(2489) Mi történt a Nyugattal, ahol születtem?

VIP. 332

The Saker különleges irománya arról árulkodik, hogy ez az igen jól informált 55 éves ember őszintén fél, és nem tudja, mivel tudná felrázni a nyugati állampolgárokat, hogy akadályozzák meg a kibontakozófélben lévő harmadik, és egyben az emberiség utolsó háborúját. — Az anyag igen nagy fontosságú, ezért a teljes fordítást széleskörűen adom közzé.

 Egészen őszintén, félek, csodálkozok, sőt röstellem magam. Svájcban születtem, életem egy részét ott töltöttem, közben Európa nagy részét bejártam és több mint 20 évet éltem Amerikában. Ennek ellenére a legrosszabb lidércálmomban se tudtam elképzelni, hogy a Nyugat ilyen mélyre süllyedhet. Igen, tudok a hamis zászlóról, a korrupcióról, a hódító háborúkról, a NATO hazugságairól, a kelet európaiak meghunyászkodásáról, stb. Ezekről mind számtalan esetben írtam.

Enyhén szólva, nem voltak tökéletesek, de emlékszem Helmut Schmidtre, Maggie Thatcherre, Reaganra, Mitterrandra, még Chiracra is. És emlékszem milyen volt a Canard Enchainé, vagy a BBC. A Hideg Háború alatt a Nyugat nemigen volt fehér fényes páncélba öltözött lovag, de mégis a törvény az törvény volt, és létezett bizonyos fokú kritikus gondolkodás.

Most azonban mélyen szégyellem magam a Nyugat miatt, és nagyon-nagyon aggódom.

Ma nem látok semmi mást, mint alázatos tömeget, akiket valódi, bona fide (klinikai értelemben) pszichopaták vezetnek.

És ez még nem a legrosszabb.

A legrosszabb ez a süketítő csend, ahogy mindenki másfelé néz, és azt játssza meg, hogy „semmi közöm hozzá”, vagy még ennél is rosszabb, ezt a groteszk látványt komolyan veszi. Basszátok meg, mi van veletek? Valamennyien zombikká váltatok? Ébredjetek fel!

Hadd szedjem össze a szavaimat, és hadd mondjam el a puszta valóságot. Trump ellen végrehajtott neokon összeesküvés óta, a Nyugat most pontosan azt az utat járja be, amit a náci Németország körülbelül az 1930-as évek közepén.

Jól tudom, az ideológia más, és más a kijelölt bűnbak is, de a mentalitás ugyanaz.

Azonos ok azonos hatást eredményez. De mostanában mindkét oldalon olyan fegyverek vannak, amikhez képest a drezdai tűzvész csak egyszerű szikra volt.

Itt van a „nyugati szolidaritás” mutogatása, nem az UK-val, vagy az angol emberekkel, hanem Londonnal. Ugye milyen megható?

Hadd kérdezzem meg tőletek, mi volt a lényege az angol politikának Európával kapcsolatban, mondjuk a Középkor óta?

Úgy van, háborúk kirobbantása Európában.

Gondoljátok, hogy ez most másképp van?

A jövőbéli viselkedés legjobb indikátora a múltbéli viselkedés. És ez nem lenne érvényes az UK-ra?

Hadd hívjam fel a figyelmeteket, amikor Napóleon és Hitler megtámadta Oroszországot, a megtámadott nehéz időkön ment át, és objektív vélemény szerint gyenge volt (Így bizony! Kutassatok utána, ha nem hiszitek el). Mindkét esetben az orosz társadalom mélyen megosztott volt, ideális állapotban a megtámadáshoz.

De ez ma nincs így!

És akkor most felteszek egy egyszerű kérdést: Ezek tényleg háborút akarnak kirobbantan egy egységes, nukleárisan felfegyverkezett Oroszországgal?

Azt hiszitek, hogy ez túlzás?

Gondoljátok át újra!

A helyzet az, hogy a szituáció ma rosszabb, mint a Kubai válság alatt. Először is a Kubai válság alatt mindkét oldalon racionálisan gondolkodó vezetők voltak. Ma egyetlen egy racionálisan gondolkodó vezető sincs az Egyesült Államokban. Egyetlen egy se. Másodszor, a Kubai krízis alatt az összes hírt közölték, és az egész emberiség tudta, hogy a Föld a szakadék szélén táncol.

Ma senkiről se látszik, hogy tudná, háború felé tartunk, valószínűleg termonukleáris háború felé, ahol az áldozatok száma 100 milliókban mérhető.

És mindez, miért?

Azért mert a nyugati emberek részére ez elfogadható, illetve azt se tudják, hogy tudatlan, arrogáns pszichopata banda uralkodik rajtuk.

Ez a helyzet minimálisan a következőket jelenti:

A képviseleti demokrácia nem működik.

A törvény csak a gyengékre és szegényekre vonatkozik.

A nyugati értékek viccé redukálódtak.

A kapitalizmus túléléséhez háborúra, és világ hegemóniára van szükség.

Az anglo/cionista birodalom az összeomlás szélén áll, az egyetlen nyitott kérdés, hogyan és mibe fog kerülni.

Pillanatnyilag orosz diplomatákat tömegesen utasítanak ki, miközben erősnek és férfiasnak érzik magukat. A lengyel és az ukrán politikusok bátorsága és önbizalma szédületes mértékben megnőtt (amerikai haderőkre támaszkodva).

A helyzet az, hogy ez csak egy sokkal nagyobb jéghegy csúcsa. A valóságban az igen fontos szakértő szintű konzultációk (ami atomhatalmak között életben vágóan fontos) régen nem léteznek. Már csak legfelső szintű telefonálás van. Mindez akkor, amikkor a két oldal háború felé tart. Hónapok óta Oroszország és a NATO európai háborúra készül fel. Oroszország már teljesen felkészült. Ellenben a NATO nem, viszont tudják a számszerű adatokat, és bíznak az erejükben. Az igazság az, hogy ezeknek a NATO mini katonáknak fogalmuk sincs, mire számíthatnak. Amikor Oroszország hadba lép, ezek a NATO országocskák azt se fogják tudni, mi történik velük. Szinte pillanatok alatt a „csatatéren” csak USA és Oroszország marad. Vagyis a konfliktus nagyon hamar nukleárissá növi ki magát. És első alkalommal a történelemben az Egyesült Államokat hatalmas csapás fogja érni, de nem csak Európában, hanem a Közel Keleten, Ázsiában és az Észak Amerikai kontinensen is.

Én egy orosz katonai családba születtem, és orosz, valamint szovjet katonai eseteket tanulmányoztam. Meg tudom nektek ígérni, és kérlek, egy másodpercig se kételkedjetek benne: Oroszország nem fog meghátrálni, ha sarokba van szorítva, az egész civilizációt le fogják, töröli a Földről. Az oroszok nem akarnak háborút, tartanak tőle (ahogy tartaniuk is kell), és mindent meg fognak tenni, hogy elkerüljék. De ha megtámadják őket, akkor számolni kell egy tökéletesen megsemmisítő tűzerővel. Ne fogad ezt el tőlem, fogad el Putyintól, aki világosan megmondta, és akit a nép 95 százaléka támogat legalább is ebben a témában, az ország megtámadásával teli van a tökük, ami sok az sok, több nyugati támadást nem tűrnek el, különösen akkor, amikkor nukleáris fegyverekre támaszkodnak. Legyetek oly szívesek és nagyon-nagyon óvatosan értékeld ki Putyin szavait: Mi szükség egy olyan világra, ahol nincs Oroszország?”

És mindez miért? Amerikának és Oroszországnak nincs oka rá, hogy az együttműködésen kívül bármi más céljuk lehessen egymással. (az oroszok egyszerűen nem értik, az amerikai vezetők miért nem tudnak erről az egyszerű tényről).

Rendben van, Londonnak rengeteg oka van, amiért az oroszoknak „kuss és tűnjenek el”, ahogy ezt Gavin Williamson, az UK védelmi miniszter állítólag ilyen elegáns módon kifejtette. De, hagy mondjam el, ez nem fog bekövetkezni. Jóval az előtt, hogy Oroszország befogná a száját és elmenne Anglia egy rakás radioaktív hamuvá válhat. Ez mindössze egyszerű tény.

Amit nem értek: az amerikai vezetők tényleg el akarják veszteni az országukat egy aprócska, kellemetlen és arrogáns angol klikk miatt, akik még mindig abban a hitben élnek, hogy egy birodalom élén állnak? Csak nézzetek rá Boris Johnsonra, Theresa Mayre és Gavin Williamsonra. Tényleg hajlandók vagytok meghalni ezen degeneráltak érdekeinek a megvédéséért?

Én ezt nem értem, és Oroszországban se érti senki.

Persze, tudom, hogy mindössze annyit tettek, hogy néhány diplomatát kiutasítottak, amit Oroszország is meg fog tenni. És akkor mi van? De nem ez a lényeg.

Ne azt nézd, hogy hol vagyunk, hanem, hogy mi felé tartunk!

Washingtonban 200.000 ember tiltakozik a fegyvertartás ellen, de egy lélek se az atomháború ellen.

Mi van veletek emberek?

Mi történt a Nyugattal, ahol 1963-ban születtem?

Édes Istenem, tényleg eljött mindennek a vége?

Én lennék az egyetlen, aki látja ezt a lassan guruló vonatot, amely belevisz minket a szakadékba?

Ha módodban áll, légy szíves adj egy okot a reményhez.

Mert én nem látok semmit.

Aláírás: The Saker

Utóirat: Tudom, hogy a blog szabályok szerint tartózkodni kell az erős túlzásoktól, mivel az „üvöltésnek” hat. Ez alkalommal valóban megpróbáltam üvölteni. A világnak óriási szüksége van az üvöltésre, akár legyen az üvöltés mindössze virtuális.

________________________________________________________________________

What Happened To The West I Was Born In?!

By The Saker

March 26, 2018 –  Frankly, I am awed, amazed and even embarrassed.  I was born in Switzerland, lived most of my life there, I also visited most of Europe, and I lived in the USA for over 20 years.  Yet in my worst nightmares I could not have imagined the West sinking as low as it does now.  I mean, yes, I know about the false flags, the corruption, the colonial wars, the NATO lies, the abject subservience of East Europeans, etc.  I wrote about all that many times.  But imperfect as they were, and that is putting it mildly, I remember Helmut Schmidt, Maggie Thatcher, Reagan, Mitterrand, even Chirac!  And I remember what the Canard Enchaîné used to be, or even the BBC.  During the Cold War the West was hardly a knight in white shining armor, but still – rule of law did matter, as did at least some degree of critical thinking.

I am now deeply embarrassed for the West.  And very, very afraid.

All I see today is a submissive herd lead by true, bona fide, psychopaths (in a clinical sense of the word)

And that is not the worst thing.

The worst thing is the deafening silence, the way everybody just looks away, pretends like “ain’t my business” or, worse, actually takes all this grotesque spectacle seriously.  What the fuck is wrong with you people?!  Have you all been turned into zombies?!  WAKE UP!!!!!!!

Let me carefully measure my words here and tell you the blunt truth.

Since the Neocon coup against Trump the West is now on exactly the same course as Nazi Germany was in, roughly, the mid 1930s.

Oh sure, the ideology is different, the designated scapegoat also.  But the mindset is *exactly* the same.

Same causes produce the same effects.  But this time around, there are weapons on both sides which make the Dresden Holocaust looks like a minor spark.

So now we have this touching display of “western solidarity” not with UK or the British people, but with the City of London.  Now ain’t that touching?!

Let me ask you this: what has been the central feature of Britain’s policies towards Europe, oh, let’s say since the Middle-Ages?

That’s right: starting wars in Europe.

And this time around you think it’s different?

Does: “the best predictor of future behavior is past behavior” somehow not apply to the UK?!

Let me also tell you this: when Napoleon and Hitler attacked Russia she was undergoing deep crises and was objectively weak (really! research it for yourself!).  In both cases Russian society was deeply torn by internal contradictions and the time for attack as ideal.

Not today.

So I ask this simple question: do you really want to go to war against a fully united nuclear Russia?

You think that this is hyperbole?

Think again.

The truth is that the situation today is infinitely worse than the Cuban missile crisis. First, during the Cuban missile crisis there were rational people on both side.  Today there is NOT ONE SINGLE RATIONAL PERSON LEFT IN A POSITION OF POWER IN THE USA.  Not ONE!  Second, during the Cuban missile crisis all the new was reporting on was the crisis, the entire planet felt like we were standing at the edge of the abyss.

Today nobody seems to be aware that we are about to go to war, possibly a thermonuclear war, where casualties will be counted in the hundreds of millions.

All because of what?

Because the people of the West have accepted, or don’t even know, that they are ruled by an ugly gang of ignorant, arrogant psychopaths.

At the very least this situation shows this:

Representative democracy does not work.

The rule of law only applies to the weak and poor.

Western values have now been reduced to a sad joke.

Capitalism needs war and a world hegemony to survive.

The AngloZionist Empire is about to collapse, the only open question is how and at what cost.

Right now they are expelling Russian diplomats en masse and they are feeling very strong and manly. Polish and Ukrainian politicians are undergoing a truly historical surge in courage and self-confidence! (hiding, as they do, behind Anglo firepower)

The truth is that this is only the tip of a much bigger iceberg.  In reality, crucial expert-level consultations, which are so vitally important between nuclear superpowers, have all but stopped a long time ago.  We are down to top level telephone calls.  That kind of stuff happens when two sides are about to go to war.  For many months now Russia and NATO have made preparations for war in Europe.  And Russia is ready.  NATO sure ain’t!  Oh, they have the numbers and they think they are strong.  The truth is that these NATO midgets have no idea of what is about to hit them, when the Russians go to war these NATO statelets won’t even understand what is happening to them.  Very rapidly the real action will be left to the USA and Russia.  Thus any conflict will go nuclear very fast.  And, for the first time in history, the USA will be hit very, very hard, not only in Europe, the Middle-East or Asia, but also on the continental US.

I was born in a Russian military family and I studied Russian and Soviet military affairs all my life. I can absolutely promise you this, please don’t doubt it for one second: Russia will not back down and, if cornered, she will wipe out your entire civilization. The Russians really don’t want war, they fear it (as they should!) and they will do everything to avoid it.  But if attacked then expect a response of absolutely devastating violence.  Don’t take it from me, take it from Putin who clearly said so himself and who, at least on that issue, is supported by about 95% of the population.  From the Eastern Crusades to the Nazi invasion of the Soviet Union, enough is enough, and the Russians will not take one more western attack, especially not one backed by nuclear firepower.  Again, please ponder Putin’s words very, very carefully: “what need would we have a world if there is no Russia?

All that for what?  The USA and Russia have NO objective reasons to do anything but to collaborate (the Russians are absolutely baffled the fact the leaders of the USA seem to be completely oblivious to this simple fact).  Okay, the City of London does have a lot of reasons to want Russia gone and silent. As Gavin Williamson, the little soy-boy in charge of UK “defense”, so elegantly put it, Russia should “go away and shut up”.  Right.  Let me tell you – it ain’t happening!  Britannia will be turned into a heap of radioactive ashes long before Russian goes away or shuts up.  That is simply a fact.

What baffles me is this: do American leaders really want to lose their country in behalf of a small nasty clique of arrogant British pompous asses who think that they still are an Empire?  Did you even take a look at Boris Johnson, Theresa May and Gavin Williamson?  Are you really ready to die in defense of the interest of these degenerates?!

I don’t get it and nobody in Russia does.

Yeah, I know, all they did is expel some diplomats.  And the Russians will do the same.  So what?  But that’s missing the point!

LOOK NOT WHERE WE ARE BUT WHERE WE ARE HEADING!!

You can get 200,000 antigun (sigh, rolleyes) protesters in DC but NOBODY AT ALL ABOUT NUCLEAR WAR?!

What is wrong with you people?!

What happened to the West where I was born in in 1963?

My God, is this really the end of it all?

Am I the only one who sees this slow-motion train-wreck taking us all over the precipice?

If you can, please give a reason to still hope.

Right now I don’t see many.

The Saker

PS: yes, I know. The rules of the blog prohibit CAPS as this is considered shouting.  Okay, but this time around I AM TRYING TO SHOUT!  So, for this one time only, feel free to use caps if you want.  The world badly needs some shouting right now, even virtual shouting.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

67 gondolat erről: „(2489) Mi történt a Nyugattal, ahol születtem?

  1. Köszönjük a fordítást! Monte-val nagyjából kb. így látjuk mi is. Ordítanék én is, de csak belinkelek egy orosz elemzést.

    A háború az USA és Oroszország között immár elkerülhetetlen – nyilatkozza a tekintélyes elemző, Szatanovszkij. Ez az USA számára szomorú következményekkel fog járni. Az USA 2005 óta készül Oroszország ellen egy hagyományos fegyverekkel vívott háborúra – emlékeztetnek katonai szakértők. Céljuk, hogy még 2030, a kínai haderő teljessé válása előtt gyengítsék azt az Oroszországot, amely Kína energetikai, nyersanyag és katonai hátterét biztosítja.
    https://zen.yandex.ru/media/chto/satanovskii-razriadka-uje-nevozmojna-voina-ssha-i-rossii-budet-5aba440d5f496734b0630a2d

  2. 01.Python
    …”Az USA 2005 óta készül Oroszország ellen egy hagyományos fegyverekkel vívott háborúra – emlékeztetnek katonai szakértők.”
    Python kedves, légy komoly!
    Ki az a hülye amerikai állat, aki elhiszi magáról/ bebeszéli magának, hogy KONVENCIONÁLIS fegyverekkel képes legyözni Oroszországot?!
    Bezártak Amerikában is az elmegyógyintézetek, és a volt páciensek a Pentagonban gyülekeznek?

  3. 02: Nem én mondom, hanem egy orosz elemző.

    De azért az elmúlt tíz, tizenöt évben jó pár 2-3 csillagos amerikai tábornoknak volt olyan elszólása, hogy a Non Plusz Ultra az életében az lenne, ha klasszikus összfegyvernemi műveletben, a Kelet-Európai Síkságon bizonyíthatna, nem pedig Irakban, Afganisztánban, stb.!

    Mivel mindig a SZU ellen készültek az elmúlt 70 évben, én nem lepődnék meg, ha azért az egyesített vezérkari háborús szimulációkon túl, tanulnának ilyen dolgokat a katonai akadémiákon a tengeren túl a leendő tisztek, főtisztek, tábornokok. Nem tudom, de nem tartom a valóságtól elrugaszkodottnak.

  4. Ez felesleges vita. A következő háború, atomháború lesz. Olyan vesztes nem létezik, aki a végén nem nyúl az atomhoz.

  5. Ez egy igen jó meglátás, szemnyitogató.

    Azért erősen kérdéses hogy a két főbábut (Trump meg Bolton) merre rángatják a „szakértők” meg „tanácsadók” ? Mert sokan huzogatják a madzagjaikat, de főleg az a kérdés hogy a rengeteg Izraelbe alijázott orosz mihez kezd ezzel a helyzettel?? Mert azért vannak ilyen tényezők. Már Irán megtámadása is erősen kétesélyes lenne, nem hogy egyenest a medvéé…
    Az idézett honlapon szépeket lehet olvasni erről a párosról eredetiben, pl: „what a filthy amerikkan pig just like his idiot boss”…

    03: Python
    „De azért az elmúlt tíz, tizenöt évben jó pár 2-3 csillagos amerikai tábornoknak volt olyan elszólása, hogy a Non Plusz Ultra az életében az lenne, ha klasszikus összfegyvernemi műveletben, a Kelet-Európai Síkságon bizonyíthatna, nem pedig Irakban, Afganisztánban, stb.!”

    OK, ma már csodás szimulátorokon játszhatják ezeket – de minek? Tudják a végét…

  6. A helyzet az, hogy az orosz konvencionális hadsereg pont Oroszország hatalmas területén a legerősebb, mivel otthon van. Nincs olyan konvencionális katonai erő, amelyik nyugati irányból képes lenne egy konvencionális háborúban megverni az oroszokat, hiába hoz ide az USA tankokat, katonákat és repülőket. Kína az egyetlen állam, amelyik hagyományos hadereje talán képes lenne az orosz haderőt megverni egy nagy területre kiterjedő háborúban, de ez sem garantált. A NATO – pláne elnézve az európai haderőket – erre esélytelen.

    Továbbá esélytelen az is, hogy egy bekövetkező nagyszabású nyugati konvencionális (értsd: főleg légi) támadás esetén Oroszország ne perzselje fel a több ezer taktikai atomtöltetével Európa és a NATO nagy részét első lépésben. Ezzel párhuzamban a hadászati atomerő letakarítaná az USA városait és katonai/ipari/gazdasági centrumjait egy órán belül.

    Az USA-nak egyetlen esélye volt 1991-ben, amikor a Szovjetunió összeomlott (augusztusi puccs) – ha akkor indítottak volna egy nagyszabású háborút, akkor talán. De ez a hajó elment.

    Ha az USA valóban győztes háborút akar indítani Oroszország ellen, akkor csak egyetlen opció van: totális atomtámadás, de ez sem jelent semmiféle garanciát a győzelemre, mert az oroszok pont erre számítanak és a ravaszon az ujjuk. Azaz bármilyen félreérthető helyzet kiválthatja egy totális orosz „ellencsapás” megindítását.

    Volt szerencsém olvasni egy másik fórumon (nem a Biztpolon!) olyan véleményeket is, amelyek egyébként mentális szakember és folyamatos kezelés után kiáltanak, de egyben nagyon jól jelzik, hogy a retardált pszichopaták köztünk járnak szabadon, főleg, mióta Gántot bezárták.

    Szumma-szummárum: ha az orosz stratégák úgy látják, a háború elkerülhetetlen a Nyugattal, akkor Oroszország fog megelőző atomcsapást indítani. Moszkva sakkozik, nem pedig blöfföl, az orosz atomfegyverzet 96%-a azonnal bevethető állapotban van tartva. Hogy az amerikai kormányon és háttérerőkön belül milyen arányban vannak vallási fundamentalisták és egyéb fantaszták, azt megítélni innen nem tudom, de ha benézik ezt a bulit, akkor a történelemeben példátlan katonai vereséggel néznek szembe.

    Az orosz terület hatalmas, a lakosság eloszlása sem olyan sűrű, mint Nyugat-Európa vagy az USA esetében, vészhelyzetben még mindig van hová visszavonulni, ráadásul a társadalmuk fizikai és mentális felkészítése pontosan ebbe az irányba történik. A másik oldalon ennek az árnyéka sincsen meg.

    Ha háború lesz, akkor a Kelet hatalmai (Oroszország és Kína) fognak győzni, bármekkora árat is kell ezért fizetniük. Még akkor is, ha beledöglenek. 😀

  7. 04: Nem a vita miatt írtam. De mi kb. az európai szemüvegünkön keresztül nézzük a világ dolgait. A mai poszt pedig egy nyugaton született, és élő, de a szívében orosz ember látásmódját tárja elénk.

    Akkor nézzük George Friedman amerikai geostratéga meglátásait:
    (Nem azért mert egyetértenék vele, de kb. ez az amerikai neokonok meggyőződése, és világlátása. Mindez most magyarul. Nem azt sugallja, hogy az USA visszavenne, és gőzerővel lenézik még a velük egy ligában „játszó” ellenfeleiket is.)

    A nemzetközi hírű elemző szerint Soros György félreérti a politika lényegét, Donald Trump hazudik és még élvezi is, Kína és Oroszország válsággal küzd, Amerika viszont köszöni, jól elvan birodalomként az óceánjai mögött.
    George Friedman magyar származású amerikai geostratéga, a Geopolitical Futures előrejelző cég alapítója és igazgatója. A jövőre vonatkozó okfejtéseire világszerte odafigyelnek. z elemző szerint Amerika az egyetlen szuperhatalom a világon, Kína és Oroszország közel áll az összeomláshoz, az EU pedig biztosan halad a szétesés felé.
    Egyrészt Oroszország válságban van az energiaárak miatt. Ne feledjük, a Szovjetunió a magas katonai költségek miatt omlott össze. Most ugyanilyen helyzet van. A másik fontos változás Kínában várható. Kína gazdasági krízisben van, és nem tudni, Hszi Csin-ping meg tudja-e oldani ezt. Kína és Oroszország olyan helyzetben van, amit nagyon nehéz kezelni.
    Nagyon valószínű, hogy nem fog nekik sikerülni. A Szovjetunió összeomlása szerintem nem valaminek a vége volt, hanem az orosz leépülés első hulláma. Most van a második hullám. Kína esetében diktatúrát jósolunk. A diktatúrák akkor alakulnak ki, amikor egy országban annyira rossz a helyzet, hogy azt csak egy tejhatalmú vezető lehet képes kezelni. Hszi Csin-pingnek úgy kell megoldania a pénzügyi válságot, hogy közben senkinek se ártson. Ez lehetetlen. Kínában általában az történik (ez volt 1948-ban is), hogy regionalizmus lesz, az ország kisebb régiókra esik szét.
    Egyre kevesebben vélekednek így a személyes szabadságról. Kína hatalmas ipari birodalmat épített ki, amit nem tud fenntartani. Exportálniuk kell, exportálni akarnak kétségbeesetten. De más államok, mint mondjuk Vietnam, olcsóbb árakat kínálnak. Kína olyan exportáló ország, amely fokozatosan veszíti el a piacait. Mivel nem tudnak annyit exportálni, amennyit szeretnének, nem tudják törleszteni a hiteleiket sem. A pénzügyi rendszerük veszélyben van.
    http://mandiner.hu/cikk/20180328_george_friedman_interju

  8. ” a Nyugat most pontosan azt az utat járja be, amit a náci Németország körülbelül az 1930-as évek közepén.

    Jól tudom, az ideológia más, és más a kijelölt bűnbak is, de a mentalitás ugyanaz.”

    No ez a rész nem igaz! Semmiben nem hasonlít a mai Nyugat a náci Németországra, egy minden téren hanyatló nyugati társadalomról beszélhetünk, haláltusája előtt vagyunk. Hitler pont fordítva, egy szétvert országból csinált hihetetlen fejlődő erős és öntudatos országot. Pár militáns amerikai dilettáns kivételével az usa társadalmának eszébe sincs még további háború – a németeket revans fűtötte. Persze akkor is most is voltak vannak akik a háttérből kavarnak, remélhetőleg már nem sokáig…

    Ez utóbbiban erősít ez a gyengécske riport is, 09:Montezuma jól látja: „Friedman állításai nagyon meredekek, élek a gyanúval, hogy ez a részéről nem előrejelzés, hanem propaganda és befolyásolás. „

  9. 07. Üdv Python!
    Friedman állításai nagyon meredekek, élek a gyanúval, hogy ez a részéről nem előrejelzés, hanem propaganda és befolyásolás. Azért, mert egyszer igazat mondott az USA EU-orosz stratégiájáról, ez nem jelenti azt, hogy most is azt teszi.
    Oroszország és Kína (+ az EU) úgy fog összeomlani, hogy az USA marad – ismét – az egyetlen szuperhatalom?
    Itt valami nagyon nem kerek.
    Szegény Brzezinski – isten nyugosztalja a nagy geopol xarkeverőt – távolról sem látta ennyire rózsásnak az USA helyzetét és én speciel jobban hiszek neki, mint ennek a Stratfor-os okostojásnak.

  10. 09: Ebben egyetértünk Monte. 😉 🙂 Brzsezsinszki -t 100x többre tartom, mint Friedman -t. Azért raktam be, hogy lássunk némi képet az amerikai szupremáciából, ennél Bolton az új NBT sokkal radikálisabb és vérbeli neokon elképzeléseket vall.

  11. 7.Python
    Én sem vagyok vevő Friedman prógnózisaira, nála minden túl rózsás, már ami Amerika helyzetét jelenben és a jövőben illeti, mig ugyanakkor igencsak alábecsüli a kinai, illetve az orosz nép jellemét.
    Ez az ember vagy nem tudja, vagy elegánsan elsiklik afölött, hogy az oroszok sokkal igénytelenebbek, ugyanakkor szivósabbak is , mint akárhány puhány amerikai,vagy nyugati ember, az orosz nép volt már sokkal nehezebb gazdasági helyzetben, föleg a kommunista időkben, mikor egy vécépapir is hiánycikknek számitott, és ime, kibirták!
    A kinaiakat meg sem emlitve, akik eléldegétek évezredekig egy kis csajka rizsre rakott kevés zöldség-és haldarabkán, és nem estek szét, akkor pontosan mivel is lehet megijeszteni ezt a két igazán viharedzett, sok nélkülözésen átment népet?
    Egyvalami jellemzi ezt a Friedmant: nyugati okoskodás, nagy adag beképzeltséggel keverve, mintha netán minden orosz és kinai emberrel már letárgyalta volna esetleges hozzáállásukat egy akármilyen gazdasági válsághoz, és azok pontosan ugy fognak reagálni , mint ahogy azt ő elképzeli.

  12. 06.
    „Kína az egyetlen állam, amelyik hagyományos hadereje talán képes lenne az orosz haderőt megverni egy nagy területre kiterjedő háborúban, de ez sem garantált. ”

    Montezuma, ki vagy?
    Proféta vagy, vagy pedig a profétákat is olvasod?

  13. FiúkLányok!

    Biztosan ismeritek Golda Meir elhíresült mondatát a Sámson-opcióról, miszerint, ha az „arab-tengerben” ücsörgő Izrael pusztul, akkor viszi magával a világot is.
    Nem nehéz észre venni a párhuzamot: a 150 milliós Oroszország áll szemben a 800 milliós Nyugattal. Ha Oroszország pusztul, viszi magával az egész világot – erről szólt Putyin mondata arról a világról, amire Oroszország nélkül nincs szükség.
    Globális Sámson-opció.

    Szeretjük figyelmen kívül hagyni a vágyakat, a vallást és az emberi érzelmeket a geostratégiai/geopolitikai előrejelzések és elemzések során. Pedig a valódi döntéshozók alap motivációi nagyon is gyarlóak: önzés, féltékenység, hatalomvágy, egó.

    Friedman elemzése mellett én kicsit szembe mennék Szatanovszkij (Satanovski, már a neve is gáz) elemzésével, mégpedig egy dologban: a háború addig elkerülhető, amíg ki nem tör! Az újgenerációs orosz fegyverek világ elé tárása is pont erről szólt: van mivel visszavágni egy komolyat, ha kell, ergo a győzelem valójában a háború el sem kezdése.

    Racionális logikával ez teljesen működőképes is – ha viszont elővesszük a vallási fundamentalizmust (lassan az egész Fehér Ház személyzete az) és az elvakult felsőbbrendűség gőgjére alapuló neokon világnézetet, akkor már távolról sem egyértelmű, hogy Putyin üzenete célba ért.

    Van egy pont, amikor már semmilyen racionális érv nem segít és nem számít, mert a döntés megszületett – gondoljatok csak bele a saját életetekbe, hogy hányszor hoztatok döntést kicsi vagy nagy dolgokban a racionalitással totál szembe menve!

    Az, hogy az amerikai katonai-ipari komplexum jó sok konvencionális háborúban érdekelt és azt szeretné ez egy dolog, hogy az ellenfelek milyen harcmodort választanak és milyen fegyverek bevetéséről döntenek ez pedig egy másik dolog.

    Az Egyesült Államokat csak két dolog tarthatja vissza egy világháború kirobbantásától: nagyon sok pénz és nyereség kaszálása vagy a pőre félelem, emiatt Oroszországnak és Kínának tovább kell erősítenie a saját nukleáris arzenáljukat és a szoros katonai együttműködésüket és fenn kell tartaniuk azt a nukleáris potenciált, ami garantálja az USA elpusztítását szükség esetén.

  14. 12. L.S.
    Egyik sem.
    Bár az is tény, volt olyan fórum, ahol „megígértem” a lézerfegyvereket – lehülyéztek, „megígértem” a robottankokat – lehülyéztek, „megígértem” a világháborús veszélyt – lehülyéztek, „megígértem” a vallási fanatizmust a nagypolitikában – lehülyéztek…
    …és egy csomó mindent még meg sem ígértem.
    Lekoptam onnan.
    Python biztos tudna mesélni…, 😀 , de nehogy megtegye!!!

  15. Nos amikor megudtam hogy Putyin oroszo-ban egy csomó embert kinyíratott a saját anyagi érdekei miatt akkor az jutott eszembe hogy Putyin nem teljesen egy hazafi hanem

    egy Mészáros Lőrinchez hasonló kapitalista, azzal a különbséggel hogy embereket is kinyír és lehet fél oroszország az övé.Gyanítom hogy a háborús készülődés dologból is óriási hasznot húz

    és a fél hadiipar az övé illetve a hozzá kapcsolódó üzleti dolgok.(pl. csarnok amiket ő ad ki a fegyvergyáraknak, meg olyan dolgok amiket nem is tudunk) Mondhatjuk hogy nagy hazafi Putyin,

    de a háttérben neki is dolármilliárdok folynak be az energia és fegyverüzletből.

    A nyugati politikusok pedig azért nem tesznek semmit mert megvan nekik a 2-3 millás havi fizu meleg otthon stb…..senki sem fog kiállni a sorból és keménykedni mint régen hitler mert megütné a bokáját az európai bíróságon.

    Már ők is a fogyasztói társadalom bűvöletében élnek kocsik, utazgatások, luxusotthonok , brüsszeli elegancia emiatt senki sem fog népirtási/migránsirtási dolgokba belefogni, utalják nekik hó végén az 5 millát oszt kész.

    Elanyagisaodott minden, a II vh idején is ez volt de még nem ennyire.

    Egyesek a felkészülést 2025-30-ra teszik atom szempontból , nos akkor nagy eséllyel nem várható addig háború?

  16. Montezuma:
    „ha az orosz stratégák úgy látják, a háború elkerülhetetlen a Nyugattal, akkor Oroszország fog megelőző atomcsapást indítani.”
    Tökéletesen egyetértek, és ezért játszik a tűzzel a Pentagon.

  17. Putyin már hosszú évek óta kétségbeesett erőlködéseket tesz a háború elkerülésére, mert pontosan tudja, hogy megnyerhetetlen és az emberiség végét jelenti. Azt is tudja már jó ideje, hogy elkerülni csak úgy lehet, ha Amerika rádöbben, hogy nem nyerheti meg. Ezért mutatta be a Fekete-tenger felett mire képes az elektronikájuk. Ezért hárította el a Földközik tengerről kilőtt rakétákat és ezért jött most elő a legújabb fegyverekkel. Látszólag ezt Washington nem veszi észre, talán a Pentagon igen. De az is lehet, hogy tudják csak nem ismerik be. Hogy mi fog történik csak az isten tudja. De a tét olyan nagy, hogy a Saker aggodalma tökéletesen érthető.
    Szerintem, egyik reggel arra fogunk ébredni, hogy a számítógépet nem tudjuk bekapcsolni. (jobbik eset). A rosszabb, hogy nagy hirtelen a szoba ablakkal szemben lévő falra hatalmas és vakító fény vetítődik, majd a falon lévő kép elkezd égni.

  18. A jelenlegi helyzet és ezek a politikusok ( hateriranyitok) a soha nem latott anyagi forrasok és az eroltetett gazdasagi novekedesnek koszonhetik a hatalmukat. Amig porog a gazdasag és nem munkanélkuliseg a tema hanem a munkaerohiany nem fogjak levaltani oket. Orban imadata is fokent az eus es egyebb forrasok bevonasanak koszonheto. Talán a kozelgo gazdasagi osszeomlas elfog hozni egy jellentosebb valtozast es ezek a mostani politikusok menni fognak. Sajat tapasztalat: pár hete voltam egy kisebb olaszorszagi regioban s megdobbentett az ott tapasztalt szegenyseg!!! Ilyet meg eddig nem lattam. Jelzes erteku az olasz valasztasokon tapasztaltak

  19. A petrodollár utolsó napjait éli (hétfőn lehetett az utolsó koporsószeg beverése).
    Ez után nincs sok értelme háborúnak, nem számítok erre.
    Különbenis az iszlám nyakába akarják varrni a pénz elértéktelenedése miatti tömeges vagyonvesztést.
    Off:
    Elgondoltam vajon hogyan befolyásolná a mi választásaink eredményét, ha történetesen ezen a hétvégén csinálná meg az IMF/BIS/Világbank a monetáris újraindulást. A Húsvét eléggé illene ehhez a művelethez.

  20. Tibor bátyám, úgy nézem más bloggert is megihletett a legfrisebb posztod (hivatkoznak is rád 😉 ) és klaviatúrát ragadott. 🙂

    Miközben a nyugati világ vezetői, tábornokai minden nappal közelebb lökik a világot az atomháború kirobbanásához, az éppen választásra készülő, tehát elvben kiélezett politikai küzdelmek időszakát élő Magyarországon erről egyetlen politikai párt vezetője sem beszél. Holott már rég üvölteniük kellene. Ezzel szemben immár legalább két éve arról vitatkoznak a televíziós és rádiós, közéletinek nevezett reggeli és esti adásokban – sztárszerű műsorvezetők asszisztálásával –, hogy ki kivel szövetkezzék, s kivel ne. Mintha nem lenne csaknem teljesen mindegy. Hiszen az ókori és későközépkori, alapvetően sorsolásos eljárásokra épülő rendszerek helyett először a 18. századi Amerikában léptették életbe – majd 1830 óta Európában, lényegében az egész világon elterjesztették – azt a választási gyakorlatot, amelynek egyetlen valódi célja, hogy a kiváltságos kevesek szűk köréből kerüljenek ki a fontos tisztségek betöltői.

    Hónapok óta Oroszország és a NATO európai háborúra készül fel. Oroszország már teljesen felkészült. Ellenben a NATO nem, viszont tudják a számszerű adatokat, és bíznak az erejükben. Az igazság az, hogy ezeknek a NATO mini katonáknak fogalmuk sincs, mire számíthatnak. Amikor Oroszország hadba lép, ezek a NATO országocskák azt se fogják tudni, mi történik velük. Szinte pillanatok alatt a „csatatéren” csak USA és Oroszország marad. Vagyis a konfliktus nagyon hamar nukleárissá növi ki magát. És első alkalommal a történelemben az Egyesült Államokat hatalmas csapás fogja érni, de nem csak Európában, hanem a Közel Keleten, Ázsiában és az Észak Amerikai kontinensen is”. Magyar fordításban a teljes szöveg Antalffy Tibor blogjáról.

    Akitől az utóbbi fordítás linkjét kaptam, azt írta, hogy bár ő is megosztotta, de tapasztalatai alapján ez a „hülyeség” nagyon nem fog senkit érdekelni az ismerősei közül. Legalábbis nyíltan biztosan nem. Tehát, ide jutottunk. Ha kellemetlen, mi több megrázó hírbe botlik, a legtöbb ember a számítógép felé fordítva kezdi remegtetni két tenyerét, s talán még fel is kiált hozzá: lapozzunk innen tovább. A lelki béke, mindennél fontosabb! A világbéke pedig, legszentebb meggyőződése szerint nem rá tartozik. Én meg amondó vagyok: igaz, ami igaz, innen szép túlélni!
    http://bekialtas.blog.hu/2018/03/29/haborurol_egy_szot_sem

  21. George Friedman amerikai geostratéga jellemzően bemutatja, milyen is az amerikai politikai elit általános gondolkozásmódja.
    http://mandiner.hu/cikk/20180328_george_friedman_interju

    „…Az amerikai újságok írnak európai témákról, de nálunk senkit sem érdekel igazán Európa… Egy sziget vagyunk. Óceánok választanak el minket mindenkitől. Miénk a világ gazdaságának egynegyede és a legnagyobb hadsereg. Nem sok minden miatt kell aggódnunk, de azért van pár dolog. Érdekel bennünket, hogy a kínaiak mit csinálnak a tengeren Délkelet-Ázsiában, hogy mi történik a Közel-Keleten, de Európa nemigen foglalkoztat bennünket.… immár senki nem veszélyezteti Amerikát. A kínaiak nem fognak átúszni az óceánon, az oroszok semmiképpen sem félelmetesek a számunkra…”

  22. 20 – Python:
    Nem csodálom, „ingyen” fordítás mindenkinek jól jön. [ingyen alatt azt értem, hogy még felugráló hirdetések se rontják az élményt.]

  23. Le kéne menteni ezeket az írásokat, és ezt a hisztériát amibe hergelitek magatokat, aztán pár év múlva szembesíteni vele titeket. Kár, hogy nem lehet előkaparni innen a pár éves posztokat, ott is akkora marhaságokat tárgyaltatok a tények tudóiként, hogy elszégyellnétek magatokat ha látnátok.

  24. 23 – Ir:
    The Saker egy nemzetközi „valaki”. Számtalan elemzése jelent meg az elmúlt években. Komoly betekintése van az orosz katonai vezetésbe. Úgy gondoltam, hogy „szívességet” teszek azoknak, akik nem tudnak elég jól angolul. A poszt tehát nem az én véleményem, nem is lehet, hiszen Putyin és Oroszország berkeibe nem tudok betekinteni. De megbízok a Saker elemzésében. Angolul, oroszul egyaránt kitűnően tud. Bőségesen vannak orosz kapcsolatai. A szajha médiánál ezerszer többet ér, ahonnan te veszed az információidat.

  25. Először is köszönöm, hogy korrekt maradtál. Nekem az a baj ezekkel a teóriákkal, mint a Fidesz valóságával, az az, hogy van egy valóságalap, amire ki-ki világlátásától függően felépít valamilyen rendszert. Nem mondom, hogy a mainstream média szent, de ha előveszek egy hatvanas években íródott cikket a nyugati médiából, akkor az 90%-os eséllyel ma is vállalható, max kisebb pontosítások árán. Magyarul ha visszatekintek, és a statisztikai kollerációt fogadom csak el, akkor a nyugati média messze korrektebb tudósítónak bizonyul, mint az orosz, a kínai, vagy az egykori szoci, és ha a valóságot akarom látni, akkor százszor inkább az legyen az alapvetés, mint az orosz. Nem azt mondom ezzel, hogy nem árnyalhatja a képet a másik fél álláspontjának megismerése, csak tudni kell azt a helyén, fenntartásokkal kezelni. Én most is azt gondolom, hogy amit itt egyes véleményvezérek felhúznak valóságnak, azok nem többek nagyon gyenge lábakon álló teóriáknál, és max pár gondolatkísérletig érdemes velük foglalkozni, lehetőségként mérlegelni őket, nem őket elfogadni etalonként, és a fő sodort meg teljesen elutasítani. Friedmannak vannak jó gondolatai, és szerintem nagyjából jól látja a helyzetet, oroszok gyengülőben, Kína befuccsolt, de elérte őt is az a vakság, ami sokszor jelentkezik ha az ember belülről van egy rendszerben. Ugyanúgy, ahogy az átlag magyar nem veszi észre, hogy lassan diktatúrában él, így Friedman se veszi észre, hogy az amerikai sziget már csak önáltatás, idejétmúlt frázis.

  26. 23 – Ir

    Micsoda vak elfogultság szükségeltetik ahhoz, hogy valaki ne lássa, ne érzékelje mindazt, mi körülöttünk történik. Olyan szinten zajlanak már fejünk felett az események, hogy még nyitott szemre sincs szükség ahhoz, hogy tudjuk, fájdalmas az irány ami felé tartunk.
    Boldogok a tudatlanok..

  27. 26: Vagy boldogok a realisták, ki hogy látja a másikat. Én titeket hobbyrettegőnek, ti engem usabérencnek, így kerek a világ 🙂 Mondom, nagy kár, hogy nem lehet előásni sok éves bejegyzéseket innen, lenne miből mazsolázni, és már vagy ötször ki kellett volna törnie a világháborúnak.

  28. 27 Ir
    Minden hozzászóló eltér a középtől valamilyen irányba.
    Te is.
    „Mondom, nagy kár, hogy nem lehet előásni sok éves bejegyzéseket…”
    Lehet. Mondok kettőt, de több megoldás is van.
    A lapon van egy ilyen: Archívum Ctrl+F, keress rá.
    Vagy pl. Google: „ezt keresem” site: http://www.antalffy-tibor.hu

    „…csak pontosan csak szépen, ahogy a csillag megy az égen.”

  29. Tibor bá’:
    Szerintem 23-ban lr-nek nagyon igaza van.

    Az érvelésed a szokásos: Nem az én véleményem, de valamiért lefordítottad (ezért maximális elismerésem!!!), de „megbízok a Saker elemzésében”, tehát elfogadott annak állításait.
    Azaz mivel azonosulsz vele, a Te véleményed is.

    A tévedéseidre nem kell messzire menni lásd Obszerver, wiseledy hozzászólását az Orbános vitában.( Hittél Orbánnak, hogy a migráns ellenessége őszinte, nem politikai érdekek motiválják.)
    Erre anno a migránsválság kirobbanásakor én is utaltam.

    Ilyen tévedésekre a blog írása folyamán rengeteg példa van.
    Amit vagy beismersz vagy nem.
    Az utóbbi a ritka tévedéseid beismerésének egyike.

    Természetesen csak az nem hibázik, aki nem cselekszik.

    Előszeretettel idézel, fordítasz oroszbarát, ezáltal nyugatellenes szerzőket, többek között Shakert is.
    Esetleg vissza kéne nézni saját és a az ő jóslatai(k)nak statisztikáit a valósággal való összevetéseben.
    Lehet, hogy mindegyiknél megbíztál az író elemzéseiben, de ezek közül nagyon sok nem jött be.

    Lehet, hogy ezek is hazudnak, propagandát nyomnak, mint a nyugati mainstream média?
    Vagy ők „csak” tévedtek, míg a mainstream média hazudik?

    Hány háborúnak kellett volna már kitörnie, hányszor kellett volna már a dollár és az euró rendszernek, a nyugati rendszernek összedőlnie?

    Mindezekből le lehetne vonni önreflexió során következtetéseket.

    Az igazság általában középen van.
    Nyugat is erodálódik, de a Stratfor vezérnek is igaza van Orosz és Kínai viszonylatban.

    Az oroszoknál esetleg az új fegyverekről elmondott Putyini választási beszéd első felét is kéretik meghallgatni.

    „Ha nem mozdul a technológiai fejlődés irányába az ország, nem lesz jövője, veszélybe kerül a szuverenitása.

    És nem azért, mert jön valaki és elfoglalja a területünket, Hanem azért, mert elmaradunk. A lemaradás a mi ellenségünk.

    Ez már igen régi probléma, nem sok minden történt ennek leküzdésére.

    „2000-ben a lakosság 30 százaléka, 42 millió ember élt a szegénységi küszöb alatt, ez 14 millióra csökkent, de a gazdasági válság után mostanra ez megint 20 millió főre nőtt.”

    Bizony George Friedman-nak abban is igaza van, hogy az erőltetett fegyverkezés ugyanúgy végződhet, mint a SZU esetén.

    És mielőtt valaki ezzel jönne, igen 30% körül van USA-ban is a szegények száma.

    A helyzet is feszültebb mint pár éve, azt is elismerem.
    A következő mondás azonban változatlanul él a jelenlegi helyzetre:
    Akinek halálhírét keltik, az sokáig fog élni.

  30. 28: n/a
    Persze lehet keresni.
    Eleve egy keresés lefuttatása nem elég, mert utána még kell finomítani a dolgon.
    Én korábban jó párszor felhívtam önellentmondásokra a figyelmet.
    Nem sok változást generált.

    Meg aztán a költség/haszon elemzés szerint nem éri meg az időbefektetés, minden egyes tévedésre felhívni a figyelmet.

    A szakirodalom szerint egy alapvetően információs buborékban élőket nehéz nézeteik korrekciójára bírni.

  31. Nem mennék bele, a beidézett cikk részletesebb kritikájába (költség/haszon), de egyet kiemelnék:

    „A jövőbéli viselkedés legjobb indikátora a múltbéli viselkedés. És ez nem lenne érvényes az UK-ra?”

    Ha ezt az állítást elfogadjuk, mi következik ebből Oroszországra nézve?

  32. En azt gondolom ahogy az elmult evszazadban a ket vilaghaboru eseten a konfliktusok kirobbanasa elott egyre tobb megoldhatatlan es befagyott erdekellentet jott letre a nagyhatalmak kozott es csak ido kerdese volt melyik lett aztan az a gyujtozsinor a sok kozul amely meggyulladt es kirobbantotta a haborut.Nyilvan ezzel nem mondtam ujdonsagot.Csak utolag derult ki hogy az elsonel sarajevoi merenylet masodiknal a danzigi kerdes lett az.Hogy most mi lesz azt nem tudom de talan a tomegpusztito fegyverek koraban nem is ez az elsodleges tenyezo hanem az hogy ki gondolja azt komolyan egy nuklearis haboru tulelheto es meg is nyerheto..szoval erdemes belevagni. Termeszetesen egyik vagy masik nagyhatalom jovobeni hanyatlasa onmagahoz es rivalisaihoz kepest is lehet haborus ok.Viszont azzal ugy latom senki nem vitatkozik hogy az EU mar nem tenyezo a tortenetben ha fenn is marad egyatalan Friedmannak ebben igaza van.Csakhogy kovetkezmenyei ennek mik lehetnek USA-ra , Kinara,Oroszorszagra nezve azt kellene felmerni a nagyoknak…ki tudja ebbol a legnagyobb hasznot huzni a masik rovasara.A multbeli viselkedesbol csak akkor lehet kovetkeztetni a jovore nezve ha tenylegesen megismetlodik az ami a multban mar volt vagy legalabb parhuzam van.Egyebbkent meg csak lehetosegek ,eselyek valoszinusegek vannak melyek nagyon is elteroek lehetnek.

  33. 31 – PZuj:
    Nagyon sokaknak a legnagyobb hibája, hogy nem vesz tudomást arról, hogy a Szovjet Unió és a Orosz Föderáció két külön dolog.

  34. tom: Jót írsz, abból a szempontból, hogy nincs olyan érdekellentét ami okot adna fegyveres konfliktusra. Az USA Orosz viszony persze nem jó, de a fegyveres konfliktustól fényévek választják el.

  35. Ir barátunk vagy teljesen idióta vagy csak megjátssza.

    1000x leírtam már:
    a CIA- trollokat onnan lehet felismerni, hogy Szovjetunióról hadoválnak állandóan.
    Még ha ezt nyájas, köntörfalazós hosszas sítlusban művelik is.

  36. Trumpot megvalasztasa ota zavaros es tisztazatlan orosz kapcsolatokkal vadoljak ezert aztan kenyszer palyan mozog :ugy probal vedekeznie ez ellen,hogy tovabb rombolja az orosz-amerikai viszonyt ami eleve nem is volt jo ezt megorokolte elodjetol masreszt ket oldalrol -demokratak illetve neokon haborus hejak is rombolni akarnak folyamatosan.Ez nem ad okot optimizmusra most sem plane ha mas lesz az elnok.

  37. Teljesen érthetetlen Friedman véleménye a tovább gyengülő és a széthullás második fázisába lépő Oroszországról és Kínáról.

    A Szovjetunió bukása azon túl, hogy egy szuperhatalom bedőlését is jelentette, még egy tényezőt hozott, amin előszeretettel túllépnek egyes Nyugati elemzők: a számtalan nációból összetákolt és erővel egyben tartott Szovjetunió bukása valahol felszabadította Oroszországot, még akkor is, ha a jelcini időszak a szabad rablásé volt.

    Oroszország ugyan veszített területet és több millió orosz lakost, ugyanakkor több olyan ex-szovjet állam is levált róla, amelyeket addig szó szerint el kellett tartani. Putyin színre lépésével megállították Oroszország további erodálását, bár Oroszország-lágyékának tartott Kaukázusban továbbra is folyt a Nyugat bujtogatása, ez nem titkolt stratégia volt, még Brzezinski is megemlékezett róla. A csecsen háborúkat Putyinék lezárták, hatalmas tőkét invesztáltak Csecsenföld újjáépítésébe és maguk mellé állították a Dudajev utáni legfőbb hadurat, Kadirovot.

    Az 1980-as évek szovjet társadalmához képest a mai orosz társadalom jóval homogénebb, a pravoszláv egyház hatalma megerősödött (a Putyin-kormány szorosan együtt is működik az ortodox keresztény egyházzal) és a legnagyobb orosz fegyvertény az elmúlt 20 évből az, hogy az addigi permanens népességfogyást megállították, sőt, az utóbbi években – igaz, kismértékű – pozitívumot is sikerült elérniük. Ebbe nem számít bele a Krím visszaszerzése vagy az Ukrajnából Oroszországba áttelepült/átmenekült lakosságszám! Ma nemigen tudtok mutatni egyetlen egy fehér és keresztény gyökerekkel rendelkező államot és nemzetet sem, ahol a népességfogyás megfordult volna Európában.

    Természetesen Oroszországban is van rengeteg megoldandó probléma, a gazdaság szerkezetétől elkezdve a technológiai innováción át egy seregnyi dolog felsorolható, de sem a történelem, sem a jelenlegi tények nem azt mutatják, hogy az orosz nemzet tehetségtelen és elveszett. Ha az lenne, mégis, hogy a fenében tudtak egy ekkora országot összehozni és a mai napig fenntartani? A világ és a történelem nem ad ajándékba semmit, ez bizony annak a nemzetnek az érdeme.

    Friedman szerint az orosz leépülés második hulláma jön, a demográfiai adatok és a kutatók ennek pont az ellenkezőjét látják – nem második hullámos leépülés, hanem a padlóról való felállás kezdődött meg.
    Kínáról meg ne is beszéljünk, a hivatkozott agytrösztnek még annyi fogalma sincs Ázsia nemzeteiről és a belső társadalmi struktúráiról/hagyományairól, mint Szalacsynak a hírhedt ojjektumról.

    Hatalmas baklövés a Kelet régi birodalmait lebecsülni, az Újvilágot pedig túlbecsülni – márpedig most pont ez történik úgy téve, mintha az Egyesült Államoknak és az EU-nak belső politikai, gazdasági és társadalmi problémái szinte nem is lennének.

    Végezetül egy gondolat Európáról: nem igaz, hogy le kell írni. Európa leírása és marginálissá tétele az angolszászok érdeke kizárólag, élen az USA-val és Nagy-Britanniával. A Német-francia (EU) – orosz tengely a válasz és a megoldás erre, Európa az oroszokkal lepaktálva első számú szuperhatalommá válhatna. Ettől félnek Washingtonban, így abból, hogy Európát le se xarják, egy szó sem igaz. Ha ez így lenne, akkor már rég összenőtt volna az EU és a volt SZU tagállamok döntő része, az USA pedig Kínával vitázhatna az ezüst- illetve bronzérmen.

  38. Hogy miért nincs igaza azoknak, akik kritizálnak (PZuj, Ir, stb.)
    A küszöbön álló nukleáris háború teljes mértékben eltér a korábbi háborúktól, csatáktól. Ha a múltban hadüzenet nélkül, meglepetésszerűen átléptek egy határt, a meglepetés sikeres volt és le is lehetett rohanni egy-kétszáz kilométert, ahol aztán a megtámadott felvonultathatta saját hadait és ment a háború tovább, akár évekig is. Ezzel szemben egy termonukleáris háború, ahol a támadó fegyver egy-egy darabja elképesztő rombolást tud végezni. Modern célba juttatása miatt (rakéta) a rombolás egy egész kontinensre kiterjed. Ennek két számottevő következménye van: 1) Aki először lép, az már a háborút nem veszítheti el (legfeljebb meg se nyeri). 2) A kirobbantott háború nagy valószínűséggel végez az egész emberiséggel. E második pont az, amiért nem került rá sor évtizedekkel ezelőtt. De, ha elkerülhetetlen, akkor inkább én kezdjem, mint a másik, mert ha van egy kis esély a túlélésre, akkor csak és kizárólag akkor van, ha én indítom el. Ezért, mind a két szemben álló fél azt lesi, milyen jelek mutatkoznak arra, hogy a másik fél készül a meglepetésszerű első támadásra. És ha ilyen gyanú felmerül, akkor ő indítja be. Tejhát a sorsunk kizárólag azon múlik, hogy a megfigyelők, a kiértékelők nem tévednek-e valamelyik oldalon. Mert akkor a helytelen kiértékelők azonnal megnyomják a piros gombot. Ilyen kevésen múlik az életünk. Ismétlem, tudatosan egyik fél se fogja elindítani (ahogy ez volt az elmúlt 60-70 évben), de ha valahol tévednek, akkor nekünk annyi. tévedni pedig emberi dolog

  39. Ott tévedtek – persze szerintem – hogy nincsenek ilyen szinten szemben álló felek. Van persze kardcsörtetés orosz részről, de ez nem sokkal komolyabb mint Orbán EU ellenes szövegei, és inkább szól befelé mint kifelé. Az első és a második vh. sem indok nélkül tört ki, nagyon is kézzel fogható anyagi érdekek motiválták. Most hol van ilyen? Nincs semmilyen előny egyik fél számára sem amit egy háború hozhat, különösen Kína és USA annyira összeforrt gazdaságilag, kereszttulajdonolják egymás nagy cégeit, részvényeit stb, hogy senkinek nem érdeke a konfliktus. Sehogysem látom a motivációt egyik fél részéről sem, és egyszerűen nem értem, honnan jön belőletek ez a meggyőződés.

  40. Az emberiség jelenlegi legnagyobb hibája ma tipikusan, állampolgári szinten, hogy senki sem vesz tudomást a másikról, senki sem nézi embernek a másikat, és pont leszarja a másik jogait. Ebben az érában mindenki önimádattal töltötten csak önmagával elfogult, és önmagát érzi az egyetlennek ezen a földön, aki mindenek felett áll. Bocsi, de szerintem pont eljött az idő arra, hogy a nagy átlag állampolgár vagy meghaljon, vagy végre beszarjon, hogy tényleg nem halhatatlan. Mert önmagától erre nem jön rá. Teljesen beleszarnak a mai emberek a másik ember életébe. Akkor amúgy mit várunk el, az ezek által megválasztott politikusoktól?

  41. 39 – Ir:
    Nem írtál újat, maga Staker írja: „Amerikának és Oroszországnak nincs oka rá, hogy az együttműködésen kívül bármi más céljuk lehessen egymással. (az oroszok egyszerűen nem értik, az amerikai vezetők miért nem tudnak erről az egyszerű tényről).” Viszont: „Van persze kardcsörtetés orosz részről” teljesen hamis. Dollár száz milliárdokat költ Oroszország fegyverkezésre. Ez nem kard csörtetés. Amerikában éppen most kértek egy évre több mint 1 trillió (amerikai) dollárt.
    És ez a mérgezés ügy. Nulla bizonyíték, mert más nem elképzelhető. Frászt. Majd én elképzelek. Demonizálják Putyint, tehát (balfasz módjára) megölnek egy totálisan felesleges (orosz) embert, és Putyinra fogják. Ezt úgy hívják, hogy „hamis zászló” amiről a CIA híres. Ugye a tonkini öbölbéli önmegtámadása, Husszein WMD-ja, Asszad saját népének elgázosítása, amikről te nem tudsz, mert oly csendes minden.
    Különben, olvasd el ezt: https://www.truthdig.com/articles/how-trump-is-preparing-for-war/

  42. Egy példa, ami jellemzi a nagy büdös valóságot: Tegnap 291-es jelzésű busz megállt a Mohori Nagy Művészeti egyetemnél a megállóba. Leszálltak. Onnan öt méterrel előrébb van egy zebra, ráadásul piros keretben felfestve. A busz megérkezett a zebrához, és megállt, eközben két autós, az egyik taxis, a zebra előtt álló buszt előzte meg nagyjából hetvennel. Csak az mentette meg a gyalogos életét a zebrán, hogy a buszvezető nem kártyán nyerte a jogosítványát, és jelezte a veszélyt.

    Zebrán előzhetsz e? Max mekkora sebességgel érkezhetsz a zebrához? Lakott területen mekkora a maximum megengedett sebesség? Ha ezeket nem tudod, el kell venni a jogosítványod örökre, ha pedig tudod, akkor életfogytig tartó szabadságvesztéssel kel sújtani, mert beleszarsz mindenbe, és felelőtlen semmitérő közveszélyes ámokfutó vagy. Nem több.

  43. 39. lr
    „Az első és a második vh. sem indok nélkül tört ki, nagyon is kézzel fogható anyagi érdekek motiválták. Most hol van ilyen? ”

    A BRICS-OCS (Brazília-Oroszország-India-Kína-Dél-Afrika és a Sanghaji Együttműködési Szervezet) koalíció sikere, Kína és Oroszország égisze alatt,annyira aggodalommal tölti el, hogy a két országot a veszéllyességi lista csúcsára helyezte a legutóbbi ” US védelmi stratégiája US 2018 „.
    Másrészt az Oroszország az Iránnal való szövetsége és Törökországgal való jó kapcsolata fokozatosan az USA Közép-Keleti ellenőrzésének elvesztéséhez vezet, ami veszélyezteti az 51. Amerikai államot, Izraelet.
    Különösen azt szeretnék megtiltani,mielőtt túl késő lenne ahhoz, hogy megtiltsák -az olcsóbb orosz gázt az EU-ban-az Északi Áramlat 2. gázvezetékét telepítését, amely ártana az Amerikai gázexportnak.

    Général (CR)Dominique Delawarde, Comité Valmy
    Dominikus Delavard tábornok
    Az értékelő-információs-elektronikus háború korábbi vezetője, a francia fegyveres erők üzleti tervezési irodájában.

  44. Tanult emberekkel vagyok körülvéve melóban, de ha a poszt témáját felhozom egy beszélgetésben akkor a kizárólag 444, index, rtl, stb. médiából táplálkozóktól azt kapom, hogy oroszbérenc vagyok. Annyira erős a cionmédia befolyása, hogy nem lehet rávenni őket arra : csak gondoljanak bele ép ésszel az egyes hatalmak érdekeibe mielőtt készpénznek vesznek bármit. Nem azt mondom, hogy el kell hinni a ruszkiknak amit mondanak hanem találjuk meg az aranyközéputat és nézzünk okokat a történésekre meg érdekeket.

    De az emberek egyáltalán nem is hajlandók a fent említett médián kívül másba belenézni hiába adok linket ezért részemről már feladtam, nem érdemes próbálkozni meg idegeskedni rajta. Majd ha összecsap a két (3?) nagy birodalom akkor is azt fogják mantrázni, hogy a ruszkik meg kínaiak miatt van az egész, holott teljesen körbe vannak pakolva radar- és rakéta-állomásokkal, folyamatos a vízi- és a szárazföldi gyakorlat/hadművelet a határjaiktól 100-200 km-re.

    Van usa-ban élő pár ismerősöm, kb a fele nem foglalkozik politikával de a másik fele már bevette az ottani világuralmi mondókát és teljesen jogosnak érzik, hogy mint világvigyázók szétbombázzák a közel-keletet vagy akár ők tegyenek rendet saját érdekük szerint a dél-kínai tengeren anyahajóikkal. Arra a kérdésemre, hogy mi lesz ha egyszer elszakad a cérna és összecsapnak a nagyok az a válasz hogy legyőznek mindenkit, az anyahajóiknak nincs komoly ellenfele. Pffffff, megáll az ész!

    Abba vicces belegondolni, hogy mit tenne usa egy fordított helyzetben? Tehát ha mexikó, kanada, kuba és a teljes karib tele lenne pakolva orosz bázisokkal meg „védelmi” rakétákkal? 🙂

  45. lr 23. Néhány hozzaszólás elolvasása utan hasonló „utálat fogot el” …
    Nem akarok senkit megbantani, de ez globalis felmelegedes hatasa lehet.??!!….
    LEGALABBBISREMELEM…. Brrrr……..???????

  46. Ir,
    „annyira összeforrt gazdaságilag, kereszttulajdonolják egymás nagy cégeit, részvényeit stb,”
    Magam is hajlok arra, máshová kell tenni a törésvonalat.
    Adok esélyt annak a lehetőségnek, a nagyok már megint jól megvezetik a népeket, mint már annyiszor.
    29 éve volt a rendszerváltás. Ebben a kis országban elég volt ez az idő arra, hogy olyan céghálózatok alakuljanak ki, ami halandó ember számára követhetetlen. A pénz maga alá gyűrte a titkosszolgálatokon keresztül mára csak a szavak szintjén független hatalmi ágakat is.
    A világ azon részén, ahol nem 29 év,hanem 190 év állt céghálózatok kiépítésére nagyságrendekkel nagyobb pénzek feletti tulajdonlással, ott logikusnak tűnik azt gondolni, a világ nagyhatalmainak fontos döntéseit bizony nem a parlamentjeikben hozzák meg.
    A másik dilemmám, hogy ezek az emberek nem egy élhetetlen földet akarnak birtokolni, ezért döntéseiket is e szerint alakítják.
    Opciójuk, kevesebb ember, hosszútávon is élhetőbb föld. Ebbe nem passzol bele az atomháború.

  47. 46.
    ” lr 23. Néhány hozzaszólás elolvasása utan hasonló “utálat fogot el” …
    Nem akarok senkit megbantani, de ez globalis felmelegedes hatasa lehet.??!!….+

    Nem! Nem a hatása! Arról van szó, hogy egyszerűen h.lye vagy, és a „Buci Maci” valamint a „Móricka” oldalával kevered ezt a site-ot az ákom-bákomjaiddal!…

  48. A nagyhatalmak kozotti megallapodasok nem jelentenek garanciat a haboru elkerulesere.A gazdasagi es a kereskedelmi valamint a diplomaciai kapcsolatok meglete nem akadalya egy haborunak igy volt ez 1914ben es 1939-ben is a Japan elleni embargo inkabb kivetel volt 1941 elott erositette a szabalyt nem beszelve arrol hogy azt a celt szolgalta hogy Japant beugrassza a haboruba.Emlekezzunk csak vissza 1938muncheni egyezmeny majd 1939 Molotov-Ribbentrop paktum ….sorolhatnank lett haboru ?Lett.Amikor 1991-ben megszunt a VSz a NATO fennmaradt mint a hideghaboru gyoztese es az USA globalis erdekeinek eszkoze azota hany egyezmenyt tartott be hanyszor inditott haborut ENSZ felhatalmazas nelkul hamis indokkal ?Kovetkezmenyek nelkul.Most viszont elertek a falig ,lehet targyalgatni Kim Dzsong Unnal stb persze es mi a garancia arra hogy peldaul nem tamadjak meg Eszak-Koreat ha azok leszerelik atomfegyvereiket ?Ki gondolta volna hogy az irani atomalkut az USA egyoldaluan felmondja? Lesz kevesebb ember a termeszet majd megoldja vagy mi emberek ahogy eddig is tettuk es mar teszuk is.Tobbfele eszkozzel.Ha az USA nem mond le a globalis vilaghatalom kizarolagos birtoklasaert akkor a haborun kivul mas opcio nem maradt.Egyebbkent meg szerintem erdekes az ami Brexit ota a britteknel tortenik :haborus propagandafilmek gyartasa ahol is ok egyedul allnak szembe a kontinenset elfoglalo gonosszal-nacik- es most ki lesz az? :Dunkirk,A legsotetetebb ora a mergezeses ugy ..mi ez ha nem a lakossag felkeszitese?..az osszeeskuves elmeletek szerint is lesz haboru ha mar valakinek ez tetszik…

  49. 47 – Károly:
    „Opciójuk, kevesebb ember, hosszútávon is élhetőbb föld. Ebbe nem passzol bele az atomháború.”
    Honnan tudod, mi az opciójuk?
    Egy közönséges halandó, honnan tudhatja, hogy az uralkodó elitnek mi kell? Hogy gondolkodik? Egyáltalán normális-e?
    A legnagyobb hiba, amit egy gondolkodó elme elkövethet, ha azt feltételezi, hogy a másik fél úgy gondolkodik mint ő.

    45 – freeetoaster:
    Pontosan ezért vannak a független gondolkodok, mint például a Saker, kiborulva, mert az amerikai állampolgár agya teljesen meg van fertőzve. Az uralkodó réteg pedig saját propagandájának rabja.

  50. 51. Tibor bá’

    „A legnagyobb hiba, amit egy gondolkodó elme elkövethet, ha azt feltételezi, hogy a másik fél úgy gondolkodik mint ő.”

    Viszont a történelem tanulmányozásával ki lehet alakítani egy „munkahipotézist”.

    És ebből az következik, hogy az uralkodó elit a Földet saját tulajdonának tekinti, és nem akarja atomháborúval elpusztítani.
    Őket leginkább a 7 milliárd feleslegs erőforrás pazarló „parazita” zavarja.
    De amíg Oroszország, Kína és Irán nincs térdre kényszerítve, addig nem tud megszabadulni tőlük.

  51. freeetoaster,
    „korábban már volt szó róla itt, hogy az atombomba után nem marad annyi radioaktív szennyezés ami élhetetlenné tenne tájakat.”
    De arról is, ha bevetik az atomot, akkor a vesztésre álló minden létező eszközt bevet, ami rendelkezésére áll.

    Tibor bá,
    1879 Rothschildok vagyona meghaladta a 100 millió font sterlinget.
    Természetesen benne van a pakliban, hogy kibombázzák maguk alól a földet.

  52. Mikor akadalyozott meg az allitolagos mindenhato hatterhatalom haborut a Foldon?1913-ban lehet de 1914ben miert nem?Vagy megsem mindenhato? Vagy nem is letezik?A ket vilaghaboru is tortenelem a hideghaboru nem kulonben lehet tanulmanyozni fent adtam is belole nemi adalekot es mi a tanulsag? Az hogy siman haboru nelkul terdre lehet kenyszeriteni a rivalisomat?Hat eleg ritkan sikerult.Azert mert a SZU t sikerult akkor ez mukodni fog most is?Persze remenykedni lehet Fukuyama elmelete mar megbukott a liberalizmus globalis uralma olyan volt mint jovokep mint a kommunizmus utopiaja.Nem volt realitasa.Probalkozni persze lehet csak eljuk tul valahogy…Konteosok szerint lesz haboru majd Arma elmondja miert egy oldalrol aztan Jovonk szerint meg azert stb….

  53. Ami méginkább rémisztő, hogy mind 1914, mind 1939 egy piti, hamis zászlós akcióval indultak:
    1) A trónörökös meggyikolása egy szerb nacionalista által (mi köze volt pl. ennek Franciaországhoz, akinek ment a hadüzenet)
    a másik már kissé komolyabb akció volt
    2) Hitler németeket öltöztetett lengyel egyenruhába, akik pár lövedéket átlőttek német oldalra

    Látható, hogy egyik esetben sem fűlt a foga az embereknek háborúzni- ma ez 72 év nyugalom után pláne így van.
    Viszont a tét is nagyobb, ezért a hamis zászlós akció is sunyibb lesz és sokkal bénább akció, mint eddig bármikor. Ez a Szkripal- dolog megmutatta, hogy igen, ebbe az irányba megy az agymosott Nyugat.

  54. 55.
    A lengyel az egy tipikus urban-legend. Egy szovjet tábornok memoárjában hosszan taglalta, hogy végig a két világháború között a világsajtó tele volt tömve statisztikákkal az európai harckészültségröl. Ezek megegyeztek, hogy az oroszok messze a legnagyobb sereg, de technikai szempontból nulla. Aztán jön az angol-francia-lengyel(!), azonos harci erövel. A németek ezeknek kb az 50 %-a lehetnek. Namost rengeteg cikk maradt fenn, hogy a lengyelek ezt készpénznek vették … és baszkurálták a németeket, ahol csak érték…

  55. Az orosz-német háború sem különb …
    A német titkosszolgák jelentették, hogy az oroszok a határon többmilliós sereget vontak össze, de egészen addig nem aggódtak, mig a moszkvai rádióban a csúcsbemondó, Levitán elvtárs sztentori hangon eldörögte, hogy Sztálin elvtárs parancsára további 800ezer ázsiai újjoncot irányítanak a térségbe … mivel megvolt a támadás idöpontja is, elötte egy héttel Hitler kiadta az ö támadás-parancsát, mivel addigra meggyözték, hogy ekkora eröt mozgásban lehetetlen megállítani … mind Zsukov és Saposnyikov marsallok memoárjában szerepel, hogy a németek 220 hadosztályról tudtak, (pedig volt az 350 is..)

  56. A WW2 rothschild csalás a németekre, oroszokra, japánokra
    lengyelekre és az egész emberi fajra.
    Nyerészkedés a sponzorált fegyvergyártáson,
    és az égbeszökő nyersanyag, és élelem árakon.
    Erről szólt a történet.
    Adolf egy iluminati bábjátékos volt.
    Brit földön kapott kiképzést az 1.háború idején,
    hogy egy 2. háborúban Németországot katasztrofális háborús bűnösssé tegye.
    A kellő pillanatban húzták elő a kalapból,
    hogy a német nép lelkét magasra emelje, majd végül földbetapossa.
    Reinhard Gehlen/BND emlékiratok_The Service. 1972

  57. 55. Ouse M.D.
    „Ami méginkább rémisztő, hogy mind 1914, mind 1939 egy piti, hamis zászlós akcióval indultak:”

    Az idők változnak, az évek során a médiák más szintre emelkednek és „ezért a hamis zászlós akció is sunyibb lesz”. Kitünő példa erre az ikertornyok összedőlésének látványos, élőben közvetitése és az ezt követő események mindennapi vetitése: Bagdad éjszakai bombázása, a gonosz Szadam akasztása, Kadáfi meggyilkolása és holttestének a gyalázása stb. stb.

  58. „Ha békét akarsz, készülj a háborúra” – a IV. századi római hadvezér, Vegetius mondásával köszönt be a 69 éves John Bolton az első interjújában, azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök őt jelölte a nemzetbiztonsági főtanácsadó posztjára.
    ohn Bolton bírálói úgy vélik, a kinevezésével az USA közelebb kerülhet ahhoz, hogy erőszakkal próbálja letörni az iráni és észak-koreai nukleáris ambíciókat. A védelmezői szerint viszont Bolton semmi mást nem csinál, mint kiáll az USA érdekei mellett.

    Lefelé tapos, felfelé hízeleg – az ember, aki háborúba viheti Amerikát
    http://hvg.hu/vilag/201813_john_bolton_washingtoni_foheja

  59. Donald Trump amerikai elnök állítólag figyelmeztette Vlagyimir Putyin orosz államfőt, hogy az USA képes megnyerni egy esetleges nukleáris fegyverkezési versenyt.
    Az NBC értesülései szerint Trump közölte, bízik abban, hogy az amerikai védelmi rendszerek kikerülésére alkalmas fegyverekről tartott beszéd csak kampányfogás, majd közölte Putyinnal: az USA 700 milliárd dolláros védelmi költségvetéssel rendelkezik, ami tízszerese az orosznak.
    Trump megüzente Putyinnak, az USA nyeri a nukleáris fegyverkezési versenyt
    http://hvg.hu/vilag/20180330_Trump_meguzente_Putyinnak_az_USA_nyeri_a_nuklearis_fegyverkezesi_versenyt

    Angol felirattal:

  60. 61 – Python:
    Van itt a helyi coopban egy baromi jó nő, 19 éves. Tettem neki egy ajánlatot. Azt mondta: Veled? Kisöreg? Majd, ha lesz egy milliárdod. Másnap megüzentem neki, hogy szombaton lesz 6 milliárdom. Még aznap, este szétdobta a lábait. — Köszi Trump! Jó ötletet adtál. 😀

  61. 62: Trampli üzengetésben jó! Meg pornó „színésznők” felcsípésében is…! 😛 😉

    Eközben azért az RS-28 Szarmata nehéz ICBM tesztjei is elég jól haladnak Ivánéknál. Mondjuk ez nem akkora „csoda” dolog, mert ez a rakéta nem más, mint az R-36M Vojevoda (SS-18 Satan) nehéz ICBM modern technológiákkal megtervezett és legyártott egyenesági leszármazotta. Meg ugye a Szarmata már hazai tervezés és gyártás, nem pedig szovjet örökség, amit a ma már ukrajnai Juzsnoje (ma már Pivdenne) Tervezőiroda fejlesztett ki anno, és a szintén ukrán Juzsmas (ma már Pivdenmas) gépgyár gyártott. Így már nem egy ukrán gyárkomplexumtól, és a szankcióktól fog függni a rakéta pótalkatrészeinek és karbantartásának kérdésköre. Szerintem meglesz a 2020 -ra a hadrendben állása, ahogy az az előzetes tervekben is szerepelt.

  62. Kedves Hozzászólók ! Sok minden elhangzott az eddigi hozzászólásokban ! Engedjétek meg , hogy pár szóban kiegészítsem ! A eddigi háborúk mögött mindig voltak gazdasági érdekek is , de nem az volt a fő mozgató erő . A mostani világ helyzet kiéleződése már csak két tényezőből áll : egyik, a Föld katasztrófális klímaváltozással járó területvesztés és egészségügyi problémák , a másik , a túlnépesedés . A Föld lakossága már több mint 7.5 milliárd ember és ezt a sáskahadat nem birja ellátni !!! A múlt években folyamatosan ellemezték a felhasznált energia és más fogyasztásunkat !- a végeredmény hozza a háborút ! Pontosítva , 2016-ban még augusztus 8.-án használtuk el a 100%-ot , amelynek december 31.-éig kellett volna kitartani és ezzel év végére 160%-nál ált meg a fogyasztásunk . 2o17-ben ez a nap már július 31.-ére átkerült . Vagyis egy év alatt 8 nappal előbb fogyasztottuk el a 1oo%-ot . Év végére 17o % -ot ! Ebben a tempóban 4 év múlva elérjük július elselyét és a 2oo%-ot —-ez pedig a Földi életünk végét jelenti !!! Lassan ,de biztossan !!! Ez az igazi oka egy HARMADIK VILÁGHÁBORÚNAK !!!!!

  63. 65. Szira

    Üdvözlet!

    Teljesen logikus és érthető, amit írsz, de egyetlen dologra felhívnám a figyelmedet, mégpedig arra, hogy ezek a számítások valóban aggasztó képet mutatnak, de ugyanakkor nem ismerjük és nem is értjük, hogy valójában ezt kik és hogyan modellezték és számolták ki. Mivel a tudósok ezt mondták, emiatt kénytelenek vagyunk ezt elhinni, de semmi több. Az is simán lehet, hogy ez a számítási metodika szimpla csalás és csak annyiban igaz, hogy a jelenlegi világelit szempontjából kell meglépni a drasztikus népességcsökkentést azért, hogy a kiváltságos réteg igen kellemes életkörülményei még jó sokáig biztosítva legyen.

    Tehát nem arról van szó, hogy ez a Föld és a bolygó érdeke, hanem arról, hogy ez egy szűk elitnek jó csak és simán lehet, hogy valójában a világszintű energiafelhasználás egy valóban becsületes és ésszerű átalakítása simán megoldaná 7-8 milliárd ember számára az életlehetőséget és a bolygót sem nyírná ki.
    Csak ez nem hozna elég profitot és a kiváltságos réteg meg nem Teréz anya és ezek a pokolfajzatok pont úgy szarnak az egész emberiségre, mint a Föld ökoszisztémájára, ergo számukra a megoldás az nem a jelenlegi civilizációs rendszerünk mindenki javára történő pozitív átalakítása, hanem a saját hatalmuk fennmaradásának a bevett módon történő további biztosítása.

    Ha lesz atomháború, az szerintem alapvetően két ok miatt törhet ki:
    1. Fatal error, azaz valamilyen drasztikus humán faktorú tévedés/benézés miatt
    2. A szűk és rövidlátó döntéshozói elit végtelen önzése miatti direkt döntés

    Természetesen ebből a képletből szándékosan kihagytam a transzcendens világ pozitív/negatív ráhatásainak a lehetőségét, mert végül a döntést a halandó ember(iség) illetve illusztris képviselőik hozzák majd meg – viva la szabad akarat!

  64. 65. Montezuma
    “simán lehet, hogy ez a számítási metodika szimpla csalás és csak annyiban igaz, hogy a jelenlegi világelit szempontjából kell meglépni a drasztikus népességcsökkentést azért, hogy a kiváltságos réteg igen kellemes életkörülményei még jó sokáig biztosítva legyen”

    Igen! Ez teljesen érthető szándék. A szimpla csalás azért erősen kérdéses – inkább az a bevett régi módszerük, hogy „rájátszanak” az objektív folyamatokra, előbb és több adattal rendelkezve képesek ráülni a hullámra és meglovagolni. Ez nem csak a tőzsdén jó módszer… Vegyük ehhez hozzá hogy a világelit kezében lévő média és tudomány is csendesen „pártolja” a népességcsökkentő projektet (lásd Guidstone) – mint egyedül üdvözítő “ végső megoldást”… Ez ugye nem stimmel a Bibliai hagyománnyal, ott épp az ellenkezője áll, hogy sokasodjatok és szaporodjatok!?!

    Teljesen érthető még az is ha „egy” bűnelkövető (aki a közösséget megkárosította) zavaros káoszt csinál maga után – “köd előttem köd utánnam” – , hogy a bűnjeleket eltüntesse és elmeneküljön a lelepleződés elől. Bizony ilyenkor fennáll a veszély pánikszerű és irracionális tettekre is (ismerős történet a pszichológiából).

    Ha ezt sikerül az értelmes és résen lévő környezetnek elkerülni, akkor happy end is lehet a “vég” – ahogy az egyébként a 2700-éves ilyenirányú kollektív tudatban is ez benne van a “Döbrögi” történetben! 🙂 http://www.deol.hu/dbarch/07/10/07-10_15.pdf

    És így akkor valóban igaz, hogy „a döntést a halandó ember(iség) illetve illusztris képviselőik hozzák majd meg – viva la szabad akarat!”

  65. 64. Kedves Szira,
    Valamit pedzel. Kb, ez a helyzet, lépéskényszer van. De nem ezzel az elavult eszközzel kell gondolkodni. El kell vonatkoztatni. Sokak szerint minek ilyen barbárság, mikor humusz is lehetne belőle. Rajta meg virág és világbéke.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük