(2332) Zaklatás

Tibor bá’ online

 

Világunk összezsugorodott egyetlen globális faluvá, mondotta volt McLuhan, és milyen igaza volt neki. Ennek legélesebb és legújabb bizonyítéka a globális divattá vált zaklatás. Egy ultra feminista nő elkezdte az USA-ban, és pillanatok alatt talált magának magyar követőt. Most már nem is egyet. Na de, mi ez a zaklatás?

Ha az anyanyelvemet jól tanultam meg (amire nincs garancia), akkor zaklatásnak azt nevezzük, amikor valaki agyon nyaggat valaki mást, ráadásul teljesen feleslegesen, mert az illető mindjárt a kezdet kezdetén lereagálta a dolgot. Gyakorlati példával szolgálva, zaklatás, amikor a feleség félóránként megkérdezi a férjétől mikor vesz neki egy bundát, jó lehet a férj már néhányszor elmondta neki, hogy most nincs rá pénzük. Ezek szerint a feleség egy teljesen felesleges kérdéssel folyamatosan zaklatja a férjét.

Most azonban a zaklatás egy kicsit mást jelent. Először is nem a nő zaklat, hanem a nőt zaklatja egy férfi, és nem bunda vétellel, hanem a bunda levételével zaklatja, illetve bunda hiányában egy másik ruhadarabról lehet szó. Eddig rendben is lenne a dolog, de finomítani kell rajta. A zaklatás megvalósulásához nem kell félóránként ismételgetni valami, elég egyetlen egyszer, ha az történetesen a nőnek nem tetszik. Ha igen, akkor az egy külön történet.

Ha csak az nem tetszene egy zaklatott nőnek, hogy „ajánlatot” tesznek neki, az még csak-csak elmenne nálam, de mára a zaklatás alá mindent besöpörnek.

Amióta színház van és benne színésznők, a pályán történő előlépésnek vannak arany szabályai. Az igazgató, rendező, stb. hatalmáért cserébe, pinához akar jutni, és rendszerint jut is, mert karrierből egy van, karrierre ácsingózó nőből pedig egy egész rakás. Aztán 20 évvel később (azaz mostanában), aki boldogan adta a pináját, nyilvánosan sérelmezi a bartert.

Aztán, közelítsük meg másfelől a témát. A természet adta ösztönök és hormonok következtében a humán hím kötelességének tartja, hogy többnyire metakommunikációval közölje a nősténnyel, hogy kedve szottyant rá. Viszont kutya kötelessége elfogadni a nem-et éppen úgy, mint az igen-t, és metakommunikációs felhívását nem illik ismételgetni. Most pedig az vált divattá, hogy a sima „felhívást keringőre” is zaklatásnak minősül, ha a nősténynek nem nyeri el tetszését. Hiába, ha egyszer valamit felkapnak, akkor nincs menekvés. Különben én akkor lennék boldog, ha most hamarjában közzétennék, hogy az elmúlt 50 évben ki kinek köszönheti a karrierjét. Lennének meglepetések!

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

34 gondolat erről: „(2332) Zaklatás

  1. „Egy új francia törvény betiltaná a nők utáni füttyögést és minden egyéb utcai zaklatást, az elkövetőket pedig helyszíni bírsággal sújtanák – jelentette be a francia nőügyi minisztérium.”
    https://444.hu/2017/10/17/franciaorszagban-buntethetove-tennek-a-nok-utani-futtyogest

    Elképzelhető, hogy egy nő egy idő után megunja, hogy utánafütyülnek (időnként), de ezt büntetni azért elég nagy marhaságnak tűnik. /A ‘cselekmény’ valójában diszkriminatív, mert a ronda nők után meg nem füttyöget senki… 🙂 /
    Ha meg nő lennék, lehet, hogy inkább elégedettséggel töltene el, hogy tetszek a pasiknak… és ennek jelét adják némi füttyszóval. /És nem többel!/

    Ami a posztot illeti, magam részéről elítélek minden, a hatalommal, befolyással való viszaélést. Akkor is, ha „szokásjog” alapján ez pl. a színház/film világában (és még sok egyéb helyen) általános…

  2. 1 – Observer:
    Én is elítélem a hatalommal való visszaélést. De azt is tudomásul veszem, hogy soha a büdös életben nem fog megszűnni. By the way. Sok esetben a pina nem „hatalom”? És nem élnek vele vissza? Hát dehogy nem. Vizsgára az idős professzorhoz átlátszó blúzban, melltartó nélkül megjelenő diáklány mit csinál? A mellbimbóig, sőt kicsit tovább villantó színésznők mit tesznek? — Az én időmben Ausztráliában nőhiány volt. Ebből nőtt ki a nőuralom. Törvényileg a kocsmák 18h-kor bezártak, vasárnap a mozik nem játszottak (menjenek a férfiak templomba), és a ráfütyülésért a rendőr bekísérte a fütyülőt (nincs új a Nap alatt). Gondolom, ha az a képviselő, aki nem szavazta meg a törvényt kapott néhány hónap pinaelvonást, akkor a legközelebbi szavazásnál emlékezett rá mi a kötelessége. — Nekem (eddig 😀 ) három barátságom szakadt meg, mert a barát feleség esetében alkalmazni mertem a „házik nyúlra nem lövünk” előírást. Nem olyan egyértelmű ez a téma.

  3. 2: „nem fog megszűnni”

    „A magyar playmate, Hargitai Bea szerint biztosan durva dolgok történtek ebben a világban, de a legtöbb lány önként és dalolva vállalja azokat – írja a Blikk.

    ‘Nem kell a lányokat gépfegyverrel kényszeríteni, sorban állva könyörögnek azért, hogy lefeküdhessenek arra a díványra.'”
    http://www.nlcafe.hu/sztarok/20171019/hargitai-bea-weinstein-szexualis-zaklatas/

    Van egy olyan érzésem, hogy az idézett hölgynek nagymértékben igaza lehet – ami egy kezdőnél az előmenetel elfogadott ‘ára’, az x évvel később, mondjuk egy befutott színésznő emlékeiben aztán már szexulis zaklatássá válik.

    De zenészek is sokszor nyilatkozzák/ták, hogy a koncertek után a tinilányok sorban állnak, hogy bejussanak az öltözőkbe egy kettyintésre a menő csapat valamelyik tagjával.
    Nagyon vékony lehet a határ a kikényszerített szex és az önként felajánlott között.

  4. Observer: Nekem nem nagyon volt kétségem, hogy mondjuk Hargitai Bea hogyan kapott olyan műsort, mint pl a „Senorita Szöszi”, de talán vannak, akik mégse ezzel az eszközzel jutottak előre…
    Meg az is elképzelhető, hogy voltak olyan szereposztók is, akik nem csak ajánlatot tettek, amit vissza is lehetett utasítani, de fizikailag is erőszakosan léptek fel ‘nem’ válasz esetén.

    Persze régi közhely volt már a szereposztó dívány szerepe, meg az egyéb pozíciókba bejutáshoz is kapcsolatok kellenek, amiket a nők időnként ilyen módon építenek ki…
    Nem véletlen vált szállóigévé, hogy “Kinek a farkát tisztelhetjük magácskában?”.

  5. „Sárosdi Lilla színésznő (Schilling Árpád rendező felesége) a Weinstein-botrány után elsőként tett közzé nyilvános Facebook-bejegyzést egy fiatalkori traumájáról, amikor egy neves rendező [Marton László] kocsikázni hívta, majd arra akarta kényszeríteni, hogy „puszilja meg” a nemi szervét, mire ő sírni kezdett. A rendező erre azt mondta, nekik vannak „ilyen fiatal barátnőik”, akikkel eljárnak „szexelni egy jót”, és biztatta a lányt, „lazuljon egy kicsit”. Mikor ezek után sem volt hajlandó kielégíteni a férfit, elhajtottak egy kietlenebb helyre, ahol a rendező kocsiban lévő barátja maszturbálni kezdett Sárosdi mellett az ülésen.” (index)

    Hát ezek szerint erőszak nem történt, de azért elég beteg lehet az a pasi, aki nekiáll kiverni egy tiltakozó, síró nő mellett…

    Mellesleg viszont a hölgy színházi szerepeit (a wikin) végignézve feltűnik, hogy munkái jelentős részében a férje volt a rendező… Ilyen helyzetekben lehet, hogy nem zavarta, hogy nem csak a tehetsége alapján kapta meg a szerepeket…
    És úgy tűnik később a szexualitástól se idegenkedett már annyira, legalábbi s a 2014-es LÚZER c. Schilling darab Dívány (!) portálon lévő ismertetőjében ez szerepel:
    >>”Színész vagyok, ez a munkám”– mondja Sárosdi, olyan álnaiv természetességgel, mintha közben nem két kollégájának a farkát verné egy kanapén, anyaszült meztelenül.<<

  6. Off
    Tibor ba!
    Mikor meglattam a cimet azt hittem a szervezett zaklatasrol(gang stalking) lesz szo,irtam rola egy kommentet az osszeeskuves elmeletekhez.Szeretnem tudni, mit gondoltok a dologrol,van egy erintett baratom,szinte hihetetlen amiket mesel,viszont rakerestem,es a modszerek egyeznek a vele szemben elkovetettekkel.
    On
    Egy szineszno ismeros Szerednyeinel bukott egy szerepet,nem tetszett neki a divany.

  7. 6 – KLS:
    Hűvösvölgyi Ildikónak gyönyörű a hangja, jól énekel, kitűnően táncol és mellesleg meseszép volt fiatal korában. Jóformán nulla szerepet kapott, mert megtagadta a szereposztó díványt. Nincs ebben a témában semmi új. Most divattá vált a húsz év utáni bosszú.

  8. Én kíváncsi lennék nők véleményére is, hogy ha igaz, amit Sárosdi mond, akkor ez 20 évig gyötörhette őt?

    Miért kellett 20 évet várni és most előállnia ezzel a történettel?

    Ha a jelenségre akarta felhívni a figyelmet, akkor miért nevezte meg az illetőt, mikor a bizonyításra semmi esély?

    Avatar, íme videón a jelenet:

    https://youtu.be/JUPE4ell19w?t=2m48s

    (ha nem ugrana oda, akkor 2.45-től érdemes nézni.

    Mit mondjak, ezeket látva elég nehéz neki elhinni, hogy a lelki sebei miatt állt most elő a sztorival. Inkább feltűnési viszketegségre gyanakszom.

  9. Azért a ranglétrán való felkapaszkodáshoz is elég sűrűn használják azt a bizonyos diványt a nők. Sokszor már már perverziónak tartottam hogy milyen gusztustalan férfiakkal voltak képesek ágyba bújni egy-egy kinevezésért a kolléganőim. Biztos van olyan eset is amikor a nő nem így próbál érvényesülni, de az átlag egy kis hatalomért cserébe simán kivetközik magából.

  10. 9.Thunder
    Gyonyoru fiatal recepcios hozzament a felhulye ,girnyo (jovendobeli)szalloda tulajdonoshoz.
    Fogtuk a fejunket,de megertettuk.
    Olyan ,,romantikus,, volt,ahogy egy szal voros rozsaval,,az egesz szalloda elott(+Apuka) megkerte a szalloda szepe kezet.
    Ko:pet

  11. Kállai Feri bácsi a szinház büféjébe üldögélt ….arra jött egy akkor még fiatal neve nincs szinésznőcske aki a mai napig is egy neve nincs szinésznőcske….a fiatal szinésznő oda ment Kállai-hoz és finomam megpaskolta a vállát .”jó napok kívánok kolléga” -mondta Kállai Feri bácsinak….Kállai felnézet végig mérte a fiatal szinésznőcskét és igy szólt „Jóó napoot kíívánok nem tudtam ,hogy én is kuurva vagyook” / Állitolag megtörtént eset / 🙂

  12. Hallottam én is csak nem Kállaival, és az öreg azt mondta hogy: „Kolléga?! Miótaaa vaagyook ééén Kuurva?”

  13. Én ezt a történetet Csortos Gyuláról hallottam. Pont passzol is a vontatott beszédstílusához… 🙂

  14. 11.12 Utánna náztem tényleg nem Kállai volt…:)

  15. 13 & 14:
    A színésznő pedig Karádi Katalin.

  16. Egy utcai tanulmányt készítettek, rejtett kamerával:
    Nagyon jóképű srác támaszkodik a „feltehetően” tulajdonát képező luxus sportkocsi mellett. Nagyon csinos járókelő lányokat szólit le, „tudakozódás” ürügyével. nagyon kedves minden lány, pár perc után kéri a lányt, hogy tartson vele, az úticéljához. Lányok szívesen beleegyeznek. Srác térül-fordul, a kocsi mögűl elővesz egy kopottas pótüléses biciklit, Lányok visszahőkölnek, óriási zavarodottság, csalódottság, senki nem tart vele.
    Szexuális zaklatásnak mesélték el az ismerőseiknek, valószínűleg.
    Ha a kocsival elvitte volna a lányokat, akkor az esti vacsi után bármi megtörténhetett volna. A barátnőknek ment volna a szöveg: micsoda szuper pasit szedtem fel, csuda klassz kocsija van.

    Szóval csínján azzal a zaklatással, vékony a határ az önkéntes felkínálkozás és a kikényszerített aktus között.

  17. 16 – bogozy:
    És a zaklatott személy sztoriját mindenki bizonyítás nélkül 100 százalékban beveszi. Minden esetre, aki az amerikai sztori után elsőnek ébredt, az egy életre megismerteti magát Magyarországon. Ha 20 évvel ezelőtt tette volna meg, ma nem lenne színésznő.

  18. A Vígben egy főrendezői állás valamilyen szinten szakmai csúcs.
    A kihalásos üresedés eltartana még egy ideig.
    Érdeklődve várjuk ki fog ejtőernyővel beülni a Marton helyébe.
    Akik ezt kifőzték abszolut tehetségtelenek
    az a rendező eddig jelentéktelen színházakban
    disznó darabokban vetkőztette kissé elhízott feleségét
    erősen mérsékelt sikerel.
    a 20éves ügyek ezerszer elévültek.
    Nem büntethető.
    Tehát a céljuk, nem börtönbe akarják dugni,
    hanem megvetendő páriává tenni.
    A hírbehozás miatt Marton pert nyerhet,
    de ez esetben is hátra kell vonuljon.

  19. 18, Xander „nem börtönbe akarják dugni”

    Nem. „Csak” le akarják járatni. Esélyes, hogy teljes joggal, mivel már több nő is jelezte, hogy mit művelt vele Marton, amire én azt mondanám, hogy nem zörög a haraszt…
    Ha valaki genyó módon visszaélt a pozíciójával, az szívja meg. Így vagy úgy.
    Szerencséje van, ha büntetőjogilag már elévült cselekményekről van szó és csak morálisan ítéli el a társadalom.

  20. 19 – Observer:
    Az isten szerelmére. Ilyen a világ, ez van, és ez volt ezer éveken át. Minden ki tudja, és mindig is tudta, ha egy 17 éves lány nem a kertészeben akar görnyedni egész nap, ha nem a gépsor mellett akar elfonnyadni 5 max 10 év alatt, hanem ünnepelt „a nemzet színésze” kíván lenni 90 éves koráig, akkor annak „ára” van. Minden egyes előbukkanó színésznő is tudta. Hogy ki kinek szopta le, azt senki se tudhatja, de hogy mindegyik leszopta valakiét abban én biztos vagyok. De ez mindenütt így van. A textiliparban 80 nő dolgozik egy műszakban, ahol egyetlen férfi a művezető és pináért adja a legjobb beosztásokat. És a nők tolakodnak, egymást lökdösve kínálják, amijük van. — A kétszínű társadalomnak természetesen van morális ítélete. Annak a társadalomnak, amelyik kétszer szavazta be Orbánt a hatalomba, és most készül harmadszor beszavazni. Szarok én az ilyen képmutató társadalomra.

  21. 19, Tibor bá:

    Nemcsak a nőkről beszélek, mindenféle hatalmi visszaéléssel tele van a hócipőm.
    Ha tudjuk is, hogy ilyen a világ, nem vagyunk kötelesek elfogadni.

    20, Jani: „férfiügyi minisztérium”

    Akár igazad is lehetne, de nincs. 😉
    A nők elnyomása premier plánban zajlik a társadalom orra előtt, a férfiak elnyomása viszont szigorúan a színfalak mögött. Ezen egy minisztérium nem segít.

  22. 20.abban én biztos vagyok.

    teljesen helytáll.
    A szinészek közzé bekerülni is nem egy menetes esemény volt.
    Akiket hátszél hiányában nem vettek fel azonnal a szinművészetire
    azokat pár évig stúdiósként foglalkoztatták x színházban.
    Ott olyan egyértelmű volt hogy a fellépés előtt v mikor kell
    stressz oldásra jártak ezek a hölgyek a ‘nagy’ művészek öltözőjébe.
    Amúgy flörtölésnek nevezték ezt, a majdani karrier reményében
    akihez beküldte az ügyelő azzal úgy voltak.
    Egy akkor 8x éves nyugger is bejárt egy bizonyos
    aggastyán szerep miatt az Éjjeli menedékhely c. előadásokra.
    Az a színész a műszaknak mesélte, a hölgy azt mondta neki hogy megtiszteli az, hogy ilyen nagy színész öltözőjébe járhat.
    Ha egy olyan jelenetre volt szükség, ezek a studiósok voltak a tömeg.
    Mit kell ezen fennakadni.
    Ez akkor így működött.
    El voltak azzal, hogy a társulat hasznos tagjai.
    valamilyen szinten hasznos

  23. 21. Observer. Te rendesen bekajálod a feminista propagandát az tuti!

  24. 24, solouse: Szerinted ezen a téren minden rendben van?
    Bár van egy olyan érzésem, hogy nem értetted, amit írtam.

  25. „Ilyen a világ, ez van, és ez volt ezer éveken át. ”

    Azért én úgy gondolom, hogy nem minden magasabb pozícióba jutott személy, akitől mások függenek, nem egy nyomorult patkány, aki visszaél a helyzetével. Másrészt talán nem minden befutott, népszerű nő, (férfi) azért jutott oda, ahol van, mert jól feküdt, szopott, kefélt.

    „Ilyen a világ, ez van, és ez volt ezer éveken át. ”

    Ha ezt elfogadjuk és legyintünk, akkor az is rendben van, hogy időnként kiborul a bili. Akkor az is rendben van, hogy évtizedek után egy Kiss László vagy egy Marton László megszégyenül és pályája derékba törik. Hatás – ellenhatás, tett – következmény.

    Ilyen a világ, hogy aki visszaél hatalmával, azt később bármikor utolérheti a következmény.

    Néhány szopás és friss, fiatal pipi, aztán lehet folyamatosan aggódni, hogy mikor derül ki és szégyenül meg, esik ki a megszerzett pozícióból és megy tönkre a házassága, (ami egyébként is egy felszínes, hazug dolog volt).

    Ilyen a világ, már akinek!

  26. 25 & 26:
    Azért ne keverjük össze a megerőszakolást és az „ajánlat” tételt. És az ajánlat tétel fokozatait! Úgy különben az ajánlat tétel a gyakorlatban kétoldali. Számtalan esetben a nők ajánlkoznak bizonyos ellenszolgáltatásért.

  27. Ahogy én látom, ha bejön a nőnek, akkor menő csávó, ha nem akkor zaklató. De egy nő szeszélye azért ne legyen már jogi kategória! Lassan ott tartunk, hogy az udvarlás is nemi erőszak, ha épp úgy tetszik a női félnek. Egyébként a nők is szoktak ajánlatokat tenni, csak a fasziknak még nem gurult el minden gyógyszere, hogy ezért feljelentgessen. Kész téboly komolyan!

  28. 7: „Mit mondjak, ezeket látva elég nehéz neki elhinni, hogy a lelki sebei miatt állt most elő a sztorival. Inkább feltűnési viszketegségre gyanakszom.”

    Azért egy ~20 éves lányka még rendelkezhet illúziókkal a világ működésével kapcsolatban, ami újabb ~20 év alatt akár el is múlhat, ahogy nap mint nap találkozik a valósággal.
    Ez az ominózus jelenet is (szerintem) épp azt figurázza ki, hogy a színésznőnek szexuális szolgáltatásokat is kell nyújtania az érvényesülésért, de ezzel nem azt mondja, hogy ez a normális alapállapot.

  29. 28.
    Igazad lehet, csak a kérdés az volt számomra, hogy miért állt most elő Sárosdi Lilla, tehát MOST, több, mint 20 év után a sztorival?

    Ahhoz pedig, hogy érzékeltesse egy színdarabban, amit leírtál – hogy szexuális szolgáltatásokat is nyújtania kell egy színésznőnek, ha előre akar jutni – ahhoz nem hinném, hogy mesztelenül kell színpadra állnia. Aki ilyen közönséges, mint ő, annak én nem hiszem, hogy lelki sebek kényszerítették arra, hogy előálljon a régi történetével.

    Mi történhetett tehát ? Amerikában kirobban a botrány, erre eszébe jutott a szóban forgó magyar színésznőnek és párjának, hogy egycsapásra ismertté válhatnak és a gusztustalan, kevés néző miatt kínlódó kis színházukat feldobhatják, ismertté tehetik.

    És ezzel nem Marton Lászlót védem, mert ettől még ő lehet egy patkány, mintahogy egyre inkább úgy néz ki, hogy az is.

  30. 29: Valószínűleg azért most állt elő vele mert most aktuális a téma Weinstein miatt. Állítólag évekkel ezelőtt is mesélt már erről ismerőseinek, de korábban valószínűleg visszhangtalan maradt volna, ha a nyilvánosság elé áll ezzel.
    A meztelen fellépését éppenséggel a férje rendezte, de láttam én már sok színdarabot, amin meztelenül is megjelentek szereplők a színpadon, még abban a Rómeó és Júlia előadásban is, amire a gimiben vitték el az osztályt… Szóval a színpadon a meztelenség nem akkora botrány, mintha az utcán szaladgálna így.

  31. 29: „miért állt most elő”

    Nem mindegy, mikor áll elő vele? Le akarták szopatni vagy se? Leakarták… Na akkor ez a sztori, nem az, hogy mikor mondja el. ( 20 évvel ezelőtt ki a fene hitt volna neki, ha elmondja? Senki, viszont elpaterolták volna a színpad közeléből, az tuti.)

  32. 29-30.

    Jól van Skacok, meggyőztetek. 🙂

    Állítólag már 8 nő jelentkezett és mondta el a történetét Martonnal kapcsolatosan.

    Tanulság? A hatalommal való visszaélésért előbb vagy utóbb fizetni kell.

    Most néztem ezt a mai riportot, ahol Verebes védeni próbálja Martont, aki szerinte bele fog halni a kirobbant botrányba.

    http://www.atv.hu/videok/video-20171025-verebes-istvan

  33. Ki nem szarja le, hogy le akarták szopatni. Nekem meg este hazafelé menet még a tavasszal egy kurva tett nyomdafestéket nem tűrő ajánlatokat. Oszt mi van akkor. Nem éltem vele. Pont.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük