(2675) Nők

Tibor bá’ fordítása online

Mi az oka annak, hogy a nők szexuális élete jobb (volt) a szocializmusban?

A Kelet Német nőknek több orgazmusuk volt, mint a nyugatiaknak?

A piaci törvények miként hatnak ki a szexualitásra.

A szerző véleménye igen egyszerűen ez: „A szabályozatlan kapitalizmus rossz a nőknek. És amennyiben átveszünk néhány dolgot a szocializmusból, akkor ezzel javítunk a nők életén.” A szerző, Kristen Ghodsee egy néprajzkutató, aki vizsgálta Kelet Európában az átállást a kommunizmusból a kapitalizmusba, különös tekintettel gender specifikus következményekre. „1989-ben az állam-szocializmus összeomlása tökéletes laboratóriummal szolgált annak vizsgálatára, minként hat a kapitalizmus a nők életére.”

A kevésbé szabályozott gazdaság a nőkre aránytalan terheket ró. A szociális biztonsági háló visszametszése azt jelenti, hogy a nőnek kell felügyelni gyerekekre, az idősekre, és a betegekre, ami gazdasági függőségbe zavarja őket. Ghodsee azt állítja, hogy állami beavatkozás nélkül a privát szektor álláslehetőségei büntetik azokat, akik gyerekeket vállalnak és megkülönböztetés foganatosít azokkal szemben, akik majd vállalni fognak. A kormány jobban tudja biztosítani a fizetési paritásokat a különböző csoportok között, mint a privát szektor és az olyan gazdaságok, ahol nagyobb az állami szektor a nemek közötti differenciálás kisebb. A kapitalizmus ciklikus instabilitásának hátrányait a nőknek kell viselni. Általában nekik kínálnak állásokat utoljára, és őket bocsátják el először recesszió idején. Kisebb fizetést kapnak, állami alkalmazásban kevesebben vannak. Ezek mind kihatnak a szexualitásukra. Minél kisebb egy nő gazdasági függetlensége, annál inkább kell a szexualitásnak és szexuális kapcsolatnak alkalmazkodni a piachoz. Azok, akik a szabad piacon hátrányos helyzetben vannak, nem szerelmet vagy élvezetet keresnek a szexben, hanem fedelet a fejük fölé, egészségbiztosítást, vagy a jóléthez való hozzáférést, amit a kapitalizmus nem nyújt a számukra.

Ghodsee különbséget tesz a keleti blokk kommunista párt által irányított, politikai szabadságot visszafogó „állam-szocializmus” és a demokratikus szocializmus között, ahol a kormány szociális elveket keres és természetesen ahol szabad választások vannak. Nem javasolja a visszatérést a Szovjetunióban tapasztalt élethez, de rámutat arra, hogy az állami szocializmus alatt álló kelet európai országokban gyakorlott bizonyos eljárásokat sikeresen átvehetnének demokratikus országokban. A szerző nem csak szexszel foglalkozik, hanem kitér a foglalkoztatási, vezetői és szülői témákra is. Véleménye szerint például a gyermekfelügyelet garantálása lehetővé teszi a nők autonómiáját, függetlenségét, ami jobb szexuális élethez vezet.

„A szocialisták már rég tudják, hogy a nő és férfi egyenlővé tétele – biológiai szexuális különbségük ellenére – igényli a gyermekvállalás kollektív formáját.” Példának okáért Kelet Németországban az állam a dolgozó nők számára biztosította a lakhatás, gyerek ruhák, élelmiszer és gyermekfelügyelet szubvencionálását. Ez a támogatás azt is jelentette, hogy a nők könnyebben vállaltak gyereket, akár házasság nélkül is. 1989-re Kelet Németországban a született gyerekek 34 százalékának szingli nők adtak életet. A két Németország egyesítése után a szubvenciók megszűnését követően beállt egy szülési sztrájk”. A korábbi Kelet Németország területén a termelékenységi ráta 60 százalékkal esett vissza.

Ghodsse álláspontja, hogy a szocializmus jobb szexet jelent, nehezen bizonyítható, mivel több kulturális tényező játszik szerepet. Ugyanakkor bizonyos kelet Európai országok a hidegháború alatt nagyobb arányú női orgazmusról számoltak be, mint ami az USA-ban vagy Nyugat Németországban, ami viszont nem szükségszerűen írható a szocialista politika számlájára. Azonban, ami igaz, hogy a kisebb egyenlőség (a nemek között) árucikkteleníti a szexet, és aláássa azt az undok elméletet, ami szerint a nők felnyomják a szex „árát” azzal, hogy megtagadják gyakorlását. Ghodsee szerint (aki maga is nő) „az olyan társadalmakban, ahol a nemek egyenlősége magas fokon áll, az utódvállalás szabadsága, és kiterjesztett szociális háló létezik, a nők gyakorlatilag nem aggódnak azon, hogy egy szabad piacon a szex ára milyen magasra szökik.”

Ghodsee azt is állítja, hogy amikor a hidegháború alatt a kapitalista országok és a szocialista országok között fennállt egy globális vetélkedés, a kapitalizmusnak nem állt módjában a korlátlan kiterjedés. A hidegháború befejezése óta eltelt 30 év alatt az olyan országok, mint az USA, UK határtalan deregulációt, privatizálást, szociális biztonsági háló visszavágását és az egyenlőtlenség hirtelen megemelkedését élte át. Ennek hatása a nőkre nézve katasztrofális volt. A fizetések egy helyben topogtak. A munkaerő nagy része instabil helyzetbe került (ami Amerikában azt jelenti, hogy kevésbé lehetséges az egészségbiztosítás). Amerikában a születések száma visszaesett. Az okok nem világosak, de a dolgozó anyák számára az állami segítség minden bizonnyal az egyik tényező.

Ghodsee könyvét ennél jobb időben nem lehetett volna kiadni. Számtalan gazadag országban az emberek később házasodnak, vagy egyáltalán nem, kevesebb gyereket vállalnak és a gyerekek nagyobb százaléka házasságon kívül születik.

A konzervatívok reakciója a szexuális kapcsolat, és családi struktúra átrendeződésére, siránkozás a patriarchális család modell visszaszorulása miatt. A szocialista reagálás viszont, egy olyan kormány intézmény létrehozása, amely a társadalmunk valóságos állapotát közelíti meg. Az elképzelés az, hogy a gyerekgondozás szubvencionálása, az egészségbiztosítás általánosítása és a szülők szabadság jogainak érvényesítése segíti a gyerekvállalást fiatal nők karrierje mellett azzal, hogy az egyedül nevelő szülőknek nagyobb támogatást biztosít. Ezek lehetővé tennék még a szexuális szabadságot is. Számtalan ok van rá, hogy a szociális indítékokat átnézzék amikor az egyenlőtlenség fokozódik. A feminista perspektívák igen erős bátorítást mutatnak. Amint erre Ghodsee rámutatott, a fiatal nők nagy valószínűséggel haladó szellemű jelöltekre szavaznak, mivel közvetlenül hasznosítják a progresszív ötleteket. A szexuális szabadság létrehozása is egyesítő hatású a nők által vezetett politikai mozgalmaknál.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

16 gondolat erről: „(2675) Nők

  1. minél nagyobb a nők szabadsága, annál hajlamosabbak arra, hogy az ún. alfa-hímek felé csoportosuljanak. Jellemzően a magas, jóképű, laza csávó be fogja gyűjteni a nőkkel való szexelés jelentős részét. Ahogy idősödnek a nők, az igényeik annyiban változnak, hogy megjelenik a vagyon is, mint feltétel.
    F@szkörhinta:
    Aztán, harmincvalahány évesen egy részük rájön, hogy ezek a f@sza fickók nem fogják őket feleségül venni, keresnek valakit, aki anyagilag nem áll rosszul, de korábban nem foglalkoztak vele, hiszen nem volt vonzó megjelenésű.
    Alfa-özvegy:
    Az ilyen házasságokat amúgy megette a fene, hiszen ezek a nők soha nem fogják elfelejteni, hogy annak idején milyen „álom-pasival” voltak együtt (vagyis, nem voltak együtt, csak dugtak). Őket nevezik alfa-özvegynek. Hiába keres jobban a mai férjük, hiába tud sok mindent, soha nem lesz olyan jóképű, mint a nagy szerelmük (igaz már ő sem), az ilyen kapcsolat arról szól, hogy szerencsétlen nőnek csak ez a férfi jutott.

  2. Vagy az alfaszerető állapot amit az életkoruk előrehaladtával fokozatosan elvesztenek mert jönnek a fiatalabbak és a szebbek…..

  3. Érdekes.Épp azon gondolkodtam múltkor hogy már a szülés sem divat.Na most egy kicsit divatba jött a facebookon a kisgyerekes karácsonyi fotózkodás a boldog mosolygós családdal.

    Szóval elmélkedtem hogy régen szüleim(35 éve) és nagyszüleim (kb.65 éve) idejében az volt hogy 20-25 évesen megvolt a kockaház , meg alap volt a 2 gyerek.Nem voltak gyárigazgatók egyszerű munkások voltak.Nem mondom hogy az ölükbe pottyant minden DE:

    MA meg már 35-40 évesen az átlagembernek azon kell elgondolkodnia hogy legyen e még család vagy kifut az ember az időből.Vagy hogy lesz e egy stabil kapcsolata amiből lesz család, vagy az a kapcsolat megmarad e (mert ugye kb. 400 ezer gyereket egyedül nevelő szülő van és jópárszázezer vagy millió olyan kapcsolat ahol már csak épp a gyerek meg a ház miatt vannak együtt). Vagy van e lakhatás vagy adósodjon el 30 évre.25 évesen egy nőnek már egyátalán nem vonzó szülni.Van ismerősöm aki megcsinálta a karriert és 38 évesen szült, pedig azért volt pénze.
    Aztán olyan is van hogy a nő 35 évesen már rájön hogy gyereket akar akkor meg már jó a ronda pasi is csak legyen lovettyú.

    PL . hallottam , de erősítsetek meg hogy már tervezik bevezetni az 50 éves hitelt Mo-on.Tehát már nem 20-30 éves hitelek lesznek lakásra hanem 50.
    Amúgy épp számoltam az anyagi oldalát egy gyerkőc nevelésének ami tudom csúnya dolog mert sok örömöt adhat, de a pénzügyi oldalát nézve pl ha 10 évi kaját nézünk napi 1500 ft al akor 5,5MFT 10 évre.Ja és lehet napi 1500 Ft nem is elég kajára egy 10 éves gyereknek.
    Ja a csirkemell pl. 1100Ft-ról 1700 Ft-ra emelkedett, de sorolhatnánk és sorolhatjuk.Így pl a kalkulált 5,5mf a gyakorlatban a drágulásokkal simán 10 millió ft lesz 10 évre.
    Látszik itt is a kapitalizmus és a szép új világ hogy régen 30-60 éve a gyerekvállalásnak nem is volt anyagi oldala szinte mert olcsó kaja volt és pl. mamáméknál anno minden megtermett ergo 0-10 éves koráig a gyerek otthon ett azt ami volt szinte ingyé kijött a kaja.
    Ma meg jön az 50 éves hitel, élelmiszerárrobbanások , ez lesz a szép új világ.

    Amúgy meg van 2 ismerősöm aki 25 évesen szült.Agyilag hogymondjam nincs topon egyik lány sem. Ott jött a szerelem , kefélés és a gyerek.Anyagilag úgy állnak hogy egyik a szüleinél lakik,másik albérletben,pénzük egyiknek sincs, és a kapcsolatuk is mindkettejüknek megromlott a gyerek után, valószínű az apuka lelép mindkettőtől.Na az ilyeneknek meg kár a gyerek.És nézve az anyagi oldalát ennek is: a csajnak akinek 2 gyereke van és az apuka valószínű lelép,a csaj még fél évnél tovább egy munkahelyen sem bírta és még 1-2 éves gyerek nem eszik sokat, DE 5 év múlva a klímageddonba amikor 1 kg csirkemell 4000Ft lesz és a gyerek olyankor már egy lovat felfal…Sajnálom az ilyeneket is ,de felelőtlenek a „szülők”.Amúgy meg az ilyen nőket nem szedi fel egy pasi sem 2 gyerekkel , mert ha beszél vele pár mondatot egyből leszűri hogy a csajnál bajok vannak.A csaj meg egész nap a telefont nyomkoja meg főzni sem főz a gyerere.És hány ilyen van.
    Hát kérem szépen így van ez.

  4. 16-17 èv felett minden nő kurva . ..Igen az anyàd is . Mivel a nő imperatívuma az anyasàg ès az ahhoz szüksèges kellèkek források biztosítàsa azt a fèrfit fogja vàlasztani aki ezt a szerepet ellátja. Règen megvolt a.lehetősèg hogy a nő a genetikai vonzalma hímjèvel titokban felcsinaltatta magàt aztàn az ellàtó apatípusra tettette az apasàgot (. Az amerikai nèger lakossagban a mai napig 20% feletti a bejegyzett apàk hiteltelen kilète de a.fehèr lakossagon belül is mèg mindig par szazalèkos . )
    Màra ezt màr nem olyan könnyű a DNS vizsgalatok olcsósàga miatt . Mindegy a lènyeg a nő amíg gazdasàgi hierarchia van a földön kurvalkodni kènyszerül ha a gazdasagi hierarchia megszűnik vagy enyhül.(lasd szocializmus ) a nő esetleg valamelyest felszabadul.. a bolsevikok lenin alatt terveztèk a hazassàg intèzmènyènek megszüntetèsèt aztàn visszalèptek emmiatt bukott meg a kommunizmus is . A hazassag intèzmènye az hím örökösödési jogot fenntartja tehat kommunizmus szocializmus igazàn csak papíron lètezik ami van àllamkapitalizmus ès az örökösödèsi birtokjogok tulajdonviszonyok fennmaradnak vagy àtöröklődnekncsak ha a rendszer en belül.marad vagy ha vàltozik lasd oligarchia . Ami kapitalista . Itt a nő mindig kurvàvà kènyszerül . Ha kurva vagy èrdekből kell baszni ès nem èlvezetből . Az anyàd is kurva a felesèged is az apad is fizetett èrte meg te is . Ha hazamèsz.ès.meglatod az anyad a felesèged erre gondolj ez ilyen te meg egy zabigyerek vagy valójàbam

  5. 4 Tettestárs
    Hát, szép leírást adtál saját belső világodról, ami azt illeti…
    Miből vontad le ezeket a következtetéseket?
    Nagyon nem hasonlítasz hivatalos apádhoz?
    Vagy azok az anyák, akiknél a gyerek a hivatalos apára formáz, azok a lúzer nők?

  6. 4 – tettestárs:
    Saját anyádról, feleségedről és leányaidról joggal nyilatkozhatsz, de a Föld összes nőjéről való nyilatkozatod nem csak ormótlanul primitív és trágár, de totálisan hiteltelen is.

  7. Mèg a magyar szólàsmondàs is mellettem szól ; ” Minden nő kurva” igen vannak kivètelek . Mint. A fehèr holló . Te te felesèged a te anyàd az apadat gazdasàgi èrdekek alapjàn valasztotta . Èrdekes . A nő mindig felfelè hàzasodik mièrt van ez ? A fèrfi lefelè nősül mièrt van ez . Mert a nő kurva ès.forrasokra van szüksège a fèrfi meg egy kliens aki ezeket a forrasokat biztosítja . Vagy tegyünk egy kísèrletet meddig fog a fèrj pozíció tartani ha nem adod haza a pènzt . Kèt labbal fognak kirúgni nagyon hamar . Sajnalatos hogy a nőket a tarsadalom a vallàs stb belekènyszerítette a kurvàlkodasba de az a fèrfitarsadalom az oka aki ezèrt fizet . Igaz ennak az az előnye hogy a bèna faszik is nőhöz tudnak jutni . Àra van de a prostitúció egy spot tranzakció a hazassàg hosszútàvú szerződès egy kizàrólagos kurtizànnal az utcai prostitúció meg rövidlejaratú spot-tranzakciós üzlet . De üzlet mind a kettő .

  8. 7 – Tettestárs:
    Az én 22 éves apám a 18 éves anyámat felkúrta. Anyám megpróbált öngyilkos lenni. Szülés után az apám elvette feleségül. 30 Pengős szoba-konyhában laktak. Szegények voltak mint a templom egere. Együtt küszködtek, hogy éleben maradjanak. Anyám 1945-ben meghalt, 12 éves voltam. Apám kihasználva a háború utáni férfihiányt, 35 évesen elvett egy jómódú özvegy asszonyt, majd felélték annak vagyonát. Ezt követve kisiparosok lettek, ahol a nevelő anyám napi 16 órát dolgozott. Az első feleségem 20 éven át kétszer annyit keresett, mint én. Ha ezt végigolvastad, akkor rájöhetsz, hogy az elméleted egy kalap szart se ér. Lehet, hogy a te anyák kurva volt, és a feleséged is, de ezt nem vetítheted ki az egész emberiségre.

  9. A nő anya. Ő várandós , ő szoptat, ő gondozza a kisgyermekeket.
    Az anya a gyermekei miatt kiszolgáltatott a férfinek.
    Ez az oka annak, hogy a társadalmakban alacsonyabb a rangja.
    A hatalmat – most itt nem a családról beszélek – a férfiak gyakorolják.
    A tudományokban, a sportokban, a művészetekben és a politikai életben, a férfiak sikeresek, a nők csak elvétve.
    Minden párkapcsolatnak van gazdasági vonatkozása is.
    Mindezek okán, nem nevezném a nőket kurváknak.
    Kurva az, aki a magasabb életszínvonalát számos fizetős kliensétől ,üzletszerű kéjelgéssel szerzi meg.

  10. Tettestárs logikája alapján az összes pasim kurva volt. Még jó hogy a gyereket csak én szülhettem meg. 🙂

  11. Most olvasom Bedő Imre könyvét a Teremtő Tűzt.

    Kiváló, szemléletformáló könyv, ajánlom mindenkinek.

    Megpróbálom röviden összefoglalni a mondanivalóját: a patriarchátus nem a nők kizsákmányolásáról szól, hanem az egy olyan rendszer, ami a férfiakat felelősségvállalásra és építő munkára fogja. Ennek a szétesése miatt vagyunk a kipusztulás szélén.

    A férfi felelősség újrafelvételére ad tanácsokat is, de még nem értem a végére.

  12. Tèrjünk vissza a cikkhez . A nők a szocializmusban többet jobban èlveznek . Legfőkèpp.az NDK ban mièrt ? Az NDK ban az egyedülálló anyàk akkora allami tamogatasban rèszesülnek hogy nijcs szüksègük magukat alàvetni egy hülye fèrj eltartàshoz illetve tamogatàsàhoz kötött szabàlyozàsànak . ( Làsd mint a kliens ès a kizàrólagos kurtizàn példáját, èn tartalak el csak velem baszhatsz ) A keletnèmet nő nem kènyszerül tamogatasra mert az àllamtól.megkapja ès azonnal felszabadul szexualisan a szocializmus mèg tovabb erősíti a vallàstól a vallàsi kötöttsègektől is független màr hisz az új szentharomsàg marx engels lenin sexualisan amoràlis . Mi törtènik ? A nő a törtènelem egy fricskàja miatt a legelkèpesztőbb helyen ami az NDK felszabadul ès elkezdheti kièlni aT a fajta zabolatlan orgiasztikus sexualitàst amit az ősközössèg óta eltiportak eltiltottak lehetetlen nè tett a tarsadalom.a.szàmàra valtakozó partnerokkal szabad valasztàsal . Nem kurva màr èlvezetből.baszik a maga vàlasztàsa szerint akkor akivel akar amikor akar . Az NDK’s nő legendàja a mai napig èl mind az akkori magyar NDK’s vendègmunkàsok között . Mind azok közt a fiatalok között akiket símàn leszervizeltek a balaton partjàn . Magam is ezen szerencsèsek közè tartozom. Hàt erről ennyit . Ennek sajnos vège màra ès újra minden nő kurva .

  13. 13.

    Nincs ingyen ebéd !
    Az anyagiakért és a férfi védelméért is természetben fizetni kell.
    Pont úgy, ahogyan a pináért is.
    Kéjelgés, de kétségtelenül létező üzleti vonatkozással.
    Érdekes, hogy aki elveszi a pénzt az kurva, aki adja az feddhetetlen !

  14. 14 – Mosógépszerelő:
    Ez pontatlan. A strici teszi el a legtöbb pénz, és férfi. Aki adja, az pedig a kihasznált áldozat.

  15. 15. Tibor bá’
    Már többször tanúbizonyságát tetted, a hátrányosan fejlődött érzelmi intelligenciának (különösen a nőkkel kapcsolatban).
    -Ebben a kurvás sztoriban, a kurva a kihasznált áldozat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük