(2240) Közvélemény kutatás

Tibor bá’ online

 

A legújabb közvélemény kutatás szerint megtudhatjuk, hogy legjobban a magyar nemzetet ebben a pillanatban Kossuth és Széchenyi előtt, Maga Orbán Viktor képviseli a legjobban. Hogy ez pontosan mit jelent azt nem tudom, de a „hír” hallatán (Éva talált rá, és felolvasta nekem) röhögni kezdtem. Vajon kiket kérdeztek meg és hol? De ez nem is igazán fontos.

Vance Packard a The Hidden Persuaders című könyvében már 1957-ben felhívta a figyelmet valami természetes dologra. A történet (emlékezetem szerint) valahogy így szól. Az egyik sörgyár megbízásából a sörfogyasztást kellett volna felderíteni. A közvélemény kutatók kimentek az utcára, megállították az embereket és feltették nekik az egyszerű kérdést: „Bocsánat uram, megmondaná nekünk, hogy szereti-e a sört. – Igen, munka után nagyon jó a kikapcsolódásra. – És melyik sört kedveli ön, a világos sört, vagy a barna sört? – És akkor kaptak egy rövid választ. Aztán kiértékelték az eredményt, és azt kapták, hogy az emberek 95 százaléka a barna sört kedveli. A megrendelő nem fogadta el az eredményt, ugyanis a fogyasztás szerint az arány pont a fordítottja volt. Húsz ember közül 19 világos sört ivott. Gyerünk a reklám pszichológusokhoz!

A helyzet az, hogy az emberek a feltett kérdést egy kicsit másképp értik. Valahogy így: Ön a disztingvált sör fogyasztok által kedvelt barna sört kedveli, vagy pedig azt a közönséges világos löttyöt? Ez meglehetősen kétségessé teszi a válaszok valódiságát. Az emberek büszkék, mondjuk úgy, felvágnak. Politikai kérdéseknél pedig óvatosak. Vagy nem válaszolnak, vagy az „elvárt” választ adják. Ezért találták ki a mély lélektani kérdezést.

A Nescafé (instant café) kitalálása után azt hitték, hogy a helyszínen (Brazília) olcsón előállított kávé óriási siker lesz a gyors kezelhetőség és persze alacsony ár miatt. Nem ez történt. A Nescafé nem fogyott. Miért? Ha megkérdezik a háziasszonyokat, hogy miért nem veszi ezt a praktikus kávét, nem fognak használható választ kapni. Készítettek tehát két, 10 tételből álló bevásárló listát, amelyeken 9 tétel azonos volt (még a sorrendjük is). Viszont az egyiken Nescafé volt a másikon negyed kiló szemes kávé a tizedik tétel. Egy város felosztottak 3 körzetre. A középső volt puffer zóna, itt nem jelent meg a lista. A másik kettőben az egyik, illetve a másik listával lehetett találkozni szórólapszerűen azzal a kitétellel, hogy jellemezze egy mondattal, mi a véleménye arról, akinek ilyen bevásárló listája van. A beküldők között kisorsolnak ezt vagy azt. A bejött válaszokat kiértékelték, de csak a jelzőket írták össze. A kiértékelés után kiderült, hogy a Nescafés listára a legtöbb jelző: kényelmes, lusta, gondatlan voltak. A másik listánál ezek a jelzők sehol se voltak.

Ekkor a reklámosok a fejükre csaptak, és rájöttek mit kell tenniük. A reklám kampányban azt hangsúlyozták ki, hogy vegyél Nescafét, ezzel is több időd marad a családod kiszolgálására. Megindult a Nescafé menetelése, és azóta is tart.

Ezzel az Orbános felméréssel az én véleményem szerint nem azt érik el, amit szeretnének. Én röhögök rajta, mások csak hitetlenkednek, mert az eredmény elfogadhatatlan. Rákosi népünk bölcs vezére, Rákosi apánk, Sztálin legjobb magyar tanítványa, stb. emléke még sokakban él. Nincs itt semmi más, mint az Orbán kultusz beindítása. A történelem megismétli önmagát.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(2240) Közvélemény kutatás

  1. A fidesz kultusz már a migráns kérdés kezelés óta beindult. Ujra visszafordított jópár napraforgó szavazót és a balga zöm számára sem létezik már semmilyen gazemberség amitől felháborodnának. Burkolt diktatúra épült ki. A sikeresebb vállalkozók többsége színlelten lelkes fideszesek lett. Kifelé. Hogy ne kockáztassanak semmit. Ha a kormány ebédszünetben a parlament parkolójában óvodásokat sütne nyárson akkor sem történne semmi. Ez a közvlélkutatás meg csupán egy jó mély benyalás. Méghogy Széchenyinél nagyobb magyar….

  2. Van itt mégvalami: veszély esetén a csoport összezár. Elég nyilvánvaló, hogy a muszlim áradat veszélyt jelent Európára, és ez sokaknál beindítja a védelmi reakciókat. Ha háborúban állunk, akkor mindegy, hogy diktatúra van-e, hogy lop-e a vezér, akkor egy emberként kell ellenállni a támadásnak.

    És tényleg az a helyzet, hogy tán az egy Jobbikon kívül nemigen van olyan vezetőjelölt a palettán, aki legalább ezt a szintet megütné a védelemben.

  3. Valamelyik stand up előadó kérdezte hogy miben különbözik Orbán és Széchenyi?
    Abban, hogy Széchenyi nem Nagycenkre építette a Lánchidat.

  4. Vajon mikor nyílik ki az a most még burkolt diktatúra?

  5. 3.
    esca

    És hogy az egyik a sajátjából adott a köznek,
    míg a másik a közösből elvett és elvesz magának.

  6. 3 – esca:
    Találó, szellemes, ráadásul IGAZ.

  7. A jobbik is lebontaná a keritést és sorossal paktál a betelepitésen..erről ennyit… Pártsemlegesen csak azt nézem ha elpatkolok élhető marad e még az ország az utódaimnak! És a tiednek is mert nyilván nem egyedül maradnak egy buborékban.

  8. 0. Zee
    Mélyen egyetértek. Itt már gyakorlatilag mindent meg lehet csinálni.

  9. Tibor bá’

    „Ezzel az Orbános felméréssel az én véleményem szerint nem azt érik el, amit szeretnének. ”

    Áprisiban visszatérhetünk arra, hogy Orbánék valóban kérésre készítettek egy őket fényező statisztikát, vagy tényleg ennyien így gondolják…
    Utána persze jön a birkázás, meg hogy a magyarok hülyék.
    Persze ilyenkor felmerül a kérdés, hogy objektíve kik az „okosak”?
    Akik vezetik a hülyéket, vagy akik vezetni szeretnék?

  10. 9: „Áprisiban visszatérhetünk”

    Az igazi fidesz szavazó kemény ám, mint az acél. Főleg, ha nőt kell verni:

    Attila, te tényleg ezekkel vállalsz közösséget? Ilyen orvul-hátulról hajánál fogva földrerántós őstulkokkal?
    Fura szerzet vagy te…
    Eddig védtelek Tibor bá’ előtt, de mostanra elegem lett belőled is, meg az összes többi fideszes baromból is, akik – tömegben – olyan bátrak a gyengébbekkel (gyengébb nemmel) szemben. Mert ez már nem az első eset.

  11. 9.
    Te is nagyon jól tudod, hogy úgy alakították az egész választási rendszert, hogy más gyakorlatilag nem nyerhet csak ők. Èppen ezért teljesen felesleges azzal jönni mi lesz majd április után. Szerintem mindenki tudja mi lesz, nyerni fognak az lesz. Ebben a rendszerben csak olyan fölénnyel lenne verhető a fidesz, amilyen fölény soha nem fog összejönni egy ellenzéki pártnak sem, pláne nem országosan, de ez ugyanakkor nem jelenti azt, h a többség osztaná Orbán nézeteit és ezt az utat járná tovább.

  12. 10. Más nem nyerhet csak ők.

    Ezek szerint már nem számolják a szavazatokat, csak kihirdetik vitya győzelmét?

    Ha esetleg még mindig a szavazatok száma számít, akkor a legtöbb szavazatot nyerőnek kell győzni, akár fidess, maszop, vagy más

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük