(2274) A klímaváltozásnak köszönhetően az emberiségnek már 10 éve sincs hátra

Tibor bá’ online

 

Ezzel a mondattal kezdte Guy McPherson Új Zélandi beszédét 2016 november 24-én. McPherson az Arizonai Egyetem inaktív biológia professzora (szakterülete az evolúciós biológia). Nem dolgozik, mert már nincs értelme. Éli világát, amíg lehet (10 év?) és előadásokat tart. A professzor mindössze 57 éves, vagyis a megjósolt világvégekor 66 éves lesz, még bőven az élők sorában. Erre egészen biztos gondolt, mert óriási blamának néz elébe, ha jóslata nem válik be. Az alábbiakban néhány magyarra fordított gondolatát sorakoztatom fel, majd hozzáteszem a saját véleményemet is.

Nincs értelme küzdeni a klímaváltozással szemben, mert 10 éven belül valamennyien meghalunk, ami ellen semmit se tehetünk. Küzdelem helyett okosabban tesszük, ha kedvünkre élünk, amíg megtehetjük. A folyamat visszafordíthatatlan, és már jó ideje az. Jelenleg (Földön) a hatodik kihalás közepén járunk. El nem tudom képzelni, hogy 10 év múlva lenne élő ember a Földön. Amikor azt mondom, hogy 10 év van hátra, legtöbben úgy gondolják, hogy akkor van még 9 év és 364 napunk. Hát ez nem így van. Az ok, amiért nem küzdök ellene egyszerű, más kutatók csak a részleteket látják. Például a metánt, a sarki jeget, stb. Én a teljes képbe vagyok benne. A Földön olyan hőmérséklet lesz rövid időn belül, amilyen 2 milliárd éve nem volt. Szerintem a reménykedés egy szörnyű dolog, mert elbódít. Hagyjunk fel a reménykedéssel és helyette inkább lássunk reálisan. Éljünk kellemesen, amíg lehet, és ne reménykedjünk abba, ami soha se fog bekövetkezni. Arra biztatok mindenkit, hogy keresse a legjobbat, közben maradjon nyugodt, mert semmit se tehetünk.

Ezek voltak Guy McPherson gondolatai, de nézzük mire alapozza! Véleménye szerint a küszöbén állunk egy hirtelen (abrupt) begyorsulásnak, amire már volt példa a múltban. Nézzünk erre két példát. 2014 rekord meleg év volt, amit 2015 majd 2016 túllicitált. Ez utóbbi El Nino év volt, vagyis a trópusi Csendes-óceán átlagban 5 évente bekövetkező kimagasló éve, nem túl nagy csoda, ha rekord meleget jelent. Ebből következik, hogy 2016 minden egyes hónapja minden idők legmelegebbje volt….. eddig. 2017 év dacára annak, hogy nem El Nino, érdekes dolgot produkált. 2017 júliusa melegebb lett mint 2016 júliusa. Lásd az alábbi ábrát.

Mivel az évtizedeket azonos színnel jelölnek, mind a 2016, mind pedig a 2017 év azonos színen jelenik meg. Baloldalt a görbe felső részén látható egy világos barna vonal (ez a 2016) közvetlenül alatta pedig fekete pontokkal a 2017. Jól érzékelhető, hogy a 2016 jelentősen kiemelkedik a többitől január és május között, de a 2017 (a fekete pontokkal) nem igen marad le. Végül a csúcson (július) egy kicsit túl is nő 2016-on. Ezt úgy is lehet interpretálni, hogy a hirtelen melegedés 2016-ban beindult.

Ez az ábra az északi és a déli sark körül található jég összesített kiterjedését mutatja be. A 2017 évet vastagabb vörös vonal jelzi, amit augusztus közepén megszakad. [jobb oldalt a vörös vonal a 2016-os évet mutatja be] Jól érzékelhető, hogy az utolsó évben minőségi változás állt elő. A szokásosnál jóval nagyobb mértékben lett kevesebb a jég kiterjedés, amit felfoghatunk úgy, hogy a felmelegedés most már érezhetően felgyorsul. Az, hogy Guy McPhersonnak igaza van, vagy sem, azt 2-3 éven belül kiderül.

Az alábbi grafikon már jóslat. Ezek szerint, ha 2 év múlva, 2019-ben a globális felmelegedés nem éri el a 3 °C értéket, akkor McPhersonnak nem lesz igaza. Ha eléri, akkor annyi.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

152 gondolat erről: „(2274) A klímaváltozásnak köszönhetően az emberiségnek már 10 éve sincs hátra

  1. Lehet, nem 2026 lesz az, hanem kb. 2030-40 környéke. Az elkövetkező 3-4 évünkben kiderül mérési adatok alapján, hogy a megfutási szakaszba léptünk-e már?! Persze igazából ez az aprócska időnyereség a lényegen nem változtat semmit sem.
    Az emberiség a konzumidióta lét rózsaszín ködében elhomályosulva nyomja tovább, ha még nem jobban, azt a bizonyos „gázpedált”! Pedig már a szakadék szélén is kezdünk túllendülni, nem csak klimatológiai értelemben. 🙁

  2. Toväbbra is veszelyesnek tartom ezt a kijelentest. Ez a manus egyszerüen figyelmen kivül hagy minden tudomanyos szamitast, figyelmen kivül hagyja az IPCC jelenteseket es felallitott egy elmeletet, amit hirdet a blogjan,
    Mondj egy okot Tibor bä, hogy miert kene ezt a pasit komolyan venni!? Ez a ket szines abra lenne itt a sorsdöntö bizonyitek arra vonatkozoan, hogy 10 ev mulva kihalunk? Barmelyik ovodas rajzol ilyet. En azon csodälkozom, hogy egyaltalän te foglalkozol ezzel az emberrel Tibor bä.
    Nevetseges az egesz elmelete es az a legszomorubb hogy a velemeny nyilvänitas szabadsaga jogän az ilyen eletunt fazonokat engedik „publikälni”.

  3. 2 – Curix:
    Ha bedugod a fejed a homokba, és ezt a két színes ábrát nem vagy hajlandó értékelni (pedig elég világos az üzenet), akkor nincs miről beszélgetni. A helyzet az, amire Piton 1.-ben rámutatott. A 2026 dátum erősen kétséges, de a végeredmény halál biztos. Az ábrákat különben nem McPherson készítette, nem ő terjeszti. Az első ábrát a NASA adta közzé és tök egyértelmű 1880 óta a + 2°C anomália. Hay ez 2019-ig felmegy +3°C-ra, akkor McPherson nyert.

  4. 2:

    Az ertekelest en meghagyom a tudosoknak es szakertöknek, mert nem az en területem. Meg a legjobb tudosok is csak kapirgaljak hogy müködik a földi klima, akkor hogy jöhetnek en ahhoz, hogy bärmit is kiertekeljek???
    Ne haragudj Tibor bä, de ebbe az eg vilagon semmi tudomanyos nincs. Ez a pasi mond valamit, es en higyjem el?
    Nem hiszem. Föleg az ilyen kijelentesek miatt:

    ” Nur eine dieser Rückkopplungsschleifen
    in sein Schreiben vom 28. November 2013 „Die Freisetzung von Methan aus dem Arktischen
    Ozean” miteinbeziehend, erwartet Sam Carana globale Temperaturanomalien von 20°C bis 2050.”

    Vagyis csak a metän kiszabadulas 2050ig 20 C fokkal emeli az ätlaghömersekletet.

    Gyerekek hol egy szämitas, hol egy bizonyitek, hol egy klimamodell? SEMMI.
    Innetöl fogva komolytalan az egesz.
    Nekem az IPCC jelentesek maradnak a mervadoak.

  5. 4: Curix, mindenki számára az IPCC jelentései a mérvadóak. Viszont ott sem a nyers számokat, és számítási eredményeket teszik közzé. Mivel az ENSZ egy szakosított szervezetéről van szó, a publikációik mindig konszenzuson nyugszanak.
    Nem, nem azt mondom, hogy kozmetikáznak, közel sem! Csak alap esetben mindig van 3 forgatókönyv, egy pozitív, egy negatív, és egy középértéken számított modell. Viszont jól megfigyelhető tendencia az utóbbi 15-20 évben, hogy mindig az előzően kiadott negatív modell irányába mozdultak el az újabb kiadású középértékű modelljeik a felülvizsgálatok során.

    Tudomásom szerint az IPCC eddig súlyozottan nem vette figyelembe a permafrosztból történő metánkiáramlást, ami azért egyre komolyabb klímamódosító tényezővé fog válni az előttünk álló évtizedekben, ami erőteljesen elősegíti a klíma melegedésének megfutását.

    Prof. Dr. Guy R. McPherson olyan dolgokkal is számol, mint a meglévő globális civilizációnk alappilléreinek sérülékenysége, az utazás, a szállítás, közlekedés, logisztika; a mezőgazdaság, élelmezés, iható tiszta víz, stb. kérdésköreinek drasztikus megváltozása. Azaz a modern, kényelmes, globális gazdasági és társadalmi rendszerünk nem képes alkalmazkodni, és túlélni a klímaváltozás okozta kihívások tucatnyi problematikáját. Ilyen kontextusban jósolja a modern civilizációnk végét, és mivel az evolúciós biológia, az ökológia, és a természeti erőforrások professzora, kicsit behozta a szakterületeit is, ahol az ökológiai válság és az erőforrásaink tekintetében is számos hatalmas problémahalmaz konvergál párhuzamosan a klímaváltozással, amelyek pozitív visszacsatolási folyamatokon keresztül egymást erősítik.

    Hozzám pl. prof. Dr. James Hansen tézisei állnak közelebb, ő egy kicsit optimistább a klímaváltozás lezajlási sebességének tekintetében, de azért összességében ő sem túl optimista.

  6. 4 – Curix:
    „Az ertekelest en meghagyom a tudosoknak es szakertöknek, mert nem az en területem. Meg a legjobb tudosok is csak kapirgaljak hogy müködik a földi klima, akkor hogy jöhetnek en ahhoz, hogy bärmit is kiértékeljek???”
    Szép ez a szerénység, de szerintem máshonnan fúj a szél. A két behelyezett ábra annyira egyértelmű, hogy egy második általánost végzett kisfiú is érti. A görbék évről évre egyre feljebb kúsznak, illetve a sarkok esetében egyre lejjebb. Vajon miért állna le a folyamat? Azért mert te be vagy szarva? Rosszak voltak az életkörülményeid, most OK, most lenne érdemes élni, és akkor jön ez a francos felmelegedés. Dehogy értem meg ezeket a görbéket, hogy jövök én ehhez? Nem értek én hozzá! Így lesz zavartalan a reménykedésem. 😀

  7. A cím hatásvadász, de a tartalom:

    5+1 bizonyíték, hogy az időjárás alapján tényleg mindjárt itt a világvége
    Új-Zélandon rekordmennyiségű hó, az Alpok gyakorlatilag elolvad, Indiában több száz áldozatot szed a monszun.
    https://zoom.hu/2017/08/27/51-bizonyitek-hogy-az-idojaras-alapjan-tenyleg-mindjart-itt-a-vilagvege

    A Harvey hurrikán pedig tarolt Texasban, pedig először egy olyan „szimpla” trópusi viharnak jelezték előre, mint amivé visszaszelídült ma hajnalra.

  8. 4 Curix :
    Pont az ipcc jelentések azok amik rendre pontatlanok voltak és a következőben jelentősen módosították az előzőeket a pozitív irányba. Főként a sarkijég, hőm.változás,co2 tekintetében. Olvasd el az utóbbi 20 év ipcc jelentéseinek kivonatát időrendben. Hamar nevetségessé válik előtted majd.

  9. A görbék is vészjóslóak, valamint a napokkal ezelőtt Hetesi Zsolt által megosztott alábbi fotó az igazán komoly súllyal bíró információ, hiszen a hőmérséklet változásnál nem mindegy, hogy egy pohár vízről vagy egy óceánnyi víztömegről beszélünk, de a nagy tömegű összetevők tárolt hőmennyiségének változása már elég ijesztő képet mutat , mert a 70-es évek közepétől itt egyértelmű hőfelhalmozás történik, ha nem venne fel több hőt a tároló közeg, akkor is komolyhatása lenne a felhalmozott hűmennyiségnek:

    https://c479107.ssl.cf2.rackcdn.com/files/20580/area14mp/gvzj8y37-1361767576.jpg

    Persze az ember titkon reméli, hogy ez mind csak valamiféle tévedés, de sajnos nem annak tűnik, nem kell hozzá klíma kutatónak lenni. Én pl. ugyanott élek, ahol gyermekként cseperedtem és így vannak emlékeim, hogy milyen volt az időjárás az elmúlt 30 évben. Sajnos az emlékeim és az említett adat-diagrammok vészesen összecsengenek, csak pár dolg: 80-as években a hó leesett decemberben és márciusig jelen volt a talaj felszínen, rengeteget szánkóztunk a téli szünetekben. A Balaton vize nem emelkedett 24 fok fölé, a nyári hónapokban a csúcs 35 fok volt, az is csak 3-4 héten át, augusztus 20 után jött egy esős időszak, az iskolát hosszú ruhában kezdtük. A kukoricát silónak szeptember derekán aratták, és üde zöld volt, csöpögött a darálmányból a víz, a nyári aratásokat (búza, árpa) 10 óra előtt nem lehetett kezdeni a harmat miatt, mert eső rendszeresen hullott, megtartva az élhető klímát. Szőlőt – még korait sem – szüreteltünk szeptember közepe előtt, a későiek októberben kerültek a feldolgozóba és szüret után meleg, fűtött lakás várt forró cserépkályhával, mert már olyan hidegek voltak. A füge bokrok nem voltak jelemzőek, alig élt meg egy-kettő, de pár évente elfagyott, így max 1 méter magasak voltak és körülölelhetőek. Hirtelen ezek jutottak eszembe, de lenne még, ha nagyon bele kotornék az emlékeimbe, pedig itt csak 30 évet mentem vissza… Persze ma a „messziről jött ember” szava a mérvadó, de aki messziről jön, az talán ott sem sok időt töltött, és aki mindíg költözik, annak nem nagyon van emlék referenciája azt illetően, hogy milyen is a klíma. MEg az olyan jól fizetett tudósok sem mérvadóak számomra, akik klimatizált oktató intézményekben élik le az életüket, mert nincs valódi környezeti tapasztalatból építkező emlék anyaguk, így ha hülyeséget írnak, nincs belső hang, ami felülvizsgálatra szólítaná őket.

  10. Még mindíg azon megy a vita, hogy aki nem tudja elfogadni a tényeket, az tagadja. De ennek nincs jelentősége, mert ha sikerülne is meggyőzni az sem változtatna semmin. Szerintem inkább ötleteljünk a Carpe Diem mellett.
    Egy jól kiépített napelem rendszer, ami legalább két klímát működtet, plusz a teljes áramellátást biztosítja, tehát függetleníti a házat az esetleg összeomló hálozattól, segítség lehet-e abban az esetben, ha csak 3-4 hónapos 50-60 fokot kell kihúzni őszig?
    Esetleg egy nagy pincével kombinálva, ahová le lehet vonulni..Persze a kaja, meg a biztonság még külön megoldandó problémák.
    Lehet ennek realitása? Vélemény?

  11. Zee: Esetleg az általad írt dögmelegre a 6-10 fokos kútvizet forgatni a radiátorokon (fancoilon)? Pince mindenképp kell szerintem, tárolásra rosszabb esetben menedéknek / pánikszobának.

  12. A kétkedőknek, és nem hozzáértőknek: Nézettek Trónok Harcát. 😛 😉

    Sokszor mosolygom ebben a tragikomédiában, mert többször az az érzésem, hogy egyesek egy összeverődött klímaapokalipszist váró gittegyletnek nézik a „kemény magot”. Pedig csak hozzáértők, részben hozzáértők; és lelkes, az adatokat elemző amatőrökből áll az itteni „klímakommandó”. 😛 🙂
    Anno az egyetemi éveim alatt én is tanultam fizikai-, és általános klimatológiát, de ettől még közel sem vagyok hozzáértő egészében, vagy klimatológus. De azért az adatokat, diagramokat elég jól tudom értelmezni, és elemezni. Ezzel még vagyunk itt páran így, van pár szakemberünk is, és még több lelkes amatőr is akad itt a blog fórumán.

    Na szóval, tessék egyfajta szűrőn át nézni a GOT univerzumot, ahol a Dotraki horda, a mai és a még nagyobb közeljövőbeli migráció, és népvándorlás analógiája, minden egyes válasszal. Az Éjkirály és a Mások vezette Holtak Serege pedig maga a klímaváltozás valóságbéli megfelelője. Igaz ott jégkorszakot készülnek elhozni.
    Viszont az évadok alatt a főbb karakterek hozzáállása, reakciói, és azok változásai jól bemutatják a főbb emberi archetípusok érzelmeiből fakadó reakciókat. Úgy mint tagadás, a nem tudomásul vétel, a sokk, a szembenézés, elhiszem ha látom, stb., és az ezekből fakadó döntések, vagy nem döntések eredményeit, és az azokból fakadó következményeket.

    Ez a nézőpont nagyon is jól bemutatja azt, hogy a többségi, elhülyített, konzumidióta globális társadalmunk kvázi esélytelen arra, hogy idejében és érdemben reagáljon a már az őt érő első intő jelekre; nem, hogy magára a véresen komoly természeti, ökológiai, klimatikus, az ezekből fakadó gazdasági, társadalmi, stb. következményekre. 🙁

    McPherson is ilyesmikre hívja fel a figyelmünket a maga módján.

  13. 😀 HA valaki át tud vészelni 50 – 60 celsiust 3-4 hónapon keresztül, annak már nem nagyon lesz ki ellen védekezni 😀 Ki mondta, hogy a talajban lévő víz ilyen melegben 15 fok marad ?

  14. 5: Tibor bä az eletkörülmenyekkel jönni ebben a posztban igen övön aluli dolog, de megertem, mert bizonyitekot nem fogsz tudni hozni ezek szep szines abrakon kivül.

    7:”Hamar nevetségessé válik előtted majd.”

    Ez nem igaz freetoaster, inkabb csak az valik nyilvanvalova, hogy mennyire nem tudunk semmit a klimankrol.
    Ami pedig a sarki jeget illeti. Nagyon sok olyan szcenario volt, ami szerint mar el kellett volna tünnie a jegnek. A jeg meg mindig ott van.

    Itt van egy metän tartalom tablazat. Mutasson ezen valaki megfutasra utalo jelet:

    http://www.umweltbundesamt.de/sites/default/files/medien/384/bilder/dateien/3_abb_methan-konz_2017-08-07.pdf

    Emelkedik, de nem exponencialisan.

    6:
    „A cím hatásvadász, de a tartalom:”

    Az is.

    Szabolcs az emlekeid szelektivek, de nem a melegedes van ketsegbe vonva hanem az hogy 10 ev mulva kihalunk. Ez mögött NULLA tudomany van.

  15. 13 – Szabolcs:
    Arról nem is beszélve, hogy a kút vízkészlete mindössze néhány m3, ami hamar felmelegszik. Szerintem 50.000 kiló-kalóriánál többet nem lehet kinyerni, ami kb. 60 kWó. Ez 2,5 nap ha óránként 2 kWó használsz fel egy egészen kicsi szobában. És utána???? A pincével ugyanez a helyzet. A benne dekkoló emberek szép lassan felmelegítik.

  16. 14 – Curix:
    „Itt van egy metän tartalom tablazat. Mutasson ezen valaki megfutasra utalo jelet:”
    A megfutás kábé most kezdődik. Nézd meg a görbék jobb oldali végét! Különben szíveskedj figyelmesen olvasni. Én se azt mondtam, hogy 10 év múlva vége. A végső következtetés, hogy 2019-ben dől el, hogy McPhersonnak igaza van-e vagy sem.

  17. http://news.bbc.co.uk/2/hi/7139797.stm

    valami okbol kifolyolag a cikk meg mindig olvashato.

    Tibor bä a grafikon jobb sarka semmivel nem drämaibb, mint a 90es evekbeli emelkedes. A megfutasnak nincs jele. De semmi.
    Mindegy, de azert ne kövessetek el csoportos öngyilkossagot, ha 10 ev mulva meg mindig eltek. Oke?

  18. 12: Szapulod a konzumidióta társadalmat, de arra bíztatsz, hogy nézzük a neked tetsző hollywoodi sorozatot?

    Nincs itt valami önellentmondás?

  19. Ha McPhersonnak igaza van, akkor nem tökmindegy, hogy ki miben reménykedik vagy nem reménykedik? Még az is mindegy, mennyire nyomjuk a gázt tovább. Nem értem, mért zavarja őt, ha a többiek reménykednek, akár a végtelen növekedésben, akár a korlátozott, túlélhető összeomlásban. Ezeket az előadásokat is minek tartja, ha úgyse lehet senkit megmenteni? Ja, valamiből azért meg is kell élni abban a pár évben.

  20. 20: Szerintem tudod, hogy miért riogat. Van rá fizetőképes kereslet.

  21. 20
    Az előadásokat ingyen tartja. Sokan el mennek a tény mellet Guy Mc Pherson biológus ,a klima kutatok nagy többsége fizikus.A konzum idióták kellenek , különben a gazdaság összeomlik(manipulált nyers olaj ár)= káosz + dimming effect+ atomerőmüv.

  22. 21: Azt mondod, azért kell PcPherson, és acélból működik, hogy minél többen legyenek, maradjanak konzumidióták, hogy ezzel fenn lehessen tartani a gazdaságot? Végülis, ez is egy lehetőség.

  23. Nálam Sama a 21-es, rá reagáltam. Lehet, hogy böngészőfüggő a számozás.
    A fizetőképes kereslet az kézenfekvő magyarázat.

  24. 15 Tiborbá, Szabolcs :
    Egy jobb hozamú kút ellát víz-víz hőszivattyúval egy teljes családi házat télen meleggel nyáron hideggel. A felhozott hideg vizet nem a kútba kell közvetlenül visszanyomni így a talajon újra átfolyva lehűl. Nekem az 5 köbméter/órás szivattyú ment 2 napig és nem csökkent a vízszint.
    Egyébként a 190 négyzetméteres házat gond nélkül hűvösen tartotta egy 3.5Kw-os légkondi is a nagy melegben, pedig csak októberben szigetelünk. Nem kell éjjel nappal maxon járatni a kllímát, kivétel a szigeteletlen panel és hasonlók de ott nagyobb gondjaik is lesznek ha megfut a klíma.

  25. Ha mär a metän äbra nem hozott läzba benneteket, akkor itt a sarki jeg kiterjedeseröl läthato legjobb grafikon.

    http://psc.apl.uw.edu/wordpress/wp-content/uploads/schweiger/ice_volume/BPIOMASIceVolumeAnomalyCurrentV2.1_CY.png

    Jo läthato hogy a jeg rekord alacsony kiterjedessel indult neki a tavaszi nyari olvadasnak. A ti elmeletetek szerint ennek meg is kellett volna maradnia söt igy az olvadäs vegere es a höbetöresekkel együtt most minden idök legkisebb jegtakaroja kellene legyen. Az igazsäg ezzel szemben az, hogy a nyari jegolvadas lelassult es a jeg „visszahizott” a 2012-es ertekre, söt jocskan meg is haladta azt.
    A grafikon a lassu melegedest szepen kirajzolja, de semmi jelet nem mutatja egy megfuto klimänak.
    Csak tudnäm hova tesziteket a fejeteket, mikor ezt ällitjatok?! Klimafanatikus gittegylet… Tibor bäval az elen….

  26. Ha nem halunk ki 2019-ben, sőt még évekkel később sem, én nem leszek elégedetlen! Amúgy egy dolgot nagyon nem tartok követendőnek: ha a prognosztizált kihalás 10 év múlva van, akkor sem kell úgy élni, mintha ma lenne az utolsó nap, ennél a felfogásnál nincs rosszabb! Ez a felfutás olyan közelre van tervezve, hogy mindannyian meglátjuk, igaz lesz-e, de én azért az általános iskolás gyerekeimet arra ösztönzöm, hogy rendes emberré tanulják magukat, mert nem szabad a reményt előbb elveszíteni, mint az esélyt!
    Lehet, hogy az emlékeim szelektívek, de sajnos a környezeti rendszerek változása nem előnyünkre történt, és jól emlékszem, amikor egyesek azt állítják, hogy ilyen klíma máskor is volt, szóval jól emlékszem, hogy nem! egyáltalán nem ilyen volt!!
    Még egy fontos gondolat: a klíma a Földön mindíg is változott, a kérdés itt az, hogy az aktuális élő rendszer egyedeinek élettartamához viszonyított változási mérték mekkora? Mert egy alacsony mértékhez lehet alkalmazkodni, de bizonyos változási sebesség felett ez nem működik. A Föld nem fog ebbe elpusztulni, csak mi nem maradunk életben, tehát a várható trauma nem univerzális, pusztán e kis bolygó élő rendszerét veszélyezteti, ez nem is olyan nagy része az univerzumnak. Így már optimistább a megközelítés ?

  27. 2x Szabolcs: A filozófusok már évezredekkel ezelőtt megfogalmazták, hogy úgy érdemes élni, mintha holnap már nem lennénk. Ami egyébként tényleg bármikor bárkire igaz lehet, összeomlástól függetlenül.

    Amit én nem úgy értek, hogy legyünk felelőtlenek és pusztítók, épp ellenkezőleg.
    Hanem éljük át a jelent, és tartsuk tisztán a lelkiismeretünket.

  28. 28: Ahogy Te gondolod, az rendben van, de az élj úgy, mintha holnap nem lennél, az egyenlő az „Élj a mának” jelmondattal, amit a 99% úgy értelmez, hogy utánam az özönvíz 🙂 Amúgy szerintem a filozófusok általában azokból lesznek, akiknek nem kell dolgozniuk, ma azt mondanánk, „az elit tagjai”, és ők szerintem úgy gondolják, ahogy Te meg én nem szeretnénk, ha gondolnák…

  29. 26 – freeetoaster:
    Az én 21 méter mély, ásott kutam vízhozama napi 30 liter. Hosszú távon ennél többre máshol se lehet számítani.

  30. 27 – Curix:
    Ha már azt elfogadod, hogy a klíma melegszik, az már nagy haladás. Gratulálok. Ami az abrupt, tehát „hirtelen” megfutást illeti az a kérdés, igaz-e vagy sem?
    világosan megírtam, de nem vagy hajlandó elolvasni, tudomásul venni a felrakott görbékből az olvashat le, mintha a megfutás most indulna be. Ezt meg fogja erősíteni (vagy nem) a 2017 augusztusi adat, amire kell várni 10 napot. A megfutás konkrét bizonyítására 2019-ig kell várni, ha akkor +3°C az anomália, akkor McPhersonnak igaza van. EZ AZ ÁLLÁSPONTOM és nem több.

  31. 31:

    „Ha már azt elfogadod, hogy a klíma melegszik, az már nagy haladás. ”

    Ugy beszelsz velem, mint valami szellemi fogyatekossal. Sosem mondtam, hogy nincs klimavältozas. Nekem ettöl a McPherson csävotol äll egnek a hajam. Meg attol is, hogy te ezt lehetsegesnek tartod.
    2050-ig 20 fokkal melegebb Föld……szoval na….azert a hülyesegnek is van hatara.

    A jelenlegi älläspont szerint 2050-re fordulhat elö (egyaltalan nem biztos) hogy jegmentes lesz az eszaki sark nyaron.

  32. 33 – Curix:
    Olvasd vissza a hozzászólásaidat! Hajmeresztőek. Tovább e témában nem foglalkozom veled.

  33. 33:

    Az én hozzászolásom hajmeresztö Tibor bá? Lehozol egy cikket, hogy 10 éven belül kihalunk, semmi tudományos magyarázat nélkül és szerinted én vagyok hajmeresztö?
    Hát ezen gondolkodj el te is.

  34. Én azt nem értem, hogy aki manapság gyereket vállal, sejtve, hogy végig kell néznie a gyereke halálát az komplett idióta?

  35. 4. Piton
    „Prof. Dr. Guy R. McPherson olyan dolgokkal is számol, mint a meglévő globális civilizációnk alappilléreinek sérülékenysége, az utazás, a szállítás, közlekedés, logisztika; a mezőgazdaság, élelmezés, iható tiszta víz, stb. kérdésköreinek drasztikus megváltozása”

    Nyilván az átlagember azért nem érzi még ezt mert az idősebb generáció (50 felett) sokszor rohadtul tájékozatlan. A mai fiatalok 20-as korosztály pedig nem a melegedéssel van elfoglalva.Bejönnek a multihoz dolgozni ahol van klíma, életükben még egy napot nem dolgoztak végig odakinn.Hétvégenként buliznak , utazgatnak stb…(saját szemmel látom)

    20 éve mentünk krumplit ásni a határba egyik ismerősünknek akkor még kézzel . A nap végén kaptunk pár zsák krumplit, majd kemping biciklivel tekertem haza a határból.Annak a pár zsák krumplinak örültünk. Na de ha ma odaadnék pl egy 20 éves kollégámnak 2 zsák krumplit ingyen kiröhögne minta szart mert ma semmi értéke nincs.
    Ez csak egy példa volt . De ebből látszik hogy ma egy fiatal aki sokszor aktatologatással keres 200eft-ot még nem érzi a súlyát pl. az élelem megtermelésének, mert most a példánál maradva 1 zsák krumpli sosem volt ennyire értéktelen a világtörténelemben mint ma.
    Mindezek a rendszerek még csak most kezdenek omlani(vagyis még csak elméletben) ezért még sokan kételkednek. Pl: rekordalacsony élelmiszerár. De ha egy kg. szilva 3000 Ft lenne vagy 1 kg paradicsom 4000Ft lenne nyilván akkor más lenne a társadalmi felfogás a melegedést illetően.
    Ez olyan mikor Párizs egyik részét már bombázták , de a másik részében még a kávéházban mulattak mert nem hitték el. Még nincs egyénre ható probléma vagy érezhető drasztikus jel addig sokan nem hiszik el.

  36. 35 – Curix:
    Te állandóan azt olvasod, amit oda gondolsz. Nem hoztam le egy cikket, hogy 10 éven belül kihalunk. Lehoztam egy cikket, ami arról szól, hogy McPherson szerint (aki különben világhírű) 10 évünk van még hátra. Egy teljes bekezdésben idéztem a kulcs mondatait, és feltettem két grafikon, amikből kiolvasható (ez az én állításom) hogy 2014-től 2016-ig mind rekord év, és most már 2017 is rekord év. És két évet kell várni ahhoz, hogy eldőljön, McPhersonnak igaza van-e.

  37. Ha mindez igaz, akkor:
    – nem éri meg gyereket vállalni
    – megfontolandó hosszútávra hitelt felvenni (úgyis összeomlik a rendszer)
    – nem érdemes túlzottan sok pénzt tartalékolni
    – érdemes a napi munkával megkeresett pénzt elutazgatni, elszórakozni, amíg még megtehetjük.

    Tehát ez egy teljesen más életstratégiát indokol meg.
    Ha minden nem igaz, csak valószínűsíthető, akkor is megfontolandók a fenti irányelvek.

  38. Srácok, azért arra figyeljetek, hogy nehogy úgy járjatok, mint az F1-es pilóta, akit túl hamar hívnak ki kerékcserére!

  39. Igazából annak van értelme, hogy minél nagyobb, akár több 10 hektáros területen megpróbál az ember egy korlátozott kiterjedésű, mégis talán működő szivacsot készíteni a tájból, illetve szenet megkötni a talajban. 1% szervesanyag növelés (ez két év alatt elérhető e megfelelő műveléssel) 53 tonna CO2 kivonás hektáronként, ami a légkört illeti, 10 évig biztos folytatható, USA-beli valós gazdaságok adataira alapozva, így az emberiség elmúlt 15 évének kibocsátását, továbbá az adott időszak teljes kibocsátását ki lehetne vonni a légkörből – ez 370 ppm-nek felelne meg. A dolgok legalábbis lelassulnának. Ha még a tetejébe mindenki fásítana, főleg a sivatag szélén, a melegedő éghajlat és a többlet CO2 megtenné a többit: a növényzet gyarapodna, a sivatagok csökkennének. Erdőből is lehet élni, táplálékot termelni, csak kicsit kevésbé gépesítve. Ez is olyan, amihez a legtöbb embernek nem fűlik foga. Mert ha itt sivatagos körülmények lesznek, akkor hiába van légkondi, meg napelem, víz nem lesz.

    Persze ennek sok esélyét magam sem látom, de ha tudom, hogy holnap világvége, akkor is fát ültetek.

    27: Curix, az a jégkiterjedés ábra mégiscsak azt mutatja, hogy ebben az évben eddig a legalacsonyabb volt eddig, szerencsére kicsit most hízik. De azért ez nem akkora örömhír, csak a teljes katasztrófa éve még nem ez. Félek, hogy előbb lesz jégmentes a nyár, mint hittük. Mai hír, hogy a sark környékét ezévi jég borítja, amit a jégtörők már lazán áttörnek és a sarki hajóutak egyre vonzóbbak, mert sokat rövidítenek velük a társaságok. Lehet, hogy épp nem tíz évünk van. Lehet, hogy most egyszer a józanság nyer. A helyzet ettől még nagyon komoly.

    Különben szerintem nem szelektív Szabolcs emlékezete. Ha a havi átlaghőmérsékletek változását nézem, meg a téli szélsőségeket, akkor nemcsak a bőrünkön érezni, hanem a statisztika is ezt mondja: csökken a fagyos, a hóborított napok száma és nő a hőségnapoké.

  40. 43 – H.Zs.:
    Az ajánlásod teljesen ésszerű. Ha tehettem volna 15 évvel ezelőtt akkor ebbe fogok. Persze még ma se késő, de……. Te is tudod nagyon jól, hogy a 7 vagy mit tudom én most éppen hány milliárd emberből csak nagyon kevés követné a példádat. Sőt a nagy tömeg egy cseppet se változtatna életvitelén, célkitűzésein. Valóban, ha holnap elpusztul a világ, akkor ezt a diófát ma még elültetem. És ezt addig hajtogathatom, amíg tényleg elérek a világ vége előtti napig, és akkor rájövök arra, mekkora barom voltam. Én éppen úgy megdöglök, mint az, aki csak élte világát. Ezért mondja McPherson, hogy élj vidáman, ameddig lehet. Ma már neki adok igazat, mert semmit se tudsz tenni azon kívül, hogy a lelkiismeretedet megnyugtatod. Miért? Azért mert még mindig rengetegen vannak, akik tagadják a nyilvánvaló valóságot. És mi a valóság? Az, hogy rendre emelik a biztosítási díjakat, mert az egész világon egyre durvább az időjárás, egyre nagyobbak a kárigények. Szinte naponta találnak 30-50-100 éve eltűntek mumifikált hulláit az olvadó hóban, jégben. stb. stb.

  41. 44: Valamiképp még bízok. Nagyon sok erőforrást tolunk el a semmire. Kicsi esélye még tán van egy nagyon-nagyon erőteljes féknek. De egyre csökken. Különben értem én azokat is, akik élj a mának módba kapcsoltak, és amit írsz, azt is. Nem különösebben vidám dolog ez.

  42. Itt nem az a kérdés hogy milyen habitussal éljünk tovább, mert ez mindenkinek a vérmérsékletétől függ.

    A nagy kérdés az hogy mikor várható drasztikus életszínvonalcsökkenés a klíma vagy egyéb okok miatt?
    Itt nem arra gondolok hogy 20%-al drágul a kenyér hanem élelem esetén több 100%-os drágulás.Én azt szeretném látni hogy a mai 20-30-as generáció is küzdjön és rá legyen kényszerülve hogy permetezze a fát, szedje a gyümölcsöt ,stb…a mindennapi megélhetésért, mert nagyon elkorcsult a mai generáció.Majd ha az egész család a kertben tevékenykedik a puszta túlélésért facebok helyett, na de még az sem lesz nagy gond csak visszatérünk a régebbi állapotokhoz.Jelenleg még úgy néz ki ettől az állapottól is messze(évekre ) vagyunk , mert már falun sincs szinte konyhakert.Szóval az éhezéstől még messze vagyunk ,és talán megfutás esetén lehet majd nagy élelemhiány (vagy a lassú melegedés miatt 5-10-15 év múlva?)

    Azt említettük hogy 1C° fok melegedéssel x %-ot csökken a termésátlag(nem emlékszem a számra) . Nyilván ez is nagyjábóli adat, mert pl . a szilvánál 3 hét 45C°-os melegben -70%-os terméskiesés lesz , míg búzánál csak -20%.

    Mai hír:Texas állam 1/4-e árvízsulytotta terület 😀

  43. 42. Hetesi Zsolt
    „Igazából annak van értelme, hogy minél nagyobb, akár több 10 hektáros területen megpróbál az ember egy korlátozott kiterjedésű, mégis talán működő szivacsot készíteni a tájból, illetve szenet megkötni a talajban. ”

    Ez jó dolog, de önszántából senki sem fog tenni ezért. Maximum akkor ha profitot hoz pl. egy erdő.
    Nagyon sok fát kivágnak a főutak mellől is ,régen a 32-es úton végig akácfákkal volt beültetve az út széle, öröm volt menni, meg részlegesen árnyék is volt.Ma kivágták a barmok az összeset mert valakinek pénzt hozott.
    Régen az utcánkban(90-es 2000-es évek) tavasszal amikor virágoztak a cseresznyefák illatáradat volt az egész utcában, és mikor kihajtottak a levelek zöldelt az út.
    A mai időkben mindenki kivágta az utcában a fát. De nem csak az úton hanem már az udvarban is .Ekkora gyökér az összes ember. Egy mai modern ház imidzsébe nem fér el a gyümölcsfa vagy szőlő, pedig nagyanyáink idejében az udvar tele volt fával és szőlővel.Mamám házában is 2 nagy diófa+gyümölcsfák+szőlő a ház elé felfutattva. A ház déli felének rendesen árnyékot is ad egy nagy fa (+nem süti szét a kaput és a házat az erős UV) .Valahogy úgy érzem már az embereknek nincs is igény az ilyenekre, pedig egy jól beültetett udvar elég sokat hűt a házon de ehelyett üres udvar fa nélkül a klíma meg be van szerelve sok gyökérnél:D
    Nekünk tele van az udvar fával és nyáron jó hűvöst ad igaz 35 fok felett kezdi elveszíteni funkcióját.
    **bocs az offért -vissza a múltba 😀 **

  44. Remélem a 18 éves bomba nők is olvassák ezt a posztot. Hölgyeim, már csak 10 év van hátra, ne válogassanak, szeretkezzenek mindenkivel, főleg velem 😉

  45. 47: Igazad van, a mérés alapján Szatymazon a kollégám fás kertje 3 C-al volt hűvösebb a rekkenő hőségben, mint a szomszéd állandóan tarra kapált zöldséges+szőlő kombinációja. A páratartalom értelem szerint szintén +20%.

  46. Nem vagyok klimatologus de az un hogolyo fold elmelet -melyet a egyre tobb szakember fogad el bizonyitottnak-talan megmutatja szamunkra a nap tevekenysegtol fuggetlenul az uveghazhatasu gazok -koztuk-a vizgoze is -ami Miskolci kedvence-legkori mennyisegenek valtozasa kepes a bolygo homersekletet fel vagy levinni nagy mertekben -termeszetesen hosszu idon keresztul .Most viszont alig ket evszazad sikerult csaknem 100pm tobbletet produkalni a co2 teren.Tudunk e olyan termeszetes folyamatot ami ezt megmagyarazza?Mi lesz ha az oceanok mar nem lesznek kepesek tobb co2 megkotni es epp az ellenkezojet teszik….A mindennapok tapasztalatai aki csak egy kicsit is foglalkozik a kertel a fentiekben mar altalatok leirtakkal megegyezik.A hetvegi hazamnal a kiskert evek ota ontozes nelkul halalra van itelve a termes ido a gyumolcsoke megvaltozott stb…

  47. 50 – tom:
    Ezek a hajók már rég elmentek. Kizárólag álmodozásokra jók.

    48 – Tót Ottó:
    A nőket illetően felületesek az ismereteid. A férfia l’art pour l’art közösülnek, amint ezt a te példád is tanúsítja. A nőknek szükségük van rá egy indoknak, ami sok minden lehet, de a „dugj, amíg lehet” biztos nincs közöttük.

  48. Köszönjük Zsolt, ez a jó hozzáállás, nem a McPherson féle.
    Lehet, hogy világhírű, és úgy gondolja, hogy csak ő látja egyben a rendszert, de mindenhez ő sem érthet, nagyképűség részéről azt állítani amit mond. Azt sem tartom kizártnak, hogy a sok világvége kutatási miatt a mentális egészsége is már meggyengült. Előadások sokaságát tartani arról, hogy 10 éven belül kipusztulunk mind a 7 milliárdan? Ez vagy üzlet vagy bekattanás. Érdekes párbeszéd lehetne közte és Trump között. 🙂
    Természetesen a baj nagy, cselekedni kell(ene).

  49. 49:

    „Ezek a hajók már rég elmentek. Kizárólag álmodozásokra jók.”

    Erre azert ne vegyel merget Tibor bä. Az emberisegnek rendelkezesre all a technologia, hogy beleavatkozzon a klimänk müködesebe. Egyidejüleg rengeteg kutatas folyik a värhato klimavaltozas megfekezesere.
    Olyan projektek is lehetsegesek, mondom technologiailag LEHETSEGESEK hogy az ürben ernyökkel lecsökkentesk a besugarzast.
    Leteznek mär mesterseges fäk, lehetöseg van az Oceanok „tragyazasara” hogy az meg több Co2-öt kössön meg.
    Ezer iränyba megy a kutatas.
    Ha nyilvänvalovä välik, hogy tenyleg baj van, akkor lesz beavatkozas. Teljesen mindegy, hogy az sikeres lesz vagy sem, az ember be fog avatkozni.
    Miert; Pont olyan egyszerü mint a piros gomb.
    Ha megteheti meg is teszi.

    Egyebkent a vilägürbe felällitott napernyö csak elsönek tünik abszurdnak. Micsoda elörelepes lenne ha a föld höfoka szabälyozhato lenne. Csak ehhez fel kellene nöni az emberisegnek is…..

    Egyebkent mindig azt kell figyelni hol es milyen uj diskurzus terek nyilnak meg. Egyre több tabu tema kerül asztalra es ez egy nagyon jo iräny. Ha a problema mär vita szinten van vagy bekerül a köztudatba, az jo irany.

  50. 52 – korn:
    Ezt rövidebben is megfogalmazhattad volna: ÉN ÉLNI SZERETNÉK. Megnyugtatlak, mi is, de azzal, hogy McPhersont lehülyézed, nem oldódik meg semmi.
    52 – Curix:
    Ezt rövidebben is megfogalmazhattad volna: ÉN ÉLNI SZERETNÉK. Megnyugtatlak, mi is, de azzal, hogy hangosan álmodozol, nem oldódik meg semmi.
    u.i.
    A geoengineering semmi több, mint egy divatos állom. 😀
    De nyugi. Jó társaságban vagy. Teller Edének is volt ötlete. Ő egy millió tonna hidrogénnel töltött, 4 mm átmérőjű alumínium labdacsokat juttatott volna fel a sztratoszférába ahol azok lebegnének, és vernék vissza a napsugarakat gigantikus tükör helyett.

  51. „A geoengineering semmi több, mint egy divatos állom.:D”

    Sajnälom hogy igy gondolkodsz, de megertem. Majd meglätod hogy ugy lesz ahogy mondom. Ha a klimavältozas valoban oda er, hogy veszelybe sodorja a kapitalizmust, akkor be fognak avatkozni.
    A Pinatubo vulkän remek alakalom volt egy ilyen szcenärio tanulmanyozasara. Az eszaki felteket 0,7 fokkal hütötte le egyetlen vulkänkitöres. Azt gondolod az ember nem kepes ilyen volumenü beavatkozasra? Dehogy nem, söt többre is.
    En nem azt mondom, hogy vegleges es jo megoldas fog születni, csak azt tudom, hogy lesz beavatkozas.

  52. „Jól ” hangzik ez a vége mindennek állapot, de talán a túlélés technikája jobban érdekelheti a polgárt.

    A probléma kezelésének, megoldásának jogát a hatalmon ülők úgy sem engednék át a nagy átlagnak.
    Mert akkor hova is lenne a fogyasztói társadalom, meg a lenyúlható profit.

    Az alternatív élet és vissza a természetes állapotot valló emberekre egyébként is mindig görbe szemmel nézett a hatalom….

  53. Látta valaki MSzilárd cáfolatát a „10 éven belül mind meghalunk, rekord meleg év volt a 2017”?
    A NASA megint kozmetikázza az adatokat, a régieket meg módosítja, hogy az idei is „rekord” meleg év legyen.
    Ehhez még linkelném a kuruc.info egy 2010-es cikkét:
    https://kuruc.info/r/20/53002/

  54. 57 – Dolfin:
    Ebben a témában 7 éves cikket belinkelni meglehetősen merész ötlet.
    Mszilárd álláspontját ismerjük, mindenki csal, aki kellemetlen következtetésekre jut. Különben Hansen adott már magyarázatot az adatok „kozmetikázására”.

  55. https://www.youtube.com/watch?v=Sa852vBg8sc&t=182s

    Tibor bá én megprobáltam, nem rohatod fel nekem. 25 percet tudtam nézni a videobol és befejeztem….. Olyan mint valami nyugdijas mesélö est.
    Teljesen ismeretlen emberektöl vett adatokat idéz, folyamatosan feltételes modban beszél és tudományos szempontbol nulla tárgyilagossággal beszél. Olyan, mintha most jött volna falurol és mesél valamit, amit valahol hallott valakitöl….pfff.

  56. 59 – Curix:
    Semmit se rovok fel neked. McPherson nem tudósoknak tartja az előadásokat, hanem az érdeklődő egyszerű állampolgároknak. De van más is. Nézd meg Peter Winhams előadásait!

  57. Te egy vén beteg fasz vagy. Minden nap megnézem a blogot hogy végre mikor nem lesz több poszt. Mivel hamarosan megdöglesz, szeretned ha az emberiség sem élne tovább. Mert egy öntelt, önző, véglény, irigy, senkiházi vagy.

  58. 61 – Gyulolet:
    Ez annyira szép hozzászólás, hogy át kellett engednem. Nem foszthatok meg másokat ettől a gyönyörtől. – Különben ne kínozd magad minden nap. Elég ha 5 évente egyszer idelátogatsz, és az első 10 évet kihagyod. Persze csak akkor, ha addig nem főlünk meg saját zsírunkban. 😀

  59. 53
    Curix, a sok óbégatásod már idegesitő. Ha ennyire be vagy szarva a jövötől, gondolj arra, hogy bármikor meghalhatsz bárhol és bármiben a mostani viszonylagosan biztonságosnak hitt életteredben és eseményszinteredben is. A jövő teljesen kiszámithatatlan.

  60. 62:

    Lehet hogy egész idáig félreértettem a globális felmelegedést? 😀 😀
    Bölcs vagy Kalotaszegi.

  61. Na megjött a mäsik lätens buzi is. 😀 Oh Ada. Nyugodj meg kerlek, a mi evtizedünk jön. Nagyon meleg lesz 😀 😀 😀

  62. 66.
    Beteg vagy te! Sajnállak!
    A „folyó” egy ideig viszi magával a beleengedett szemetet, de egy idő után megtisztul.. A benne úszkáló homárok viszont előbb-utóbb mindig „dobozban” végzik (konzerves…) nyekere!

  63. Ada tökeletesen jol szämoztad a kommentedet. (Google Chrom-ban) Ha ilyen keserü eletem lenne, mint neked es ennyi boldogtalansaggal elnek mint te, en is ezt gondolnam magamrol…..

  64. 68.
    Nemsokára megkapod a boldogtalanságodat is ! Tesznek róla fekete muzulmán barátaid ne aggódj!…Örvendezd ki magadat addig..
    Nekem a boldogságot a gyermekeim adják akik tiszták.

  65. 67 & 68:
    Inkább engem szapuljatok, ne egymást! Nekem hivatalból tűrnöm kell. Ha nem hagyjátok abba, TÖRLÖK.:D

  66. Fekete muzulmän barätaink a gyermekeid torkät is ätvägjäk nyugodj meg. Värjad csak öket.
    Tibor ba ne haragudj! Reszemröl itt befejeztem ezt a lehangolo pärbeszedet.

  67. 71 – Curix:
    Igazad van, ennek nincs értelme.

  68. „Nekem a boldogságot a gyermekeim adják akik tiszták.”

    Tibor bä egyszer irhatnal egy posztot erröl a mondatrol. Itt most nem Ada-t bäntom csak olyan gyakran lätom es hallom ezt a mondatot hogy megerne kielemezni.
    Föleg azert mert nagyon kevesen tudjak, hogy mi hibazik ezzel a mondattal.

  69. „A szív bőségéből szól a száj”
    „Gyümölcséről a fát”

  70. „És a halál árnyékában is csak a gyűlölettől csöpög keserű szívük.”
    – Én – most

    Arra jó lesz az elkövetkező időszak, hogy kiderüljön miféle is az ember.

  71. „Arra jó lesz az elkövetkező időszak, hogy kiderüljön miféle is az ember.”

    A legellentmondasosabb elöleny, ami valaha is elt ezen a bolygon. Egyszerre jo es gonosz.

  72. 73 – Curix:
    Ehhez a témához nem nyúlhatok, mert engem illetően azonnal személyeskedésbe csapna át. 😉

  73. A posztban felhozott 2019-2020-as fordulópont olyannyira valós, hogy abban az évben fognak előrukkolni a kapott ill. ebből számított klímamegfutás miatt új hűtőközeg-keverékekkel, ennyi bizonyos.

  74. 78.Janos
    Mit akartál írni ?ennek a mondatnak nincs értelme.

  75. Klímagépek új hűtőközegeiròl beszélek. 2020-ban lesz a forduló. Sem a 407, sem a 410 sem a keverékek nem forgalmazhatók akkortól tovább…de addig is árusítják tovább.

  76. 81 – János:
    Mi köze ennek a klímához? Hogy jön ez a téma ide?

  77. Nagy az Isten állatkertje ,és alacsony a kerités .LOL

  78. 81: Hát, tudod, a klíma, az a berendezés, ami a helyiségeket klimatizálja, magyarul légkondícionáló.

  79. 82. A Drawdown c. könyv egyik legfontosabb megállapítása, hogy a klímák és hűtők hűtőközegét olyan gázra kell cserélni, ami nem károsítja az ózont (ez már megtörtént egyszer, de olyan cserélték ami ugyanolyan rossz: ) és nem károsítja az éghajlatot, azaz nem ÜHG. És nem viccelnek, a sok hűtőközeg összhatása 10 évnyi teljes CO2-kibocsátással egyenértékű, ha jól emlékszem az amerikai koma előadására az egyetemen.

  80. 85 – H.Zs.:
    Úgy tudom, hogy a rendkívül ózon romboló Freon 12 gázt többnyire freon 22-re cserélték le, ami sokkal kevésbé bontja az O3-at, de ez miért hatna ki ily drámaian a melegedésre?

  81. 87 – H.Zs.:
    Köszi!

    A hűtő közegek „Global Warming Potential (GWP)”-ről eddig nem volt szó. Mindig csak a gázok ózon csökkentő hatását firtatták. Miközben ózon nélkül, igen kellemetlen, de lehet élni (nem kell napozni) ugyanakkor a jóval melegebb klíma az Ember számára nem elviselhető.

  82. 87: „sok hűtő, meg klíma van”

    Éppen most jártam úgy, hogy falusi lévén, a szomszéd városba, ahol hulladékudvar van, akartam leadni háztartási gépeket (hozzáértők szétbontják, hűtőközeget lefejtik, amit lehet újrahasznosítanak stb.). Na, azt nem lehet, mert ők nem illetékesek a mi falunkban.
    Nem baj, majd elviszik a cigányok, aztán szétverik az erdő szélén a benne levő fémért, a hűtőközeg meg elfér a légkörben…. 😉

    Agyrém, miért nem lehet ezt normálisan, központilag kezelni. Követeljük, hogy legyen ‘Nemzeti Hulladékudvar’! 🙂 Bár a híreket figyelve, az egész ország az. 🙁

  83. A Harvey hurrikán pusztítását látva nehéz elhinni, hogy lehet még rosszabb. Pedig lehet és lesz is a klímaváltozás következményeként – amit épp az amerikai elnök tart mesebeszédnek.
    Az elmúlt évtizedek és az ugyancsak évtizedekre előremutató klímamodellek mind azt támasztják alá, hogy a globális felmelegedés hatására egyre durvább trópusi viharok fognak kialakulni. Az erősebb hurrikánok nemcsak nagyobb pusztítást okoznak a partvidéken, hanem tovább megmarad az energiájuk is, magyarul hosszabb ideig tombolnak, messzebbre jutnak a szárazföldön. A mérsékelt égövre hurrikánként így sem fognak eljutni, de Észak-Amerika beljebb fekvő területeinek lakói mindenképp találkozni fognak olyan hurrikánnal, ami addigra erőteljes mérsékeltövi ciklonná „szelídül”. Teljesen logikus: emelkedik a tenger hőmérséklete, ezért megnő a hurrikán energiáját adó feláramlás is. A melegebb levegő pedig még több vízpárát képes magába foglalni és szállítani.
    http://24.hu/tudomany/2017/09/01/meg-durvabb-csapasokra-szamithat-az-egyesult-allamok/

  84. Harvey hurikán
    Azt azért hozzá kell tenni hogy 50 éve volt ilyen ,mert említették h 50 éve nem volt ilyen idő.Nyilván lehet hogy minden évben lesz ilyen.
    A kaliforniai szárazság kapcsán pedig most említették hogy nincs gond legalábbis idén és hogy mindig is voltak gondok a vízzel. Ezt utálom a retek médiában hogy egyszer lefesti californiát mint örökre sivataggá váló országot, 2 hónap múlva meg írja hogy megszűnt a szárazság.Hát menjenek a picsába.

    Mo. ilyen szempontból jó mert védve vagyunk hurrikán szempontból.

  85. 91: Köszönöm a linket Tibor bátyám. 🙂

    Igen, a magyar „bulvár” cikk is súrolja a téma felszínét, és a lényeget leírják benne. Mi meg azért jó régóta mondjuk, hogy az olvadó jég, a növekvő vízszint, a melegedés miatti fokozódó párolgás, a légkörbe kerülő plusz páratartalom alapjaiban fog megváltoztatni bizonyos megszokott klimatikus és meteorológiai alapvetéseket. 🙁

  86. A houstoni tragédiát és a károkat meg lehetett volna előzni, ha figyelembe veszik, hogy a 6,5 millió lakosú övezet az elmúlt időszakban rendkívüli mértékben beépült és a hatóságok – az ingatlanadók reményében engedélyezték az ilyen fokú beépítést. Holott tudták, hogy azokon a területeken rendszeresen pusztítanak nagy esők, áradások – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.
    http://www.piacesprofit.hu/klimablog/megelozheto-lett-volna-a-houstoni-tragedia/

  87. 94 piton
    ” az ingatlanadók reményében engedélyezték az ilyen fokú beépítést”

    ja hoppá ,és hány ilyen eset van amikor mutatják kínát meg egyéb helyeket hogy elöntötte a víz közben meg kiderül hogy szar helyre építkeztek mint itt is.

  88. “Hurricane Harvey is abrupt climate change. And it shows collapse of the atmosphere and ecosystems that threatens to destroy the biosphere and end being… Texas’ war against science and the natural world must draw to an end. Like waking up after a long drinking binge, it is time for Texans to sober up and accept their living large – as if the land, water, and air have no value – has brought them to the edge of utter ruin.” — Dr. Glen Barry

    http://ecointernet.org/2017/09/04/abrupt-climate-change-in-hurricane-harvey-texans-reap-what-they-sow/

  89. 97 – Camelia:
    Tetszik nekem ez a kifejezés: „anti-intellectualism” és ez tényleg létezik. Curix és Attila (PV) szorgalmas követői. 😀

  90. 98. Tibor bá’

    „Tetszik nekem ez a kifejezés: “anti-intellectualism” és ez tényleg létezik. ”

    Lehet ezen viccelődni, de ha a bőgatyás Istenfélő parasztokon múlik, akkor most azon filóznánk, hogy van-e még 10 éve az emberiségnek….

    Nagyon úgy tűnik, hogy a hülyeség veszélytelenebb a világra, mint az intelletualitás…

  91. „bőgatyás Istenfélő parasztok” 😀 😀

    egyebkent ez a faj kihalt Attila 😀
    a legnagyobb parasztok is farmert hordanak.

  92. 99. Attila (PV)
    Na látod, Pol Potnak volt igaza, minden értelmiségit ki kell irtani az utolsó szemig, persze magán, meg a bandáján kívül.
    Csak az a baj, hogy minden generációval új értelmes réteg keletkezik, így permanensen fenn kell tartani a népirtást… 🙁

  93. 101. hubab

    „Na látod, Pol Potnak volt igaza…”

    Ezen érdemes elgondolkodni, ha komolyan vesszük, hogy a klímaváltozás az „ember” műve…
    Lehet, hogy a földet túrnánk faekével, de túrhatnánk 200 év múlva is…

  94. 100. Curix

    „egyebkent ez a faj kihalt Attila ? ”

    Ha így megy tovább a többi „faj” is ki fog halni… Farmerben vagy anélkül…

  95. 97: Camelia
    Az idézett cikk kommentjeit is olvasgatva teljesen „otthon” érezheti magát az ember – mintha Tibor bá’ blogján lenne! Vagyis up to date vagyunk – nyakig. Rohamosan nő a szinkronitás, ez végülis talán jól jöhet…

  96. https://www.youtube.com/watch?v=s9owGA2I4LU

    Irma hurrikán élő közvetítés
    Minden idők legnagyobb hurrikánja jön.
    Jó szórakozást
    Tiborbá el tudom képzelni hogy otthon egy bőrkanapéból nézed az ilyeneket egy 40 colos tévén pattogatott kukoricaevés közben , és közben mondod : Yess , globális felmelegedés,Yess bejött amit mondtam 😀 😀

  97. 106 – Tamas:
    Köszi. Elég a közvetítésből 15 perc. 😀

  98. Nem teljes a tudományos konszenzus az ember okozta éghajlatváltozásról – hangoztatják gyakran az úgynevezett klímaszkeptikusok, miközben a kutatások elenyésző – háromszázaléknyi –, nekik tetsző eredményre jutó részét lobogtatják. Egy újraértékelő (review) tanulmány most kimutatta, hogy azok gyakorlatilag mindegyike hibás.

    Döbbenet: az összes klímaváltozást tagadó tanulmány hibás
    https://mno.hu/tudomany/dobbenet-az-osszes-klimavaltozast-tagado-tanulmany-hibas-2416273

  99. A magasabb hőmérséklet általában azt eredményezi, hogy több víz párolog el a levegőbe, és amikor ez kicsapódik, energia szabadul fel, tehát minél több a pára a levegőben, minél magasabb az óceán hőmérséklete, annál nagyobb a ciklonok ereje is. És azt is tudjuk, hogy az olyan hurrikánok, mint az Irma, Afrika partjait elhagyva a forróbb, akár 30 fok feletti hőmérsékletű óceáni térségek felé mozognak. És tulajdonképpen ez az egyik fontos jellemzője az 5-ös erősségű, vagyis a legerősebb ciklonok kialakulásának – mondta Jean Jouzel klímakutató.

  100. Nem véletlen egybeesés az, hogy egyre több pusztító erejű hurrikánnak vagyunk tanúi, a klímaváltozás hatásai már nem nehezen megfoghatóak. Valós időben látjuk azokat, az elmúlt két hét ennek szomorú élő bizonyítéka – hangoztatta Michael Mann, a pennsylvaniai egyetem klímakutatója a négy szokatlanul erős atlanti-óceáni hurrikán, köztük a Harvey és az Irma gyors egymás utáni formálódásáról.
    „Az elmúlt néhány évben a tengerek felszínének hőmérséklete globálisan a legmelegebb volt a feljegyzések kezdete óta, a legerősebb hurrikánokat jegyeztük fel mind az északi, mind a déli féltekén, mind a Csendes-óceánon, mind az Atlanti-óceánon, ahonnan a jelenleg is tomboló Irma kialakult” – tette hozzá a kutató. A melegebb tengervíz-hőmérséklet több nedvességet, több csapadékot és erősebb viharokat eredményez.
    http://www.hvg.hu/tudomany/20170911_hurrikanok_harvey_irma_jose_klimvaltozas

  101. 112 – gmarko:
    Nem nő? Ezt ki állítja?

  102. A klímaváltozás miatt megállíthatatlan a hideg, állandóan fagyott talajú területek csökkenése, 2100-ra szinte teljesen el fognak tűnni a kutatók szerint.

    Nukleáris hulladékok olvadnak ki és felszínre kerülnek a szunnyadó vírusok és baktériumok. (A tudósok attól tartanak, hogy akár jégkorszaki betegségek is felüthetik a fejüket.)
    Óriási mértékű metán szabadul fel – üvegházhatása huszonháromszor erősebb a szén-dioxidnál (sőt, egy új kutatás szerint annál 25x nagyobb!)
    Ördögi kör: Minél több metán szabadul fel, annál nagyobb mértékben nő a hőmérséklet – így méginkább gyorsul az olvadás, azaz még több metán szabadul fel.
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/omleni-fog-a-metan-a-legkorbe-megallithatatlan-az-allandoan-fagyott-talaju-teruletek-eltunese

  103. 113: A NOAA hivatalos adatai, MSzilárd ezeket mutatja a blogján, amit belinkeltem.

  104. 115 – gmarko:
    Igen tudom. Mszilárd úgy működik, hogy összegyűjti az össze fellehető klíma adatot, és tetszése szerint prezentálja. Nem veszi tekintetbe az elavult, a visszavont, magyarázattal ellátott adatokat és azzal a meglepő állítással áll elő, hogy szándékos csalással állunk szemben, aminek célja a melegedés alátámasztása. Miközben ő csal. Pellengérre teszi az előre jelzéseket, miközben ő maga előre jelzi, hogy 1-2 éven belül megfordul a trend és hűvösödés áll be. — Posztjainak hozzászólásában hosszú-hosszú oldalakon át engem cikiznek (plusz egy kicsit Hetesit is) egy Molnár Miklós nevű kollaborátorral, és még abba is belekötnek, hogy 19 éves koromban teherbe ejtettem egy lány, akiknek a végén abortusza lett. Arra persze elfelejtenek rámutatni, hogy ennek a 65 évvel ezelőtti történetnek mi köze a klímaváltozáshoz. Az viszont egyértelmű, hogy folyamatosan a honlapomon legelnek, minden mondatomat átrágnak, és gyűlölettől remegő hangon cikiznek. — Részedről pedig egy ilyen honlapon hozzám belinkelni egy agresszív pimaszság.

  105. Lehet hogy a Guy McPherson közel jár az igazsághoz?
    „In 10 years, the world may not be able to feed itself”
    https://www.weforum.org/agenda/2017/09/in-10-years-the-world-may-not-be-able-to-feed-itself?utm_content=buffer2bf99&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer

    „The great nutrient collapse

    The atmosphere is literally changing the food we eat, for the worse. And almost nobody is paying attention.”
    http://www.politico.com/agenda/story/2017/09/13/food-nutrients-carbon-dioxide-000511?lo=ap_a1

  106. David Attenborough: Hány ember élhet a Földön? HunSub

    A híres természetbúvár kevésbé híres, de kétségkívül a legfontosabb videója. Ahogy a videóban is kifejti, a népességszám témája az elmúlt néhány ezer évben mindig is megosztó volt, de itt az ideje leszámolni ezzel az idejétmúlt, pusztító tabuval!
    Nem az emberi életek mennyisége, hanem azok minősége a lényeg, és mivel a Föld erőforrásai végesek, a mennyiségi növekedés súlyosan rontja az életek minőségét (szűkösség, ivóvízhiány, talajpusztulás, erdőirtás, éhínség, élelmiszerárak emelkedése, háborúk, népvándorlás, stb.).

  107. Szakértők szerint nem lehet megmenteni a svájci gleccsereket, az évszázad végére csaknem teljesen eltűnhetnek – számolt be róla a Tages-Anzeiger című svájci lap csütörtökön. Még a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére tett legnagyobb erőfeszítések árán sem lehet megakadályozni, hogy 2100-ra eltűnjön a svájci gleccserek 80-90 százaléka – írta a lap Matthias Huss, a zürichi Szövetségi Műszaki Főiskola (ETH) glaciológusának elemzésére hivatkozva.
    http://ecolounge.hu/nagyvilag/az-evszazad-vegere-eltunhetnek-a-svajci-gleccserek

  108. A föld bolygónak van egy teljesítő képessége a létező élőlényfajok eltartására.
    Ezek a természetes élőhelyek, ahol a természet adta körülmények közt, visszacsatolásos alapon korlátozva van egyes fajok szaporodása.
    Északon elszaporodnak a kis rágcsáló lemmingek, a ragadozók létszáma fellendül, a lemmingek felzabálják a növényeket táplálék hiány alakul ki, a ragadozók is megtizedelik, őket, a lemming populáció összeomlik. Legrátermettebbek túlélik. Ragadozók is éheznek, csak a legrátermettebbek élik túl, mire a növények újra sarjadnak, a lemming populáció újra fellendűl és a bőség új ciklusa beindul.

    Emberiség a technikai civilizáció eszközeivel ki tudja tolni az élőhely pusztulását, viszont a vegyszerezéssel tönkreteszi a talaj élővilágát és a talajvizeket, amelyek hosszútávon fognak, nagyon durván visszacsapni. A talajlakó mikro organizmusok, fonalgombák és hasonlók visszaszaporodása szerves trágyázás nélkül igen lassú, viszont nélkülük a növények nem tudják felvenni a talajból a tápanyagokat.
    Egy idő után a termés átlagok durván meg fognak zuhanni. Igen durván.

    Az emberiség létszáma nagyon durván vissza fog zuhanni egy olyan létszámra amely a föld természetes eltartó képeségével összhangban van.
    Becslésem szerint mintegy 500 millió ember részére lenne lehetőség, szigorú szerves bio gazdálkodás rendszerben, megélni a Föld bolygón.

  109. Nem ismertem a kőbevésett 500 milliót. Más helyen olvastam ezt a számítás becslést. Köszönöm a linket.

    Holdutazás kétkedőinek írom, a hatvanas években már annyira fejlett volt a technika, hogy az USA Jodrell Bank rádióteleszkóp képes volt fogni a szovjet hold kutató eszköz rádiójeleit, és a szovjeteket megelőzve nyilvánosságra hozták, az eszöz által a hold felszínéről készített fényképeket.

    Az emberi feltűnési viszketegség, a szenzáció csinálási kényszer az egyedüli alapja a holdutazás körüli kétkedés kampánynak. Magyarán szólva, pénzt lehet belőle csinálni, és amiből lehetséges, abból meg is csinálják a pénzt. Nem alkotnak, csak pénzt csinálnak, akár rágalmazással is.

  110. Amerikában az államilag finanszírozott kutatóintézeteknek négy évente kell benyújtaniuk klímatanulmányukat a washingtoni kongresszusnak. A dolgozatot csak az amerikai elnök engedélyével lehet nyilvánosságra hozni. Trump ezt január óta nem adta meg. Mindegy, így is kiszivárogtatták az anyagot.
    Alaszkában és az Északi-sarkkörön kétszer gyorsabban melegedik a hőmérséklet a földfelszínen, a talajban és a levegőben, mint a globális átlag. Ennek is emberi tevékenység az oka.
    Ez azért szörnyű hír, mert Szibéria éppúgy mint Alaszka dúskál fagyott metánban.
    A Princeton University szerint a metán nagyjából harmincszor(!) erősebb üvegházhatású gáz, mint a széndioxid, ami a klímapolitika legtöbbet emlegetett üvegházgáza.
    A globális felmelegedés és jövőnk a Földön tehát sokban függ attól, hogy a metánkészletek fagyott állapotban maradnak-e, vagy kiolvadnak a fagyott talajból (permafrost) és elkezdenek bugyborékolni az alaszkai tavakban, a légkörbe kerülve.
    http://www.piacesprofit.hu/klimablog/ketszer-gyorsabban-melegszik-a-levego-az-eszaki-sarkon-olvad-a-metan/

  111. 123 – Piton:
    Az északi sark dupla melegedési üteme, a buborékol metán nem mai hír, már évek óta tudunk róla. Ma a nagy kérdés, hogy be fog-e következni az abrupt melegedés, és valóban csak 10 évünk van-e hátra.

  112. 124: Tudom Tibor bátyám. Itt inkább az a fontos a hírben, hogy a Trampli adminisztráció jegeli a legújabb kutatási és mérési eredményeket összefoglaló jelentést. Viszont az is újdonság, hogy elkezdtek a metánnal, és hatásaival komolyan számolni. Meg kellenek a friss „hírek” a kritikusaink és a szkeptikusok miatt is. 😉 🙂

  113. Egy majdnem jó cikk…:

    A szeptemberi időjárás ízelítőt adott, mit várhatunk az éghajlatváltozástól. És ez még csak a kezdet. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján nyugodt, nyárias szeptemberre számítottunk, hiszen évek óta szinte már nyári hónapnak számít. Aztán rögtön az elején történt valami, ami elméletben normális ám ritka jelenség, a valóságban viszont már a klímaváltozás morgott ránk egy nagyobbat.
    http://24.hu/tudomany/2017/09/26/idojaras-elkezdhetunk-komolyabban-megijedni/

  114. 126 – Piton:
    Köszi a belinkelés. A szélsőségek fokozódnak! Ezt már tudjuk egy ideje, de nem árt az időnkénti ismétlés.

  115. 129 Observer

    Ez rossz link. 🙂
    Portfoliónak nem volt témája, ezért elővett egyet tavajról, de nem nézett körül a mában.
    Ezzel elhitelteleníti a korrekt tájékoztatást.
    Ez nagyon nagy hiba!!

    Azt írja: „Így sülünk meg szép lassan a Földön” és ad egy Twitter linket.

    Én azt mondom, hogy így fagyunk meg: http://www.climate4you.com/images/MSU%20RSS%20ArcticAndAntarctic%20MonthlyTempSince1979%20With37monthRunningAverage.gif
    A globális hőmérséklet zuhan.

    Döntsétek el, ki nem mond igazat.

  116. Hol zuhan n/a?? 😀 Meg a te abradon is emelkedik 😀

  117. 131 Curix

    ” Meg a te abradon is emelkedik ? ”
    Sokszor találgatom ki vagy Te?
    Ember? Gép (ro)bot? Marslakó?
    Fizetnek, hogy mindenkinek és mindennek (még a rációnak is) ellentmondj?

    Az ábra climate4you.com-ról való, nem az enyém.
    Az ábra szerint pedig márciusban a nulla közelében volt Délen is, és Északon is.

    Nem ugyanazt olvassuk ugyabból a szövegből, és nem ugyanazt látjuk ugyabból az ábrából.

    🙂 Nevetni próbalok.

  118. n/a: Szerinted a _globális_ hőmérsékletről 2 db mérési pont alapján lehet nyilatkozni?
    Ráadásul a trendek ezeken az ábrákon is emelkedőek (főleg az Arctic), még ha az aktuális értékük 0 is.
    Mellesleg a „most épp 0-n van az anomália” miért jelenti neked, hogy megfagyunk?

    „Fizetnek, hogy mindenkinek és mindennek (még a rációnak is) ellentmondj?”

    Magadból indulsz ki?

    „Nevetni próbalok.”

    Ha azon, hogy a fentieket érvnek szántad, lehet is…

  119. 133, 134
    Tudom mit beszélek!
    Curix hibázott. Nem az én ábrám, és az ábrán valóban hőmérsékletcsökkenés van.
    Ez tény.
    Nem hangsúlyozom túl, mert csak beszélgetünk.

    Azért írtam, mert a Portfólió cikke üres, új információt nem tartalmaz, csak „helykitöltő” az ujságban.
    Legalább valami időszerűvel illett volna kiegészíteni.

    „Szerinted a _globális_ hőmérsékletről 2 db mérési pont alapján lehet nyilatkozni?”
    Igen. Persze. Ez mindenképp több információ a semminél.
    Sokszor ennél kevesebb adat alapján kell döntést hozni.

    Trendek.
    Mekkora időtávot veszünk trendnek? 🙂

    133
    Köszönöm a linkeket. Sok az anyag, idő telik átnézni, de nekimegyek.
    Április elsején már beszéltünk a lehülésről, „komolyan”, emlékszem.

    Amit hangsúlyoznék: Nem az én adataimról beszélünk. Az adatokat én is csak értelmezem és abból következtetéseket vonok le, elsősorban magam számára.
    Biztosak lehettek abban, hogy magamat nem akarom becsapni.
    Meghallgatlak Titeket is, azt is (ki)értékelem.

    Nem minden gondolatomat mondom el, és amit mondok azt sem kell elhinni.
    (már ezt is írtam itt)

  120. A globális rendszer nagyon könnyen instabil lehet külsô pld. kozmikus jelenségek miatt.
    Ez történt valamikor 12.000+- éve is. Ekkor volt az özönvíz,ami valami 300 méterrel megemelte az óceánokat.A mai Európa és Kína területének megfelelô szárazföld került viz alá.
    Hogy melegszik a föld az biztos,de ahogy Graham Hancock is mondja ,az nem csupán az emberiség okozta hatás.Talán felgyorsitja,de nem okozza.
    https://youtu.be/qEtNKQnQkdY

  121. 136:
    Nem megyek bele a részletekbe, de elég vad dolgokat irkáltál össze.

  122. 130: „A globális hőmérséklet zuhan.”

    Szóval vigyázz, nehogy a lábadra essen. 😉

    Bizonyára vannak jobb és frissebb ábrák is, de ez is elég látványosan mutatja a nyilvánvalót még a laikusoknak is /nekem/.

  123. Tibor ba’
    Azert hozzaszolhatnal!Reszleteiben.De kulonosen a vad dolgokra reagalj.
    Globalis rendszer alatt a Foldet ero hatasokra gondoltam….nem politizalni akartam.Azt a reszet elvesztetted nyolcadikan.

  124. 135:

    „Tudom mit beszélek!
    Curix hibázott. ”

    n/a
    te most ennyire hülyének nézel? Az északi sark láthatoan évröl évre melegebb a grafikonod szerint. Most mit kötekedsz? Megjött a havid vagy mi?

    Jenheral
    szerinted meg tud az ocean szintje emelkedni 300 méterrel?

  125. 139:
    Özönvíz,
    300 méter,
    12.000 év,
    kozmikus hatás.

  126. Jókora eső kellett ahhoz a 300m szintemelkedéshez. Most is esik, a végén még ezentúl retteghetek ettől is.

  127. Curix
    300 feet(lab) es nem meter…az en hibam
    Tibor ba’
    Az ozonviz az Eszaki felteke jegolvadasa volt,ket lepesben ie.12800 illetve ie.11600-ban.
    A fold ekkor a kozmoszbol szarmazo ustokos,egitest altal szenvedett hatalmas sebesseggel valo becsapodasatol keletkezett homerseklet „aldozata” lett.A hatalmas ,kb 2000+ F megolvasztotta a jegmezoket.

  128. 143:

    Azt olvastam hogy az egesz antakrktisz „csak” kb. 60 meterrel tudja megemelni az oceanokat. Ergo meg a 300 lab is majdnem necces, de jobban hangzik.

  129. 143: Kár, hogy ezt egyetlen tudományos tény se erősíti meg, de ne zavarjon, nem divat mostanában a tudományos megalapozottság, sőt az is csak valami nyugati métely, nem Szittya ivadékoknak való.

  130. 143:
    Most nem fogok elkezdeni számításokat végezni, de kapásból ennek a becsapódásnak 510.000.000 km^2 x 0,3km ~ 170.000.000 km^3 jeget kellett volna megolvasztani, aminek hőértéke sok-sok nagyságrenddel több mint a (mit is írtál? Üstökös, égitest?) kinetikus energiája. Arról nem beszélve, hogy ennyi jég elolvasztása nem megy egyik pillanatról a másikra.

  131. 147 – Jenheral:
    Szerinted reális kérés, hogy egy 3 és fél órás videót nézzek végig?

  132. 149
    Akkor meg ne kritizalj a hulyesegeiddel.Kulonben is idod van,mint a szemet.Nyugdijas vagy.
    Ir-neked detto.

  133. 149 – jenheral:
    Gondolom az én időmet én osztom be, nem pedig te.
    Jaj, majdnem elfelejtettem. Itt, nálam ez a stílus nincs megengedve. Javaslom vidd el máshová.

  134. 151 – n/a:
    Nem. Kanadából (egy kutya).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük