(2626) Mit tudsz a futó áramlatról?

Tibor bá’ online

 

Az Egyenlítő környékén a Nap közel merőlegesen süt, egész éven át. Ez a terület hatalmas hőmennyiséget kap. Ezzel szemben a sarkok alig kapnak napfényt az alacsony beesési szög miatt, plusz fél éven át egyáltalán semmit. A hő meg már csak olyan, hogy szeret kiegyenlítődni. Ebből következik, hogy a meleg levegő az Egyenlítőtől Északra és Délre áramlik. Az óceánokban pedig áramlatok teszik ugyanezt. Foglalkozzunk most a levegővel!

A Föld (mint tudjuk) forog saját tengelye körül, 24 óra alatt tesz meg egy teljes kört. A Földdel együtt forog saját atmoszférája is. A Föld kerületi sebessége az Egyenlítőnél 40.000 km/24h, ami 1666 km/ó. A kerületi sebesség nálunk ennek már kábé csak a fele. Mondjuk 800km/ó. Ebből az adódik, hogy a sarkok felé áramló levegő sebessége nagyobb, mint a sarkokhoz közelebbi helyekhez tartozó kerület sebessége. Vagyis a légáramlat nem függőlegesen halad as sarkok felé, hanem (északi féltekén) ÉK irányba. Végeredményben kapunk egy olyan áramlatot, amik a sarkok körül haladnak. Ez nevezik Futó áramlatnak (angolul Jet stream), aminek erősségét a sarki és egyenlítői hőmérséklet közötti különbség adja. Befolyásolja még a futó áramlat erejét az évszak is, hiszen az egyenlítői levegő hőmérséklete az év folyamán nem változik, az egyes sarkoké viszont igen, az évszaknak megfelelően. Különben a futó áramlat sebessége 300 km/ó körül van. Még annyit érdemes megemlíteni, hogy télen a futó áramlat fentebb, nyáron lentebb kering.

Az alábbi videón jól látható, hogy a futó áramlat hullámosan változik, mintha egy kígyót látnánk körbe kúszni. Ez teszi lehetővé, hogy az alatta lévő meleg levegő esetenként felkerüljön az északi sark közelébe illetve, hogy a hideg levegő szélsőségesen délre húzódhasson. Mindkét esetnek szokatlan hatásai vannak.

Mivel a sarkok gyorsabban melegszenek, mint a Föld más helyei, a hőmérséklet különbség egyre csökken, tehát a futó áramlat ereje csökken.

A helyzet az, hogy a futó áramlat elképesztő módon befolyásolja az időjárást. A változása azt jelenti, hogy a befolyásolása is változik. Elsősorban ennek következménye a szélsőségek fokozódása. Most legalább tudjátok, mit kell szidni. Egy biztos a helyzet fokozódik. Egyre több dolog lesz, amit szidhatunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

2 gondolat erről: „(2626) Mit tudsz a futó áramlatról?

  1. Jó írás! 🙂 Köszönjük!
    Ezzel összefüggésben a Sarkvidéki Vortex légköri leáramlás is kezd „megketgülni”. A klímaváltozás sarokköve az északi féltekén a sarkvidék a világ többi részéhez képest kb. 2-2,5x gyorsabb felmelegedése! 🙁

  2. Jó cikk, és a videó nagyon jó.

    Tibor Bá’:
    Egy kis korrekció: „télen a futó áramlat fentebb, nyáron lentebb kering” – pont fordítva van, télen csúszik le délebbre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük