész…
    Bolti vetőmag helyett saját vetőmag( apám a mai napig saját vetőmagokkal „dolgozik”)
    Élelem a háziállatoknak: legeltetés(kapirgálás-háztáji élelmiszer hulladék)
    Permetszer: kén és réz
    Fagyasztóláda helyett: Kolbász a padlásra, hús füstölve, sós lébe pácolva…
    Gyerekkoromban ezek mindennapos dolgok voltak (30-40 éve).

  64. „Ha biológiai alapon oldom meg, akkor már elfogadnád?”

    Igen, akkor elfogadnám., mert feltételezi annak az egyszerü elvnek az elfogadását és megértését, hogy élni és élni hagyni. Adni és kapni…
    ezeket ugyanis az ember nem értette meg. A mai civilizált „fejlett” ember még annyit se ért ebböl, mint 2000 éve élt elödeink. Valahol szomoru hogy nagyon sok területen visszafejlödtünk. Ha igy folytatodna, az emberiség evolucioja ketté vállna, és egy széles tömeg ujra visszamászna a fára. Ha még lenne…..

    „Lehet természettel összhangban ipari civilizációt működtetni, mondjuk akkor a profit/kamat/GDP fogalma nem lesz ismert fogalom…”

    Dajtás erre tudsz példát mondani? Mert én ilyenrol nem tudok. Ilyen még nem történt a Föld nevü bolygon.

    Vaszil:

    ha a tetön befogott elektromos áram elég lenne egy háztartásnak, akkor igazad van.
    Ellenben a tetök (házak) száma is korlátos lesz egy idö után

    Titok:

    Én Németországban láttam a Kauflandba magyar medvehagymát. Kb 10 levél benne 2 euroért. Mindezt ugy, hogy egyébként a Kauflandtol 500 méterre kaszálni lehet mindenhol a medvehagymát, szerintem a legtöbb helyi lakos nem is tudja hogy ennyi medvehagymájuk van, mert már hülyék ahhoz hogy felismerjék.

  65. Kb. 7 mázsa szemes kell egy disznó felneveléséhez. Kb. 5000 ft egy mázsa árpa, kukorica, búza stb. jelen pillanatban.
    A kalászosok idén kissé drágábbak lehetnek a struktúrális aszály következtében. De még két esősebb időszak és kint vagyunk a gödörből idén, mert lesz kukorica.

    Fölösleges idős emberek véleményét készpénznek venni.
    Legfeljebb beépíteni a tapasztalataikat.
    Először is maguk is vastagon benne vannak mint mindannyian, hogy ilyen lett a világ.
    Nem kell a régi demagógiákat átvenni, csak a rutinjuk kell bizonyos kérdésekben.

    A legtöbb kommentelőnek nem sok fogalma van a természetközeli életről, csak elvi alapon.
    Ebben az esetben a gyakorlat jelentősen eltér az elmélettől és saját maguk által sem ismert tűrőképességüktől.
    A régi nem műkődik az új(pl.hidrópónia, permakultúra, erdőkertek, 3 ds kajanyomtatás , technológiai újítások stb)többnyire csak elmélet, kevés gyakorlatban eltöltött évvel.
    Ráadásul nem lehetnek megoldások ennyi tökfilkónak, amik vagyunk.
    Mégis ez az út.

    Nagyon sok minden információ a rendelkezésünkre áll.
    Azonban a klíma és a megújulók tekintetében is elkéstünk a hagyományos értelemben. Egyrészt a kezdődő időjárási változások kifutási- illetve a megújulók bevezetési ideje miatt.

    Mégis van remény, ezek mi magunk vagyunk és ez nem szentimentális értelmetlen reménykedés, ez a legteljesebb értelemben vett valóság egy szelete.
    Ezért nem lehet mást írni, csak önmagát ismetelni az embernek. Ugyanis az nem „elfogadható” alternatíva, hogy kakkuk mindenkinek. Persze előfordulhat, hogy 100km2 nem lesz egy élő ember, az is inkább állat.
    Kit mit vizionál? Miért tesz?
    Aki az utolsó részt nem érti az nem is érti a változás természetét, melyben öngyillkoló hülyeségünk egy törvényszerű állomás.
    Az vegyen sok konzervet és szenvedje át magát az életén.
    A végén mind megértjük, én legalábbis-a magam részéről- ebben bízok.

  66. Azt hiszem, hogy hatalmasat álmodoztok, és tök félrevezetitek egymást. 2019, a jelenlegi év az ipari forradalom előtti átlag hőmérséklethez mérten 1,85 °C-al melegebb. +3°C-nál megszűnik a civilizáció. +5°C.nál megszűnik az élet a Földön. És +18°C emelkedés már be van biztosítva. Ezek tények. Ami bizonytalan, hogy mikor? Mérvadó vélemény szerint 10 éven belül, de lehet, hogy ebből 6 év lesz.

    De mit számít ez? USA és Irán perceken belül háborúba áll egymással.

  67. 70: Tibor bá’
    „USA és Irán perceken belül háborúba áll egymással”

    No akkor mégiscsak nyerünk pár évet, annyi lesz a szálló por hogy nosza. Persze ennek ára van, már az anyák méhlepénye is szennyezett:
    https://m.hvg.hu/tudomany/20180917_legszennyezesbol_szarmazo_reszecskek_mehlepenyben

    Két legyet egy csapásra! Sinen van a népességcsökkenés is – aki meg mégis megszületik az jó eséllyel nem lesz zseni…

    „Augusztusban a szakemberek arról számoltak be, hogy a szennyezett levegő „jelentős intelligenciaszint-csökkenést” okoz, 2016-ban pedig a légszennyezésből származó mérgező nanorészecskéket mutattak ki emberi agyszövetekben.”

  68. Tibor bá !

    Kicsit off , de légyszíves erről egy posztot , vagy legalább pár sort .
    Szerintem többünket érdekelné .
    Előre is köszi.

    „De mit számít ez? USA és Irán perceken belül háborúba áll egymással.”

  69. 74 – Bandi:
    Az USA meg akarja fojtani Iránt, ezért közölte, aki Irántól vesz olajat azt szankciónája. Erre Irán jelezte, ha ő nem adhat el olajat, akkor más se fog, mert elzárja a Perzsa öböl bejáratát. Ha ez megtörténik akkor az USA-nak meg kell támadni az iráni flottát, és akkor az már háború.

  70. Re:68
    Mondjuk előszöz definiálni kell, hogy mi számít ipari civilizációnak.
    Én az egyiptomi civilizációt annak tartom, mert ipari léptékben alakították át a környezetüket, tömegárukat gyártottak, fejlett mezőgazdasága volt, és mint látjuk, óriási építkezéseket tudtak lebonyolítani. Arról nem is beszélve, hogy meglehetősen jók voltak a vegyészetben, csillagászatban, matematikában.
    Ha ezt elfogadod egy ipari civilizációnak, akkor ők sikeresen több ezer évig fenn tudták tartani.

  71. Dajtás

    ezt nehéz definiálni. Ha jol belegondolsz a mai civilizácio is fenntarthato lenne még 1000 évig, ha nem élne 8 milliárd ember a földön. És még ebböl a 8 milliárd emberböl is csak kb. 2 milliárd az, aki fényévekkel a lehetöségei felett élnek, akik valojában felelnek az elöállt krizisért. Mi lesz ha a maradék 6 milliárd „csak” felzárkozik?
    Szoval a mennyiség nagyon fontos, de kérdés kisebb lélekszámmal létrehozhato e és müködtethetö e hasonlo civilizácio?

    Ez a civilizácio teljesen csödöt mondott. Itt CO2-t befogni meg hasonlo agyament baromságok már nem segitenek semmit.
    Totalis paradigmaváltás szükségeltetik, de minden szinten. Ezt pedig csak egy brutal krízis eröltetheti ki ezekböl a társadalmakbol, ha egyáltalán…..

  72. Re:77
    Azért a mai ipari civilizáció bőven előállít olyan anyagokat, amik finoman szólva nem fenntartható kategóriába esnek.
    Növény „védő” szerek, GMO, műanyagok, stb,stb.

    Abban viszont egyet értek, hogy paradigma váltás kell, ezért is fordul ennyire nehezen a hajó. Masszívan ellenérdekeltek sokan benne.

  73. 75.- Tibor bá

    Köszönöm szépen, most már értem .

    És vajon, mi lesz a következő lépés ? Tipp?

  74. Re:79
    Kiderül, hogy fogatlan-e az oroszlán, vagy nem…

  75. 18: Károly, a szabad gyökerű gyümölcsfák ideális beszerzési és ültetési ideje November: amikor már leállt a vegetáció, de még ásható a föld. Tavasszal olyan sokk a növénynek az átültetés, hogy egy évig csak túlél, nem nyersz semmit a hamarabbi ültetéssel. Ráadásul tavaszra az alja marad meg a fáknak a lerakatokban, a javát elviszik addigra mások.

    Jövőnk és Dajtás +1!

    Nem biztos, hogy túléljük, és biztos, hogy nem lesz kellemes és könnyű utána az élet, de legalább tegyük meg, ami tőlünk telik!

  76. 75.Tibor bá
    Nem csak lezárja a Hormuz-szorost, hanem felrobbantja a szaudiai, valamint a kuweiti olajmezőket, és ” várjuk mindazon amerikaiakat, akik itt óhajtanak meghalni”-mondja az iráni Forradalmi Gárda napokban kinevezett új parancsnoka, egy nagyon szélsőséges valaki.
    Hülye, idióta, állatian ostoba Trump!

  77. 11. Jövőnk „Én ősszel rendelem be és kamion fogja hozni, azaz nem egy éves lesz. (1 év 200kg per fő)”
    15. Jövőnk „Szakszerű (por és teljesen dehidratált konzerv) élelmiszer esetén 1 fő per év 200kg (bruttó) és kb. 1-1,2 millió Forint”

    Jövőnk, minden bejegyzésedet olvastam az elmúlt időszakban ezért bízom a tudásodban. Kérlek, ha nem titok, osszd meg velünk, hogy PONTOSAN mit rendelsz be és mi annak az 1-1,2 millió forintnyi – 200kg/fő terméknek az összetétele.
    Tudom, sok munkád van ezen ismeretek összeszedésében, azért kérlek, ha nem titok, avass be minket is, biztosan sokunkat érdekelné.

    Én is most tervezem élelmiszertartalékok beszerzését, ezt az 1-1,2 Mft-ot én is rászánnám minden családtagomra.

    1./// Ahol én tartok, amit én megvalósítottam és amit én javasolok mindenkinek:
    – Vadászvizsga!!! 10 db puska + 1000 lőszer tartható otthon!
    – nyilpuska, profi csúzli
    – sziget üzemű napelem, függetlenül a ház áramellátásától, Tibor bá’ így máris működik nyáron a Klíma mindenkitől függetlenül.
    – kamerás megfigyelőrendszer ami nagyteljesítményű UPS-re is van kötve
    – rádió, adó-vevő távcső, + ezer féle kütyü
    – Földterület vásárlása védett helyen ( ha van ilyen ), Én most ültettem 70 db gyümölcsfát és minden évben szeretnék legalább 100-at. A vetőmagkészletemet folyamatosan bővítem.
    – Kút fúratás (nekem 2db is van 2 különböző helyen) + szivattyú + IBC tartály, nem kell magyarázni…
    – Tiszta, befektetési arany, ezüst pénzérme, értékmegőrzésnek, vagy megvesztegetésre stb.
    – plusz általánosságban: igyekszem termőföld ingatlant venni és termelőeszközöket gépeket. Nagyon sokféle kitermelő-, feldolgozó-, erőgép van amit célszerű beszerezni. (pl. generátor, láncfűrész, szivattyú, rotakapa, permetező stb. feltéve, hogy lesz üzemanyag) + kéziszerszámok.
    – tudásanyagok kinyomtatása, orvosi tankönyvek beszerzése
    – vízszűrő, víztisztító
    – pince kialakítása
    – élelmiszernél, még csak a konzervekig jutottam kis tételben
    – tömény alkoholos italok raktározása ( fizetőeszköznek )
    – olcsó egyszerű, régi kisköbcentis benzines gépjármű nagy csomagtérrel (pl. 4×4-es kisáruszállító)
    – igazából semmi olyan dolgot nem dobok ki ami még később jól jöhet és nehéz lehet beszerezni. pl. befőttes üvegek, műanyag dobozok, tégelyek stb.
    …a többi most nem jut eszembe, pedig van még sok dolog…

    2./// Amit nem tudok hatékonyan megoldani (!) :
    – A közeli család pszichés felkészítése!
    Konkrétan a környezetem hülyének néz…
    Emiatt nem is verem nagy dobra ezeket a dolgaimat, csak csendben figyelek és készülök. Mindemellett egy békés életvidám, az életet élvező, nyugodt ember vagyok!
    Nem stresszelek semmin. Igyekszem felkészültem várni a jövőt. Nem vagyok „hivatásos rettegő”, mint sokan írják itt.
    – Antibiotikumok, gyógyszerek nagy tételű beszerzése is problémát okoz nekem. Fentebb írta is valaki. Már az orvos ismerősök sem írják fel csak úgy…

    3./// Erre a problémámra várok megoldást, ki mit javasol?
    A teljes rokonság, mint írtam hülyének néz, pazarló életmódot folytat. Ha beüt a krach biztos, hogy itt lesznek a nyakamon tömegesen (ők városiak). Ennyi felkészületlen embert képtelen vagyok eltartani és még bajt is hozhatnak rám. Hogyan lehet erre az esetre is felkészülni? Az rendben van, hogy kis közösségben könnyebb túlélni és segíthetnek védeni az ingatlant, viszont az élelmiszerkészletet ( és a későbbiekben folyamatosan megtermelendő élelmet ) képtelenség 5-6 szorosan emelt mértékben beraktározni, előteremteni. Főleg, hogy lusták és soha nem túrtak (láttak) még termőföldet!

  78. 83.
    Bálint, köszönet a plussz infókért!

    Az szép lenne, ha felrobbannának a szaúdi meg kuwaiti olajkutak. Legalább kétszereződne az olajár, de inkább háromszorozódna, az orosz (és venezuelai) olaj és befolyás felértékelődne, így Putyinék sok sok milliárd dollár (ajándék) plusz pénzhez jutnának, az amerikaiak meg nyakukba kapnának egy csúnya, iszonyatos költséges és ki tudja hová vezető háborút. Kína is berágna az egekbe szökő energiaárak miatt és egyik fő olajforrásának kiesése miatt.

    Ezt nem akarhatja Trump sem vagy ha ő mégis, akkor csak lesznek, akik felhomályosítják, hogy Irán megtámadása nem túl jó ötlet.

  79. 83 – bálint:
    Én úgy tudom, hogy Bibi nem bánná, ha az USA nekimenne Iránnak. A baj csak az, hogy ez igen könnyen exkalálódhat, aminek én speciel nem örülnék.

  80. 84: Ha már most van 70 gyümölcsfád, és évente lesz még száz, akkor nagyon hamar azok ápolásáról, metszéséről, szüreteléséről, a gyümölcs eltevéséről fog szólni az életed nagyobb része. És ebben még jól is jöhetnek a lusta városi rokonok, a lekvárfőzést hamar meg lehet tanulni.

    Ja, és van egy fogadásom, hogy Jövőnk nem fogja felfedni a lapjait… Amit leírhatott már leírta.

  81. Még csak április van, de már észak Európában égnek az erdők akárcsak Szibériában.

    Mi lesz még itt idén? …

  82. 85.Gyarmathy
    86.Tibor bá
    Nincs kizárva, hogy akár a közeljövőben idióta Trump fejére zuhan egy áruházi bevásárlókocsi, virágcserép, zongora vagy a tököm tudja mi.
    Az otromba, durván , egy proli szinvonalán megfogalmazott nyilatkozataitól függetlenül, már nagyon sok embert, méghozzá befolyásos személyeket mozditott el csúnyán, megalázó módon ahhoz hogy egy ilyesféle baleset megtörténjen vele.
    Mert aki hülye az hülye, még az elnöki székben is.

  83. A házad hűtésére illetve fűtés rásegítésére ajánlom a talajszondát. Alapozás amúgy is kell egy új építésű háznál. Tehát földmunka van. Sima csőkígyó három méter mélyen. Kpe csőből. Állandó hőmérsékletű közeget (fagyálló, nem fagyveszély miatt) citkuláltat egy db kb 7 – 32 W os szivattyú amit a napelem röhögve ellát. Ezt lehet a házon belüli felületi hőleadókra rákötni.

    Pályafutásom alatt egyetlen családi háznál lett kiépítve fúrt kutas hőszivattyús rendszer. Mert drága… Az áramot napelemek állítják elő. 2022 – re az EU be akarja tiltani a gázfűtést is. Nálunk a mai napig a kisvárosok, falvak a fatüzelés miatt szmogosak. Aki fával tüzel ne beszéljen itt élőhelyvédelemről, az akkor is fával fog tüzelni, amikor már nem lát a szmogtól.

    Minden előállítása széndioxid kibocsátással jár. Inkább kutatjuk a Marsot, mint hogy ezt a széndioxid mennyiséget lecsökkentsük. Hagyjuk a mellébeszélést. Kihalunk hamarosan.

  84. Re:90
    Szerintem ezt innen senki se fogja megmondani hogy mikor hal ki az emberiség.
    Én nagyobb tétben mernék fogadni rá, hogy nem fog…

  85. 91 – dajtás:
    És ha vesztesz, mert fogsz, ki fogja megadnia tartozást? 😀

  86. Dajtás

    ha a civilizácionk megsemmisül (már pedig meg fog) , akkor mit fog érni az ember ezen a bolygon?

  87. 39. Tibor bá’!
    Először is kérlek fogadd el bocsánatkérésem! (Ez szól Hetesi Zsoltnak is!) Ami a természettudományos ismereteid hiányát illeti , ez természetes. Csak egy szeletét ismerjük és értjük a már kidolgozott és bizonyított ismereteknek , egy másik részéről tudomásunk van , egy szeletéréről meg fogalmunk sincs . Nem kis munka már az sem, ha az első kategóriába tartozó ismereteinket rendszerezni tudjuk. A második kategória hasznosítása már komoly kreativitást igényel , és nagyfokú kíváncsiságot , mivel szelektálni kell azon szeletek között , melyeket nem kis munkával át kell tolnunk az első kategóriába. A harmadik kategóriával a tudásvágy hoz kapcsolatba , ami szintén fontos, magának a tanulásnak az alapja. Ez így egyszerűnek hangzik. A psziché működése határozza meg, hogy mire jutunk , így fontos , hogy legalább a „ tudok róla” kategória ezen a területen is legalább törekvés szintjén meglegyen . (Ezzel gigászi erők feszülnek szembe…)

  88. Ez az előadás egy pár hete hangzott el. Vettem a fáradtságot és végighallgattam.

    Érdekes, ahogy szembemegy azzal, ami pl. ezen a blogon is már tényként elfogadott (de többet nem árulok el)… Végignéztem és alapvetően arra voltam kíváncsi, hogy milyen gondolatokat és érzéseket kelt, ébreszt bennem.

    Akinek szalmaszál kell, egy kis remény, bizakodás, az ebbe belekapaszkodhat.

    https://www.youtube.com/watch?v=anaxwbmEO78

  89. 84. Szalma, ez rengeteg pénz amit leírtál, de ez nem megvalósítható bérből és fizetésből élő panel proletároknak. Termőföld, meg kútfúrás meg faültetés mondjuk tanároknak, vagy irodistáknak kb. olyan luxusnak számít, mint amikor arról lehet olvasni, hogy a dollár milliárdosok hol vesznek harminc emelet mélyen a föld alatt bunkert. És nem igaz hogy kis részét bárhol meg lehet valósítani. Mit valósítasz meg két gyerekkel ötven négyzetméteres albérletben? Nem támadásnak szántam, hanem inkább gondolkodtatónak. Van egy jó cikk, ami pont ezt feszegeti, hogy mennyire embertelenné vált a társadalmunk, ahol már csak mint valami számítógépes játékot tudjuk elképzelni a jövőt, csak a saját túlélésünk számít, amikor tudni lehet, hogy egyedül néhány fővel ez nem fog menni, csakis kis közösségekben, ezeket mégsem alakítjuk ki, mert annyira anyagiasakká váltunk, annyira elidegenedtünk egymástól:

    https://www.theguardian.com/technology/2018/jul/23/tech-industry-wealth-futurism-transhumanism-singularity

  90. 97. – re. Mindenki anyagias. Pénzből élünk. Viszont vannak értelmetlen dolgok. A napelem, szélerőmű, geotermikus energia nem értelmetlen. A stadionok, luxusautók, jahtok, magán repülők értelmetlenek. Szerinted nálunk a kormány melyiket szponzorálja?

  91. Nyomatják a csokot. Nyomatják a Junker, Soros plakátokat. Nyomatják Paks kettőt. Nyomatják az autógyárakat (amiből élünk), mert saját termelésünk nincsen. A nagy nemzetelvű kormány egyetlen egy régi magyar termelő márkát sem finanszíroz. Nem akarja újraéleszteni. Miről beszélünk? Ez nem hosszútávú nemzetstratégia. Szülj, hogy legyen rabszolga.

  92. 95: Pölöskei Péter, lehet mindenféle nagy bölcsességet mondani a tudásról általában, de az a helyzet, hogy minden ember erőforrásai végesek. Különösen az ideje mindenkinek drága, mert szűkre van szabva. Olyasmivel, amiről első pillantásra látszik, hogy marhaság, egyetlen percet sem érdemes foglalkozni.

    Nem tudom, mit írtál Tibor bának és Zsoltnak, de abból amiket ide kiírtál, az a gyanúm, hogy itt ilyesmiről volt szól. Rosszul tud esni, de érdemesebb ilyenkor túllépni a sértettségen, mert jóra nem vezet. Peace!

  93. 84 Vödör: „84. Szalma, ez rengeteg pénz amit leírtál, de ez nem megvalósítható bérből és fizetésből élő panel proletároknak. ”

    Tökéletesen igazad van mindenben amit írtál. Ez sok pénz és
    igen, önzőkké és anyagiasakká váltunk.
    Sajnos, minden rosszindulat nélkül még szeretném azt hozzátenni, hogy valóban ezt nem mindenki teheti meg. Ez a javaslatsort amit én leírtam és megvalósítottam, elsősorban nem a panelosoknak szól, őket nem tudjuk megvédeni. ( nem rosszindulatból ), ők lesznek az első áldozatok.
    Én inkább azoknak szántam a hozzászólást akik családi házban laknak és megtehetik. Nem segíthetünk mindenkin. Akinek nincs rá lehetősége annak célszerű betársulni valakihez kisebb közösséget kialakítani, ezt én is így gondolom. Most egyelőre kicsiben készülök, egyéniben, családiasan. Talán a hozzám hasonlók veled kiegészülve alkotnak majd kis közösségeket.
    Egyelőre -jövőnk- „kolléga” irányát próbálom követni, bár egyelőre csak egyénileg.

    Nekem is sok gyerekem van, nem kettő, több. Értük mindenre képes vagyok és semmi sem drága.
    Mire nincs pénze egy panelosnak?, ahogy írtad! Ingatlanra biztosan, de kicsiben is lehet gondolkodni. Én mindig meglepődök a panaszkodó
    rokonságomon, hogy nincs semmire sem pénzük. Ha belenézek a Tescós bevásárlókosarukba, tömve van luxustermékekkel, drága dolgokkal, cigivel stb.
    Mindig mondom nekik, hogy ha pár luxus dolgot kivennének maradna pénzük másra, konzervre , túlélődolgokra is akár, stb.
    …de nem, mert az nekik jár, mert megérdemlik, + Wellness hétvégék ( én sosem voltam ilyenen ) A legtöbben csak panaszkodnak és kifogásokat keresnek.
    Mindenki elkezdheti a felkészülést a maga szintjén!

  94. Gyarmathy. Dr. Héjjas előadása jól rávilágít az ellentmondásokra. Grönlandi vikingek mezőgazdálkodtak, hiába teljesen bizonyított tény Hiába teljesen bizonyított a ciklikus éghajlat változások ténye. Nem számít semmi sem. Egy hatalmas propaganda kampányt építettek klimahiszti néven. Ehhez kapcsolódóan óriási hasznot hajtó gazdasági tevékenységek indíthatók be. Tudósok is jól járnak. Kutatási pénzek, ösztöndíjak ömlenek. Egzotikus helyekre lehet közköltségen utazni, klíma konferenciákra, stb. A teljesen Gyügye koleszterin elméletnél ugyanezt lejátszották már.

  95. 102 – freeeoaster:
    Nem volt. Nagyonjó. Köszönjük.

  96. Tegyük hozzá, hogy egy budapesti panellakás árából még mindig lehet kevésbé frekventált helyen tanyát venni, és még a különböző cuccokra is maradhat némi pénz. De az is biztos, hogy nem mindenkinek való kivonulni a civilizációból, mielőtt még összeomlik, és nagyon nem mindegy, hogy milyen szomszédok veszik körbe az embert.

  97. A CO2 kereskedelemnek azért van kibocsátás korlátozó hatása, mert drágítja azok tevékenységét akik növelni akarják tevékenységükkel a kibocsátást.
    Viszont szerintem van egy nem reklámozott hatása is, mégpedig az, hogy az iparilag fejletlenebb, kevésbé versenyképes országok kezéből kiveszi a fejlődési potenciált, mintegy átcsoportosítja azok kezébe, akik a világot uralják, azok meg bocsátanak ki helyette is.
    Ha úgy tetszik, a konkurenciaharc egy burkolt formája, ahol az erős ezen az úton is megszabadul a potenciális jövőbeli versenytársaktól, mert azok mai kiszolgáltatott helyzetükben pénzt csinálnak maguknak a kvótából, eladják jövőjüket CO2 kvóta formájában az erősnek.
    De ha nem lenne ez a kvóta, akkor esetleg ő is szabadabban futtatná fel ipari kapacitását, tovább növelve a globális kibocsátást…
    Másrészt kedvez a megújulók fejlődésének, mert ott megnyerhető a kvóta ára, hiszen eladhatóvá válik, plusz nyereséget generálva…

  98. 103.
    Bogozy,
    Hogy súlyos probléma van, azt nehéz tagadni. Trenddé váló és súlyos termésvisszaesésekhez vezető aszályok, megszaporodó erdőtüzek, az elővilág pusztulása (naponta fajok tucatjai pusztulnak ki), rovarok eltűnése és a többi.

    De hogy mi lesz, azt nem lehet biztosan tudni. Amit írtál Grönland-ról és emellett pl. a fagyott talajból előkerülő mammutok meg egyéb lefagyott élőlények arra mutatnak, hogy volt valaha a Földnek egy a maitól eltérő klímája, amikor a sarkokon nem volt (ennyire) hideg.
    A klímának, ennek a sokszorosan összetett rendszernek lehet, hogy van (lesz) a mainál magasabb átlaghőmérsékletnél egy egyensúlyi pontja, egy olyan, ahol a Föld élhető marad.

  99. Re:92
    Nyugtával dicsérjük a napot… ?

    Úgy, hogy ha megússzuk, akkor szervezek egy blog találkozót. ?

  100. 107 Gyarmathy
    A mamutok idejében konkrétan a mainál hidegebb éghajlat volt, ugyanis az jégkorszak volt.
    Az biztos, hogy a föld élhető marad, csak az a kérdés, hogy milyen élőlények számára, hiszen a földön annyiféle szélsőséges klímához is alkalmazkodtak az élőlények, hogy bőven lesz olyan is, amelyiknek éppen optimális lesz az új környezet.
    De hogy a túlszaporodott, mezőgazdaságfüggő emberiségnek lőttek, az biztos, ez nem lesz fenntartható…

  101. Az utóbbi hozzászólásokat olvasva az ötlött fel bennem, hogy az embernél vajon befejeződött e az evolúciós változás vagy ez a hétmilliárdos egyedszám jelenleg is kellő mutációt hoz létre a szélsőséges környezetben történő fennmaradáshoz, csak most még ezek nem jutnak kiemelt szerephez, ők a szélsőséges klímán a szaporodás terén előnyt fognak élvezni a mai átlaggal szemben, biztosítva az emberiség fennmaradását.

    Tudományosan vizsgálták egy férfi hidegtűrő képességét.
    Egy szál fürdőnadrágban -20,-30 fokos hidegben simán lefutott egy maratont. Máskor, egy olyan kádba ültették, amiben jégtáblák úszkáltak. Az átlag embernek esélye sincs ilyen környezetben néhány percnél tovább életben maradnia, míg az emberünk egy órát is kibírt egészségkárosodás nélkül.
    Vagy ott vannak a szauna verseny győztesei. Az emberek nagy része a fele hőterhelésbe belehalna.

    Lehet, hogy már ma is köztünk élnek ezek a túlélők.? Vagy joggal bízhatunk az evolúcióban?

  102. 110 – Károly:
    Az evolúció még csodára is képes, de időre van szüksége. Ez most nem lesz.

  103. 110 Károly
    Szerintem az emberiség nem abba fog belehalni, hogy nem marad a földön számára élhető klímájú zóna, hanem abba, hogy a globális világgazdaság összeomlása, amit a klímaváltozás okoz, olyan politikai feszültségeket generál, hogy ez káoszt, háborút, nukleáris harakirit okoz.
    Szóval biztos maradna a földön olyan korlátozott terület, ahol egy kisszámú emberiség még eléldegélhetne, de a pusztulásra ítélt többség magával rántja a halálba, míg folyik a harc az utolsó forrásokért és területekért…

  104. A videó a cikkben, angol felirattal:

    „Évezredek óta ez a legnagyobb fenyegetés, amivel szembenézünk.” Ezzel a mondattal kezdődik a Climate Change: The Facts (Klímaváltozás – A tények) című dokumentumfilm, és attól, hogy ezt David Attenborough ikonikus-hipnotikus narrátorhangján halljuk, még sokkal súlyosabbnak tűnik. Attenborough-t az utóbbi években egyre komolyabb kritikák érték, amiért kétségtelenül lenyűgöző filmjeiben úgy mutatja be a természet csodáit, hogy közben nem foglalkozik eléggé azzal, hogy ez a világ folyamatosan pusztul. A Kék bolygó 2-ben aztán már megjelent ez a szempont, a legutóbbi netflixes Mi bolygónk című sorozatnak pedig már részben ez is volt az alapja.
    De ez még csak a kezdet volt a BBC-n megjelent klímaváltozás-filmhez képest.
    A Climate Change: The Facts már egyáltalán nem finomkodik. Ott vannak benne a tények, például, hogy a valaha mért legmelegebb évek közül 20 az elmúlt 22 évben volt, vagy hogy a grönlandi jégtakaró ötször olyan gyorsan olvad, mint 25 évvel ezelőtt. Ott vannak benne az elképesztően látványos felvételek: erdőtüzek belülről, leomló jéghegyek nagytotálban, a lassan víz alá kerülő louisianai közösség közelről.
    A Climate Change: The Facts április közepén jelent meg, eddig hárommillióan nézték meg Nagy-Britanniában, és jelentősen hozzájárult az újfajta ellenállási mozgalom hangulatához.
    David Attenborough a héten azt mondta, a tüntető fiatalok felháborodása teljesen jogos, mert az előző generációk szörnyű dolgokat tettek a bolygóval. „A fiatalok megértették a tudományos eredményeket, a mi generációnk viszont nem mutatott jó példát.”

    Attenborough nem finomkodik: itt van 2019 legfontosabb dokumentumfilmje
    https://444.hu/2019/04/26/attenborough-nem-finomkodik-itt-van-2019-legfontosabb-dokumentumfilmje

  105. A meleg időszakokban a meleganomália, hideg időben a hideganomália van negatív hatással a hangulatra. A globális felmelegedés várható hatásainak ismeretében különösen fontos kiemelni, hogy melegben a még melegebbnek még nagyobb a hatása. Tehát lehet, hogy abbahagyjuk a sóhajtozást a szörnyű hőséggel kapcsolatban, de attól az továbbra is igen súlyosan érinti a közérzetünket.
    Összességében pontosan úgy viselkedünk, mint a vízben lassan fővő béka: egyre rosszabb, de megszokjuk a rosszat és észre sem vesszük, hogy közben szó szerint megfövünk. Kérdés, hogy a békával ellentétben mi ki tudunk-e szállni az üstből.
    https://qubit.hu/2019/04/27/az-ember-megszokja-a-klimavaltozast-mint-a-lassan-fovo-beka

  106. A sok hamis grafikon után ézzük, mi a valóság:
    https://www.naturalnews.com/045695_global_warming_fabricated_data_scientific_fraud.html?fbclid=IwAR1RpSiE-q0mfeFq842uSjCXun4wW6pxrkZwZ4ZTa2-mxTSxKq1oMck6Ths

    Tibor bácsi, te jól besélsz angolul. Van a cikk végén pár forrás is. Azokat is meg kéne nézni. Aztán majd levonod a következtetésedet – bár sejtem, hogy a végén úgyis én leszek a hóülye, függetlenül attól, hogy igaz-e a cikk, mert ellene vagyok a te világnézetednek. 🙂
    A lényeg: lassanként csökken a hőmérséklet.
    Ennyi. Kis jégkorszak kezdődött.

  107. 116 – Tom Bobb:
    Talán a legnagyobb bűnöd mégiscsak az, hogy az én megszólításom „Tibor bá’ „., amit nem vettél figyelembe.

    Amit belinkeltél és a meggyőződésed ma már vicc számba megy. Ezért belese kezdek a cáfolatába.

  108. Öszintén szólva, alig várom hogy az USA megtámadja Iránt. Hogy az USA kapjon végre egy kurva nagy pofont, amiből soha többé nem tér magához. Mert azt hiszi bármire képes. De szerintem az egészből nem lesz semmi, mert az USA impotens, egy idiótával az élén. A nagyobb potenciál az orosz kínai konföderáció. Ők visszafogottak, közben az oroszok fegyvert fejlesztenek, Kína meg valójában a világ ura.

  109. 118 – Dan:
    Ezzel az a probléma, hogy amikor egy oroszlánt a sarokba szorítanak, akkor kitör. Ha USA (Izraeli kívánságra) megtámadja Iránt, hatalmas csapásokat fog kapni. Az összes hadihajóját el fogják sűlyeszteni, ami után az atomhoz fog nyúlni. És ez az emberiség végét fogja jelenteni.

  110. Na és? Miért kiváltságos az ember, ha idióta?

  111. A saját élhető környezetünket, az életünkhöz szükséges bolygót tesszük tönkre. A föld eltart egy rakás állatfajt, mindenféle pénz nélkül. Mi azt hajszoljuk, ami egy darab papír, ami mögött már rég nincs érték, talán soha nem is volt . Egy nagy rakás nullák vagyunk. Vallás és bőrszin alapján itélkezünk. Amit szintén mi találtunk ki. Ez már nem természetes szelekció. Akár mennyire is hiszel benne.

  112. 121: Dan
    Igen, a pénzgyártás mellékhatásai olyan illúziót okoznak ami azután sokakat megfertőztek és járványszerű terjedéshez vezettek. Mára már a következmények az egész emberiség kihalásával fenyegetnek (lesz megoldás, csak meg kell úszni a lufik robbanásáig, az ingatlanpiac már remeg…)

    Kedvenc történetem (persze ez csak tanmese):

    Szeptember van.
    Egy dél-franciaországi kisvárosban vagyunk, egy panzióban, egy vacak turistaidény végefelé. Ráadásúl sajnos már régóta esik az eső, ezért elég rosszul megy a bolt….és persze mindenki marhára el van adósodva a gazdasági válságban. Most, szerencsére belép egy gazdag orosz túrista a kis hotelbe, a recepcióhoz megy és kér egy szobát.
    Lerak egy 100 euróst az asztalra, majd elirányítják a szobájába, ami a harmadikon van.
    A hotel tulajdonosa fogja a 100 € -t, és szalad vele a hús beszállítójához, hogy megadja neki a tartozását. A hentes azonnal fogja a 100 €-t, és siet a nagykereskedőjéhez, mert épp ennyivel lóg neki. A nagykereskedő sem rest, vágtat egyből a termelőhöz, Etienne gazdához, hogy kifizesse neki a disznókat, amit még korábban hitelbe kapott tőle.
    Etienne gazda pedig fogja a pénzt és sebes-vágtában viszi azt Sophie-nak, a helyi prostinak, akinek tartozik és aki emiatt már nem hajlandó többet “hitelezni” …
    Sophie pedig boldogan besétál a 100 € -val a mi kis hotelunkba, hogy kifizethesse végre a szobákat, ahová felvitte a pasikat az elmúlt hetekben. Leteszi a pultra a 100-ast.
    Ebben a pillanatban lejön a harmadikról a gazdag orosz. Kijelenti, hogy ez a szoba neki nem felel meg, és kéri vissza a pénzt. A tulaj odaadja, ő pedig fogja a pénzét, s távozik.
    MOST AKKOR MINDEN RENDBEN (mehet tovább a végtelenségig) ???

  113. 122 – Vaszil:
    Ezzel a mesével csak az a baj, hogy több évtizeddel ezelőtt, a gazdasági válság közepén találták ki egy texasi kocsmában.

    121 – Dan:
    A fiat pénznek az értéke az, hogy mindenki elfogadja és ad érte „valamit”.

  114. 123. Python
    Egyszerűen itt a laptopon nem tudom a magyar feliratot előcsalogatni, csak az angolt, ha olvasod, légyszives segtsél, köszi. 🙂 (Megértem az angolt is úgy-ahogy, de jobb/könnyebb számomra magyar felirattal).
    A telómon simán megy a magyar felirat, itt is kéne neki (a laptopon), de hogyan állítsam át angolról magyarra?? 😮

  115. 125

    Alul jobb oldalon levő „Beállítások” gombot megnyomva a felugró menük között ott lesz a „Feliratok” sor. Ott lehet kiválasztani a magyar nyelvet. 🙂

  116. 126. malt71
    HÁLÁS KÖSZÖNET!! 🙂 Sikerült. 😉

  117. Szalma:

    én is utánanéztem a dehidratált élelmiszereknek, erre keress például: „Bulk Dehydrated Survival Food Storage”

    Vagy erre: „12 Month ‘Full Range’ Emergency Food Pack „

  118. 129: Kálmánka,

    Kösz az infót! Így most legalább ismét elkezdtem foglalkoznia témával!
    Ezen most hirtelen újrafelbuzdulva, azon kutakodom, hogy hogyan lehetne az élelmiszer dehidratálást házilag -profin- elvégezni. Milyen gépek szükségesek hozzá, hogyan lehet jól becsomagolni. Akár még egy vállalkozást is lehetne rá alapítani, persze nem csak a magyar felvevőpiacra gondolva. Úgy látom inkább tengerentúli cégek vannak erre jobban ráállva + a Kínaiak.
    Ez egy új alternatíva lehetne arra, hogy a felesleges gyümölcsből, ne csak pálinka készülhessen ( geddonra fizetőeszköznek ), hanem dehidratált élelmiszer is.

  119. 130 szalma :
    Nekem nagy kedvencem a szárított hús főleg marhahús. Be szoktam fűszerezni aztán sima gyümölcsaszalóban 60 fokon 12 vagy 16 órán át szárítani. Ezt elrakom műanyag sima ételes dobozokba. Pár hete ettem meg egy 3 évvel ezelőtt szárítottat… ízre ugyanolyan volt mint fénykorában, a különbség csak az volt hogy egy kicsit keményebb lett. De rothadásnak penésznek egyébnek semmi nyoma nem volt. Ugyanúgy jól laktam vele. Szóval az aszaló szerintem tuti prepper megoldás.
    Mellette tészta gyümölcs konzervek bármi más is évekre elrakható.

  120. Vödör, kérdezted, hogy mit valósíthatsz meg két gyerekkel ötven négyzetméteres albérletben?

    Vegyél önygújtókat, horgász kellékeket, féldecis üveges alkoholt, hat darabos hámozó kést az Auchanban, befőttesüveg-fedélt, és hasonlókat, ezek mind párszáz forintos dolgok, és ásd el őket egy műanyag dobozban valahol. Adott esetben kiváló csereeszközök lehetnek.

    Vegyél cukrot, babot, lencsét, sárgaborsót, sót, kókuszzsírt, olivaolajat, spagettitésztát, és tedd el egy dobozban a szekrénybe.

    Vegyél gázspray-t, nyílpisztolyt vesszőkkel, ezekkel már 3 méterről is tudsz védekezni a késes cigányok ellen.

    Vegyél minden családtagnak egy túracipőt, egy felöltő meleg ruhát, aláöltözetet, és túrázzatok rendszeresen.

    Nagyon fontos a vízszűrő, például LifeStraw, ebből legalább egy kötelező a hasmenést és kiszáradást okozó szennyezett víz miatt.

    Vegyél könyveket gombákról, gyógynövényekről bármelyik nagyobb könyvesboltban.

    És ami ingyen van: tudd meg, adott esetben kire számíthatsz, kihez fordulhatsz, hol van víz forrás, élelem forrás, elhagyatott nyaralók, vidéki közösségek.

    Illetve kezdd el élvezni a prepperkedés legjobb hozományát: kezdd el értékelni a jelenlegi életedet, mindent, ami van, a közbiztonságtól kezdve a meleg vizen át a szabad időig.

    A prepperkedés egy folyamat, sohase lesz elég, mindig vágysz valami plusz dologra, akármennyit is halmoztál fel előtte.

  121. Zavarok két német reptéren: klímaaktivisták ragasztották le magukat a futópályán

    Az Utolsó Nemzedék klímaaktivistái okoztak fennakadást a hamburgi és a düsseldorfi repülőtéren csütörtökön, miután a biztonsági kerítést átvágva bejutottak a létesítmények területére, és az aszfalthoz ragasztották magukat – közölték a hatóságok. Az Utolsó Nemzedék bejelentette: az aktivisták a biztonsági kerítésen át jutottak be a létesítménybe.

    Az Utolsó Nemzedék jelezte: a német kormány klímaválság területén megmutatkozó cselekvésképtelensége és törvényszegése ellen tiltakoznak. Korábban számos figyelemfelkeltő akciót szerveztek, és többször ragasztották magukat az aszfalthoz forgalmas területeken, vagy dobáltak meg étellel és itallal híres műalkotásokat.

    https://444.hu/2023/07/13/zavarok-ket-nemet-repteren-klimaaktivistak-ragasztottak-le-magukat-a-futopalyan

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük