(2760) Lapos Föld

Tibor bá’ online

Terjed a lapos Föld elképzelés az egész világon, így természetesen hazánkban is. Sose hittem volna, hogy ennyire buta emberek is léteznek. Az indoklás a következő: A világ tudósai összefogtak, hogy elrejtsék előlünk az igazságot. Már akkor is kiborultam, amikor az járt körbe-körbe, hogy az amerikaiak sose szálltak le a Holdra, a felvételek műtermi csalások voltak. Ez ugyanis bár nem igaz, nem teljességgel lehetetlen. Nade, hogy a Föld lapos. Az embernek megáll az esze.

Az iskolák nem látják el a feladataikat tisztességesen. Földrajz, történelem, fizika…. A Föld gömb formáját mindenütt magától értendőnek tekintik. Ezt nem kell oktatni, ez annyira evidens, hogy az ellenkezője egyszerűen elképzelhetetlen. Azok, akik a lapos Földben hisznek (és itt a hinni ige alkalmazása tökéletesen fedi a valóságot) olyan üres agyról tanúskodnak, ami minden képzeletet felülmúl.

Felmerül bennem a kérdés, lehet-e az emberiség ennél hülyébb? Zuhanhat-e az oktatás ennél mélyebbre? Az ilyen selejtes emberekkel mit lehet csinálni?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

95 gondolat erről: „(2760) Lapos Föld

  1. Hát igen…

    És mi a véleményed az oltásellenességről? Az nekem a másik hasonló téma…

  2. Nagy az Isten állatkertje szokták volt mondani…! 😛 🙁

  3. Nem az a baj hogy ” Nagy az isten állatkertje”, hanem hogy alacsony a kerítés! 🙂
    Ezt a mai kort lehet mondani digitális középkornak is. Az a baj, hogy ezek a hülyék
    egyre nagyobb veszélyt jelentenek ránk is. Pl.: Az oltás ellenességgel.
    Tegnap valamelyik híradóban is szó volt az oltásellenesekről. Megkérdezték az „utca emberét”. Egy öreg nyanya nyilatkozott, és büszkén mondta bele a kamerába, hogy bizony az ő családjában senki nincs beoltva, még a kisunokák sem! Hát nálam úgy felment a pumpa….. Nem is értem, a kötelező oltásokat hogy sumákolják el? Az állam tehetetlen?

  4. ” Az ilyen selejtes emberekkel mit lehet csinálni?”
    El kell vinni a föld szélére őket és lelökni 🙂

  5. Tibor bá! Láttad-e kérlek az „Idiocracy-t” – magyarul asszem a „Hülyék paradicsoma” címen futó mozit…? ;-]
    (Ha nem láttad – vannak benne tippek – hova tovább… 😉 😛 mármint, lefelé, elhülyülés irányba. )

  6. Lapos föld hívőknek !

    Adott mennyiségű anyag legkisebb térfogati formája a gömb ,

    A természet nem hülye

    Lehet gondolkozni!!

  7. 7 – Bandi:
    Épp ez a baj, ezek nem tudnak gondolkodni.

  8. Re:1
    Én nem mosnám össze az oltáselleneseket a laposföldesekkel…
    Laposföld elmélet egy fizikai abszurdum, ami egzaktul cáfolható,
    de az oltásokkal kapcsolatos félelmek nem fizikai abszurdumok,
    hanem egyfajta technikától való félelem, hozzáteszem nem teljesen alaptalanul.
    Oltások komponenseire simán lehet valaki allergiás, rosszul gyártott vakcina okozhat galibát,mivel emberek csinálják, ezért volt/van/lesz benne hiba.
    Ha kicsit jobban figyelsz, akkor nem régen volt abból balhé Afrikában, hogy a rosszul gyártott oltásoktól újra terjedni kezdett egy betegség, vagy ami még nagyobb genyóság, hogy a madárinfluenza oltáskampány idején Németországban mást oltást kaptak a kormánytisztviselők és katonák, mint a polgári lakosság…
    Számos ilyen eset volt, ami muníciót ad az oltáselleneseknek, ami nem éppen bizalom építő történetek.
    Zárójelben jegyzem meg, hogy a magyar helyzet elég extrém, mert nálunk a környező országokhoz képest kiemelkedően magas a kötelező oltások száma, ami felveti azt a kérdést, hogy miért van rá szükség, ha másnál nem kötelező.
    Mondjuk erre egyszerű a válasz, a kötelező fix állami finanszírozást jelent, és gyerek érdekében érv mögé bújva masszívan lehet fejni az államkasszát…
    Ezt megtámogatják egy masszív „oltásellenes” boszorkány üldözés kampánnyal, és máris fekete seggű lesz az, aki mer kritikát mondani a rendszer problémáiról.

  9. Én nem lepődöm meg a laposföldeseken, hisz ők még csak most jöttek le a falvédőről…
    Sok olyan ember van, aki térben még nem tud gondolkodni, egyszerűen nem látja a téri objektumokat, és ha keresztre feszítik, akkor se tud lerajzolni egy hasábot. Nekem is volt olyan évfolyamtársam aki az ábrázoló geometria feladatokat képtelen volt megoldani, és mi csináltuk meg jó pénzért a beadandó leckéit… 🙂
    Plusz rátesz a lapáttal az is, hogy az oktatásban a földrajz, csillagászat nagyon háttérbe szorult, így sokunknak triviális dolgok nekik baromira nem triviálisak.
    Ez a kórtünet az adott ország szellemi, és oktatási szintjéről árulkodik.
    Hozzáteszem ha timbuktui emberek gondolnák tömegesen így, akkor senkit se érdekelne, és legyintenének rá, de mivel ez a jó és bölcs Egyesült Államokból jön, mindenki majmolni kezdni, és egy bolond százat csinál…

    Laposföldeseket ki lehet gyógyítani az „elmebajukból”, elég ha felraknánk őket egy űrhajóra és körbekerülnék a Földet. 🙂 Utána nehéz lesz laposföldezni…

  10. Tiborbá, szerinted nem finanszírozza inkább valaki a háttérbôl ezt a „laposföld” elmeroggyantságot?Gyanús, hogy nyilvánvalóan „konteónak” tüntetik fel,és mint ilyen, alkalmas a többi „konteónak besorolt” , sokszor létjogosult témák teljes hiteltelenítésére. Szerintem egy legyártott gumicsont, hasznos idióták akikre lehet mutogatni. Nem csak a mostni témákra használható, de bármi más hiteltelenítésére a jövôben. És így van, a kilenctizenegy,az ûrkutatáscsalás mind kényes ésfontos témák, nagyon jó ötlet-szeretnem-egy ilyen mellékszínpadot összehozni.

  11. 10:
    Az oltások a társadalom részére hasznosak, de rizikós az egyén részére. Szendi Gábor az utolsó hírlevelében az mellett érvel, hogy az influenza ellen nem ér semmit.

  12. 12.
    A bátyám az oltás után lett igen beteg.

    De minden évben beoltatja magát.
    Szerinte én egy hülye vagyok és mindent benyalok gondolkodás nélkül. Na ő az akinél pontosan működik a konteók összemosása.

    Az se mindegy, hogy azt az oltást a comb vagy felkar pontosan mely pontjába adják.
    Nem csak a beinjektált vegyület lehet a veszély forrása, sokszor a csakrákat és ezzel az energiaáramot, a körfolyamatot sértik meg a fizikai behatással. Ezzel okozva anomáliákat a szervezet működésében.
    Nyilván az oltások védelmet jelentenek és senki nem akar visszakerülni a 19. századba, amikor terjedtek a gyermekkori fertőző betegségek.

    Tiszta röhej, hogy milyen naivak az emberek. Mindenáron állást kell foglalniuk egy-egy kérdésben.
    A laposföldesek nem látják, hogy milyen ívet ír le a napjuk felkeléstől lenyugvásig?
    Akkor hajnalban melegebbnek kéne lennie, hisz közelebb van a lapos föld felszínéhez, mint amikor magasan messze fent „halad” délidőben. Egy forró palacsintát (mert akkor a nap is az nyilván) azért és az ahhoz viszonyított távolságból fakadó hőérzetet csak el tudnak képzelni.
    És az óceánon távolodó vitorlásnak miért az árbocrúdját és vitorláját látják utoljára mikor a hajótest már nem látszik? Nem kell ehhez az űrbe menni.

    Nyilván a végén az óceánok ráfolynak a teknősbékák hátára.
    Ez az elmélet nyilvánvalóan terelés, ennyire senki sem hülye a mai világban.

  13. 13 – Balázs:
    Einstein azt írta: Két végtelent ismerek, az emberi butaságot és a világmindenséget, bár ez utóbbiban nem vagyok biztos.

  14. Engem az zavar, hogy annyi teret kapnak a laposföldesek egy vitában, mint a valódi tudomány, ha megnézünk 1-1 műsort. És ez tényleg bosszantó, mert ennek semmi köze a kiegyensúlyozott médiához, ennek a hülyítéshez és a hülyeség korához van köze.

    Bevettek a fészen egy csoportba, ahol vidéken újrakezdők vannak (állítólag azok). Valaki belinkelte Miskolczi klímaelméletét és olyan bődületes sugárzó rettenet jött elő az ott író emberekből, hogy elképedtem, miután próbáltam rendbe tenni. Azt írta az egyik, hogy a tudós az ne jósolgasson, kutasson. Valaki azt mondta, hogy nekem ott tkp. csak olvasni szabad, nézelődni, de hozzászólni nem. Ez így ment egész addig, míg valaki, aki nemcsak onnan ismert, beírta, hogy az ország valószínű egyik legjobb klímakutatójával vitáznak éppen. Azt hiszitek, hogy visszább vett bárki is? Inkább kiléptem a csoportból, nincs szükségem erre.

    Szóval egy olyan szellemi sötétséget látok az országban a fész hozzászólások alapján és olyan tudományellenességet, aminek nem hiszem, hogy jó vége lesz.

  15. 15 – H.Zs.:
    Azt hittem, hogy ehhez már hozzászoktál. A buta emberek (és ebből Dunát lehetne rekeszteni) gyűlölik a tudást és annak birtokosait. Itt is előfordulnak ilyenek, egy ideig engedem is őket garázdálkodni, hadd lássa a többi ezeket a díszpéldányokat. – Ne búsulj, téged itt mindenki ismer.

  16. 16: Nagy fokú tiszteletem irántad és az itt kommentelők iránt. Üdítő kivétel vagytok.

  17. Kedves blogtársak
    Ne a mai emberek hülyeségén keseregjetek, hanem legyetek tejintettel a mai iskola, a mai tanügy szomorú helyzetén:
    Mig anno valamikor, az én távoli gyermekkoromban az iskolába mi, nebulók, TANULNI jöttünk, ez volt a mi előirt, megkövetelt, és szigórúan számonkért kötelességünk, amikor és amennyiben rosszalkodtunk, valamivel zavartuk az órát, akkor a rosszalkodás mibenlététől függően a tanár felpofozott, a vonalzóval körmöst adott-nagyon fájt!!- meghúzta fülünket, kiküldött az óráról/felküldött az igazgatói irodába, intőt irt be-amiért otthon külön kaptunk a szüleinktől – nos, abból a régi iskolából tanult emberként léptünk ki, és egy pillanatig sem hittük volna , hogy a Föld márpedig lapos!
    Ma?
    Láttam már a gyermekeimnél az akkoriban lassan kezdődő tendenciát, amit manapság felerősödve látok unokáimnál: a mai iskola egy akol, ahol elnevelt, elkényeztetett kis állatokat tartanak a szülők munkaideje alatt, a gyerekeknek sokkal, de sokkal több jogaik vannak, mint a tanári karnak, a tanárok manapság nem biztos, hogy megtarthatják az órát,mert ha a soros, aznapi kis szarjankó nem egyezik bele, és mindenáron zavarni akar, a tanár-legnagyobb szégyenszemre – nem képes levezetni az órát!!!!
    Felpofozni a kis trehányt??? Isten megörizné szegény tanárembert, azonnali kirugás, rendőrség, valamint a szülők „jogos felháborodása” sújtana reá azonnal.
    Ki sem küldheti az osztályból a büdös kölyköt, fejvesztés terhe alatt van az ilyesmi amióta jónéhány éve egy rohadt külyök őráról kitiltva fogta magát és egyszerűen hazament, azaz ment volna, de utközben elgázolta egy gépkocsi, azóta NEM SZABAD a tanárnak eltávolitani gyereket az osztályból, hacsak nem mászik a mennyezetre. Mármint a gyerek!
    Ha mégis annyira zavar a kis senkiházi, a tanár annyit tehet, hogy felküld egy tanulót a titkárságra jönne le a titkárnő felkisérni őuraságát az igazgatóhoz.
    Tessék tanárként ezek után megtépázott, semmivé foszlott tekintélyeddel megtartani az órát, ha egyáltalán maradt még valami kicsengetésig az 50 percből, magyarázd nekik a szégyentől, a dűhtől, a tehetetlen megalázottságtól zúgó fejeddel 30 gúnyos szempár elött azt, hogy a Föld gömbölyú!!!!
    Márpedig ezek szerint lehet akár lapos is!

  18. Kisgyermekes apuka vagyok – és oltásellenes. Legalábbis ezt a szót „ragasztják rám”, amikor közlöm, hogy nem akarom X és Y oltásokat beadatni a fiamnak. Szerencsére nem olyan országban élek, ahol a dolog kötelező lenne.
    A kérdés mindig ott bújkál bennem, hogy ha az én kicsi fiam nincs beoltva, de a többi 20 társa ott az oviban igen, akkor azok miért rettegnek tőle (vagyis a szülők)? Hiszen ha jön a csúúúnya badabumm, akkor a beoltottak nem kapják el, hiszen be vannak oltva – vagyis nekem és a kisfiamnak kell rettegnünk. Vagy nem?
    A másik, és bocsánat az offért, a grafikon, amibe beleakadtam pár hete. Az oltások kezdetét mutatta, illetve azt, hogy a legrettegettebb betegségek hogyan csökkentek lefelé – olyan 10-20 évvel azelőtt, hogy elkezdtük volna a bolygón az oltásokat. A kérdés jogos, hogy miért csökkent a betegségek száma? Hiszen még nem voltak oltások.
    A válasz egyszerű. Civilizáció. Ami magával hozza a tiszta vizet, a vécét öblítéssel, a kéz- és testmosást hetente többször, az egész olyan társadalmi körülményeket, amikben ma is élünk. Hogy nem a hátsó szobába vagy az udvaron össze-vissza szarunk, hogy a víz tiszta és iható, hogy a betegségek nem szárnyalnak a széllel-vízzel össze-vissza a környéken, és ha ezek rendben vannak, akkor nem kell oltás. Akkor elég, ha az immunrendszered erős.
    De nem vitatkozni jöttem. Nem is offolni.

    A laposföld hívők nem tudatlan emberek. Hanem olyanok, akik elgondolkoznak egy-egy matematikai tényen. Videókat néznek és cikkeket olvasnak. Másként látják a dolgokat, hiszen van másik alternatíva.
    Laposföld-hívő lennék? Nem hiszem. Csak elgondolkozom és van olyan, amikor azt mondom, hogy igen, ez igaz is lehet. Ha már szóba került – nem, nem hiszek a ’69-es bravúrban, nem jártunk a Holdon. Ma sem tudnánk oda embert juttatni, és ’49-ben még azon morfondíroztak az okosok, hogy elég lesz-e 200 év arra, hogy technikailag megoldjuk, hogy eljussunk oda. Szóval… Hívő vagyok? Vagy csak gondolkodom. Hiszek és nem hiszek.
    Miért baj az, ha valaki olvas, összerak dolgokat és levonja a következtetéseket? A déli sarkon egyre nő a jégmező, miközben északon olvad. Aztán meg északon növekszik cefettül, délen pedig rogyadoznak a jégfalak.
    Baj van. Nagy a baj, igaz? Mert gondolkozni merek – és kérdéseket feltenni.
    Miért van az MMR-vakcinában már négy összetevő? Miért nem csak egyesével, a gyerek immunrendszerének a kifejlődése után adják be ezeket, miért kell 15 hónaposan egy mérgező koktélt betolni a szervezetükbe?
    Ha majd a fiam 4-5 éves lesz, jöhet az M, aztán a másik M, aztán az R.
    Külön.
    Addig pedig átgondolom a dolgokat a laposföld-hívők oldalán… Bocs.

  19. 19 – Tom Bobb:
    Van itt egy szólás-mondás (az eredet mindegy): Hülyének lenni állampolgári jog. Ilyenkor mindig eszembe jut. 😀

  20. 19. Van másik alternativa? Mi? Hogy a föld mégis lapos?
    Húzzol itten minket!? na eredj már!

    Akkor a lapos föld hívők fizessenek be engem egy társasutazásrapontosan a nap alá, ott akarok alatta lenni, ahol a legnagyobb a fejem fölött.
    Hogy lehet egyáltalán éjszaka? Ja tudom már, épp megfordítják a palacsintát a teknősök egy hatalmas nagy palacsintaforgató lapáttal, közben nézik a stoppert.

    Az hogy nem szarunk a kertbe, az a technikai fejlődésnek és a tudománynak köszönhető.
    Rájöttünk, hogy kakás kézzel nem jó tésztát gyúrni.

    Létrehoztunk olyat, hogy wc, melyhez ismeretek kellettek.

    Szegény Galilei a fejére csapna ha a jövőbe láthatott volna? Ezért én a máglyára? Hát még akkor is vannak inkvizitorok? Beszarás

  21. 19.
    A lapos föld hitre nincs mentség. Az oltások már más tészta. Az a baj, hogy a gyógyszeripar nagyobb üzlet, mint a fegyver vagy a kábítószer. Az orvosok nagy része pedig nem más, mint gyógyszeripari ügynök. Évente több tízezer halál írható a félre vagy túlgyógyszerezés számlájára csak Európában.
    Gondoljunk csak a koleszterin mizériára, átverésre. Ma már köztudottnak mondható, hogy a koleszterincsökkentők szedése nemhogy segít, hanem tönkrevágja az embert és megrövidíti az életet. Mégis tovább szedetik a tömegekkel a legtöbb esetben teljesen feleslegesen.

    Miért lenne ez másként a védőoltásokkal?
    Talán néhányra szükség van, de annyi genyára, amit a magyar gyerekekbe nyomnak, biztos, hogy nincs.

  22. Az oltások hasznossága a közösség szempontjából egyértelmű.
    Csak meg kell nézni, ahogy terjed az ellenállás az oltásokkal szemben, és egyre több a beoltatlan ember, úgy jönnek vissza a korábban már megfékezett járványok is egyes térségekben.
    Én még azt is elhiszem, hogy vannak egyéni érzékenységek, amik miatt problémát is okozhatnak, de az biztos, hogy ennek nagyságrendekkel kevesebb áldozata van, mint a nem oltott közösségekben a járványoknak.
    És persze ott van a csábítás egy szülő számára, ha egy oltásokkal jól védett közösségben tagadja meg a gyermek oltását, akkor potyautasként utazik a többiek védettsége révén, mert nincs ami terjedjen.
    De mi van, ha az ilyen szkeptikus szülők száma el kezd nőni a közösségben?
    Egy ponton túl oda a védettség, és megint jönnek a járványok.
    Azért kíváncsi lennék annak a szülőnek a véleményére, akinek a gyereke meghalna egy járványos betegségben, ahol a közösség csak félig van átoltva, és kiderülne, hogy az oltott gyerekek között nem, vagy csak alig volt áldozat, a többiek között meg sok, többek között az övé is.
    Vajon felfogná-e, hogy mennyivel nagyobb lett volna az életbenmaradási esélye a gyereknek, ha be lett volna oltva?

  23. Tom Bobb, Az űrhajózás fontos kelléke a rádió forgalmazás. A rádió adók helyzetét nagyon pontosan be lehet mérni, a rádió adásokat bárki foghatja, ha van eszköze. Amerikaiak is fogták a szputnyik rádió jeleit, szovjetek is pontosan követték az amerikai űrhajózási rádió forgalmát. Ha a holdra szállás hamísított buli lett volna, a szovjetek és más Amerika ellenes országok óriási balhét rendeztek volna, ez bizonyos. Az, hogy abbahagyták a holdutazásokat, gazdasági kérdés. Dicsőségen kívül nem volt sok haszna. Értelmes ember is, életében csak egyszer mássza meg a himaláját, nagy pénzt fizetve a szervezéséért, nem hetente. Oltások kapcsán egyetértek veled, a civilizáció, hatalmas lépés a jobb közegészségügy felé. Viszont sok fertőzés nem függ a civilizáció fejlettségétől. Az ötvenes években, jó közegészségügyi országokban tombolt a járványos gyermekbénulás.

  24. Csodálkozom, megannyi vállalkozó, üzletember még nem kapott
    a lehetőségen, hogy kerítést vagy legalább egy védőkorlátot,
    építsen a lapos föld szélére. A megfelelő helyekre gátakat nehogy
    a tenger vize lefoljjon a francba. Nem veszélytelen ugyanis ha az
    elmélet hívei olthatatlan kíváncsiságuk ( MI LEHET ODALENT ??? )
    kielégítése céljából elsétálnak a lapos föld szélére. Na meg ott van
    a Bermuda háromszögben eltünt sok hajó !!! Valahol kell ott lennie
    egy lefolyónyillásnak amin keresztül a lapos föld alá a vízzel együtt
    kifolytak a hajók is !!! Oda például be lehetne építeni szűrőket.
    Megannyi lehetőség adódik komoly vállalkozások indítására.
    Ott van mindjárt a vállalkozó szellemű Mészáros Lőrinc !!!

  25. 26:
    Ennél egyszerűbb és profitálóbb, ha hirdetsz utazást a Föld szélére. A hülyék befizetéseit zsebre teszed, és eltűnsz pénzzel. Hidd nekem el, hogy lesz befizető. Hajdan régen valaki meghirdette egy amerikai lapban, hogy „küldjön a számlámra 100 dollárt, 50-et visszaküldök.” Sokan küldtek 100 $-t, és megkapták az 50-et, mert azt hitték van benne valami, és nem akartak kimaradni a buliból. A lényeg: az emberi hülyeség határtalan.

  26. 20 – Tibor bá’.
    Anno éveken át vezettem egy igen népszerű blogot. Hetente több százan olvastak és viszonylag sok hozzászólásom volt (sok tíz bejegyzésenként). Akiket rühelltem, azok az okoskodó faszkalapok voltak, és mint bloggazda, ezeket vagy szűrtem – vagy kiosztottam. Szavakkal, érvekkel, de sosem pökhendi módon.
    Igen, ebben egyetértünk, hogy hülyének lenni állampolgári jog. Ez vonatkozik még az idősebb/gyengébb generációra is, mint te vagy. Sok mindennel egyetértek, ami itt a blogodon elhangzik, de sok olyan dolog is van, ami az agyad szüleménye, illetve amit felfújsz a többi okostojás agyhalottal együtt – ettől még nem küldelek el ilyen finoman a picsába, mint ahogy most én megkaptam a magamét…
    De nincs harag. Te vagy a gazdi, hát legyen úgy, ahogy gondolod! 😀
    Véleményedtől függetlenül én nyitott vagyok mindkét felet meghallgatni és/vagy vitatkozni velük, hiszen nem biztos, hogy te vagy odakinn, aki a rács egyik oldalát rángatja és boldog a tudattól, hogy nincs bezárva. Érthető voltam, ugye?

  27. 28 – Tom Bobb:
    Szívesen lépek be a dolgok megvitatásába, egy bizonyos szintig. Amit te összehordtál 19. alatt, az messze a „bizonyos szint” alatt van. Erre mást nem lehet válaszolni, mint amit én tettem. És neked, mint hajdan volt bloggazdának nyilván nem kell magyaráznom, hogy az idelátogatók ezt el is várják.

  28. A lapos föld dologra már nem is írok semmit-aki ebben hisz annak teljesen felesleges bármit is mondani-vagy is csak egy dolog-várjon meg egy holdfogyatkozást-és nézze meg a föld árnyékának az ívjét.
    Majd keressen rá a föld különböző helyeiről-különböző időpontokban fotózott holdfogytkozásokra.S mik vannak?!-az árnyék mindig egy kör ív szakasza.Na most egyetleni test létezik aminek a vetülete-bármikor-bárhonnan nézve kör-ez pedig a gömb.
    Ha pedig soha nem jártunk a holdon akkor ki a franc helyezte el ott azt a 6 db tükröt amiknak a segítségével a mai napig mérik a Hold-Földtől való távolodását?(3.8 cm/év)
    Persze lehet azok az istenek tették oda,akik palacsintát csináltak a valamikor gömb alakú Földből….Mert furcsa mód az összes többi bolygó-és a nagyobb holdak- mind-mind gömb alakúak. Igen-a mi Holdunk is.
    A kinaiak az év elején kerülték meg-és tettek le egy szondát a túloldalon.
    Vagy még az lehet hogy össze fogtak a NASA-val-és a világ összes többi űr ügynökségével-hogy minket,egyszerű halandókat átbasszanak. 😀

  29. 30. Brigán Norbert
    A laposföld hívők tök nyugis társaság. Inkább ebben higgyenek, mint a szent előbőrben, vagy a hetvenkét szűzben (mert valamiben úgyis fognak). Teljesen felesleges győzködni őket. Ami igazán probléma az az, hogy nekik is van fejenként egy szavazatuk!

  30. Nekünk általánosban és gimiben is többször tanították, hogy mik bizonyítják, hogy a Föld gömbölyű, beleértve azokat is, amiket bárki a saját szemével ellenőrizhet. A konteókat nem zavarja meg a közoktatás, mert ugye azt is a TUDJUKKIK irányítják…

    Egyébként pont ezzel a témával kapcsolatban nekem mindig az volt a benyomásom, hogy ez egy vicc. Nem lehet, hogy tényleg csak poénkodnak, komoly pofával?

  31. „A laposföld hívők nem tudatlan emberek. Hanem olyanok, akik elgondolkoznak egy-egy matematikai tényen. ”

    Ó, Bobb, kérlek, oszd meg velünk is ezeket a matematikai tényeket! Ránkfér egy kis mulatság, szórakozás. 🙂

    Illetve kíváncsi lennék az alternatív gravitáció-elméletre. Mert ugye Newtonéból és Einsteinéből egyértelmű, hogy mi a helyzet, és én -tudatlan- másikat nem ismerek.

  32. 29 – Tibor bá’.
    Semmi baj. Ez a te területed/blogod/földed, azt teszel rajta, amit csak akarsz. Láttam előtte is, mikor egy-egy értelmes ember ellent mert neked vagy az eszméidnek mondani, hogy elkezdted az agymosott oltást és semmibe véve az illetőt próbáltad sárba tiporni – mert megtehetted. És megteheted.
    Ettől függetlenül értetlenül állok az előtt, hogy miféle ostobaságokat hordhattam össze, melyeket nem tudtál sem felfogni, sem pedig feldolgozni. Nem olyan ördöngős dolog ez, hogy olvasgatsz (hiszen te is beszéled az angolt), hogy tájékozódsz és rájössz egy-egy olyan összefüggésre, amire magadtól nem ébredtél volna rá. Ez rendben is van.
    Ami nincs rendben, az a lyukba dugott fej dolga, miszerint van egy irány, amit a fejedbe vettél, és attól nem térsz/nem térhetsz el, hiszen hogyan is nézne az ki? Beledugtad a fejedet a lyukba, nem akarsz sem meglátni, sem meghallani olyan dolgokat, amelyek ellent mondanak a kis világodnak és nézeteidnek, és ezért sokan, akik úgymond „ellened vannak”, vagyis más véleménnyel élnek, kirekesztettek ezen a blogon.

    Semmi baj. Ettől még maradok olvasói híved. Kedvelem a bejegyzéseidet, mert sokat tanulok belőlük – akkor is, mikor csak mosolygok a hülyeségeken, amiket összehordashz itt. Ettől függetlenül tisztellek és sok további bdjegyzést kívánok neked!

  33. 34: Csak egyetlen érvet a lapos Föld mellett, egyetlenegyet……. ne beszélj mellé, elő a farbával. Azt hiszem itt a blogon van pár jó matekos és tegyük fel, hogy én, aki egyetemen is tanítottam matekot, szintén értek hozzá és szeretek róla gondolkodni, eszerint Hozzád hasonlóan. Szóval nézzünk egy jó matekos tényt a lapos Föld mellett.

  34. Re:34
    Minden becsmérlő piszkálódás nélkül, le tudnád írni, hogy hogyan jutottál arra a meggyőződésre, hogy lapos a Föld?
    Mi az álláspontod a többi égitestről?
    Komolyan kíváncsi vagyok, hogy mi tudott meggyőzni.

    Szőr mentén kicsit egy cipőben járunk, mert én Tibor bá’-t az Istenes témával borítom ki,de ez inkább filozófiai vita, mint fizikai…

    Re:35
    Szerintem nem kell hozzá matek, elég ha belenéz egy amatőr csillagász távcsőbe, és a síknak látszódó égitestek, egyből nem lesznek azok. Lássuk meg mi az érvrendszer, mert komolyan kíváncsi vagyok, hogy lehet ilyen következtetésre jutni…

  35. Nem volt szándékom hozzászólni ehhez. A viccről nem szokás hosszan értekezni.
    34 Tom Bobb
    Komolyan gondolod a lapos Földet?
    36 dajtás
    „…elég ha belenéz egy amatőr csillagász távcsőbe…”
    Drága eszköz, így nem mindekinek áll rendelkezésére.
    Program ajánló: https://stellarium.org/
    Jól használható, ingyenes, több oprendszeren is működik…
    Tom Bobb, Ha meg tudod cáfolni azt a matekot, amelyre a program épül, kiveszlek a vicc kategóriából.

  36. 34 – Tom Bobb:
    Remélem nem haragszol meg, de ambivalens agyberendezéssel rendelkezőkkel nem foglalkozom.

  37. Tom Bobb: Te nem azért hiszel az alternatív elméletekben, mert gondolkodsz, hanem azért hiszel, mert a minimális ismeretekkel sem rendelkezel a téged körülvevő világ működéséről. Annyira ostoba vagy, hogy nem vagy képes különbséget tenni a világ valódi mozgatórugói, és a mesék között. Nem vagy egyedül, mert a népesség nagy százaléka ilyen, engem az ilyeszt meg, hogy ez az ostobaság amit te is képviselsz egyre nagyobb teret nyer. Ja, és kérdezd meg annak 38 román oltatlan kisgyereknek a szüleit, akik tavaly haltak meg kanyaróban, hogy még mindig jó ötletnek tartják -e hogy nem oltattak. A szomorú az, hogy fogadni mernék rá, hogy a zömük még mindig azt mondaná, mert annyira hiányzik belőlük a racionális belátás képessége, mint belőled.

  38. Tom Bobb jelenséghez:
    Én most lehet, hogy egy kicsit az ördög ügyvédje leszek, de van egy olyan érzésem, hogy valójában Tom Bobb nem azt állítja, hogy igaznak tartja a lapos föld elméletet, csupán arra hívja fel a figyelmet, hogy nem tartja feltétlenül negatív dolognak, ha az ember nem fogad el fenntartások nélkül mindent, amit a hivatalos álláspontok támogatnak, vannak kétségeik, amit nem lepleznek mások előtt, és ezt felvállalják akkor is, ha ezért nem kapnak dicsérő szavakat.
    Ha viszont nincs igazam, akkor nagyot csalódok, mert ha tényleg hisz benne, akkor menthetetlen…
    Mert mindenkinél máshol van az a határ, amitől kezdve nem hiszi el a hivatalos verziót.
    Én például azt is összeesküvéselméletnek tartom, hogy az ikertornyokat maguk az amerikaiak robbantották le, pedig tudom, hogy itt is sokan erre esküsznek.
    Én meg azt állítom, ha ez igaz lenne, akkor azt az Amerikával szemben álló országok kihasználták volna Amerika elhiteltelenítésére. Miért hallgattak volna erről, miközben az iraki tömegpusztító fegyverek létét nagyon is kétségbe vonták hivatalosan is.
    Ahogy nem hiszek a holdraszállás hamis voltában sem, mert az oroszok nem lehettek olyan hülyék, hogy ezt ne vonták volna hivatalosan kétségbe, ha a legkisebb esély is meglett volna, hogy az nem igaz.
    Ehelyett beismerték, hogy ezt a versenyt elvesztették, és más területen próbáltak revansot venni.
    Félreértés ne essék, ezzel nem igazat adok neki, csak arra célzok, hogy meglehet, csak rosszul fejezte ki magát.
    Végülis ő formálisan nem állította, hogy lapos a föld…
    Igaz, azt viszont állította, hogy nem volt holdraszállás… 🙂

  39. 39
    Teljesen egyetértek a mondandóddal, csak azért legalább arra figyelj, hogy ha a helyesírási problémákra figyelmeztető piros aláhúzást látod, akkor vedd a fáradságot, hogy utánanézz, hogy ilyeszt, vagy ijeszt… Nem vagy te szocialista parlamenti képviselő! 🙂

  40. 40. Csak a tény kedvéért, mert mindig úgy beszélünk, hogy „a” holdra szállás, jó ha tudják a nem hívők, hogy 6 alkalommal járt ember a holdon, minden esetben kétemberes küldetésben, azaz összesen 12 ember.

  41. Volt, aki itt azt állította, hogy sosem jártunk a Holdon. Az ELTÉn dolgoztam 10 évet, és voltak ott holdkőzetek. Ezekből sok olyan következtetés vonható le, a kialakulásuk viszonyaira, aminek a földi körülmények közötti utánzása majdnem lehetetlen (gravitáció, mágneses tér stb).

  42. A laposföld hívők feje fölött lapostetű lehet!
    Tényleg, laposhold hívők még nincsenek?
    Én már azt is tudom, hogy akik vesznek a Holdon területeket, azokat föld mértékegységben fogják mérni.
    A nagy kérdés, hogy vajon 1 hold Föld, vagy 1 föld Hold nagyobb-e???
    Matematikailag úgy lehet bizonyítani a laposföld elméletet, hogy ha megemelsz egy vasrudat az egyik végénél, akkor az meghajlik. Ha a föld gömbölyű lenne, akkor az íve miatt a gravitáció annyira lecsökkene a rúd végére, hogy a rúd nem hajlana be, hanem egyenes lenne! (Ilyen logikusnak tűnő marhaságokat bárki tud mondani.)
    A matek nem egyszerű dolog. Megkérdezték múlt héten, hogy hány éves is lettem pontosan. Mondtam, hogy ha az éveket fokban értjük, akkor a tangensem és a cotangensem is éppen 1 lenne.
    20 másodperc szünet volt, addigra találta meg valaki az okostelefonján a pontos értéket.
    Egyébként a laposföld hívők szerint milyen vastag ez a laposföld? Mert ha olyan 40/3,14 ezer kilométeresnek saccolják, nem sokat tévednek! 🙂

  43. 40 – hubab:
    Tudományos eredményekre nem lehet azt a kifejezést használni, hogy „hivatalos álláspont”. Tehát a Föld nem hivatalosan gömb, hanem tudományosan. Aki nem fogad el egy tudományos tényt, annak nem hülyeségeket kell szövegelni, hamem cáfolni kell. Ha ez sikerül, akkor attól kezdve az lesz a tudományos tény.

  44. 45: Tudományosan inkább geoid lesz a megfelelő kifejezés a Föld alakjára, nem pedig gömb. 😉

  45. 44: „Matematikailag úgy lehet bizonyítani a laposföld elméletet, hogy ha megemelsz egy vasrudat az egyik végénél, akkor az meghajlik. Ha a föld gömbölyű lenne, akkor az íve miatt a gravitáció annyira lecsökkene a rúd végére, hogy a rúd nem hajlana be, hanem egyenes lenne! (Ilyen logikusnak tűnő marhaságokat bárki tud mondani.)”

    Hol ebben a matek? Ha akarod levezetem a felszíni görbület hatását a potenciáltérre a talaj fölött, és kiderül, hogy ez tényleg marhaság. AZ matek. Ez az érv nem 🙂

  46. 40 – hubab
    Ott a pont. Miért kell mindent, de mindent elfogadnunk, amit az úgynevezett „nagyok” próbálnak belénk lökködni? A média folyamatosan félretájékoztat, ezt az okosabbak tudják, és amikor mossa az agyunkat/agyatokat, akkor helyeslően bólogatni kell, mert ez a mai elvárás.
    Igen, mindössze megkérdőjelezek. Nem mondom, hogy a Föld lapos, mert nem tudom, de azt sem állíthatom, hogy a srácoknak, akik egyre többször jönnek a hozzászólásokban is megénekelt „matematikai bizonyítékokkal”, szóval nem állíthatom, hogy ezeknek a srácoknak (talán) nincs igazuk.

    Nehéz dolog ez, mikor HISZEL valamiben, aztán elkezd birizgálni egy érzés, hogy valaki mást állított, és gondolkoznod KELL azon a ponton, mert hogy van benne valami – de közben a hívők, akik vakon és süketen követnek téged, azt várják el, hogy a hited ne inogjon meg , tehát ergo hazuggá és megbízhatatlanná kell válnod. Ezt látjuk most. Ennek a teljes mellszélességgel elénk táruló valóságát. De nem baj, ez természetes egy ilyen rendszerben, amiben most is beszélgetünk.

    A probléma a hozzászólásokkal és a válaszokkal mindig ott van, hogy egy magamfajta olvasott ember (akit persze keményen ledegradálnak, igaz-e, Ir01?) nehezen tud megbírkózni azzal a vérbő fröcsögéssel, ami egy-egy ilyetén isteni magaslatokba emelt, de valójában csak egyszerű kérdés-felelek szinten realizálódott felvetés/bejegyzés kreál. Sokszor azon tűnődöm, hogy mi történik ezen emberek fejében, akik teljesen nyugodt hangnemben előadott szavaimra ekkora mérhetetlen erővel köpködnek, miközben nem sértegettem őket, nem vontam kétségbe a szavaikat és nem állítottam semmi ellenkezőt az általuk hitt világnézet ellen – mindössze kérdéseket tettem fel?
    De nem érdekes.
    A lényeg, hogy Blogger bá’ (és bocs, Karcsi Bácsi)(izé… Tibor bá’, ezért a viccért) egy olyan egyszerű százas szöghöz hasonlító internetes szekta vezér, aki már akkor sem mondhatja el a pirosról, hogy közel van a bordóhoz, ha vérvörösen izzik, hiszen eddig kéknek kiáltotta ki, és ehhez kell tartania magát, ha a fene fenét eszik is. 🙂 És ezzel zárjuk is le a témát, köszönöm a meghasonult fröcsögők újabb özönét – legalább még mindig tudom, miért zártam le ” blogéletemet”, miért nem vezetek már blogokat és miért nem akarok sokszor hozzászólni az egyértelműen ostoba bejegyzésekhez is.

    Sziasztok.

  47. 48 Tom Bobb
    Azért hozzá kell hogy tegyem, csak arra akartam rávilágítani, hogy senki ne rágódjon szó szerint azon, hogy cáfolja a lapos föld elképzelést, mert a hozzászólásban ez nincs állítva, csak a megkérdőjelezés általános joga bármivel szemben, ahol nem egyértelműek a bizonyítékok.
    Az más kérdés, hogy vannak olyan tények, amelyek logikusan gondolkodó ember nem kérdőjelezhet meg, mert ha elgondolkodik rajta, akkor nem találhat kapaszkodót a helytelenségéről.
    Ott csak valami dafke, csakazértis tagadásról lehet szó, indokolják bármilyen alaposan is valami igazságát.
    Van nekünk ügyeletes világkép tagadónk dajtás személyében, de ő legalább olyan szintre megy el a kételkedés és alternatív valóság kérdésében, ahol már tényleg nehéz cáfolni, mert túl van a megtapasztalhatóság, vizsgálhatóság, bizonyíthatóság határán. Így sem cáfolni, sem bizonyítani nem lehet.
    De a lapos föld nem ilyen, és a holdraszállás sem…

  48. Re:49
    Ó én nem világkép tagadó vagyok, csak világkép megkérdőjelező… 🙂
    Ami jó a mai világképben, azt minek kidobni, ami nem jó, azt minek megtartani…
    Hozzáteszem ezen logikai rendszer 3D-s világában a laposföldnek nem sok helye van.

    Re:48
    Blog „főbolondjaként” kérdezem, mi tett téged kételkedővé, és elfogadóvá a laposföld elmélet esetén?

  49. amikor valakit le lehet hülyézni olyan kurva jól érzem magam…
    végre érzem hogy valaki vagyok 🙂
    ………………………………………………….

    amúgy tele az internet a laposföldhívők feltételezéseivel, fenntartásaikkal, kérdéseikkel…
    aki nagyon okos és nagyon ráér, nem csak arra hogy hülyézzen másokat akár jogosan,
    esetleg cáfolja már meg az általános tévhitet a laposfölddel kapcsolatban.

    szórakoztatóbb és érdeksebb lenne azt olvasni, mint most azt hogy milyen kurvajó nem hülyének lenni 🙂 és lesajnálni a butákat

    Az valóban jó érzés tudásban kiemelkedni az átlagosból. Azt írtam átlagosból. Viszont azok, akik pálcát törnek a lapos föld mellett akár így, akár úgy az engem büszkeség helyett elkeserít, mert a butaságnak ez a szintje egész egyszerűen elkeserítő.

  50. 50.dajtás
    …’Blog “főbolondjaként” kérdezem, mi tett téged kételkedővé, és elfogadóvá a laposföld elmélet esetén?…”
    Messze nem vagy a blog főbolondja, legalábbis nem az én szememben.Eredeti, érdekes, gondolatébresztő meglátásaid nekem nagyon tetszenek, és véleményem szerint te a blog egyik legértékesebb, gazdagitó tagja vagy!
    Igy gondolom én, ami engem illet.

  51. Re:52
    Köszönöm ?
    Ember saját hazájában nem lehet próféta… ?

  52. Hubab 24.: +1 Bennem felmegy a pumpa az oltásellenesektől, kívánnék nekik rosszat, ha nem ártatlanokat sújtana, jelesül a gyerekeiket. Arra azért kíváncsi lennék, elmennének-e pl. sárgalázas vidékre oltás nélkül?

  53. miért nem tértek vissza 1969 óta egyszer sem a holdra??
    kb. 3 napi utazásra van tőlünk.

  54. 57: Mert drága és semmi értelme a presztizsen túl, hogy meg tudták csinálni.
    Na és miért mentek el mostanában a kínaiak is?

  55. 58 vidal
    Na, ez jó hozzászólás volt!
    Szóval még azt sem tudod, hogy hat egymást követő holdraszállás volt, egész 72 decemberéig.
    Ezért kár hozzászólni…
    Egyébként meg azért nem folytatták, mert a politikai, és az alapvető tudományos célokat elérték, műszereket elhelyezték, egy rahedli holdkőzetet hazahoztak, és nem sok értelme volt folytatni olyan csillagászati költségeken, mint amit ráköltöttek, hogy megelőzzék a szovjeteket.
    Arról nem is szólva, hogy azóta sokkal távolabbi célpontok elérését értékesebbnek tartották, mint megismételgetni azt amit már elértek, és amire az akkori technikai háttér mellett elérhettek.
    Azóta azért igen látványos eredményeket értek el a naprendszer egyéb helyein, amelyek tán nagyobb technikai bravúrt követeltek, mint a holdraszállást, csak emberéletet nem kockáztattak…

  56. Hölgyek, Urak, én ezek után félek. Valaki bemond egy meredek állítást és ahelyett, hogy bármi érdemlegessel megpróbálná megvédeni, folyton arra utalgat, hogy mindenki de mennyire agybajos s nagyképű, aki nem fogadja el azonnal, azt hogy ő kételkedik egy majdhogynem kézzelfogható dologban és még meg is sértődik, majd sértődötten eltávozik – hát ez aztán már tényleg meredek. Félek, hogy a demokrácia nevében lassan visszajutunk a kőkorba.

  57. 60 – Hetesi Zsolt
    Ez már évek óta megy. Valaki előáll egy elfogadhatatlan véleménnyel, és ha nem engedem át, akkor önkényeskedek, cenzúrázok, visszaélek a hatalmammal, stb. És a legszebb a dologban az, hogy normális emberek ilyen esetben nem mellém állnak. Mint most is. Többen jogosnak tartották „eltérő” vélemények megjelenését. Az nem számít, hogy mekkora az „eltérés”.

  58. A demokrácia a hozzá nem értők szemében misztifikálva van, és a végső válasz szinte mindenre …. pedig már akkor megírták, hogy …

    „A Politikában kifejtett tan szerint, melynek ősképét már Hérodotosznál szemlélhetjük, s amelyre Arisztotelész közvetlenül a kései Platóntól nyert ösztönzést (Politika, IV, 2, 3), összesen hat államforma (politeasz eidosz) létezik.

    Ezek helytelenek vagy helyesek attól függően, hogy a vezetők kizárólag saját magánérdekükre gyakorolják-e a főhatalmat, vagy a köz javára.

    Ezek közül három a helyes államforma:
    • a királyság (basileia), melyben egyetlenegy ember gyakorolja a közjó érdekében a legfőbb hatalmat;
    • az arisztokrácia, melyben egynél többen ugyan, de azért mégis kevesen szintén a közjó érdekében gyakorolják a legfőbb hatalmat;
    • a politeia a tulajdonképpeni demokrácia, vagyis a cenzusra alapított köztársaság; melyben a tömeg, a sokaság gyakorolja a közjó érdekében a legfőbb hatalmat;

    a három helytelen államforma pedig – ez utóbbiak rendre az előbbiek elfajulásai:
    • a tyranneia elfajulása a királyságnak, ugyancsak egyetlenegy ember gyakorolja, de nem a közjó érdekében, hanem a saját maga előnyére a legfőbb hatalmat;
    • az oligarchia elfajulása az arisztokráciának, ebben egynél többen ugyan, de azért mégis kevesen a saját magánelőnyűk érdekében gyakorolják a legfőbb hatalmat;
    • a demokrácia elfajulása a politeiának (Arist. Polit. III 4, 7; 5, 1, 2; III, 1, 6; 11, 10; IV, 2, 1), ebben a sokaság, a plebs a saját magánelőnyére gyakorolja azt.

  59. 61: Nagy türelem kell gazdának lenni egy ilyen blogon. Azt vettem különben még észre, hogy minél egyszerűbb egy dolog, annál könnyebb egyféle álláspontra jutni, a Föld gömb alakját – eleddig – nem volt szokás vitatni pl. De a holdraszállást, klímát stb igen.

    Pedig, ha jól megnézzük, az ide írók döntő része nem maga gyárt számítógépet, ruhát, élelmet, vízvezetéket, azaz elfogadja, hogy igenis van, amihez valakik nálánál jobban értenek. De a klíma, az más tészta. A holdraszállás, az oltások, mind-mind más tészta. A neten ömlik a sok ellenőrizetlen pro és kontra érv, folyik a linkvadászat – pedig ezek mindegyike olyan kérdés, amelyekhez 10+ év egyetem, kutatás stb is kell(ene), hogy a vélemény több legyen kutyaugatásnál.

    Amit írsz Tibor bá, azzal sajnos teljesen egyet tudok érteni.

  60. 63 Hetesi Zsolt

    „Azt vettem különben még észre, hogy minél egyszerűbb egy dolog, annál könnyebb egyféle álláspontra jutni…”
    Én ezt ellenkezőleg látom.
    Mások már megfogalmazták, így Én csak idézek. 🙂 🙂 (vasárnap van)

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Wikip%C3%A9dia:Milyen_sz%C3%ADn%C5%B1_legyen_a_biciklit%C3%A1rol%C3%B3%3F
    „C. Northcote Parkinson a Parkinson-törvény című 1957-es könyvében ír egy költségvetési értekezletről, ahol egy sokmillió dolláros atomerőmű tervéről bármiféle kifogás nélkül döntenek, ugyanakkor végtelen vitákat generál egy olyan egyszerű kérdés, hogy hogyan építsenek meg egy biciklitárolót. Később a bizottság még ennél is hosszabban vitázik az értekezleten felszolgált italokról.

    Míg Parkinson eredeti könyvében a költségekről vitáznak a résztvevők, Poul-Henning Kamp FreeBSD-fejlesztő 1999-es gyakran idézett levelében a történet kapcsán már a biciklitároló színéről és a valóban súlyos döntések és az ízlésbeli, ám agyonvitatott dolgok kontrasztjáról ír.

    Egy atomerőmű olyan óriási és annyira komplex, hogy a legtöbb embernek nehezére esik végiggondolni, mit is jelent a megépítése. Ehelyett inkább azzal a kényelmes feltételezéssel élnek, hogy ha idáig eljutott a dolog, akkor valaki már biztos ellenőrizte a részleteket.

    Ezzel szemben egy biciklitároló annyira egyszerű, hogy bárki elkészíti egy délután alatt, és szinte mindenki szakértőnek érzi magát benne. Mindegy, milyen alaposan végiggondolt, megtervezett és alátámasztott a javaslatod, mindig lesz valaki, aki majd meg akarja mutatni, hogy ő bizony itt van, figyel és hozzájárul valamivel. Presztízskérdés lesz számára, hogy az ő „keze nyoma” is látszódjon a végeredményen.

  61. 64 – n/a:
    Én ezt a könyvet több mint 60 éve olvastam, lehet hogy a memóriám játszik velem, de én úgy emlékszem, hogy a magyarázat szerint az igazgatói tanács vitáját az generálta, hogy a bicikli tároló 50 font költségét érzékelték. Az erőmű millióit viszont nem, tehát azt szó nélkül megszavazták. Viszont ez a (kitalált) történet nem húzza alá a te cáfolatodat Hetesi Zsolt megfigyelésével kapcsolatban. Különben gyűlölöm a Wikipédia bemásolásokat. Én azt várom el, hogy mindenki a saját kútfőjéből táplálkozzon, ahogy én teszem. Ennél csak azt utálom jobban, amikor az én megfogalmazásokat kiegészítik a Wikipédiával.

  62. Üdv Tibor Bá ‘ .

    Csak egy megjegyzés a holdraszálláshoz . Te jobban értesz a fizikához .
    Azt mondta egyszer egy fickó , hogy a híres kép amelyen ott van Buzz lefényképezve, sisakján ott a visszatükröződő űrhajó , na az lehetetlen . Mivel , légüres térben , a hold az , a fény nem verődik vissza tárgyakról . Javíts ki ha hülyeséget írtam .

  63. 66 – Léon69:
    Kijavítalak. Ha a fény nem verődne vissza légüres térben, akkor nem látnánk például a Holdat, mert a Hold légüres érben van, nincs saját fénye, amit látunk az a visszavert Napfény.

  64. 65 Tibor bá’

    „Én azt várom el, hogy mindenki a saját kútfőjéből táplálkozzon…”
    OK, ez megvan.
    A könyvet olvastam, a fejemben van, így tudtam azonnal összekapcsolni a tartalmát Hetesi Zsolt hsz-ével.
    A könyvben valóban egy kicsit másképp van, de a lényege stimmel.
    A könyv itt:
    https://kupdf.net/download/northcote-parkinson-parkinson-t-ouml-rv-eacute-nye-avagy-az-eacute-rv-eacute-nyes-uuml-l-eacute-s-iskol-aacute-ja_58bc50d9e12e89137badd37d_pdf
    A kérdéses fejezet a 28-adik oldalon van, „Nagyszabású pénzügyek vagy az Érdeklődés Nullfoka” címmel.

    A többi gondolatodra nem reagálok.
    Már többször megállapítottam, hogy nagyon különbözően gondolkodunk.

    🙂 Vasárnap van.

  65. 68-hoz.
    Bocs, az 55-ödik oldalon.
    Oldalakon a sorok száma eltér.

  66. Re:67
    Egy pici jobbító szándékú kiegészítés:
    Fényvisszaverődéshez kell valamilyen anyagi közeg, ezért maga a vákuum valóban nem „veri vissza’ a fényt, de a fenti példa azért fals, mert a holdi űrhajós valóban „vákuumban” pózol, de mivel önmaga, és űrhajója is anyagi, ezért arról többszörös fényvisszaverődés útján egymás képét is láthatják. Avagy hiába van majdnem vákuum a Holdon, a Napból érkező fény részleges visszaverődése látatja számunka a Holdat.
    Hozzáteszem vákuumban pl nem látszik a lézersugár nyalábja, mert nincs miről visszaverődjön, de látszik a becsapódás helye, mert onnan van már reflexió…

    Tipikus féligazságból kreált fals érvelés a vákuumos példa, hiszen ha a bolha összes lába ki van tépve, azért nem ugrik parancsra, mert megsüketült… 🙂

  67. 66.
    Sőt, a légüres térben sokkal tisztább és élesebb a tükrözött kép, mivel nincs légkör, amely szórná a fénysugarakat, azok akadálytalanul jutnak el az egyik tárgyról a másikra.
    Ezt maximum a felvert por akadályozhatná, de mivel nincs légkör, légellenállás, az is nagyon gyorsan kihullik, az ottani szabadeséssel

  68. 66. Léon69: Szerintem az a fickó egyszer halhatta, hogy a HANG nem terjed légüres térben. De ő is igen keveset tudhatott a fizkáról, összekeverte a FÉNNYEL. Tudatlansága pedig máris alapot adott neki, hogy cáfolja a Holdra szállást. 🙂

  69. 70. dajtás: Szintén jobbító szándékkal: „maga a vákuum valóban nem “veri vissza’ a fényt”, de senki, még az idézett okoskodó „fickó” sem állított ilyet, csupán hogy ” légüres térben , a hold az , a fény nem verődik vissza tárgyakról”. Ezért indokolatlannak és megtévesztőnek tartom hozzászólásodban a „valóban” kifejezést. Szerintem ezzel és a hozzá kapcsolódó okoskodással elrontod azt a kis ismeretterjesztést amit a hozzászólás második fele tartalmaz.

  70. Önmagában a vákuum nem reflexiós közeg, ezért a vákuumban csak terjedni tud a fény, de önmagában visszaverődni nem. Ezért továbbra sem tartom félrevezetőnek azt mondani, hogy vákuumban önmagában nincs visszaverődés.
    Hozzáteszem a Holdnak van egy minimális légköre, így az érv kitalálója kapásból tévedett ebben is.

  71. 74 – dajtás:
    Kérlek pontosítsd ez mit jelent:
    „vákuumban önmagában nincs visszaverődés.” Úgy érted, hogy vákuumban elhelyezett tárgyról a fény nem verődik vissza?

  72. Re:Tibor bá’
    Nem, ezt én is abszurdnak tartom.
    Én úgy értem, hogy önmagában, magyarán magában a közegben nincs reflexió(max elhajlás, de az már kozmikus léptékben igaz csak).
    Másképpen fogalmazva csak vezető közegként viselkedik, 2 vákuum térszelet közt nem tud létrejönni fényvisszaverődés/szóródás, mert nincs min visszaverődjön a fény.
    Ha a vákuumban terjedő fény útjába valami részecske/objektum betéved, akkor már nyilvánvalóan a részecske/objektumról visszaverődő/szóródó fény ugyan úgy tovább terjed, és valahol a megfigyelő szenzorába ér, és kialakul a kép, jelen esetben a holdkomp képe a fémfoncsorozott sisakról visszaverődve.

  73. Dajtás : Az VALÓBAN egy marhaság, hogy a vákumról, a semmiről visszaverődne a fény, de ezt csak te hoztad szóba, előtted itt senki.

  74. Köszönjük, Léon, hogy miután Tom Bobb megfutamodott, gondoskodtál nekünk szétszedhető hülyeségről, amin szórakozni lehet! Igen, hülyeséget írtál, a vákuumban lévő tárgyakról is visszaverődik a fény, különben egyáltalán nem is lehene fotó a holdról, sem odafent, sem idelent készült.

    Tudom, hogy nem egyezik ebben a véleményünk, Tibor bá, de kérlek, ne irtsd ki az ostobaságokat! Olyan unalmas lenne enélkül az élet… És olyan jó ilyenek kapcsán okosnak érezni magunkat.

  75. Re:77
    Nézzük ezt a mondatot:
    „Mivel , légüres térben , a hold az , a fény nem verődik vissza tárgyakról . ”
    Laposföld logikával légüres térben nem verődik vissza semmit alaposan meg kell cáfolni, és itt szóba jön minden aspektus, még az is, amit írtam.
    Már már szőrszálhasogatásnak, vulgárisabban fingreszelésnek is tűnhet ez az egész, de itt le kell írni mindent, főleg a vákuum fénytani természetét.

    Pl ebből a levezetésből az is kiderül, hogy a sci-fi-ok oly szeretett lézeres űrcsatái mekkora fizikai nonszenszekkel vannak telezsúfolva, szemmel követhető lézernyalábok, amik nem is látszódhatnának, nem is beszélve az űrben dübörgő hajtóművekről…

  76. Re79: Lehet, VALÓBAN érdemes az eredeti tudatlanságot további botorságokkal kiegészíteni. Felemlíthetnéd pl. még, hogy a vákuum a migráncsokat és a fingszagot sem veri vissza. Előbb-utóbb azt is sikerül bizonyítanom, hogy a szófosás terméke a szófos. 🙂

  77. 79: A formális logika szerint bármilyen hamis állításból minden állítás következik. Így ha abból indulunk ki, hogy a Föld lapos, akkor ebből levezethető, hogy a vákuumban semmiről se verődik vissza a fény, és az is, hogy mindenről visszaverődik, magáról a vákuumról is.

  78. 79: Tegyük hozzá a lézercsatában meglőtt űrhajót, ami hatalmas lánggal ég az űrben, majd kisvártatva a képernyő alja felé kezd zuhanni a 0 gravitációs környezetben, mert se az oxigén hiányának hatásába, se a hajtás megszűnése után tovább folytatott egyenes vonalú egyenletes mozgásba nem gondoltak bele a készítők. 🙂

  79. 82: És az űrben a melletted elhúzó űrhajó hangját, amibe még a doppler-effektust is beletették.

  80. 82 Avatar:
    Ha a burkolat megsérül, ott bizony törhet ki oxigén segítve az égést.
    Emellett kiszabaduló oxigén egyben hajtóműként is funkcionál.

    Természetesen a hatás nagységrendje lényeges és amikor az űrcsatát fizikai modellek elégetésével valósítják meg földi körülmények között akkor nem csoda ha jobban ég valami mint az űrben tenné. Nameg a rendezők / effekt technikusok szeretnek rájátszani is.

  81. 84: Ott van az eb elhantolva, hogy sem a rendezőknek, sem a technikusoknak halovány gőzük sincs a fizikáról, és nem is érdekli őket – legalábbis a filmek túlnyomó részénél. Például a legsztároltabb StarWars egészen komikus ebből a szempontból.

  82. 85: Ez persze tény pláne ha CGI technikásakat nézzük. De mondjuk a kb. 1980-as első (IV.) rész meg nem tette lehetővé az élethű ábrázolást, mert nem volt meg még a technika rá.

    A lényeg viszont, hogy a 82-es úgy hangzik mintha lehetetlen lenne a lángolás, és az irányváltoztatásnak se lenne lehetséges fizikai magyarázata. Szóval az igazság valahol a kettő között van inkább.

  83. 85 Lebá
    A fantasztikus filmeket nézve mindig felhúzom magam, mikor orbitális fizikai lehetetlenségekkel találkozom, de sajnos ezek a filmek főleg laikusoknak készülnek, akiknek lehet, a lélegzete is eláll a látványos trükköknél, és ezt a rendező fontosabbnak tartja, mint a hitelességet. Első a kasszasiker, bármi is az ára!
    De azért volt kellemes meglepetésem is, mikor érezhetően szakértőt alkalmazhattak a trükkök megtervezésénél, és egész hihetővé vált az illető jelenet.
    Ilyen volt a 2001 Űrodüsszeia amely 68- ban készült, de messze megelőzte korát a technikai trükkök vonatkozásában.
    Engem levett a lábamról, mikor mutatták az űrhajót, amely központi tengelye mozdulatlanul áll, míg egy gyűrű forog körülötte, hogy legyen olyan tér is, ahol mesterséges gravitációt hoznak létre, többek között edzőpálya céljából.
    Ezt nagyon részletesen kidolgozták, látványos volt, mikor a szereplők a központi részben súlytalanságban lebegve haladnak egy létrával ellátott lejáróhoz, amely egy sugárként összeköti a központi részt a forgó gyűrűvel. Aztán a létrán megindulnak lefelé, és láthatóan kezd súlyuk lenni, egyre nagyobb, míg leérnek az aljára, ahol már teljes súlyuk van, és nekilátnak az edzésnek, lendületesen futnak a futópályán, amely a forgó gyűrű külső kerületén van, és úgy futnak rajta, hogy a fejük mindig a középpont felé mutat, időnként fejjel lefelé.
    De az az igazság, hogy a fizikában járatlan átlag néző ezeket észre sem veszi, számára izgalmasabb egy látványos, bár lehetetlen jelenet a Star Wars-ból…

  84. Re:84
    Tipikus amerikai filmes hatásvadász jelenetek, ott még a felboruló autóból is több 10m-es lángoszlop csap fel… 🙂

    Üdítő kivétel a Battlestar Galactica sorozat volt, ott az űrcsaták majdnem némák voltak.

  85. 89 Titok
    Jó kis cikk! Legalábbis nekem nagyon tetszett, érdemes elolvasni…

  86. 89. Titok
    Már többször megfigyeltem, hogy ha Tibor bá’ előjön egy érdekesebb témával, akkor pár nappal-héttel később az Index is ráröppen. Ők is olvassák a blogot?

  87. 91 – gabiiii:
    Sőt, már olyan is volt, hogy átvettek általam kitalált kifejezést.

  88. Vagy Tibor bá másodállásban Index-gondolatolvasó! Vagy időutazó. Ezt a lehetőséget se zárjuk ki rögtön! 🙂
    Tegnap voltam felvételizni a Volánnál, bruttó 500 eFt-ért kerestek csuklósbuszsofőrt.
    Sajnos nem vettek fel, mert nem tudtam csuklani…

  89. 93 – Titok:
    Kérd meg a barátaidat, hogy gondoljanak rád. 😀

  90. Lapos föld hívőknek !
    A Lapos Föld hivői az Antarktiszra hajóznak, hogy meglátogassák a bolygó szélét.

    https://ckastamonitis.com/2019/03/22/oi-ypostiriktes-tis-epipedis-gis-tha-pane-stin-antarktiki-gia-na-doyn-tin-akri-toy-planiti-pics/

    26. Tibor bá
    Ennél egyszerűbb és profitálóbb, ha hirdetsz utazást a Föld szélére. A hülyék befizetéseit zsebre teszed, és eltűnsz pénzzel. Hidd nekem el, hogy lesz befizető.

    Tibor bá úgy néz ki, hogy itt leköröztek, mások zsebében már folyik a pénz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük