(2784) Riadó!

Tibor bá’ online

Két évvel ezelőtt 2017. Május 13-án „Abrupt Warming – How Much And How Fast?” (Hirtelen melegedés – mennyivel és milyen gyorsan) cím alatt értesülhettünk arról, hogy 2026-ra kihalhat az emberiség. Akkor (és azóta többször) azt írtam, hogy 2019 szeptemberében lehet eldönteni, hogy van-e alapja ennek az állításnak, mert akkor derül ki, hogy az Arktisz jégmentessé válik-e, ami a „hirtelen” melegedés kulcsa”. Illetve akkor látható, hogy mennyire vagyunk közel a „Kék óceán”eseményhez.

A csatolt grafikon szerint 2018-ban az átlagos hőmérséklet 1,73 °C-al volt magasabb, mint az Ipari forradalom előtt. Valamint az is leolvasható, hogy 2019-re 1,85 °C várható. Nos a helyzet úgy néz ki, hogy ez év februárjában megvolt az 1,85 °C, tehát az előrejelzés ez ideig beválik. Várható tehát, hogy a hirtelen melegedés be fog jönni. A 2026-os határidőt a Föld tartja.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

60 gondolat erről: „(2784) Riadó!

  1. A grafikont elnézve 2016. februárban volt már egy (az eddigi) legnagyobb kiugrás.
    Az is El Nino év volt.
    Pár hónap múlva választ kapunk a kérdésre. Mindenestre elég nagy szárazság van már most.

  2. 1 – Alzi:
    A jelenlegi Al Nino nagyon gyenge, majdnem hogy semleges. Most úgy néz ki, hogy 2020-ban lesz erős El Nino.

  3. A csatolt ábrán 2017-nél véget érnek a mérési adatok. A többi csak extrapoláció, amit nyugodtan tekinthetünk vajákolással kevert spekulációnak, mivel eszerint 2018 két és fél fokkal indul és valahol ötnél ér véget. Ez nyilvánvalóan nem történt meg. Úgyhogy inkább várjuk ki a szeptembert!

  4. A kényszerbetegség (obszesszív-kompulzív zavar, OCD) meghatározása
    A kényszerbetegség kényszergondolatokból (obszessziókból) és kényszercselekvésekből (kompulziókból) áll.

    Az obszesszió (obsessio) latin szó, jelentése „körülzárás”, „ostromzár”, „megszállottság”, illetve „rögeszme”. Orvosi értelemben rögeszmének nevezzük azokat az akarattól függetlenül, vagy éppen annak ellenére a tudatba törő gondolatokat, képzeteket, és késztetéseket (impulzusokat), amelyek elfogadhatatlan, én-idegen tartalmuk és erejük által szorongást, feszültséget okoznak a betegnek.

    A kompulzió (compulsio) latinul azt jelenti, hogy „kényszerítés”, illetve „kényszer”, orvosi értelemben pedig „kényszercselekvést” jelent. Utóbbi olyan cselekvés, amelynek végrehajtására a beteg ellenállhatatlan, kínzó belső kényszert érez. A kényszerrel való tudatos szembeszállás erős feszültséget okoz, annak végrehajtása viszont rövid ideig (többnyire csak a következő kényszer megjelenéséig) tartó feszültségcsökkenést eredményez. A kényszercselekvések gyakran merev szabályok szerinti cselekvéssorokká, rituálékká rendeződnek, amelyek sok ismétlődő elemet tartalmaznak.

    Az obszessziók és a kompulziók jelentkezhetnek egymástól függetlenül is, jóval gyakoribb azonban, hogy a kényszergondolatokat olyan kényszercselekvések követik, amelyek tematikusan kapcsolódnak az adott rögeszméhez. Ezen esetekben a beteg arra érez kényszert (éppen azért „kényszerezik”), hogy a rögeszme által keltett belső feszültséget a kényszercselekvés, illetve rituálé által szűntesse meg.

    http://neuro-pszichiatria.hu/pszichiatria-2/kenyszerbetegseg/1-a-kenyszerbetegseg-obszessziv-kompulziv-zavar-ocd-meghatarozasa/

  5. Kedves Tibor bá’
    Öt éve takarítottam ki egy három hektáros területet ami egy elhagyatott szőlő volt , tele kidőlt máló beton oszlopokkal , drótokkal , és a helyi sváb lakosság által oda lerakott szeméttel. (mert hát a sváb az tiszta , már ami a saját portáját illeti…) Azóta a föld pihentetve. Van egy kis traktorom , évente egyszer – kétszer megjártam a mulcsolóval , hülyeség és káros , de hát különben megbüntethetnek a parlagfű miatt (ami ott nincs is , és ha lenne valaki tüsszentene miatta) Ős gyep kezdett visszaállni a területen , a szélén egy patak , náddal a partján , a másik oldalon egy kis bozótos , madárfészkekkel tele. Fácánok fészkeltek , a tojó még a traktoromnak is nekitámadt hogy védje a csibéit . Gólyák jöttek , gyíkokat szedegedtek a fűben , békákat a parton. Most fekete , Leégett . A tűzoltók azt mondják öngyulladás . Február végén. A település prosperál , német cégek teremtettek munkahelyeket. Most olvasom a hírekben , hogy három fős bölcsek tanácsa jön Magyarországra (gondolom németek) hogy kivizsgálják a jogállamiság helyzetét. Építkezési törmelék , gumik, ipari műanyag hulladékok , vegyszeres kannák stb… Én már nem nézem az adatsorokat , akik a természettudományok összefüggéseit legalább alapszinten értik , már ezzel nem foglalkoznak. Akik a pszichológiába, és egyéb társadalomtudományokba is belenéztek , és a pontokat megpróbálják összekötni … a civilizációnak vége …
    Azért kíváncsi lennék – mint egy 80+ , művelt , magas intelligenciájú ember – mi a véleményed , létezik-e olyan hogy bölcsesség .

  6. Válasz a 4. hozzászólásra

    Kedves Statikus

    Tibor bá’ – nak kétségtelenül kényszeres rögeszméje a klimakatasztrófa.
    Erre az a tökéletesen elégséges bizonyíték, hogy évente cirka 50 posztot ír e témáról.
    Nyolc év ( ?) alatt meg kábé 400 (?) – at.
    De azért felhívnám a figyelmedet egy népi mondásra :

    „Ha valakinek üldözési mániája van, az nem bizonyíték arra, hogy nem üldözik”

  7. A BOE utani esemenykre van valami „hivatalos tudomanyos” elorejelzes, vagy csak a szokasos „gyors valtozasok” meg „kiszamithatatlan idojaras”, „ez nem egy eles hatar hanem csak egy kinevezett pontja egy folyamatnak” meg hasonlo semmitmondas(gyk. fogalmuk sincs)? Latom Sam Carana grafikonjat az exponencialis gorbevel, de o is csak talalgat es ugy adja elo mint valami biztosat (a klimaszkeptikusok inverze). Egyaltalan lehet azt tudni hogy a jegtakaro alatt levo metan az ki fog-e es ha igen, akkor milyen utemben szabadulni a legkorbe? Mar most is vannak az eszaki tengeren metan kiomlesek akar egy kilometeres korokben, de ezek hatasarol se lehet hallani semmit. A hawaii meg alaszkai(?) metan legkor mero is egyenletes novekedest mutat egyelore.

  8. Re:5
    Öngyulladás tűzoltó szakzsargonban kb azt jelenti, hogy fogalmuk sincs mitől gyulladt meg…
    Magától semmi sem gyullad ki, kell hozzá egy villámcsapás, eldobott csikk, törött sörösüveg, stb,stb. Esetek jelentős részében szándékos gyújtogatás az ok, nem a puszta véletlen…

  9. 5 – Pölöskei Péter:
    Bölcsesség létezik. Vicc: Apa és fia, két bika, a hegytetőn legelnek. Egyszer csak látják, hogy a völgybe kihajtották a teheneket. Erre a fiatal bika nekilódulna, de előbb odaszól az apjának, gyere, lerohanunk. Mire az apa: nyugi, feljönnek azok is.

    4 – Statikus:
    Egyet értek. Magamon figyeltem meg, hogy amint bekapcsolom a számítógépemet, az első amit megnézek a mai időjárás. Ettől nem tudok szabadulni. 😀

    7 – Vodor:
    Nem tudom tudod-e, hogy Sam Carana nem létezik. Minden klímakutató ilyen néven publikál, aki nem meri használni a saját nevét, mert elvárják tőle a klíma szkeptikus magatartást.

    6 – Németh Szabolcs:
    A 2006-ban megjelent könyvem: „Van-e Jövőnk?” című könyvemnek indult egy honlapja, amiben jelentős szerepe volt a globális felmelegedésnek. Ez a honlap kinőtte magát és lett, ami ma is olvasható. Ez az oka annak, hogy folyamatosan foglalkozom a klímaváltozással.

  10. Máshol olvastam, hogy a levegő „túl” magas széndioxid szintjét vegyipari módszerekkel kell csökkenteni. Persze, ehhez óriási energia befektetésre lenne szükség. Sokkal egyszerűbb lenne vissztérni a természetes, organikus gazdálkodáshoz, vissza erdősíteni, az édesvizes tavakat, mocsarakat vissza állítani. A haszon pörgetésre szervezett termékgyártás újratermelési ciklus idejét növelni, tartósabb, javítható áruk termelésével. Persze ezen nincs nagy haszonszerzés lehetőség. Inkább újabb kütyüket kell csinálni, a klíma hiszti örvén. 🙂

  11. Re:10
    Ha aktív terraformálást akarunk, márpedig az üvegház hatású gázok ipari kivonása az, akkor egyetlen egy dolog kell hozzá, mégpedig az energia.
    Itt szokott megbukni az összes CCS projekt, mert túl energia intenzív folyamat.
    Ha már erre vetemedünk, és nem vagyunk hajlandóak az állandó növekedést hajszolni(ami abszurd egy véges erőforrásokkal rendelkező bolygón), akkor a szárazföldeket el kell felejteni, mert a termőterületek zsugorodnak, és egyre több az éhes száj…
    Nincs mese, ha valaki ezen töri a fejét, akkor az óceánokat kell megművelni, mert az energia jöhetne a napból korlátlanul, víz adott, csak tápanyag kell, amit a az erre tenyésztett planktonok/algák felvehetnek.
    Az a nagy mákunk, hogy jól oldódik a CO2 a vízben, így csillapítja a megfutást. Ellenben ha a világtengerek felmelegszenek, akkor nettó elnyelőből lehet hogy nettó kibocsátó lesz, és akkor lesz nemulass…

  12. 9. Tibor bá’ azt tudtam, hogy álnév, de nem tudtam hogy többen használják, mindenesetre a fent írt kérdéseim relevánsak ettől még.

    10. bogozy, azt tudom ide is írni mint ami a tegnapi indexes cikkel kapcsolatban is felmerült bennem:

    A technologia globalis mertekben nem igazolt, megfizethetetlen és ha a teljes két évvel ezelőtti kibocsátaást akarnánk lefedni akkor az usa 2050re prognosztizált energiatermelésének 2.5szerese mennyisegű energiára lenne szüksegünk (amit mégis milyen környezetterheléssel termelnénk meg!? Arról nem beszélve, hogy 2050re lehet USA se lesz). Ezek a tudósaink, akkor az átlagember szellemi képességétől mit varunk?

    https://index.hu/techtud/2019/03/20/miert_nem_vesszuk_ki_a_levegobol_a_szendioxidot/

  13. 4. Statikus.
    Úgy egy két hónappal ezelőtt (talán több) értetlenségemnek
    adtam hangot, az itt álnéven véleményt nyilvánítokkal
    kapcsolatban. Persze rögtön elmagyarázták ennek okát,
    amit akkor tudomásul vettem, de ma sem tudom elfogadni.
    Ennek szellemében olvastam a 4. számú álnéven írt „szakértő”
    véleményét. Becsípődése mindenkinek van, ( többek között
    nekem is !!! ) szeretek a sorok között is olvasni. Már, ha nem
    haladja meg szellemi képességeimet. Most is így itörtént, de
    mivel kiderült , hogy a sok szakkifejezés számomra akár
    káromkodást is jelenthet idegen nyelven, nem erőltettem
    tovább a dolgot és szemeimmel inkább a sorok közét róttam.
    Egyhamar kiderült, hogy már itt is felütötte a fejét a politikában
    használatos „FAKJÚ” vagy mi a fene,(?) Hol is hagytam abba ???
    Ja, megvan. Az álnévnél. Mint fentebb írtam, akkor tudomásul
    vettem, most viszont meg is értettem !!! Kúrva jól esik valakibe
    belerúgni már csak unaloműzés okán is, főleg, ha biztosak
    vagyunk benne, nem lesz képes visszarúgni, mert hál’ Istennek
    már feltalálták a paravánt. Hát itt tartunk most !!! Köszönöm
    „Tisztelt Statikus” a szíves közreműködését abban, hogy
    ( hiába volt teletűzdelve szakkifejezésekkel )
    végre meg is értsem az álnév jelentőségét. Remélem e rövid
    szösszenetemet nem fogja rúgásnak tekinteni.

  14. Re:13
    Az internetes alteregó ápol, és eltakar.
    Szerintem állja a sarat Tibor bá’… 🙂

  15. 13 – Barna Mihály:
    Írd meg nekem légy szíves, hogy számodra mi a különbség, ha egy hozzászólás szerzője Kiss Péter vagy Lórúgás? Egyikről se tudod, hogy hány éves, hol lakik, mit dolgozik, stb. stb. Legfeljebb a nick név azt takarja, hogy az illető nő-e vagy férfi.

    14 – dajtás:
    Ne vedd zokon, most miattad újra eszembe jutott. Nem piszkáljuk a helyesírást, és a magyartalanságot se. De miért van az, hogy a hozzászólók nincsenek tisztában a magyar mondatszerkezettel. Alany-állímány-határozó, vagyis: nem „Szerintem állja a sarat Tibor bá’” hanem Szerintem, Tibor bá’ állja a sarat.

  16. 13. Szerintem: 1. felesleges sorok kozott olvasni, mert akkor is megsertodhetunk amikor nem kellene, vagy felesleges.
    2. azert aki rendszeresen erre jar, olvas, hozzaszol azon jelentkeznek a hivatkozott rendellenesseg tunetei, fura is lenne ha egy ilyen hordereju temanal nem tortenne ez meg. Viszont az nem baj hogy tudataban vagyunk ennek a jellemzoivel, es arra kell vigyazni hogy ne valjon korossa, ne hatalmasodjon el rajtunk olyan mertekben ami mar megakadalyozza a tema hideg fejjel torteno vizsgalatat. Aztan ez vagy sikerul, vagy nem…

  17. 17 – Vodor:
    Hogy lehet hideg fejjel vizsgálódni amikor az emberi faj kihalása a tét? És hogy lehet az ezzel kapcsolatos ujabb fejleményekről hallgatni. Szerintem ilyen esetben mániáról tenni említést enyhe túlzás.

  18. 15. Tibor bá’.
    Elvileg, sőt úgy vélem gyakorlatilag is igazad van !!! DE ! Tudod
    én már kinőttem abból a korból ( és már a szellemi képességem
    sem teszi lehetővé, ) hogy fejben tartsam, hol, kinek, mit, írok,
    mondok, tehát egy adott témában mindenhol és mindig egyet
    fújok, igy nem kell fejben tartani kinek hol és mit mondtam írtam.
    Itt Szigetszentmiklóson a 25 év alatt sokan megismertek, arcról,
    névről, spéci járművemről, gondolataimról és többnyire mindnek
    van NET-je, raja vannak a Fb-on, már csak az önbecsülésem miatt
    sem vállalhatom fel, hogy hol ilyen, hol olyan néven nyilvánuljak
    meg. Már csak azért sem, mert ha néha-néha sikerül összekaparni
    egy okos dolgot, akkor kihúzhassam magam mint matyi a mákból.
    De a mit alább dajtásnak írtam az is lényeges, olvasd el. Köszönöm.
    14. dajtás.
    „Az internetes alteregó ápol és eltakar .”
    Már megbocsáss miért kell „eltakarni ” ??? Nem saját gondolat ?
    Netán szégyeni való lenne X Y-nak a véleményét felvállalni, vagy
    a poziciójához képest kényelmetlen lenne ??? Ez nem farokverés,
    amit titkolni illik művelni, ráadásul hozzá lehet szokni ahhoz, hogy
    nem kell felvállalni a saját véleményt, előbb utóbb a személyiség
    torzulását is magában hordozhatja. ( ez saját feltételezésem ! )
    Ezzel nem kell egyetértened, de köszönöm ha elolvasod !!!

  19. Tibor, „nicknevet” hogy tudok változtatni? Máshol is vállalom a nevem. Igaz, nem tömegnév.

  20. Re 8.
    Köszönöm Dajtás , én is így vélekedek a tűz kipattanásával kapcsolatban . De úgy 10-15 éve nem tudtam volna február végén felgyújtani, nem hogy a területet , hanem még a korábban tüzelésre felhalmozott rőzsét sem . Ha a hó le is olvadt róla .
    9 ; 18
    Tibor bá’ Apám 83 éves , a családi összejövetelek alkalmával ő is vagy viccet kezd mesélni , vagy magyarnótát kezd énekelni. Nagyon szerethető. A különbség a tét , amit 18. –ban említettél , amit Te felismertél. Mcpherson a napokban kijött egy új üzenettel , a fajok funkcionális kihalásával kapcsolatban. Ez azt jelenti , hogy egy faj, ha már nem tölti be a bioszféra által predesztinált feladatát , funkcionálisan kihalt. További egy-két év , vagy évtized kell a tényleges fizikai kipusztulásához . Mi már funkcionálisan kihaltunk. Amire Guy tanulmányaiból nem tudunk következtetni , hogy a homo-sapiens , tudod a bölcs majom, tud-e ebben bármi módon beleszólni. Ezért(is) kérdeztem meg tőled , hogy egyáltalán létezik-e olyan hogy bölcsesség. Nekem az lenne a definícióm , hogy a bölcsesség az intelligencia és a lélek harmóniája. Nálad az első 145 (ha jól emlékszem a mensa klubból, ok, legyen 173) , a másodikat tagadod. Egyébként énekelhetünk magyarnótákat is , az Orbán a felelős stb…

  21. 20 – Dan:
    Változtatni könnyű, de nincs értelme. A mosógépszerelő például kb. 30 nicknévvel jelentkezett be ide, az idők folyamán. Neki az volt a célja, hogy ne vegyem észre a személyét. Hogy miért ne azt el se tudom képzelni. Ragaszkodott ahhoz, hogy hülyeségeivel etessen mindenki mást.

    19 – Barna Mihály:
    Ha mindig az igazat mondod, és mindig azt, amit gondolsz, nem taktikázol stb. akkor nyugodtan tudod magad vállalni, nem fogsz „lebukni”.

  22. Ártunk és ormányunk megvétózta az EU klímatervét!

    „Az Európai Parlamentben a hét elején szavaztak az Európai Bizottság 2050-es klímatervéről, és a képviselők 369-116 arányban támogatták is azt 40 tartózkodás mellett.

    Míg azonban Franciaország, Hollandia, Luxemburg, Spanyolország, Portugália, Finnország, Svédország és Dánia támogatják az EU 2050-ig történő dekarbonizációját, addig más országok elutasítják az EU intézkedési tervének közvetlenül a Párizsi Klímaegyezményhez való kötését. Az Euractiv által ismertetett tagállami álláspontok alapján Magyarország – Németország, Lengyelország és Csehország társaságában – elutasították azt is, hogy bármilyen határidőt határozzanak meg az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére, a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölve a közös tervezetből.

    Az előrejelzések arra figyelmeztetnek, a felmelegedés hatására fellépő szélsőséges időjárási jelenségek világszerte megrengethetik a társadalmi-gazdasági rendszereket, sok millió embert hajléktalanná téve, jelentősen felerősítve a migrációt. Az Európai Bizottság szerint mindez az európai gazdaságra, így az élelmiszerellátásra nézve is súlyos következményekkel járhat, ami végül a politikai stabilitást is kikezdheti.”
    https://bit.ly/2TQFgj1

    Minél előbb jön geddon, annál jobb (nekik)?? Globális betlire játszanak?

  23. 8.dajtás
    Nem osztom véleményedet a Pölöskei blogtárs földjének kiégése okán.
    Ha nálatok márciusban-azaz nem egy rekkenő, száraz nyári napon, hanem koratavasszal- leég egy füves tarló, akkor nektek régen rossz,mert ezek szerint a föld már most taplószáraz .Igy gondolom én. Mi lesz nyáron, istenem??
    Apropó, a jómultkoriban szó volt nálunk az európai vizegyensúly megingásáról, és szobi barátaink is beszéltek a Duna szokatlanul alacsony vizállásáról, majd egy képet is küldtek nekünk egy megfeneklett uszályró valahol .
    Ezek szerint egy elég pocsék nyárnak néztek elébe. Nem mintha nekem sok okom volna optimistának lenni, mikor nálam is a napi átlag 22-25 fok március közepén, a viszonylag esős telünk dacára a Kineret nem képes magához térni, több mint 4 méter viz hiányzik az alsó vész szintből, a sótlanitó telepek úgy dolgoznak, mint az öngyilkosok, és még hol van a nyár.?
    Istenem, mi lesz ezzel az elbaszott világgal, úgy nálam, mint nálatok?

  24. 21 – Pölöskei Péter:
    Amikor te a lélek harmoniájáról írsz, akkor nem azt a lelket említed, amiben én nem hiszek, hanem az emberi pszichét, ami viszont tény.

    Guy McPherson azt mondja mint biológus, hogy ha egy faj élettere (habitat) megszűnik, akkor csak idő kérdése és a faj ki fog halni. Hozott fel 3 példát a közelmúltból. Egy élőlény a megváltozott élettérhez hozzá tud változni, ha a változás elég lassú az evolúciós képességhez. Azonban, ha az élettér gyorsan eltűnik (megváltozik), akkor csak a kihalás marad. Nekünk most az életterünk gyorsan változik. Következésképpen a kihalásunk garantált.

  25. Re:19
    Az alteregó abból fakad, hogy mikor még szubkultúra volt az internet, ez a szokás terjedt el, ami mai napig megmaradt. Kicsit olyan ez, mint a rádióamatőrök hívójele…
    Részemről ez nem tudathasadás, inkább egy becenév, amit a neten használ az ember.

    Sokaknak viszont valóban egy alteregó, mert itt(neten) arctalanul kiélhetik a gyűlöletüket, perverziójukat, minden mocskos dolgukat. Ezek az emberek a net trolljai, akik rendszerint a saját nyomoruk kompenzálásaként másokat csesztetnek/fikáznak/gyűlölködnek. Nagy ritkán ide is beesik egy egy ilyen ember, de gyorsan el is húzza a csíkot, mert Tibor bá’ nem egy nyámnyila moderátor… 🙂

  26. Re:24
    Igen, itt az a probléma, hogy annyira száraz most a tarló, hogy egy apró tűz is be tudja gyújtani az egészet. Városi nép örül a jó időnek, de a paraszt már nem annyira, mert idén tavasszal valóban nagyon kevés eső esett, és télen se esett túl sok hó.

  27. 24.-
    Kedves Bálint , „A Kineret-tó (Galileai-tenger, Tiberiás tava, a Bibliában Genezáreti-tó) Izrael legnagyobb édesvízű tava. 2000 óta a Világörökség várólistáján szerepel a „Jézus és az apostolok galileai útvonala” gyűjtőelnevezésen belül.[1]
    Ezt a Wikipédiáról másoltam be , és akkor evvel zsidóztam is egy jóízűt. Elképesztő a növények életereje. Három nyírfát ültettem, úgy tizenöt évvel ezelőtt. Az egyik kb. húsz méteres magasságban megsérült. Minden tavasszal folyik belőle a víz, a gyökerek mint egy nagy erejű szivattyú tolják fel a vizet, ami a virágzáshoz és a lombosodáshoz kell. Most is csöpög , a gyökerei is mélyre nyúlnak. Eszméletlen aszály van nálunk , mindenki örül , mert a jó idő lehetőséget ad a szabadtéri kikapcsolódásra. Nálatok valószínűleg szarabb a helyzet. Reménykedem , hogy április-májusban lesznek kiadósabb esők. Ha lesznek , neked van hova hazajönni.
    25.-
    Tibor bá’: Legyen, a lélek helyére helyettesítsük be a pszichét . (és ha nem akarsz , hát ezen ne töprengj) (nekem nagyon fel kellene kötnöm a gatyát, hogy naponta írjak valamit , és még a hozzászólásokra is reagáljak úgy, hogy a felkészültségem látszata se szenvedjen csorbát) A kihalásunk majdnem biztos , de természetes reakció az ez elleni lázadás , már legalább gondolati szinten. Kedden megyek a pszichiáterhez , na nem azért hogy majd meggyógyít, hanem egészségügyi adminisztráció miatt. 12 ezer/óra a tarifa. Ezt csak azért írtam le , ha köztetek valaki olyan öko-názi , genetikailag veszélyeztetett és mély-depressziós tüneteket vesz észre magán , ne magában keresse a hibát , neked van igazad. Aztán ha mégis dokihoz fordúlsz , hát beveheted a felírt gyógyszert, aztán sok sikert…
    ….
    Az Ep-ből három bölcs érkezik hozzánk. Biztos hoznak aranyat, tömjént és mirhát. Hogy milyen csillag vezeti őket nem tudjuk , de reméljük hogy megtalálják a messiást. Mert kurva nagy szükségünk lenne rá…

  28. Látványos teliholddal köszöntött be a tavaszi napéjegyenlőség.

    A tavaszi napéjegyenlőség szerdán éjfélkor szinte egybeesett az ez évi harmadik és egyben utolsó szuper-holddal.
    Becslések szerint ez utoljára 1905-ben történt és a következő nem várható 2144 előtt, a Guardian szerint.
    Mostantól kezdve, az északi féltekén a nap folyamatosan növekszik az éjszaka rovására, a nyári napfordulóig, míg az ellenkezője történik, a déli féltekén.
    A tavasz időtartama évezredek óta csökken, és amit veszít, azt a nyár nyeri meg.
    A tavasz időtartama évente körülbelül egy perccel csökken, míg a tél évente közel fél perccel csökken.
    Ezzel ellentétben a nyár időtartama egy perccel növekszik (amit a tavasz veszít), ősszel pedig fél perccel nő (amit a tél veszít).
    Így az idő múlásával a nyár időtartama nő a tavasz rovására, és a tél rovására nő az ősz időtartama.
    A tavasz egyre korábban köszönt be Földünk északi féltekélyén, és ez a legjobban észrevehető az Északi-sarkon.

    Χάρις Αλεξίου- Hárisz Alexiu
    Πανσέληνος – Telihold

  29. Re:28
    Behelyettesíthető a lélek helyére a psziché, de mit cserélünk le mire?
    Semmit, minden marad a helyén, mert ugyan arról van szó, csak más nyelven… 🙂
    (Nem , most nem fogok belemenni… 🙂 )

  30. 24. Bálint. Teljesen igazad van. Az édesvíz készleteinket módszeresen pusztítjuk. Csökken a talajvíz szintje, lecsapolások, és a meglévő vizek elszennyezése. Igaz, hogy lesz majd eső, de megnehezíteni a saját ivóvíz hozzáférést, őrültség. Kíváncsian várom, Izrael mikor szánja el magát a Földközi és a Holt tenger összekötésére.

  31. 28:Pölöskei Péter

    ”Elképesztő a növények életereje. Három nyírfát ültettem, úgy tizenöt évvel ezelőtt. Az egyik kb. húsz méteres magasságban megsérült. Minden tavasszal folyik belőle a víz, a gyökerek mint egy nagy erejű szivattyú tolják fel a vizet, ami a virágzáshoz és a lombosodáshoz kell. Most is csöpög , a gyökerei is mélyre nyúlnak.”

    Elképesztő az ember számára valóban, mert amilyen szinten a fa-fajok kooperálnak egymással, együttműködő közösséget alkotnak és védekeznek más fajok ellen, az pont ellentéte a folyamatosan konfrontálódó és egymást irtó emberi faj “stratégiájának”.
    (Lásd “A Fák titkos élete” c. könyv)

    Ez a blog nem az entellektüel nyávogásról meg a túl mély filozófálásról híres, maradok én is az átlagpolgár (vagy józan paraszt?) racionális szintjén.

    Az emberek között (is) két stratégia lehetséges a (túl)élésre: (1)konfrontatív, vagy (2)kooperatív. Az utóbbi szándékból (és tudjuk a jó szándék kevés) gyenge eresztés maradt mára a kereszténységből, az evolúció (elmélete) pedig maga lett a konfrontáció (gyakorlata). Az erősebb fennmarad – a gyenge kipusztul. (Pont)
    Most abba nem mennék bele, hogy az eredeti keresztény szellemiséget (szeressük egymást, azaz együttműködjünk) a római császárok idejében milyen célból keverték össze a lényegében Babilonból és Egyiptomból kimentett (megmaradt) írásokkal – akit érdekel járjon utána.

    Ebben a bioszférában nincs olyan faj (az emberen kívül) amelyik folyamatosan saját egyedeit írtja, a másikat konkurensnek, ellenfélnek sőt ellenségnek tartja és ezt hosszú időn át művelje. Ez az idő fogy most.

    Közeleg a választás: ki-ki melyik stratégiát választja, azután aki bujt aki nem….

    „Az Ep-ből három bölcs érkezik hozzánk.’ https://hvg.hu/itthon/20190314_Ujabb_feltetelt_szabhatnak_Weberek_a_Fidesznek
    No ezt gondolom viccnek szántad 

  32. 32 Vaszil
    A természetfilozófiai eszmefuttatásod nem reális.
    Sajnos az élet evolúciós alapon működik, és a kooperáció csak egy kiegészítő elem benne, amit bizonyos feltételek fennállása esetén működik, ideiglenesen.
    Az sem igaz, hogy az állatvilágban nincs élethalál-harc a saját fajhoz tartozó egyedek között.
    Az élettér birtoklásáért sokszor nagyon kegyetlen harcot folytatnak bizonyos fajok, ahol a küzdelemnek sokszor az egyik fél pusztulása vet véget.
    Ugyanis az élettér véges, csak annyi egyedet tud eltartani, amennyi megtalálja benne a létfeltételeit, és ez kiélezi a harcot az élettérért.
    Az ember úgy tudott felülemelkedni ezen, hogy kooperálva folyamatosan bővíti eredeti életterét, ezzel más fajokat háttérbe szorít, kipusztít.
    De az így nyert többlet életteret rövid idő alatt újra beszaporodja, így kénytelen tovább folytatni ezt a stratégiát, amíg van mit elhódítani a bioszférától.
    Ha ezek a tartalékok elkopnak, és az emberiség nem képes a szaporodását visszafogni, akkor nem lesz hová kooperálni, mert az emberek egy részének nem fog jutni táplálék.
    Ez az emberi humánus eszméknek rettenetes tragédia lesz, de a számtan az sajnos működik…

  33. Nem csak a szárazság lehet a gond. Múltkor láttam egy frissebb dookumentumfilmet az olajról.A palaolaj és a repesztéses olajnál kanadában van olyan hely ahol az emőmű csak olajhomok kiolvasztására termel energiát szinte. Mivel a világ ma profitorientált ezért ez nem számít mert az erőműnek van haszna aki az áramot eladja, az olajpala kiolvasztó cég pedig 2 hordó kiolvasztott bitumenből nyer 1 hordót.Talán nyereséges talán nem .A banki hitelek nem egy nap alatt dőlnek be.
    De ha az öszképet nézzük akkor pl. van egy erőmű ami azért termel áramot hogy a 2 hordó bitumenből 1-et csináljon., szóval ha ez az összkép akkor ha csak ezzel működnénk már rég a kőkornál tartanánk. De még van hagyományos olaj egy kevés.
    És ráadásul ezek a repesztéses kutak 2 év után fele hozamot adnak.Plusz valószínű hogy a legjobb helyeket kezdték el először kibányászni. A filmben benne volt hogy 15millió amerikai lakik ilyen kutak 1 km-es körzetében.Ez elképesztően nagy szám, és ebből láthatjuk hogy nem csak pár rucat ilyen kút van ha 15 millió amcsi lakik ilyen helyek közelében.És miért van ennyi kút? Nyilván nem szórakozásból, hanem mert kell a mennyiség. Mi lesz ha ez a rengeteg kút bedől a hitelek és az alacsony hozam miatt?
    1:2 EROEI ráta mellett nem lehet társadalmat (egészségügy , infrastruktúra, stb.. fenntartani) Szerintem idő kérdése hogy ez is mikor borul.

  34. 33:hubab
    „Az sem igaz, hogy az állatvilágban nincs élethalál-harc a saját fajhoz tartozó egyedek között.”
    Nem is állítottam ilyet, csak azt, hogy ha a mai (klíma és ökológiai) helyzetben a konfrontációt választjuk az együttműködés helyett, akkor biztos a kipusztulásunk (és megérdemelt). Egy dologban különbözünk az állatvilágtól, hogy ezt mi tudatosan meg tudjuk tenni.. . Szó szerint.

  35. Érdekes, időről időre felbukkannak, majd lavinaként végigsöpörnek a földön hamis alapra épített elméletek. Ezek hatására az érintett iparágakban fellendülés, és nagy profit leszakítása lesz lehetséges. Volt az atom hisztéria, bunker építések vegyvédelmi eszközök stb. Forgalmazása. Miközben Hirosima, Nagasaki újjáépült, csernobil körül óriási terület van lezárva. Jött a koleszterin hiszti. Az élő szervezet alap sejtje hamisan ki lett kiáltva ellenségnek. Óriási profitot szerzett rajta a gyógyszer és orvosipar, meg az élelmiszeripar is. Volt olajhiszti. Mindjárt kifogyunk az olajból. Gyorsan meg kell emelni az árát. Persze, most is van bőven olaj, csak drágán. Dizelfüst hiszti is van. A nagyalakú fekete koromszemcsék amelyeket az orrunk ki tud szűrni, környezetszennyezőnek lett kinevezve. Katalizátorok, utánégetők alkalmazásával most mikro méretű a dízelfüst, orrunk nem tudja szűrni, letüdőzzük. Sebaj autóalkatrészgyártók kaszáltak. Most van klíma hiszti. A bioszféra szükséges alkatrésze a széndioxid, ki lett nevezve ellenségnek. Klímaváltozás rá lett fogva. Óriási üzlet, a „környezetvédelmi” iparnak. Valódi okok, túlnépesedés, erdőirtás, édesvizek felületének drasztikus csökkentése nem számít. Mindazok akik józan ésszel ellent mertek mondani a hiszti kampányok szervezőinek, haszonélvezőinek, félre lettek állítva, elhallgattatva, és lehülyézve. Tudományban eluralkodott az elmélet szerkesztés, majd beindul a kutatómunka az elmélet alátámasztása érdekében. Kutató tudós panaszkodott, hogy, a kutatás célját nem segítő, mellékesnek nevezett eredmények nincsenek végigjárva, mert arra nem adnak pénzt. Jómagam a józan ész pártiak oldalán vagyok, kétségbe vonom a hisztik jogosságát. Itt is csak előzetes cenzúra (moderáció) után jelenhet meg a hozzászólásom…… 🙂

  36. 36 – Bogozy.
    Van, amiben igazad van, van, amiben nincs. pl. Az olaj árát a kereslet-kinálat állapítja meg, nem valakinek a döntése, hogy „emeljük meg”. Azt, hogy az emberek félnek egy atomháborútól, nem enyhíti, hogy Hirosimát újjá építették. A kettőnek semmi köze egymáshoz. A CO2 valóban a természet egy szükséges része,de nem mindegy a koncentráció. Ahhoz az élettérhez, mihez mi szokva vagyunk 280 ppm szükséges. 415 ppm-hez is tartozik élet, de nem a miénk.

  37. 36:bogozy
    Ugyanarról beszélünk csak más megfogalmazásban…

    ” Érdekes, időről időre felbukkannak, majd lavinaként végigsöpörnek a földön hamis alapra épített elméletek. Ezek hatására az érintett iparágakban fellendülés, és nagy profit leszakítása lesz lehetséges.”

    A klímával kapcsolatban azért nem csak hiszti van – de erről majd rövidesen az élelmiszertermelés gondjai fognak döntő “véleményt” mondani…

    Addig valóban a profit istene mindent visz, telhetetlen korporációk pénzbeli haszna mára a közjó és a természet (környezet) elleni (profin szervezett és “tudományosan” támogatott) foglalkozás lett. Ez is konfrontáció, amikor a faj kollektív érdekeit felülírja egy szűk csoport profitérdeke… Még csak nem is létérdeke – mert azt nem látja át (fától az erdőt esete)

    Viszont itt van nekünk a napi gumicsont, szedje aki akarja:

    “Te szedd!”

    Miközben globális multik termelik,
    és kormányod minden tőkéssel együttműködik.
    Te szedd!
    Jöhet pénzes bárki – csak itt a nép labdába ne rúgjon,
    A bennszülött jó rabszolga maradjon,
    Hitelből szaporodó humán erőforrás
    Mi is lehetne más,
    te szedd…

  38. 36, bogozy
    Teljes tájékozatlanság amit a dizel füstről írtál.
    Kezdjük, Euro II, III, IV, környvéd besorolás nagy korom szemcse képződik a modern motorokhoz képest az égési csúcsnyomás és befecskendezési nyomás viszonylagos kicsi volta miatt. A nagy korom nem mérgező, vagy nem jut be a szervezetbe, ha bejut 3 hónapon belül lebomlik ugyanis szén alapú mint mi. A probléma a nagy korom szemcsékre egyéb vegyületek ragadnak és ez okoz rákot. Nem feltétlen csak a dizel motorból pl. ha mellette benzines üzemel annak a káros anyagait is viszi, vagy minden mást a környezetből.
    Euro V,VI, besorolású dizel motorok nagy égési nyomás, 1500-2000 bár befecskendezés, mini korom képződés, PM. 0,2 mikron. Egészség károsító hatása a tüdőben a sejtfalon átjutva bekerülve a véráramba gátolja a vörös vérsejtek oxigén fel és leadását. Hatás rövid és közép távon, szervi problémák degenerált utódok,
    A néhány éve gyártott motorok káros anyag regeneráló rendszerébe, ha nem nyúlnak bele teljesen „kiszűri” ezeket. Oxidáció, redukció. Még egy fontos infó amit nem hallani sehol, a gyártókat a törvény 160 000km futásteljesítmény elérésű kipufogó gáz kezelő, ártalmatlanító berendezés gyártására kötelezi, amit tudnak is.
    Ha megvizsgáljuk a szürke importból beérkező gépjárművek életkorát, futásteljesítményét akkor ezek egyáltalán nem tudják az előírt normát, sőt jó magyar szokás szerint kiütik a DPF szűrőt ha eltömödik a koromtól nehogymá 600 000-ért vegyek.
    Még egy gondolat amiben teljesen félre van tájékoztatva a közvélemény. A ma gyártott motorok környezetvédelmi szempontból értékelése szerint a diesel sokkal környezet barátabb mint a benzines…….de gazdasági érdekek döntenek.

  39. 31.Bogozy
    Nem fogják összekötni a Földközi-temgert a Holt-tengerrel, több okok miatt, de szó van a Vörös, illetve a Holt tenger között egy csatorna létrehozásáról, a kivitelezés sokkal könnyebb.
    Néhány szót az édesvizekről: ha csakis a napi ivóvizről volna csak szó, istenem, azt még valahogy megoldaná az ember, de ma már rég nem ez a probléma, hanem a kontinens egész viz-egyensúlyáról.Már hosszabb ideje , hogy egyre kevesebb hó hull a hegyekben is, hó, kedves Bogozy, és nem eső. Valamikor , két-három éve hallottam a szakemberek prognózisát, miszerint ha a trend folytatódik, Európa elsivatagodása elkerülhetetlen.. A régi telek jóságos, méteres vastag hegyvidéki hótakarója, -valamint egyes helyeken a gleccserek- volt a folyók vizhozamának letéteményese.Ez , a régi telek megszokott hótakarója hiányzik egyre jobban, ez hat ki, lassan ugyan, a folyók vizmennyiségére, ami 50-70 éven belül, a jelenlegi tendencia függvényében, minimálisra csökkenhet, vagy a nyári hónapokban akár el is tünhet!
    Képzeld el a Dunát majd a jövőben mint egy fáradtan csordogáló semmi kis patakocskát, vagy akár meredj rémülten, aszályosabb esztendőkben a teljesen üres mederre.
    Mi itt nagyon is ismerjük, jaj, de még mennyire, a jelenséget, a csakis télen-tavasszal az esőzések idején rövid időre életrekelő kis patakocskákat, külön szavunk is van reájuk, isten ne adja, hogy ez a szomorú természeti jelenséget ti is megismerjétek.

  40. 15: Tibor bá! Nem akartam hozzászólni, de ez fáj! Nincs a magyarban olyan szabály, hogy „Alany-állímány-határozó”! Angolban, németben van, de magyarul nincs!
    Ebben az értelemben szabad a szórend a magyar nyelvben. Persze vannak szókapcsolatok, amiket csak bizonyos sorrendben értelmes elmondani, de az alany-állítmány pont nem tartozik ezek közé.

    Kifejezetten rosszul veszi ki magát, hogy miközben létező szabályokat veszel semmibe rendszeresen, egy nemlétező szabályt kérsz számon a kommentelőiden.

  41. 28,Pölöskei Péter
    …”Reménykedem , hogy április-májusban lesznek kiadósabb esők. Ha lesznek , neked van hova hazajönni….’
    Drága, kedves magyar barátom, őszintén, tiszta szivemből köszönöm kedves hazahivó szavaidat, de a legnagyobb tisztelettel, nem élek vele, több okból: idén novemberben lesz 57 esztendeje hogy Izrael földjére léptem, hátrahagyva az én drága szülővárosomat, Kolozsvárt, azaz én származásomat nézve, Erdélyi vagyok.
    Azonkivül, az én koromban-jócskán benne a 70-esekben – hova menne már az ember?
    Kérdezd drága Tibor bá-t, van az a pénz? A mi korunkban?
    Ezenkivül, az éghajlati riadón kivül, a ti helyzetetek rosszabb,nálatok az égbolt sötétebb, mint nálam, nézd a fenyegető cigány, illetve migránsveszélyt , az esetleges kizárást az unióból, a NATO arcátlan és nagyon veszélyes bajuszhúzógatásai az orosz ellen, méghozzá a ti fejetek főlőtt, hát mit mondjak, kedves Péter…lehetséges, hogy holnap-holnapután mi sem fogunk létezni, de sajnos, ti sem vagytok odaát a mama köténye alatt.
    Akkor meg hova mennék hozzátok , drága jó barátom? Szmájli.

  42. Bálint. Sajnos a zsidó élete, ma Izraelben van a legnagyobb veszélyben. Külföldről felbérelt palesztin terroristák gyilkolják szinte nap mint nap az izraeli zsidókat. A nemzetközi fősodratú sajtó is nekik ad propaganda támogatást.

  43. 43,Bögözy
    Igen, sajnos, a helyzetünk meglehetősen labilis, de ilyen a fehér ember helyzete szinte viládszerte, és mutass egy nyugodt helyet manapság.
    Nézd mi történt akár a napokban New-Zeelandon, egy kedves, csöndes helyen.
    Ki gondolta volna.

  44. 41 – Lebá:
    Tisztában vagyok azzal, hogy a magyar nyelvben szabad a szórend a hangsúly kedvéért. Pl:
    Lebá kioktatta Tibor bá’-t.
    Tibor bá’-t oktatta ki Leba. (nem pedig XY-t.)
    Kioktatta Lebá Tibor bá’-t. (nem pedig meghívta egy kávéra.)
    de a kifogásolt mondat: „Szerintem állja a sarat Tibor bá” értelmetlen (a szerzője el is ismerte) mert: arra mutat rá, hogy nem dagasztom a sarat, hanem állom. Csakhogy ennek átvitt értelme van. Azt jelenti, hogy sikeresen felveszi a harcot valamivel. Ezt pedig csak úgy lehet kijelenteni, amire kijavítottam. Itt be kell tartani a szabványos alany-állítmány sorrendet, mert az alanyról állítok valamit.

  45. 29 „Mostantól kezdve, az északi féltekén a nap folyamatosan növekszik az éjszaka rovására”

    nem mostantól kezdve növekszik a nappalok hossza, hanem a téli napfordulótól kezdve.

  46. Alap témához:

    A grafikonon felvett mért pontok egyenlőre még a lineáris emelkedési zónán belül vannak, semmi nem igazolja az exponenciális növekedést, sőt ha nagyon kukacoskodni akarnék akkor még a lineáris emelkedési trend sem tűnik alátámasztottnak a jelen pontokból.
    Ahhoz hogy tisztán látható legyen az exponenciális kiugrás, a 2016-os kiugrást meg kéne ismételni és onnan kellene az új trendvonalat meghúznia minimum 2-3 ponttal.

    Ez a 2020-as erős el nino előtt nem valószínű, azaz 2019 szeptemberében sem leszünk okosak.

    45:
    A sarat állásnak van átvitt értelme.

    Ezért ha az bekerül a mondatba, akkor azt bármilyen szórendben bekerülhet.
    Ez abból is következik, hogy mindenki értette dajtás mondatát.

    Amit felállítottál szabályként az pont az angol nyelvtudásodból fakad, ott nem mindegy hogy egy nem szó szerint értendő kifejezésnek mi a szórendje.

    Szerintem.

  47. 42. –
    Bálint,
    Köszönöm a szóváltást. Ennél többet nem várhatok a mindennapoktól. De tényleg , ez nagyon jó. Köszi Barátom!
    üdv.

  48. 47 – Egon:
    Az exponenciális görbésítéssel én se értek egyet. Szerintem a 2026 jóslat nem fog bejönni. Különben, holnap folytatom, hajnali 4 órától. 😀

    „Állom a sarat” Nem azt írtam, hogy nem érthető. Azt írtam nem helyes. Fáj a fülem, ha hallom.

  49. Szerintem a kiugróan magas El Nino evek gyakorisaganak es hőmérsékleti maximumainak novekedese miatt talan egyszer eljuthatunk( ?) egy forduloponthoz amely utan beindulhat egy exponenciális novekedes 2100 elott…….mondjuk ezt az esélyt a grafikon nem igazan mutatja valószínűnek… de ha a metán beindul. Akkor lehetseges.

  50. 50 – tom:
    A metán bármikor beindulhat, jóval 2100 előtt.

  51. A Meteorológiai Világszervezet kiadta a 2018-as évre vonatkozó klímajelentését. Ha minden így folytatódik, az évszázad végére nem sok esélye marad az emberiségnek.

    Egyre súlyosabbak a klímaváltozás hatásai, és a java még csak most jön
    https://hvg.hu/tudomany/20190329_globalis_felmelegedes_klimavaltozas_jelentes_meteorologiai_vilagszervezet

    Az eredeti: https://gallery.mailchimp.com/daf3c1527c528609c379f3c08/files/82234023-0318-408a-9905-5f84bbb04eee/Climate_Statement_2018.pdf?utm_source=Climate+News+Network&utm_campaign=fcbd80f4e6-EMAIL_CAMPAIGN_2019_03_29_08_47&utm_medium=email&utm_term=0_1198ea8936-fcbd80f4e6-38798685

  52. A klímaváltozás egyik pozitív visszacsatolása a számtalan közül, ami igen negatívan fog hatni az emlősökre, közöttük ránk emberekre is.

    „A klímaváltozás jelenti a legnagyobb és legátfogóbb fenyegetést a globális egészségbiztonságra” – mondta Colin J. Carlson, a washingtoni Georgetown Egyetem doktorandusza, a PLOS Neglected Tropical Diseases című tudományos folyóiratban publikált tanulmány társszerzője. Hozzátette: a szúnyogok csupán a probléma egy részét képezik, ám a 2015-ben, Brazíliában kirobbant zikajárvány után, komolyan aggódunk, hogy mire számíthatunk a jövőben.
    Carlson és a Floridai Egyetemen dolgozó Sadie J. Ryan azt tanulmányozták, hogy mi történne, ha a két leggyakoribb, betegségeket terjesztő szúnyog – az egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti), valamint az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus) –, a globális átlaghőmérséklet változásaival összhangban mozogna évtizedeken keresztül. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a bolygó leghalálosabb állatai közé sorolja a szúnyogokat, mivel azok évente emberek millióinak haláláért felelős betegségeket hordoznak. Az egyiptomi csípőszúnyog és az ázsiai tigrisszúnyog is hordozója lehet a dengue-, a zika- és a chikungunyavírusnak, valamint további legkevesebb tucatnyi olyan betegségnek, amely a kutatók szerint komoly fenyegetéssé válhat a következő ötven évben.
    https://hvg.hu/tudomany/20190331_globalis_felmelegedes_klimavaltozas_szunyogok_betegsegek

  53. A klímaváltozással foglalkozó szakemberek nagyjából 20 éve kísérik figyelemmel a grönlandi Jakobshaven-gleccser olvadási ütemét, hiszen ez felelős az ottani jégtakaró jelentős részének (mintegy 7 százalékának) óceánba áramlásáért. Nagy meglepetést okozott köreikben, hogy a gleccser most erősödésnek indult, így az olvadás folyamata is lelassult.
    Épp a napokban számoltunk be arról, hogy a gyakori esők miatt gyorsabban olvadnak a grönlandi gleccserek, ennek viszont most ellentmondani látszik egy új tanulmány, amely az utóbbi 3 év adataira támaszkodva emeli ki, hogy a fenti, kiemelkedő jelentőségűnek mondható példány erősödésnek indult. A NASA JPL közleménye szerint a kutatók az észak-atlanti oszcilláció módosulásával magyarázzák a változást, ez szabályozza ugyanis a meleg és hideg áramlatok időközönkénti (periodikus) váltakozását. A globális klímaváltozás a jelek szerint ezt a tényezőt is befolyásolja, így már 3 éve a szokásosnál jóval hidegebb víztömeg érkezett Grönland nyugati partjaihoz, ez pedig a gleccser olvadását is alaposan lelassítja.
    https://sg.hu/cikkek/tudomany/135773/erosodik-a-veszelyeztetett-gronlandi-gleccser

  54. 58. Nagyon szép. Képtelen vagyok elhinni hogy így ráb@szunk. Itt alig volt őszi csapadék, elenyésző volt a téli csapadék és ehhez idomulva most a tavasz is csontszáraz. Itt olyan erdőtüzek lesznek ha nem lesz szerencsénk hogy csak nézünk majd ki a lyukon!
    Szilárd babusgató szavai hiányoznak egy kicsit.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük