(2585) A föld alatti szén

Tibor bá’ online

 

Egyesek optimisták szerint az emberiség vészesen közeledik a katasztrofális klímaváltozás elkerülhetetlenségi billenő-pontjához . Szerintem, viszont már átléptük azt. Egyetlen reményük az lehetne, ha az üvegházhatású gázok (green house gases = GHG) kibocsátását, mint például, amilyen a széndioxid, drasztikusan lecsökkentenék.

Különböző országok felelős vezetői összedugják a fejüket, hogy mit és hogyan kellene csinálni, sőt egyre-másra hozzák meg a törvényeket, előírásokat azzal a céllal, hogy a csökkentsék a GHG kibocsátást. A kisemberek iparkodnak csökkenteti az energiafogyasztást, újabb és újabb technológiákat eszelnek ki alternatív energiaforrás létrehozására. Miközben az Amerikai Egyesült Államok az ellenkező irányba lép. Ebben a pillanatban körülbelül 150 új széntüzelésű erőmű tervei készülnek. Amikor ezek üzembe állnak, az általuk kibocsátott széndioxid évi 0,6 usque 1,1 milliárd tonnát fog kitenni megállás nélkül a következő 50 év folyamán. Ez pedig a jelenleg tervezett CO2 ellenes lépések eredményének a lenullázását jelenti.

A globális felmelegedéssel kapcsolatos, a nagyközönségnek szánt első könyvet 30 évvel ezelőtt Bill McKibber > http://www.billmckibben.com < publikálta, de az azóta eltelt idő alatt jóformán semmi se változott. Illetve ma már a klímakutatók tisztában vannak azzal, hogy a probléma sokkal nagyobb, mint eleinte gondolták és a krízispont jóval gyorsabban közelít, ha ugyan nem léptünk már át rajta, mint azt korábban jelezték.

McKibben szerint a végső kérdés az, hogy a föld alatt rejtőző szenet otthagyja-e az emberiség vagy sem. Azt már pontosan tudjuk – állítja – hogy az összes nyersolajat el fogjuk égetni, aminek a felszínre hozása még hátra van. Az igazi nagy kérdés a szén.

Becslések szerint szénből 500 évre van tartalék a föld alatt. Ha viszont azt a bizonyos 150 széntüzelésű erőművet megépítik, akkor nincs értelme arról beszélni, hogy izzólámpák helyett LED lámpákkal kell világítani és személyautók helyett a tömegközlekedésre kell átállni. Ja, és akkor még említést se tettünk arról, hogy pillanatnyilag Kínában jelenleg is gőzerővel állítják üzembe a széntüzelésű erőműveket. Hogy ott mi mehet, azt el lehet képzelni, ha megfontoljuk, hogy évente kb. 1200 kínai szénbányász veszti az életét sújtólég miatt.

Röviden, semmi esélyünk arra, hogy a katasztrófa méretű klímaváltozást elkerüljük. Miért? Mert a plutokraták pénzéhsége ellen az emberiség nem tehet semmit. Születhetnek mozgalmak, állhatnak elő jobbnál jobb ötletekkel, akik tehetnék, nem fogják leállítani a kibányászható szén felszínre hozását. Persze csak akkor, ha lesz hozzá idejük. Megjósolom, nem lesz. Röhögnöm kell, 500 évre szóló tartalék! Hol lesz már akkor az emberiség!

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

50 gondolat erről: „(2585) A föld alatti szén

  1. 150 erőmű :nemtudom hogy ez csak usa-ban vagy világszinten. Igazából el tudom képzelni hogy csak usa-ban, ami elég lesz kb. 30millió embernek a 300 millióból az ottani fogyasztást figyelembe véve.De ha még világszinten épül akkor is sok.

    Ha megnézzük hogy afrika mennyit növekszik évente és egymás mellé teszünk 100 ezer tüdőt akkor szerintem az is felér egy erőmű kibocsájtásával ha nem többel.És a lakosság nem 100 ezer fővel növekszik.Ezt csak érdekességnek mondtam.

    Vannak olyan erőművek ahol szűrik a kormot illetve visszavezetik a co2-őt a földbe,de ezek csak ilyen minták, mivel költséges. Vajon ezek már úgy működnek majd?
    ***
    Géczi Gábor egyik előadásában mondta hogy a mezőgazdasági szántás is nagy co2 kibocsájtó, mert ahogy megfordul a talaj az alsó flóra alulra kerül a felső meg alulra ami az mondja nem jó. Ő a saját búzáját is csak ledugdossa, de soha nem forgatja a talajt, ja és csak kis területen(szóval az teli lesz tápanyaggal, és teljesen más ízű lesz) foltokban termeli nem monokúltúrában. De ugye a szántás is nem oly régi találmány,lehet igaza van.Valaki tudja tényleg igaz e ez és hogy világszinten a szántás mennyi co2 kibocsájtással jár?

  2. Tibor bá’ , andrew

    Jól látjátok!
    „Különböző országok felelős vezetői összedugják a fejüket, hogy mit és hogyan kellene csinálni,…” és még inkább elrontják a helyzetet.

    http://greenfo.hu/hirek/2018/07/28/onbecsapas-hogy-faval-futeni-jobb-mint-szennel?referrer=rss
    „Az erdei biomassza „megújulónak” minősítése jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az EU teljesíteni tudja megújulóenergia-céljait. Ezzel szemben a számítások azt mutatják, hogy egy egység villamos energia előállítása erdei biomasszából több szén-dioxid-kibocsátással jár, mint ha az erőműben szenet égettünk volna – áll az EASAC szakvéleményében. ”

    Talán ez is egy mozaik Guy McPherson megfutás elméletében.

  3. Hazai vonatkozásban még picit idetartozik:
    Mamám mondta hogy már azt beszélik hogy „földréteget ” találtak a mátrai lignitbányában és hogy bizonytalan hogy lesz lakossági fogyasztásra lignit.
    Kérdeztem a tüzépest is , azt mondja hogy bizonytalan hogy lesz e , elvileg augusztus végén lesz , de nem tuti, meg a bükkábrányi bányát mondta hogy abból, nem a másikból, na persze abból h lesz is nem biztos hogy jut mindenkinek.
    Úgy néz ki Mészáros Lőrinc kisajátította ezt is.
    ***
    Ugye a németeknél falvakat bontottan le a barnaszénért.
    Ausztráliában pedig visszaálltak a szénbányászarta egyszer mondta Jövőnk.

  4. Ismételten egy remek cikk. Tibor bá’ külön köszönöm az USA erőmű terveinek megemlítését ; számomra új hír.

  5. Azt nem egészen értem, hogy mi értelme van a különböző egyéni és közösségi kihalási lehetőségek közül kipécézni pont éppen a klíma vagy atomháború témát. Minden egyes nap bármikor meghalhatunk önhibánkon kívül is és semmit nem tudunk tenni ellene, ráadásul ezek egyenként is jóval nagyobb valószínűségű esetek, és jóval kézzelfoghatóbbak, mint hogy még a mi életünkben „megsüljünk”. Ezekkel mégsem foglalkozunk, „átsiklunk” felettük, na de a „klíma’, amiről nem sok fogalmunk van, na attól aztán rettegünk. Napi szinten beülünk az autóba (ahol az utakon naponta ezrek halnak meg), nem érdekel, hogy ráesik egy balkon, tégla, virágcserép, stb a fejünkre… felülünk a repülőre, dohányzunk, iszunk, infarktust kapunk, szívmegállás bármelyik pillanatban, villámcsapás ér (ez nem is olyan ritka, mint általában gondolják), vízbefúlás, és végeláthatatlanul sorolhatnám a teljesen hétköznapi haláleseteket, amik itt vannak nap, mint nap körülöttünk, de attól nem félünk, nem érdekel. A klíma, na az aztán rettenet! Én nem félek, nem készülök semmi ilyesmire, ugyanúgy leszarom, mint a többi előbb felsorolt eseteket, sem ez ellen, sem az ellen sem tehetünk semmit és végül így is, úgy is meghalunk, teljesen mindegy miben. Minden csak illúzió, aki azt gondolja ezt elkerülheti ha félrerak pár konzervet….:)). Tudom, „na de a gyerekek!”. Elárulom: ők is megfognak halni, bármit is teszel, klímával vagy anélkül, mert ez a természet rendje….

  6. 6 – csibesz:
    Ennél feleslegesebb hozzászólást ritkán lehet olvasni. Az összes halálnem, amiket felemlegettél mind az egytől-egyig valós. Ennek ellenére az emberiség létszáma folyamatosan emelkedett és emelkedik. A klíma ezektől eltér abban, hogy a létszám nem csökkenni fog, hanem megszűnni. Ha ez neked nem szignifikáns, akkor te egy nagyon érdekes kakukk fióka vagy. (vasárnap mindig udvarias vagyok, azt a szót, hogy hülye még véletlenül se használom) 😀

  7. 7. 😀
    Tibor bá’ néha csodálom a türelmedet… na de miért pont vasárnap vagy udvarias?! 😀

  8. Az egyén számára ha meghal nem tök mindegy, hogy körülötte csökken vagy nő a népesség? Szerintem ti az örökkévalóság illúziójának rabjai vagytok…. Persze van akinek ez kell, hogy ne őrüljön bele a valóságba…

  9. 9 – csipesz:
    Minden egyed első számú kötelessége (ösztönökkel és hormonokkal erősen megtámogatva) a faj fenntartása. Az öreg emberek örülnek, ha lyuk van a seggükön és holnap reggel is felébrednek, de idegesíti őket, hogy mi lesz a gyerekeikkel, az unokáikkal. Na, ezért vagy te kakukk tojás, mert számodra ez közömbös.

  10. 9. Ha az „egyénnek” vannak gyermekei nagyon nem mindegy. Ha pedig az „egyén” még ennél is tudatosabb és érzelmileg fejlett, akkor a környezetében élők gyermekeinek a jövője sem mindegy. No offense.

  11. 9. Csibész
    Milyen érdekes, hogy Tibor bá’, aki valószínűleg sokkal közelebb áll a halálhoz. mint te, mégis több empátiát mutat az emberiség jövőjéhez.
    Ez a jelenség tipikus a nyugati ember életszemléletében, aki individualista, csak és kizárólag a saját sorsát veszi számításba, a közösség nem számít. De úgy látszik, ennek semmi köze az ateizmushoz, vagy a hithez, mert ha valaki, akkor Tibor bá’ abszolút vallásellenes, mégsem közömbös neki az emberiség sorsa.
    Ahogy nekem sem közömbös, hogy mi vár gyermekeimre, unokáimra, akiket szeretek, és sajnálok a rájuk váró megpróbáltatások miatt.

  12. 6. csibész
    A felsorolt halálesetek az egyén szempontjából igen kicsi valószínűségűek, ezért ezek elhárítására nincs értelme életstratégiákat építeni.
    A klímakatasztrófa viszont az emberiség közös sorsát vetíti előre, tehát minden élő ember számára elsődleges jelentőségűnek kellene hogy legyen, mert nem a véletlen egyéni sorson múlik bekövetkezése, hanem a globális emberi létmódon.

  13. A klíma sorsa nem az emberiség kezében van.

    Peakoilon (index fórum) többször be van dobva a kérdés, és az ottani szkeptikusok meglepően jó érvekkel tagadják a veszélyt.

    Az egyik az, hogy a co2 koncentrációjának növekedése egy szint felett nem jelent arányos hőmérséklet emelkedést, és ezek mellett belépnek a negatív visszacsatolások amik lefogják a melegedést (pl a vízgőz képződés ami miatt a felhők visszaverik a napfényt az űr felé).

    A másik jelentős érv, hogy a földtörténetben számos jégkorszak volt, de az életre alkalmatlan hőség nem volt jellemző. Ennek a kialakulása jóval kisebb valószínűségű, mint egy újabb jégkorszak, és igazából a jegesedés a nagyobb veszély mert annak kivédése nagyobb feladat mint a melegebb klíma.

    Az emberi lét időszakra vetítve pedig olyasmi hangzott el, hogy mostanában egy kis jégkorszaknak kellett volna következnie (mint a középkorban volt), de ezt melegedtük át. így a melegedés még hasznos is volt.

    A napból érkező sugárzás adja a földi energia 100%-át, ha a nap energiasugárzása kicsit változik az nagyobb hatás mint amit az emberiség egész léte alatt produkálni tud. Márpedig a nap teljesítménye is ingadozik.

    Kisebb kardoskodás után kibökték, hogy a civilizációnak ez jelentheti a végét, de az emberiség és az élet kipusztulása ettől messze van. Kis csoportok túlélése valószínű és ezzel az emberiség megmarad. Egyébként volt már ilyen hogy pár főre csökkent az emberiség amit genetikusok mutattak ki, mivel mindannyiunk génkészlete pár egyedre visszavezethető.

    A termőterületek becsődölésére is volt válasz, a permafroszt területek alatt tápanyagban gazdag pihent talaj van, aminek a területe legalább akkora mint a mostani termőterületek. Átszervezést igényel, de ezzel gyakorlatilag átmeneti éhínségek után a világ élelmezése újból megoldott lehet.

  14. Jó írás Tibor bátyám! Nagyon nincs mit hozzáfűzni, sajna! 🙁

  15. 14 Utolsó bekezdéshez, volt. Tóba vulkán ~75.000 éve, ami bő 800 évre pár fokkal csökkentette a hőmérsékletet, s durván 25.000 ember maradt csak életben.

    Amúgy a pára pozitív visszacsatolás.

  16. 16:

    A pára üvegház gáz, de a felhő meg a visszaverődést erősíti még a légkörben, magyarul nem ér le a földre/vízfelszínre a sugárzás.

  17. 14 egamfle

    „Peakoilon (index fórum) többször be van dobva a kérdés, és az ottani szkeptikusok meglepően jó érvekkel tagadják a veszélyt.”
    Egyszerűen csak tájékozatlanok, mert nem olvassák Tibor bá’ blogját.
    🙂 🙂

    Pl.: A napsugárzás hatásáról beszéltünk itt:
    http://www.antalffy-tibor.hu/?p=23170 (2) és (3).
    Grafikon: https://static1.squarespace.com/static/58010fc546c3c4db8148e968/t/5a60bb65c83025eb24ec8f50/1516288911319/Fig4%281.18.2018%29.png

    Hívd ide őket okosodni. 🙂 🙂

  18. 14 egamfle
    Az emberi faj sorsát illetően én sem gondolom, hogy a földi feltételek olyan mértékben borulnának, hogy élhetetlen lenne mindenütt az ember számára.
    A nagyobb veszélyt az jelentheti, hogy a változások olyan mértékben redukálnák az emberiség létszámát, hogy nehéz olyan forgatókönyvet elképzelni, hogy a különböző érdekcsoportok ne pusztítsák egymást válogatás nélküli eszközökkel a maradék forrásokért.
    És ez nagyobb veszélyt hordoz az emberre, sőt a fejlettebb állatokra is, mint a természeti körülmények.
    Egy kétségbeesett élethalál harc minden normális logikát borít, az az utolsó korty tiszta vízért, vagy falat ételért fog folyni.

  19. 20:

    Ha a túlélési kérdések merülnek fel azok mindig lokális ügyek.

    Magyarul a különböző érdekek összecsapása mindenhol megvalósulhat, de egyben mindenhol van egy győztes is, akik életben maradnak és az adott területet belakják.

    A helyi csatározásokban az emberiség nem tud kihalni.

  20. 21.
    A hatalmi politika mindig 3 lépéssel előre gondolkodik a pillanatnyi eseményekhez képest.
    Az emberek nagy részének fogalma sem volt róla, hogy a nagy háborúk és felfordulások milyen hatalmi csoportok milyen megfontolásai alapján történtek.
    Tartok tőle, hogy most is ez lesz, nem várják meg, míg a világ összedől, hanem addig próbálják érdekeiket biztosítani, amíg megvan ehhez a gazdasági és katonai potenciál.
    Ez meg akár egy nukleáris világvégébe torkollhat.
    Na, ezt lenne nehéz túlélni…
    És bármilyen furcsa, ha a klímaváltozás jelei olyan kétségbevonhatatlanná válnának a tudósok és politikusok számára, hogy tovább nem lenne mire várni és kételkedni, akkor ebből olyan világégés indulhat meg, amiről a kisember nem is sejtené a valós kiváltó okot, megenné a média által felvázolt mesét a gonosz ellenségről és a haza megvédéséről…
    Mert az valahogy nem lenne szalonképes, hogy ki kéne irtani az emberiség nagy részét, hogy a maradék túlélhessen.
    Ahelyett, hogy idejében kitaláltak volna valami stratégiát a szaporodás korlátozására. Mert a népesség növekedése mindig szét fogja feszíteni a reális gazdasági kereteket, míg végül már nincs hová azokat kitolni.

  21. 22:

    Ezzel csak az a gond, hogy az atomháború sterilizálja a földet. Legalábbis az emberiség megmaradó részének.

  22. Egyebbkent jol jelzi az a teny a szen novekvo jelentoseget es a hagyomanyos olajipar hanyatlasat a Pentagon azon tervei mely szerint az USAAF valamint NAVY 2025tol az uzemanyag felhasznalasat mubenzinbol kivanja megoldani 70% aranyban !-vagyis kenytelenek ahhoz a szukseg megoldashoz folyamodni mint Nemetorszag a haboru idejen…..Tobb geptipust kiprobaltak mar ugy hogy kevertek a mubenzint az olajbol keszult kerozinnal50-50% aranyban 2006-ban repultek eloszor B-52-sek igy aztan a tobbi rendszernen allo tipus is sorra kerult, a negyedik generacios harcigepek-F-22,F-35stb eleve ugy terveztek hogy 100%ban mubenzinnel legyenek kepesek repulni….A Pentagonban tudjak az olajcsucs elkerulhetetlen a palaolaj es az olajhomok ezen nem fog valtoztatni jobb hijan marad a szen….. A szovetsegesek allamok kozul Ausztralia es Japan hasonlo tervekkel rendelkezik a jovore nezve hogy a hadsereg at fog allni mubenzinre mert jelentos szen vagyonnal rendelkeznek es a rivalisok ugy szinten aztan ha bevalik johet a polgari celu felhasznalas stb ….Mi lesz igy klimavaltozassal ?

  23. 23 A gond az, hogy itt továbbra is él a „sterilizálja a Földet” és társai. Nem. Megpróbálom leegyszerűsíteni, hátha… mert szvsz hazai viszonylatban ez a blog a legjobb és nagyon sajnálom, hogy e téren nem sikerül a tévhiteket elűzve konszenzusra jutni és a szinergiákat kihasználva tényleg szakmai tanácsokat adni.

    Nincs olyan, hogy sugárfertőzés. Sugárszennyzés van és sugárbetegség. De ez mindegy, az angol szakirodalomból ered. Ahogy a termonukleáris szó – egy kicsit olyan pejoratív és fearmongering már – is félrevezető… hál Istennek, hogy termonukleárisak a töltetek. Miért? Azért mert az egyfázisú fissziós töltetek sokkal szennyezőbbek, mint a termonukleárisak. Itt jön képbe a fissziós arány, ami meghatározza mennyire szennyez egy töltet.

    Például egy 100kt és 99% fissziós arányu termonukleáris töltet szennyezése 1kt-val számolandó. Ami Hiroshima töredéke. De még egy – képezeletbeli – 1Mt, azaz 1.000kt töltet is csak 10kt, ami Hiroshima kb.

    Az atomháború esetén nem a sugárszennyezés lesz a legfőbb gond. Az elleni védekezésről is nagyon szívesen írok, de tudom, hogy már ezért keresztre leszek feszítve, holott Tibor bá’ oldala párját ritkítja. (Én speciell zárttá tenném, s ha kell ezért akár komoly összeggel is donate-eznék, egyszerűen azért, mert egy zárt blog esetén sokkal többet lehet leírni, mint egy nyitottnál.)

    Akárhonnan nézzük és csűrhetjük csavarhatjuk, tök mindegy mi történik – de Tibor bá’ klímára fókuszálása a helyes meglátás, illetve konklúzió – az akkor is atomháborúba torkollik, ha tervezett, ha nem. Egyszerűen azért, mert bármilyen káosz vége az lesz, hogy valaki lőni fog. Ez az eszkaláció menete; bármiben. Egyébként a fentiek miatt vagyunk 2,5 perce éjféltől, mert a szakemberek ezzel tökéletesen tisztában vannak, csak nem fejtik ezt ki, így a nyilvánosság szart sem ért az egészből. A hazai KV annyit ért ehhez, mint én a nőgyógyászathoz: semmit.

  24. 24 tom

    „Pentagon azon tervei mely szerint az USAAF valamint NAVY 2025tol az uzemanyag felhasznalasat mubenzinbol kivanja megoldani 70% aranyban ”
    A forrást meg tudod mutatni?

  25. 24 Tom,
    „Egyebbkent jol jelzi az a teny a szen novekvo jelentoseget es a hagyomanyos olajipar hanyatlasat a Pentagon azon tervei mely szerint az USAAF valamint NAVY 2025tol az uzemanyag felhasznalasat mubenzinbol kivanja megoldani 70% aranyban !”

    Nem tudom milyen jelentősége van ennek. De ugye 2025 körülre csökken annyira a kitermelt mennyiség amiből ellátási zavarok lehetnek. Szerintem a fenti intézmények, ellátási zavartól félnek , vagy háborútól, mert olaj lesz még akkor is , csak drágán, nyilván egy NAVY meg tudja fizetni a 3000 Ft/literes olajárat is. Szerintem inkább az a cél hogy gebaszos állapotokra számít amikor nem ér el az olaj oda és inkább előállítja szénből.

    Azt nem hinném hogy a műbenzin a polgári felhasználásban elterjed tömegesen.

  26. 27 Andrew

    24 tom a hírforrást nem jelölte meg. Meglehet hogy csak fantáziált.

    A 2. VH-ban készítettek műbenzint, de – tudomásom szerint – a lakosságnak ebből nem jutott egy csepp sem.

  27. Nem teljesen ide tartozik, de most jelentették be hogy Mo-on 30%-al több új autót adtak el tavalyhoz képest. Hát ez pörgeti a piacot és vele eggyütt a világot az összeomlásba majd. Emiatt van most óriási munkaerőhiány mert kell az autó. Kíváncsi vagyok még hány kifeszített év lesz ameddig növekedés lesz ezen a téren. Ilyen nagy volumenű autógyártás még soha nem volt a bolygón.
    Itt lesz ennek a vége nemsokára.

    Ráadásul egy szaros autó cirka 10 év után kuka.Szóval 20 év múlva már senki sem fog emlékezni a mai 2018-as nagy gazdasági szárnyalásra, és a most nagy GDP meg minden megy majd a levesbe , és persze azok az autók már rég rozsdafoltok lesznek amiket most legyártottak.A híres gazdasági csodáról annyit hogy ha lesz egy gebasz akkor 10 év elteltével alig marad majd egy működő autó, kenyérsütő vagy mosógép. Ez a mostani civilizációnk.

  28. A haditechnikai kerekasztal cimu portalon olvastam a mubenzin katonai celu felhasznalasarol.Mondjuk a civil eletben torteno felhasznalasarol nincs szo ha a fejlesztesek sikeresek akkor 75 dollaros ara lesz…de ez termeszetesen nem jelenti azt hogy az olaj vilagpiaci ara is ennyi lesz. Egyebbkent pedig az ev vegere vannak elorejelzesek 120 dollar koruli olajarrol is pusztan eleg ehhez az hogy a kinalat mindossze 1,5 millio hordoval marad el a kereslettol..es mert Libia es Venezuela nem tudott eleg olajat termelni es az Irán elleni embargo is erezteti fogja a hatasat elobb utobb majd.Szaud -Arabia pedig lassan eleri a napi kitermelesi maximumat 10,6 millio hordoval.Belso felhasznalasa pedig folyamatosan no.Az elmult evtizedek olaj miatt- is-torteno amerikai katonai beavatkozasai nem tudtak erdemben novelni a kitermelest-Irak,Libi eseteben-viszont a haborus pusztitas csokkentette a belso fogyasztast.Am a teljes export az amerikaiake lett es az arat is ok diktaljak..Ez lenne a recept Iran es Venezuela eseten is …..ha lesz tamadas.Az olajipar kozeledik a forduloponthoz.A modern vilagunk egyik tartoszlopa elkezd gyengulni.

  29. 30. tom
    +1 like

    Így van elvileg Szaud arábia is túljutott a csúcson , és a vizezés és intenzív kitermelés majd még nagyobb lejtmenetet fog okozni mert idővel így egyre kevesebb termelhető ki a végén. Ha jól emlékszem 2026 körül szaud arábia belső fogyasztása annyira megnő hogy szinte csak a belső keresletet tudja majd kielégíteni, azaz szinte 0 olajat tud majd eladni, ami rohadt nagy érvágás lesz amerikának vagy a világnak.( az írást majd megkeresem)

    Éppen ezért írtam hogy majd autó sem kell annyi mert nem lesz rá pénz. Ha az autóipar beszarik azzal pedig elég sok minden, mert az elég nagy comb
    a munkaerőpiacon. Tehát nem lesz hová menekülni az embereknek, mármint a munkanélkülieknek más ágazatokba.

    Hogy ennek a mikéntje majd hogyan zajlik le azt nem tudni egynlőre.

  30. Szerintem sem lenne olcso a mubenzin.Valoszinuleg ezert dontottek a palaolaj es az olajhomok kitermelese mellett es hat az eromuvek szen igenyeit is ki kell elegiteni.A szen iranti novekvo kereslet elobbre hozza a szencsucs bekovetkeztet is..ami pedig a klimat illeti minden nemzetkozi egyezmeny betarthatatlan lesz es az is biztos hogy a rendszer fennmaradasa miatt karosanyagkibocsatas nem fog csokkeni es a nepesseg is noni fog egy darabig….aztan ki tudja mi kovetkezik.

  31. Kedves Kommentelő!
    A szén csúcsot évekkel ezelőtt erre az évre realizálták.Számításának alapja: a kitermelés és a Gauss féle metematika.
    -A műbenzinnel az úgynevezett 3.Birodalom próbálkozott miután elbukták az akkori ismert összes olaj lelőhelyet.(Észak Afrika,Baku)
    -Ez a benzin a két komponens miatt az oroszországi hidegben szétesett a két fő alkotó komponensre.
    -Nagy nyomással olaj szerű anyagot produkálunk szénből.Az út mint ilyen természetesen járhatatlan.
    -Pl.Bioetanol -beművelsz ,kukorica,aratsz ,…..bioetanol.(Normális?10kj inpunt 6 output + ismét input)más eljárással működik jelzem!
    -A klima pedig teljesen normálisan viselkedik,tudom ez sokak szerint megdöbbentő de ez teljesen logikus.
    -1,A rendszerünk belépet egy másik rendszerbe ami miatt exra naptevékenységek lettek. A gravitációs hatásoknak köszönhetően illetve az űrpor ebben a szakaszban sokkal nagyobb.(nap felszini és a „láthatatlan burok ” hőmérsékltét jelentősen meghatározza)
    -2,A tevékenységünk rátesz! De nem a CO kibocsájtás ami teljesen befolyásolja az két diagram összemosása amit ha rendesn meg figyelsz semmi köze a CO kibcsájtásunkhoz.
    -A szén körforgása a bolygón adott periodikus.Ere a földműveléssel segítettünk rá óriásian.(a fekete szinű föld szénben gazdag ami fakóbb abból kiégett)
    -Károsanyag kibocsájtás természeténél fogva fog csökkenni.Gauss görbe!Ha nincs mit elégetned nem lesz.Logikus.
    -Figyelmedbe ajánlanám:A Hetesi féle jelentést ,Hetesi Zsolt(bár ez a mű lopott,Jared Diamon jóval terjedelmesebb könyvéből totál plagizált de mind ketőtt ajánlom)Sussan George:Luganoi tanulmány.
    -Ajánlanék még műveket ,hogy egy kicsit még fejlődjék a látómód de ez is elég lesz két-három hétre szerintem.

  32. A szintetikus üzemanyag remek dolog, sokkal hamarabb kellett volna fejleszteni a gyártását.
    http://boschblog.hu/ellensegbol-barat/
    Elég nagy a hazai potenciál is.
    http://greenfo.hu/hirek/2018/07/28/orbanek-felmelegitik-a-szenbanyak-ujranyitasat?referrer=rss
    Ezzel szeretnék meghosszabbítani a belső égésű motorok korát de elkéstek vele, elektromos meghajtásé már a jövő és ha nem váltanak irányt megroppanthatja a Német autóipart, rajta keresztül az egész Német és Közép-Európai gazdaságot.

  33. Tc.Tibor!
    Szintetikus:
    -Na akkor számoljunk:
    -beteszek 1 Kw energiát kiveszek 10Kw (Eddig oké)
    -majd ezt a nyers 10Kw-t még 5Kw-tal átalakítom 4Kw-tá (szerintem szimplán hülyeség)
    Elektromos hajtás:
    -E-hez meg honnan fogod letermelni az energiát?
    -Miben tárolod?
    -Hidegben,melegben az akumlátorod ,hogyan viselkedik?
    Jó reggelt kívánok!”Vigyázzat csalók”-mondta Rudolfó
    Szerintem Őn is valami ilyen szemfényvesztés áldozata.
    Imádom a hozzáértést,…….inkább nem fejteném ki ,egyes üljön le

  34. Szintetikus üzemanyag egyáltalán nem ” hülyeség „, nagy lehetőség lett volna benne ha nem nyomja el az olajlobbi . Itt egy rövid anyag:
    http://users.atw.hu/poszttrauma/04/Synpetrol3.pdf
    Elektromos autók ezrei szaladgálnak az úton , és nem bűvésztrükk.
    Csak a Tesla több mint 300,000,- db-t gyárt az idén.
    Valaki háttal ül a moziban és még erre nagyképűen arrogáns.

  35. 37 Tibor

    Azt mondom, hogy tényleg vége a világnak.
    Nem csak az energia, az élelmiszer, … fogy el, hanem az emberek esze is.

    Ennek a cikknek legalább van írója, nem úgy mint a 35-ös első linknek, de elolvastad mit ír?
    És megértetted?

    Mutatom. Két állítás egy „műben”
    „Ez az eljárás a feledésbe merült, mert árban versenyképtelen volt az akkoriban feltárt szaudi olajmezők olcsó kőolaja mellett.”

    „…a szintetikus üzemanyag jóval olcsóbban előállítható, mint a hagyományos petrolkémiai üzemanyag.”

    Szereted az efféle cikkeket? Sok ilyen „okos” ember van még.
    https://vilagnezet.blog.hu/2011/03/03/grof_spanyol_zoltan_vizautoja?token=8d6b7ea316b22af390e8a6fbd8d0707c

  36. Az arogáns háttal üllőnek ott is van szeme.
    Az energiát nem pénzel mérjük hanem:EROI-ban
    De,hogy te is értsd:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Energy_returned_on_energy_invested
    De mondok egy egyszerű példát :
    Albertában az olaj homok kinyerési aránya 1:3 .Azaz 1 hordó olaj bemegy és kiszednek 3 hordó olajat.Tehát az 1 hordó mint egy egységre kivetített energia igény ezzel 3 hordó nyers masszát kapsz.A helyszinen!!!
    -A finomítás ,elszállítás energia igényét meg keresd meg.A végeredmény siralmas .
    -Az egész körfolyamat 1:1,5(2)
    A szén amiből a műbenzint előállítják Eroi arányszáma a vicc kategóriába tartozik.Ez a paraszt vakítás része.Te meg megetted nagykanállal.
    Igen látok rengeteg villanyautót hihetetlen.Az Eroi arányát is láttam már valahol.Ezt is benyaltad.
    A villamos energia előállításáról nem is beszélek,megetted

  37. 35 Tibor

    A második linket a 4-es hozzászólásban már Én is írtam.
    Nem kommentáltam, nekem egyértelműnek látszott.

    A szénbányákat az olajkorszak elején gazdaságtalanságuk okán bezárták.
    Mostanában újranyitják őket, vagyis elfogyott az olcsó olaj.
    Egyszerűbben: Az emberiség „ráfanyalodik a húgyos körtére”.

    Mikor?

  38. Akkor a villany autóhoz még egy kis adalék:
    Peak Global Extraction (Production) Level and Supply Level Estimates for Major Metals
    Hogy felfogd a dolgok lényegét egy véges bólygon nem élhetsz végtelenül!
    Tehát a bányát megnyitod majd felfut és elér egy csúcsra onnan pedig kiürül.
    Ezt a Gauss-görbe tökéletesen szemlélteti.
    Az anyagok előfordulását is.Ebből adódóan ha van egy almafád és azon 20 alma van te nem tudsz 21 almát leszedni.
    Az egész gyártási proceturához rengeteg energia kell.Csak a bökkenő az,hogy amiből ezeket az energiákat kinyerjük azoknak vége.
    Leonardo Dicaprio ,mikor kérdez a Tesla gigagyárban(ott gyártják az aksikat) akkor ott kap egy választ a kérdésére.A válasz legyen elég:Túl késő.
    😀

  39. Ilyen, Tibor névre hallgató, abszolút tanulatlan alakoknak fogalmuk sincs arról, hogy az Interneten bármi olvasható. Akinek nincs megfelelő műszaki alap műveltsége az reménytelen. Tök felesleges megpróbálni felvilágosítani, mert nem megy.

  40. Az EROI kulcskerdes .Ez az ami csokkenni fog feltartozhatatlanul. Az olcso olaj kitermelesi csucsa 2005-ben bekovetkezett 83 millio hordoval -naponta-az idei termeles 99 millio hordo/nap kulonbseg az ami nem igazi olaj es ennek mennyisege es az aranya fog mar csak noni az olcso olaje mar nem ha a kereslet nem csokken akkor az olajszarmazekokkal kellene fenntartanunk a vilaggazdasagot ……Menni fog? Szerintem nem.

  41. A villamos üzemű autók akkor jelentenek energetikailag egy jobb irányt, ha elsődlegesen megújúló energia forrásokból lesznek feltöltve.
    Nap, szél, víz, erőművek.
    Másodlagosan a tórium alapú atomerőművek jöhetnek képbe. Sajnos tóriumból nem lehet atombombát csinálni, ezért a biztonságos, hatékony, olcsó tórium erőmű fejlesztést jegelték.
    Elektromos autózni, miközben egy szenes, olajos, vagy gázos erőműben termelik meg hozzá a feltöltő áramot, önmagunk becsapása, a haszon oltárán.

  42. Jön a BMW gyár debrecenbe évi 150 000 autót gyárt majd nagyjából fele lesz teljesen e autó.
    Gondolkodjunk egy kicsit gyerekek: legyen mondjuk legyártva évi 100 000 e autó. Mit jelent ez?
    Vegyünk 10 nyugateurópai országot(svéd,német ,angol stb…) így a 100 000 db autóból országonként 10 000 elektromosautó jut évente ami egy kisvárosnak elegendő,azaz ez így lófitty. Nyilván 10 000 autót minden ország pluszban tud tölteni nem kell villamos bővítés.
    Itt látszik hogy az egész zsákutca, évi 100 000 autó az semmi. Évi 1 millió eautó is semmi lenne,mert mennyi új autó kell Európának évente?
    És akkor még nem is beszéltünk az ekamionokról és etraktorokról (amiből még csak prototípus van) , de abba darabonként 20-40x anyni akksi kellene mint a személyautóba. És hány kamion és traktor van az EU-ban? Csak a kis 6000-es településünkön van 5-15 nagytraktor. Mennyi traktor van csak magyarországon? És az Eu -ban? A legelső amit olajhiány esetén pótolni kellene az a traktor hogy ne legyen élelemhiány.

    Most gödön gyártonak autóakksit ,na de hanyat évente? Ahhoz hogy 100x, 1000x ennyi eautó, traktor legyen hány ilyen Gödi gyár kellene mint a mostani? 1000, 5000??? Biztos hogy lenne mindehhez annyi vegyi anyga elérhető áron?

    És akkor még nem is beszéltünk az elektromos hálózat kiépítéséről.

    Itt is látszik hogy valószínű zsákutca az egész, mindez azért jön derecenbe mert van rajta egy plllanatnyi profit és kész , de nem a bmw lesz a világmegváltó, őt csak a kiszedhető profit érdekli.

  43. Kulonben meg vicces az hogy az olajpala es olajhomok termelese kapcsan forradalomrol beszelni mikor az EROI 1:3 eseteben ugyanakkor meg a hanyatlo kozel-keleti olajkutak eseteben pedig 1:8 meg mindig.Ez nem forradalom, ez nem fejlodes ez tragedia plane akkor az ha megnezzuk honnan indultunk …. am a mainstream media szerint 2020 -ra az USA onellatova valik olajbol sot exportalni is fog ez a nagy amerikai alom…aztan jon az ebredes…..Egeszen goebbelsi szinvonal ez mint amikor azt harsogta a berlini radio 1945tavaszan a Reich fovarosa lesz a szovjet pancelosok temetoje…de persze remenykedni lehet emberek vagyunk es ez megkerulhetetlen.

  44. buzgony:
    -A nap és a szél és vizienergia:EROI száma kb.1:60 környéke de inkább alatta és mögötte rengeteg olaj folyamatosan.
    Nap elem:
    -A helyzet a következő öt kilences tisztaságú sziliciumot gyártani már nem olyan vészes, régen!A gondot inkább az alapanyagok silány volta jelentett mindig.
    -De ez egy borzasztó nagy energiát felemésztő játék úgy összeségében.Élettartam megközelítőleg 25 év jelentős teljesítmény visszaeséssel.
    -A nap és a keletkező hő kinyírja.
    -Valamikor az elektronikai eszközöket 20 év élettartamra tervezték jelenleg 10 év maximumban gondolkodunk.
    -Ha az első napelemmel gyártanád a következőt, pl.energia hiány miatt. A visszacsatolások rendszer miatt,rövidre sikerülne a story.
    Szél erőmű:
    -Elsőre simens story Németországban és akkor érteni fogod miért építik a szélparkokat.(pénz-pénz-pénz)
    -A simens első körben kirugta az 5000 atom tudosát–egy éven keresztül lobbyzott a kormányzatnál–majd nagyerőkkel szélparkok telepítése kezdődött Németorszában.
    -A bekerülése egyessével egy kisebb atomerőmű árában mérhető.
    -Az energia szinten annyiba volt .Hogy azt egész működése során nem termeli meg.(A nap elem sem.)
    -A hajtóművekbe töménytelen mennyiségű olaj kell,nem léte esetén egy szép nagy torony.(Ronda ne kerteljünk)
    -A lapátok élettartalma maximum 25 év anyaga üvegszálas műanyag és aluminium ötvözet.
    -A szél kisdarabkákat tép ki mindig az anyagból ami a tüdödbe jutva a dögtelepre jutatt igen gyorsan.
    -Az aluminium szoba hömérségleten is folyik úgynevezett hidegfolyással.Tehát előregedése:a terhelés következtében gyors.Lásd a valamikori Concord– 1 m-t nyúlt a levegőben, a schwanc repedezett letört ,több légibalesett.Forgalomból ezért vonták ki.
    -Az egység maga a hálózat gyilkosa néven szerepel villamos energetikai berkekben.Matek és fizikái összefüggését nem irnám le most.(impedancia -reaktencia-cosinus fi etc. összeségei)
    Vizierőművek
    -A kedvencem között a kiskörei található nálam ő viszi a prímet.
    -A többségünk elékszik ,mekkora húhó volt körülette.Ha jól emlékszem 15XY termelt ,megnéztem a wikit 28MW van oda irva .
    -Mikor én tanultam nekünk a tankönyvben más adat szerepelt ,meg az hogy lezárták ,mert a karban tartására fordított anyagiak sem hozta meg.Ezen akkor is röhögtünk nem,hogy energia szinten összeadjuk.EROI

    Andrew
    -Ezeknek a dögöknek az akumlátorainak anyaga és előfordulása igen rossz
    -No ,mert föld ritka fémek na nem azért ,mert ritka. Hanem ritkán találsz egy normálisan nyitható bányát rá.
    -Energiát a bányászatukhoz ,meg öntödbele.A többi mellékről nem beszélve.
    -Villamos szmog ?
    -Azért egész jó lehet egy aksin csücsülni,mikor meg zárlatos lesz a Challenger-t is lehagyja a pacák,vagy díva.
    -Vannak még e-nél a parsztvakító álságnál nagyobb hazugságok is a történetben de nem vesézem.
    -Működő képes lenne a technika csak nem ezzel a változattal.A másikra meg sajna nekünk nem futja ki az időnkből.

    tom
    -szaudi királyi olajtársaság is véletlenül pont most megy tözsdére ezen London és New York veszekszik.
    -Hogy ki vezeti be a fékpapírokat a tőzsdére.
    Az összeomlás büdős nagy lesz.Na ez lesz az ami mindent visz.
    Tisztelettel:nod

  45. Nem jut el addig a történet, hogy elfogyjon az olaj.
    A felhasználók egyszerűen áteveznek a túlpartra.

  46. Tom, nod +1 like igen értékes hozzászólások.

    Az olajpalával még az is lehet a gond hogy nem tudom hogy magán vagy állami kézen vannak e de ugye a kitermelő cégnek is kell hogy legyen haszon.

    Illetve mintha hallottam volna hogy az olajpala cégek is hitellel működnek.Ha esetleg csődbe mennek vagy nem tudják visszafizetni a hitelt akkor lehetnek gondok , bár úgy néz ki 2020-ig tartják magukat és megy a kitermelés.

    Ezeknek a szélerőműparkoknak a felállítása még fosszilis energiából (60$-os olajból) történik globális gyártókkal.Hát igen még legyártonak minden alkatrészt globálisan és összeszerelnek egy szélerőművet addig elfogy egy pár liter olaj , és igen az össz megtermelt energia a 20-25 év élettartam alatt már nem olyan rózsás.Szétsüti a nap ezeket is mint a napelemeket aztán majd 10-20 év múlva újrainstallálni az akkori több 100$-os olajból (ha egyátalán megtörténik )még jobban rontja majd az EROEI-t , ha egyátalán addig úgy állnak majd a most jómódú nyugati országok hogy újrainstallálják.

  47. -Azokon a területeken ahol még olaj van,Na azok a területek minősége hitvány illetve kicsi a teljesítmány hamar lefúj.Kazahi olajból a nagy cégek közül talán 3 marad bent olyan szinten kénes,hogy szétmarja a tömítéseket és mindent amit lerághat.innen lehet gndolkozni.
    – Néhány olajcég beszállt a palaolajba majd talán egy maradt benne iszonyú veszteségeket elkönyvelve.(minimalizálja a veszteségeit jelenleg közgazdasági szinten.
    -Az albertai olaj minden 1-es hordó mellé 10 hordó szennyezett vizet termel.
    -Az nagy nyugat pedig bevezette a szocializmust,így éltünk anno 1980-1990 között.
    -A végét is tudjuk miért lett.Az elmult 7 év alatt az alapvető élelmiszerek duplájára emelkedtek.
    -Defláció és kis infláció alatt (papiron)
    -Gyakorlatilag a fizu a felét éri mint ezelőtt 10évvel.
    -A gazdaságot a jó isten tudja mi működteti(offshore?)
    -A papír alapú gazdaság 2020-2030 között bedől (orosz közgazdász-matematikus számításai alapján.Sztálin ki is végezte,mert a CCCP végét is kiszámolta.Ja be is jött neki lásd olaj Hubler)
    -a bundeswer is idw kalkulált már 10 éve
    -A KÁRPÁTOK második GÉNIUSZA is a válságra kalkulál.(Gyorsban vett is egy 11EKm hatótávú Biznis Jet-et)
    De vissza a szénhez:
    -Kit fog leküldeni a bányába?
    -A szénmunkások mikor voltak utóljára képezve?(vájár etc.)
    -Gyakoratilag aki csak tudd elment az országból
    Számomra rejtély az egész ,de valaki felhomályosíthatna.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük