(2587) 25 Téma, amit feltétlen ismerned kell ahhoz, hogy túléld a közelgő lidércnyomást

 

A fordítás alapját képző cikk: 25 Must Know Skills For Surviving The Coming Nightmare)

Ma már egyre többen döbbennek rá arra, hogy a Világ a katasztrófa felé tart. Kisebb-nagyobb katasztrófák mindig voltak, de most magunk által kiváltott katasztrófákkal kell szembenéznünk. Ennyi embert soha nem hordott a Föld a hátán, mint most, és minél több ember van annál jobban meg kell osztoznunk a véges mennyiségű erőforrásokon. Egyre több ország iparkodik nukleáris fegyverekhez jutni, mert a műszaki feltételeket egyre könnyebb elsajátítani hozzá. Vegyi és biológiai fegyvereket is egyre könnyebb előállítani, mert a technológiai lehetőségek a számítógépek elterjedésével egyre jobbak. Kína és India hihetetlen felfutása miatt hamarosan jelentős nyersolajhiányra kell számítani. A világgazdaság helyzetét nem kell kihangsúlyozni, de azt talán igen, hogy a „régi szép idők” már sose fognak visszatérni. Röviden, az előttünk álló válságos idők valóban válságosak lesznek. Ha pedig te és a családod nem készül fel a lehető legrosszabbra, akkor nagyon könnyen a nagy többség sorsára juthattok.  – – – Napjainkban egyre több túlélési honlappal lehet találkozni, amelyekről hasznos tanácsokat lehet szerezni, de én még nem találkoztam olyannal, amelyik felvállalná a teljes spektrumot, se olyat, amely minden aspektusra felfigyelt volna, és hidd el a spektrum igen széles, hiszen nem csak az összeomlásra kell figyelni, de egy teljesen új világ kialakulására is. Egy olyan világra, amellyel kapcsolatban nem csak kellő tapasztalatunk nem lehet, de még csak el se tudjuk képzelni a maga teljességében. Most 25 olyan témán megyünk keresztül, amelyekre nagy valószínűséggel szükségünk lesz, miután a civilizációnk megszűnik megfelelően funkcionálni. Persze ezekről a témákról egy önálló cikket is ki lehetne alakítani, de egyelőre csak egy rövid áttekintést hozunk létre. A témákkal később lehet mélyebben foglalkozni, mert az egyes szituációkkal kapcsolatban megjelenő írások nagymértékben különbözhetnek egymástól. Ezek összeegyeztetése külön munkát igényel. Mindenesetre az összefoglaló fő célja, hogy az eseményekre való felkészülésedet megfelelő mederbe tud terelni. Íme:

 

 1. Készülj fel a legrosszabbra:

Az egyik univerzális emberi tulajdonság, hogy a legrosszabbat nem hajlandó elfogadni, mint bekövetkezhető eseményt. Éppen ezért a legfontosabb, hogy elfogad és meggyőzd családtagjaidat, hogy a legrosszabb bekövetkezhet, és arra kell felkészülni, mert ha nem következik be, hátrány nem ér. Fordított esetben a negatív meglepetés bénítóan hathat, és hátrányos helyzetbe hozhat azokkal szemben, akik felkészültek rá. Továbbá, aki nem fogadja el a legrosszabb bekövetkezhetőségét, az nem is készül fel rá. Már pedig összeomláskor a kormányra, a működő intézményekre számítani nem lehet.

 

 1. Győzd meg magad, hogy a lehető legváratlanabb dolog is bekövetkezhet:

Ha úgy éled napjaid, hogy „az teljesen kizárt” akkor egy totálisan váratlan eseménynél esélyed van arra, hogy nem a megfelelő magyarázatot fogod rá találni. Ez pedig katasztrofális is lehet. Győzd meg magad, hogy a lehető legváratlanabb dologra is sor kerülhet. Ezért, ha ilyennel találod magad szemben, akkor a csodálkozásra elvesztegetett idő helyett, azonnal tudsz érdemben dönteni.

 

 1. Tanulj meg takarékosan élni:

A fogyasztói társadalomban, kisebb-nagyobb mértékben mindenki megszokott bizonyos mennyiségű pazarlást. Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy a társadalmi összeomlás után mindenkinek zuhanni fog az életszínvonala. Egy hirtelen változás jelentős sokkot eredményez. Éppen ezért, hasznosnak mutatkozik, ha már ma megtanulsz takarékosabban élni. Ha ez sikerül, akkor nem csak a jövőben fogod hasznát látni, de már a jelenben is. Gondolj bele! Teljesen természetesnek veszed, hogy bekapcsolod a Tévét, a számítógépet, a mobil telefont. Eszedbe se jut, hogy mindez egyetlen szempillanat alatt megszűnhet. Kinyitod a hűtőgéped, ételt találsz benne. Félkész ételt beteszel a mikroba és megmelegíted. Elmész a szupermarketbe és megveszed mindazt, amire szükséged van. Ha szórakozni akarsz, csak meg kell nyomnod egy kapcsolót. De mi van akkor, ha ez mind megszűnik? Mit fognak csinálni az emberek? Nyilvánvaló, hogy szoktatni kell magad, ha el akarsz kerülni egy jövőben bekövetkező sokkoló meglepetést.

 

 1. Találj magadnak személyre szabott motivációt!

Amikor bekövetkezik egy totális összeomlás, könnyen arra az álláspontra helyezkedhetsz, hogy a túlélésnek semmi értelme, és hajlamos leszel arra, hogy bedobd a törülközőt. Éppen ezért kell magadnak találni okot arra, hogy miért érdemes harcolnod a túlélésért. Nem adunk ötleteket, de biztosak vagyunk abban, hogy találsz magadnak okot arra, hogy folytasd a túlélésért vívott küzdelmedet.

 

 5. Ismerd meg a világot mozgató erőket, és bekövetkezhető veszélyeket:

Ha kellően vagy informálva a bekövetkezhető veszélyekkel kapcsolatban, akkor nem fognak meglepni a bekövetkező események. Az, aki számára előbb válik nyilvánvalóvá a másnapra várható esemény, jelentős előnyre tehet szert a tömegekkel szemben. A jövő megjósolása valószínűleg sikertelen kísérlet, de egy bizonyos helyzet kialakulásának észlelése és arra megfelelő reagálás életmentő lehet. A világhírek figyelésének bevett gyakorlatából következhet, hogy olyasmire figyelsz fel, amire mások nem. A régi mondás, hogy „a tudás hatalom” nagyon nagy igazságot rejt magában. Azonban a tudás nem csak hatalom, hanem lehetőség biztosítása a túlélésre.

 

 1. Készíts egy tervet és ragaszkodj a betartásához:

Katasztrofális esemény bekövetkezésekor az emberi agy úgy működik, mint egy lejtőn elszabadult gépkocsi. Éppen ezért jön jól, ha van egy előre elkészített terved, amiben össze vannak szedve a megfelelő teendők, amiknek segítségével nem fogsz lebukni a hullámok alá. Az előre elkészített terv természetesen alkalmazkodik a te személyes lehetőségeidhez, és céljaidhoz. Azonban ne feledkezz meg arról, hogy jöhetnek olyan események, amelyek miatt a terved nem tudod végrehajtani. Erre számítva feltétlenül legyen B terved, sőt C és D terved is. Arról nem beszélve, hogy a tapasztalatok szerint semmi se úgy szokott történni, ahogy eltervezzük. Előre leírt tervek nélkül katasztrófa esetén az emberek össze-vissza szoktak kapkodni, ami megengedhetetlen késésekkel jár.

 

 1. Ismerd fel magad:

Van, aki stressz alatt összeomlik, „lefagy”, bepánikol, és ez lebénítja őt. Vészhelyzetre az emberek nem egyformán reagálnak. Még a legnyugodtabbak is lebénulhatnak a félelemtől. Fontos, hogy ezzel tisztában legyél, és ne lepődj meg akkor, amikor szükség van arra, hogy „észnél légy”. Szükség esetén az emberek teherbíró képessége fantasztikus mértékben megnő és képessé tudnak válni a helyzet által meg kívánt cselekvések elkövetésére. A fóbiák is legyőzhetők, ha előre „megbeszéled” magaddal a probléma elkerülésének szükségességét. Sokat segít, ha van olyan személy, akivel ezeket a kérdéseket „kibeszélhetitek”.

 

 1. Ismerd meg a kétségbeesett emberek viselkedését:

Ez nem egy könnyű dolog. Vészhelyzetben az emberek simán meghülyülnek. A szomszédod, aki számtalan nehézséget simán átélt, lehet, hogy vérben forgó szemekkel, ököllel fogja verni az ajtódat, és követelni fog tőled olyat, ami neki nincs, neked viszont van. Nem kizárt, hogy saját csoportján vagy családján belül holdkórosként fog viselkedni. Vészhelyzet az emberekből kihozza a legrosszabbat, amire fel kell készülnöd, hogy ne érjen meglepetés. Tovább megyek, te magaddal is megtörténhet. Éppen ezért készülj fel rá. Reméljük, hogy társaidból a vészhelyzet a legjobbat hozza elő, de ne lepődj meg, ha nem ez következik be.

 

 1. Légy okos és találd fel magad:

Ezt könnyű mondani, de nem olyan könnyű megvalósítani. Amikor körülötted minden összeomlik, valószínűleg nem lesz senki, aki egy fontos használati tárgyat megjavítson, vagy adjon helyette egy újat. Tehát vagy nélkülöznöd kell a tárgyat, vagy magadnak kell megjavítani, esetleg fusizni, hogy valahogy használható legyen. Erre úgy készülhetsz fel, ha napjainkban a megszerelendő, megjavítandó tárgyakat kéziszerszámokkal végzed, mellőzve az elektromosan meghajtottakat. Fáradtságos, de előedzésnek kitűnő. A társadalom összeomlása után fel kell magad találnod barkácsolással, amire érdemes felkészülni.

 

10. Tanuld meg, és állj rá a túlélési mentalitásra:

A hajléktalanokban kialakul egy érzék, hogy amit mások eldobnak, abban meglássák a használhatóság lehetőségét. Egy lepusztult társadalomban egy ilyen képességre nagy szükségünk lesz. Ma egy kiürült műanyag vagy alumínium palackot eldobunk, mint felesleges szemetet, jóllehet szükség esetén számtalan dologra lehetne felhasználni. Meg kell tanulni úgy gondolkozni, hogy eldobás nélkül mit mire lehetne felhasználni, amikor arra sor kerül.

 

 1. Döntsd el, hol fogod átvészelni a kemény időket:

Teljesen mindegy hogyan döntesz, hol tervezed átvészelni a viharos időket, de az odajutást meg kell tervezned, mert a jelenlegi körülmények a kilométerek legyőzésére nem fognak a rendelkezésedre állni, vagy a megfelelő eszköz hiányában, vagy pedig biztonsági okok miatt. Gépjármű igénybevétel esetén ne feledkezz meg az üzemanyagkérdésről. A térképen való kiigazodás is fontos tényező, mert ugye a GPS rendszer nem fog a rendelkezésedre állni.

 

 1. Éjszakai világítás

Az egyik legkellemetlenebb élmény az este és éjszaka sötétben való töltése. Ezen kívül az éjszakai látáskorlátozás veszélyes is lehet. A gyertya vagy más világító eszköz készítése alapvető követelmény magunkkal szemben. [lásd: 1. függelék]. Megfontolhatod napfényelemek segítségével végzett akkumulátor töltés és a LED világító elemek rendszer beszerzését.

 

 1. Tanulj meg rejtőzködni:

Egészen biztos lesz olyan helyzet, hogy nem akarod felfedni holléted. Először is tanuld meg, miként tudsz elrejtőzni, olyanná változtatni lakhelyed, mintha ott nem élne senki. Létezésedről mások látással, hallással, illetve szaglással szerezhetnek tudomást. Ne feledd, hogy tevékenységed hangja a városi zajtól távol sokkal könnyebben hallható a megszokottnál. Az elrejtőzés különösen akkor fontos, amikor felfedezésünk esetén abból bajunk származhat. Ne feledkezz meg a szagokról se. Tiszta levegőben a szél messzire elhordhatja a füst, vagy akár meleg étel illatát is.

 

 1. Ügyelj a higiénia fenntartására

A megfelelő higiénia fenntartása a honvédségek első számú prioritása, mert a betegség a legerősebb, legjobban képzett katonát is leveheti a lábáról. Tudatosodni kell annak, hogy az összeomlás nem olyan, mint egy békeidőben végzett túrázás, ami után hazamegyünk, alá állunk a tusolónak és kellemesen letusolunk. Összeomlás után a meleg víz nem fog folyni a piros gombos csapból. Ennek ellenére szükség lesz arra, hogy legalább alkalmanként lefürödjünk annak érdekében, hogy különböző baktériumok ne hatalmaskodjanak el a bőrünkön, aminek hatását később gyógykezelni kell. Mindent összevetve, fel kell készülni az alapvető higiénia fenntartására, ha másképp nem lehet mosdószivacs segítségével.

 

 1. Az emberi ürülék okozta probléma kezelése:

A vízöblítéses vécé bevezetése előtt, vagy a harmadik világ országaiban a betegségek és a halál kiváltás első számú feltétele, az emberi széklet megfelelő kezelése. Amennyiben nincs víz a vécé leöblítésére, a legnagyobb túlélési problémával találjuk magunkat szemben. A nem megfelelően kezelt széklet betegséget okozhat. Éppen ezért a felkészülés egyik legfontosabb témája éppen ez. Szerencsére erre született magyar megoldás az alomszék formájában, amit részletezek a 2. Függelékben.

 

 1. Készülj fel a paraziták elleni védelemre:

Ez egy olyan probléma, amiből kifolyólag néhány száz éve fél Európa kihalt a fekete halál (pestis) terjedése miatt. Tetvek és bolhák szörnyű betegségeket terjesztenek. Ez még azoknak is problémát fog okozni, akik egyáltalán nem hagyják el az otthonaikat. A szabadban élő embereknek szembe kell nézni a tetvekkel, bolhákkal, legyekkel, szúnyogokkal, egerekkel, patkányokkal, stb. stb. A természetben számtalan dolgok van, amelyek elriasztják az élősködőket, például: citromfű. De a fokhagymának már a szaga is elriasztja az élősködök egy részét. Jó ötlet, ha a kereskedelemben kapható riasztókat, csapdákat beszerzed és elraktározod.

 

 1. Szerezz be ismereteket a radioaktív sugárzással kapcsolatban és tanuld meg, hogyan védekezz ellene. (bár kicsi a valószínűsége, hogy erre sor kerül. Ma legnagyobb valószínűsége a klímaváltozásnak van.)  

A túléléssel kapcsolatban ez a téma a legkevésbé ismert. A társadalmi összeomlás után sok száz atomerőmű mehet a lecsóba. Valamint, több tízezer termonukleáris robbanó fej van elraktározva. A radioaktív port észre se lehet venni, amíg a sugárfertőzés nem vesz le a lábadról. Egy sugárzásmérő beszerzése jó ötletnek tűnik. A radioaktív sugárzással, a sugárzási dózissal, és ellene való védekezéssel kapcsolatos ismeretek elsajátítása rendkívül nagy jelentőséggel bír.

 

 1. Tanuld meg az időjárás előrejelzését:

Az időjárás viszontagságai még napjainkban is sok balesetet, halált okoznak. Primitív körülmények között a kellemetlen időjárási fordulatokra való felkészülés még fontosabb, viszont abban biztosak lehetünk, hogy intézményezett előrejelzés nem lesz. Magunknak kell majd meghatározni, hogy milyen időjárás várható a közvetlen jövőben. Egyszerű barométer beszerzése és az alapismeretek elsajátítása nagyon fontos.

 

 1. Elsősegély nyújtási ismeretek elsajátítása:

Az egészségügyi ellátás minden bizonnyal minimálisan: bizonytalan lesz, maximálisan: nem lesz elérhető. Nyilvánvaló, hogy önmagunk és társaink ellátása ránk hárul. Elsősegélynyújtásra indulnak tanfolyamok, amiket érdemes kijárni és megtanulni az alapvető fogásokat. Valamint érdemes beszerezni egy elsősegély kézikönyvet és egy elsősegély készletet. Antibiotikumok felhalmozása nagyon jó ötlet, csak úgy, mint azok alkalmazásának a megismerése. Apró vágások, felhorzsolások egészen biztos mindennapiak lesznek, jó ötlet felkészülni rájuk.

 

 1. Ismerkedj meg a táplálkozás tudománnyal.

Ásványi anyagok, de különösen vitaminok hiánya nem vicc. Gondolj csak a C-vitamin hiányra, a skorbutra, ami a végén halálhoz vezet. Sokan elkövetik azt a hibát, hogy csak a kalóriákra gondolnak. Jó lehet az emberi szervezetnek számtalan vitaminra és ásványi anyagra is szüksége van. Ezeknek a beszerzése és elraktározása jó ötletnek bizonyul.

 

 1. Tartsd a tested hőmérsékletét az optimális szinten.

Az emberi test hőmérsékletét a lehető legpontosabb optimális szinten kell tartani. Túl hidegben, vagy túl melegben lenni nem csak kellemetlen, de erősen igénybe veszi a szervezetet, ami betegségek könnyebb megkapását jelenti. Az emberei testhűtéséhez sok víz szükséges, a melegen tartásához pedig sok kalória kell. Készülj fel megfelelő meleg öltözékkel, takarókkal. Találj hűvös helyet, ahová visszahúzódhatsz, meleg idő esetén. Alapkövetelmény, hogy lakóhelyedre ne tudjanak behatolni az időjárás elemei. A hőszigeteléssel kapcsolatos tudnivalókat el kell sajátítani, a leendő lakhelyedet fel kell készíteni. Ha szabadban vagy, egy alkalmas búvóhely kialakítása életmentő lehet.  

 

 1. Hogyan gyújtsunk és tartsunk életben tüzet:

Őseink túlélésének legfontosabb záloga a tűzgyújtás és a tűz égve tartásának képessége volt. Tűz kell a főzéshez, a vízmelegítéshez, fertőtlenítéshez és világításhoz. Öngyújtóval, gyufával meggyújtani a tűzet az egy dolog, de táplálni és életben tartani, az egy másik dolog. Sokan nem gondolják át, hogy a tűz a búvóhelyet, hajlékot fel is gyújthatja. Arra is emlékezni kell, hogy bizonyos, mérgező füstgázt termelő anyagokat nem szabad égetni. Aztán az is téma, hogy a tűznek olyannak kell lenni, amit messziről ne lehessen felfedezni, mert a tűz éhes embernek azt jelenti, hogy ott ÉTEL van. Legtöbben úgy gondolják, hogy a tűzzel kapcsolatban mindent tudnak, ami nem így van. Főzést, melegítést lehetőleg éjszaka végezz, amikor a ház füstje nem messziről, de még közelről se látszik. Asz éhes ember tudja, hogy a füstölő ház ételt jelent.

 

 1. Vízkinyerés és tisztítás:

Vízzel kapcsolatos ismeretek a túlélési lista első helyén szokott állni, mert a legfrontosabb. Élelem nélkül napokig, víz nélkül csak órákig lehet életben maradni. Az emberek nagy része úgy gondolja, hogy a csapból mindig fog folyni víz. A másik vízzel kapcsolatos hiba a szükséges mennyiségről és annak súlyáról való elfelejtkezés. Távolabbi helyről való vízcipelés nem csak fáradtságos, de adott esetben veszélyes is, ha akkor éppen tanácsos lenne házon belül maradni. Emlékezni kell arra, hogy hacsak nem egy forrásból szerezzük be a vizünket, a rendelkezésünkre álló vizet tisztítani kell. Ezért vagy megbízható szűrővel kell rendelkezni, vagy pedig fel kell forralni, amihez viszont tűzre van szükségünk. Ivás mellett szükség van még vízre dehidrált ételek felvizezéséhez (tojás és tejporok), valamint tisztálkodáshoz. Máskülönben az emberi test életben tartásához is kell egy bizonyos mennyiségű víz, ami 1-2 liter között van. A vízszükséglet terén gyakori hiba az alul kalkulálás.

 

 1. Tanuld meg az élelmiszer termelést vagy gyűjtést:

A felhalmozott élelmiszer egyszer el fog fogyni, ezért előbb vagy utóbb szükség lesz arra, hogy saját szükségletünket megtermeljük és/vagy megtaláljuk. Sokan már tesznek el magokat és készülnek az önellátásra tényleges kipróbálásokkal. Az élelmiszer termelés azonban nem egyszerű, szükség van szakismeretre és tapasztalatra. Éppen ezért jó ötlet előre kipróbálni a lehetőségeket. Figyelembe kell venni a termeléshez szükséges vízmennyiséget, a trágyázás lehetőségeit, valamint az élősködök, gombás fertőzések okozta károk elkerülését. Ne feledjük, hogy se műtrágyára, se peszticedekre, se fungicidekre nem lehet számítani. Ezen kívül éhes emberek, ha meglátják a termelést, meg fogják kísérelni a lopást. Éppen ezért a vadászó és gyűjtögető életmódot érdemes megfontolni, mert a termés 24 órás őrzésének a megszervezése nem könnyű dolog.

 

 1. Készülj fel az önvédelemre, és légy rá alkalmas:

Ehhez természetesen szükség van egy lőfegyverre, aminek meg kell tanulni a kezelését, és elszántnak kell lenni a használatára. Sokan úgy gondolják, hogy késsel, nyíllal és más eszközökkel eredményesen meg tudják magukat védeni, lőfegyverrel szemben. Ez természetesen nincs így. A lőfegyver gyors és nagy hatótávolságú. Még az igen szerény 0,22-es Flobert puska is képes megállítani egy betolakodót. Sokan úgy érzik, hogy nem képesek elsütni egy puskát élő emberre, de ez az érzés hamar elmúlik, amikor komoly fenyegetéssel áll szemben. SHTF után senki se érezheti magát biztonságban, éppen ezért, ha nem lőfegyver, akkor valamifajta önvédelmi eszközre feltétlenül szükség van: gázspray, gázpisztoly, gumibot, sokkoló. Ezekkel azonban gyakorlatozni kell, hogy amikor szükség lesz rá, idő vesztesség nélkül alkalmazni tud.

A függelékek közlésére a következő napokban kerül sor.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

19 gondolat erről: „(2587) 25 Téma, amit feltétlen ismerned kell ahhoz, hogy túléld a közelgő lidércnyomást

 1. A klíma változás nagyon is érzékelhető, az oka is nagy valószínűséggel a légkör megváltoztatásában gyökerezik, az élőlényeket és a növényzetet ez érinti. Nyilván érinti atermőterületek struktúráját is. Én ma is vidéken élek, ahol gyerekkoromban is, érzem a változásokat, látom az időjáráson és a növényzeten is, de nagyon érdekes, hogy nem veszek észre egyértelműen leromlásnak nevezhető folyamatot. Az évelő növények öreg példányai közül van olyan, amely tönkrement vagy tönkre fog menni, de a rövid életciklusú növényeket inkább látom intenzívebben burjánzani, mint visszamaradni. Tény, hogy vannak nagyon aszályos évek, az nyilván mindent visszavet, de ha van csapadék, akkor a megnövekedett átlag hőmérdséklet és a nagyobb CO2 tartalom katalizálja a növényeket. Itt számomra az a kérdés, hogyan fog beállni a csapadék eloszlás térben és időben a klíma módosulás hatására, ez lesz a lényeges abból a szempontból, hogy lesz-e elegendő élelem. Na meg a műtrágyázás. Én nem látom egyértelműnek, hogy pillanatok alatt jönne a kipusztulás. Amúgy ha már ezen filozofálunk, a kipusztulásunk csak abból a szempontból kritikus, hogy minket, embereket érint, földtörténeti szempontból nem nevezhető kritikus krízisnek, inkább természetesen megismétlődő jelenség, mondhatni az élet része. Ezért teljesen felesleges túlélősdit tanulni és arra hangolódni, nem elkerülhető, ha globális méretben bekövetkezik, ha meg lokálisan, az a történelemben is megismétlődött párszor, arra válasz a népvándorlás. Mit most még kicsit katalizálnak is szerintem, és sajnálatos tény, hogy a vallásilag legkultúrálatlanabbak, leglustábbak indultak a civilizált világ irányába. (szerintem az a kultúrálatlan vallás, amely az agressziót hivatott ideologizálni, ilyen volt a kereszténység is, amikor háborúkkal igyekezett az eszméit terjeszteni, de a keresztény világ tanulni kezdett, kinőtte a primitívségét, aki hajlandó tanulni, mind kinövi-szerintem)

 2. Ezt jól megírtad végre: Kína és India felfutása nyersolajhiányt fog okozni. Azthiszem 2020-2023 körül ebből lehet konfliktuspotenciál mert a szaudi olajtermelés elvileg akkorra nagyjából csak a belső keresletet tudja majd fedni, és kérdéses hogy Kína honnan szerzi be majd az olajat.Mert ahogy egyik
  előadáson mondták ő még csak most szállt be a buliba és nemsokára 200 millió hordó olaj kellene naponta hogy a nettó olajhozam fedje az igényt.
  Talán ha jön a gebasz átállítonak sok autót földgázosra, így picit kitolható a dolog. Ha csak évi pliusz 1 millió ember vesz Kínában autót, kezd el utazgatni
  repülővel, és csak plusz évi 1 millió indiai ül fel robogóra és villanyosít már az rengeteg energia pár év alatt.
  Na mindez persze nem feltétlenül vezet pár év múlva összeomláshoz , elég ha olyan drágulást idéz elő amit komolyan megérez egy átlagember.És tudjuk hogy magyarországon nem élnek fényesen az emberek, további életszínvonalcsökkenés további leszegényedéshez vezethet és nem lesz majd megoldás külföldre menekülni, mert a mostani „jó” helyzetben sem olyan leányálom a külföld, nemhogy majd akkor ha az olajár globálisan tovább ront a dologkon.Lesz élet mondjuk 1000Ft-2000Ft-os olajárnál is na de milyen?

  ***
  A másik dolog a pénz összeomlása. Kínának még sok dollártartaléka van, de gondolom ettől pár év alatt megszabadul azaz értéket vesz rajta. Ha megszabadul utána jöhet a bejelentés hogy holnaptól nem fogadnak el dollárt és még aznap összeomlik a világgazdaság.Ezt nem holnap hanem 5-10 éven belül jósolják. De az is lehet hogy nem így csinálják hanem szépen csendben, mert egy globális összeomlás senkinek sem lenne jó, Kínának sem mert globalizálódott a világ. De az elképzelhető hogy az oroszokkal összefognak , csendben előkészítik az üzleti kapcsolataikat, majd ha kész minden akkor indul a bumm. Talán az szól ez ellen hogy ha összeomlik usa ezzel európa is , így Kínának is annyi mert egy összeomlott európának nincs mit szállítani. Hacsak nem kitalálnak valami globális kriptovalutát, mert ezirányú fejlesztések is vannak.Szóval lehet hogy ososz kínai egymás között csinál egy valutát , a dollárt likvidálja és aki kereskedni akar velük a jövőban az majd el kell fogadja az ő fizetőeszközüket.

 3. 2 – egyrészt az új gépjárművek nem véletlenül elektromosak, ugyanis a mellett hogy jóval kevesebb fém megmunkálási igényük van a gyártás során, 3x hatékonyabbak a belsőégésű motornál, tehát az elektromos autó igenis megoldás a problémákra, még ha az elektromos áramot akár belsőégésű erűművek is fogják előállítani, mert ott a 70 % hőenergia nem lesz hulladék, mint a járművekben! (főtési, használati melegvíz, technológiai víz lehet belőle) Plusz egy elektromos autó a dombra felhajtás helyzeti energia igényét lefelé 80-90 %-ban visszatölti az akkuba, ez még javít az amúgy is jobb hatásfokán. A földgáz amúgy tisztább energia mint a kőolaj vagy a szén, mert a földgáz szén tartalma a legkisebb, de nem jó energetikailag egy olyan hulladék erőforrásban elégetni, mint a gépjármű belsőégésű motorja. Az áru szállításnak vissza kell térnie a vasútra (a kamionokról) és a vizekre (a levegőből), a gépjárműveknek elektromosra kell váltani és nyerünk időt, nem keveset.

  Kína és a kereskedelmi többlete – az, hogy Kína pénzben kifejezbe többet adott az USA-nak, mint amit vásárolt tőle, nem jelenti azt, hogy nincs ma is a pénzénél, sőt!! Kína olyan tudás birtokába került (lásd lenovo, Apple…) a gyártástechnológiák átadása során, amit nem lehet dollárban kifejezni, az export potenciálja nagyrészt az USA – ból importált tudás miatt futott fel, ez hozott diplomáciai kapcsolatokat és világhatalmi potenciált. Azt hiszem kína nem tarthatja magát kereskedelmileg kihasználtnak, és úgy látom ezt így is érzik.

  Egyetlen dolgozó embernek és működő cégnek sem lehet célja és nem is az, a gazdasági patnereit kedvezőtlen helyzetbe hozni! Ez csakis a pénzintézetek sáfárkodása során fordulhat elő, és fordult elő a történelemben. Elsősorban az amerikai pénzhatalmi kör szivatja a világot, mert elszakadat a realitástól, ki is űzték a reál gazdaságot az országukból, ezen erősödött meg Kína. Szerintetek Oroszország és Kína fogja engedni a kereskedelmi bank hálózatát úgy elkurvulni, ahogy az USA engedte ? Ha igen, bajban leszünk, ha nem, akkor egyre kevésbé fenyeget ez a veszély.

  Tehát: lehetősége az emberiségnek maradt még, a kérdés, kitágul-e a látókör, és alkalmazzuk-e a technológiát teremtő célra, vagy mindenki összeomlást vízionál, és mivel erre készülünk, meg is fogjuk valósítani?

 4. Tibor bá
  Nagyon köszönöm és nagyon várom a függeléket! Nagyon rendes vagy, hogy megosztod velünk és segítesz a felkészülésben! 🙂

 5. 3.Szabolcs

  Nézd nem tudni mit hoz a technika, a mostani atókat 15 éves kifutási ciklussal le lehetne cserélni elekrtomosakra.
  A csere el is kezdődott egyenlőre még csak néhány %.ot fog majd képviselni az elektromos. És igen ahogy esik ki az olaj
  úgy pótolható lesz majd elektromos autókkal. De meddig? Egy darabig biztos, lehet 10%-ot elér majd az eautók aránya .
  De mindenkinek nem lesz , drága az akksi ,és mégdrágább lesz.Persze jöhet átörés ott is.
  Akkor is ott maradnak a kamionok, traktorok, a nagy hajók amik millióhordó kőolajat esznek naponta.Persze ezeket is le lehet állítani , mert pl.
  minek ezerszámra a Kínai teherhajók amik tolják ide a cuccot , spórolási lehetőség tegát lenne.
  De az autók többségének elektromosra állításához rohadt sok szénerőmű kellene világszinten. Tegyük fel 90 millió hordós napi fogyasztásnak csak a
  felét cseréljük le elektromos autó/szénerőműre. Tehát építsünk annyi széenrőművet ami elegendő napi 45 millió kőolajat kiváltani. Mennyi új erőmű kellene? Plusz több száz?

 6. Hát mit is mondjak bőlcs kommentelők?
  1,Elektromos áram ,villanyautó !
  -Itt ki is sült az összes mardék agyam.Az erőművekben megtermelt áram. 86 % fosszilis energia.Hatékonyság itt inkább nem kezdek el sirni ugyan is. A szállítási,átalakítási veszteségeket nem odaszokták besorolni.De az egész macerát nézzük akkor ha direktben elégeted jobb % jön ki.
  -A vezetékek keresztmetszete, anyagának összetétele,térbeli elhelyezkedési,hőmérsékleti viszonyok,páratartalom etc.mind meghatározza a szállítani kivánt mennyiség teljesítményét.
  -Tehát az utcánkba mindenki vesz egy elektromos autot és gyakorlatilag leolvad a betápláló vezeték kigyullad a trafó a sarkon.
  -Nem megyek bele honnan szeded hozzá az akumlátor anyagát a vezetékrendszereket ki fogja kicserélni legyártani etc.De az tutin biztos ,hogy a villamos áram díjja lakásonként 4-6X szorzóra fog minimum felmenni.
  -Szerinted a forró pénzt az állam nem fogja leszedni azonnal, amit most az olajon keresztül szed be tőled?
  -Ha azt mondod ,hogy a Tesla féle giga gyárból vagy a kínaiból ami X-szer nagyobb és hamarosan el is készül ki foglak röhögni.
  -Télen mikor a tőltésed kifagy, nyáron mikor a melegtől dől ki az elektromos autód akkor is.
  -„Persze de láttam és annak van és jól megy neki, oké igazad van”
  -Szeretem mikor ért hozzá mindenki homályos legendákon keresztűl .Semmilyen elő képzettséggel 0 olvasással 0 utána járással.
  -Túlélési esélyed a dinokékkal vetekedik.

 7. 6 – nod:
  Hát igen. Ez jön le a humán műveltségből, és azt hiszik, hogy igazuk van. 😀

 8. Én csak azon csodálkozom, hogy akik a jelenlegi „puha” rendszerben a társadalmi ranglétra nagyjából legalsó fokáig jutottak el, miből gondolják, hogy egy kemény rendszerben feljebb léphetnek?

 9. Az egész energia szektorunk vakvágányon rohangál már évtizedek óta.
  -Ezen rendszerek a modern rabszolgatartás láthatatlan láncai.Mikor a váltakozó áramot Nicola Tesla lefektette és tovább fejlesztette már akkor a rendszer úrai nem engedték alkalmazni.Csak is az első generációs megoldást.
  -Jelenleg ennek a zárt fizikai és matematikai összefüggések miatt ,ebből előre lépni ebben az írányban nem lehet.
  -A tovább fejlesztett áram előállítása pedig jelenleg 7 pecsétes titok átnyomva a legándák sorába.Tudjuk ,hogy ő tovább lépet,meg is valósította.Azt is lehet sejteni ,hogy a másik rendszerben a fizika más törvényei matematikai összefüggesei érvényesülnek.
  -Példa a hangsebesség alatti és fölőtti repülés két homlok egyenesen működő rendszer ha nagyon lenagyoljuk.
  -Természetesen lehet többet kicsatolni de nem ebben a rendszerben.Aki eddig rájött egy sem él.Addig sem jutott ,hogy a metematikáját vagy fizikáját mégértse.
  De a cikk a túlélési technikákról szólt nem az elektromos dolgokról.
  A szénnel kapcsolatban sem esetle senkinek ,a tény miért is nyílnak meg persze ha lesz hozzá értő ember a bányák.
  A dolog egyszerűen arrról szól az olaj elfogyott,és mentik a menthetőt.Geddon lesz nem kicsi hanem nagy.Ez a szimpla igazság.Az meg kedves város lakó ,hogy nem fogod túlélni az garantált.
  Érteni semmihez nem értesz,lusta vagy,buta vagy és a többit meg le sem írom.Egy bizonyos kor fölött és alatt tömeges kihalás lesz .
  Lila tehén,boyler csirke,készétel

 10. 6. Nod

  Én is attól félek hogy amiket leírsz az realitás lesz, magyarul , röviden ki kellene építeni még kb. egy ugyanilyen kapacitású villamosenergia hálózatot világszinten mint ami most van és azokat folyamatosan táplálni az erőművekből.
  Ez elég nehéz feladat lenne és nagy szennyezéssel járna és ahogy írod lehet hogy akkor 3-4xesére menne fel az áram ára.
  Elektromos autókat táplálni a mai villanyhálózattal sokáig nem lehet nyilván pár tízezer autót még elbír , de többet nem .
  Hálózatot lehet bővíteni világszinten, mondjuk építenek +2 erőművet és egyből rá tudnak dugni mondjuk 50 ezer autót ahogy fogy az olaj . Ez talán majd csak elodázza az összeomlást 1,2 x évvel , de megoldani nem fogja.
  Valószínű hogy inkább a drágulás és eletszínvonal csökkenés jön utána meg az összeomlás és soha nem épül ki ez a second áramhálózat.

 11. 11. Andrew
  Ha Magyarország minden belső égésű motoros járművét (beleértve a hajókat, repülőgépeket, traktorokat, mozdonyokat, kamionokat is) lecserélnénk elektromos meghajtásúra, akkor az elektromos hálózat teljesítmény igénye átlagosan kb. 1 GW-tal növekedne. Ez egy fél Paks. Persze a pillanatnyi igények ennél nagyobbak lennének, de a feladat az elosztó hálózat oldaláról nézve műszakilag és gazdaságilag egyáltalán nem kivitelezhetetlen. (Valószínűleg világszinten is hasonló eredmény jönne ki, de ennek nem számoltam utána.) A megfelelő és megfizethető akkumulátorok hiánya teszi lehetetlenné az elektromos autózás elterjedését.

 12. nod – (2587) 25 Téma, amit feltétlen ismerned kell ahhoz, hogy túléld a közelgő lidércnyomást

  „Az egész energia szektorunk vakvágányon rohangál már évtizedek óta.
  -Ezen rendszerek a modern rabszolgatartás láthatatlan láncai.Mikor a váltakozó áramot Nicola Tesla lefektette és tovább fejlesztette már akkor a rendszer úrai nem engedték alkalmazni.Csak is az első generációs megoldást.
  -A tovább fejlesztett áram előállítása pedig jelenleg 7 pecsétes titok átnyomva a legándák sorába.Tudjuk ,hogy ő tovább lépet,meg is valósította.”

  Teljesen egyetértek veled.
  A bolygónk mennyország lehetne a globális maffia nélkül.
  Nyilvánvaló hogy a materialista társadalmunk zsákutcába vezet és ezt tapasztalni lehet életünk minden oldalán.A zsákutca érvényes az oktatásban és a tudománykban is.
  Mennyire büszkék lehetünk az ürhajózás szintjére?
  Egy egész lakóház tömegéhez hasonló üzemanyagtartály tartalmát kell elégetni ahhoz hogy az Ürbe küdhessék az ürhalyot amely ezután ÁRBOCOT ERESZT ÉS VITORLÁT NYIT hogy a napelemek segitségével az Ürvilági sebességekhez viszonyitva a JÉGHEGYEK SEBESSÉGÉVEL évekig utazzon a legközelebbi bolygóhoz, miközben mellette ide oda cikáznak az UFO-k és a ,,tudósaink” ezeket nem látják. Letagadják!!!
  Milyen techológiát használnak ezek a UFO-k?
  Az biztos hogy nem a mi materialista Fizikai tankönyveinkből meritik és fejleszték a tudásukat.
  A Tiltott Találmányok Rájuk nem érvényesek.

 13. 10 nod, 13 L. S.

  Ha elmentek a misztikum irányába, leértékelitek vele a hozzászólásaitokat.

  „-A tovább fejlesztett áram előállítása pedig jelenleg 7 pecsétes titok…”
  Ez pl. zavaros.
  Ha titok, akkor honnan tudsz róla?
  A természeti törvényeket csak fel/megismerjük, azokat nem fejlesztjük.
  !?!?!

  Nem folytatom. Csak érzékeltetni akartam, hogy ez rossz irány.

 14. Tiborbá! Nagyon hasznos dolgok, köszönöm. Azon morfondíroztam, hogy vajon melyik a jobb, ha úgy néz ki a ház, mint amit nem laknak, vagy amit laknak? Mert teszem azt, ha valaki lakatlannak tűnő helyen lakik, akkor a lakatlan hely üres volta – „úgy néz ki mintha senkié nem lenne, tehát befoglalák” – nem vonzza a betolakodókat? És az is érdekel, hogy lehet egy házat olyanná tenni, mintha nem laknák? Legyen gondozatlan, vagy hogy? De akkor nem telepszik meg mindenféle? Bocsi, tufa a kérdés, de tényleg érdekel.

 15. 13-aska 2018-07-31 – 22:27 L.S.
  „miközben mellette ide oda cikáznak az UFO-k és a ,,tudósaink” ezeket nem látják. Letagadják!!!
  Milyen techológiát használnak ezek a UFO-k?”

  Miről beszélsz?
  Én még nem láttam „UFO”-t.
  Te láttál, minden kétséget kizáró bizonyítékot arra, hogy idegenek járnak közöttünk?
  Persze nem állítom, hogy nincsenek, mert nincs rá bizonyítékom.
  De te elvárnád mindenkitől, hogy higgyen neked, meg azoknak a kamu videóknak, amelyektől hagytad magad megvezetni, és aki más véleményen van, az szerinted csaló vagy tudatlan.
  Azokat a természettudományokat ócsárlod, amelyeket kötve hiszem, hogy ismernél.
  Nézz magadba!

 16. Szerintem ha egyik napról a másikra abbahagyják a GPS (Galileo, Glonass, Beidou, stb) műholdak fellövését és karbantartását, a szolgáltatás még legalább 5 évig működni fog, és utána is gyengébb minőségben / ritkábban, ahogy elkezdenek kiesni a műholdak a konstellációkból. A Galileo pl viszonylag új, az elmúlt években lőtték fel a nagy részüket.
  Feltöltött vevőre persze szükség lesz, de a műholdak tenni fogják a dolgukat.

 17. 17. Bocckó
  A navigációs műholdak pályája a napszél, a Föld mágneses tere, a többi bolygó gravitációja és még egy halom hatás miatt folyamatosan változik. Nem nagy mértékben, de nem is elhanyagolhatóan. Emiatt folyamatosan frissíteni kell a műholdak által sugárzott pálya adatokat, sőt néha magát a röppályát is módosítani kell. Ha ez elmarad, akkor a rendszer néhány hónap, de max 1-2 év alatt használhatatlanul pontatlanná válik. Ez történt a kilencvenes években a Glonass rendszerrel is, amit nagyjából mostanra ráztak gatyába.

 18. 16. karicsi
  „Miről beszélsz?
  Én még nem láttam “UFO”-t. Te láttál, minden kétséget kizáró bizonyítékot arra, hogy idegenek járnak közöttünk?”

  Attól, hogy valamiről nem tudunk, vagy nem hiszünk, attól az még létezhet.
  Nyilvánvalóan indokolt,hogy valaki szkeptikus legyen az ilyen elméletekkel szemben, az igazság az, hogy ezek a festmények kissé furcsák:
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=3&v=b9GtSESDfCQ

  Tíz ősi ikon, amelyek valószínűleg UFO-kat és „ősi űrhajósokat” ábrázolnak.

  Bár az UFO-k a II. Világháború óta lettek ismertek a nagyközönség számára, de „furcsa” utalások léteztek az ősi időkből, ősi iratokon és festményeken.

  Többek között:
  Vimának
  Tulli papirusz a Kairói Múzeumban.
  A Hinduk szent könyvében a Chakra-ban.
  Homérosz: a Feákok hajóérol.
  Platón: Timaeusban és Krieteasban az elveszett Atlantiszről.
  Plutarkhosz : Lucullus csatájában.
  Megasthenis Ptolemeos: Nagy Sándor bosszúsága az UFO-k iránt a Jaxartes folyó átkelésén. A két hatalmas „repülő pajzs” lényegében megakadályozta és végét vette hadjáratainak.

  Az, hogy Te miben hiszel az a RENDSZER gondja és nem az én problémám. Az adott időben AZ határozza meg, hogy mit szabad és mit nem szabad tudnod vagy hinned.
  Mikołaj Kopernik lengyel csillagász felfedezése előtt is forgott a Föld a Nap körül és hidd el az egész bolygónk lakossága nem sokat tudott róla. Kopernikusz előtt 18OO évvel a Szamoszi Arisztarkhosz, görög csillagász megalkotta a heliocentrikus világképet és kiszámitotta a Föld, a Hold és a Nap viszonylagos méreteit, valamint a közöttük lévő távolságokat. Hányan tudtak róla?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük