(2750) Venezuela nagy lehetőséget kínál Oroszországnak és Kínának, hogy megváltoztassák a világot.

Tibor bá’ online

Az alábbi angol nyelvű poszt teljes fordítását VIP előfizetőknek E-mailben elküldöm.

Venezuela Is An Opportunity For Russia And China To Change The World

By Paul Craig Roberts

Nothing better illustrates Washington’s opposition to democracy and self-determination than the blatantly public coup Washington has organized against the properly elected president of Venezuela.

Washington has been trying to overthrow the Venezuelan government for years. Washington wants the state owned oil company to be privatized so that it can fall into the hands of US oil companies. That would ensure Washington’s control over Venezuela. Transferring the wealth out of the country would prevent any economic development from inside the country. Every aspect of the economy would end up in the hands of US corporations. The exploitation would be ruthless and brutal.

Venezuelans understand this, which is why Washington, despite wrecking the Venezuelan economy and offering enormous bribes to the Venezuelan military, has not yet been able to turn the people and the troops against Maduro.

Moon of Alabama’s explanation of Washington’s attack on Venezuela gives you a truer picture that differs completely from the lies voiced by the American and European politicians and presstitute media, a collection of whores who are devoid of all integrity and all morality and lie for their living.

I am not as confident as Moon of Alabama that Venezuela’s effort dating back to Chavez to be a sovereign country independent of Washington’s control can survive. Washington is determined to teach all of Latin America that it is pointless to dream of self-determination. Washington simply will not permit it.

Maduro, despite being the duly elected president with the mass of the people and military behind him, apparently lacks the power to arrest the American puppet who, despite the absence of any law or election as a basis, has declared himself to be president, thus creating a Washington-backed “government” as an alternative to the elected one. The inability of Maduro to defend democracy from within is a sign of the weakness of his office. How can Maduro possibly be a dictator when he is helpless in the face of open sedition?

If Russia and China quickly established a military presence in Venezuela to protect their loans and oil investments, Venezuela could be saved, and other countries that would like to be independent would take heart that, although there is no support for self-determination anywhere in the Western World, the former authoritarian countries will support it. Other assertions of independence would arise, and the Empire would collapse.

Venezuela is an opportunity for Russia and China to assume the leadership of the world, but I doubt the Russian and Chinese governments have the vision to seize the opportunity and, thereby, fundamentally change the world.

Putin is wasting his breath when he correctly criticizes Washington for its violations of international law. In Washington’s view, law is what serves American interest.

Here is Moon of Alabama’s analysis: http://www.informationclearinghouse.info/51062.htm

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2750) Venezuela nagy lehetőséget kínál Oroszországnak és Kínának, hogy megváltoztassák a világot.

  1. Már pár napja is írtam vagy kérdeztem, hogy Oroszország és Kína miért nem tett többet az elmúlt években, hogy stabilizálja Venezuelát. Pedig komoly gazdasági és politikai érdekük fűződne egy stabil(abb) Venezuelához.

    Vagy nagyon benéztek valamit vagy nincs elég tudásuk/erejük hozzá. Márpedig a lakosság nem tűri a nyomorgást örökké és akkor az ország Amerika ölébe hullik.

  2. 1 – Gyarmathy:
    Stratégiailag Venezuelának rossz a földrajzi fekvése. Az USA-tól egy köpésre van, míg Kínától és Oroszországtól egy fél világ választja el. Valószínűleg ez a fő ok.

  3. Sajátságos ábrázolás, hogy a diktatúrák a jók ők szolgálják az igazi haladást, a demokráciák a rosszak.
    (Szinte hallomaz ellenvetést : az Usa sem demokrácia már )
    Vajon tényleg joggal gondolhatjuk azt , hogy Putyin, Szaddam, Erdogan,
    Orbán, Kaddhafi, Maduro a haladás élharcosai ?
    Az Usa egy szuperhatalom még mindig a legerősebb és cinkelt lapokkal is játszik , de ettől még talán nem kellene a diktátorokat Szentté avatni.

  4. 3 – Aranysakál:
    Naiv hozzáállás felosztani a világot diktatúrák és demokráciákra, és persze ezek vezetőire. Valójában azt kell nézni, hogy egy vezető mélyen mértékben helyezi előtérbe az országát. Venezuela esetében miért lenne jobb egy Amerikabarát diktátor, aki az országot teljes mértékben kiszolgáltatja az USA-nak?

  5. Az utobbi 4-5 évben Oroszo.-t szankciók sokasága súlytotta és a kőolajára is 30-40 dollár körül mozgott, szerintem ez volt a fő inditék, hogy nem segítettek igazán a venezuellaiaknak. Kina meg inkább Afrikai kontinensen terjeszkedett igazán.
    De ha Guaido lesz az elnök, akkor sem lesz jobb ott a helyzet, mivel az amik csak elviszik majd az olajat és az élelmezést az EU-ra és az Ensz-re bizzák majd. Az utobbinak már pénzt sem utalnak.

  6. „the properly elected president of Venezuela”
    Hogy mennyire volt properly elected Maduro, arról azért erősen megoszlanak a vélemények…

    „Transferring the wealth out of the country would prevent any economic development from inside the country.”
    Bezzeg most aztán olyan economic development van náluk, hogy ihaj!
    A gonosz amcsik helyett Maduroék a törökökkel közösen talicskázzák kifelé az aranyat, mert ez szolgál csak igazán az ország épülésére.

    „Every aspect of the economy would end up in the hands of US corporations. ”
    Szörnyű is lenne az, mennyivel jobb, hogy a teljes gazdaság inkább káoszba és csődbe megy…

    „If Russia and China quickly established a military presence in Venezuela to protect their loans and oil investments, Venezuela could be saved”
    Vajon mennyivel lenne jobb Venezuelának ha az oroszok vagy a kínaiak teszik rá a kezüket az ottani olajra, mintha az Amerikaiak? Mi asszem tudjuk milyen az, amikor az oroszok szabadítanak fel minket… Nem biztos, hogy a Venezuelaiak egy új Kubaként szeretnének élni.
    Maduronak már megküldték testőrnek az orosz zsoldosokat, védik a befektetést, de én nem vagyok biztos benne, hogy ezzel Venezuela meg lesz mentve.

  7. 6 – Avatar:
    Az emberek fejében élénken él a Szovjet Unióról, és az zavartalanul behelyettesíti a mai Oroszországba. Hatalmas hiba. Ezzel párhuzamosan él a kép a régi USA-ról, ami már nagyon nem állja meg a helyét. Én komolyan tudnám javasolni, hogy mindenki tegyen rendet a fejében és revideálja korábbi nézeteit.

  8. Venezuela mindig is az USA hátsó udvara volt. A feltevéseim:
    – Az oroszoknak és kínaiaknak lehet túl komplikált lenne a logisztika, mert mindkettő számára a világ ellenkező végén van, és nekik nincsenek mindenhol támaszpontjaik, vagy szövetségesi támaszpontok, mint az USA-nak
    – ugyanezen okból kifolyólag túlságosan ki lennének szolgáltatva, ha másnak nem, hát az állandó provokációknak, amit ráadásul nem is lenne nehéz most polgári ellenállásnak feltüntetni. Értsd: fizikailag feltörölnék velük a padlót, Amerika meg dörzsölné a markát
    – Oroszország és Kína mindeddig ha fel is emelte a szavát, gyakorlati lépéseket nem tett az USA befolyás ellen (egy-két kivételtől eltekintve, pl. Szíria, de persze ott más a felállás kissé) , vagy csak nagyon fű alatt, kerülve a direkt konfrontációt. A venezuelai jelenlét riadóztatná az USA közvéleményét, lehetővé tenné, megindokolná a háborús propagandát az oroszok ellen
    – ezek, valamint a közelség miatt az USA-nak lehetősége lenne egy teljes frontos letámadás Venezuela ellen, ami gyakorlatilag pár hadihajó felvonulását jelentené amerikai részről, és masszív, venezuelai ellenállásnak álcázott polgárháborút az orosz/kínai támaszpontok ellen. Logisztikai előnye, erőforrásai miatt az USA sikerrel járna, az oroszok és kínaiak egy csomó pénzt, energiát vesztenének, valamint kockáztatnák az arcvesztést.

    Kína és Oroszország lehetőség szerint kerüli a nyílt konfrontációt. Ez Kína stratégiája már legalább 20, vagy több éve is. Viszont pont mostanában már érzékelhető, hogy némely helyzetben bekeményít, és nem enged, bár még mindig sokat ad a látszatra. Mindenesetre sok apró jelből arra lehet következtetni, hogy már nem sokáig fog engedelmesen megjuhászkodni, olyan érzésem van, mintha a vége felé járnának annak a bizonyos felkészülésnek.
    Az oroszok pedig a hátországot erősítik elsősorban, ők nem tehetik meg azt sem, hogy bizonyos feladatokat a szövetségeseikkel közös erőforrásokkal oldjanak meg, mert ilyen formátumú szövetségeseik nincsenek. Ilyen szempontból Venezuela bármennyire is csábító, túl messze van. Egyenlőre.

  9. Amikor a lakosság 10%-a már külföldre menekült az éhezés elől, akkor már csak észre kéne venni, hogy Maduro dilettáns és nem arra hivatkozni, hogy legitim megválasztott vezető.
    És ez nem lesz jobb hogy fél vagy egészen diktatúrák támogatják őt.
    Persze az USA beavatkozása is nyilván érdekek mentén történik, de amikor valaki nem veszi a fáradságot, hogy a hosszú cikkét ne teljesen egyoldalúra írja meg, akkor jogos a felháborodás sokak részéről. Így ez ugyanis nagyon egyoldalú – azaz propagandakiadvány.

  10. 9. d311c

    ne keverjük a következményeket az okokkal

  11. 9 – d311c:
    Tetszik nekem ez a mondatod:
    „de amikor valaki nem veszi a fáradságot, hogy a hosszú cikkét ne teljesen egyoldalúra írja meg, akkor jogos a felháborodás sokak részéről.” És erről eszembe jut, hogy a kiegyensúlyozottság érdekében beszélhettél volna arról, hogy egy természeti kincsekben elképesztően gazdag ország lakóssága miért éhezik.

  12. A szomszédomban lakik egy nem rosszindulatú, de igen nehéz kellemetlenül autoriter férfi nálam sokkal gazdagabb és fiatalabb.
    Hetedik éve alattomosan mesterkedek azon, hogy el ne küldjem a jó kurva anyjába.
    Jelenthetem megérte.
    Több közös beruházásunk is volt ,
    mindketten jól jártunk én pedig
    megtanultam, hogy kell a békákat megemészteni.
    A zember ne menjen már direkt fejjel a falnak !
    Akkor se ha 48 -as forradalmár vagy venezuelai elnök.

  13. „És erről eszembe jut, hogy a kiegyensúlyozottság érdekében beszélhettél volna arról, hogy egy természeti kincsekben elképesztően gazdag ország lakóssága miért éhezik.”

    Csak nem azért mert Venezuela gazdasága az olajra épült, és Chavez, majd Maduro a szocialista utópiájuk jegyében elkergetett és állami kézbe vett minden amerikai olajlétesítményt, majd az ott keletkezett hasznot egy az egyben kitalicskázta? Az olajvállalatoknál nem maradt pénz a beruházásokra, felújításra, és szép lassan lerohadtak, egyre kevesebb olajat tudtak termelni, amire Maduro azt a bölcs megoldást választotta, hogy még több pénzt zsarolt ki a cégektől, és kialakult egy ördögi kör, aminek most értünk a végére?

    Közben azt is megnézhetnénk, hogy éltek addig a Venezuelaiak, amíg a gonosz amcsik befolyása alatt voltak. Nagyon nem így ahogy most, ahogy meg lehet azt is nézni, hogy a többi nyersanyagban gazdag usa szövetséges is hogy él. Nagyon nem úgy mint Venezuela, és még csak úgy sem mint Oroszország.

  14. 13.
    Erre azt fogják mondani, hogy amíg amcsi befolyás volt, addig az olaj drága volt és jutott az ország lakosságának is, most meg alacsony és azért nincs elég bevétel az olajból.
    Ebben is van igazság, de az alacsony olajár mellett azért valahogy elvolt a kb. hasonló népességű Szaúd Arábia, sőt még jutott neki több száz milliárd dollár fegyverre is.

    Venezuela egyébként elsősorban saját hülyeségétől szenved, mert nem voltak hajlandóak megfelelő belső termelést kialakítani, csak ülnek a seggükön és az olajból akarnak megélni.

    3 – 4.
    Azthiszem abban egyetérthetünk, hogy az amerikai befolyás alatt álló fejlett demokráciákban sokkal jobb élni, mint orosz befolyású államokban. Viszont ha az ember a perifériákon születik valamelyik 3. világ beli országba, akkor már nem egyértelmű, hogy melyik a jobb, ha Oroszország, Kína, avagy az USA teszi be oda a lábát. Venezuela esetében sem tudom eldönteni, bár én is arra hajlok a cikkíróval (P.C.Roberts) ellentétben és néhány előttem kommentelővel egyetértésben, hogy venezuela népe jobban jár Amerikával.

    Ez a kérdés egyébként bennünket is érint. Most van országunkban az amerikai külügyminiszter és lehetséges, hogy Orbán körmére néz. Lehet, hogy vége a Putyin haverságnak és jönnek Hazánk területére az amerikai atomrakéták. (Nem is folytatom, pedig lehetne, csak ötletet akarok adni Tibor bának, hogy miről írjon.) 🙂

  15. Egyébkét az is sokat elmond arról, hogy mennyire túlértékelitek USA befolyásolási képességét, hogy Venezuela meg tudta csinálni, hogy kidobta az amerikai cégeket az országból. A ti logikátok mentén ez meg sem történhetett volna, hiszen USA egy erőszakos elnyomó állam.

  16. 14 – Gyarmathy:
    Az amerikai belső „ellenzék” gyönyörű szlogenje: „The rich and powerful piss on us and the madia tell us it’s raining.” pontosan meghatározza az amerikai politikát. – Aki nem tud angolul: A gazdag elit a hatalom birtokában hugyozik ránk, a média pedig azt állítja, hogy esik az eső.

  17. 11 Tibor bá:
    „És erről eszembe jut, hogy a kiegyensúlyozottság érdekében beszélhettél volna arról, hogy egy természeti kincsekben elképesztően gazdag ország lakóssága miért éhezik.”

    Úgy gondolod, hogy Maduro nem ok rá? Már Chavez alatt zörgött a rendszer, mert olyan feladatokat lőcsöltek az olajvállalat nyakába amihez köze nem volt, mindössze azért, mert ott volt elkölthető pénz, és emellett teleültették „megbízható” pártfunkcionáriusokkal.
    Ezután mihelyst esni kezdett az olajár baj lett, mert technológiákra (fentartásra, fejlesztésre) költés helyett másra költötték a nyaereséget amíg volt.
    Szóval a teljes dilettantizmus miatt lerohasztottak mindent, már akkor amikor volt pénz. Deviza meg csak innen jöhet be nekik, úgyhogy nyilván mást kell most áruba bocsátani.

    Az is mindegy Venezuelának, hogy az USA, Kína vagy Oroszország viszi a javakat – mert mindegyik azt teszi. De ha kizárják ebből a világpiac nagy részét akkor azonnal nyilvánvaló, hogy olcsóbban viszik majd a nyertesek. Mindezt azért, hogy a dilettáns irányítás kapjon még 1-2 hónapot ilyen hiperinfláció mellett?

    Egyébként visszatérve a „legitim módon választott elnök” részre. Azaz miért nem elég, csak ennyit mondani a cikkben Maduro-ról.
    Ez ugyanis kb. olyan, mintha azt mondanánk, hogy Orbánnal nincs semmi baj, hiszen legitim módon megválasztott párt miniszterelnöke.
    Ennél talán kicsit árnyaltabb kellene legyen a kép, nem?

  18. “És erről eszembe jut, hogy a kiegyensúlyozottság érdekében beszélhettél volna arról, hogy egy természeti kincsekben elképesztően gazdag ország lakóssága miért éhezik?

    Venezuela a világ legnagyobb olajtartalékán ülő állama? Legalábbis a mainstrem szerint. Mindenki fenttartás nélkül elhiszi hogy az országnak 300-vagy 500 milliárd hordo olaj tartaléka van.
    Ha igy lenne a Kinaiak vagy az oroszok akik már évtizedek óta ott vannak és óriási pénzel és hozzávaló teknikával rendelkeznek nem tudták volna kitermelést felfuttatni?
    Persze a hülye chavez és maduro diktátorok nem értenek hozzá és csak ezért nincs több olaj.
    Független olaj ipari szakértök szerint a kitermelhető olaj (jelen teknikával) 8-30 milliard hordo lehet a 300 helyet.
    A venéz olaj 95 % ban nehéz olajból áll ami a legjobb esetben is 70 % át éri a könnyű olajénak. Csak könnyű olajjal keverve speciális vezetékeken tudják szállítani és egyetlen az Usában lévő finomitó tudja csak feldolgozni. Amúgy a világ második legdrágábban kitermelhető szárazföldi olajkészlete.
    És a még eböl is könnyen kitermelhető rész már mára elfogyott. Az Orinokó völgyében van egy az albertai olajhomokhoz hasonló (nehéz olaj sár) ami igen jelentős mennyiség lehet de még csak elméletben és felületesen lett felmérve. Nem bizonyitva hitelesen az ott lévő valós mennyiséget.
    Nincs infrastruktura, nincsenek vezetékek, finomitok, és még nincs gazdaságos kitermelési módszer sem.
    Szoval Kina és Oroszország estében kb 5-10 évig tartó kutatás fejlesztés és rengeteg pénz elköltése várhat. Mivel a jelenlegi helyzet és a veszteséges kitermelés nem tul vonzó igy inkább csak kivárnak, és vigyáznak a pozicioikra.
    Az Usának persze könnyebb a dolga, hazai pályán vannak. Ha sikerül a puccs és át játszák az ellenzéknek az ország olaj pénz és aranytartalékait. Már ebből el is kezdhetik az olajipari fejlesztéseket. AZ Usá-nak meg ha a palaolaj kitermelés gazdasági oldalát nézzük, pl egy millió hordó plusz kitermelés még ami ha veszteséges is arra jó hogy letörje az olaj nemzetközi árát akár 5-15 % is.

  19. Az USA-nak fontos lenne megkaparintani/visszaszerezni a befolyását arrafelé, ellenben az oroszoknak stratégiai szempontból sokkal-sokkal fontosabb térség Kelet-Európa és Közép-Ázsia, mint Venezuela, ráadásul az orosz erőforrások sem végtelenek és éppen egy egészen másféle háború megvívására készülnek fel, ami nem Venezuelában lesz, ha netán kitör. Kína dettó, katonai szempontból számukra a dél-kelet ázsiai térség a prioritás, nem Dél-Amerika. Ergo Kína Dél-Kelet Ázsiában, az oroszok pedig Kelet-Európában készülnek adott esetben megütközni az ellennel.
    Viszont a dél-amerikai állam kiválóan alkalmas arra, hogy feszültséget generáljon az amerikai kontinensen, ha az USA konkrétan katonai kalandba bonyolódik Venezuelában. Az oroszok távolról sem toltak annyi pénzt Venezuelába, ami miatt most görcsölniük kellene, ellenben egy amerikai-venezuelai katonai összetűzés, illetve egy kibontakozó polgárháborús helyzet jó időre lekötné az USA erőforrásainak egy részét (hiszen az Amerika ellenes „felkelőket, polgárokat” is meg lehet támogatni a háttérből), ráadásul egy ilyen akció komoly USA-ellenes propaganda alap lehetne egész Dél-Amerika szempontjából. Hiába Maduro és csapata, egy jenki katonai fellépés rövid időn belül tovább borzolná Közép- és Dél-Amerika USA ellenes hangulatát.
    Mexikó is okoz némi problémát Washingtonnak, egy venezuelai katonai akció még többet okozna. Nem hiszek közvetlen amerikai katonai fellépésben Venezuela esetén, legalábbis még nem látom azt a stratégiai hasznot és kényszert, amiért ezt Washington meglépné.

  20. 18.
    Ajajj, ha ez így van, akkor revideálnom kell az ismereteimet Venezueláról. És ha ez így van, akkor jobban érthető, hogy miért nem kapkod érte úgy igazából egyik nagyhatalom sem.

    Közben azt olvasom, hogy Maduro kb. egy milliárd (azaz ezer millió) dollár értékű aranyat vitt ki az országából(vagy adott el, akkor meg a dollár pihen valahol). Ha meg tud lépni és talál valahol egy helyet a világon, ahol befogadják, akkor anyagilag nem szenved majd hiányt.
    Bár ezeknek az embereknek az anyagi bőség csak másodlagos, csak mellékes. A hatalom mámorára vágynak.

    19.
    Jó és logikus a megvilágításod. Bizonyára így van, így már érthető a kilakult helyzet. Hogy mit hoz a közeli jövő, azt meg ki tudja.
    Amerika számára szerintem sem éri meg a nyílt beavatkozás. Csak nyomást gyakorolnak, segélyeket küldenek, kicsit besegítenek Guaidónak, a többit meg elvégzi az idő, valószínűleg Maduró távozni kényszerül és amerika barát kormány kerül a helyére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük