(2567) Mikor?

Tibor bá’ online

A valóban értelmes emberek mára már belátták, hogy az emberiségnek annyi, csak azt lenne jó tudni, hogy „mikor?” Nagyon nem mindegy, mert ettől függ, hogy az egyén halála előtt, vagy halála után lesz az a bizonyos mikor. Akinek utódai vannak, annak a kérdés megválaszolása még fontosabb. Nem csoda tehát, ha itt a blogon újra és újra felteszik a kérdést a hozzászólások alatt. Nem tudom (de mások se tudják). A kutatók nagy része, maga is ember lévén, szintén reménykedik és elkerüli a választ. Ez alól kivétel a már-már sztár kutatóvá avanzsáló Guy McPherson és Sam Carana. Ők már két éve, vállalva a nyilvánosságot, 10 évet adtak, ami 2026-ban járna le. Ezek szerint lenne még 8 évünk. Ez annyira közel van, hogy alig hihető. Erre Sam Caranának az Artic News honlapjában megjelenő közlésével! az idén, azaz 2018. május 13.-án, How Much and How Fast címen már 2021-re 10 °C emelkedést jósolt. Amit Guy McPherson néhány héttel később előbbre hozta 2019-re!

A polinominális növekedés a NASA 2012 január és 2017 február közötti anomáliára épül az 1951 és 1980 közötti értékhez viszonyítva. Ehhez hozzájön a +0,59°C növekedés, ami 1750 és 1980 között következett be. A függvény szerinti növekedés 3°C értéket ad 2018-ig, de itt nem áll meg, így 2021-ig már ~10°C mutat. Ezt a 10,02 fokos növekedést, illetve a visszacsatolásokat a görbe alatti sokszínű szalag mutatja be. Konkrétan az van, hogy Sam Carana 2018. május 13.-án kijelenti, hogy 2018-ig 3°C növekedés várható, miközben a saját függvény görbéje szerint 2017-ben éppen hogy 1,5 °C növekedés lehetett. Hmmmm! Most vagyunk a 2018 közepénél, és ez a roppant gyors növekedés valahogy nem értelmezhető. Különösen, hogy a NASA néhány napja hozta nyilvánosságra, hogy az idei április minden idők 4. legmelegebb áprilisa volt. A 4. legmelegebb cím nem lebecsülendő, de a 3°C növekedéshez édeskevés.

Ezzel a dolognak még nincs vége. McPherson ez év június 25-én ezt üzente twitteren: Mivel a hagyományos biológiával eléggé tisztában vagyok, komolyan feltételezem, hogy nekem 18 hónapnál kevesebb van hátra, a Föld korábbi felmelegedése és a hamarosan bekövetkező jég nélküli sarkvidék következtében. Az se lehetetlen, hogy 18 hónap helyett mindössze 4 hónapról lehet szó. Esetleg van még néhány évem (bár ez eléggé valószínűtlen), de tök mindegy, a hátralévő időm igen rövidke, ahogy a tiéd is.

McPherson tehát júniusban azt jósolja, hogy a sarki jég szeptemberre eltűnhet, de ha nem, akkor jövő szeptemberben majdnem biztos. Csakhogy ebben a pillanatban a sarki jég semmivel se viselkedik másképp, mint az előző években. Nézzük csak:

Itt az elmúlt évek jég fogyás/növekedés képét láthatjuk napról-napra az év folyamán. A különböző színű vonalak az elmúlt néhány évet reprezentálják. A piros színű vonal a 2018. A nagy piros nyíl mutatja a piros vonal mai állását (július 4.). A 2018-as piros vonal teljesen benne van az előző éveket jelző vonalak tömegébe. Vajon minek kell bekövetkezni 2-3 hónap alatt, hogy a 2018 élesen elváljon az előző évektől? Teljes képtelenség.

De menjünk vissza az előző ábrához! Itt az látható, hogy 2019-re, vagyis mához egy évre a várható felmelegedés meghaladja a 4°C fokot. (A piros vonal nem éri el 2019-et, de látatlanba meghosszabbíthatjuk az exponenciális görbét). Szerintem ez teljes képtelenség, de majd meglátjuk. Pontosan erről írok már hónapok óta. Jövő szeptemberben majd a vak is láthatja, hogy McPherson komolyan lehet-e venni, vagy mondanivalója mindössze egy hoax (hogy modern szóval éljek).

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

78 gondolat erről: „(2567) Mikor?

  1. Amit Sam Caranáék felvázolnak az inkább olyan 15-20 év múlva valószínűsíthető a ma rendelkezésre álló adatokból előrevetítve. A klimatikus és időjárási szélsőséges kilengések ugyan egyre gyakoribbak, de egyenlőre a megfutásra utaló mérési adataink nincsenek.

  2. A Föld klímája nagyléptékű időfolyamatokban változik rendszeresen. Hideg és meleg időszakok váltakoznak.
    Az emberi környezetszennyezés nem elhanyagolható mértékű, de a Föld klímájára gyakorolt hatását túlbecsülik. Ennek vitájából, a kutatási pénzekből jól meg lehet élni.

    A hatalmas viták ellenére sincs kiépítve a Földön, beleértve a tengereket, egy teljeskörű, időjárás megfigyelő mérőműszer hálózat.
    Tényeket hallgatnak el, főképpen a melegedés pártiak.

  3. 2 – bogozy:
    Amit összeírsz akkora hülyeség, hogy cáfolni se érdemes. Mára már a klíma szkeptikusok is befogják a szájukat. Néhány brosúrával el vagy maradva.

  4. A tudomanyos kozvelemeny reakciojarol lehet tudni valamit a ket tudos elorejelzesevel kapcsolatban? A sarki jeg maximalis ertekei-kiterjedes , terfogat….- csokkeno tendenciat mutatnak -e mert a masodik abran -tudom nem ennek a szemleltetese volt a cel-ez nem latszik tisztan ,bar nekem ugy tunik es az is lenne a logikus…..

  5. Már több mint harmincan haltak meg Kanadában a szokatlanul meleg időjárás miatt. A csúcshőmérséklet a 35 fokot is meghaladja, ez pedig még az egészséges szervezetet is megviseli. Az áldozatok többsége egyébként 50 és 80 év közötti.
    https://www.youtube.com/watch?v=2KiVFdAGvqg

    Hét újabb olaszországi part menti területet veszélyeztet a tengerszint emelkedése miatti áradás – figyelmeztetett az Olasz Nemzeti Technológiai, Energetikai és Környezeti Ügynökség, az ENEA. A szervezet központjában a Cresco6 nevű szuperkompjúter gyűjti össze, egyezteti és dolgozza fel a különböző oceanográfiai, földrajzi és geofizikai adatokat, amelyekből aztán részletes és rövid távú előrejelzéseket állít elő a Földközi-tenger vízszintjére vonatkozóan.
    https://www.youtube.com/watch?v=8vCfPylrpts

    Japánban mintegy negyvenen meghaltak és további ötvenen eltűntek a szigetország középső és nyugati részét sújtó heves viharok, esőzések, majd az azt követő áradások és földcsuszamlások miatt. A rendkívüli időjárás miatt a meteorológiai intézet rendkívüli figyelmeztetést adott ki több prefektúrára.
    „A heves esőzések folytatódnak és nyugatról áthúzódnak az ország keleti részébe is. Olyan hatalmas mennyiségű csapadékra számíthatunk, amilyenre még soha nem volt példa” -figyelmeztette a lakosságot Szuga Josihide, a japán kormány főtitkára.
    Már eddig több mint másfél millió embert utasítottak arra, hogy hagyja el otthonát és menjen biztonságos helyre a várható földcsuszamlások és árvizek miatt, de most további 3 millió embernek tanácsolták ugyanezt.

  6. Dél-Kalifornia: 47 fok, dőlnek a valaha mért legmagasabb hőmérsékleti rekordok, „szörnyeteg hőkupola” borult a térségre

    All-time high temperature records set throughout Southern California, including Los Angeles…. As predicted, new daily, monthly and all-time record highs were set throughout Southern California on Friday because of a monster heat dome sprawled over the region.

    https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2018/07/06/monster-heat-dome-threatens-all-time-high-temperature-records-in-southern-california-friday/?noredirect=on&utm_term=.f3492229687e

  7. É-Afrikában hasonló a helyzet.

    The planet’s hottest continent probably just endured its hottest weather ever reliably measured.

    An Algerian city soared to 124.3 degrees (51.3 Celsius) Thursday, adding to the onslaught of records for extreme heat set around the planet during the past 10 days.

    The blistering-hot temperature reading, observed in Ouargla, is probably the highest temperature ever reliably measured both in Algeria and in all of Africa. The record was first identified by weather records expert Maximiliano Herrera.

    https://www.washingtonpost.com/news/capital-weather-gang/wp/2018/07/06/africa-may-have-witnessed-its-all-time-hottest-temperature-thursday-124-degrees-in-algeria/?utm_term=.eda684bb1218

  8. Tibor bá’ érdekesen leordította a fejem a tényszerű hozzászólásomért, amely bloggazdai jogkörében áll.
    Érdekes, a városi hőmérséklet mérések nagy szerepet kapnak a felmelegedés pártiak oldalán.
    A városokban a közlekedés a légkondícionálók és egyéb gépek óriási hőkibocsátók. Helyileg igen nagy hatásúak.

  9. 9 – bogozy:
    Leordítottam a fejed? A „tényszerű” hozzászólásodat tényszerűen megválaszoltam. Mi ez ahhoz képest, hogy a kanadai Etyele Petyele lófaszt kívánt a seggembe? 😀 Van itt másnak is joga, nem csak nekem. 😉

  10. Nyaljátok ki Tibor bá fülét.

    Ami ezen a blogon klíma ügyben folyik, az egy új fajta vallás, halálkultusszal fűszerezve.

    A rögeszme megfogant, az egyházalapítás megtörtént.

    Őszinte részvétem minden fanatikus követő iránt…

  11. Nem kétlem, hogy lesznek nehézségeink a klímával, de… Csak a saját véleményem, de szerintem Guy és a hozzá hasonló kutatók erősen alábecsülik az élővilág és főleg az ember alkalmazkodó képességét.

    Más…
    Nem tudom mennyire általános itt, de Olaszországban Brennero és Verona között két kiszáradt Duna szélességű folyót is láttam. Ijesztő látvány mindenesetre.

  12. Mit mikor?? Egy Föld-méretü rendszer tehetetlensége együgyü emberek (politikusok) számára felfoghatatlan. MÁR RÉG elkezdődött (fokozódik) a fajok kihalása (benne az emberé is) és visszafordíthatatlan csak a közgazdászok szoroznak-osztanak itt. A somogyi méhek pusztulása már komoly.
    Ja és eközben a nagy (robotoló) tömegek ebből nem sejtenek semmit, adnak-vesznek házasodnak amíg ők is fel nem dobják a talpukat. Statikus elmék.
    Csak amikor az élelem ára elkezd exponenciálisan emelkedni – no akkor lesz észrevehetően durvább ennél…

  13. 12 Statikus
    Ismét egy semmitmondó hozzászólást olvastam.

    Nincs itt semmi egyház. Csak meg kell érteni a blog témáját.

    Figyu,
    Kérdés a címben: ” Mikor?”
    Válasz alább, a posztban: „Nem tudom…”
    És ha valaki tudná az sem mondja meg. Ez is a posztban:
    „A kutatók nagy része, maga is ember lévén, szintén reménykedik és elkerüli a választ.”
    Vagyis ezután már ne kérdezze senki, hogy mikor.

    Egyszer biztosan vége lesz! 1, 3 10, 1000000000 év, de biztos.
    Pl: https://www.csillagaszat.hu/hirek/asztrofizika-hirek/af-csillagok-fejlodese/tuleli-e-a-fold-amikor-a-nap-voros-oriassa-valik/

    Addig viszont beszélgethetünk erről-arról.

  14. 12.- statikus!

    ” Nyaljátok ki Tibor bá fülét.”
    Te meg a miénket!
    Egyáltalán mi a sz.rnak jársz ide? Miért nem kalapálod a klaviatúrát Tulok mestered oldalán, és ott háborogsz mint a tenger?
    Ha annyira nem tetszik ez a site, akkor miért nem keresel másikat?. Ne zavarjon hogy nem a te szájad íze szerint van szerkesztve. Minden írás kérdéseket vet fel, amelyekre vagy elmondod a véleményedet, vagy elsunnyogsz más irányba.
    Bár ez utóbbival mindenki jobban járna, mert ahogyan látom eddigi itteni munkásságodat, nem igen tudod elviselni, és feldolgozni, hogy ezen az oldalon nem te vagy az etalon..

  15. A grafikon a jéggel borított területet ábrázolja négyzetkilóméterben kifejezve, ez alapján nem lehet pontos prognosztikát adni. Egy adott vízfelületen lehet 1 cm-es jég is de lehet 1 km -es is. Olyan grafikonból lehet csak előrejelezni amin a jég tömege vagy térfogata szerepel.
    Ugyanez a helyzet az ózonlyukkal is. Nem az számít globálisan, hogy mekkora a lyuk átmérője, hanem, hogy milyen vastag. A lyuk nagysága csak annak számít aki felett van.

  16. Továbbra is tart az árvízkészültség Romániában. Maros megyében narancssárga riasztás van érvényben, itt egy megáradt patak nyolcvan gazdaságot öntött el. A kárelhárításon katonai tűzoltók dolgoznak, de sok önkéntes is részt vesz a munkában.
    Az országban már több mint egy hete tartanak az áradások, és a meteorológusok további heves esőzésekre számítanak. Így fennáll a veszélye annak, hogy hétfőn már nagyobb folyók is kiönthetnek a medrükből.
    https://www.youtube.com/watch?v=4G1ZifxoBY4

    Túlélők után kutatnak Japánban. Az esőzések utáni árvizekben és földcsuszásokban már több mint 100-an meghaltak, és legalább ennyi emberről semmit nem tudni.
    Japán dél-nyugati tartományaiban lassan apadnak a folyók, az elárasztott területekről tűnik el a víz. Több száz lakóépület és egyéb ingatlan lett használhatatlan. A japán kormány csaknem 6 millió embert szólított fel arra, hogy hagyja el az otthonát és lehetőleg menjen biztonságosabb területre. Vannak olyan területek, ahol ezrek várják a háztetőkön, hogy segítsenek rajtuk. A mentést és a romok eltakarítását nehezíti, hogy rengeteg út és vasúti szakasz megsemmisült. Ahol a víz elvonult, ott most sár van. Helyenként méteres vastagságban.

  17. 17 – akela70:
    Ez elméletileg igaz. Gyakorlatilag csak akadékoskodás. Ugyanis, ha valahol 1 centis a jég (az 1 km marhaság) akkor az a legelső tavaszi napsugár hatására elolvad. Tejhát a következő évben jelentős területtel lesz kisebb a jeges felület. Amit itt láthatunk az világosan mutatja, hogy az elmúlt 5-6 évben a vonalak egymás hegyén hátán helyezkedtek el. Hol ez van legalul, hol meg az. Összességében viszont egyre kisebb területen van jég. Magyarul a megfutásnak semmi jelen, és ez a lényeg. A folyamatos olvadás viszont fennáll.

  18. A jégkiterjedés jelenlegi értéke: 2018.7.5: 9,346 mill. km2.
    Ez jelenleg a 10. legkisebb érték az 1979-es mérések kezdete óta. Az e napi, legkisebb, 2012-es értéket 712.000 km2-el múlja felül (7,5 Magyarországnyi terület), de a tavalyi
    értéknél is 436000 km2-el magasabb ( 4,6 Magyarországnyi terület).
    Amúgy nem jelent semmit, a jégkiterjedés nagyon gyorsan képes változni és elég széles sávban mozog…

  19. Ami a jégtérfogatot illeti (sokkal fontosabb paraméter – ez mutatja, hogy valójában mennyi jég van) a Dán Meteorológiai Intézet napi adatai alapján (http://ocean.dmi.dk/arctic/icethickness/txt/IceVol.txt) a következő a helyzet:
    – a 2003-as mérések kezdete óta, az e napi értékek sorrendjében, 2018 az előkelő 13. helyen szerepel (16-ból 12 évben kevesebb jég volt e napon) a 13,37 ezer km3-el.
    Összehasonlításképpen: 2012 júl. 7: 8,8 ezer km3, 2017: 11,68 ezer km3

  20. Tibor bá’ : Nem akadékoskodom, nem a klimaváltozásban kételkedek, sőt én is azt állítom, hogy rohamosan közeledünk a játék végéhez, de pontatlan feltevéssel egy egyváltozós függvényből nem lehet pontos következtetéseket adni egy jövőbeli eseményre, még ha Guy McPherson állítja akkor sem. Rengeteg más paramétert is kell -egyidejüleg- figyeleni.
    Az 1 km vastag jéghegy, hogy marhaság lenne, nem tudom, én is csak olvastam:
    „Néha óriásiak is lehetnek. Vannak olyan kolosszusok, amelyeknek a hossza és a szélessége is kilométernyi. A vízből kiemelkedő magasságuk 120-150 méter magas is lehet. A jégtömb olvadása során bástyatorony, platószerű formájú lehet, mintegy 9/10 része a víz felszíne alatt van,[2] s teljes magassága 1.000 méternyi is lehet”
    https://hu.wikipedia.org/wiki/J%C3%A9ghegy#/media/File:Iceberg.jpg

    21 M. Szilárt: erre utaltam.

  21. 23 akela70

    „de pontatlan feltevéssel egy egyváltozós függvényből nem lehet pontos következtetéseket adni egy jövőbeli eseményre, még ha Guy McPherson állítja akkor sem. Rengeteg más paramétert is kell -egyidejüleg- figyeleni.”

    Ez eddig kritika.
    Ha megteszed, hogy ismerteted velünk mely fügvénnyel lehet pontosan következtetni a „jövőbeli eseményre” és még milyen paramétereket „kell -egyidejüleg- figyeleni”, az már építő kritika lenne.
    Megteszed?

  22. 25 – Kékavian:
    Tibor bá’ az „ilyen” linkeket nem szereti.

  23. 12. Statikus
    Tökéletesen egyetértek.

    A klima mindig változott, különben még mindig jégkorszak lenne. Ezt hallottad már, nem Tibor bá.

    Nálunk (Svédország) 2 hónapja meleg és szárazság van. Én ennek örülök, hát még a környezetpárt, akik nem gyözik hangsúlyozni a klimaváltozást.
    Nos kérem szeptemberben választások lesznek itt és úgy néz ki, hogy a környezetpárt kiesik a faszba a szocikkal együtt, hátha mégis valami sikerül…. kellett egy „klimaváltozás” a választások elött.
    Érdekes most nem látok csikokat az égen reggelente. Tavaly még láttam. Majdnem minden reggel.

    Én azért emlékszem az itteni 80-as évekre…. akkor még volt itt nyár. Aztán jött a 90-es évek és végig esett azóta nyaranta. 1-2 max3 hét jó idö nyaranként.
    Az emberek felejtenek. Itt is.

    A modern környezetbarát mozgalom 1962-ben kezdödött a tengerbiológus Rachel Carson könyvével, cime: A csendes tavasz.
    A DDT hatása a környezetre és a madárvilágra. Rachel szerint minden madár meg fog halni, és csendes lesz a tavasz….
    Ez a szörnyü metafóra megfogta az emberek fantáziáját… elindult a környezetbarát ideológia. Föleg a bal oldalon.
    Na a madarak nem haltak meg, a DDT-t meg betiltották.

    Normális ember felfogja, hogy a klimabefolyásolás hülyeség, de ma már sajnos a nemnormálisok vannak többen. Agymosottak mint…. itt egy páran.
    A vagánokról nem is beszélve. Már nem is vegetariánusok, hanem vegánok. Nem esznek egyáltalán semmi állati eredetü dolgot/ételt.
    Ezek általában fiatalok, amikor még van némi tartalék a testükben. Kiváncsi leszek mennyi lesz náluk az átlagéletkor.

    Nem tudom máshol hogy van, de nálunk a környezetbarát párt tagjai többet utaznak repülön, mint bárki más. Országon belül is, söt Stockholmon belül is. Egyik repülötérröl a másikra.
    Pedig 2018-tól még külön adót is bevezettek a repülön utazókra. Hogy ugye védjük a környezetet.
    Mondjuk az ö repüléseiket is én és a többi adófizetö fizeti, nem ök.

    Meg a másik amit most itt nyomnak nagyon, az elektromos bicigli…. kérdem én, az áram hozzá a levegöböl termelödik?
    Vagy az elektromos autókhoz?

  24. Ja és a másik szintén érdekesség, hogy a legtöbb muzulmán betelepülö és politikai karrierre épitö a (bal oldali) környezetbarát pártban leledzik.
    Nem furcsa?

    Csak egy példa:
    A drága jó lakásügyi és IT miniszterünk a „Szürke farkasok” nevü szélsöséges muzulmán szervezettel volt szoros barátáságban. Természetesen a környezetbarát párt egyik vezetö tagja volt Svédországban.
    Megbukott , szerencsére.
    Szóval magasra jutnak ezek a „környezetbarátok”.

  25. 29/30:
    Kedves róka! Tulajdonképpen mit akartál mondani azon kívül, hogy statikussal egyetértesz?

  26. 31. Tibor bá´
    Ja, csak azt akartam érzékeltetni, ill ismertetni, hogy nem kell mindent komolyan venni, mert maguk akiknek ez lenne a feladatuk, hogy komolyan vegyék a környezetet és annak védelmét pont lesz*ják. Egész mással foglalkoznak.

  27. Róka

    Mielőtt egy vegetáriánust/vegánt elítélsz, nézd meg ezt a videót és utána alkoss véleményt. Ha nem változik meg benned semmi, akkor egyszerűen szard össze magad.

  28. 33. margit
    Én nem itélek senkit, és szard össze maga te.

  29. Róka… „A klima mindig változott, különben még mindig jégkorszak lenne.”

    Csípem, s szerintem még sokan, s nem csak itt, az ilyen partvonalról okoskodó, de a témához semmit nem értő, bekiabálásokat.

    Az elmúlt 800.000 évben a CO2 (szén-dioxid) és a CH4 (metán) értéke 180-280ppm (CO2) és 350-700ppb (CH4) között mozgott rendszeres ciklusokban. Az alsó határnál 8 fokkal volt hidegebb, a felsőnél 2 fokkal melegebb. Celsius értelemszerűen.

    Most, 2018-ban, a CO2 410ppm és a CH4 1850ppb. Aki ezt nem érti az szimplán hülye.
    Mellesleg a minap – július 5-én – a Kelet-Szibériai-alföldön 32-34C fokos hőség tombolt, egy olyan térségben, ahol jó ha pár hétig fagymentes az idő, mert az éves átlag hőmérséklet 3-4C fok. És éppen a „hőség” miatt, a sarkkörön túli részeken a metán szint messze 2000ppb felett van, ugyanis a fagyott permafrosztból és az Északi-óceán selftengeri részein destabilizálódó metán-hidrátból csak úgy dől és bugyborékol a felszínre, majd a légkörbe, fokozva – pozitív visszacsatolás – a felmelegedést és mellesleg a magasabb UV szintet; mert Európában se 1850ppb a metán értéke a 700 helyett, hanem 2000 feletti.

    Szóval, ha kérhetem, ne „hülyézd” le se a blog gazdáját, se a hozzászólókat.

  30. 35 – Jövőnk:
    „Az elmúlt 800.000 évben a CO2 (szén-dioxid) és a CH4 (metán) értéke 180-280ppm (CO2) és 350-700ppb (CH4) között mozgott rendszeres ciklusokban. Az alsó határnál 8 fokkal volt hidegebb, a felsőnél 2 fokkal melegebb. Celsius értelemszerűen. Most, 2018-ban, a CO2 410ppm és a CH4 1850ppb. Aki ezt nem érti az szimplán hülye.”
    Róka szimplán nem érti, de erről nem tud, mert ezt se érti 😀

  31. Margit,
    Ez a veganizmus, jólétünk egy abszurditása.
    A húsevők részére szabályozva van, az állatok jólétének minimuma és a majdnem fájdalommentes leölésük.
    Akkor lássuk a vegánokat. Mi az a gyakorlatban végrehajtott termelési folyamat, ami kell az ő táplálkozási igényeik kielégítéséhez.
    Azt a részt hanyagolom, hogy a növény is élőlény és élve forró vízbe dobják, élve felszeletelik, élve megeszik. Meg azt is, hogy a természettel eredetileg harmóniában élő eredeti zöldségeket, gyümölcsöket elszakították a természetes élőhelytől és millió számra csökevényesítő kísérletezők, a kiinduló növényt nézve, korcs növények „kinemesítésével” elégítik ki a fogyasztók mennyiségi és minőségi igényeit. Ma már a táplálék növényeink csak gondos vegyszerezéssel, tápoldatozással hozzák azt a mennyiségi és élvezeti értéket /a kukacos cseresznyét nem veszik az emberek/ ,amit a fogyasztó elvár, még a vegán is.
    Nézzük meg, mi történik amíg a magokból konyhakész étel lesz.
    A termeléshez, és mert sokan vagyunk millió km2-eket kellett a múltban és még napjainkban is kiirtani.
    Nem tudom a vegánok láttak e már erdőirtást. Tarra vágást. Ott nem nézik, hogy egy mókuscsalád fészkel az odúban, a földön üregekben mik élnek, a gombáktól a bogarakon át az erdő vadjaiig mindent egy szálig kinyírnak. De nem úgy, mint a húsevő a disznót, fájdalommentesen, hanem állatkák milliói kínhalállal halnak egy pár hektáros tarra vágáskor.
    Mikor megvan a terület a vetéshez,
    azok az élőlények amik valami csoda folytán túlélték az erdőirtást és visszamerészkednek a még gazos területre, a hangyáktól kezdve a gyíkokon át a vakondig és az őz gidájáig, nos, jön a hatalmas szárzúzó és mindent bedarál.
    Az a néhány állat ami még a föld alatt túlélt, azt az eke a kultivátor stb. mind kiirtja. Kínok kínjával halnak ezek az állatok.
    Eztán elvetik a területen a magot, amiről azt gondolnánk, ott már minden élőlényt kinyírtunk. De nem így van. Gombák, atkák, szabad szemmel láthatatlan lények még mindig élnek a területen. Ezeket vegyszerekkel kipusztítjuk.
    ..és kezdődhet a kultúrnövény szabadföldi termesztése.

    Nekem ne jöjjön vega, hogy a haszonállatok senyvednek, leöléskor igaz, csak egy tized másodpercig, de fájdalmat éreznek. A vegánál álszentebb nincs. A természetes környezet kiirtásából ugyan úgy kiveszi a részét a vegán, és ezen keresztül a klímaváltozásból, mint bárki más.

  32. 33. margit

    Én tiszteletben tartom a vegetáriánusok, veggik és vegánok étkezési elveit, pedig ÉRZŐ, ÉLŐLÉNYEKET GYILKOLNAK LE, darabolnak fel, sütnek meg elevenen, hogy kellemes ízeken élvezkedjenek, kényelmesebb legyen az életük.

    A Földi élet ALKOTÓJA egy tápláléklánc mentén szervezte meg az élet folyamatát.
    A táplálékláncban, az egyik élőlény megeszi a másikat, azt meg a következő.
    Egyedül a mikroorganizmusok képesek a nyers szervetlen anyagokat beépíteni a testükbe, az utánuk következők mind csak a szervessé alakított anyagokat képesek fogyasztani.

    Azok akik főképpen állati zsírokra alapított étrenden élnek, nem lesznek rákosak, mert a zsír alapú energiabevitel nem táplálja a rákosodott sejteket, csak a magas szénhidrát tartalmú (főképp gabonás) ételek amelyek glukózzá alakulnak a testünkben, és kiválóan táplálják a rákos sejtek glukóz éhségét.

    Alpári megnyilvánulása önönmagát minősíti.

    37. Károly

    Őszinte tiszteletem a pontos tényleírásért.

  33. 37.Károly!
    Apafej te akkora állatságokat gereblyéztél rögtönzött szösszenetedben itt össze, hogy egyszerűen megalázó lenne válaszolni rá külön-külön ! Ész nélkül fűrészeled a fingot barátom!..
    Döbbenet!

  34. Ada egetertek veled.
    Amit itt Karoly „elkövetett” az tenyleg odabasz. 😀
    Erre tenyleg nehez mit irni….konkretan minden sort cafolni lehetne.
    Talan kesöbb lesz idöm…..

    De röviden

    „A húsevők részére szabályozva van, az állatok jólétének minimuma és a majdnem fájdalommentes leölésük.”

    Erre a hibas tetelre epitette az egesz hozzaszolasat, meg angyalom elfelejtette, hogy a megmüvelt földek döntö hänyada az ällattartäs miatt szükseges.
    De ezek ilyen kis „aprosagok”.
    Tehat amit ideböfögött a komment masodik feleben azt kvazi nem a vegänok okozzak, hanem az ällattartäs. De ilyesmi ne zavarja öt……

  35. bogozy

    „Én tiszteletben tartom a vegetáriánusok, veggik és vegánok étkezési elveit, pedig ÉRZŐ, ÉLŐLÉNYEKET GYILKOLNAK LE, darabolnak fel, sütnek meg elevenen, hogy kellemes ízeken élvezkedjenek, kényelmesebb legyen az életük.”

    Nem értem miről beszél…

    Csak a félreértések elkerülése végett, én nem ítélem el a húsevőket, a saját családomnak is elkészítem a húsétel, az mindenkinek a saját döntése, hogy eszik húst vagy sem, ezt nem lehet/szabad ráerőltetni senkire.
    Én évekkel ezelőtt úgy döntöttem, a fenti videó megnézése után, hogy többet nem eszem húst, mert elszégyelltem magam a látottak után. Az ahogy manapság „tartjuk” azaz kínozzuk az állatokat, beleszületnek egy élhetetlen ketrecbe, ahol egész életüket leélik és egész életükben szenvednek. Itt nem arról van szó, hogy leöléskor szenvednek, hanem EGÉSZ ÉLETÜKBEN SZENVEDNEK.
    Nekem a tartás módjával van bajom. De ez mind az emberi faj túlszaporodása miatt… EZ MINDEN BAJUNK FORRÁSA.

    Alpári vagyok néha, elfogadom, főleg ha Önhöz hasonló emberekbe botlok.

  36. Ha a klíma késne ne felejtsük el hogy ott van/lesz a népességfogyás (35 körülieknek 10-ből 2-nek van kb gyereke )ami 10-20 év múlva lecsaphat, ott van a nyugdíjrendszer össszeomlása, és itt van Európában a demográfiai katasztrófa ami 10-20 éven belül lecsap.Magyarországi viszonyaltban nálunk nem a migránsokkal(kivéve ha mi is kapunk,vagy visszatoloncolnak, mert 10-20 év alatt bármi megtörténhet) hanem az elszaporodó cigánysággal lesz a gond. Mindemellett az ipari termelés zsugorodása az infláció és egyéb tényezők is okoznak majd geddont ,na nem kihalást hanem mélyszegénységet, na de az is egyfajta geddon.
    Ezek sem kiszámíthatóak pontosan de simán elképzelhető hogy a fentiekből oltári nagy gebasz lesz 10-20 év alatt, ami azért el fog jönni hamar…
    Ez sem modellezhető mint a klíma,de ezeket a dolgokat is meg kellene vitatnunk.
    (pl a ma jól futó gazdaságban idén 30ezer jövőre 150 ezer kilakoltatást akarnak eszközölni ha jól olvastam)

  37. Ahol takarmányt termesztenek ott jórészt alkalmatlan a talaj az étkezési árú előállítására.
    Ami a kérődző állatok alól kijön azt akiknek lehetőségük van rá, kijuttatják a termőföldekre.
    Ha az állattartás megszűnik, műtrágyával kell pótolni a kieső szerves trágya mennyiségét.
    Bőrt, szőrt, gyapjút, stb is ad az állat.
    Valóban, csináljunk mindent bányászott fosszíliából. Utánjárás nélkül meggyőződésem, mire az ásványokból fogyasztási cikk lesz, cipő, műtrágya, kutya és macska kaja stb., sokkal több káros anyag képződik, mint az állatok tartása, feldolgozása közben.

    Azt jó lenne, ha valamelyikőtök elmondaná, hogyan vágnak ki úgy egy erdőt, hogy a benne élő ezerféle-fajta állat életben maradjon vagy legalább ne szenvedjen mikor elpusztul.
    Beszélgessetek traktorossal és kérdezzétek meg tőle, hány állatot darált már be?
    Megfogtok lepődni.
    A kávét, gyapotot, banánt fogyasztók miatt ma is ezer és ezre hektár erdőt semmisítenek meg, ami a már említett mellékhatásokkal jár.
    Arról szól a vegánizmus, hogy ne bántsuk az állatokat. Amivel nem szembesül az nincs is, az nem zavarja.

  38. 40. Curix.
    Karesz nem tudom milyen szert tol, de rendesen összeszedte megint a gondolatait e legutóbbi tanulmányában. A kérődző állatok alól, a traktoroson át, pillanatokon belül eltudunk jutni a kávét, és gyapotot fogyasztókig..
    Kevés a hely, és az idő, hogy az ember az ilyen tényszerű, és tárgyilagos megállapításaira válaszolhasson..
    Talán neked sikerül..

  39. 46 Statikus

    Ezt a linket itt, ebben a posztban a 22-es hozzászólásnál M.Szilárd már berakta.
    10-ben én is beszéltem hasonlóról.
    Nem sokat érnek a hozzászólások, ha nem figyeltek a másikra. 🙁

  40. Margit és Ada

    Úgy látom már az alapműveltséggel is baj van.

    A növények ugyanolyan érző lények, és kommunikálnak egymással, mint az állatok.
    Nem ölöm meg az élőlény állatot, (mert egy kicsit hasonlít hozzám) de megölöm az élőlény növényt, mert az nem hasonlít hozzám, és akkor nincs lelkiismeret furdalásom a gyilkolás miatt.
    Hiába igyekszenek mindenféle erkölcsösködő elméletek tákolni, gányolni, a természet rendje az, hogy egyik élőlény megeszi a másikat, mert különben éhenhal.

    Tehát, tessenek tudomásul venni, hogy a növények is élőlények. Nekik is fáj, amikor meggyilkolják őket.

    „Fény evés” az ajánlott, azoknak akik ki akarják magukat vonni, a természet rendjéből. (figyelmeztető: csecsemőknél nem ajánlatos alkalmazni)

  41. Ada,
    Fogyasztó ebben a szövegkörnyezetben gyűjtőnév, így kerül a felsorolásomba a gyapot. Azért, hogy lássák a vegánok is, ha nem is esznek húst, de kávét, banánt, gyapotot, stb. fogyasztanak, ami miatt erdőket vágnak ki. Áramot is szoktunk fogyasztani. 🙂

    „Beszélgessetek traktorossal és kérdezzétek meg tőle, hány állatot darált már be?”
    Én kérek elnézést, de a fenti mondatban mi okozza az érthetetlenséget?

  42. 48. n/a Elnézést.
    Valódi statikai tervezést folytatok a gépemen és közben agyalok az olvasmányaimon – szinte semmire sincs időm, ezért történnek velem ehhez hasonló bakik.

  43. 46 – Statikus:
    A Klimahisztériát nem fogadom el komoly honlapnak. Ahol nem képesek egy hőmérsékletről szóló cikkben kiírni, hogy az érték C-ben vagy F-ben értendő az nekem a bulvár kategóriába tartozik.

  44. 49. bogozi.
    ” Úgy látom már az alapműveltséggel is baj van.
    A növények ugyanolyan érző lények, és kommunikálnak egymással, mint az állatok. ”
    Most már értem mi volt az a sírás-rívás a földemen, amikor szedtem ki a porcsint, paréjt, meg a mácsuja tüsköt a haszonnövényeim közül. Jut eszembe! Levágtam pár szál rózsát, mert a feleségemnek nevenapja volt, és a galád összeszurkálta az ujjaimat.Sírt az átkozottja!
    Egy biztos! Egy karikás ostort csattogtatva a hátadon futásban hajtanálak ki egy dinnye földre kapálni reggeltől-napestig te művelt, és túlképzett idióta a kávé, és gyapotzabáló Károly komáddal együtt,hogy lefoglalhassátok magatokat ahelyett, hogy hetet- havat összehordva reggeltől napestig szórjátok az eszetlenségeiteket ezen az oldalon!..
    Most csak azon gondolkodom, hogy bezabáltam-e a póré hagymából, – így tiltakozik az elfogyasztása miatt – és azért megy a hasam, vagy nagy fokú intelligenciád „elismeréseként” könnyít rajtam a természet…

  45. bogozi

    De mi nem gyilkoljuk meg a növényeket azzal, hogy megesszük a termésüket, attól az a növény tovább él és következő éveben is megajándékoz minket a termésével.
    És mi a helyzet a lepotyogott terméssel? Akkor azt megehetjük? Nem lesz baj?

  46. 52. Tibor bá’!

    Mikor? Most ezt a cikket találtam – eszerint 10 000 év. Na most ha valaki 80 fölött kitesz egy olyan állítást, miszerint lehet, hogy csak 4 hónapja van az emberiségnek, az a 80 évét erős inflációs lejtőn görgeti.
    Nem az a kérdés, hogy mikor? Hanem, hogy miért teszed ezt, Tibor bá?

    Szóval: a mai állítás: 10 000 év.

    Én statikus vagyok. Ha csak egyszer állítok valami blődséget a terveimben, nekem lőttek…más meg pénzt kér a blődségeiért.

    Ezt nevezem én egyházi adónak.

    https://www.sciencealert.com/here-s-what-will-happen-10-000-years-from-now-according-to-science

  47. 55 – Statikus:
    Bizonyára hallottál már arról, hogy ha a vadász lelő egy rókát, annak nincs hírértéke. A kutya se figyel oda. Ha egy róka lövi le a vadászt, na annak már van hír értéke.
    Ha egy világhírű tudós járja a Földgolyót és előadásokat tart arról, hogy legfeljebb másfél éve van az emberiségnek, akkor az hír, abból érdemes csinálni egy posztot. Ha valaki ír és terjeszt egy olyan cikket, ami szerint nem tudni, mi lesz itt 10.000 év múlva. Nos ez senkit se érdekel.

  48. Nem, még nem megfutás, de egy szélsőséges anomália!

    A hőmérsékleti értékek Északkelet-Oroszország nagy részén a sokévi átlag fölött vannak. Zack Labe, a Kaliforniai Egyetem kutatója a régió időjárását tanulmányozva arra jutott, Szibéria hőmérséklete a napokban akár 22 °C -al is meghaladhatja az ilyenkor normális értékeket. Hétvégére elérheti a 32-35 °C -ot is.

    Hőmérsékleti csúcsot dönthet a szibériai időjárás ezen a hétvégén a Kaliforniai Egyetem kutatója szerint. Az űrből is jól látható erdőtüzek komolyan aggasztják a tudósokat. Nemcsak a hő, az égéstermékek is károsan befolyásolják a jégtakaró stabilitását.
    https://www.elobolygonk.hu/Klimahirek/Termeszet/2018_07_11/aggaszto_a_helyzet_sziberiaban

  49. 53. Ada

    Önmaga tudatlanságát reklámozza.
    Érdemes lenne egy kis időt eltöltenie a növényekkel kapcsolatos újabb kutatások elolvasásával.
    Ilyen alpári gyűlölködést még nem olvastam itt.

    54. Margit

    Lepotyogott termés?
    A tyúk is potyogtatja a tojást, tehénből meg kicsordul a tej.
    Hagyjuk kárbaveszni?

    A földön kialakult táplálékláncot, és a testünk alkalmazkodását a rendelkezésre álló ennivalókhoz erőszakolják meg az elvakult vegánok.
    A természet megerőszakolása, sohasem vezetett jóra.

  50. 54 margit
    58 bogozy
    Ez nem kellene hogy vita tárgya legyen. Ez iskolai tananyag.

    Temés és áltermés.
    A növény „örül” annak, ha az áltermését és termését elfogyasztják, mert így szaporodik.
    pl.: „A kökény csonthéjas termését a madarak elfogyasztják, de a csonthéjat nem tudják megemészteni. Ahol a benne lévő maggal együtt kiürítik, az rögtön trágyázott földbe kerül.”
    https://www.tankonyvtar.hu/hu/tartalom/tkt/novenytan-novenytan/ch03s05.html

    Ez az élet rendje!

  51. Az arany középút a növényi és állati eredetű táplálék vegyesen való fogyasztása.
    Nem is értem, hogy mi a fenén tudtok ezen vitatkozni.

    A növényeknek és az állatoknak egyaránt káros a mai profittermelés maximalizáló és környezetromboló termelés.
    Amikor bemegyünk a boltba/piacra a pénzünkkel szavazunk, hogy melyik termékből vásárolunk. Utána kell nézni, hogy milyen tartásból származik a hús/tej/tojás, és milyen termelőtől jön a zöldség/gyümölcs/gabonafélék.
    Amíg olyan húst veszünk, ami fel van pumpálva szteroidokkal/antibiotikumokkal, olyan tojást, aminek a beltartalmi értéke egy határ szar, vízízű gyümölcsöket/zöldségeket, és agyonpermetezett gabonafélét, addig egészség és környezetrombolásról beszélünk, a többi csak szócséplés.

    A növénytermesztés és állattenyésztés mindig is szorosan összefonódott, aki ezt nem látja az vak, vagy tájékozatlan. Nem szabad csak részletekben gondolkodni, oda kéne figyelni az egészre.

  52. 56. Tibor bá’

    „Ha egy világhírű tudós járja a Földgolyót és előadásokat tart arról, hogy legfeljebb másfél éve van az emberiségnek, akkor az hír, abból érdemes csinálni egy posztot.”

    A fene tudja…
    Nostradamus óta már ezekkel is Dunát lehet rekeszteni…
    Emlékszel még a 2012-es világvégére?

  53. 58.-bogozi.

    „Ilyen alpári gyűlölködést még nem olvastam itt.”

    Az alaphangját Ön teremtette meg hozzá kedves bogozi! ..
    Egyébként semmiféle gyűlölködést nem látok benne. Mindenki úgy érti, ahogyan akarja..
    Viszont nem érdekelnek a növényekkel való ez irányú új kutatási eredmények, mint ahogyan a szorosan hozzáköthető parapszichológia sem érdekel.. nem viszi előrébb a boldogulásomat, az Ön által olyannyira szívügynek tekintett alapintelligenciához meg egyáltalán nem szükséges!
    A csekkjeimet be kell fizetnem minden hónapban, és ahhoz ezek a dolgok jelentéktelenek.

  54. bogozy

    „Lepotyogott termés?
    A tyúk is potyogtatja a tojást, tehénből meg kicsordul a tej.
    Hagyjuk kárbaveszni?”

    legalább ebben az egyben egyetértünk. ugyanis én csak húst nem eszem. minden mást igen, de azt is megnézem, hogy honnan veszem, tehát nem nagyüzemi tartásból.

  55. Kedves vitázók, legyetek oly szívesek s szüntessétek be ezt a primitív (becsempészett)topikot a beszélgető, érző, szenvedő stb. növényekről, meg a csatlakozó további marhaságokról. Elsősorban a kitalálókhoz szólok, majd a tiltakozókhoz. Az ilyen blődségekre nem érdemes válaszolni se. Tibor bá’

  56. Meghökkentően magas hőmérsékleteket mértek a sarkvidéken. Egészen pontosan az északi szélesség 70. fokán található Banak-félszigeten egy katonai repülőtér hivatalos mérései szerint a csütörtöki napon 30,1 °C -ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. Az esetet a Norvég Meteorológiai Szolgálat is megemlíti oldalán. Beszámolóik szerint az országban a következő pár napban biztosan hőség tombol majd. Nemcsak a meleg azonban a szokatlan a térségben, hanem 70 éve ez a legaszályosabb időszak is a norvégoknál.
    https://www.idokep.hu/hirek/30-fokot-mertek-az-eszaki-sarkkoron

  57. No gyűlnek a jelek szépen a földi klíma több területén… Nem csak a Sarki Vortex rogyadozik: „Tovább növekszik a skóciai nagyságú holt zóna nagysága az Arab-tengeren, szakemberek a klímaváltozással magyarázzák az oxigénhiányosság súlyosbodását.” http://www.origo.hu/tudomany/20180717-az-arabtengeren-egyre-novekszik-az-oxigenhianyos-terseg.html
    „Amikor az oxigénkoncentráció egy bizonyos szint alá esik, a halak nem élik túl ezt az állapotot- mondta Lachkar. „

  58. Japánban majdnem 10 000 embert vittek be hőgutával.

    Venezuelában a buszok nagy része nem megy mert pl. nincs rá gumi , alkatrész stb… Nagyon nagy százalékban már platós teherautókon utaznak az emberek.A platók teljesen tele vannak .Még most sem lehet sokmindent kapni a boltokban. Érdekes geddon szempontból hogy hogyan „találják fel” magukat az emberek. Lehetne tanulmányozni őket..

  59. Szokatlanul forró és száraz az idei nyár Skandináviában…:

  60. Puff neki az antarktiszi Marie-Byrd-Land területen, tavaly ősszel megtalálták a Yellowstone 2.0-át. Amúgy az a terület a világon leggyorsabban melegedő terület.

  61. A blogbejegyzés alapján gondolom nem ismeretlen a link:

    https://nsidc.org/arcticseaicenews/sea-ice-tools/

    Guy McPhearson több dologban is konkrétan téved (pl athmospheric dimming, pozoitív visszacsatolások erejének túlbecslése stb.) Egyébként már tavalyra is jósolt szűkebb körbenviklágvégét, privát körben, aztán mérges is lett, mikor kiszivárgott a dokumentáció róla, de ez itt most mellékszál.

    A jelenlegi jéghelyzet kapcsán elsősorban NEM a kiterjedés, hanem a jég vastagságának változása a lényeges. Jól megfigyelhető itt is:

    https://seaice.uni-bremen.de/sea-ice-concentration/

    Itt pedig szebben:

    http://sites.uci.edu/zlabe/

    vagy itt (ugyanazon fiatalember twittere)

    Tehát az olvadás SEBESSÉGE nem, a sarki jég szerkezete viszont igenis megváltozott. Miért? Mert a felmelegedés miatt egyre több a csapadék, tehát nagymennyiségű olvadás jár együtt nagymennyiségű friss jég képződésével.

  62. 1:
    Erre válaszolva:
    „Guy McPhearson több dologban is konkrétan téved” McPherson azért nem téved, mert nem saját kutatását adja közre, hanem másokét, akiknek más és más a szakterülete. Nem győzi hangsúlyozni, hogy nem jósol, nincs előrejelzése. Kényesen ügyel arra, hogy mindent „could be”-val kezd.

  63. Ám legyen… nem téved, hanem félreinterpretál…az interjúiban kb három fő témakörben idéz „elhallgatott adatokat”.. nézzük ezek tételes cáfolatát.

    1, ** a „pozitív visszacsatolás”-ok működési mechanizmusait sajátosan (félre)értelmezve állítja, hogy a folyamatok gyorsan és exponenciálisan „elszaladhatnak” [ami több ponton is ellentétes a termodinamikáról alkotott mai ismereteinkkel. A mechanizmusokat komolyabban tanulmányozva a dolgok a helyükre kerülnek]. A múltban sem volt igazán erre példa. A vénuszt tanulmányozva sem áll össze a kép, hogy miként is történhetnének a dolgok ÚGY ahogy ő vázolja fel őket.

    2, ** 3-4 celsius fokos melegedés kisgazdái lehetünk pár éven belül… itt ugye konkrétan az IPCC-vel van vitában. Ez már kicsit neccesebb terület, hiszen az IPCC forgatókönyvei közül a legtöbb tartalmaz negatív emissziót (az egyszerűség kedvéért ezeket vessük is el egyből, mivel a technológia nem létezik) de a ma ismert legdurvább – modellezéssel is megtámogatott – forgatókönyvek szerint sem várható 2100-ig 6-8 celsiusnál több (lásd az egyes pontban is emlegetett termodinamikai törvényszerűségek)

    3, ** a felmelegedéssel járó hatások. Az IPCC ezt a területet is eléggé jól körbejárta és annak ellenére, hogy valószínűleg nem maradna őszinte a mosolyunk… valamint NEM mindannyian élnénk túl egy ilyen mértékű változást, de az emberi faj totális kipusztulása (vagy akár a „túlélők bunkerekbe szorulása”) is erősen túlzó saccolás.

    Aki nem hiszi, járjon utána hol is tart az aquapónia, a hidropónia, a napfény nélküli növénytermesztés,és még sorolhatnánk. Az emberi faj létszámának drasztikus csökkenése bizony együtt járna az egy főre jutó potenciális erpforrások megtöbbszöröződésével… ami erősen javítaná az egyének túlélési esélyeit.

    ****

    Hozzáteszem… mindez nem jelenti azt, hogy NEM fogunk egy gyökeresen átalakuló világban élni. Ez csupán azt jelenti, hogy korai még a saját sírunkat ásni (vagy adott esetben a gyerkeinkét, az unokáinkét)… el lehet a szabadidőnket értelmesebb módon is tölteni. PÉLDÁUL azon munkálkodni, hogy a gazdasági folyamatainkat zárt rendszerbe terelve (közel 100%-os újrahasznosítás, megújuló energiára való átállás) egyidejűleg csökkentsük a civilizációnk fenntartásával járó környezetátalakítási kényszert ÉS függetleníthessük magunkat a külső környezettől. [Ez egyébként valahol a világűr jövőbeli gyarmatosításának egyik praktikus előfeltétele is…. szerintem ]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük