(2622) Honvágy – adalék

Tibor bá’ online

Attila (PV) (alias lehettem volna más) átküldött két fényképet. Íme:

Tegnap este kinéztem az ablakon, és ezt láttam:

Reggelre ezt lett belőle:

A „fejlett” Nyugat. Amikor a rendőrök elkapnak egy csirkefogót, a többiek így hálálják meg.
Amikor nagyobb fogás van, akkor egy egész utca ég…

Szabad legyen megemlítenem, hogy Budapesten azért ez még nincs így, és remélhetően nem is lesz.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

106 gondolat erről: „(2622) Honvágy – adalék

  1. Köszi, Tibor bá’ hogy kitetted.

    Macron épp tegnap osztotta ki Orbánt hogy ő ebből nem kér…

    Szerinte Olaszország és a visegrádiak szítják a feszültséget és a válságot az Európai Unióban.

  2. Egy kis Magyarorszag adalék:

    https://24.hu/belfold/2018/09/20/most-meg-az-osszes-altatoorvos-mondott-fel-az-ajkai-korhazban/

    Mi a jobb ha felgyujtjäk a kocsidat vagy ha megdöglesz a mütöasztalon????
    Lehet am ezt sokaig firtatni.

    Ahol en laktam Magyarorszagon mar 50 kmen belül nincs normälis korhäz. Veszpremi pedig tulterhelt.
    A vidék kväzi orvosi ellatas nélkül maradt.
    Attila erröl miért nem cikkezel????
    Egyébként szanalmas vagy. Ha annyira szereted hazadat és Orban Viktort a bögagyas kiräly politikusodat, akkor miert nem mesz haza?
    Ezt most haläl komolyan kérdem….

  3. Nem csak Macron nem kér Orbánból… Európa kétharmada sem… nincs vele probléma, hogyha szerinted jó úton halad, de ha a választók hatalomban tartják Ő pedig nem változtat a politikáján, akkor előbb-utóbb szét fognak válni az EU és Magyarország útjai.

    Hozzáteszem teljesen jogosan. Részemről nem szívesen pénzelném tovább az adómból a gazdagodását és a maffiaállamát.

  4. Orbán jobban tenné ha a cigánykérdéssel foglalkozna. Pár hete elkezdte a lányom az ovit (V. kerület!) és konkrétan a csoportok 2/3da fekete cigány. Meg hogy amikor az ember a Jászaitól végigmegy a 6os villamossal mondjuk a Corvin negyedig és a villamos fele szintén cigó akiknek a felével nem ajánlatos felvenni a szemkontaktust. llletve hogy a rendőrpalota környékén, ahol anyám lakik nem ajánlatos este 10 lemenni az utcára mert 100 méterenként cigány galerik csoportosulnak. Számomra ezek sokkal kardinálisabb problémák bárminél is.

  5. 2 – Curix:
    Szégyellheted magad! Egy ilyen helyzet értékelésre az a válasz, hogy Attila miért nem megy haza? Ezt tanultad Németországban? Ez lenne egy értelmes diskurzus?
    Magyarországon becsődölt a társadalom biztosítás. Ez tény. Amerikában például, sose volt. Az nem igaz, hogy orvos hiány van. Felmond 7-8 orvos, és azonnal indít egy magán klinikát. Eddig volt csúszópénz, most előre megmondják, hogy egy adott kezelés, műtét, stb. mennyibe fog kerülni. És természetesen nem gyújtják fel a kocsimat, ami 4 millió szemben egy 30 ezres kis műtéttel.

  6. „Ez lenne egy értelmes diskurzus?”

    Attilával én már rég befejeztem az értelmes diskurzust.
    Sokkal több értelme van a falra hányt borsonak, mint az Attilával valo diskurzusnak. Szoval nem, nem szégyellem magam.
    Meg se szolaltam volna, ha a poszt cime „Helyzetkép Párizsbol” lett volna és nem az ami….és nem jön elö megint az a felcsuti borzalom.

    „szemben egy 30 ezres kis műtéttel.”

    Hány évtizede operáltattad magad utoljára?
    Ennyiért a növérem szült utoljára a 90-es évek elején.
    Amerikát meg ne hozd ide példának mert semmi közünk egymáshoz. Nekik van pénzük orvosi ellátást venni. Átlag magyarnak nincs.
    A magán rendelökkel meg nem mész semmire mert nem vesznek részt az orvosi ügyeleti elláto rendszerben. Ha véres a torkom akkor ebbe a putri ajkai korházban küldenének át a tulvilágra. Szoval kár parfümözgeti a szart, mert az még attol az marad.

  7. http://eduline.hu/kozoktatas/2018/9/21/Budai_Nagy_Antal_Gimnazium_tanarhelyzet_VBSMXM

    Olvassátok el légyszives azt is hogy került pozicioba az iskola igazgatoja.

    „A váltást ellenzők szerint az iskola új vezetője, Manolovitsné azért kerülhetett pozícióba, mert még az egyetemről ismeri Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkárt.”

    és a sor végtelen……
    Komolyan nem értem ezt a birka népet.
    Még Gyurcsánynak se sikerült ugy szétkurni ezt az országot, mint Orbánnak. Félelmetes komolyan. Tudathasadásban él a fidesz szavazok zöme. Migráncsokat látnak és nem veszik észre hogy kirohad az ország alóluk…..
    hányinger

  8. 6 – Curix:
    Nem eredményes, és ezért nem is díjazom, ha indlatból akarsz valaminek pontot tenni a végére. Ráadásul szélsőségekben gondolkodol és hozol fel példákat. Nézzük csak:

    „Hány évtizede operáltattad magad utoljára?” Életemben két műtéten estem át. Az egyik, majd másik szemem szürke hályogos lencséjét cserélték ki műanyagra, mindkettőt egy magán klinikában, várakozás nélkül. Egyiket 7 éve, a másikat tavaly. Nekem 30.000 Ft-ot kellett fizetnem, a többit az SzTK állta. Állami kórház is megcsinálta volna ingyen, 6 hónapos várakozással, de ez nem életmentés, hat hónapot röhögve lehet várni. A 30 ronggyal nem a 6 hónapot akartam megspórolni, hanem itt a műtétet kéthetente ide látogató vendég profok végzik. Meg különben is üzleti érdek, hogy ne legyen műhiba vagy egyéb panasz. Ez nekem megért 30 rongyot.
    „Amerikát meg ne hozd ide példának mert semmi közünk egymáshoz. Nekik van pénzük orvosi ellátást venni. Átlag magyarnak nincs.”
    Ma reggel olvastam: 31 Percent Of U.S. Households Have Trouble Paying Energy Bills: About one in five households had to reduce or forego food, medicine and other necessities to pay an energy bill, according to the report. — Az amerikai háztartások 31 százaléka nem tudja kifizetni az energia számláját (áram, gáz) csak úgy, ha csökkenti az élelmiszer, gyógyszer és egyéb szükségleeinek a kiadását. — 40% of Americans struggle to pay for at least one basic need like food or rent — Az amerikaiak 40 százaléka nehezen tudja kifizetni a lakbérét, vagy a szükségleteit.
    Éjszaka nem szokott véres lenni a torkom, de ha van problémám az ügyeletes orvos 10 perc alatt kijön. Ha fontos (egyszer azt hitték infarktusom van) az ő hívására azonnal jön a mentő, és nekem kellett lebeszélni őket arról, hogy elvigyenek az ügyeletes kórházba. Amikor Éva leesett a cseresznye fáról, a mentő bevitte az ügyeletre. Én utánuk mentem. Ott kiderült, hogy a röntgenre órákat kell várni, de Éva mozgása visszajött, látható volt, hogy nem tört el semmije. Tehát röntgen nélkül haza vittem. Ha tényleg lenne infarktusom, akkor mentő bevinne az ügyeletes kardiológiára, ahonnan másnap átvitetném magam egy magán klinikára. Lehet, hogy Németországban más a helyzet. Nekem ez a szar megfelel parfüm nélkül. Annak idején Jancsika beszámolt a német kórházi ellátásról. Gazadag ország, rengeteg pénzük volt, pazaroltak mert az orvosoknak az volt az érdekük, a gyógyászati minőség nem volt jobb, mint itthon. Nem eszköz, gyógyszer hiány volt, hanem tudás és ismeret.

  9. Tibor bá

    Nem tudom olvastad e amit irtam pár napja, mert nem akartál reagálni. A Badacsonyba agyonrugott sráchoz 40 perc mulva érkezett ki a mentö.
    Te projektálod a saját egyéni helyzetedet az országra miközben a fél ország nem kap már europai ellátást. (de még 10 évvel ezelötti magyart se)

    Amugy meg megkérdezlek töled hogy lehet egy ilyen témárol indulatmentesen beszélni?
    Talán majd 20 év Németország után képes leszek rá….. addig biztosan nem.

  10. 7 – Curix:
    „Komolyan nem értem ezt a birka népet.” Te mit tettél Orbán megbuktatásáért, amikor még ebben a birka népben éltél?

  11. „Te mit tettél Orbán megbuktatásáért, amikor még ebben a birka népben éltél?”

    Szavaztam Tibor bá.
    Mi egyebet kellett volna még tennem?

  12. 9 – Curix:
    Ilyen 40 perces esetek időnként történnek itt és máshol is, de mellett tíz ezres nagyságban 10 perc alatt kiérnek.

  13. Tibor bá
    hiába akarod megmagyarázni a környékünk egészségügyi ellátását ezerszer jobban ismerem mint te, 9 évig ebben dolgoztam.

    Anyámat pár honapja agyérgörccsel elvitte a mentö ebbe a redves ajkai korházba. Ott a sürgösségin egy 25 éves rezidens gyomorrontással kezelte.
    (erös szédüléstöl hányt)
    Még a NaCl infuzio sem folyt le neki mikor odértünk és az orvos el is engedte haza.
    Mondtam neki nyugodtan jöjjön, ebbe a korházban semmivel sincs nagyobb biztonságban mint otthon.
    És ez nem egyedi eset Tibor bá.
    Az hogy téged ott pest mellett elkényeztetnek az sajnos a vidékre nem igaz. A vidék haldoklik.

  14. Tibor Bá – 12

    Mindig is érdekelt, hogy miként lehet felmenteni valakit a nyílt korrupció és lopás bűne alól. Hogy lehet? Miért KELL elnézni mindezt? TÉNYLEG lehetetlen lenne „rendet rakni” anélkül, hogy szanaszét lopják közben az országot és leépítik a társadalombiztosítást?

    Ha annyira minden rendben van és jól megy… miért jönnek el egyre többen családostól?

    (nem nemzetközi összehasonlítást szeretnék hallani, hanem helyzetértékelést…ha csak a pénzről lenne szó, akkor nem hozná el ennyi ember a családját)

  15. Auralianus

    Jo a kérdés, engem is érdekelne a válasz.

  16. 2 Curix

    „Mi a jobb ha felgyujtjäk a kocsidat vagy ha megdöglesz a mütöasztalon????”

    Ha már eljutsz a műtőasztalig…

    Pajzsmirigy vizsgálatra 4 hónapos határidőt kaptam…
    Nem operáció, csak vizsgálat.
    A lábamon van egy furcsa folt… 5 hónap… csak, hogy megnézzék…

    Miért?
    Mert az összes kórház, klinika, rendelő, körzeti orvos a migránsokkal van tele, mert ezek ráérnek, van idejük mindennel az egészségügyben ücsörögni, és a fényességes nyugati rendszer nem hogy nem bővíti a rendszert, hanem még az oktatást is visszafogja, mert olcsóbb külföldről szipkázni a szakembereket, ahol egyébként nagyobb szükség lenne rájuk.

    Itt is úgy néz ki, hogy a doki azzal kezdi, hogy milyen bitosításod van, és ahhoz igazítja a kezelést.
    Átlag 7,5 hónap a várólista egy operációra, de 9000 euróért előbbre lehet kerülni.

    Szemüveg 900 euro… Fogszabályozás a gyereknek 6000 mert „fizeti a biztosító”…

    Aki meg tudja fizetni itt is meg otthon is el van látva…
    Aki meg nem, hát az itt is úgy járt.

    Aztán meg…
    Franciaországban nagyobb eséllyel halsz meg egy esti sétán, mit otthon a műtőasztalon…

    Ami meg a hazatérést illeti… A feleség is megkapta a magyar állampolgárságot, készítem a gyerekeket magyarból, hogy az iskolai átállás könnyebb legyen…
    Amint sikerül megtremteni a feltételeket, megyünk…

    Vannak nehezítő tényezők, mint a feleségem beteg szülei meg hasonlók, de … készülünk…

  17. „Amint sikerül megtremteni a feltételeket, megyünk…”

    Sok sikert Attila.

  18. 16 – Attila:
    Drukkolok neked. Ha segíthetek valamiben, nyugodtan jelezd (magánban).

  19. Tibor bá hol lesz ennek a vége?

    https://alfahir.hu/2018/09/21/egeszsegugy_ajka_magyar_imre_korhaz_munkaerohiany

    nincs orvoshiány és nincs növérhiány…. ugye nincs. Persze hogy nincs.

    Auralianus

    a kérdésedre nem fogsz választ kapni. Mert jozan válasz nincs rá.
    Orbán remekül felismerte hogy a menekültkérdés szo szerint mindent visz. Amig megigéred a magyarnak hogy megvéded a külsö ellenségtöl, (eddig migráncs most brüsszel)addig belül azt csinálsz vele amit akarsz. Mindent lenyomhatsz a torkán, mert nem csak hogy türi de tapsol is hozzá.
    Mindenre egy reakcio van:
    jo, jo de legalább nincsenek migráncsok…. Kész, hallod zárlat az agyban.
    A kognitiv disszonancia szántja szanaszéjjel az agyát, de nem….. nem és nem.
    …..akkor is, nem baj jo az Orbán mert nincsenek migráncsok……..de nincs egészségügy…..nem baj, de nincs oktatás….nem baj, de nincsenek migráncsok….
    Gyerekek……

    Thunder 4-es hozzászolásán is mindenki átugrott. De miért?
    Mennyivel jobb ha egy cigány vágja át a torkod, mint egy arab? Badacsonyba megmutatták milyen a cigány mentalitás. Már ezerszer megmutatták.

  20. 19 – Curix:
    Ha valamivel egyetértünk, akkor általában nem válaszolunk rá, csak akkor ha nem értünk vele eget. Így alakulnak ki a viták. Ha szinte a szánkból vették ki a szót, akkor írjuk, hogy +1, vagy valami hasonlót. 4. alatti cigány dologról tudunk. Mit tehetünk?
    Orbán egy politikai bűvész + érti a primitív, tanulatlan, buta, tájékozatlan ember lelkét. A migrács mindent felülír. Kihasználja. De hadd hívjam fel a figyelmed, amikor Orbán ezt a kérdést beindította a magyar „ellenzék” megélhetési politikusbanda nem ismerte fel a helyzetet és elkezdte támogatni a neoliberális marhaságot. Így volt lehetséges az, hogy Orbán még a 23.000 fizetett bevándorlási buliján is át lehetett ugrani. Nem hiszem, hogy itt lenne kognitív disszonancia. Butaság van és félelem. Az egészségügy és az oktatás csak az átlagembert sújtja (aki nem számít) a gazdagok átlépnek rajta. Az, hogy az orvosok, ápolok eltűnnek az ne lepjen meg. Kihasználják a helyzetet. Mindenki ezt teszi.

  21. 18. Tibor bá’

    Köszi…

  22. 4. Thunder

    Igazad van.
    A saját bevándorlóink, akik nem illeszkedtek be (kivétel a nyelv megtanulása)
    a kádári népességpolitika következtében elszaporodtak. Hagyományos életvitelük miatt óriási gondot jelentenek.
    Semmiféle szándékot nem látok arra, hogy egy erősen elhatározott integrációs folyamatot akarnának indítani.
    Olyan ez, mint amikor a farontó termeszhangyákat békén hagyják. A fa teljesen egészségesnek látszik, de egyszer csak egy kis széltől is kidől, mert a belsejét felzabálták.

  23. Nincsen ezzel semmi baj Tibor bá, csak akkor ne sirassuk Trianont.
    Egy ilyen gyáva meghunyaszkodo nép ne sirassa.
    Önként akasztjuk a kötélt a nyakunkba.

    Jo a hasonlatod Bogozy. Sajnos ez a jozan valoság.

  24. 19. Curix

    „Mennyivel jobb ha egy cigány vágja át a torkod, mint egy arab? ”

    Sokkal !!!

    Egyéként ennyire demagóg vagy?

    Senki se monta, hogy minden beengedett menekültért elvisznek egy cigányt….
    Vagy neked ezt mondták?
    Mert amúgy hogy jut eszedbe az, hogy a cigány HELYETT arab vágja el a torkod?
    NEM…
    A „torkvágó” cigányok mellé érkeznének a torokvágó arabok, és ezzel a torokvágás szaporodik. ENNEK próbál az ország ellenállni… bár a felvilágosult haladó demokrata része nam akar annyira ellenállni, ahogy elnézem. Tán keveslik a torokvágást.

    De hát nem igaz, hogy ezt te nem tudtad, de muszáj volt belökni ezt is… Hátha valami madár beveszi.

    Egyébként a cigányok azért annyival jobbak, hogy nem akarják a kultúrájukat ránk erőszakolni, nem szólják meg a magyar nőket, ha nem hordanak rózsás fejkendőt meg hasonlók. Őket valahogy megszoktuk…
    Nem akarjuk az arabokat IS megszokni.

    Bár szerintem neked is el kellene gondolkodnod azon az enyhe cigány-arab különbségen, hogy mi a jobb: hogy időnként lebuziznak, vagy csak lehajítanak a hetedik emeletről.

  25. Így van, ahogy Attila írja- dióhéjban:

    ha van nekünk már eleve qrva sok problémánk: cigányok, egészségügy, korrupció, stb;
    akkor minek még mellé az „aranynál is értékesebb” illegálisok?
    Gy.k: inváziós proxyhadsereg, amit az amerikai báb nyugati vezetők láthatólag parancsba kaptak, hogy mindenképp szét kell teríteni.
    Lsd: a hegesztő- szakiból lett svéd(isztáni) miniszterelnök tegnapi ismételt röfögése.

    Igen, qrva sok probléma van itthon- de ezek nagy többsége kormányfüggetlen- ami meg kormányfüggő az a migráncs; azt meg mindenképp el kell kerülni.

  26. 24 – Attila:
    És tedd még hozzá, hogy a cigány beszél magyarul. Sőt nagy részük nem is beszél más nyelven. És amikor bunyó volt Erdélyben, a magyarok mellé álltak. Lefogadom, ha majd harcolni kell a beözönlőkkel, akkor is mellénk fognak állni, mert védeni fogják saját hajlékukat is.

  27. 20. Tibor bá’

    „magyar “ellenzék” megélhetési politikusbanda nem ismerte fel a helyzetet és elkezdte támogatni a neoliberális marhaságot.’

    Ez a kulcs.

    Az idióta ellenzék (ezért nem érdemli meg hogy a hatalom közelébe kerüljön) beállt zsigeri migránssimogstónak, csak hogy Orbánnak ellentmondjon, pedig egyik se kívánja a migránstábort a szomszédjába.
    Ha csak egy kis eszük lett volna, beállnak migránsellenesnek, és kifogják a szelet Orbán vitorlájából, és olyan kérdésekre fókuszálhatnának, ami (szerintük) valóban gyengítheti a Patást.

    Ezzel viszont azt érték el, hogy a saját választóik se fogják őket megválasztani, mert a migránsokat jobban elutasítják mint Orbánt, és az ellenzék nem volt túl meggyőző abban, hogy ne hajolna be az első adandó alkalommal Merkelnek meg Macronnak.

    A Sargentini jelentés megszavazásánsál is tökönlőtték magukat : biztosították, hogy ha Orbán megy, akkor a menekültek jönnek.

    És akkor még nagy a csodálkozás, hogy a Fidesz egyre bátrabb?

  28. 25. Tibor bá’

    „ha majd harcolni kell a beözönlőkkel, akkor is mellénk fognak állni, mert védeni fogják saját hajlékukat is. ”

    …meg a sgíjjkéjüket is… Tudják, hogy ők szívnának a legnagyobbat, mert a migránsok a szociális rendszert tennék padlóra elősször.

  29. Curix – 19

    Én ezt egész másként látom.

    A magyarországi kognitív disszonancia abban mutatkozik meg, hogy egy egész társadalom utasítja el az önreflexiót.

    Halálraítéli önmagát az a társadalom, ahol bármiféle bűntett elrevitalizálható. Miért?

    Mert NEM LEHET sikeres államot építeni, hogyha az adócsalás és/vagy lopás, hazugság megtűrt, hogyha a megosztó véleményekkel, gyűlölködéssel és uszítással el lehet fedni a valós problémákat. Tökmindegy, hogy szalonnáciként vagy szociopata tolvajként nem érzékeli valaki, hogy az amit éppen tesz az szétzülleszti a közösséget.

    Magyarországot nem a FIDESZ kormányozta a jelenlegi helyzetébe, hanem a saját önreflexióra képtelen lakossága. Mivel a népet leváltani nem lehet…

    … ezért az értelmesebbje lelép. Értelmes emberek nélkül NINCS sikeres állam… ezért rögtön utánuk lelép bárki,akinek lába van…

    … a gyógyulás felé vezető első lépés az önreflexióra való hajlandóság…

    …ennek egyelőre nem látom jelét. A leghalványabbat sem.

  30. Nézd Auralianus, te óriási tévedésben vagy!
    A MAGYAR nép egyáltalán nem hülye. Jól látja a dolgokat, a problémákat, és mérlegel. A vezetők lopásával együtt lehet élni, de azokkal akik délkeletről, és Afrikából jönnek NEM!
    Ezeket a vezetőket meg, le lehet váltani, így vagy úgy… Azok a tulajdonjogok, és vagyonok sincsenek kőbe vésve, azokat vissza lehet venni. És a bukott vezetők csak apró ingóságukkal menekülhettek. (vagy még úgy sem) Volt már ilyen a Magyar történelemben, hajjaj.
    De ha bejut ide 500ezer életerős fiatal arab, vagy néger férfi. Akkor vége. Azoktól már nem szabadulunk meg sohasem. Mert ebben az országban azután is fognak élni emberek, csak ezt az országot már nem Magyarországnak fogják hívni…
    Hogy történelmi hasonlattal éljek: A török 150 évig volt az országban. De az volt a piszok nagy szerencsénk, hogy ők csak lerabolták az országot, de nem akartak ide költözni! Ha valamelyik szultán kitalálta volna, hogy ide betelepít az Oszmán birodalom más részeiből 1-2 millió lakost, akkor most nem létezne magyar ország!
    És te sem Magyarul irkálnál itt, hanem folyóírással, a jobb alsó sarokból balra, és felfelé… Ha érted amit mondani akarok.

  31. Unicornis – 30

    …időrendiség… könyörgöm…. időrendiség…

    …mi volt előbb? Vezetők akik loptak, vagy a migránsok?…

    Ha annyira jól mérlegel az „istenadta”, akkor miként kerülhettek oda akik korruptak és lopnak? (Volt-e egyáltalán nem korrupt és becsületes kormány a rendszerváltás óta?)

    Szerinted a „vezetők” az nem a „nép fiai”? Te KIT választanál vezetődnek? Azt aki az értékrended tükrözi, vagy azt aki azzal ellentétesen gondolkodik, él, dönt?

    Csak azért kérdezem, mert az „istenadta” – szerintem – a maga mintájára teremtette meg a vezetését. Kétharmad 3-szor egymás után…. „ezeknek” 🙂

    És még mindig ott tartunk, hogy NEM a nép ilyen? Hát hol az önreflexió? 🙂

  32. 29

    Respekt Auralianus. Rendkivül jol látod a helyzetet.
    Amikor Viktort harmadszor is kétharmaddal megválasztották, akkor a lelkem legmélyén meggyászoltam az országot.
    Sokáig azt gondoltam hogy Orbán Viktor az ok, pedig nem. Kegyetlenül jol látod, Orbán Viktor nem ok, hanem már csak tünet. Orbán testesiti meg a magyar lelkületet, és ahogy mondod aki ezt nem akarja elfogadni, az vagy belül lázad a rendszer ellen, vagy elhagyja az országot.
    Orbánt mindenki a migráncsok kapcsán emlegeti csak, pedig a migráncsok még sehol sem voltak, amikor Orbán már elkezdte az ámokfutását.
    A magyar nép megtört…..

    Attila PV

    Lehet hogy szeretek vitatkozni és lehet hogy néha tul sok érzelmet viszek a mondanivalomba, ez egy általam is ismert hiba és dolgozom rajta. Egy valamit viszont sosem csinálok: nem vagyok rosszindulatu.
    Csak azt kivánom Neked hogy minden egyes alkalommal, amikor az általam leirt és még 100000 más visszásságba ütközöl majd Magyarországon akkor jussak eszedbe. Csak ennyit kivánok.

  33. 31 – Auralianus:
    Olyan kényes vagy a pontosságra. Helyes, de akkor legyél következetes! A nép nem szavazott meg 2/3-ot háromszor. Csak egyszer, ami a hülye Gyurcsánynak és Mesterházynak volt köszönhető. Az első nem mérte fel időben (még ma sem), hogy számára a politika befejeződött, a másik egy kritikus pillanatban nem fogott össze (a nép tudta, és üvöltötte neki) hazardírozott, mert miniszterelnök akart lenni (amire nem volt semmi esélye). Ezek miatt becsúszott be a 2/3. A másik kettő már gyerekjáték volt, csak meg kellett változtatni a választási törvényt + csalni kell, ami belefér. Az igazi Fidesz bázis nem több, mint 30%. Ez pedig még egy harmad sincs. Ez a nép nem annyira hülye, mint ahogy te gondolod. 1526-ban az Urak hibáztak, taktikáztak egymás ellen, nem merték felfegyverezni a köznépet. 152 évig nyögtük. Most is két „Úr” hibázott, majd el dől hány évig nyögjük.>/font>

  34. Tibor Bá – 33

    HA a nép NEM HIBÁS… hanem Gyurcsány + Mesterházy + Orbán a hibásak…

    … akkor miként fog a nép (ami mind az ötször jól döntött ezek szerint, mert ugye nem hibás) …úgy értem milyen szempontrendszer alapján fog a nép olyanokat választani, akik a mostani tökéletes választásoknál is jobbak lesznek?

    … önreflexió… Tibor Bá… önreflexió… aki sosem ront el semmit, aki nem hibázik, aki nem látja rosszul… az sosem fog változni, mert NINCS rá oka… ha nem változtat sem magán, sem a szempontjain… akkor mindig ugyanolyan válaszokat fog adni.

  35. Curix – 29

    „Orbán Viktor nem ok, hanem már csak tünet. Orbán testesiti meg a magyar lelkületet”

    Ez annyira jó, hogy mostantól én mondtam 🙂

    Ugyanis Orbán nem „velejéig gonosz”, hanem küldetése van (legalábbis volt neki valamikor) … viszont az önreflexióra való képtelenség + a „cél szentesíti az eszközt” mentalitás [lásd a hozzászólások tömkelege itt] lépésről lépésre torzította odáig a gondolkodását, hogy ma már diktátorozzák… és nem is alaptalanul.

    Ha a célunk a világ jobb hellyé tétele, akkor azt is be kell látnunk, hogy ahhoz a célhoz „másokon keresztülgázolva” nem vezet út…

  36. 31
    „Csak azért kérdezem, mert az “istenadta” – szerintem – a maga mintájára teremtette meg a vezetését.”

    Tudod a magyar népnek elege lett az ilyen liberális kinyilatkoztatásokból, meg abból, hogy állandóan lehülyézik, bunkózzák, stb.
    A fenti idézeted ugyanúgy igaz az általad oly nagyra tartott nyugat európai népekre is. Nemde??
    Ott aztán makulátlan vezetők élvezik a népek bizalmát.. Kikkel is szövetkeztek a szocik és a libsik Magyarország lerablására??l!!

    Te csak élj boldogan ott kint az arab és néger barátaiddal, és felejtsd el az itthon maradt bunkókat.

  37. Indiánlány – 36

    …összekevered az önreflexiót az önigazolással…

  38. „Tudod a magyar népnek elege lett az ilyen liberális kinyilatkoztatásokból, meg abból, hogy állandóan lehülyézik, bunkózzák, stb.”

    Mindig azt gondolom én irok sok indulattal és érzelemmel aztán jön egy ilyen meggyötört magyar lélek mint Indiánlány, és megmutatja hogy bizony egész jo uton haladok az önkontroll terén.
    Ezek szerint Lázár kinyilatkozását nem sikerül ugy a magadévá tenned mint Gyurcsányét? Tudod annyit érsz amid van.
    Egyébként nem bunkoz és hülyéz téged senki. Az a ti stilusotok, nézd meg Bayer Zsolt elvtársadat.
    Mindenki jön a liberális maszlaggal, pedig nem erröl van szo egyáltalán.
    Itt Auralianussal együtt azt probáljuk kideriteni, hogy hol van a magyar nép önreflexiora valo képessége, és ti folyton bebizonyitjátok, hogy a magyar népnek ilyen már nincs, illetve több mint a feléböl kihalt.
    Én MAXIMÁLIS mellszélességgel Viktor mellett lennék, ha a gazdasági döntései mellett nem lopná szét az országot és nem virágozna a korrupcio és az arrogancia…… a sor valojaban végtelen a negativ jelzökben.
    És ajánlom neked is nézz a lelkedbe és gondolkozz mi az, ami miatt képes vagy Viktornak mindenzt elnézni? Lehet hogy két gyűlölet munkálkodik benned és a nagyobb gyűlöletnek engedsz?
    Komolyan elemezd ki kicsit az érzéseidet gondolataidat.

    Tibor bá

    a választási törvények mögé bujni nem indok. A kétharmadot nem a hangyák hordták össze hanem az emberek ikszei. Ez mögé bujni csak a helyzet mentése és magyarázkodás.

    ” Ez a nép nem annyira hülye, mint ahogy te gondolod. ”

    Én is ezt gondoltam addig mig Orbánt nem választották vissza harmadszorra is kétharmaddal. Azt mondták ha magas lesz a részvétel még kormányváltás is elképzelhetö.
    Ehhez képest 2/3.
    Lehet itt még mentegetözni és kimagyarázni, hogy igy az ellenzék meg ugy a választási törvény….. de felesleges.
    Auralianus megadta a választ hogy mi a probléma.

    Egyébként ami Orbánt illeti pontosan tudom hogy mi egy oldalon állunk, te is tudod mi a baj vele.
    Csak az én Orbán birálatomat te a magyarság elleni támadásnak veszed és azt érzed védekezned kell. Pedig nem kell.

  39. 35
    Amig a világot sok sok különféle kulrurájú nép
    alkotja soha nem lehet jóbbá tenni a szó szoros értelmében ,de nehogy mâr a nyugati kultura legyen a civilizációs etalon ,a létezés a béke és a megalapozott jólét záloga.Pár év és szertefoszlik ez a liberális abberáció.

  40. 38
    Isten bizony,királyt és diktátort kiván a nép!
    Valami ellenvetés?!

  41. „Isten bizony,királyt és diktátort kiván a nép!
    Valami ellenvetés?!”

    Van igen. Vagyunk már néhányan akik szintet ugrottak és már nem érik be ezzel.
    Meg vannak jo néhányan akik inkább visszamennének a fára….
    Mindegyik egy döntés……

  42. 34 – Auralianus:
    Én nem mondtam, hogy a nép nem hibás. A magyar nép többsége alkalmatlan a demokráciára. 1956 is piszkosul félre van magyarázva, de ez egy másik téma, amit már többször kifejtettem. Magyarországon sok igen értelmes értelmiség van, bizonyos értelemben jobbak, mint nyugaton, de ez csak egy vékony réteg. A nagy többség éretlen bunkó (néha még ide is beszivárog 😀 ).

  43. 43: Vajon Romániának ez a legnagyobb problémája vagy van ott esetleg komolyabb probléma is?

  44. Tbor Bá – 42

    Nem hiszek abban, hogy bármiféle cenzus vagy megkülönböztetés értelmes dolog lenne, hogyha NEM kasztrendszeren alapuló társadalmat szeretnénk létrehozni. A színtiszta meritokráciával is akad némi probléma, mivel az egyén élete során NEM csupán helyes döntéseket hozhat (sőt!).

    Senki sem születik „demokráciára alkalmatlannak”…viszont bárki azzá válhat… hogyha elfelejti, hogy egy demokratikus társadalomban nem egymás legyőzése a cél, hanem a közös problémákra adható legjobb válaszok meglelése…

    … demokráciában azt nevezzük győzelemnek, amikor a végén mindenki jobban érzi magát.

    Még azis aki kisebbségbe került.

  45. Tbor Bá – 42

    Nem hiszek abban, hogy bármiféle cenzus vagy megkülönböztetés értelmes dolog lenne, hogyha NEM kasztrendszeren alapuló társadalmat szeretnénk létrehozni. A színtiszta meritokráciával is akad némi probléma, mivel az egyén élete során NEM csupán helyes döntéseket hozhat (sőt!).

    Senki sem születik „demokráciára alkalmatlannak”…viszont bárki azzá válhat… hogyha elfelejti, hogy egy demokratikus társadalomban nem egymás legyőzése a cél, hanem a közös problémákra adható legjobb válaszok meglelése…

    … demokráciában azt nevezzük győzelemnek, amikor a végén mindenki jobban érzi magát.

    Még azis aki kisebbségbe került.

  46. 44
    A legnagyobb probléma,hogy Nyugat Europa kirabolta az országot a demokrácia nevében ,hogy a nyugati pénzeszsákok korrumpálnak minden politikust , rátették a kezüket mindenre és dolgoztatják aprópénzért a román embert,hogy a saját pereputtya
    otthon dorbézolhasson és azzal kérkedhessen ,hogy milyen jó és tokéletes ott náluk minden – hogy a hozzád hasonló gazdasági kivándorlok jól kiosszák az itthon küszködő embertársaikat és azokat a politikusokat ,akik átlátnak ezen a tetves trükkön és tenni akarnak ellene.
    De eljő az igazság pillanata.Garantált.

  47. 38. Curix

    Miért állsz be az Orbánra szavazókat lebunkózó, lehülyézők tárborába?
    Én nem teszek különbséget egyik lopós hazug meg a másik lopósabb és hazugabb között, és nem megyek szavazni a szimpatikusabb lopós hazugra.

    Viszont a propaganda ezt akarja, és sokan bedőlnek.

    Ugyanolyan hülye és bunkó, -Curix és elvbarátai szóhasználata alapján-, szerintem viszont ugyanolyan megtévesztett, az, aki franyóra, és társaira szavazott.
    Tökmindegy, melyik van hatalmon, ugyanazon rendszer, és elvek szerint kormányoznak.
    Ez a rendszer a Kleptokrácia.
    Mindkét „oldal” propaganda gépezet azon munkálkodik, hogy ezek közül válasszál, a rendszer fennmaradása érdekében.

    Ha egy becsületes párt hatalomra kerülne, véget vetne a törvényes lopásoknak, és még a Joszip Tot nevéről is vissza kellene írni a céget az eredeti tolvajra.
    Felelősségbe állítanák a politikusokat, hivatalnokokat, cégvezetőket.

    Na ez lenne a „nemzet elit” tragédiája. 🙂

  48. 48 – bogozy:
    A hatalommal való visszaélésnek, a lopásnak különböző fokozatai vannak. Nem igaz, hogy tök mindegy ki van hatalmon.

  49. Tibor bá”

    Sajnos a propaganda fogságában élsz.
    Persze, szíved joga, és ezt el is várják tőled, az „elit” tagjai, hogy szorgalmasan latolgasd melyiket tartod lopósabbnak és hazugabbnak. Szavazhatsz is a kedvenc lopósodra.

    Vagy elhiszed az orbáni diktatúráról és jogfosztásokról szóló ellenzéki maszlagot?
    Vagy vityának és bandájának is hihetsz a bal libsi diktatúráról. 🙂
    Ne gondolkodj, vesd a hitedet valamelyik véleményvezérbe…….. 🙂

  50. Bogozy

    Nem él Tibor bá semmiféle propaganda fogságában, pontosan tudja miről beszél.

    Ez egy kimondatlan társadalmi megegyezés nép és kormány közt, hogy aki kormányon van az lop, mert egyszerűen ilyen az emberi természet, de emellett biztosítja a nép legalapvetőbb szükségleteihez való hozzáférést illetve az erre való jogot.

    Orbán ezt a kimondatlan egyezséget felrúgta és a szocikat meghazudtoló módon lopja szét az országot és zülleszti erkölcsi mélységekbe…..
    Ha a magyar nép nem olyan buta mint amilyen, akkor Vona Gábornak adott volna egy esélyt.

    46:

    Én is szeretlek Kalotaszegi.

  51. 50 – bogozy:
    Feltételezem, meg vagy győződve arról, hogy igazad van. Minden esetre érdekes, összezavarodott figura vagy. Ezt te elolvastad, vagy csak leírtad?
    „Vagy elhiszed az orbáni diktatúráról és jogfosztásokról szóló ellenzéki maszlagot? Vagy vityának és bandájának is hihetsz a bal libsi diktatúráról.” Lerövidítve, hogy átlásd saját mondataidat: Vagy elhiszem az ellenzéki maszlagot, vagy elhiszem vitya (gondolom ez Gyurcsány akar lenni) maszlagát. Véletlenségből a kettő nem ugyanaz? OK. Szerinted milyen maszlagot kellenen elhinnem? Hogy nincs pedagógus hiány, hogy nincs orvos hiány? Egye-fene elhiszem. Még azt is elhiszem, hogy Vitya is 100 milliárdokat lopott. Mindent elhiszek, amit akarsz. Csak egy apróságot nem értek. Polt Péter főügyész miért nem vizsgálja ki azokat a bűncselekmény gyanús dolgokat, amire az EU felkérte? Ja, hogy az EU üldözi a magyar zembereket? Akkor miért nem lépünk ki az unióból? — Befejezésként, én vagyok egy opinion leader, te süldő. Baszd meg, azért jársz ide, hogy elhenceghess azzal, amit itt olvasol, mert még fogalmazni se tudsz.

  52. curix, nem ez a legnagyobb problemank de ha ez megoldodik akkor ez megvan. A legnagyobb problemank az hogy nincsenek Csanyi Sandoraink, Simicskaink, Meszaros Lorinceink, Leisztinger stb. es akkor csodalkozunk hogy az egyik legnagyobb erdotulajdonos Schweighofer, EU legnagyobb mezogazdasagi konglomeratuma a Maria Trading ami egy Jilad Khalil nevu faszi tulajdonaban van, brailai nagy szigetet az arabok berlik a roman allamtol, a bukaresti vizmuvek a franciake es a legnagyobb olajceget 400 millio dollarert vettek meg az osztrakok…

  53. Samu
    ha jol értem az a legnagyobb problémád, hogy nincs román Mészáros Lörincetek?
    Van még a román magyaroknak ehhez hasonlo egyéb perverzioja is?

    Viszont vannak derék politikusaitok, akik az országodat a fenn emlitett urak kezére játszotta. Légy ezzel a teljesitménnyel boldog.
    Ellenkezö esetben költözz a határ eme oldalára és megkapsz minden kivánságodat azonnal.

  54. Tibor bá Polt minek vizsgálódna a Kleptokráciában? Minden kormány váltáskor nem fogják egymást börtönbe küldeni.

  55. 54. Samu teljesen igazad van, a nemzeti burzsuj jobb mint a nemzetkozi…Ez az egy remény élteti szerintem a fidesz szavazokat.
    A profit házon belul marad…,meg a nemzeti politika-,nemzeti pénz arisztokrácia nélkul fabatkát sem ér mert a zsido spekulánsok megbuktatják stb.
    Ez az érvek kavarognak a narancslében uszkálo agytekervényekben.
    Szlovákiában már végig ment ugyanez Meciar és Dzurinda alatt.
    Nem jott be.
    Csak a behodolás maradt. Szar az egészségugy itt is. Aki nem hiszi kérdezzen utána vagy olvasson felvidéki magyar nyelvu sajtot. Az állam itt is maffiozok kezén van.
    Aki rájott erre az egyszeruen nem megy el szavazni. kb az emberek fele.
    Nincs megoldás. mert az emberi természet degenerálodott el ennyire. mint Tibor bá sokszor már kifejtette.

  56. 9. Curix
    „Talán majd 20 év Németország után képes leszek rá”. Szívderítő ez az optimizmus Curix, tudod, hol lesz No. 20 év után? Nem adok 5 évet és a német nagyvárosok ugyanolyan élhetetlenek lesznek, mint az angol és a francia nagyvárosok. Abban a percben, mikor a gazdaságuk megroggyan, olyan kíméletlen összecsapások lesznek a bennszülöttek és a bevándorlók között, hogy menekülni fogsz haza, és te leszel a szerencsésebb, mert lesz hova menekülni. Képzeld el az angolt, a franciát, németet. Sok mindent letoltak ott is az átlag polgárok torkán, csak a jólét miatt nyelték le, de az nem fog örökké tartani. Hogyan fogják majd kezelni a rengeteg képzetlen, nyelvet nem beszélő, beilleszkedni nem akaró életerős embereket? Elárulom, angliai tapasztalatok alapján sehogysem, mert ilyen mennyiségben már lehetetlen. Szomorú a jövő kép, az biztos.

  57. 58 – Edit:
    Az Ember rugalmas. Ha nagyon nagy a szar, a letartoztatott muszlim nem jut el élve az őrszobáig. Az az őshonos, aki ezen felháborodik, az se.

  58. „Curix, tudod, hol lesz No. 20 év után? ”

    Nem tudom Edit. Nincs üveggömböm.
    Ne kivánd hogy a német gazdaság megroggyanjon mert az azt fogja jelenteni hogy Magyarországon már gazdaság sem lesz.
    Egy ilyen helyzetben egész europa komoly bajban lesz.
    Ha valoban a te forgatokönyved lépne életbe és itt elszabadulna a pokol, és a német társadalom komolyan begerjed, akkor reggelire megeszi ezt a 2 millio feketét….
    Ez nem lenne egyedi eset ugyebár a német történelemben….
    A jövökép azonban se igy se ugy nem tul biztato de azért egyelöre nem kell kardba dölni.

  59. 55.
    Curix,hallottad a gazdasági bérgyilkos kifejezést?
    A Bosch cég tudod mennyit fizet egy román alkalmazottnak Romániában ?!
    Mindig a minimumot,ez kb 25o euro kézben egy hónapra ( Benzin 1,2 Euro)Hát az olasz világhíres divatmárkák a varrónőknek?!Szintén zenész, és sorolhatnám napestig. Hazai cég alig akad ,mert képtelen versenyezni ,de az a kevés is sokkal emberségesebb .Mindent előre kitervezték.
    Még mindig nem megy a fejedbe ,hogy miért éltek jól nyugaton?
    Mert a vezetők,akit a nyugati társadalom választ ki magának hatszor gátlástalanabb keleti embertársaiknál. Amíg csak Afrikát és Ázsiát használták fel erre ,nem volt érezhető és tetten érhető az ördög munkálkodása ,de most ,amikor a keleteuropai keresztény társadalmat is kivéreztette a profit oltárán ne érjen meglepetés ha egyre élesebb lesz a tőrésvonal és nő a feszültség.
    Hogy egyre többen ismerik fel az igazságot.

  60. Ezt miért nekem cimezed Kalotaszegi?
    Ugy csinálsz mintha én fosztanám ki Romániát.
    Mindenki ugy boldogul ahogy tud.
    Te 250 eurobol én meg 2000 eurobol. Ilyen világban élünk mit csináljak vele?

  61. Hihetetlen, hogy a XXI. században még mindig képes ekkora hatást kifejteni a propaganda.

    Mármint… Magyarországról vízionálja a nagyérdemű a „nyugat hanytlását” miközben naponta integet az arcába egy lepusztuló egézségügyi, oktatási rendszer. Emellett a 4 alapszabadságot egyáltalán nem érti (mentségére legyen mondva, hogy az 50 fölötti generáció az EU-ban seholsem, a 30 fölötti is igen kevés helyen, a 30 alattiak már kezdik kapisgálni mi is került a kezükbe) és ahelyett, hogy rendet tenne maga körül Stockholm-szindrómás túszként viselkedik >> a valódi felelősök helyett másokat okol a saját bajaiért.

    Ha a logika oldaláról közelítünk, akkor a fentiek fényében tökéletesen logikus és érthető álláspont a „nyugat bukását” vizionálni, minden más esetben bárkinek nehéz lenne saját magának is megindokolni miért kollaborál nyíltan és naponta a tolvajokkal akik már nem csak a jelenét, de a gyerekei jövőjét is ellopják. VALÓBAN nincs más választása?

    Nem képes elköltözni? Nem képes elmenni családostól oda, ahol a többség nem így gondolkodik és él?

    Rövid válasz: de, igen, képes.

    Igen, de „mindenki” azért mégsem mehet el nemde?

    Rövid válasz: de, igen akár „mindenki” is elmehetne.

    Vannak azonban akik másként döntenek. Pl anyagi okokból, esetleg nekik „nem elég rossz” a helyzet egy költözéshez, van akik szimplán félnek az ismeretentől vagy megettéka propagandát. Természetesen vannak olyanok is akik kifejezetten hasznot húznak a kialakult helyzetből.

    Amit a nagyérdemű nem vesz azonban észre, hogy ez a választás VALÓS. TÉNYLEG létezik. A „keményen dolgozó kisember” most először a történelemben megteheti, hogy mások – vagy saját? – hibás döntéseinek társadalmi szintű következményeinek hatása alól kivonhatja magát.

    Semmi más dolga nem lenne, mint élni vele.

  62. 6o
    Ez a nem lenne egyedi eset ,a majd száz éves nácikra gondolsz ?
    Te összehasonlítod a békés zsidó családos emberek és gyerekek összeverését ,kivégzését a vad ,fiatal és harcias muszlim négerekkel,akiknek nincs vesztenivalójuk és vakon hísznek a túlvilágban.
    Akik fényes nappal késelnek ,ahol a többi német bamba képpel ezt végignézi?
    Ja…,és akkor fűzzük azt is hozzá ,hogy nem lenne egyedi eset az sem ha Németországból ismét csak gőzölgő pór és hamu maradna.

  63. 62
    Te dicséred állandóan N.országot, és a nyugati mentalitást és hülyézed le a kelet europai társadalmakat,mert nem viszik semmire.

  64. 63 – Auralianus:
    Ez akkora marhaság úgy ahogy van, hogy válaszra se érdemes.

  65. 63,
    Aurélius,
    JA, ÉS HA FELÉLTED MÁR AZ EGÉSZ BOLYGÓT, HOVA A PICSÁBA MÉSZ TOVÁBB??!

  66. „akiknek nincs vesztenivalójuk és vakon hísznek a túlvilágban.”

    Lesz is rá minden okuk hogy higgyenek mert hamar át lesznek küldve oda.
    Ezen én nem vitatkozok veled. Én élek itt többet látok ebböl mint te a fidesz propaganda magyar tévében.

  67. Tibor Bá – 66

    Ha ez egy akkora gigászi marhaság, akkor mégis miért indult meg a magasan képzett munkaerő elvándorlása? Mégis miért fogja a képzett munkaerő elhagyni Nagy-Britanniát ha a Brexit hatásai a mostaninál is jobban bekúsznak a hétköznapokba?

    Amíg az állampolgárok szabad áramlása nem volt biztosított, addig az állam és a munkaerő ki voltak szolgáltatva a tőkének… az állam természetéből adódóan röghöz kötött. A tőke és a munkaerő – amíg a közös piac része, tehát érvényes rá a 4 alapszabadság – versenyelőnyben vannak vele szemben. Ha nem az érdekeiknek megfelelően cselekszik és/vagy rosszul szabályoz, akkor a tőke és a munkaerő is kiáramlik.

    Tökéletesen függetlenül attól, hogy felismeri-e valaki ezt a törvényszerűséget… ez bizony működik. Pont úgy, mint a gravitáció. Nem véletlenül beszélek önreflexióról…

    Ha szerinted a magyar egészségügy rendben van… lelked rajta NEKEM nincs belőle károm, ha mégsincs… ha szerinted a magyar oktatás rendben van, na bumm… NEM oda járnak a gyerekeim. Részemről tetszőleges számú nyíltan korrupt kormányt választhat meg (hagyhat hatalmon) a népesség OTT ahol épp NEM LAKOM.

    Hogy ez akkor hülyeség-e amire szerinted válaszolni sem érdemes?
    Össze-vissza keversz mindent, és elsősorban magaddal vitázol.

    Meglehet… de számomra működik 😉

  68. „Össze-vissza keversz mindent, és elsősorban magaddal vitázol.”

    Ez is egy vélemény.

    De én még mindig ott tartok, hogy az élet engem igazol… ha ez az állapot megváltozni látszik, majd AKKOR változtatok 😉

  69. 58. Tibor bá’
    Igen, amennyiben a védekezés már a lakosság kezében lesz, csak ezzel az a bajom, hogy ami most van, már az is rossz, s ami ezután jön, az még rosszabb lesz, a kérdés pedig az lenne, hogy ami most van, lehet-e jobb irányba fordítani és nem rosszabba?
    60. Curix
    „egész europa komoly bajban lesz”. Abban lesz, nem kell üveggömb hozzá. Még ha a gazdaság 100 évig fog így szárnyalni, mint most, ami persze lehetetlen, az európainak akkor is nagyon kellemetlen lesz az élete a bevándorlók miatt. 100 év alatt, jó gazdasági helyzet mellett a számuk valszeg megkétszereződik majd. Két éve élsz No-ban? Akkor várom válaszod kb. 5 év múlva, hogy még mindig gazdasági oldalról közelíted-e meg a témát, vagy akkor már fontosabb lesz az emberi része. 😉

  70. „Akkor várom válaszod kb. 5 év múlva, hogy még mindig gazdasági oldalról közelíted-e meg a témát”

    Borzasztoan legyszerüsited a témát Edit. Elmondom neked üveggömb nélkül ha a gazdaság továbbra is igy prosperál akkor itt Németországban a menekültekkel semmi különösebb probléma nem lesz 5 év mulva. Annyi késelés meg rugdosás Magyarországon is lesz mint itt.
    De most mit akarsz hallani Edit? Hogy Németország is egy fos hely lesz? Egyszer biztos.
    De addig is élvezem az elönyeit…. Slussz.

  71. Edit – 71

    A kivándorlás hatásai nélkül

    https://www.portfolio.hu/gazdasag/nyugdijrendszer/megrazo-abrakon-magyarorszag-jovoje.217392.html

    és a korfa: https://www.indexmundi.com/hungary/age_structure.html

    *****
    Németország (és általában véve a nyugat-európai helyzet kapcsán) igen nehéz nem észrevenni az FSZB propaganda szűretlen hatását Magyarországon.

    Hadd idézzem be a wikipédiát: https://en.wikipedia.org/wiki/Immigration_to_Germany

    ez pedig a korfa: https://www.indexmundi.com/germany/age_structure.html

    Németország már MA IS bevándorló állam. A lakosság 20+% -a migrációs hátterű (1-3 generáción belül érkezett)…azt tessék észrevenni, hogy NEM a lakosság kor, nem, nemzetiség szerinti összetétele, hanem a morális állapota határozza meg egy ország élhetőségét.

    +1 A Németországban élő migránsok száma meghaladja a Franciaországban élőkét… és érdekes módon nem gyújtogatnak éjjelente autókat…

  72. igen curix, romaniaban kurvacszar az hogy a strabagnak van 52 alkalmazottja epit(ezt most hagyjuk) x km autopalyat es veszteseges. mikozben a roman alvallalkozo nyereseges. bukarestben kurva szar hogy az apa nova (veolia) nem tartja be a vizmuhalozat korszerusitesere es fejlesztesere vonatkozo.kotelezettsegeit es senkinek nem gorbul a haja szala sem. nagyon gaz hogy a szekelyek druzsbai helyett retyen a schweighofer mukodteti a fenyovagohidat es irhatnam tovabb…de neked hiaba. kepzeld romaniaban microsoft es a mercedes utan nyomoznak kenopenzugyileg. erdekes modon senkkt nem tartoztattak le. vagy az eads amikir elsibolt par millcsit a hatarorizet informatikai fejlesztese cimszo alatt. amugy kurvara orultunk volna ha az allami foldeket valami folytam licitaltak volna nem pedig odaadtak volna az araboknak

  73. 72 Curix
    „De most mit akarsz hallani Edit? Hogy Németország is egy fos hely lesz? Egyszer biztos.
    De addig is élvezem az elönyeit…. Slussz.” Te egyszerűsíted le, most élvezem az előnyeit, ami meg holnap lesz, az a holnap baja. Igazad van. Éljünk így. Egyébként reálisan megvalósítható alternatívát szerettem volna hallani arra, hogy a jelenlegi rossz helyzetet hogyan lehet jobbá fordítani, elkerülvén ami elé nézünk.
    73 Auralianus
    Mielőtt rámsütnéd, hogy megeszek bármilyen propagandát, leszögezem, hogy politikai és vallásmentes övezet vagyok és azokkal, amiket leírsz teljes mértékben tisztában vagyok. 10 és fél év után költöztem haza februárban külföldről, amiből 9 év Anglia volt, másfél év óceánjáró hajó, van fogalmam nagyjából az emberi természetről is, úgy, hogy az általad leírt magas no-i morális állapot csak addig fog kitartani, míg ilyen jól élnek s utána?
    Egyébként nekem is hasít az arcomba rendesen a magyar valóság így 10 és fél év nagyvilág után, de kollégáim megnyugtattak, hogy kb. 1 év után leszel megint itthon teljesen.

  74. 72 Curix

    Gondolkodom annyira reálisan, hogy lássam mi folyik itthon, nem kell tényszerű adatokkal meggyőzni semmiről, mivel azt is látom, hogy tőlünk nyugatabbra mi zajlik 🙁 .

  75. Edit – 75

    Szerintem a társadalom tartása nem CSAK (vagyis nem elsősorban) az anyagi jólét mértéke. Legalább annyi köze van ahhoz, hogy mennyire szolidáris egy társadalom. Magyarországon a szolidaritás az én tapasztalataim szerint kiveszett. Itt viszont lépten-nyomon tapasztalom a jeleit.

    Tökmindegy milyen témában hallgatod a megnyilatkozásokat (politika, társas kapcsolatok, nemzetközi kapcsolatok stb.) kb zéró a szolidaritás. Szolidaritás nélkül a kohéziót max félelemre lehet alapozni. Hogy a végrehajtó hatalomtól a maffiától vagy a migránsoktól való félelem, az kb mindegy is.

    Sok sikert a beilleszkedéshez, remélem megleled a helyed!

  76. 77 – Auralianus:
    Akkorákat tudsz szövegelni. Az emberi természet nem ismer országhatárokat.

  77. 76. Auralianus
    Tapasztalataim szerint attól függ, mire épül egy társadalom. Értem ezalatt, hogy mi számít értéknek. Mivel a nyugati társadalmak anyagilag „felfejlődtek” arra a szintre, hogy gyakorlatilag pénzen minden megvehető, a szolidaritás is addig tart, míg nem ütközik az egyén anyagi érdekeivel. Tudod mi történt Angliában másnap, mikor megszavazták a Brexitet? Az újságokban arról cikkeztek, hogy idegengyűlőlő feliratok jelentek meg egyes helyeken olyan szövegekkel, hogy „először a lengyeleket verjük ki az országból, aztán következik a többi”. Vagy ültem a buszon, s odajött hozzám egy 5 éves korabeli gyerek, és felszólított, hogy adjam át a helyem, mert én kib…tt lengyel vagyok. S mit csinált a gyerek apja? Nevetett.
    A magyar valóban nem a legjobb természetű nép, de túl sokat nem tehetünk az eredeti hovatartozásunk ellen, jobb ha elfogadjuk.
    Köszönöm, egész jól megy. 🙂

  78. „Tapasztalataim szerint attól függ, mire épül egy társadalom. Értem ezalatt, hogy mi számít értéknek. Mivel a nyugati társadalmak anyagilag “felfejlődtek” arra a szintre, hogy gyakorlatilag pénzen minden megvehető, a szolidaritás is addig tart, míg nem ütközik az egyén anyagi érdekeivel. ”

    A nyugati társadalmak nem homogének. Aki szerint Magyarországon kevesebb dolog vehető meg pénzen, az téved (vagy szimplán csak nem ahhoz ment oda akihez kellett volna, lásd a „nemzeti tőkésosztály” kialakulása)

    Sajnálom, hogy rossz élményeket szereztél és remélem, hogy jól fogod majd magad érezni odahaza.

  79. 78.Tibor bá, Aurailanus éppen azon fáradozik ,hogy önigazolást leljen itt ,hogy emigrált nyugatra. 🙂

    Curix,
    Akkor sem mondhatnék semmi rosszat a Fideszről,ha akarnék. Tudod ,még a legeldugottabb kis magyar falu iskolájába is eljöttek és segítséget nyújtottak a tanulóknak és nyújtanak ma is évről,évre. Ez nem propaganda,hanem valós jó tett a részükről,amit nagyra értékelek. Ez a szimpátiám valódi oka,hogy valóban gondolnak a Magyar Nemzet jövőjére,a következő generációra,nemcsak a gazdasági mutatókra. Mindezek ellenére nem veszek részt az anyaországi politikában,mi több,még Magyar állampolgárságot sem igényeltem.A bevándorló politikájukkal is csak egyetérteni tudok, én élőben tapasztalom milyen más etnikumú népekkel az együttélés.Feszült,pedig még a kulturáink is majdnem azonosak,mégis sok kis apró részletben eltér…
    Gondolj úgy rám te is ,mint magyarul beszélő románra-ahogy Ceausescu és Gyurcsányi mondta anno .Baszki.

  80. Tibor Bá – 78

    „Az emberi természet nem ismer országhatárokat.”

    Nagyon igaz… ugyanazon rendszerszintű hülyeségeknek, ugyanazon következményei vannak. Nem véletlenül húztam páruzamot pont Magyarország és a Brexit közé. Az értelmesebbje menekül az ilyen helyekről.

    Ráadásul mindkét esetre konkrét példáink vannak.

  81. Kalotaszegi

    igen az én szememben is magyarul beszélö romänokkä vältatok a szavazäst követöen.
    Nem vagytok ti Orbannak egyebek mint megväsärolhato szavazogépek.
    Semmivel se különb mint az 5000-ért megväsärolt cigäny. Baszki.

  82. 33.
    Curix, nem is várom el,hogy ezt megértsd,híszen buzi mivoltod miatt nincs és soha nem is lehet gyereked,nulla a jelentőséged mint nemzetiségi,mint pedig fajfenntartási szempontból.Most sikerült szereznek egy jó nagy fekete pontot nálam. Ha igazad van, ha nincs. – Mellesleg tévedsz, mert lehet neki gyereke.Különben ha annyira futsz gyereked után, akkor csak egy ösztönei után futó emlős vagy, ami nem baj, csak azt ne hidd, hogy objektív tudsz lenni (természetesen Orbán ügyben se, aki az adófizetők megkérdezése nélkül támogatja a határon túliakat és bizony kizárólag taktikai okokból kifolyólag)

  83. 84 kalotaszegi

    Curix azért van annyira oda a nyugatért mert ott tök természetes hogy kézenfogva mennek a köcsögök és ezt ott a haladást jelenti..ezért ment ki a jólét meg a buzikultura számitott….

  84. 85 – Apofis:
    Minden élőlény a saját érdekeit nézi. Remélem ebből nem akarsz erkölcsi tételt fabrikálni, mert akkor megkérdezném, hogy te ingyen miért mászkálsz ide?

  85. 86 Tibor -ba

    „te ingyen miért mászkálsz ide?”

    Mert ingyen van azért 🙂

    Vagyis a saját érdekeidet nézed. Ez rendben van, de miért ütközöl meg azon, hogy más is ezt teszi?

  86. Kalotaszegi

    ha az en buzi tollambol leirva megfekszi a gyomrodat, akkor idezek Tibor bätol, hätha igy sikerül elfogadnod:

    ” A szememben 2018. április 8-adika óta olyan magyarul (is) beszélő románok vagytok, akik politikai célra könnyedén felhasználható élősködők.”

    Tibor bäval maximälisan egyetertek.
    Ha a kijelentessel bärmi problemad van vitasd meg kerlek Tibor baval, ö köztudottan nem buzi.

    Apofis
    de tudod mit nem is erdekel. Nyomd a hülyesegedet egesz nyugodtan.
    Sok sikert….

  87. 60. Curix

    „“Curix, tudod, hol lesz No. 20 év után? ”
    „Nem tudom Edit. Nincs üveggömböm.”

    Segítek, én tudom.
    18 éve mikor Franciaországba költöztem, az ország nagyjából úgy nézett ki, mint most Németország: még csillogott, de már repedezett.
    Akkor még csak Marseille meg Párizs néhány kerülete volt necces.
    Az élet nyugis, tűrhető árak és fizetések moderált munkanélküliség.

    Aztán elkezdett csúszni lefelé.
    A helzet az, hogy a fényességes Nyugat nem tud eltartani annyi nagy és gazdag országot.
    A spanyolok és olaszok után beáldozták a franciákat is.
    De már a németek s feladták a keleti tartományok integrálását, mert egyszerűen nem megy.
    Most már a németek egyedül maradtak, és lassan mindenki őket utálja, mert nyilvánvalóan Európa többi részének kizsigereléséből él még egy darabig olyan jól.
    És már megint az a helyzet, hogy Németország és Európa többi része szemben áll.

    A német gazdaságért való aggodalom meg olyan, mint amikor a ráknak szurkol az ember, hogy amíg a rák életben van, addig ő is….
    (a rákkezelés gyötrelmes, a felépülés sokáig tart, de általában megéri)
    A valóság az, hogy a német gazda(g)ság sorvasztotta el az európai gazdaságot.

  88. 89

    Majdnemjó… de szerintem akad azért ehhez némi köze annak is, hogy miként néz ki a francia munkahét, a nyugdíj, a munka törvénykönyve…. (ugyanez igaz az olasz és spanyol vonatkozásban is)

    Én simán elhiszem neked, hogy kényelmes dolog (volt) Franciaországban élni. Azzal viszont sokat nem lehet kezdeni, hogyha valaki nem látja át a „kis foci nagy pénz” rendszerszintű következményeit. Lehet pl utálni Macron-t amiért nyesni próbálja azt amibe a francia gazdaság belerokkant… lehet mindezt NEM belátni…

    … de a tények makacs dolgok.

    Ha nem a valódi problémát kezeljük, akkor sanszos, hogy a beteg sosem fog felépülni.

    NEM AZT mondtam, hogy nincsenek bajok, hanem azt, hogy a helyzetértékelésed nem pontos… pontosan ezért nem árt tisztán látni, mert vágyvezérelt módon sokkal nehezebb megoldásokat találni. (leginkább a lottó főnyeremény megütésének szintjén mozog annak esélye, hogy valós megoldásokra lelünk)

    EZ mindannyiunk érdeke… hosszú távon az egyenlőtlenség megeszi a közös érdekeket, ez nyilvánvaló. De az egyenlőtlenségeket nem úgy célszerű megszüntetni, hogy annak durkkolunk, ha ott is szétzüllik minden, ahol eddig jól ment…

  89. Attila

    te is ugy csinälsz mint ha én iranyitanék barmit is itt Németorszagban.
    Amigy az itteni gazdasägi helyzetböl elönyt tudok koväcsolni itt maradok.
    Ha itt sem lesz jo akkor tovabb ällok.
    Hol itt a probléma?

  90. 91. Curix

    „Amigy az itteni gazdasägi helyzetböl elönyt tudok koväcsolni itt maradok.”

    Vannak ilyenek is.

    Amikor Londonból átköltöztem, TUDTAM hogy fele annyi lesz a pénzem, de a francák sokkal „európaibbak” és gyerek- családszeretőbbek, mint az angolok.
    Taxival jártam dolgozni, szinte minden nap étteremben vacsoráztam, a cég fizette az két hetes nászutamat Új Zélandba meg hasonlók… De ha este 7-kor készülődtem hazamenni, rám szóltak, hogy hova olyan sietősen? (reggel 9-kor kezdtünk).

    Ezért örömmel jöttem át. És kezdetben valóban sokkal jobb is volt az amit úgy neveznek, hogy „élet”… az az izé, ami a pénzen kívül létezik.

    Aztán a közbiztonság kezdett egyre brutálisabban romlani…
    Innen tudod.

  91. 90. Auralianus

    „Majdnemjó… de szerintem akad azért ehhez némi köze annak is, hogy miként néz ki a francia munkahét, a nyugdíj, a munka törvénykönyve….”

    Igen, igen… ezt ismerem…
    Kicsit olyan, mint ahogy a görögöket ekézték az adósság miatt… aztán kiderült, hogy az ő nyomorúságukaom a német bankok milliárdokat kaszáltak. ( az adósság alapja nem a lustaság, hanem hogy a németek gigantikus mennyiségű fegyvert adtak el a görögöknek…)

    Kb 15 éve a New York Times-ben megjelent egy tanulmány, ami kicsit másléppen mutatta a „laza” francia munkatempót. Ezzel egyet is lehet érteni.
    Igaz, hogy sok a szabadság, hosszú az ebédidő, viszont amikor dolgoznak, akkor valóban hatékonyak. És ez valóban így is van.
    Az angolszászok szeretik inkább szétkenni, és kialakult az „elfoglaltnak látszás” kultúrája. (Parkinson remek könyvet is írt róla aminek a lényege: az adott munka kitölti a rendelkezésre álló időt … Megtalálod magyarul Parkinson Törvényét a Wikipédián is)
    Ne tisztem a franciákat védeni, de ezt jobban csinálják. Intenzívebben dolgoznak, több szabadidővel, és így több jut a családra.
    Nagy intenzitással hosszú időn keresztül kevés pénzért meg csak az ázsiaiak tudnak dolgozni.

    Itt nem a munka mennyiségével, minőségével van a gond, hanem hogy Európa NEM TUD ELTARTANI két nagy és gazdag országot… lassan már egyet se.

    Ezért akarják lecserélni a népességet egy sokkal igénytelenebbre.

  92. Attila
    ez egy öszinte beszéd volt. Teljesen megértem, amit mondasz.
    Azt gondolod én nem lätom hogy a viläg megindult az enyészet felé?
    Ezt az iränyt nem tudjuk toväbb vinni, sem Németorszagban sem Magyarorszagon.
    Amig a gyerek vajudik azonban én itt maradok…..

  93. l.v.v.m – 93

    Kérlek ne adj olyan szavakat a számba, amik sosem voltak benne.

    Egyrészt igenis az elvégzett munka minőségével van a gond,(Görögország kapcsán érdemes elgondolkodni rajta, hogy 200 év alatt 4-szer(!!) bírtak csődbe menni http://www.ekathimerini.com/203815/opinion/ekathimerini/comment/saga-of-greeces-debt-crises-spans-two-centuries ) másrészt az ellenértékeként előállított javak elosztásával.

    Az első ponton napestig lehete vitázni… valószínűleg meddő vita lesz, részemről átugranám. A második pontot illetően már más a helyzet. Ott ugyanis a társadalom minden szereplőjének azonos az érdeke HOSSZÚ TÁVON. (rövid távon a status quo haszonélvezői nem szokták belátni, hogy miért is éri meg a profit jelentős részéről lemondani)

    Pontosan ezért mondtam, hogy ez közös probléma. Németországban eléggé komoly viták folynak arról, hogy szabad-e az „közös kasszát” létrehozni az EU-ban. Nem kell hozzá sok ész, hogy belássuk: IGEN, KELL.

    Egyrészt a populizmus és az „egészségtelen nacionalizmus” megfékezésének legjobb módja, hogy a szociális demagógiát ellehetetlenítsük az, ha a nyugdíj, az egészségügyi ellátás és a szociális háló közösen finanszírozott, központi alapokon nyugszik. Ez a szolidaritást is erősíti.

    Másrészt… a gazdasági prosperitás alapja a fogyasztás.

    Szokásom a 4 alapszabadságot emlegetni és azt is, hogy mennyire nem értik az emberek a lényegét. Nos pont EZ lenne a lényege. A 4 alapszabadság révén kikényszeríthető az államokból az együttműködés (az az állam amelyik erre nem hajlandó, elnéptelenedik).

    És innentől kezdve igenis eltartható az EU teljes népessége elfogadható színvonalon. A világ legnagyobb, a legtöbbet fogyasztó 500 milliós piacához való hozzáférésért ugyanis a tőke IGEN SOK ENGEDMÉNYRE képes (lásd Kína, ahol kb bármibe belemennek a piachoz való hozzáférésért cserébe). ERRE VALÓ az Eu (USE?), erre is találták ki. Tökéletesen függetlenül attól, hogy ezt a lakosság belátja-e.

    Ha belátja, akkor mindannyiunknak elfogadható élete lehet, ha nem… akkor nem.

    El lehet persze játszani mindenféle összeesküvéselméletekkel, de ha a népességet „igénytelenebbre” cserélik, akkor nem marad aki fogyasszon… fogyasztás nélkül nincs profit…hacsak valahol MÁSHOL nem alakul ki egy olyan piac, ahol TÖBBET fogyasztanak.

    Pont ezért IS közös érdek, hogy a valósággal tisztába keveredjünk.

    +1 ezért is KELL zárt rendszerbe terelni (újrahasznosítás + megújuló energia) a gazdaságot, hogy a fogyasztás fenntartható legyen anélkül, hogy a környezetet tönkretegyük.

  94. 95. Auralianus

    „Kérlek ne adj olyan szavakat a számba, amik sosem voltak benne. ”

    Bocs, én így értettem…

    „ezért is KELL zárt rendszerbe terelni (újrahasznosítás + megújuló energia) a gazdaságot, hogy a fogyasztás fenntartható legyen anélkül, hogy a környezetet tönkretegyük.”

    No látod, ez az a kóser szalonna, amit nehéz lesz kifőzni.

    NINCS annyi forrás, hogy 500 millió európai német, vagy akár a mostani francia vagy angol szinten éljen.
    Nem csak forrás nincs.
    A németek azért élnek jól mert elárasszák autóval(meg pár high tech cuccal) az EU-t meg a világot.
    De 7x annyi autót nem fog tudni Európa eladni, hiába táltosodik meg a görög meg a bulgár meg a portugál dolgozó.

    A másik probléma pedig az, hogy a termelésből szivárog a tőke a spekulációba…
    Azzal könnyebb nagyobb hasznot csinálni.

    Igen… Lehet Európai Egyesült Államokat csinálni.
    De ez nem garancia arra, hogy továbbra is egy szűk elit fölözi le a hasznot miután minden létező ellenállási lehetőségtől megfosztotta az EU polgárait.

    Itt nem összeesküvés elméletekről van szó, hanem arról, hogy a világ vezetői is belátták, hogy a termelés bővítése de akár a szinten tartása is katasztrófákhoz vezet.
    Ezért szépen elteszik a hasznot, amit az elmúlt évszádaokban generáltak, és elkezdik felépíteni azt a rendszert, ami biztosítja hogy örökre meg is tarthatják. Lebontják a jóléti társadalmakat, megszabadulnak a „pazarló” középosztálytól és könnyen irányítható rabszolgákkal elégíttetik ki az igényeiket…

    A többiekre meg már NINCS SZÜKSÉG.

  95. „NINCS annyi forrás, hogy 500 millió európai német, vagy akár a mostani francia vagy angol szinten éljen. Nem csak forrás nincs. A németek azért élnek jól mert elárasszák autóval(meg pár high tech cuccal) az EU-t meg a világot. De 7x annyi autót nem fog tudni Európa eladni, hiába táltosodik meg a görög meg a bulgár meg a portugál dolgozó.”

    „De ez nem garancia arra, hogy továbbra is egy szűk elit fölözi le a hasznot miután minden létező ellenállási lehetőségtől megfosztotta az EU polgárait.”

    Bocs, kicsit áttördeltem.

    A poén az, hogy zárt rendszerben nem is kell igazándiból több externália. (ha leadod a régi autód/ruhád, akkor kapod az újat elfogadható áron, ha nem akkor legyél kőgazdag, az energia pedig megújulókból jön) A termelés már így is csupán kisebb hányadát adja az előállított értéknek, a nagy pénz a szogáltatásban forog.

    Nem attól él jól az ember, hogy 70 ruha lóg a szekrényében, meg attól, hogy 5 autó parkol a háza előtt, hanem attól, hogy nem éhezik, nem fázik, biztonságban tudja a családját és élhet a hobbijainak (ebben kb egyetértünk, ahogy a soraidból kivettem).

    A tőke pedig NEM azért szivárog a spekulációba, mert a „jövőre készül” hanem azért, mert a termelésben már nincs számára elég hozam. Azt tessék észrevenni, hogy stabil társadalom nélkül pont a „tőke” a „pénz” az ami nem bír semmiféle értékkel.

    Stabil társadalmat pedig NEM az eliteknél felhalmozódott tőke teremt… hanem a társadalom fogyasztásának alapján képező jólét… a tudásalapú társadalomnak pont ez a lényege, viszont valóban kiteljesedni akkor tud, hogyha újrahasznosításra alapozzuk + megújuló energiára… akkor ugyanis az egyén – legalábbis elméletben – képessé válik az önellátásra így megszűnik a függése az elitektől. NEM AZÉRT fog dolgozni, hogy ne haljon éhen, hanem azért, mert motivált…

    … pont ezért nem a társadalomnak van szüksége az elitekre… hanem az eliteknek a társadalomra. A gazdagság, a státusz, a pozíció… csakis egy társadalomban élve értelmezhető éppen ezért a társadalom NEM lecserélhető… az elitek viszont bármikor…

    …szerintem.

  96. 97. Auralianus
    Az érvelésed azon bukik el, hogy jelenlegi és belátható időn belüli tudásunk szerint NINCS ZÁRT RENDSZER! Amit annak gondolunk az csak úgy hozható létre, hogy a meglévő rendszerből veszünk el forrásokat. Lehet, hogy egy zárt teremben mindössze energia bevitel mellett megterem a zöldség, de a termet és a működtető technikát valahol elő kell állítani. A LED, meg a beton nem fog megteremni a paradicsom mellett! Csak azt gondold végig, hogy egy egyszerű LED előállításához milyen bonyolult folyamatok, előállítási láncok, nyersanyagok és mennyi tudás szükséges.

    És a tudásnál elérkezünk a következő problémához. Egy bonyolult technikai civilizáció fenntartása, működtetése, netalántán fejlesztése sok-sok intelligens embert igényel. Jelenleg sem azért tartunk ott ahol, mert volt egy Newton, vagy egy Einstein, hanem azért mert volt több millió mérnök, tanár, kutató. Megfelelő intelligenciával a társadalom kis hányada rendelkezik, de ez most elég a rendszer fenntartásához. Ha a népesség bármilyen oknál fogva csökken (felmelegedés, gazdasági összeomlás, stb.), akkor a zárt rendszerbe visszahúzódó maradék egyszerűen nem fog tudni elég IQ-t kitermelni a működtetéshez. Ami magától működik az egy darabig még működik, de a pótlására nem lesz lehetőség. Informatikusként pontosan tudhatod, hogy egy mai flash memóriás mikrovezérlő (ami lényegében minden elektromos kütyübe be van építve) meddig bírja adatvesztés nélkül. Nagyjából addig fog fennmaradni a zárt rendszer…

    A jólét önmagában nem okoz társadalmi stabilitást. Stabilitást vagy az általános szegénység, vagy a jólét növekedése okozhat. Ez utóbbi viszont véges, tehát ahogy eléri a növekedése határait összeomlik. Eddig mindig ez történt és nincs okunk azt gondolni, hogy velünk másképp lesz.

  97. 97. Auralianus

    „(ha leadod a régi autód/ruhád, akkor kapod az újat elfogadható áron, ha nem akkor legyél kőgazdag, az energia pedig megújulókból jön)”

    Amit leírsz, az egy szimpatikus utópia.
    Ha leadod a 10 éves autódat, ami 5000 eurót ér, mennyiért kapnáf a 25 000 eurós újat?
    A gyártónak ki fizetné a különbséget?

    Aztán ha „ésszerű” szintre csökkented a termelést, mit csinálsz azokkal a százmilliókkal, akik gyakorlatilag felesleges cuccokat termelnek?

    Amiről beszélsz az csak kommunisztikus diktatúrával érhető el, és nincs az a „demokratikus” politikai rendszer, amiben ezzel választásokat lehet nyerni.

  98. l.v.v.m. – 99

    fordított sorrendben válaszolnék

    ****

    „Amiről beszélsz az csak kommunisztikus diktatúrával érhető el, és nincs az a “demokratikus” politikai rendszer, amiben ezzel választásokat lehet nyerni.”

    Jobban belegondolva talán mégsem. Az amit eddig a kukába dobtál, mint „szemét” vagy „kivonattál a forgalomból” esetleg hagytad a hátsóudvarban rohadni rendszám nélkül… az változik át értékes nyersanyaggá. Felfoghatod az összes létező tárgyat úgy, hogy nagyértékű göngyölegdíjat tartalmaznak.

    Ma meddig hordasz egy pólót és mi lesz aztán a sorsa? Nem lenne több értelme CSAK olyan tárgyakat engedni kereskedelmi forgalomba amik 100%-osan újrahasznosíthatóak?

    Ma egyszer AZÉRT tesszük tönkre a bioszférát, hogy valamit „kitermeljünk” utána pedig azért, hogy „elhelyezzük a hulladékot”. Nem lenne több értelme mindkét problémát megszűntetni?

    ****

    „Ha leadod a 10 éves autódat, ami 5000 eurót ér, mennyiért kapnáf a 25 000 eurós újat?”

    Ez a rendszer már most is létezik csírájában. Gyakorlatilag arról szól, hogy a nyersanyagok kitermelését korlátozod (supply side limit) ami elengedhetetlen a bioszféra stabilizálásához. Minden ma beárazatlan környezetátalakításhoz kapcsolódó externáliát be kell árazni. Ma nincs ára pl a mezőgazdasági termelés során kiszórt műtrágyának, növényvédőszernek, holott a hatásaik ismertek. Nincs ára annak, hogy a bányászat során megbolygatod a tájat stb.

    Ha ezt mind beárazod, akkor lesz értelme az újrahasznosításnak, a mezőgazdasági termelés átalakításának, és nagyon nem fogja megérni bármit is a természetbe engedni.

    Jelenleg „olcsóbb szennyezni” ezért mindenki ezt is teszi. Az a „gazdaságos módszer” ha tönkreteszed a környezetet, mert az „ingyen van”. Zárt rendszerben viszont iszonyatosan drága lesz.

    Tehát HA leadod a régi autód, akkor lesz az új 25 000 euró, ha nem, akkor 90 000 lesz ugyanaz a modell (meg kell fizetned a környezetátalakítást). Ezért éri majd meg kevesebb, jobban kihasznált esetleg közösen használt járművel közlekedni (ma pedig mindenki ragaszkodik hozzá, hogy egyedül üljön egy 5 személyesben).

    A százmilliók akik fölösleges cuccokat termelnek szépen átcsatornázhatóak a szogáltatóiparba, helyükre beállíthatsz robotokat (lesz tehát olcsó kaja+ruha+használati cikkek anélkül, hogy más embereket használnál ki).

    Biztos vagyok benne, hogy akad még hely személyi edzőknek, masszőröknek, kutyakozmetikusoknak, kézműveseknek, életmód tanácsadóknak, fodrászoknak stb. Másrészt az életszínvonal növekedésével, ésszerű népességszabályozás mellett az emberi populáció is másként fog alakulni.

    …szerintem ezen a folyamatok RÉSZBEN már zajlanak, másrészt kicsit katalizálni kell őket.

  99. Ez észveszejtő!

    Egyesek a vitában már azzal mentik a közerkölcsöt és a gyilkost, hogy a másik több embert öl, vagy fog ölni!
    Pedig mindkettő gyilkos!

    Az aki picivel kevesebbet lop, mint a másik, az ugyanúgy tolvaj!
    Mintha azon menne a vita, mi a jobb, ha nagyon ölnek meg, vagy csak egy kicsit leszel hulla.

    Arról nem is beszélve, hogy tudattalanul hamis, vagy szándékosan hazug statisztikát idéznek.

    Pedig csak arról van szó, hogy minden hatalom a megosztásra törekszik és ellenségképet keres, amivel kivédheti az ellenzék támadásait az egyszerű ember szemében. Ezt a környező országok politikusai a magyar nemzetiségűekben találják meg, amikor a szükségük úgy kívánja.

    A csúti pedig megtalálta az ellenségképet a migrácsokban, akikre még a szélsőjobb és részben a baloldaliak is rácuppannak.

  100. 101 – ráíró:
    Ha a magyar közállapotokra gondolsz, akkor közbe kell szólnom. Az Orbán kormány nem kicsit lop többet, mint a megelőző, hanem nagyságrendekkel lop többet. Ettől függetlenül tökéletesen igazad van, hogy a bűn az bűn. Hogy mégis különbséget teszünk, vagy mondjuk úgy, hogy a korábbi kormánynak megbocsátunk annak két oka van. Az egyik az, hogy a világon minden kormány lop, mert ez az emberi természetben van (Curix erre már rámutatott). A másik ok, hogy az Orbán lopás szemérmetlen mértéke már komoly mértékben befolyásolja a nemzet létét. Lopás, kizsákmányolás mindig volt az emberi történet folyamán, de a a kizsigerelők mindig vigyáztak arra, hogy megálljanak egy olyan szinten, ami mellett a kizsigereltek még életben maradtak, és képesek utódokat nemzeni. Nálunk az utódok 800 ezres létszámban eltűntek, de Orbánt ez a legkisebb mértékben se zavarja. Legfeljebb nem engedi őket szavazni és jocakát.

  101. Ezt a Micront vagy Macront miden szivfájdalom nélkül pofán tudnám verni.Ő meg a nagy falall meg testőrökkel körbevett bástyájában él.Meg a mai napig 14 afrikai gyarmatokból szedi a pénzt aztán ide ugat.Én már régen elzavartam volna Orbánék helyében .Csodálkozom hogy ennyit tűrnek neki.Még szerencse hogy megjött a drágaságom.Salvini..imádom a pasast.Most megvolt fázva szegényke sokat fújta az orrát. 😀 Azért annak örülök hogy nekem nem ilyen képekre kell felkelnem reggel az biztos.
    Ez a „lehettem volna valaki más” szimpatizálok veled nagyon 🙂 Csak ne védd a franciákat :p

    ” másik probléma pedig az, hogy a termelésből szivárog a tőke a spekulációba…
    Azzal könnyebb nagyobb hasznot csinálni.”
    Így van..A pénzpiacok elszakadtak a reálgazdaságtól ,ötvenszer nagyobb összegek mozognak mint a kézzel fogható termékek kereskedelmét közvetítő pénzek.

  102. 103: „Ezt a … Macront … már régen elzavartam volna Orbánék helyében.”

    El vagy te tévedve… Épp most szavazta meg az EP kétharmaddal, hogy Orbánnak kéne elhúznia a p-be…
    Sajnos vagy sem, Mo az EU népességének ~2%-át adja, gazdasági teljesítményünk meg az EU teljesítményének 1%-át se teszi ki. Arányaiban ez kb olyan, mint Mo-on belül Nógrád megye.

  103. Na basssz Avatar .Hogy ezt a piacok valahogy nem tudják.Mert nem érdekli őket 😀 Orbán már rég a fejjel tárgyalt ,és a láb, ez az EP szinház nem érdekli.
    És mi vagyunk németország hátországa itt folyik a termelés nekik ha nem vetted volna észre.
    Orbán most beszélt az askenázi főrabbival.Biztos nem malmoztak.Meg Berlusconival is beszélt ugyanis tőle is engedélyt kellett kérni bizonyos dolgokhoz…Orbán most ossza a taktikot.Csak figyelj 😀

  104. Tényleg Avatar?Nem mondod ? A „piacokat” ez curvára nem érdekli.Szerintem te vagy eltévedve.Mit gondolsz az askenázi főrabbival miről tárgyalt?Malmoztak?Orbán nem egyedül van.Azonkivül Németország hátországa vagyunk itt dolgoznak be neki.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük