(2506) Klíííííma

Tibor bá online

 

Ma, vagyis tegnap, április második dekádjának a végén, Budán 26°C volt. Igen, tudjuk, egy földrajzi helyen tapasztalt szélsőségek semmit se jelentenek. Tegnap Észak Amerikában 70 cm hó esett egyes területeken. De mégis. Gyerekkoromban az a sláger járta, hogy „májusban az orgona virágzik” miközben, amikor a kapunál vártam, hogy a motor kinyissa, észrevettem, hogy a vadon kinőtt orgona virágfürtjének fele már nyitva van. Egészen biztos vagyok benne, hogy 1936-ban nem volt nyitva, se 20-30 évvel később. Marha meleg lesz a (magyar) június? Mit lehet tudni?

A tegnapi napon az Aerctic Data Archive System szerint az Észak-sarki jég kiterjedése 12.940.000 km2 volt, 60.000 km2-el kevesebb, mint ezen a napon bármikor. Nem kiragadott nap, mert előtti napon ez az értéke 70.000 volt, még előtt 150.000. Azonban egy héttel korábban ez az értéke -170.000 volt, de úgy tűnik az idei évben a jeges terület egy kicsit kevesebb, mint bármikor. Ennél is fontosabb, a jég vastagsága drámaian csökken. Ezért van az, hogy Sam Carana szerint szeptember közepére a jég teljes eltűnése nem kizárt. Ha bekövetkezik, nagy baj van, mert a 2026-os „világvége” nagyon valószínűvé válik. Valószínűvé, de nem biztossá, mert arra még kell várni legalább egy évet.

Hogy te is be tudj kapcsolódni a találgatásba, ehhez még hozzá kell tenni, hogy pillanatnyilag a La Nina utolsó perceit éljük. Tudod, La Nina az El Nino ellentéte, vagyis a megszokottnál hűvösebb. A megszokottnál hűvösebb és mégis rekord kevés jég? Ráadásul úgy néz ki, hogy ősztől megint El Nino lesz, ami azért is furcsa, mert múltbéli tapasztalatok szerint ilyen gyorsan, egy év kihagyásával, nem illik nekik egymást követni. De ha tényleg bejön, akkor a 2019 adatai valószínűleg 2026-ot komoly mértékben valószínűsítik.

PS: Geri! Könnyen lehet, hogy a tárhely költség hozzájáruláson sikeresen végrehajtott spórolásod másvilágra történő átcipelésének lehetetlenségét személyesen fogom látni 2026-ban. 😀 (dajtással együtt)

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

10 gondolat erről: „(2506) Klíííííma

  1. Sajnos nagyon is benne van a pakliban a dolog, amit írsz Tibor bátyám! Az orgona nálunk is virágzik másfél hete, ez 2-4 héttel van korábban, mint ahogy eddig megszoktuk.

    Újabb tanulmányok szerint ha a jelenlegi tempóban és trendek szerint melegszik tovább a klíma, akkor akár egy évtizeden belül elérhetjük a +1,5 Celsius fokos átlaghőmérséklet emelkedést. 🙁
    https://reneweconomy.com.au/climate-change-1-5c-closer-imagine-44124/

  2. A klímaváltozás hatására lassul a Golf-áramlás, és elméletileg teljes leállása sem elképzelhetetlen. Ha ez megtörténik, soha nem látott viharok söpörnek majd végig Európán, de a következmények jó részét még megtippelni sem tudjuk. Magyarországra elviselhetetlen forróság, hosszú, gyakori hőhullámok, villámárvizek várnak, ha nem teszünk semmit.

    Sötét jövő: elviselhetetlen hőhullám csaphat le hazánkra
    https://24.hu/tudomany/2018/04/21/idojaras-vihar-klimavaltozas/ű

    Az emberi hatások miatt kialakuló klímaváltozás bizonyítottan sok csapadékot és villámárvizeket, a tengerszint emelkedése miatt part menti áradásokat, valamint hőhullámokat okoz Európában, Ausztráliában és Kínában. Az erdőtüzek és a futótüzek kialakulásának is nő a kockázata. Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete alaposabb vizsgálatokat sürget a Golf-áramlat gyengülése miatt.

    EASAC: új adatok bizonyítják, hogy gyakrabban fordul szélsőségesre az időjárás
    http://mta.hu/tudomany_hirei/easac-uj-adatok-bizonyitjak-hogy-gyakrabban-fordul-szelsosegesre-az-idojaras-108558

  3. Python

    A villámárvizek az erdők kivágása, a hegyoldalak letarolása, lebetonozása miatt van.
    Ehhez hozzájött a kapzsiság miatt, a folyók árterének beépítése, a meder szélére telepített égigérő gátak szükségessége. Lásd Budapest, Római Part.
    Ne keverjük az elméleteket a valósággal

  4. 03: Megosztottam egy, csak félig-meddig szakmai cikket, de azért nem is bulvár szint. Azért az oldalt olvasók többsége nem természettudós, vagy természettudományos végzettségű 😛 😉 így a figyelem felhívására ez is elegendő.

    De akkor itt egy elég alapos, szókimondó, és szakmai cikk is:

    Az évszázad végére Földünk jelentős része alkalmatlanná válhat az emberi életre.
    A klímaváltozás egy olyan komplex jelenség, melynek puzzle-darabjait a tudósok mindmáig képtelenek teljesen összerakni. Így, noha az elmúlt évtizedekben számos klímamodell született, az egyik legjelentősebb tényezőt – mely minden bizonnyal megváltoztatja éghajlatunkról alkotott jövőképünket – rendre figyelmen kívül hagyták. Egészen mostanáig.
    2016 telén voltak napok, amikor az átlagosnál 16-21 celsius fokkal volt melegebb az Északi-sarkon. A hőmérsékleti anomália természetesen begyorsította az „örökfagy talaja” olvadását. Az un. permafrosztban az elmúlt évmilliók során óriási mennyiségben halmozódott fel szerves anyag, egyes becslések szerint csak a sarki talaj 1800 milliárd tonna oldott szerves szenet rejt, ami ha „kiolvad”, megközelítőleg 205 gigatonna szén-dioxidnak megfelelő üvegházhatású gázt (nagyrészt metánt) juttatna a légkörbe. A metánról pedig mint tudjuk, a szén-dioxidnál 23-szor nagyobb üvegház-hatással bír (sőt, egyes értekezések szerint 30-szoros, de találkoztunk már olyan véleménnyel is, miszerint a légkörbe jutva idővel exponenciálisan növekszik a hatása), így bolygónk átlaghőmérsékletét nagymértékben képes befolyásolni.
    A globális felmelegedés megállításában fő szerep jutott a 2015-ben elfogadott párizsi klímamegállapodásnak, melynek aláírói azt tűzték ki hosszú távú célul, hogy a globális felmelegedést az iparosodást megelőző szinthez viszonyítva jóval 2 Celsius-fok alatt korlátozzák, és folytassák azokat az erőfeszítéseket, amelyek a hőmérsékletemelkedés 1,5 Celsius fokra korlátozására irányulnak. Az 1,5 Celsius fokos nem kötelező erejű célt azért fogadták el, hogy ösztönözzék a nagyobb ambíciót, és hangsúlyozzák a leghátrányosabb helyzetű országok aggályait, amelyek már jelenleg is érzékelik az éghajlatváltozás hatásait. Azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy a vállalás nem lesz tartható, erre utal az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületének (IPCC) év elején megjelent jelentésvázlata is, mely egyértelműsíti: amennyiben minden a mostani ütemben halad, akkor már jó tíz év múlva átléphetjük a 2 Celsius fokos határt.
    A következő évszázad kezdetére pedig minimum 4, maximum 8 fokos emelkedéssel számolhatunk.

    Bolygónk hamarabb lesz lakhatatlan, mint gondolnánk!
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/bolygonk-hamarabb-lesz-lakhatatlan-mint-gondolnank

  5. A Klíma Egyezményekben vállalt „hőmérséklet emelkedés” csökkentés jól jellemzi a klíma hisztéria üzleti jellegét.
    Nyilvánvalóan az emberi beavatkozásnál milliószor nagyobb erők játék, és összefüggés rendszerében élünk. Lásd az éghajlat változások körforgását.
    Jó nagy pénzeket lehet keresni új technológiák meghonosításával.
    A valóban környezet tudatos régi technológiák visszahozatalára senki sem gondol.

  6. A bőrférgességet kimutatták, de benne van a pakliban, hogy a koreai szúnyog hazai terjedése nyomán trópusi betegségekből alakulhat ki járvány Magyarországon is – ez a rovar szereti az embervért. Kapacitás és pénz híján megbecsülni sem lehet, mely területeken és milyen számban lehet jelen.

    Mint a veszélyes betegségek, többek között a Zika, a bőr- és szívférgesség, a japán encephalitis vagy a Nyugat-nílusi láz terjesztésére képes koreai szúnyog megjelenése Magyarországon. A Délkelet-Ázsiában honos faj petéi feltehetően import autógumikkal érkeztek hazánkba, először 2016-ban számoltunk be felbukkanásukról Pécs városában: Akkor még megvolt a remény, hogy nem bírják a fagyos magyar időjárást, a következő tavaszt vártuk, vajon kirepül-e az új generáció. Kirepült, vagyis a szúnyog áttelelt hazánkban, és mérhetően terjedni kezdett a városban. Máshol nem mutatták ki, de nem is keresték, tehát csak Pécsre tudtunk figyelni, vajon hogyan tovább? Ismét megkerestük Dr. Kemenesi Gábor virológust, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra szakosodott munkatársát. A rossz hír: most már elmondhatjuk, hogy a hazai fauna egy újabb taggal bővült, a koreai szúnyog erőteljesen terjeszkedik, megállítására nincs lehetőség.

    Bőrférgességet kaphatunk az új szúnyogfajtól Magyarországon
    https://24.hu/tudomany/2018/04/30/koreai-szunyog-borfergesseg-betegseg/

  7. Na és arról tud valaki valamit hogy mi a helyzet az UV sugárzással?Mert már most olyan érzésem van Április végén Május elején mintha Július, Augusztusban lennénk.

    Nem is a meleggel van a gond hanem a komfortérzettel az erős UV miatt. 20 éve szépen le lehetett barnulni , most meg 1 hónapja még -20 fok volt, most meg erős UV.

    De mi lesz 5-10 év múlva ? A Márciusi nap is égetni fog?

  8. 07:
    Igen.
    Tegnap olvastam egy cikket, Éveken át hazudtak. Az ózonlyuk nem visszahúzódik, hanem növekszik. Néhány év és ki fogja égetni a gazdanövényeket, az emberiség éhen hal.

  9. 08: Tibor bá’
    Asimov az Alapítványában megírta több mint 50 éve, hogy 2100-ra be kell fedni az egész földet a gyilkos napsugárzás miatt. Csak azt nem tudom honnan a fenéből szedte, amikor csak a 70-es évektől mérik az ózonlyukat??

  10. 08. Tiborbá
    Na a téma kivesézése megérne egy posztot. Uv sugárzás vissza a múltba és most 😀
    Egy újabb fakor a geddonra.
    Néhány év korainak tűnik ezt is úgy képzelem el hogy fokozatosan csökken majd a termés évről évre(De semmi sem lehetetlen). Ki kell vesézni a gyümülcsfákat a zöldségeket és a szántőföldi növényeket….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük