(2258) Hányadik gyerek vagy a családban?

Tibor bá’ online

 

Egyáltalán nem mindegy hányadik gyerek vagy a családban, amit részben a természetnek, részben a szülőknek köszönhetsz.

Köztudott, hogy az egyed nemét az x és az y kromoszóma határozza meg. Az y kromoszóma a többihez képes egy aprócska valami, aminek az a következménye, hogy az y kromoszómát hordozó spermium könnyebb, mint az x kromoszómát hordozó. A könnyebb spermium gyorsabban mozog, ezért nagyobb az esélye annak, hogy a petesejtet ők termékenyítik meg. Ennek statisztikai következménye, hogy 100 leány csecsemő születésére 105 fiú csecsemő esik. A hímivarú egyedek azonban sérülékenyebbek, ezért ez a számbeli fölény 1-2 évtizeden belül eltűnik, és 90 év tájékán már a nők aránya lesz kb. kettő az egyhez.

Az y kromoszómás spermiumok előnye azonban tiszavirág életű, gyorsabban is halnak el, mint az x kromoszómások. Ebből adódik az a jelenség, hogy a házaspár első gyereke nagyobb valószínűséggel fiú, míg a második gyermek általában lány. Az ok egyszerű, aki naponta szeretkezik annak a spermájában a két különböző kromoszómás spermiumok száma nagyjából megegyező, és ugye a fürgébb y hordozóknak nagyobb a célba jutási esélye. Aki hetente csak egyszer szeretkezik annak a spermájában jóval több az x hordozó, mert az y hordozó nagy része egy-két nap alatt elhal. Hiába gyorsabbak a y hordozók, az x hordozó nagy száma ezt több mint kompenzálja. Tanulság? Ha fiú gyereket akarsz, akkor naponta közösülj, legalább a teherbeesésig.

A gyermekek megszületése után a szelektálást átveszik a szülők. A tapasztalat azt mutatja, hogy míg az elsőszülött fiú szorgalmasan tanul, az utána következő inkább focizik. Az elsőszülött valószínűleg orvos lesz vagy ügyvéd, a fiatalabb testvér inkább valami más. Na de miért? Mert a kezdetben rutintalan szülők az elsőszülöttet túlzottan féltik, ezért a gyerek fizikuma helyett az eszére támaszkodik. Érdemes megjegyezni, hogy a Mercury program hét eredeti asztronautája mind elsőszülött volt. Az egyetemek statisztikája szerint a fiatalabb testvérek általában „veszélyes” sportokat kedvelik, amiket az elsőszülöttek inkább elkerülnek.

Ha szülők ügyelnek az igazságosságra, még akkor is az a helyzet, hogy az elsőszülöttek átlagosan 3000 órával több szülői „figyelemben” részesülnek.

Idősebb anyukák úgy nyilatkozhatnak, hogy a legkisebb gyerek áll legközelebb a szívükhöz, de probléma esetén a legidősebbtől kérnek segítséget.

Azt is megfigyelték, hogy a testvérek közötti kevesebb, mint két év korkülönbség kevesebb konfliktust eredményez, míg a két évnél több korkülönbség pont ellenkezőleg hat.

Az elsőszülötteknél apró problémák esetében is gyerekorvoshoz fordulnak, aztán rutinra tesznek szert, ami azt jelenti, hogy a további gyerekeknél már alig támaszkodnak az orvosra. Ennek természetesen meg van a nevelési hatása. Ahogy az is a nevelés következménye, hogy az elsőszülött megpróbál tökéletes lenni, míg a legkisebbnek eszébe se jut.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

7 gondolat erről: „(2258) Hányadik gyerek vagy a családban?

  1. Úgy emlékszem Czeizel Endre könyvében olvastam, hogy amennyiben peteérés előtt történik a közösülés, akkor nagy valószínűséggel leány születik, mivel a „kapu” előtti várakozásban az életképtelenebb hím ivarsejtek zöme elpusztul. Viszont a tüszőrepedés utáni versenyfutást majdnem biztosan egy fiú fogja megnyerni. Azt is írta, minél ritkábban történik közösülés és az peteérési napokban történik, annál valószínűbb a teherbe esés. Tehát a gyermeket akaró pároknak nem ajánlotta a naponkénti szexet. Egyéb esetekben természetesen nincs ellenjavallat.

  2. Még jó, hogy az asszony nem olvasta Czeizel könyvét. Mondjuk fiú is lett mindkét gyerek 🙂

  3. „Ahogy az is a nevelés következménye, hogy az elsőszülött megpróbál tökéletes lenni, míg a legkisebbnek eszébe se jut.”
    Ez tetszett, de én nem csupán a nevelés következményének tekintem.
    Szerintem arról van szó, hogy az elsőszülött gyermek azt a viselkedésmódot választja, ami a legtermészetesebb számára: szervilis együttműködés a szülőkkel, szorgalmas teljesítés, becsületes viselkedés. ez mindig sikeres, a hozadéka mindig pozitív. Ez az értékrend be is épül a személyiségbe egy életre.
    A második gyerek számára ez az „ökológiai fülke” már le van foglalva, ezen a vonalon ő már nem érvényesülhet, mert ott van már a nagyobb testvér, aki ezt nála okosabban, rutinosabban, eredményesebben tudja teljesíteni, vele értelmetlen ilyen eszközökkel versenyezni, garantált a bukás.
    Erre a gyerek hamar rájön, és új utakat keres, amiben a nagyobb testvér járatlan és naivabb, mert saját eddigi tapasztalatai alapján hisz a jó viselkedés jutalmában.
    A kisebbik hamar nyúl övön aluli eszközökhöz, csal, füllent, beköp, és közben azt is megtanulja, hogy ezt mesteri fokon kell játszani, mert különben lebukik.
    Szóval életrevalóbb lesz, még ha a szülő úgy is érzi, hogy a nagyobbik a jó gyerek… 🙂

  4. „Ha szülők ügyelnek az igazságosságra, még akkor is az a helyzet, hogy az elsőszülöttek átlagosan 3000 órával több szülői „figyelemben” részesülnek.”

    Ez teljesen jogos, mert első alkalmakkor a szülőnek több idő kell a feladat, probléma megokdásához… megtanulni, hogy miért sír a gyerek, mennyire kel komolyan venni, letenni, elaltatni, konfliktust kezelni, stb… A másodiknál, harmadiknál ez sokkal gyorsabb… Hasonló az iskolánál is. Első alkalommal a szülőnek is meg kell tanulnia a rendszert, ami nem kis idő.

    Van erről egy vicc is, hogy mit csinál a szülő ha a cumi leesik a földre:
    Az első gyereknél rohan, mossa, sterilizálja, mielőtt visszaadja a gyereknek, a második gyereknél leöblíti a csapnál, a harmadiknál a kutyával nyalatja le róla a port.

  5. Nálam az első gyerek pont fordítva csinálja,ahogy leírtátok. Mindenben ellentmond,soha nem csinálja azt,amit kérünk tőle, kb akkor együttműködő ha beteg,és azt is 2 évente egyszer produkálja…
    Ezzel szemben a másodszülött lányom sokkal nyugisabb,és együttműködőbb. Nálunk ezt dobta a gép,igaz ezt is kértük… 🙂

  6. Nálunk ha anyagilag segiteni kell a 10 évvel fiatalabbtól kapok mert ő az ügyesebb , bár mindkettő szorgalmas. De neki tőbb esze volt az örökségét jól kezelni mig az idősebb hagyta a férjének elcseszni….

    Egyébként m indkettő nyugodt gyerek volt a maiakhoz képest pedig tündérek! Igaz én most se tapistelózók és azidőkben a sok szép mesekönyvet én is élvezettel olvastam magamnak+nekik.
    1.lány 2. fiu Lányomnál forditva ott midkettő egyforma 95 ös és 2002 es még viszonylag normálisak.
    Sok múlik a kényeztetésen…a nemtörödömségen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük