(2210) Érik a gyümölcs*

Tibor bá online

 

Szaddam Husszein nagy barátja volt az USA-nak, amikor még Iránnal háborúzott, aztán akadtak némi nézeteltérések, de nem komoly. Amikor viszont Szaddam Husszein elhatározta, hogy olajat többé nem ad el dollárért, akkor elhatározták, hogy Szaddamnak meg kell halni.  Muammar Gaddafi nem volt az USA első számú kedvence, a Lockerbie (1988) merénylet után meg különösen nem, de amikor megígérte, hogy felhagy az atombomba kísérletekkel, a kedélyek  megnyugodtak. Amikor azonban kiderült, hogy Gaddafi „arany-alapú dénárért nyersolaj értékesítés” ügyben szervezkedni kezdett, akkor elhatározták, hogy Gaddafinak meg kell halni. Amikor az isten tudja mióta húzódó görög válság egyik fázisában Georgios Papandreou elhatározta, hogy Görögország nem fizet tovább, amit népszavazással akart elérni, akkor elhatározták, hogy Papandreounak menni kell. Ahogy menni kellett Berlusconinak is. Ez utóbbi két miniszterelnök váltásnak egyetlen egy oka volt. Mind két országnak tovább kell törleszteni a tartozásaikat. Ez rendben van, de mi a végső cél? Elvégre a világ hitelválsága egészen biztos be fog dőlni, egyszerűen azért, mert a kint lévő tartozások  matematikailag nem fizethetők vissza.

Egyszerű „gazdaságossági számítás”, ha ezt annak lehet nevezni. A kérdés az, hogy a teljes összeomlásig mi módon lehet kiszivattyúzni a maximumot? A válasz egyszerű, úgy, hogy az elsőnek bedőlni akarókat addig kell fenntartani és törlesztésre kötelezni, amíg a kevésbé eladósodottak utol nem érik őket. A cél tehát a lehető legtovább húzni azt az időpillanatot, amikor az egész világ egyszerre dől be. Addig pedig az egyre jobban megcsapolt, és ezért elégedetlenkedő lakosságot sakkban kell tartani. Felkészülhetünk tehát, hogy Görögországból és Olaszországból gyönyörű felvételeket fog a TV közvetíteni az esti hírek alatt az előttünk álló időben.

Az igazi nagy kérdés, hogy mi történik velünk, magyarokkal? Az adók emeléséről, új újabb és újabb adók kitalálásáról, a különböző népcsoportok megcsapolásából arra lehet következtetni, hogy Orbán fizetni fog, elsősorban azért mert maradni akar. Személy szerint én nem csatlakozom azon jóslathoz, hogy Orbánnak már csak tíz hónapja van, nem több. „Azokat” nem érdekli Orbán hülyesége, az érdekli, hogy nyúzza-e a népet vagy sem. A multik megadóztatása nulla. Orbán nem a multikat adóztatta meg, hanem a népet a multikon keresztül, hiszen az extra adókat beépítik az áraikba. A bankok direkt és indirekt megadóztatása csalóka, mert úgy tűnik, hogy a bankokat Orbán sok százmilliárd forinttal lenyúlta. Nem nyúlta le, a bankoktól elvett pénzt is tőlünk vette el, majd ki fogja fizetni adósság törlesztésre (természetesen a lopásokon felül).  És, mi lesz velünk?

Egyre szegényebbek leszünk, amihez hozzá kell idomulnunk. Ezen kívül semmit nem tudunk  csinálni, mindenki húzza össze magát, mentse át értékeit (már egy kicsit elkéstetek vele), és készüljön fel a nagy, kollektív világ-összeomlásra.

 __________________________________________________________________________

* Aki nem olvasta, és nem is hallott John Steinbeck „Érik a gyümölcs” című regényéről, íme: A történet a harmincas évek Amerikájának nagy gazdasági és társadalmi válságáról szól. Megrázó képet fest a földjükről elűzött bérlők hányattatásairól. Egy, kiszemelt család sok-sok ezer sorstársával együtt a munkalehetőség reményében, kétségbeesett döntést követően nekivág egy bizonytalan kimenetelű hosszú útnak, aminek vég célja Kalifornia. Itt semmi jó nem vár rájuk, munkalehetőség soványka. A munkabérek egyre csökkennek. De végül a kizsákmányoltak ráébrednek, hogy ha összefognak, harcuk a hatalom ellen nem reménytelen.

___________________________________________________________________________

45 gondolat erről: „(2210) Érik a gyümölcs*

  1. Jó írás! Nagyon nem is tudnánk mit hozzáfűzni. 🙂

  2. Jó írás.
    A bedőlésnek lehet bekövetkezik világszinten.Valóban mondják az olaszokat, spanyolaokat, görögöket, de akárhonnan indulhat. Lehet hogy a 2008-as válságnál jóval nagyobb lesz. És kérdés hogy utána lesz e felfutás mint 2008 után vagy pedig egy örök lejtmenet lesz?

    Az adósságot onnan is meg lehet közelíteni hogy egy részét elengedi a hitelező.Vagy nem az adós megy tönkre hanem az a pár személy hitelező és akkor nem történik semmi -ez is egy lehetséges forgatókönyv.Bár a gazdaság összetettebb ennél, de elmondhatjuk leegyszerűsítve hogy mi van akkor ha

    nem országok mennek tönkre hanem a Rockefeller család kap „kevesebb” törlesztőt.

    De az is lehet hogy hatalmas válság lesz és tényleg ezt nézzük majd a tv-ben esténként az akciófilmek helyett:D

    Az hogy melyik verzió jön be nem igazán tudjuk.

    Igen lehet a pénz elértéktelenedik, de általában válság idejém minden olcsóbb szokott lenni (főleg nagy válság esetén) mert mindenki túlad mindenen szaré húgyé csak hoyg pénze legyen.

    Pl . akkor ingatlanvásárlással is érdemes lehet várni , mert a most 10 milliós ingatlant megkapjuk majd 5 millióért.

  3. Nem lesz sjnos semmi fajta összetartás. Csak a szűkebb környezetemet nézzem, pl. a munkahelyemen is mi folyik. 10 forintért kiszúrnánk egymás szemét (Tisztelett a kevés kivételnek). Milyen összetartásról beszélünk? Irigy, szemetek az emberekel egymásal. Ajánéom mindenkinek Orwell 1984 cimű könyvét! Tibor bá’ te gondolom már olvastad?

  4. 4: Hogy te miket olvasol. 🙂

    És még el is hiszed?

    Gondolj bele, az orosz gazdaság kb. „akkora”, mint Olaszországé. Szőröstül-bőröstül, olajostul, uránostul.

    Szóval nem gazdasági tényező a nagyok között.

  5. 4:
    Nagyon érdekes írás, de én ezt 5 mondatban írtam volna le. Ez egy közönséges lotyogás. A lényeg, Oroszország jegybankjának a tartaléka nem dollárban van, hanem többnyire aranyban.

  6. A mostani válság az 1929-esnél is nagyobb lesz. Fizetőeszközök fognak tönkremenni, talán minden mostani tönkremegy – elhiperinflálják az aranyhoz képest.
    Kuszaszem se lesz kivétel ez alól: Orbán már utalt rá, hogy az adósságokat elinflálja.
    A MANYUP pénz, minden nyugdíjígérvény is áldozatául esik – esett volna – ennek.

  7. 6. Bazs
    „A mostani válság az 1929-esnél is nagyobb lesz. Fizetőeszközök fognak tönkremenni,
    talán minden mostani tönkremegy – elhiperinflálják az aranyhoz képest.”

    Van valami forrásanyagod? Mely tényezőtől várod az okot? Szívesen olvasnám,nyitott vagyok a témára.
    Te mikorra gondolod hogy lesz?
    Ha lesz akkor tényleg elszabadul a pokol-bűnözések tekintetében, mivel nem lesz munka….
    Már régóta mondják hogy lesz, de sokszor már én sem hiszem el, mert mindig csúszik….

  8. Mi kell ahhoz, hogy a Világ ne omoljon össze, szerintem három dolog:
    1. Minden vallást betiltani. (gyakorold otthon magadnak)
    2. Minden nőnek és férfinak maximum 1 utódja lehessen (helyesebben egyet nevelhessen fel, ha az első meghalna lehessen második)
    3. Minden ország adósságát lenullázni. (esetleg minden emberét)
    Ha bármelyik a három közül nem teljesül, az előbb-utóbb világ-katasztrófához vezet.
    (persze tudom ez gyakorlatban nem működik, ezért szerintem elkerülhetetlen az összeomlás)

  9. 9 – akela70:
    Miből gondolod, hogy ez működne? A 2.pontot Kína kipróbálta. Mivel, ha csak egy gyereke lehet egy házaspárnak, akkor fiút akar. Tettek róla, hogy 10 szülésből 9 fiú legyen. Eredmény? 20 évvel később sok millió fiatal férfinek nem jut feleség + jövedelmének nagy része szex igényének kielégítésére fordítódik. – Az első ponttal kapcsolatban vannak kora kereszténységi tapasztalatok. Titkos társaságok alakulnak. katakombákban gyülekeznek, szervezkednek az állam ellen. A 3. bevezetése után bedöglene a gazdaság, mert senki/semmi se adnak kölcsönt semmi körülmények között. Próbáld másképp megmenteni az emberiséget. 😀

  10. Kínában és Ázsia nagy részében még a fiúi szerepnek élő hagyományai vannak.
    A mára más társadalmi és kultúrájú Európában ezt nehéz megértenünk , bár lehet némi fogalmunk arról, amikor még nálunk is menyasszonyt vettek a férfiak és stafírungot, hozományt adtak a leányzó mellé.
    Mivel a leány elkerült a háztól, az idős szülők csak a fiúra támaszkodhattak.
    Az első szülött jogát a törvény is elismerte.

    Az a természetes szelekciót szolgálja, hogy a legtöbb fajnál a hímnemű egyedek aránya magasabb. Az embernél a háborúk alkalmanként ezt a természeti rendszert átmenetileg felborították.

    Viszont a gyerekszám szabályozással Kína megállította a népessége robbanását és 1,5 milliárdról leszabályozta 1,3-1,4 milliárdra a lakossága számát, míg ez idő alatt az egyébként is túlnépesedett India lakossága 20-30%-al növekedett.

  11. 1972-ben Bretton Woods felrúgva: Amerika hadserege és a NATO védi a dollár
    értékét, ami védelem a NATO-val együtt bomlik fel.
    2008-ban a subprime hitelek bedőltek, rengeteg pénzt nyomtak, hogy
    továbbra is működőképes legyen a rendszer.
    Adósságot adóssággal gyógyítottak, semmi eredménnyel.
    Most is csak a pénznyomda üzemelése tartja lélegeztetőgépen a
    nemzetközi pénzügyi rendszert: minden függ mindentől – egy Lehman szerű
    bedőlés magával ránthatja az összes bankot.
    Heteken belül számítok a csődre: amint nem elégszenek meg a
    papírarannyal az emberek és bankok, hanem fizikai szállítást követelnek a papír
    kifizetés ellenében (ez már a múlt héten hír volt, hogy nincs
    elég fizikai nemesfém – történetesen ezüst).

  12. Úgyhogy azzal számolok, hogy most bármikor napokon heteken belül
    elindulhat és talán már el is indult csak mi nem látjuk tisztán eze a folyamatot.
    Igen mindig csúszik: valaki bennfentes nem érzi elég érettnek rá az időt.
    A kötvénypiaci hozamok emelkedése pedig az államokat húzza csődbe az aranytól függetlenül.
    Ez is megindult, mármint a hozampiaci emelkedés .
    Két tényező amitől várom az eredményt: a rendelkezésre álló nemesfémek
    mennyisége nem elég, másik a kötvénypiaci hozamok emelkedése (államcsődökhöz vezethet), meginog a hitelpénzbe vetett bizalom (az emberek szabadulni akarnak a pénztől).
    A felmerülő veszélyeket jól látod.
    Forrásom: egy tartalékos katona ismerős Németországból és internetes cikkek tényekről ( http://der-bondaffe.com/ ).

  13. 12.Bazs
    nem lehetetlen hogy elindul valmai heteken belül, bár a mass médiában még semmi hír.Én személy szerint hiszem hogy lesz bedőlés de nem tudom elképzelni hohy most lenne, de csak amiatt mert már sok fals riasztás volt a média által.

    Illetve amit említesz okokat…hát nem tudom nem vagyok szakértő.De ez attól is függ hogy milyen csillapítások vannak a rendszerben. pl. megakadályozzák e a bedőlést a hedge fundok? (ők irányítják a tőzsdét) , kinek mi az érdeke nemzetközileg?

    Érdekek és ellenérdekek országok között? 1 ágazat bedőlésének hatása a többire(dominóeffektus) , megrendezett lesz az egész (háttérhatalom) vagy magától fog lejátszódni minden és nincs aki irányítja?

    ezek olyan kérdések amire szerintem senki sem tudja a választ, még ha napi 15 órát is olvas a témában.

    Ezeknek a brókeroknak szerintem az a jó ha minél tovább tudják csapolni a virtuális tőzsdét stb….Talán addig húzzák a dolgot ameddig lehet.(?) Nem tudom de lehet hogy még 10 évig is ki lehet tolni a dolgot, meg az is hogy 2 hét múlva hangos lesz a sajtó

    az összeomlástól.

    Hiperinfláció vagy „magas” infláció az érdekes dolog. Most elgondolkodva az áruhiány idézi elő azt , ahhoz hogy ma áruhiány legyen le kell állnia a termelőgyáraknak.Ha azok leállnak (de hirtelen mitől?) akkor munkanélküliség lesz , nem úgy van mint régen hogy van háztáji….

    Az is egy lehetséges út hogy szép lassan épül le a gazdaság és morzsolódnak le a munkahelyek évek alatt .

    Hát én már nem tudom mi lesz .

  14. Bármilyen tartozás, minden hitel megköveteli a biztonságot.
    Arany fedezet nélkül milyen biztonságban vannak az ujságpapíroknak megfelelő államkötvények? semmilyen.
    Teljes bedőlés az nem lesz. -egy ideig még nem
    mivel
    a törlesztések után járó kamat azonnal eltűnne.
    Profit maximalizálás történik amint Tibor’ Bá leírta.
    A PIG államokat se engedik bedőlni,pedig minden egyes nappal jobban rezeg a léc.
    A bankoknak soha nem volt saját pénze,mindig a máséval garázdálkodtak
    hamis alapon.
    Amit a „politikusok” (hatalomba segített ingyenélők) segítségével törvényesítettek.
    A Biblia számos helyen tiltja a kamat szedését, és ha isteni parancs az,
    hogy ne lopj, akkor az is isteni parancs, hogy kamat formájában se lopjál.
    Más embertársadat kamat formájában ne rövidítsd meg,
    azaz munkájának eredményét kamat formájában ne lopd el tőle.
    A kamatszedés révén a kufár az időt alakítja, lényegíti át pénzzé,
    és eladja az adósnak.
    Olyasmiért követel tőle ellenértéket,
    ami soha nem volt a birtokában.
    Az amerikai FEMA táborokról is lassan csak kiderült miért építették.
    És ez nem más, mint XXI.századi rabszolgaság.
    Amerikában egy kufár, neokon és dominista megszállott társaság kívánt a Clintonok révén hatalomba kerülni.
    És a saját elvakult vallási törvényeiket ráerőltetni az US alkotmánya helyett.
    Ez, és a dollár, stb. bedőlése a Trump győzelemmel elnapolódott.
    A Trump megpróbálja valahogy gatyába rázni a gazdaságot,
    de mindenhol betesznek neki.
    Ezért van ez a jelenlegi bizonytalan helyzet.

  15. 14. „nem lehetetlen hogy elindul valmai heteken belül, bár a mass médiában még semmi hír”

    Sajnos akkor tudják menekíteni a pénzüket a nagyok, ha nincs hír róla a médiában. Szóval én ilyenkor izgulok jobban.

    „Ezeknek a brókeroknak szerintem az a jó ha minél tovább tudják csapolni a virtuális tőzsdét stb….Talán addig húzzák a dolgot ameddig lehet.(?)”

    A brókereknek semmi befolyása a fenti témára. Nem túlzás, ha azt mondom, hogy a legtöbben még csak nem is értik, hogy mi folyik a gazdaságban!! Piócák ők semmi egyéb. Én is voltam.

  16. 12.13.

    Részben egyetértek veled. Bármikor bedőlhet a világgazdaság, de nagy felelőtlenség napokról, hetekről beszélni. A folyamatok ebbe az irányba tartanak és ennyit lehet biztosan tudni. Bármikor jöhet egy olyan technikai megoldás, amivel még nyújtják a dolgot. Járatlan úton járnak a gazdaságok.
    A 2008 válságot nem is nevezném annak, mert pénznyomtatással elodázták a kifutását, bízva abban, hogy addigra a gazdaságok összeszedik magukat és némi kamatemeléssel munícióhoz jutnak a jegybankok. Ez nem következett be. Minden problémával szemben védtelenek, ami több, mint aggasztó. Nem volt (nem tudok róla) még olyan válság, ami a fejlett világ általánosan nulla kamatszintje mellett köszöntött volna be.
    Így aztán a korábban elodázott válság hatása és az újonnan kialakuló válság hatása
    össze fog adódni.

  17. Valóban nem az átlagember tájékozottságához kell mérni a helyzetet.
    Én is átlagos vagyok.
    Lehman előtt egy évvel munkatársamat felhívták a számlavezető bankjából, hogy tennie kell valamit a kialakult helyzet miatt (nekem nem volt jelentős dolgom úgyhogy nem vettem komolyan).
    A bankárok tudják mi következik, tudták akkor is.
    Lehman környékén itthon is volt akit felhívtak egy bankból, hogy épp átértékelés alatt vannak a vagyonelemek és azt tanácsolta neki, hogy adja el az összes ingatlanalapját. El is adta.
    Nekünk a „hírláncon” csak annyi jutott el, hogy fiúk akinek van ingatlanalapja adja el mind azonnal.
    Pár napra rá befagyasztottak ilyen alapokat.
    Ebben sem voltam érintett.
    Az viszont látható, hogy előbb lehet tudni híreket, ha megfelelő banki ügyfél valaki, mint a Gipsz Jakabok, akik utána az esélytelenek/”vesztesek” nyugalmával élik át ahogy sodorja őket a víz.
    Ez egy évvel azelőtti beszélgetésről nem jutott el hozzám semmi, csak hogy az illető munkatársnak hamarosan fel kell keresnie a tanácsadóját.
    A magyar bankoknál megkezdődött vagyonelem-átértékelésről is ennyi jutott el hozzám – hozzánk.
    Ott is meg lehetett a „tűzhöz közel lévőknek” az a helyzeti előnye, hogy nem a tudatlanok nyugalmával sodorja őket az ár, hanem szabadon alakíthatják a vagyonukat. Pedig nem is voltak közel a tűzhöz, csak jó banki kapcsolattartót fizettek meg.

  18. 16
    „Részben egyetértek veled. Bármikor bedőlhet a világgazdaság”
    bedőlés alatt inkább a folyamat elkezdését érthetjük, mintsem pl. hiperinflációt.
    Ha belegondolunk akkor a hiperinflációhoz áruhiány kell, azt pedig nehezen lehet elképzelni hogy holnap leáll a bosch , a merci és minden üzem és elküldönek mindenkit.
    De ha le is állnak akkor sem lenne áruhiány még egy év múlva sem , lenne autó ,kéziszerszám, stb….max javítgatnánk.
    Régen áruhiány is volt,de az más szituáció volt.
    De nem vagyok szakértő a dologban.

    picit fel van pörögve a világ,amúgy nem volna rossz egy 70-es évekbeli nyugalom:D, amikor az átlagember max . azt tudta hogy mi történik a faluban, ezáltal nem is voltak igényei.

  19. A hiperinflációhoz elég a fizetőeszköztöbblet. Defláció és hiperinfláció ugyannak az érmének az ellenkező oldalai: deflációra természetes kormányválasz a féktelen pénznyomás.
    A bankóra nincs ráírva, hogy ez már csak feleannyit ér, mint a múlt héten megkapott.
    Ezzel nem tud lépést tartani a termelő szféra.
    Német helyzethez pedig: Merkel attól fél, hogy a katonaság megpuccsolja. Talán ez lenne egy nem szokványos megoldása a helyzetnek: a legkevesebb áldozattal járna.
    A katonáknak pedig elegük van abból, hogy első a migráns, második a német adófizető és nem fordítva (innen Merkel aggodalma).

  20. 6. Tibor bá’

    ” A lényeg, Oroszország jegybankjának a tartaléka nem dollárban van, hanem többnyire aranyban.”

    És Németország szépen hordja haza az aranyát az USA-ból, mert az oroszok csak azé’ adják nekik a földgázot…

  21. 21: „azé’ adják nekik a földgázot”

    Erre azért egy korrekt forrás /e.g. nem orosz propagandaoldal/ nem ártana, igazolásul.

  22. 21 – Attila (PV):
    A fogalmazásod elképesztő szar, amin nagyon nehéz átlépnem – csak úgy mellékesen jegeztem meg.

    Ha történetesen te veszel tőlem 100 db szarvasmarhát mondjuk 10 millió forintért, amiért azonnal Jüant veszek a megfelelő árfolyamon, akkor lehet azt mondani, hogy csak Jüanért voltam hajlandó eladni a marhákat? Aligha! Szerinted lehet azt a marhaságot mondani, hogy az olajért kapott dolláron azonnal aranyat vesz, akkor csak aranyért hajlandó eladni az olajat? Kb. hasonló logikát alkalmazol politikai témákban is, csak itt eklatánsabb a hülyeséged.

  23. 23. Tibor bá’

    ” Szerinted lehet azt a marhaságot mondani, hogy az olajért kapott dolláron azonnal aranyat vesz, akkor csak aranyért hajlandó eladni az olajat? ”

    Nem az a lényeg, egy, kettő, vagy tizenöt lépésben válik a dollár arannyá, hanem az, hogy szépen lassan az egyre értéktelenebbé váló dollárjait átváltja aranyra, és nála halmozódik fel egy rahedli arany. (meg Kínánál)

    http://www.zerohedge.com/news/2017-04-01/moscow-and-beijing-join-forces-bypass-us-dollar-global-markets-shift-gold-standard

    Talán emlékszel, pár éve, a németek elkezdték hazavinni Fort Konoxból az aranyukat?
    Vajon miért? Most épült meg az Északi Áramlat 2…
    Nincs összefüggés? Annyi Mercedeszt nem tudnak adni az oroszoknak, amennyi gázt vesznek tőlük…

  24. Akkor már csak az a kérdésem, hogy hol lehet egyszerűen biztonságosan aranyat venni?
    (nem zacisat) 🙂

  25. Bármilyen tartozás, minden hitel megköveteli a biztonságot.
    Arany fedezet nélkül milyen biztonságban vannak az ujságpapíroknak megfelelő államkötvények? semmilyen.
    Teljes bedőlés az nem lesz. -egy ideig még nem
    mivel
    a törlesztések után járó kamat azonnal eltűnne.
    Profit maximalizálás történik amint Tibor’ Bá leírta.
    A PIG államokat se engedik bedőlni,pedig minden egyes nappal jobban rezeg a léc.
    A bankoknak soha nem volt saját pénze,mindig a máséval garázdálkodtak
    hamis alapon.
    Amit a „politikusok” (hatalomba segített ingyenélők) segítségével törvényesítettek.
    A Biblia számos helyen tiltja a kamat szedését, és ha isteni parancs az,
    hogy ne lopj, akkor az is isteni parancs, hogy kamat formájában se lopjál.
    Más embertársadat kamat formájában ne rövidítsd meg,
    azaz munkájának eredményét kamat formájában ne lopd el tőle.
    A kamatszedés révén a kufár az időt alakítja, lényegíti át pénzzé,
    és eladja az adósnak.
    Olyasmiért követel tőle ellenértéket,
    ami soha nem volt a birtokában.
    Az amerikai FEMA táborokról is lassan csak kiderült miért építették.
    És ez nem más, mint XXI.századi rabszolgaság.
    Amerikában egy kufár, neokon és dominista megszállott társaság kívánt a Clintonok révén hatalomba kerülni.
    És a saját elvakult vallási törvényeiket ráerőltetni az US alkotmánya helyett.
    Ez, és a dollár, stb. bedőlése a Trump győzelemmel elnapolódott.
    A Trump megpróbálja valahogy gatyába rázni a gazdaságot,
    de mindenhol betesznek neki.
    Ezért van ez a jelenlegi bizonytalan helyzet.

  26. 24 – Attila:
    Ez eddig nem volt szokásod. Egyszerűen félre beszélsz. Határozottan állítottad, hogy az oroszok a németeknek csak aranyért hajlandók olajat adni. Most meg visszakozol.

    25:
    Ja, ha nem tudsz angolul az egészen más. 😀 Te azt olvastad, hogy for pedig ott az van, hogy exchange. Én ezt úgy fordítanám, hogy „olajból, gázból aranyat csinál”. Neked eredetileg azt kellett volna írnod, hogy Putyin minden felesleges dollárjából aranyat vásárol.

  27. 27. Tibor bá’

    „Határozottan állítottad, hogy az oroszok a németeknek csak aranyért hajlandók olajat adni.”

    Igazad van, túl sarkosra sikerült. Nem ez volt a hangyúly, hanem hogy a végén arany lesz belőle.

    A németek 674 tonna aranyat hoztak el az USA-ból…
    Minek?
    Az oroszok aranyat akarnak a gázért… (Kína is)

    Occam borotvája szerint ez a logikus.
    Jó… persze… nem csak… meg lehet egy csomó más paraméter is.
    De a németek szemmel láthatólag nincsennek rászorulva az aranytartalékra, csak ha esetleg aranyért kedvezőbb olajat-gázt vásárolni, mint dollárért.
    Vagy az üzlet része, hogy a dollárt átváltják aranyra, és a németek felhalmoznak egy csomó dollárt.

    Szóval… korrigálok: Az oroszok szépen összeszedik az aranyat…
    Érdekes lesz megnézni, hogy mennyi aranyat kapnak direkt, és mennyit a dollárért, és hogy mi lesz a hatása annak, hogy egy csomó ország dollárhegyeket halmoz fel, ah orosz gáz kell neki…

  28. 28 Attila (PV)

    És az amerikaiak engedték a németeknek, hogy az aranyukhoz jussanak?
    Eddig mindig arról olvastam, hogy hiába kérik a németek, az amerikaiak ráültek az aranyra…

  29. 25, Attila: „of course, he still accepts US dollars as an intermediate means of payment. But he immediately exchanges all these dollars obtained from the sale of oil and gas for physical gold!”
    Tibor bá fordítása: „Persze ő (Putyin) a dollárt elfogadja átmeneti fizető eszközként, ugyanis az olaj és gáz eladásából származó dollárt azonnal, teljes egészében átváltja fizikai arannyá.”

    Ez annyit jelent, hogy aranyat (is, teszem hozzá én) vesz a pénzén.

    Finoman szólva, nem ezt írtad. Ez messze nem azt jelenti, hogy csak aranyért hajlandó eladni a gázt és az olajat.

    Amúgy meg logikus, amit csinál, egy lehetséges háború előtt nem sok értelme van a – lehetséges – ellenség pénzéből tartalékolni. /És emiatt az euró sem játszik, sőt még az értékállósága is bizonytalan./
    Ugyanakkor, ülni egy holt tőkén elég primitív eljárás. A kínaiak sokkal okosabban fektetik be a pénzüket.

  30. 32?, Xander: „Arany fedezet nélkül milyen biztonságban vannak az ujságpapíroknak megfelelő államkötvények? semmilyen.”

    Ez így nem igaz. A német állampapírok is jól elvannak, aranyfedezet nélkül. Sőt, a magyar államkötvényeknek mi a fedezete ? – mert nem arany, az tuti. 🙂

    Közgazdaságilag bizonyára bele lehet kötni, de leegyszerűsítve az államkötvények fedezete valójában az adott ország GDP-je /gazdasági ereje/.

  31. 32.
    A magyar állampapír semmilyen szinten nem összevethető a német állami papírokkal.
    Amit írtál az ugyan az a gondolatmenet,
    amivel a csicska Surányi zöldre festett papírokért kitalicskázta
    a magyar aranytartalékot.
    Ez a bátor tette legkevesebb de nem írom ki,mit érdemel.
    Továbbra is arra gondolok, annyit ér egy ország pénze
    amennyi fedezet van mögötte.
    Esetünkben valami, de az nem sok.
    Épp annyi mint az ukrán pénz mögött.
    Azonnal ide kapcsolódik, hogy ha lenne is, jelen állapotában azt a semmit se képes az országunk megvédeni.
    Semmi nép nem lenne hajlandó a magyar érdek miatt lelövetni magát.
    Ez azt jelenti, hogy országunknak minden időben legkevesebb akkora fegyveres erőt
    fenn kellene tartani, hogy a megtámadás
    a pénzünk fedezetének, értékeinknek, nőink becsületének elrablása nagyobb veszteséggel járjon,
    mint amennyit az egész vállalkozás költsége kiütne.
    Lásd Ukrajna esete. Egy Nyúland puccs, és még azt a csekély néhány tonna arany
    grivnya fedezetet is lenyúlták a hős és segítőkész demokrácia exportőrök.

  32. 32. Xander

    Líbiában is az volt nekik az első, hogy eltüntessék az aranytartalékot.

    Kíváncsi leszek mire mennek Katarral. Én alternatív oldalon olvastam csak hihető sztorit, mert a „terroristák támogatását” már az óvodások sem veszik be, még akkor sem, ha ezek a terroristák épp a Hezbollah lenne.
    Benjamin Fulford írt egy hihető történetet, ami úgy szól, hogy Katar már lemondott arról, hogy a neki beígért gázvezetéket belátható időn belül megépítheti Szírián át Európába, miután Assadot félreállítják. Irán felajánlotta neki, hogy rajta keresztül Kínába eladhatja a töméntelen mennyiségű gázt, amin csücsül. Csakhogy úgy néz ki, hogy yüanban akarnak egymással kereskedni. Ez pedig megbocsáthatatlan. Erről tudna mesélni Saddam és Kadhafi.

    http://www.kaleidoscop.com/fulford.htm

  33. Én úgy tudtam Kadhafit egy lefizetett bróker rábeszélte
    hogy az állami olajpénzeket fiaztassa meg.
    Politikusnak szart se ért, befektetőnek aztán teljes csőd.
    Goldmanékkal üzletelni, viccnek is rossz
    Annyira el volt önmagától varázsolva, eszébe se jutott hogy az felér egy öngyilkossággal.
    A Goldman Sachs bankja ha Londonba leteszi, jó kamatot ígért neki a Líbiai aranyra.
    Aztán véletlen kisebb baleset érte.
    Úgyhogy a líbiai arany ki tudja hol deriválódik.
    sry,Az a személy nem tud hihető történetet írni. Ufókról, hosszú fejű múmiákról is értekezik. Sok minden lényegesebb történik a világban minden nap.
    Meghagyom olyannak akit épp az ilyen ezotériás témák érdekelnek.

  34. 34.
    Én úgy tudtam Kadhafit egy lefizetett bróker rábeszélte
    hogy az állami olajpénzeket fiaztassa meg.
    Politikusnak szart se ért, befektetőnek aztán teljes csőd.
    Goldmanékkal üzletelni, viccnek is rossz.
    Annyira el volt önmagától varázsolva, eszébe se jutott hogy felér egy öngyilkossággal.
    A Goldman Sachs bankja ha Londonba leteszi, jó kamatot ígért neki a Líbiai aranyra.
    Aztán kisebb baleset érte. Véletlenül.
    Úgyhogy a líbiai arany ki tudja hol deriválódik.
    sry,Az a személy nem tud hihető történetet írni. Ufókról, hosszú fejű múmiákról is értekezik.
    Sok minden lényegesebb történik a világban minden nap.
    Meghagyom olyannak akit épp az ilyen ezotériás témák érdekelnek.

  35. Bocs csak későn reagálok

    14 andrew: mitől állna le? Mi lenne mondjuk, ha Manhattent elérné az MH-370 egy katari atomtöltettel (tudjuk, hogy Katarnak egyetlen atomtöltete van – és az MH-370-es sztorit évek óta melegen tartják).
    Megszűnne a Swift és a bankok közötti elszámolás (emlékezzünk mekkora problémát okozott a Bloomberg terminálok pár órás leállása: semminek nem tudják az árfolyamát, a kereskedők nem tudnak fizetni a termelőknek
    a boltosok pedig a nagykereskedőknek). Ez egy lehetséges módja lenne: megrendezett, mert a háttérhatalom is szabadulna minden adósságától és ez a szándéka. Látványos: a hülye is megérti.
    Előbbi eset elég az áruhiányhoz. A katari szcenario az alternativ irodalom jelenleg legvalószínűbbnek tartott szcenariója, nem tudni mi és hogyan lesz.

    26 Erdészpék: a Correctgold boltokról hallottá-e már?
    Egyébként Tibor bá korábban foglalkozott már ezzel a témával is a blogon. Keresd ki.Index főrumon még konkrét tapasztalatokat is megosztottak vásárlói.

  36. Xander

    Valóban vannak fura dolgok, amikről ír, de néha eltalálja szarva közt a tőgyét a kapcsolatai és a hírforrásai miatt és szerintem ez most hihetőbb, mint amit a mainstream kutyult nekünk. Irán és Katar közös gázmezőn osztozik és egészen biztos, hogy valami halálos bűnt követett el Katar, nem azt, amit nekünk az orrunkra kötött a „presstitut” 😛

    Kadhafi tudtommal egész Afrikát meg akarta fertőzni az ötletével. Szorgalmazta egy Afrika egészében elfogadott aranydinár és afro-valuta megteremtését.
    Líbiának 144 tonna aranykészlete volt, és az olajért aranyban szándékozott kérni a fizetséget, nem pedig adósságra nyomtatott, értéktelen amerikai dollárban. Sárközy mondta, hogy Kadhafi és Líbia tervei veszélyt jelentettek a nemzetközi közösség „pénzügyi biztonságára”. Ez újbeszélül van, a valóságban azt jelenti, hogy a Rothschild bankokat veszélyeztette.

    Akármekkora narcisztikus hülye is volt, a népe visszasírja, mert olyan kedvezményeket kaptak, amire egy amerikai állampolgár megnyalná mind a tíz ujját, de ők még Kadhafinál is hülyébbek voltak, mert hagyták magukat fellázítani Kadhafi ellen.

  37. 37.Bazs
    Atom bevetése esetén elképzelhető áruhiány, magas/hiperinfláció ,globális kereskedelem leállása stb…
    De ha nem lesz atom akkor egy (megrendezett vagy nem azt nem tudom) rendszerösszeomlás(tőzsdére gondolok) az szép lassan vonja ki a pénzt a rendszerből ,és akár évek is eltelhetnek még a munkahelyek elkezdenek leépülni,itt a sprirálra gondolok mint 2008. Pl elküldik a munkást ,nem vesz hűtőt, akkor elküldik a hűtőgépgyári munkások 10%-át, és így tovább spirálba évek alatt……

    De ahogy Tiborbá is írta profit maximalizálás történik, a bankrendszernek nem jó ha van egy hiperinfláció és az adósok adóssága elinflálódik és ezzel az egész banking szektor összeomlik,mindig jobb a brikát nyírni mint megölni.DE mivel a gazdasági szálak nagyon bonyolultak (a háttérhatalom sem pont úgy létezik mint ahogy leírják) ezért ember nincs aki megmondja hogy mi lesz .DE az is lehet hogy a főfő bakároknak ez a célja hogy egy nagy valutaresetet csináljonak, bár kétlem,jobb nekik a mostani profit mint egy valutareset, az mire lenne jó? Újból kezdhetnének mindent előlről,de kin? az elszegényedett lakosságon aki éhenhal és nincs munkája? Nem hinném, jobb neki a mostani profit……

    Erről a Katari atomtöltet dologról lemaradtam, van róla cikked?
    Jovonk véleménye érdekelne hogy szerinte mennyire érik a dolog?

  38. 39. Inkvizitor

    Egy „népet” fellázítani, manapság, és régen sem volt olyan nagy dolog.
    Elegendő a lakosság egy kis részét erőszakos cselekedetre buzdítani, jóféle demagógiával, hazug ígéretekkel. Pár százezres tömeg már képes bepuccsolni a kormányt, ha a rendőrség és katonaság vezetői le vannak fizetve.

    Nálunk is volt egy necces helyzet, amikor ezer taxis blokádolt, és a jóságos szadeszes Árpi bácsi azonnal kijelentette -mint hadsereg főparancsnok-, hogy ő bizony nem engedi a katonaságot bevetni a tüntetők ellen.

  39. Ime a leak arról, hogy Katarnak van egy atomtöltete. Bár leak, többnyire tényként kezelik

    https://steemit.com/wikileaks/@v4vapid/qatar-has-a-nuke-julian-assange

    Más. Jim Rogers neve nem ismeretlen, tegnap olvastam az ő véleményét az összeomlásról: idénre vagy jövő évre teszi. Mivel második link lenne a postban ezért a http lemarad.
    http://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/jim-rogers-warns-worst-crash-in-our-lifetime-coming/

    Andrew: Nem a jegybankok érdeke vezérli az eseményeket, hanem azoké, akik látták, hogy a világháború milyen szociális államokat eredményezett a világháborúk óta és ezt szándékuk lenne megszüntetni és visszaállítani az I. VH előtti rendszert (a’la néhai Habsburg Ottó véleménye szerint aki becsületes pénzt nevezett meg egyszer amikor még élt – a habsburgok visszatérésének). Erre most nem keresek forrást. Az 1900 előtti fejedelmi családok készek lehetnek a visszatérésre. A jegybankok a mostani kormányok sorsát oszthatják.

  40. Más. Jim Rogers neve nem ismeretlen, tegnap olvastam az ő véleményét az összeomlásról: idénre vagy jövő évre teszi. Mivel második link lenne a postban ezért a http lemarad.
    http://www.silverdoctors.com/gold/gold-news/jim-rogers-warns-worst-crash-in-our-lifetime-coming/

    Andrew: Nem a jegybankok érdeke vezérli az eseményeket, hanem azoké, akik látták, hogy a világháború milyen szociális államokat eredményezett a világháborúk óta és ezt szándékuk lenne megszüntetni és visszaállítani az I. VH előtti rendszert (a’la néhai Habsburg Ottó véleménye szerint aki becsületes pénzt nevezett meg egyszer amikor még élt – a habsburgok visszatérésének feltételéül). Erre most nem keresek forrást. Az 1900 előtti fejedelmi családok készek lehetnek a visszatérésre. A jegybankok a mostani kormányok sorsát oszthatják.
    Keynes jobban tette volna, ha baráti körében marad és nem ötletel.

  41. 43 Bazs
    Azt azért hozzá kell tenni ,hogy Jim Rogers már évek óta mondja hogy nagy összeomlás jön de még nem jött be eddig.(lásd a linkben alul)

    Ahogy látom könyveket is írt , nyilván így eladhatóbbak annak aki összeomlásra spekulál.

    Nem rossz dolgokat mond, de azért őt is fenntartással kell kezelni:

    Itta link, ha követted a tanácsait akkor buktál az almúlt pár évben:

    https://lustaport.wordpress.com/2017/06/08/totalis-osszeomlas-jon-mar-megint/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük