(2625) Hogyan is lesz?

Tibor bá’ online

 

Az isten ránk küldte ezt az Auralianus nevű sokat és jól író ifjú (hozzám képest feltétlenül) Titánt, aki lelkesen, és figyelemre méltó szívóssággal iparkodik mindahányunkat  félrevezetni. Szerinte mindenki mindent rosszul csinál, bezzeg ő tudná, hogyan kell. Nincs ezzel semmi baj, túl aktív értelmiségiek mindig voltak, akik meg akarták menteni a világot, és ebből jól meg is éltek, de most a végjáték idejét éljük, amire 300.000 év után került sor. Viszont én utálom a félrevezetést, tehát idejében közbelépek.

Nem energia válság van, amin lehetne segíteni. Nem a kapitalizmus van válságban, illetve van, de legfeljebb feudalizmus lesz megint, volt már ilyen, túl lehet élni. Nem gazdasági válság van, illetve volt már több, túl lehet élni. Ami van, az globális felmelegedés, de itt se a felmelegedés a probléma, hanem ami azzal jár. Vagyis, el kell felejteni ezeket a zárt rendszereket! Miért? Nos tegyük fel, hogy a Kínai Kommunista Párt elhatározza, hogy a kínai újévben minden kínai állampolgár egy extra sült csirkével többet ehet. Ez ugye másfél milliárd csirkét jelent. Másfél milliárd csirke „legyártásához” kell valamivel több, mint másfél milliárd tojás, de ezt hagyjuk a fenébe. Kell viszont 6×1,5*10^9 azaz 9 milliárd kiló kukorica, ami 9 millió tonna, azaz Magyarország 2 éves termése. Fel kell hozzá vásárolni Szerbia és Szlovákia egyéves termését is, és akkor mi döglünk éhen, mert errefelé nem marad kukorica.

Ez a kis eszmefuttatás arra volt jó, hogy megvilágosodjon milyen gonddal fogunk hamarosan szembenézni, amin Auralianus úszómedencés zártrendszerrel akar segíteni. 😀 Vicces.

A helyzet az, hogy mialatt a világ lakossága 2 milliárdról 8 milliárdra nőtt, az állati trágyára támaszkodó termelésről, és kaszás aratásról ilyen Auralianus legények segítségével áttértünk a távirányított begyűjtésre, természetesen tízszeres terméshozammal. Az első számú probléma nem abból adódik, hogy ezt már nemigen lehet tovább fokozni (a Föld pedig véges), hanem, hogy a sikeres szaporodásunk nem áll le. Szóval gáz, amin lehet, hogy egy termonukleáris háború segítene az emberiség létszámát illetően, de nem biztos, hogy a termesztési lehetőség nem sínylené meg. Ezen persze lehetne most tökölni, de szerencsére beleköp a levesbe a globális melegedés, ami mindent visz. Vagyis a zártrendszer bulira egy szót se kell pazarolni. Vajon miért?

Nem arról van szó, hogy a szoba termosztátját 22-ről felcsavarom 26-ra, és akkor az egész szobába 26 fok lesz. Hanem arról, hogy a néhány fok (átlag hőmérséklet) melegedés magával hoz néhány kötelező járulékot, amelyek közül a legfontosabb talán a szélsőségek növekedése és szaporodása. Ez pedig ellehetetleníti a mezőgazdálkodást. Minden erőfeszítés ellenére a terméshozam hamarosan és drasztikusan csökkenni fog. Miközben jelenleg is már semmi felesleg nincs sőt, évről évre többet fogyasztunk, mint amennyi terem. Tehát a tartalékokból vonjuk el a szükségletet. Pillanatnyilag a Föld élelmiszer tartaléka 20 napi fogyasztás alatt van. Botrányosan kevés. Nem sok kell ahhoz, hogy hiány lépjen fel. És akkor mi várható.

Először a hipermarket polcáról eltűnik a rizs, a helyére ki lesz írva: KEDVES VÁSÁRLÓK ELNÉZÉST KÉRÜNK, DE PILLANATNYILAG LOGISZTIKAI OKOK MIATT RIZS NINCS RAKTÁRON, A HIÁNYT HALADÉKTALANUL PÓTOLNI FOGJUK. Aztán 2 nap múlva pótolják. A következő az lesz, hogy egy hónapon belül a kenyér ellátásban lesz akadozás, annak ellenére, hogy az ára felfelé megugrik. Ezzel egy időben a liszt ára duplájára nő. Na, ekkor már egyesekben felmerül, hogy talán nem a logisztika, hanem a növekedő hiány a bűnös. Ezek az emberek elkezdik felvásárolni a tárolható élelmiszereket (sárgaborsó, bab, rizs, liszt, stb.) és elmondják ismerőseiknek is, esetleg felrakják a facebook-ra. Egy-két nap és minden hivatalos közlemény ellenére az emberek kifosztják az üzleteket, majd a raktárakat is.  Végén már fizetni se fognak csak viszik, ami mozdítható. A rendfenntartók minden valószínűség szerint meg fogják próbálni fenntartani a rendet, de szerintem sikertelenül. Inkább fognak csatlakozni a fosztogatókhoz, mert nekik is van családjuk.

Hatalmas mennyiségű tartalék piacra dobásával meg lehet próbálni helyreállítani a rendet, de ha elsőre sikerül is, ez csak ideiglenes megoldás lehet. Az emberi élet fenntartásához élelmiszerre van szükség. Ezt mindenki tudja. Akinek nem jut, megpróbálja megszerezni magának anélkül, hogy válogatna az eszközben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

138 gondolat erről: „(2625) Hogyan is lesz?

  1. Végre… köszönöm; nem csak a saját nevemben! +1 (99%-ban)

  2. Ez a poszt telitalálat Tibor bátyám! Köszönöm a mai posztod. 🙂
    Tiszta WD, zombik nélkül. Mondjuk a zombikra behejettesítem az éhező, fosztogató, legyengült emberi hordákta, és kész is az összeomlás vizuális elénktárása.

  3. 1 & 2:
    Képeljétek, amikor írtam, akkor még a hírek nem hozták le az élelmiszer áremelkedését, hivatkozva…. Frászt. Még nincs hiány, de szűken vagyunk élelmiszerrel mert a takarmány ára felugrott. Naná, hiszen nincs elég. Felugrott, mert az időjárás hektikus volt az idén. Na, milyen lesz jövőre?

  4. 😀 😀 😀

    Akkor most megnyugodtam.

    Ha az én megjelenésem Ki bírta zökkenteni a tisztelt világvége-váró klubot a nyugalmából annyira, hogy külön posztot szenteljenek nekem, akkor a baj nemis lehet ennyire nagy 😀

    (a fentebb felsoroltak közül egyiksem)

  5. 3: Most még nem a részleges hiány miatt drágul minden élelmiszer, kivéve a vajakat (Kínaiak extrém mód rákattantak az európai minőségi vajakra. Megy is fel az ára, meg mindenki Kínába akar exportálni extra profittal.). Emelkedett az olaj ára egy kicsit, meg a fuvarozók biztosítási díjai kb. 20% -al drágultak egész Európában. Ezen a kettő tényező miatt 20-25% -os áremelés van folyamatban a szállítmányozásban. A takarmány ára felugrott, meg a rosszabb terméshozamok miatt is lesz majd drágulás november-február között. Szetintem több lépcsőben, hogy ne legyen annyira szembetünő!

  6. Nagyon jó cikk. Meg az elmúlt pár cikk is faszára sikeredett.
    Ilyen Auralianus típusú világlátású emberekből sok van , pl. egyik haverom is ilyen , állandóan azt mondja hogy enm lesz összeomlás(gazdasági) , mert már 10 éve mondják és unalmas.A migránsokra is azt mondja hogy régen is ennyi volt, az olajra meg azt hogy hát a Tesla most épít gigagyárat meg hogy meg lesz oldva.
    Na hát ezekre mit mondjak, ezeket az embertípusokat nem lehet meggyőzni.Legalábbis addig nem amíg nem lesz látható jele az omlásnak.

    Élelem: egy átlagember köztük én is még persze nehezen tudjuk elképzelni az élelmiszeráremelkedést,mert pl. munkahelyen reggel büfében veszem a pogácsát(120Ft) és a kávét(120Ft) ami idén nem emelkedett pl. 200 vagy 300 Ft-ra ,mert akkor be lennénk szarva biztos. Az emberi agynak van egy olyan tulajdonsága hogy gyorsan felejt, illetve hozzá van szokva az árváltozáshoz, de annak észleléséhez hogy a mértékét évekre visszamenőleg észlelje. Egy hirtelen árváltozás (pl. 500 Ft lenne a legolcsóbb kenyér kilója) már mindenkinek szemet szúrna , és megerősítést adna a bajokról, de amíg ez nem következik be addig sokan nem fogadják el, mert mindig drágult 10-20 ft-ot a kenyér és az átlagembernek ezt nehéz követni.
    Pl. a répa, zöldség 1000-2000Ft/kg áron mozog, ami sok az elmúlt évek áraihoz képest, de ebből még az átlagember nem azt mondja hogy baj van mert ez csak a zöldség. Illetve a fizetések is jelentősen emelkedtek az elmúlt években,és amikor 350Ft 1 kg alma és állok a pult előtt én is azon gondolkodom hogy most a melegedés miatt van vagy a fizetésemelések miatt is emelkedett ennyire, ugyanis a termelőtől lehet hogy csak 180Ftért veszik meg akinakmeg vannak bőven kiadásai (traktor , eszközök, permet áremelkedése stb…)

    Jó lenne ha valaki időt szánna rá és megosztana itt termésátlagokat, mi hol mennyivel kevesebb.Én hiszek Tiborbának hogy élelemhiány elé nézünk, de jó lenne olvasni erről többet (nekem most nincs időm) számszerűsítve… Várható rizshozamok, árak stb….
    Akkor nem olajpeak hanem élelmiszerpeak jön 😀 😀

  7. 4.
    Tudod lehet minket világvége-váró klubnak nevezni, de azért arra felhívnám a figyelmet, hogy példának okáért a halál is bekövetkezik, ha várjuk ha nem. Nos hasonlóan nincs ok okozati összefüggés a világvége várása és annak bekövetkezése között sem. Sajnos ez is biztonyosan bekövetkezik.

  8. 4. Auralianus

    „Ha az én megjelenésem Ki bírta zökkenteni a tisztelt világvége-váró klubot a nyugalmából annyira, hogy külön posztot szenteljenek nekem, akkor a baj nemis lehet ennyire nagy,”

    Nem tudom, hogy kit zökkentettél ki a „nyugalmából”, de szerintem sokkal érdekesebb kérdés az, hogy az ok-okozat Nálad hogyan áll össze, mert egyenlőre még nem vágom a logikádat.
    Nem kötekedésképpen, csak kíváncsiságból, hogy jól értem-e:
    Ha miattad itt „kizökkennek” néhányan, akkor az azt jelenti, hogy valójában nincs is igazi gond a világunkkal?

  9. NA!

    Én is ezt pofáztam mióta, hogy a melegedés a kajában okozza a problémát és kész a rakásra döglés. A WD nagyon is valós metafora az ész nélküli éhező tömegekre.

    A jelen életszínvonal tartása mellett nem lehet megoldani, hogy annyit termeljünk amennyit fogyasztunk. Nem megy ez falun sem.

    Lehet hidropóniázni és tsai, de mivel legalább egy évet ki kellene húzni, hogy a termést megehesd, ezért ez eleve halott ötlet. Meg aztán hidropóniát gabonára még nem hallottam.
    Amíg meg fut a szekér addig meg gazdaságilag teljesen életképtelen az ötlet, és ezért nincs esélye a bevezetésnek.

    Ha az átmenetet túlélik valakik azoknak meg akkora területeik lesznek szabadon, hogy megint nem gond a hely, föld, víz és tsai.

  10. 4. Auralianus:
    Ne vedd sértésnek, de a poszt ne rólad szól. A poszt mondanivalója, hogy érezhetően a hamarosan bekövetkező élelmiszer hiány lesz a bukta. Te az említést a feltűnően sok és hosszú szövegeddel érdemelted ki, hogy felfigyeljünk rád, na meg az unalomig ismételt „zárt rendszered”, ami egy érdekes játék, ha csak néhány ezer emberben gondolkodol, és nem számít, hogy a megvalósítás mennyi erőforrást használ el.

  11. 9 – egamfle
    „megint nem gond a hely, föld, víz és tsai.” csak a hőmérséklet. 😀

  12. Csak egyetlen saját tapasztalatról.

    A tavasz a mi vidékünkön nagyon szűken mérte a csapadékot. A falu felett volt egy „lyuk”, ahol két hónapig összesen 11 mm eső volt. A tavaszi árpa kényszerből kezdett kalászt hozni, a hektolitersúlya 62 helyett 55 kg volt, a termésátlaga 12-17 q/hektár, mikor csak (!) megfelelően csapadékos évben 35-45 q/ha szokott lenni, ugyanott!

    A rendszer, amin dolgozunk, illetve igyekszünk a természetes szaporodási körfolyamatot haszonszerző folyamattá fordítani, annyira roppant törékeny, hogy a legkisebb hiba miatt tovagyűrűző válság alakulhat ki.

  13. Tibor Bá – 10

    A zárt rendszerben történő növénytermesztésre alapozott élelmiszerellátás összességében kevesebb erőforrást használ. Tételesen bizonyítható, hogy kevesebb vizet, területet, hűtőházat, szállítgatást, műtrágyát és növényvédő / rovarirtószert használ.

    A zárt rendszerű gazdálkodás kapcsán egy igen informatív csatorna (mit lehet MA, mi mennyibe kerül MA stb.)

    https://www.youtube.com/channel/UCdNLE33fcMMW3uYINssFKBQ

    Eleve nem kell növényvédőszer és műtrágya hozzá (fenn sem kell tartani ezeket az iparágakat). Ha az általunk fogyasztott növényi élelmiszereket diverzifikáljuk és a haszonállat-állományt csökkentjük/átalakítjuk úgy 90-95%-al, akkor egyrészt nem kell a húsevésről lemondani, másrészt nem kell AZÉRT növényeket termelni, hogy azt állatokkal etessük meg (befektetett energia itt is levonandó) és az étkezésünk is változatosabbá, kontrolláltabbá válik (pl kevesebb elhízás, többféle növényi tápanyag, mivel nem 90%-ban gabonafélét eszünk).

    A terméshozamok is javulnak, mert kontrolláljuk a környezetet (a modern mezőgazdaság is erről szól,ezért műtrágyázunk és növényvédőszerezünk, de ezt még tetézhetjük magasabb tápanyag és vitamintartalommal, ha a páratartalomtól kezdve a fényviszonyokon át a hőmérsékleten keresztül az összes paramétert ellenőrzés alatt tartjuk >> mi biztosítjuk a tökéletes időjárást ). A terület amit eddig csak erre a célra használtunk, szépen visszaadható a természetnek.

    Ha egy évben nem EGY esetleg KETTŐ hanem 7-10 „aratás” van (egyes növényfajták esetében pedig akár 15-20 is), akkor tovább csökkenthető a termelésbe bevont területek aránya. Ezt még csak nem is nehéz belátni.

    Ehhez jön még, a szállítgatás, hűtés energiaigénye és az erre szakosodott iparág fenntartásának energiaigénye, a működtetéséhez szükséges infrastruktúrával együtt, levonva az ellátólánc veszteségét, ami „iparáganként” 15-40% között változik.

    Gyakorlatilag semmi sem tiltja most sem, hogy ezt az egészet integráljuk lakótelepi környezetbe. Kit zavarna, ha a házak tetején napelemekkel ellátott üvegházak működnének az alagsorban pedig ledes termesztés „zajlana”? A növényeket biztos nem, ráadásul értelmesen is felhasználható lenne pl az általunk termelt salakanyag, amit jelenleg veszélyes hulladék módjára kell kezelni.

    Ehhez minden technológia adott, csakis a politikai szándék hiányzik.

    …szerintem.

  14. http://elelmiszer.hu/gazdasag/cikk/megsinylettek_az_idojarast_a_hagymafelek?utm_source=newsletter&utm_medium=elelmiszer_online_napi_hirlevel&utm_campaign=23265
    Nagy Britannia: a krumplik mérete drasztikusan csökkent idén a kevés csapadék miatt. A hasábburgonya mérete (mirelit) több cm-rel rövidebb lesz mint a szokásos.
    Németországban a liszt ára 40%-al nőtt már augusztusban.
    Ugyanekkor az ASP (sertéspestis) éppen a teljes európai sertéságazatot nyírja ki szép lassan. Egy hete 1000km-es ugrással (Kelet Csehországból Belgiumba) terjedt nyugat felé. A belga német határtól nagyjából 40 km-re jelent meg.
    Akartok még ilyen „jó” híreket?

  15. Imy66 – 14

    Nekem nem tűnt fel, hogy 40%-al nőtt volna nálunk a boltban a liszt ára… a kenyéré sem változott „így ránézésre”…

    … hoznál forrást a németországi drágulásra? nagyon érdekelne, hogy hol és mi drágult úgy 40%-al, hogy nekem nem tűnt fel…

    … az angol burgonyatermésről nincsenek információim…

  16. „Ha egy évben nem EGY esetleg KETTŐ hanem 7-10 “aratás” van (egyes növényfajták esetében pedig akár 15-20 is), akkor tovább csökkenthető a termelésbe bevont területek aránya. Ezt még csak nem is nehéz belátni.”

    Tudod hol bukik el az elméleted?
    Ha ez kivitelezhetö is lenne, olyan szinten tulszaporodnänk a földet, hogy azt elképzelni sem tudod. Jelenleg pont a természeti környezet az egyetlen fék a rendszerben.
    Te ezt a féket kivennéd. Feletsd el.
    Vagy azonnal feläll egy vilägkormany es azonnal születésszabälyozast léptet életbe, de embertelen kemény modon, vagy amirol irsz csak vägyälom.
    Hidd el Auralianus a falig fogunk menni. Nekem sincsenek ketsegeim.

  17. 15.Auralianus
    …”… az angol burgonyatermésről nincsenek információim…”
    Nekem sincsenek, de ha nincs tudomásunk valamiről, az nem jelenti azt, hogy a baj nem létezik. Vedd észre, hogy a világ élelmiszertermelése akadozni és csikorogni kezd. Mig drágábban ugyan, de EGYELŐRE még minden kapható, addig a baj , a helyzet komolysága nem érzékelhető, de várd ki a végét, mikor egyik élelmiszerfajta a másik után fog eltönedezni a polcokról, akkor lesz majd gebasz, de óriási.
    Van tudomásom, és láttam a hirekben a zártkörnyezeti
    növénytermesztést, nálunk is nagyban kisérletezgetnek vele, de az egész még nagyon kisérleti stádiumban van. Sőt, maga a nyilatkozó szakember jelenti ki, miszerint az eljárás rendkivül sérülékeny, mivel sok technikai tényező hibátlan, egyenletes mőködésétől függ hosszütávon, ami manapság szinte lehetetlen sem elvárni, sem garantálni.
    Akkor viszont mit ér majd az egész?

  18. Curix – 16

    Én annyira nem tartok a „túlszaporodástól”, az különben is mindig relatív. Nézd meg miként alakul a nők termékenységi rátája a fejlett társadalmakban (ázsiában is igen gyorsan beesett >> kínában 15-20 éven belül nagyon durva munkaerőhiány lesz, már most vietnámba telepítik az üzemeket emiatt!! Lassacskán már afrikában is csökken a TFR 1-2 ország kivételével, tehát a népességnövekedést már ott is a várható élettartam növekedése okozza elsősorban, ha érdekel hozok rá forrást is).

    Az a gond, hogy a fogyasztásunk „ökológiai lábnyoma” nagy és folyamatosan növekszik. Nem azért eltarthatatlan a népesség, mert „nincs elég hely és víz” hanem azért, mert ma egy kg élelmiszer előállításához ÉS a fogyasztás helyére szállításához túl sok erőforrást használunk fel. És ez csak az élelmiszer volt…

    balint – 17

    Szerintem válasszuk ketté a zárt rendszerű növénytermesztést és az élelmiszeripari ellátóláncot.

    A mostani rendszer sebezhetőségét pedig pont az ellátólánc bonyolultsága okozza. Tökmindegy, hogy az üzemanyagból, a műtrágyából vagy a vetőmagból alakul ki hiány, a termés megy tönkre vagy a hűtőházak robbannak le, vagy az utakat „mossa el az eső” a vége az, hogy nem jut a boltokba élelmiszer.

    A zárt rendszerű növénytermesztéshez gyakorlatilag csak energiára van szükséged és a felhasználás helyéhez tetszőleges közelségbe telepítheted. Egészen addig amíg energiát tudsz termelni, van élelmiszerellátásod.

    Többször is kifejtettem, hogy ma azért „drága” a rendszer, mert a környezetszennyezés „ingyen van”.

  19. „Én annyira nem tartok a “túlszaporodástól””

    Nem is kell töle tartanod mert mär tulszaporodtunk. Nem csak ökologiai értelemben, hanem minden szempontbol. Itt laksz Bajoroszägban és ha esetleg kocsival is közlekedsz, akkor tudod miröl beszélek. Reggeli és délutäni csucsban balra nagyivben kihajtani valahol akär 5 percig is eltart. Jön a kocsisor és nincs vége sehol.
    A Walchensee hétvégenként mar élvezhetetlen, a müncheni tömeg kiözönlik és egymäs sarkät tapossäk. Alig vannak mär eredeti természeti képzödmények, mindent ätépitettek, kiépitettek, az összes folyot leszabälyoztäk. Mär az Alpokban is alig talälok igazi vad környezetet, mert az osztrakok is ezt csinäljäk. Mindent lecsapolnak amit csak lehet az Alpokbol. Tiszteletükre väljék hogy vigyäznak rä, nincs teleszemetelve, de akkor is sorra szünik meg a természetes környezet, és ahol ember megjelenik ott a biologiai sokszinüség eltünik. Még asztriäban is.
    Alig lätok ällatokat még az elhagyatottabb helyeken is.
    Ezt a mesterséges környezetet fenntartani BRUTALIS sok energiäba kerül. Tölem 20 kilometerre ugy épitenek ät egy hidat hogy épültek mellé egy ideigleneset, a régit teljesen felujitjäk, majd elbontjäk az ideiglenest. Csak hogy megmaradjon az eredeti épitmény. Ez a szemlélet itt bär szép de hihetetlen mennyiségü energiät igényel.
    Bayern egy baromi szép orszäg, de ennek iszonyatos ära van.

  20. Tudod mi az alap probléma Auralianus?
    Nem értettük meg sem a természet sem az ember müködési mechanizmusät és mi ezek „ellenében” fejlödünk, nem pedig ezekkel.
    Ezért kell ennek szükségszerüen katasztrofäba torkollania. Majd aztan jön az ujra täbla, ahogy a történelem sorän oly sokszor jött. Egyszer csak megértjük.

  21. Auralianus!
    Ugye egymagad vitázol egy féltucat hozzászólóval, amin eszed ágában sincs elgondolkozni. Finoman felhívtam a figyelmed arra, hogy ebből nem kérünk, amit te nem veszel észre. A faltörő stílust kb 60 éve nem csípem, amiről nem tudhatsz, de most felhívtam rá a figyelmed. Mivel tőled semmi újat nem tudhatunk meg, hasznosságod lejárt. Hogy megválunk-e tőled az innentől már csak rajtad múlik. 😀

    A többieknek: A poszt témájával kapcsolatban csak annyit. Életem során én már két üvegházat is építettem. Ez nekem elég tapasztalatot adott ahhoz, hogy tudjam, mi várható. Íróasztal mellett ez nem kidolgozható. Egy ilyen „zárt rendszer” tulajdonképen egy olyan fauna, ami nem kialakult, és ezért stabil, hanem mesterséges és ezért instabil, ami azt jelenti, hogy gyorsan fenntarthatatlanná válik. Csak egy példa: Ha egy hangya becipel egyetlen levéltetűt, az a 25 aratásból 24-et egészen biztos agyonvág. 😀 .

  22. Curix – 20

    Hidd el, értem miről beszélsz / beszéltek… de ahhoz, hogy egy globális élelmezési válság elérhesse Európát… a most megfigyelt jelenségeknél nagyságrendekkel durvább változások kellenek. Ha a mostani termésátlagok a FELÉRE esnének, akkor sem éhezne senki (max kevesebb húst ennénk és drágulna a kenyér) de ha a HARMADÁRA esne a termésátlag, akkor se éhezne senki Európában. Max lemondanánk a banánról meg az ezerféle déli gyümölcsről… de tuti nem kezdene senki senkivel háborúzni. ITT nem.

    Ha az élelmiszerárak megháromszorozódnak, onnantól kezdve pedig nevetgélve megéri felskálázni a zárt rendszerű élelmiszertermelést még a mai technológiával is.

    Az „alapprobléma” pedig az, hogy az emberek – bárki aki ide írogat – sosem szavazna olyan pártokra, amik „egyértelmű jelek” nélkül hoznának drákói intézkedéseket a környezet védelmében. TE leadnád az autódat és járnál „csak tömegközlekedéssel” a klíma védelme érdekében? Lemondanál a déli gyümölcsről és mindenféle élelmiszerről, amit a világ másik feléről szállítanak ide? Lemondanál a húsevésről?

    Könnyű ám egy virtuális fórumon elfilozofálni a világvégéről… aztán szépen beülni az autóba EGYEDÜL, feltekerni a fűtést + zenét és elugrani egy szupermarketbe déligyümölcsöt venni, meg némi marhahúst (ugye az az egészséges) esetleg tengeri halat…

    …az alapvető változásokhoz ugyanis kb ezekről kéne lemondani… és nem, ez nem fog megtörténni. A társadalom erről nem mond le. Ha afrikában itt-ott majd rakásra döglenek (megint, mint anno a 80-as években), akkor sem.

    Viszont ennek ellenére sem lesz összeomlás, ugyanis TÉNYLEG annyit pazarlunk, hogy belefér a bioszféra és a globális ellátólánc részleges összeomlása is a buliba. Még akkor is lesz időnk átállni…

  23. A „föpróba” már lezajlott pár éve a rizzsel. Nálunk csak kisebb gondokat okozott, felment az ára, észre is vettük mindannyian, de nekünk ez nem olyan alapélelmiszer mint a búza. A keleti földrészen már viszont igenis élet-halál kérdéssé vált ( pl. Banglades, stb. ).

    Bizonyítékot nem írok ide, szerintem mindenki emlékszik rá. Aki mégsem, keressen rá.

  24. Jelige építőipar.

    Édesvíz készletünk hatalmas részét elherdáljuk malter, beton, csemperagasztó, gipsz kötő és szerkezet építésre. A homok sóder fogyásáról nem beszélve, ami szintén kezd hiánycikk lenni. Édesvízzel öblitjük a WC – t, és abban zuhanyzunk. Húsz éves építőipari tapasztalatom (gépészet inkább) után IDÉN fordult elő először hogy egy megrendelő külön kútvízről szeretné megoldani a WC, zuhanyzó stb ellátását. A betonhoz, egyéb kötőanyagokhoz is kútvizet használunk. Persze az is édesvíz, de nem csapvíz.

  25. 22 – Auralianus:
    Ha a termésátlag a felére esik, akkor a szegények éhen döglenek, mert felmegy a búzafélék ára, de továbbra is lesz hús a gazdagoknak, csak sokkal drágábban. A sertés nem 70 Ft/kg kukoricán fog hízni, hanem 200 Ft/kg-os kukoricán. A szegények (egy része) ki fogja kukázni az 500 Ft/kg kenyér maradékokat. Ez így működik. De a „pazarlást” egy világkormány se tudja megszüntetni. Lásd az amerikai kormány 18. záradékát (prohibition). Akinek van pénze az 1000 Ft/literes benzint megvenni, az miért állítaná le a gépkocsiját? Figyelj Auralianus Állítsd le az élmok kergetését.

  26. Tibor Bá – 25

    Ez a hsz mintha engem igazolna 22-nél… és nem az általános összeomlás-elméletet.

  27. Ezt csak azért jegyzem meg mert egyre növekvő populációnknak laknia is kell valahol. És emellett a termő és erdős területek rovására megy a lakóingatlanok térhódítása.

  28. Auralianus

    egyébként kedvelem a hozzäszoläsaidat, kicsit amolyan üde folt vagy a blogon, én sem szeretem ha azon rugozunk hogy holnap kihalunk, de te most elszakadtäl a valosägtol.

    Nem tudom hol laksz itt bajororszägban nem is lényeg. Csak jätsz ela a gondolattal légyszi ha a közeledbe lévö vagy a sajät värosodnak önfenntartonak kéne lennie az hogyan lehetne megvalosithato.
    Mert ma iszonyatos keresztmetszeten ömlik a värosokba az „input” (értékes alapanyag) és ugyan ezen a keresztmetszeten hagyja el az „output” (szemét).
    Komolyan nem lätod az ellentmondäst? Vagy csak szivatsz minket?
    A zärt rendszer maga a FÖLD bolygo. Aki ennél kisebb rendszerben gondolkodik az nem ért SEMMIT.

  29. 18.Auralianus
    …”Szerintem válasszuk ketté a zárt rendszerű növénytermesztést és az élelmiszeripari ellátóláncot.”
    Értelek, kedves Auralianus, de próbálj te is megérteni engem:
    Rendben van, kiiktattuk a problémás, költséges termés-szállitmányozást, mindenki helyben, saját magának fog termeszteni.
    O.K. EDDIG ELVBEN minden szép, jó, sőt remek! Elhiszem neked, hogy jólesik egy álomban, egy útópiában hinni, de a valóság komor.
    Ime, Mi is benne vagyunk a kisérletezésben, méghozzá nyakig, de sajna, már most látszik, hogy a GYAKORLATBAN ezen megoldás nem fog müködni!
    Ismétlem, maga a kutató szkeptikus, nem a növényeket illetőleg, azok tényleg szépen viselik magukat, hanem a rendszer rendkivüli bonyolultsága és sérülékenysége mián!
    Mert gondolj bele, mielött beleringatnád magad eme szép álomba, ha már most, amikor a világ még müködik, minden szükséges cucc és szakembergárda megvan, még mindig nem sikerült olyan rendszert kidolgozni, amelyet ugymond „magára lehetne hagyni” , ugy mint a kerti uborkát, avagy a mezőn a búzát, akár egy-két napig, anélkül, hogy valami be ne fuccsolna, technikailag!
    A rendszer bonyolultsága, a különböző fázisok vezérlésének összestettsége miatt nincs nap jelenleg, mikoris a rendszer ne hibásodna, akár többször napjában. Amit orvosolnak ma, de mi lesz a jövőben, mikor esetleg hétmérföldnyi távolban nem lesz sem szakember, sem alkatrész?!
    A növények két nap alatt elpusztulnak, utána aztán hogyan?

  30. Curix – 28

    Hidd el, hogy tisztában vagyok a „logisztikai oldallal”… szimplán másként látom. Anno a 70-es 80-as években majd mindenhol volt „háztáji” és a nagymamám kertjében is mindig volt kukorica, krumpli stb. Ma már nincs…

    … miért? Mert „olcsóbb” a szupermarketben. Régen nem volt az? Régen megérte és lehetséges volt, ma meg nem? Vagy csak azért nem csináljuk, mert „nem éri meg”? Mennyi hely kell egy pár paradicsompalántának vagy pár cső kukoricának? Krumplinak?

    Természetesen nem gondolom, hogy egy 2-3-5-8-milliós nagyváros ellátható „háztáji” módon. Így viszont igen:

    https://www.youtube.com/watch?v=v2AXdBTY5Ss

    Ugyan ne csináljunk már úgy, mintha a teljes társadalom a mérnökökkel szakemberekkel, közgazdászokkal akik MA IS működtetik a rendszert, ne lennének tisztában a helyzettel… ráadásul ne lennének sokkal JOBBAN tisztában a kihívásokkal, mint mi itt egy internetes fórumon. A „big data” korában, amikor minden midnennel összefügg, igen nehezen maradnak ám észrevétlenek bármiféle élelmiszerellátási (vagy cipőfűzőszorítópöcök-alapanyaggyártási) problémák.

    ******
    ….de tételezzük fel, hogy „mindenki elalszik” és tényleg „senki sem veszi észre előre” a kibontakozó válságot ÉVEKRE ELŐRE…

    Én úgy tudom, hogyha valamiből hiány akar kialakulni, akkor először felmennek az árak, majd ha TÉNYLEG durvul a helyzet, akkor bevezetik a jegyrendszert. Legalábbis RÉGEN ez így működött nemde?

    Hol mentek fel és miféle árak? Jegyrendszer hol van?

  31. balint – 29

    https://www.youtube.com/watch?v=Qmla9NLFBvU

    https://www.youtube.com/watch?v=Rl77FVobxVI

    A vicc az, hogy a robotokat nem egy „termelési válság” miatt fejlesztik, hanem azért, mert nem találnak elég olcsó munkaerőt a mezőgazdaságba (se). Egy ilyen rendszer kifejlesztése, tesztelése évekbe telik… tehát EZEN már agyalnak pár éve.

    Pont úgy, ahogy a vertikális farmok, hidropónia, aquapónia ötlete is kb 10-15 éve kezdett valósággá válni. Ezek a technológiák már kiléptek a prototípus fázisból.

    tessék, öt éve

    https://www.youtube.com/watch?v=o1QXCnC-2h4

    két éve (Kanadában!!)

    https://www.youtube.com/watch?v=_FvxAPw6XdE

    Ezek működő, bejáratott technológiák, rengeteg tartalékkal, gyakorlati tapasztalatokkal, bővíthetőséggel. Ezeket MA megéri használni… szerinted mennyire érné meg 2-szeres élelmiszerárak mellett?

  32. Auralianus

    ne haragudj de te tényleg nem lätod a problémät.
    Ha egy 8 millios nagyväros fölé most foliät huznäl, két nap alatt megfulladnänak a sajät szutykukban, ezt te tökéletesen ignorälod.
    Az összes nagyväros kizärolag a vidék roväsära tud létezni.
    A kiskertekkel meg itt Németorszagban elmehetsz a sunyiba. Nézd mar meg hogy épülnek a németek. Egyik häz a mäsik sarkäban, RENGETEG olyan häz épül, aminek NULLA kertje van és nulla zöld területe, de mégtöbb olyan, ahol van 10 nm fü.
    Ezekbe te mit akarsz megtermelni???? Es én most itt vidékröl beszélek nem Münchenröl.

    Ajänlom neked Harald Lesch videoit. Hätha kicsit felnyitogatjäk a szemedet, mert te most alvo ällapotban vagy, illetve ébredezö fäzis legelején, mert ha aludnal nem lennél itt.
    Es pedig ö meg nem is fogalmaz drasztikasan.

  33. Auralianus

    mutass legyszives egy olyan rendszert is ami önfenntarto es nem kell kivülröl egy rakat energiat es nyersanyagot beletolni….
    Legyszives ilyet linkelj.

  34. Curix – 32

    Bocs, de München fölé max te húznál fóliát 🙂

    Én valószínűleg inkább átalakítanék kb 10-15 toronyházat és a tetőkre (a laposakra) pakolnék kerteket. Ahol kevés + drága a hely, (pl Szingapúr, Japán) ott ezt már csinálják… évek óta. Harald Lesch-t pedig ismerem.

    Amiről ő beszél, az nem más, mint a pazarlás (amit én is felrovok) és a hibás súlyozás.

    Ha a Bitcoin-ra tudunk ennyi energiát „elpazarolni” [de hozhattuk volna a profi sportot is] akkor igazán nem jelenthet problémát pár vertikális farm energiával történő ellátása.

    ****
    Soha, egy percig sem állítottam, hogy nincs szükség gyökeres változtatásokra (lásd az előző hozzászólást) csupán jeleztem többször is, hogy mielőtt az „egész faj kipusztulna” kb azon a ponton, ahol a rakásradöglés %-osan mérhető (tehát százmilliós nagyságrendben) értéket kezd elérni, akkor legkésőbb reagálni fogunk. És igen, van annyi tartalékunk, hogy megoldjuk.

    Más világ lesz? Igen. Nagy része annak, amit ma ismerünk eltűnik? Igen.

    Kihal az emberiség? Nem

    *****

    +1 de ha a végén mégis kihal… ÉN legalább megpróbáltam… nem buktam semmit… 😉

    +2 ha a végén mégsem hal ki… mennyire leszel pl Te személy szerint boldogtalan? 🙂

  35. Én üdvözlöm Auralianus megjelenését. Minden eszmecserét a vita visz előre. Ha mindenki egy irányba gondolkodik – lásd Fidesz – akkor annak mindig a valóságtól való elszakadás a vége, ami itt a blogon is tetten érhető. Az ember már csak ilyen, csapatjátékos, Tiborban meg elég meggyőző erő és karizma van ahhoz, hogy maga mellé kovácsoljon feltétel nélkül sokakat, de azért lássuk már be, az, hogy MINDIG nála van az igazság, és még soha nem derült ki, hogy tévedett, nem az ő tévedhetetlenségének köszönhető, hanem annak, hogy a blogközönség feltétel nélküli bizalmát élvezi. Szerintem hiba ilyen görcsösen nekiesni az ellenvéleményen lévőnek, Auralianus nagyon okos érveket sorol fel, kell egy ilyen ember is a fórumra, üdítő végre, egy olyan vitapartnert hallgatni, akinek van is szellemi muníciója felvenni a kesztyűt. Mindenki jól járt, felpezsdült a fórum, végre van értelmes és élvezetes vita, ne rontsátok el személyeskedéssel és kiutálással.

  36. Ugyan már gyerekek. Ki termesztene itt háztájiban? Meg milyen háztetőkre akarunk kertet. Nincs is hozzá szakember könyörgöm. Nálunk 15 éve ázik a tető a panelben és 15 éve nem jönnek rá hogy hol és hogyan. És még rakjunk rá kiskertet? Ez nem Szingapúr. De ott se így megy egyébként. A legtöbb ismerősöm olyan béna hogy egy szöget sem tud beverni, azt sem tudják mi fán terem a paradicsompalánta. Arra nem képesek hogy fél évig életben tartsanak egy dísznövényt. Ebből kell kiindulni, h az emberek többsége ilyen és várja a sült galambot. Előbb vágja el a torkod hogy elvegye majd a terméked mintsem hogy felássa a saját kertjét hogy termesszen magának. Az emberek alapvetően erőszakosak és lusták mellette nem értenek semmihez, sokszor még ahhoz sem ami a foglalkozásuk. Ha beütne a gebasz az emberek 90%ka csak pislogna. Olyan ember mint pl Tibor bá kb 10ezer emberből jó ha egy van, akinek van fogalma a növénytermesztésről meg az állattenyésztésről meg hogy mit kell csinálni ha beüt a krach és úgy nagyjából képben van élet minden terüketén. Ellenben a saját országunk simán fele szinte írástudatlan és ez máshol sincs máshogy.

  37. Én a magas házak önellátóságának lehetőségét inkább a nap és szélenergia kihasználásában látom. Óbudán, Európa leghosszabb panelháza például ilyen szempontból önellátóan működik.

  38. Auralianus – 15 „Nekem nem tűnt fel, hogy 40%-al nőtt volna nálunk a boltban a liszt ára… a kenyéré sem változott “így ránézésre”…
    … hoznál forrást a németországi drágulásra? nagyon érdekelne, hogy hol és mi drágult úgy 40%-al, hogy nekem nem tűnt fel…”
    Van némi rálátásom az ügyre: élelmiszerrel foglalkozom. (Nem sarki fűszeres.) Egy német kiskereskedelmi lánc egyik vezetője mondta ezt az infót személyesen idén augusztusban. Az hogy a drágulás mennyi idő alatt, hol és hogyan gyűrűzik be, mindig másképp működik.

  39. Nahát, nahát Curix rengeteget fejlődött az első diskurzusunk óta (2014.november)….

    Auréliánusz barátra még ráfér némi hasonló jellegű tudati szintugrás.

  40. Re:35
    Lenne vitapartner, de egy idő után kezd „unalmassá” válni, ha „soha se lehet igazad”, még akkor sem, ha még is… 😉
    Én pl azért hagytam abba a diskurzust, mert ki lettem tiltva (extrém módon ütközött a nézetem a bloggazdával), és egy idő után elfogy a lendület, főleg ha nincs edzőpartner, vagy nem bírja a tempót…
    Egy-egy kitiltás sohase azért van mert valakinek „extrém módon ütközik a nézete” az enyémmel. Senki se vallja be a valóságot, mindenki ezt hazudja. Ha erőteljesen hirdeted a lélek halhatatlanságát, akkor nem azért tiltalak ki, mert extrém…stb, hanem azért, mert újra meg újra marhasággal fertőzöd az olvasókat.

  41. Szerintem meg el kéne fogadni, hogy ez egy ilyen tipusu blog ilyen iränyelvekkel, és gyökeresen ne probalja ezt senki ätalakitani, mert akkor ugy jär mint te Dajtas.
    Ha belegondoltok, akkor ennek van létjogosultsaga is. Tibor ba legalabb konzekvens.
    Szerintetek hogy nézne ki ez a blog, ha Tibor bä minen hozzäszolo utän megvältoztatnä a véleményét???
    Ö letette a hitét, bocsänat, a tudasat valami mellett és ki is tart. Ez olyan ritka manapsäg, mint a fehér hollo.

  42. Auralianus optimizmusának több oka lehet:
    A: Vagy van gyereke, és szeretné hogy felnőjenek
    B:Megrögzött öko technooptimista, ami nem baj, csak mértékkel kell kezelni.
    C: Mindkettő egyszerre

    Én pl kettő kisgyereket nevelek, technooptimista is vagyok, de nem ész nélkül, és nálam már erősen súrolja az elképzelése a „megvalósíthatatlan” kategóriát. Elképzelés jó lenne egy kolonizált bolygón, pl a Marson, de a Föld nem egy lakhatatlan bolygó, ahol így kelljen növényt termeszteni, arról nem is beszélve, hogy szép-szép a hidropónia, de megnézném, hogy milyen beltartalmú az így termesztett zöldség…
    Ettől függetlenül a részelemek jók, pl a vertikális kertészet, de a napelemes árammal hajtott LED-es fénnyel nevelt retektől kiver a víz. Nem megyek bele miért zsákutca ez a koncepció, de „energetikailag” nagyon rossz megoldás…

  43. Re: Curix

    Tudod Curix, nem szégyen, ha valamiben változik a véleményed, és ettől még nem leszel szélkakas…
    Én pl 10 évvel ezelőtti önmagamhoz képest sokat változtam, sőt hoztam olyan döntést is anno, ami miatt ma szembeköpném magamat, de vannak alapelvek, amiben nem tágítok, pl emberéletet nem veszek el, mert nem tudom visszaadni.
    Tibor bá’ nagyon okos, széles látókörű, jó vitapartner, de bizonyos témákat jobb ha nem feszeget, mert nem ért hozzá(ez nem leszólás, én sem értek mindenhez, és ha ezt a szememre olvassák, elfogadom, mert tudom hogy így van).
    Ha emlékszel nem az anyázós vitatkozós típus voltam, sőt…, de voltak olyan témák, amik egyértelműen arról tanúskodtak, hogy eleve prekoncepcióval születtek, és kitiltás lett a vége…

  44. Pedig a bejegyzés témájához is szóltam, jól megette a blogmotor…

  45. Igen ma különösen éhes a blogmotor, nálam is lenyelt egyet.

    Dajtás
    10 évvel ezelött még én is hittem a chemtrailezésben meg a Haarpozásban. Azota ugrottam egy lépcsöt. Ha ugy gondolod hogy kinőtted ezt a „materialista” blogot, akkor válts egy másik blogra, de ne ezt akard megváltoztatni.
    Viszont a beszélgetést jol megtüri Tibor bá bizonyos keretek közt. Te is rengeteg dolgot elmondhattál abbol, amit te igaznak vélsz. De azt ne várd Tibor bátol hogy ezo blogot csináljon.

  46. Re: Curix
    Valamit nagyon félreértettél Curix.
    Én nem akarok ezoblogot csinálni Tibor bá’ oldalából, miért is tenném, ha nem én vagyok a főszerkesztő…
    Mindössze arról van szó, hogy van egy olyan tématerület, amiben gyökeresen más a véleményem, és ezt el is mondom, miközben nagyon sok mindenben azonos állásponton vagyok Tibor bá’-val.
    Valóban eltűrte egy határig, de vannak olyan témák, amikre azonnal harap, miközben ez a létezés egyik kulcseleme. Ez a főzzünk rakott krumplit krumpli nélkül tipikus esete. Mostanában ez a téma hanyagolva lett, amolyan kölcsönös megállapodásként(én nem feszegetem a témát, ha ő nem ír ilyen bejegyzést)…

  47. Nem értettem félre Dajtás semmit sem.
    Te az álláspontodat le akarod elég intenziven tolni a másik torkán. Ez az amivel huzkodod az oroszlán bajszát.
    N/a-n kivül nem sok ember van itt aki mindenben egyetért Tibor bával. Mégis idejönnek irogatni, mert jol érzik magukat ebben a szellemi közegben.
    Valoszinüleg te is szereted ezt a blogot különben nem lennél itt. Ha igy van, akkor meg fogadd el, hogy esetleg nem a tiéd a végsö igazság.

  48. Dajtás: hogy állnak az akku tesztek? Van előrelépés a kereskedelmi forgalmazás felé? Milyen hatásfoknál és ár-értéknél jártok?

  49. 37-48: Dan

    „Érdemben ki szól hozzá?” Megpróbálom…

    „Én a magas házak önellátóságának lehetőségét inkább a nap és szélenergia kihasználásában látom. Óbudán, Európa leghosszabb panelháza például ilyen szempontból önellátóan működik.”

    Jó is lenne, csak ha utánaszámolunk, akkor ez még az energia-önellátásra sem elég

    https://www.femcafe.hu/cikkek/utazas/obudai-faluhaz-magyarorszag-legnagyobb-lakoepulete

    Ebben a faluházban jóval több mint ezren laknak (883 lakásban). Ehhez az 1500 m2 napelem (vagy napkollektor) max évi 0,3 MWh termelés (lakásonként évi 340 kWh) kb egy havi „önellátásra” elég ha jól számolok.

    A zöldtető hasznosítás ár/érték becslésébe bele sem megyek – rövid kitekintés után számomra egyértelműen 0 (azaz nulla) a megoldás élelemtermelésre (már csak a statikai problémák miatt is) – ráadásul egyszerre nem lehet áramot is meg zöldséget is termelni ugyanazon a területen, mert ez az ‘egy rókáról két bőrt’ esete lenne…
    Persze szélturbinák ALATT elképzelhető még ez is, csak legyen aki kapálja ott a krumplit 🙂

  50. 36 alatt Thunder egy nagyon fontos dologra mutat rá. Amit ismét kiegészítenék azzal, hogy meg is kell tudni védeni – kizárólag megsemmisült állam esetére utalok! – az élelmiszert és önmagát az embernek; ez pedig szinte senkinek nem menne.

    Ahol én élek, régen volt élelem… ma nagyjából nulla. Pedig a lakosság per hektár meglenne. Röviden, ha beüt a krach, itt semmi élelmiszer nem lesz. A település katonaföldrajzi szempontból védhető lenne, igaz meltdown esetén J2 zónán belül van, de határeset. (Komolyabb meltdown és légi (gőz) szennyzés esetén a 250km-es mezőgazdasági veszélyzónán belül van.) Így én innen költözöm rövidesen.

  51. Bajorországról mindig a ganészag ugrik be elsőre, még az orromban is érzem. Most ez az Auralianus arról a trágyadombról osztja az észt. Micsoda lakhely választás! Ráadásul képes is ott fenntartania magát, ki tudja mit csinál azért.
    Nem tudom, honnan került elő a fickó, vannak ilyenek, több kéne. A józanságból a farkaskiáltók közé. Belátás, mérlegelés a rettegés helyett; tervezés, előrelátás a siránkozás előtt.
    Részemről a részleteket átugranám, filozófus térfélre terelem a szót. A csodavárás a történelemben sokkal többször beigazolódott, mint a világvége(az ismert történelmünkben). Volt néhány kihalás a leletek szerint, szemben a szinte mindennapos világvége jóslatokkal. Evvel párhuzamosan az emberiség számos, azelőtt elképzelhetetlennek tűnő problémára talált megoldást.
    Az egyén félelmét nem szabadna hagyni elterjedni, az emberiség jövője az együttműködésben van. Tibor bának nincsenek ilyen gondolatai? Egyáltalán lenne igény a túlélésre? Most sincsen sok. Az örök életre annál inkább. Érezni a különbséget?
    Ugye megengeded, hogy rámutassak egy kisebb hibra ” A csodavárás a történelemben sokkal többször beigazolódott, mint a világvége(az ismert történelmünkben).” Csodavárást csodavárás követhet számtalanszor. A világvégét értelemszerűen nem követheti semmi. Értelmetlen dolog lenne elvárni több világvégét. Nem gondolod? Akkor pedig semmit se bizonyítottál. 😀

  52. „Érdemben ki szól hozzá?”

    Tibor bá’ blogja/oldala egyedülálló kishazánkban, de még nemzetközi szinten is. A fórum része már nem ennyire, s ez sajnos értékét rabolja annak, amit Tibor bá’ alkot. A konstruktív vita jó, hasznos, fontos… ha szükséges, ha csak parttalan szómenése, sok értelme nincs, a legtöbben belevesznek a semmibe, miközben olvassák. Az is fárasztó, amikor valaki azzal érvel, hogy keresd vissza x. számú poszt alatt, de az is, ha valaki – aki régi fórumozó – azzal érvvel, hogy már nem emlékszik, mi volt az x. számú poszt alatt.

    Fejlődni kellene az olvasóknak. Én azért nem szólok hozzá, mert egy területen jelentősen eltér a szakmai véleményünk Tibor bá’-val, és ez az ő „háza”, tartom magam ehhez. Arra viszont utalnék, hogy a fenti blog bejegyzés esetében a legtöbb olvasó úgy vérezne el napokon belül, mint a sicc. Én nem. Szóval lehet rajtam ugrálni, ettől még az előbbi fennáll. Szóval, viszonylag csendben olvasok, sokszor újat tanulok Tibor bá’-tól – nem felkészülés témában! -, de azt sajnálom, hogy annyi energiát fektet ebbe, de sokaknál nem sok minden változott meg. Elnézést, ez utóbbi megállapításért.

  53. „Bajorországról mindig a ganészag ugrik be elsőre, még az orromban is érzem. ”

    Ezen most jot nevettem, mert egyébként igaz. 😀 😀
    Tényleg sürün van szarszag. Tehenek trágyáját higitva visszaszorják a legelökre és kegyetlen büzös.
    De ez tulajdonképpen nem egy rossz dolog, csak kicsit perverz 😀

  54. ” Csodavárást csodavárás követhet számtalanszor. A világvégét értelemszerűen nem követheti semmi. Értelmetlen dolog lenne elvárni több világvégét. Nem gondolod? Akkor pedig semmit se bizonyítottál. ”
    Nem is kell bizonyítsam, hiszen ezek tények. Egy világvégét jósoltak ezerszer, ami eddig még nem következett be(ill. voltak kihalások, 3 vagy 4, nem ez az érdekes). Tehát számtalanszor előrejelezték a világvégét, és még fogják is, ez nem megy ki a divatból. De sikerült? Nem cáfolom, hogy bekövetkezhet, de a mikorra választ adni az eddigi tapasztalatok szerint nagy önbizalmat feltételez.

  55. 55. „De ez tulajdonképpen nem egy rossz dolog, csak kicsit perverz ”
    Az az élet szaga, régebben a trágyadomb nagysága a jólét mértékét tükrözte (ugyanúgy, ahogy a pocak is). A disznóké büdösebb, de magyarban ugyanazt jelentette, ismereteim szerint a törökök alatt terjedt el a tartásuk, egyfajta adókerülés volt.

  56. 56:

    Világvége egy civilizációnál csak egyszer lesz, csodát viszont végtelen számban lehet várni.

    Másik fórumban szoktam írni, hogy a geddonista jóslat csak egyszer fog bejönni, de ha bejön akkor annak körülményeit már nem fogjuk megvitatni a fórumon.

  57. A 2008-ban létrehozott Spitzbergák Nemzetközi Magbunker a világvége magbunker.A Földön termesztett összes mezőgazdasági növény vetőmagját Norvégiában őrzik,és vajon ez kié?Vajon Bill Gates bácsi miért is hagyta abba azt a Microsoftos dolgot?Hát ezért.Ha nem leszel jó gyerek nem kapsz a magjaiból aztán mehetsz a falnak.Egy negyvenméteres alagúton át lehet eljutni a központi széfig, ahol a külvilágtól légmentesen elzárva, mínusz 18 Celsius-fokra hűtve pihen 1 264 014 darab mag .A becslések szerint összesen 2,2 millió élelmiszernövény létezik a világ különböző génbankjaiban. A cél, hogy mindegyikből legyen a Spitzbergákon is biztonsági tartalék.Hát ez a nagy terve Bill bácsinak…

  58. A cikkről a kormány 2016-os húzása jut eszembe, miszerint felszámolták az ország stratégiai élelmiszer-tartalékát.

  59. Melinda, ajánlom figyelmedbe a „cryonics” tudományterületet. Mondjuk a svájci cég weboldalát. Ne a klasszikus „alapcsomagnak” nézz utána, ahol „nagyon hidegen” nem kevés pénzért a (közép) gazdagok grasszálnak, mert az ugyan mikro (sejt) sérülést nem okoz, de makro sérülést igen, hanem a „drágább” „nem annyira hideg” verziónak. Annál se mikro, se makro sérülés. Aztat már nem kapja meg pár milláért* az ember. A DARPA kutatásról NULLA info. Az „alapcsomagnál” a test 1 másodpercet öregszik 25 millió év alatt. Amikor azzal támadnak le, hogy ez a hülyéknek van, akik meghaltak… akkor érdemes azon elgondolkodni, hogy is szól a svájci cég weboldala, a törvényi oldalról. Szóval, jó úton jársz, kár, hogy ezt a témát sci-fi területnek titulálná itt mindenki. Pedig érdekes terület, más területekkel együtt érdekes összképet adnak, mint ha a puzzle hirtelen értelmet nyerne, s nem csak egy Picasso-i káosz lenne csupán. Apropo Picasso, tudja-e valaki, mit keres a bikafej a Gernika képén?! 🙂 nem elírás, baszk nyelven ugyanis így helyes. Mert a bika feje a rejtély kulcsa… s ha az ajtó kinyílik, kiderül, hogy a hadtörténelmet valóban a győztesek írják, s néha az ég zöld, s a fű kék. 😉

    *nem HUF-ban értendő a millió.

  60. Re:49
    Messzire vagyunk még a kereskedelmi verziótól, és ha oda is jutunk,
    akkor is nagy ipari energia tárolókban fogják használni, ergo mezei júzer nem biztos hogy látni fog ebből valamit… 🙂
    Kutatás folyik, jövő nyár végén lesz kb a projekt abban a fázisban,
    hogy a hosszú távú tesztek is lezáródjanak, és egyértelmű legyen a végeredmény.
    Nagyon nem megyek bele a szakmai részletekbe, de jelenleg kb 3 verzió kifejlesztése folyik, plusz egy új irány, ami más mint az eredeti koncepció(pár hete találtam ki), ebből lesz 1-2 végleges verzió, amivel le fogom zárni a kutatást.

    Hogy ontopik legyek, és Auralianus gondolatára reagáljak.
    Gőzerővel fejlesztik az elektrokémiai energia tárolókat.
    Soha ennyi pénz nem fektettek ebbe a területbe, mint most(mrd USD nagyságrend).
    Ebből az következik, hogy hamarosan drámaian meg fog változni ez a terület, ergo 10 éven belül realitás lesz az olcsó villamos energia tárolás, ami magával vonja azt, hogy a megújulók egyik fő gátja, a kiszámíthatatlanság megszűnik.
    Földre érkező primer energia áram több nagyságrenddel magasabb, mint az emberiség teljes energia fogyasztása, hely van bőven a Földön, ezért az az elképzelés, hogy megújuló alapú legyen az emberiség energia termelése, teljesen reális lesz.
    Mivel korlátlan energia forrással dolgozunk(Nap), ezért az átállás üteme csak a konverziós „gépek” EROEI-től függhet, ami PV esetén bőven 10 fölött van ma már, magyarán hamarosan nem lesz fikció, hogy pl a PV-t(napelemet) napelemmel termelt energiával gyártsuk. Ennek az lesz a hozománya, hogy olyan rendszereket is üzembe helyezhetünk, ami végtelen energiaforrásra támaszkodva(Nap) akár a légköri CO2-t kiszűri, és nem passzív szemlélői leszünk a klímának, hanem aktív formálói, és most pozitív értelemben…
    Megjegyzem végtelen energia forrással lehet olyan folyamatokat üzemeltetni, ami ma szimplán azért nincs megcsinálva, mert borzasztó energia igényes. Pl a hulladék kezelés tipikusan ilyen, ha van elég energia, akár atomi frakciókat is lehet csinálni, és a legdurvább méregből is alapanyag lehet. Kicsit másként a legmocskosabb nukleáris hulladék is kezelhetővé válik, és szépen ki lehet pucolni a Földről a mocskot.
    Miért lóg bilibe a kezem?
    Mert minden fontosabb, mint a rend, és tisztaság…
    Előbb fog az összes nagyhatalom fegyverekre költeni több 100 mrd USD-t,
    mint hogy kipucolja a szemetét. Majd ha torkáig ér a szar, akkor lépni fog, de legalább lesz hova lépni, mert én ezen dolgozom…

  61. Re:60
    Beszélhetünk virágnyelven is, de nevezzük nevén a gyereket.
    Itt emberi/állati/növényi hibernálásról van szó, és nem a fapados folyékony nitrogénnel való széttrancsírozásról(hiába gyors a fagyasztás, a mikro jégkristályok akkor is szitává lyukasztják a sejtmembránokat, mert tű alakúak).
    Ezek szerint a a svájciak megoldották ezt a problémát, és roncsolás mentesen tudnak fagyasztani, ami elviekben korlátlan eltarthatóságot jelent(feltéve ha az üzemben tartó gép korlátlan ideig üzemképes…)
    Keress rá a Hydra űrhajó eltérítésére. Tekintsd úgy rá, mint egy sci-fi novellára, és nem fogod kényelmetlenül érezni magadat… 🙂

  62. 61 nem trancsíroz az szét semmit, mondom érdemes elolvasni a témát. Nem svájci cég, csak ott van az egyik „telephely”. Nincs sejtsérülés (mikro). Makro sérülés van, ha a szokásos hőmérsékletről beszélünk, de a legújabb eljárás már magasabb hőmérsékletű nitrogénnel működik, s ott makro sérülés sincs. És ez a civil változat, hangsúlyozom a DARPA programról semmilyen információ nincs, az még a nukleáris fegyverek részleteinél is nagyobb titok.

  63. Ez mind nagyon szep es jol hangzik.Viszont azt is figyelembe kell venni a mai civilizácio merete es bonyolultsaga miatt hatalmas tehetetlensegi erovel rendelkezik ezert nem lehet csakugy megvaltoztatni .Masreszt pedig eleg rugalmasnak bizonyult eddig es meg rendelkezik tartalekokkal tehat a fal sokak számára vagy nem is letezik vagy odebb van ahhoz ,hogy lepjenek.Tovabba a rendszer legfobb haszonelvezoinek nem all erdekeben a paradigmavaltas hiszen ezzel azt kockáztatnák hogy elvesztik privilegizalt helyzetuket…ezert nem biztos hogy támogatni fogják a technikai-energetikai forradalmat . Peldául az olajipari cegek is inkabb a palaolaj es olajhomok fele fordultak inkabb mint a megujulokra aldoztak volna holott az EROI arany ezeknek sem rosszabb mint a nem konvencionális olajfeleknel. Viszont ezeknel jobb kell. A hagyományos fosszilis energiahordozokat kellene potolni vagyis legalabb 20-30 EROI-val rendelkezo ugyanakkor olcso azaz legalabb annyi ember számára legyen elerheto mint most es kozben a kornyezeti terhelese se legyen nagyobb vagy semmi ,ezt kellene meg ebben az evszazadban megoldani ha kozben klima nem indul be…nem kell ide osszeomlas eleg egy lassu hanyatlasi palya hogy mindez ne kovetkezzen be akkor mar nem lesz sem ido sem energia sem olyan rendszer es olyan ember aki ami ezt lehetove tenne.

  64. Re: Tibor bá’
    Legyünk reálisak.
    Én azon dolgozom, hogy a megújuló villamos energia termelés tárolható legyen ipari léptékben, és majd az idő eldönti kell-e, vagy nem az iparnak. Nem kell nagy jósnak lenni hozzá, ha olcsó, és jól skálázható, akkor már most is igen a válasz.

    Hogy össz társadalmilag mi lesz, az viszont teljesen más tészta…
    Jelenlegi korszellem nem alkalmas a problémák megoldására, és ha tetszik, ha nem szanálva lesz, és ezt nagyon jól tudják a hatalom birtokosai is. Itt nem az a kérdés, hogy lesz-e valami, hanem csak az, hogy hogyan. Meg lehet úszni háború nélkül, de nem lehet pl megúszni a gazdaság teljes átalakítása nélkül, beleértve a pénzrendszert is, ami magával vonja azt, hogy a jelenlegi hatalmi elit nem marad a helyén.

    Az én dolgom az, hogy megoldást adjak bizonyos problémákra, az már teljesen mindegy, hogy mikor.
    Sok sok hasonló „dolog” várja, hogy elinduljon, és el is fog indulni, ha a korszellem befogadó lesz rá…

  65. 65 Tibor bá’ esetemben úgy vélem nem állja meg a helyét az „álom, álom, édes álom”, lévén én nem ábrándozom erről, s azt se mondom, hogy megoldás lesz a háttérhatalom embereinek. De hogy ezerrel ügyködnek ezen, az érzékelhető, ha valaki kicsit mélyebbre ás. Alapvetően osztom a nézetedet, hogy a közelgő eseményt, illetve események láncreakcióját nem lehet túlélni, azzal a kitétellel, hogy az elit meg fog vele próbálkozni – legmagasabb szintűen -, néhány állam szintén (Svájc, Oroszország stb.); de nagy valószínűséggel sikertelen lesz. (Én nem azt mondom, és sose mondtam, hogy túl lehet élni, vagy kellően fel lehet készülni. Hanem azt, hogy az emberek zömének 0-5%-os esélye van, de ezt a %-ot lehet ám elég szépen emelni, így vagy úgy, mert sok mindentől függ, kinek melyik stratégia a jobb. Vagyis a % nem is jó kifejezés, inkább egy képzeletbeli pontrendszer 0-100 között, ahol 61 alatt elégtelen; durván leegyszerűsítve.)

    Viszont, hamár… Tibor bá’ meg kell, hogy kövesselek, anno ugyanis az emberi tényezőre hivatkoztál, nevezetesen, hogy az egy nagyon nagy gátja a sikeres felkészülésnek. Igazad volt. (Pedig mennyire célegyenesben voltunk két-három éve, hogy 61-nél több pontunk legyen… de nem kesergek 😀 egyedül is elérhető a 61 pont. S hiába cikizel mindjárt… van egy halovány esélye annak, hogy újra lehet kezdeni az akut és krónikus fázis után, ha az utóbbi nem egy évtized… ha 3-5 év, akkor az számomra nem elérhetetlen. Tudom, ebben nem értünk egyet. 😉 )

  66. Re: Jövőnk
    Ha békét akarsz, készülj a háborúra, de…
    Ne teremts olyan jövőt, ami disztópikus, mert megkapod amit kérsz,
    avagy ha elég szorgos vagy, megteremted a magad poklát.
    Plusz a rakásradöglés forgatókönyv vizionálása pontosan a mostani elitet élteti.
    Nem fizikai szinten élteted, de ennek kifejtése bőven feszegetné a blog keretét…

    Sajnos az emberek jelentős többsége sprirituálisan analfabéta(szándékosan), és az orránál fogva meg lehet vezetni… Aki nem inge, ne vegye magára. 😉

  67. dajtás: „Sajnos az emberek jelentős többsége sprirituálisan analfabéta(szándékosan), és az orránál fogva meg lehet vezetni”

    Én úgy gondolom, hogy pont a spiritualizmus a megvezetés, de ízlések és pofonok.

  68. Re:Ir
    Abban a formában ahogy ma a felszínen látod az euroatlanti civilizációban, valóban megvezetés. Mondom ez szándékos, pontosan azért, hogy azt csinálja a rabszolga, amit kell hogy csináljon.
    Egyszer élünk ugyebár, minden morális gátlás nélkül, hisz úgy se lesz semmi következménye. Ez az alaptétel nagyon fontos, mert így lehet egy végletekig dekadens, és önámító társadalmat felépíteni.

    Mondom ezt én, aki mindkettő tábort, vallásost/materialistát kiakasztja.
    Legutóbb egy aranyos hittérítő csajt fagyott le tőlem, mikor azt mondtam neki, hogy metafizikai alapon is meg lehetne közelíteni Jézust… 🙂

  69. 55. Curix
    de pedig nagyon is rossz. Nagyon rosszat csinálnak nagyon jól, sajnos.

  70. 69 köszönöm a jótanácsot, de megnyugtatlan, én harmonikus és nyugodt életet élek, sőt kifejezetten élvezem és kiélvezem az életet. Párhuzamosan viszont gondoskodom arról, amiről kell. 😉 én nem vagyok ideges.

  71. dajtás: A zavaros maszlagod az élő bizonyíték. Tisztán látónak érzed magad, de csak fárasztó vagy. Körbenézek, tele van hozzád hasonlóval a környezetem, egyik fákat ölelget, a másik farkasnak képzeli magát, engem már tiszteletbeli falkatagnak nevezett, a harmadik tündér, és beöltözve táncol az erdőben. Egyik példám se kitaláció, és abban igazad van, hogy ezek kortünetek, talán még az emberi civilizáció alkonyával is magyarázhatók, a vég tagadásával, regresszióval.

  72. Re:73
    OK, így korrekt.
    Magam módján én is geddonista vagyok.
    Ha nem lennék az, nem találtam volna ide, igaz én az optimista vonalat képviselem… 🙂

  73. 74: +1

    @dajtás: ne haragudj de tényleg igazat kell adnom lr-nek abban, hogy a beszéded általában zavaros maszlag 🙂

    Persze lehet, hogy én buta vagyok és azért nem értem, de itt az értelmes emberek vitafórumán csak kellene valaki akadjon, aki érti, hogy miről beszélsz.

    A „tudományos” tevékenységedet hamar tudná ellenőrizni valaki (szerintem), mutasd meg mondjuk Hetesi Zsoltnak, hogy mérje le, tesztelje, ellenőrizze. Neki elhiszem.

    A spirituális tevékenységedről pedig adj egy jelet. Ha bennfentes vagy, intézd el, hogy amikor megyek hazafelé az autóval, akkor lássak egy medvét, két boccsal az út szélén. El tudod intézni? Mondjuk itt Székelyföldön nem ritka a medve, de az általam használt útvonalon még nem nagyon láttak medvét. De ha biztosra akarunk menni, akkor a medve integessen nekem.
    Ha adsz egy ilyen jelet, akkor a követőd leszek 🙂

  74. Re:75
    Nem zavaros, csak nem áll össze a fejedben amit mondok, mert nincs róla tapasztalatod, és tudásod(én se tudok mindent, sőt…). Itt a fórumozók jelentős többsége pontosan így van ezzel a témával, nulla tapasztalata van, ebből fakadóan nehéz véleményt kicsikarni belőlük, mert nincs mire alapozzanak. Próbáld meg elmondani egy székely bácsinak, hogy milyen egy zsiráf. 🙂 Ha leírod, hogy milyen, akkor szimplán ki fog röhögni, hogy ilyen állat nincs, és még akkor sem biztos hogy elhiszi, ha látja saját szemével.
    Ilyen ez a téma,mert a kevesek tapasztalata nem győzi meg a többséget.

    Röviden a tudományos tevékenységemről. Nem blöffölök, nem szájkaratézok,erről akár meg is kérdezheted Hetesit, aki mellesleg jól ismer, és az alaphipotézist még validálta is pár éve… 😉 Másrészről más farkával verem a csalánt, befektetői pénzzel finanszírozom a kutatást, ami igen nagy felelősség, és elvárt a működő végeredmény.

    Továbbá nem vagyok Jézus földi reinkarnációja, ergo nincs hatalmam a földi rendszer fölött, ezért ilyen kívánságokat nem tudok teljesíteni, és nem tudom az eurojackpot számokat sem… 🙂 Viszont tudok tanácsolni olyan technikát, amivel meg tudod hackelni a saját valóságodat. Ez a poszt nem erről szól, inkább írj privátban, mert nem ide illik.

  75. 77: ok, várjuk a világhírű felfedezéseket 🙂

  76. 77 – dajtás:
    Tehát egy pénzes pasit sikerült behülyítened. Megérdemli a hülye fasz. 😀

  77. Itt most nem feltétlen a tömeges kihalás eljöveteléről kell beszélni.
    Nem elég lesz nekünk geddonistáknak ha csak jól megdrágul az élelem? Pl. 5 év alatt 3-400%-ot felmegy az ára.
    És ahogy Tiborbá írja ha minden Kínai csak egyel több csirkét eszik egy évben az Mo. éves csirketermelését elvinné.Ez jó példa volt az erőviszonyok szemléltetésére.
    De ugyanígy van az olajjal, ha csak pármillió új Kínai ül autóba évente az szintén brutális többlet.Nem csak az olaj szempontjából, hanem a legyártott vas, alumínium , felhasznált energia stb szempontjából is .
    Tehát ha nem is borul a klíma , de mondjuk drasztikusan emelkedik az élelem ára és mellette az olajé az már majd előidézhet egy geddonközeli állapotot:D
    Olyat amire itt vágyunk mi olvasók:D .Viszont még mindig nehéz megbecsülni a mikort.
    Múltkor egy doksifilmben láttam hogy a kínai szélgenerátotok elég szépen terjeszkednek, de hogy az majd helyettesíti e 10-20 éven belül az energiaigény pl. felét azt nem tudni.Számuk biztos emelkedni fog de nem hinném hogy eltűnnének a szénerőművek.

    De összegezve ha drágul a kaja, az olaj, öregszik a népesség már majd az előidézhet egy elég borús jövőt.

  78. Re:Tibor bá’
    Ez nem korrekt tőled, ne haragudj, ezzel csak magadat minősíted, hogy nulla információ birtokában minősítesz valaki mást…

    Volt egy elektrokémiai tároló ötletem, amiből csináltam egy kezdetleges protót.
    Erre alapozva elindítottam egy projektet, ami nem csak úgy az ölembe esett, hanem bő két évet dolgoztam érte. Majd te lefaszozol egy befektetőt, akinek nyíltan megmondtam, hogy nem 100%-os a siker, bukó is lehet a vége, de ennek ellenére úgy döntött hogy mer kockáztatni, mert kellően értékes a projekt ahhoz, hogy ne hagyja veszni. Nem himihumi éteri energia kicsatoló fluxuskondenzátorról van szó, hanem egzakt elektrokémiáról. Nézzél utána mit írnak a flow akkukról, akkor megérted az alapkoncepció lényegét. Újdonság abban van, hogy nem vanádium alapon csinálom.

    Valld be, számodra „paradoxon” vagyok, mert nyakig benne vagyok az ezoterikában, de egyben nyakig benne vagyok a műszaki tudományokban is, ami nálad kizáró tényező. Sajnos azt kell mondanom, hogy nem zárják ki egymást, sőt, ezzel lehet igazán nagyot „ugrani”. Ha tudnád milyen piszok jó ötleteket szerezhetsz az Akashában, csak bírd olvasni… 😉

  79. 81 – dajtás:
    Az ügy elintézhető lett volna azzal, hogy röhögsz egyet miután a mondatom végén elérted a 😀 -t. Nem, te folytatod. Nézd ezoterikával nagyon sok ember el lehet bolondítani. Nézd meg Németh Sándort és a halas zászlaja alatt menetelő ezreket. Te értesz az ezoterika titokzatos terítésére, amit itt a blogon megtapasztalhattunk. Biztos vagyok benne, hogy a pasit bepaliztad a szövegeddel (amiben a nagy hévvel beindult mondatodat rendszerint nem fejezed be), aki most finanszírozza az ötletedet. Találmányokat adnak el és vesznek, egymás között megosztanak. De, ha van egy ötleted, azt magadnak illik kidolgozni, hogy elérje a találmány szintet, amikor is bejegyezheted. Ha csak ötleted van, megdumálsz egy laikus, majd dolgozol az ötleteden, amit más finanszíroz, az nekem kurvára büdös. Persze tévedhetek, de nem jelentéktelen tapasztalatom nekem ezt súgja.

  80. Dajti

    Ha megnézed a belsö égésü Otto motorok példáját akkor fogsz csak igazán rájönni, hogy egy rakás óhajrol meg sohajrol beszélsz ami mögött nincs SEMMI.
    A technologia több mint 130 éves, és hatásfoka még mindig nem érte el a 40%-ot sem.
    Ha pedig valamibe ezen a Földkeregségen pénzt toltak akkor az a járműgyártás volt.
    Szóval miről beszelő te most?
    Nem lesz itt semmilyen hiper szuper akku meg napelem, mert az összes ilyen technologia durván korlátos. Nem jo irányba megyünk.
    Ki fogja már végre megmondani hogy az elektro autokat ne is gyártsák le mert már most vakvágány. 3 képlettel ki lehet számolni hogy romba dönti a föld ritkaföld készletetét. Miért nem szol erröl senki? Miért csak Tibor bánál lehet ezt olvasni?

  81. 81. dajtás
    Tudnál számokban beszélni a tárolódról? Olyasmikre gondolok, mint teljesítmény, fajlagos teljesítmény, kapacitás, hatásfok, ciklusszám, fajlagos költség, stb. (Természetesen nem üzleti titkokra vagyunk kíváncsiak.) Azért kérdem, mert már kb. 30 éve olvasok mindenféle csodaakkukról, amik már készen vannak (vagy majdnem) és 5-10 éven belül elterjednek. Már 30 éve 5 éven belül… Úgy tűnik olyan ez, mint a fúziós erőmű: már 60 éve is 30 évre voltunk tőle, meg ma is ott vagyunk. 🙁 És 30 éve is majdnem volt 50% feletti hatásfokú napelem…

  82. Beruházás helye: Balatonkenese T-COM Hotel

    Kollektor típusa: KS 58/1800 vákuumcsöves heatpipe rendszerű

    Csőszám: 1040 db (kollektor felület 170 m² )

    Tároló kapacitás: 8.000 liter

    A rendszer teljesítménye: 5.000 lit/nap 50°C melegvíz

    Energia megtakarítás 2012-ben: 102.000 kWh mely megfelel 5.304.000 Ft. értékű elektromos energiának vagy 2.185.000 Ft értékű gázenergiának….

    A faluház esetében 1500 m2, ről beszélünk….

  83. 74.Ir
    …”Körbenézek, tele van hozzád hasonlóval a környezetem, egyik fákat ölelget, a másik farkasnak képzeli magát, engem már tiszteletbeli falkatagnak nevezett, a harmadik tündér, és beöltözve táncol az erdőben. Egyik példám se kitaláció…”
    Ne dajtást hibáztasd!
    Tetszett volna nem bezárni Lipótmezőt, olyan jól elvoltak egymás között!
    De ezek az alakok még hagyján.
    Azokkal mi van, akik az újabb eszement genderelmélet szerint úgy válogatnak valami hetvenféle nemek között , mint én a ruhásszekrényem elütt – és ma, de csak ma, kőszáli sassal keresztezett harántcsikos teknősbékának tekinti magát, nemileg – holnap esetleg valami más lesz – és elvárja, hogy te ehhez bológass!!!
    Akkor inkább a nekem ezerszer szimpatikusabb dajtás!!

  84. A napelem lényege pedig az, hogy amit megtermelsz árában, az elég legyen a saját háztartásodnak, és a felesleget pedig visszatermeld a hálózatra, amiért az elmű cserébe nulla forintos számlával díjaz. Tárolni elektromos áramot hosszútávon soha a büdös életben sem fogunk tudni, úgy ahogy hőt sem.

  85. 81 dajtás
    Nem ellened beszélek. Lehet jó hatásfokú az akksi amit fejlesztesz, de mindig vedd elő az erőviszonyokat.Százat ,tízezret le lehet gyártani majd biztos, de le lehet e 1 milliárdot?
    Traktorokba, kamionokba, erőgépekbe, személyautókba a gyakorlatban? Milyen akksi kell majd egy 300 lóerős traktorba?És többmillió traktorba? Mert igen már van akksis traktor talán pár darab.De mikor lesz pl. a világ több millió traktora akksisra lecserélve?
    A gödön a samsung gyárt autóakksit talán évi tízezret.Egy traktorba 20-50x nagyobb aksi kell.Hol gyártanak le majd többmillió traktoraksit?Európa tele lesz akksigyárakkal szerinted 10 év múlva?

    Az erőviszonyokra jó példa a Kínai 1 milliárd csirke esete, mert azzal nincsenek sokan tisztában.
    De ha tegyük fel sikerülne 1 milliárd akksit(köztük traktorakba, kamionokba is nagyteljesítményűt) olcsón legyártani akkor mi töltené őket? Mennyi napelem, szélerőmű kellene? Mindenhol azzal lesz majd tele a határ? Amit ráadásul 10-20 évente cserélni kellene mert szétsüti a nap….

    Na nem kötekedni akarok, csak szerintem nem lesz járható út az akksi…

  86. Napelem vs napkollektor elég tisztességesen összehasonlítva:
    http://www.csaladihaztervezes.hu/nyito/napkollektor-vs-napelem

    Egyedül teljesítmény/felület arányban jobb a kollektor, de ezzel vége is a forró víz előnyeinek:

    “Konklúzióként, habár egyforma tehát a két rendszer éves energiahozama, ha a napkollektorok vezetékes földgázt váltanak ki, akkor ez a jelenlegi lakossági árakon csak évi 49 ezer forint megtakarítást jelent, míg a napelemes rendszer, ami áramot vált ki, évi 124 ezer forint megtakarítást produkál. A magasabb megtakarítás miatt a napelemes rendszer megtérülési ideje sokkal rövidebb, kb. 14 év, mint a napkollektoros rendszeré, ami kb. 24 év.”

    Sehol nem érhető el ezekkel a technikákkal energia ÖNELLÁTÁS, mert akkor már rég levált volna mindenki Paksról, vagy olyan áron amit nem fizet meg akárki…
    Egy 88 szobás hotelben 5 m3 melegvíz hogyan látja el az energia -ÖNELLÁTÁST?
    (Természetesen a 85-86-ra válaszoltam)

  87. 83. Curix

    „A technologia több mint 130 éves, és hatásfoka még mindig nem érte el a 40%-ot sem.
    Ha pedig valamibe ezen a Földkeregségen pénzt toltak akkor az a járműgyártás volt.”

    Innen már csak a kövekeztetést kellene levonni.

    Miből gondolod, hogy a járműgyártásba azért tolták a pénzt, hogy hatékony legyen?
    Szerintem nem kell komoly összeesküvés elmélet hívőnek lenni ahhoz, hogy sejtsük, az autóipar és az energiaipar „valahol fent” összeér, és a végső cél a profit maximalizásálsa. Ez meg nem a a hatékonyság növelésével érhető el.
    Az otto-motorok hatékonyságának minden 1%-os növekedése dollár csilliárdos veszteséget termel…
    Ezért az elektromos autók se fognak addig elterjedni, amedig az ipar nem remélhet hasonló bevételt mint a benzinesen.
    Ez nem technológiai kérdés.
    Nézd meg mit fejlődött a telefon 20 év alatt…
    Ezt alkalmazni lehetene a járműgyártásra is…
    De ki akar kevesebbet keresni?
    Az elektromos autó egy gazdasági öntökönlövés…
    Kevesebb, egyszerűbb alkatrészek, olcsóbb energia…
    Nem csoda, hogy az ellenállás nagy.

  88. Az uzleti erdekek állnak szembe az energetikai fejlesztesekkel. A rendszer ilyen es ezert nem szabad biznunk abban a sokszor mantrakent ismetelgetett mondásban ,hogy majd a piac megold mindent…nem beszelve arrol itt bizony a hatalomrol is szol tortenet.

  89. 90-re. Egy magyar ember átlagosan napi 50 liter melegvizet fogyaszt. És SOHA nem egyidejűséggel számolunk, mert akkor egész egyszerűen kivitelezhetetlen lenne egy rendszer, sőt a közműszolgáltatás is. Nyilván van napi CSÚCSFOGYASZTÁS. A fűtési rendszereket is az ÁTLAGOSAN leghidegebb hónapokra tervezzük, helyiségenkénti SZABVÁNYBAN megadott hőfokigény, és légköbméter alapján. Te azon lovagolsz hogy önellátó e vagy sem. Még egy tanyán sem lehetsz teljesen önellátó, mivel mindent nem tudsz egyszerre megtermelni a háztáji állataidnak és magadnak. Tehát 50l/nap/fő. Azaz száz embernek az ötezer liter/nap elegendő. VISZONT ez a száz ember SOHA nem pancsikál egyszerre.

  90. 91: „Miből gondolod, hogy a járműgyártásba azért tolták a pénzt, hogy hatékony legyen?”

    Attila
    te ebböl a tévképzetedböl nem tudsz kiszällni, hogy a sötét füstös szobäban minden elöre meg van tervezve, igaz?
    Ezért is falra hänyt borso veled minden vita.
    El se tudod képzelni hogy az Otto motorok elérték hatäraikat ugye? Szerinted a német autogyärtok miért vägtak ät ennyi embert?
    Szerinted a diesel esetében miért a kipufogogäzt probäljäk mär tisztitani? Lehetséges hogy képtelenség a gäzolajat kevesebb kärosanyagkibocsätässal elégetni???

    „Nézd meg mit fejlődött a telefon 20 év alatt…”

    Mit Attila, mit? Vedd le a simogatos telefonokat az internet hälozatrol és utäna nézd meg hogy mit fejlödtek. Elmondom semmit.
    Az egyetlen nagy ugras az volt hogy a telefonok hälozatba kerültek, minden mäs csak parasztvakitäs.

  91. Néha elcsodálkozom azon, hogy ennyi tudás, tapasztalat és kutatás – nem gúny!!! – ellenére, alapvető összefüggésekkel nem vagytok tisztában, vagy ha mégis, valahogy nem ég és villog a lelki szemeitek előtt.

    A világ gazdaságát simán össze lehet rakni egy piramisba (csúcs nélkül), ha a tulajdonosi szerkezetet nézzük. Folyamatosan erről beszél csak idehaza Bogár, Csath stb. De nem kell nagyon mélyre ásni, bár az sem árt… érdemes megnézni, hogy egy kis afrikai országban a helyi banán sör és banán üdítő tulajdonosi szerkezete hogyan is néz ki felfelé. És akkor Bogár nem érti – vagy nem mondhatja el -, mire az afrikai túlnépesedés. Pedig ez aztán végkép alap közgazdaságtan és matek. Ha 2 helyett 12 gyerek per család issza a banán szörpöt… (mert issza, nem kell azt hinni, hogy egy ruandai faluban iszapos vizet isznak; persze 1-2 milliárd embernek valóban se elegendő élelem, se tiszta ivóvíz nem jut. A ruandai példának személyesen jártam utána.)

    Szóval adott az elit, a háttérhatalom, nevezzük aminek akarjuk. Gazdasági vezetők. Nyilván családjaik is vannak, vagyis vannak pár százan. Nem hülyék, különben nem lennének a világ „urai”. Talán egyik-másik egy beteg állat… korlátlan hatalommal ez pszichopatológiailag simán összejöhet. (Az például érdekelne, hogy a deep dark web – direkt a két jelző – legdurvább weboldalának legdurvább megrendelését ki adta le, mert nem kevés pénz volt és olyan borzalom, amit még az én tapasztalásommal is nehéz volt olvasva benyelni… hat hónapig kínoztak egy kislányt, majd megölték… s valaki nézte, naponta és fizetett, mint a katonatiszt. Nyomozás: NULLA eredmény.)

    Ha ezt egyszer alapállásnak vesszük, nevezetesen, hogy adott pár száz ember, akik a világ urai, akkor onnantól igen sok minden érthetővé válik a világban, vagy fogalmazhatnánk úgy is, más megvilágításba kerül.

    A klíma döglődik – ahogy Tibor bá’ (is) mondja ez a legégetőbb és megoldhatatlan probléma, ráadásul láncreakciót indít be – és ezzel ‘ők’ abszolúte tisztában vannak, furcsa is lenne, ha nem. Akkora hatalom mellé, társul „végtelen” intel.

    Ezt a kettőt együtt nézve, teljesen világos, hogy a maguk számára „kedvezően” fogják megpróbálni levezetni az egész gebaszt. S a lehetőségek igen szűk keresztmetszetűek, de adottak.

    Vigyázó szemeiteket… nem, hanem az Antarktiszra vessétek: Marie-Byrd-Land. A kontinens 10%-a, s miközben az összes többi 90%-ra van területi igény, erre nincs. Érdemes kutakodni. (Nem ez nem a németek és az ufók területe, az a kontinens más oldalán van/lenne.)
    Érdekesek a hegyek, a jég alatti dolgok, a melegedés, amire nincs magyarázat, a kontinentális talapzat, a déli óceán medre… nem a lánctalp nyomok nem ufók, hanem szonár jelek, amiket feltöltöttek… egy-két apróságnak tűnő dolog, például, hogy kik finanszírozták Byrd admirális nem kis volumenű expedícióját… miért nincs ott senki, miért nem mehetsz csak úgy oda, miért satíroz olyan bőszen a google, miközben egyetemek tucatjai tiltakoznak emiatt.

    Sci-fi? Gondolkodni. Utánajárni, elemezni. 😉
    Én nem mondom, hogy oda mennének majd. De azt igen, hogy a lehetőségük erre meglenne.

    Azt meg tényleg sajnálom, hogy a melegedés vs. hűtés terén nem értünk egyet Tibor bá’-val. 🙂 ez van, ezt kell szeretni és elfogadni.
    Nem arra utaltam, hogy az a megoldás, vagy hogy az megoldás lehetne, vagy hogy az ne járna borzalmas következményekkel is… de az tény, hogy a Tambora vagy a Pinatubo mennyi vulkáni füstöt lökött a sztratoszférába, mennyi Tg volt a tömeg, mennyi a hűlés, meddig tartott stb. Ahogy az is tény, hogy a vulkáni füst mennyivel „kevesebb”, mint a műanyagok és gumik füstje, mert abból égne sok egy atomháború miatti tüzek tízezreiben. Lehet, hogy elméleti számítások, de ha a 30-60Tg vulkán xC fokot hűtött, a szorzó ismert, és az 50-150-210Tg kb. stimmel, akkor kijön az is, mennyit esne a hőmérséklet és meddig tartana. A Toba 1000Tg-ja 3-5C fokot adott 800-1000 évig. S a vulkáni tovább marad a sztartoszférában.

  92. 94. Jövőnk
    Tehát egy kontrollált atomháború az elit megoldási terve a klímára, és úgy mindenre általában, legalábbis véleményed szerint.

    Elképzelhető, végül is teljesen erkölcsfogyatékosok. Rendkívül hülye elképzelés nem mellesleg, mert ez nem számítható ki. Ahhoz mindent kéne tudniuk( mennyi szemét van pl. a földön ami biztosan el is égne). Vagy ez párosulna pár nem várt vulkáni tevékenységgel, akár a bombák hatására. Esetleg egy-két atomerőmű is beszáll a buliba. Könnyen lehet, hogy a nagy hidegben megfagynának, mikor kijönnek. Vagy egyszerűen nem lenne növényzet, állatvilág 1000 évekig. Nem lenne rabszolga sem, csak vademberek. Az ökoszisztémát még mindig nem ismerjük mély összefüggéseiben, ők sem.

    Az elit csak a lehetőségek tekintetében rendelkezik korláltlan hatalommal, de ott is inkább befolyásolásban és erőforrások tekintetében. Nem mindenható!!!

    De ettől eltekintve lehet, hogy a Marsról megnézik a főpróbát.

  93. 94 – Jövőnk:
    Sajnálnám, ha félreértés lenne közöttünk. Egyszerűen arról van szó, hogy én nem hiszek a geoengineering-ben, legyen az bármi. Ennek két alapvető oka van. 1) A pontos hatása nem kiszámítható. 2) A Föld méretét mindenki alulbecsüli.
    Ez utóbbiról: 250 év szívós emberi tevékenységre volt szükség ahhoz, hogy 40 százalékkal megemeljük a CO2 szintet. Mindent elégetünk, ami van és a Föld oxigén csökkenése mindössze század százalékban mérhető. A számokkal könnyű dobálózni, de a valóság elképesztően nagy.
    Az előzőről: A múltban bármikor az Ember beavatkozott az ökológiába (pl nyulak telepítése Ausztráliába) az sohase úgy sült el, ahogy akarták.
    Persze megpróbálhatják, de én borítékolni merem a kudarcot, ami akár végzetes és visszafordíthatatlan is lehet.
    Ennek ellenére hajlandó vagyok a témát bedobni, Vitassuk meg!

  94. 94. Jövőnk

    ” És akkor Bogár nem érti – vagy nem mondhatja el -”

    Érti, és el is mondja, igaz kissebb előadásokon, de többször is hallottam.
    A Föld lakossága mesterségesen lett felpumpálva a termelés-fogyasztás-profit növelése miatt.
    Most, hogy elérték az ésszerű növekedés határait és hatalmas mennyiségű technológiai és anyagi vagyont halmoztak fel, ez a tömeg nemcsak feleslegesé vált, de a fehér középosztály veszélyessé is…

    Az elit pár millió rabszolgával meg a meglevő technikával ki tudja bekkelni a klímaváltozást és alkalmazkodik az új feltételekhez…
    A többiek meg úgy jártak.

  95. 96. Tibor bá,

    „Az előzőről: A múltban bármikor az Ember beavatkozott az ökológiába (pl nyulak telepítése Ausztráliába) az sohase úgy sült el, ahogy akarták.”

    Miből gondolod, hogy MINDEN tudást megosztanak velünk, halandókkal?

    A hatalom pont azoktól az egyre kevesebbek által követhető, felfogható tudásoktól függ amik nincsennek megosztva… ez lehet technológiai, fizikai, geológiai, biológiai de akár pszichológiai „csúcs” technológia, aminek nem csak az eredményei, de a kutatásai is csak egy szűk csoport számára ismertek.
    Nekünk meg az jut, ami a mi szintünkön nekik hasznos.

    Nem véletlenül lett kiátkozva az okkult sem…
    Nem a horoszkóp, és nem az aranyinálás itt a veszélyes, hanem az a logika amit követ.
    Newton se lehetett volna korának legnagyobb fizikusa ha nem merül el nyakig az okkult tudományokban…
    Talán az se véletlen, hogy az első klónozást (Dolly) is a szabadkőművesek végezték…

  96. 95. Balázs

    ” Az ökoszisztémát még mindig nem ismerjük mély összefüggéseiben, ők sem.”

    Miből gondolod, hogy „ők sem” ?
    Miért gondolod, hogy minden tudást megosztanak velünk?

    A hatalom egyik záloga a tudás és annak eloszásának monopolizálása.

    Ahogy a régi Egyiptomban a papok a napfogyatkozással tudtál zsarolni a népet, a mostani elitnek lehet a tarsolyában egy csomó „belső használatra” való tudás…

  97. 95 Balázs, beszélgess a telekszomszédoddal. 😉 (no offense és üdvözlöm őt!)

    96 Tibor bá’ soraiddal egyetértek, nem is mondom, hogy ez egy jó megoldás. Örülök, hogy végre tisztázódtak fontos dolgok. A megvitatásra visszatérhetünk… örülök, hogy erre nyitott vagy és köszönöm!

    97 Örülök, hogy rendszeresen nézed, hallgatod és/vagy olvasod Bogár tanár urat; de abban azért egyetértünk, hogy ő nem mondja ki olyan nyíltan az igazságot, mint pl. Tibor bá’.

  98. Jövőnk, lvvm
    Ezen annyit gondolkodtam, ha van/lenne globális elit, amelyiknek terve a túlélés és az emberiség csökkentése akkor miért nem csinálták már meg? Mire várnak? Miért kell hozzá globális felmelegedés, amikor a saját élőhelyüket ugyanúgy lenullázzák? Miért nem csinálták meg pár éve, simán egy nap alatt el lehetne intézni fél kontinenst, ha a média/net lekapcsolva, meg se tudnánk, erről ti mindenképp többet tudtok, szóval miért nem léptek már eddig?
    A profitmaxba nem hiszek, ha lecsökkentik a népességet, akkor ugyanolyan jól élhetnek, hisz verseny 0. Csak tényleg kíváncsiságból, mert ha én ők lennék, már rég legyalultam volna a nagyját, és hintáznék a tengerparton.

  99. Re:82
    Amit írsz bizonyos szintig működhet, pl egy papírpohár távtartónál, hogy ne égesse meg a kezedet, de ez annál kicsit komolyabb dolog. Pl ha magát a koncepciót le akarnám védetni(le is fogjuk), akkor a magyar szabadalommal kb kitörölhetem a hátsó felemet, minimum egy nemzetközi védelmet kellene, ami több 10 milliós tétel, plusz a fenntartási költségek. Szerinted kinek van ennyi fölösleges pénze a befektetőkön kívül?
    Nem is beszélve arról, hogy amint beadtad a szabadalmat, akkor garantáltan le is nyúlják, ebből fakadóan nem az elején kell beadni a szabadalmat, hanem a végén, mikor már több évnyi előnyben vagy a lopós versenyzőkkel szemben.
    Nem egy első kézből származó információm van arról, hogy hogyan látta viszont a feltaláló az ötletét máshol a beadást követően(nézd meg a beadott szabadalmak számát Magyarországon, 90-es évek óta zuhanórepülésben van, nem véletlenül). Pár éve még újságcikk is volt abból, hogy egy primitív backdoor volt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal szerverén, és csak az nem ment be, aki nem akart…
    Nem ködszurkálásról van szó, idehaza a legrosszabbra kell felkészülni, és nem ér majd meglepetés.
    Hozzá teszem volt egy idő, mikor azon gondolkodtam, hogy szabadalmi trollkodjak az USA-ban, kapcsolatom most is van hozzá, ötletem volt hozzá,de végül nem csináltam, mert más volt a fontosabb…

    Nyilván büdös neked, nem is várok mást, csak kétkedést, megszoktam már.
    Mindig külön utas „politikát” csináltam, a szkeptikusok sose tántorítottak el a munkáimban . Anno, mikor bő 10 éve PV technikával foglalkoztam, akkor a bolondok játékszere volt, és nézd meg ma, hogyan áll ez az ipar, ugyan ez igaz a LED-es technikára is. Én mindig az elsők között voltam, aki meglátta valamiben a potenciált, és akkor szálltam ki belőle, mikorra már minden sarkon ezt árulták.

    Nem vagyok Németh Sanyi, többek között azért sem, mert sose voltam taxis, és nem hülyítem a gazdag egyedülálló magányos nőket a karrierem elején… Az hogy jó a beszélőkém az egy dolog, ez egy adottság, amit ki tudok aknázni, és ki is aknázom, ha már van. Plusz állítólag egy intelligens pasas vagyok(mások ezt mondják rólam), bár én magamat nem tartom annyira annak, ami ad egy kiállást.
    Te ezt nem használnád ki? Dehogynem…

    Hogy miért hagyom abba, ha felizgattam a publikumot? Egyszerű, mert öncenzúrázom magamat, mert mikor választ adtam, és befejeztem, te egyszerűen letörölted a választ, vagy kidobtál/bezártad a topikot. 😉
    Ezért írom, hogy privátban mondom el, ennyire egyszerű…

  100. Re: Curix

    Elsőnek nem vagyok Dajti, én sem hívlak Cuncuskának maradjunk ennyiben. 😉
    Belső égésű motor nagyon rossz példa, mert ezek hőerőgépek, és amiben valami mozog és ég, sose lesz jó hatásfokú… Lehetne autóban pl kombinált ciklusú gázturbinás motor is közel 70%-os hatásfokkal, de ki fizetné ki, ha az autó árának minimum a felét csak a motor költsége adná, plusz a kocsi 3/4 a motor lenne.
    Ne keverjük össze a hőerőgépek fejlődési modelljét a villamos dolgok fejlődési görbéjével. Alma és körte tipikus esete…
    Ritkaföldfém nem az akkuba kell, hanem a szuper erős mágnesekbe, pl szamárium, vagy neodímium. Amire te gondolhatsz az akkuknál az a kobalt, amit Afrikában bányásznak, ha kell rabszolgákkal a hadurak, mert kell a Li-ion akkuk elektródájához.
    Mondok egy meglepőt, a Li alapú akkuk halálra vannak ítélve.
    Ezt pár éve le is írtam egy tanulmányban, hogy pár tíz éven belül korlátos lesz az alapanyag. Ez már most is látszik, nézd meg a lítium-sók világpiaci árát.

    Pontosan ezért mentem el olyan irányba, ami nem ritka anyagokkal dolgozik, nem korlátozódik szűk földrajzi helyre a nyersanyaga, nem használ egzotikus összetevőket,stb,stb.

    Egy dolgot tudok mondani a végére.
    Nem akarásnak nyögés lesz a vége…

  101. 99. Attila

    Miből gondolom? Hát úgy, hogy körbenézek. A tudást az uralkodó rétegegek sohasem osztották meg a plebssel, ezért uralkodtak ők a másik felett. A tudás hatalom ugyebár.

    De kérdésedben ott a válasz is. Ezírányú tudásuk vagy újkeletű vagy nem elég magasszintű, különben nem ilyen állapotok uralkodnának.

    Évszázados uralmuk fejlődésen megy keresztül, és amikor a kapitalista felfogáson leresztül belerángatták a világot a játszmába, még nem voltak ilyen kiforrottak mint manapság. Mert félreértés nincs közöttünk. Amit lehet ők tudnak, de létszámukból és hiearchikus felépítésükből adódóan nem kontrollálhatnak mindent.

    Tehát vagy a tömegek gazdasági és életszemléleti tevékenységéből fakadó fékevesztett rombolását nem tudták kordában tartani vagy csak egyszerűen nem ismerték azokat a mechanizmusokat amik ezeket a várható klímatikus viszonyokat előidézték( ezt nem hinném). Tehát nem mindenhatóak! Nem tudnak ennyi állattal mit kezdeni, kicsúszik a gyeplő a kezükből. Ezért most ők is bajban vannak.

    Nyilván vannak lehetőségeik, de Jövőnk féle scenárió szerintem egy öngyilkossággal ér fel, ezért halogatják a megoldást ők maguk is.

    Jövőnk

    Ja szoktam vele beszélgetni, ő sem tartja túl szerencsés megoldásnak.
    De abban mindannyian egyetérthetünk, hogy benne van a pakliban.

    Nem mellesleg sokkal inkább a dajtás-féle gondolkodáshoz húzok mostanában.
    Az még egy extra, nhogy ha valami előrevisz az pont az olyan technikai megoldások valamelyike lehet amin ő is dolgozik.

    Túl kell lépni a babkonzerven meg a géppityún, mert amíg ezen a szinten akar az ember megmenekülni addig csak csalódás lesz osztályrésze.

  102. Re:84
    Nézd meg a flow battery concepciót, és meg fogod érteni, hogy miért választottam ez a fajta akkukonstrukciót ipari energia tárolásra. Le kell szögeznem, szigorúan ipari energia tárolásra fejlesztett akkuról van szó, ezt nem fogod látni az IPhone 20-ban.
    Fajlagos teljesítményt itt ketté kell választani, mert magának a reagenseknek van egy specifikus energia sűrűsége, és magának a cellának is van egy maximális teljesítménye, ami nagyrészt a membrán ionáteresztő képességén múlik. Többféle kémia van fejlesztés alatt, egyik kb a Ni-Cd energiasűrűségét üti meg, másik a bőven a Li-ion felett van, de vannak hátrányai…
    Ciklusszám csak a membrán öregedésen múlik, ami itt cserélhető, mert konstrukciósan a cella olyan, mint egy nagy ipari hőcserélő. Szétszedhető, ami elromlott kicserélhető(főként a membrán), alapanyagok nem degradálódnak, gyakorlatilag mélykisüthető, mert nincs visszafordíthatatlan kémiai reakció benne, szemben pl a Li-ion akkuknál, vagy az ólomnál. Ciklusban bőven több 10e, ezért inkább évben szoktam megadni ezt a számot, ami minimum 20 év, de karbantartással kitolható „akár meddig”.
    Tárolt energia mennyiségét a felhasználó dönti el, csak a kettő reagens tartály térfogatától függ. Tárolható több 100 MWh is, ha elfér kettő siló, amiben a „lötyit” tárolják.
    Nem véletlenül mondom, hogy nézz rá a flow akkukra, leesik egyből a tantusz, hogy miért ez a koncepció jó az ipari energia tárolásra.

    Régen is voltak, ma is vannak multi junction napelemek, amik sose lesznek olcsók.
    Ez a háború eldőlt, nem a nagy hatásfokú drága napelemek váltják meg a világot, hanem az olcsó alacsony(~15-20%) hatásfokú napelemek, amik jellemzően poliSi napelemek. Curixre kicsit visszakacsintva. Földkéreg hány százaléka valamilyen szilikát alapú kőzet? Ki fogunk fogyni a Földön a szilíciumból?
    Olyan technikákat kell használni, amik nyersanyagban nem korlátosak, ez kell hogy vezérelv legyen a jövőben, és nem csapjuk be magunkat hosszú távon.

  103. 100. Jövőnk

    „… Bogár…de abban azért egyetértünk, hogy ő nem mondja ki olyan nyíltan az igazságot, mint pl. Tibor bá’.”

    A nagy nézettségű TV műsorokban tényleg nem… de esett már ki kezemből kávéscsésze miközben kis közönség előtti beszédét hallgattam a youteube-on…

  104. 101. Réka

    „Ezen annyit gondolkodtam, ha van/lenne globális elit, amelyiknek terve a túlélés és az emberiség csökkentése akkor miért nem csinálták már meg? Mire várnak? ”

    Azért 7 milliárd ember kipusztitása nem kis munka.
    És ha csak úgy nekiállnának, azért lehet hogy ellenállás is kifejlődik.
    Régi módszer, hogy másra, lehessen kenni a dolgokat… klímára, szemben álló felekre, mesterséges éhínségekre, stb…

    Ennek a része a genderelmélet, az európaiaknál csökkenő spermaszám, az, hogy gyakorlatilag mindenki beteg, a kábítószer legalizálása, a számítógép- telefon- játék- és sorozatfüggőségek kialakítása, stb.
    Igyekeznek a tömegek akaraterejét és önvédelmi képességeit a minimumra csökkenteni.
    A demográfia elviszi a fehérek jó részét, a többit a betegségek, a maraékkal meg végez a klíma…
    És az ő kezeik tiszták maradnak.

  105. Re:89
    Leírtam már előbb, hogy nem nyersanyag korlátos akkukat kell gyártani.
    Lítium az, már most látszik, hogy gondok lesznek belőle.
    Elég széles a periódusos rendszer skálája, számos variáció lehet a befutó…

    Miért gondolod azt, hogy ami ma nincs, az nem lehet holnap.
    100 éve gondoltad volna, hogy Győrben millió számra gyártanak dízel motorokat, mikor még fel sem találták? Itt csak akarás kérdése lesz, mert sem fizikai, sem nyersanyag korlát nincs, hogy egy megújuló alapú társadalmat építsünk.
    Persze ahhoz okosan kell a részelemeket kiválasztani.

    Csak halkan jegyzem meg, hogy a mai Si alapú napelemek 25 év után a névleges teljesítményük 80%-át leadják, ami gyakorlatban inkább a 90%-hoz van közel, mert van a világban pár őskövület napelemes rendszer, amin ezt mérték.
    Mégis mi a lófüle romlik el egy mozgó alkatrész nélküli eszközben, ez nem egy hőerőgép, amit olajozni kell…
    150-180um vastag egy elemi cella a napelemben, tiszta elemi Si formájában, némi szennyező anyaggal. Nehezen tud ez a struktúra tönkre menni, ráadásul 3mm edzett üveggel laminálják össze. Én még nem láttam jégkártól tönkrevert napelemet a tetőn, pedig több mint 10 éve foglalkozok napelemmel.

  106. 98 – Lehettem volna valaki más (Lvvm):
    Szóval te úgy gondolod, hogy az orosz oligarchák, az amerikai milliárdosok, a német iparmágnások + Csányi Vilmos valahol összeültek és elhatározták, hogy idegesítő ez a rengeteg ember, meg kell tőlük szabadulni. Beoltották magukat lépfene ellen, majd bekeverték a lépfenés bogarat az emberiség kenyerében és most az a gond, hogy a 7 milliárd hullát ki a fenével temettessék el. [kérdezd meg az SS még élő tagjait, tömegeket megölni nem kunszt, de mit csinálsz a hullákkal?] Elárulok neked valamit: Még abban se tudnának egyezségre jutni, hogy milyen nyelven kommunikáljanak egymással. Az, hogy most tömegesen vesznek ingatlanokat Újzélandban, az csak egy véletlen egybeesés, mint amikor elered az eső és mindenki kinyitja az ernyőjét (már egy párszor elsütöttem, de az istennek se értitek meg.)
    Ez pedig:
    Newton se lehetett volna korának legnagyobb fizikusa ha nem merül el nyakig az okkult tudományokban…Egy égbe kiáltó marhaság. Először is, Newton nem kora, hanem minden idők legnagyobb fizikusa volt. Másodszor pedig minden iránt nyitott volt, magyarul kíváncsi aztán rájött, hogy az egész hülyeség. Ugyanez volt Einsteinnel is. Keresztbe-hosszába hirdették a háta mögött, hogy hisz istenben. Olyannyira, hogy kénytelen volt nyilvánosan cáfolni, amit persze az istenhívők gondosan elhallgatnak és folyamatosan ismétlik: Einstein szerint „Isten nem kockázik”.
    Attila! Neked van eszed, ne csapd be magad. Rengeteg gonoszság van a Földön, ami kizárólag az emberi természetből fakad, de ezt nem lehet úgy összegezni, ahogy te teszed. Egyszerűen nem reális. Nézd, én 11 évesen ismerkedtem meg a Bohr-féle atommodellel. 13 éves koromra végigzongoráztam a mechanikától kezdve az elektromosságig a fizikát középiskolás szinten. Megtanultam, hogy az anyagi világot elég jól ismeri az emberiség(azon része, amelyik odafigyel foci helyett), és el lehet benne igazodni, amiről gondoskodott az a szűk réteg, amelyiket általában tudósoknak neveznek. Ebbe sarlatánok, laikusok, kóklerek, szélhámosok és szegény megtévesztettek állandóan beleköptek, amiket a naiv laikusok előszeretettel felcsipegettek, mert sokkal könnyebb volt, mint megérteni a bonyolult valóságot.
    Végül, én ezt a honlapot azért hoztam létre, és azért tartom fenn, hogy segítségével megismerhessük a valóságot, az igazságot. Nem nézem jó szemmel amit néha te és dajtás művel. Te megtévesztett vagy, dajtás szerintem szélhámos. A jövőben nem akarok bajlódni veletek.
    Még egy próbálkozás: Őszinteséged előttem kétségtelen. Az én őszinteségemről az elmúlt több mint egy évtized tanúskodik. Ennek ellenére, ha a véleményünk ilyen gyökeresen különbözik, akkor valamelyikünknek nagyon tévúton kell járni. Mi bizonyítja azt, hogy ez utóbbi én vagyok?

  107. Annyi irányba ment rögtön szét a témakör, hogy nem tudok konkrétan hozzászólni.
    Tibor bá’ hozzászólásához kapcsolódóan: a nevezett magyar ember nem tagja az elitnek. Az ingatlanvásárásnál gondolom Tibor bá’ az újzélandi esetre utalt. Azok sem az elit tagjai.

    A 7 milliárd ember kiiktatása kapcsán már Tibor bá’, Hetesi és sokan jelezték, hogy ha holnapra eltűnnénk, azonnal melegedés következne be. Lásd WTC utáni légiforgalmi stop, azonnal melegebb lett a kieső kondenzcsíkok miatt.

    Réka… az elit jól van jelenleg, dől a profit, lehet vele ezt-azt kezdeni. Talán Balázs írta fentebb: elkúrták. De ezt már Tibor bá’ is megírta. Erről évtizedek óta tudnak és tudnak a nagytudásúak is. A vonat már elment; amiről Tibor bá’ már többször írt. Az én kérdésem csupán az, hogy melyik vonat, az utolsó vagy a „garázsmenet” is. Mert ha csak az utolsó, akkor az elitnek még van egy dobása. Durván leegyszerűsítve. Aztán lehet, hogy a garázsmenet a Szaharában áll meg, vagy a Vénuszon… 😀

  108. Gazdasági elit, háttérhatalom: néhány tucat család, amelyek a tulajdonosi piramis szerkezet tetején vannak. Orosz és egyéb oligarchák nem tagjai. Nagyjából az USA-ban élnek.

    Balázs: azért ez a babkonzervnél és a „géppityunál” sokkal összetettebb. Egy biztos, a babkonzerves és „géppityus” kb. 10 perc alatt lerendez benneteket a dombon. 😀 remélem érted a viccet, de a komolyságát is.

  109. 37, 85:
    “Én a magas házak önellátóságának lehetőségét inkább a nap és szélenergia kihasználásában látom. Óbudán, Európa leghosszabb panelháza például ilyen szempontból önellátóan működik.”

    Nem lovagolok az önellátáson, te írtad minden mondatodban ezt… Csak erre reagáltam, mint ahogy értelmes emberek fórumán illik. (Főleg ha érdemben akarunk…)

    És igen, melegvízen kívül még igen sokminden kell(ene) az áhított önellátáshoz, említett hotelben is nyilván nem csak a vendégek fürdenek – hanem a több rucatnyi személyzet fűt, főz mosogat, takarít stb egy rakás energiát használó kütyüvel. Netán világítanak is.

    Ugyanez igaz a faluházra is, fejenként egy m2 kollektorral!?

    Szinte minden másban egyetértünk, csak az önellátás még álom.

    A blog egyébként kezd izgalmasabb kérdések felé fordulni! Hajrá,hajrá! 🙂

  110. 111. Jövőnk

    Értem én a viccet, meg a komolyságát is. Csak nem szeretem?. Igazad van.

    Ha így marad tényleg elég lenne 10 perc egy géppityusnak.
    Reményeim szerint azonban nem marad így. Ha csak egy részük reagál( talán bajban lépnek, talán tudnak, talán talán talán) már telt ház lesz. Én, mi álljuk a kaját.? a buliba meg illik hozni egy-két kalasnyikov vodkát.

    De inkább a halál mint egy atomháború utáni nyomorúság.
    Mikor meghalunk rájövünk, hogy a sok hűhó semmiért nem segített.
    Nagymamám 94 éves, most haldoklik, alig eszik, pár hete lehet a drágámnak. Nem a halálnak nevezett valami olyan borzasztó hanem amit gondolunk róla, na meg a szenvedés.

    Az igazság, hogy már fázni is utálok, kiveszett a rambo vér?

  111. FRISSÍTVE!

    Tibor bá’ és természetesen mindenki más is: mivel a téma rendkívül összetett és bonyolult, ráadásul érintőlegesen a különböző nukleáris töltet típusokról is szót kellene ejteni – mert nem csak klasszikus fissziós (maghasadásos) és termonukleáris fissziós + fuziós (magegyesüléses) típusok vannak, hanem sokkal több, így elsőre csak egyetlen egy példát hoznék fel, amolyan „ízlelgessük” ezt egy kicsit. (Kihangsúlyozom sok szakember – illendően nem nevezem meg konkrétan a hazai szervezetet – tudása siralmas, de még orosz szakember is elvérzett már.)

    Az eddigi legtisztább nukleáris töltetet az oroszok robbantották fel (konkrétan) hármat 1971-ben. Egy töltet hatóereje 15kt volt, de 98%-os, azaz a fissziós hányad csak 2%-ot tett ki, azaz 0,3kt volt, így a sugárszennyezést elsődlegesen ez okozta. Hivatalosan szeretik mantrázni, hogy a terület sugárszennyezett – föld alatti robbantás volt, ami valóban a legrosszabb -, de a konkrét mérési eredménnyel egy laikus nem sokat tud kezdeni.

    Az érték: 0,053-0,42 mikro Sievert per óra.
    A természetes háttérsugárzás: 0,34 mikro Sievert per óra (ez globális átlag, nálunk 0,1-0,3 mikro Sievert között váltakozik.

    Vagyis… a felső érték (háttér+robbantás) 0,76 mikro Sievert per óra… ami nudli, semmi. (Megjegyezendő, hogy a háttérsugárzás 40% radon. Egy szellőzetlen lakásban a radon 10szeres is lehet, boros pincében 100szoros, szellőzetlen, mély és hosszú boros pincében elérheti az 1000szerest; nem árt tudni!)

    Ha ezt a töltetet légi robbantással robbantották volna, akkor a sugárszennyezés mentes magasság 162 méter (125-211 méter között a meteorológiai 30%-os hibahatár miatt), az optimális rombolási (20psi túlnyomás, avagy statikus lökéshullám) magasság 450 méter. Sugárszennyezés nagyjából nulla, mert nem ér talajt, nem szívja fel a port, a levegőben pedig a 0,3kt-ból számolandó fissziós maradék izotópok lényegében teljesen elhanyagolhatóak.
    A rombolás: 690 méteres sugárban (felszínen mérve) minden épület miszlikre, halálos kezdeti ionizáló sugárzás (neutron sugárzás) ~1.200 méteres sugárban, harmadfokú égési sérülés ~2.000 méteres sugárban, illetve 2.000 méteren még 3. fokú, utána jönne a másodfokú égési zóna emberre vetítve, ~2.100-2.600 méteres sugárban másodfokú. Ha ez pl. Pápa városa, akkor annak annyi. Következmény: lényegében semmi.

    De visszakanyarodva a fenti orosz értékre. Az elsősorban gamma sugárzás, amit a Co-60 izotóp okozott (acélból, talajjal stb.). És ismétlem, lófitty.
    A kobalt-60 (Co-60) van konkrét élettani példa. Tajvan. Kb. 10.000 embert érintett 20 éven keresztül. Összdózis 0,4 Sivert 20 év alatt, ami 2,283 mikro Sievert per óra. A GammaScout készülékem 5 mikro per óránál riaszt. Vagyis az orosz értékhez képest háromszoros, de a riasztási érték fele.
    Nos, a 10.000 tajvani lakos között az országos rákarány 3% volt jellemző, míg a torzszülés 7%-a. Vagyis egészségesebbek voltak, mint a lakosság (referencia csoport), ami igencsak meglepett minden orvost és szakértőt.

    Fenti példát azért írtam, mert nagyon bonyolult kérdés kör ez. Mellesleg a hírhedt Cár-bomba volt a második legtisztább töltet 3%-os fissziós hányaddal, ami annyit jelent, hogy a sugárszennyezés 1,5 megatonnából számolandó, nem az 50Mt hatóerőből. Ráadásul légi volt, igaz az első lökéshullám olyan erővel pattant vissza, hogy gyakorlatilag megszívta a talajról a port, így „jobban” szennyezett, mint várták.

    Lényeg a lényeg, a fenti csak egy ízelítő és nem azt mondom, hogy hállelúja, ide egyet a fejem fölé. 🙂
    A korai „hiroshima” bomba, a hidegháborús hidrogénbomba, a későbbi termonukleáris töltetek, és a mai új töltetek, valamint a „három fázisú” tisztító palástú tiszta töltetek között iszonyatosan nagy különbségek vannak sugárszennyezés terén.

  112. 114 Balázs 😀 igazán nem hergelni szeretnélek, de hiába van Nálad pár „vodkás” ember, vagy akár vadász, ha a „géppityus” egy új generációs digitális hőkamerával végez felderítést, és hightech éjjellátóval passzív üzemmódban közelít ideális pozícióba. (Most ne menjünk bele, hogy törvényileg illegális lézeres ECHO-1-es digitális hőképalkotós céltávcsöve van netalán.) Perceken belül game over. Mégha a vadásznak van is éjjellátója, sanszos, hogy aktív üzemmódban használja és akkor neki lőttek, a passzívval azonnal fel van derítve.
    De ha nem is használ ilyet, éjjellátó, lézertávmérő, és bár nem legális, de egy ex NDK-s zölden foszforeszkáló toldalékkal még nyílt irányzékkal is.* 😉 😀
    Értelek, tudom mit és hogyan csináltok, majd leugrok valamikor és segítek pár dologban.
    *Jognyilatkozat: én a fegyvertartási törvény minden paragrafusát szentírásként betartom, így értelemszerűen se lézeres célmegjelölő, se ex NDK-s cuccom nincs, lévén az éjszakai tüzelési képesség tiltott.

  113. Réka:
    Mi a véleményetek a hidropóniáról? Akár ledes megoldással pl zárt rendszerben? Kihúzhat minket a szarból ahogy egyesek itt állítják?

  114. 116:

    Kommandók ellen a népesség 99,99%-a védtelen, még a hadseregek is.

    Ha olyan helyzet van akkor bizonyos dolgokra nincs értelme készülni, mert annak az erőforrásigénye annyira nagy, hogy a még folyó jelen világban nem tudod kigazdálkodni.

    Nálad más a helyzet, mert te legalább tudod hogy mire, mi ellen készülsz.
    Az átlag halandótól már az is szép ha egyáltalán egy vadászfegyverig eljut.

    Hozzáteszem az első hullámban exitálók után, a második hullámban elenyésző lesz az akit éjjellátóval lőnek ki a házából.
    Aki ebbe beleesik az így jár.

  115. 118 😀 ez nem kommandós egység volt, hanem egy ember, aki kellően felkészült. Mondjuk lehetnék akár én is… egy posztapokaliptikus világban, felbomlott állammal értendően… mai törvényeknek megfelelve. De… nem lennék, ugyanis nem szándékoznék fosztogatni. 😉
    De értem, mire célzol. Nagyrészt igazad is van. Csak… sok prepper nem úgy gondolkodik, ahogy én, és simán rááll a „majd az erősebb kutya” stratégiára, a renegáttá váló fegyveres állományúakról már nem is beszélve.

  116. 109. Tibor bá’

    „Szóval te úgy gondolod, hogy az orosz oligarchák, az amerikai milliárdosok, a német iparmágnások + Csányi Vilmos valahol összeültek és elhatározták”

    Nem egészen…
    Az orosz oligarhák meg az amerikai milliárdosok nagy része de még Csányi Sándor is mennek a levesbe…
    Az a 300 család meg már pár száz éve elég rutinosan ért egyet a világ formálását illetően.

    Newton pedig kb tízszer annyit írt az okkult tudományról, mint a fizikáról…
    Ha „elég” értelmes volt ahhoz, hogy még szerinted is minden idők legnagobb fizikusa legyen, akkor hogy nem jött rá korábban hoghülyeségekkel foglalozik?
    Egész életében a „bölcsek kövét” (amivel aranyat lehet csinálni) kereste. Hogy megtalálta-e azt ugye nem tudjuk… Őszintén… ha TE megtalálnád, közhírré tennéd?
    Az arany ára azonnal nullára csökkenne, aztán használhatnd ajtótámasznak.
    Mindenesetre Newton a királyi pénzverő igazgatója lett.
    John Maynard Keynes a híres közgazdász mondta róla (miután megvette egy csomó alkémiai könyvét) hogy Newton nem az első nagy fizikus, hanem az utolsó mágus.

    Mondjuk kiváncsi vagyok, hogy például te mennyire ástad bele magad az okkult tudományokba hogy ilyen markáns véleményt alakíts ki róluk, vagy csak egyszerűen kényelmesebb elhinni, hogy marhaság, mert ellentmond a mai dogmáknak?

    Azt nem tudom, hogy miért gondolod, hogy azok akik a milliárdjaikat nem akarják megosztani veled (meg velünk) azok miért akarnák azokat a tudásokat megosztani, amik hozzásegítették őket ehhez a vagyonhoz…
    Részemről biztos vagyok benne, hogy mióta vannak „hadititok” szintű technikai ismeretek, úgy vannak geológiai, biológiai és pszichológiai ismeretek, amit már nem csak hadi, hanem politikai célokra is fel lehet használni.
    És ezen ismeretek arányosak a rendelkezésre álló pénzzel… És az egyre nagyobb mennyiségben áll rendelkezésre.
    Egyszer tényleg szakíthatnál időt a „Century of the Self ” című filmre…

    Nincs tévút.

    Ahány ember, annyi világ. Mindenki a saját benyomásai alapján építi fel.
    Vannak átfedések és vannak különböző nézőpontok.
    Hogy ki látja a világot „igazabbul” azt általában az idő dönti el, mivel egyikünk se ismeri a teljes valóságot

  117. 117 freeetoaster:
    Igen is meg nem is.
    A hidropónia elődjének felfogható intenzív, talaj nélküli termesztés már 20 éve bevett gyakorlat az intenzív kertészetekben, világításprogrammal együtt.
    Vagyis a „ledes zöldség” nagy %-ban megtalálható az áruházakban, és hacsak valaki nem a helyi biotermelőtől vásárol, sanszos, hogy nagy részben ezt eszi.
    Mindaz, amit ennek felrónak, hogy íztelen, „mű” az sokkal inkább fajtakérdés, mint termesztési eljárás. A nagyi paradicsomja nemcsak a szabad föld miatt volt olyan, hanem azért mert a régi típusú fajták elsődleges értékmérője az íz, eltarthatóság volt. Ma pedig csak az egyforma alakú, színű árút fizeti meg a vevő, úgyhogy ez az irány. Nyilván az idő sem mellékes, hogy 6-8 hét vagy 4 hónap alatt érik be, nem mindegy. Erre szelektálnak, nemesítenek, senki nem méri, fizeti ki az ízt, a masszív beltartalmat.
    Természetesen a talajaink is szörnyű állapotban vannak az 50-80 évvel ezelőttihez. Az ipari mezőgazdaság gyakorlatilag lenullázta a talajéletet, a szerkezetességet. A trágyázás pedig – ahol van – nem segít, mert a nemcsak az ipari, de a háztáji takarmányozás is tápokon alapul, ami elelve hozzáadott antibiotikumokkal van tele. Vagyis a termesztő közeg és a jelenlegi talaj közt szinte semmi nincs a talaj javára, onnan +tápanyag aligha, vagy minimálisan kerül a növényhez. Úgyhogy emiatt nem írnám le a hidropóniát.

    A zárt rendszer elmélet addig működik, amíg kívülről fent tudod tartani, van energia, tápoldat, cső, alkatrész, szűrő, pumpa. Ha ez akad, vége. A másik nagy baj, hogy zártra van tervezve, de nehéz megőrizni zártnak, és igen, ahogy Tibor bá’ mondta, ha kívülről bekerül bármi fertőzés, az végigrohan egy nap alatt hisz egyforma fejlődési stádiumban van mindegyik növény, ha jól ellátott N-el, akkor nagy, zöld, laza szerkezetű levelei vannak, ideális. Őszintén, nem tudom, meddig lehet zártként üzemeltetni, hisz levegőcsere történik, és onnantól bármi bejöhet. Nyilván ezt is karban lehet tartani, de itt jön be az emberi tényező.

    Thunder írta fent, hogy az emberanyag nem elég hozzá, és én is ezt látom szűk keresztmetszetnek. A legtöbben egy kaktusszal nem boldogulnak, nemhogy egy komplex rendszerrel. Lehetne edukálni az embereket, de erre se idő, se akarat.

    Összességében hasznos? Mindenképp, de ha csak egy balkonparadicsom van az erkélyen, az is jobb a semminél. Kihúzni a szarból? Sztem nem, mert ha valahogy el is működik egy ilyen rendszer itt-ott, azt hogy így élelmezzünk egy nagyvárost, az kizárt. Maximum ha az összes pláza, stadion helyére napelemes üvegház kerül, akkor is töredékét. Mert ebben a rendszerben a tápanyag is teljes egészében kívülről jön, azt pedig pótolni kell, és itt ugyanabba a bajba ütközik, mint a hagyományos termelés. Pl a foszforbányák az utolsókat rúgják, és oké, hogy az anyag nem vész el, de ha a koncentrációja nem akkora, hogy értelmesen kitermelhető legyen, akkor vége. És itt csak a módszer különbözik, de az előállítandó növényi mennyiség ugyanakkora, nem eszünk kevesebbet ledes zöldségből mint szabadföldiből. Persze lehet ezt is próbálgatni, létezik aqua- meg kacsapónia, meg egy csomó ilyen, ahol az állatok által használt vízzel locsolják a növényeket, és ez is működhet izoláltan, de még bonyolultabb és érzékenyebb lesz a rendszer maga, szaktudásra, egyenletes környezetre, ilyesmire.

  118. 113.-ra. Tehát 50 liter per fő per nap. 88 szobás szálloda. A szálloda gondolom rendelkezik kétágyas és pótágyas szobákkal. Számoljunk 300 fővel csúcsidényben személyzettel együtt. Egy főre így 0,56m2 napkollektor jut. Te írtad a megtérülést 24 évre. Én írtam a megtakarítást egy évre 2012. – re. Áramban kifejezve 5.304.000 Ft. Gázban 2.185.000 Ft. Vegyük az áramot alapul először . Tehát ebben az esetben a projekt 127.296.000.Ft kellett hogy legyen. Gázmegtakarítás szempontjából pedig 52.440.000.Ft… Érdekes számok, és az első két és félszerese a másodiknak. Te mennyiért csináltatnád meg?

  119. Szó volt arról, hogy összeomlik a mezőgazdaság, meg milyen rosszak a termések. Most beszéltem egy gazdálkodó barátommal. Soha nem volt még ilyen kukoricatermése, 136 mázsa/hektár és mindez nettóban, szemét nélkül, 15-16-os víztartalommal. Jövőre még nem halunk éhen 🙂

  120. Ahogy elnézem senkit sem érdekel az, hogy hogyan tudnánk enyhíteni az általunk okozott károkat. Minden értelmes ember is él bele a vakvilágba. És olyan megtérülésről ír ami NEGYED EMBERÖLTŐT VIZIONÁL, pedig ez nem így van. Huszonnégy évre. Az hogy sok hülye van, kevés értelmes, rendben van NA DE HOGY MINDENKI? Egyénileg is tenni kéne ám, nem csak azt várni és figyelni mit tesz a szomszéd.

  121. Dan

    Igazad van. Ha gondolod ugrálhatsz mint lepkefing a gatyában.

    Én ugráltam eleget. A falig fogunk menni mint faj. Te mint egyén tegyed mit EGY ÉN tehet.

    Hiába kajabálunk bealudtak a tv-n.

    Hetente jövök fel a nagy Budapestre. Hihetetlen milyen érzés utazni a metrón a sok ember között. Tele szelfiző cigánygyerekekkel, Pillangó park-sokat jártam arra- tiszta biófüves drogtanya. Az emberek szinte egésze jószándékú, de nagyon kevesek egészében. Semmiről semmit nem tudnak, és -ami a nagyobb baj- le is szarják. Nagyon konzumidióta ez a társadalom, fájdalmas.

    8 éve mióta elköltöztem nagyon sokat romlott minden.

    Érezhető a közelgő változás a levegőben.

  122. Dan, amennyiben a klímának annyi, már pedig az adatok és az itt megjelenő posztok és kommentek alapján, annyi, akkor abszolúte semmi értelme nincs már ilyesmire pazarolni az időt, energiát és pénzt, még egy szimpla szelektív hulladékgyűjtésre sem. Kicsit olyan ez, mint ha Berlin ostromakor, utcaseprők takarították volna a Reichstag körüli területet és a bunkerban mindenki takarított, mosott és vasalt volna. No offense! (Ha a klímának nem lőttek, akkor van abban igazság, nem is kicsi, amit írtál, de Balázs kommentje sajnos nagyon is frappáns válasz.)

    Balázs a kommented frissítése kapcsán +1, még én is érzékelem, pedig erre kevésbé vagyok alkalmas Veled szemben; ezzel a gyengébb „képességemre” utalok!

  123. Jövőnk

    Ha te gyengébb képességnek nevezed, hogy autóval jársz? akkor inkább örüljél. Azt hiszem az üzleti életben és azok szereplőin is észrevehető a szemellenzős hozzáállás. A cég, a cég, a profit, az adózás és annyi a koncentrált fókuszálás. Kicsit okosabbak és jobban tudnak ebben a szétmáló pöcegödörben boldogulni.

  124. Balázs gyengébb képességnek nevezem azt az esetemben, hogy Te önellátó vagy, láttam hogyan élsz, kicsit bepillanthattam abba, hogyan gondolkodsz, így hozzád képest én nehezebben érzékelem azt, amire utaltál.

  125. Jövőnk

    Csak önellátóbb, de nem önellátó.
    Az igazság, hogy korán szálltam ki a felépített pénzkeresetből. Most építem fel újra.
    Aki tanyán él az tudja mennyire ki vagyunk szolgáltatva mi is a rendszernek. Ha elszakad a lánc be kell menni a városba vásarolni, mert kézzel nem sétagalopp kivágni egy fát, felfűrészelni meg becippelni.

    Nem állunk rosszul kaja, víz, tüzifa stb. tekintetében. Attól se tartok annyira mint amit múltkor ecseteltél( mármint, hogy itt az erdőben megjelenne egy éjjellátóval felszerelt és autodidakta módon kiképzett valaki. Mert errefele ilyenek nincsenek. Egy-két vadászpuska és maroklőfegyver lehet a falu számunkra veszélyes rétegénél.
    Itt nem élnek ilyen okos, precíz emberek, már akik tudnák, hogy itt vagyunk.
    Rendőr haverjaim is vannak, egyik családtag. Mégis tudom, hogy maximálisan reálisan látod a védelem és kérdéskörét.
    Látom mennyire nem fogják, de bajban össze fognak verődni.
    Egyszerűen tőlem ezen körülmények között ennyi tellik. Nem vagyok katona típus. Nekem nem is ez a dolgom, még egy csirkével is megbeszélem mielőtt kínyírom.?

    De vagyok olyan harcedzett, hogy sok mindent elviseljek. És tudom a korlátaimat. Én tudom, hogy bizonyos helyzetekre, látványokra az emberek 99%-a egyáltalán nincs felkészülve. A különbség, hogy én tudom, hogy én sem.
    És ez már előny, bár kevés.

  126. A baj hogy dobálózik itt egy kommentelő olyan számokkal amik nem fedik a valóságot, ha utána számolna lehet magától rájönne. Egyrészt a napkollektor vagy fűtés vagy melegvíz ellátás rásegítésre szolgál, vagy TELJES EGÉSZÉBEN kiválthatja az egyébb Energia szükségletet, ami ehhez a kettőhöz kell, ami NEM váltja ki az elektromos áram használatát is . A napelem pedig áramellátás szempontjából mérvadó, ami szintén melegvíz, fűtés szempontjából érdekes, VISZONT ez utóbbi még az alapvető lakáson belüli egyébb áramellátást is biztosítja. Árammal is lehet fűteni. Mindkettő maximum három év alatt behozza az árát. Van más alternatíva is. Hőszivattyú például. Talajszondás vagy kutas kivitelben. NEM EGY HÁZAT SZERELTEM így mostanában. Ezt kombinálva napkollektorral tényleg elérhető a NULLA segédenergia használat. Nyilván ennek a megtérülése az ára miatt nem három év, de nem is tizennégy, vagy huszonnégy. Ha már egy új háznál amúgy is alapot kell ásni, elfér ott egy talajszonda is, ami télen – nyáron 17 C°-os, tehát hűteni is lehet vele. Melegvíz rásegítésnél kifejezetten előnyös, mivel nem mindegy milyen hőfokról kell felfűteni a használati melegvizet. De hagyjuk, túl sokat fecsegek.

  127. 131 Dan, nem, nem, ez így már érdekes volt. Nálam levegős hőszivattyú lesz és központi szellőztetés az egész házban (előfűtéssel és hőszivattyús előhűtéssel), természetesen NBC szűrőkkel, pince (nem szuterén), teljesen külön körön. EMP védett. Bár nem az új házban tervezem a gebaszt, ha… 😀

  128. „Te mennyiért csináltatnád meg?” Gondolom nekem szólt a költői kérdés (pénzköltői:) Csakhogy ne a levegőbe beszéljünk,
    semennyiért, már megvan. Én nem dobálózok a számokkal, „mérnök”  vagyok (én abban hiszek amit én mérek) mert már 2014.08.07-től élesben ketyeg egy oda-vissza mérő napelemes rendszer  (három hónap alatt csak felszerelte  az elmu) meg egy Zubadan puhz-hrp-ha2 szumma épp 4 milla alatt. És igen, számoltam előtte is – meg azóta is. Nem a megtérülés érdekelt elsősorban, hanem a banki kamatoknál 4-5-szörösen több hozama a befektetésnek…
    De azért azóta is mérek, most leolvastam :
    Hőszivattyú (e-tarifán) azóta megevett 10. 6MWh-t. (igaz néha hűtés is ment)
    Napelem (4kW) inverteren termelt 23.8-at, ebből szerinte visszatöltött 17.1-et. Elmü szerint fogyasztottunk (3-an) 17.2-őt és visszatöltöttünk 12.1-et. Többi disszipált.
    Ház átlagnál jobban szigetelt kőzetgyapotos de télen kandallóval rá kell segíteni (évi 100e pénz). Szervízköltség évi kb. 50 + tartályok stb. amortizáció. Tetőn nincs több hely.
    A magyar átlagnak ennyi sincs. Pontosítsunk, OK,  elérhető egyes esetekben önnellátás egy gazdag kisebbség számára, de ez a döntő többségnek (ma) álom, de ezért én még nem nézem hülyének…

    A sok pont ott van 126,127 +++

  129. Vaszil, köszönöm a – nem nekem szóló – hozzászólást. Bár nekem „kínai” 😀 de azért kezdem érteni a lényeget.
    (Kár hogy az én épületgépész-mérnököm nem annyira 😀 😀 😀 de azért alakul…)

  130. Ha télen rá kell segíteni kandallóval akkor ott valami nem ok. A tizenegyedik kerületben kutas hőszivattyú van, hővisszanyerős szellőztetés. Külön melegvíz tárolóra fűt rá a hőszivattyú. Húsz centi grafitos hőszigetelés a házon. Tetőn huszonöt centi kőzetgyapot. Nem érkezett a fűtéssel kapcsolatban semmiféle olyan panasz hogy rá kellett volna segíteni. Persze nem geoáramról működik, és nincs egy darab napkollektor sem… Szerintem nem megfelelő a hőleadó felület méretezés. (padló, mennyezet csőmennyiség-kiosztás)

  131. Sajnos a többség belvárosban parapett konvektorral, vidéken meg fával tüzel. Addig amíg a megújuló energiát és a tényleges fűtéskorszerűsítést nem támogatja az állam addig nem is lesz előrelépés. Két éve volt a főpolgármesteri hivatal dísztermében egy felelős műszaki vezetőknek szánt előadás ahol agyon dícsérték a távfűtést…. Mert az mennyire korszerű. Ugyan már! Dilettáns banda, és a legszomorúbb, hogy ehhez két mérnöki kamara is asszisztált mivel egyébként ellehetetlenítenék a munkájukat. Hajrá Fidesz!

  132. Erről beszélek, 20-25 centis szigetelésre – passzív házra – nem futotta nekünk se. Ez nem szándék kérdése. Lényeg hogy nem Csányi használja a tőkémet 1.85%-ért 🙂
    De komolyra fordítva, önkormányzatnak, államnak újra kéne születni egy közösségi érdekeket szolgáló szemlélettel. Valóság az ellenkezője… De tudod mit, már az se segítene. Milliárdnyi embernek mennyi energia, gyárbővítés plusz anyag kellene erre? A vonat már a szakadék felett van – csak a közgazdászok még számolnak.
    Geddonig jó lesz, úgyis együtt megyünk a marhavagonokban Mengele-utódokkal együtt akik még kisérletezgetnek…

    134: Jövőnk
    Örülök ha valamiben segíthettem 🙂

  133. Még ha náddal tapasztott sárkunyhóban lakott is valaki egy félreeső erdő mélyén az elmúlt néhány évben, minden bizonnyal akkor is hallott már a globális klímaváltozásról. Változatos, ijesztő és érdekes jelenségek összessége, melyek az éghajlat globálisan olyan súlyos szintű megváltozásával járnak együtt, aminek nyomán kénytelenek leszünk radikálisan változtatni az életmódunkon – már ha lesz rá módunk.
    https://merce.hu/2018/10/01/a-tokes-tarsadalmi-rend-kicsinalja-az-emberiseget/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük