(2466) Az orosz federáció helyzete

VIP. 323

Paul Craig Roberts analizálja a Putyin beszédet

A beszéd legfontosabb része volt Oroszország új nukleáris fegyvereinek a bejelentése, ami vitathatatlanul jelzi, hogy Oroszországnak hatalmas nukleáris fölénye van az Amerikai Egyesült Államokkal és a vazallus NATO országokkal szemben.

Az új orosz fegyverek fényében nem biztos, hogy az USA kvalifikál a szuperhatalom címre.

Nekem semmi kétségem nincs afelől, ha ezekkel a fegyverekkel Washington rendelkezne, míg az oroszok nem, akkor a megbolondult neo-konzervatív katonai/biztonsági komplexum már rég megtámadta volna Oroszországot.

Ezzel szemben Putyin kijelentette, hogy Oroszországnak nincsenek területi igényei, hegemonikus ambíciói, és nincs szándékában senki megtámadni. Putyin szerint ezeknek a fegyvereknek a létrehozása szükséges lépés volt azért, mert a Nyugat évről-évre elutasította a békét és az együttműködést Oroszországgal, ehelyett Oroszországot körbevette katonai bázisokkal és Anti Ballisztikus Rakéta rendszerek telepítésével.

Putyin kitért arra, hogy „Mi az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval normális és konstruktív viszonyt szeretnénk, és elvárjuk, hogy a józan ész érvényesüljön, valamint partnereink tisztességes és az egyenlőség alapját válasszák együttműködésünk során…. Soha nem lesz célunk a kivételezettség elérése. Megvédjük az érdekeinket, és elfogadjuk másokét.”

Putyin közölte Washingtonnal, hogy szankciókkal és propagandával az erőfeszítésük Oroszország elszigetelésére, valamint Oroszország akadályozása, hogy képes legyen megfelelő választ adni a katonai bekerítésre, nem járt sikerrel.

Oroszország új fegyverei az USA/NATO hadászati elképzeléseit hatástalanná változtatták. Oroszországot fojtogató szankciók, beleértve a katonai szférát is, nem jártak sikerrel. Nem voltak képesek Oroszországot lefékezni. Jobban tennék, ha emlékeznének erre…… Álljanak le a közös Földünk veszélyeztetésével!

Nem hiszem, hogy a Nyugat észhez tér. Washington totálisan elárasztotta az „amerikai kivételesség” (American exceptionalism) elmélete. A megkerülhetetlen ország (indispensable country) szélsőséges önhitsége mindenkit leterít. Az európaiakat megvették kilóra. Szerintem Putyin remélte, hogy az európai vezetők meg fogják érteni Oroszország megfélemlítése reménytelen, és nem fogják jóváhagyni Washington Russzófóbiáját, ami egyenes út a nukleáris háborúhoz. Semmi kétség Putyin csalódott volt Gavin Williamson, angol védelmi miniszter idióta megnyilatkozása miatt, amikor Oroszországot eszkalációval és provokációval vádolta.

Éveken át tartó csalódás volt, hogy Washington teljesen figyelmen kívül hagyta az orosz érdekeket. Ebből Moszkva arra a következtetésre jutott, hogy Washington az amerikai haderőre támaszkodva akarja „betörni” Oroszországot, hogy az elismerje Amerika vezető szerepét. Putyin ezt az amerikai illúziót akarta tönkre zúzni az orosz katonai készültség bejelentésével.

Beszédében Putyin kijelentette: „Senki se akart szóba állni velünk. Senki se volt hajlandó meghallgatni minket.” Viszont Putyin világossá tette, hogy a nukleáris fegyvereket megtorlásra fogják tartalékolni, támadásra nem. Azonban ha megtámadják Oroszországot, vagy Oroszország bármelyik szövetségesét, azonnal teljes erővel reagálni fognak.

„Remélem, hogy az orosz diplomácia sikeresen be tudja fejeztetni Washington által keltett feszültségeket.” Viszont az orosz diplomácia két leküzdhetetlen akadállyal néz szemben. Az egyik az, hogy a pöffeszkedő katonai/védelmi komplexumnak szüksége van egy komoly ellenfélre ahhoz, hogy az évi 1000 milliárd dolláros védelmi kiadást alá tudják támasztani. A másik akadály az amerikai neo-konzervatívok világhegemónia ideológiája.

Ez az ideológia ott van valamennyi amerikai államban, és lehetetlenné teszi bármelyik szenátornak vagy küldöttnek, hogy a komplexum érdekei ellen tegyen lépéseket. Az amerikai külpolitikában fel kellene támadni egy ellenpólusnak, amik észhez téríthetnék a megbolondult neo-konzervatívokat.

Ez a két akadály elég erősnek mutatkozott ahhoz, hogy Trump elnököt megakadályozza az orosz viszony normalizálásában.

Lehet, hogy következő beszédében Putyin közvetlenül az európaiakhoz fog szólni, megkérdezve, hogy az európai érdekeket szolgálja-e Washington Moszkva ellenessége. Valamint ha kenyértörésre kerül a sor, el tudják-e kerülni azok az országok a megsemmisülést, ahová Amerika ABM bázisokat telepített?

A NATO bázisok nélkül Washington nem tudja háborúba sodorni a világot. A lényeg az, hogy NATO maga áll a béke útjába.

 

___________________________________________________________________________

VIP előfizetők a teljes fordítást megkapták E-mailben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

21 gondolat erről: „(2466) Az orosz federáció helyzete

  1. Itt valami bibi van, látom a teljes mai posztot, egymás után 2x is!

    Egy biztos, a nagyhatalmak közötti üzengetés egyre nyíltabb, és puskaporosabb hangulatú. 🙁

  2. Tibor bá
    Amerika hasonlatos ama kocsmai kötekedő alakhoz, aki verekede ugyan, de úgy, hogy elsősorban főleg jelenlevő „barátai ” -Európa-kapnáK az első pofonokat, vagy esetleg az összest, AZAZ ŐK VINNÉK EL A BALHÉT.
    Európán csodálkozom: nem értik meg, hogy mire megy ki ez a rájuk nézve halálosan komoly játék?
    Ha igen, és mégis beleviszik népjöket a biztos halálba, fel kell akasztani őket, de nem holnap!
    MA!
    Ha nem értik miről van szó, mi forog kockán, úgy oly alkalmatlanok országaik vezetésére, mint drótostót a vegyiüzem vezérigazgatói székében, és elzavarni őket MÉG MA!

  3. 03 – bálint:
    Az európai vezetők pontosan tudják mi van, de nekik az egyéni érdek sokkal többet ér, mint a népé.
    Különben a lengyelországi telepítésnek a háttere, hogy a lengyelek utálják az oroszokat.
    A romániai telepítésnek a háttere egy gerinctelen nép, amely midig az erősebb seggét nyalja.

  4. 4.Tibor bá
    Milyen egyéni érdeke lehet az európai politikusnak, hiszen meg kéne értenie, hogy atomháború esetén eggyütt sül meg népével.
    Erről a Titanic-ról nem indul semmi mentőcsónak!
    A lengyel, ám utálná az oroszt, amennyit akarja, attól még nem kell öngyilkosnak lenni.
    By the way, ki az az idióta lengyel, aki azt hiszi, hogy háború után majd netán ő fog Moszkva utcáin masirozni, mint győztes?
    Egyáltalán, ki az az európai, hacsak nem zártintézeti ápolt, aki nem fogja fel, hogy egy esetleges amerikai támadás esetén országa, de esetleg egész kontinense egy nukleáris sivatag lesz?
    A románról mindent elfogadok, amit irtál, és még annál is többet.
    Ritka aljas, álnok és alávaló cigánynépség.

  5. Kedves Tiborbá! Nagyon örültem ennek a posztnak, mert hiánypótló Nálunk Magyarországon, még a jobboldali sajtó sem elég bátor hozzá. Mert bárkire rögtön rásütik az ilyebkor szokásos jelzőket. Nem is beszélve az un. mélyállamról, akinek a keze nálunk is szorgalmasan ügyködik. Különösen a VIP-fordítást köszönöm. Remélem ezután nem sértelek meg, ha szóvá teszem te is több alkalommal tévesen használod a „komplexus” kifejezést a komplexum helyett, ami egészen mást jelent..
    Itt például: „pöffeszkedő katonai/védelmi komplexusnak szüksége van ”

    És még egyszer:köszönöm!

  6. 06 – Inkvizítor:
    Köszönöm az észrevételezést, már ki is javítottam. Kisiklottam. A neokonoknak van komplexusa, már hogy ők non plusz ultrák.
    Ne felejtsd el, hogy Orbán ellenzéke (talán a jobbik kivételével) megy a CIA által diktált nyugati szajha média után. Pl. ma olvastam az inexen, hogy szörnyű állapotok vannak Ukrajnában az oroszok miatt. Hogy ott a CIA csinált rendszer váltás, és minden az miatt van, azt itt senki se írja meg, és ezért senki se tudja.

  7. „Dana White, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője szerint a Pentagont nem érte meglepetésként Putyin bejelentése. White rámutatott, hogy Moszkva régóta fejleszti ezeket a fegyvereket, így az Egyesült Államok már számolt velük. A szóvivő azt mondta:
    Biztosítjuk az amerikai népet, hogy teljesen felkészültünk.”

    Ezek a gyenge animációk a legszebbek, még jó hogy most kivételesen nem egy videojátékból vágtak be részleteket, mint párszor már elkövették miközben lelkesen demonstrálták milyen jók. Komolytalan melldöngetés amit Putyin művelt miközben:

    „A PAK-FA program pénzhiány miatt 15 év alatt is csak a prototípusig jutott, végleges hajtómű és fegyverzet nélkül ezekkel bukfenceznek a légiparádén.
    Az Armata bádogtank négy éve csak bemutatót fut a győzelmi felvonuláson, a PAK-DA lopakodó bombázó csak 3D animációban létezik, se a legyártásukra, se az üzemeltetésükre nincs pénz. „

  8. 08 – Ir:
    Szerinted Putyinnak át kellett volna küldeni a tervrajzokat a Pentagonnak?

  9. 08.
    Na most akkor Putyin komolytalanul döngeti a mellét és a Pentagon meg húzza hozzá a talpalávalót (a Nagy Közös Összeesküvés jegyében), avagy Putyin nem komolytalanul döngeti a mellét és a Pentagon meg nem játszik vele össze, hanem valóban folynak az ilyen jellegű fejlesztések?
    Emlékeim szerint az F-22 fejlesztése is cirka 15-20 év volt, mire hadrendbe állt és még most sem érte el a tervezett képességeinek a teljességét. Az F-35 – bár már futószalagon gyártják – sem teljes képességű, sőt, ha jók a nyugati infók, akkor az első száz darab gép nagyjából egy jó drága sportrepülőnek sikerült.

  10. 8- 10:

    Már mindenhová odaröffentenek a zsindeksz jólinformált CIA- trolljai 😀

  11. 04.
    Pont ezért dühítő, hogy ezzel a gerinctelen hozzààllàssal a romànok még „nyertek” is a 2. VH-val.

  12. Baj van a világgal! Egyéni érdek nincs támogatók nélkül, Tibor, ez sajnos így kell hogy „leírva legyen”. Még egyszer, egyéni érdek nincsen közérdek nélkül! TÁRSADALMAKBAN ÉLÜNK NEM PEDIG BARLANGOKBAN MINT NÉHÁNY SZÁZEZER ÉVE. A társadalmaknak vannak politikai irányvonalai. Ezeket az irányultságokat a társadalom választja a képviselőinek felhatalmazásával demokratikus választások alkalmával. Az, hogy ezt az irányvonalat a választások után korrigálják, az is a társadalom engedélyével lehetséges, még ha az a társadalom az elmúlt időszakban a végtelenségig el lett butítva. Lásd példának kis hazánkat.

  13. Egyébként az E.N.SZ. főtitkár határozottan kitart az Orbán elleni vádak mellett, és, esze ágában sincs lemondani, ahogy egy idióta magyar fideszes politikus ,aki még csak nem is magyar paraszti származású, szeretné elérni. Ilyen névvel hogy Szijjártó, csak szíjj gyártó lehetne. Ja, ott ilyen már nincs?

  14. 13- 14:
    Te milyen anyagot tolsz?
    Le kéne állnod vele.

  15. Hát nem olyat amilyet te az biztos. De adhatnál belőle, hátha jobbnak látnám azt ami körülöttem zajlik. Bár a bútorok nem mozognak. Ugye…..

  16. Ouse, tudod mikor fognak minket komolyan venni, ismét? Ha a korrupt velejéig hazug elvileg általunk választott kormányunk, akiket egytől egyig Soros taníttatott mind a lámpavason végzi. És bármilyen furcsa, senki sem fog ellene tenni semmit, az oroszok sem fognak bevonulni a segélykiáltásukra.

  17. Nem lesz semmiféle atomháború Skacok, csak kardcsörgetés, meg szájkarate.

    Kb. fél éve É.Kórea kapcsán már be kellett szarni , de én akkor is azt írtam, hogy nem háború lesz, hanem a béke felé fognak elmozdulni.

    És tessék: https://www.youtube.com/watch?v=9nKSUFZlqg8

  18. 18 – Gyarmathy:
    Én pedig egy éve megírtam, hogy a békét a végén az USA le fogja nyelni.

  19. Igazi párbaj zajlott az NBC riportere, Megyn Kelly és Vlagyimir Putyin között. Az amerikai újságíró az interjú után úgy értékelt, hogy nem minden kérdésben hitt az orosz elnöknek, de elismerte, hogy Putyin eszén nem lehet túljárni.
    Amerika valójában egy stabil, virágzó és fejlődő Oroszországban lenne érdekelt – így reagált Vlagyimir Putyin az amerikai NBC tévécsatornának nyilatkozva azzal kapcsolatban, hogy majdani távozásával egyes vélemények szerint Oroszországban megváltozik minden. „Miért gondolják, hogy az utánam jövő politikus lerombol mindent?! Sok őrültséget hallottam már erről, de higgye el, az önök úgynevezett szakértői a vágyaikat jelenítik meg valóságként. Miért nem tudják elképzelni, hogy Oroszország utánam következő elnöke nem lerombolni, hanem tovább erősíteni akarja Oroszországot? Lehet, hogy egyeseknek ez az Egyesült Államokban nem tetszik, de nincs igazuk, s azt sem tudják, mik Amerika valódi érdekei” – fogalmazott az orosz elnök az NBC riporterének, Megyn Kellynek a nagy eséllyel a 2024 utáni jövőt firtató kérdésére.
    https://mno.hu/moszkvater/putyin-parbaja-az-nbc-riporterevel-trumprol-a-ket-orszag-viszonyarol-kerdeztek-2452776

  20. 20: A teljes, 1,5 órás interjú angol felirattal:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük