(2459) Túl forró Föld

VIP.322.

A NewSientist-ben közel 8 éve megjelent cikk kivonatolt fordítása. Olvasás közben emlékezzünk a nyolc évre, és arra, hogy ezek a tudósok notórius optimisták.

Hamarosan Föld egyes részei túlságosan meleg, és túlzottan páradús lesz ahhoz, hogy az ember túlélje a +7°C hőmérséklet emelkedést. +11°C emelkedés mellett pedig nem lesz földi hely, ahol a hőmérséklet túlélhető.

A probléma abból adódik, hogy az ember nem éli túl, ha bőrének hőmérséklete néhány órára átlépi a 35 °C fokot. Igaz, sok ember él, sőt dolgozik 45 °C vagy e feletti hőmérsékleten, az izzadás a bőrüket hűvösen tartja, és persze a légnedvesség nem túl magas.

Kicsit tudományosabban, az ember túlélése csak 35 °C-nál kevesebb nedves gömb hőmérsékleten lehetséges. Ezt a hőmérsékletet olyan hőmérő mérik, melyet nedves textília borít, amit alapos légáramlatnak tesznek ki.

A nedves gömb határérték lényegében az a pont, ahol az alany túlhevül még akkor is, ha meztelenül tartózkodik árnyékban, az egész teste csurom víz és egy nagyméretű ventilátor előtt áll.

Jelenleg (2010-ben) gyakorlatilag az egésze Földön nincs hely, ahol a nedves gömb hőmérséklet meghaladná a 30°C értéket. Ha azonban a globális átlaghőmérséklet 11 °C-al megemelkedik, óriási területeken haladná meg a hőmérséklet a 35 °C nedves gömb hőfokot az év egy részében.

___________________________________________________________________________

A befejező részt elküldöm a VIP előfizetőknek E-mailben.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

3 gondolat erről: „(2459) Túl forró Föld

  1. Februárban a globális hőmérséklet ismét az átlagos fölé emelkedett, a sarki régiókban rekordmelegekkel. Szokatlanul meleg volt Az Egyesült Államokban és Mexikóban, Törökországban és a Kaukázusban, A Közel-Keleten és Észak-Kelet Afrikában. Az északi sarkvidéken körülbelül egy hétig a napi átlaghőmérséklet 30 Celsius fokkal az átlag fölött volt. Miközben a meleg levegő az északi sarkra ment, Szibériából fagyos légtömegek árasztották el Európát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük