(2235) Óceánba eresztik a radioaktív vizet

Tibor bá’ online

 

Fukushimai katasztrófa színhelyén új fejlemény van kialakulóban. Amint az várható volt a leolvadt reaktor maradék hűtéséhez felhasznált vizet nem lehet az örökkévalóságig tárolni. Máig 770.000 m3 radioaktív víz gyűlt össze, amit most terveznek beengedni a Csendes-óceánba. Ez az irgalmatlan mennyiségű víz több mint 2000 gáztartály méretű tárolóban fér el, és ugye a begyűjtésnek nincs vége. Ki tudja, meddig kell még folytatni.

A probléma lényege, hogy az elhasznált hűtővíz radioaktív. A vízben oldott radioaktív izotópoktól meg lehet szabadulni a Tritium kivételével. A Tritium, 3H, egy hidrogén izotóp, ami oxigénnel vizet ad. Tehát vegyi úton elválasztani nem lehet, csak centrifugálással lehetne elszeparálni, de ez ipari méretekben elképzelhetetlen. Marad tehát az óceánba eresztés. A baj nem olyan elképesztően nagy, mert a Tritium felezési ideje 12,3 év, vagyis kb. 100 év alatt válik jelentéktelenné, ha nem kap utánpótlást, de kap. A mai napig 1460 TBq gyűlt össze, ami évente 230 TBq-el gyarapszik. Ez jelentős mennyiségű radioaktivitás, mert ugye T=tera = 1012, és egy gramm rádium 3,7 x 1010 Bq. Az összes Tritium aktivitása nagy vonalakban 40 kg Rádium sugárzásának felel meg.

A japán halászok természetesen tiltakoznak, de hiába, mert a radioaktív víz tárolása hosszabb távon megoldhatatlan. Bennem felmerül még a kérdés, hogy a többi, összesen 62 darab, a vízből kinyert radioaktív izotóppal mi lesz. Természetesen tárolják, de meddig? Százezer évig? Ki/mi biztosítja a folytonosságot? Újra szembesülni kell a kérdéssel, hogy lehet belekezdeni egy olyan projektbe, aminek a vége nem látható be? Az „utánam a vízözön” egy elképesztően önző és felelőtlen hozzáállás.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

11 gondolat erről: „(2235) Óceánba eresztik a radioaktív vizet

  1. Várható volt, hogy ezt fogják tenni. Ennyi teli tartállyal nem tudnak mit csinálni. De nyilván már így is rengeteg sugárszennyezett víz kerülhetett az óceánba. Engem, ami meglepett ebben az inkább a Japán hozzáállás vagyis hogy vhol talán azt vártam, hogy ők ilyet nem tennének meg illetve hogy sokkal felkészültebbek lesznek ha egy ilyen történik. Ehelyett gyakorlatilag kezdettől sumákolnak.

  2. Nagyon nagy a tricium és a sima hidrogén tömeg aránya (3:1), ezért egyáltalán nem bonyolult a szétválasztása, „csak” eszköz és energia igényes, valamint foglalkozni kellene az egyéb oldott anyagokkal is. Sokkal egyszerűbb és olcsóbb az egész trutyit minden mindegy alapon az óceánba engedni.

  3. 2 – Gabiiii:
    H2O tömege 18
    THO tömege 20
    20:18 már nem olyan nagyon nagy arány. 770.000 tonnát kicentrifugálni azért nem semmi.

  4. Komolyan megfordult a fejemben, hogy jó pénzért adnék pár tippet a japánoknak hulladék kezelés témában…
    Le kellene futtatni pár tesztet, mert elviekben megoldható a probléma(kész technikai eszköz van rá, de nem erre gyártották/találták ki).

  5. 3. Dajtás

    Ezeknek a fillérbaszóknak tippet adni? Az pénzbe kerülne nekik.
    Nem egyszerűbb szólni egy segédmunkásnak, nyissa ki a csapot?

  6. 3. Tibor bá’
    H2 tömege 2
    DH tömege 3
    D2 tömege 4
    TH tömege 4
    TD ömege 5
    T2 tömege 6
    Nagyon könnyen elkülöníthetők, csak előtte a vizet fel kell bontani hidrogénre és oxigénre. Ezért igényel sok energiát és egyéb felszerelést.
    Magyar szempontból a tricium óceánba engedése sokkal nagyobb baj, mint a többi radioaktív anyagé, mert ez az esővel el fog hozzánk jutni. Az egyebeket legfeljebb a tengeri halakból kaphattuk volna meg, amit elkerülhettünk volna.

  7. 6. gabiiii

    Hát most megnyugtattál.
    Legalább jóízűen eszem a tengeri halat, mert így is-úgy is mindegy; legalább akkor legyen meg a gasztronómiai élményem.

  8. 6:

    Az egyebeket is megkapod, mert ha a szomszéd megeszi a tengeri halat és utána elszórja a székletét, haját, bőrét, hulláját azt te már valamivel megeszed vagy belélegzed.

    Igaz ez sokkal lassabb mint a víz körforgás, de évtizedek alatt itt is és az egész világon kimutatható lesz.

  9. 65 – gabiiii:
    Nem tudom miért erőlködsz. Itt a Bohr-féle atommodellt mindenki ismeri. A víz „csak” felbontása a probléma. Ugyanis a hidrogénnek kurva nagy az égéshője, messze nagyobb mint bármi másnak. A víz pedig nem más, mint egyszer már elégett hidrogén. Ha szét akarod bontani, akkor közölni kell vele ezt a hőenergiát. Aztán persze újra elégetheted, de ez édeskevés.

  10. Szerintem gabiiii csak azt akarta mondani, hogy elektrolízist követően gázcentrifugában a trícium már viszonylag egyszerűen elválasztható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük