(2692) Óceánok vízszintje

Itt Európa közepén, csak azért izgulunk, hogy túl meleg lesz, nem lesz elég élelem. Már, ha elfogadjuk a globális klímaváltozást. Arra nem is figyelünk, hogy az óceánok vízszintje már most is megemelkedett, és évről-évre egyre nagyobb mértékben emelkedik.

Az alábbi képen az Indiai-óceánon található, Ghoramara-sziget partja látható. Az elmúlt 20 évben a sziget elveszítette területének felét a tengerszint emelkedése miatt. Már csak néhány év és az embereknek menekülniük kell, mert az egész sziget víz alá fog kerülni.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

122 gondolat erről: „(2692) Óceánok vízszintje

  1. A Dominika koztarsasagban van, egy usa-ban elo baratomnak lakasa egy nagy nyaraloban. Harom eve voltam eloszor nala es iden tavasszal ujra. A tenger kb 30-40 meterre van a haztol és egy kb 50 cm magas homok domb valassza el csak tole. Harom eve minden rendben volt idilikus allapotok. Iden mar elkezdodtek a gondok. Csodalkozva meselte hogy iden mar 2 x is betort a tenger a haz udvaraba a medencebe is befolyt ami eddig meg soha 10 ev alatt nem tortent meg. A melletete 300-600 meterre levo partfal felig leomlot sok hazat kette vagva estek le a partra az 50 eve epult villak es egyebb epuletek. Ez is furcsa de szerinte ez csak termeszetes erozio ami az o 300 meterre levo házat persze nem fogja elerni. Az o partszakasza biztos pont. Nyugdijas eveit szeretne itt leelni es 100 szazalekig biztos hogy nem lesz baj soha. A hazaban kb 10.12 lakas van ami mind elado kiveve az ovet 🙂 Mivel az usaban él es agymosott nem vitatkoztam vele. Az a fajta aki azt hiszi ha csak pozitivan gondolkodik es beszel nem fogjak a rossz dolgok utolerni. Amugy a nyaralott az apjatol orokolt budai telek arabol vette mint bomba befektetest. Megjegyzes: A telek most 3 x annyit er mint amikkor eladta a nyaralo kb a felet ha megvennek. A vege meg tudjuk mi lesz 🙁 O ennek ellenerre nagyon boldog es csak az eljovo nyugdijas eveirol beszel amit itt fog leélni. Én meg néha szertnék ugyan ilyen hulye lenni aki semmiert nem idegeskedik mint o.

  2. 2:
    Nem érdemes idegeskedni, mert az nem old meg semmit.

  3. Igen, az idegeskedés nem old meg semmit…
    A dominikai nyaralót is eléri a sorsa – bármi legyen is – akár idegeskedik rajta a tulaj, akár nem.
    Hogy valójában mi lessz a sorsa?…és mikor teljesül be?…
    Az amerikai barát akár még élvezheti is, de ha nem, akkor is még jó ideig élhet mint a várható boldogan, kellemesen eltöltendő nyugdíjas idők várományosa. És az már nem semmi…
    Vagy kezdjen el rúgózni a – valakik által megjósolt – tönkremenésén a nyaralójának? Ha eléggé f-szarági, pár hónap alatt kikészítheti magát és a nyugdíjnak – bármilyennek – annyi. A nyugdíjas pénztár pedig jól járt. És nem esetleg ők is besegítenek az ilyen előrejelzések publikálásában? Lehet megéri nekik…
    Nem becsülöm le a várható klímaváltozást, háborús veszélyt, migránsveszély stb. Sőt, saját véleményem szerint van még egy legalább ilyen nagyságrendű veszély amiről eddig nemigen hallottam-olvastam: a tudomány követhetetlen fejlődése ami túlhaladja az emberi észt, az emberek erkölcsének rohamos romlása…valami olyasmi mint amikor a repülő meghaladja a hangsebességet…öregapám erkölcse amit az ő öregapja hagyott rá – nekem még mérvadó volt…
    Szóval nem bagatellizálom az előrejelzéseket, csak nem látom az elkerülés lehetőségét.
    Felkészülni? Könyörgöm – MIRE?
    Bespájzolni? na ne akarjunk Robinzonok lenni.
    Úgy hozzászoktunk a civilzált élet vívmányaihoz hogy nehezen tudok egy hetet elképzelni egy városban például – villanyáram nélkül! Elszökni? Röhej kérem, hogy lehet olyan esetben szökni vagy egyáltalán közlekedni? És hogy esetleg már harmadnap mire lesznek egyes emberek képesek? Hát én ezen inkább nem töröm a fejem.
    Ha ezeken a lehetőségeken kezdek gondolkodni elfog a pánik, rosszakat álmodok, kedvetlen, levert leszek…
    Van ennek értelme? Javul ettől a kilátás a jövőre?
    Vagy talán mégis választhatom az élet elérhető örömeit, a még hátralévő időm elfogadható életminőségben való eltöltésére vágyást?

  4. Miklós

    Nagyjából egyetértek veled.De hsz-d kapcsán eszembe jutott a geddonizmusnak egy-két lelki vetülete.

    Ez nem vagy rettegés vagy nyugodt tudatlanság kérdése.

    Dolgozik is az ember, meg befizeti a számlákat. Csinálja a dolgát, hogy gondoskodni tudjon. Gondoskodjon min.magáról vagy családjáról.

    Szalámiért is lemegy a boltba, aztán nem kap szívinfarktust. Így van ezzel is.
    Az ember mindig a határok között mozog.
    A felkészülés az elképzelhetetlenre a határokon túl van. Igazad van, ezzel kár is foglalkozni.

    Azonban a ló túlsó oldalára sem szabad átesni.
    Nem tehetek semmit sem felkiáltással.
    A tecsóba bemegy az ember, hogy a holnap legyen mit enni.
    Úgyanígy kellenne készülni is. Nem elvárás alapon.

    A sztoikus nyugalom megszerzéséhez azonban át kell menni a folyamatokon.
    Az is jó lehet ha elfojtja az ember, leküldi a tudatalattijába. Ekkor az elfojtás minél tökéletesebb kell legyen, hogy ne zavarja mindennapjai gyakorlásában.

    A félelem, depresszió, pánik természetes reakciók ha az elmúlással nézzünk szembe.
    Egy szint fölött már nem tud nem foglalkozni az ember ezekkel a dolgokkal. Feldolgozza.

    Itt majdnem mindenki ebben a feldolgozási szakasz valamelyikében van.
    Valaki még handabandázik, vagyis tagad, valaki elfogadta és a depressziójával gyűrközik, valaki még mindig retteg és azt hiszi ha mindenre gondol majd ő megússza.

    Senki nem tudja mi várható, de várakozó állásponton van.
    Itt sokszor tisztán kivehető ki hol tart.

    Én áldásnak látom a változást, mert az emberiség a jelenlegi állapotában nem képes kitörni saját szellemi szarfészkéből.

    Az általa épített ganajbirodalom épp rádőlni készül kis gazdáira. Túl magasra raktuk a szart.
    Azonban a következmények némelyikétől félek, rettenetesen, velőtrázóan. Félek a szevedéstől, félek a szeretteim miatt , hogy az ember álattá lesz stb.
    Ha eleget fél az ember, valami megváltozik.
    Megunja és már nem teremt többé poklot. Ehhez azonban a félelem legmélyebb bugyraiba kell lenni, ahol aztán szembetalálkozol magaddal.

    Rájön , hogy minden egy helyről fakad. Szeretetből fél az Istenadta.
    Ha ráismer mi is ő, és ki a többi ez a félelem legalábbis elhalványul.

  5. Velence lesz az első komoly város aminek gondot okoz a vízszint emelkedés.

  6. 4 – Miklós:
    Felvetésedre elmondom, hogy én miért készülök. Természetesen én se tudom, mikor és mi fog bekövetkezni, de azt tudom, hogy hatalmas felfordulás, öldöklés stb. várható. Nem túlélni akarom, mert nyilván nem lehet, s ha mégis, akkor én már túl öreg, túl erőtlen, túl ügyetlen vagyok hozzá. Én csak kíváncsi vagyok. És ez nem szokatlan. Sok öreg ember azért akar életben maradni, hogy láthassa unokáját, dédunokáját az érettségi ballagáson, vagy az esküvőn. Ez is egy fajta kíváncsiság. Végül is, már 15 éve ez a témám, az emberiség végnapjai. Ha megláthatom, szerencsés vagyok. Ha nem láthatom meg, mert előbb meghalok, akkor is szerencsés vagyok, mert békés halálom lesz, ami a másik esetben egyáltalán nincs biztosítva. 😀

  7. 8: Az emberiség teljesen reménytelen eset. A fogyasztó-zombik épp most verik szét Párizst egy kis üzemanyag-adó miatt. Hogy remél itt bárki bármilyen pozitív fordulatot?? :- O

  8. 9: Szerintem is kb. erről van szó. Ki ugrotta át egyetlen reggeli kávéját is? Ki vette le a szobahőmérsékletet 25-ről 18-20 celsius fokra? Annyit nyáron trendi tartani a klímaberendezésekkel :).
    Sorolni lehetne a végtelenségig, az emberek a megszokott „élvezetek”-re esetleg még rádobnának egy lapáttal, le nem venne senki.
    Nehogy most valaki avval példázzon hogy bárki már kerékpárral jár munkára hogy…
    Egy fenét – fél az elhízástól, infarktustól stb. Persze nyaralni autóval megy min. Görögorszába.

  9. Camelia

    valahol én is ezt gondolom, amit te, de a negativ hozzaallas biztos hogy nem segit.
    Remény hal meg utoljara…..
    Es vannak pozitiv jelek csak észre kell venni.
    Persze nem elégséges de van.

  10. A remény nem csak utoljára hal meg, de abszolút biztosítja a csalódást is. 🙁

  11. „de abszolút biztosítja a csalódást is.”

    Es? Hogy lehet egy kihaläsban nem csalodni? Ne légy mar ilyen negativ te is Tibor ba. Minden pozitiv megnyilvänulat azonnal csiräjaban agyoncsapsz. Ez az igazság ismérve (sajnos) 😀

    Itt Németorszagban pl. pozitiv az, hogy a klima egy szinte mindennapos beszédtéma lett. Nem az van hogy félévente megszolal egy tudos, hanem tényleg most kerül a köztudatba.
    Amig ez nem történik meg addig biztos hogy nem is lesz vältozas. Magam is tudom, hogy ez nem elégséges, a helyzet sokkal többet kivänna.
    De azért lassuk mar meg a pici apro pozitiv jeleket is….nem lehet allandoan mindig csak feketén gondolkodni.

  12. 13: Pedig ez a realitás. Ha nem jön létre egy zöld világdiktatúra, amely a természet megvédésének és helyreállításának fog minden egyebet (!!) alárendelni, akkor minden elpusztul rövid időn belül.
    És fogadsz-e velem abban, hogy létrejön-e ez a diktatúra? 🙂

  13. „És fogadsz-e velem abban, hogy létrejön-e ez a diktatúra?”

    Nem fogadok es nem is a diktatura a megoldas. A diktaturak még soha semmit nem oldottak meg.

  14. 15: Ezesetben csak a diktatúra lehetne megoldás. Az a liberális – emberjogista hozzáállás, amikor rimánkodnak a 3 IQ-s Gipsz Jakabok tömegeinek, hogy ugyan má’ oltsák le a lámpát, ha kimennek a szobából, meg járjanak tömegközlekedéssel, meg ne egyenek húst, stb, stb (ezen példák vég nélkül sorolhatók), na EZ nem vezet sehova, amint azt a tudományos mérések és statisztikák szépen mutatják is. Ellenpélda viszont van. Jared Diamond írta le szépen Haiti és Dominika összehasonlítását. Dominikán a Papa Doc nevű diktátor felismerte, mennyire fontos a szigetnek az erdők megtartása. Gyakorlatilag bejárási tilalom volt, kőkemény fakivágási tilalommal, helikopterről volt lőparancsa az őröknek arra az esetre, ha fatolvajjal talákoztak volna. (Nem akadt sok belőlük. 😀 ) Nézd meg, ma hogyan élnek Dominikán, meg ezzel egyidejűleg Haitin, ahol kb. az összes fát kivágták. Na ezt kéne nagyban is megcsinálni.

  15. ezenfelül asszem Hetesi Zsolttól olvastam arról a középkori japán társadalomról, ahol – szintén a nagyon előrelátó uralkodó – gyakorlatilag sikeresek valósította meg a fenntartható társadalom iskolapéldáját, a nevére most nem emlékszem.
    Meggyőződésem, hogy a sok ösztönlényt kordában kéne tartani, persze ez nem adekvát a kapitalista modellel (=a ráksejt gondolkodásmódjával).

  16. Camelia

    Hidd el, hogy nem (csak) az emberekkel van baj. A fö probléma ez esetben valoban a viläg 50 vagy 100 legnagyobb cége.
    Itt meg kell követnem az Attila gondolkozasmodjat. Ezek a cégek gätlästalanul kihasznaljak az emberi természetet, és ezen felül még gerjesztik is azokat a tulajdonsagokat az emberben, amiket pont leépiteni kéne.
    Ezek a cégek nem érdekeltek a klima megovasaban.
    Ezekhez a cégekhez pedig a politika nem mer hozzanyulni. Felülnöttek a kormanyokon. Ez az egyik fö problema.

    A gondolatod csak elméletben müködik. Egy német tärsadalomra nem tudsz diktaturat huzni…. ezt feletsd el.

  17. 18: Nem csak a németre nem, hanem kb egyikre sem, mert mindenütt azt verik az emberek fejébe, hogy nekik jogaik vannak minden fenéhez. Csak azt nem mondják el nekik, hogy hiába jár valami, ha nem jut.
    Igen, a legnagyobb pusztítók a nagyvállalatok, de nem csak ez a baj, hanem az egész rendszer, ami az emberi természetből fakad. Ami most folyik Párizsban, au ennek a legjobb példája. Kivetnek egy adót az üzemanyagra, hogy egy kicsivel (!!) csökkenjen a CO2 kibocsátás, (ez is édeskevés önmagában, de legalább valami), és erre a sok zombi felgyújtja a várost.
    Tudom, hogy te ezzel nem szívesen szembesülsz, de az igazság az, hogy az emberiség a rák maga.

  18. 13. Curix

    „Itt Németorszagban pl. pozitiv az, hogy a klima egy szinte mindennapos beszédtéma lett. Nem az van hogy félévente megszolal egy tudos, hanem tényleg most kerül a köztudatba.”

    Éppen ezért itt az ideje, hogy lecseréljék a környezettudasodó németeket afrikai migránsokra, akik magasról beleszarnak, és minden vágyuk, hogy még utoljára élvezhessék a fogyasztói társadalom örömeit…

  19. „Tudom, hogy te ezzel nem szívesen szembesülsz, de az igazság az, hogy az emberiség a rák maga.”

    Te rakos daganatnak érzed magad Camelia? Tényleg csak ennyit érzel legbelül?
    Tényleg azt gondolod azért születtél hogy szétvagjad a bolygot?

  20. 21: én nyilván nem, de mégis az vagyok, mert része vagyok egy nagyobb gépezetnek, egy elcseszett társadalomnak, amiből nem tudnék kiszállni. Hiába szeretnék egészen más világot, mert nincs elég hatalmam, hogy megváltoztassam. 🙁
    Hogy mire születtünk? Csak remélni tudom, hogy nem erre, de a többség mégiscsak túl primitív ahhoz, hogy ne így legyen…. és szerintem ez mindig így van. Csak egy normális értékrenddel rendelkező, keménykezű vezetés tudott volna azért tenni, hogy máshogy legyen. vezetésű De olvasd el ezt az írást ebben a gondolatkörben, nagyon-nagyon jó:
    https://ffek.hu/blog/molnar_geza/kitekinto_%E2%80%94_ordog_letezik_jacopo_simonetta_irasa

  21. Re:22
    Amíg azt gondolod, hogy az emberiség egy rákos daganat, akkor sikeresen abszolváltad a Georgia Guidestones agendát, jár érte a placsni „Serial Gyuri bácsitől”. 😉
    Ne essünk át a ló másik oldalára ha kérhetem, mert ugyan úgy vér fog tapadni a kezedhez, és ezt nem mossa le semmilyen magasztos világvédő ideológia…

  22. „Hiába szeretnék egészen más világot, mert nincs elég hatalmam, hogy megváltoztassam. ”

    De van. Valtozz te magad. Ne a vilägtol vard el, hanem kezdd el magadon. Ez az egyetlen jarhato ut. Minden mas szükségszerüen csalodast fog okozni.

    Mindegyönk igy gondolkodik, mint te is. „En elég rendben vagyok”, de a vilag…. na a vilag az beteg. Ez az EGO müve és totalisan fals gondolkodas.

    De hagyjuk nem akarom erre vinni a témat, ugyis jön mindjart Tibor ba, aztan felvilagosit, hogy vegyem ki a biliböl a kezem. Mar 30 éve elbuktunk mindent….stb.
    Ez meg a masik helytelen gondolkodas mod, de aldas békesség, mindenki ugy gondolkodik ahogy akar…..

  23. „Ez meg a masik helytelen gondolkodas mod, de aldas békesség, mindenki ugy gondolkodik ahogy akar….. ” Nem, pont hogy nem, mert látod, ez a vége, ami.
    Ezért utálom én a liberalizmust, mert egy olyan álmodozó és hazug ideológia, aminek semmi köze nincs a realitáshoz, és ezért egyenes úton visz a pusztulásba. 🙁

  24. Camelia

    ahelyett hogy keseregsz, inkäbb légy halas, hogy az emberiség idaig felfejlödött és elképzelhetlenek olyan dolgok, mint élve elégetés, gyerek és allat aldozatok bemutatasa…..a sor végtelen hogy mennyi irto buta és gonosz dolgot müvelt az ember.
    Ha ennek fényében tekintetd a liberalizmust, akkor egy hatalmas elörelépés.
    Ertem a dilemmadat, de te is valts néha mar nézöpontot…..

  25. Igen, szörnyű dolgokat csináltak régen, de a) a régiek helyébe újak jöttek, az amúgy eszement módon eltúlzott áldozatokkal járó inkvizíció helyébe jött rabszolgaság, háború, Gulag, etc, etc, b) ma nem azért nincs több kegyetlenség (ha nincs), mert liberalizmus van, hanem mert az átmeneti technikai jólét valóban lehetővé tette, hogy több ember éljen jobban. De ez egy önpusztító, hazug világ, a liberális rózsaszín álmodozás csak addig tartja fenn ezt az állapotot, amíg a források ezt még lehetővé teszik, és ennek ideje már nagyon-nagyon rövid. Amikor eljön az igazság pillanata, akkor meg fogod látni, hogy az emberek többsége ugyanaz a primitív vadbarom, mint az az őse, amelyik élve elégette a boszorkányt, csak most egy darab kenyérért fogja megskalpolni a szomszédját. Nem kívánom egyikünknek sem, hogy ezt át kelljen élnie, de úgy látom, nem fogjuk megúszni a valódi emberi természet megtapasztalását. Ne csak az álarcot lásd. 🙁

  26. Re:24
    Elmondtad a lényeget.
    Ezért is fals angyaloktól,megváltótól, UFO-któl, akárkitől várni a csodát,
    hogy majd minden szép és jó lesz, ha jönnek.
    Nagy túrót csinálják meg helyettünk a melót.
    Keményen dolgozni kell érte, mert nincs ingyen ebéd, és sült galamb.

  27. 27 – Camelia:
    Ez az a ritka pillanat, amikor tökéletesen egyetértek veled.

  28. „emberek többsége ugyanaz a primitív vadbarom, mint az az őse,”

    Ez nem igaz. Megint projektalsz.
    Te vadbarom leszel, ha nem nyit ki a Tesco?
    Na latod. Ez megint ugyan az a hibas gondolatmenet. En normalis maradok a geddonba de mindenki mas ällat lesz. Hat barmily fura de nem lesz.
    Nyilvan lesznek vadbarmok, mindig vannak, de messze nem annyi, amire most gondolsz.
    Ezzel nem azt mondom, hogy nem lesznek veszelyes idök. Egy torokvagashoz eleg lesz egy hülye is. De ne lass mar oda is gonoszt ahol nincs. A depresszioba kergeted magad.

  29. 29: nem azt mondtam, hogy MINDENKI vadbarom, hanem azt, hogy a túlnyomó többség az.

  30. 30 – Curix:
    Rengeteg leírás van arról, hogy mi történik pánik alatt. Olvass el egyet! Te mesékkel hitegeted magad. Az emberi természetet (Camelia jól látja) civilizációval vissza lehet tartani, de amikor megszűnik a civilizáció, feltör, még művelt, tanult emberekben is. Ha ezt nem fogadod el, akkor te leszel az első áldozat Németországban. Azt nem mondom, hogy nem jársz jól, mert talán részedre ez az egyetlen megoldás.

  31. „mert talán részedre ez az egyetlen megoldás.”

    Miért mas részére mi a megoldas?

  32. 33: a zöld diktatúra 😀 Tudod, azt tartom a liberalizmus egyik legnagyobb bűnének, hogy elhitette az emberekkel, hogy a mi csodás életmódunk a normális. Ezért történik pl. most Párizsban az, ami. Elvárás lett a nonszensz.
    EZ megbocsáthatatlan. :-

  33. 34: nem kizárt, hogy tényleg létrejön egy globális diktatúra, de nem is lesz zöld és nem is lesz köszönet benne:)

    A szolgálólány meséje című sorozat kb. egy elképzelésed szerinti diktatúrát mutat be. Lehet, hogy szoktatják velünk a gondolatot?

  34. 35: Nem láttam azt, de egy ponton létre KELL jönnie egy ilyen diktatúrának, mert máshogy nem lehet elkerülni (ill. sokkal kevésbé lehet elkerülni) a mad max anarchiát.
    Hidd el, még mindig ez lenne a jobb verzió. Mert a másik verzió a totális pusztulás a legdurvább módokon. HA egyáltalán ez elkerülhető, mert ebben sem nagyon hiszek.

  35. Curix, Camelia, olvasva a párbeszédeteket, késztetést éreztem hogy hozzászóljak..
    Nos, azt hiszem hogy az élve égetésen meg a gyerekáldozatokon kívül én mélyen azért azt érzem, hogy vadbarom leszek. Már ha megérem. Valamilyen mértékben egész biztosan.

    Elvadbarmulásunkig és vagy kultrált, diszkrét haláltusánkig szerintem igyekezzünk nem depresszióba esni, hanem felfogni úgy a dolgokat, hogy van „két hetünk ” megtanulni víz alatt, tűz alatt (tetszőlegesen behelyettesíthető borzalmak alatt) – élni.

  36. Camelia megfogta a dolgok lényegét!

    Máris érvényesül a klímaváltozás emberi egészségre gyakorolt hatása, ami a halálos hőhullámoktól a járványok megváltozásáig terjedő skálán nyilvánul meg. És ez még csak, mint tudjuk, a kezdet. Élelmezési válságot is előrevetít a földek globális felmelegedés miatt csökkenő termőképessége, valamint az, hogy milliárd órákban mérhető a mezőgazdaságban a szélsőséges időjárás miatt kiesett munka mennyisége. Mindez abból a jelentésből derül ki, amelyet 27 egyetem 150 szakértője, illetve az ENSZ egészségügyi szervezete (WHO) és a Világbank képviselői állítottak össze.

    A klímaváltozás miatt máris egészségügyi vészhelyzet van, és csak rosszabb jöhet
    https://qubit.hu/2018/12/03/who-a-klimavaltozas-miatt-maris-egeszsegugyi-veszhelyzet-van-es-csak-rosszabb-johet

  37. „én mélyen azért azt érzem, hogy vadbarom leszek.”

    Dorka
    ezt azért irod mert ezt az érzést mar most magadba taplaltad, mindenféle racionalis magyarazat nélkül. Lejatszottal a fejedben valamit, és arra eldöntötted, hogy vadbarom modjara fogsz reagalni. Ez a te döntésed.

    En ezért tervezem, hogy jövöre felmegyek az Alpokba és ott eltöltök egy hetet minimälis felszereléssel, es kajaval.
    Le akarom modellezni, hogy mit birok, mikor borulok ki, hol vannak a hatäraim.

    Ti ezt meg akarjatok tenni a fotelbol, illetve el is döntöttetek a fotelböl.
    En nem tudom hogy lehet igy nekiugrani valaminek…..

  38. Áá, nem Curix, ez nem fotelből döntés – tudom hol vannak a határaim, és nem is vagyok foteles típus. Egyszerűen van amikor érzi az ember magában a vadbaromságot, mélyen, ha magába néz. Ha lenne értelme ezt kiküszöbölni humán értelmiségiként és inkább konformosan humanistaként másik sokmillió látens vadbarommal szemben, akkor azon lennék, hogy igyekezzem . Ha arra gondolok, mikre lennék /vagyok képes a gyerekeimért, elgondolkozom a humán értékrendemen, elveimen, és mindenen, amiben igyekeztem hinni. Nem vagyok miatta feldobva.
    Némely helyzet komoly önismereti kérdéseket vet fel, de nem nagyon van idő ezen töprengeni.. Szándékos vadbarom csak buta, vagy szociopata emberből válik, kényszer szülte vadbarom bárkiből, akinek még egy csepp vesztenivalója van.. És ezt mélységesen sajnálom. : -(

  39. Van igazsägod Dorka, söt nem is kevés.
    En mégis megprobalom azt a masik, nehezebb utat. Nem tudom beérni vele, hogy en is csak egy vadbarom vagyok…..
    De total megértelek.

  40. Én is téged, és szorítok neked, meg amúgy mindenkinek.

  41. Re:42
    Nem csesztetésként írom, de miért jó időben gyakorlod a túlélést?
    Gebasz télen is beüthet… 🙂
    Ha te vagy a németek közt a pusztai rambó, akkor télen kell felmenni a hegyre! 😉

  42. És nem csak a CO2 kibocsátásról van szó, (bár ezen az oldalon igen, valamilyen okból), hanem a nagyipari mezőgazdaság és hústermelés végzetesen pusztító hatásairól is. 2050-re alig marad olyan föld, ami alkalmas lesz élelmiszertemelésre.

    „More than 75% of terra firma has been altered by humans….

    High and rising per capita consumption, amplified by continued population growth in many parts of the world, are driving unsustainable levels of agricultural expansion, natural resource and mineral extraction, and urbanization.

    These lands that have either become deserts, are polluted, or have been deforested and converted to agricultural production are also the main causes of species extinctions.

    The report, released this week by the Intergovernmental Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services, was prepared by more than 100 experts from around the world. Crops and livestock affect the greatest area—a third of all land—by contributing to soil erosion and water pollution. Wetlands are among the most impacted of ecosystems; 87% have been destroyed over the past 3 centuries (Science 2018)

    [Unless Collapse happens] „…by 2050 95% of Earth’s land could be degraded and reduce or even end food production…

    “Land degradation, biodiversity loss, and climate change are three different faces of the same central challenge: the increasingly dangerous impact of our choices on the health of our natural environment,” said Sir Robert Watson, chair of the IPBES.”

    http://energyskeptic.com/2018/75-of-earths-land-areas-are-degraded-environmental-damage-threatens-3-2-billion-people/?fbclid=IwAR0AswwSMeNvm9M-xSD4i6q_Bfu7hWGG7mLQiaBOgcz4eYUMtVTS7EkweyY

  43. Re:45
    Ne stresszeld be ezen magadat, kár is 2050-re mindenféle extrapolációt kitalálni.
    Ez a rendszer nem húzza ki addig, akárhogy is próbálják fenntartani.
    Hogy mi lesz helyette?
    Isten se tudja, de nem ez, ami most van.

  44. Curix!
    Szövegelsz, szövegelsz, de fogalmad sincs mit beszélsz. Pedig elolvastad a kényelmetlen igazságokat.

  45. „Ha te vagy a németek közt a pusztai rambó, akkor télen kell felmenni a hegyre! ”

    Mar voltam Dajtas:

    de egy hetre felmenni es fenn maradni egy egeszen mas minöseg. Könnyü tulelni ha tudod hogy este var a forro zuhany.
    Egyebkent nem a tulelest gyakorolom, hanem a hataraimat….
    A fenti videon pl. ketszer majdnem visszafordultam. Ott es akkor suroltam a hataraimat, de igy lehet öket kitolni……
    Egyebkent ezeken a turakon olyan emberekkel talälkozok, akiknek a teljesitökepessege joval az enyem felett van. Remek motivacio.

    Miert ti nem csak szövegeltek Tibor ba?

  46. 47:
    Valamit nem akarsz megérteni. Pedig Dorka elég világosan megírta. Nem a fizikai képességgel lesz a bajod, hanem a „lelkivel”. Bele tudod vágni a kést egy muzulmán férfire, ha rád töri az ajtót? Mert nekem nem kell gyakorolnom az íróasztalom mellett, én belevágom, ahogy megtettem visító sertéssel. Nem találtam el a szívét, hát kotorásztam benne. Ezt gyakorold, ne a hegymászást. Mit csinálsz, ha szemtől szemben állsz egy mindenre képes férfivel? Megmutatod neki a hegymászó klub tagsági igazolványodat? 😀

  47. Re:47
    Emelem kalapomat, jó is a hegyekbe lenni, sokkal könnyebb lecsendesedni.

  48. ” Bele tudod vágni a kést egy muzulmán férfibe, ha rád töri az ajtót? ”

    Igen bele.
    Te elvalasztasz 2 olyan dolgot Tibor ba, amit nem szabadna. A cel nem az hogy egy killingmachine legyek.
    Edzem a testemet lelkemet. Ez a legtöbb amit az ember ezen a földön tehet. Gedonnal meg annelkül.
    Es pontosan ertem miröl ir Dorka….

  49. Camelia, „Ezért utálom én a liberalizmust, mert egy olyan álmodozó és hazug ideológia, aminek semmi köze nincs a realitáshoz, és ezért egyenes úton visz a pusztulásba.” – Nem hittem volna, hogy valami lényegesben száz százalékik egyet fogok érteni veled. És most ezzel mégis…

    Csak az a baj, hogy az eddigi diktatúrák mind megmutatták, hogy amikor valami nagy, „szent” cél érdekében tömeggyilkoltak, abból mindig csak a tömeggyilkosság valósult meg, a nagy cél sosem.

    De az igaz, hogy a fogyasztói-kapitalista rendszer a hibás, mert az ösztönzi korlátlan fogyasztásra a népet. Ha olyan rendszer lenne életben, ami az önmegtartóztatást díjazza, akkor nagyságrendekkel kisebb szennyezéssel is jól tudnánk élni.

  50. Re:50
    Kommunizmus sok tekintetben Jézusi alapelvekre épült, még is hova fajult végül…
    Ezért nem hiszek a zöld diktatúrában, ugyan olyan agyrém lenne környezetvédelem címszó alatt.
    Itt kérem a fejekben kell elsőnek megváltozni, vagy ha úgy tetszik, magunkat kell elsőnek megváltani.

  51. 22. Camélia

    „Hogy mire születtünk? Csak remélni tudom, hogy nem erre, de a többség mégiscsak túl primitív ahhoz, hogy ne így legyen….”

    Szerintem te is beláthatod, hogy ha a primitív többségen múlt volna, akkor most nem állnánk ilyen problémák előtt.
    A mindenkori egyre mohóbb elit állította az emberiséget erre az önpusztító kényszerpályára.

    NEM az egyszerű paraszt akart mindig többet, hanem a felvilágosodás során lecserélt urai építettek egyre éhesebb és éhesebb gépeket, amik felzabálták azt a környezetet, amivel a „primitív tömeg” évezredeken keresztül harmóniában élt.

  52. 51: Ejnye!!! Kik cserélték le a régi urakat a francia forradalomban? Ki veri szét épp Párizst? A prmitív tömeg sosem élt harmóniában semmivel, csak kevesebben voltak, és az ipari forradalomig a fenntartható létszám alatt maradt a számuk. (Azért persze pl. sikeresen kiirtották az erdőket a mediterráneumban, meg saját magukat is pl. a Húsvét-szigeteken, meg a maja / azték városokban, stb, stb. ) A baj az, hogy az uralkodók sem voltak olyan zöld szemléletűek soha, mint az említett japán uralkodó vagy Papa Doc. 🙂

  53. Beszarás milyen jó kis vita alakult ki.

    Curix
    1 hét az semmi. Utána feltöltöd a készleteidet és folytathatod.
    Ez a bepakolok a túrazsàkomba és beveszem magam a vadonba enyhén szólva is gyermeteg és általános elképzelés.

    Volt egy sorozat, meztelenül és elhagyatva vagy vmi ilyesmi már nem emlékszem a címére.
    A sok ,évekig készülő pusztai rambo(ez jó, megvettem)
    3 hétig se bírta. Igaz csak két eszközük volt.
    Ha elhagyod a rambotőrt, mit csinálsz?

    Az Alpokban bebújsz a sátor alá és utána mi lesz? Meddig kovályogsz a hidegben?
    Ha nincs háttered egy hónapig se bírod. De ha mégis, akkor egy-két hónap és úgy legyengülsz, hogy még. Megváltás lesz legurulni.

    Amúgy teljesen jó a gondolkodásod, de ezt survival témát kár erőltetni.

    A dolgokat fel kell épiteni. 8 éve rakom egymásra az infotmációkat és értem meg hogy miért tartott eddig a civilizációnak elérni a jelenlegi( erősen lebutított) szintet. Ezt nem lehet felépiteni 10 év alatt. A romantikus elképzeléseket meg hagyjuk, nekem is van.

    Semmit sem fog érni a rambokés meg a sok konzerv .

    A pénzekkel kellett volna kezdeni vmit az elmúlt sok évben mióta itt nyomjuk a rizsát.Átváltani valóságos holmikra. Együtt, sokan.
    Már baszhatjuk a legtöbben.
    A lelki vetületével alig foglalkoztatok. Pedig Dorkának van igaza. Az emberek saját magukat sem ismerik.

  54. „Az Alpokban bebújsz a sátor alá és utána mi lesz? Meddig kovályogsz a hidegben?”

    Nem értetted meg a lényegét ennek Balázs.
    Ez nem a tulélésröl szol. Egyáltalán nem.
    Hanem arrol, hogy megismered saját magadat. A türöképességedet, a toleranciádat, a reakcioidat olyan helyzetre amiben még sosem voltal.
    Egy átlag ember manapság egész élete során sem bujik ki a komfort zonábol.
    Tibor ba generácioja még Alpok nélkül is tudja miröl beszélek, de a mi generácionk már nem. Mi beleszülettünk a tutiba és sosem szenvedtünk, sosem fáztunk sosem éheztünk pár oránál tovább, fogalmunk nincs arrol, hogy ezek mit váltanak ki magunkbol. Nincs is rá recept, mert mindenkinél mást és mindenkinek más a türöképpesége.
    En ezt a kényelmet szeretném elhagyni egy hétre vagy elsö körben csak 4-5 napra.
    A legtöbbünk még idáig sem jut, csak a számitogép mellöl probál okoskodni.

    ” pénzekkel kellett volna kezdeni vmit az elmúlt sok évben mióta itt nyomjuk a rizsát.Átváltani valóságos holmikra. Együtt, sokan.”

    Ezt meg nem értem…..

  55. Re:57
    Azt érti alatta Balázs, hogy a meglévő erőforrásainkat értelmes geddon kompatibilis dolgokba kellett volna költeni, és nem „mozijegyre”, „focimeccsre”, következő ájfón 20-ra. Sok dolgot nagy tételben lehet értelmes áron megvenni, mert mennyiségi kedvezményt csak így van, hovatovább, a minimális rendelés túl sok egy embernek.

    Kis kiszólás Jövőnknek. Egy hete gariztattam az egyik Gamma Scout műszeremet, mert nulla értéket mért, ami irreális volt. 4 hónapja vettem, nem húzta ki sokáig…

  56. A brit természettudós, David Attenborough a globális felmelegedés lehetséges súlyos következményeire hívta fel a figyelmet a katowicei klímacsúcson.
    https://youtu.be/Gm_uwmMgos0

  57. Mind követjük a tudományos és egyre szókimondóbb cikkeket- tudjuk mekkora a baj. Mindezeken hűházni, vitázni, egymást továbbparáztatni rendben van, ha igény van rá,de szerintem időpazarlás. Beleszólásunk tevőlegesen nincs. Lehetett volna, akkor amikor még lehetett volna, de akkor még nagyon fiatalok voltunk.ELBASZTUK. Mi együtt, emberek, okosak buták, empatikusak és faszfejek. Idegeskedésre, kesergésre idő nincs. Életösztön van, iszonyú sok hasznos információ hangzott itt el a blogon is, és mindenki beszerezhetett minden infót mindenhonnan, mert még úgy vagyunk, hogy lehet.
    Pl .van áram.Van hely, alkalom kipróbálni dolgokat.
    A metánt az északi sarkon nem állíthatom meg. A világpolitikáról rizsázhatok, tudnék is, de mia a jóistennek már?

    Gondolkozhatok, hol, hova, mikor, hányfelé.és mikor van még időben a cselekvésre lehetőség.
    Én megtapasztaltam már az óvóhelyre meg rakétabiztos helyre vonulást is éjjel egykor, és azt mondom még az sem olyan szörnyű, ahhoz képest hogy a világ nagy része mit él át.

    Lassan eljön az idő, amikor az elmentett, leírt, megtanult skillek tudások kincsek lesznek, és nem fogjuk megosztani egymással, csak a szeretteinkkel. Nem vagyok itt senki, de amíg nem mindenki mindenkinek vadbarom ellensége, azt javaslom magamnak és mindenkinek, hogy gyűjtse ki offlineba a hasznos tanításokat, termelés, ínségkonyha, világítás, erőszakkal szembeni védelem, megtartható tudás,..
    Az öncélú erőszaknak, rambóskodáásnak, hősködésnek ellensége vagyok. Más részről soha nem tudni kiből mit hoz ki a bosszú, az elkeseredés, a düh, és ez ki felé irányul.
    Magyarország a föld nagy részével szemben még mindig élhető-de szomorú ország. Iszonyú sok a magányos , és magányosan őrlődő ember, aki a saját családjától is elidegenedik. Ez véleményem szerint már akkor halál, amikor még él az ember. Ez nem fikázás, hanem szomorú érzés.

  58. De jokat irsz Dorka. Sajnos, de egyetértek.
    A magyar lélek borzaszto elgyötört és élni alig akaro. Tök jol latod.

  59. 59 Python

    A vodeó végén egy 15 éves lányka beszél. Ő biztosan érti, hogy mi történik?
    Ez mesefilm. 🙁

    61 Dorka
    „…hogy gyűjtse ki offlineba a hasznos tanításokat,…”
    Majdnem jó.
    Nem offline, hanem megtanulni! CSAK így lehet jó!

  60. n/a : egyelőre konkrétan egy vagy több füzetbe gondoltam az offlájnosítást.. tudod, azt nap, vagy gyergyafénynél is elő lehet kapni, pánikban is, legyengülten is, „idegállapotban ” is:-) aki nem tartja ezt elég biztosnak, mehet kőtáblára vésve, vagy platinalemezbe, hatékony, csak drága és munkaigényes. Megtanulni ok, de pl. nekem nagyanyám sütisfüzete még megvan a 40 féle sóssal, olcsón. Megtanulni nem tanultam. : ) kertészdolgokat sem lehet rögtön továbbadni, megtanulni, de tanulgatni, továbbírni, továbbmondani, odaadni, lehet. Többezer éven át adódott át az írott tudás- annyira nem elavult, és annyira nem kevés..valahogyan mindig megmaradt, még rettentő viszonyok közt is. kezdhetjük ezt a barlangrajzoktól is akár. Az ember pánikban hajlamos felejteni, kiesni- ezért pl nálam dedós módra ki van írva a rendőrség, a mentők, a tűzoltók, meg még egyéb pár szám. megtanulni megtanulható minden, de traumatizált állapotban nem boztos hogy eszedbe jut. Legalább esélyt adjunk annak, hogy megmarad valahol a pár mindentudó füzetünk. (Amibe azt is feljegyezhetjük, kik voltunk, ki volt anyánk, apánk, ükapánk.)

  61. 60 Camelia

    Jó linket adtál meg?
    Ezt olvasom: „No data from NOAA” , „Image Not Available”

  62. 66.
    Nekem is bejön, sőt most már a lenti kis ablakokban is ott vannak az ábrák. Jó lenne, ha valaki elmagyarázná, hogy mit is látunk pontosan.

  63. A tengerek vízszintemelkedése még nem is lenne gond ha úgy történne ahogy régebben a média jósolta azaz az évszázad végére emelkedne csak meg, mert az épületek élettartama kb. 100 év így szép lassan a partmenti városokat betelepítenék.A régieket lerombolnák amúgy is , újak pedig magasabb helyen épülnének. Egy két kisebb sziget elöntése pedig nem nagy katasztrófa.
    De ha minden igaz akkor előbb megöl a klíma mint a tengervízemelkedés, mert a tengervízemelkedés építészetileg átütemezhető

    61. Dorka

    „Sok a magányos és magányosan őrlődő ember aki a saját családjától is elidegenedik” Ez így avn ilyen lett a világ, de ezt a mai világ hozza. Nincsenek már meg azok a rokoni kapcsolatok amik megvolta mondjuk 20-30 éve.

    A média , az internet, a rohanás, a pénzhajhászás mindennek az oka. Ilyen világ lett.Az emberek elidegenedtek egymástól. Nagyanáink generációja még összejárt, mi 30-40 évesen a rokoni körben nem járunk össze mert az egyik unokatesóm osztályvezető/manager és pl . már nincs miről beszélni vele. Nem azok az életküzdelmek vannak. Ő a 35 milliós házáért küzd én meg pl . az erdőbe is kimentem fát gyűjteni mert ingyen volt ismerős által. Régen mindenki egyenlő volt az emberek közelebb is voltak egymáshoz, nagyjából mindenki hasonlóan megküzdött a pénzért , ma nem …bocs az offért.

  64. 66 Camelia

    Most már nálam is OK. Technikai gond volt, túl hosszú linket adtál.
    Ennyi elegendő lett volna:
    https://robinwestenra.blogspot.com/2018/12/extremely-high-levels-of-methane-going.html
    Köszönöm!

    67 Gyarmathy
    „Jó lenne, ha valaki elmagyarázná, hogy mit is látunk pontosan.”
    Szerintem senki sem tudja mi történik „pontosan”.
    Amit látok, az metánkitörés, valahol Szibériában, vagy a tengeren, és ez szétterül a föld légkörében.
    A koncentráció magas. Ezt én nevezem már megfutásnak.

    Ez a blog felhívja a figyelmet a mostani olvadásra is.
    Mások is mutatják: https://web.nersc.no/WebData/arctic-roos.org/observation/ssmi1_ice_area.png

  65. 69 – n/a:
    Igen két napja leállt a visszafagyás, de ez csak két nap. Ha ez marad(na) akkor az Északi sark a nyár végére lecsupaszodik, és jaj nekünk. Ha marad a visszafagyás leállása. Drukkoljunk!

  66. Ha megindul a nagyobb metán kiáramlás akkor az idei tavasszal/nyáron vajon milyen lesz az UV sugárzás?

    Lehet hogy már márciusban szétéget majd a nap?

  67. 73: Igen, én is most nézem, fenn van egy video is:

    https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=rXoqfpUxHqA

    Mit mondjak, enyhén szólva berezeltem. Azt írják, talán pár hónap van hátra, ha minden úgy folytatódik, ahogyan most…. létezik ez tényleg, hogy ennyire gyorsan történjen meg? Az É-Sarkon durva anomália tapasztalható, 30 fokkal magasabb a hőmérséklet az 1979-2000 -es évek átlagához képest. Az É-i féltekén földrengések vannak, ezáltal még jobban erősödik a metán kiáramlása.

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10156621197461043&set=gm.1925969390835563&type=3&theater&ifg=1

  68. 73 & 74:
    A végén McPhersonnak igaza lesz.
    A hölgyek a videón kétségbe vannak esve. Nem ok nélkül.

  69. 75: Jó lenne egy külön poszt erről, hátha írnának hozzáértők is, konkrétan mikor mi várható.

  70. 74: Grönlandon rekordgyorsasággal kezdett el olvadni a jég, gondolom ez is hozzájárul a tektonikai dolgok megfutásához, plusz ugye az egyre nagyobb mennyiségű kibugyogó metán miatt a permafroszt talajszerkezete instabillá válik, és ott is beindulnak az eróziós és talajdinamikai folyamatok.

    Gyorsabban olvad a grönlandi jégtakaró, mint az elmúlt 350 évben bármikor. A helyi jégtömeg olvadása az egyik legfőbb oka a tengerszint emelkedésének.
    https://24.hu/tudomany/2018/12/06/gronland-jeg-olvadas-tengerszint-emelkedes/

  71. 78: na ez egyáltalán nem lep meg. A világ gusztustalan vezetőitől konkrétan semmit nem várok.

  72. Igen a metánról jó lenne egy külön poszt, hogy most mennyi az annyi avagy mennyire indult meg a metán? Vajon a mostani kitörések mennyire emelik meg a ppb értéket?
    Mármint hogy vajon maradunk a meredeken emelkedő görbén vagy pedig az átvált mondjuk egy jóval meredekebb emelkedésre..

  73. Sam Carana írja ma: a forró folt (?? hot bolb) globális lett, mintha a Föld teljesen megvadult volna. Őrült mennyiségben ömlik a metán, most a leggyorsabban melegszik az É-i Sark, gyorsabban, mint a Föld többi része, gyorsan csökken az egyenlítő és az É-Sark hőmérséklete közti különbség. Nagy a veszélye annak, hogy a melegvíz-áramlatok elérik a tengerfenéket és még inkább felpörgetik a metán-kitöréseket. Főleg ott kritikus ez, ahol a víz sekély mint pl. K-Szibériában (50 m), ez tovább súlyosbítja a szituációt.
    A linken fotó is van!!

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10161086207735161&set=a.10150592349770161&type=3&theater

  74. 81 – Camelia:
    Kissé zavar, hogy a becsatolásodon 18,2 °C = 32,7 °F. Ez utóbbi majdnem 0°C. De a többi hőmérsékleti adat is nagyon hamis.

  75. 82.
    Üdv Tibor bá’!
    Apró észrevétel. Én úgy gondolom, hogy a hőmérséklet változást jelölné 1981-2011 adatokhoz képest, mivel 18,2°Cx1,8=32,76°F. Mindegyik hőmérsékleti adat jó, amennyiben különbséget jelent.

  76. 83:
    18,2 x 1,8 (valóban) = 32,76-al – skalárisan. De, ha az egységet is jelölöd, akkor hamis.
    18,2 °C = 32 + (18,2×1,8) = 32 + 32,76 = 64,76 °F.
    Különben pedig a kitűzés zavaró. Adatokat világossá kell tenni.

  77. 81 Camelia
    Tudom, hogy nem ez a lényeg, de Sam Carana nem ír forró foltot, azt az első hozzászóló írja, persze nem helyesen, ahogy Te sem.
    Az nem hot bolb, se nem hot blog, hanem hot blob-nak kéne lenni… 🙂

  78. 85: oké, de mi az? Nem a meleg áramlatok kiterjedése?

  79. 83: mások is rákérdeztek, ezt a magyarázatot adta lejjebb: „The temperature of the sea surface in that area near Svalbard was 20.7°C on December 8, 2018, which is equivalent to 69.3°F. For conversion of such temperature measurements, go to https://www.convert-me.com/en/convert/temperature/

    This 20.7°C sea surface temperature in that area there on December 8, 2018, means it was 18.2°C warmer there, compared to the daily average during the years 1981-2011, which back then was 2.5°C at that area.

    This 18.2°C anomaly near Svalbard is equivalent to a 32.7°F anomaly. Data for both Celsius and Fahrenheit are given on the image, in part to avoid confusion due to rounding differences.

    Importantly, as indicated twice on the image (at the top left and at the bottom left), these are anomalies, i.e. differences from an average, in this case the difference from the daily average during the years 1981-2011.
    To check how to convert anomalies, go to a page such as https://www.convert-me.com/en/convert/temperature-inc

  80. 83: elmagyarázta ezt ott lejjebb, mert más is rákérdezett

  81. The temperature of the sea surface in that area near Svalbard was 20.7°C on December 8, 2018, which is equivalent to 69.3°F. For conversion of such temperature measurements, go to https://www.convert-me.com/en/convert/temperature/

    This 20.7°C sea surface temperature in that area there on December 8, 2018, means it was 18.2°C warmer there, compared to the daily average during the years 1981-2011, which back then was 2.5°C at that area.

    This 18.2°C anomaly near Svalbard is equivalent to a 32.7°F anomaly. Data for both Celsius and Fahrenheit are given on the image, in part to avoid confusion due to rounding differences.

    Importantly, as indicated twice on the image (at the top left and at the bottom left), these are anomalies, i.e. differences from an average, in this case the difference from the daily average during the years 1981-2011.
    To check how to convert anomalies, go to a page such as https://www.convert-me.com/en/convert/temperature-inc

  82. 89 – Camelia:
    Tehát nem a hőmérsékletet adja meg, hanem hőmérséklet különbséget C-ben és F-ben. Na, de ezt miért nem teszi világossá? Csak azt a kurva „anomália” szót kellett volna kiírni.

  83. 90: De a képen ott van ló betűkkel, hogy Sea surface temperature anomalies, és hogy Anomalies from 1981 – 2011

  84. 91:
    Ha én félreértettem (és a 3. hozzászóló is), akkor nyilván nem elég világos.

  85. Egyre több az ilyen hír a mainstream médiában, lassan de biztosan itt a felismerés pillanata a tömegeknek is. Hogy fog erre reagálni a társadalom, amikor már a politika is kimondja, hogy vége? :

    „A földi klíma 2030-ra a hárommillió éve uralkodott időjárási viszonyokhoz fog hasonlítani, írták az amerikai tudományos akadémia közlönyében (PNAS) megjelent tanulmányukban amerikai klímakutatók. Jack Williams, a wisconsini egyetem kutatója szerint „látványos változások felé tartunk rendkívül rövid időn belül”.

    Williams nem túloz. Hárommillió éve, a pliocén közepén a bolygónk teljesen jégmentes volt, még Grönlandot se borította jégtakaró. Emiatt a tengerszint 18 méterrel, az átlaghőmérséklet 1,8-3,6 fokkal volt magasabb a jelenleginél.”

    https://444.hu/2018/12/11/most-ugyan-hideg-van-de-hamarosan-harommillio-eve-nem-latott-hoseg-johet

    Én személy szerint összeállítom az első 100k-s túlélőpakkom kajából. Mind hosszú ideig elálló élelmiszer, ha nem jön be a gyorsuló klímaváltozás cserélgetem majd frissebbre, és max megeszem. Bukni nem lehet rajta 🙂

  86. Már a kelet-antarktiszi gleccserek is olvadnak- közölte az amerikai űrkutatási hivatal (NASA). A kutatók először észleltek jelentős olvadást ezen a területen. A kelet-antarktiszi régióról eddig úgy vélték a tudósok, hogy kevésbé fenyegetik azok a drasztikus változások, amelyek az Antarktisz más területeinek jégtakaróit sújtják.
    A műholdas felvételek szerint azonban a kelet-antarktiszi partvonal nagyjából egynyolcad részén vékonyodnak a gleccserek és nagyobb sebességgel is mozognak.
    A szakemberek szerint ennek a régiónak a vízgyűjtő medencéiben elegendő jég van ahhoz, hogy 28 méterrel megnövelje a globális tengerszintet, ha a jég teljesen elolvad.

  87. 60 Camelia

    A linked jó, nem találtam benne hibát, és a gépemben sem.

    A véleményem szerint azért olvastam ezt ” “No data from NOAA” , “Image Not Available”
    mert valóban elérhetetlen volt az adat ideiglenesen.
    Gyanítom, hogy amit most látunk az „valami más”.

  88. 96:
    Szörnyű szórendeket olvasok néha, de ezt most nem bírom ki szó nélkül: az „ideiglenesen” nagyon rossz helyen van.

  89. 97 Tibor bá’

    Igazad van.
    Kívánom, hogy nagyobb gondod ne legyen!

  90. 97 Tibor bá’

    Bocsánat!
    Nem igazán tudom, hogyan adjak erre jó választ.
    Igazad van, úgy ahogy Te gondolkodsz.
    Igazam van, úgy ahogy Én goldolkodok.
    Tanultuk a kultúrált étkezést. Kés jobb, villa bal.
    De ha Én balkezes vagyok?
    Először tetted szóvá. Sok türelmed van. Köszönöm!

    A beszédem lényege a link tartalmára vonatkozott.
    Az adatokat manipulálják.
    Nagy és kellemetlen meglepetés lesz ebből. 🙁

    Eldugulok. Ilyen kakukktojás ide nem kell.

  91. 99 – n/a:
    Úgy emlékszem tőled nem kértem, hogy dugulj el. 😀

  92. „2018-ban a világ különböző részein óriási tüzek, vízhiány, szárazság, háborúk, menekültek. Ez az éghajlatváltozás, amely a legnagyobb kihívás az emberiség számára a XXI. században. A helyzet tényleg katasztrofális, és nem csak az emberiség számára. Mi okozza az éghajlatváltozást? Mi okozzuk. Te meg én. Ahogy vásárolunk, eszünk, utazunk. Mondhatjuk, hogy mi Magyarországon csak minimálisan vagyunk befolyással az éghajlatváltozásra, de az éghajlatváltozás 100%-ban befolyásolja a jövőnket. Nem tudjuk megállítani a természeti folyamatokat, a politikai és gazdasági hatásokat sem.
    Az előadásból megtudhatjuk, hogy van-e még esélyünk? Milyen kilátásaink vannak 2°C és 4°C melegedés esetén? Valamint akciótervet kaphatunk arra, hogyan és mit tudunk tenni a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért.
    Bart István a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója és a nemzetközi klímatárgyalások magyar kiküldöttje. Több mint 15 éve dolgozik az éghajlatpolitikában. A kibocsátások csökkentésére legalkalmasabb politikai és szabályozási módszereket kutatja és arra bátorítja az embereket, hogy lépjenek fel a világot romboló klímaválság ellen. Bart István a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója és a nemzetközi klímatárgyalások magyar kiküldöttje. Több mint 15 éve dolgozik az éghajlatpolitikában. A kibocsátások csökkentésére legalkalmasabb politikai és szabályozási módszereket kutatja és arra bátorítja az embereket, hogy lépjenek fel a világot romboló klímaválság ellen.”

  93. “2018-ban a világ különböző részein óriási tüzek, vízhiány, szárazság, háborúk, menekültek. Ez az éghajlatváltozás, amely a legnagyobb kihívás az emberiség számára a XXI. században. A helyzet tényleg katasztrofális, és nem csak az emberiség számára. Mi okozza az éghajlatváltozást? Mi okozzuk. Te meg én. Ahogy vásárolunk, eszünk, utazunk. Mondhatjuk, hogy mi Magyarországon csak minimálisan vagyunk befolyással az éghajlatváltozásra, de az éghajlatváltozás 100%-ban befolyásolja a jövőnket. Nem tudjuk megállítani a természeti folyamatokat, a politikai és gazdasági hatásokat sem.
    Az előadásból megtudhatjuk, hogy van-e még esélyünk? Milyen kilátásaink vannak 2°C és 4°C melegedés esetén? Valamint akciótervet kaphatunk arra, hogyan és mit tudunk tenni a klímaváltozás hatásainak csökkentéséért.
    Bart István a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója és a nemzetközi klímatárgyalások magyar kiküldöttje. Több mint 15 éve dolgozik az éghajlatpolitikában. A kibocsátások csökkentésére legalkalmasabb politikai és szabályozási módszereket kutatja és arra bátorítja az embereket, hogy lépjenek fel a világot romboló klímaválság ellen. Bart István a Klímastratégiai Intézet 2050 igazgatója és a nemzetközi klímatárgyalások magyar kiküldöttje. Több mint 15 éve dolgozik az éghajlatpolitikában. A kibocsátások csökkentésére legalkalmasabb politikai és szabályozási módszereket kutatja és arra bátorítja az embereket, hogy lépjenek fel a világot romboló klímaválság ellen.”

  94. 1o2
    Ha eddig nem tettünk semmit ,miből gondolja bárki is ,hogy ezután tenni fogunk?!
    Vagyis fogunk ,de csak úgy,a magunk módján – ” war war never changes”

  95. 104.
    Persze, hogy nem fog változni semmi, sőt… 10-12 éve 80 millió hordó olajat fogyasztottunk naponta, ma ez a szám 100 millió körül van, azaz 25 %-os emelkedés.

    MEgnéztem az előadást, szép szavak, de csak duma és duma.

    „klímatárgyalások magyar kiküldöttje” az előadó. Kíváncsi lennék mennyit repkedett az elmúlt 5 évben mondjuk, egyébként tök feleslegesen, hogy tárgyalgasson a semmiről.

  96. Egy új tanulmány szerint a klímaváltozás Grönland óriási jégtakaróját sem kíméli: a sziget sokkal gyorsabban olvad, mint azt korábban gondolták, és már azt a fordulópontot is elérhette, ahonnan nincs visszaút. Ez leginkább az alacsonyan fekvő szigetekre, valamint a tengerek és óceánok partján fekvő városokra nézve járhat katasztrofális következményekkel.
    Az északi sarkkör a Föld többi részéhez képest kétszer olyan gyorsan melegszik, így a jégtakaró olvadása is felgyorsul az ott fekvő területeken, például Grönlandon. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) hétfőn megjelent tanulmány szerint 2012-ben körülbelül 400 milliárd tonnás jégveszteséget mértek a dán fennhatóság alatt álló szigeten, ami a 2003-as adatnak közel a négyszerese.

    Olyan gyorsan olvad Grönland jégtakarója, hogy a jelek szerint már késő bármit tenni ellene
    https://qubit.hu/2019/01/22/olyan-gyorsan-olvad-gronland-jegtakaroja-hogy-a-jelek-szerint-mar-keso-barmit-tenni-ellene

  97. 106 – Python:
    Ugyanez a helyzet az Antarktiszon is, ott hatszoros a gyorsulás 2003-hoz képest.

  98. Nevetséges,sok „tudós” elmélete, ami mára már klíma vallás ideológiává fejlődött. Viszont rengeteg erőforrást pazarlunk igen kétséges eredménnyel klíma befolyásolás címen. Sokkal hatásosabb lenne javítani az élet feltételeken. Vissza vágni az emberiség létszámát 1 milliárd alá. Vissza erdősíteni, a lecsapolt víztároló mocsarakat vissza állítani, vissza állni, a természetes, organikus, mezőgazdaságra, teljes reciklálás ahogy Balogh János akadémikus professzor mondta.

  99. 108: „Sokkal hatásosabb lenne javítani az élet feltételeken. Vissza vágni az emberiség létszámát 1 milliárd alá.”

    Járj elöl jó példával, és kezdd a vágást magadon.
    Biztos lesz további 6,5 milliárd ember, aki szintén vállalja ezt a sorsot, hogy a maradék 1 milliárd életfeltételeit javítsák… LOL

    És vajon ha 1 Mrd ember maradna csak, mennyi idő alatt szaporodnák tele újra a Földet?

  100. Igen, ezzel a népességcsökkentéssel az a baj, hogy békés úton nagyon nehéz és lassú folyamat lehet.
    Ha csinálunk egy próbaszámítást, hogy milyen ütemben csökkenne a népesség, ha minden család csak egy gyermeket vállalna, akkor is évezredes projekt lenne a népességet ilyen mértékben csökkenteni.
    És már ez is erősen igénybevenné a társadalom teherbíróképességét a mindenkori korfa eltorzulása miatt. Igen alacsony aktív népességnek kellene eltartani a fiatalokat és időseket.
    Könnyen belátható matematikailag, hogy sokkal könnyebben megvalósítható egy gyors népességnövekedés, mint egy gyors csökkenés nem erőszakos úton.
    Az erőszakos népességcsökkentés meg félelmetes forgatókönyv, könnyen visszaszállhat a szerző fejére is.
    Ráadásul félő, hogy a természetes fogyáson alapuló népességcsökkenés esetén a népesség mai szintű ellátásának háttere hamarabb elfogyna, mint ahogy a folyamat a kellő szintre érne.

  101. Senki nem akarja a Földet egy élö egész rendszerként lätni. A tudosok sok esetben ugy tekintenek a Földre, mint az orvos a betegre. Itt a hiba vägjuk ki, toldjuk meg, csillapitsuk le, élénkitsül fel….stb és utäna minden jo lesz.
    Nem lesz. Ha semmiféle klimavältozas sem lenne az emberi tevékenység akkor is fenntarthatatlan. Minden egyes tized fok, amit a Föld melegszik visszafordithatatlan kärokat okoz a Föld teljes rendszerében és felgyorsitja az emberi tevékenység karos hatasait.
    Egyszerüen nem értem a tudosokat, akik ugy nyilatkoznak, hogy nagy a baj, de még visszafordithato.
    Az elméletben visszafordithato klimavältozäs azonban nem létezik, az csak utopia.
    Utopia, hogy a köolajnak van alternativäja. Utopia, hogy a kapitalizmus keretei között a fogyasztas a közel nulla szintre redukälhato. 10-20 éve az jelenik meg a sajtoban, még a tudoményos iratokban is, „de még visszafordithato”
    De nem az.
    Ez mind remény, de semmi realitäsa.
    Erröl miért nem beszél senki (Tibor ban kivül)?

  102. A népesség csökkentéssel az a baj, hogy igazából az egy milliárd fehér ember fogyaszt sokat, nem a világ többi része. Szegény emberből a Föld több tíz milliárdot is el tudna tartani. Ha nem magunkon kezdjük, akkor nem sok eredményt érünk el, magunkon meg nem kezdjük.

  103. 112 gabiiii
    Ez igaz, de ráadásul a világ többi részének is összeomlana a népessége a fehér ember technológiája nélkül.
    Képzeld el Indiát műtrágya és szivattyúk nélkül… Vagy négyszáz-millióan kezdtek az agrárforradalmuk előtt. Vagy az Arab-félsziget lakóit olaj nélkül. A nyomor országainak népessége is erősen technológiafüggő ma már, még ha ez nem is feltűnő.
    A technikai civilizáció nem fenntartható, feladása pedig eleve ellehetetlenítené a mai népesség jó részének életét. Ha meg nem adjuk fel, akkor falig megyünk…
    Nem mi vagyunk az első lények, akik megváltoztatták a földön a globális létfeltételeket, ezzel tömeges kihalást okozva, de mi vagyunk az elsők, akik ennek tudatában is vannak. De úgy néz ki, ez sem segít…

  104. 111 – Curix:
    Tökéletesen igazad van. Mindenki úgy nyilatkozik, hogy még ennyi és annyi éven belül kell ezt meg azt csinálni, ekkor meg akkor lesz a tipping pont. Miközben a visszafordíthatóságot már évtizedekkel túlléptük.

  105. 109 Avatar. Hihetetlenül hangzik de magamon kezdtem. Rendkívül keveset fogyasztok. Nem szaporodtam túl. Rendkívül kevés hulladékot termelek. Józan ésszel vezetem az életem. Erre varrjál gombot! LOL. 🙂

  106. 114. A visszafordíthatóságot már 1800 táján elcsesztük, valamikor akkor lépte át az 1 milliárd főt a föld népessége. A technológia robbanás persze gyorsítja, de alapvetően a túlszaporodással volt a gond.

  107. 116
    A technológiai robbanás nélkül nincs népességrobbanás.
    Anélkül van éhhalál, járványok és háború, ami visszaszabályozza a népességet…

  108. hubab 116: Ez nem teljesen így van. Az emberiség létszáma folyamatosan emelkedik már vagy 2000 éve, és a fő ok a mezőgazdaság térnyerése. Ha megrekedtünk volna az ezerhétszázas években technológiailag, a föld népessége akkor is több milliárd lenne mára, ami megint csak fenntarthatatlan. A különbség csak az, hogy most 50 év múlva lesz a nagy összeomlás, úgy meg x száz év múlva jött volna el. Kb. ott vált determinisztikussá a történet, hogy bevontunk más erőforrásokat is a puszta kezünkön túl a létfenntartásba. Az intelligenciánk öl meg minket végső soron.

  109. Khm, khm…:

    „Ausztrália középső részén Goldfields térségében mintegy 2500 vadtevét lőttek le, amelyek a Gibson-sivatagból kivándorolva vízforrásoknál gyűltek össze, állattenyésztők szerint az állatok olyan rossz állapotban voltak, hogy azonnal le kellett őket ölni. A térségben a vadtevék jelentős problémát jelentenek, mivel a víz után kutatva eltapossák a vízforrásokhoz telepített malmokat.
    „Vadlovak és vadtevék pusztulnak el a szomjúságtól és az éhségtől, mivel sok megbízható vízforrás kiapadt a mostani hőhullámban, és a vadállatok túlszaporulata miatt a térségben eróziónak és a növényzet pusztulásának vagyunk tanúi” – közölte a helyi önkormányzat.
    Az országban már napok óta tombol a hőség: a hőmérséklet több helyen is 40 °C fölé emelkedett, és éjszaka sem csökken jelentősen a forróság. Alice Springben már két hete 42 °C fölötti hőmérsékletet jegyeztek fel. Közben sorra dőlnek a melegrekordok is: csütörtökön Adelaideben 46,2 °C -ot mérték, ekkora hőséget 1939 óta nem tapasztaltak.”
    https://index.hu/kulfold/2019/01/24/90_vadlo_halt_meg_ausztraliaban_hoseg/

  110. 119. Azért tegyük hozzá, hogy sem a tevéknek sem a lovaknak nincs keresnivalója Ausztráliában, mindkettő behurcolt és elvadult jövevény, és mint ilyen az őshonos faunára káros. Ameddig a kenguruk és egyéb erszényesek jól érzik magukat, addig ez a hír inkább jó, mint rossz.

  111. Klíma aggódók ausztráliai hőséget aggódják. Közben meg a Niagara befagyott…..

  112. 118: Ir01
    “Kb. ott vált determinisztikussá a történet, hogy bevontunk más erőforrásokat is a puszta kezünkön túl a létfenntartásba. Az intelligenciánk öl meg minket végső soron.”

    Ha végső soron nem is az inteligencia öl meg egyedül, de lehet tettestárs a profit oldalán! A Titanic-ot tervező mérnököket hibáztassuk a jéghegynek ütközésért, ne a kapitányt aki holmi kék szalagért száguldott sokezer szerencsétlen utassal a háta mögött?

    A folyamatirányítást is mérnökökre kéne bízni nem profitérdekelt politikusokra! A szellem kimerül a kufárok támogatásában, a szabadalmak is csak az “elit” további gazdagodását szolgálják – az utolsó szerencsétlen aki nem szabadalmaztatta találmányát hogy az egész emberiség használhassa, a Curie-házaspár volt 100 éve! Az általuk kidolgozott eljárást tudatosan nyilvánosságra hozták (szándékosan nem szabadalmaztatták!!!). Ők voltak az utolsók, akik ezt tették, lehetővé téve hogy belépjünk az “atomkorszak-ba” – és azóta lényegében nem is jutottunk előbbre, csak doktori disszertációk, jogi blablák, elméletek és hipotézisek végtelen gyártásában – a valóság ugyanolyan rejtély maradt számunkra, de ez már nem is érdekel senkit amikor minden nap ki kell termelni a csekkeket – meg mások hasznát.

    Mára már mindannyian egyetlen hajóban (Föld) száguldunk – de ki tudja megmondani mi is a cél? (és mi folyik a „kapitányi hídon”?)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük