(2651) A nagy lehűlés kipusztította a Neander völgyi embert

Tibor bá’ online

 

Minden valószínűség szerint ez volt a legtovább tartó nyomozás titokzatos gyilkosság ügyében. Ki, vagy mi ölte meg az emberiség legközelebbi rokonát, a Neander völgyi embert, aki valamikor benépesítette egész Európát mielőtt úgy 30.000 évvel ezelőtt kipusztult volna. Gyanúsítottként számba jöhetett a klímától kezdve minden magáig, az Emberig. A talány megosztotta a szakértők véleményét. Végül azonban összeült harminc tudós, hogy a rejtélyre megadják a legvalószínűbb választ. Véleményük szerint a Neander völgyi embernek egyszerűen nem állt rendelkezésére az a technológiai ismeret, aminek segítségével túlélhette volna az egyre hidegebb teleket. Különben, csak úgy mellesleg, az eredeti európai bevándorlók a Homo sapiensek nem, hogy nem vádolhatók a gyilkos tettel, de önmaguk is közel álltak a teljes kihaláshoz.

A tudós csoport mindenre kiterjedően a 20 és 40 ezer évvel ezelőtti körülményeket vizsgálták. Klimatológusok kimutatták, hogy Európa éghajlata 20-70.000 évvel ezelőtt hatalmas változásokon ment át. Hideg időszakokat melegebbek követtek úgy, hogy az átlaghőmérséklet tíz éven belül több fokot is emelkedhetett vagy süllyedhetett. Rovar, virágpor és fosszilis csontmaradványok bizonyították, hogy ez a hirtelen ingadozás drámai hatással volt a növényzetre és az állatvilágra beleértve a Homo sapienst és a Homo neanderhalensist is.

Amikor 30.000 évvel ezelőtt a téli átlag hőmérséklet -10°C alá esett, a Neander völgyi ember északról délre vándorolt, de vele együtt húzódott délre az állandó jégmező határvonala is. A szakértők szerint meglepő volt, hogy a Neander völgyi ember mennyire megrettent a hidegtől, és milyen hatalmas távolságokat tett meg délfelé. Ezzel egy időben a Homo sapiens is délre húzódott, de 25.000 éve már csak néhány törzs tengette életét a mai dél Franciaországban és a Fekete-tenger környékén. Minden valószínűség szerint a Homo sapiensre is a kihalás várt volna, ha 29.000 évvel ezelőtt meg nem érkeznek a Gravettiek fejlett szerszámaikkal (halászháló, dárda) melyeknek segítségével jóval könnyebben szereztek élelmet. A szerszámaikon kívül ruházkodásra is fejlett technikájuk volt. Tudtak szőni, varrni, és valószínűleg fejlett társadalmi szerveződésük is volt. Miután a Gravettiek összevegyültek a Homo sapienssel, az emberiség ősei túlélték a 18-25.000 évvel ezelőtt nehéz időket.

A neander völgyiek vérfrissítés és fejlettebb szerszámok nélkül körülbelül 28.000 éve kihaltak, elsősorban azért mert stratégiájuk a menekülésben merült ki, míg őseink adaptálták magukat az új körülményekhez, ami legalább annyira volt forradalmi, mint a modern emberré válás.

Vajon lesz-e közülünk túlélő, és újrakezdő a megváltozott földi körülmények között?

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

39 gondolat erről: „(2651) A nagy lehűlés kipusztította a Neander völgyi embert

  1. Ok, csak ezek után logikus és életbevágóan fontos kérdés hogy ezek a meglepően ügyes Gravettiek melyik bokorból kerültek elő és honnan volt magas fejlettségük??

  2. 75.000 évvel ezelőtt a Toba vulkán majdnem kipusztította a homo sapienst, melynek egyedszáma ~25.000 főre csökkent a közel ezer évig tartó vulkáni téltől, amely jó pár fokos globális hőmérséklet csökkenést okozott. (Vulkáni hamu a sztartoszférában ~1000Tg)

  3. Többek között a maitól jelentősen eltérő nagyobb izomtömeg és az annak fenntartásához szükséges fehérje beviteli igény is okozta a Neander völgyi ember kihalását. A mamut populáció megszűnésével a legfőbb állati fehérje forrás tűnt el a lehetőségek tárházából. (Valamilyen szinten azért túlélte a Neander völgyi ember, hiszen mindenki génjeiben van kb. 1-2% Neander völgyi gén.) Én úgy gondolom hogy a Carbon sapiens drasztikusan megcsappant létszámmal, de túl fog élni. Az életnek a mai területekhez képest apróra zsugorodott régióiban fognak élni kései leszármazottaink, visszazuhanva egy olyan mély pontra, amelyből eltűnik a modern technológia. Sajnos elnézve a mai világ tv bámuló, okostelefon nyomkodó, számítógép függő emberét, nem könnyű elképzelni hogy ezek közül ki lesz a valódi túlélő. És egyáltalán megéri-e majd túlélni, átszokni egy olyan világba mely teljesen más lesz mint a mostani? Az igazság az, hogy annyi regény ötletet ad a képzeletbeli jövő, (és egy sem utópia) hogy tucatnyinál is több könyv kijönne a lehetséges jövő rettentő világáról. Például lesznek-e önfeláldozó csoportok akik azért küzdenek majd hogy globális szinten elaltassák a radioaktivitás szellemét a 400+ atomerőműben?

  4. Jövő olyan lesz, amilyenné tenni akarjuk…
    Ha valakinek az a szíve vágya, hogy létrehozza a privát kis poklát, akkor hajrá, de én abban nem veszek részt…
    Én utópiát építek, amolyan Zefram Cochrane formában…?

  5. Az igaz, hogy a remény hal meg utoljára (amit ragyogóan demonstráltok), de az emberi elme a reményt is túléli, ami nálam már be is következett. Az Arctic News szerint 10 éven belül +10°C lesz a hőmérséklet növekedés. Ennek hatásait nem lehet túlélni. Nem csak 400+ismeretlen számú reaktorról van szó. Hanem minimum 20.000 atomtöltetről is, amelyek előbb vagy utóbb kiszabadulnak a tároló tartályokból. A hő és az ionizáló sugárzás legkevésbé árt a bogaraknak és a baktériumoknak, vírusoknak. A túlélni akaró, legyengült szervezetű, egymás torkának eső, reprodukcióra már képtelen, minden erejét az élelmiszer beszerzésére fordító embercsoportokat paraziták, baktériumok és vírusok fogják megtámadni. Miközben a megszokott egészségügyi ellátás (beleértve antibiotikumokat, insecticideket) nem fog létezni. Meg kell érteni, hogy nem lesz:
    élelmiszer,
    víz,
    elektromosság,
    szennyvíz, szemét elhelyezés
    gyógyszerek,
    termelés, tehát használati tárgyak, szerszámok, eszközök gyártása.
    A túlélők tartalékokból fognak élni, életszínvonaluk fokozatosan csökkenni fog, még az ókori szinten se fog megállni.
    Különben, mért ragaszkodtok ahhoz, hogy az „utódok” túléljék az „elődök” hülyeségét? Szerintetek van értelme annak, hogy ez a stupid, kegyetlenül önző, született élősködő fajta fennmaradjon?

  6. Azért, mert nem mindenki hülye stupid idióta… Ha úgy tetszik elkotródik a stupid, és a természetes szelekció olyan életteret hoz létre, ami lehetőséget biztosít egy más logikájú világnak.
    Akármilyen hülyén is hangzik, az összeomlásban én nem a véget látom, hanem a lehetőséget…

  7. 6 – András:
    Az evolúció nem úgy működik, ahogy te szeretnéd. Az alkalmatlan eltűnik, nem kap lehetőséget, hogy reformálódjon.

    Te egy kakukktojás vagy, nem reprezentálod az emberiséget, hiába szeretnéd.

  8. 5: „Szerintetek van értelme annak, hogy ez a stupid, kegyetlenül önző, született élősködő fajta fennmaradjon? ” Mióta mondom, hogy nincs. A Földnek akkor lesz bármilyen esélye újrateremteni magát , ha az összes ember eltűnik innen, végleg, ui. bebizonyosodott, hogy ez a kegyetlen, szörnyű emberi faj (és nem minden egyedet értve ezalatt) nem kompatibilis semmilyen más élő rendszerrel. Örülök, hogy végre Tibor bá’ is belátta ezt.

  9. 8 Camelia

    Ha-ha 🙂 🙂
    „Szerintetek van értelme annak, hogy ez a stupid, kegyetlenül önző, született élősködő fajta fennmaradjon? ”
    Ez egy (provokatív) kérdő mondat, és nem állítja hogy ne maradjon fenn az emberiség.
    Elnézted. 1 pont a gazdának. 🙂
    Azt is beszéltük korábban, hogy az életnek nincs célja, így értelme sem. Lufi volt a kérdés. 🙂

    Akinek kell a remény:
    Véleményem szerint van esély az emberi faj megmaradására.
    A tudomány és technika olyan mértékben fejlődött napjainkig, hogy ha annak csak egy ezreléke is megmarad, elegendő lesz egy kisebb – de még emberiségnek mondható – csoport középkori életminőségben történő életbentartásához.

  10. 9 – n/a:
    Gondold át. +10°C hirtelen bekövetkezése esetén szerintem nincs esély. Az nyilvánvaló, hogy a társadalom összeomlik. [Mindenki igyekszik a családja fennmaradásáért küzdeni, semmi se fog működni.] Káosz, fosztogatás, gyilkosság. Érvényesül az ököl törvény. Kiürülnek a raktárak, elfogynak a tartalékok. Néhány év és kőkorszaki állapotok, de nem kőkorszaki ember. Hihetetlenül kegyetlen természet, ami ellen nincs eszköz (se tudás) a túléléshez. Nem csak lehetetlen a túlélés, de nem is érdemes.

  11. Re:8
    Nincs semmi baj az emberiséggel…
    A vonat a hibás, ami szakadék felé halad, vagy a váltőkezelő(k), akik rossz irányba vezették a
    vonatot?

  12. 9. n/a
    A tudomány és a technika összességében fejlett, de egy emberben ennek csak nagyon kis specializált töredéke található meg és önmagában nem ér semmit. Az egész a mai embertömeggel és gazdasági láncolatokkal együtt működőképes. Ha a láncból csak egy-két tag kiesik, már összeomlik az egész. Ha a tudás egy százaléka marad meg, akkor a következő generációnak már annyi sem lesz, mert megszűnik a továbbadás folyamata is. Tehát egy társadalmi összeomlás után nagyjából a második generáció a kőkorszaktól indul újra.

  13. 10-12

    Keményen beszéltek, és én sem vagyok naív, mégis…gondolkodjunk.
    Végül is csak kétféle ember létezik a világon és a blogon 🙂 .
    Az egyik hívő, a másik nem.

    A hívőknek van reményük, az isteni gondoskodás.

    A másiknak pedig be kell látnia, hogy kisebbek vagyunk mint bolha tökén a pattanás, és a tudásunk is ehhez aránylik.
    Nem tudhatunk mindről ami létezik, tehát nem zárhatjuk ki annak a létezését amiről nem tudunk.
    Ez, vagyis a „nem kizárás” a legnehezebb, mert bizonyosságra törekszünk.

    „Hohó! nagyon sok van még, mit te nem tudsz,
    S nem is fogsz tudni. Vagy a jámbor agg
    Azért teremtett volna-é porondból,
    Hogy a világot ossza meg veled?”

    ” Hihetetlenül kegyetlen természet, ami ellen nincs eszköz (se tudás) a túléléshez. ”
    Ez kizáró mondat.
    „Ha a láncból csak egy-két tag kiesik, már összeomlik az egész.”
    Ez biztos?

    Ezek idealista kifejezések. Hívők vagytok, amolyan materialisták.
    Ha a természetnek nincs célja és mégis létezünk, akkor ezt kell tennünk. Élni tovább akár céltalanul is.

    Sejtem a jövőmet, de sejtésem nem osztom meg veletek.

  14. 12
    gabiii
    Ez csak a nyugati technozombi társadalomra igaz – minő szerencse,hogy nem csak ez az egyféle kultura létezik a földkerekségen.

  15. 13 – n/a:
    Olyan vagy mint egy partra vetett hal. 😀 ide-oda csapkodsz. Hátha sikerül visszajutnod a vízbe.
    Na jó, sok mindent nem tudunk. Mondjuk ezzel egyetértek. De lehet olyan nem ismert dolog, ami megmenthet minket? Aligha, akkor pedig minek emlegetni?
    Az összeomlásból következő halált nem tudjuk elkerülni. Én se, mert túl közel van, és messze vagyok a rozogaságtól. Én azon töröm a fejem, hogy lehet bebiztosítani egy viszonylag kellemes halált, mert semmi kedvem szembenézni hozzám betörő, és élelmet kereső/elrabló cigány bandával. Sem levegő után kapkodva, izzadságomban fetrengve megfulladni a ház leghűvösebb helyén a pókhálós pincében. — Nagyapámnak volt egy angol forgópisztolya az I. világháborúból. Volt benne 3 töltény. Azt mondta, tudni fogja mikor kell használnia. Mind a ketten, a feleségével együtt kórházban haltak meg, önkívületlen állapotban. >/font>

  16. 14 – kalotaszegi:
    Ha csak gazdasági és társadalmi összeomlás lenne a sorsunk, akkor megtaníthatod a fiadat lóval szántani, na meg a többi dolgot. Ezzel egyetértek. De mit csinálsz eső nélkül 50 °C melegben? Ezt az emberiségnek sikerült alaposan elbaszni!

  17. 13. n/a
    Az élet (az emberi is) megy tovább, ezt (majdnem) senki sem vonja kétségbe. Csak a civilizáció megy vissza a kőkorba.

    14. kalotaszegi
    Hány ember tud legyártani a földön olyan egyszerű dolgokat, mint a gyufa, vagy az elektroncső? Természetesen mások segítsége nélkül, saját tudásból, az alapanyagok és a szerszámok előállításával együtt. Én nullára tippelek függetlenül a kultúrától.
    A tudás baromi hamar elenyészik, ha nincs meg a szervezet a továbbadására.

  18. pár éve volt egy német dokumentumfilm a neandervölgyiek eltűnéséről.
    (Neandervölgyiek apokalipszise címen adta a Spektrum is.)
    Abban azt elemezték, hogy a fő katasztrófa a (mai) Nápoly környéki Campi Flegrei szupervulkán kitörése volt 39 ezer éve. A vulkáni hamu beterítette Európa, a Közel-Kelet és Közép-Ázsia jelentős részét, vagyis azokat a területeket, ahol a neandervölgyi élt.
    Ez a katasztrófa annyira lecsökkentette a populációjukat, hogy nem tudtak regenerálódni a hidegebbre fordult éghajlatban, úgy, hogy közben az Afrikából utánpótlást kapó modern emberrel is versenyeznie kellett

  19. 15 Tibor bá’

    Eltérő a világképünk.
    Csak azt mondom határozottan, hogy semmi sem biztos, még az ellenkezője sem, mert a valóságról csak egy képünk, egy modellünk van az agyunkban. Ez a modell pedig csak halvány árnyéka a valóságnak.

    Erről sokan sokféleképpen és sokat beszéltek.
    Marx, lét meghatározza a tudatot. Hofi ,megiszod a lét, elmegy a tudat.

    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=917
    „A normál életben mindössze egy „valós modell” van, mégpedig az, amit az érzékszerveink hoznak létre, és ez rendkívül stabil, koherens és egyben komplex. Ez a modell, az „én, itt és most” fogalmakból áll. Azért érezzük valósnak, mert abban az adott pillanatban a jeleket feldolgozó agyban ez a legstabilabb modell.”

    Én is említettem: http://www.antalffy-tibor.hu/?p=24476 (96)

    Ha úgy fogalmazunk, hogy nagy valószínűséggel az emberiség kihal a közel jövőben, akkor egyet érthetünk.

    17 gabiiii

    A tudást kell megmenteni, az ismeretanyagot. A többi már megy.

    „Hány ember tud legyártani a földön olyan egyszerű dolgokat, mint a gyufa, vagy az elektroncső?”
    Lássuk: https://www.dailymotion.com/video/x3wrzo
    Geiger_Müller cső is készíthető házilag.
    Ok, kezdetben döcögősen, de később már rutinnal.

    Idealista vagy!

  20. 19. n/a
    Igazad van, a tudást kell átmenteni. Én viszont úgy hiszem, hogy pont ez nem menne egy jelentősen csökkent létszámú emberiséggel. Egy embernek az összeshez viszonyítva minimális és nagyon specializált tudása van. A könyvekben sok minden benne van, de alapok nélkül azok sem értelmezhetők. Csak arra gondolj, hogy az emberek nagy részének egy akármilyen műszaki eszköz használati utasítása is értelmezhetetlen. A tudás döntő része digitálisan létezik, ami elolvasásához a mai civilizáció teljes műszaki háttere szükséges.
    A linkelt videó tök jó, de csak a mai körülmények között működik. Kell hozzá megfelelő üveg, drót, szerszámok, gáz, villany, vákuumszivattyú, stb., tehát csupa olyasmi, amit a mai civilizáció ad. Ezek nélkül marad a pislogás.

  21. Ha 10-20 éven belül történik meg az életfeltételek drasztikus változása, az nem vetne vissza a kőkorba, mert most még sok helyen élnek természetközeli népek. Ők kis zökkenővel vissza tudnának állni 100 évvel ezelőtti állapotba. Ha később jönne a bajság, akkor lennénk nagyon nagy pácban. Mert addigra már a mostani természetközeli népek túlélési képessége, tudása is elfakul. Egyetlen remény, az amazónia törzsek maradnak, néhány óceániai néppel.

  22. 21. Bogozy
    Természetközeli népek, amazóniai törzsek, óceániai népek ma is kőkorszakban élnek, nem 100 évvel ezelőtti állapotban.

  23. Gabiiii,. Vannak ázsiai országok, ahol még él az a generáció, akik értenek a természettel való, harmonikus együttéléshez.

  24. Itt is vannak olyan emberek, akik tudnak természetközeli állapotban élni, de
    a körülöttük lévő rendszer nem hagyja.
    Erre jó példa Molnár Géza vízgazdálkodási koncepciója, ami totálisan szembe megy a zöldbárók érdekeivel, ezért nem is tud érdemben megvalósulni.

  25. 20, gabiii

    „Igazad van, a tudást kell átmenteni.”

    De milyen tudást?
    Azt, amelyik ebbe a csapdába terelte az emberiséget?
    Vagy azt, amiről még mindig nem merünk beszélni, hogy MIÉRT jutottunk ide?

  26. Re:25
    Én már egyszer leírtam mit kell csinálni, de itt sokan nem vevőek erre… 🙂
    Ha tetszik, ha nem, Akasha médiumokat kell képezni, akik lehozzák a tudást,
    ezáltal a kőrkorból is fel tudsz húzni egy társadalmat pár generáció alatt.
    Nyilván ettől sikító frászt kapnak a materialisták, de nekik tökéletesen elégséges
    az emberevős,bélkifordítós apokalipszis is… 🙂
    Azért azt megjegyezném, hogy többször előfordult a történelem során, hogy egy fejlett kultúra csak úgy előbukkant a nagy balladai homályból, ami meglehetősen ellentmond a lineáris fejlődési hipotézisnek…

  27. 26. András

    „Nyilván ettől sikító frászt kapnak a materialisták, de nekik tökéletesen elégséges
    az emberevős,bélkifordítós apokalipszis is… ? ”

    Nézd… Akiknek az „egyszer élünk” elve az alapelv, azoknak mostmár muszály ragaszkodni hozzá…
    Talán a másik oldal is beláthatja, hogy „ez” a civilizáció mint a materialimus kisérlete befuccsolt.
    Őszintén, annyira nem is kár érte…
    Most már abban kellene reménykedni, hogy minnél kevesebb további károkat okozzon, és a jövő civilizációnem ne kelljen nagyon betegen kezdenie.

  28. A jövő civilizációja jelenleg még csótány állapotban van. Ne áltasd magad, azt istenre nem számíthatsz, egyszerűen azért, mert nincs.

  29. Re:Tibor bá’
    Direkt túltolom, ne sértődj meg rajta:

    Mindenki abban hisz amiben akar, te abban hiszel hogy nincs Isten.
    Végül is, én nem hiszek benned, hogy létezel, mert nem láttalak soha sem élőben,
    eddig csak az írásaidat láttam, de lehet hogy azt is csak egy AI blogmotor generálta…
    Miért is lennél élő, lehet hogy lopott a profilképed, különben sem lehetsz igazi, mert sok fontos ember azt mondta rólad, hogy nem létezel, és én hiszek nekik.
    Különben is, én nem itt élek, nem tudok elmenni hozzád, még repülővel sem, ezért pláne nem lehet igaz, hogy létezel… 😉

    Szerintem ezt a kérdést nem túl soká egyszer és mindenkorra le tudod zárni, remélem úgy, hogy magad tudd majd elmondani 😉
    András! Ti olyan hülyék vagytok mint egy segg szüretkor. Ne sértődj meg, de ez jutott eszembe, tehát leírom. Nem azért mert hisztek istenben, hanem azért mert képtelenek vagytok megérteni, hogy mi nem hiszünk abban, hogy nincs isten. Mi nem hiszünk az égvilágon semmiben (amit már százszor leírtam). Mi azt fogadjuk el, ami bizonyított. Istent is elfogadnám, de hol van rá a bizonyíték?

  30. 27.

    Sajnos a vallás is befuccsolt, a nagyok, amelyek hívők, tagok százmillióit foglalja magában, biztosan. Hihetetlen mennyi bűn írható a számlájukra. A bűnök élén a kereszténység, de követi a többi, köztük az iszlám is.
    És az is számlájukra írható, hogy az istentagadó téveszme előretörthetett és ilyen népszerű lett.

  31. Re:30
    Szeretik összemosni a vallást a hittel, főleg akkor, ha egy adott vallás számlájára van mit írni… Ne haragudj, de személyesen Jézus kérte meg a keresztes lovagokat, hogy halomra erőszakolják meg a helyi nőket, vágják el a torkukat, és rabolják ki őket?
    Nagy frászt, ilyet nem találsz egy Jézusi tanban sem, max szeretnék ezt a bűnt a zsebébe tuszkolni. Ez vegytiszta emberi bűn, amit megpróbáltak becsomagolni egy próféta tanításába, hozzáteszem nem tudtak, ezért ment is a hamisítás ezerrel.
    A mai világvallások ugyan úgy elkurvultak, ahogy a világi hatalmak. Ezt már csak a vak nem látja, és gyakran a megszokás/tradíció/hagyomány miatt nem firtatjuk.
    Ahogy a világi hatalmak, ugyan úgy a vallások is morális válságban vannak, de ez nem a vallási irányzat elindítójának hibája, hanem azoké, akik vezetik az adott vallást.
    Ezért nem szabad a személyes hitet összemosni a vallással, mert a kettő közel se fedi egymást, sőt, lehet hogy egy becsületes-jó lelkű ateista élete közelebb áll a Jézusi tanokhoz, mint egy képmutató templomba járóé…

    Nem véletlenül virágzik az ezoterika, sok csalódott hívő próbál valamilyen hitbéli kapaszkodót találni, mert nem tudja már lenyelni a régi dogmákat.
    Ebből persze jól megél a sok „guru”, és jelentős többségük pontosan ugyan azokat a hibákat követik el, mint a régi egyházak, csak kicsiben.

  32. 31.
    Egyetértek veled! Nem mostam össze, a Jézusi tanokkal semmi gond, sőt az a baj, hogy a túlnyomó többség nem fogadja meg őket, meg sem próbálja.
    Döbbenetes, hogy a legvadabb háborúkat keresztények vívták, a legtöbbször egymással.
    Mindkét világháború egy nagy, tömeges keresztény testvérgyilkosság volt.

    Ezért mondom, hogy a vallások totális csődöt mondtak, a legjobban a nagy keresztény egyházak.

    Ha Hetesi Zsolt vagy bármelyik jövőért aggódó és megoldást kereső a nagy egyházaktól vár valamit, akkor tévúton jár.

  33. Re:32
    Mondjuk nekem könnyű beledumálnom, mert nincs egy egyházban sem tisztségem, de szerintem még a katolikus egyházat is gatyába lehetne zárni, mert soha sem késő.
    Hogy több ezer éves csontvázak dőlnének ki, na és, legalább ki lenne pucolva minden, és tiszta lappal lehetne indulni. Feleződne a hívők száma? Na és, rövid úton többen lennének, mint voltak, mert újra bízni kezdenének az emberek…

  34. 33.

    András, mindennek oka van, annak is, hogy ide jutottak, tengernyi bűn és csőd. Nem anyagi, hanem morális, erkölcsi csőd. Nem közelebb vitték az embereket a Teremtőhöz, hanem eltávolították őket tőle.

    Megreformálni nem lehet. Nem sokáig húzzák már, a pusztulás szélén állnak, ami meglepő hirtelenséggel fogja utolérni őket.

    Jézusra viszont érdemes odafigyelni, pl. arra, hogy miket mondott akkor a jövőről… De erről itt többet nem írok, mert Tibor bá-nál kiég a biztosíték. 🙂

  35. 26: András
    „Többször előfordult a történelem során, hogy egy fejlett kultúra csak úgy előbukkant a nagy balladai homályból, ami meglehetősen ellentmond a lineáris fejlődési hipotézisnek…”

    Igen, itt ebben a bejegyzésben a Gravettiek néven is lettek nevezve, hogy „…minden valószínűség szerint a Homo sapiensre is a kihalás várt volna, ha 29.000 évvel ezelőtt meg nem érkeznek a Gravettiek fejlett szerszámaikkal…” és ami egyszer megtörtént az ugye újra megtörténhet. Nem világos ez tudósainknak, hát hallgatnak, vagy mellébeszélnek és hipotézisekkel gyűjtik maguknak az impakt faktort… Talán van valami génkészlet az emberiség dns-ében, ami a globális kihalás alkalmával kikényszeríti (az arra képesekből) a történelmi szükségszerüségre a választ? Mondjuk most tényleg jól jönne egy új energiaelőállítási technológia – a foszilisek után meg a Curie-házaspár 100-éves felfedezése után (lényegében nekik köszönhetjük a mai anyagismeretet alapjait)…
    Csak lehet ehhez előbb meg kell várni amíg mindenhol drasztikusan csökkenni nem kezd a populáció?!?

  36. Re:Vaszil
    Mindig a legnehezebb időkben születnek a legjobbak, és a legkönnyebb időkben a legrosszabbak. Most lépünk át egy olyan korba, ahol vagy kihalunk, vagy megrázzuk magunkat, és továbblépünk.
    Annyit tudok mondani, hogy itt vannak már a legjobbak, és itt vannak még a legrosszabbak is…
    Izgalmas egy világkorszak kezdetén vagyunk, ez biztos… 😉

  37. Re:37
    Ne értse senki se félre, nem a blogra gondolok, ez természetesen kivétel 🙂

  38. 29:

    Respect! 😀
    Ennyire burkoltan még nem utaltak az öreg korára, de stílusos és szellemes!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük