(2710) Mikor robban a bomba?

Tibor bá’ online

 

Hogy minek mi a következménye, azt nem mindenki tudja kiszámítani, mert ehhez éleslátás, tapasztalat és az emberi lélek ismerete kell.

Nos, most sokan kimennek az utcára és tüntetnek a rabszolga törvény miatt, talán lesz belőle sztrájk is, de hogy mi fog történni, ha nem vonják vissza, azt kevesen tudják.

Nézzük. Nekem van egy üzemem, vagy egy építő cégem ahol foglalkoztatok 60 embert. A dolgozóim heti 40 órát dolgoznak, amire megkapják kialkudott fizetésüket. Ez egy rendezett, ideális állapot, ami talán sehol sincs az országban.

Ekkor hoznak egy törvényt, aminek következtében megkérem a dolgozóimat, hogy szombaton is jöjjenek be, és dolgozzanak el egy további 8 órát, amik nekik fejenként 12.000 forintot jelentene, azaz nekem 60 x 12.000-et, ami 7,2 millió kifizetését tenne szükségessé, de a törvény szerint ezt 3 évre fel lehet függeszteni. 3 év múlva, több társasház felépítése után nekem ki kellene fizetem 7,200.000 x 150 = több mint egy milliárd forintot. Ha én lennék szent Péter, akkor ki is fizetném. A kérdésem az, hány szent Péter van az országban? Van még egy kérdésem, mi van akkor, ha a cégem jogutód nélkül megszűnik?

Két-három év, és milliók fognak rádöbbenni, hogy alaposan át lettek verve, és mit ad isten lesz közöttük lelkes Fidesz szavazó is. Majd ha az összegyűjtött 12.000 forintok kifizetésére betervezett családi üdülés, stb. a kútba  esik, akkor fog robbanni a bomba, addig csak ketyeg.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

35 gondolat erről: „(2710) Mikor robban a bomba?

  1. Biztos velem van a baj, de aki bejár 3 évig túlórázni ingyen, az meg is érdemli, hogy ne fizessék ki 3 év múlva.

  2. 1:
    Erről szó a törvény. Kötelező a túlóra, de nem kell kifizetni. Ha ellenállsz, kirúgnak.

  3. Tibor bá,

    elvétettél egy tizedes jegyet, mert 60 x 12000 az 720 000 és három évre vetítve pedig 108 millió. Persze ez sem kevés. Dolgozónként 1.8 millió forint.

    3.
    Nana, simán meg lehet játszani. (Elolvastam egyébként, amit linkeltél). Talán nem az építőiparban lehet megjátszani, meg a (jelenleg) munkaerőhiányos ágazatokban, de olyan helyeken, ahol a melós kiszolgáltatott, ott simán.
    Aztán meg ki tudja mit hoz a jövő. Talán már jövőre recesszió lesz és a munkahelyek jó része megy a lecsóba és új helyzet áll elő, a melós majd aláír mindent, csak ne rúgják ki.
    Biztos, hogy egy csomó cég ki fogja használni ezt a jó kis lehetőséget, hogy tíz és százmilliókat ne kelljen kifizetni 2 – 3 évig (esetleg soha).

  4. 3.
    Én is elolvastam, de engem személy szerint egyáltalán nem győzőtt meg. Egy csomó helyen teljesen értelmetlenül fogalmaz és nem veszi figyelembe a körülményeket, pont azt, amiért tüntetnek kinn.
    Itt sokkal jobban leírja, hogy gyakorlatilag miért is (lehet) rossz a dolgozónak és hogy mivel fognak játszani a munkáltatók.
    https://index.hu/gazdasag/2018/12/21/tuloratorveny_tulora_munkaidokeret/

    Nagyvonalakban mindenki tudja a rabszolgatörvényt pont azokon fogják érvényesíteni és leverni, akik eddig is tökéletesen ki voltak szolgáltatva a rendszernek. Elmaradt vidéki régiókban, ahol nulla a munkalehetőség, és ahol éjjel nappal kell dolgozni minimálbér körüli összegekért (jelenleg is), csak most még jobban kihasználják őket illetve olyan cégeknél ahol semmilyen dolgozói érdekképviselet nincs és nem tudnak fellépni kollektíven a munkáltató ellen.

    Egyébként meg semmilyen szükség nem volt a túlóratörvényre mert eddig is szarrá dolgoztathatták (legálisan) a dolgozót, semmi nem indokolta a 400 óra törvénybe foglalását. A másik meg, hogy jönnek azzal, hogy nem kell elvállalni, önkéntes az egész. Na most úgy fogják kirúgdosni azokat az első leépítési hullámnál akik nem írták alá mint a sicc. És ezt nem én mondom, hanem olyan emberek, akik ezzel foglalkoznak. De azzal is visszafognak élni kőkeményen, hogy akik 10 meg 20 éve ugyanott dolgoznak, de nem szeretnék a fél életüket a munkahelyein tölteni akkor majd erre hivatkozva felmondanak, és a cég mentesül a végkielégítés alól, amit mondjuk 15 év után kellene adni. A cikk pontosan erről feledkezett meg, hogy a körülményeket vizsgálja.

  5. 4-5 Na szép, pont az a 2 ember válaszolt aki miatt a legtöbbször felröhögtem az elmúlt napokban 🙂 (sorry de az utóbbi 1 hetet kb 3 napja olvasom a blogon időhiány miatt és van egy ilyen hülye szokásom, hogy addig nem pofázok bele amíg nem értem a végére). Pedig mennyi blődség volt úristen a munkanélküliektől kezdve a minimálbéren át stb. Emberek!!! Az internet korszakában élünk, keressetek már rá legalább statisztikákra meg adatokra mielőtt totál marhaságokat írtok meg szítjátok a hangulatot….
    Lééégyszi vegyük már komolyabban, 10 éve olyan fasza volt ez a blog, az emberek nem kocsma szinten beszéltek a másikkal és nem fosták a kommenteket hanem csak napi 2-3 komment volt /fő de azt öröm volt olvasni 🙁

    4 Gyarmathy :
    „ki tudja mit hoz a jövő”
    „Talán már jövőre …”
    „Biztos, hogy egy csomó cég ki fogja használni”
    Na figyelj ilyenekkel nem lehet vitába szállni, vagy hozz fel észérveket és statisztikákat vagy hagyjuk a hókuszpókusz „mi lesz ha” beszélgetést mert csak raboljuk egymás idejét. Egyébként olvasd el amit 5-nek írok (meg a legvégét!) :

    5 Thunder :
    Mert eddig ki volt használva a 200 óra túlóra mindenkinek? Aki meg nem írta alá kirúgták? Én nem tudok ilyenről, legalábbis nem tömegesen, sőt az általad linkelt cikkben is írják, hogy :

    „Fontos kitétel, hogy az egy- és a hároméves időszak is csak kollektív szerződéssel elrendelhető, enélkül a 2012-es új munka törvénykönyve alapján főszabály szerint legfeljebb 4 hónap lehet a munkaidőkeret. A kollektív szerződés nem elterjedt a magyarországi munkahelyeken: 2015-ben a KSH adatai szerint tízből két munkahelyen volt.”
    A kollektív szerződéshez szakszervezet kell… A cikked olvasd el figyelmesen kérlek, vices de ilyeneket írnak még az index-en is (!!!) a 400 óráról, hogy : „ezért elképzelhető olyan eset” 😀

    Na de most jön a lényeg ami remélem értelmes vitát indít majd :

    SZERINTEM a helyzet most az, hogy az ötödik hadoszlop kollektíve nekilendült megágyazni a jövő évi választásoknak ezzel a balhéval, na meg amennyire lehet degradálni O1G-t. A francia tüntetésekkel könnyű összemosni a hírekben, állandóan porondon lehetne tartani, hogy tüntetés ott is itt is. Ez egész jól sikerült is, bár a Milla ennél többet tudott felmutatni anno de ha találnak egyéb fontos ügyeket még januárban akkor fenn lehet még tartani pár hónapig ezt és hatásos is lehet.

    Mennyire véletlen már hogy pont most hívják be a CNN-be szíjjártót szivatni?
    Ezt a vágatlan 10 perces interjút NAGYON ajánlom annak aki tud angolul : https://youtu.be/OXkpqIiMk98
    Ha mondjuk Áder „don’t speak english” Jánost 😀 küldik be na azzal felmosta volna a CNN riporter a padlót és az visszhangozna a nyugati médiában az ügyről, de gondolom így ez a 10 perc már nem fog lemenni többször adásba mert hatástalan 🙂

    Ha valami miatt ki akartok vinni embereket megdönteni a gecit akkor nem ez lesz az ügy. Lehetne (lehetett volna?) a devizahitelezés pl ahol családok ezreit rakják ki MÉG MA IS az utcákra, a horvátok pedig elintézték. Az ellenzék helyében (minusz GyF persze a főkolompos) én ezzel házalnék. Vagy a földosztást nem kellett volna hagyni lecsendesedni! Vagy pár konkrét szerződést meg tiborcz+gázszerelő bizniszt kivesézni és nem menni haza. De ez a mostani max a nevében cseng jól, RabszolgaTörvény… de tartalmilag nulla kraft van benne mert sok a mögöttes hazugság.

    Egyébként meg nagyon kis esély van erre hogy ezen ügyekkel egy gazdasági omlás nélkül menesszék a fideszt, elég megnézni gyurcsányéknál amikor évekig kinn sátraztak tüntettek a nemzetiek a parlamentben abból se volt semmi…. Ne legyetek ennyire naívak.

  6. 6.

    Örülök, hogy ilyen jól szórakoztál rajtunk, én már rajtad kevésbé. Milyen statisztikára gondolsz? Amit a fidesz megrendelésére írnak? Azt kellene néznünk? Ugye tudod az ide vonatkozó idézetet:
    “Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok”

    Ha ezeket a statisztikákat és adatokat komolyan lehetne venni, akkor nem élhetne az országban 3 millió ember (mély)szegénységben és mi használtuk volna fel legjobban az EU-s pénzeket. Szerintem erről kár is többet beszélni.

    Folyamatosan lovagolsz a 3 éven (pedig ez a legkevésbé lényeges), és hogy kollektív szerződés nem elterjedt a Mo.-i munkahelyeken. Attól, hogy nem elterjedt azért gondolom érint pár százezer embert. Neked mennyi kell, hogy fontosnak számítson? 1 milliótól tartanád fontosnak? És mondjuk ha csak 200 ezer embert érint akkor azokra vonjuk meg a vállunkat, majd lesz vmi velük.

    Egyébként meg ha azt írják, hogy “elképzelhető olyan eset” az azt jelenti, hogy elő is fog fordulni ismerve kis hazánkat. Te biztos szuperkörülmények között dolgoztál eddig a legkorrektebb főnökökkel és fogalmad sincs milyen, amikor a munkáltató a legutolsó cseppig kizsigerel. Mert ha tudnád akkor nem vennéd ilyen viccesre a figurát.

    „Mert eddig ki volt használva a 200 óra túlóra mindenkinek? Aki meg nem írta alá kirúgták? Én nem tudok ilyenről…”
    Arról, hogy te nem tudsz valamiről az attól még létezik, így ezzel nem tudok mit kezdeni.

    A Szíjgyártóra rátérve pedig, Ő semmi mást nem csinál, csak amit csinált régen is, amikor még szóvívő volt, mantrázza a sok fideszes blablát, amit tökélyre fejlesztett és amivel egy nyugati típusú riporter nem tud mit kezdeni, de csak azért nem tud mit kezdeni mert nyilván a magyar viszonyokat nem fogja jobban tudni egy magyar külügyminiszternél tehát nem tud vele vitába szállni és el kell fogadnia azt a sok hülyeséget, amit a Szíjgyártó teljes meggyőzödéssel ad elő.

    A devizahitelezéssel pedig kár előjönni mert az már egy lerágott csont, 10 éve tüntettek szervezetek tucatjai és azontúl, hogy tüntetett 150 szerencsétlen sorsú ember, nem mozgatott meg senkit. A rabszolgatörtényben pedig igenis van kraft mert a java még csak most kezdődik az ünnepek után.

    Azontúl hogy lovagoltál a 3 éven és kioktattál mindenkit hogy miért nem nézi a statisztikákat semmi érdemlegeset nem mondtál. Pontosan azokat matrázod te is, mint a fideszes bértollnokok, akiknek minden mondatából süt a burkolt arrogancia. Ha elolvastad a kommenteket végig, akkor (ha már mást hülyének tartasz) nyilván belefutottál néhány rövid összefoglalóba Tibor bá-tól a kommentek között, amiben összefoglalta néhány mondatban, hogy Orbán hogy kúrta szét az országot. Én csak ugyanezt tudnám neked leírni, de nem szándékozom újra és újra elmondani egy mindig felbukkanó Orbán fan-nak. Ajánlom neked, ne csak az M1-t nézd hanem tájékozódj az ellenzéki médiából, abból a kettőből, amit még meghagyott Orbán. (atv, klubrádió) Ha ugyanis néznéd és hallgatnád őket, akkor eszedbe se jutott volna statisztikákkal előjönni.

  7. Thunder: 444-től atv-n indexen át az echo-ig olvasok, de nem hiszem hogy ezt sokan teszik, pl itt is írta minap vki hogy a pestrisrácokra rá se kattint.
    Statisztikák alatt portfolio, eurostat elég ezek nem fityiszesek. Bemásoljak párat?

    Az 5. hadoszlopos rész nem logikus szerinted?

  8. 7. Thunder

    Sokkal többet érint egyébként. Nálunk szinte az egész környéken így vannak a munkavállalók. Most állandóak a túlórák, ha ehhez még jogi alapot is kapnak?!

    Ráadásul én mindig a rosszat( a tömeg szempontjából) feltételezem a kormány szándékairól.
    Csak működőkepés állapotban akarják tartani az országot, ami úgy tűnhet mintha…
    Pontosabban ismerik a folyamatokat mint mi.
    A párom évekig csinálta a TÁMOP, GINOP stb. uniós programokat amik révén kicsit mélyebben beleláttunk a munkaerőpiaci helyzetbe.
    Vidéken nagyon gatya a helyzet. Nincs munkaerő. A potenciálok szinte kihasználhatatlanok az eltérő kultúrális háttér miatt ld. cigányok.
    A rendes törvénytisztelő melósoknak pedig már így is lehúzzák a bőrét.
    A törvény nem más mint egy előremenekülés a kormányzat részéről.
    A várható események tükrében részben érthető, kár, hogy a féktelen birtoklási és ebből fakadó lopási vágyukkal szinte az összes jó szándékot szétzúzták.
    A nép lassan kapcsol, elefántfejű. Nehéz lesz a mostanra eszkalálódott folyamatokat visszafordítani.

    6. freeetoaster

    Egyébként sok dologban igazad van. És rendkívül egyetértek a hsz-d bizonyos részeivel és legfőképpen az általad mutatott szemlélettel. Építő.

    BÉKÉS BOLDOG KARÁCSONYT kívánok Évának és Tibor bátyámnak és persze minden kedves olvasónak!

  9. Üdv.

    Nagy vonalakban a véleményem a rabszolgatörvényről:
    Olyan, hogy magyar gazdaság, olyan valójában nincs, mert ez egyet jelent a német multik beszállító szerepével, illetve a nyomott magyar bérek miatt a multik kihelyezett gyáraival. Ma a magyar munkaerőpiac elég szűkös, mert kisszámú a munkaerő, a szakmunkás, a diplomás stbstb, ez azért van, mert a magasabb-forintban számolva- bérek miatt kiment a fiatalok jó része külföldre. A kivándorlás folyamatos, óvatos becsléssel is 600 000 körüli. Ezek az emberek hiányoznak.
    Orbán, hogy a magyar gazdaságnak nevezett valami ne dőljön be, kénytelen a multiknak kedvezni. Ezért folyamatosan gyengíti a forintot, mert hiába a béremelések-forintban pl a minimálbér- a melós nem kerül arányaiban túl sokba a multiknak, mert ők euróban számolnak. Másrészről folyamatosan váltja át az államadósságot forintra, hogy a kamat alacsonyan tartásával nyerjen, illetve megpróbálja azt elinflálni. A 400 órára azért van szükség, hogy mivel nincs elég munkaerő, így a túlórákkal pótolhatja a multi a hiányzó százezrekben mérhető munkást. A túlórával addig nincs baj, míg kifizetik következő hónapban, bár sok helyütt 4 műszakban dolgoztatják az embereket, ahol 3 havi munkaidőkeret van, így csak 3 hónap végén fizeti a túlórákat.
    Nem szabad belemenni 1 dolgozónak sem a 3 éves eltolásba, most lehet találni melóhelyet, váltani kell, ha ilyennel erősködnek.

  10. A magyar videk haldoklik. Lehet uj torvenyekkel kiserletezni de a folyamatokat nem lehet meggátolni. Laktam nehány helyen már a Dunántulon: falu, kisváros ..es mindenhol ugyanaz a helyzet es ez elfogja erni a nagyobb varosokat is…. nem kell ide kivándorlás sem, egesz konkretan ember nem lesz kb 10 ev mulva aki mukodtetni tudna azt amit egy országnak lehet mondani.

  11. A munkaerőhiány ellen és a versenyképesség fokozására a munkaadó cégeknek próbált kedvezni a kormány erősen vitatható szerencsétlen eszközzel.

    ***********************

    Normális személy nyilvánosan sem rugdos másokat puszta passzióból.
    Merthogy elegendő lenne a hozzászólásokat egyszerűen visszatartani mint ezt és a számodra kellemetlen egyéneket komment nélküli kitiltani mint engem.
    Nem is olyan ritkán szavakkal ekézed a honlapodon a látogatóidat, akiket egyébként te hívtál meg.
    Vendéget inzultálni nem elegáns dolog !
    Na bumm, nem értesz egyet vele, de ez nem elegendő ok a leoltásra.
    Élvezed ezeket a büntetlenül elkövethető agresszióidat, ez nemcsak antipatikus,meggyőződésem, hogy beteges is.

  12. 12 – Vendég vagyok:
    Nem vagy vendég. Egy erőszakos akadékoskodó vagy. „egy&látogató”-nak írt válaszomra kellett volna reagálnod, ami helyett megint méltatlankodsz. Rosszul! Pl. Kitiltani és visszatartani ugyanaz. Szóval téged „egyszerűen visszatartottalak” illetve „komment nélkül kitiltottalak”. Miközben mind a két hozzászólásod megjelent. Össze-vissza beszélsz, és akkor meg vagy sértve, hogy nyilvánosan és passzióból rugdoslak.
    Viszont mi van azzal, hogy hamis E-mail címet adsz meg, ami feltétele lenne a diszkurzusnak. És más és más nick-kel örvendeztetsz engem. És akkor hőbörögsz, hogy egy ilyen szélhámost nem becsülök meg.
    Most másodszor írom. Nem invitálok senkit. Téged se invitáltalak, mégis jössz. Akit pedig ekézek, … nos nyugodtan elmaradhat, de te se maradtál el. Továbbra is idejársz legelészni, és méltatlankodsz. Nem ez a megoldás, vagy betartod az íratlan szabályokat, vagy elmaradsz.

  13. Karácsony van. Mikor kiáltsa világgá az ember, ha nem ekkor, hogy a magyar társadalom felső százezre kitaszítja a nemzetből az alsó egyharmadot–egynegyedet? Persze a két-három millió vazallus és a két-három milliós, többé-kevésbé független tömeg beletörődésétől, esetleges hallgatólagos helyeslésétől, ritkább esetben szélsőségesen fröcsögésétől kísérve.
    Az úgynevezett perverz újraelosztás módját részletesen, és sokak szerint talán ünneprontó módon mutatja be Bass László egyetemi oktató, szegénységkutató a Magyar Hangnak az ünnepekre nyomtatott számában:
    https://bekialtas.blog.hu/2018/12/24/oncsonkitok_magyarorszaga

  14. Én jelenleg állami cégnél dolgozom Budapesten, az mindegy melyiknél. Az összes takarító nálunk kb 25 fő úgy van foglalkoztatva, hogy 12 órát dolgoznak heti 6 napban, de 4-re vannak bejelentve természetesen. Nem egyéni vállalkozók, ők is a cég rendes alkalmazottjai. Na most ezek az emberek, 45-60 év körüliek, némelyiknek diplomája is van nyelvtudással, de a koruk miatt senki nem alkalmazza őket. Na most ezek az emberkék nagyjából kapnak 120 nettót, amiből 20e-t minden hónapban le kell adni a közvetlen felettesüknek. A közvetlen felettesük havi szinten szinten bombázza ajándékokkal és folyamatos vacsora meghívásokkal a saját feljebbvalóit így életben tartva a rendszert. Az érdekképviselethez ezek az emberek nem fordulhatnak mert a legkisebb méltatlankodásra azonnal elküldik őket és akkor még ennyi sem lesz nekik. Kérdezem én, ha ez megtörténhet egy budapesti állami vállalatnál, ahol van érdekképviselet akkor mi történhet ott, ahol nincs semmilyen érdekképviselet és a cég távol esik mindentől.

    Egyébként ezt a videót is érdemes megnézni:

  15. 40-60 ev kozotti munkavállalok …..errol van szo.Ok meddig birják ezt ? Vajon az o gyerekeikkel meg lehet ezt majd csinálni? Vagy már leleptek az országbol? Majd a migránsok es a cigok persze ….legfeljebb a meseben.Vegjátek a Duna menten….

  16. 15 – Thunder:
    Ezt elsősorban freeetoasternek lenne érdemes megnézni. Aztán elárulhatná, hogy mennyit kapott a saját belinkeléséért. 😀

  17. 15. Thunder
    Nagyon nehezen tudom elfogadni amit írtál. Budapesten egy takarítónő napi 8-10 óra takarításért már 12-15 eFt-ot simán megkap. Heti gyakorisággal csak 5 családot/ügyfelet kell találni és többszörösét kapja kevesebb munkáért mint írtál. Tényleg nem értem miért maradnak ott azok az emberek.

  18. 18.

    Egy takarító akkor kap meg 15e forint körüli összeget naponta (ahogy írtad is) ha magánlakásokhoz jár ki. Ezt a klientúrát hosszú évek, évtizedek alatt lehet felépíteni, ugyanis ez az egyik legbizalmibb állás, amikor is akár a távollétedben vki kitakarítja a kecódat.

    De ez teljesen más mint azok a takarítók, akik mondjuk állami intézményekben (legyen egy iskola) reggelente felmossák a zsibongót. Azok se keresnek többet a minimálbérnél, vajon azok miért nem mennek el magánházakhoz napi 15ért? Évekkel ezelőtt volt egy gazdag barátnőm, csak takarítónő takarított nálunk. Hosszú évekbe tellett mire találtak egy megbízható hölgyet, de amíg hozzá eljutottak addig kb 10ből 9 meglopta őket a takarítások alatt. Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ez sem olyan olyan egyszerű, hogy elmegyek magánházakhoz, először fel kell építeni azt hosszú évek alatt, hogy téged hívjanak. Na most mit építsen fel egy 55 éves nő, aki a fél lábára sánta és lesüt róla, hogy rohadt csóró? Szerinted ki alkalmazza? Hát senki? Max egy ilyen helyre veszik fel.

    Nálunk, ahol dolgozom, van közöttük volt alkoholista, (ex)leszázalákolt, munkásszállón lakó stb., és van olyan is, akinek szimplán nem volt szerencséje és évekig hiába jelentkezett bárhová, nem vették fel pedig van diplomája és beszél németül. Ideiglenesen elvállalta és ittragadt, de örül mert legalább be van jelentve vagyis megkapja az alap egészségügyi ellátást és ha kussol akkor kihúzhatja évekig akár. Most mondhatnánk erre, hogy ja hát akkor ne csodálkozzunk ha ezek ilyen szerencsétlen, béna emberek, akkor örüljenek hogy dolgozhatnak. Igy van, örülnek ennek is, de ettől még ami történik körülöttük az felháborító. Egyébként még lehetne egy csomó dolgot mondani, hogy pl 3 lakás teljes kitakarítása naponta igencsak embert próbáló feladat és erősen igénybe veszi a szervezetet, na most ezek, az emberek mondjuk egy 60 éves hapsi nem fog tudni ennek megfelelni, és nyilván nem egy olyan takarítómunkaerőt képviselnek, mint akinek te is odaadnád a lakáskulcsod, de ettől még rémes és igazságtalan a helyzetük.

  19. 18 – 19:
    A magán takarítót semmiféle példának nem lehet felhozni. Hozzám járt takarítónő, bébiszitter, stb. benne voltam a témában nyakig. A polgárik család nagyon nehezen kap megbízható takarítónőt. A takarítani akaró nagyon nehezen kap munkát. Az alkalmazó feleség szinte barátnői kapcsolatot tart fenn a takarítónővel, aki természetesen saját kocsiján közlekedik, és a családról mindent tud, de ezt nem veri nagydobra. Szumma szummarum: Ezt a munkakört semmivel se lehet összemérni.

  20. Pontosan így van, ezért is írtam, hogy ég és föld a két kategória, aki egy közintézményben takarít és aközött aki magánházakhoz jár. Egyébként meg a napi 12-15e forint megint egy olyan összeg, hogy ha ez igaz lenne nettóban (mert bruttóban már közel sem olyan izgató összeg) akkor a félország takarítana. És megint a körülmények: hogy kapja meg ezt az összeget? Nettó vagy bruttó? Számlázik vagy bejelentik vmennyire? Mert ilyenkor jön hogy bruttó 15e az az összeg és még az illetőnek minden szart fizetnie kell maga után. A takarítást soha nem fizették jól, most se és régen se, az meg egy külön kaszt a takarítókon belül, akik évek óta ajánlások útján tudják végezni a munkájukat civilek lakásán.

  21. 20-20
    Szerintetek akik irodaházakat takarítanak munkaidő után délután 5-6-tól este 10-11-ig mennyit kapnak? Mivel gyerekkori barátomnak van ilyen vállalkozása ismerem a helyzetet. Az intenzív 4-6 órára nem 1000ft a nettó óradíj. 80-100 fővel dolgoznak. Ismerek egy másik vállalkozót is aki a BKV-nak takarít több száz fővel. Ott is jelentősebben magasabbak a keresetek. Sajnos nehéz elfogadni de az emberek a felelősek nagyobb részt sorsuk alakulásáért. Valami ezeknél elcsúszott.

  22. 22 : SZJ :
    Szerintem sem valós, hogy valaki 320Ft-os óradíjért dolgozik heti 6 nap 12 órában (ennyi jön ki a 15-ben írt számokból szabadság nélkül). Szabadságot is leszámítva 340Ft óránként.
    Ha ez mégis így van (akkor ott komoly bajok vannak). A mai piacon mindenkit keresnek a pultostól kezdve a projekt menedzseren át a programozig. Informatikusból 40ezer fő (!!!) hiányzik jelenleg az országban a piacról és évente csak 3-4 ezer kerül ki az egyetemekről meg magánoktatásból. Ez pl otthon is megtanulható és fél év alatt el lehet érni azt a szintet napi 1-2 órát tanulva INGYEN amivel junior informatikusként el lehet helyezkedni. Persze kellő értelmi szint szükséges hozzá, angol tudás viszont nem kell mert tele a net meg youtube magyar ingyenes anyagokkal.

    Csak Budapesten rákeresve 115 cég keres most takarítókat. Januárban rákérdezek a takarítónőknél nálunk az irodaházban mennyit keresnek, ott nemhogy diploma nincs meg német tudás de annyira iskolázatlanok, hogy némelyikkel magyarul is nehéz beszélni.

    A lakásra bejáró takarítónői állás tényleg bizalmi ahogy de nem annyira nehéz elkezdeni ha valaki becsületes és megbízható. Csak az első lakást megszerezni telik kis időbe de utána referencia alapján már nagyon jönnek mert Pesten rohadtul keresik a takarítónőket. Nagynéném, mamám és Anyukám is ezzel foglalkozik (foglalkozott). Anyukám 70km-ről (!!!) jár be busszal már több mint 12 éve, 1 éve már nyugdíj mellett. Heti 2-4 helyre megy és jelenleg 12-18 ezer Ft között kap a lakás méretétől meg ráfordított időtől függően. Reggel 6-kor indul, délután 4-re már mindig otthon van, ugyanis ő megy az unokákért iskolába. (1-1.5 óra az út attól függően Budapest melyik részén takarít). Tehát napi 7-8 óra ami melóval telik. A nyugdíj előtt egy vállalkozónak fizetett járulékot hogy be legyen jelentve, ez 28ezer Ft volt anno azt hiszem 6 órára bejelentve vagy 4-re. Nyugdíj óta ez már nem kell persze így havi 150-200 ezer Ft jön össze.

    Faterom fél éve kirúgták a volántól mert egy családi összejövetel után másnap reggel még minimális alkohol volt a vérében. Azonnal felvették egy magáncéghez, 1 hét kihagyása volt leszámolás után és már indult is a céges tanulójáraton. A volánnál (komárom-esztergom megye) 240 nettót kapott most 260-at kap kézbe meg némi kafeteria. Jövő áprilisban mehetne nyugdíjba de már most könyörögnek neki hogy maradjon vagy dolgozonn be akár nyugdíj mellett annyit amennyit szeretne mert sofőr hiány van.

    Van még történetem agglomerációban takarító ismerősről aki fogatlanul cigány számazásúként kezdte 3 éve Leányfalun és van informatikus mérnökről is aki bruttó 700-at kért felvételkor de 900-al vették fel mert az volt a minimum 10 éves infós tapasztalatra bérsávban. Szóval elég nagy a két véglet ne csak az egyiket nézzük meg…

    A saját történetem pedig: 15 éve még karbantartóként mindent csináltam, villanyt szereltem képesítés nélkül és lefolyókat tisztítottam, volt hogy én szedtem össze más úszkáló szarát a fürdőszobából vagy kézzel kellett kipucolnom a wécét ügyeletben. Nem volt könnyű de megtanultam középfokon angolul, szereztem egy diplomát és most van egy jól kereső állásom. Én kérek elnézést de nem fizet se a Fidesz se senki más a munkáltatómon kívül. Nem sajnálnám a progresszív adórendszer bevezetését sem csak a minimálbér ne legyen adómentes mert megint mindenki arra lenne bejelentve (most 200ezer dolgozó van minimálbéren = portfolio.hu)
    10m Ft hitelem van még, 3 gyereket nevelek de a csokot nem kaptam meg mert 1960-as évekbeli házban lakunk és nem tudunk se nem akarunk újba költözni. Nem élünk nagy lábon, nem költünk extrákra nem voltunk külföldön nyaralni 6 éve és nem is leszünk még 2-3 évig. Bár két autó van de mindkettő 14-15 éves már és nincs lóvé lecserélni amíg a 12 milliós hitel nem lett lefaragva. Ennyi szóval lehet szídni de a tököm tele van már azzal, hogy csak az egyik oldalt engedik itt szerepelni a blogon mindenki más meg le van fideszbérencezve meg propagandának van titulálva.

    Lehet szídni bérencezni leszarom de részemről a politikai posztok innentől mellőzve lesznek mert nem akarom idegesíteni magam feleslegesen… se hülyeségeket olvasni kocsmai szinten.

    TUDOM, hogy ingyen járok ide meg nekem kéne hálásnak lenni és el is lehet menni, erre nem kell emlékeztetned Tiborbá , de geddon meg klíma terén hiánypótló a blogod úgyhogy engem nem fogsz elkergetni innen max letiltani hozzászólás szinten 🙂

    Boldog Karácsonyt! 🙂

  23. 22.-23.

    Én is a BKV-nál dolgozom ha már itt tartunk és első kézből kapom az információt, sőt elárulom, aki vállakozásként van foglalkoztatva, ott szinte még rosszabb a helyzet, szinte maffia módszerekkel zsigerelik ki a takarítókat. A vállalkozó egyébként úgy is néz ki, egy kopasz tahó, aki idönként bejön és ordít az alkalmazotakkal. Egy takarító soha nem keres sokat, max aki foglalkoztatja, az biztos megszedi magát.

    Egyébként meg egy másik példa, ami kicsit hasonló:
    https://www.penzcentrum.hu/karrier/kiderult-ennyiert-keresnek-eladokat-a-fornetti-peksegbe.1073093.html

    A cégben 190 bruttóról van szó, itt is elsődleges információim vannak mert a kollégám felesége ott nyomja nap mint nap. Na most a cikk heti 40 órát ír, ami nem fedi a valóságot mert előtte egy órával benn kell lenni előkészíteni a sütnivalókat és a végén tovább maradni takarítani, rendet rakni. Közben kasszát kezelnek, kávét főznek, ügyfelekkel foglalkoznak. Pontosan 190 bruttót keres az illető felesége. Na most ha ennyire jól fizetnek ebben az országban akkor ez hogy lehetséges? És ez ha már úgy vesszük a takaarító felett van rangban mert egy eladó neked kikérné magának, hogy egy napon említség egy takarítóval. Sajnos ilyen fizetések vannak.

  24. 23.

    Ugye te sem hiszed el, hogy 200 ezer dolgozó van mininálbéren portfólio.hu ide vagy oda. A fél ország minimál béren van bejelentve, és a legtöbb embernek még ez is álom. Gondolom néztek tévét, hallgattok rádiót és olvastok emberi történeteket vagy van személyes élményetek. Amikor pár éve évekig munkát kerestem gyakorlatilag nem futottam bele olyan munkáltatóba, aki ne csak minimálbért ajánlott volna. Az első korrekt hely a BKV, ahol rendesen be van jelentve az ember.

    „Becslések szerint mintegy egymillióan dolgozhatnak garantált bérminimumon Magyarországon, 500 ezren pedig minimálbéren.” – Világgazdaság
    https://www.vg.hu/gazdasag/gazdasagi-hirek/az-atlagkereset-42-szazaleka-a-minimalber-2-1046517/

    „Lázár: tarthatatlan, hogy egymillió munkavállaló minimálbéren van bejelentve.” – Piac és profit
    https://piacesprofit.hu/gazdasag/lazar-tarthatatlan-hogy-egymillio-munkavallalo-minimalberen-van-bejelentve/

    Na most akkor a Lázár is hazudott vagy csúsztatott? Vagy akkor most mi van? Én azt gondolom nálánál jobban senki sem ismeri a valós helyzetet.

  25. Az egyén sok mindent megtehet de a folyamatokkal szemben ez kevés ,legfeljebb megtanul uszni az árral de az árral szemben tehetetlen. ….Boldog Karácsonyt! ☺

  26. 22. SZJ „Sajnos nehéz elfogadni de az emberek a felelősek nagyobb részt sorsuk alakulásáért. Valami ezeknél elcsúszott. „
    Én inkább azt tapasztalom, hogy az elmúlt 30 év leckéje után még az önhibájukon kívül lecsúszottak is megtanulták az önmagukba nézést, mert nem maradt már bennük elég öntudat és önérzet, csak a szégyen és lenézettség, mert ugye manapság pénzzel mérnek mindent. A ravasz O1G az ellopott öntudatból ad vissza kollektíve némi alamizsnát, de hát így voltunk az „Éljen sokáig” Kádárral is, akinek végre átvette a helyét egy hasonszőrű 🙂 Boldog Karácsonyt…

  27. 22.Sz.J.
    …” Sajnos nehéz elfogadni de az emberek a felelősek nagyobb részt sorsuk alakulásáért. Valami ezeknél elcsúszott…”
    EZT a kitételt azért meggondolnám mégegyszer.
    Szerintem te ugyancsak sarkalatosan, fehér-feketén látod a dolgokat.
    Miben felelős nyomorúságos helyzete miatt az, akit kirúgtak, mert munkahelyét csak úgy , hipp-hopp, kihelyezék Kinába, minekután holnaptól nincs munkája, nincs megélhetése?Számlái viszont vannak, méghozzá garmadával, azokat senki nem vitte ki , de nem ám.
    Nos, meséld el nekem, hova megy, mihez fog, miből él meg ez az ember, ha már szerinted – végtelenül felelőtlenül – minden elkövetett azért, hogy munka nélkül maradjon?Hiszen nincs jobb szórakozás, mint eladni a céget Kinának , majd munka nélkül lézengeni és bámulni éhező gyerekeidet, hát nem?
    Nos akkor, Te, igenis TE,mit tennél az ő helyében az ipari sivataggá züllött, minden termelést Kinába átsiboló országodban , az újbóli elhelyezkedés minden reménye nélkül?
    Nagyon kiváncsi vagyok szives válaszodra.

  28. Bálint! Nagyon jól írod! Pont ezért választották meg Trumpot. A hoppon maradt munkásoknak ígér jobb jövőt. A profit hajhászok támadják is erősen.

  29. 29.Bogozy
    …”A profit hajhászok támadják is erősen…”
    Igy igaz, Bogozy.
    A helyi munkás mehet a fenébe, túl sokba van, ergo kevesebb profit marad a munkáltató zsebében.
    Éljen Kina, a helybeli melós dögölhet meg.

  30. „A hoppon maradt munkásoknak ígér jobb jövőt” Ahogy O1G is , csak ő kifizetett az amúgy alacsony hozzáadott értéket képviselő összeszerelő üzemeknek még kb. 250-300 milliárd állami támogatást a bejövetelért (kétszer annyit mint a szocik) akik a valós értéket képviselő termelőerőt ötödáron leamortizálják, a termelt pénzt és eu támogatást kiszívják, de ugye ezzel van meg papíron az a GDP növekedés, amiért O1G-nek vállveregetés jár, nekünk meg porhintés. De a magyar fiatal sem hülye, elhúz innét, így tűnik el a még megmaradt és valós értékű kincsünk is. Helyette van nemzetibank által bevásárolt , trezorokban pihenő képtár, stadionok, oligarchák meg a többi mutyi 🙁

  31. 30. Éljen Kina, a helybeli melós dögölhet meg.
    *
    Egy tanulmány szerint a kínai gyári munkások bére az elmúlt 10 évben megduplázódott. A gyári átlagbér elérte a 160 ezer forintnyi jüant, emiatt pedig a vállalatok egyre nehezebb helyzetbe kerülnek. Sok cég csak az egyre nagyobb méreteket öltő automatizálás és az állam által nyújtott támogatások segítségével tud fennmaradni.
    (https://www.portfolio.hu 2017. július)

  32. Megkezdődött a nemzeti NEM együttműködés rendszerének fényezése. Az internetes csatákat, a templomokban és a társaságokban folyó beszélgetéseket egyfajta utóvédharc részeként foghatjuk fel.
    Mert az Orbán-korszak lényegében véget ért – függetlenül attól, hogy meddig marad még Orbán Viktor kormányon.
    Az ország külső elszigetelődése nyilvánvaló. Öncsonkítók Magyarországa című, minapi jegyzetemben már idéztem a miniszterelnök egykori tanácsadóját, Csaba Lászlót erről: „az Európai Unió meghatározó erőivel és a szomszéd államok legtöbbjével kimondottan fagyos a viszony, a nemzetközi sajtó és a legtöbb állam közvéleménye tamáskodva figyeli kormányzatunk megnyilatkozásait és sokszor támogatói által sem értett gyakorlatát”.
    Ami pedig a belső viszonyokat illeti, a kormányzati mulasztások és hibák a feszültségek elkerülhetetlen növekedését generálják majd. A választási célokat szolgáló rezsicsökkentés miatt az energia-, a víz-és csatornahálózat elnapolt felújításai várhatóan itt is, ott is zavarokat okoznak a közműszolgáltatásokban. Az idei szemétszállítási anomáliák jelzik, mi várhat ránk a jövőben. Ahogy telnek az évek, a tömegek egyre inkább szembesülnek majd az oktatásból és az egészségügyből kivont milliárdok társadalmi és egyéni következményeivel. Többek között úgy is, hogy nem lesz elég szakember a meglévő, lepusztuló intézmények, vagy akár az EU-támogatásokból felhúzott új épületek működtetésére. Az aluliskolázott, a bevett egyházak anyagi érdekéből és közreműködésével bűnösen szegregált, elkülönített tömegek részaránya egyre nő a társadalmon belül. Ez a mindennapok kultúráját, a hétköznapi érintkezést már ma is civilizálatlansággal terheli, s a jövőben még inkább. Az ebből is eredő dühök rendszeres zavargásokba torkollhatnak, a bűnözés növekedését hozhatják magukkal. Bizony, szükség lesz az elit várbeli munka- és lakhelyeire, ahol el lehet őket szeparálni az elégedetlen tömegektől.

    Hogy aztán mikor és hogyan lesz ténylegesen is vége az Orbán-rendszernek, annak földi ember nem megmondhatója.
    Megtörténhet, hogy nemzetközi okok miatt egyik-napról a másikra omlik össze. Erre a helyzetre gondolva az elit, a kormány és a Fidesz prominenseivel, már készül az országból való menekülésre. Mi mással, ha nem ezzel függhet össze a közepes méretű luxus repülőgépek vásárlása úgymond a honvédség számára? Eközben a rendszer erősíti a hátát biztosító erőket, beleértve a kiemelt őrző-védő szervezeteket mint egyfajta magánhadsereg részeit. De ezeknek akkor sem kisebb szerep jut, ha a másik forgatókönyv szerint alakulnak a dolgok. Ha hosszú lesz az agonizálás időszaka, akkor is szükség lesz rájuk. E másik változat esetén az Orbán-rendszer a kádárinak egyfajta fordított ívét írja le.
    A Kádár-rezsim vérben fogant és a társadalmi-gazdasági pusztítás következményeit örökölte – beleértve a II. világháborús veszteségek felszámolásának hátralévő részét. Ebből a helyzetből kezdett építkezésbe, a szellemi élet felpezsdítésébe, a szövetkezeti gazdálkodás fellendítésébe, nagy léptékű szociális intézkedésekbe, lakásépítési, egészségügyi, oktatási és nyugdíjprogram végrehajtásába, később a gazdasági intézményrendszer érdekeltségi alapon történő átszervezésébe, a külföld felé nyitásba.
    Ezzel szemben Orbán Viktor kedvező nemzetközi gazdasági feltételek közé csöppent. Kormánya soha nem látott mennyiségű külföldi támogatásokra építhetett. Megtehette volna, hogy valóban a nemzet minden részével együttműködésben kormányoz, ahogy hirdette és hirdeti. Ő azonban úgy döntött: a nemzeti NEM együttműködés rendszerét hozza létre, és kiszorító politikát folytat. Hatalma féltését mindenek elé helyezve csak a közvetlen környezetét engedte és engedi érvényesülni, s azokat, akik feltétel nélkül támogatták és támogatják elitista politikáját. Ennek következtében az ország lakosságának egyharmada–egynegyede olyan szegénységbe jutott, ami nemzedékekre előre teszi lehetetlenné több milliós tömegek integrálását a magyar társadalomba.
    https://bekialtas.blog.hu/2018/12/31/vege_az_orban-korszaknak

  33. 33 – Python:
    Olvasás közben azon filóztam, hogyan dicsérjelek meg a hozzászólásért, amikor rájöttem, hogy bemásolásról van szó. Ennek ellenére megérdemeled a dicséretet, mert a szöveg tanulságos. Csak egyetérteni lehet vele.

  34. 34: Tibor bátyám, én nem tudtam volna ilyen „szépen” és szofisztikátlan megfogalmazni, max. a bejegyzés egyes elemeinek lényeget írtam volna le ugyan erről, pontokba szedve; hisz nincs mindenre rálátásom, max. egyes részeiről élettapasztalatom a hétköznapokból, megérzések, stb.! Ezért is másoltam be a szöveget, de sajnos a blog alapos és kifejtős bejegyzéssel csak egyetérteni lehet! 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük