(2174) Az emberiség nagyobb szarban van, mint gondolnád

Tibor bá’ online

 

Paul Craig Roberts, és mások gondolatainak a feldolgozása

Néhány éve olvastam Putyin megszívlelendő szavait, ami mellesleg egybe esik az én megfigyeléseimmel is, idézek: „Ötven évvel ezelőtt, Leningrád utcáin egyetlen dolgot tanultam, ha a bunyó elkerülhetetlen, akkor neked kell ütnöd az elsőt.” A címben említett nagyobb szar revelációját ez a putyini megnyilvánulása adja. A kérdés természetesen az, hogy elkerülhető-e a bunyó? Lássuk!

Április 26-án Viktor Poznihir altábornagy az orosz védelmi erők operációs főnökség helyettes vezetője kijelentette a Moszkvai Nemzetközi Biztonsági Konferencián, hogy az orosz vezérkari főnökség következtetése szerint, Washington felkészül egy megelőző nukleáris csapásra Oroszország ellen.

https://www.rt.com/news/386276-us-missile-shield-russia-strike/ 

http://www.fort-russ.com/2017/04/us-forces-preparing-sudden-nuclear.html 

https://www.times-gazette.com/ap%20general%20news/2016/10/12/russia-china-to-mull-joint-response-to-us-missile-shield  

http://themillenniumreport.com/2017/04/us-forces-preparing-sudden-nuclear-strike-on-russia-moscow-security-conference/ 

Tulajdonképpen itt a posztot be is fejezhetném. Az oroszok meg vannak győződve arról, hogy Amerika meglepetésszerű atomtámadásra készül ellenük, miközben Putyin úgy tudja, ha egy harc elkerülhetetlen, akkor neki kell ütni az elsőt. Következés képen, rettegve várhatjuk, mikor lép Putyin elsőnek, természetesen termonukleáris töltetekkel. Hogy eddig nem léptek, az azért lehetséges, mert abszolút biztosra kell menni, hogy Amerika nem csak ijesztget, hanem valóban készül az első csapásra. De, ha így is lenne, ekkora tűzzel, ilyen nagymértékben tényleg nem illik játszani.

Ki állíthatná ezt le? Putyin (meglehetősen kétségbeesetten) már több alkalommal jelezte a nyugati újságírók előtt, hogy figyelmeztetése nem jut el az amerikai társadalomhoz, mert a szajha média egyszerűen nem közli. Egész Amerika területén egyetlen egy újság, az ohioi Times-Gazett jelezte ezt a rettenetesen riasztó orosz bejelentést. Miközben Amerikában egyetlen egy szenátor, egyetlen egy politikus az Európai Unióban, Kanadában, Ausztráliában nem vetette fel a témát.

Washingtonban egyetlen egy ember se nyúlt a telefonhoz, hívta fel Putyint, és mondta el neki, hogy óriási félreértés van a dolog háta mögött. Senki nem nyugtatta meg a tudatlan közvéleményt, hogy Poznihir altábornagy csak saját személyes véleményét hangoztatta.

Itt nincs hirdetés, senki se vásárolt meg engem vagy a véleményemet, mindenkitől független vagyok. Hogy az is maradhassak kérnem kell a támogatásotokat.

A CIA buzgón keveri a szart Trump elnök mellett/ellene, meg amit akarnak, de eszük ágában sincs kideríteni és jelezni, hogy mi az orosz álláspont. Úgy tűnik a Sputnik International-t és a Russian Today-t csak én olvasom, a CIA em.

Aztán arra is fény derült, hogy a kínaiak ugyanarra a következtetésre jutottak, miután Dél Koreába rakétaelhárítást telepítenek.

Külön-külön Oroszország és Kína meg tudja semmisíteni Amerikát, de ha összefognak, akkor Amerika elpusztítása felesleges méreteket ölthet. Márpedig az amerikai vak politika könnyen vezethet az orosz és kínai megelőző csapás összehangolásához.

Évek óta kerülnek fel a világhálóra olyan videók, amelyek bemutatják az kínai és az orosz felkészülést. Teljesen világos, hogy egy atomháború nem megnyerhető. Ennek ellenére a jelek szerint Washington úgy véli egy kellően előkészített első csapással meg tudják akadályozni a válasz csapást. Az embernek megáll az esze, amikor még a laikusok is tudják, hogy orosz és kínai tengeralattjárók is fel vannak szerelve atomtöltetekkel, amikről közvetlenül Amerika partjainál lehet megszabadulni. Valamint olyan cirkáló rakétákkal rendelkeznek, amelyek 5 méter magasságban tudnak haladni 2,5-szörös hangsebességgel.

Az pedig semmiképpen nem várható el, hogy Oroszország és Kína csendben várja az amerikai nukleáris támadást. Ezért teljesen nyilvánvaló, hogy ilyen veszélyben az emberiség még sohase volt.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

84 gondolat erről: „(2174) Az emberiség nagyobb szarban van, mint gondolnád

  1. Amit most írok, az lehet, hogy a legpesszimistább értelmezése a helyzetnek.
    Vajon nem arról van-e szó, hogy a világ urai pontosan látják, hogy eljött a játék vége, és egy háború, bármilyen kilátástalan is, az egyetlen esély a folytatásra, bárki is legyen a túlélő?
    A jelen működő kapitalista világrend elérte működésének határait, a piacok telítődtek, a feszültségek csillapításának az az eszköze, hogy a gazdaság terjeszkedjen, növekedjen a végét járja, ami előrevetíti, hogy a szereplők már csak egymás rovására növekedhetnek a továbbiakban. Ez persze egyes országok számára egyenesen a lepusztulást, elnyomorodást vetíti előre.
    A világgazdaság növekedésének egyik bázisát éppen a fejlődő világ népességrobbanása képezte, hiszen ez is a piacok folyamatos bővülését jelentette, viszont ez is egyre nehezebb lesz, hiszen ezek az országok is lassan „megtelnek”, nem tudják ellátni saját polgáraikat a legalapvetőbb létszükségletekkel, főleg élelmiszerrel.
    (Apropó, nem lehetséges, hogy a mostani tömeges migráció is ezt is célozza, hogy a kiáramló népességgel a fogyasztás is tovább nőhessen, immár nem saját hazájukban, hanem az új helyen?)
    Szóval lehetségesnek tartom, hogy a legmagasabb szinteken az elemzők odáig juthattak, hogy közeledünk a végső határokhoz, ami után már a káosz következne, ami ugyanúgy rettenetes pusztulásba torkollna, és a háborút tartják az egyetlen esélynek, hogy mindez némiképp irányítottan, tudatosan történjen, és nem a véletlenre bízza, hogy ki legyen a szerencsés túlélő, ha egyáltalán lesz ilyen. Vagyis esetleg a tudatosan megindított háborút látják a kisebbik rossznak azzal a forgatókönyvvel szemben, ha hagynák a folyamatokat, és a helyzet spontán kiélesedne a szereplők között, míg a végén ugyanúgy háborúkhoz és pusztuláshoz vezetne előre meg nem jósolható szereplők és eseménysorok révén, irányíthatatlanul.
    Persze felmerül a gondolat, hogy nem lehetne-e egy olyan új világrendet kialakítani, ami nem a mai kapitalista alapokon működne, és lehetőséget adna a további létre?
    Ez meg szerintem ma annyira szemben állna a hatalom birtokosainak érdekeivel, – értsd nem csupán valamiféle háttérhataloméval, hanem a világ összes országának bármiféle vagyonnal rendelkező személyéével – hogy ez szintén kivihetetlen lenne háborúk, iszonyú vérontások, forradalmak nélkül.

  2. Nem kell többé dolgozni menni.
    Azért ez pozitívum.

  3. 1. Hubab

    „Vajon nem arról van-e szó, hogy a világ urai pontosan látják, hogy eljött a játék vége, és egy háború, bármilyen kilátástalan is, az egyetlen esély a folytatásra, bárki is legyen a túlélő?”

    Erre Tibor bá’ szavaival tudok csak válaszolni, és ez az én véleményem is:

    „Teljesen világos, hogy egy atomháború nem megnyerhető.”

    Tehát nincs (nem lesz) „egyetlen esély a folytatásra” egy nukleáris világháború után.

  4. 1 & 3:
    Egyértelmű, ha valaki megnyomja a piros gombot, akkor azt totális tudatlanságból teszik (ami nem ritkaság az emberiség történetében).

  5. 4: Trumplik korában nem csak a tudatlanság, hanem a totális hatalmi gőg és arrogancia is ott van a képletben. Na és amikor ezek keverednek a tudatlansággal, dilettantizmussal, abból még jó sosem sült ki! 🙁

  6. Bármit is mond a fősodratú média, a világgazdasági válság által gerjesztett feszültség a mai napig benne van a rendszerben, csak átalakult geopolitikai, biztonságpolitikai feszültséggé – véli külpolitikai szakértőnk, Káncz Csaba. Nem véletlen, hogy hivatalos ENSZ-háttéranyagok foglalkoznak a nukleáris konfliktusok növekvő esélyével. Ki lő majd először? Túlélhetjük? Vajon Észak-Koreától tényleg kell félnünk?
    Önmagában már az is rendkívül aggasztó, hogy hosszú idő után egyáltalán a közbeszéd témájává tették a nukleáris háború témáját az atomhatalmak.
    https://youtu.be/goVQghI0mPE

  7. Hubab írása-sajnos- teljesen realisztikusnak tűnik. Itt nem arról van szó- véleményem szerint-, hogy ne tudnák, esélytelen megnyerni ezt a háborút.( Ezért van ez a túl rég óta történő halogatás).

    Hanem egyszerűen ez az egyetlen lépés maradt bármelyiküknek. A 0 .000001 % esély is vmivel több mint a semmi.
    Ez persze csak akkor igaz ha nagyhatalmi szempontból nézzük a történetet. Ha az emberiség szempontjából, akkor egy káoszos összeomlás is ezerszer élhetőbb világot hagy a keveseknek.
    Az infrastruktúra is lassabban épül le és minden egyéb szempontból is lenne egyáltalán esély az alkalmazkodásra a tömegek egy igen kicsiny szeletének.
    Talán egy égő ház 20. emeletének ablakában lévő ember helyzetéhez hasonlítható a civilizációnk jelen pillanatban.
    Beugrom a tűztengerbe és lesétálok 20 emeletet egy összedőlő házban vagy kiugrom az ablakon és hátha valami tompítja az esésemet, bár semmit nem látok ami ezt szolgálná, lévén a füsttől könnyező szememmel semmit se látok alant erre alkalmasat.
    Hogy azért mert nincs is semmi, vagy csak nem jól látok, az mindegy.

    Hagyni kéne nekik a picsába az egészet! Az emberiség mókuskereke már nagyon pörög.
    Irányított esetben elárasztanák pl. Európát menekültekkel(ami történik) vagy más módon lokálisan semmisítenék meg a lakosság egy jelentős részét itt is, ott is meg amott is.Pontosabban hagynák őket saját magukat megsemmisíteni.
    De akkor lehet, hogy nem marad senki irányítható, mert aki marad annak már nem lesz káprázat. Erőszakkal meg nem sokáig működik a történet.
    Hogy van háttérhatalom az bizonyos,látjuk az erőfeszítéseiket, de hogy nem olyan mindenható az a jelen helyzetből is világosan kitűnik. Nincs a gyeplő a kezükben, beejtették a lovak közé, kotorásznak utána, de már félnek a lovak lábai között nyúlkálni.
    Biztos, hogy meg van a saját kis projektjük minden helyzetre, de tudják, hogy ez sokismeretlenes egyenlet, így ők is igyekeznek elkerülni az atomot. Hatalmuk meggyengült és az országok vezetői önállósodnak, mert látják, hogy itt nekik is annyi lehet.
    Így az atom -sajnos- realitás, de talán van annyi eszük, meg idejük, hogy kicsit még gondolkodjanak.
    De aki csak annyit tanult a verekedésekből, hogy elsőnek kell ütni, és nem azt hogy nincs egy bunyóban nyertes, csak a következő bunyóig, az nem túl mérvadó. És ha megnézzük ki áll a másik oldalon, micsoda pojáca, balfék, provokátor faszméricskélő, akkor tényleg elkezdhetünk aggódni.

  8. Lehet, hogy mégis hitelt kellene adni azoknak a híreszteléseknek, mik arról szólnak, hogy a világ elitje úszó szigeteket épít a belőlünk kisajtolt pénzből, és azokon akarja átvészelni az atomháborút ?

  9. Hubab 1.

    „A jelen működő kapitalista világrend elérte működésének határait, a piacok telítődtek, a feszültségek csillapításának az az eszköze, hogy a gazdaság terjeszkedjen, növekedjen a végét járja,…………”

    Erre a kérdésre a jövő fog választ adni,
    de szerintem még van tartalék ebben a rendszerben.
    A kapitalizmus végét már Marx, meg Lenin is megjósolta, immár bő száz éve. Az sem jött be idáig.
    Aztán a szocializmusban végig hallgathattuk, a döglődő kapitalizmusról szóló ódákat.

    Ez ideig nem jött be, sőt a kapitalista tulajdoni és társadalmi-politikai rendszer egyre jobban virágzott és fejlődött, megújult.
    Van még akkor tartalék benne? Lehet.

    Abban tévedsz, hogy a piacok telítődtek, mert , visszaemlékezve a szocialista pol.gazdra, „a kapitalisták a még használható termékek idő előtti eldobására ösztönzik az embereket és termékeik eladhatósága érdekében nem létező és nem életfeltételszerű szükségleteket ébresztenek a dolgozóban.”

    Szóval csak nem létező igényeket kell benned is indukálni és szórni fogod a pénzed.
    Ha pl. lehetne egész falas 3 dimenziós tévéd, akkor miért néznéd a 70 cm-es plazmát, ha egy „trabantod” van, nem ülnél át egy majdani levegőben közlekedő autóba …….stb.?

    „A világgazdaság növekedésének egyik bázisát éppen a fejlődő világ népességrobbanása képezte, hiszen ez is a piacok folyamatos bővülését jelentette….”

    Az -szerintem- téves meglátás, hogy a népességrobbanás indukálja a világgazdaság növekedését, mert erre kisebb egységekben, pl. országok esetében (akár Magyarország, Japán is példa) ahol a lakosságszám csökkenése mellett is a gazdaság bővül.
    A fejlődő világ piaca elsődlegesen mint erőforrás (nyersanyag) jelentkezett a kapitalista rendszerben ez ideig , mert viszontérték nélkül senki se értékesít, azaz fizetőképes kereslet nélkül a 3. világ marad abban a trutyiban, amiben ma is van, hiába lesz 2-3 milliárd fő nincstelen afrikai, attól nem fogják őket fogyasztási javakkal elhalmozni a kapitalisták.

    „olyan új világrendet kialakítani, ami nem a mai kapitalista alapokon működne, szerintem ma annyira szemben állna a hatalom birtokosainak érdekeivel..”

    Ez már érdekesebb meglátás,
    mert ha feltételezzük, hogy valakiknek komoly szerepe volt az emberiség konfliktushelyzeteiben, háborúiban, hogy a hatalom fő-fő birtokosainak érdekét szolgálta, akkor privilégiumaitól még úgy se fognak megválni önszántukból a jövőben se.

  10. A 40 kilométer magasságban felrobbantott atombomba csak az elektromos/elektronikus rendszereket tenné tönkre az alatta elfekvő területen. Nem értek hozzá, hogy ez a terület mekkora, de gondolom a mostani ZSAROLÓVÍRUS program szerintem főpróba volt. Végig kellene gondolni
    a szakembereknek. Lehet, hogy a szakértelmem hiánya, vagy a William R. Fortschen : Egy másodperccel később c. könyv elolvasása hatott rám így. És a fantáziám nagyította fel az dolgokat. Megkérném a területen nagyobb ismerettel rendelkező szakértőket, véleményezzék ezt a hozzászólásomat. Ha hülyeséget írtam, kérem megírni. A véleményt előre is köszönöm

  11. Nem a gazdasági szar a fő ok- bár nagyon fontos tényező.
    Nézzetek már körül: naponta tornádó, jégesővel elöntött országrészek.
    És ez nem fog visszamenni normálisba.
    A nukleáris tél is jobb opció a nagyokosok szerint, mint egy Marsra hasonlító bolygó.
    Bár a robbantásokkal a légkör és az ózonréteg nagy részét lelökjük- de majd a technológia (mérnökök) megoldja- ja nem…

  12. „azaz fizetőképes kereslet nélkül a 3. világ marad abban a trutyiban, amiben ma is van, hiába lesz 2-3 milliárd fő nincstelen afrikai, attól nem fogják őket fogyasztási javakkal elhalmozni a kapitalisták.”

    Az a 2-3 milliárd is fogyaszt valamit, amin lehet szépen kaszálni. Jó sokat dolgoznak aprópénzért, gyűjtögetnek, kuporgatnak, aztán ők is vesznek/vettek pl. egy okoskodó telefont.

    A migránsoknak mindnek volt mobilja…

  13. Egy apokalipszis nem igen tenne jót a világnak, az emberek a túlélésért fognak kűzdeni és magasról lexarják majd mit akar a kormány, a kommunikáció is kuka, az ivóvíz is fertőzött lesz, nem lesz itt újjáépítés.
    Ezeknek minek dolgozzon az ember ha képesek kiírtani a saját népüket pusztán büszkeségből.
    Az már intő jel volt mikor Trumpot megválasztották, egy ilyen fogyatékos palit a világ élére tenni már eleve oroszrulett….de csak abban bízhatunk hogy akik mellette vannak leszedálják ha a piros gomb után akar nyúlkálni.
    Putyin meg a másik idióta, lehet hogy nekünk tényleg reszeltek.

  14. 10 – zolema114:
    Tulajdonképpen mi a kérdésed?

    13 – szociál:
    Mi a bajod Putyinnal?

  15. 12.

    „A migránsoknak mindnek volt mobilja…”
    Attól tartok többségük nem is dolgozott meg érte,
    csak úgy kapta, meg a bankkártyáját is.

    Na de nem mindegy, hogy egy kis békát, pókot, banánt, meg batátát eszik, meg évente egy pamutpólót, vagy minden nap étteremben francia sauvignont iszik.

    Attól, hogy pl. Kínában anno pár száz millióról 1960-as évek; 1,5 milliárd főre nőtt a népesség, Európában nem sok gazdasági növekedést indukált. Persze az utóbbi 20 évben a fogyasztás is elszállt, az éhező Kínához képest, de jó ideje már van is nekik mit adniuk.
    Mára ők az USA legnagyobb hitelezői, amiért „csak” államkötvénynek nevezett tapétát kapnak.

  16. Tibor Bá,
    korábban már említést tettél arról, hogy az atomfegyvereknél sokkal gyorsabb,
    hatékony, nem szennyező csapásmérő eszközök is léteznek már amelyek a számítógépes hálózatokat vagy az elektromos rendszereket teszik tönkre.
    Csak nekem tűnik életszerűnek egy ilyen természetű felkészülés a nukleáris fenyegetés mögött?
    Minek beledögleni a sugárzásba ha van egyenértékű alternatíva kisebb rizikóval? (…ha létezik, valóban).
    Vagy ezek a fegyverek még nem elég fejlettek?

    NNEMP fegyverek?
    Hosszú felezési idejű izotópokat nem képző nukleáris fegyverek milyen arányban kerülhettek fejlesztésre?
    Milyen fejlettségűek a tektonikus fegyverek (léteznek-e valóban?)

    Annyira agyatlan vezetést nehéz elképzelni, amelyik egy atomháborút megnyerhetőnek tart de lehet, hogy csak a rájuk vonatkozó emberismeretem csekély…

  17. 16: Fodor G.: „Annyira agyatlan vezetést nehéz elképzelni, amelyik egy atomháborút megnyerhetőnek tart de lehet, hogy csak a rájuk vonatkozó emberismeretem csekély…”

    Ronald Reagen akkor szörnyedt el, amikor a Zbigniew Brzsezsinszki féle stratégia alapján a ’80-as években vázolta neki a vezérkar, hogy egy a Szovjetunió elleni első csapás megnyerhető, igaz 20 percen belül kb. az USA teljes keleti partvidéke és kb. 160 milliónyi állampolgár megsemmisül a válaszcsapásban. Ezt az akkori vezetése a Pentagonnak és a tábornoki kar győzelemként értékelte a szimulációk alapján. Erre mondta Reagen, hogy ezek őrültek…! Ezután jött a SDI azaz a „Csillagok Háborúja” űrfegyverkezési program, ami részben blöff volt.

    Megnyugtatlak, a mai katonai stratégák sem normálisabbak ilyen téren, mint a 30 évvel ezelőtti társaik.

    Az orosz katonai stratégia tartalmaz olyan részelemeket, ahol utalnak arra, hogy HEMP profilú nukleáris támadással (Ionoszférában robbantanak fel tölteteket, és elektromágneses impulzusok keletkeznek, amelyek kisütik az elektromos rendszereket) az ellenfeleket (kb. 200-300 évvel vissza lehet vetni technológiai, civilizációs, katonai, stb. értelemben, így maga az atomháború megnyerhető úgy, hogy meg sem kell vívni azt.

  18. 14.
    Semmi bajom vele, tök rendi, félmeztelenül lovagol, birkózik a medvével, toleránsan bánik az ellene tüntetőkkel :)) ….csak attól félek hogy ne vodkázzon be egyszer annyira hogy a tengeralattjáróival széjjel lődözze az USA-t, mert akkor nekünk is kampo 🙂

    16.
    ” hatékony, nem szennyező csapásmérő eszközök is léteznek már amelyek a számítógépes hálózatokat vagy az elektromos rendszereket teszik tönkre. ”

    Ez semmire se lenne jó, csak anarchia lenne, ha nincs áram hiába van kijárási tilalom este mindenki fosztogatni menne, néhány nap múlva már nappal is, anarchia lenne, a bankból nem tudnád kivenni a pénzed, sőt a pénzed értéktelen papír lenne.
    Láttuk mi volt anno L.A.-ben amikor az afro amerikaiak fellázadtak és kerületek égtek, ez annál még durvább lenne.

  19. 13. -szociál

    Arra felettébb kíváncsi lennék, hogy mely tulajdonságai, cselekedetei alapján sorolod Putyint az idióták közé.
    Én ahogy látom, Putyin ma az egyetlen olyan józanul gondolkodó államférfi, akinek nem ment még el a józan esze, sőt, ha nem lenne annyira bölcs és higgadt mint amennyire, már javában dúlna egy újabb háború…
    Azt a fajta hazug provokációt amit az USA nap mint nap folytat Oroszországgal szemben, nem sok nagyhatalom vezetése tűrné ennyire, birka türelmével, már-már saját magát veszélyeztetve..
    Hogy pillanatnyilag még alkalmunk van Tibor bá sorait olvasni az nem kizárólag a bloggazdának köszönhető, áttételesen még Putyinnak is.

  20. Putyin egymaga kevés az USA ellen, ezt ő is tudja jól. A pasi egy zseni amúgy. A kínaiak poltikája pedig pont az ellentéte az USA-nak. Nincsenek az erőfitogtatás mellett, és elég józanok.
    Tehát a felállás. USA és azEU
    Ill
    Orosz és Kína

  21. 19.

    Putyin nem idióta, hanem egy kőkemény diktátor.
    Az ellenzéket elég rendesen ritkítja, hol polóniummal, hol agyon löveti az utcán, hol bebörtönzi, az újságírók is „picikét” meg vannak félemlítve, aki meg nem félt golyót kapott.
    Azért egy ilyen államférfitől inkább parázni kéne, akármennyire is józan.
    Idióta Amerikaiak is mindenbe bele avatkoznak, az olaj nekik fontosabb mint a közel kelet stabilítása, tönkre is vágták rendesen az idióták.
    Ha Saddam élne nem lenne az ISIS, az iraki főmufti aki Saddam helyébe lépett még nagyobb galibát okozott a Síták és Szuniták között, ez indított el mindent, innen erősödött meg az ISIS.
    Én így tudom, ezt olvastam , de a spektrumon is volt egy műsor ami az ISIS kialakulásáról szólt, gyökér USA mindenbe bele üti az orrát.

  22. 21 – szociál:
    Putyin nem kőkemény diktátor, hanem egy orosz hazafi. Az orosz ellenzéket CIA pénzzel támogatják, hogy gyengítse a központi hatalmat, esetleg rezsimet váltsanak (lásd Ukrajna). Putyin jól teszi, hogy ezekkel a hazaárulókkal keményen lép fel. Másképp nem lehet. Szadamot felejtsd el, az ISIS-t a CIA és a Pentagon támogatta, támogatja pénzzel és fegyverekkel. A közel keleti káosz szándékosan indított és fenntartott, mert Izraelnek érdeke. Izrael sok apró közel keleti államot akar, akik egymással viaskodnak. És persze ez a végtelen háború igen jó a fegyver lobby-nak is.

  23. 22:
    Tibor bá’, amióta egyes blogbejegyzéseid kikerülnek a vilaglato.info- ra és egyéb helyek is átveszik, megjelentek nálad is a zsindeksz nevű CIA- csicskamédiából „tájékozott” nagyokosok…
    Jut eszembe: ezekért fizetnek neked jogdíjat, bármit?

    Meg ne felejtsük a közel- keleti USA- terjeszkedés során
    3- az- 1- ben:
    -kőolaj, földgázkészletek lerablása
    -Izrael érdeke
    -Oroszország további NATO- bázisokkal (pl Irakban is Afganisztánban is vannak már „demokrácia” kékzászlós védelmezői) bekerítése

    állnak a háttérben.

  24. 23 – Ouse M.D.:
    Még senki nem keresett meg, kivéve az Indexet, TC2-öt és a Klub rádiót interjúvolásra, de valamennyit visszautasítottam. Nem kívánok interjút adni, mert nem tisztességesek, úgy vágják össze, ahogy akarják, és az előzetes megállapodást nem tartják be. – Különben nulla jogdíj. Néhány éve még kértek engedélyt, vagy csak bejelentették, hogy átvették, de újabban néma csend.

  25. 25.
    foleg ha bankok kisse megtamogatjak a mobilok arat
    a net, kp nelkuli vasarlasok biznisz miatt

  26. A korábbi kérdésem arra irányult, hogy van-e jelenleg egy totális háború megnyerésének más eszköze, mint a nukleáris fegyver?
    Valamikor mintha elhangzott volna e fórumon, hogy mára az atomfegyverek elavultnak számítanak…

  27. Én azért feltenném a kérdést, hogy a posztban hivatkozott sajtóorgánumok mennyire megbízhatóak?
    Korábbi olvasmányaimban olyannal találkoztam, hogy kamu-gyanús az olyan oldal, ami egy híres, elismert, nagy sajtóorgánum címére hajaz, ilyen-olyan trükkökkel. Mint itt pl. a times-gazette.com. Mintha a Times lenne, de azért mégsem

  28. 27 – Asidotus:
    Itt én vagyok a megbízhatóság. 😉
    Melyik Times-ra gondolsz? A New York Times-ra, Az angol Sunday Times-ra? A londoni The Times-ra, Esetleg az amerikai Time magazinra? Vagy ez az egyetlen szó, amit angolul ismersz? Különben igen felületes vagy. A posztba van egy ilyen mondat: „Egész Amerika területén egyetlen egy újság, az ohioi Times-Gazett jelezte ezt a rettenetesen riasztó orosz bejelentést.” És ez van belinkelve a 3. helyen. — Te itt egy új fiú vagy. Előbb olvass néhány héten át, és akkor döntsd el, hogy megszólalhatsz-e.

  29. (Az angol tudásom nagyjából annyi, hogy felfogom, miről szól egy angol nyelvű cikk, de túl sokáig tart kisilabizálni, így inkább kihagyom őket.)
    Én úgy vagyok vele, hogy erős állítások erős bizonyítékokat igényelnek, és nekem valahogy olyan kevésnek tűnik, hogy az egész USA-ban egyetlen egy ohioi orgánum jelenteti meg.
    Ha azt mondja (Tibi’bá),Tibor bá’ hogy évek óta olvasgatja, és megbízik benne, mert számára már bizonyított, akkor oké, elhiszem neki.
    Anélkül egy picit még kételkednék benne, még várnék némi bizonyságot.
    (Az elmúlt egy héten végigolvastam az elmúlt egy évi termést (kommentek nélkül). Tetszik a világlátása, sok okossággal találkoztam bennük, de azért engedtessék meg nekem, hogy némi forráskritikával élhessek.)

  30. ” Szigorúan titkos hírszerzési információkat osztott meg Donald Trump amerikai elnök az orosz külügyminiszterrel a múlt heti találkozójukon – írta meg a Washington Post, magas rangú fehér házi forrásokra hivatkozva. Az információk egy harmadik ország kémeitől származtak, és a legmagasabb szintű titkosítás vonatkozott rájuk, még az amerikai hírszerzési szervezeteken belül is csak kevesek ismerhették. A forrás nem adott engedélyt arra, hogy az oroszok az információk birtokába jussanak, így az amerikai hírszerzés egy olyan partnerével kockáztatja a jó viszonyát, aminek az Iszlám Állam legbelsőbb köreihez van hozzáférése. A CIA és az NSA most pánik módba kapcsolva igyekszik a kármentéssel. ”

    Ez a Trump nem a Fehér házba, hanem egy Barbie házba való :)))

  31. 29 – Asidotus:
    Élhetsz forráskritikával. Halljuk!

  32. 31:

    Tibor bá’ lassan el kell kezdened kommenteket törölni, mert téged is elözönlenek a zindeksz-444-hvg-nepszava-klubradio, stb Fake News, CIA- trollok.

  33. 32 – Ouse M.D.:
    Nem rettegek. Minden új nick automatikusan blokkolva van, csak akkor megy át, ha átengedem. A szélsőséges hozzászólásokat nem engedem át. Szélsőség? Vagy nagyon közönséges, primitív, hülyeség, provokáció vagy szélsőséges propaganda. Ha valaki később lesz ilyen, akkor parkolóra küldöm.

  34. 33.

    Melyik hírportálok cikkei állnak szerinted közelebb a valósághoz ?
    Index, HVG, Magyar narancs ?
    Vagy a kormány média ?
    De inkább ne is válaszolj, mert fel fog robbanni az agyam.

  35. 35- 36:

    Ne terheljük már Tibor bá blogját ezzel.
    Maradjunk annyiban, hogy kicsi (és rettenetesen félreinformált) vagy te ahhoz, hogy vitatkozzak veled. Vagy csak egyszerű CIA troll.

    Másrészt, Neo nem vitatkozik Matrix- droidokkal.

  36. 37.

    Ez mi volt ?
    CIA troll vagyok mert az indexről beírtam néhány sort ? :))
    Neo meg Mátrix droid :))))
    Ez annyira Pataky UFO Attilás volt tőled, hogy téged nem kellene komolyan venni.

  37. 32. Szociál!
    Én elolvasok elég sok mindent, az általad említett médiumoktól kezdve, a spektrum másol széléig.
    Amikor olyannal találkozok, amivel még előtte sehol máshol, akkor azért megnézem, hogy honnan van a hír. Ugyanis álhírekkel, kitalációkkal van tele a net. És én elsőre nem tudhatom, hogy egy először látott orgánum vajon melyik csoportba tartozik.
    Amikor valaki hivatkozik egy cikkre, azt azért teszi, mert igaznak gondolja. Én csak annyit szerettem volna tudni, hogy Tibor’bá mi alapján ítél meg egy-egy cikket, médiumot hitelesnek, jelen esetben az általam kétkedéssel fogadott netes oldalt

  38. Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
    Belpolitikában az index, stb…….szemben áll a kormány médiával. Itt általában az ellenzéki média az objektívebb. De valamennyien itt élünk, ezzel nincs probléma. Külpolitikában az ellenzéki média = szajha média, nyomja a CIA által ellenőrzött szöveget. Itt a kormány média, különösen orosz ügyben némileg mérsékelt, amennyit megengedhet magának.
    szociál!
    Az teljesen nyilvánvaló, hogy nem ismered Paul Craig Roberts nevét, fogalmad sincs, hogy ki ő. Ez esetben nagyon csendben kellene maradnod a belinkelési kritikáddal. Ha Paul Craig Roberts azt írja, hogy egész USA-ban csak egyetlen egy, ohio-i újság közölt le egy bizonyos hírt, akkor arra mérget vehetsz. És ha én átveszem, akkor meg pláne. Ouse M.D.-be pedig nem kellene belekötnöd, mert lényegesen tájékozottabb, mint te. Arról nem beszélve, hogy hosszú évek óta beszól a blogba, te pedig most érkeztél.

  39. 39.
    40.
    Gondolom az mellékes hogy Trump elismerte az esetet a twitter oldalán.
    Igen az index megint kamuzott.

  40. 40.
    Paul Craig Roberts engem nem érdekel, meg sem említettem a nevét.
    Csupán erre reagáltam :

    ” Tibor bá’ lassan el kell kezdened kommenteket törölni, mert téged is elözönlenek a zindeksz-444-hvg-nepszava-klubradio, stb Fake News, CIA- trollok. ”

    Végül csak igaz volt hogy Trump elfecsegte a dolgot az oroszoknak.

  41. 40. Tibor bá’

    Csupán kiegészíteni szeretném:
    Az index.hu egy nemzetközi holding része, és én napi rendszerességgel olvasom a többi országban megjelenö híreket is ( értsd: olyan portálokat, amelyek viszonylag központi szerepet játszanak más országokban ).
    Néha átcsúszik egy-egy értelmesebb hír, de nagy általánosságban ugyanaz a helyzet, mint az indexnél. Söt, néha amikor különösen uszító írás jelenik meg, a legtöbbször más országokban is ez tapasztalható – láthatóak egy kampány jelei.

  42. 42.
    Mit is fecsegett el konkrétan?

    érdekelne, hogy milyen titkok vannak egy olyan országban, ahol az összes telefonos kommunikációt egy meg nem nevezett közel-keleti ország szerverein keresztül menedzselik…

  43. Ha Trump elszólását politikai szarvashibának tekintjük-és bizony ez az , méghozzá a javából – akkor jön a Fehér Ház és rátesz egy lapáttal , mintegy tetézve a rettenetes kárt.
    Ma este 8-kor elpötyögték, hogy az ISIS berkeiből származó szupertitkos információt———-Izraeltől kapták!!!
    Hogy ezek után milyen irányt vesz holnaptól kezdve a két ország hirszerzése, információmegosztása, azt csak a magasságos tudja, vagy talán még ő sem.
    Bevégeztetett!


  44. 41 – szociál:
    Ezzel a nyegle mondattal mit kivánsz kifejezni?
    42 – szociál:
    „Paul Craig Roberts engem nem érdekel” pedig érdekelhetne, mert ő a poszt forrása. Nem csak egy belinkelés (amire oly kényes vagy) hanem az egész posztra vonatkoztatva. Ahhoz képest, hogy milyen kispályás vagy, elég nagy a szád. (ezt vedd első figyelmeztetésnek).

  45. 42 szociál
    Trump az USA közigazgatásának a feje, sokkal durvábban, mint nálunk a G. Viktor. Bárkinek bármilyen információt elmondhat, ha azt hasznosnak ítéli, mivel lényegében minden titkosítás tőle származtatható (minden titokgazdának ő a főnöke). Szövetségesek között teljesen természetes a hírszerzési információk megosztása és Szíria esetében az USA és Oroszország többé-kevésbé szövetségesek. Jelen esetben a titoksértést a Washington Post követte el, de erről a szajha-média nem nagyon ír.

  46. Sokan vagyunk, nemde? Van akik szerint egy nagyságrenddel.
    Puff neki.

  47. 48. Sokan lennénk? A történelem azt mutatja, hogy mindig ment a feszkó, a rablás, kivagyiskodás, gyilkolászás, hódítás, akkor is így volt ez, amikor 10 -szer kevesebben éltek e Földön. Ha lett volna atomjuk vagy korszerűbb fegyvereik, ugyanezt csinálták volna.

    Oroszország szinte üres, vannak vagy 130-140 millióan, Ázsiában kisebb területen él 30-szor annyi ember, mint Oroszország területe. Amerikában is bőven elférnek, a szomszédos hatalmas Kanada meg szinte üres szintén. Mégis a fesztivált Amerika meg az USA csinálja elsősorban.

    Ez a kevés a föld, meg az energia, meg az erőforrás, baromság. Apropó, Hetesi Zsolttól szívesen olvasnék egy értékelést most kb. 10 évvel később az akkoriban beharangozott energiahiány(jóslat) után. Eszembe jutott és felnéztem az ffek.hu- ra és látom, hogy másfél éve semmi új bejegyzés nem született. Nem történik semmi? Vagy leállt a témáról teljesen a Molnár Gézával együtt?
    Kíváncsi lennék, hogy hogyan értékeli az elmúlt 10 évet, hol tévedett akkor -mivel a jóslatok nem igazán jöttek be – illetve hogyan látja a következő 10 évet.

  48. 49. Teljesen egyetértek. Energiahiányról beszélni propaganda fogás volt. Jól indokolta az áremelést, a még nagyobb hasznot. „Olcsó olaj elfogyott, de drága olajból van bőven” mondta egy gazdasági elemző. Sajnos a nép bedől.
    Most a megújuló energia források körül megy a hisztéria. Kötelezik az elektromos szolgáltatókat a korlátlan átvételre, de a megújulók integrálása az elektromos hálózatba egyáltalán nem megoldott. Németországban fizetnek a szélerőmű tulajoknak, ne kapcsolják be!
    Sok Afrikai országban az egészségügy fejlesztése és az élelmiszer segélyek népesség robbanást okozott. Munkahely teremtésre, a nagyobb népesség saját erős eltartásához semmiféle segítség nincs. Sőt az afrikai farmok terményeit fillérekért vásárolják fel a nagy multi cégek, óriási profitokat bezsebelve. Az afrikai bányák újdonsült kínai tulajdonosai meg a legrohadtabb nyugat európai cégeknél is jobban kizsákmányolják a négereket.

  49. 49.
    Pontosan. Csak egyetérteni lehet.

    H. Zs. nem foglalkozik a témával olyan behatóan, csak szakmailag, nem a médiákban. Egyébként tart előadásokat a mai napig és sokat beszélgetünk a témáról(persze nem annyit mint pár éve, már egyikünket se ez foglalkoztatja, vannak ennél mélyebb témák). Persze nem vagyok a szószólója, csak mondom.
    Az időben tévedett bizonyos szempontból(túl konkrét volt a témához képest), de a folyamatok kuliminálni fognak, ez nagyon valószínű. A folyamatot jól tippelték meg, de valóban nincs olyan energiahiány látszólag a mai nap. Ennek több oka is lehet(mondjuk még nem süllyedt el a hajó és lehet kapni kenyeret) de a gazdaság felpörgetése energiahiány már biztosan kivitelezhetetlen(lokálisan ld Mo. még igen, de globálisan már nem), ebből következni fognak dolgok-mint tudjuk. És itt még nem tudjuk hol lehet a tévedés. Azonban ha a stagnáló szakasz kitolódik a bukás gyorsabb lefolyású lehet.
    Géza meg beteg lett, úgyhogy számára már nem ez a releváns, nem mellesleg ő sem gondolja másképpen mint régen. Azt mindig is mondta, hogy mindegy, hogy 3 vagy 20 éven belül, de a paradigma nem látszik változni és ez az alapprobléma a rendszerben. Az ezekből fakadó következményeknek is vannak mélyebb, emberi kiváltó tényezői, még egy pár lépcsőben.

  50. 51.

    Ki gondolta volna, hogy nem a magas, hanem az alacsony olajárból lesz a cirkusz, például most a felfordulás Venezuelában. De olyan olajtermelők baja is egyre nő a kevés bevétel miatt, mint Szaúd Arábia.

    Én már nem hiszek energiaválságban, pontosabban hamarabb lesz iszonyatos balhé más miatt, pl. éghajlatváltozás miatt, mintsem hogy az energia szűkössége komolyabb gondot okozzon. Még mindig annyit pocsékolunk, járkálunk feleslegesen autóval, repülővel, hogy van bőven miből leadni, másrészt én egy alig két éves közepes testű autóval kb.4,5 literrel kocsikázom városban, ugyanez még 10 éve is legalább 8 liter volt, nem beszélve a villanyautók terjedéséről, az energiahatékony háztartási gépekről, világításról, közvilágításról stb…

    Hetesi első tanulmányát egy 210 wattos összfogyasztású számítógépen olvastam 10 éve (számítógép, monitor, külső hangszórók). Ma, ha olvasok, filmet nézek, írogatok, ezt kb.20 wattot fogyasztó laptopon és egy kb. 2-3 wattos táblagépen felváltva teszem.

  51. 52.
    Igen, igen. Az energiahatékonyság növelése is segít a dolgokban. Jómagam is alig fogyasztok energiát.

    Mellesleg az, hogy a világban mi okozza a bajokat nehéz megmondani. Annyi áttét van egy-egy dologban mint ahány esete a ráknak. Venezuela éppen ettől szenved.
    Hazavágták a nagyfiúk, nincs szükség az olajodra-mondván. Pedig dehogynem, csak hát neki ez az elsődleges, mondhatni egyetlen komolyabb bevételi forrása. Chávez csak ne önállósodjon, megölték(jaj bocs, beteg lett a szegény) aztán Venezuela ment a levesbe. Pedig ő pontosan tudta mi a dörgés és mi is megy a háttérben. Úgy látszik a megoldása se lett volna rossz Venezuelának. Oroszokat is támadták energiaimportáló minőségükben stb.

    Igen, Szaud _Arábia is szenved az alacsony olajártól, áfát is vezettek be tavaly. Bár ezek nem az energiabőség jelei-véleményem szerint. De én sem hiszem, hogy egyből a nyakunkba szakad az ég emiatt.
    A klíma kérdése jóval komolyabb és a többi is, tök mindegy melyik verzió viszi a prímet, van választék bőven 🙂

  52. Egy picit szűk látókörű világnézetnek tartom a „kisebb fogyasztású kütyük környezetbarátabb világ” szemléletet. Ami kimaradt az egyenletből: egyrészt az előállításra fordított energia. Másrészt a mennyiség. Harmadrészt a kisebb fogyasztókkal mégsem csökkent az ökológiai lábnyomunk. Negyedrészt növekszik az elektronikai hulladék. Ötödrészt Paks II…

  53. 54.
    Bocs, de nekem nem ez a látóköröm, csak magyarázatnak hoztam fel, hogy ugyanúgy élünk most is, mint 10-20 éve, de kevesebb energiát fogyasztunk és nem fog elfogyni az olaj, mielőtt rohadt nagy gebasz lenne más miatt.

    „előállításra fordított energia”. A laptopom max másfél kiló, a 40″ tévé pedig kb. 3 kg, de lehet megmérem pontosan :). Egy 15 évvel ezelőtti PC anyagából ma több laptop kijön, nem beszélve az akkori televíziókról, amik akár 20 kg felett is voltak. Ötödannyi anyag, szerintem jóval kevesebb energia kell a gyártáshoz is.

    Ezzel együtt nagyjából egyet értek veled.

  54. 50. „Olcsó olaj elfogyott, de drága olajból van bőven”

    Ez lehet, de ha csak drága olaj marad akkor drágul minden, a fogyasztás visszaesik és gazdasági válság lesz.A mértéke a nem mindegy.
    Az olaj kitermelése az utóbbi években csúcsokat dönt.Kis városban lakom, szombaton nem birok átmenni az úton annyi autó van. És mindez fokvárostól oslóig az egész világon.
    Nem hiszem el hogy egyszer ne legyen ebből nagyobb gond.Cirka 20 éve termeljük ki az olajat nagyobb mennyiségben.Lehet van még 10 év és kész.
    Amit Jövőnk írt a régi honlapján arra kíváncsi leszek , mert Szaud arábia 2023 táján kb. 0 olajat tud exportálni majd a belső kereslet emelkedése miatt (ha minden igaz)
    Az osztrák OMW sem viccből hozza fel a 95% víz 5% olaj kombinációt.

    A mérték a nem mindegy: pl Mo-i viszonylatban ha még 10 évig 4-500Ft lesz az üzemanyagár nincs gond , de ha pl. 1500-2000Ft lesz akkor milyen szegénység lesz itt?? Persze drága olaj van bőven,csak aki ezt állítja nem gondol bele a mértékbe.
    Már most is sok lopás van , nemhogy majd egy 2000Ft/l üzemanyagár mellett.Na majd akkor beindul az összeomlós forgatókönyveknél felvázolt emberek egymás ellen forgatókönyv.Ez Tiborbá megérne egy posztot: egy vizualizált jövőkép 2000Ft-os olaj mellett, pl leírni a mindennapi életet , emberi viselkedést , elszegényedést stb…Ha már ugyis a kedvenc témád:D

  55. 56 Tamás:
    10 éve mondom, hogy a túlélési szelekció vagyoni alapon fog végrehajtódni. Aki szegény az fog először éhen halni.

    A benzinár több mint fele az állam zsebébe vándorol. Van tehát visszalépésre lehetőség. A 2000 forintos benzinből az állam nem tudja lenyúlni a 60 százalékot. Viszont nem hiszem, hogy 800 forintos benzinár mellett sokan leteszik a gépkocsit.

  56. 55. Gyarmathy: Azt hiszem megint elsiklott a lényeg. Tisztelettel felhívnám a figyelmed a „mennyiség” fontosságára. Hiába hasonlítod össze az egykori PC-ket a mostani kis kütyükkel. Akkor családonként jó, ha volt 1 db PC. Most átlagban családtagonként van 1-2 db laptop, 1-2 db okostelefon, 1-2 db alapmobiltelefon, 1-2 db tablet… Még migránsonként is sokszor több kütyü jut egy koponyára.
    A lényeg: nem fogyasztunk kevesebb energiát, mint 10-20 évvel ezelőtt. Az egy főre eső energiamennyiség nő. Többet repülünk, többet kocsikázunk, a globalizmus úgy tombol, mint még sosem, azaz az árukat sokkal, de sokkal nagyobb útvonalakon túráztatjuk…

  57. Az egész világgazdaság helyzete nagyon hasonló mint egy jól elhízott metabolikus szindrómában „szenvedő” 50-es emberé, aki a fenyegető közeli végjátékból még csak nagyon keveset érzékel, a szervezete eközben a végső harcát vívja a túlélésért. Senki nem tudja megmondani mikor, hogyan fog elhalálozni, csak egy a biztos, a közeli vég. A végkifejlet szempontjából mindegy, hogy a cukor miatti amputációk, vesekárosodás, vagy az infarktus végez vele. Az emberiség nagyon találékony, mindent kitalál, hogy kitolja az időpontot amikor nincs tovább ( megújulók, palagáz, palaolaj,elektromos autó, GMO, stb.),ez viszont a végkifejlet sebességét gyorsítani fogja. Szóval Hetesiék max. a hátralévő időben tévedtek, a következtetéseik sajnos valósak.

  58. A megszólított jogán csak röviden. Az egyetem honlapján található 4-5 szakmai publikációm, nemzetközi és hazai szaklapokban, az a lényeg… egyszerűen – Balázs tudja miért – nem nagyon van időm arra, hogy állandóan magyarázkodjak, mert egyesek szerint „nem jött be”, amit mondtunk úgy jó 8 évvel ezelőtt.

    Tulajdonképpen félelmetes inkább, hogy mennyire bejött. A könyvünkben van a 210. oldalon 12 pont a jövőre vonatkozóan, abból 7-8 már teljesen bejött, többek közt a 10. pontra (Erőforrás-háborúk és menekültek) szeretném külön felhívni a figyelmet, mert a könyv 2009-es. De a többi ponton is lehet töprengeni, én most idő híján nem tenném ezt meg.

    Ha valakit ez megnyugtat: igen tévedtem, nem az olajcsúcs vitte végromlásba a társadalmat, hanem a feneketlen önzés betegségének 100 tünetéből sok egyszerre. Tehát tévedtem. Ha valakit ez vigasztal.

    A valóságban inkább sajnálom, hogy az az 5-6 téma, amihez nyúltunk (éghajlat, energia- és nyersanyagszűke, talajromlás, ökológiai rendszer pusztulása, instabilitások a világban, szennyeződés hatásai) még ma is azt a reakciót tudja csak kiváltani néhány emberben, hogy tévedtünk. Pedig – és hadd idézzem II János Pált – : „ha körülnézünk a világ tájain, láthatjuk, hogy az emberiség mennyire nem váltotta be Isten hozzá fűződő terveit.” Vaknak kell lenni az ellenkezőjéhez, ez nagyjából valószínű.

    Külön Gyarmathy figyelmébe – a sokan vagyunk-e problematikájához. 8 ezer évvel ezelőtt a Földön élt kb. 250 millió tonnányi szárazföldi gerinces élőlény, amiből 0,1% alatti volt az ember. Ennyi gerincest képes a szárazföldi élőrendszer eltartani. Ma ehhez képest van 1850 millió tonna szárazföldi gerinces, amiből ember kb. 400 millió, háziállat (tehéntől a cicáig) 1400 millió tonna a szakmailag hozzáértők becslése alapján. Miközben 1 kcal élelem előállítása 6-10 kcal olajba kerül. Sapienti sat.

  59. 60.
    Ez ütős adat, számomra eddig ismeretlen megközelítés, a szárazföldi gerincesek tonnái…
    Félelmetes torzulás!
    Szóval a természetben élők mennyisége 250-ről 50 millió tonnára csökkent, míg a haszonállatok+ ember szinte nulláról felment 1800 millió tonnára, és ma csak emberből majdnem kétszer annyi van, mint eredetileg az összes volt?
    Ez szinte felfoghatatlan.
    Nyilvánvalóan fejsúlyos a rendszer, aminek piramisszerű felépítésűnek kellene lennie, és tántorgunk, hogy megtartsuk egyensúlyunkat.
    Azt viszont hozzá kell tennem, hogy Tibor bá’ blogja pontosan tükrözi azt a sokoldalú instabilitást, amiről írsz, és amit sokan kritizáltak is, hogy akkor most végül is mibe fogunk belepusztulni, mert már nem igazodik ki az ember, minden második poszt egy újabb fenyegető végveszélyt taglal. 🙁

  60. 60 – Hetesi Zsolt:
    Az előrejelzés sose volt könnyű kenyér, bátor az, aki vállalkozik rá. Talán ott követjük el a hibát, hogy nem bontjuk két csoportra a veszélyt. Az egyik csoport az, amibe az Ember nem tud „belepiszkálni”. A másik az, amibe igen. Az előzőre példa a klíma, ami megy a maga útján magától, és megállíthatatlanul. A másikra példa az energia fogyasztás, ami állandó függvénye az emberi tevékenységnek, beleértve a spekulációkat, manipulációkat, a politikai célokat. Mondanom se kell, hogy az első csoport esetében az előrejelzés lényegesen könnyebb. A második csoportba tartozó gazdasági tántorgásba már számtalan nagyágyú bicskája beletört. Ezek szerint a dollárnak már évekkel ezelőtt össze kellett volna omlani. Az arany árának már át kellett volna törni a tetőt. És?

  61. 60 Hetesi Zsolt

    A gerinces élőlény tonnaszámításhoz nem értek.
    De arról írhatna egy cikket hogy mi a véleménye az északi sarki „jégbányászatról”, 1 kínai fúrótorony ha jó emlékszem (most nem keresgélem a cikket) napi 30 ezer hordó (metán?) gázt termelt ki.Még csap próbaüzem. Ez hozzá tud majd vajon járulni a világ energiaigényéhez? (pl. 10%-ra felfuttatják a világ fossziliskitermeléséhez képest??)

    A másik az olajcsúcs.
    A bitre117 2020 után jósolja a nagyobb gebaszt. Most amikor önnek nyilatkoznia kellene akkor nem teszi sajnos(ez nem lecseszés:D) , pedig ha minden igaz most lesz létjogosultsága.De hogy idézzek jovonk régi honlapjáról:

    Leegyszerűsítve a globális olajpiaci előrejelzést*, két forgatókönyv a lehetséges:

    1. 2025-ig kis mértékben csökken az olajkínálat, 2015-2025 között kb. 10%-al, ez a legjobb forgatókönyv.

    2. 2020-ig lényegében nem csökken, hanem 90-95 millió hordó körül ingadozik, majd 2020 után beszakad. Ez a legrosszabb forgatókönyv.

    Szaúd Arábia olajexportja és belső olajfelhasználása – 2021-től csökken és 2026-ban eléri a nulla szintet.
    ————————–
    A fenti dolgoknak még szerintem van realitása de ez csak az én véleményem.De ezt egyben kérdezem is egyben öntől hogy van e realitása?

  62. 60. Hetesi Zsolt
    Egy másik cikket pedig egy összegző tanulmány érne meg a megújulókról.
    Most egy átlagmiska nagyon azt hiszi hogy ezek jönnek, terjednek stb.. Mindig ezt mondják nekem hogy én hülye vagyok mert jön a napelem és szélgenerátor, mert nézzem meg hogy a németeknél mennyi van………

    Nos a helyzet ne ilyen egyszerű szerintem .Az összenergiafogyasztást nem lehet pótolni megújulókkal, főleg nem globálisan.(az más kérdés hogy a németek abból gazdagok hogy kihasználják a perifériát indiátóé Mo-ig…)Szóval erről kellene egy helyzetkép hogy hol is áll a helyzet most és a jövőben(5-15 év múlva) Mert most mindenki (midegyik átlagjóska) a mézes mázas jövőt lebegteti a szeme előtt hogy majd jön az elektromos autó meg ezmegaz. Hát hogyne,majd 5 év múlva az elektromos autómmal állok be a házamba amin tesla cseerepek lesznek napelemekkel megtűzdelve:D. Mese az egész habbal, mert úgy ahogy én nem fogom majd ezt megengedni magamnak úgy egy átlagjóska sem.

  63. arról nem is beszélve hogy ha kiszámítjuk egy napelemes rendszer teljes költségét 10-20 évre , vagy ha kiszámoljuk hogy egy napelemes rendszerre költött pénzt (3-4-5 millió)beteszünk a bankba 3-4-5%-os kamatra akkor kamatol annyit a pénz hogy kifizessük a villanyszámlát és még az alaptőke is megmarad.Ez kiszámolható.
    Úgyhogy a napelemes rendszer is egy humbuk.Ja hogy majd olcsóbb lesz a gyártástechnológia.Mikor 100 év múlva?:D Nem hülyék ők sem hogy alámenjenek a szolgáltatók árainak.
    Magyarul soha nem lesz olyan napelemes rendszer ami jelentősen (pl.villanyszámlára kifizettett összeg feléért, 40,30,20%-áért) adna nekünk ugyanannyi energiát, mert azt TÖMEGESEN megvennék az pedig ALÁVÁGNA az energiaipar milliárdos bizniszének.Tessék csak utánaszámolni!
    leegyszerűsítve: vagy kifizetsz most 3 millát napelemre és 15 évig nincs villanyszámla,vagy a 3 millát 15 év alatt fizeted ki villanyra:D

  64. 65: Tényszerűen már ma vannak olyan napelemes rendszerek, amik kétszeresen kitermelik az árukat. 7-10 év alatt visszajön a befektetés, és utána még legalább ennyi ideig üzemelnek. Néhány éve átléptük azt a határt, hogy már egyszerű, racionális befektetésként is megéri napelemrendszereket telepíteni, bár ez inkább az olyan országokra igaz, ahol az állam a kedvező árat garantálja, mint Németországban.

    Persze, hogy 10-20 év múlva is lesz-e még aki megvegye az áramot vagy bármit is garantáljon, az kérdés, de SHTF esetén minden befektetés rizikós.

  65. 66 Ábel
    „bár ez inkább az olyan országokra igaz, ahol az állam a kedvező árat garantálja, mint Németországban.”
    Havi 10eft -ot fizetünk.7év alatt 840eft. Szerintem 840Eft-ért (beszereléssel,mindennel eggyütt)nem találok olyan napelemrendszert ami min. 15-20 évig ráfordítás nélkül hozná a havi 10eft villanyszámlával egyenértékű fogyasztást. És nem is lesz ilyen soha.A németek más téma,ők a periféria kizsákmányolásából élnek, ha az indiai nem készítené ki neki a bőrt a kiínai pedig nem varrná össze cipőnek,akkor a német nem járna olcsó cipőben….

  66. 67 Tamas
    Egy igényednek megfelelő rendszer jelenleg listaáron (vagyis alkuképesen) kb. 1100-1200eFT, azaz tíz évnyi villanyszámla. Ha magad rakod össze, akkor kicsit olcsóbb, ha ráadásul külföldről rendeled az alkatrészeket, akkor sokkal. Viszont a rezsicsökkentés előbb-utóbb elmúlik, tehát bőven tíz éven belüli megtérüléssel számolhatunk. Ilyen befektetés ilyen kicsi kockázattal manapság kevés van! Ha ezt a pénzt bankba teszed, évente talán egy villanyszámlányit kamatozik. (Melyik banknál kapok 3-5%-nyi kamatot az adók levonása után? Komolyan érdekelne.)

  67. 68.
    Most alacsony a kamatszint, de nem biztos hogy mindig így marad.
    A rezsicsökkentés elmúlással kapcs. igazad van.
    Ebbe az 1,2Mft-ba benne van az akkutelep is? Ill. annak cseréje?Mert 20 évig az sem üzemel…

  68. Tamas-nak: Bár értem, amit kér tőlem, de nem ismeri, hogy most mennyire vagyok túlterhelt, így kérését nem tudom teljesíteni. Ha olvas angolul, szakmányában vannak erről cikkek, azt eldönteni, hogy melyik igaz, nagy feladat, de mi is ezt tesszük.

    Én sosem beszéltem erről akkor, amikor akartam, inkább csak olyankor, ha hívtak valahova.

  69. Tamás

    Gondolom lemaradtál a Paks 2. vitafórumról, ott nagyon sok feltett kérdésedre -kijelentésedre konkrétan választ kapsz. Sajnos az atomlobbisták újfent nem szolgáltak semmi számítást segítő alapinformációval, mert még mindig titok lengi körül.

    A számításodban van egy oltári nagy hiányosság.
    Te csak a rád eső költségeket veszed figyelembe és nem számolsz azzal az (számodra láthatatlan) állami szubvencióval, amit az állam a” hagyományos ” energiatermelők zsebébe dugdos, az adófizetők pénzéből.
    Ha Te is kapnál legalább akkora állami támogatást, mint ők, lazán felezhetnéd a megtérülési idődet.

    Másrészt:
    „a bankba 3-4-5%-os kamatra akkor kamatol annyit a pénz hogy kifizessük a villanyszámlát és még az alaptőke is megmarad.Ez kiszámolható.”
    Lehet megmarad az alaptőkéd, csak az már fingra sem lesz elegendő,ugyanis Magyarország történetében a kamat még sohasem fedezte az „alaptőke” elinflálódását.

    hetesi Zsolt atomfórum előadásában megemlítette az energiahordozók várható „kifogyásának” arányát. Van egy rossz hírem az atomlobbinak. Az Ő előadása szerint valószínűsíti, hogy 2037 után drasztikusan drágulni fog , majd kifogyni a költséghatékonyan kitermelhető urán. Gázból pl. még van vagy bő 50 évre elegendő.

    Milyen akkura gondolsz?

  70. Tamás: Hetesi Zsolt friss apuka lett, szóval most van elég dolga. 😉
    Hosszú szakmai válaszokra most ne számítsatok. De azt hiszem ez megérthető. 🙂

  71. 69 Tamas
    Ha csak villanyszámlát akarsz csökkenteni, akkor visszatápláló rendszert építesz, amiben nincs akku. Ha olyan rendszert akarsz ami normál körülmények között visszatáplál, de áramszünet alatt is ad áramot, akkor kb. másfél-kétszeres költséggel számolhatsz (függően az akkutelep kapacitásától).

  72. Tamás, Gabiii részben megválaszolta. A 7 év az áfa nélkül érvényes. Vállalkozóknak opció.

  73. 72: „Hetesi Zsolt friss apuka lett”

    Egyrészt gratulálok, ismeretlenül is. 🙂

    Másrészt, akkor ez egy pozitív visszajelzés, hogy mégsem annyira sötét a jövő… 😉

  74. 75 – Observer:
    Hű-ha! Legokosabb, ha én ehhez nem szólok hozzá.

  75. Azért én hozzászólok… 😉 😛 😀

    Dr. Rakonczai János – A klímaváltozás hatásai tájainkra (Ökopódium, Budapest, 2017.04.06.)

  76. A rossz hír az, hogy a klímaváltozásnak köszönhetően mind több extrém időjárási jelenségre, a keddihez hasonló özönvízszerű záporra-zivatarra kell számítanunk. Miközben akár hónapok telhetnek el úgy, hogy egy csepp eső sem esik. A számítások szerint Magyarországra nyaranta hosszabb, aszályos időszakok várnak úgy, hogy az éves csapadék átlagos mennyisége nem változik jelentősen, eloszlása viszont igen. Ha esik, akkor intenzíven hullik a csapadék, és mind gyakoribbá válnak azok a jelenségek, amelyeket most még ritka időjárási szélsőségnek tekintünk, mint a keddi vihar. Jól látszott a főváros bénultságán, hogy nem vagyunk ezekre felkészülve, a csatornahálózat nem bírta a terhelést: hosszabb távon ezen a téren is alkalmazkodni kell. Mint ahogy a tavaszi áradások és nyári aszályok kezelésére is fel kell készülni.
    http://24.hu/tudomany/2017/05/24/megszokottak-lesznek-a-keddihez-hasonlo-iteletnapok-magyarorszagon/

  77. Nem akarok „ünneprontó” lenni, de a minapi időjárás régen egyáltalán nem volt extrém és szokatlan.

    Gyerekkoromban nyáron sohasem indulhattunk el hosszabb távra pulóver és esernyő nélkül, bármennyire is égetett a nap.
    Minden évben nyáron pontosan 2-szer volt jégeső nálunk. (manapság nagyritkán)

    Az 1950-es évek Magyarországán gyapottermesztéssel próbálkoztak, mert olyan meleg volt az időjárás és olyan száraz. 2 éven át remekül ment is.

    Minden évben jött a tavaszi árvíz és a zöld ár is. (Manapság igaz ritkábban; bár az a 2000-es év durva volt.)
    Az is igaz, hogy régen a fél méteres havazáshoz hozzászoktunk (kevesebb volt a közlekedési probléma), manapság ritkán fordul elő.
    Az, hogy ma többnek tűnik a katasztrófa, benne van a világmédia harsonája is.

    Szóval nem azt állítom, hogy nincs változás, csak az -szerintem – lassabb és „másabb”, mint ahogy elhitetni akarják velünk.

  78. 79 – Előforduló:
    Hadd egészítsem ki a véleményedet. Valóban, szélsőségek mindig is voltak. A globális felmelegedés következtében ezek a szélsőségek megszaporodtak, és átrendeződtek, másfélévé váltak. A fő ok a több, mint 1 fokos hőmérséklet emelkedés, aminek következtében a tengerek felületéről több pára távozik a légkörbe. És ugye, ami felmegy, annak le is kell esni. Ez hevesebb esőzéseket okoz. A másik ok a futóáramlás megváltozása az északi-sark aránytalan melegedése miatt.
    Gyapottal nem a meleg időjárás miatt próbálkoztak, hanem Rákosi ötletére az import kiváltása miatt. Annak ellenére, hogy tudott dolog volt, a gyapotnak kell évi 2200 napóra, míg Magyarországon max 2000 van. A csőd borítékolható volt.
    A pulóver/esernyő oka az egyszerűbb és időigényesebb közlekedés volt. Valamint a felesleges költekezés tudatos elkerülése.
    Fél méteres havazások valóban voltak (kicsit ritkábban, mint emlékszel), ami helyett most eső jön, de ez a felmelegedés miatt van.

  79. Nem szükségeltetik az angol nyelv mélyebb tudása hozzá, a fotók önmagukban is beszédesek:

    These Before And After Images Show The Startling Effects Of Climate Change
    A NASA photo gallery shows Earth “in a state of flux.” (Ezek az előtte és utána képek az éghajlatváltozás ijesztő hatásait mutatják meg. A NASA fotógalériája a Földet képlékeny/változó(?) állapotában mutatja meg.)
    http://www.huffingtonpost.com/entry/nasa-climate-change-images_us_591f02fbe4b034684b0bd512

  80. A növényevő állatok is azt kérődzik.
    Jaj a növényevőknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük